Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 9 Maart

Fred_durstFred Durst, zanger van de Amerikaanse band Limp Bizkit, begint op 9 Maart 2005 een rechtszaak tegen tien websites die een gestolen seksvideo van de zanger op internet hebben gezet. Een prive seksvideo van Durst en een ex-vriendin zou door hackers van de computer van de 34-jarige zanger zijn gestolen. Durst eist in de aanklacht, ingediend in Los Angeles, zeventig miljoen dollar (52,8 miljoen euro) schadevergoeding. Durst zegt in de aanklacht dat de video uit 2003 niet voor publiek bestemd is. De video is opgeslagen op de computer in het huis van Durst. Voor hij de aanklacht indient, heeft Durst het copyright van de video laten vastleggen. De rechten van de video staan daardoor op zijn naam. Hij beschuldigt de websites onder meer van het overtreden van de Amerikaanse copyrightwetgeving. Sinds de aanklacht is ingediend hebben de meeste sites de clip van het internet gehaald, aldus Ed McPherson, de advocaat van Durst. McPherson vertelt dat nog onderzocht wordt of dit incident in verband staat met Paris Hilton en het incident met haar telefoon. Hackers hebben in Februari 2005 de telefoonnummers uit de telefoon van Hilton, de erfgename van de steenrijke hotelfamilie, gestolen en gepubliceerd op internet.


Rust_epiqueRust Epique overlijdt op 9 Maart 2004, in zijn huis in Las Vegas, aan de gevolgen van een hartaanval. Rust Epique wordt op 29 Februari 1968 in Stockton, Californie als Charles Lopez geboren, en is het meest bekend als zanger/gitarist van de groep Crazy Town. Na jaren in verschillende cover bandjes te hebben gespeeld richt Epique in 1989 zijn eigen band op, Rust & The Superheroes. Een jaar later, in 1990, wordt hij gevraagd om bij Crazy Town te komen spelen. De muziek van Crazy Town wordt veel gebruikt in films over Snowboarding zoals: Gravity Sucks, Gravity Sucks 2 en Wake The Beast. Tussendoor richt Epique ook zijn eigen platenlabel op, LILA (Lost In L.A.) Records. Nadat Epique Crazy Town verlaat wordt hij de zanger en tekstschrijver van de nieuwe hardrockband Pre)thing, die net op het punt staan hun debuutalbum uit te brengen wanneer Epique overlijdt. Rust Epique is 35 jaar geworden.


73posterBlack Sabbath begint op 9 Maart 1973 aan een 9 daagse tour door Engeland met een optreden in een uitverkocht Green's Playhouse in Glasgow. Het voorprogramma wordt verzorgd door Badger en Necromandus, die ook op alle andere concerten in het voorprogramma staan. De concerten op 11 Maart 1973 (Hardrock Cafe, Manchester) en 16 Maart (The Rainbow Theater, Londen) worden opgenomen. Opnames worden later gebruikt voor het album Live At Last. De tour wordt besloten op 18 Maart 1973 met een concert in de City Hall in Newcastle-Upon-Tyne. Nummers die Black Sabbath tijdens deze tour speelt zijn ondermeer: Tomorrow's Dream, Sweet Leaf, War Pigs, Snowblind, Iron Man, Under The Sun, Wheels Of Confusion, Embryo / Children Of The Grave, Cornucopia, Wicked World, Paranoid, Killing Yourself To Live, Orchid en Into The Void.


U2 brengt op 9 Maart 1987 hun vijfde studio album, The Joshua Tree, uit. De plaat wordt het tot dan snelst verkopende album in de geschiedenis van de Britse muziek. In Amerika komt The Joshua Tree op een zevende plaats de albumlijst van Billboard binnen, de tot dan hoogtse binnenkomst voor een U2 album. De release heeft als extra publiciteitsstunt dat U2 om middernacht in Tower Records in Belfast aanwezig is om het album te signeren, en om met de fans te praten. Meer dan duizend fans komen op deze unieke gebeurtenis af, onder hen ook Elvis Costello die net als de rest geduldig op zijn beurt wacht. De CD versie van het album is de eerste CD waarvan er meer dan xc3xa9xc3xa9n miljoen van verkocht worden.


Alvin_stardust_jealous_mindAlvin Stardust staat op 9 Maart 1974 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Jealous Mind. Het is de opvolger van My Coo Ca Choo waarmee Stardust in November 1973 een tweede plaats heeft gehaald. Alvin Stardust is een pseudoniem voor de op 27 September 1942 geboren Bernard William Jewry. Begin jaren 60 treedt hij op onder de naam Shane Fenton & The Fentones. Begin jaren '70 veranderd hij zijn naam in Alvin Stardust , en heeft zo aansluiting bij de groeiende populariteit van de Glam Rock. Jealous Mind is zijn enige nummer 1 hit in Engeland. Pretend uit Oktober 1981 wat in Engeland tot de vierde plaats komt, is in Nederland goed voor zijn enigste nummer 1 in de Top 40.


Op 9 Maart 1976 begint The Who aan een nieuwe Amerikaanse tournee, met een concert in de Boston Garden Arena, in Boston, Massachusetts. Het concert wordt na het spelen van slechts twee nummers, I Can't Explain en Substitute, afgebroken nadat Keith Moon achter zijn drumstel in elkaar zakt. Als reden wordt opgegeven dat Moon de griep heeft en daarom niet verder kan spelen. De werkelijke reden is dat een mix van Brandy met peppillen de drummer niet goed bevallen is. Het concert op 10 Maart 1976 in de Madison Square Garden in New York wordt een dag verplaatst naar 11 Maart. Het concert van Boston wordt ingehaald op Donderdag 1 April 1976, zoals gepland in de Boston Garden Arena.


The_buckinghams_mercy_mercy_mercyThe Buckinghams nemen op 9 Maart 1967 in de Columbia Studio in Hollywood hun eigen versie van Mercy Mercy Mercy op. Mercy Mercy Mercy is geschreven door Joe Zawinful en wordt door Cannonball Adderley in 1966 voor het eerst, onder productionele leiding van Johnny Guitar Watson, in een instrumentale versie op de plaat gezet. Auteur Joe Zawinful speelt toetsen in Cannonball Adderley, en is de latere oprichter van Waether Report. Mercy Mercy Mercy van The Buckinghams, op tekst van Johnny Guitar Watson, ligt vanaf 30 Mei 1967 in de platenwinkel en bereikt de zesde plaats in de Billboard Hot 100. In 1967 neemt de Nederlandse gitarist Jan Akkerman zijn versie op van Mercy Mercy Mercy, wat ondermeer te vinden is op het album A Talent's Profile uit 1988.


PrikkebeenMeneer_prikkebeenOp 9 Maart 1968 komt Prikkebeen van Boudewijn de Groot en Elly Nieman op een 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Eva. Zowel het door Lennaert Nijgh geschreven Meester Prikkebeen als Eva zijn afkomstig van het album Picknick van Boudewijn de Groot dat in December 1967 is uitgebracht. Prikkebeen vormt de finale van deze LP. De single bereikt een negende plaats in de Nederlandse Top 40. Het boek Reizen En Avonturen Van Mijnheer Prikkebeen is een van de directe inspiraties tot de tekst van Prikkebeen. Nijgh verteld later hoe hij op een December dag in 1967 op het idee komt voor het lied. "Ik zou nog een nummer schrijven voor Boudewijn, maar ik wist niks. Ik ruim mijn kamer op en vindt achter de boeken een jeugdherinnering terug: Reizen En Avonturen Van Mijnheer Prikkebeen, de antieke strip van Rodolphe Töpffer in de bereiming van J.J.A. Goeveneur. Een soort Prikkebeen die vlinders najaagt, zo voelde ik mezelf ook". De regel "Hij staat in de sneeuw aan de poort van de stad / En prikt de dagen van december op zijn hoed" is een directe verwijzing naar Mijnheer Prikkebeen, die in het boek gevangen kapellen (vlinders) op zijn hoed prikt. Mijnheer Prikkebeen kan worden beschouwd als het eerste Nederlandse stripverhaal. De Groninger schrijver J.J.A. Goeverneur brengt een bewerkte, gekuiste vertaling uit van Fahrten Und Abenteuer Des Herrn Steckelbein door Julius Kell. Dat boek is geschreven bij illustraties uit Monsieur Cryptogame van Rodolphe Töpffer. J.J.A. Goeverneurs vertaling, Reizen En Avonturen Van Mijnheer Prikkebeen, verschijnt in 1858. De magerbenige Prikkebeen (een prikkebeen is een spillebeen) en zijn zuster Ursula (in de oorpronkelijke editie uit 1845 zijn verloofde Elvire, een verandering door Kell ingevoerd, ook laat deze tien afbeeldingen weg om het boekje geschikt voor kinderen te maken) beleven doldwaze en onmogelijke avonturen, die het boek bij kinderen zeer geliefd maken. Het beleefd vele herdrukken, en is in 1980 door Gerrit Komrij opnieuw bewerkt. De versie van Komrij heeft de titel De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen en krijgt een nawoord van Dirkje Kuik. Rob de Nijs zingt in in 1973 in het nummer Zuster Ursula (ook geschreven door Lennart Nijgh) de regel "Dag vader en dag moeder, dag zuster Ursula; / Ik zie het hier niet zitten, ik ga naar Amerika." Dit is een verwijzing naar de afscheidsbrief van mijnheer Prikkebeen aan Ursula: "Lieve zuster Ursula / ik ga naar Amerika / Dat is't ware kapellenland / Ik schrijf je dit met eigen hand / En blijf evenals voorheen / je getrouwe Prikkebeen."


God_only_knowsThe Beach Boys beginnen op 9 Maart 1966, in de Gold Star Recording Studio in Hollywood, aan de opnamen van God Only Knows, een track voor het album Pet Sounds. Deze LP wordt op 16 Mei 1966 uitgebracht. God Only Knows wordt als single uitgebracht, komt op 13 Augustus 1966 de Billboard Hot 100 binnen en komt tot de negenendertigste plaats steken. In Nederland doet God Only Knows het beter. In de Top 40 wordt op 17 September 1966 de elfde plaats bereikt als hoogste notering.


Brian_mcfaddenDe woordvoerder van de populaire Ierse Boyband Westlife laat tijdens een persconferentie in Dublin, Ierland weten dat Brian McFadden uit de groep stapt. "In the tradition of all great groups - Westlife are now a four-piece.", aldus de woordvoerder. In een verklaring laat Brian McFadden weten dat hij zoveel mogelijk tijd wil doorbrengen met zijn gezin. Zijn vertrek heeft, zegt hij, niets te maken met onenigheid Westlife. Een niet nader genoemde bron weet te vertellen: "This is the toughest decision he has ever made. He sat down with his wife Kerry and talked for hours. He then met with the boys and they hammered out all the details. He has decided he won't be joining them on their world tour. But he hasn't ruled out performing with them as a guest for some of the European dates and he will join them on stage for their homecoming gig in Ireland." Brian McFadden heeft alléén in England al met Westlife twaalf nummer 1 hits gescoort. In September 2004 staat zijn eerste solo single, Real To Me, op nummer 1 in Engeland. In Nederland is de grootste hit voor Westlife een cover van het Billy Joel nummer Uptown Girl. Westlife haalt met hun versie op 5 Mei 2001 een derde plaats in de Nederlandse Top 40. Het origineel van Billy Joel komt op 3 December 1983 niet verder dan de achtste plaats als hoogste notering.


Back_with_a_heartOp 9 Maart 1998 geeft Olivia Newton-John een verrassingsoptreden in de Bottom Line Club in New York. De Australische zangeres laat het publiek hier kennismaken met haar nieuwe album Back With A Heart. Samen met Victoria Shaw zingt zij Love Is A Gift. Back With A Heart komt op 30 Mei 1998 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 59ste plaats. Naast Love Is A Gift staan de volgende nummers op het album: Precious Love, Closer To Me, Fight For Our Love, Spinning His Wheels, Under My Skin, I Don't Wanna Say Goodnight, Don't Say That, Attention, Back With A Heart en een nieuwe versie van haar nummer 1-hit uit 1974, I Honestly Love You.


Eddie_van_halenEddie Van Halen maakt op 9 Maart 2007 via zijn website bekend dat hij zich laat opnemen in een ontwenningskliniek. De gitarist van de rockgroep Van Halen heeft het gevoel dat hij de fans nu niet kan bieden wat zij verdienen. In de verklaring staat het volgende te lezen: "I would like Van Halen fans to know how much I truly appreciate each and every one of you. Without you there is no Van Halen. I have always and will always feel a responsibility to give you my best. At the moment I do not feel that I can give you my best. That's why I have decided to enter a rehabilitation facility to work on myself, so that in the future I can deliver the 110% that I feel I owe you and want to give you. Some of the issues surrounding the 2007 Van Halen tour are within my ability to change and some are not. As far as my rehab is concerned, it is within my ability to change and change for the better. I want you to know that is exactly what I'm doing, so that I may continue to give you the very best I am capable of. I look forward to seeing you in the future better than ever and I thank you with all my heart." De 52-jarige gitarist kampt al een lange tijd met een alcoholverslaving. De opname in de ontwenningskliniek heeft echter niet veel geholpen. Begin Maart 2008 worden concerten van de band uitgesteld omdat Eddie Van Halen opnieuw opgenomen wordt om van zijn verslavingen af te komen.


Beatles manager Allen Klein overhandigt op 9 Maart 1972 een cheque ter waarde van 1,2 miljoen dollar aan UNICEF. Dit bedrag komt voort uit de recette van het benefietconcert dat George Harrison voor de noodlijdende bevolking van Bangla Desh heeft georganiseerd in New York. Ook de omzet van het live-album van dit concert is verwerkt in het bedrag. Door juridische touwtrekkerij duurt het tot 1982 voordat de resterende negen miljoen dollar vrijkomt voor het goede doel.


Lordi_uit_finland_met_hard_rock_halOp 9 Maart 2006 eindigt Thomas Anders, de voormalig-zanger van Modern Talking, tijdens de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival als tweede met het nummer Songs That Live Forever. Vicky Leandros wordt derde met Don't Break My Heart. Hiermee is voor Leandros de kans verkeken om nog één keer aan dit internationale liedjesfestijn mee te doen. In 1972 heeft de Griekse zangeres het Eurovisie Songfestival voor Luxemburg gewonnen met Apres Toi. Texas Lightning zal Duitsland op 20 Mei 2006 in de Griekse hoofdstad Athene vertegenwoordigen met No No Never. Met 36 punten eindigen zij op de vijftiende plaats. Het Eurovisie Songfestival 2006 wordt gewonnen door Lordi uit Finland met Hard Rock Halleluja.


De handgeschreven tekst van John Lennon van A Day In The Life uit 1967 wordt op 9 Maart 2006 niet verkocht. Door een veilinghuis in New York wordt anderhalf miljoen euro gevraagd voor de twee A4-tjes. Niet een koper wil hier zoveel geld voor neertellen. A Day In The Life hebben The Beatles tussen 19 januari en 22 februari 1967 opgenomen. Het vormt de finale van de Beatles-LP Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band die op 1 juni 1967 is uitgebracht.


A_night_at_the_opera_van_queenOp 9 Maart 1976 bereikt het album A Night At The Opera van Queen de gouden status. A Night At The Opera is het vierde album van Queen in drie jaar. De titel van het album is de naam van een film van The Marx Brothers. Voor de opnamen van het album worden zes verschillende studio's gebruikt en de eindmixage vindt plaats in de Sarm Studio in Portbello Road in Londen. Alleen al drie weken worden er besteed aan het nummer Bohemian Rhapsody, waarvoor 180 verschillende opnames worden gebruikt. Queen wil een puur album maken, waarbij er geen synthesisers worden gebruikt. Op de binnenkant van de hoes staat dan ook te lezen: No Synthesisers. Elk lid van Queen levert een of meerdere bijdrages. Drummer Roger Taylor schrijft I'm In Love With My Car. Bassist John Deacon componeert You're My Best Friend. Gitarist Brian May levert vier songs, '39 een folkachtig nummer, Sweet Lady, Good Company en The Prophet's Song. Freddy Mercury levert Seaside Rendez-Vous, het iets meer dan 1 minuut durende Lazing On A Sunday Afternoon en Love Of My Life. De openingstrack Death On Two Legs (Dedicated to...), ook van Freddy Mercury, gaat over Norman Sheffield, de ex-manager van productie- maatschappij Trident, die een wurgcontract met Queen heeft afgesloten waardoor de leden nauwelijks geld ontvangen voor hun eerste drie albums. Sheffield probeert vanwege dit nummer de release tegen te houden, maar tot een rechtzaak komt het echter niet. A Night At The Opera wordt een groot succes, en wordt door critici als een de van de beste Queen-albums beschouwd. Het album haalt zowel in Engeland als Nederland de eerste plaats in de albumlijst en komt in de VS tot de 4e plaats en staat een jaar in de albumlijst. Opvallend is nog de witte hoes met het Queen logo met daarom heen in kleuren de vier sterrenbeelden van de vier leden van Queen.


I_cant_tell_you_whyThe Eagles beginnen op 9 Maart 1978 aan de opnamen van I Can't Tell You Why. Deze compositie van Timothy Schmit, Don Henley en Glenn Frey is bestemd voor de soundtrack van Inside Movies. In deze film speelt John Savage de hoofdrol. Op I Can't Tell You Way is bassist Timothy Schmit voor het eerst als lead zanger van een Eagles nummer te horen. I Can't Tell You Why wordt op 4 Februari 1980 uitgebracht en komt op 23 Februari 1980 de Billboard Hot 100 binnen. De single, met op de B-kant The Greeks Don't ant No Freaks, haalt de achtste plaats.


Notorious_bigOp 9 Maart 1997 wordt de rapper Notorious B.I.G. in Los Angeles. Na de uitreiking van de Soul Train Music Awards verlaat Notorious B.I.G. met zijn lijfwacht het Petersen Automotive Museum in Los Angeles. Plotseling worden er vanuit een passerende auto zes tot tien schoten op de rapper gelost. Bij aankomst in het Cedars-Sinai Medical Center blijkt Notorious B.I.G. reeds aan zijn verwondingen te zijn overleden. De aanslag vindt plaats zes maanden nadat Tupac Shakur, onder soortgelijke omstandigheden, in Las Vegas, om het leven is gekomen. De moord blaast niet alleen de geruchtenstroom omtrent het bestaan van een bende oorlog nieuw leven in, maar levert Puff Daddy een paar maanden later ook een wereldhit op, wanneer hij, samen met Faith Adams, het nummer I'll Be Missing You uitbrengt. De opbrengst van de single en het bijhorende album wordt geschonken aan de nabestaanden van Notorious B.I.G. Notorious B.I.G. wordt op 21 Mei 1972 in Brooklyn, New York geboren als Christopher Wallace. De jonge jaren van Wallace zijn typerend voor een getto-kid. Op zijn zeventiende wordt hij gearresteerd wegens wapenbezit en veroordeeld tot een proeftijd van vijf jaar. Nog datzelfde jaar wordt hij wederom opgepakt, nu voor de verkoop van crack. Hij brengt negen maanden in de cel door, voor hij op borgtocht wordt vrijgelaten. Zijn raptalent is dan al opgevallen en in begin 1992 wordt hij door Sean 'Puff Daddy/P. Diddy' Combs van de straat geplukt en gecontracteerd voor Uptown Records. In de zomer van dat jaar maakt de voormalige drugsdealer zijn plaatdebuut op de remix van Mary J. Blige's Real Love. In de herfst is hij te horen op het nummer A Buncha Niggas van Heavy D's album Blue Funk. Een jaar later neemt Biggie zijn eerste solo-track op: Party-N-Bullshit voor de filmsoundtrack van Who's The Man. Vervolgens doet hij weer wat remixen, zoals die van Supercat's Dolly My Baby, Mary J. Blige's What's The 411 en Craig Mack's Flava in Ya Ear. In September 1994 werkt hij samen met 2Pac, Grand Puba en Heavy D aan de titeltrack Let's Get It On van het album van Eddie F & The Untouchables. Na al die projecten, zijn de verwachtingen voor zijn debuutalbum Ready To Die hoog opgelopen. Ready To Die wordt juichend ontvangen en behaalt al snel multi-platina. Het album levert drie grote hits op: Big Poppa, One More Chance en Juicy. Biggie ontvangt er Awards voor van muziekbladen als The Source en Billboard. Ondanks de oplopende spanningen tussen Biggie's Bad Boy-kamp en het in Los Angeles gevestigde Death Row Records neemt de rapper begin 1995 met zijn Westkust-maatje 2Pac het nummer Runnin' op. Ook begint The Notorious B.I.G. het label Undeas Recording, waarvoor hij zijn jeugdvrienden van Junior M.A.F.I.A. contracteert. In Juni wordt de rapper gearresteerd op verdenking van een overval en mishandeling. Een woordenwisseling tussen de leden van Bad Boy en Death Row loopt begin 1996 uit de hand tijdens de Soul Train Music Awards, waarbij de politie het VIP-gebied moet afzetten. Niet veel later wordt Biggie gearresteerd wegens het inslaan van een taxiraam en het met een honkbalknuppel achtervolgen van twee handtekening-jagers. Hij wordt veroordeeld tot honderd uur dienstverlening. Veel leert hij er niet van, want samen met zeven leden van Junior M.A.F.I.A. wordt hij in Juli alweer aangehouden wegens wapen- en drugsbezit. Er ontstaat tevens een schandaal rond Biggie's vermeende affaire met Lil' Kim (van Junior M.A.F.I.A.), op wiens solo-album Hard Core hij twee nummers meerapt. Eind februari '97 zegt de rapper in het programma Rap City van het Amerikaanse tv-station BET dat hij niet langer het imago wil uitdragen van een drugsdealer/gangster, omdat hij dat leven niet meer leidt. Hij vindt zichzelf de aangewezen persoon om een einde te maken aan de wrijving tussen de Oost- en Westkust-rappers. Daar komt hij echter niet meer aan toe. The Notorious B.I.G. is 24 jaar geworden.


Een voormalig werkneemster van filmmaatschappij Maverick klaagt op 9 Maart 2005 zowel eigenaresse Madonna als Guy Oseary, mede-oprichter van de filmmaatschappij aan. De vrouw, Yael Oestreich, beweert dat zij een jaar eerder onrechtmatig is ontslagen na seksueel te zijn geintimideerd door de directeur, Mark Morgan. Oestreich heeft zich indertijd hierover beklaagd bij haar superieuren, die haar verhaal echter genegeerd hebben. Ook is een beloofde salarisverhoging naderhand ingetrokken. In Juli 2004 is zij zonder opgaaf van reden ontslagen. In de aanklacht wordt Madonna en Guy Oseary verweten dat zij hebben verzuimd een redelijk onderzoek in te stellen naar het persoonlijk verleden van Mark Morgan, voordat zij hem aanstelden. Zij hadden op de hoogte moeten zijn van diens seksueel opdringerig gedrag.


Brian Matthew presenteert op 9 Maart 1963 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt hij Tommy Roe, Chris Montez, The Karl Denver Trio, Valerie Masters en The Mike Cotton Jazzmen. Thank Your Lucky Stars wordt op de televisie uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


We_will_rock_youBrian May reageert op 9 Maart 2005 op de opmerking van Elton John waarin Elton zegt dat de West End-musical We Will Rock You (over Queen) niet creatief zou zijn. "Elton is a silly boy really for commenting on a piece of work he's never seen. I know damn well We Will Rock You is one of the best entertainments ever - simply because literally millions of people say so, who have seen it and go back again and again, from all countries of the world. It will soon have broken the record for any show in the Dominion. These things are not achieved without a certain creativity." aldus de gitarist van Queen. In een reaktie op Billy Elliott, de nieuwe musical van Elton John, zegt Brian May: "Billy Elliott, The Musical?. I wish them luck, but the film didn't do it for me. Does it rock?. I guess if Billy Elliott The Musical is still playing to ecstatic packed houses after three years in the West End, we'll take it seriously."


Vanaf 9 Maart 1963 staan The Beatles, The Viscounts, Debbie Lee, Tony Marsh en The Terry Young Six in het voorprogramma van Tommy Roe en Chris Montez. De Britse tournee van Tommy Roe en Chris Montez duurt tot 31 Maart 1963. Het eerste optreden is in het Granada Theatre in Londen. Wanneer blijkt dat het publiek vooral voor The Beatles komt, worden op de affiches de rollen snel aangepast, en worden Chris Montez en Tommy Roe aangekondigd als voorprogramma van The Beatles.


Op 9 Maart 2001 zijn de shows van U2 in Ierland binnen de kortse keren uitverkocht. De aanstaande Elevation Tour maakt de Ierse groep weer zo populair dat er maar liefst zeven platen van U2 in de Britse album Top 100 staan. Op 3 staat All That You Can't Leave Behind, op 24 staat The Joshua Tree, The Best Of 1980-1990 staat op nummer 25, en op 37 staat Achtung Baby. Rattle And Hum staat op 54, Zooropa op 93 en Pop staat tenslotte op nummer 97.


Dead_or_alive_you_spin_me_round_likDe groep Dead Or Alive staat op 9 Maart 1985 met het nummer You Spin Me Round (Like A Record) op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Het is de eerste nummer 1-hit voor het produktieteam Stock Aitken & Waterman. De eerste single die Stock Aitken & Waterman uitbrengen is Anna-Marie Elana van Andy Paul wat geen hit wordt. De volgende single, Upstroke van Agents Aren't Aeroplanes haalt een 84ste plaats in de Engelse Top 100. You Spin Me Round (Like A Record) is de negende single die het drietal produceert. Uiteindelijk zullen zij meer dan 100 Engelse Top 40 hits produceren, en daarmee het succesvolste produktieteam uit de Engelse popgeschiedenus zijn. Een aantal nummer 1 hits waarvoor het trio verantwoordelijk is zijn ondermeer: Respectable van Mel & Kim (1987), Let It Be van Ferry Aid (1987), Never Gonna Give You UP van Rick Astley (1987), I Should Be So Lucky van Kylie Minogue (1988), Too Many Broken Hearts van Jason Donovan (1989), Hand On Your Heart van Kylie Minogue (1989) en You'll Never Stop Me Loving You van Sonia (1989)


Sucking_in_the_seventiesOp 9 Maart 1981 brengen The Rolling Stones het album Sucking In The Seventies uit. De compilatie van rariteiten. remixes en live opnames wordt het eerste onder auspicien van de Stones gemaakte album dat in Engeland de hitlijst niet eens haalt. Ook in Amerika wordt het het slechtste officiele album uit de carierre van de groep, en blijft de LP op een vijftiende plaats steken. "Dit heeft te gewoon te maken met wat de platenmaatschappij wil en wat in het contract staat." aldus een reaktie van Keith Richard.


Michael Jackson komt tijdens de uitreiking van Soul Train Music Awards op 9 Maart 1993 in Los Angeles met krukken het podium op. Tijdens de repetities voor dit televisieprogramma heeft Jackson zijn enkel verzwikt. Gezeten in een rolstoel zingt Michael Jackson zijn hit uit 1992, Remember The Time.


Brad_delpOp 9 Maart 2007 wordt Brad Delp door zijn verloofde Pamela Sullivan dood in zijn huis in New Hampshire gevonden. Op 15 Maart 2007 wordt bekend dat de zanger van Boston aan een koolmonoxidevergiftiging is overleden. In de garage van zijn woning heeft Brad Delp een briefje achtergelaten met de tekst: "To whoever finds this I have hopefully committed suicide. Plan B was to asphyxiate myself in my car". Op een ander briefje, dat in zijn huis bovenaan de trap wordt gevonden, waarschuwt hij dat er koolmonoxide aanwezig is. "I take complete and sole responsibility for my present situation. I have lost my desire to live.". Volgens Pamela Sullivan, is Delp al langere tijd depressief. Brad Delp wordt op 12 Juni 1951 in Danvers, Massachusetts geboren en is het meest bekend als zanger van de formatie Boston. Boston is het geesteskind van elektronisch ingenieur Tom Scholz. Vanaf 1970 is hij in zijn eigen kelderstudio al bezig met de opnamen van wat later, in 1975,  Bostons debuutelpee zal blijken, waarop hij verder wordt geassisteerd door zanger Brad Delp, gitarist Barry Goudreau, bassist Fran Sheehan en drummer Sib Hashian. Door Scholz' experimenten met echo-apparaten, chorus-effecten en compressors en de uitgebreide wijze waarop hij aandacht besteedt aan zowel gitaar- als vocale harmonieen krijgt het resultaat een uitermate uniek en melodieus karakter. Bij platenmaatschappij Epic verschijnt in 1976 het debuut album Boston. Het blijkt een onverbiddelijke bestseller, waarvan met name in de Verenigde Staten vele miljoenen exemplaren worden verkocht. Niet in de laatste plaats dank zij singles als More Than A Feeling en Piece Of Mind. In Nederland heeft Boston hits met More Than A Feeling (1977) en Don't Look Back (1978). Pamela Sullivan, Delp's kinderen en zijn moeder laten in een schriftelijke verklaring het volgende weten over de dood van Delp: "He was a man who gave all he had to give to everyone around him, whether family, friends, fans or strangers. He gave as long as he could, as best he could, and he was very tired. We take comfort in knowing that he is now, at last, at peace." Brad Delp is 55 jaar geworden.


The Honeydrippers geven op 9 Maart 1981 een verrassings-concert op de campus van de Keele-universiteit in Engeland. The Honeydrippers is het hobby bandje van Led Zeppelin-zanger Robert Plant, waarin ondermeer Jimmy Page (led Zeppelin), Nile Rodgers (Chic) en Jeff Beck spelen. In 1984 brengen The Honeydrippers een album uit (Vol. 1) met daarop de hit Sea Of Love wat in 1985 een 27ste plaats haalt in de Nederlande Top 40.


John_wesley_hardinOp 9 Maart 1968 komt de LP John Wesley Hardin van Bob Dylan op de eerste plaats van Engelse albumlijst. Dylan neemt de LP op nadat hij is hersteld van een ernstig motorongeluk dat hij op 29 Juli 1966 in Woodstock in New York heeft gehad. Bij het ongeluk loop Bob Dylan een gebroken nekwervel op en moet hij gedwongen rust nemen. Enige maanden later begint hij weer met songs schrijven en repeteren. De leden van zijn begeleidingsgroep The Band zijn ook van de partij en in de zomer van 1967 ontstaat een groot aantal nieuwe nummers, die aanvankelijk via bootlegs, maar later als het officiele dubbelalbum The Basement Tapes het publiek bereiken. In Oktober 1967 neemt hij in twee dagen het comeback-album John Wesley Harding op. Bob Dylan wordt ondermeer begeleid door bassist Charlie McCoy, drummer Kenny Buttrey en steel-gitarist Pete Drake. Het album is geproduceerd door Bob Johnston. Op John Wesley Hardin staan naast de titelsong o.a. All Along The Watchtower, Drifter's Escape, Down Along The Cove en I'll Be Your Baby Tonight. Zijn stem is nogal veranderd, "Dat komt doordat ik gestopt ben met roken", aldus Dylan. De songs zijn korter en gestileerder, de sfeer is nogal landelijk en de teksten zijn in veel gevallen voorzien van een religieuze ondertoon. Zijn live-comeback vindt plaats tijdens een Woody Guthrie Memorial-concert in New York. John Wesley Hardin staat in totaal tien weken op de eerste plaats.


Mental_theo_rob_toonenMental Theo (Nabuurs) (links) en zijn side-kick Rob Toonen (rechts) worden op 9 Maart 2005 in Peking, China opgepakt. Mental Theo en Rob Toonen zijn in Peking om daar live het radioprogramma The Creepshow te presenteren op Slam! FM. Nadat de twee ruim vier uur hebben vastgezeten worden ze weer vrij gelaten. De apparatuur die ze bij zich hebben wordt echter in beslag genomen. Hierdoor komen de live uitzendingen vanuit Peking te vervallen. "Het viel best wel mee, ik snapte er geen bal van waar ze het over hadden, iets van thing pang sjong. Rob probeerde nog tevergeefs de apparatuur te redden maar die komt waarschijnlijk na keuring en screening volgende week terug.", aldus Mental Theo. Over de reden van de arrestatie maakt Slam! FM geen melding.


Thriller_van_eddie_the_hot_rodsOp 9 Maart 1979 wordt het album Thriller van Eddie & The Hot Rods in Engeland uitgebracht. Linda McCartney is op enkele nummers te horen als achtergrondzangeres. Het album komt op 24 Maart 1979 binnen op de vijftigste plaats van de Britse albumlijst, en is een week later al weer uit de albumlijst verdwenen. Eddie & The Hot Rods zijn één van de meest besproken groepen in de beginfase van de punkhausse. The Rods, zoals de uit Southend afkomstige band ook wel genoemd wordt, hoort zich liever geen punkband genoemd worden. Een betere term zou zijn: high-speed '77 energy-rock, vinden ze zelf. The Rods onderscheiden zich van iedere andere Engelse punkband doordat de groep helemaal geen rock & roll, maar rhythm & blues speelt. De band zal het aanmerkelijk langer volhouden dan de meeste andere bands uit deze periode doordat de groep ervoor kiest zich bescheiden op de vlakte te houden voor wat betreft haar doen en laten buiten de muziek. Daardoor blijft de groep ook enigszins buiten de publiciteit. De optredens zijn redelijk succesvol, maar mede door het uitblijven van een hit blijft de groep op een laag pitje draaien. Eddie & The Hot Rods bestaat uit: Barrie Masters (zang), Dave Higgs (gitaar), Graeme Douglas (gitaar), Paul Gray (bas) en Steve Nicol (drums).


Mike Anthony overlijdt op 9 Maart 1999. Anthony heeft als gitarist ondermeer op platen gespeelt van Harry Nilsson, The Fifth Dimension en Screamin' Jay Hawkins. Mike Anthony is 68 jaar geworden.


Blue_suede_shoes_van_carl_perkinsBlue Suede Shoes van Carl Perkins is de eerste country-single die, op 9 Maart 1956, de Amerikaanse Rhythm & Blues-hitparade binnenkomt. Het is voor platenlabel Sun hun eerste millionseller. De eerste cover versie van Blue Suede Shoes wordt in 1956 opgenomen door Elvis Presly. Het is Heartbreak Hotel van Presley die Blue Suede Shoes van Carl Perkins van de eerste plaats afhoudt. Uiteindelijk breekt Elvis Presley door naar het grote publiek, en blijft Carl Perkins redelijk onbekend. Een auto ongeluk vlak voior een belangrijk televisie optreden help Carl Perkins daarbij ook niet echt. En een vergelijking met Elvis Presley op de televisie zou ook in het nadeel van Perkins zijn uitgevallen. Elvis was een jonge god, terwijl bij Carl Perkins zijn haar al minder begint te worden. Elvis Presley was nog vrijgezel, terwijl Perkins al drie kinderen had. 


Frans_krassenburgGolden Earrings van Frans Krassenburg komt op 9 Maart 1968 op nummer 38 binnen in de Nederlandse Top 40. De single met op de B-kant het nummer Silly Chap, bereikt de twintigste plaats. Golden Earrings is geschreven door Victor Young, Jay Livingston en Ray Evans voor de gelijknamige bioscoopfilm uit 1947. Marlene Dietrich speelt hierin de hoofdrol, en neemt het nummer ook als eerste op. Haar versie wordt geen hit. De vertolking van Dinah Shore bereikt in 1947 de 25ste plaats in de Amerikaanse hitparade. In 1948 komt de uitvoering van Peggy Lee twee in Amerika. Hier hebben The Golden Earrings zich in 1964 naar vernoemd. Frans Krassenburg is de zanger van deze Haagse groep. Na de opnamen van hun album Winter Harvest stapt hij in 1967 uit The Golden Earrings. Er zijn verschillen van mening over de muzikale koers van de groep. Frans Krassenburg wordt opgevolgd door Barry Hay, de zanger van The Haigs.


The Everly Brothers staan op 9 Maart 1958, één week na hun vijfde optreden, voor de zesde keer in hun carriere in The Ed Sullivan Show. In aflevering 505 van dit Amerikaanse televisieprogramma zingen de broers Don en Phil Everly de nummers Wake Up Little Susie en Be Bop A Lula. Ook Jo Stafford treedt op in deze Ed Sullivan Show. Zij zingt de nummers Anything Goes en Tomorrow Mountain.


Seven_seas_of_rhyeOp 9 Maart 1974 komt Queen voor het eerst met een single de Engelse hitparade binnen. Hun derde single, Seven Seas Of Rhye, met op de B-kant See What a Fool I've Been, haalt de tiende plaats. Seven Seas Of Rhye is afkomstig van het tweede album van Queen, Queen II. Eerder verschijnt op Queen I (1973) al een korte instrumentale versie van het nummer. Seven Seas Of Rhye is geschreven door Freddie Mercury en gaat over de fantasie wereld die Mercury heeft geschapen in zijn jeugdjaren: Rhye. Pas na een optreden van Queen in Top Of The Pops wordt Seven Seas Of Rhye een hit. De twee eerste single van Queen, Keep Yourself Alive en Liar (beide van Queen I) weten de hitlijsten niet te halen. Seven Seas Of Rhye keert in een citaat ook nog terug op Queen's derde album Sheer Heart Attack. In het nummer Lily Of The Valley zingt Freddie Mercury: "Messenger from Seven Seas has flown, to tell the king of Rhye he's lost his throne".


Tigerfeet_mudMud komt op 9 Maart 1974 op een elfde plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Tigerfeet. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Omdat Mud met Dyna-Mite sinds 23 Februari 1974 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 staat, is het voor het eerst in de geschiedenis van deze hitparade dat singles van dezelfde artiest deze twee kopposities innemen. Op 30 Maart 1974 wordt Dyna-Mite op de eerste plaats afgelost door Tigerfeet, en staat drie weken bovenaan.


Kiss_and_say_goodbyeVanaf 9 Maart 1976 ligt de single Kiss And Say Goodbye van The Manhattans in de platenwinkel. De R&B-groep uit New Jersey heeft deze single al in januari 1975 opgenomen. The Manhattans betaan uit: Winfred "Blue" Lovett, Gerald Alston, Edward "Sonny" Bivins, Kenny "Wally" Kelley en Richard "Ricky" Taylor. Kiss And Say Goodbye komt op 17 April 1976 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 24 Juli 1976 twee weken op de eerste plaats. In Nederland bereikt Kiss And Say Goodbye op 14 Augustus 1976 de eerste plaats in de Top 40, waar het uiteindelijk drie weken blijft staan.


Tom_jonesIn een interview op 9 Maart 2004 op de Amerikaanse televisie zegt Tom Jones dat hij van zijn manager, Mark Jones (tevens zijn zoon) zijn live-act moet aanpassen aan zijn leeftijd. Zo wordt de 63-jarige zanger door zijn zoon uitdrukkelijk afgeraden om op het podium te verschijnen in een leren broek en losgeknoopte overhemden. "Mijn zoon zegt dat men mij niet langer serieus zal nemen als ik dat wel doe. Hij wil niet dat ik mijzelf belachelijk maak op toneel. Hij grijpt in voordat ik een karikatuur van mijzelf word. Panties en beha's die vrouwelijke fans het podium opgooien, mag ik van hem ook niet langer oprapen. Muziek verandert - en ik verander mee. Ik had nooit gedacht dat ik nog zou leven in 2004. Daar stond je niet bij stil. Maar ik wil niet blijven hangen in de sixties. Ik wil met jonge producers samenwerken. Sommigen zouden mijn kleinkinderen kunnen zijn. De tijd is mijn grootste vijand. Daar ben ik bang voor. Dat ik niet meer zal kunnen doen wat ik nu doe", aldus Tom Jones.


Ramses Shaffy ontvangt op 9 Maart 2003, tijdens Het Gala Van Het Nederlandse Lied in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam de Zendtijdprijs 2003. In de rechtstreekse uitzending op Radio 2 zingen ondermeer Herman van Veen, Willeke Alberti, Frank Boeijen, Thé Lau, Boudewijn de Groot, Acda & De Munnik en Liesbeth List nummers van Ramses Shaffy. Aan het slot van het programma ontvangt Ramses Shaffy uit handen van Herman van Veen de Zendtijdprijs 2003. Het publiek beloont Shaffy met een staande ovatie.


AbergavennyScarlett Lillian Smith wordt op 9 Maart 1989 geboren als dochter van Ricky Wilde en zijn vrouw Mandy. Samen met zijn oudere zuster Kim heeft Ricky Wilde voor zijn dochter het liedje Birthday geschreven. Ricky en Mandy Wilde krijgen nog twee zoons: Mason en Marty. De jongste is vernoemd naar zijn grootvader, de zanger Marty Wilde, die in 1939 is geboren als Reginald Smith en deel uitmaakte van de eerste generatie sterren die Amerikaanse rock'n'roll artiesten nadeden. Veel van de hits van Marty Wilde zijn covers van Amerikaanse successen (Endless Sleep, oorspronkelijk uitgevoerd door Jody Reynolds, Donna (door Ritchie Valens), A Teenager In Love (door Dion & The Belmonts) en Sea Of Love (door Phil Phillips). Marty Wilde heeft in Engeland na 1962 geen hitparadesucces meer, maar in Nederland heeft hij in 1968 zijn eerste en enige hit, Abergavenny. Ook wordt hij bekend als songschrijver van The Casuals' Jesamine, Lulu's I'm A Tiger en Status Quo's Ice In The Sun. Later wordt hij producer en schrijver van hits van zijn dochter Kim Wilde. Zoals veel van zijn tijdgenoten treedt hij nog altijd regelmatig op in het Golden Oldies circuit in Engeland.


Carole_kingComponiste en zangeres Carole King wordt op 9 Maart 1987 geinstalleerd in de Songwriters Hall Of Fame. Geboren op 9 Februari 1942 in Brooklyn, New York treedt Carole King in 1959 in dienst bij Don Kirshner, een muziekuitgever die in het beroemde Brill Building een hitfabriek drijft, waarin tal van jonge, getalenteerde liedjesschrijvers werkzaam zijn. Na haar huwelijk met Gerry Goffin schudt het echtpaar tot de scheiding in 1967 het ene na het andere kassucces uit de mouw: Take Good Care Of My Baby voor Bobby Vee, Up On The Roof voor The Drifters, Will You Still Love Me Tomorrow voor The Shirelles, One Fine Day voor The Chiffons, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman voor Aretha Franklin, Goin' Back voor Dusty Springfield, Pleasant Valley Sunday voor The Monkees en The Locomotion voor Little Eva. Laatstgenoemde is begin jaren zestig de babysitter van dochter Louise Goffin, die een kleine 20 jaar later een eigen carriere start. In 1971 verschijnt het monumentale Tapestry, dat samen met het ook in 1971 verschenen Blue van Joni Mitchell behoort tot de twee ultieme albums van vrouwelijke singer/songwriters uit die periode. Dankzij hits als It's Too Late en You've Got A Friend groeit het album uit tot een van de best verkochte platen aller tijden, waarvan uiteindelijk zo'n veertien miljoen exemplaren over de toonbank gaan.


Rainy_day_women_12_35Op 9 Maart 1966 staat Bob Dylan in de studio in Nashville, Tennessee om, onder productionele leiding van Bob Johnston, het nummer Rainy Day Women # 12 & 35 op te nemen. Rainy Day Women  # 12 & 35 wordt op 22 Maart 1966 uitgebracht, en komt op 16 April 1966 binnen in de Billboard Hot 100. De single haalt de tweede plaats. In Nederland blijft Rainy Day Women # 12 & 35 op 11 Juni 1966 op de negende plaats steken in de Top 40.


Tijdens een benefietavond voor de Democratische presidentskandidaat George McGovern, op 9 Maart 1972 in The Forum in Los Angeles zijn er ondermeer optredens van Barbra Streisand, Carole King, James Taylor, Carly Simon, Quincy Jones en Mama Cass Elliott. De artiesten steunen McGovern die het opneemt tegen de zittende president Richard Nixon


Robert_bumps_blackwellRobert "Bump" Blackwell overlijdt op 9 Maart 1985 in Whittier, Califirnie aan de gevolgen van een longontsteking. Robert Alexander Blackwell wordt geboren op 23 Mei 1918 (andere bronnen noemen 1922) in Seatlle, Washington. In de jaren 40 van de vorige eeuw is Blackwell leider van een Jazz band waarin zowel Ray Charles als Quincy Jones spelen. In de jaren vijftig is hij de ontdekker van ondermeer Little Richard en Sam Cooke. In de jaren zestig produceert hij platen van zijn vroegere bandleden Ray Charles en brengt hij Quincy Jones de fijne kneepjes van het produceren bij. Robert Blackwell is 66 jaar geworden.


Op 9 Maart 1985 vertrekt het eerste schip met hulpgoederen van het Band Aid-project van Bob Geldof en Midge Ure naar Ethiopixc3xab. Midge Ure maakt deze eerste reis persoonlijk mee.      


Rumours_platinumFleetwood Mac ontvangt op 9 Maart 1977, nog geen maand nadat het album Rumours is uitgebracht, platina voor dit album. Wereldwijd zijn er dan inmiddels, dertig jaar na de release, vijftien miljoen exemplaren van Rumours verkocht. Go Your Own Way, Dreams, Don't Stop en You Make Loving Fun zijn vier singles die van Rumours worden gehaald. Alle vier halen zij de top-tien van de Billboard Hot 100. Go Your Own Way staat vanaf 26 Maart 1977 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Rumours is op 26 Februari 1977 de Nederlandse LP Top 50 binnengekomen, en staat vanaf 2 April 1977 tien weken op de eerste plaats. In totaal staat Rumours 104 weken in de Nederlandse albumlijst.Muziek Jarige Op 9 Maart

1934: Lloyd Price - Singer/Songwriter USA
1936: Mickey Gilley - Zanger USA
1942: Mark Linday - Paul Revere & The Raiders Gitaar
1944: Trevor Burton - The Move Gitaar
1945: Robert Calvert - Hawkwind Zanger († 14 Aug. 1988)
1945: Ron Wilson - The Surfaris Drums († 19 Mei 1989)
1945: Robin Trower - Procol Harum Gitaar
1946: Jim Cregan - Family, Cockney Rebel Gitaar
1948: Chris Thompson - Manfred Mann's Earth Band Zanger
1948: Jeffrey Osborne - Soul Zanger Engeland
1949: Jimmy Fadden - Nitty Gritty Dirt Band Drums/Zang
1958: Martin Fry - ABC Zanger
1968: Robert Sledge - Ben Folds Five Drums
1987: Lil Bow Wow (Shad Moss) - Rapper USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten