Zoeken in de muziekgeschiedenis

20 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 21 Maart

NerdHip-hop act N*E*R*D is niet meer. Pharrell Williams, Chad Hugo en Shay hebben genoeg van het slepende conflict met platenmaatschappij Virgin en hebben de band ontbonden. Dit nieuws maakt Pharrell Williams op 21 Maart 2005 in een interview met de BBC bekend. "N*E*R*D is dead. I don't agree with the management at Virgin Records so we're done" aldus Williams. Pharell Williams en Chad Hugo gaan wel door met The Neptunes, die verantwoordlijk zijn voor een aantal grote pop- en hip hop-hits, zoals I'm A Slave 4 U van Britney Spears en Drop It Like It's Hot van Snoop Dogg. Pharrell: "Me and Chad still do what we do in the studio, Shay is still our best friend, you know, perhaps we'll do some music for our fans and leak it to the internet or something, who knows?". Waar de ruzie tussen N*E*R*D (No-one Ever Really Dies) en Vigin precies over gaat is niet bekend, maar het floppen van het album Fly Or Die uit 2004 heeft er ongetwijfeld mee te maken. Pharrell Williams verwijt de platenmaatschappij destijds gebrekkige publiciteit en promotie gemaakt te hebben. Williams wil er op de BBC verder weinig over kwijt. "I've been very quiet about it for the last two years. I'm not here to slander or throw dirt, I'm just not happy so therefore N*E*R*D is expired"


Beatles_cavernOp 21 Maart 1961 geven The Beatles hun eerste avondvullend optreden in The Cavern Club in Liverpool. Het is niet echt hun debuut in de club, want in Februari, hebben ze er tijdens een zogenaamd Lunchtime concert ook al een paar nummers gespeeld als gasten van The Swinging Blue Jeans. Een paar dagen later vertrekken The Beatles, voor drie maanden naar Hamburg, waar ze niet alleen optreden in de Top Ten Club, maar ook hun eerste plaatopname maken als de begeleidingsband van Tony Sheridan.


Vanessa_williams_save_the_best_for_Vanessa Williams staat op 21 Maart 1992 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Save The Best For Last. Behalve als zangeres is Vanessa Williams het meest bekend als eerste Black-American wanneer ze op 17 September 1983 gekozen wordt tot Miss America. Tien maanden later, op 23 Juli 1984, moet ze haar kroon echter weer inleveren wanneer blijkt dat ze nog voor haar uitverkiezing naakt heeft geposeerd voor Penthouse Magazine. Save The Best Voor Last staat vijf weken op de eerste plaats in Amerika. In Nederland komt de single tot een derde plaats.


You van Ten Sharp komt op 21 Maart 1992 binnen in de Britse hitparade, staat 13 weken genoteerd, en bereikt de tiende plaats. Ten Sharp is een Nederlands duo dat bestaat uit zanger Marcel Kapteijn en toetsenist Niels Hermes.


Adam Faith & The Roulettes treden op 21 Maart 1964 op in Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma van de Britse commercixc3xable omroep ABC wordt gepresenteerd door Brian Matthew.  Johnny Kidd & The Pirates, Sounds Incorporated, Julie Grant, Dave Nelson, Chick Graham & The Coasters en Mark Wynter zijn de andere artiesten die tijdens deze aflevering te zien en te horen zijn.


In Central Park in New York wordt op 21 Maart 1984 een gedenkplek voor John Lennon geopend onder de naam Strawberry Fields. Yoko Ono heeft dit stukje grond gekocht ter nagedachtenis aan haar, op 8 December 1980 door Mark David Chapman, vermoorde echtgenoot John Lennon.


Fortuna_satenigOp 21 Maart 1992 verdwijnen de twee versies van O Fortuna, van respectievelijk Apotheosis (op Indisc) en Fortuna & Satenig (op Red Bullit), uit de Nederlandse Top 40, omdat de platen op last van de erven van de componist Carl Orff uit de handel zijn genomen. In de nummers die allebei op 25 Januari 1992 de Top 40 zijn binnen gekomen, wordt zonder toestemming gebruik gemaakt van muziek uit Orff's Carmina Burana. Beide platen zijn echter al op hun retour in de hitparade wanneer het verkoopverbod van kracht wordt. Apotheosis, een Belgische house act bestaande uit Luc Rigaux en Patric Samoy komen tot een vijfde plaats met hun versie van O Fortuna. Fortuna & Satenig, die bestaat uit de twee Belgische houseproducers Eric Bonnast en Michel Bellens weten met hun versie zelfs de tweede plaats te halen.


Wanneer begin 1987 de eerste vier Beatles album op CD worden uitgebracht lijkt het in Amerika wel of Beatle Mania is teruggekeerd. Alle vier de CD's van The Beatles staan bovenaan in de albumlijst van Billboard van 21 Maart 1987. Op één staat A Hard Day's Night, de tweede plaats is voor Please Please Me, drie is Beatles For Sale en op vier staat With The Beatles.


Op 21 Maart 1982 maakt Donny Osmond zijn debuut op Broadway in New York. Donny Osmond speelt de rol van Johnny Jones tijdens de eenmalige opvoering van Little Johnny Jones in het Alvin Theatre. Deze musical is geschreven door George M. Cohan, en is op 7 November 1904 in het Liberty Theatre in New York in premiere gegaan.


David_cassidyNaar aanleiding van rellen tijdens het optreden van David Cassidy op 21 Maart 1973 in het BBC programma Top Of The Pops, besluit de leiding van de BBC voortaan alle teenybopper bandjes niet meer te laten optreden in het populaire programma. David Cassidy is in Engeland voor een reeks van zes uitverkochte concerten in de Empire Pool in Wembley die op 16 Maart 1973 van start gegaan zijn. Zijn populariteit in Groot-Brittannie dankt David Cassidy mede aan zijn rol in The Partridge Family Deze serie gaat over een muzikale familie die bestaat uit: De weduwe Shirley Renfrew Partridge (Shirley Jones) en haar kinderen Keith (David Cassidy), Laurie (Susan Dey), Danny (Danny Bonaduce), Chris (Jeremy Gelbwaks) en Tracy (Suzanna Crough), waarmee ze door heel Amerika toert. In totaal worden er 96 afleveringen gemaakt, waarvan de eerste op 4 September 1970 door ABC-TV in Amerika wordt uitgezonden. De laatste aflevering is op 31 Augustus 1974.


In Eisenbach in Duitsland wordt op 21 Maart 1685 de latere componist, klavecinist, organist, violist en dirigent Johann Sebastian Bach geboren als jongste kind van de musicus Johann Ambrosius Bach en zijn vrouw Maria Elisabetha. Johann Sebastian Bach verhuist in Juli 1703 naar Weimar. Op 9 Augustus 1703 wordt hij organist in de nieuwe kerk van Arnstadt. Bach wordt algemeen gezien als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek en wordt oprecht beschouwd als een genie. Zijn oeuvre omvat vrijwel alle stijlen en vormen die in zijn tijd gangbaar zijn, met uitzondering van de opera. Johann Sebastian Bach overlijdt op 28 Juli 1750, op 65-jarige leeftijd in Leipzig.


Johnny_bristolOp 21 Maart 2004 krijgt Johnny Bristol in zijn woning in Livingston County, net buiten Detroit een beroerte. Hij wordt met spoed overgebracht naar het St. Joseph Mercy Livingston Hospital in Howell, Michigan, maar bij aankomst blijkt Johnny Bristol te zijn overleden. John William Bristol wordt op 3 February 1939 in Morganton, North Carolina geboren, en begint zijn carriere als producer bij Tamla Motown. Daar werkt hij ondermeer met artiesten als Michael Jackson, Diana Ross, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Smokey Robinson, The Four Tops en The Supremes. In 1961 neemt Johnny Bristol, samen met Jackie Beavers, het door hem geschreven Someday We'll Be Together op dat in 1969 een hit wordt voor The Supremes. Johnny Bristol is enige tijd getrouwd geweest met Iris Gordy, een nicht van Motown-oprichter Berry Gordy jr. In 1973 verlaat hij Motown Records om bij CBS Records aan de slag te gaan. Nadat Bristol er een jaar gewerkt heeft, vertrekt hij naar MGM, waar hij direct zijn grootste solo hit scoort, Hang On In There Baby, die in december 1974 de tiende plaats in de Nederlandse Top 40 haalt. Johnny Bristol is 65 jaar geworden.


WJW Radio-discjockey Alan Freed presenteert op 21 Maart 1952 in de Arena in Cleveland, Ohio, zijn allereerste rock'n'roll-show onder de noemer The Moondog Coronation Ball. Er zijn ondermeer optredens van The Dominoes, Tiny Grimes, Paul Williams, Charles Brown, The Moonglows en Clyde McPhatter. Voor The Moondog Coronation Ball zijn meer dan achttienduizend kaartjes verkocht. Dit komt vooral dankzij de promotie die Alan Freed via WJW Radio voor deze show heeft gemaakt.


Eugen_tajmerDe Deense zanger, manager en impresario Eugen Tajmer overlijdt op 21 Maart 2009 aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Eugen Tajmer wordt op 13 Juli 1929 geboren en begint al op jonge leeftijd met zingen. Zijn grootste hit heeft hij in 1964 met Tag En Pause. In 1966 begint Tajmer een managementbureau, dat het grootste van Denemarken wordt. Eugen Tajmer werkt samen met Deense sterren en groepen als Grethe Ingmann, Tonny Landy, Ulf Pilgaard, Kai Livring, Monrad & Rislund, Shu-bi-dua, Jesper Klein, Soren Pilmark, Eddie Skoller, Peter Mygind, Kim Sjogren, Lars Hjortshoj, D-A-D, Hanne Boel, Mette Lisby, Thomas Helmig en Peter Frodin. Eugen Tajmer is 79 jaar geworden


Melina Herrey wordt op 21 Maart 1989 geboren als tweede dochter van Richard Herrey en zijn vrouw Eva-Marie Andersson. Met zijn broers Per en Louis heeft Richard Herrey als The Herreys in 1984 voor de Zweden de internationale finale van het Eurovisie Songfestival gewonnen met Diggi-Loo Diggi-Ley.


Lean_on_meClub Nouveau staat op 21 Maart 1987 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Lean On Me. Het nummer is geschreven door Bill Withers, die er in 1972 de eerste plaats mee haalt in de Billboard R&B hitlijst. Club Nouveau is een afsplising van de Timex Social Club en bestaat ondermmer uit Samuelle Prater, Thomas McElroy en Denzil Foster. De laatste twee worden later producer van ondermeer En Vogue. Behalve Club Nouveau wordt Lean On Me ook gecoverd ddor artiesten als: Aretha Franklin, Mud, Barbara Dickson, Thelma Houston & Winans en Michael Bolton. In Nederland komt Lean On Me in de uitvoering van Club Nouveau tot een vijfde positie.


Leo_fenderOp 21 Maart 1991 overlijdt Leo Fender aan de gevolgen van de ziekte Parkinson. Clarence Leo Fender wordt op 10 Augustus 1909 geboren op een boerderij in de buurt van Anaheim, Californie, en wordt wereldberoemd door zijn ontwerp van de Fender Telecaster en de Fender Stratocastor gitaren. Leo Fender richt in 1947 zijn bedrijf Fender Electrical Instrument Company op. In het voorjaar van 1954 maakt Fender de eerste proefmodellen van de Stratocastor. Later ontwikkelt het bedrijf ook de Telecaster en de Precision Bass-basgitaar. Vooral de Stratocastor is één van de meest populaire gitaren ter wereld. In 1959 is Fender het eerste bedrijf in Amerika dat op grote schaal elektrische gitaren gaat exporteren naar Europa. Eén van de eerste Stratocastors in Engeland is een rode 'Strat' die door Cliff Richard speciaal voor Hank Marvin van The Shadows is besteld. Onder de vele bekende muzikanten die furore hebben gemaakt met de Stratocastor zijn Mark Knopfler, David Gilmour, Kurt Cobain, Eric Clapton, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Op 4 Januari 1965 verkoopt Leo Fender wegens gezondheidsklachten zijn Fender Guitar Company voor dertien miljoen dollar aan CBS. Door de iets mindere kwaliteit van de CBS-Stratocasters, lopen de prijzen van zogenaamde pre-CBS gitaren op de tweedehands markt al snel op. Deze instrumenten zijn tegenwoordig zo goed als onbetaalbaar. Tot op de dag van vandaag zijn de Stratocaster en Telecaster samen met de Les Paul niet meer weg te denken uit de popmuziek. Leo Fender is 82 jaar geworden


Thewho_1967The Who komt op 21 Maart 1967 met vlucht TW 701 aan in New York, waar zij hun intrek nemen in het Drake Hotel op East 56th Street. Pete Townhend, Roger Daltrey, Keith Moon en John Entwistle zijn in New York voor een serie optredens in Murray The K's Easter Show die op 25 Maart 1967 van start gaat. De concerten zijn voor The Who hun Amerikaanse podium debuut. In het Drake Hotel maken zij kennis met de fotografe Linda Eastman voor wie The Who poseert. Wanneer manager Chris Stamp erachter komt dat vooral Keith Moon en John Entwhistle gebruik maken van de room service van het dure Drake Hotel, verhuist hij de groep naar het goedkopere Gorham Hotel op 55th Street waar zij de rest van de tijd in New York verblijven.


First_step_het_debuutalbum_van_the_First Step, het debuutalbum van The Faces wordt op 21 Maart 1970 uitgebracht. Het album komt op 4 April 1970 op nummer 45 binnen in de Britse albumlijst, en is een week later alweer uit de lijst verdwenen. The Faces zijn de voortzetting van de succesvolle Londense modgroep The Small Faces, zonder vocalist Steve Marriott, die de groep op nieuwjaarsdag 1969 verlaat, en later samen met Peter Frampton die net uit The Herd is gestapt, Humble Pie opricht. Op 18 Oktober 1969 wordt Rod Stewart de nieuwe zanger van The Faces. Wanneer Rod Stewart in Augustus 1969 The Jeff Beck Group verlaat, tekent hij een solocontract bij Mercury en nodigt Ron Wood (voorheen samen met Stewart bij Jeff Beck) hem uit om een keer een sessie bij te wonen van The Faces. Stewart is niet bijster enthousiast over de muziek van de band, maar vindt in Kenny Jones, Ian MacLagan, Ronnie Lane en Wood al snel een paar uitstekende drinkebroers. Hij besluit daarom alsnog de groep te komen versterken.


Op 21 Maart 2005 beginnen The Backstreet Boys in New York aan een tournee langs clubs en kleine zalen. Met deze tournee willen The Backstreet Boys alvast warmdraaien voor een uitgebreide tournee langs grote zalen in de zomer van 2005. The Backstreet Boys beloven dat de eerste single van hun aanstaande comeback-album, het nummer Incomplete, een schok teweeg zal brengen. Op een aantal Amerikaanse radiostations is al een uitgelekte versie van het nummer te horen. Op 14 Juni 2005 verschijnt het langverwachte comeback-album Never Gone, het eerste album van The Backstreet Boys in vijf jaar.


Lilac Jean Leitch wordt op 21 Maart 2004 geboren als dochter van de acteur Donovan Leitch Jr. en het fotomodel Kirsty Hume. Donovan Leitch Jr. is de zoon van de Schotse zanger Donovan, die in de jaren zestig hits heeft met o.a. Catch The Wind, The Universal Soldier, Sunshine Superman en Mellow Yellow.


Gigliola_cinquetti_non_ho_letaIn de Tivoli-concertzaal in Kopenhagen, Denemarken wordt op 21 Maart 1964 de door Lotte Wæver gepresenteerde 9e editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Tijdens de puntentelling wordt al snel duidelijk dat de Italiaanse Gigliola Cinquetti gaat winnen. Dit zestienjarige meisje uit Verona zingt Non Ho L'Eta, en wordt met 49 punten inderdaad de winnares. Matt Monro wordt tweede, met het voor Groot-Brittannixc3xab gezongen I Love The Little Things. Derde is Monaco met Où Sont-Elles Passées door Romouald. Jij Bent Mijn Leven door Anneke Grxc3xb6nloh krijgt slechts twee punten, en eindigt op een teleurstellende tiende plaats. Opmerkelijk is verder dat er zich een politiek protest voor doet tijdens de uitzending. Na het optreden van de Zwitserse zangeres Anita Traversi rent een Spanjaard het podium op met een spandoek tegen Franco. De demonstrant komt niet in beeld, want op het scherm is net een kaart van Europa te zien. Nadat de man is verwijderd was gaat de wedstrijd weer verder.


Op 21 Maart 1994 krijgt Bruce Springsteen een Oscar voor het nummer Streets Of Philadelphia, geschreven voor de soundtrack van Jonathan Demme's film Philadelphia. Het nummer wordt een absolute wereldhit en wint later ook nog een Grammy, voor beste muziek nummer in een film. In Philadelphia speelt Tom Hanks de hoofdrol. Hanks krijgt een Oscar als beste acteur.


Mel_kim_respectableMel & Kim staan op 21 Maart 1987 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met Respectable. Het is na Showing Out (Get Fresh For The Weekend, die op 17 Januari 1987 de eerste plaats gehaald heeft, de tweede Nr 1 voor de zusjes Appleby. Mel (geb. 1966) en Kim Appleby (geb. 1961) hebben voordat ze doorbreken nogal verschillende baantjes. Mel werkt als fotomodel ondermeer voor Penthouse en Mayfair, terwijl Kim in een worstenfabriek werkt. In 1986 komen de beide zusjes in contact met het producerstrio Stock Aitken en Waterman die hen het nummer Showing Out laten zingen. Showing Out (Get Fresh At The Weekend) wordt een grote Europese hit, en als ook Respectable een grote hit wordt lijkt het erop dat Mel & Kim een mooie carierre tegemoet gaan. Begin 1988 komen er echter geruchten dat Mel een ernstige ziekte zou hebben, alhoewel de geruchten worden ontkend blijkt later dat het om een kankergezwel in de ruggegraat gaat. Mel Appleby overlijdt op 18 Januari 1990 op 24 jarige leeftijd.


Op 21 Maart 1976 worden David Bowie en Iggy Pop, in het Flagship Americana Hotel in Rochester, New York, gearresteerd op verdenking van marihuana bezit. Ze worden nog dezelfde dag op borgtocht weer vrijgelaten.


Summer_of_71Rob Bolland verklaart in een interview op 21 Maart 2007 in De Telegraaf dat hij niet meer samenwerkt met zijn broer Ferdi. Een ruzie over de verzorging van hun hulpbehoevende moeder heeft de broers uiteengedreven. Na haar overlijden is Rob Bolland zwaar depressief geraakt. "Ik zat op een dood punt. Ik wist niet hoe ik verder moest. Na een bezoek aan het atelier van wijlen Herman Brood in Amsterdam hervond ik mijn inspiratie", aldus Rob Bolland in De Telegraaf. De gebroeders Bolland hebben in 1971 hun eerste Top 40 hit met Summer Of '71. Andere bekende nummers van hun zijn uit Mexico I Can't Say Goodbye (1974) en Spaceman (1978). Daarnaast schrijven zij vooral nummers voor anderen (De Oostenrijkse zanger Falco, de Britse rockband Status Quo, en de Britse zangeres Samantha Fox).


Like_a_prayer_van_madonnaWanneer op 21 Maart 1989 het album Like A Prayer van Madonna uitkomt staat het binnen de kortse keren in meer dan dertig landen op de eerste plaats. De oorzaak is waarschijnlijk de ophef die is ontstaan over de videoclip van Like A Virgin, en het als gevolg daarvan verbreken van haar contract door Pepsi Cola. Madonna sluit eind Januari 1989 een sponsorcontract ter waarde van vijf miljoen dollar af met Pepsi Cola. De deal wordt op 2 Maart 1989 gevierd met de wereldwijde uitzending van de nieuwe reclameclip voor Pepsi Cola, Make A Wish. De reclameclip gaat in meer dan 40 landen in premiere en bereikt zodoende een geschat aantal van 250 miljoen kijkers. Als de volgende dag de nieuwe clip van Madonna zelf, Like A Prayer, bij MTV in de "Heavy Rotation" gaat breekt de hel los. Vooraf gaand aan de clip legt Madonna zelf het verschil uit tussen het reclamefilmpje en haar eigen clip. "The treatment for the video is a lot more controversial. It's probably going to touch a lot of nerves in a lot of people. And the treatment for the commercial is . . . I mean, it's a commercial. It's very, very sweet. It's very sentimental." In de videoclip van Like A Prayer is te zien hoe Madonna toevallig getuige is van een verkrachting en moord waarvoor een andere voorbijganger ten onrechte wordt beschuldigd en gearresteerd. Madonna bezoekt hierop een kerk, waar een beeld van de heilige Martinus van Porres tot leven komt en haar hartstochtelijk kust. Hierop wijst Madonna de echte dader aan, waarna de ten onrechte beschuldigde man (die voorgesteld wordt door het standbeeld van Martinus van Porres), wordt vrijgelaten. Het Vaticaan spreekt van een godslasterlijke video vanwege de vermenging van erotiek en katholieke symbolen. Pepsi Cola zegt het miljoenencontract met Madonna op. Like A Prayer komt op 1 April 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en staat in de week van 15 April 1989 één week aan de top.


Op 21 Maart 2006 wordt bekend dat Michael Jackson een deel van zijn landgoed Neverland heeft gesloten, en een deel van het personeel heeft ontslagen. Jackson is onlangs gedwongen om $306.000 aan achterstallig salaris aan zijn werknemers te betalen. Een ontslagen personeelslid reageert geschokt. "Het is ongelooflijk. Wij hebben niets gekregen om de pijn hiervan te verzachten. Sommige van mijn collega's zitten dicht tegen hun pensioen. Zij houden er nu  niets aan over". Bronnen rond Michael Jackson melden dat de sluiting van Neverland niets te maken heeft met de vermeende financiele problemen van de zanger.


Wanneer fans van Prince, die op 21 Maart 2006 voor een platenzaak in Hollywood in de rij staan zijn nieuwe album 3121 te kopen, worden zij door de zanger zelf verrast met een gratis optreden. Begeleid door Sheila E. en enkele dansers zingt Prince ondermeer de nummers Let'ss Go Crazy en Purple Rain. Ook nodigt Prince enkele fans uit voor een danswedstrijd. Het onverwachte optreden is een spontane actie van de zanger zelf. "Prince woont vlakbij de platenzaak", aldus een woordvoerder van zijn platenmaatschappij. 3121 van Prince komt op 8 April 2006 binnen op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard.


John_squire_gitarist_van_the_stone_Op 21 Maart 1996 besluit John Squire, gitarist van The Stone Roses, de band te verlaten. Hij doet dit op een wel heel vreemde manier. Hij belt de drie andere leden van de band gewoon op en meldt dat hij er mee stopt. Uiteindelijk besluit de rest van deze groep uit het Engelse Manchester er in Oktober 1996 helemaal mee te kappen. The Stone Roses hebben dan elf jaar bestaan. The Stone Roses ontstaan in het midden van de jaren tachtig onder de naam English Rose. Gitarist Andy Cousins (later in The High) behoort dan nog tot het gezelschap. De groepsnaam is inmiddels omgedoopt tot Stone Roses als de uitstekende singles Sally Cinnamon, Made Of Stone en She Bangs The Drums laten horen dat The Stone Roses een band zijn om rekening mee te houden. Het door John Leckie (Magazine, Simple Minds) geproduceerde debuutalbum The Stone Roses onderstreept dat nog eens. In de nazomer van 1989 voert de plaat de groep naar grote hoogten en al snel wordt, middels de juichend ontvangen danssingle Fools Gold, de even veelbesproken Manchesterband Happy Mondays in populariteit voorbijgestreefd. Doordat de band zich zeer ontwijkend opstelt tegenover de pers krijgt ze het stempel moeilijk en arrogant. Begin 1990 veroorzaken The Stone Roses een rel als ze - uit onvrede met de videoclip van het heruitgebrachte Sally Cinnamon - verhaal gaan halen bij het hoofdkantoor van het verantwoordelijke FM Revolver label, alwaar meubilair en wagenpark een flink verfbad krijgen. Publiciteit krijgt men ook met de schaarse optredens, die steevast een massa mensen op de been brengen. Op 27 Mei 1990 staat de groep voor 30.000 enthousiaste mensen op Spike Island. Na dit hoogtepunt gaat het mis. De single One Love is minder succesvol dan verwacht en de groep raakt verstrikt in een juridisch steekspel met platenmaatschappij Silvertone. The Stone Roses willen van hun contract af en dat ontaardt in een slepende procedure, tijdens welke de groep geen opnames mag maken. In Juni 1991 komt het bericht dat men vrij is. Voor een comfortabel voorschot van vier miljoen dollar gaan The Stone Roses in zee met het Geffen-label. De opvolger van het succesvolle debuutalbum komt maar moeizaam tot stand. The Stone Roses hebben moeite met het schrijven van nieuw materiaal en de aandacht wordt afgeleid door een nieuwe rechtszaak, dit keer met een ontslagen manager. De releasedatum wordt drie jaar lang keer op keer opgeschoven. Het betekent uiteindelijk het begin van het einde voor The Stone Roses.


Elvis Presley neemt op 21, 22 en 23 Maart 1961 in studio B van Radio Recorders in Hollywood de soundtrack voor de film Blue Hawaii op. De nummers Hawaiian Sunset, Ku-U-I-Po (Hawaiian Sweetheart), No More, Slicin' Sand en Aloha Oe worden op 21 Maart 1961 opgenomen. Na de drie dagen in Hollywood worden tot 17 April 1961 op Hawaii filmopnamen gemaakt. Het scenario van Blue Hawaii is geschreven door Alan Weiss en Hal Kanter, en de film wordt geregisseerd door Norman Taurog. Elvis Presley, en Joan Blackman spelen de hoofdrollen. Op 14 November 1961 gaat Blue Hawaii in premixc3xa8re, en is vanaf 22 November 1961 in heel Amerika te zien.


John_speedy_keenJohn 'Speedy' Keen overlijdt op 21 Maart 2002 aan de gevolgen van hartproblemen. John Keen wordt op 29 Maart 1945 in Londen geboren, en is in de jaren zestig de zanger/drummer van Thunderclap Newman. Deze Engelse groep wordt in December 1968 bij elkaar gebracht door Pete Townshend van The Who, en bestaat behalve John Keen uit Jimmy McCullough op gitasar en Andy Newman op toetsen, en is zonder meer het vreemdste bijeengeraapte drietal dat men zich maar kan voorstellen. Newman is een oude knakker, die vroeger zijn brood verdiende als jazzpianist; McCullough een zestienjarige, zeer talentvolle gitarist uit Schotland (in de jaren zeventig schopt hij het zelfs tot gitarist in Paul McCartney's Wings), en John 'Speedy' Keen ten slotte, een songwriter in spe, die zich op een gegeven moment in leven houdt als roadie van John Mayall. Met het prachtige, door Keen geschreven Something In The Air, heeft de groep in xc3xa9xc3xa9n klap succes. Althans in Engeland, waar het nummer in Juni 1969 de eerste plaats haalt; in Nederland komt het tot een veertiende plaats. John Keen etaleert zijn songschrijverstalent verder op het album Hollywood Dream, een prachtige, zwaar onderschatte plaat, waarop Pete Townshend als Bijou Drains bas speelt. Voor een Engelse tournee wordt de groep uitgebreid met Jim Avory (bas) en Jack McCullough (drums). In 1970 gaat de groep uit elkaar. Een poging van Newman en Keen daarna, om Thunderclap Newman nieuw leven in te blazen met Roger Felice (drums) en Ronnie Peel (bas) loopt op niets uit. John Keen start dan een solocarriere, die uitmondt in twee schitterende albums, Previous Convictions en Y'Know Wot I Mean. John Keen is 65 jaar geworden.


Dick_clarkDe dan 60-jarige Dick Clark maakt op 21 Maart 1989 bekend dat hij gaat stoppen met het presenteren van het populaire American Bandstand. Dit televisieprogramma wordt op 5 Augustus 1957 voor het eerst dagelijks coast-to-coast uitgezonden door ABC. Het programma is dan al sinds 1952 te zien op de lokale omroep zender WFIL in Philadelphia. In American Bandstand hebben vrijwel alle grote en mindergrote namen uit de muziek wel een keer opgetreden, waaronder The Animals, America, Paul Anka, Pat Benatar, Blondie, Bon Jovi, Pat Boone, Natalie Cole, Cass Elliot, The Emotions, Fabian, Adam Faith, Al Green, Hall & Oates, Rick James, Joe Jackson, Jefferson Airplane en nog vele vele anderen. De 26-jarige David Hirsch is de opvolger van de vertrekkende Dick Clar. Tegenvallende kijkcijfers doen ABC echter besluiten om met American Bandstand te stoppen.


Out_of_time_van_remVanaf 21 Maart 1991 ligt het album Out Of Time van REM in de platenwinkel. Out Of Time staat vanaf 18 Mei 1991 twee weken op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard. Vanaf 8 Juni 1991 staat Out Of Time ook twee weken lang op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100. Drummer Bill Berry, bassist Mike Mills, zanger Michael Stipe en gitarist Peter Buck worden op Out Of Time ondermeer bijgestaan door KRS-One, Kate Pierson (van The B-52's), Peter Holsapple en John Keane. Op Out Of Time staan de volgende numers: Radio Song, Losing My Religion, Low, Near Wild Heaven, Endgame, Shiny Happy People, Belong, Half A World Away, Texarkana, Country Feedback en Me In Honey. Van Out Of Time worden in Nederland twee singles getrokken. Losing My Religion staat vanaf 20 April 1991 drie weken op de eerste plaats van de Top 40. De opvolger Shiny Happy People (met medewerking van Kate Pierson) bereikt op 6 Juli 1991 de tiende plaats als hoogste notering.


Down_south_2Rob Hoeke's Boogie Woogie Quartet komt op 21 Maart 1970 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Down South. Met een achtste plaats is Down South de grootste hit van Rob Hoeke. In 1966 heeft Margio een 15e plaats bereikt. Drinking On My Bed komt twee jaar later niet verder dan een elfde plaats. Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet onstaat in 1962 wanneer de in Haarlem geboren Rob Hoeke meedoet aan het Loosdrechts Jazz-concours met als begeleiders o.a. zijn broer Paul op drums en gitarist Wim Bitter. Hoeke wordt daarop gecontracteerd door Phonogram en formeert het Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet. Omdat Rob Hoeke niet met zijn tijd meegaat en hardnekkig blues en boogie blijft spelen zakt zijn populariteit in de eerste helft van de zeventiger jaren sterk. In 1974 krijgt Rob Hoeke ook nog een vrij ernstig ongeluk, waarbij zijn hand nagenoeg verbrijzeld wordt, waardoor hij niet langer optimaal kan spelen. Hij richt zich daarna dan ook op de sportjournalistiek. Op 6 November 1999 overlijdt Hoeke aan de gevolgen van maagkanker. Vlak voor zijn dood geeft hij in cafe Langs De Lijn in Bussum een afscheidsconcert, waar veel bevriende muzikanten optreden (oa Herman Brood, Jan Akkerman en collegapianisten Erik-Jan Overbeek, Jaap Dekker, Henk Pepping, Gerbren Deves en zijn zoon Ruben Hoeke.


Sucking_in_the_seventiesIn Amerika wordt op 21 Maart 1981 het verzamelalbum Sucking In The Seventies van The Rolling Stones uitgebracht. Eerder, op 9 Maart 1981 is dit album met rariteiten, remixen en live-opnamen al in Engeland verschenen. Sucking In The Seventies komt in de albumlijst van Billboard niet verder dan een 15e plaats, en is daarmee het slechtste genoteerde officiele album van de groep. In Engeland is Sucking In The Seventies het eerste onder auspicien van de Stones gemaakte album dat de hitlijst niet eens haalt. Keith Richards over Sucking In The Seventies: "Dit heeft gewwon te maken met wat de platenmaatschappij wil en wat in het contract staat".


Buddha_and_the_chocolate_boxVanaf 21 Maart 1974 ligt het album Buddha And The Chocolate Box van Cat Stevens in de platenwinkel. Op dit album door Cat Stevens met Paul Samwell-Smith geproduceerde album staan de volgende nummers: Music, Oh Very Young, Sun/C79, Ghost Town, Jesus, Ready, King Of Trees, A Bad Penny en Home In The Sky. Paul Samwell-Smith over het produceren van het album: "We recorded Buddha in London, during the miners' strike. They were only allowing any business in England to work for three days a week, so we were literally having to close the studio up for four days a week and go away, to abide by the law. On the other days, they'd turned the power off." Buddha And The Chocolate Box komt op 16 April 1974 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de derde plaats. In Nederland wordt Buddha And The Chocolate Box geen succes.


Sjoukje van 't Spijker treedt op 21 Maart 1973 in Amsterdam in het huwelijk met Frans Smit. De zangeres die beter bekend is onder haar artiesten naam Maggie MacNeal heeft de drummer van Brainbox leren kennen tijdens een gezamenlijk optreden in Arnhem. Sjoukje en Frans Smit krijgen in de jaren tachtig één dochter, Sanne. Frans Smit overlijdt op 13 Juni 2005, op 55-jarige leeftijd, aan de gevolgen van darmkanker.


Little_green_bagLittle Green Bag van de George Baker Selection komt op 21 Maart 1970 binnen in de Billboard Hot 100. Deze single van de Nederlandse groep bereikt op 30 Mei 1970 de 21ste plaats. Nadat Quentin Tarantino het nummer gebruikt in zijn film Reservoir Dogs (1992) wordt het nummer ook gebruikt voor een Japanse reclamespot van een bekend whiskeymerk. De overweldigende reacties op deze commercial doen de platenmaatschappij besluiten de single en het album in zijn geheel opnieuw uit te brengen. Vervolgens gebruiken ook reclamebureaus in Frankrijk, Scandinavie en Italie Little Green Bag, met als gevolg dat het nummer 30 jaar na de eerste release opnieuw een internationale hit wordt.


Op 21 Maart 1965 worden opnamen gemaakt voor een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma wordt gepresenteerd door Brian Matthew. Hij ontvangt o.a. Bobby Vee, Dave Berry, Susan Maughan, Chuck Jackson, Sharon Tandy, Red Hoffman & The Measles en Janice Nicholls. Ook The Rolling STones zijn te gast. Zij spelen The Last Time, Play With Fire, Off The Hook en Everybody Needs Somebody To Love ten gehore. De opnamen worden op 27 Maart 1965 door de commerciele Britse omroep ABC uitgezonden.


Dana_all_kinds_of_everythingVanuit de RAI in Amsterdam wordt op 21 Maart 1970 de door Willy Dobbe gepresenteerde internationale finale van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. De Ierse zangeres Dana wint met All Kinds Of Everything. Groot-Brittannie wordt tweede met Knock Knock Who's There, gezongen door Mary Hopkin. De derde plaats is voor de West-Duitse Katja Ebstein met Wunder Gibt Es Immer Wieder. Spanje eindigt als vierde, met de dan nog onbekende Julio Iglesias die het nummer Gwendolyne zingt. Waterman van de Nederlandse Hearts Of Soul opent het festival. Waterman wat is geschreven is door Pieter Goemans krijgt zeven punten, goed voor een vijfde plaats. Luxemburg wordt door de Nederlandse zanger David Alexandre Winter vertegenwoordigd, die geen één punt krijgt voor zijn liedje Je Suis Tombe Du Ciel.


Jealous_guyOp 21 Maart 1981 komt Jealous Guy van Roxy Music op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De originele versie van dit nummer staat op Imagine, het album van John Lennon uit 1971. Roxy Music heeft hun versie ter nagedachtenis aan John Lennon opgenomen, die op 8 December 1980 in New York door Mark David Chapman vermoord is. Jealous Guy van Roxy Music bereikt een zevende plaats in de Nederlandse Top 40.
Muziek Jarige Op 21 Maart

1940: Solomon Burke - Zanger USA († 10 Okt. 2010)
1940: Chip Taylor - Zanger USA
1943: Viv Stanshall - Bonzo Dog Doo Dah Band Zang/Ukele († 5 Maart 1995)
1945: Rosemary Stone - Sly and The Family Stone Toetsen
1945: Leo Bennink - The Motions Gitaar
1946: Ray Dorset - Mungo Jerry Zang / Gitaar
1949: Eddie Money (Edward Mahoney) - Zanger USA
1950: Roger Hodgson - Supertramp Zang / Gitaar
1951: Conrad Lozano - Los Lobos Bas
1951: Russell Thompkins Jr. - The Stylistics Zang
1953: Robert Johnson - KC & The Sunshine Band Drums
1957: John Reddington - King Kurt Gitaar
1967: Jonas Berggren - Ace Of Base Toetsen
1967: Keith Palmer - Prodigy Zang
1967: Sean Dickson - The Soup Dragons Zang
1977: Mark Hamilton - Ash Bas
1979: Simon Blue - Zanger Engeland
1980: Deryck Whibley - Sum 41 Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten