Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 April

Led_zeppelin_pontiac_30_april_1977Led Zeppelin staat op 30 April 1977 in een uitverkocht Pontiac Silverdome in Pontiac in de Amerikaanse staat Michigan. Het concert wordt door 76.229 fans bijgewoond. Niet eerder zijn er zoveel mensen afgekomen op een popconcert in een overdekte hal. (Het oude record stond op naam van The Who met 75.962 toeschouwers op 6 December 1975, eveneens in het Pontiac Silverdome). De politie van Detroit en de stadion stewards zijn verbaasd over hoe rustig de fans van Led Zeppelin zich gedragen. Politiewoordvoerder William Hangar: "We are pleasantly surprised. This is the first time in five big rockshows at the Silverdome that we've had no problems with crowds rushing the turnstiles or a major tie-up on surrounding roads." Ook Richard Cole, tour manager van Led Zeppelin is verrast: "This is one of the smoothest shows we've ever had. For this amount of people i'm pleasantly surprised. Frankly we expected trouble". Robert Plant (zang), Jimmy Page (gitaar), John Paul Jones (bas) en John Bonham (drums) spelen tijdes het drie uur durende concert de volgende nummers: The Song Remains The Same, The Rover (intro) / Sick Again, Nobody's Fault But Mine, In My Time Of Dying, Since I've Been Loving You, No Quarter, Ten Years Gone, The Battle Of Evermore, Going To California, Black Country Woman, Bron-Yr-Aur Stomp, White Summer, Black Mountain Side, Kashmir, Out On The Tiles / Moby Dick, Achilles Last Stand, Stairway To Heaven, Rock And Roll en Trampled Underfoot.


Twiggs Lyndon, de roadmanager van The Allman Brothers Band, wordt op 30 April 1970 gearresteerd voor moord, nadat hij een bar eigenaar in Buffalo, New York heeft doodgestoken wanneer die weigerd om te betalen voor een optreden van de groep. Gedurende de rechtszaak claimt zijn advocaat dat Lyndon, tijdens het incident, tijdelijk ontoerekeningsvatbaar is geweest. Het verweer slaagt en Lyndon wordt vervolgens vrijgesproken.

Dont_look_backOp 30 April 1965 begint Bob Dylan in Sheffield aan zijn eerste tournee in Engeland, waar hij in de belangstelling staat vanwege zijn eerste hit The Times They Are A-Changing die een maand eerder in de hitparade is binnen gekomen. Op de vooravond van de tournee komt ook Subterranean Homesick Blues de Britse hitparade binnen. Tijdens de tournee wordt Bob Dylan gevolgd door filmregisseur D.A. Pennebaker. In deze film, Don't Look Back (1967), is ondermeer te zien dat het publiek niet gediend is van het elektrische geluid van Bob Dylan, en hem liever de traditionele folk-liedjes hoort zingen waarbij hij zichzelf op de akoestische gitaar begeleidt. Dylan sluit de tournee op 9 en 10 Mei af met twee optredens in de Royal Albert Hall in Londen.

Elvis Presley neemt op 30 April 1957, in studio 1 van de Radio Recorders Studio in Hollywood, zes nummer op voor de soundtrack van de film Jailhouse Rock. Elvis Presley wordt op de nummers Jailhouse Rock, Young And Beautiful, Treat Me Nice, I Want To Be Free, Don't Leave Me Now en Baby I Don't Care begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brooks. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.

The_platters_met_zola_taylorZola Taylor overlijdt op 30 April 2007 in het Parkview Community Hospital in Riverside County, Californie aan de gevolgen van een longontsteking. Zoletta Lynn Taylor wordt op 17 Maart 1938 in Los Angeles, Californie geboren en is het meest bekend als zangeres van de Amerikaanse Doo-Wop formatie The Platters (foto). Wanneer de oorspronkelijke Platters, bestaande uit Tony Williams, David Lynch, Herb Reed en Alex Hodge voor het platenlabel Federal begin 50er jaren een achttal slechtverkopende up-tempo singles uitbrengt neemt manager Buck Ram maatregelen: bariton Alex Hodge wordt vervangen door Robi en de dan pas 15-jarige Zola Taylor wordt aan de groep toegevoegd. The Platters nemem met haar de door Buck Ram geschreven ballad Only You op. Het resultaat is overdonderend. De single wordt niet alleen een grote hit in de Verenigde Staten maar verkoopt ook daarbuiten voortreffelijk. Daarna weten The Platters als geen andere doo-wop-groep hun succes te continueren. Veelal gesteund door tv- en filmoptredens, bereiken zij in de jaren 1955 t/m 1962 niet minder dan 34 maal de Amerikaanse Top 100. Vier singles bereiken zelfs de eerste plaats van de Billboard hitlijst; The Great Pretender (1955), My Prayer (1956), Twilight Time (1958) en Smoke Gets In Your Eyes (1958). In 1962 verlaat Zola Taylor om persoonlijke redenen The Platters. Ze wordt vervangen door Sandra Dawn. In de jaren '70 gaat ze samen met Paul Robi en David Lynch nog wel optreden tijdens xc3xa9xc3xa9n van de vele Platters revival tours. In 1984 komt Zola Taylor opnieuw in het nieuws wanneer ze beweert aanspraak te maken op de royalties van I'm Not a Juvenile Delinquent en Why Do Fools Fall In Love? van zanger Frankie Lymon. Taylor beweert in 1965 in Tijuana, Mexico met Lymon getrouwd te zijn, maar heeft daar geen bewijzen voor. Ook twee andere vrouwen beweren mer Lyman getrouwd geweest te zijn; Elizabeth Waters en Elmira Eagle. Nadat in eerste instantie Waters de rechtzaak wint besluit het New York State Supreme Court in 1990 dat Elmira Eagle de rechthebbende is. Over Frankie Lymon veschijnt in 1998 de film Why Do Fools Fall in Love?. De rol van Zola Taylor wordt hierin gespeeld door actrice Halle Berry. Zola Taylor is 69 jaar geworden.

Tijdens de landing in Florence in Frankrijk, Op 30 April 2001, raakt het vliegtuigje waarmee Sting reist van de landingsbaan. Niemand van de passagiers, Sting, een vriend en de twee piloten raken bij het ongeval gewond. Waarschijnlijk is een rem defect de oorzaak van het ongeluk geweest.The_cure_jay_lenoOp 30 April 2004 is The Cure te gast in The Tonight Show van Jay Leno, waar zij voor het eerst de nieuwe single End Of The World spelen. Op dezelfde dag is The Cure aanwezig bij de onthulling van een speciale stoeptegel in Los Angeles. Deze aan The Cure opgedragen tegel maakt deel uit van de Hollywood Rockwalk op Sunset Boulevard. The Cure bestaat anno 2004 uit zanger/gitarist Robert Smith, bassist Simon Gallup, gitarist Perry Bamonte, toetsenist Roger O' Donnell en drummer Jason Cooper. End Of The World van The Cure wordt op 18 Mei 2004 in Amerika uitgebracht, en bereikt een 19e plaats in de Billboard Hot 100

Tijdens een motorrace voor VIP's in Castaic Lake in Californie op 30 April 1993 breekt gitarist Gilby Clark zijn pols bij een ongeluk. Hierdoor is Guns N'Roses genoodzaakt om vier live-data van hun Amerikaanse tournee af te zeggen. Op de Europese tournee wordt Gilby Clark daarom vervangen door zijn voormalige collega Izzy Stradlin.

Op 30 April 2002 zijn gitarist Brian May en drummer Roger Taylor van Queen in Amsterdam om promotie te maken voor Queen The Musical. Deze musical gaat op 14 Mei 2002 in Londen in premiere. Vanaf drie uur 's middags staan de twee Queen leden op het Museumplein in Amsterdam voor een aantal nummers. De show is live op MTV te volgen. Trijntje Oosterhuis zorgt voor een Nederlands tintje. Zij zingt het finale-nummer We Are The Champions.

Lester_bangsDe legendarische rockcriticus Lester Bangs overlijdt op 30 April 1982 in zijn huis in New York City aan de gevolgen van verkeerd medicijngebruik, wanneer hij tegelijkertijd Darvon en Valium inneemt tegen een verkoudheid. Leslie Conway Bangs wordt geboren op 14 December 1948 in Escondido, Californie, en is een van de eerste echte invloedrijke rockcritici. Bangs werkt ondermeer voor Rolling Stone, Creem en The Village Voice. In de film Almost Famous van Cameron Crowe uit 2000 komt Bangs voor in zijn rol van criticus, hij wordt gespeeld door de acteur Philip Seymour Hoffman. In het nummer It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) van R.E.M. wordt Lester Bangs kort genoemd. Ook in de nummers Our Science Is Tight van Dillinger Four en It's Not My Place (In The 9 To 5 World) van The Ramones (1981) komt Bangs voor. Lester Bangs in 1980 over de rebellie van Rock and Roll muziek: "I'm really schizophrenic about that, because on the one hand I would say, yes there is, there's something inherently, even violent about it, it's wild and raw and all this. On the other hand, the fact is that 'Sugar Sugar' is great Rock 'n' Roll, and there's nothing rebellious about that at all. I mean that's right from the belly and heart of capitalism". Lester Bangs is 34 jaar geworden.

Jan_smit_2008_amsterdamNadat hij in November 2007 is geopereerd aan groeven op zijn stembanden staat Jan Smit op 30 April 2008 voor het eerst sinds een half jaar weer voor een groot publiek op het podium. Tijdens het Koninginnedagconcert op het Amsterdamse Museumplein zingt Smit zijn hitsingle Als De Morgen Is Gekomen. De naar schatting 60.000 mensen op het Museumplein zijn voor de Volendamse zanger een steuntje in de rug. "Ik hoefde eigenlijk niets te doen. Ik hoefde alleen maar op te komen en mensen gingen al uit hun dak," aldus Jan Smit.

McvicarIn Londen gaat op 30 April 1980 de film McVicar in premiere. Who-zanger Roger Daltrey speelt in deze rolprent de misdadiger John McVicar en is ook, samen met Jeff Wayne, bekend van War Of The Worlds, verantwoordelijk voor het soundtrack album van McVicar. De film wordt geregisseerd door Tom Clegg, en naast Daltrey, spelen ook Adam Faith en Cheryl Campbell een hoofdrol. Het verhaal gaat over John McVicar, een doorsnee jongen uit London, die nadat hij een bank heeft beroofd een ware volksheld wordt. Op het soundtrack album spelen ook Pete Townshend, John Entwhistle en Kenny Jones van The Who mee. Het album levert Roger Daltrey zijn grootste hit in Nederland op. Without Your Love staat op 25 April 1981 twee weken op de derde plaats van de Nderlandse Top 40.

Mimi_richard_farinaOp de 21ste verjaardag van zijn vrouw Mimi, de jongere zus van Joan Baez, komt folk-zanger Richard Farina op 30 April 1966 om het leven bij een motorongeluk in Carmel in Californie. Farina is op weg naar huis na de presentatie van zijn nieuwe boek Been Down So Long It Looks Like Up To Me. Richard Farina wordt geboren op 18 Maart 1937 in Brooklyn, New York. Zijn bekendste nummer is Pack Up Your Sorrows. Algemeen wordt aangenomen dat als Farina niet overleden was, hij een geduchte concurrent voor Bob Dylan zou zijn geweest. Richard Farina is 30 jaar geworden.

Drie ex-leden van Spandau Ballet verliezen op 30 April 1999 een zaak die ze hebben aangespannen tegen de songwriter van de band, Gary Kemp. Volgens zanger Tony Hadley, drummer John Keeble en saxofonist Steve Norman krijgen zij nog ruim 1 miljoen pond van Gary wegens niet uitbetaalde royalties. De rechter die de eis onredelijk vindt dat zij hoge bedragen opeisen voor songs die door Gary Kemp zijn geschreven, zegt in zijn slotwoord nog dat hij gedurende het proces fan is geworden van Spandau Ballet.

Muddy_watersTerwijl hij ligt te slapen in zijn woning in Westmont, Illinois overlijdt op 30 April 1983 blueslegende Muddy Waters. Muddy Waters wordt op 4 April 1915 in Rolling Fork in Mississippi als McKinley Morganfield geboren, en groeit op bij zijn Oma in Clarksdale. Zijn beroemde bijnaam krijgt hij tijdens zijn jeugd, als blijkt dat hij het allerliefste in het nabijgelegen modderige riviertje speelt. Als een volgeling van Son House en Willie Brown maakt hij in 1941 en 1942 in zijn blokhut op Stovall's katoenplantage opnamen voor de Library of Congress. Waters wordt dan beschouwd als een vervanger van de inmiddels overleden Robert Johnson. Bij Aristocrat/Chess in Chicago maakt hij in 1946 zijn eerste commercixc3xable opnamen, die echter niet worden uitgebracht, en komt in 1950 en 1951 het succes met pure plattelandsblues als Rollin' And Tumblin' en Louisiana Blues. In de vroege jaren vijftig zijn het vooral de mondharmonikaspelers Walter Horton en Little Walter die Waters' monumentale zang en bottleneck-spel begeleiden. Midden jaren vijftig krijgt Waters' muziek het klassieke karakter van de elektrisch versterkte bluesband door toevoeging van pianist Otis Spann, gitarist Jimmy Rogers en bas en drums. Grote hits zijn Mad Love, I'm Ready en Hoochie Coochie Man. Opvallend is dat Waters zich beperkt tot de vocalen, en het gitaarwerk eerst aan Rogers en later aan Pat Hare overlaat. Rond 1960 is het met de hits gedaan, maar weet Waters zijn reeks briljante opnamen te continueren. Hoogtepunten zijn She's 19 Years Old, She's Into Something en Meanest Woman. Na mislukte pogingen om zijn sound aan nieuwe trends aan te passen keert Waters in '64 terug naar de bottleneck en het klassieke geluid. Tot aan het einde van zijn leven weet hij de muziek uit zijn gouden bandperiode (1952-1966) op voortreffelijke wijze te brengen. In de jaren zeventig doet Muddy Waters verscheidene keren Nederland aan voor zonder uitzondering voortreffelijke concerten. Muddy's band is de school voor nieuw talent; ook artiesten als James Cotton en Junior Wells leren bij hem het vak. Latere albums van Waters met Johnny Winter, zijn zeer geslaagde en gexc3xafnspireerde herhalingsoefeningen, die Waters onder de aandacht brengen van een nieuw publiek. Zijn grafsteen op de Restvale begraafplaats in Chicago draagt het opschrift The Mojo Has Gone, The Master Has Won. Muddy Waters is 68 jaar geworden.

Op 30 April 1968 besluit Al Kooper op te stappen als toetsenist en leider van Blood Sweat & Tears. Kooper wordt opgevolgd door David Clayton Thomas. Met Clayton Thomas wordt het muzikale roer drastisch omgegooid. You've Made Me So Very Happy is in 1969 de eerste hit voor Blood Sweat & Tears.

Frank Sinatra staat op 30 April 1953 in de studio van Capitol Records in Los Angeles om de volgende nummers op te nemen; I've Got The World On A String, Don't Worry About Me en South Of The Border. Frank Sinatra wordt tojdens deze opnamen bijgestaan door het orkest van Nelson Riddle, die ook verantwoordelijk is voor de arrangementen. Het is het begin van een lange samenwerking tussen Frank Sinatra en Nelson Riddle.

Op 30 April 1997 staat Luciano Pavarotti voor een concert in de Amsterdam ArenA. Het is het tweede optreden van de Italiaanse operazanger, en wordt live door FilmNet uitgezonden. De TROS zendt later van het concert een samenvatting uit.

Carole_kingDe 16-jarige Carole King staat op 30 April 1958 in een platenstudio om haar debuutsingle Going Wild op te nemen. In 1959 treedt zij in dienst bij Don Kirshner, een muziekuitgever die in het beroemde Brill Building een hitfabriek drijft, waarin tal van jonge, getalenteerde liedjesschrijvers werkzaam zijn. Na haar huwelijk met Gerry Goffin schudt het echtpaar tot de scheiding in 1967 het ene na het andere kassucces uit de mouw; Take Good Care Of My Baby voor Bobby Vee, Up On The Roof voor The Drifters, Will You Still Love Me Tomorrow voor The Shirelles, One Fine Day voor The Chiffons, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman voor Aretha Franklin, Goin' Back voor Dusty Springfield, Pleasant Valley Sunday voor The Monkees en The Locomotion voor Little Eva. Laatstgenoemde is begin jaren zestig de babysitter van dochter Louise Goffin, die een kleine 20 jaar later een eigen carriere start, zij het zonder al te veel succes. Carole King zelf scoort in 1962 met It Might As Well Rain Until September haar eerste hit, maar diverse opvolgers floppen jammerlijk. In 1967 start ze met gitarist Danny Kortchmar, drummer Jim Gordon en tweede Charles Larkey (bas) de groep The City. In 1971 verschijnt het album Tapestry, dat dankzij hits als It's Too Late en You've Got A Friend uitgroeit tot een van de best verkochte platen aller tijden, en waarvan er uiteindelijk meer dan twintig miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Tapestry behoort samen met het ook in 1971 verschenen Blue van Joni Mitchell tot de twee ultieme albums van vrouwelijke singer/songwriters uit die periode. Commercieel noch artistiek weet Carole King het succes in latere jaren te evenaren, ofschoon ze in de Verenigde Staten nog tien keer de Top 40 bereikt met ondermeer met het van Wrap Around Joy afkomstige Jazz Man dat in 1974 net niet de eerste plaats haalt.

Herman's Hermits begint op 30 April 1965 aan hun eerste Amerikaanse tour. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Zombies. Op het moment van de tour hebben Herman's Hermits drie single's in de Amerikaanse hitlijsten staan. Can't You Hear My Heartbeat, Mrs. Brown You've Got A Lovely Daughter en Silhouettes.

Michael_jacksonOp 30 April 2004 wordt Michael Jackson formeel in staat van beschuldiging worden gesteld van sexueel misbruik. Dit is het resultaat van een bijna twee weken durend overleg van de negentienkoppige jury in Santa Maria in Californie, die tot de conclusie is gekomen dat er voldoende bewijslast is om Michael Jackson voor de rechter te dagen. De zaak zal in December 2004 dienen. Michael Jackson wordt ervan verdacht de minderjarige Gavin Arzino sexueel te hebben misbruiktn na het toedienen van een verdovend middel. De zanger is op borgtocht vrij. "Wij zijn ervan overtuigd dat Michael Jackson, na deze rechtszaak, volledig van alle blaam zal zijn gezuiverd. Er zal naar voren komen dat deze aanklacht evident onjuist is. Michael Jackson wordt in deze zaak niet alleen onschuldig geacht. Hij is feitelijk ook onschuldig. Mijn clixc3xabnt verheugt zich op de dag dat hij dit voor de rechter kan aantonen. Zijn miljoenen fans in de hele wereld die hem in deze moeilijke periode blijven steunen, wil hij bedanken", aldus een advocaat van Michael Jackson.

Andy Cavaliere, de manager van Steve Winwood overlijdt op 30 April 1983 aan een hartaanval. Andy Cavaliere is 36 jaar geworden.

Darrell_sweetOp 30 April 1999 zegt de Schotse rockgroep Nazareth op het allerlaatste moment, noodgedwongen hun Amerikaanse Boogaloo tournee af wegens het plotselinge overlijden van mede-oprichter en drummer Darrell Sweet. De groep staat op het punt om in het stadion van New Albany in Indiana het eerste concert van de tour te geven, als de 52 jarige Darrel wordt getroffen door een zware hartaanval en ter plekke overlijdt. Darrell Sweet wordt geboren op 16 Mei 1947, en richt samen met Dan McCafferty en Pete Agnew in 1961 de vanuit Dunfermline in Schotland opererende groep Shadettes op. Nadat gitarist Manny Charlton zich in '69 bij de formatie heeft gevoegd, wordt de naam veranderd in Nazareth. De naam is gekozen naar aanleiding van het nummer The Weight van The Band ("I pulled into Nazareth..."). Twee jaar later worden de leden professioneel. De Europese doorbraak laat op zich wachten tot er met Love Hurts in vele Europese landen en de Verenigde Staten een hit wordt gescoord. In Nederland wordt de plaat in 1975 zelfs uitgeroepen tot single van het jaar. Daryll' Sweet's plaats in de groep wordt later ingenomen door Lee Agnew, de oudste zoon van de bassist van Nazareth Pete Agnew. Darrell Sweet is 51 jaar geworden.

Yvonne_connolly_ronan_keatingRonan Keating, zanger van de populaire boysband Boyzone, trouwt op 30 April 1998 op het Caribische eiland Nevis met voormalig Miss World Yvonne Connolly. Zijn broer Gary Keating is één van de getuigen tijdens deze plechtigheid. Op 15 Maart 1999 krijgen Ronan en Yvonne een zoon, Jack en op 18 Februari 2001 krijgt het echtpaar een dochtertje, die ze Marie noemen, vernoemd naar Ronan's moeder die in Februari 1998 aan borstkanker is overleden.

The Who vliegt op 30 April 1967 samen met manager Chris Stamp naar Helsinki in Finland om aan een acht daagse Scandinavische tour te beginnen. Het geheel wordt gefilmd op 16mm zwart-wit film door Timo Aarniala. De beelden bevatte ondermeer de aankomst op Vantaa Airport, interviews met Pete Townshend, John Entwhistle en Keith Moon in hotel Vaakuna, en gedeeltes van het optreden in de Jaahallissa (ijs hal) waar John Entwhistle om onduidelijke redenen een valse snor draagt. Kleine stukjes van deze film zijn terug te zien in de Docu-film Thirty Years Of Maximum R & B Live die in 1994 uitkomt, en in 2003 op DVD verschijnt.

Op 30 April 1968 gaat de nieuwe TV serie van Cilla Black bij de BBC van start. de herkenningstune van het programma, Step Inside Love, is geschreven door Paul McCartney. Voor het eesrt in twee jaar heeft Cilla Black met Step Inside Love weer een Nr. 1 hit.

Paul_harrington_charlie_mcgettiganVanuit het Point Theatre in Dublin, Ierland wordt op 30 April 1994 het door Gerry Ryan en Cynthia Nxc3xad Mhurchxc3xba gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Met het nummer Rock'n'Roll Kids zijn Paul Harrington & Charlie McGettigan voor Ierland dit 39ste Eurovisie Songfestival. Het is de derde achtereenvolgende keer dat Ierland de internationale finale wint. Tweede is Edyta Gorniak uit Polen met To Nie Ja. Tijdens de repetities ontstaat enige commotie wanneer Edyta haar nummer in het Engels zingt, wat tegen de regels is. De repetities worden namelijk ook door de jury's gevolgd, zodat zij al kunnen wennen aan de liedjes. Ondanks protesten mag Polen toch meedoen, met en tweede plaats als resultaat. Willeke Alberti krijgt voor Waar Is De Zon slechts vier punten (alle vier afkomstig van de Oostenrijkse jury), waardoor Nederland op de 23ste plaats eindigt en in 1995 niet mag meedoen. Het 39ste Eurovisie Songfestival zal voornamelijk herinnerd worden door de pauze act: Riverdance. De sensationele Ierse dansshow veroverd de wereld dankzij hun optreden tijdens dit Songfestival, en betekent voor Michael Flatley zijn definitieve doorbraak naar het grote publiek.

Nadat eerder al de albums Please Please Me, With The Beatles, A Hard Day's Night en Beatles For Sale van The Beatles op CD zijn uitgebracht, is het op 30 April 1987 de beurt aan Help!, Rubber Soul en Revolver.

Bo_diddley_companyOp 30 April 2005 overlijdt in Fontana, Californie gitariste/zangeres Norma-Jean Wofford. Norma-Jean Wofford die later de bijnaam The Duchess krijgt wordt in 1942 in Pittsburgh, geboren. In 1962 wordt zij gitariste/zangeres in de band van Bo Diddley. The Duchess is ondermeer op gitaar te horen op de volgende Bo Diddly platen: Bo Diddley (1962), Bo Diddley & Company (1962 met links op de hoesfoto The Duchess), Surfin' With Bo Diddley (1963) en Bo Diddley's Beach Party (1963). Na vier jaar verlaat zij de band om te gaan trouwen. Samen met haar man gaat Norma-Jean Richardson, zoals zij zich noemt, in Florida wonen. In het nummer The Story Of Bo Diddley van Eric Burdon & The Animals wordt The Duchess duidelijk genoemd: "He turned around to Duchess and he said, Hey Duchess...what do you think of these young guys doin' our material? She said, I don't know. I only came across here to see the Changin' of the Guards and all that jazz." Bo Diddley laat in een verklaring op het overlijden weten: "Norma-Jean was my first sidekick. We did everything together. She was like family, which was why I told everyone she was my sister. There was no one else like her and I will miss her very much. I hadn't seen Duchess in so many years, but then she surprised me at a show in California last July. I'm so glad we had the chance to spend some time together again before she left this Earth." Norma-Jean Richardson is 63 jaar geworden.

Met een optreden op 30 April 1965 in de Adelphi Cinema in Slough, beginnen The Kinks aan hun eerste tournee door Engeland waarbij zij als hoofd-act op de affiches staan. In het voorprogramma spelen ondermeer Goldie & The Gingerbreads en The Yardbirds.

Speciaal voor het 25-jarig bestaan van de Marquee Club in Londen komen op 30 April 1983 de originele leden van de groep Manfred Mann uit de jaren zestig weer bij elkaar. Op het podium staan toetsenist Manfred Mann, bassist Tom McGuinness, drummer Mike Hugg, gitarist Mike Vickers en zanger Paul Jones

Weight_of_the_world_van_ringo_starrVanaf 30 April 1992 ligt Weight Of The World van Ringo Starr in de platenwinkel. Weight Of The World is de eerste single van de voormalige drummer van The Beatles die op het label Private Music verschijnt. Capitol Records heeft in 1989 het contract met Ringo Starr verbroken wegens tegenvallende verkoopcijfers. Ondanks een uitgebreide promotiecampagne wordt Weight Of The World geen hit.

Op 30 April 1990 geeft Prince in Rupert's, een nachtclub in Golden Valley in Minneapolis, een benefiet concert voor de famile van Charles 'Big Chick' Huntsberry. De 650 beschikbare kaartjes voor het concert kosten $100 per stuk, en de totale opbrengst gaat naar de nabestaande van bodyguard van Prince. Charles 'Big Chick' Huntsberry is op 2 April 1990 op 49-jarige leeftijd, aan een hartaanval overleden.

Cher_farewell_tourIn de Hollywood Bowl in Los Angeles geeft Cher op 30 April 2005 haar laatste show. "Veertig jaar geleden stond ik hier voor het eerst op het podium met Sonny en mijn laatste optreden maakt de cirkel weer rond", aldus Cher. De 58-jarige Cher is in 2002 met haar Never Can Say Goodbye Farewell Tour van start gegaan. Voor de 324 shows zijn meer dan drie miljoen concertkaartjes verkocht. Cher deed met haar tour Amerika, Europa, Afrika, Australie en Nieuw-Zeeland aan. De tour heeft meer dan tweehonderd miljoen dollar opgebracht. Een gedeelte daarvan is gedoneerd aan verschillende kinderhulporganisaties. Tijdens de laatste show worden op vier grote videoschermen beelden getoond uit haar periode met Sonny Bono, fragmenten uit haar solocarrixc3xa8re en clips van de zangeres met Carol Burnett, Ray Charles, Elton John, David Bowie en The Muppets. Ook worden buikdansers en dansende olifanten uit de kast getrokken om de laatste show spectaculair te maken. Het geheel eindigt met vuurwerk. "Het is een emotioneel afscheid geworden", aldus Cher, "We hebben 4731 pizza's opgegeten en drieduizend kostuumwisselingen meegemaakt. Twaalfhonderd paar gebruikte valse wimpers heb ik opgeplakt en een heleboel pruiken versleten. Ook hebben we met het team meer dan driehonderd verjaardagstaarten gegeten".

Op 30 April 1991 tekent Nirvana een platencontract met Geffen Records. Bij dit label van David Geffen is Nevermind het eerste album van zanger/gitarist Kurt Cobain, drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic) dat in Oktober 1991 wordt uitgebracht.

CutIn de Hitkrant van 30 April 1983 staat te lezen dat de leden van Golden Earring eerder die week bij terugkomst uit Amerika op Schiphol een gouden plaat hebben gekregen voor hun album Cut. Dit album staat vanaf 2 Oktober 1982 een week op de eerste plaat in de Nederlandse LP Top 100. Cut is geproduceerd door Shell Schellekens. Op het album staan ondermeer de hits The Devil Made Me Do It en Twilight Zone. George Kooymans over het album: "Dit was het moment dat ik eigenlijk wilde stoppen. 'OK' zeiden de andere, laten we dan nog een plaat maken. Ik had al muziek geschreven voor de nummers Twilight Zone, The Devil Made Me Do It, Future en Chargin Up My Batteries. Barry en Rinus zouden ook nummers maken, dan kon ik verder met mijn soloplaat. IK maakte thuis demo's met Peter Van Straaten, en een paar andere jonmgens in de studio. Het had heel weing gescheeld of de Earring was ermee opgehouden".

Silly_love_songs_van_paul_mccartneyHet album Red Rose Speedway van Paul McCartney & Wings ligt vanaf 30 April 1973 in de platenwinkels. Op Red Rose Speedway staat onder meer My Love waarop Henry McCullough de gitaarsolo voor zijn rekening neemt. My Love is speciaal geschreven voor Paul's vrouw, Linda McCartney. Red Rose Speedway komt op 26 Mei 1973 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en komt tot een 7de plaats. Precies drie jaar later, op 30 April 1976 wordt de single Silly Love Songs van Paul McCartney & Wings uitgebracht. Silly Love Songs komt op 15 Mei 1976 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de 13de plaats

Evers_en_lewisBerget Lewis en Edwin Evers zijn op 30 April 2007 de winnaars van Just The Two Of Us. Berget Lewis is een veelgevraagd soulzangeres. Ze heeft ondermeer gezongen bij Total Touch, Candy Dulfer's Funky Stuff en de begeleidingsband van Ruth Jacott. Ook is ze te horen op platen en tijdens optredens van ondermeer Gordon, Golden Earring, Karin Bloemen, Boris, Van Morrisson en Maceo Parker. In de finale van het door Tien uitgezonden programma verslaan Lewis en Evers het duo Monique Smit (het zusje van Jan Smit) en Xander de Buisonje. In het door Gordon en Linda de Mol gepresenteerde Just The Two Of Us zijn negen bekende Nederlanders gekoppeld aan zangers of zangeressen. Naast Edwin Evers en Monique Smit zijn dit Rick Brandsteder, Bartina Koeman, Jan Joost van Gangelen, Peggy-Jane de Schepper, Beau van Erven Dorens, Mark van Eeuwen en Sonja Silva.

Beatrix_25_jaarVanuit een grote tent op het Malieveld in Den Haag wordt op 30 April 2005 het programma Dit Is Een Land Om Lief Te Hebben uitgezonden, waarmee de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix en Koninginnedag wordt afgesloten. Alle sportsuccessen, culturele hoogtepunten en maatschappelijke gebeurtenissen van de afgelopen 25 jaar passeren de revue. Nederlandse Olympische medaillewinnaars, oud-internationals van het Nederlands voetbalelftal, Nederlandse musical-sterren, cabaret en proza van eigen bodem en populaire muzikanten laten in ruim één uur Hollands Glorie op het podium zien. In het door Ivo Niehe gepresenteerde, en door Joop van den Ende geproduceerde programma zijn er ondermeer optredens van Frans Bauer, Marco Borsato, Di-rect, Ben Cramer, Do, Hind, Danny de Munk, Petra Laseur, Huub Stapel, Angela Schijf, Vera Mann, Joke de Kruijff, Simone Kleinsma, Ernst-Daniel Smit, Slagerij Van Kampen, Brainpower, Carel Kraaijenhof, Andre van Duin en Het Nationaal Dans Theater. Behalve Koningin Beatrix en haar familie, minister-president Balkenende en enkele ministers, zijn ook burgers uit alle delen van het land aanwezig.

Cline_dion_ne_partez_pas_sans_moiVanuit de Royal Dublin Society in Dublin, Ierland wordt op 30 April 1988 het door Pat Kenny en Michelle Rocca gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. De voor Zwitserland uitkomende Canadese zangeres Celine Dion wint met het nummer Ne Partez Pas Sans Moi (Ga Niet Weg Zonder Mij). Tweede wordt Go, de Britse inzending van Scott Fitzgerald. Gerard Joling zingt voor Nederland Shangri-La, en wordt wordt negende met zeventig punten. Laissez Briller Le Soleil (Laat De Zon Stralen) van de Belgische zanger Reynaert is goed voor vijf punten en eindigt op de 18e plaats. De voor Cyprus uitkomende Yanni Demetriou met het nummer Thimame (Ik Herinner Mij) wordt gediskwalificeerd. Thimama blijkt al eens 3de te zijn geworden tijdens de Cypriotische preselectie van 1984 en is niet meer conform de reglementen van de EBU. Voor Celine Dion betekent haar overwinning het begin van een internationale carierre.

Carole_king_john_kerryTijdens een verkiezingsavond van de Democratische presidentskandidaat John Kerry op 30 April 2004 treedt zangeres Carole King op. In de zaal zitten driehonderd gasten die elk tweehonderd dollar voor een kaartje hebben betaald. "Wij kunnen winnen. En wij willen graag dat mensen, die niet overtuigd Democraat zijn, zich bij onze partij aansluiten". aldus Carole King. De pogingen van president George W. Bush om de kwakkelende economie weer op gang te krijgen, worden door Carole King volgens John Kerry, treffend verwoord in haar song It's Too Late.

Op 30 April 1966 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Jim Dale ontvangt de volgende gasten: Herman's Hermits, Cleo Laine, The Mindbenders, Paul & Barry Ryan, Kenny Ball & His Jazzmen, Nita Rossi, Michael Cox en Robbie Porter

Muziek Jarige Op 30 April

1933: Willie Nelson - Country Zanger USA
1943: Bobby Vee (Robert Thomas Velline) - Zanger USA
1944: Richard Shoff - The Sandpipers Zanger
1948: Wayne Kramer - MC5 Gitaar
1951: Des Tong - Sad Cafe Bas
1953: Merrill Osmond - The Osmonds Zanger
1962: Robert Reynolds - The Mavericks Bas
1967: Turbo B (Durron Maurice Butler) - Snap Rapper
1968: Ben Ayres - Cornershop Gitaar
1969: Paulo 'Destructor' JR - Sepultura Bas
1971: Darren Emerson - Underworld Toetsen
1973: Jeffrey Timmons - 98 Degrees Zanger
1976: Jasper Steverlinck - Zanger Belgie
1982: Cleo Higgins - Cleopatra Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten