Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 2 Juni

Adrienne Brown, de toenmalige vrouw van James Brown, staat op 2 Juni 1988 in Georgia terecht voor een aantal verkeersovertredingen die ze in September 1987 heeft begaan. Ze probeert op een wel zeer bijzondere manier onder haar straf uit te komen. Omdat The Ambassador Of Soul één van haar man's bijnamen is, claimt ze diplomatieke onschendbaarheid. Haar advocaat trekt het absurde verweer overigens de volgende dag al weer in, wanneer duidelijk wordt dat de rechtbank er niet intrapt.

David Ruffin, de ex-zanger van The Temptations, wordt op 2 Juni 1988 in Detroit veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en 50 dagen dienstverlening wegens het bezit van cocaxc3xafne. De drugs zijn in Juli 1987 in zijn huis gevonden tijdens een politie inval.

Bill_wyman_en_mandy_smithDe dan 52-jarige Bill Wyman treedt op 2 Juni 1989 in Bury St. Edmonds, Engeland, in het geheim in het huwelijk met het 19 jaar oude fotomodel Mandy Smith. Op Maandag 5 Juni 1989 wordt het kerkelijk huwelijk gesloten. Mandy draagt een witte trouwjurk die 20.000 dollar heeft gekost. Bill's zoon Stephen is getuige. De Engelse roddelbladen spreken er wekenlang schande van, omdat de 52 jaar oude Rolling Stone, met instemming van Mandy's moeder, al zes jaar eerder een relatie was begonnen met het toen pas 13 jaar oude meisje. Het huwelijk houdt overigens maar zeventien maanden stand. In een interview zegt Mandy later: 'Eigenlijk wist ik van te voren al dat dit huwelijk niets zou worden'. Zij komt niet veel later de Nederlandse voetballer Pat van den Hauwe tegen met wie zij op 19 Juni 1993 trouwt. Dit huwelijk duurt tot 1997. Opmerkelijk detail is nog dat Wyman's zoon, Stephen, op hetzelfde moment al een relatie onderhield met Mandy's moeder, Patsy Smith. Bill Wyman trouwt voor de vierde keer op 21 April 1993 met de Amerikaanse Suzanne Accosta. Zij hebben inmiddels drie dochters:Katy, Jessica en Matilda.

Tijdens een concert van Morrissey, de ex-zanger van The Smiths, in het Great Western Forum in Inglewood in Californie, verzorgt David Bowie op 2 Juni 1991 een verrassingsoptreden. Samen met Morrisey zingt David Bowie het nummer Cosmic Dancer van T. Rex.

Op 2 Juni 1896 wordt aan Guglielmo Marconi het patent verleend voor de eerste radio. Marconi is er één jaar eerder al in geslaagd om, op de lange golf, signalen uit te zenden over een afstand van twee kilometer. Hoewel de radio aanvankelijk eigenlijk was bedoeld voor telegraafverkeer, zou het apparaat een halve eeuw later een enorme bijdrage leveren aan de opmars van de moderne popmuziek.

Prince maakt op 2 Juni 1981 zijn live podiumdebuut in Engeland, wanneer hij optreedt in The Lyceum Ballroom in Londen. Het zou vijf jaar duren voordat Prince weer een optreden zou geven in Engeland.

CheathamOp 2 Juni 1997 overlijdt de jazz trompettist Doc Cheatham in het George Washington University Hospital aan de gevolgen van een beroerte die hij twee dagen eerder kreeg, kort na een optreden in de Blues Alley Jazz Club in Washington. Doc Cheatham wordt op 13 Juni 1905 als Adolphus Anthony Cheatham geboren in Nashville, Tennessee. Zijn bijnaam Doc houdt Cheatham over nadat hij geweigerd heeft om, zoals zijn familie wil, medicijnen te gaan studeren, en voor de muziek kiest. In 1927 vertrekt Doc Cheatham naar Philadelphia waar hij ondermeer werkt met Bobby Lee en Wilber De Paris. Later vertrekt Doc CHeatham naar New York en vervolgens naar Europa met de band van Sam Wooding. In 1930 keert Cheatham terug naar Amerika en wwrkt vervolgens met Marion Handy, McKinney's Cotton Pickers en Cab Calloway. Cheatham is van 1932 tot 1939 de trompettist bij Cab Calloway. Doc Cheatham's zangcarierre begint per ongeluk op 2 Mei 1977 in een studio in Parijs, wanneer hij een What Can I Say Dear After I Say I'm Sorry zingt tijdens een microfooncheck. De band loopt echter mee, en de opname blijkt zo goed, dat het nummer terechtkomt op het album Doc Cheatham: Good For What Ails You. Zijn zangtalent wordt goed ontvangen en vanaf dat moment is Doc Cheatham ook zanger. Doc Cheatham blijft optreden tot twee dagen voor zijn dood, wanneer hij getroffen wordt door een beroerte. Doc Cheatham is 91 jaar geworden.

Diana Ross staat op 2, 3 en 4 Juni 1989 in de Wembley Arena in Londen. Van de drie concerten worden opnamen gemaakt. Deze live-registratie wordt later dit jaar uitgebracht op de CD Diana Ross Greatest Hits Live. In haar achtergrondkoor zingt ondermeer Rocq-E Harrell. Diana Ross verhuist is in de jaren negentig naar Nederland, omdat zij hier haar ideale levenspartner heeft gevonden.

Op 2 Juni 2006 wordt in overleg met de artsen van Keith Richards besloten dat de uitgestelde concerten van de A Bigger Bang Tour van The Rolling Stones vanaf 11 Juli 2006 ingehaald gaan worden. Het eerste concert op 11 Juli 2006 is in het Stadio Guiseppe Meazza (San Siro) in Milaan, Italie. Oorspronkelijk had dit concert moeten plaatsvinden op 22 Juni 2006, maar doordat Richards tijdens een vakantie op Fuji uit een palmboom is gevallen wordt de Tour stilgelegd. Veertien optredens worden geannuleerd, terwijl er zes worden verplaatst.   

Frank Sinatra staat op 2 Juni 1975 met een swingend orkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Sinatra is door organisotor Lou van Rees voor 125.000 dollar naar onze hoofdstad gehaald. Van Rees laat 2271 toegangskaarten drukken xc3xa0 250 gulden, die vier maanden voor het concert al uitverkocht zijn. Het uitverkochte Concertgebouw in Amsterdam maakt voor Frank Sinatra veel goed. In Munchen en Frankfurt in West-Duitsland heeft hij voor halfvolle zalen gestaan. Het concert in West-Berlijn is wegens te weinig belangstelling zelfs niet doorgegaan.

Owen_graytnOp 2 Juni 1962 wordt het nummer Twist Baby Twist van Owen Gray als allereerste single  van Island Records uitgebracht. Island Records is een paar weken eerder door Chris Blackwell in Londen opgericht. De platenmaatschappij is aanvankelijk bedoeld als distributeur van Caribische/West-Indische muziekopnamen. Er wordt vooral gemikt op de West-Indische bevolking in Engeland. Weldra brengt Chris Blackwell zijn eigen producties uit. Eind jaren zestig is Island Records bekender als label van blanke artiesten als Jethro Tull, Traffic, Free, Cat Stevens en U2. In de jaren zeventig brengt Chris Blackwell ook Jamaicaanse reggae-platen uit - van Bob Marley tot Grace Jones en van Black Uhuru tot Toots & The Maytals.

Darkness_on_the_edge_of_townVanaf 2 Juni 1978 ligt het album Darkness On The Edge Of Town van Bruce Springsteen in de platenwinkel. De vierde LP van de zanger uit New Jersey is geproduceerd door Jon Landau. Darkness On The Edge Of Town komt op 17 Juni 1978 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de vijfde plaats. In Nederland komt Darkness On The Edge Of Town op 17 Juni 1978 op een 39ste plaats de albumlijst binnen. Op 22 Juli 1978 haalt het album de 24ste plaats als hoogste notering. Naast het titelnummer staan op Darkness On The Edge Of Town de volgende nummers: Badlands, Adam Raised A Cain, Something In The Night, Candy's Room, Racing In The Street, The Promised Land, Factory, Streets Of Fire en Prove It All Night.

 Bo_diddleyBo Diddley overlijdt op 2 Juni 2008 in zijn huis in Archer, Florida aan de gevolgen van hartfalen. Drie maanden eerder is Diddley al getroffen door een beroerte die zijn spraakvermogen aantast. Hij woonde in Florida om te revalideren. Bo Diddley wordt op 30 December 1928 in McComb, Mississippi geboren als Otha Ellas Bates. Tijdens zijn jeugd krijgt hij vioolles. Na het horen van John Lee Hooker besluit hij echter gitaar te gaan spelen. Later veranderd hij zijn naam in Ellas McDaniel (de naam van zijn pleegmoeder). Onder die naam werkt hij als kleermaker en monteur in Chicago, de stad waar hij als kind naar toe is verhuisd. Wanneer hij in 1951 huismuzikant wordt in de 708 Club besluit hij om nog een keer zijn naam te veranderen en zich Bo Diddley te noemen: "He ain't o diddley" is slang voor "hij is niks waard". In 1955 krijgt hij een contract bij Chess Records. Daar neemt hij zijn eerste plaat op: op de B-kant I'm A Man, een traditionele blues, waarin Bo opschept over zijn viriliteit, en op de A-kant natuurlijk Bo Diddley, een nummer waarin hij voor 't eerst zijn stampende 'jungle-beat' laat horen. Nog vele andere nummers in dit genre zullen volgen, waarbij Bo meestal begeleid wordt door Frank Kirkland (drums), Billy Boy Arnold (harmonica), Jerome Green (maracas) en zijn halfzuster 'The Duchess' (ritmegitaar), Zijn tweede grote hit wordt echter het novelty-nummer Say Man, een melig gesprek tussen Bo en Jerome Green, dat toevallig door een van de Chess-mensen wordt opgenomen en na kuising op de plaat wordt uitgebracht, en met succes: het behaalt in 1959 een twintigste plaats in de Amerikaanse hitparade. Diddleys unieke geluid is vaak gekopieerd; in de jaren vijftig al door Buddy Holly (Bo Diddley) en Johnny Otis, die de Diddley-beat gebruikt bij Willie And The Hand Jive. Ook de R&B-georienteerd Engelse groepen in de jaren zestig maken een dankbaar gebruik van Diddley-nummers. Zo staat Mona op de eerste elpee van de Rolling Stones, die ook Not Fade Away van Buddy Holly tot een Diddley-achtig nummer omvormen. Vele andere Britse groepen uit die tijd, waaronder The Who, The Yardbirds en Manfred Mann, nemen eveneens Diddley-composities op, terwijl The Pretty Things zelfs genoemd zijn naar een song van Bo Diddley. In de jaren zeventig treedt Bo Diddley zelf nog een keer op de voorgrond door op te treden in de rockfilm Keep On Rockin'. Ondanks het feit dat zijn produkties sinds zijn hoogtijdagen wat mager zijn, blijft zijn invloed onverlet, getuige de stijl van talloze nieuwe garage- annex r&r-groepen. In de jaren zestig stopt Bo Diddley met het opnemen van platen. Hij treedt nog wel af en toe op, waaronder in het voorprogramma van The Clash, eind jaren zeventig. In 1987 wordt hij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame en in 1998 kriijgt Diddley een Grammy voor zijn hele oeuvre. Op 16 Mei 2007 wordt Bo Diddley na een optreden getroffen door een beroerte en opgenomen op de IC van een ziekenhuis in Omaha. Bo Diddley is 79 jaar geworden.

Rolling_stones_groningenThe Rolling Stones staan op 2 Juni 1999 op de Draf- en renbaan van en in Groningen voor een concert. Het optreden maakt deel uit van het Europese gedeelte van de Bridges To Babylon-tournee. 90.000 toeschouwers zien in het voorprogramma de groep Catatinia optreden. Charlie Watts viert in Groningen zijn 58ste verjaardag. The Stones spelen de volgende nummers: Jumping Jack Flash, You Got Me Rocking, Bitch, Respectable, Gimme Shelter, Honky Tonk Women, Angie, Saint of Me, Out Of Control, Paint It Black, Before They Make Me Run (Keith), Thief In The Night (Keith), Route 66 (B-stage), Like A Rolling Stone (B-stage), Midnight Rambler (B-stage), Sympathy For The Devil, Tumbling Dice, It's Only Rock'n Roll, Start Me Up, Brown Sugar en Satisfaction. Op 18 Juni 1999 doen The Rolling Stones nog een keer Nederland aan, dan wordt opgetreden in Landgraaf op het Pinkpop terrein. In het voorprogramma staat dan ondermeer Rowwen Heze.

BraithwaiteliveJunior Braithwaite, wordt op 2 Juni 1999 doodgeschoten. Na meer dan twintig jaar in Chicago te hebben gewoond is hij net naar zijn geboorteland, Jamaica, teruggekeerd. Franklin Delano Alexander Braithwaite wordt op 4 April 1949 in Kingston, Jamaica geboren. In zijn tienerjaren richt hij samen met zijn vrienden Peter Tosh en Bunny Wailers de groep The Wailers op. In December 1963 komt hun eerste single uit, Simmer Down. The Wailers bestaan dan uit: Bob Marley, Bunny Wailer, Peter Tosh, Beverly Kelso en Junior zelf. Braithwaite blijft acht maanden bij The Wailers, en is te horen als lead-zanger op nummers als Habits, Straight And Narrow Way, Don't Ever Leave Me, en It Hurts To Be Alone. Volgens Coxone Dodd van Studio One op Jamaica had Braithwaite de beste stem van dev groep. Bob Marley bevestigt dat later in een interview: "Junior used to sing high. It's just nowadays that I'm beginning to realize that he sounded like one of the Jackson Five. When he left we had to look for a sound that Bunny, Peter and me could manage." Van de origine Wailers zijn alleen nog Bunny Wailer en Beverley Kelso in leven. Junior Braithwaite is 50 jaar geworden.

Op 2 Juni 1993 begint in Austin, Texas, het strafproces tegen Ronald Howard, die er van wordt beschuldigd in April 1992 een verkeersagent te hebben vermoord. Zijn advocaat voert ter verdediging aan dat TuPac Shakur's debuut album 2Pacaplypse Now hem heeft aangezet tot de moord. Op het album, dat Howard aan het beluisteren was toen zijn auto werd gestopt tijdens de fatale verkeerscontrole, zouden ondermeer oproepen staat tot het vermoorden van politieagenten. Ronald Howard wordt later ter dood veroordeeld.

Dion & The Belmonts komen na twaalf jaar, op 2 Juni 1972, weer bij elkaar voor een reunieconcert in de Madison Square Garden in New York. Al hun hits uit de jaren vijftig passeren de revue, waaronder I Wonder Why, A Teenager In Love en Where Or When.

Bright_eyesNegen jaar na het uit elkaar gaan van Simon & Garfunkel heeft Art Garfunkel eindelijk een solohit wanneer, Bright Eyes op 2 Juni 1979 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt. In 1978 wordt Art Garfunkel gevraagd om het nummer op te nemen dat speciaal geschreven is voor de Britse tekenfilm Watership Down. Het was niet de bedoeling om Bright Eyes uit te brengen op single, maar door het succes van de film brengt CBS het nummer alsnog uit.

De debuut LP van David Bowie wordt door Deram Records op 2 Juni 1967 uitgebracht. Het album bevat onder meer de oerversie van Space Oddity en The Lauching Gnome, een nummer waar Bowie liever niet meer aan herinnerd wil worden. De LP haalt de hitlijsten (nog) niet.

Rolling_stones_rotterdamVanaf 2 Juni 1982 staan The Rolling Stones drie avonden in de Rotterdamse Kuip. Op 4 Juni 1982 begint de show een half uur te laat, omdat buiten Hell's Angels aan het vechten zijn. Organisator Bill Graham gat samen met de bewaking gaat de Angels met een brandslang te lijf. Iedere avond zijn er zo'n 50.000 Stones-fans in de Kuip. De concerten in de Kuip maken deel uit van de Europese tour die op 26 Mei 1982 van start is gegaan met een optreden in het Capital Theatre in het Schotse Aberdeen. Het is dan alweer zes jaar geleden dat The Rolling Stones een tournee door Europa hebben gemaakt. Met meer dan 35 optredens in 23 steden in tien landen voor 1.665.560 toeschouwers scoort de groep drie maal zo hoog als in 1976, wat vooral komt door de vele openluchtoptredens in de stadions. Op 27 juli 1982 wordt deze tournee in de Roundhay Park Arena in Leeds, Engeland afgesloten.

Op 2 Juni 2000 wordt de Country zanger Garth Brooks onderscheiden omdat van zijn album Double Live in de Verenigde Staten ruim dertien miljoen exemplaren zijn verkocht. Hiermee heeft Garth Brooks het record van Live 1975-1985 van Bruce Springsteen & The E Street Band uit 1986 geevenaard.

Prince_nude_tour_shotDe Europese Nude-Tour van Prince begint op 2 Juni 1990 met een optreden in het Feyenoord stadion in Rotterdam. De regen komt met bakken uit de hemel. Om kwart voor negen is er nog geen bandlid op het podium te vinden. Alleen maar medewerkers die aan het dweilen zijn. Eindelijk om kwart over negen komt Prince het podium op. Hij begint aan een intiem concert met alleen een drummer, een keyboardspeelster, bassist, leadgitariste en drie dansers. Aan de zijkant van het podium staat een lichtblauwe vleugel. Regelmatig flitsen duizenden aanstekers aan en uit op de maat van de muziek. Tot kwart over tien, als er een lichtflits uit de hemel komt, gevolgd door een donderslag en een klein wolkbreukje. Prince last een korte dweilpauze in. Maar als hij terugkomt, duurt het optreden nog maar tien minuten. 'Helaas, aan dit weer kan ik niets veranderen, sorry'. Het publiek gaat, kleddernat, huiswaarts.

Paul McCartney en Wings vestigen op 2 Juni 1976 een nieuw bezoekeraantal record voor overdekte concertzalen. In Seatlle treedt de ex Beatle op voor 67.100 fans.

Elements_of_life_dvdTiesto geeft op 2 Juni 2007 een concert in het Gelredome in Arnhem. Tijdens dit concert in het kader van de Elements Of Life wereldtournee wordt Tixc3xabsto bijgestaan door The Blue Man Group. De Elements Of Life wereldtournee is op 19 Mei 2007 met een concert in Hasselt, Belgie van start gegaan. Aanvankelijk zou de als Tijs Verwest geboren Tiesto drie keer in het Gelredome in Arnhem optreden, maar vanwege tegenvallende kaartverkoop worden twee van de drie optredens afgelast. Op 29 Februari 2008 verschijnt de Elements Of Life DVD met daaeop een registratie van zijn concert in Parken Stadium in Kopenhagen, Denemarken.

k.d. lang komt op 2 Juni 1992 openlijk uit voor haar homoseksuele geaardheid. De Canadese zangeres doet dit in een interview met The Advocate, een Amerikaans tijdschrift voor homoseksuelen. k.d. lang vertelt vrijuit over haar leven als lesbienne en over haar onbeantwoorde liefde voor een getrouwde vrouw.

Vince_welnickOp 2 Juni 2006 wordt Vince Welnick, toetsenist van Grateful Dead, dood in zijn huis in Forestville in Californie aangetroffen. In eerste instantie wordt er meegedeeld dat Welnick gewond zou zijn aangetroffen en later in het ziekenhuis zou zijn overleden, maar enkele dagen later wordt bekendgemaakt dat hij in zijn huis zelfmoord heeft gepleegd. Pas op 30 Juni 2006 wordt bekend op welke gruwelijke manier de toetsenist zelfmoord heeft gepleegd: "the 55-year-old musician stood on a hillside behind his Forestville home and drew a knife across his throat in front of his wife. This tells us why the method of suicide was kept under wraps for a while." aldus journalist Joel Selvin van The San Francisco Chronicle. Vince Welnick is sinds de dood in 1995 van Jerry Garcia, de leider/zanger van Grateful Dead, erg depressief, en heeft tien jaar eerder al een (mislukte) zelfmoordpoging ondernomen. Vince Welnick wordt op 21 Februari 1951 in Phoenix, Arizona geboren en begint zijn muzikale carrixc3xa8re in 1971 bij The Beans. Later wordt hun naam veranderd in The Tubes. Deze groep heeft in 1983 een hitnotering met She's A Beauty. In 1990 wordt Vince Welnick de toetsenist van Grateful Dead. Hij is de opvolger van de overleden Brent Mydland. Na het stoppen van Grateful Dead in 1995 richt Vince Welnick zijn eigen groep op; Missing Man Formation. Vince Welnick is 55 jaar geworden.

The Rolling Stones maken op 2 Juni 1964 hun Amerikaanse televisiedebuut in The Les Crane Show op WABC in New York. De groep playbacked de nummers Not Fade Away en I Just Want To Make Love To You. Dezelfde dag maken The Rolling Stones ook hun Amerikaanse podiumdebuut in Lynn in de staat Massachusetts.

Brian Matthew presenteert op 2 Juni 1962 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars dat wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Matthew ontvangt als muzikale gasten ondermeer Joan Regan, Matt Monro, Mickey Ashman's Ragtime Jazzband, Jimmy Justice, The Alberts en Winifred Atwell.

Op 2 Juni 1964 beginnen in Liverpool de opnamen van de film Ferry Cross The Mersey. In Ferry Cross The Mersey worden de rollen ondermeer gespeeld door Gerry & The Pacemakers en Cilla Black. Het script is geschreven door Tony Warren, de bedenker van de tv-serie Coronation Street. Ferry Cross The Mersey gaat op 6 December 1964 in de New Victoria Cinema in Londen in premiere. Een maand later gaat de film ook in Liverpool zelf in de bioscoop draaien.


Muziek Jarige Op 2 Juni

1924: Maurice Kinn - Oprichter NME († 3 Aug. 2000)
1936: Otis Williams - The Charms Zanger
1937: Jimmy Jones - Zanger USA
1941: Charlie Watts - The Rolling Stones Drums
1941: William Guest - The Pips (Gladys Knight)
1945: Graham Bonney - Zanger Engeland
1944: Marvin Hamlisch - Pianist USA
1950: Antone 'Chubby' Tavares - Tavares Zanger
1955: Lobo (Imrich Laurence Lobo) - Zanger Nederland
1958: Hans De Booij - Zanger Nederland
1958: Rusti Milner - The Marshall Tucker Band Gitaar
1959: Michael Steele - The Bangles Bas
1960: Tony Hadley - Spandau Ballet Zanger
1962: Thor Eldon - The Sugarcubes Gitaar
1964: Thomas Cunningham - Wet Wet Wet Drums
1965: Jeremy Cunningham - The Levellers Bas
1970: B-Real (Louis Freeze) - Cypress Hill Zanger
1971: Leila K. (Leila El Khalifi) - Zangeres Zweden
1970: Dominic Greensmith - Reef Drums
1976: Tim Rice-Oxley - Keane Toetsen
1980: Fabrizio Moreti - The Strokes Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten