Zoeken in de muziekgeschiedenis

28 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 29 April

Riem_de_wolffAan Riem De Wolff wordt op 29 April 2005 de onderscheiding Ridder In De Orde Van Oranje-Naussau uitgereikt. De onderscheiding wordt in de Broederskerk in Zeist door Burgemeester R.G. Boekhoven van die plaats aan hem uitgereikt. Samen met zijn broer Ruud vormt Riem De Wolff het duo The Blue Diamonds. In 1960 scoren zij een internationale hit met het nummer Ramona. De Blue Diamonds treden tot 2000 nog op. Met het overlijden van Ruud De Wolff, op 18 December 2000 komt daar een einde aan. In 2004 viert Riem De Wolff nog zijn 45-jarig artiestenjubileum. Ook Ad van de Gein, pianist van het Cocktail Trio, wordt onderscheiden als Ridder In De Orde Van Oranje-Naussau. Het Cocktail Trio is met name in de jaren vijftig en zestig zeer succesvol met vertalingen van Amerikaanse hits, als Running Bear van Johnny Preston (Batje Vier), Alley Oop van The Hollywood Argyles en Tie Your Kangaroo Down van Rolf Harris (Kangaroe Eiland). Ook zwarte muziek ontsnapt niet aan hun aandacht: Chuck Berry's No Particular Place To Go wordt De Hele Wereld Alleen Van Ons, Sam Cooke's Chain Gang wordt 't Spookhuis en Dean & Jeans Hey Jean, Hey Dean wordt Hup Hup Hup. Exc3xa9n van hun grootste hits, Het Vlooiencircus (Tjongejongejonge Wat Een Sprongen), is echter een eigen compositie.Het Cocktail Trio is tot in de jaren tachtig actief.


The Who geeft op 29 April 1966, in de pas geopende Tiles Club aan Oxford Street 79-89 in het centrum van Londen, een optreden. Meer dan 500 fans worden weggestuurd wanneer blijkt dat er ruim 2500 fans in de rij staan om naar binnen te willen. De set van 45 miniuten die The Who altijd speelt, wordt met de helft gehalveerd, nadat fans tot twee maal toe het podium opklimmen. Op 29 Juli 1966 speelt The Who voor de tweede keer in The Tiles Club.


Mr_spacemanThe Byrds nemen op 29 April 1966 in Los Angeles het door Jim McGuinn geschreven nummer Mr. Spaceman op. De gitarist/zanger van The Byrds heeft zijn interesse in de ruimtevaart nooit onder stoelen of banken gestoken. Mr. Spaceman, met op de B-kant het nummer What's Happening?, komt op 22 Oktober 1966 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de 22ste plaats als hoogste notering.Eric_clapton_met_patti_boydOp 29 April 1988 komt er een einde aan het negen-jarige huwelijk van Eric Clapton met Patti Boyd, wanneer Patti in Londen echtscheiding aanvraagd. Reden is Clapton's overspelige relatie met de Italiaanse actrice Lori del Santo die in Augustus 1986 hun zoon Conor het leven schenkt. Patti Boyd is eerder getrouwd geweest met George Harrison van The Beatles. Hoewel de officielele echtscheiding pas in 1977 wordt uitgesproken, verlaat Patti de ex-Beatle al in 1974 om bij Eric Clapton in te trekken. De moeizame driehoeksverhouding tussen Patti en beide mannen, bestaat dan kennelijk al een tijdje, want het is voor Clapton al in 1970 de aanleiding om voor haar het nummer Layla te schrijven. Later komen daar Old Love en Wonderful Tonight nog bij.


Johnnie Stewart, de bedenker van Top Of The Pops overlijdt op 29 April 2005. Lorn Alastair "Johnnie" Stewart wordt op 7 November 1917 in Tonbridge, Engeland geboren en treedt in 1937 in dienst bij de BBC als geluidstechnicus. Hij werkt ondermeer voor de programma's Sing It Again en BBC Jazz Club. In 1958 treed Johnnie Stewart in dienst bij de televisieafdeling van de BBC. Hier wordt hij producer van o.a. Juke Box Jury. In 1963 besluit de omroep iets te doen aan de populariteit van het Radio Luxembourg-programma Teen & Twenty Disc Club. Producer Barry Colehan geeft Johnny Stewart de opdracht een nieuw popprogramma te bedenken. Met Jimmy Savile als presentator wordt op 1 Januari 1964 de eerste aflevering van Top Of The Pops uitgezonden. Na zijn pensionering gaat Johnnie Stewart op het Spaanse eiland Ibiza wonen. Johnnie Stewart is 87 jaar geworden.


Hey_judePaul McCartney stapt op 29 April 2002 naar de rechter om te voorkomen dat de handgeschreven tekst van het Beatles nummer, Hey Jude, wordt geveild bij Christie's in Londen. Het document is bij Christie's aangeboden door de Fransman Florrent Tessier, die beweert dat hij het ingelijste manuscript in het begin van de jaren zeventig ter goeder trouw heeft gekocht op een rommelmarkt in Portobello Road. Omdat McCartney echter zegt dat de tekst uit zijn woning is ontvreemd, verbiedt rechter Mr Justice Laddie de veiling tot is uitgezocht wie de rechtmatige eigenaar is. McCartney schreef Hey Jude overigens voor Julian Lennon om de jongen op te beuren na de echtscheiding van zijn ouders, John en Cynthia.


Chris_martinIn een interview op 29 April 2005 laat Chris Martin weten dat het zijn doel dat zijn band Coldplay groter wordt dan U2. Coldplay moet de grootste rockband op aarde worden. Acteur Sylvester Stallone inspireert Martin hierbij om dit doel te bereiken. De zanger van Coldplay vergelijkt zichzelf in het interview met de Amerikaanse held Rocky, gespeeld door Stallone. Martin vergelijkt U2 met de enorme Russische bokser Ivan Drago, gespeeld door Dolph Lundgren, in de boksfilm Rocky IV (1985). In de film is het uiteindelijk Rocky die aan het langste eind trekt en overwint. "Waar het om gaat is dat we proberen de beste nummers van de wereld te schrijven. En we proberen zo sterk genoeg te worden om Drago, die U2 is, neer te halen. Dat is onze missie", zegt Martin. De zanger heeft tijdens de opnames van het nieuwe album X&Y een foto van de U2 op de muur van de studio gehangen. De afbeelding moet de zanger tot ongekende creatieve hoogtepunten brengen.


Op 29 April 1995 treedt rapper Tupac Shakur in het huwelijk met Keisha Morris. De huwelijksplechtigheid vind plaats in de New-Yorkse staatsgevangenis Clinton Correctional Facility, waar Shakur een gevangenisstraf van viereneenhalf jaar uitzit voor sexueel geweld. Het huwelijk wordt later overigens door een rechter ongeldig verklaard.


The Temptations verlaten op 29 April 1977 de platenmaatschappij Motown Records. Na zeventien jaar platen gemaakt te hebben voor het label van Berry Gordy Jr, tekent de groep nu een contract met Atlantic. Na twee geflopte disco-albums keren The Temptations in 1980 terug naar Motown. Power, de eerste single voor Motown, komt op 14 Juni 1980 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een zesde plaats.


How_do_you_doHow Do You Do van het Nederlandse duo Mouth & MacNeal komt op 29 April 1972 binnen in de Billboard Hot 100. De single bereikt op 22 Juli 1972 een achtste plaats. How Do You Do is geschreven door Harry Van Hoof en Hans Van Hemert, en geproduceerd door van Hemert. Maggie MacNeal (de zangeres Sjoukje van 't Spijker) heeft in eerste instantie haar twijfels over het nummer, en vindt het beter geschikt als een B-kantje. Ze heeft liever dat het nummer Land Of Milk And Honey als single wordt uitgebracht. Haar twijfels blijken achteraf niet terecht. Alleen al in Amerika worden er ruim een miljoen exemplaren van de single verkocht. In Nederland worden er 200.000 exemplaren van How Do You Do verkocht, en staat de single vanaf 18 December 1971 vijf weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


Jimmy Nicol, de drummer die Ringo Starr ondermeer vervangt bij de concerten van The Beatles in Nederland in 1964, en even aan de roem mag proeven tijdens de rondvaart door de Amsterdamse grachten, moet zich op 29 April 1965 bij de Londense rechtbank melden. Zijn schulden zijn opgelopen tot ruim £34000 en hij wordt dan ook failliet verklaard.


Warner Brothers beginnen op 29 April 1960 hun eigen platenlabel in Engeland. De eerste single op het nieuwe label is Cathy's Clown van The Everly Brothers.


Roberta_flack_first_takeRoberta Flack komt op 29 April 1972 met het album First Take op de eerste plaats van de Billboard albumlijst. First Take is eerder al in 1969 uitgebrach. Pas wanneer Clint Eastwood in 1971 in zijn film Play Misty For Me het nummer The First Time I Ever Saw Your Face gebruikt wordt Roberta Flack ontdekt door het grote publiek, en begint First Take goed te verkopen. Met de single The First Time I Ever Saw Your Face behaalt Roberta Flack de eerste plaats in de Billboard Hot 100, ook krijgt ze er een Grammy Award voor.


Main_course_van_the_bee_geesVanaf 29 April 1975 ligt het album Main Course van The Bee Gees in de platenwinkel. Deze twaalfde LP van Barry, Robin en Maurice Gibb is geproduceerd door Arif Mardin. Op Main Course staan ondermeer de hits Jive Talkin' en Nights On Broadway. Main Course komt op 21 Juni 1975 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de veertiende plaats. Arif Mardin is later ondermeer producer van Norah Jones. Op 26 Juni 2006 overlijdt Mardin op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker


The Jam, bestaande uit zanger / gitarist Paul Weller, bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler, brengt op 29 April 1977 hun debuut single In The City uit. Het plaatje haalt de 40ste plaats in de Engelse hitlijst. In The City is afkomstig van het gelijknamige album. De groep van Paul Weller bestaat uiteindelijk vijf jaar. In 1982 vind Weller het voldoende en begint hij The Style Council .


Boney_m_rivers_of_babylonBoney M komt op 29 April 1978 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer Rivers Of Babylon. Het nummer is geschreven door Brent Dowe en Trevor McNaughton, die de tekst vrijwel letterlijk ontleend hebben aan Psalm 137. Brent Dowe en zijn Jamaicaanse reggaegroep The Melodians, nemen Rivers In Babylon al in 1969 op, maar scoren er geen hit mee. Frank Farian bewerkt het origineel van The Melodians een beetje en zet er vervolgens zijn eigen naam onder als componist. Voor Boney M is het de grootste hit die ze hebben. In Nederland is het jarenlang de bestverkochte single met een verkoop van ruim 550.000 exemplaren. In Engeland is het de bestverkopemde single sinds Mull Of Kintyre van Paul McCartney, met een geschatte verkoop van ruim twee miljoen exemplaren. The Melodians brengen door al de aandacht hun versie opnieuw uit, maar het wordt opnieuw geen hit.


Op 29 April 1990 loopt een concert van New Kids On The Block in het Engelse Brighton ernstig uit de hand. Duizenden fans proberen de uitverkochte zaal binnen te komen. Door het gedrang vallen driehonderdvijftig fans, waaronder veel tienermeisjes, flauw of krijgen ademhalingsproblemen. Uiteindelijk worden dertien fans in het ziekenhuis opgenomen.


John Denver krijgt op 29 April 1973 in Engeland zijn eigen TV show. OP BBC 2 wordt dan live wekelijks The John Denver Show uitgezonden.


Black_sabbath_heaven_and_hell_tourBlack Sabbath begint op 29 April 1980 in de Guildhall in Portsmouth aan het Britse gedeelte van de Heaven & Hell Tour. De groep uit Birmingham speelt ondermeer de volgende nummers War Pigs, Neon Knights, N.I.B., Lonely Is The Word, Sweet Leaf, Children Of The Sea, Black Sabbath, Heaven And Hell, Iron Man, Sabbath Bloody Sabbath, Orchid, Die Young, Paranoid, Children Of The Grave en Lonely Is The Word. Het is voor Black Sabbath de eerste Engelse tour met Ronnie James Dio als nieuwe zanger. Dio is opvolger van Ozzy Osbourne die de groep voor de tweede keer heeft verlaten. Met Ronnie James Dio wordt het album Heaven & Hell opgenomen, waarmee Black Sabbath bewijst met de komst van de ex-Rainbow zanger weer helemaal terug te zijn aan de hardrock top. Tijdens het Amerikaanse gedeelte van de Heaven & Hell tour verlaat drummer Bill Ward in Augustus overspannen de groep. Zijn vervanger is Vinnie Appice, de jongere broer van de drummer van Rod Stewart, Carmine Appice. Door de grote machtsstrijd achter de schermen tussen Ronnie James Dio en gitarist Tony Iommi verlaat Dio de groep in 1983.


Boy George wordt op 29 April 1997 door zanger Kirk Brandon tijdens een hoorzitting in de Londense rechtbank, ervan beschuldigd een professioneel leugenaar te zijn. Brandon heeft Boy George aangeklaagd wegens het feit dat er in Boy George's autobiografie staat dat de twee het bed met elkaar gedeeld hebben.


Nostradamus_the_fate_of_manIn Theater De Flint in Amersfoort vindt op 29 April 2005 de officiele premiere plaats van de rock opera Nostradamus (The Fate Of Man) van Kayak. De voorbereidingen aan deze door, Ton Scherpenzeel, zijn vrouw Irene Linders en Pim Koopman geschreven rockopera hebben ruim anderhalf jaar in beslag genomen. Opvallende medewerking wordt verleend door Syb van der Ploeg, de ex-zanger van De Kast, die de rol van Jules Cezar speelt/zingt. In Nostradamus (The Fate Of Man) zijn er verder rollen voor Bert Heerink als Nostradamus, Edward Reekers als Yves de Lessines, Rob Vunderink als leider van de Opponenten, Monique van der Ster als Catherina de 'Medici en Cindy Oudshoorn als Anne Ponsarde. In April 2005 verschijnt de rock-opera op dubbel CD. De eerste try-out van Nostradamus (The Fate Of Man) is op 13 April 2005 in Theater In De Muze in Noordwijk. De laatste voorstelling is op 27 Oktober in Schouwburg Amphion in Doetinchem. Plannen om een uitvoering op DVD vast te leggen gaan op het laatste moment niet door, als blijkt dat zanger Bert Heering de band gaat verlaten. Op zijn website staat te lezen dat hij het te druk heeft met de komende Queen in Concert-tournee van het orkest van de Luchtmacht, en met zijn feestband Het Dak Eraf. Ton Scherpenzeel is uitermate verrast over zijn vertrek: "We zijn wel een beetje verrast. Wij hebben noch van hem, noch van zijn manager iets over ontwikkelingen in die richting vernomen, en ineens lezen we over zijn vertrek op zijn website. Er liggen nog plannen om de Nostradamus-show op DVD te zetten en wij weten niet beter dan dat Bert daar ook data voor heeft opengehouden. Deze week zouden we de knoop doorhakken over het waar en wanneer. Verder hebben we het komende half jaar geen plannen, dus het is me niet duidelijk waar het knelpunt precies zit. Hoe dan ook, ik wens hem veel succes met alle zaken die hem zoveel tijd kosten dat hij Kayak heeft moeten opzeggen. Voor Kayak betekent dit allerminst het einde. Inmiddels is Kayak uitgegroeid tot een project en wij kunnen putten uit een aantal geweldige muzikanten en vocalisten. Bert is een goede zanger, zeer zeker, maar we boffen, want we hebben er nog een paar." aldus Ton Scherpenzeel.


Op 29 April 1999 maakt Tommy Lee bekend dat hij opstapt als drummer van Mxc3xb6tley Crxc3xbce, omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn nieuwe groep The Methods Of Mayhem, en aan zijn gezin. Tommy Lee is van 19 Februari 1995 t/m 28 Februari 1998 getrouwd geweest met actrice Pamela Anderson. In Juni 1999 gaan Tommy Lee en Pamela Anderson tijdelijk weer samenwonen.


Aerosmith-zanger Steven Tyler raakt op 29 April 1998 tijdens een optreden in Anchorage in Alaska ernstig gewond aan zijn knie. Het gevolg is dat de komende veertien concerten van Aerosmith moeten worden afgezegd.


Bruce_springsteen_en_eddie_floydBruce Springsteen & The E-Street Band staan op 29 April 1976 in een uitverkocht Ellis Auditorium in Memphis, Tennessee. Soul-zanger Eddie Floyd verzorgt een gastoptreden. Samen met Springsteen zingt hij Knock On Wood en Raise Your Hand. Na dit optreden rijden Bruce Springsteen, gitarist Steve Van Zandt en Glen Brunman (Baas Sony Music Soundtrack Division) in een taxi naar het landgoed Graceland, waar zij hopen met Elvis Presley een gezellige avond door te brengen in zijn Jungle Room. Zover komt het echter niet. Wanneer Bruce Springsteen over de toegangspoort van Graceland probeert te klimmen, wordt hij door leden van de bewakingsdienst met harde hand van het terrein verwijderd. Bruce Springsteen wordt voor de zoveelste gestoorde fan aangezien.


Op 29 April 2006 wordt Tiger Jam, het jaarlijkse benefietconcert van de stichting van de Amerikaanse golfer Tiger Woods, voor de tiende keer georganiseerd. Hoofd-act is Sting. De opbrengst van het concert in Las Vegas gaat naar plaatselijke goede doelen en naar het Tiger Woods Learning Center, een educatief centrum voor jongeren. De Tiger Woods Foundation heeft Tiger Jam in 1998 voor het eerst georganiseerd. Deze benefietconcerten hebben de afgelopen jaren in totaal meer dan acht miljoen dollar (ruim 6,5 miljoen euro) opgebracht.


ToppertjeEen paar vrienden van Rene Passet zien op 29 April 2006 in Amsterdam een optreden van Tropical Danny & Guillermo. Dit duo heeft veel succes met het nummer Toppertje. Rene Passet tipt 3FM-diskjockey Giel Beelen, die Toppertje in zijn ochtendprogramma gaat draaien. Diverse programma's op 3FM laten ook een stukje horen van de single, soms zelfs helemaal, maar dat gebeurd zelden. Op 7 Juli 2006 neemt Giel Beelen het 3FM-programma van Dolf Jansen over. Bijna twee uur lang draait hij alleen maar deze single. waardoor deze zoveel airplay krijgt dat Toppertje een week later op een 20ste plaats binnenkomt in de Nederlandse Top 40 en op een achtste plaats in de Mega Top 100. Vanaf 29 Juli 2006 staat Toppertje vijf weken op de eerste plaats in de Mega Top 100, en vanaf 12 Augustus 2006 staan Tropical Danny & Guillermo (Menecier) met Toppertje ook bovenaan in de Nederlandse Top 40.


Officier_marcoSaskia & Serge en Frans Bauer worden op 29 April 2004 benoemd tot Ridder In De Orde Van Oranje Nassau. Marco Borsato wordt bij deze jaarlijkse lintjesregen Officier In De Orde Van Oranje Nassau. Op zijn website schrijft Borsato het volgende: "Overvallen, overrompeld en en overdonderd was ik. Want vanmorgen, toen ik nietsvermoedend naar het gemeentehuis ging voor de ondertrouw van mijn vrienden, werd ik verrast door Burgemeester Ton die me liet weten dat ik een Koninklijke Onderscheiding kreeg. Ik was volledig overdonderd en zeer onder de indruk! Voor mij is een Koninklijke Onderscheiding iets voor helden! Ik weet niet of ik een held genoemd mag worden, maar op dat moment voelde ik me wel heel bijzonder. Ik werd trouwens geen Ridder in de Orde van Oranje Nassau zoals naar ik meen gebruikelijk is, maar zelfs Officier! Ik ben zo ongelofelijk trots! Het is heel jammer dat mijn oma en opa dit niet hebben kunnen meemaken, want reken maar dat ze trots zouden zijn geweest als ze hadden gezien hoe ik in naam van de Koningin zou worden onderscheiden. Ik voel me heel speciaal en ga hem dan ook zeker op Koninginnedag dragen! Dat het een bijzonder jaar zou worden, dat wist ik wel.Maar dit, dit slaat werkelijk alles! Groetjes, Officier Marco!" Marco Borsato krijgt overigens zijn lintje niet alleen voor zijn succesvolle zangcarriere, maar ook voor zijn inzet als ambassadeur van War Child.


MickronsonMick Ronson overlijdt op 29 April 1993 aan de gevolgen van leverkanker. Michael Ronson wordt op 26 Mei 1946 geboren in Hull, Yorkshire. Mick Ronson trekt voor het eerst de aandacht in het begin van de jaren zeventig als gitarist extra-ordinaire in Bowie's begeleidingsgroep The Spiders From Mars. Hij is onder andere te horen op de Bowie-elpees The Man Who Sold The World en Ziggy Stardust In 1972 speelt Ronson op het album Transformer van Lou Reed en is hij tevens co-producer van deze plaat. In 1973 begint Ronson met hulp van onder meer Bowie een solocarriere, die uitloopt op een fiasco. Ronson is een flitsende backinggitarist maar blijkt als solo-artiest te weinig personality te hebben. Na zijn wonden gelikt te hebben, voegt hij zich bij Mott The Hoople en als de groep ophoudt te bestaan, richt hij met Ian Hunter The Hunter-Ronson Band op, die echter niet het succes heeft dat men ervan verwacht. De groep gaat uit elkaar zonder platen te hebben gemaakt. Ronson produceert nog wel de eerste solo-elpee van Ian Hunter en speelt tevens diverse instrumenten op deze plaat. In de zomer van 1975 duikt Ronson op als gitarist in Dylan's Rolling Thunder Revue en een jaar later produceert hij en speelt hij op Cardiff Rose van Thunder-collega Roger McGuinn en werkt vervolgens een korte tijd met David Cassidy. In 1977 begeleidt hij Van Morrison bij zijn Europese tournee, en in 1979 maakt hij een Amerikaanse tournee met oud-collega Ian Hunter. Zijn twee solo-elpees zijn niet echt sterk en Ronson haalt op zijn eigen produkten niet het niveau van zijn sessiewerk. In 1990 produceert Mick Ronson de CD Pleasure Ground van de Amsterdamse Fatal Flowers. Op 20 April 1992 treedt de gitarist voor het laatst op tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in het Londense Wembley-stadion. Het album Your Arsenal van Morrissey is zijn laatste productie. Mick Ronson is 47 jaar geworden.


Op 29 April 1967 wordt in het Alexandra Palace in Londen de veertien uur durende happening Technicolor Dream gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zijn er ondermeer optredens van Pink Floyd, The Soft Machine, The Pretty Things en The Crazy World Of Arthur Brown.


Gerry & The Pacemakers beginnen op 29 April 1965 aan een tournee door Amerika. Het eerste optreden is in het Fox Theatre in Brooklyn, New York.


Cindy_birdsongCindy Birdsong (links) treedt op 29 April 1967 , tijdens een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles, voor de eerste keer op als één van The Supremes. Birdsong is de opvolgster van Florence Ballard die, volgens Motown-directeur Berry Gordy, onhandelbaar is geworden door haar drankprobleem, en is bij enkele optredens al vervangen door Marlene Barrow van The Andantes. Cindy Birdsong: "Initially there was a phone call - someone from Motown's office asked me to audition as a replacement for one of the Supremes. I didn't know who it was. I actually thought it was a joke. It surprised me, but I got on a plane and went straight over to Berry Gordy's house. The Supremes were in a meeting in another room and I was waiting outside. Then Florence came walking through the living room in tears and that's what made me know that it was her they wanted me to replace". Cindy Birdsong staat nog tot Juli 1967 onder contract bij Patti Labelle & The Blue Belles. Tot die tijd zal Marlene Barrow haar plaats bij The Supremes innemen.


P.J. Proby wordt op 29 April 1978 ontslagen van zijn rol in de Londen Stage musical Elvis. Herhaaldelijk veranderd hij zelf zijn teksten tijdens de voorstelling. Proby speelt de oudste van de drie Elvis-en die op het toneel verschijnen. De jongere Elvis wordt gespeeld door Shakin' Stevens. P.J. Proby's grootste hit in Nederland stamt uit 1964, wanneer hij een negende plaats haalt met het nummer Hold Me.


Muse en My Chemical Romance zijn gedwongen om enkele live-data van hun Amerikaanse tournee af te zeggen omdat de de leden van beide bands op 29 April 2007 een zware voedselvergiftiging hebben opgelopen. Ook enkele leden van hun crew zijn getroffen door de infectie. Op de website van Muse staat het volgende te lezen: "The nationwide tour was brought to a standstill on Sunday when several members of My Chemical Romance's band and crew and members of Muse's crew became violently ill after the show at William and Mary College in Williamsburg. With multiple people scattered in hospitals between State College, Pennsylvania and Columbus, Ohio, the bands were forced to cancel Sunday night's show at the Bryce Jordan Center in State College, Pennsylvania and postpone the show in Columbus, Ohio from Tuesday, May 1st to Wednesday, May 2nd, provided everyone has recovered."


Respect_van_aretha_franklinRespect van Aretha Franklin komt op 29 April 1967 de Billboard Hot 100 binnen. De compositie van Otis Redding staat vanaf 3 juni 1967 twee weken op de eerste plaats. Eigenlijk moet Earl 'Speedo' Simms van The Premiers, later de roadmanager van Otis Redding, de credits voor Respect krijgen. Simms kent Respect nog van een van zijn vorige groepen en zou het nummer zelf opnemen, maar dat verloopt niet naar wens. Otis Redding herschrijft het nummer voor zichzelf, en neemt het in 1965 op. Hij zou voor zijn dood nog net de cover van Aretha Franklin meemaken. Aretha Franklin neemt haar versie van Respect op 14 Februari 1967 op in de Atlantic Studios in New York. Op de B-kant staat het door Aretha Franklin zelf en haar man Ted White geschreven nummer Dr. Feelgood ( Love Is A Serious Business). De single wordt op 16 April 1967 in Amerika uitgebracht. Respect is de eerste van twee Amerikaanse nummer 1-hits voor The Queen Of Soul.


Jim Pash overlijdt op 29 April 2005 in zijn huis in Yucca Valley aan de gevolgen van een hartaanval. Jim Pash is al enige tijd ziek, en is in afwachting van een levertransplantatie. Pash is vooral bekend als saxofonist van The Surfaris. Met het nummer Wipe Out bereiken The Surfaris op 10 Augustus 1963 de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade. Jim Pash is 56 jaar geworden.


Carnie Wilson wordt op 29 April 1968 geboren als eerste dochter van Beach Boy Brian Wilson en zijn vrouw Marilyn Rutherford. Sinds de jaren negentig maakt Carnie deel uit van het trio Wilson Phillips, samen met haar zusje jongere Wendy en Chynna Phillips. Chynna Phillips is de dochter van Michelle en John Phillips van The Mama's & Papa's. Met de nummers Hold On, Release Me en You're In Love heeft Wilson Phillips drie nummer 1-hits in de Billboard Hot 100.


Jb_lenoirJ.B. Lenoir overlijdt op 29 April 1967 aan de gevolgen van een hartaanval, die hij krijgt als hij in Urbana , Illinois door een auto wordt aangereden. J.B. Lenoir wordt geboren op 5 Maart 1929 in Monticello, Mississippi. Gedurende de jaren veertig van de vorige eeuw werkt Lenoir met blues-artiesten als Sonny Boy Williamson (Alex Miller) en Elmore James in de New York Inn in New Orleans, Louisiana. In 1949 verhuist J.B. Lenoir naar Chicago om daar te gaan spelen met Memphis Minnnie, Big Maceo en Muddy Waters. Gedurende de jaren vijftig neemt Lenoir diverse platen op bij verschillende labels in Chicago, waaronder Chess, JOB, Parrot en Checker. Gedurende de jaren zestig treedt J.B. Lenoir op in diverse plaatsen in Europa en speelt hij in 1965 op het American Folk Blues Festival in Engeland. Bekende nummers van Lenoir zijn ondermeer Born Dead, Carrie Lee, Don't Dog Your Woman, Don't Touch My Head, Eisenhower Blues, Feeling Good, Natural Man, Korea Blues en Vietnam Blues. J.B. Lenoir heeft ook grote invloed gehad op bluesmuzikanten als John Mayall. Wanneer Mayall van de dood van J.B. Lenoir hoort, neemt hij een ode aan hem op. J.B. Lenoir is 38 jaar geworden en wordt begraven op de Salem Church Cemetery in Monticello, Mississippi.


In de Graceland Wedding Chapel in Las Vegas treedt op 29 April 1989 zanger Jon Bon Jovi in het huwelijk met zijn jeugdvriendin Dorothea Hurley. De zanger van Bon Jovi en zijn vrouw hebben inmiddels vier kinderen; Stephanie Rose ( 13 Mei 1993), Jesse James Louis (19 Februari 1995), Jacob Hurley (7 Mei 2002) en Romeo Jon (29 Maart 2004)


Falling_into_youOmdat hij zakelijk niet rondkomt met het management van Celine Dion ziet Phil Spector op 29 April 1995 af van de productie van haar nieuwe album. Waarheid is echter dat Spector door de man en manager van Celine Dion, Rene Angelil, ontslagen wordt nadat Dave Platel van Feeling Productions, Celine Dion productie maatschappij door de bodyguard van Spector bedreigd wordt. Het album Falling Into You wordt uiteindelijk geproduceerd door Vito Luprano en John Doelp. Opvallend detail is dat op dit album het nummer River Deep Mountain High staat. Dit nummer wordt in 1966 door Phil Spector geproduceerd voor Ike & Tina Turner, en wordt door Spector zelf als zijn beste werk beschouwd.


Op 29 April 2007 wordt in Den Haag voor de 18e keer 'De KoninginneNach' georganiseerd. Tijdens dit evenement, dat jaarlijks ongeveer tweehonderdduizend belangstellenden trekt, treden deze keer James Hunter, Boris, I.O.S., The Freestylers en Los Lobos op.


In Ahoy' Rotterdam wordt op 29 April 2005 voor de 13e keer georganiseerd. Tijdens deze aanloop naar Koninginnedag zijn er ondermeer optredens van Frans Bauer, Lee Towers, Gerard Joling, Corry Konings, Vader Abraham, DeDeurzakkers, Jacques Herb, Koos Alberts, De Havenzangers, Henk Wijngaard, Arie Ribbens en Bonnie St. Claire. De Nacht Van Oranje wordt gepresenteerd door Albert West.


Tom_jones_zanger_bassist_inkusOp 29 April 2005 komt Tom Jones, zanger/bassist van Inkus, om het leven. Samen met Nicholas Reed, Tom Merrell, Matt Parnell, Stephen Ankers en Jon Horsley, vijf studenten van Ramsey Abbey loopt Tom Jones langs de kant van de B1040 als hij ter hoogte van het plaatsje St Mary's Road in het Engelse graafschap Cambridgeshire aangereden wordt door de taxi van Neil Simpson. Door de klap belandt Jones in het naast de weg gelegen riviertje Forty Foot Drain en verdrinkt. De taxichauffeur rijdt door, en pikt na zijn daad nog nieuwe klanten op, waaronder Emily Wilkinson: "When I got into the taxi I saw it had a damaged windscreen. The glass appeared shattered and obstructed vision. I asked the driver what happened. He said he hit a bird in Bury." Tegen zijn baas, Brian Doughty, eigenaar van ABC Cars in Huntingdon zegt Simpson: "I am sorry, I have had an accident with your car. I have hit a muntjac deer". Brian Dougthy wanneer hij zijn taxi terugzag: "I noticed the windscreen was smashed. The front offside wing was bent back and loose, the front offside headlight was smashed and the mirror was missing." Neil Simpson moet zich op 8 December 2005 bij het Huntingdon Magistrates' Court verantwoorden voor gevaarlijk rijden, onverantwoord rijgedrag, doorrijden na een aanrijding, dood door schuld en drie gevallen voor onverzekerd rijden. Inkus heeft twee hitjes met One More Chance en What Happens Now? Tom Jones is zeventien jaar geworden.


Elton John betaald op 29 April 1981, tijdens een veiling bij Christies in Londen, GBP340.000 voor 232 scenario`s van The Goon Show. Deze komische radioserie van Peter Sellers, Harry Secombe en Spike Milligan is van 1951 tot 1960 door de BBC uitgezonden.


Op_losse_groevenOp 29 April 1971 wordt door de TROS de eerste aflevering van Op Losse Groeven uitgezonden. Dit televisie programma om het Nederlandse Lied te promoten wordt gepresenteerd door Radio Veronica-discjockey Chiel Montagne aangetrokken. Al snel is Op Losse Groeven één van de populairste programm´s op de Nederlandse televisie. Ondermeer Vader Abraham, Jacques Herb, Wilma, Arne Jansen, Mieke (op foto met Chiel Montagne) en Corry & De Rekels zijn meerdere malen in dit programma te gast geweest. Op 5 augustus 1977 wordt Op Losse Groeven voor de laatste keer uitgezonden.


Pete Murray presenteert op 29 April 1961 de vijfde aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Marty Wilde, The Allisons, Mike Preston, Johnnie Lee, Ken Kirkham en Jeannie Lambe zijn de gasten in dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC


De jury in het proces tegen Michael Jackson bekijkt op vrijdag 29 April 2005 twee boeken met foto's van naakte puberjongens. De fotoboeken zijn in 1993 op Jacksons ranch Neverland in beslag genomen. De rechter staat toe dat de aanklagers de boeken inbrengen als bewijs. In een van de boeken heeft Jackson volgens de aanklagers zelf geschreven: "Kijk naar het geluk en plezier in de ogen van deze jongens. Dit is de geest van de jongensjaren, een leven dat ik nooit had en altijd van zal dromen. Dit is het leven dat ik voor mijn kinderen wil.'' De popster heeft al vaker gezegd dat het leven van de getalenteerde Jackson-kinderen niet makkelijk was, met een streberige vader en van jongsaf aan een druk artiestenleven. De verdediging van Michael Jackson vind het raar dat de jury de fotoboeken mag zien. "Deze zaak gaat niet over 1993'', aldus de raadsman. Destijds doorzocht de politie Neverland na beschuldigingen tegen Jackson wegens misbruik. Die aanklacht is later ingetrokken.


Muziek Jarige Op 29 April

1899: Duke Ellington - Jazz Grootheid († 24 Mei 1974)
1922: Jean 'Toots' Thielemans - Jazz Muzikant Belgie
1928: Carl Gardner -The Coasters Zanger
1931: Lonnie Donegan - Zanger Engeland († 3 Nov. 2002)
1933: Rod McKuen - Zanger USA
1936: April Stevens (Carol Lo Tempio) - Zangeres USA
1942: Klaus Voorman - Plastic Ono Band Bas
1946: Rein De Bruin - Amazing Stroopwafels Gitaar
1947: Tommy James - Tommy James & The Shondells Zanger
1949: Francis Rossi - Status Quo Zanger / Gitaar
1953: Bill Drummond - The KLF Zang/Gitaar
1958: Simon Edwards - Fairground Attraction Gitaar
1960: Phil King - Lush Bas
1960: Gerard Joling - Zanger Nederland
1968: Carine Wilson - Wilson Phillips Zangeres
1973: Mike Hogan - The Cranberries Bas
1975: 100% Isis (Isis v/d Wal) - DJ Nederland
1979: Joanne Velda O'Meara - S Club 7 Zangeres
1979: Matt Tong - The Bloc Party Drums
1980: Kian Egan - Westlife Zanger
1987: Sharon (Doorson) - Raffish Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten