Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 Maart

Is_this_the_way_to_amarilloDe dan 61-jarige Engelse zanger Tony Christie maakt een geslaagde comeback, wanneer op 20 Maart 2005 een nieuwe versie van zijn oude hit Is This The Way To Amarillo uit 1971 binnenkomt op de eerste plaats van de Engelse hitlijst. Tony Christie wordt op het nummer bijgestaan door de komiek Peter Kay. Het nummer is door Kay gebruikt in de Engelse comedy Phoenix Nights. In de bewuste aflevering beginnen de hoofdrolspelers uit de serie, Max en Paddy, tijdens een uitstapje met een groep Aziatische ouderen het nummer van Christie te zingen. Na deze aflevering vraagt Kay aan Tony Christie om samen met hem Is This The Way To Amarillo opnieuw op te nemen als titelsong voor de spin-offserie van Phoenix Nights, getiteld Max And Paddy. De opbrengst gaat naar Comic Relief, die sinds 1985 helpt een einde te maken aan de onrechtvaardigheid en armoede in Engeland en de armste landen van wereld. ER wordt ook een videoclip opgenomen waarin ook acteurs en actrices uit de Engelse soap Coronation Street te zien zijn en leden van Queen.


Conor_en_eric_claptonOp 20 Maart 1991 valt de 5-jarige Conor, de zoon van Eric Clapton, uit het raam van een appartement op de 53-ste verdieping van het luxe Galleria-gebouw in New York, en is op slag dood. Conor woont hier met zijn moeder, de actrice Lori del Santo. Eric Clapton is toevallig in New York wanneer hij het dramatische nieuws hoort. Beide ouders worden in shock-toestand in een ziekenhuis opgenomen. Niet veel later schrijft Eric Clapton Tears In Heaven, een liedje ter nagedachtenis aan Conor. Op 24 Februari 1993, tijdens 35ste uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles krijgt Eric Clapton voor Tears In Heaven een Grammy in de categorie Song Of The Year.


Shaggy_oh_carolinaShaggy komt op 20 Maart 1993 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Oh Carolina. Het nummer is geschreven door Abrahams en is gebaseerd op een Caribische volksmelodie. In 1962 wordt het als eerste door de Folks Brothers, bestaande uit de broers John, Mico en Junior Folkes op de plaat gezet. Het plaatje wordt geproduceerd door Prince Buster (Cecil Bustamente Campbell), voor wie het de eerste produktie is in de RJR Studios in Kingston, Jamaica en wordt uitgebracht op zijn Wild Bells label. Voor Shaggy, echte naam Orville Richard Burrell, is het zijn internationale doorbraak. Oh Carolina haalt in negen landen de eerste plaats van de hitparade. Wanneer de inkomsten van het plaatje binnen beginnen te stromen bij John Folkes (die wordt gezien als de auteur van het nummer) vindt Prince Buster dat hij er eigenlijk het meest recht op heeft. Volgens eigen zeggen moet hij tijdens de opnamen van Oh Carolina alles steeds weer voordoen aan John Folkes hoe alles moet. In een interview met het Engelse muziekblad Mojo in September 1997 zegt hij hierover: "If Folkes wrote that, then let him show me one other thing he's written that even looks like a song". In een rechtszaak die Prince Buster uiteindelijk begint over de rechten, wordt John Folkes door de rechter aangewezen als auteur van Oh Carolina.


Mike_love_al_jardineMike Love (links) en Al Jardine (rechts), twee voormalige leden van de Beach Boys, komen op 20 Maart 2008 tot overeenkomst over een dan al vijf jaar slepend geschil over het gebruik van de naam van de groep. Mike Love daagt Al Jardine in 2003 voor de rechter omdat hij als frontman optreed voor een band die verschillende versies van de naam Beach Boys gebruikt. Love beweerd het alleenrecht te hebben om onder die naam op te treden. Jardine zou dat recht zijn ontzegd omdat hij niet akkoord ging met de voorgestelde licentievoorwaarden. Mike Love eist bijna 2 miljoen euro van Jardine. Met de overeenkomst is een voor 14 April 2008 geplande rechtszaak van de baan. Hoe de zaak geregeld is, wordt echter niet bekendgemaakt. De Beach Boys worden in 1961 opgericht door de broers Brian, Carl en Dennis Wilson, Mike Love en Al Jardine. Mike Love is een neef van de Wilsons en Jardine een vriend van Brian. Dennis Wilson overlijdt in 1983. Zijn broer Carl in 1998.


The_legend_of_xanaduDave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich komen op 20 Maart 1968 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met The Legend Of Xanadu. Het is voor het vijftal hun enige nummer 1 in Engeland. De single is op 9 Februari 1968 uitgebracht en komt op 14 Februari 1968 binnen in de Britse hitparade. In Nederland komt The Legend Of Xanadu, met op de B-kant het nummer PLease niet hoger dan een vijfde plaats. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich zijn David Harman, Trevor Davies, John Dymond, Michael Wilson en Ian Amey.


Janis_joplin_me_and_bobby_mcgeeJanis Joplin staat op 20 Maart 1971 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het door Kris Kristofferson geschreven Me And Bobby McGee. De single wordt op 20 Januari 1971 uitgebracht. Janis Joplin heeft Me And Bobby McGee op 25 September 1970 in de Columbia Studio in Hollywood opgenomen voor het album Pearl. Op 4 Oktober 1970 overlijdt de zangeres op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroxc3xafne in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. Twee dagen voor haar dood heeft Janis Joplin in de CBS-studio's in Hollywood nieuwe album afgerond. De opname's voor Pearl zijn op 4 Juli 1970 begonnen. In Februari 1971 wordt Pearl postuum uitgebracht. Me And Bobby McGee komt op 30 Januari 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 20 Maart 1971 twee weken op de eerste plaats.


The Rolling Stones plaatsen op eigen kosten op 20 Maart 1971 een advertentie in alle Engelse muziekbladen. Zij verklaren hierin dat de groep het niet eens is met het uitbrengen van Stone Age door Decca Records. Volgens de Rolling Stones is het niveau van de plaat beneden het niveau wat zij tegenwoordig nastreven.


The_last_timeOp 20 Maart 1965 komen The Rolling Stones op nummer 26 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single The Last Time. The Rolling Stones hebben The Last Time en de B-kant Play With Fire op 18 Januari 1965 in de RCA Studios in Hollywood opgenomen. Op Play With Fire speelt Phil Spector akoestische gitaar en is Jack Nitzsche te horen op gitaar en klavecimbel. Omdat hun producer Andrew Loog Oldham niet tevreden is over de zang van Mick Jagger worden zijn vocalen op 18 Februari 1965 opnieuw opgenomen. Een week later, op 26 Februari 1965, wordt de single in Engeland uitgebracht. Amerika en Europa volgen op 13 Maart 1965. The Last Time van The Rolling Stones bereikt de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Mel_brownDe Amerikaanse blues gitarist Mel Brown overlijdt op 20 Maart 2009 in het St. Mary's Hospital in Kitchener, Ontario aan de gevolgen van een longemfyseem. Mel Brown wordt op 7 Oktober 1939 in Jackson, Mississippi geboren. Vanaf jonge leeftijd speelt Brown gitaar en toert aan het einde van de jaren 60 met The Olympics en later met Etta James. In 1963 wordt hij gitarist bij plaatopnames voor artiesten als Bobby Darin en Bill Cosby en speelt hij op T-Bone Walkers album Funky Town. In 1967 vraagt producer Bob Thiele aan Brown om zelf een nummer op te nemen: Chicken Fat, een blues-funknummer van Brown met gitarist Herb Ellis.  Daarop komen er een aantal vervolgplaten zoals The Wizard, I'd Rather Suck My Thumb en Big Foot Country Gal, totdat Brown in 1971 bij Bobby Bland gaat spelen.  In 1979 speelt Brown samen met Bland op het Blues Festival van San Francisco. Brown begeleid in die periode ook John Lee Hooker, Lightnin' Hopkins en Roy Brown. Bij Bland speelt Brown ook piano. Brown blijft tot 1982 bij de zanger en wordt later lid van de huisband van Antone's bluesclub in Austin, Texas. In de daaropvolgende jaren speelt Brown voor veel artiesten, van Buddy Guy tot Stevie Ray Vaughan en Clifton Chenier. In 1986 gaat Mel Brown in op Albert Collins' voorstel om bij zijn groep The Icebreakers te komen spelen. In 1989 start Brown eindelijk een solocarriere met If It's All Night, It's All Right. Voor het album Neck Bones & Caviar (1999) ontvangt hij een W.C. Handy Award. Voor Double Shot! (2000) krijgen hij en Snooky Pryor en W.C. Handy nominatie in de categorie Traditional Blues Album Of The Year. In het begin van de jaren 90 verhuist Brown naar Kitchener in Canada en vormt er een nieuwe groep, The Homewreckers. Brown wordt twee keer genomineerd voor een Juno Award; in 2001 en 2002. Zijn laatste album Blues: A Beautiful Thing verschijnt begin 2006. Mel Brown is 69 jaar geworden.


Joan_jett_the_blackhearts_love_rockJoan Jett & The Blackhearts staan op 20 Maart 1982 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met I Love Rock 'N' Roll. Het nummer is geschreven door Jake Hooker en Alan Merrill en is door The Arrows in 1975 als B-kantje gebruikt voor de single My Last Night With You. Jake Hooker is dan lid van The Arrows en schrijft het nummer als antwoord op It's Only Rock & Roll (But I Like It) van The Rolling Stones. Joan Jett heeft eerder in The Runaways gespeeld, die door producer, manager, songschrijver en talentenjager Kim Fowley op 5 Augustus 1975 gelanceert wordt als eerste Heavy Rock groep die helemaal uit vrouwen bestaat. The Runaways zijn echter niet erg succesvol. Alleen in Japan worden de platen goed verkocht. Wanneer The Runaways in 1979 ophouden te bestaan gaat Joan Jett verder als solo artiest. In het voorjaar van 1979, wanneer ze in Engeland is, hoort ze toevallig op de televisie het nummer I Love Rock 'N' Roll. Samen met ex Pistols leden Steve Jones en Paul Cook wordt het nummer samen met wat andere songs opgenomen, maar wordt niet uitgebracht. In 1981 wanneer ze bezig is met de opnamen voor haar tweede album wordt het nummer opnieuw opgenomen, en wordt het zelfs het titelnummer van het album, I Love Rock 'n' Roll. Het album wordt met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren haar succesvolste tot nu toe. De single I Love Rock 'n' Roll staat zeven weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Mede door de cover van Britney Spears uit 2001 is het aantal verkochte exemplaren van I Love Rock 'n' Roll de 30 miljoen gepasseerd. Jake Hooker groeit uit tot een succesvol songschrijver van ondermeer soundtracks. Zijn nummers zijn te horen in films als: Flashdance, Top Gun, Rocky 4, Iron Eagle, Wayne's World, Charlie's Angels (The Movie), Ghost World en Story Telling. Zijn songs staan op meer dan 100 miljoen verkochte albums.


Neil Young, Richie Furay, Jim Messina en Eric Clapton worden op 20 Maart 1968 in Topanga Canyon gearresteerd, omdat ze aanwezig zijn op een plaats waar marihuana wordt gebruikt. Volgens het officielle politierapport is de reden: "Being at a place where it is suspected marijuana is being used". Terwijl Clapton later wordt vrijgesproken, krijgen de drie leden van Buffalo Springfield een geldboete opgelegd. Zes weken later vormt dit relatief onschuldige incident één van de redenen voor de opheffing van Buffalo Springfield.


3fm_awards_tiestoDe Haagse zangeres Anouk wordt op zondag 20 Maart 2005 bij de uitreiking van de 3FM Awards uitgeroepen tot beste zangeres. De prijzen voor de Nederlandse popmuziek worden uitgereikt tijdens een live-uitzending op 3FM vanuit de Panama in Amsterdam. Anouk krijgt tevens de Schaal van Rigter voor meest gedraaide artiest op 3FM. Deze prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden radiodj Wim Rigter. Anouk kan de prijs zelf niet in ontvangst nemen, de zangeres is hoogzwanger en zit in Spanje. Via de telefoon laat ze weten vereerd te zijn met de prijzen. De radioprijzen voor Nederlandse popmuziek worden voor het eerst uitgereikt. Beste mannelijke artiest is DJ Tixc3xabsto (foto), hij laat daarbij artiesten als Marco Borsato en Ali B achter zich. Tijs Verwest, zoals Tixc3xabsto in werkelijkheid heet, is speciaal voor de uitreiking vanuit Miami overgekomen. Volgens de DJ laat de award zien dat zijn muziek een steeds breder publiek aanspreekt. "Radio 3FM is vaak wat alternatievere muziek, maar de luisteraars kozen toch voor mij." aldus Tixc3xabsto die ook genomineerd is voor beste album. Deze prijs gaat echter naar Perfect van de band Intwine. The Sheer is beste nieuwkomer. Kane wordt gekozen tot beste band. "Het is een eer als mensen op je stemmen en bij 3FM is het voor Kane allemaal begonnen", aldus Dinand Woesthof, de zanger van Kane. De titel beste liveband gaat naar Di-rect. Volgens gitaris Spike is het de eerste keer dat de band wordt gekozen tot beste live act. "Di-rect is begonnen om live te spelen. Het is dus geweldig om deze prijs te krijgen." Het nummer Zinloos van Lange Frans & Baas B. wint de prijs voor beste single. Volgens Lange Frans is de award een beloning van de fans voor zijn werk. "Het is een speciale prijs. Onze fans laten zien dat ze ons en onze muziek respecteren."


Baby_its_youOp 20 Maart 1995 komt er in Engeland, voor het eerst in bijna 25 jaar, een nieuwe single uit van The Beatles. In Liverpool staan rijen fans voor de platenwinkels, omdat zij na vijentwintig jaar als eersten de nieuwe single van The Beatles willen kopen. Echt nieuw is Baby It's You echter niet. Het nummer is op 1 Juni 1963 in het BBC Paris Theatre in Londen opgenomen voor het radioprogramma Pop Go The Beatles. De opname is op 11 Juni 1963 voor het eerst door de BBC uitgezonden. Baby It's You wordt uitgebracht om de dubbel-cd The Beatles Live At The BBC te promoten, waarvan er sinds de release eind 1984 wereldwijd vijf miljoen exemplaren van zijn verkocht. Baby It's You komt op 1 April 1995 de Britse hitparade binnen, en bereikt een zevende plaats als hoogste notering.


Mad_dogs_englishmen_tourIn Detroit in de Amerikaanse staat Michigan gaat op 20 Maart 1970 de Mad Dogs & Englishmen Tour van start. De Mad Dogs & Englishmen Tour is een uitgebreide tournee van Joe Cocker die tweeenveertig muzikale vrienden om zich heen heeft verzameld. De band, die The Grease Band genoemd wordt, staat onder leiding van Leon Russell. Hoogtepunten zijn de optredens op 27 en 28 Maart 1970 in de Fillmore East in New York. Op 16 Mei 1970 is de laatste show in San Bernardino in Californie. De hele Mad Dogs & Englishmen Tour wordt op film vastgelegd, die op 22 Januari 1971 op het Festival Palace in Londen in premiere gaat. Een dubbel album van de Mad Dogs & Englishmen Tour komt op 9 Januari 1971 de Nederlandse LP Top 50 binnen komt, en haalt uiteindelijk een zestiende plaats.


Hello_mary_louRicky Nelson neemt op 20 Maart 1961 het door Gene Pitney geschreven nummer Hello Mary Lou op. Hello Mary Lou komt op 1 Mei 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de negende plaats. In Nederland staat Hello Mary Lou van Ricky Nelson vanaf 4 Augustus 1961 zeven weken op de eerste plaats. Op de B-kant van Hello Mary Lou staat Travelin' Man. Ricky Nelson heeft dit nummer op 13 Maart 1961 opgenomen. Travelin' Man komt op 24 April 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 29 Mei 1961 twee weken op de eerste plaats.


3121Vanaf 20 Maart 2006 ligt het album 3121 van Prince in de platenwinkel. Op de eerste 15.000 van de in Nederland uitgeleverde exemplaren van het album zit een sticker met een unieke code. Door deze code in te vullen op de website http://www.purpleticket.nl/ en tevens een vraag juist te beantwoorden, maakt men kans op het bijwonen van een uniek concert van Prince in zijn huis in Los Angeles. Monique Schurer uit Leeuwarden komt als winnaar uit de bus en is op 6 Mei 2006 bij het concert aanwezig. 3121 komt op 25 Maart 2006 op een 4e plaats binnen in de Mega Album Top 100 en bereikt een week later de derde plaats als hoogste notering.


John_lennon_en_yoko_ono_trouwen_in_Op 20 Maart 1969 trouwen John Lennon en Yoko Ono in de Engelse kolonie Gibraltar. Net als bij het huwelijk van Paul McCartney, acht dagen eerder, zijn geen van de andere Beatles bij de ceremonie aanwezig. Alleen David Nuttall van Apple en Peter Brown is bij de plechtigheid aanwezig. De reis naar Gibraltar verloopt overigens niet zonder problemen. John en Yoko hebben eigenlijk op 15 Maart 1969 met de veerboot naar Frankrijk willen reizen, maar moeten daar vanaf zien wanneer ze wegens paspoort problemen worden geweigerd. De volgende dag vliegen ze alsnog naar Parijs dat alleen wordt onderbroken voor een kort eendaags uitstapje op 20 Maart naar Gibraltar voor de huwelijksvoltrekking.Na afloop van de huwelijksplechtigheid vliegen John en Yoko terug naar Parijs. John Lennon begint tijdens deze vlucht aan het schrijven van het nummer The Ballad Of John & Yoko. Een dag later begint het echtpaar aan hun legendarische Bed-In in het Amsterdamse Hilton Hotel. Aan journalisten uit de hele wereld leggen zij uit waarom zij een hele week in bed blijven. De Bed-In is een groot mediaspektakel dat door Hans Boskamp van platenmaatschappij EMI in goede banen wordt geleid. Behalve journalisten komen er ook fans en muzikanten op bezoek bij John Lennon en Yoko Ono. Om de dertigste trouwdag van John Lennon en Yoko Ono te herdenken, wordt in Gibralter op 20 Maart 1999 een speciaal setje met postzegels uitgegeven.


Blue_for_youStatus Quo komt op 20 Maart 1976 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met Blue For You. Het is na Hello (mei 1973) en On The Level (Maart 1975) het derde album van Status Quo wat de eerste plaats haalt. Bij wijze van promotie heeft het platenlabel van Status Quo een overeenkomst gesloten met Levi Jeans. Hierdoor kunnen zij in meer dan 6000 kleding zaken het album promoten.


Op 20 Maart 1990 raakt Gloria Estefan zwaar gewond bij een ongeluk met haar tourbus bij Tobyhanna in Pennsylvania. De bus wordt van achter door een vrachtauto geramd wanneer er bij hevige sneeuwval gestopt moet worden voor een eerder gebeurd ongeluk. Estefan is op weg naar Syracuse, New York, waar zij samen met haar band The Miami Sound Machine een optreden heeft. Gloria Estefan breekt bij het ongeluk haar rug, haar echtgenoot Emilio heeft hoofdletsel en hun zoon Nayib raakt gewond aan zijn schouder. "The pain was almost unbearable as I was strapped to a board and carried through the hole that used to be the windshield. I could feel the snow on my face and see people looking down at me with fear on their faces." aldus Estefan later in een interview. In allerijl worden de slachtoffers naar het Manhattan Orthopedic Institute Hospital in New York gevlogen. Hier ondergaat Gloria Estefan een vier uur durende operatie. Op 4 april 1990 mag zij het ziekenhuis verlaten. Maandenlang zit Gloria Estefan in een rolstoel. Het lijkt er op dat ze niet meer zou kunnen lopen en dat haar carriere voorbij zou zijn. Dankzij intensieve therapie leert zij weer lopen, en tot verrassing van velen herstelt ze niet alleen, maar maakt ze tien maanden later, op 29 Januari 1991 haar comeback met een optreden tijdens de uitreiking van de American Music Awards in Los Angeles. Na een staande ovatie zingt Gloria Estefan haar nieuwe single, Coming Out Of The Dark.


David_bowie_en_angela_barnettDavid Bowie en Angela Barnett treden op 20 Maart 1970 in het huwelijk, in het Beckenham Registry Office in Bromley, Engeland. De twee hebben elkaar voor het eerst ontmoet op 9 April 1969 bij een optreden van de groep King Crimson. Het wordt een stormachtige verbintenis die uiteindelijk tien jaar stand houdt, en eindigt met een scheiding op 8 Februari 1980. Als onderdeel van de scheidingsregeling, blijft hun zoon Zowie (die zich tegenwoordig Duncan noemt) bij David en krijgt Angie een spreekverbod opgelegd, ze mag gedurende tien jaar geen informatie over haar huwelijk met Bowie openbaar maken. Angie houdt zich aan de afspraak, ook vanwege de alimentatie van $51.000 per maand, maar nog een 3 maanden nadat de termijn is verstreken, is ze te gast in het Amerikaanse televisie programma The Joan Rivers Show, waarin ze vertelt dat ze David Bowie ooit naakt in bed heeft aangetroffen met Mick Jagger. In het boek Backstage Passes: Life On The Wild Side With David Bowie waarin Angie haar leven met Bowie beschijft, nuanceert Angela haar verhaal. Ze schrijft: "Ik kwam net terug in Londen. Thuis sprak ik Daniella. Zij vertelde me dat ze dacht dat Mick en David boven sliepen. Ik zei 'Oh, okay', en opende de slaapkamerdeur. En inderdaad: daar sliepen Mick en David in ons bed. Ik vroeg ze of ze koffie wilden en ze zeiden ja. En dat was dat."


Op 20 Maart 1991 wordt een van de duurste overeenkomsten in de muziek industrie gesloten als Michael Jackson een deal sluit met Sony Records voor 1 miljard dollar. Niet eerder heeft een artiest een zo'n lucratieve overeenkomst met een platenmaatschappij gesloten. Michael Jackson krijgt een voorschot van achttien miljoen dollar om zijn album Dangerous te realiseren.


The_onion_songDe single The Onion Song van Marvin Gaye en Tammi Terrell wordt op 20 Maart 1970 postuum uitgebracht. Op de B-kant staat California Soul. Tammi Terrell is vier dagen eerder op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor overleden. Later blijkt dat niet zij, maar Valerie Simpson met Marvin Gaye deze single heeft opgenomen. The Onion Song komt op 18 April 1970 binnen in de Billboard Hot 100, en komt tot een 50ste plaats. California Soul komt een week later binnen, en haalt een 56ste positie.


Sheryl_goddard_alice_cooperAlice Cooper trouwt op 20 Maart 1976 met de 19 jarige Sheryl Goddard. Alice heeft Sheryl ontmoet tijdens de Welcome To My Nightmare tour waar Sheryl danseres bij was. Samen krijgen zij drie kinderen. Calico geboren op 20 Mei 1981, Dashiel geboren op 20 Juni 1985 en Sonora Rose geboren op 14 December 1992. Calico neemt de rol die haar moeder vroeger had bij de Alice Cooper shows in 2000 over. Vanaf de Brutal Planet tour danst zij al de vrouwelijke rollen in de shows.


Tom_scholzOp 20 Maart 1990 komt er een einde aan xc3xa9xc3xa9n van de langstlopende rechtzaken uit de muziekgeschiedenis, wanneer een jury in White Plains, New York oordeelt dat Tom Scholz, de leider van de groep Boston, geen contractbreuk heeft gepleegd door niet te voldoen aan de eis van CBS Records om een nieuw album af te leveren. De problemen zijn in 1982 begonnen, wanneer CBS de royalties voor twee eerdere Boston albums begint in te houden omdat de groep in hun ogen niet genoeg haast maakt met het opnemen van een nieuw album. Wanneer Scholz over de royalties reclameert, begint CBS een rechtszaak tegen hem, waarin 20 miljoen dollar wordt gevorderd wegens contractbreuk. Het bitter juridisch gevecht duurt ruim zeven jaar en eindigt uiteindelijk in het voordeel van Scholz en zijn groep.


Piece_of_my_heartJanis Joplin en Big Brother & The Holding Company nemen op 20 Maart 1968 een cover van Piece Of My Heart op. Piece Of My Heart is geschreven door Bert Berns en Jerry Ragovoy, en wordt uitgebracht op Shout, een van Bert Berns labels. Erma Franklin, de jongere zus van Aretha Franklin is dan de zangeres die het als eerste in 1967 op de plaat zet. De versie van Janis Joplin samen met The Big Brother & The Holding Company betekent uiteindelijk voor Erma Franklin dat haar carierre niet van de grond komt. De single van Janis Joplin komt op 31 Augustus 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de twaalfde plaats. In het najaar van 1992 wordt Piece Of My Heart in de uitvoering van Erma Franklin dankzij het gebruik in een Levi reclame toch nog een hit. Op 24 Oktober 1992 haalt de single de elfde plaats in de Nederlandse Top 40. Erma Franklin overlijdt op 7 September 2002 aan de gevolgen van kanker.


Walk_the_lineOp 20 Maart 2004 wordt tijdens een persconferentie in Hollywood bekendgemaakt dat er, onder de naam Walk The Line, een film gaat komen over het leven van Johnny Cash. Walk The Line is in 1956 de eerste hit voor Johnny Cash. De hoofdrollen worden gespeeld door Joaquin Phoenix (Johnny Cash) en Reese Witherspoon (June Carter) De opnamen beginnen in juni 2004. Memphis en de staat Tennessee lijken voor de hand liggende locaties voor de film, maar volgens de producent is dit allerminst zeker. Met aantrekkelijke voorwaarden proberen ook autoriteiten in Louisiana de filmmakers naar hun staat te lokken. De kosten van Walk The Line zijn begroot op 23 miljoen euro. In grote lijnen zal de film het leven van Johnny Cash chronologisch behandelen. Walk The Line begint eind jaren veertig, wanneer Johnny Cash werkzaam is als katoenplukker in Arkansas. Ook wordt stilgestaan bij de start van zijn zangcarrixc3xa8re in Memphis in de jaren vijftig, en de moeizame verhouding van Johnny Cash met de gevestigde orde van de country-industrie in Nashville in de jaren zestig. Johnny Cash maakt de film over zijn leven niet meer mee. De zanger is op 12 September 2003 op 71-jarige leeftijd, vier maanden na June Carter, overleden. Walk The Line gaat op 4 September 2005 tijdens het Telluride Film Festival in Telluride, Colorado in premiere. Reese Witherspoon die de rol van June Carter speelt wordt op 5 Maart 2006 tijdens de 78ste uitreiking van de Academy Awards in het Kodak Theatre in Hollywood beloont met een Oscar voor Best Performance by An Actress In A Leading Role.


Op 20 Maart 1977 wil Lou Reed een concert in The London Palladium bezoeken. Hij wordt echter geweigerd, en mag niet naar binnen. Als reden wordt zijn punk imago genoemd.


Back_off_boogalooVanaf 20 Maart 1972 ligt de single Back Off Boogaloo van Ringo Starr in de platenwinkel. Op de B-kant staat Blindman, als promotie voor zijn gelijknamige nieuwe film. Marc Bolan van T.Rex is voor Rino Starr de inspiratie geweest om het nummer te schrijven. Back Off Boogaloo komt op 8 April 1972 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de tiende plaats. In 1981 neemt Ringo Starr voor zijn album Stop And Smell The Roses een nieuwe versie van Back Off Boogaloo op.


Op 20 Maart 1980 bezet de 28 jarige Joseph Riviera het kantoor van Asylum Records in New York. De 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Texas eist dat hij Jackson Brown of The Eagles wil spreken. Riviera wil met hen praten om te kijken of zij misschien zijn nieuwe truck willen financieren. Als duidelijk wordt dat zowel Jackson Brown als The Eagles niet aanwezig zijn in New York, geeft Joseph Riviera zich over, zonder één van de artiesten gesproken te hebben.


Onyx_hotelBritney Spears moet op 20 en 21 Maart 2004, door een knieblessure, twee concerten van het Amerikaanse gedeelte van haar Onyx Hotel-wereldtournee afzeggen. Britney Spears raakt op 18 Maart 2004 geblesseerd bij het dansen op (I Got That) Boom Boom tijdens een show in Moline in Illinois. Na het incident verschijnt de 22-jarige zangeres in een witte badjas op het toneel. Britney Spears zegt niet in staat te zijn de voorstelling voort te zetten, en biedt de fans haar excuses aan. Het management van Britney Spears probeert de twee geannuleerde concerten in Chicago en Detroit op een later tijdstip in te halen. Het laatste Amerikaanse concert van Britney Spears staat gepland op 10 April 2004. Op 27 April 2004 begint haar Europese tournee. Op 7 Mei 2004 is Britney Spears in Nederland voor een eenmalig concert in Ahoy' Rotterdam. Dat de knie van Britney Spears toch niet helemaal genezen is blijkt op 8 Juni 2005 wanneer zij tijdens de opnamen voor de video van haar nieuwe single Outrageous opnieuw door haar knie gaat. Deze keer is het erger en moet Britney Spears voor zes weken het gips in, waarna er nog een revalidatie volgt. Spears is hierdoor gedwongen het Summer Stateside gedeelte van haar Onyx Hotel tour af te zeggen. Ook de optredens in China worden gecancelled. "She obviously took a wrong step and blew out her knee. It was an old dance injury." aldus een woordvoerder van haar platenmaatschappij Jive Records.


Slim_jim_phantom_britt_eklund_2Op zijn 23ste verjaardag, 20 Maart 1984, treedt Slim Jim Phantom in het huwelijk met Britt Eklund. De 43-jarige Zweedse actrice is eerder van 1964 tot 1968 met Peter Sellers getrouwd geweest. Uit dit huwelijk wordt een dochter geboren. In 1973 krijgt de actrice zoon Nicolaj van platen-producer Lou Adler. Tussen 1975 en 1977 heeft Britt Eklund een relatie met Rod Stewart. Uit haar huwelijk met Slim Jim Phantom wordt in 1988 zoon T.J. McDonnell geboren. In 1992 gaan de als James MacDonell geboren drummer van The Stray Cats en Eklund uit elkaar.


Vanaf 20 Maart 1954 worden door de grote Amerikaanse platenmaatschappijen als Decca, MGM en Columbia de High Fidelity-grammofoonplaten geintroduceerd. De geluidskwaliteit van deze geluidsdragers is beduidend hoger dan op 78 toerenplaten. De Hi-Fi platen worden als 45 toeren-singles en als 33 toeren-langspeelplaten op de markt worden gebracht.


Aretha_franklinNadat Aretha Franklin zich na een optreden onwel voelt worden, wordt de soulzangeres op 20 Maart 2004 opgenomen in het Sinai Grace-ziekenhuis in haar woonplaats Detroit om daar te herstellen van, naar later blijkt, een allergische reactie op antibiotica. "Aretha Franklin voelde zich niet lekker toen zij thuiskwam na een live-optreden. Daarvxc3xb3xc3xb3r had zij antibiotica geslikt. Zij reageerde hier nogal heftig op. Zij maakt het nu weer goed. Dit is van voorbijgaande aard, voor zover wij het kunnen inschatten", aldus één van haar artsen. Ook Aretha Franklin zelf zegt zich beter te voelen. "Ik kom hier prettig tot rust. Ik reageer positief op de behandeling", aldus de bijna 62-jarige zangeres. Aretha Franklin heeft in 2003 haar laatste tournee voltooid, maar heeft wel aangekondigd xc3xa9xc3xa9nmalige live-optredens te blijven doen. "Ik zal nooit echt stoppen. Ik zal altijd blijven zingen. Ik wil alleen niet meer zo vaak optreden. Ik ga matigen", aldus The Queen Of Soul. 


Ready_steady_go_beatlesOp 20 Maart 1964 zijn The Beatles voor de eerste keer in hun carriere te gast in het Engelse popprogramma Ready Steady Go!. Paul. John, Ringo en George spelen hun nieuwe single, Can't Buy Me Love, die dan net in de platenwinkel ligt. Can't Buy Me Love is op 29 Januari 1964 door The Beatles in de EMI Pathe Marconi Studio in Parijs opgenomen. De B-kant You Can't Do That is op 25 Februari 1964 in Abbey Road studio 2 in Londen op de band gezet. Op 11 April 1964 komt Can't Buy Me Love de Nederlandse hitparade binnen, en staat vanaf 13 Juni 1964 drie weken op de eerste plaats.


Tijdens het concert van Wet Wet Wet op 20 Maart 1992 in de Wembley Arena in Londen worden er opnamen gemaakt. Het nummer More Than Love wordt later op de EP Lip Service gezet. Deze extended play komt op 11 Juli 1992 binnen in de Britse hitparade, en haalt een 15e plaats.


I_am_i_feelBrian Poole wordt op 20 Maart 1972 weer vader, wanneer in Chadwell Heath in het Engelse graafschap Essex zijn dochter Shellie wordt geboren. Het is voor de voormalig zanger van Brian Poole & The Tremeloes zijn tweede dochter. Samen met haar één jaar oudere zus Karen formeert Shellie Poole het duo Alisha's Attic. I Am I Feel is in 1996 hun eerste hit in de Engelse hitparade. I Am I Feel haalt een veertiende plaats. Grootste hits voor het duo zijn Alisha Rules The World, Indestructible en Air We Breathe die in 1996 en 1997 alledrie tot de 12e plaats komen. In Nederland slaat de muziek van Alisha's Attic totaal niet aan.


Op 20 Maart 1980 staat Dark Side Of The Moon van Pink Floyd precies 303 weken in de albumlijst van Billboard. Hiermee is het de langstgenoteerde LP in de geschiedenis van deze hitparade. Uiteindelijk staat Dark Side Of The Moon 741 weken, ruim achtenhalf jaar, in de Billboard albumlijst, een absoluut record.Elvis Presley staat op 20 en 21 Maart 1960 in de RCA Studio in Nashville voor plaatopnamen. Het is dan voor Presley de eerste keer sinds hij vijftien dagen eerder de militaire dienst heeft verlaten dat hij in een studio staat. Met behulp van Scotty Moore, Bob Moore, Hank Garland, D.J. Fontana, Buddy Harman en Floyd Cramer neemt Elvis Presley de volgende nummers op: Make Me Know It, Soldier Boy, Stuck On You, Fame And Fortune, A Mess Of Blues en It Feels So Right. The Jordanaires zorgen zoals gewoonlijk voor de achtergrondvocalen.


Poupe_de_cire_poupe_de_sonVanuit het Sala De Concerto Della RAI in Napels, Italie wordt op 20 Maart 1965 de door Renata Maura gepresenteerde 10e editie van het Eurovisie Songfestival op televisie uitgezonden. De Franse zangeres France Gall, die uitkomt voor Luxemburg wint met Poupee De Cire Poupee De Son. Dit nummer is geschreven door Serge Gainsbourg. Tweede wordt Groot-Brittannie met I Belong gezongen door Kathy Kirby. Nederland wordt elfde dankzij vijf punten van Noorwegen voor Conny Van Den Bosch met Het Is Genoeg. Belgie eindigt als laatste met Als Het Weer Lente Is door Lize Marke. Net Finland, West-Duitsland en Spanje krijgt de Belgische zangeres niet één punt.


Mr_blueOp 20 Maart 1993 komt Mr. Blue van Renxc3xa9 Klijn op een 19e plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Vanaf 10 april 1993 staat deze single vijf weken op de eerste plaats. Rene Klijn, dan al ernstig verzwakt door Aids, heeft Mr. Blue op 28 November 1992 gezongen in het televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw van de VARA. Mr. Blue, een LP-track van Yazoo uit 1983, geeft Rene Klijn "kracht om door te gaan". De live-versie, die op 28 November 1992 is opgenomen, is als bonustrack op de CD-single te vinden. De opbrengst gaat naar het Aids Fonds. Op 18 April 1993 krijgt Rene Klijn uit handen van Paul de Leeuw een platina plaat voor Mr. Blue. Op zijn beurt overhandigt Rene Klijn een cheque van tweehonderdduizend gulden aan het Aids Fonds. Op 5 September 1993 overlijdt Rene Klijn. Drie dagen later, op zijn geboortedag, wordt hij gecremeerd. Zijn as wordt later door Paul de Leeuw in de Hudsonbaai bij New York uitgestrooid. Rene Klijn is 30 jaar geworden.


The Motown Package Tour komt op 20 Maart 1965 aan in Londen. The Motown Package Tour omvat ondermeer de acts Martha & The Vandellas, The Temptations, The Miracles, Stevie Wonder en The Supremes die gezamenlijk een tournee door Engeland ondernemen. Het eerste optreden is in Finsbury Park Astoria in Londen. Elke avond worden er twee voorstellingen gegeven.


De Amerikaanse soulzanger Otis Redding wordt op 20 Maart 1962 vader, wanneer zijn vrouw Zembla het leven schenkt aan hun dochter Klara. Zij hebben dan samen al een zoon, Dexter. Otis en Zembla Redding zijn sinds 1959 met elkaar getrouwd.


Brian Matthew presenteert op 20 Maart 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt Cliff Richard, Petula Clark, Del Shannon, Franxcoise Hardy, The Laurie Jay Combo, The Fairies en The Temptations. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Blackboard_jungleDe film Blackboard Jungle gaat op 20 Maart 1955 in New York in premiere. De hoofdrollen in deze film zijn voor Glenn Ford en Sydney Poitier. Aan het einde van Blackboard Jungle wordt het nummer Rock Around The Clock van Bill Haley & The Comets als muziek bij de aftiteling gebruikt. Dit nummer is gekozen door Peter Ford, de zoon van de hoofdrolspeler. Rock Around The Clock is al op 12 Juni 1954 in Amerika uitgebracht. Het nummer is in 1953 geschreven door muziekuitgeven James Myers (Jimmy De Knight) en Max Freedman. Het origineel wordt opgenomen door Sonny Dae & His Knight, een obscuur Western Swing bandje. De tekst is gebaseerd op het nummer Around The Clock Blues, dat Wynonie Harris al in 1945 opneemt, met de Johnny Otis All Stars. (Oorpronkelijke titel is Dance Around The Clock). In 1954 ontmoetten de componisten de countryzanger Bill Haley die wel eens wat anders wilde zingen. Op 12 April 1954 wordt Rock Around The Clock opgenomen als B-kant van de single Thirteen Women, en haalt een bescheiden notering in de Amerikaanse hitparade. Dankzij de film Blackboard Jungle wordt het in 1955 alsnog een nummer 1 hit en wordt de Rock & Roll een rage over de hele wereld.


AlgebraOp 20 Maart 1976 komt Algebra van Loeki Knol op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40. Algebra bereikt de 27e plaats als hoogste notering. Het nummer is een vertaling gemaakt door Rob Chrispijn van It Isn't Really What They Say, een compositie van de Amerikaanse zangeres Stella Unger (1904-1970). Unger heeft dit nummer in de jaren dertig als eerste op de plaat gezet. Loeki Knol is vooral bekend door de televisieserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?, uit de jaren 70 van de vorige eeuw, waarin ze de rol van Lidwientje Walg, de burgemeestersdochter speelt. In 2004 speelt ze mee in de musicalversie in de Nederlandse theaters, nu als de oudere Lidwina Walg, die haar dochter het verhaal over hun avonturen vertelt.


Sheryl Crow laat op 20 Maart 2006 via haar website weten dat zij in de zomer van 2006 weer op tournee zal gaan door Noord-Amerika. De zangeres is in Februari 2006 geopereerd aan borstkanker. "Het gaat erg goed. Vreemd genoeg voel ik mij optimistisch", aldus Sheryl Crow. De 44-jarige zangeres moet wel nog enkele weken worden bestraald. Sheryl Crow verwacht ongeveer een maand last te hebben van vermoeidheidsklachten omdan in Juni 2006 volledig hersteld te zijn.


Vous_permettez_monsieurAdamo is op 20 Maart 1964 te gast in het dan net vijf maanden oude televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem O'Duys wat wordt uitgezonden door de AVRO. Dit optreden is een enorm succes, mede omdat Adamo zijn jongere broers en zusjes laat meezingen met zijn hit Vous Permettez Monsieur ?. Dit Nummers staat vanaf 1 Mei 1964 drie maanden op de eerste plaats van de Muziek Express hitlijst.Muziek Jarige Op 20 Maart

1935: Vera Lynn (Vera Margaret Welch) - Zangeres Engeland
1937: Jerry Reed - Country Gitarist USA
1949: Jimmie Vaughan - Fabulous Thunderbirds Gitaar
1951: Carl Palmer - Emerson Lake & Palmer Drums
1956: Fonso Martin - Steel Pulse Percussie
1959: Ian Rossiter - Stereo MC's Drums
1959: Richard Drummie - Go West Gitaar
1961: Slim Jim Phantom (James MacDonell) - The Stray Cats Drums
1967: David Shuttleworth - Terrorvision Drums
1968: Fredrik Schonfeldt - The Wannadies Gitaar
1972: Shelly Polle - Alisha's Attick Zangeres
1972: Alex Kapranos - Franz Ferdinand Zanger
1976: Chester Bennington - Linkin' Park Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten