Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 Februari

In het Engelse ochtenprogramma UK Breakfast TV is op 19 Februari 1996 de IJslandse zangeres Bjork te zien die op het vliegveld van Bangkok een journaliste tegen de vlakte slaat. Bij aankomst op het Don Muang vliegveld in Thailand probeert Bjork samen met haar 10 jaar oude zoon Indri de aanwezige journalisten te ontwijken. Wanneer dit niet lukt en Julie Kaufman, een journalist van de Engelse IBC's show Fast Forward, een microfoon onder de neus van haar zoon duwt gaat de zangeres door het lint. Later biedt Bjork de desbetreffende journaliste haar excuses aan. Julie Kaufman besluit na de excuses van Bjork geen aanklacht in te dienen. Het gerucht gaat dat Kaufman naar aanleiding van de aanval een aanbod krijgt om een rol te spelen in een televisie reclame voor een haarspray: "Tough enough to hold against ANY raging mad artists attack". De journaliste is hier niet op in gegaan.


Adele Bloemendaal komt op 19 Februari 1972 op een 16e plaats de Nederlandse Top 40 binnen met haar carnavalsnummer Wat Heb Je Gedaan Daan. Wat Heb Je Gedaan Daan is geschreven door Drs. P. De B-kant van deze single, Bierement, is van de hand van Dick Schallies en Pieter Goemans. Adele Bloemendaal wordt op Wat Heb Je Gedaan Daan begeleid door een koor en een orkest onder leiding van Jack Bulterman. Op Bierement wordt zij bijgestaan door een koor en een orkest onder leiding van Bert Paige. Rob Touber is de producer van deze single. Wat Heb Je Gedaan Daan bereikt op 26 Februari 1972 de negende plaats als hoogste notering.


Op 19 Februari 1958 brengt End Records de eerste single uit van The Miracles met als titel Got A Job. Het is het antwoord op de Amerikaanse nummer één Get A Job van The Silhouettes. De plaat haalt de hitparade niet, maar vormt wel indirect de aanleiding voor de latere oprichting van het Motown label. Het nummer is namelijk geschreven door Berry Gordy, die op dat moment nog zijn brood verdient als componist. Hij laat het nummer opnemen door de groep van de op deze dag 18 jaar geworden Smokey Robinson, die hij kort tevoren tijdens een auditie heeft ontmoet. Het is het begin van een uitermate succesvolle samenwerking. Wanneer de twee mannen, in de loop van 1959, een royalty cheque van maar een paar dollar ontvangen, besluit Berry Gordy om zijn eigen label te beginnen en zijn The Miracles de eerste groep die bij hem tekent. The Miracles op de foto zijn van links naar rechts Clarence Dawson, Pete Moore, Ronnie White en Smokey Robinson, op de voorgrond zit James Grice.


De Engelse rockmuzikant Kelly Groucutt overlijdt op 19 Februari 2009 in Worcester, Engeland aan de gevolgen van een hartaanval. Michael William (Kelly) Groucutt wordt op 8 September 1945 in Coseley, Staffordshire geboren en is 15 jaar wanneer hij als Rikki Storm van Rikki Storm &a The Falcons zijn muzikale carriere begint. Groucutt is lid van de groep Sight And Sound, wanneer hij in 1974 gevraagd wordt voor de Eldorado-tournee van ELO. Hij valt al snel op door zijn stemgeluid. Zijn opvallende stem is goed te horen in latere songs van ELO, zoals Nightrider (1975), Poker (1975), Above The Clouds (1976), Sweet Is The Night (1977) en The Diary Of Horace Wimp (1979). Groucutt voert geregeld ook de operapartij uit tijdens de live-optredens van Rockaria! (1976). Op het eerste album van Groucutt met Electric Light Orchestra, Face the Music uit 1975, speelt hij basgitaar en is hij achtergrondvocalist. Kelly Groucutt speelt ook mee op de platen A New World Record (1976), Out of the Blue (1977), Discovery (1979), Xanadu (1980) en Time (1981). In 1982 brengt hij zijn soloplaat, simpelweg Kelly genoemd, uit. Op deze plaat spelen ook zijn ELO-collega's Bev Bevan, Richard Tandy, Mik Kaminski en hun orkestarrangeur en dirigent Louis Clark mee. De single Am I A dreamer? krijgt enige airplay, maar wordt geen hit. Kelly blijft bij ELO tot bij de opnames van Secret Messages in 1983. Hij verlaat de groep na discussies over de betaling van royalty's en spant zelfs een kortgeding aan tegen groepsleider Jeff Lynne. Voor het tot een rechtszaak komt, wordt een vergelijk gemaakt voor een bedrag van £300.000. Kelly Groucutt speelt na zijn vertrek bij ELO bij een aantal spin-off-groepen van ELO, zoals Orkestra, ELO Part 2 en The Orchestra. Met The Orchestra (bestaande uit vroegere leden van ELO en ELO Part II) maakt hij een wereldtournee. Groucutt neemt ook deel aan een tournee van een plaatselijke groep, Session 60. Kelly Groucutt is 63 jaar geworden.


Manfred Mann's Earth Band staat op 19 Februari 1977 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Blinded By The Light. Het nummer is geschreven door Bruce Springsteen en staat op zijn album Greetings From Asbury Park, N.J. uit 1973. Het is voor Bruce Springsteen de eerste keer dat één van zijn nummers op Nr 1 in Amerika komt. Nog voor Manfred Mann's Earth Band, heeft Allan Clarke (zanger The Hollies) Blinded By The Light opgenomen. Zijn versie doet echter niets.


Vanaf 19 Februari 1985 ligt het solo album, She's The Boss, van Mick Jagger in de platenwinkel. She's The Boss komt op 9 Maart 1985 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en haalt de tweede plaats. Naast de titelsong staan op deze door Mick Jagger, Nile Rodgers en Bill Laswell geproduceerde plaat ondermeer: Lonely At The Top, Running Out Of Luck en de hitsingle Just Another Night, die op 16 Maart 1985 twee weken op de vierde plaats van de Top 40 staat. Mick Jagger wordt op She's The Boss ondermeer bijgestaan door G.E. Smith (gitaar), Chuck Levall (toetsen, Bernard Edwards (bas), Steve Ferrone (drums) en verder nog Robbie Shakespear, Sly Dunbar, Jeff Beck, Jan Hammer, Pete Townshend en Herbie Hancock.


Op 19 Februari 1958 verlaat Carl Perkins platenmaatschappij Sun Records, van Sam Phillips. De zanger/gitarist tekent een contract bij Columbia Records. De opnamen voor Columbia hebben niet meer de importantie als die voor Sun, waar hij ondermeer het nummer Blue Suede Shoes opneemt.


De Amerikaanse tournee van David Crosby samen met Graham Nash wordt op 19 Februari 2007 afgelast. Reden is de slechte gezondheid van Crosby, waardoor eerder ook al een tournee door Australie is afgezegd. Manager Donald Miller verklaart namens David Crosby het volgende: "We deeply regret that the band will not be able to embark on this tour as scheduled. At this time, we thank you for your understanding and the band looks forward to seeing you this fall." Op 30 September 2007 wordt onder de naam An Evening With David Crosby And Graham Nash met een concert in het Thomas Wolfe Auditorium in Asheville, North Carolina alsnog met de tour begonnen.


Paul Simon komt op 19 Februari 1973 op een dertigste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn eerste solosingle, Mother And Child Reunion. Paul Simon komt op het idee voor de titel, wanneer hij in een Chinees restaurant in New York een gerecht besteld met kip en eieren als belangrijkste ingredienten. De naam van het gerecht is Mother And Child Reunion, een logische naam, het ei (child) wordt met de kip (mother) weer verenigd (reunion) op een bordje. Paul Simon vind de naam zo grappig dat hij het op een servetje schrijft en meeneemt naar huis. Mother And Child Reunion haalt op 11 Maart 1973 de zevende plaats.


Op 19 Februari 2009 wordt de Finse heavy metal-gitarist Miika Tenkula dood aangetroffen in zijn woning in Muhos, Finland. Over de officixc3xable doodsoorzaak van Tenkula worden geen mededelingen gedaan, maar verschillende bronnen bevestigen dat de gitarist al jaren een drankprobleem heeft. Miika Tenkula wordt op 6 Maart 1974 in Muhos, Finland geboren en is in 1989 een van de oprichters van Sentenced, dat dan nog Deformity heet en deathmetal speelt. Naast gitarist is Tenkula op de demoxe2x80x99s en het debuutalbum Shadows Of The Past (1991) ook de zanger van Sentenced. In de hierop volgende jaren veranderd Sentenced langzaam van deathmetal naar melodieuze deathmetal - zoals op hun doorbreekkalbum Amok (1995). Vervolgens groeit Sentenced met albums als Frozen (1998), Crimson (2000) en The Cold White Light (2002) uit tot een populaire gothic metalband. Dit gebeurd allemaal onder leiding van Tenkula, die de belangrijkste componist binnen de band is. Daarnaast is Tenkula opvallend vanwege zijn sfeervolle, melodieuze gitaarspel in een tijd dat Finse gitaristen vooral bekend staan om hun technische vingervlugheid. Na The Funeral Album (2005) houdt de band ermee op. Tenkula heeft dan al een ernstig drankprobleem, wat nog verergerde na het uiteenvallen van zijn band.  Miika Tenkula is 34 jaar geworden.


Cliff Richard en Phil Everly komen op 19 Februari 1983 binnen in de Britse hitparade met hun duetsingle She Means Nothing To Me. Op de B-kant van deze single staat A Man And A Woman, wat solo door Phil Everly wordt gezongen. Cliff Richard en Phil Everly hebben She Means Nothing To Me in December 1982 onder productionele leiding van Stuart Coleman in Londen opgenomen. Het door John David geschreven She Means Nothing To Me bereikt de negende plaats in de Britse hitlijst. In Nederland komt het plaatje op 12 Maart 1983 niet verder dan de 20ste plaats in de Tipparade.


Op 19 Februari 1980 overlijdt Bon Scott. Na een avond zwaar stappen in Londen, wordt de zanger van AC-DC dood aangetroffen op de achterbank van de auto van een vriend. Volgens de officiele lezing is Bon Scott overleden aan alcoholvergiftiging, maar volgens een hardnekkig gerucht is hij in werkelijkheid gestikt in zijn eigen braaksel. Bon Scott wordt op 9 Juli 1946 als Ronald Belford Scott geboren in het plaatsje Kirriemuir in Schotland. In 1952 verhuist hij naar Australie. Begin jaren 70 heeft Scott enig succes met zijn band Fraternity. In 1973 raakt Bon Scott ernstig gewond in een motor-ongeluk waarbij hij zijn linker testikel verliest. Fraternity gaat zonder Scott verder. In 1974 maakt Bon Scott, dan werkend als een parttime chauffeur, voor het eerst kennis met de leden van AC/DC. De band wordt op dat moment geleid door de broertjes Angus en Malcolm Young. Deze twee zijn de jongere broertjes van Scotts vriend George Young van The Easybeats. Scott is verbaasd over de energie van de band, terwijl de naieve bandleden, op hun beurt, behoorlijk ingenomen zijn door de ervaren voorman. Wanneer zanger Dave Evans van AC-DC een paar maanden later wordt ontslagen, neemt de band na een auditie Bon als nieuwe zanger aan. Via optredens in kleine clubs weet AC-DC zich al gauw een flinke schare fans te verwerven en het duurt dan ook niet lang voordat het debuutalbum High Voltage verschijnt. De van dit album getrokken, acht minuten durende single Baby Please Don't Go staat wekenlang nummer 1 in Australie en de naam AC/DC wordt een begrip. Onder leiding van het componisten- en producersduo Harry Vanda & George Young verschijnen de albums T.N.T. en Dirty Deeds Done Dirt Cheap die in eigen land grote successen worden. In 1976 vertrekt de groep naar Engeland en het vasteland van Europa,waarna het album Let There Be Rock uitkomt. Als daarna ook in de Verenigde Staten getoerd wordt, groeit AC/DC langzaam uit tot een van de belangrijkste hardrock-acts. Via de hitsingles Whole Lotta Rosie en Rock 'N Roll Damnation breekt de groep ook in Nederland door. In de zomer van 1979 verschijnt het album Highway To Hell, de best verkopende AC/DC-plaat tot dan toe. Het is het laatste album met zanger Bon Scott. Na het overlijden van Scott besluit de groep verder te gaan met de van Geordie afkomstige Brian Johnson. Bon Scott wordt begraven in Freemantle Cemetery's Memorial Garden in Western Australia. Bon Scott is 33 jaar geworden.


De Achterhoekse rockgroep Jovink en de Voederbietels maakt op 19 Februari 2005 bekend dat de 27-jarige Hendrik Jan Bökkers de nieuwe gitarist wordt en daarmee de vervanger is voor Richard Jansen die in Januari 2005 uit de band is gezet wegens een conflict. Bökkers staat op 5 Maart 2005 in Dalfsen voor de eerste keer tijdens het eerste optreden van een nieuwe concertreeks met Jovink en de Voederbietels op het podium.


Pamela Anderson en Tommy Lee, de drummer van de rockgroep Motley Crue trouwen op 19 Februari 1995 in Cancun, Mexico. Dat het huwelijk wordt voltrokken in Cancun, is puur toeval. Kort nadat de twee met elkaar kennis hebben gemaakt, moet Pamela naar Cancun voor een reklame-fotosessie. Tommy Lee vliegt haar achterna en heeft vijf dagen nodig om haar zover te krijgen dat ze ter plekke haar ja-woord geeft. Het is het begin van een stormachtig huwelijk. Pamela en Tommy Lee krijgen twee kinderen, op 6 Juni 1996 wordt zoon Brandon Thomas geboren en op 29 December 1997 hun tweede zoon Dylan Jagger. Op 28 februari 1998 wordt de echtscheiding tussen Tommy Lee en Pamela Anderson door een rechter in Hollywood uitgesproken. Vanaf juni 1999 zijn de twee sterren nog enige tijd bij elkaar.


Platenmaatschappij Apple brengt op 19 Februari 1971 de single Another Day van Paul McCartney uit. Another Day is de eerste solo-single van de ex-Beatle, en is afkomstig van Ram, het tweede solo album van McCartney. Another Day, met op de B-kant het nummer Oh Woman Oh Why, komt op 20 Maart 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de zesde plaats als hoogste notering.


Het optreden (foto) van Michael Jackson op 19 Februari 1996 tijdens de uitreiking van de Brit Awards in Londen wordt ernstig verstoord door Jarvis Cocker. De zanger van Pulp rent tijdens het optreden van Michal Jackson het toneel op en laat zijn blote achterwerk aan het publiek te tonen. De aktie lukt, omdat de security net te laat in grijpt. Volgens Jarvis Cocker gedraagt Michael Jackson zich als een soort Jezus als hij met een groot kinderkoor op het toneel staat. Na de aktie wordt Cocker gearresteerd op verdenking dat hij de kinderen die op het podium stonden, wilde aanvallen. In Maart 1996 wordt de aanklacht tegen de zanger ingetrokken. Prijzen op deze uitreiking van de Brit Awards zijn er ondermeer voor Paul Weller (British Male Solo Artist), Annie Lennox (British Female Solo Artist), Oasis (Best British Group en Best Album voor What's The Story Morning Glory?' en Best British Video voor Wonderwall), Supergrass (British Breakthrough Act), Bon Jovi (International Group), Alanis Morissette (International Breakthrough Act) en David Bowie (Outstanding Contribution To Music Award).


Op 19 Februari 1966 komt Glaasje Op Laat Je Rijden van Sjakie Schram op de 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. In dit nummer roept Sjakie Schram iedereen op om niet met een slok op achter het stuur te kruipen. De tekst van Glaasje Op Laat Je Rijden is geschreven door Radio Veronica-diskjockey Joost den Draayer (alias Willem van Kooten) op muziek van Joop Portengen. Glaasje Op Laat Je Rijden bereikt op 5 Maart 1966 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Sjakie Schram wordt op 2 Februari 1927 in amsterdam geboren en overlijdt op 20 Mei 1989. In de periode 1965-1970 kan hij zich nog meten met grote volkszangers als Johnny Hoes, johnny jordaan, Vader Abraham en Willy Alberti. Bassie en Adriaan schrijven voor hem nog het nummer Ik Heb Niets Gezien en Jack Jersey het nummer Zuster Oh Zuster. Als in 1969 Ajax in Madrid haar eerste Europacup finale haalt schrijft hij nummer Ajax, Geef Hem Van Katoen. Andere bekende nummers van Sjakie Schram zijn: Tante Mien Mag Ik Je Poesje Even Zien, Oh Joke, Kon Jij Maar Koken, Ik Zie, Ik Zie Wat Jij Niet Ziet en Allemaal Op De Bok.


Rich Stevens, de voormalige leadzanger van The Tower Of Power, wordt op 19 Februari 1976 in San Jose, Californie gearresteerd op verdenking van een drie dubbele drugsmoord. In November 1976 wordt hij, samen met een mede-verdachte, schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maal zeven jaar tot levenslang.


Op 19 Februari 1941 wordt Ellen Naomi Cohen (op foto met haar moeder Bess) geboren, beter bekend als Mama Cass van The Mamas & The Papas. In de zomer van 1965 wordt ze, als laatste, lid van de groep van John & Michelle Philips en zijn de Mamas & Papas een feit. De groep scoort een reeks van top 10 hits waarvan de laatste, Dream A Little Dream Of Me, tevens de eerste solohit is van Mama Cass. Na haar vertrek uit The Mama's & Papa's begint ze aan een solo carriere. Haar solocarriere duurt helaas niet lang. Tijdens een verblijf in Engeland, waar ze twee weken aaneenoptreedt in het London Palladium, overlijdt ze op 29 Juli 1974 aan een hartaanval. Aanvankelijk wordt gezegd dat ze gestikt is tijdens het eten van een broodje. Tijdens de lijkschouwing blijkt evenwel dat ze een hartaanval heeft gehad, veroorzaakt door overgewicht. Mama Cass Elliot ligt begraven op het Court of Tanach, Mount Sinai Memorial Park in Los Angeles. Wanneer in 1998 The Mama's & Papa's opgenomen worden in The Rock & Roll Hall Of Fame, is het haar enige dochter, Owen, die de prijs uit naam van haar moeder in ontvangst neemt.


Twee Britse dagbladen moeten op 19 Februari 2005 een schadevergoeding geven aan Yusuf Islam, de zanger die vroeger als Cat Stevens door het leven ging. Zowel The Sun als The Sunday Times hebben geschreven dat de zanger banden heeft met terroristische organisaties. De kranten hebben bevestigd dat ze Yusuf geld hebben gegeven, maar willen niet onthullen om hoeveel het exact gaat. Yusuf Islam maakt bekend dat het geld zal doorgestort worden naar een door hem opgezet project om kinderen te helpen die wees zijn geworden als gevolg van de tsunami-ramp.


Dick Clark (foto) is op 19 Februari 1974 de presentator tijdens de allereerste uitreiking van de American Music Awards. Samen met The Billboard Music Awards, The Grammy Awards en The Rock And Roll Hall Of Fame Ceremony is The American Music Awards een van de vier jaarlijks terugkerende muziek evenementen in Amerika. Verschil is echter dat de AMA's niet worden uitgereikt door de platenindustrie, maar dat de winnaars door muziekliefhebbers gewozen worden. Winnaars tijdens de eerste uitreiking van The American Music Awards zijn ondermeer Jim Croce (Favorite Male Artist - Pop/Rock), Helen Reddy (Favorite Female Artist - Pop/Rock), The Carpenters (Favorite Band, Duo or Group - Pop/Rock), Bad Bad Leroy Brown van Jim Croce (Favorite Single - Pop/Rock), Lady Sings The Blues van Diana Ross (Favorite Album - Pop/Rock), Stevie Wonder (Favorite Male Artist - Soul/Rhythm & Blues) en I'm Still In Love With You van Al Green (Favorite Album - Soul/Rhythm & Blues)


Op 19 Februari 1988 geeft George Michael een uitverkocht concert in het Budokan in Tokyo. Het is het eerste van zes optredens tijdens het Japanse gedeelte van zijn Faith World Tour.


Don en Phil Everly staan op 19 Februari 1964 in Nashville, Tennessee in de studio om hun nieuwe single Ain't That Loving You Baby op te nemen. Door het nieuwe geluid van de Engelse beatgroepen, dat in 1964 de wereld verovert, wordt deze single van The Everly Brothers geen hit.


Op 19 Februari 1994 heeft Mariah Carey haar eerste nr. 1 hit in Engeland met haar versie van Without You. Harry Nilsson heeft in 1972 eveneens een nummer 1 met zijn versie van Without You. Het zijn echter de schrijvers van het nummer, Pete Ham en Tom Evans, die Without You in 1970 met hun groep Badfinger voor het eerst opnemen voor het album No Dice. Pete Ham en Tom Evans zijn er van het schrijven van Without You niet gelukkiger door geworden. In een voortdurend gevecht met platenmaatschappijen om de royalties, plegen ze uiteindelijk allebei zelfmoord. Pete Ham in 1975 en Tom Evans in 1983.


Op 19 Februari 1995 geeft de Zweedse groep Roxette ter gelegenheid van de viering van het Chinese nieuwe jaar geeft een concert in het Capitol Indoor Stadium in de Chinese hoofdstad Beijing. Het is voor het eerst sinds 1984 dat een westerse groep in China optreedt. Ruim 11.000 uitzinnige Chinese fans zijn getuige van het concert. George Michael is de laatste die in China opgetreden heeft.


De AVRO zendt op 19 Februari 1946 de allereerste aflevering van Arbeidsvitaminen op de radio uit. In de omroepgids wordt vermeld dat het "een vrolijk programma voor huis en fabriek" is. De eerste plaat is Go Ahead van The Columbia Orchestra. Op 19 Februari 1996 wordt het 50-jarig bestaan van Arbeidsvitaminen op Radio 3 gevierd met een extra lange uitzending. De marathonuitzending wordt 's morgens om negen uur geopend door AVRO-voorzitter Wallis de Vries met Nine To Five van Dolly Parton, waarna Hans Schiffers het programma tot vijf uur 's presenteerd. Van twaalf tot twee uur is Rene Froger als gastpresentator te horen. Op 1 Mei 2006 wordt Arbeidsvitaminen opgenomen in het Guinness Book of World Records als het langstlopende, landelijke radioprogramma ter wereld. Het radioprogramma viert in 2006 haar 60e verjaardag. Het record stond wereldwijd nog niet eerder op naam van een ander radioprogramma en is speciaal voor de Arbeidsvitaminen in het leven geroepen. Tijdens deze Dag Van De Arbeidsvitaminen rijkt een afgevaardige van het Guinness Book Of World Records die speciaal uit Londen is overgekomen het officixc3xable certificaat aan Gerard Ekdom en zijn team uit (foto). Ook burgemeester Bakker van de gemeente Hilversum is hierbij aanwezig.


Op 19 Februari 1981 wordt er voor de eerste keer in een Amerikaans muziekblad aandacht besteedt aan U2. In Rolling Stone staat een artikel van journalist James Henke met de titel "Here Comes The Next Big Thing".


Platenmaatschappij Dot lanceert op 19 Februari 1955 zanger Pat Boone als A Great New Voice. De debuutsingle van Boone, Two Hearts Two Kisses, haalt een twaalfde plaats in de Amerikaanse hitparade.


Op 19 februari 1999 wordt Phoenix Chi Gulzar in Londen geboren. Zij is de dochter van Melanie Brown (alias Mel B) van The Spice Girls en haar Nederlandse man Jimmy Gulzar. Mel B is op 13 September 1998  in het huwelijk met de danser Jimmy Gulzar. Na een huwelijk van zestien maanden gaan Mel B. en Jimmy Gulzar in Januari 2000 uit elkaar.


De Franse zanger Charles Trenet overlijdt op 19 Februari 2001 in een ziekenhuis in de Parijse voorstad Créteil aan de gevolgen van een hersenbloeding. Charles Trenet wordt op 18 Mei 1913 in Narbonne, Frankrijk geboren. Voor de Tweede Wereldoorlog begint hij zijn loopbaan als decorbouwer. Grote hits heeft hij met chansons als Boum in 1937 en La Mer in 1946. Charles Trenet is één van de Franse sterren die ook geregeld in Hollywood-films te zien zijn. In de jaren zestig raakt Trenet uit de mode, omdat hij voor de tijdgeest van toen te vrijblijvend was. Maar wanneer in de jaren zeventig blijkt dat hij alle rages heeft overleefd, krijgt elk optreden het karakter van een huldiging. Op zijn tachtigste treedt Trenet op in een uitverkochte Opera-Bastille in Parijs en wanneer hij 84 wordt, krijgt hij de hoogste Franse onderscheiding: commandeur in het Lxc3xa9gion d'Honneur. Tot het einde van zijn leven heeft Trenet op de planken gestaan. Charles Trenet is 88 jaar geworden.


Cliff Richard is op 19 Februari 1969 één van de gasten die Cilla Black ontvangt in haar televisieshow op de BBC. Cliff Richard zingt ondermeer de nummers Good Times (Better Times) en Don't Forget To Catch Me.


Op 19 Februari 1957 zendt de Vlaamse televisie voor de eerste keer een Nationaal Songfestival uit. Rina Pia zingt Straatdeuntje, A Gay Night In Paris en De Jodelende Koe. Het publiek kiest Straatdeuntje als het liedje dat Belgie gaat vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Opmerkelijk is dat niet Rina Pia, maar Bobbejaan Schoepen met Straatdeuntje op 3 Maart 1957 in het West-Duitse Frankfurt voor Belgie op het toneel staat. Ook al heeft hij een cowboypak aan en geeft hij een prachtig stukje kunstfluiten ten beste, toch eindigt Bobbejaan Schoepen op de voorlaatste plaats. Corry Brokken wint voor Nederland dit Eurovisie Songfestival met Net Als Toen.


Jesse James Louis Bon Jovi wordt op 19 Februari 1995 geboren als zoon van Jon Bon Jovi en zijn vrouw Dorothea Hurley. De zanger van Bon Jovi en zijn vrouw hebben dan al een dochter, Stephanie Rose, die op 13 Mei 1993 is geboren. Jon Bon Jovi en zijn jeugdliefde die op 29 April 1989 in Las Vegas, Nevada in het huwelijk zijn getreden krijgen samen nog twee kinderen; Jacob Hurley Bon Jovi (7 Mei 2002) en Romeo Jon Bon Jovi (born on March 29, 2004), Jacob Hurley Bon Jovi (born May 7, 2002), Jesse James Louis Bon Jov (29 Maart 2004).


Op 19 Februari 1968 gaat in Londen de musical Charlie's Girl in premixc3xa8re. De hoofdrol van deze West End misical wordt gespeeld door Gerry Marsden. Na zijn vertrek bij Gerry & The Pacemakers in Oktober 1968 legt zanger Gerry Marsden zich toe op een carierre bij televisie en musical. In het voorjaar van 1971 is de laatste voorstelling van Charlie's Girl.


Bart Peeters presenteert op 19 Februari 2006 op de Vlaamse televisie de finale van Eurosong. Winnares is Kate Ryan die met haar liedje Je T' Adore Belgie in Mei 2006 mag vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Tweede wordt La Shakhra met Wonderland. De favouriete Belle Perezs eindigt op de derde plaats, gevolgd door Brahim, Barbara Dex, Kaye Styles en Els de Schepper. Tijdens het Eurovisie Songfestival blijft Kate Ryan, evenals de Nederlandse meidengroep Treble, op 10 Mei 2006 in de voorronde steken. Het Eurovisie Songfestival wordt twee dagen later gewonnen door Lordi uit Finland met Hard Rock Hallelujah.


Tony Hadley treedt op 19 Februari 1983 in het huwelijk met Leonie Lawson. De zanger van Spandau Ballet en zijn vrouw krijgen drie kinderen (Thomas, Toni en Mackenzie). In 2003 gaan Tony en Leonie Hadley uit elkaar. Tony Hadley krijgt op 21 December 2006 nog een dochter samen met zijn nieuwe vriendin Alison Evers. 


Jaap van de Merwe overlijdt op 19 Februari 1989 aan de gevolgen van een hartaanval. Jacobus Marinus van de Merwe wordt op 14 September 1924 in Rotterdam geboren en begint na de Tweede Wereldoorlog zijn carriere als journalist bij o.a. Het Vrije Volk. In 1959 kiest hij definitief voor het cabaret en wordt hij auteur en artistiek leider van het Leidseplein Cabaret in Amsterdam. Van de Merwe schrijft maatschappij-kritische teksten voor zichzelf en voor anderen (ondermeer Wim Kan, Wim Sonneveld, Sieto Hoving, Gerard Cox, Fons Janssen, Jenny Arean, Adele Bloemendaal en Jasperina de Jong). Voor de televisie schrijft hij onder meer de serie Het Oproer Kraait. Daarnaast vertaalt Jaap van de Merwe Amerikaanse televisieseries. Zo zijn Stiefbeen En Zoon en Tot De Dood Ons Scheidt van zijn hand. Voor Toneelgroep Centrum schrijft hij de musical Tehuis en voor Nooys Volkstheater Hadjememaar. In 1981 wil Jaap van de Merwe in het Amsterdamse Odeontheater een soloprogramma brengen. Enkele dagen voor de premiere laat hij het echter afweten, omdat hij aan faalangst lijdt. Een jaar voor zijn dood brengt Jaap van de Merwe in eigen beheer nog een CD met zijn beste werk uit. Jaap van de Merwe is 64 jaar geworden.


Op 19 Februari 1966 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Jim Dale ontvangt in dit populaire muziekprogramma Lulu, Billy Fury, Peter & Gordon, The Animals, The Kaye Sisters, Jim Dale, The Mark Four, Mike Felix en het nieuwe talent Marc Bolan, die zijn nieuwe single The Wizard brengt.


Muziek Jarige Op 19 Februari

1936: Bob Engemann - The Lettermen Zanger
1940: Bobby Rogers - The Miracles Zanger
1940: William 'Smokey' Robinson - Zanger USA
1941: Mama Cass Elliot - Mamas & Papas Zangeres († 29 Juli 1974)
1943: Lou Christie (Lugee Sacco) - Zanger USA
1946: Pierre van der Linden - Focus Drums
1946: Paul Dean - Loverboy Gitaar
1948: Mark Andes - Jo Jo Gunne Bas
1948: Toni Iommi - Black Sabbath Gitaar
1949: Eddie (Edward) Hardin, - Spencer Davis Group Toetsen
1950: Andy Powell - Wishbone Ash Gitaar
1954: Jamie West-Oram - The Fixx Gitaar
1957: Dave Wakeling - The Beat Zanger/Gitaar
1957: Falco (Johann Holzel) - Zanger Oostenrijk († 6 Februari 1998)
1960: Holly Johnson - Frankie Goes To Hollywood Zanger
1960: Prince Mark D (Mark Morale) - Fat Boys Rapper
1963: Seal (Henry Samuel) - Zanger Engeland
1964: Doug Aldrich - House Of Lords Gitaar
1965: Kate Radley - Spiritualized Toetsen
1968: Frank Watkins - Obituary Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten