Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 Februari

Rush speelt op 19 en 20 Februari 1978 in de Hammersmith Odeon in London, Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door Tyla Gang. De twee shows maken deel uit van een 14 optredens tellende tour door Engeland onder de naam Drive 'Til You Die Tour. Deze tour, ter promotie van het album A Farewell To Kings is op 12 Februari 1978 met een optreden in de Birmingham Odeon in Birmingham van start gegaan. Tijdens de eerste dag van de Engelse tour besluiten Geddy Lee (bas/zang), Alex Lifeson (gitaar) en Neil Peart (drums) om hun nieuwe single, Closer To The Heart, te gaan promoten en deze voor de deur te gaan verkopen voor 99p. Het levert Rush uiteindelijk hun eerste hit in Engeland op. Closer To The Heart komt echter niet hoger dan een 36e plaats als hoogste notering. Het laatste optreden van het Engelse gedeelte van de Drive 'Til You Die Tour is op 27 Februari 1978 in het Gaumont in Southhampton. Het concert van 20 Februari 1978 in de London Hammersmith Odeon in London wordt opgenomen met de bedoeling om het later op de radio uit te zenden. De band is echter niet tevreden over het optreden en de uitzending gaat niet door. Het concert verschijnt alsnog in 1998 als bonus CD bij het live-album Different Stages uit 1998.


De Engelse zanger Ronnie Hilton overlijdt op 20 Februari 2001 in Leeds aan de gevolgen van een hartaanval. Ronnie Hilton wordt geboren op 26 Januari 1926 in Hull in het graafschap Yorkshire als Adrian Hill. In 1954 begint Ronnie Hilton aan een professionele zangcarierre, nadat hij zijn baan in de machinefabriek in Leeds heeft opgezegd. Zijn grootste hits zijn ondermeer A Blossom Fell (nr 10 in 1955), No Other Love (Nr 1 in 1956), Who Are We (Nr 6 in 1956), Two Different Worlds (Nr 13 in 1956) en Around the World (nr 4 in 1957). In totaal heeft Hilton achttien Engelse Top 40 hits gedurende zijn carierre. Ronnie Hilton is 75 jaar geworden.


Nadat hij een uitgebreide tour door Amerika achter de rug heeft, keert Cliff Richard op 20 Februari 1960 weer terug in Londen. De Amerikaanse tournee heeft 38 dagen geduurd, en heeft ondermeer Pittsburgh, Milwaukee, Oklahoma City, Kansas City, San Antonio en Houston aangedaan. The Shadows, de begeleidingsgroep van Cliff Richard blijft nog een paar dagen in de Verenigde Staten voor enkele live-optredens. Cliff Richard & The Shadows hebben tijdens de Biggest Stars Of 1960-tournee opgetreden met Freddy Cannon, Frankie Avalon, Sammy Turner, Johnny & The Hurricanes, The Clovers en Clyde McPhatter.

Op 20 Februari 1965 komt het nummer You've Lost That Lovin' Feeling van The Righteous Brothers op nummer 26 binnen in de Nederlandse Top 40. You've Lost That Lovin' Feeling is geschreven door Barry Mann, Cynthia Weill en producer Phil Spector en wordt gezongen door Bill Medley en Bobby Hatfield die dus geen broers van elkaar zijn. Nadat Phil Spector de plaat heeft opgenomen, laat hij het resultaat door de telefoon aan Barry Mann horen, die vraagt waarom Spector de plaat te langzaam afspeelt. De verwarring van Mann ontstaat door de ongewoon diepe stem van Bill Medley in het intro. In Amerika is You've Lost That Lovin' Feeling het meest gedraaide nummer op de radio. Tussen 1965 en 2004 is het plaatje bij benadering meer dan 8 miljoen keer gedraaid, wat neerkomt op 25 keer per uur (!). In Nederland haalt You've Lost That Lovin' Feeling op 20 Maart 1965 een achtste plaats.

Tom Jones maakt op 20 Februari 2006 bekend dat hij zijn memoires gaat schrijven. Hierin wil Sir Jones zijn eigen verhaal vertellen om zo het één en ander recht te zetten. Wanneer het boek wordt gepubliceerd is nog niet bekend. Uitgeverijen staan in de rij voor de rechten. Er is voor de rechten al een bedrag van anderhalf miljoen euro geboden.

De debuut CD van Robbie Valentine, simpelweg Robbie Valentine genoemt, wordt op 20 Februari 1992 officieel uitgereikt door Adam Curry. De voormalig Veronica DJ die naar Amerika is verhuist is zo enthousiast over het album dat hij Robby aan een Amerikaanse deal weet te helpen. Als resultaat van al deze inspanningen komt ook daar zijn debuut-CD uit. Het nummer Over And Over Again levert in Nederland meteen al een grote hit op. Valentine wint een Zilveren Harp. In de Robbie Valentine Band spelen Arthur Polini (bas), Hans Eijkenaar (drums), Rob Winter (ex-Toontje Lager op gitaar) en John Ewbank (toetsen). Rob Winter en John Ewbank gaan later samenwerken met Marco Borsato. Hans Eijkenaar wordt later drummer bij Hans en
Candy Dulfer.

Yes geeft op 20 Februari 1971 een concert in het Kingston Polytechnic College in Kingston, Engeland. De groep bestaat dan uit Jon Anderson (zang), Bill Bruford (drums), Steve Howe (Gitaar), Tony Kaye (toetsen) en Chris Squire (Bas). Yes speelt ondermeer de volgende nummers: Yours Is No Disgrace, I've Seen All Good People, Clap/Classical Gas, Perpetual Change, Everydays en America. Het voorprogramma wordt verzorgd door Queen. Kaartjes kosten 50p. Queen bestaat op dat moment uit zanger Freddie Mercury, gitarist Brian May, drummer Roger Taylor en bassist Doug Bogie. Voor Doug Bogie, de derde bassist voor Queen in Februari 1971, is het zijn laatste concert met de groep. Zijn opvolger John Deacon staat op 2 Juli 1971 voor de eerste keer met Queen op het podium tijdens een concert in het Surrey College in Surrey.

Op 20 Februari 1958 gaat, in het Kellogg Auditorium, Orlando in Florida onder de naam The Big Gold Records Stars Tour een korte zes dagen durende tour van start met ondermeer Buddy Holly & The Crickets. Andere artiesten die aan deze ook wel kortweg genoemde The Florida Tour meedoen zijn: The Everly Brothers, Bill Haley & His Comets, Jerry Lee Lewis, Jimmy Rogers en The Royal Teens. De tour doet naast Orlanda ook nog Tampa, Jacksonville, West Palm Beach en Miami aan. Op 25 Februari 1958 is het laatste concert in het War Memorial Auditorium in Fort Lauderdale. In elke plaats worden twee shows gegeven.

Tijdens een optreden van Great White in The Station, een kleine club in West Warwick, Rhode Island gaat het op 20 Februari 2003 afschuwelijk mis. Vuurwerk gaat te vroeg af en veroorzaakt in een korte tijd een helse vuurzee. Er is slechts een uitgang en 97 mensen komen om in de vuurzee, waaronder gitarist Ty Longley van Great White. De twee broers die eigenaar zijn van de club worden vervolgd voor meervoudige doodslag.Ty Longley wordt geboren op 4 September 1971 in Sharon, Pennsylvania. Als gitarist speelt hij ondermeer bij Samantha 7 en het solo project van Nick Menza. In 2000 wordt Longley de solo-gitarist bij Great White. Op de website van Great White staat na de tragedie het volgende te lezen: "The thoughts and prayers of everybody associated with the band goes out to every person affected by this tragedy.There are no words to express our sadness at the loss everybody has suffered." Great White begint in Juli 2003 een tour om geld in te zamelen voor de overlevenden en familie leden van de omgekomenen. Ty Longly is 31 jaar geworden.

Op 20 Februari 1969 gaat in de Odeon bioscoop in Londen de satirische komedie Candy in premixc3xa8re. Naast filmsterren als Marlon Brando, Richard Burton, James Coburn en Walter Matthau, is ook Ringo Starr te zien in zijn eerste serieuze rol, als de Mexicaanse tuinman Emmanuel. Ook Charles Aznavour en Anita Pallenberg staan op de aftiteling.

In Belgie wordt op 20 Februari 2007 de eerste aflevering uitgezonden van de derde serie van Idool, zoals het Nederlandse Idols daar genoemd wordt. De presentatie van dit door de Belgische commerciele omroep VTM uitgezonden programma is in handen van de broertjes Koen en Kris Wauters van de Belgische popgroep Clouseau. In de finale van Idool, op 25 Mei 2007, strijden Esther Sels en Dean Delannoit voor de overwinning. Delannoit wint, met zijn eerste single So Many Ways staat hij vanaf 23 Juni 2007 twee weken op de eerste plaats in de VRT Top 30.

De CD Het Eiland In De Verte van Boudewijn de Groot ligt vanaf 20 Februari 2004 in de platenwinkel. Het is zijn eerste album sinds Een Nieuwe Herfst uit 1996. Voor Het Eiland In De Verte heeft Boudewijn de Groot acht teksten van Lennaert Nijgh gebruikt, die hij na diens dood heeft gevonden. "Het Eiland In De Verte kan Vlieland zijn, waar Lennaert graag en vaak kwam met zijn Urker kotter Jonge Jacob. Het kan ook Engeland zijn, waar zijn eeuwig onbereikbare liefde woont. Maar het staat zeker symbool voor het verlangen en de onbereikbaarheid die door alle nummers op deze cd heen de rode draad vormen. De CD is geen in memoriam, maar met acht nieuwe teksten van Lennaert is hij wel een klein monument geworden. De Winter is de allerlaatste tekst die hij kon voltooien (November 2002). Klok Onder Water dateert van Oktober 2001, maar daar was hij kennelijk nog niet zeker van, zodat ik die pas later van hem kreeg. Aan Het Eiland In De Verte werkte Lenneart tot Augustus 2001, maar hij heeft het nooit voltooid. Omdat hij het niet erg vond als ik in zijn teksten veranderde, heb ik dit nummer geredigeerd. de laatste regel heeft hij uiteraard niet geschreven; die vrijheid heb ik mezelf gegeven. Kort voor zijn dood vroeg hij Anja, mijn vrouw en tot op het laatst degene bij wie hij zijn hart kon uitstoten, nadrukkelijk ervoor te zorgen dat ik muziek zou maken bij Klok Onder Water. De tekst zei me niet zoveel, maar voor Lenneart was hij erg belangrijk. Ik ben blij dat Anja heeft aangedrongen; het is een van de meest sfeervolle nummers geworden die ik ooit heb geschreven. Sonnet voor A. vond ik in zijn nagelaten archief, met de hand geschreven op een blaadje uit een schoolschrift. Het dateert van 1963 of 1964. Wie A. is zal vermoedelijk altijd een raadsel blijven. Het is een verbazingwekkend sonnet en vooral ook interessant, omdat toen al die eeuwige, onbereikbare liefde de hoofdrol speelde." Aldus Boudewijn De Groot. Lenneart Nijgh is op 57 -jarige leeftijd op 28 November 2002 overleden.

Op 20 Februari 1990 beslist een rechtbank in Los Angeles in het voordeel van Stevie Wonder in een plagiaat zaak die is aangespannen door Lloyd Chaite. Chaite beweerd dat Wonder's hit I Just Called To Say I Love You is gebaseerd op zijn compositie Hello It's Me/I Just Called To Say. Beide nummers zijn 1976 geschreven, maar Chaite begint zijn rechtszaak pas nadat het nummer van Stevie Wonder in 1984 wordt opgenomen in de soundtrack van de film The Woman In Red. Later wordt Chaite's vordering, voor een schadevergoeding van 25 miljoen dollar, ook in hoger beroep afgewezen.

Vanaf 20 Februari 1970 ligt Instant Karma van John Lennon in de Amerikaanse platenwinkels. Op de B-kant staat Who Has Seen The Wind van Yoko Ono. Hierop is een gitaarsolo van George Harrison te horen. Instant Karma is op 26 Januari 1970 in een studio in Londen geschreven en opgenomen. De single is geproduceerd door Phil Spector. Instant Karma komt op 28 Februari 1970 de Billboard binnen en bereikt de derde plaats. In Engeland is Instant Karma goed voor een vijfde plaats. In Nederland blijft komt deze single van John Lennon tot de negende plaats in de Top

Op 20 Februari 1974 begint de echtscheidingsprocedure van Cher en Sonny Bono. Ze nemen, 48 uur later, nog wel een aflevering op van hun televisieshow The Sonny & Cher Comedy Hour, die in Mei 1974 wordt uitgezonden, maar daarna valt definitief het doek voor het succesvolle duo.

De soundtrack van Jesus Christ Superstar komt op 20 Februari 1971 op de eerste plaats van de Billboard albumlijst in Amerika. De schrijvers van Jesus Christ Superstar, Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, zijn gedwongen eerst een album met de muziek te maken, omdat anders niemand de musical op de planken wil brengen. Dit naar aanleiding van een eerdere musical van het duo, Joseph & The Amazing Technicolour Dreamcoat die volkomen geflopt is. De opnamen voor de soundtrack hebben eind 1970 in Londen plaats. De cast op de plaat is indrukwekkend, Murray Head als Judas, Yvonne Elliman als Maria en Ian Gillan (zanger van Deep Purple) als Jezus. Het is voor het eerst dat er rockmuziek gebruikt wordt voor een musical, en de inbreng van Ian Gillan zorgt ervoor dat het album ook onder de aandacht komt van de rockfans, die anders nooit een musical zouden kopen. In Engeland duurt het echter nog tot 1972 voordat het album ook daar een succes wordt (uiteindelijk een zesde plaats). In Amerika gaat door het succes van de soundtrack, de musical Jesus Christ Superstar nog datzelfde jaar op Broadway in premiere.

Op 20 Februari 1988 komt Rise To The Occasion van Climie Fisher op een 19e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Rise To The Occasion die zowel in een "gewone" als in een hiphop-uitvoering leverbaar is, bereikt een vierde plaats. De single is een week eerder de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Climie Fisher is een Engels duo dat bestaat uit Simon Climie en Rob Fisher. In 1987 hebben zij hun eerste hit met Love Changes (Everything). In 1992 gaat het duo uit elkaar. Rob Fisher overlijdt op 25 Augustus 1999 op 39-jarige leeftijd aan de complicaties van een maagoperatie. Simon Climie werkt tegenwoordig als studiomuzikant en producer en heeft ondermeer samengewerkt met Eric Clapton.

In Baltimore gaat op 20 Februari 1969 de concertfilm Goodbye Cream in premiere. De film is door BBC TV opgenomen tijdens het afscheidsconcert van zanger/gitarist Eric Clapton, zanger/bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall in Londen. Het trio speelt die dag twee shows die uit dezelfde nummers bestaan: White Room, Politician, I'm So Glad, Sitting On Top of the World, Crossroads, Toad, Spoonful, Sunshine of Your Love en Steppin' Out. De door Tony Palmer gemaakte filmopname's verschijnen in 2001 onder de naam Cream Farewell Concert op DVD.

Op 20 Februari 1988 komt Kylie Minogue op Nr. 1 in Engeland met het nummer I Should Be So Lucky. Kylie Minogue is een gevestigde naam door haar rol van Charlene Ramsey in de Australische soap Neighbours, waarnaar elke dag meer dan 15 miljoen mensen kijken. Tijdens een kort verblijf in Londen zit ze op haar laatste midaag in de receptieruimte van het VineYard studio complex bij het metrostation Borough te wachten op een ontmoeting met Peter Waterman. De producer is haar echter totaal vergeten, en zit in zijn buitenverblijf in Newton-Le Willows bij de Merseyside wanneer zijn collega Mike Stock hem belt met de vraag of een kleine Australische hem nog iets zegt. "Ze is in de stad", zegt Waterman, waarop Stock antwoord dat ze al lang en breed in de receptieruimte zit, en over een paar uur terugvliegt naar Australie. "Ze verwacht iets met ons te doen, en wel nu!! antwoord Stock. Zonder nadenken zegt Waterman "She should be so lucky". Binnen een half uur heeft Waterman de tekst geschreven en doorgefaxt naar Londen. De single wordt met behulp van Matt Aitken opgenomen, en wanneer Waterman later belt hoe het gegaan is antwoord Aitken: "Dit meisje heeft echt een heel aardige stem". Vervolgens wordt heel Kylie Monigue door het trio Stock Aitken en Waterman vergeten totdat op de kerstparty van PWL (Pete Waterman Limited) een plaat gedraaid wordt die Pete Waterman niet kent. "Ik vond hem fantastisch, dus ik snelde naar de DJ en vroeg aan hem wat het was", aldus Waterman. Het blijkt I Should Be So Lucky van Kylie Minogue te zijn. Op 23 Januari 1988 wordt I Should Be So Lucky uitgebracht. De single staat in totaal 5 weken op de eerste plaats in Engeland, wat in tien jaar niet meer is voorgekomen, en haalt ook de toppositie in meer dan twaalf andere landen. De samenwerking met Stock Aitken en Waterman blijkt uiterst succesvol. In twee jaar tijd worden tien singles uitgebracht waarvan er 4 op Nr. 1 komen, 5 een tweede plaats halen en een een vierde plaats.

Rein de Vries komt op 20 Februari 1965 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Patsy. Patsy is een bewerking van Patches, een compositie van Barry Mann en Larry Kobler en is in 1962 een top 10 hit in Amerika voor Dickey Lee. De Nederlandse vertaling is van Jack Bulterman. Op de B-kant van Patsy staat Teenage Meisje, de Nederlandse vertaling van Stan Haag van Teenage Idol van Ricky Nelson uit 1962. Teenage Idol is geschreven door Jack Lewis. Na het origineel van Ricky Nelson is het Johnny Holiday die het als L' Idole Des Jeunes direct in 1962 covered. De single van Rein de Vries is ook in 1962 al uitgebracht, maar slaat in eerste instantie niet aan. Op 3 April 1965 bereikt Patsy een vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Sandra Dee overlijdt na een lang ziekbed op 20 Februari 2005 aan de gevolgen van een nierziekte. Sandra Dee wordt op 23 April 1942 als Alexandra Cymboliak Zuck in Bayonne, New Jersey geboren. Op 1 december 1960 trouwt zij met pop idool Bobby Darin met wie zij samen in de films Come September (1961), If A Man Answers (1962) en That Funny Feeling (1965) speelt. In de jaren zeventig duikt haar naam op in de musical Grease. In de musical zit het liedje dat Look At Me I'm Sandra Dee heet. Sandra Dee is 62 jaar geworden.

Op 20 Februari 2004 begint Brian Wilson een korte tour van elf optredens door Engeland met het eerste van vier optredens in de Royal Festival Hall in London. Tijdens de show speelt de ex-Beach Boy voor de eerste keer alle nummers van het nooit uitgebrachte meesterwerk Smile, wat de opvolger moest worden van het meesterlijke Pet Sounds. Kern van Smile is een vierdelig muziekstuk, Elements Suite, een samen met Van Dyke Parks (teksten) geschreven ode aan de vier elementen aarde, lucht, water en vuur. Het alvast als single uitgebrachte Good Vibrations verbaast de popwereld en schiet naar de bovenste regionen van de internationale hitparades. Een door LSD-gebruik in de war geraakte Brian Wilson slaagt er echter niet in de suite te voltooien, bang als hij is geworden dat het vuur-gedeelte her en der in de wereld brand zal veroorzaken. De overige groepsleden nemen de productie over en maken er het teleurstellende album Smile Smile van. The Independent schrijft de dag na het optreden in de Royal Festival Hall: "We knew we'd witnessed a miracle of sorts". In 2005 verschijnt het project Smile op DVD. Bij het bonus materiaal zitten hoogtepunten van de wereldpremiere in de Royal Festival Hall, alsmede het nummer Mrs O'Leary Cow en een impressie van de aftershow.

Alle vier de leden van Kiss, bassist Gene Simmons, zanger/gitarist Paul Stanley, drummer Peter Criss en gitarist Ace Freyley zetten op 20 Februari 1976 hun voetafdrukken in het cement voor het Grauman's Chinese Theater in Hollywood.

Op 20 Februari 1960 maakt de dan 17-jarige Jimi Hendrix met zijn groep The Rocking Kings zijn podiumdebuut tijdens een feestavond op zijn school in Seattle in de Amerikaanse staat Washington.

Jan Tekstra maakt op 20 Februari 2004 bekend dat De Kast definitief stopt. Tekstra doet deze uitspraak in een uitzending van Omroep Fryslxc3xa2n. In 2002 hebben zanger Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse De Kast al verlaten. Op 21 december 2002 hebben zij na het laatste concert van De Kast in de Amsterdam ArenA afscheid genomen van hun fans. Van der Ploeg en Outhuijse gaan verder met Spanner, een Engelstalige rock-groep. In het voorjaar van 2004 gaat Spanner op tournee door Duitsland. Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse worden bij De Kast vervangen door Jan Tekstra en Normaal-drummer Fokke de Jong. De nieuwe samenstelling van de groep uit het Friese Veenwouden, die zich vanaf zomer 2003 De Nije Kast noemt, is geen succes. Op aanraden van de platenmaatschappij spelen de bandleden vanaf eind Januari 2004 niet meer als De Nije Kast, maar weer gewoon als De Kast. Een paar weken later houdt de band er definitief mee op naar aanleiding van teleurstellende plaatverkoop. Zondag 4 juli 2005 verzorgt De Kast een afscheidsopreden in een uitverkochte Theatertuin te Rijs. Sytse Broersma, Kees Bode, Jan Tekstra en Fokke de Jong gaan verder met de band Bullo.

Op 20 Februari 1982 treedt Pat Benatar op Maui, Hawaii in het huwelijk met Neil Giraldo. Giraldo is producer en gitarist in de begeleidingsband van Pat Benatar en schrijft op dat moment ook veel nummers voor de zangeres. Voor Benatar is het haar tweede huwelijk. Eerder is de als Patricia Mae Andrzejewski geboren zangeres getrouwd geweest met Dennis T. Benatar van wie zij zijn achternaam later als artiestennaam gaat gebruiken. Pat Benatar en Neil Giraldo hebben twee dochters en zijn nog steed gelukkig getrouwd.

Twee makelaars uit Londen, Engeland moeten op 20 Februari 2001 voorkomen in het Snaresbrook Crown Court in Wanstead, Engeland. De twee worden er van beschuldigd naaktfotoos te hebben gestolen van Patsy Kensit, de ex-vrouw van Liam Gallagher van Oasis. De twee zouden de fotoos gestolen hebben toen zij bezig waren met de verkoop van het huis van Liam Gallagher

Bij de uitreiking van de 33ste uitreiking van de Grammy Awards op 20 Februari 1991 in Los Angeles is Quincy Jones de grote winnaar. Hij krijgt maar liefst zes prijzen. Het is voor het eerst dat een artiest zoveel Grammy Awards wint. Quincy Jones krijgt de Grammy's voor: Album Of The Year (Back On The Block), Best Rap Performance By A Duo Or Group (Back On The Block), Best Jazz Fusion Performance 1990 (Birdland), Arranging Best Arrangement On An Instrumental (Birdland), Arranging Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocal(s) 1990 (The Places You Find Love) en Producer Of The Year (Non-Classical).

Vanuit Earls Court Exhibition Centre in Londen worden op 20 Februari 2003 de door Davina McCall gepresenteerde uitreiking van de Brit Awards rechtstreeks door de Britse commerciele omroep ITV op de televisie uitgezonden. De Brit Awards gaan ondermeer naar Robbie Williams, Ms. Dynamite, Coldplay, The Sugababes, Will Young, Eminem, Pink, The Red Hot Chili Peppers en Norah Jones. Tom Jones wordt onderscheiden met een oeuvre-award.

Op 20 Februari 2007 wordt Kerry Katona met spoed in een ziekenhuis in Warrington in het Engelse graafschap Cheshire opgenomen. Hier bevalt de voormalige zangeres van Atomic Kitten van een dochter; Heidi Elizabeth Croft. De 26-jarige Kerry Katona is zes dagen eerder in het huwelijk getreden met de 34-jarige Mark Croft. Uit haar eerste huwelijk met Brian McFadden, zanger van Westlife, heeft Kerry Katona twee dochters; Molly en Lily Sue.

The Beach Boys staan op 20 Februari 1964 in de Western Recorders Studio in Los Angeles voor opnamen voor hun album Shut Down Volume 2. Opgenomen worden Don't Worry Baby, In The Parkin' Lot, This Car Is Mine, Cassius Love vs Sonny Wilson, Denny's Drums en Louie Louie. Shut Down Volume 2 wordt op 2 Maart 1964 in Amerika uitgebracht. Don't Worry Baby verschijnt in Mei 1964 op de B-kant van hun single I Get Around.

Op 20 Februari 2004 overlijdt de zangeres Minouche Barelli na een lang ziekbed. Minouche Barelli wordt op 13 December 1947 als Marie-Pierre Barelli in Parijs geboren. In 1967 doet zij voor Monaco mee aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Met het door Serge Gainsbourg geschreven nummer Boum Badaboum eindigt zij op de vijfde plaats. In 1980 doet Minouche Barelli mee aan de Franse voorronden voor het Eurovisie Songfestival, maar komt met Viens Dans Ma Farandole niet verder dan de zesde plaats in de halve finale. In 2002 neemt Minouche Barelli de Monegaskische nationaliteit aan. Voor die tijd woont zij in Parijs en werkt zij bij de Franse radio en televisie. Minouche Barelli is 56 jaar geworden.

John Raitt overlijdt op 20 Februari 2005 aan de complicaties van een longontsteking. In 1940 maakt Raitt als Broadway-acteur zijn filmdebuut in Little Nellie Kelly. Uit zijn huwelijk met Marjorie Haydock worden drie kinderen geboren: Steven, David en Bonnie Raitt. Bonnie Raitt groeit uit tot een wereldbekende zangeres/gitariste en weet gedurende haar carierre een aantal van 9 Grammy Awards te verdienen. John Raitt is 88 jaar geworden.

Op 20 Februari 1967 treedt de Engelse zanger Dave Berry in het huwelijk met de Nederlandse Marti van Lopik. Berry heeft de AVRO-verslaggeefster tijdens het Grand Gala Du Disque van 1965 leren kennen. In Juli 1968 wordt hun dochter Tanya geboren. Dave en Marti Berry zijn nog steeds met elkaar getrouwd.

Dat Buddy Holly vierendertig jaar na zijn dood in Engeland nog steeds niet vergeten is blijkt op 20 Februari 1993, wanneer de verzamel-CD Words Of Love op de eerste plaats van de Album Top 100 binnenkomt. Een week later wordt Words Of Love alweer van de eerste plaats verdrongen door het nieuwe album van East 17.

Tijdens de uitreiking van de Grammy Awards op 20 Februari 1977 krijgt Stevie Wonder twee Grammy's (Best Male Pop Vocal en Album Of The Year) voor zijn album Songs In The Key Of Life. Dit album is op 28 September 1976 uitgebracht, en staat op 16 Oktober 1976 op nummer 1 in de Billboard albumlijst in Amerika. Songs In The Key Of Life blijft veertien weken op de hoogste plaats staan. Na het album Fullfillingness' First Final moet de muziekwereld meer dan twee jaar wachten op nieuw plaatmateriaal van Stevie Wonder. Al die tijd werkt Stevie Wonder aan nieuw materiaal, en schrijft zoveel songs, dat hij beseft dat het een dubbelalbum moet worden. Stevie overlegt met Motown-baas Barry Gordy, met wie hij juist voor 13 miljoen dollar een zevenjarig contract heeft afgesloten. "Je bent stapelgek, maar ga je gang maar" is het antwoord van Gordy. Songs In The Key Of Life met 21 songs wordt uiteindelijk een dubbel-LP en een bonussingle. Stevie Wonder bespeelt zoals gewoonlijk de meeste instrumenten zelf. Op een aantal songs heeft hij zelfs geen enkele hulp nodig zoals in Knocks Me Off My feet, Village Ghetto Land en het religieuze Have A Talk With God. In Engeland en Nederland haalt het album de tweede plaats. Songs In The Key Of Life bevat vier hitsingles. I Wish, het laatst opgenomen nummer voor het album, wordt eerst als single uitgebracht en bereikt in Amerika de eerste plaats, en haalt in Nederland en Engeland de top 10. De ode aan Duke Ellington Sir Duke haalt ook al de eerste plaats in de VS. Iets minder succesvolle singles zijn As (met Herbie Hancock) en Another Star. Van de gastmuzikanten op het album is gitarist Michael Sembello het meest nadrukkelijk aanwezig. Hij is de medeschrijver van Saturn en speelt mee op nummers als Sir Duke, Ordinary Pain en Confusion. Ondanks het feit, dat Stevie Wonder in de jaren '80 met zijn albums nog de Amerikaanse LP top 10 haalt, weet hij het niveau van zijn meesterwerk Songs In The Key Of Life niet meer te benaderen.

Bob McBride overlijdt op 20 Februari 1998 in het North York General Hospital in Toronto, Canada aan de gevolgen van hartfalen. Bob McBride wordt op 17 November 1946 in Toronto geboren en is het meest bekend als zanger van Lighthouse. McBride komt in 1970 bij deze Canadese band wanneer hij de originele zanger Pinky Dauvin vervangt. Met McBride komt ook het succes met nummers als Hats Off To The Stranger, 1849 en One Fine Morning. In 1973 wint hij een Juno Award voor Outstanding Male Performance en is in 1974 voor een Juno Award genomineerd in de categorie Best Male Vocalist. McBride wordt in 1973 uit Lighthouse gezet wanneer hij gedurende opname sessies voor het album Can You Feel It herhaaldelijk afwezig is. Na zijn ontslag gaat het bergafwaarts met McBride. Hij lijdt aan suikerziekte en Hepatitus B. Bob McBride is 51 jaar geworden.

Zangeres Paula Abdul en acteur Emilio Estevez maken op 20 Februari 1992 bekend dat zij zich hebben verloofd. Op 29 April 1992 geven zij elkaar in Santa Monica het ja-woord. Hun huwelijk houdt maar twee jaar stand. Op 10 Mei 1994 wordt de echtscheiding uitgesproken.


Muziek Jarige Op 20 Februari

1937: Nancy Wilson - Zangeres USA
1940: Barbara Ellis - The Fleetwoods Zangeres
1941: Buffy Sainte-Marie - Zangeres Canada
1944: Lew Soloff - Blood Sweat & Tears Trompet
1945: Alan Hull - Zanger/Gitaar Lindisfarne († 17 November 1996)
1946: J. (Jerome) Geils - The J. Geils Band Gitaar
1950: Walter Becker -Steely Dan Bas
1951: Randy California - Spirit Gitaar († 2 Januari 1997)
1954: Jon Brant - Cheap Trick Bas
1960: Mark Reilly - Matt Bianco Zanger
1960: Kee Marcello (Kjell Hilding Lövbom) - Europe Gitaar
1960: Robert Boustead - King Kurt Bas
1967: Kurt Cobain - Nirvana Zanger/Gitaar († 5 April 1994)
1972: Neil Primrose - Travis Drums
1975: Brian Littrell - The Backstreet Boys Zanger
1977: Edwin Graham - The Darkness Drums
1985: Yulia Volkova Olegovna - tATu. Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten