Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 10 Maart

Jennifer_lopez_furDierenbeschermingorganisatie People For The Ethical Treatment Of Animals (PETA) lanceert op 10 Maart 2005 een website tegen de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez. Op de anti-Lopez-website, jlodown.com spoort PETA dierenliefhebbers aan om Lopez te schrijven dat de zangeres geen bont moet dragen. PETA roept de actrice eerder uit tot een van de slechtst geklede vrouwen van Amerika, omdat ze in de media veel te veel te zien is gekleed in bont. Daarnaast heeft de zangeres in de ontwerpen van haar nieuwe kledinglijn ook veel bont gebruikt. "Door de jaren heen heeft Lopez huiden gedragen van bijna elk dier denkbaar. Van vossen, die doodgeknuppeld worden en vaak levend gevild worden, tot kleine diertjes als chinchilla's, die geelektrocuteerd worden en waarvan er honderden nodig zijn voor maar één jas." aldus PETA in een verklaring.


RCA Records plaats op 10 Maart 1956 een advertentie van een halve pagina in het Amerikaanse muziekblad, Billboard Magazine. RCA Records wil via de advertentie aan iedereen laten weten dat Elvis Presley "The New Singing Rage" is.


Gloria_gaynor_i_will_surviveGloria Gaynor komt op 10 Maart 1979 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met I Will Survive, en blijft daar drie weken staan. Het nummer geschreven door Dino Fekaris en Freddie Perren en is in eerste instantie bedoeld als B-kantje voor de single Substitute. Volgens Gloria Gaynor is I Will Survive een instant hit, maar de president van haar platenmaatschappij beslist anders. Desondanks promoot Gaynor de plaat waar ze maar kan, en wanneer I Will Survive opgepikt wordt door club DJ's beginnen ook de radiostations de B-kant meer te draaien en wordt I Will Survive een gigantische hit. "I love the empowering effect, I love the encouraging effect. It's a timeless lyric that addresses a timeless concern." aldus Gloria Gaynor. Het nummer krijgt en Grammy Award voor Best Disco Recording (de enige keer dat deze Grammy is verschenen). In Juni 1998 gebruikt het Franse voetbal elftal I Will Survive als hun strijdlied tijdens het werteldkampioenschap voetbal in Frankrijk. I Will Survive wordt ook dankbaar gebruikt in films, zoals ondermeer: In And Out, Four Weddings And A Funeral, The Replacements, Men In Black II, Man On The Moon, The Adventures Of Priscilla: Queen Of The Desert, The First Wives Club en Coyote Ugly. In Engeland staat I Will Survive vier weken op de eerste plaats. In Nederland komt I Will Survive op 28 April 1979 niet verder dan een vierde plaats.


God_save_the_queenOp 10 Maart 1977 om zeven uur in de morgen tekenen The Sex Pistols een contract bij A&M Records, tijdens een theatraal optreden voor de poorten van Buckingham Palace. De plek is speciaal gekozen met het oog op de eerste single voor A&M, God Save The Queen. The Sex Pistols krijgen direct bij ondertekening van het contract een voorschot van 175.000 pond om de single op te nemen. Maar binnen een week is het contract alweer ontbonden. Het keurige A&M Records (platenmaatschappij van ondermeer The Carpenters) schrikt zo van de aanhoudende negatieve publicitiet over vechtpartijen en scheldpartijen dat het besluit om het contract te verscheuren. Een paar weken later tekenen de Sex Pistols bij Virgin Records. Eerder zijn de Sex Pistols al door platenmaatschappij EMI op straat gezet, wegens hun aanstootgevend en agressief gedrag.


Lavern_bakerLaVern Baker overlijdt op 10 Maart 1997 in een ziekenhuis in Manhattan in New York aan de complicaties van een nierziekte. Lavern Baker wordt op 11 November 1929 in Chicago, Illinois geboren als Delores Williams, en begint met zingen in het koor van de plaatselijke kerk. Haar eerste artiesten namen zijn Little Miss Sharecropperen, en later Bea Baker. In 1952 wordt de voornaam Lavern in gebruik genomen en begint ze opnamen te maken met Todd Rhodes en zijn band. In 1953 tekent Laverne Baker een contract met Atlantic Records en heeft met Soul On Fire en Tweedlee Dee haar eerste hits. Tijdens een tournee langs de Amerikaanse troepen in Vietnam loopt zij in 1969 een longontsteking op, waarvoor zij op de Filippijnen wordt behandeld. Daar bevalt het haar zo goed dat ze er twintig jaar blijft wonen. Lavern Baker behhert er een nachtclub voor Amerikaanse militairen op de basis Subic Bay. In 1991 wordt LaVern Baker opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Haar uitvoering van het nummer Jim Dandy wordt genoemd in de lijst: The Rock And Roll Hall Of Fame's 500 SongsThat Shaped Rock And Roll. Lavern Baker is 67 jaar geworden.


BotchameDaisy Dynamite komt op 10 Maart 1973 op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Botch A Me. Dit nummer is als Ba-Ba-Baciami Piccina geschreven door Astore en Morbelli en in 1940 door Alberto Rabagliati als eerste opgenomen. Rabagliati zingt het voor het eerst in de net nog vooroorlogse Italiaanse film Una Famiglia Impossibile. Na een mislukte carriere als acteur in Hollywood als Rudolph Valentino look-a-like, komt Alberto terug naar Italie. Zijn verblijf in Amerika is echter niet voor niets geweest, hij brengt de swing mee en zou ondermeer met Ku-Ku-Kus Me Kleine Meid, de man worden die Italie leert swingen en scatten. In 1952 is Rosemary Clooney de eerste die het nummer als Botch-A-Me (botte fonetische vertaling door Eddie Stanley van Baciami (kus me) opneemt. Haar versie bereikt een tweede plaats in de Amerikaanse hitlijst. De versie van Daisy Dynamite bereikt de negentiende plaats in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single (Polydor 2050 238) staat Molly Polly, een liedje van de producers Richard de Bois en Peter van Asten. De arrangementen zijn van Frans Mijts. De opvolger Chattanooga Choo Choo wordt geen hit. In 1979 blijft Jet Set in de Tipparade steken. In 1980 brengt Daisy Dynamite onder zijn eigen naam Hans van den Hoek It's All In The Game uit. Ook deze single wordt geen hit.


I_never_loved_a_man_the_way_i_love_Het album I Never Loved A Man (The Way I Love You) van Aretha Franklin wordt op 10 Maart 1967 uitgebracht. Aretha Franklin is in Januari 1967 met de opnamen begonnen in de Muscle Shoals Studio in Alabama, waar zij op 24 Januari 1967 het titelnummer I Never Loved A Man (The Way I Love You) opneemt. (haar eerste nummer voor Atlantic Records). I Never Loved A Man (The Way I Love You) wordt op 10 Februari 1967 uitgebracht en wordt de eerste grote hit voor Aretha Franklin. De single komt op 4 Maart 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de negende plaats. In de R&B lijst van Billboard haalt I Never Loved A Man (The Way I Love You) de eerste plaats. De B-kant van de single, Do Right Woman Do Right Man, wordt ook op 24 januari 1967 opgenomen. De piano partij en de zang van Aretha worden later in januari 1967 in de Atlantic Studio's in New York opnieuw opgenomen, omdat haar echtgenoot voortdurend in de clinch ligt met de studiomuzikanten. Dan Penn die het nummer Do Right Woman Do Right Man geschreven heeft is getuige van de opname van I Never Loved A Man (The Way I Love You) : "In about two hours I Never Loved A Man was in the can. It was a killer. There was no doubt about it. People started dancing and singing- i mean musicians dancing with eachother, just acting the fool. Everybody was happy, because it was a hit record. Everybody in there was a a fan of rhythm and blues and they knew that this particular morning a star had been born", aldus Dan Penn.


Op 10 Maart 1956 publiceert Elseviers Weekblad de allereerste Nederlandse Top 10 van bestverkochte platen. Rose Marie van Slim Whitman is de eerste nummer 1-notering in deze lijst. In Mei 1958 stopt Elseviers Weekblad met het publiceren van deze Top 10.


Madonnarockandroll_hall_of_fameTijdens een ceremonie in het Waldorf Astoria Hotel in New York, op 10 Maart 2008, wordt Madonna opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ook John Mellencamp, singer-songwriter Leonard Cohen en de sixties-bands The Dave Clark Five en The Ventures worden opgenomen in de ere-galerij der popgrootheden. Justin Timberlake (rechts op foto) introduceerd Madonna aan het publiek. "De wereld is vol met Madonna-wannabes, ik heb zelfs misschien wel eens iets met zo iemand gehad. Maar er is slechts één echte Madonna", aldus de zanger, die jarenlang een relatie heeft met Britney Spears. Madonna haalt in dankwoord speech herinneringen op aan een leraar, die haar op 14-jarige leeftijd aanspoord om haar dromen te volgen. "Gelukkig heb ik nog steeds mensen om me heen die dat doen. Ook de mensen die me destijds zeiden dat ik talentloos en mollig was hebben me geholpen. Ze hebben me geinspireerd omdat ik me door hen nog beter mijn best ben gaan doen." De Rock And Roll Hall Of Fame is een museum in Cleveland waarvoor een panel van zeshonderd muzikanten, vertegenwoordigers uit de muziekindustrie en journalisten jaarlijks vijf artiesten selecteert, die worden opgenomen in een rijtje met de groten der aarde uit de muziekwereld


The_wild_placesDuncan Browne komt op 10 Maart 1979 op de twintigste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met Wild Places. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Op Wild Places bespeelt Tony Hymas de toetsen. Samen met Jim Diamond heeft hij in Februari 1982 als het duo Ph.D een nummer 1-notering in ons land met I Won't Let You Down. Wild Places van Duncan Browne bereikt de zevende plaats. De 46-jarige Duncan Browne overlijdt op 28 mei 1993 aan de gevolgen kanker.


Andy_gibbOp 10 Maart 1988 overlijdt Andy Gibb in het John Radcliff ziekenhuis in Oxford, Engeland, aan een hartkwaal die hij al enige tijd voor zijn familie heeft verzwegen. Zijn overlijden komt dan ook voor iedereen als een verrassing, omdat het er juist op leek dat het weer wat beter met hem ging. Andy Gibb wordt op 5 Maart 1958 in Manchester, Engeland geboren, en is het jongste broertje van Baary, Maurice en Robin Gibb oftewel The Bee Gees. In 1972 treedt Andy Gibb voor het eerst op in een pub op Ibiza. Twee jaar later krijgt hij zijn eerste platencontract. Zijn eerste single, Words and Music, haalt de 5e plaats in de Australische hitparade. Daarna ontfermt Robert Stigwood, de manager van de Bee Gees, zich ook over hem. Andy Gibb heeft in 1977 groot succes, wanneer de singles I Just Want To Be Your Everything en (Love Is) Thicker Than Water allbei de eerste plaats bereiken in de Billboard Hot 100. Het volgende jaar wordt ook Shadow Dancing een nummer 1 hit. Daarmee is Andy Gibb de eerste soloartiest die met zijn eerste drie singles die plaats bereikt. Dit record wordt pas in 1991 gebroken door Mariah Carey. Begin jaren '80 is Andy Gibb regelmatig in het nieuws, door zijn relatie met Dallas-actrice Victoria Principal. Ook neemt hij een aantal nummers op met Olivia Newton-John. Met het einde van het Disco-tijdperk raakt ook de carriere van Andy Gibb in het slop. Hij speelt nog wel in een aantal musicals en presenteert een aantal tv-programma's, maar haalt niet meer de roem uit de jaren 70. Nadat zijn relatie met de actrice Victoria Principal op de klippen is gelopen, neemt Andy Gibb zijn toevlucht tot drugs. Door zijn verslaving komt hij in 1985 terecht in de Betty Ford kliniek. Vervolgens wordt Andy Gibb in 1987 in Miami failliet verklaard, met meer dan 1 miljoen dollar aan schulden. Kort voor zijn dood wordt het faillissement opgeheven en is Andy Gibb aan het onderhandelen over een nieuw platencontract. Hij neemt met zijn broers een paar demo's op, met de bedoeling dat hij hun groep misschien zou komen versterken. In Maart 1988 krijgt hij last van een verwaarloosde hartkwaal. Andy Gibb leed aan myocarditis, een ontsteking van de hartspier en overlijdt vijf dagen na zijn 30ste verjaardag.


Gareth Evans, voormalig manager van The Stone Roses, komt op 10 Maart 1995 buiten de rechtszaal om een financiele schikking met de groep overeen. De hoogte van het bedrag wordt niet bekend gemaakt. Gareth Evans beweert dat hij onrechtmatig is ontslagen door The Stone Roses, en had een schadeloosstelling van tien miljoen pond geeist.


De Britse commerciele omroep ABC zendt op 10 Maart 1962 een nieuwe aflevering uit van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Helen Shapiro, Ronnie Carroll, Terry Lightfoot's New Orleans Jazzmen, Frank Ifield, Donna Douglas en Tony Orlando.


Diana_rossDiana Ross wordt door een rechter in Arizona op 10 Maart 2004 gesommeerd haar gevangenisstraf van twee etmalen opnieuw uit te zitten. Ross is in Februari 2004 veroordeeld voor het rijden onder invloed. De celstraf van 48 uur heeft zij, enkele dagen na het vonnis, volbracht in een gevangenis in haar woonplaats Greenwich, Connecticut. Volgens de rechter in Arizona zou Diana Ross verscheidene malen haar cel hebben verlaten en een uur te kort hebben gezeten. Hij eist dat de zangeres alsnog de volledige straf onafgebroken uitzit in een gevangenis in Tucson. Volgens één van haar advocaten heeft Diana Ross voldaan aan de voorwaarden van de veroordeling. De advocaat noemt verzachtende omstandigheden waar de rechter niet van op de hoogte is. "Er zijn een paar zaken die om nadere uitleg vragen. Zodra de rechter die hoort, ben ik ervan overtuigd dat hij zijn uitspraak zal herzien", aldus de advocaat.


Op 10 Maart 2000 wordt Chrissie Hynde in New York gearresteerd. In een plaatselijke vestiging van kledingzaak GAP heeft de zangeres van The Pretenders, samen met twee symphatisanten, leren kleding vernield. Het is een protestactie van PETA (People For The Ethical Treatment Of Animals), een diervriendelijke beweging.


Stand_by_meJohn Lennon brengt op 10 Maart 1975 zijn nieuwe single, Stand By Me, uit. Op de B-kant staat het nummer Move Over Ms. L. Stand By Me is de eerste single die van het album Rock'n'Roll wordt uitgebracht. Stand By Me komt op 15 Maart 1975 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt uiteindelijk een 20ste plaats. In Engeland komt Stand By Me op 3 Mei 1975 binnen in de hitlijst, en komt niet hoger dan een 30ste positie.


Animals_van_pink_floydAnimals van Pink Floyd bereikt op 10 Maart 1977 de platina status in Amerika. Animals is op 23 Januari 1977 uitgebracht, en is de opvolger van het succesvolle Wish You Were Here uit 1975. Twee nummers, Raving And Drooling en You've Got To Be Crazy die Pink Floyd jaren geleden al heeft geschreven, worden omgedoopt tot respectievelijk Sheep en Dogs. Op Animals worden varkens, honden en schapen gebruikt als metaforen voor leden van de huidige maatschappij. Inspiratiebron is het boek Animal Farm van George Orwell. Animals is opgenomen in de Britannia Row Studios in Londen. Na het uitkomen van het album gaat Pink Floyd onder de naam In The Flesh Tour op tournee. Tijdens de concerten worden Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason en Ricard Wright bijgestaan door Dick Parry (saxofoon) en Snowy White (gitaar). Op 17, 18 en 19 Maart 1977 staat Pink Floyd in de Oude Ahoy Hal in Rotterdam. De setlist bestaat uit het gehele album Animals, gevolgd door een integrale uitvoering van het album Wish You Were Here. In Nederland komt Animals 12 Februari 1977 de Nederlandse LP Top 50 op een 5de plaats binnen en staat in de week van 26 Februari 1977 één week op de eerste plaats.


Gary Glitter wordt op 10 Maart 1986 door een Britse rechtbank voor tien jaar de rijbevoegdheid ontzegd. Bovendien wordt de als Paul Gadd geboren zanger veroordeeld tot het betalen van een boete van 1800 euro. Gary Glitter is voor de derde keer in negen jaar betrapt op het rijden onder invloed.


Op 10 Maart 1992 worden de Soul Train Awards voor de zesde keer uitgereikt. De Soul Train Music Awards worden toegekend voor de beste muziekprestaties in de genres r&b, hiphop en gospel. Winnaars in 1992 zijn ondermeer Lisa Fischer, Boyz II Men, Keith Washington, Color Me Badd, Luther Vandross, MC Hammer en Natalie Cole. Prince wordt onderscheiden voor zijn hele oeuvre. Janet Jackson krijgt een Soul Train Award als beste entertainer van het afgelopen jaar.


George_michael_patienceGeorge Michael maakt op 10 Maart 2004 bekend dat zijn nieuwste album Patience, het laatste is wat op reguliere wijze te verkrijgen is. In de toekomst zal George Michael zijn nieuwe muziek aanbieden via internet, waar de fans het gratis kunnen downloaden. De veertigjarige zanger hoopt dat zijn fans wel bereid zijn een donatie over te maken aan één van de door hem gesuggereerde goede doelen. "This album nearly killed me! - I think this will be my last commercial, promoted release. I'd really like to have something on the Internet which will be a donation only site, and people can donate to a list of my favourite charities", aldus George Michael.


In het Britse blad Record Retailer wordt op 10 Maart 1960 voor de eerste keer de EP Hitparade gepubliceerd. Een EP is een Extended Play (een 45 toeren-single met vier liedjes). De EP van de film Expresso Bongo van Cliff Richard & The Shadows is de eerste nummer 1 in deze nieuwe lijst. Op 30 November 1967 wordt de voor de laatste keer de EP Hitparade gepubliceerd. The Beach Boys Hits EP is de laatste Extended Play die de eerste plaats van deze hitparade haalt.


Ruth_brownNa een optreden in het Apollo Theatre in New York, op 10 Maart 1955, krijgt Ruth Brown een gouden plaat uitgereikt door Ahmet Ertegun en Jerry Wexler, respectievelijk president en vice-president van Atlantic Records. De R&B-zangeres ontvangt deze onderscheiding, omdat zij meer dan één miljoen platen heeft verkocht sinds zij bij Atlantic Records onder contract staat. In 1989 wordt haar een Tony Award uitgereikt voor de beste leidende rol in de musical Black and Blue. Ruth Brown die op 12 Januari 1928 in Portsmouth, Virginia geboren wordt als Ruth Alston Weston is op 17 November 2006 in LAs Vegas overleden.


Will Young, de eerste winnaar van Engelse televisie-serie Pop Idol, maakt op 10 Maart 2002 bekend dat hij homo-sexueel is. In een exclusief interview met News Of The World zegt Will Young ondermeer: "I feel it's time to tell my fans I'm gay. It's totally no big deal, just part of who I am." Will Young wordt op 9 Februari 2002 de winnaar van ITV's Pop Idol. Van zijn eerste single Evergreen worden in de eerste week 1.108.269 exemplaren verkocht. Ook de twee opvolger: Light My Fire (Doors cover) en The Long And Winding Road (Beatles cover in duet met Gareth Gates) worden nummer 1 in Engeland.


Doc_green_the_drifters_2Doc Green van The Drifters overlijdt op 10 Maart 1989 aan de gevolgen van kanker. De in 1934 geboren baritonzanger is van 1959 tot 1966 zanger van de tweede generatie Drifters. Manager George Treadwell, die eigenaar is van de naam The Drifters heeft in 1958 de hele groep (die in 1953 is opgericht) ontslagen. In 1959 engageerde hij The Five Crowns en laat hen hun naam veranderen in The Drifters: dat zijn dan Ben E King, Charlie Thomas, Elsbury Hobbs en Doc Green. Zij nemen de single ondermeer de single There Goes My Baby op dat nr. 1 in de R&B charts wordt en nr. 2 in de Amerikaanse popcharts. Doc Green is 54 jaar geworden.


Voor de rechtbank in Westminster, Engeland geeft Lee Ryan van de Engelse Boyband Blue op 10 Maart 2004 toe dat hij, bij een ruzie met twee fotografen, een cameralens heeft vernield. Ryan zou de fotografen ook hebben gedreigd met geweld. De zanger van Blue ontkent de fotografen in een dronken bui te hebben geslagen en een tweede camera onklaar te hebben gemaakt. Het incident vond plaats in december 2003, nadat Lee Ryan een nachtclub bij Piccadilly Circus in Londen had verlaten. "Lee Ryan zal zich nadrukkelijk tegen de aanklachten blijven verzetten. Hij houdt vol onschuldig te zijn", aldus zijn woordvoerder. De vernielde cameralens heeft een waarde van 450 euro.


Michael_jackson_in_pyjama_broekMichael Jackson arriveert donderdag 10 Maart 2005 door een bezoek aan een ziekenhuis ruim een uur te laat, en in pyjamabroek bij de rechtbank in Santa Maria. Net wanneer rechter Rodney Melville een arrestatiebevel dreigt uit te vaardigen tegen Jackson, wanneer die bij het begin van de procesdag nog niet aanwezig is, stapt de zanger de rechtszaal in. Volgens zijn pr-adviseur is Jackson naar het ziekenhuis geweest voor een rugkwaal. Michael Jackson wordt door de vijftienjarige Gavin Arvizo beschuldigd van tweevoudig seksueel misbruik in 2003. In Februari 2005 is het proces ook al uitgesteld wegens ziekte van Michael Jackson. Na diens aankomst neemt Gavin Arvizo plaats in het getuigenbankje. Het is de tweede dag dat hij in dit proces het woord krijgt. Op de eerste dag verklaart hij dat Michael Jackson hem en zijn jongere broer Star tijdens een bezoek aan de ranch pornografisch materiaal heeft voorgeschoteld. De zanger zou er ook op hebben aangedrongen dat de jongen toestemming zou vragen aan zijn ouders voor een overnachting in de slaapkamer van de artiest. Net als zijn broer, die eerder heeft getuigd in Santa Maria, vertelt Gavin Arvizo dat Michael Jackson hem wijn heeft gegeven. Volgens hem noemt de zanger dit Jezus-sap''. Michael Jackson blijft de wijn serveren, ook al zegt de jongen dat hij maar één nier heeft. Gavin Arvizo is voormalig kankerpatient. De superster ontkent alle tien aanklachten. Gavin Arvizo beweert dat de zanger hem in februari of maart 2003 twee keer heeft misbruikt op Neverland. Indien Michael Jackson schuldig zou worden bevonden, kan hij tot 21 jaar celstraf worden veroordeeld.


Jenesee Ricco, een componist uit Los Angeles, daagt op 10 Maart 2005 de Ierse groep The Corrs voor de rechter. Ricco beweert dat The Corrs één van zijn nummers heeft gekopieerd voor hun hit Breathless uit 2000. De componist eist een schadevergoeding van $50.000 van Atlantic Records, de platenmaatschappij van The Corrs. Zijn Breathless heeft als voorbeeld gediend voor het gelijknamige nummer van The Corrs, beweert hij. "Het is gewoon gestolen. Ik wil betaald worden voor mijn nummer. Zij hebben niet het recht het zomaar van mij af te pakken", aldus Jenesee Ricco.


Babyface_soul_train_awards_2007Op 10 Maart 2007 worden in het Pasadena Civic Auditorium in Pasadena, Californie de Soul Train Music Awards uitgereikt. De show rond deze 21ste uitreiking wordt gepresenteerd door LeToya Luckett (ex-zangeres van Destiny's Child) en Omarion (Ex leadzanger Boysband B2K). Winnaars van een Soul Train MUsic Awards zijn ondermeer Jamie Foxx, Mary J. Blige, John Legend, Beyonce en Gnarls Barkley. De Sammy Davis Jr. Award voor De Entertainer Van Het Jaar is voor Jennifer Hudson voor haar rol in de bioscoopfilm Dreamgirls. De Stevie Wonder Award, een ouvreprijs voor een songwriter, gaat naar Kenneth "Babyface" Edmonds (foto). "When you think of songwriting and where it comes from, you go to your space in your room and you write, and you try to write from the heart," aldus Babyface nadat hij zijn prijs in ontvangst heeft genomen.


Op 10 Maart 2004 wordt Eric Clapton benoemd tot muzikaal adviseur van EXPO 2005. De dan 58-jarige Clapton heeft een nieuwe song geschreven voor de aanstaande wereldtentoonstelling. De titel luidt Say What You Will. EXPO 2005 wordt van 25 Maart tot 25 September 2005 in Aichi in Japan gehouden. Het hoofdthema is 'de wijsheid van de natuur'. Say What You Will van Eric Clapton is een terugkerend gegeven in de muziekprogrammering van EXPO 2005, en zal worden gebruikt in de reclamecampagne. Voor de opening van EXPO 2005 wordt Say What You Will van Eric Clapton uitgebracht op een speciale verzamel-CD.


Toto_cutugno_insiemeVanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 10 Maart 1990 het door Paula Patricio geprersenteerde Nationaal Songfestival rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden. De tien deelnemers met hun liedjes zijn: The Company - Zonder liedje (Marcel Schimscheimer, Ruud Sommer, Cees Stolk), Cha-Cha - Oh wat een heerlijke tijd (Elbert Kok), Gordon - Gini (Karel Albers, Peter van Asten), Simple And Pure - Einde Van De Regentijd (Karel Albers, Peter van Asten), Georgie Davis - Eenmaal (John Ewbank), Jeans - Freedom, Freiheit, Liberte (Piet Souer, Peter van Asten), Gina - Liever Alleen (Maarten Peters), Marc Benz - Geef Mij Een Kans (Cat Music), Maywood - Ik Wil Alles Met Je Delen (Alice May) en Shift - Helemaal (Hans van Eijk, Ronald Schilperoort, Herman Pieter de Boer). Maywood wint dit Nationaal Songfestival met Ik Wil Alles Met Je Delen. De Friese zusjes De Vries komen tijdens de internationale finale, op 5 mei 1990 in Zagreb in Joegoslavie, niet verder dan de vijftiende plaats. De Belgische Philippe Lafontaine eindigt drie plaatsen hoger met Macedomienne. De internationale finale van dit Eurovisie Songfestival wordt door de Italiaanse zanger Toto Cutugno gewonnen met Insieme: 1992.


The Daily Mail publiceert op 10 Maart 2000 een foto van Paul McCartney. Op de foto die in de bar van een club in New York is genomen is de voormalig Beatle met een als cowgirl verkleed meisje te zien, terwijl hij voor zo'n honderd bezoekers door een megafoon Whole Lot Of Shakin' Going On van Jerry Lee Lewis zingt. Ook doet hij een striptease-danseres na.


Op 10 Maart 1997 schenkt Gloria Estefan een kwart miljoen dollar aan het Cure Paralysis Project in Miami. Het geld wordt gebruikt om op de campus van de universiteit van Miami onderzoek te doen naar verlammingsverschijnselen.


Pilgrim_van_eric_claptonVanaf 10 Maart 1998 ligt het album Pilgrim van Eric Clapton in de platenwinkel. Zes van de veertien nummers op dit album heeft Eric Clapton met producer Simon Climie geschreven: One Chance, Sick And Tired, River Of Tears, She's Gone, Inside Of Me en de titelsong. Op Pilgram staan verder My Father's Eyes, River Of Tears, Broken Hearted, Circus, Going Down Slow, Fall Like Rain, Born In Time, Needs His Woman en You Were There. Eric Clapton wordt op Pilgram ondermeer bijgestaan door Andy Fairweather-Low (gitaar),The London Session Orchestra (strings), Joe Sample (piano), Paul Carrack (toetsen), Chris Stainton (Hammond B-3 orgel), Simon Climie (toetsen), Greg Phillinganes (toetsen), Louis Jardim, Nathan East, Pino Palladino en Dave Bronze (bas), Steve Gadd (drums) en Kenny "Babyface" Edmonds, Tony Rich en Chyna (achtergrond vocalen). Het nummer My Father's Eyes wint bij de Grammy Awards van 1999 een Grammy voor Best Male Pop Vocal Performance. Pilgrim komt op 21 Maart 1998 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt op 28 Maart 1998 de zevende plaats als hoogste notering.


De Johanna Van Buren Cultuurprijs, vernoemd naar de Twentse streektaaldichteres Johanna van Buren (1881-1962), wordt op 10 Maart 2006 uitgereikt aan Bennie Jolink. De zanger van Normaal wordt onderscheiden, omdat hij veel heeft betekend voor de streekcultuur in Oost-Nederland.


Rock_me_rivaVanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam wordt op 10 Maart 1989 het door Linda De Mol gepresenteerde Nationaal Songfestival rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden. De dertien deelnemers zijn Shannah, Full Colour, Ingrid Souren, Bam To Bam Bam (dan nog met Rene Klijn), Justine Pelmelay, Helen Marchell, Gerald Borst, The Sisters, Angelina van Dijk, Ballroom Blitz, Gina de Wit, Brian Well en Two Hearts. Uiteindelijk wordt Justine Pelmelay gekozen om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 9 Mei 1989 te vertegenwoordigen met het nummer Blijf Zoals Je Bent. Helaas heeft Justine Pelmelay (net als Gerard Joling een jaar eerder) problemen met de hogen noten aan het eind van haar nummer. Nederland krijgt daardoor slechts 45 punten en eindigd op de 15de plaats. De Belgische Ingeborg wordt negentiende met het door de Nederlander Stef Bos geschreven Door De Wind. Joegoslavie wint het festival met het nummer Rock Me gezongen door de groep Riva. Zelden krijgt een overwinning zoveel kritiek. Veel kritiek komt er ook over de jonge leeftijd van de deelnemers uit Israel en Frankrijk. Gili Netanel is 12 jaar en Nathalie Paque is slechts 11 jaar oud. De E.B.U. besluit dan ook de regels te veranderen, waardoor in de toekomst de artiesten in het jaar van deelname minimaal 16 jaar of ouder moeten zijn.


Op 10 Maart 2006 worden Lyle Lovett, Matthew McConaughey, Kris Kristofferson, JoBeth Williams en Cybill Shepherd onderscheiden in de Texas Film Hall Of Fame.


In een grafkelder in het huis van één van zijn dochters in Beech Island, South Carolina wordt op 10 Maart 2007, ruim twee maanden na zijn overlijden, het stoffelijk overschot van James Brown bijgezet. De zes volwassen kinderen van James Brown hebben ervoor gezorgd dat hun vader deze laatste rustplaats heeft gekregen. Bij de plechtigheid zijn familieleden, waaronder Tomi Rae Hynie (de weduwe van James Brown) en haar vijfjarige zoon James Joseph Brown, en enkele vrienden aanwezig. James Brown is op 25 December 2006 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand overleden.


Een Britse rechtbank blokkeert op 10 Maart 1971 alle werkzaamheden van Allen Klein als financieel manager van The Beatles. Allen Klein is, ondanks de bezwaren van Paul McCartney, in 1970 als zaakwaarnemer aangesteld om orde te scheppen bij het verlieslijdende Apple, de onderneming van The Beatles.


Black_sabbath_ian_gillanNegen maanden nadat hij Ozzy Osbourne is opgevolgd als zanger van Black Sabbath (foto) stapt Ian Gillan (rechts) op 10 Maart 1984 alweer op. De voormalig zanger van Deep Purple is in 1983 de opvolger van de ontslagen Ronnie James Dio. Tijdens het Reading Festival, dat in 1983 op 26 Augustus begint, treedt Black Sabbath in deze nieuwe samenstelling voor het eerst op. Het is het eerste echt grote concert van Ian Gillan met Black Sabbath. Op 18 Augustus 1983 in de Drammenshalllen in Oslo heeft de zanger pas voor de allereerste keer met Black Sabbath opgetreden. Ian Gillan heeft nogal moetie om de teksten te onthouden. Om zeker te zijn dat alles goed gaat tijdens dit concert maakt hij tekstvellen. Helaas door de rookmachines aan het begin van de show verdwijnen de teksten, en moet Ian Gillan het alsnog uit zijn hoofd proberen te doen, wat niet helemaal vlekkeloos verloopt. Ian Gillan neemt slechts één album op met Black Sabbath (Born Again uit 1983) en is op het volgende album Seveth Star (eigenlijk een solo album van Sabbath gitarist Tony Iommi) vervangen door Glenn Hughes (nb: oud bassist/zanger van Deep Purple in de tijd dat Ian Gillan geen lid van DP was). Ian Gillan keert in 1984 terug naar Deep Purple.


Elvis Presley staat op 10 Maart 1975 in de RCA Studio in Hollywood om aan een vier dagen durende opname-sessie te beginnen. Op 10 Maart wordt het nummer Fairytale opgenomen. Elvis Presley wordt hierbij ondermeer begeleid door James Burton, John Wilkinson, Charlie Hodge, Glen Hardin en Ronnie Tutt. De opnamen worden geproduceerd door Felton Jarvis.


Op 10 Maart 1970 brengt de Frans/Algerijnse zanger Enrico Macias een tour-de-chant in Theater Orpheus in Apeldoorn. Enrico Macias is in Nederland aangekomen, kort nadat hij een succesvolle tournee door Amerika heeft afgesloten. Macias brengt ondermeer de volgende nummers: Les Gens Du Nord, Reste Moi, La Corrida, Dés Qui Je Me Reveille, Concerto Du Guitare en Un Rayon De Soleil. Van hett optreden worden door de TROS televisieopnamen gemaakt. Deze door Paul Boots geregisseerde live-registratie wordt op 16 April 1970 uitgezonden onder de titel Bravo Enrico!.


America_a_horse_with_no_nameAmerica ontvangt op 10 Maart 1972 in Amerika een gouden plaat voor hun single A Horse With No Name. Werktitel van het door Dewy Bunnell geschreven nummer is Desert Song. Wanneer A Horse With No Name wordt uitgebracht denken vele mensen dat het een nieuw nummer van Neil Young is. America krijgt daarna veel kritiek dat het te veel op de Canadse zanger zou lijken. Dewey Bunnell: "I know that virtually everyone, on first hearing, assumed it was Neil Young. I never fully shied away from the fact that I was inspired by him. I think it's in the structure of the song as much as in the tone of my voice. It did hurt a little, because we got some pretty bad backlash." Ook Amerikaanse cabaretiers maken A Horse With No Name belachelijk. Richard Jeni: "You're in the desert. You got nothing else to do. Name the freakin' horse!" A Horse With No Name komt op 19 Februari 1972 binnen in de Billboard Hot 100 en staat vanaf 25 Maart 1972 drie weken op de eerste plaats.


Shine van Take That stijgt op 10 Maart 2007 van de 10e plaats naar de nummer 1 notering in de Britse hitparade. Voor Take That is het hun tiende nummer 1-notering. Op 17 juli 1993 is Pray de eerste nummer 1-hit van de Boyband in de Britse hitparade. Hierna volgen Relight My Fire, Babe, Everything Changes, Sure, Back For Good, Never Forget, How Deep Is Your Love en Patience.


I_need_your_love_tonightVanaf 10 Maart 1959 ligt de single I Need Your Love Tonight van Elvis Presley in de platenwinkel. Op de B-kant staat (Now And Then There's) A Fool Such As I. Beide nummers zijn op 10 Juni 1958 in de RCA Studio in Nashville opgenomen. Elvis Presley is dan al in militaire dienst. I Need Your Love Tonight komt op 30 Maart 1959 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vierde plaats. Wanneer er één miljoen exemplaren van I Need Your Love Tonight in Amerika zijn verkocht, stuurt RCA een gouden plaat naar Elvis Presley in West-Duitsland waar hij zijn dienstplicht vervult.


Yesterday_epOp 10 Maart 1966 komt de EP Yesterday van The Beatles de Engelse EP Hitparade binnen. Het is de laatste extended play van de The Beatles die de eerste plaats bereikt. De EP is op 4 Maart 1966 uitgebracht. Naast Yesterday staan Act Naturally, You Like Me Too Much en It's Only Love op deze EP. Alle vier de nummers zijn afkomstig van het album Help!.Muziek Jarige Op 10 Maart

1940: Dean Torrence - Jan & Dean Zanger
1945: Pete Nelson - The Flower Pot Men Zanger
1947: Tom Scholz - Boston Gitaar
1950: Ted McKenna - The Sensational Alex Harvey Band Drums
1955: Bunny DeBarge - Debarge Zangeres
1955: Marianne Rosenberg - Zangeres Duitsland
1963: Jeff Ament - Pearl Jam Bas
1964: Neneh Cherry (Nenah Mariann Karlsson) - Zangeres Zweden
1964: Patrick Kane - Hue & Cry Zanger
1965: Tina Charles (Tina Hoskins) - Zangeres Engeland
1966: Edie Brickell - Fairground Attraction Zangeres
1967: Susie Q (Susie Banfield) - Cookie Crew Rapster
1982: G4 (Jonathan Ansell) - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten