Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Maart

Vertigo_us_tourOp 26 Maart 2005 is er in de Sports Arena in Los Angeles een zgn. dress rehearsal voor de aanstaande Verigo tour van U2 die op 28 Maart 2005 in het iPayOne Center in San Diego van start gaat. De generale repitie wordt bijgewoond door zo'n 300 winnaars van radioprijsvragen over U2, en wordt op het laatste moment aangevuld met fans die rondhangen bij het stadion tot 600 toeschouwers. De grootste verrassing tijdens het concert is dat de setlist maar liefst drie nummers van het eerste album van U2, Boy bevat: Electric Co, An Cat Dubh en Into The Heart. De volledige setlist is als volgt: City Of Blinding Lights, The Electric Co. / Send In The Clowns (stukje), An Cat Dubh, Into The Heart, Beautiful Day / Blackbird (stukje), Miracle Drug, Sometimes You Can't Make It On Your Own, Love And Peace Or Else, Elevation, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Yahweh, Bullet The Blue Sky / The Hands That Built America (stukje), Running To Stand Still, Zoo Station, The Fly en Vertigo / Stories For Boys (stukje). Toegiften: Pride (In The Name Of Love), Where The Streets Have No Name, One, All Because Of You en 40. Het eerste gedeelte van de Vertigo tour eindigt op 28 Mei 2005 met een concert in het Fleet Center in Boston. Vanaf 9 juni 2005 is U2 in Europa. Die avond is er in het Koning Boudewijn een generale repetitie om voor het Europese gedeelte van de Vertigo tour een aantal nieuwe dingen te proberen, waaronder een vernieuwd decor. De Vertigo tour gaat op 10 Juni 2005 in het Koning Boudewijn Stadion officieel van start. Op 13, 15 en 16 Juni staat U2 drie maal in een uitverkochte Amsterdamse Arena. De Vertigo Tour eindigt met een 10 dagen durende tour door Nieuw-Zeeland, Australie, Japan, en Hawaii. Op 9 Maart 2006 wordt bekend gemaakt dat dit gedeelte wordt uitgesteld wegens ziekte van het dochtertje van gitarist The Edge. In een interview met ABC in Australie maakt Bono bekend dat de concerten waarschijnlijk in November 2006 worden ingehaald: "I can't really get into details why. There was a lot of distress and fear and the good news is ... I can announce tonight we are coming back, looks like November and that's a great relief for me."


Ron Wood en Bo Diddley spelen op op 26 Maart 1988 in het Magic Mountain Amusement Park in Los Angeles. Wood en Diddley sluiten hiermee hun gezamelijke tournee af die hen naar Japan en langs steden aan de Amerikaanse westkust heeft gevoerd heeft. Zij worden tijdens deze zgn. Gunslingers Tour begeleid door gitarist Jim Satten, bassiste Debby Hastings, drummer Mike Fink en toetsenist Hal Goldstein.


Kelly_rowlandKelly Rowland stelt op 26 Maart 2003 haar Europese tournee uit. De voormalige zangeres van Destiny's Child is ongerust over de oorlog in Irak. Rowland's tournee moet op 13 April 2003 van start gaan in Enegland. "I've always really enjoyed performing for audiences in Europe with Destiny's Child and am saddened at having to postpone my concert tour. It was very hard to postpone these shows because of all the love I feel for the fans. I am praying for quick end to the fighting and for all humanity to live in a truly peaceful world." aldus Kelly Rowland in een verklaring. De tour gaat uiteindelijk in het najaar van start. Op 10 Oktober 2003 staat de zangeres in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam.


Little_willie_johnOp 26 Maart 1968 overlijdt Little Willie John in de Washington State Prison, waar hij in 1966 wegens moord is opgesloten een 'natuurlijke' dood. Little Willie John wordt op 15 November 1937 in Cullendale, Arkansas als William Edgar John geboren, en is vooral bekend van het nummer Fever, wat bijna iedereen wel kent. Alleen zullen velen dit nummer eerder associeeren met Peggy Lee of The McCoys dan met Little Willie John, die als eerste Fever de hitparade inzingt. (nr. 27 in 1956). Evenals Sleep, zijn grootste hit uit 1960, is Fever maar deels representatief voor het repertoire dat Little Willie John vanaf 1955 voor King-records vastlegt. Zijn beste nummers zijn namelijk zonder uitzondering langzame ballads, die door Willie's intense voordracht een diepe droefenis uitstralen. Voorbeelden daarvan zijn Talk To Me Talk To Me (1958) en I Need Your Love So Bad uit 1956, dat meer dan tien jaar later wereldberoemd zal worden in de uitvoering van Fleetwood Mac. Na veertien hits in een periode van vijf jaar gaat het vanaf 1962 bergafwaarts met Little Willie. In 1966 wordt Little Willie John wegens moord tot levenslang veroordeeld. Little Willie John is 30 jaar geworden.


Ken_russellOp 26 Maart 1975 gaat in Londen de door Ken Russell geregisseerde filmversie van de rock opera Tommy in premiere. Naast Roger Daltrey, die de hoofdrol van Tommy voor zijn rekening neemt, zijn ondermeer. Ann Margret, Oliver Reed, Jack Nicholson, Eric Clapton, Tina Turner en Elton John in de rolprent te zien.


Raffala_patonRaffaela Paton, de winnares van de derde editie van Idols, wordt op 26 Maart 2006 door zes- tot zevenduizend plaatsgenoten gehuldigd in haar woonplaats Emmen. Als verrassing wordt door het Dierenpark Emmen een op 22 Maart 2006 Ringstaartmaki naar Raffaela vernoemd. Door de ondernemers en de gemeente Emmen wordt de zangeres benoemd tot eMMbassadeur, een onderscheiding voor mensen die de kwaliteiten van de stad uitdragen. Aan het einde van de feestelijke huldiging zingt Raffaela haar single Right Here Right Now.


Eazy_eEazy - E overlijdt op 26 Maart 1995 in het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles aan de gevolgen van de ziekte AIDS. Eazy- E wordt op 7 September 1963 in Compton, Los Angeles geboren als Eric Wright, en is vooral bekend als rapper van de groep N.W.A (Niggaz With Attitude). Deze groep komt voort uit de World Class Wrekin' Cru, die afkomstig is uit de beruchte wijk Compton in Los Angeles waar de bendes The Crips en The Bloods de scepter zwaaien. De groepsleden Eazy-E (Eric Wright), Dr. Dre (Andre Young), DJ Yella (Antoine Carraby), MC Ren (Lorenzo Patterson) en Ice Cube (O'Shea Jackson) gaan er prat op ook zelf deel te hebben uitgemaakt van deze extreem gewelddadige bendes. De teksten doen niet onder voor de realiteit en zijn gevuld met moord, verkrachting en mishandeling. Er wordt gerapt in de eerste persoon enkelvoud, hetgeen het scheiden van fantasie en non-fictie bemoeilijkt. Eazy-E besluit zijn criminele inkomsten te gebruiken voor het opzetten van zijn eigen label, Ruthless Records, waarop binnen een jaar zowel Straight Outta Compton van N.A.W. als Eazy's solo-album Eazy-Dez-It verschijnt. In een mum van tijd is de groep een hot item: ze wordt beschuldigd van racisme, verheerlijking van geweld en seksisme, hetgeen N.W.A natuurlijk veel publiciteit oplevert. Het meest controversielle nummer op Straight Outta Compton **** Tha Police levert de groep zelfs een schriftelijke bedreiging van de F.B.I. op. Beide albums worden platina en Ruthless Records groeit uit tot een multidollarimperium. Een keerpunt dreigt als N.W.A's belangrijkste rapper en tekstschrijver Ice Cube begin 1990 de groep met ruzie de rug toekeert en besluit solo te gaan. Begin 1992 wordt Dr. Dre door Eazy-E uit N.W.A gezet. Hij heft zijn contract met Eazy E's platenmaatschappij Ruthless Records op door zijn oude partner een pistool op zijn slaap te zetten. Om vervolgens met veel succes zijn eigen Death Row Records te beginnen. Op 24 Februari 1995 wordt bij Eazy - E AIDS vastgesteld. Easy- E is 31 jaar geworden.


Fields_of_rockConcert organisator Mojo maakt op 26 Maart 2008 bekend dat het festival Fields Of Rock definitief niet doorgaat. Door het ontbreken van headliners kampt het driedaagse muziekfestival met een tegenvallende kaartverkoop. Eerder werd aangekondigd dat ondermeer Chris Cornell, Motorhead en Disturbed het festival zouden aandoen. Ook Judas Priest, Sex Pistols en Ministry zouden van de partij zijn. Veel andere grote bands bleken echter niet beschikbaar te zijn voor Fields of Rock, waardoor de organisatie zich gedwongen zag om het festival af te blazen. Fields Of Rock zou plaatsvinden op 20, 21 en 22 Juni 2008 in Biddinghuizen.


Arne_joachim_bendiksenOp 26 Maart 2009 overlijdt, na een kort ziekbed, de Noorse zanger, liedjesschrijver en producer Arne Joachim Bendiksen. Arne Joachim Bendiksen wordt op 19 Oktober 1926 in Bergen, Noorwegen geboren. Bendiksen is in de jaren '50 tot de jaren '70 erg populair in Noorwegen. Eerst als lid van de groep The Monn Keys, later als solozanger en componist voor andere zangers. Bendiksen vertaald ook vele internationale hits in het Noors, die zo ook daar hits worden. Als artiest en liedjesschrijver neemt hij enkel malen deel aan de Melodi Grand Prix en kan zo Noorwegen als zanger vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, in 1964 met Spiral. Als liedschijver is Bendiksen viermaal op het Eurovisiesongfestival aanwezig, in 1966 met Intet Er Nytt Under Solen, in 1969 met Oj Oj Oj Så Glad, Jeg Skal Bli, in 1971 met Lykken Er... en in 1973 met It's Just A Game. Arne Joachim Bendiksen is er ook verantwoordelijk voor dat de carrieres van Wencke Myhre en Kirsti Sparboe een succes worden. Arne Joachim Bendiksenis 82 jaar geworden


Op 26 Maart 2004 verschijnt er op de internet veilinsite eBay een advertentie waar zeer zeldzame opnamen van U2 te koop worden aangeboden, waaronder een reel-to-reel tape van de allereerste opname sessie. Het openingsbod is $18.000, met een Buy It Now optie van $35.000. Op de tape staan ondermeer de nummers Shadows And Tall Trees, Street Mission en The Fool. Ook wordt de met de handgeschreven tekst van Shadows And Tall Trees, en de op een typemachine geschreven tekst van Street Mission en The Trees aangeboden, plus foto's die gemaakt zijn tijdens vroege opname sessies. Paul McGuinness, manager van U2, reageert in een interview met The Irish Times: "I've seen it on the site and it's clearly genuine. Someone can buy the tape but they can't release anything from it without the band's permission." McGuinness voegt daar nog aan toe, dat hij nooit toestemming zal verlenen omdat de opname's nogal primitief klionken. De advertentie voor de zeldzame U2 spullen eindigt op 4 April 2004, zonder dat er iemand geboden heeft.


Paul_de_leeuw_duizel_mijPaul de Leeuw krijgt op 26 Maart 2005, zijn 43ste verjaardag, het eerste exemplaar van zijn nieuwe CD Duizel Mij, uit handen van zanger Marco Borsato. Na afloop van de opname van de PaPaul-uitzending met als thema Mensen Die Nog Lang Niet Jarig Zijn verrast Marco Borsato de presentaor en zanger door hem de CD te overhandigen. Borsato doopt de cd eerst in champagne alvorens deze te overhandigen aan De Leeuw met de woorden, "Ik ben verrast en blij dat Paul weer terug is bij het maken van echte liedjes". "Het is een bijzondere cd met een knipoog naar Borsato. Het nummer Waarom van de cd Onderweg van Borsato vind ik zo bijzonder dat het als inspiratiebron heeft gediend voor deze hele cd. Ik heb het ontelbare keren gedraaid tijdens de opnamen van mijn cd om in de juiste sfeer te geraken." aldus Paul De Leeuw. Pianist Cor Bakker en de Nederlands-Marokkaanse band Kasba zijn gastartiesten op het album, waaraan ook Daniel Lohues van de band Skik en de band New Cool Collective hebben meegewerkt.


Rolling_stones_1965Op 26 Maart 1965 beginnen The Rolling Stones aan hun eerste Scandinavische tournee met een concert in het Fyns Forum in de Deense plaats Odense. Tijdens de repetities gaat het die middag in Odense bijna mis. "Tijdens de soundcheck kregen zowel Mick als ik een paar vreselijke electrische schokken. Ik probeerde mijn bas en versterker uit terwijl Mick de microfoons testte. De versterker was niet geaard en plotseling waren Mick en ik de aarding. Ik kreeg een enorme schok en viel flauw. Toen ik na een paar minuten weer bijkwam, was ik helemaal nat van het zweet. Het was een vreselijke ervaring", aldus Bill Wyman. "Ik raakte twee microfoons tegelijk aan en kon ze niet meer loslaten, en werdt achterovergeslagen. Het leek alsof ik een knokpartij achter de rug had. Bill raakte door de schok bewusteloos, maar net als wij ging hij naderhand door", verteld Mick Jagger in een interview op 3 April 1965 in het muziekblad Disc. De Scandinavische tour verloopt verder zonder problemen, en eindigt op 2 April 1965 met een optreden in de Kungliga Tennishallen in Stockholm, Zweden.


Victor_willisVictor Willis wordt op 26 Maart 2006 door de politie opgepakt. De voormalige zanger van The Village People is dan vier maanden voor de politie op de vlucht geweest, nadat hij was aangeklaagd voor wapen- en drugsbezit. In Oktober 2005 is hij niet opdagen bij de eerste zitting van de rechtbank. In December 2005 wordt zijn foto op de televisie vertoond in America's Most Wanted, de Amerikaanse versie van Opsporing Verzocht. Volgens een woordvoerder van justitie in San Francisco hangt Willis een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. Victor Willis wordt uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. Ook moet hij zich laten opnemen in de Betty Ford-kliniek om van zijn drugsprobleem af te komen. Hier wordt hij op 5 September 2006 ontslagen.


Duster_bennett_2Nadat hij op 26 Maart 1976 heeft opgetreden met Memphis Slim rijdt de Britse blues-zanger/ mondharmonicaspeler Duster Bennett naar huis. Tijdens de rit valt hij in slaap en verongelukt. Anthony 'Duster' Bennett wordt op 23 September 1942 in Welshpool, Powys in Mid Wales geboren. Bennett wordt aanvankelijk bekend als éénmansorkest waarbij hij zichzelf tegelijkertijd begeleidt op mondharmonica, drums en gitaar. In de jaren zestig is Bennett ondermeer te horen op platen van Alexis Korner, John Mayall & The Bluesbreakers en Fleetwood Mac. In 1967 tekent hij een contract bij het Blue Horzon label van Mike Vernon. Op zijn debuutalbum Smiling Like I'm Happy uit 1968 wordt Bennett bijgestaan door leden van Fleetwood Mac. In 1970 wordt Bennett zelfs door John Mayall meegenomen als lid van zijn Bluesbreakers op een Amerikaanse tour. Duster Bennett is 33 jaar geworden.


Peter_yarrowOp 26 Maart 1970 bekent Peter Yarrow, schuldig te zijn aan "taking immoral liberties" bij een 14 jaar oud meisje. Het incident, waarbij ook haar 17 jaar oude zus aanwezig is, doet zich voor in een hotelkamer in Washington D.C., na een optreden van Peter Paul & Mary. Peter Yarrow, die het incident later zou omschrijven als de grootste fout uit zijn leven, zit een gevangenisstraf van drie maanden uit. Zijn strafblad verdwijnt later in de prullebak, omdat Jimmy Carter hem, aan het einde van ambtstermijn als President volledige amnestie verleent. Kort voor het incident ontvangen Peter Paul & Mary op 11 Maart 1970 een Grammy Award voor hun kinder-album Peter Paul & Mommy.


Randy_castilloRandy Castillo overlijdt op 26 Maart 2002 aan de gevolgen van kanker. Randy Castillo wordt op 18 December 1950 in Albuquerque, New Mexico geboren. Castillo begint zijn carierre als drummer bij The Wumblies een plaatselijke band in Albuquerque. Begion jaren 70 vertrekt Castillo naar Los Angeles en speelt onder meer bij Mudd en USFA. In 1984 speelt Castillo in de band van Lita Ford, de voormalig gitariste van The Runaways. Een jaar later introduceert Tommy Lee, drummer van Motley Crue , Castillo bij Ozzy Osbourne, die hem na een auditie aanneemt als drummer is zijn band. Randy Castillo blijft bij Ozzy tot en met de Live And Loud Tour uit 1993. In 2000 wordt er bij de drummer kanker geconstateerd. "I am heartbroken about the passing of one of my dearest friends. I will see you on the other side, Randy. I love you." aldus Ozzy Osbourne in een verklaring. Randy Castillo is 52 jaar geworden.


Rock_and_roll_starOp 26 Maart 1977 komt Rock And Roll Star van Champagne de Billboard Hot 100 binnen. De single staat vier weken in de lijst en komt niet hoger dan de 83-ste plaats. Champagne is een Rotterdamse groep die wordt opgericht door vier muzikanten die hun sporen in de popmuziek al geruime tijd verdiend hebben. Het idee is een Nederlandse variant op Abba te creeren. De vrouwelijke vocalen worden ingevuld door Paulette Bronkhorst (ex-Johnny Kendall Machine en Spanish Fly) en Trudie Huysdens (ex-Flashback en Groupies Delite). Jan Vredenburg (ex-Johnny Kendall Machine) en Bert van der Wiel (ex-Ander & Half, Actions, Tiepies en Soul Serenade) vormen de mannelijke helft van Champagne. Met Wally Tax en Martin Duiser als belangrijkste songschrijvers wordt de eerste single Rock 'n Roll Star, die in December uitkomt, met een tweede plaats in de Top 40 een grote hit. In 1981 verlaat 1981 Paulette Bronkhorst de groep om met Leida Sabee (ex-Kids & Cats) het duo Chica te vormen. Een jaar later in 1982 wordt Champagne opgeheven. In 1983 richt Jan Vredenburg de groep opnieuw op, nu als trio met zangeres Rosina Brochard (voorheen in Sommerset en Harmony) en zanger Jean Cariot. Champagne bereikt met de single The Woman I Know nog de tipparade, maar de groep valt kort daarna definitief uit elkaar.


Op 26 Maart 1995 meldt de Londense krant Sunday Times dat Yoko Ono, in gezelschap van haar zoon Sean een bezoek heeft gebracht aan de opnamestudio van Paul McCartney. De weduwe van John Lennon zou ook een weekeinde hebben doorgebracht bij Paul McCartney en zijn gezin. Dit bezoek zou een eind hebben gemaakt aan een tientallen jaren durende vijandige verstandhouding tussen de twee. Deze negativiteit zou hebben bijgedragen aan de verziekte sfeer binnen The Beatles, die heeft geleid tot de breuk in 1970.


Emerson_lake_palmer_nemen_op_26_maaEmerson, Lake & Palmer nemen op 26 Maart 1971 het album Pictures At An Exibition live op tijdens een optreden optreden in de City Hall in het Engelse Newcastle. Keith Emerson, toetsenist van EL&P hoort het stuk van Mussorgsky voor het eerst wanneer hij een klassiek concert bezoekt in de Festival Hall in Londen. De volgende dag gaat hij snel naar een platenwinkel. "The Next Day i went to the music store, and asked for a copy of the score, and when it turned out to be a work for piano solo, that thrilled me because there it was in a form that i clould play. Later when i approached Greg (Lake) and Carl (Palmer) about performing it, they were agreeable. So we put a version of it together, added a few cutts of our own and took it on the road". aldus Keith Emerson. Pictures At An Exibition bevat bewerkingen van het klassieke stuk van de componist Modeste Petrovich Mussorgsky (1939-1881), en haalt in de Engelse albumlijst een derde plaats. Wanneer EL&P op 29 September 1992 optreden in Budapest, Hongarije, maakt Greg Lake het volgende mee: "We were playing in Budapest, doing Pictures, and this chap was standing in front of the stage with tears rolling down his face. I found him after the show and asked him if anything was wrong. He said 15 years ago he'd been put in prison for three months for owning a copy of the Pictures album".


All_the_young_dudesNa een concert in Zurich, op 26 Maart 1972, besluiten de leden van Mott The Hoople teleurgesteld om er de brui aan te geven. Sinds de oprichting in 1967 had de groep geen enkele hit gehad, boekingen bleven uit, de schulden liepen op en hun label, Island Records, had ze net aan de kant gezet. De jongens zijn al op zoek naar ander werk, wanneer David Bowie op ze begint in te praten. Hij geeft ze het door hem geschreven nummer All The Young Dudes, bezorgt ze een platencontract bij CBS en blaast de groep nieuw leven in. Vijf maanden later staat Mott THe Hoople er heel anders voor. All The Young Dudes komt op 12 Augustus 1972 binnen in de Britse hitparade, en haalt de derde plaats. In de Nederlandse Top 40 blijft All The Young Dudes in September 1972 op 27 steken.


Pete Best, de voormalige drummer van The Beatles, vliegt op 26 Maart 1964 naar Amerika voor een gesprek in het tv-programma I've Got A Secret. Hij is uitgenodigd om te vertellen over zijn ontslag bij The Beatles in Augustus 1962, vlak voordat het grote succes van de Liverpoolse groep is begonnen.


Goud_lage_landenOp 26 Maart 2007 ontvangt Boudewijn de Groot, in het TV-programma Pauw en Witteman, een gouden award voor zijn album Lage Landen. Van Lage Landen zijn vanaf 19 Januari 2007 al meer dan 35.000 exemplaren verkocht. De Groot is niet erg verrast. "De CD is op nummer 1 binnengekomen. Dus ik heb het wel zien aankomen. Maar dat het zo snel is gegaan, heb ik niet verwacht", aldus de zanger. Op Lage Landen staan drie nieuwe nummers waarvoor Boudewijn de Groot teksten van de op 28 November 2002 overleden tekstdichter Lennaert Nijgh (57) heeft gebruikt. Twee van de teksten heeft Nijgh vlak voor zijn dood geschreven. Voor het derde nummer heeft Boudewijn de Groot een sonnet uit 1963 van Lennaert Nijgh gebruikt die hij in zijn archieven heeft teruggevonden. Op Lage Landen staan de volgende nummers: Hoogtevrees In Babylon, Achter De Hemelpoort, De Treinreis, Het Jagen Voorbij, Altijd Samen, Grijze Dame, Zelden Kunnen Praten, Spelende Meisjes, Daar Wil Ik Zijn, Beter Een Schelp, Lage Landen, Hogeduin en Sonnet IV.


In de Marquee Club in Londen wordt op 26 Maart 1971 een televisie-special van The Rolling Stones opgenomen. De Stones spelen de volgende nummers: Live With Me, Dead Flowers, Let It Rock, Midnight Rambler, (I Can't Get No) Satisfaction, Bitch en hun nieuwe single Brown Sugar. Onder het publiek bevinden zich ondermeer Jimmy Page, Andrew Oldham, Rick Grech en Eric Clapton. Ook club-eigenaar Harold Pendleton staat in de zaal. Als Keith Richards hem ziet, rent hij naar de rand van het podium en haalt hij met zijn gitaar naar hem uit. Voor de opnamen heeft Mick Jagger ruzie met Pendleton gehad. Die weigert een bord met de naam van de Marquee Club boven het podium weg te halen. Op 1 April 1971 verhuizen The Rolling Stones naar Zuid-Frankrijk. De groep vindt dat zij in Groot-Brittannie te veel belasting moeten betalen.


Ruth_jacott_vredeVanuit discotheek Escape in Amsterdam wordt op 26 Maart 1993 het door Paul De Leeuw gepresenteerde Nationaal Songfestival uitgezonden. Ruth Jacott zingt zes nummers, waaruit uiteindelijk Vrede wordt gekozen om Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival te vertegenwoordigen. Op 15 Mei 1993 eindigt Ruth Jacott in Millstreet in Ierland met het door Jochem Fluitsma, Eric van Tijn en Henk Westbroek geschreven Vrede op de zesde plaats. Het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door de Ierse Niamh Kavanagh met In Your Eyes. De Belgische Barbara Dex eindigt met Iemand Als Jij op de laatste plaats. Volgens Paul de Leeuw komt dit vooral door 'Haar lelijke jurk'.


Debbie en Vicky Peterson, Michael Steele en Susanne Hoffs maken als The Bangs op 26 Maart 1982 hun podiumdebuut op een feestje van het blad No in Los Angeles. In 1986 hebben zij als The Bangles hun eerste hit met het door Prince geschreven nummer Manic Monday.


Chuck Negron klaagt op 26 Maart 1998 zijn voormalige Three Dog Night-collega's Dan Hutton en Cory Wells aan. De zanger vindt dat zij het publiek oplichten als zij zonder hem als Three Dog Night optreden. Volgens Chuck Negron kan de groep alleen optreden wanneer hij met zijn karakteristieke stem achter de microfoon staat.


Jan_berryJan Berry overlijdt op 26 Maart 2004 in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij lijdt al jaren aan een zwakke gezondheid. Jan Berry wordt op 3 April 1941 in Loa Angeles geboren en is de helft van het duo Jan & Dean. Jan & Dean ontstaan wanneer ze elkaar op de Emerson Junior Highschool in Los Angeles ontmoeten. Het duo begint als Jan & Arnie, wanneer Dean de schoolbanken verwisselt voor de kazerne. Jan Berry en Arnie Ginsberg raken overtuigd van elkaars vocale capaciteiten, wanneer ze naast elkaar staan te douchen na een voetbaltrainingsuurtje. Samen met enkele vrienden (Bruce Johnston, later Beach Boys) en twee bandrecorders nemen Jan & Arnie de hitsong Jenny Lee (over een roemrucht stripdanseres uit de buurt) op in de garage van Jan Berry's ouders, waar later meer songs opgenomen zullen worden. Dean komt uit dienst en Arnie gaat erin. Jan & Dean hebben in 1959 een hit met Baby Talk op het illustere Dore-label, een nummer dat geproduceerd en gearrangeerd wordt door Herb Alpert en Lou Adler. De twee jongens studeren dan nog, Berry voor dokter en Torrence voor ontwerper. Na een korte periode op het Challenge-label komt het duo op Liberty terecht, waar de jongens over hun favoriete vrijetijdsbesteding, surfen, gaan zingen. Het wordt een genre apart. Hun eerste surfsong krijgen ze van de meester in het surfen (maar die zelf nooit op de plank stond) Brian Wilson. Surf City wordt een nummer één-hit in 1963. Brian zou een hand hebben in hun meeste hits tussen 1963 en 1965. Terwijl ze in 1966 bezig zijn met opnamen voor de film Easy Come Easy Go (een toepasselijker en profetischer titel is nauwelijks denkbaar) rijdt Jan Berry zichzelf op 12 April 1966 bijna dood als hij met zijn Corvette met hoge snelheid op een vrachtwagen inrijdt. Hierbij loopt hij een ernstige hersenbeschadiging op. Na een jarenlange therapie is Jan Berry voldoende hersteld om weer te kunnen zingen en componeren. In 1978 maken Jan & Dean een comeback nadat hun levens zijn verfilmd in Dead Man's Curve. Nadat deze film op de Nederlandse televisie is uitgezonden, komt Surf City uit 1963 op 25 Augustus 1979 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de derde plaats. In 1997 verschijnt het solo-album Second Wave van Jan Berry. Incidenteel treden Jan Berry en Dean Torrence nog op als Jan & Dean. Hun laatste live-optreden is op 6 Maart 2004 in Californie, waarbij Jan Berry in een rolstoel zit. Jan Berry is 62 jaar geworden. Dean Torrennce bezit tegenwoordig een florerende studio in Hollywood, Kittyhawk, waar hij hoezen en posters ontwerpt.


Op 26 Maart 1985 weigeren alle radiostations in Zuid-Afrika om nog langer platen te draaien van Stevie Wonder. Dit naar aanleiding van het feit dat hij zijn Oscar die hij de vorige dag gewonnen heeft, opdraagt aan Nelson Mandela. Stevie Wonder heeft zijn Oscar gekregen voor het nummer I Just Called To Say I Love You.


Return_to_senderElvis Presley is van 26 t/m 29 Maart 1962 in de studio van Radio Recorders in Hollywood om de nummers voor de soundtrack van de film Girls Girls Girls op te nemen. Elvis Presley wordt beleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Barney Kessel, bassist Ray Seigel, de drummers D.J. Fontana, Hal Blaine en Bernie Mattinson, pianist Dudley Brookes en saxofonist Boots Randolph. The Jordanaires en The Amigos verzorgen de achtergrondvocalen. Girls Girls Girls gaat op 2 November 1962 in premiere. Het in de film voorkomende Return To Sender wordt op single uitgebracht, en bereikt op 17 November 1962 de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade.


Paul_hesterOp 26 Maart 2005 wordt Paul Hester dood aangetroffen in het Elsternwick Park in Brighton, Melbourne. De autoriteiten stellen vast dat de voormalig drummer van Splitz Enz en Crowded House zelfmoord heeft gepleegd door ophanging. Volgens de politie zijn er geen verdachte omstandigheden. Paul Hester is op 25 maart 2005 voor het laatst levend gezien, als hij zijn twee honden uitlaat. De 46-jarige drummer heeft acht jaar in therapie gezeten voor zijn depressies. In December 2004 heeft hij zijn verloving met de Nieuw-Zeelandse zangeres Kashan verbroken, met wie hij in Mei 2005 zou gaan trouwen. Eerder heeft Paul Hester een punt gezet achter zijn relatie met Mardi Sommerfield, de moeder van zijn twee dochters Sunday (10) en Olive (8). "I have lost one of my best mates," reageert Neil Finn, ex-zanger van Crowded House. Peter Green, een van Paul Hester's beste vrienden en voorzitter van de Splitz Enz/Crowded House fanclub reageert: "Paul never said anything about that and I never, ever heard he was suffering from any illness. Then, after today, I wonder if anybody really knew anything." De optredens van The Finn Brothers, in de Royal Albert Hall in Londen, gaan door. Tijdens de optredens worden de Finn Brothers bijgestaan door de bassist van Crowded House, Nick Seymour. De concerten die The Finn Brothers zouden geven in Vredenburg, Utrecht en de Oosterpoort in Groningen worden afgelast. De gebeurtenissen hebben Neil Finn meer aangegrepen dan verwacht, en hij blijkt niet in staat de geplande Europese tour verder te vervolgen. Hij houdt op doktersadvies enkele weken rust. De concerten in Nederland worden op 15 Juni 2005 in de Oosterpoort in Groningen en op 16 Juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam ingehaald. Paul Hester is 46 jaar geworden.


Op 26 Maart 1983 bereikt Golden Earring met het nummer Twilight Zone de tiende plaats in de Billboard Hot 100. De single, geschreven door Barry Hay en George Kooimans, is op 27 November 1982 binnengekomen. Twilight Zone is tot nu toe de grootste hit van Golden Earring in Amerika. Radar Love is in Juli 1974 op de dertiende plaats blijven steken.


Jim Dale presenteert op 26 Maart 1966 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt ondermeer Tim Thomas, Janie Jones, Barbara Lewis, Cliff Richard & The Shadows, Dusty Springfield, Billy Joe Royal, The Quiet Five en Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Chuck_berry_no_particular_place_to_Chuck Berry neemt op 26 Maart 1964 het door hemzelf geschreven nummer No Particular Place To Go op in de Chess Studios in Chicago. De single wordt uitgebracht met You Two op de B-kant. No Particular Place To Go komt op 23 Mei 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de tiende plaats. No Particular Place To Go is in 1957 ook al door Chuck Berry op de plaat gezet, maar dan onder de titel School Day waarmee de eerste plaats wordt gehaald in de Billboard R&Blijst. Wanneer Berry een straf uitzit in de Federal Medical Center in Springfield, Missouri verandert hij de titel heel toepasselijk in No Particular Place To Go. In Nederland haalt de vertaling van Het Cocktail Trio in Augustus 1964 een vierde plaats als Hup Hup Hup. Gerard Cox vertaalt No Particular Place To Go in 1990 als Fijn D'r Vandoor In Mijn Automobiel.


Rolling_stones_1966The Rolling Stones beginnen op 26 Maart 1966 aan een twee weken durende tournee door Europa. Het eerste concert is in de Brabanthallen in Den Bosch, wat georganiseerd wordt door Paul Acket i.s.m met het muziek maandblad Muziek Express. De avond wordt aan elkaar gepraat door Veronica deejay Jan van Veen. Terwijl groepen als de Bintangs, The Bumble Bees, Ferraris, Peter & The Blizzards en The Outsiders het voorprogramma vullen, ligt Paul Acket in de clinch met de toermanager, die op het laatste moment vijfendertigduizend gulden claimt in plaats van de afgesproken tienduizend gulden. Paul Acket houdt echter voet bij stuk. The Rolling Stones treden een half uur op, waarin zij ondermeer The Last Time, Not Fade Away, Time Is On My Side, 19th Nervous Breakdown en (I Can't Get No) Satisfaction spelen. De volgende dag staan The Rolling Stones in Palais Des Sports in Brussel. Hier heeft de politie de grootste moeite om tweeduizend fans onder controle te houden. Bij het concert op 30 Maart 1966 in het Salle Vellier in Marseille gooit iemand met een stuk hout van een stoel, wat Mick Jagger precies boven zijn rechter oog treft.Jagger moet naar het ziekenhuis om zich te laten bahandelen aan de snijwond. De Europese tour wordt afgesloten op 5 April 1966 met twee optredens in de KB Hallen in Kopenhagen, Denemarken. The Rolling Stones verdienen uiteindelijk $6216 met de tour.


Roll_over_beethoven_the_electric_liOp 26 Maart 1829 overlijdt in Wenen, Oostenrijk de componist Ludwig van Beethoven. Beethoven wordt op 16 December 1770 in Bonn, Duistland geboren. Zijn familie komt uit het Belgische Mechelen. Als zestienjarige geniet Beethoven al aanzien als componist. Zes jaar later vestigt hij zich in Wenen. Hier componeert hij onder meer zijn Negende Symfonie (Ode Aan De Vreugde), waarvan het slotkoor in 1985 wordt verkozen tot de hymne van de Europese Gemeenschap. Beethoven is eind jaren 50 een dankbaar onderwerp om liedjes over te schrijven. Roll Over Beethoven, geschreven door Chuck Berry, komt op 30 Maart 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de 29ste plaats. The Beatles nemen Roll Over Beethoven op 30 Juli 1963 op in de Abbey Road Studio in Londen voor hun album With The Beatles. Op 17 Maart 1973 komt Roll Over Beethoven in de versie van The Electric Light Orchestra de Nederlandse Top 40 binnen. Deze uitvoering bereikt op 24 Maart 1973 de 28ste plaats als hoogste notering. Linda de Mol scoort in 1991 een klein hitje met het nummer Beethoven, wanneer zij op 31 Augustus 1991 een 35ste plaats haalt in de Nederlandse Top 40.


Youll_be_in_my_heartPhil Collins ontvangt op 26 Maart 2000, tijdens de 72ste uitreiking van de Academy Awards in The Shrine Auditorium in Los Angeles, een Oscar voor het nummer You'll Be In My Heart. Phil Collions heeft dit nummer geschreven en gezongen voor de Walt Disney-tekenfilm Tarzan. De voormalig zanger en drummer van Genesis verslaat hiermee Blame Canada (uit South Park: Bigger, Longer & Uncut van Trey Parker en Marc Shaiman), Music Of My Heart (uit Music Of The Heart van Diane Warren), Save Me (uit Magnolia van Aimee Mann) en When She Loved Me (uit Toy Story 2 van Randy Newman). John Corigliano wordt onderscheiden voor de muziek die hij heeft geschreven voor de film The Red Violin.


Waar_is_de_zonVanuit het AT&T Danstheater in Den Haag wordt op 26 Maart 1994 het door Paul De Leeuw gepresenteerde Nationaal Songfestival uitgezonden. Na het grote succes van het Nationale Songfestival in 1993 en van Ruth Jacott op het Eurovisie Songfestival kiest de NOS in 1994 voor dezelfde formule: een artiest die 8 verschillende nummers zingt, waarvan een nummer uiteindelijk wordt uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival in Dublin. Willeke Alberti wordt door de NOS gevraagd de 8 nummers te vertolken. Op aandringen van haar goede vriend Paul de Leeuw zegt Willeke uiteindelijk toe deel te nemen. De acht nummers die Willeke Alberti zingt zijn: Zonder Jou (Ben Drossaers, Angelo Smulders), Champagne (Pim Koopman, Jeroen Englebert), Dromen (Peter van Asten, Mieke Melgers), Laat Ons Dansen (Peter van Asten, Paul de Leeuw), Tussen Jou En Mij (Hans van Pol, Eric van Tijn, Jochem Fluitsma), Zomaar Een Dag (Cor Bakker, Dirk Keijzer, Paul de Leeuw) en Deja Vu (Pim Koopman, Jeroen Englebert). Met een puntentotaal van 91 wordt Waar Is De Zon gekozen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival op 30 April 1994 in de Ierse hoofdstad Dublin. Met vier punten eindigt Willeke Alberti op een teleurstellende 24ste plaats. Net als in 1992 en 1993 wint Ierland opnieuw de internationale finale, dit keer met Rock'n'Roll Kids van Paul Harrington en Charlie McGettigan. Alle nummers die Willeke Albert tijdens de voorronde zingt staan op haar album Zomaar Mijn Dag, dat op 4 Juni 1994 een 57ste plaats weet te halen in de Nederlandse Album Top 100.


Janet Jackson en Cliff Richard staan op 26 Maart 1984 in de studio om het duet Two To The Power Of Love op te nemen. De dan 18-jarige Janet Jackson staat dan aan het begin van haar carriere. Janet Jackson speelt een rol in de televisieserie Fame. Two To The Power Of Love wordt geen hit.


Op 26 Maart 1980 overlijdt Jon Paulos aan de gevolgen van een overdosis. Jon Paulos is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de drummer van The Buckinghams. Deze groep uit Chicago in Illinois staat vanaf 18 Februari 1967 twee weken op nummer 1 in de Billboard Hot 100 met hun eerste hit Kind Of A Drag. Jon Paulos is 32 jaar geworden.


Stephen_stills_en_vronique_sansonWanneer Stephen Stills op 26 Maart 1972 na een optreden met zijn groep Manassas in L'Olympia in Parijs een feestje bezoekt van Bernard de Bosson, de manager van de Franse vestiging van platenmaatschappij WEA ontmoet hij voor het eerst de Franse zangeres Veronique Sanson. Stephen Stills raakt direct tot over zijn oren verliefd op haar. Stephen Stills en Veronique Sanson treden op 14 Maart 1973 met elkaar in het huwelijk in Guildford, vlakbij de woonplaats van Stephen Stills in Elstead in het Engelse graafschap Surrey. Het echtpaar verhuist niet veel later naar de Verenigde Staten waar zij in de Rocky Mountains in Colorado gaan wonen. In April 1974 wordt hun zoon Christopher geboren. In 1979 gaan Stephen Stills en Veronique Sanson uit elkaar.


In het Engelse muziekmagazine de New Musical Express van 26 Maart 1965 staat te lezen dat Jeff Beck de opvolger is van Eric Clapton als solo-gitarist van The Yardbirds. Eric Clapton vindt dat The Yardbirds teveel de popkant op gaan, terwijl hij juist blues-muziek wil spelen. Clapton stapt daarom over naar John Mayall's Bluesbreakers.


Barbra_streisand_funny_girl_broadwaOp 26 Maart 1964 gaat in het Winter Garden Theatre op Broadway, New York de musical Funny Girl in premiere. Funny Girl is geschreven door Jule Styne en Bob Merrill. Barbra Streisand speelt als Fanny Brice de hoofdrol. Sydney Chaplin is haar tegenspeler als Nick Arnstein. Funny Girl staat tot 12 maart 1966 in het Winter Garden Theatre. Van 14 Maart 1966 tot 26 November 1966 wordt de musical in het Majestic Theatre opgevoerd. De laatste serie voorstellingen wordt van 28 November 1966 tot 1 Juli 1967 gespeeld in het Broadway Theatre. Funny Girl is in totaal 1348 keer opgevoerd.


Noel_cowardZanger en toneelschrijver Noel Coward overlijdt in Blue Harbor, Jamaica aan de gevolgen van een een hartaanval. Noel Peirce Coward wordt op 16 December 1899 in Teddington in Middlesex, Engeland geboren en begint op 24-jarige leeftijd met het schrijven van toneelstukken om zichzelf als beginnend acteur goede rollen te verschaffen. Zijn eerste toneelstuk The Vortex is meteen een kassucces. Ook hierna speelt hij de mannelijke hoofdrollen in zijn eigen stukken. Noel Coward is één van de eerste acteurs die voor hun homoseksualiteit uitkomen. In 1948 vertrekt hij om belastingtechnische redenen naar Jamaica, maar blijft heimwee naar Engeland houden. Als zanger heeft Noel Coward succes met onder meer A Room With A View (1927), Mad Dogs And Englishmen (1930) en Mad About The Boy (1932). Kettingroker Noel Coward is 73 jaar geworden.


In het door de commerciele omroep ITV uitgezonden programma Ready Steady Go! maken The Walker Brothers op 26 Maart 1965 hun Britse televisiedebuut. The Walker Brothers zijn de Amerikanen Scott Engel, John Maus en Gary Leeds. Hun eerste Britse single, Love Her, komt op 29 April 1965 de Britse hitparade binnen, en bereikt een twintigste plaats. De opvolger, Make It Easy On Yourself, staat op 25 September 1965 op de eerste plaats.


Muziek Jarige Op 26 Maart

1917: Rufus Thomas - Zanger USA († 15 Dec. 2001)
1944: Diana Ross - Zangeres USA
1947: Evert Woestenburg - BZN Gitaar
1948: Steven Tyler (Tallarico) - Aerosmith Zanger
1948: Richard Tandy - Electric Light Orchestra Toetsen
1949: Fran Sheehan - Boston Bas
1950: Teddy Pendergrass - Zanger USA († 13 Jan. 2010)
1953: William Lyall - Pilot Toetsen
1955: Martin Price - 808 State Produktie
1956: Stephanie Mills - Zangeres USA
1957: Paul Morley - Art Of Noise Toetsen
1962: Paul De Leeuw - Zanger Nederland
1962: Richard Coles - The Communards
1963: Roch Voisine - Zanger Canada
1963: Susanne Sulley - Human League Zangeres
1968: James Jonas Iha - Smashing Pumpkins Gitaar
1968: Kenny Chesney - Country Zanger USA
1971: John Hendy - East 17 Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten