Zoeken in de muziekgeschiedenis

1 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 2 Mei

Op 2 Mei 1979 staat The Who in The Rainbow Theater in Finsbury Park, Londen. Het is voor The Who het eerste concert met de nieuwe drummer Kenny Jones (rechts). De voormalige drummer van The Faces neemt de plaats in van Keith Moon die in de nacht van 6 op 7 September 1978 op 32 jarige leeftijd September 1978 is overleden. Ook is The Who uitgebreid met de komst van toetsenist John 'Rabbit' Bundrick. In de Melody Maker van 12 Mei 1979 schrijft Mark Willimas dat de nieuwe Who "A joyous experience of Rock n' Roll excellence" is. Over het eerste optreden van Kenny Jones schrijft Williams: "It should be noted that Kenny Jones is not Keith Moon, didn't try to ape Keith Moon's unique style and wisely chose to drive things along in a manner which fell somewhere in between Carmen Appice and Prairie Prince. Which is to say he threw in all the appropriate embellishments without shirking the essential task of providing a powerbase for bass and lead guitars. He rarely utilised the full capabilities of his massive 15-piece kit, but he created a solid and fairly resourceful bottom line." Even verder in zijn recensie schrijft Williams nog: "Very rarely did anyone screw up, although it should be said that Kenny Jones didn't take any chances and wore headphones linked direct to the onstage mixer during several numbers. When Pete Townshend and John Bundrick started running a bit too fast during the diminuendo passage on Who Are You? they were conducted back to the correct tempo by Jones' assertive right hand." The Who speelt die avond de volgende setlist: Substitute, I Can't Explain, Baba O'Riley, The Punk And The Godfather, Boris The Spider, Sister Disco, Music Must Change, Behind Blue Eyes, Dreaming From The Waist, Pinball Wizard, See Me Feel Me, Long Live Rock, Bargain, Who Are You?, My Generation, Join Together, My Generation Blues, Magic Bus en Won't Get Fooled Again. Toegift; The Real Me.

De Schotse zangeres Sheena Easton komt op 2 Mei 1981 op nummer 1 in de Billboard Hot 100 met het nummer Morning Train (9 To 5). De toevoeging Morning Train is gedaan om elke verwarring weg te nemen met het Dolly Parton nummer 9 To 5 wat enkele maanden eerder een grote hit is geweest in Amerika. Sheena Easton wordt op 29 April 1959 in Bellshill, Schotland geboren als Sheena Shirley Orr. In 1992 laat ze zich naturaliseren tot Amerikaanse.

Zanger Robert Plant brengt op 2 Mei 2005 zijn album Mighty ReArranger uit. Aan het album wordt ook weer door de band The Strange Sensation meegewerkt. Met The Strange Sensation maakte Plant in 2002 het album Dreamland, dat voor een Grammy Award werd genomineerd. The Strange Sensation bestaat uit: drummer Clive Deamer (Portishead en Roni Size), bassist John Baggott (Portishead en Massive Attack), bassist Billy Fuller (Fuzz Against Junk) en de gitaristen Skin (Cast) en Justin Adams (Sinead O'Connor). Van het nieuwe album wordt het nummer Shine It All Around als single uitgebracht.

Op 2 Mei 1960 kondigt Ben E. King aan dat hij The Drifters gaat verlaten, zodra de groep een vervanger voor hem heeft gevonden. Ben E. King is sinds 1959 de lead-zanger bij The Drifters. King tekent een contract bij Atlantic Records en scoort zijn eerste solo hit met Spanish Harlem, die op 31 December 1960 de Billboard Hot 100 binnenkomt, en een tiende plaats bereikt. In de tussenliggende tijd neemt hij evenwel ook nog een paar nummers voor The Drifters op, waaronder de Amerikaanse nummer 1 hit Save The Last Dance For Me.

The Beat begint op 2 Mei 1981 aan een 17 dagen durende tour door Engeland met een optreden in de Sophia Gardens in Cardiff. Kaartjes kosten slechts £3.50, maar op vertoon van een werkloossheidsverklaring nog maar £2.50.

De legendarische Britse band Cream staat 37 jaar na hun afscheidsconcert op 26 November 1968 in The Royal Albert Hall in Londen weer op hetzelfde podium als weleer. Eric Clapton (60), Jack Bruce (61) en Ginger Baker (65) geven op Maandag 2 Mei 2005 het eerste van vier optredens in de Royal Albert Hall in Londen. De concerten (2, 3, 5 en 6 Mei 2005) zijn binnen de kortste tijd uitverkocht. Op de internetveiling eBay loopt de prijs van een tweetal kaartjes op naar 1200 euro. Cream geeft een ruim twee uur durend concert, waarbij de bekende nummers als White Room, Crossroads en Sunshine of Your Love niet ontbreken. Cream maakt in de jaren zestig vernieuwende muziek door hardrock met blues en jazz te combineren. De groep gaat echter ten onder aan ruzies, drank en drugs. Na het afscheidsconcert speelt het drietal in 1993 nog een keer samen in Los Angeles. Cream staat bekend om zijn lange improvisaties. Clapton maakte onlangs bekend dat de bandleden als gevolg van hun zware drugsgebruik soms vergaten welk nummer ze speelden en maar doorgingen met improviseren tot ze zich het nummer herinnerden. De nummers die Cream tegenwoordig speelt zijn dan ook een stuk korter dan vroeger. Clapton is tegenwoordig van zijn drankverslaving af en hij voert campagne tegen drugs. Eind 2005 verschijnt van de optredens een dubbel DVD en CD met een selectie van de vier concerten, onder de naam Cream Royal Albert Hall London May 2-3-5-6. Op 24, 25 en 26 Oktober 2005 doen Clapton, Bruce en Baker het nog eens over, maar dan in de Madison Square Garden in New York.

The Babyshambles spelen op 2 Mei 2006 voor het eerst in Nederland. Het concert in Paradiso in Amsterdam is verre van uitverkocht. The Babyshambles betreden een half uur later dan aangekondigd, om één uur 's nachts het podium. Zanger/gitarist Pete Doherty (2e van links) kijkt verdwaasd uit zijn ogen, en gooit enkele keren zijn microfoon om. Verder wisselt hij geirriteerd regelmatig een aantal keren van gitaar. Doherty kan het publiek niet boeien dat na twintig minuten Paradiso al begint te verlaten verlaten.

Op 2 Mei 1964 neemt de titelloze debuut-LP van The Rolling Stones de eerste plaats in de Engelse albumlijst over van The Beatles. The Beatles hebben met het album With The Beatles vanaf 7 December 1963 eenentwintig weken op nummer 1 gestaan. The Rolling Stones worden na twaalf weken, op 25 Juli 1964, door het album A Hard Day's Night van The Beatles van de eerste plaats verdrongen.

William 'Benny' Benjamin overlijdt op 2 Mei 1969 aan de gevolgen van een overdosis. William Benjamin wordt geboren op 15 Juli 1925 in Birmingham, Alabama, en is vooral bekend als drummer van The Funk Brothers. The Funk Brothers is het huisorkest van Motown Records in Detroit gedurende de periode 1959 tot 1972, wanneer de platenmaatschappij verhuist naar Los Angeles. Een topmuzikant bij Motown verdient in die tijd $100.000 per jaar, maar daar staat tegenover dat hun namen tot ver in de jaren '70 nooit op de hoezen vermeld worden. De muzikanten worden pas later bekend onder de naam The Funk Brothers maar dat is niet een bandnaam waaronder ze ooit hebben samengespeeld. Benny Benjamin is te horen op hits van ondermeer The Four Tops, Temptations, Marvin Gaye, The Supremes en Stevie Wonder. Het meespelen op al die hits zorgt ervoor dat The Funk Brothers meer Nr 1 hits hebben, dan die van The Beatles, The Rolling Stones en Elvis Presley bij elkaar opgeteld. Het verhaal van Benny Benjamin en The Funk Brothers wordt in 2002 verfilmd in de docu-film Standing In The Shadows Of Motown. Benny Benjamin wordt in 2004 postuum bijgezet in de Rock And Roll Hall Of Fame. Benny Benjamin is 44 jaar geworden.

Een week nadat hij is opgenomen in een ziekenhuis in Nieuw-Zeeland wordt Keith Richards op 2 Mei 2006 alweer ontslagen. De 62-jarige gitarist van The Rolling Stones is een week eerder op de Fiji Eilanden uit een palmboom is gevallen, waarbij hij een hersenschudding heeft opgelopen.

In Volendam wordt op 2 Mei 1999 een benefietconcert voor een inzamelingsactie voor Kosovo gehouden. Zo'n 22 artiesten uit Volendam staan in hun woonplaats op het podium. Vooral het optreden van Jantje Smit is een groot succes.

Eric Clapton neemt op 2 Mei 1977, in de Olympic Studios in London, het nummer Wonderful Tonight op. Clapton wordt hierbij begeleidt door George Terry (gitaar), Dick Sims (toetsen), Carl Radle (bas), Jamie Oldaker (drums) en Marcy Levi en Yvonne Elliman (achtergrondzang). Eric Clapton heeft Wonderful Tonight op 7 September 1976 geschreven terwijl hij op zijn vriendin Patti Boyd zit te wachten. Boyd is zich aan het omkleden om met hem naar een Buddy Holly-herdenking te gaan. Deze avond wordt georganiseerd door Paul McCartney. Omdat zij enigzins te laat zijn zegt Eric Clapton gexc3xafrriteerd "You look wonderful. can we go now?" tegen zijn vriendin. Waarna hij zijn gitaar pakt en Wonderful Tonight schrijft. Het is één van de nummers op zijn album Slowhand dat in November 1977 wordt uitgebracht. Op 13 Mei 1978 komt Wonderful Tonight de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de zestiende plaats. In Nederland komt Wonderful Tonight tien jaar later, op 20 Augustus 1988, de Top 40 binnen, en is met een derde plaats de grootste hit voor Eric Clapton in Nederland.

The Beatles komen op 2 Mei 1963 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met het nummer From Me To You. Het is voor The Beatles hun eerste nummer 1 in Engeland, en de eerste van een serie van elf achteropeenvolgende nr 1 hits. Dit zijn na From Me To You achtereenvolgens: She Loves You (Aug 1963), I Want To Hold Your Hand (Dec 1963), Can't Buy Me Love (Maart 1964), A Hard Day's Night (Juli 1964), I Feel Fine (Dec 1964), Ticket To Ride (Apr 1965), Help! (Juli 1965), Day Tripper/We Can Work It Out (Dec 1965), Paperback Writer (Juni 1966) en Yellow Submarine/Eleanor Rigby (April 1966).

Speed Of Sound klaagt op 2 Mei 2007 de Amerikaanse rockband Guns Nxe2x80x99Roses aan. Herhaalde verzoeken om de rekening van $107,000 te betalen, blijven onbeantwoord. Speed Of Sound heeft Guns N' Roses in 2006 bijgestaan tijdens een tournee door de Verenigde Staten. Het bedrijf uit Irvington, New Jersey heeft nu een advocaat in de arm genomen. Speed of Sound spreekt de hardrockband, drie bedrijven die gelieerd zijn aan de band en de leden van Guns N' Roses afzonderlijk aan op het betalen van de $107,000 plus rente.

Vanaf 2 Mei 2005 is Bobby Farrell zien in een nieuwe commercial van de verzekeringsmaatschappij Ohra. Bobby Farrell maakteind jaren zeventig wereldwijd furore als zanger/danser van Boney M. In de reclamespot van Ohra wordt dan ook gebruik gemaakt van Daddy Cool, een oude hit van Boney M. Bobby Farrell moet na het uiteenvallen van Boney M hard werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. In de commercial garandeert Ohra Bobby Farrell dat hij voor zijn inspanningen vlot wordt uitbetaald. Hij treedt ondermeer met zijn dochter nog regelmatig op als Boney M in Nederland en in het buitenland. Op 30 December 2010 overlijdt Bobby Farrell op 61 jarige leeftijd in een hotelkamer in de Russische stad Sint-Petersburg. De avond ervoor heeft hij met zijn band nog opgetreden. Farrell klaagt na het optreden over ademhalingsproblemen en pijn in zijn borst. Volgens de Russische autoriteiten is de doodsoorzaak hartfalen.

Frank Duval komt op 2 Mei 1981 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer Angel Of Mine. Dat het nummer een grote hit wordt is toeval. Angel Of Mine is af en toe te horen in een aflevering van Derrick, die door de Tros op 15 Maart 1981 wordt uitgezonden. Na de uitzending is de reaktie van het publiek zo groot dat Angel Of Mine op single wordt uitgebracht. Eerder was dat ook al gebeurd in Duitsland, met als resultaat een grote hit voor Frank Duvall.

Op 2 Mei 1992 wordt door het Britse duo Nirvana een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse groep Nirvana over de rechten op deze naam. Alex Spyropoulos en Patrick Campbell-Lyons treden al sinds 1968 als Nirvana naar buiten. De Amerikaanse Nirvana en de Britse Nirvana komen buiten de rechtszaal om tot een financiele schikking ten gunste van het Britse duo.

In Ierland wordt op 2 Mei 1991 de videoclip die R.E.M. gemaakt heeft voor het nummer Losing My Religion verboden verklaard. Op grond van religieuze redenden vindt men dat de clip ongeschikt is voor uitzending op de Ierse televisie.

Joy Division speelt op 2 Mei 1980 in de Birmingham University in Birmingham, voor het laatst met zanger en oprichter Ian Curtis. Twee weken later op 18 Mei, een dag voordat Joy Division naar Amerika zou gaan voor hun eerste Amerikaanse tour, pleegt Ian Kevin Curtis zelfmoord door zich in de keuken van zijn huis aan 77 Barton Street, Macclesfield op te hangen. Curtis wordt gecremeerd en bijgezet op de befraafplaats van Macclesfield. Op zijn gedenksteen staat de tekst, Love Will Tear Us Apart, uitgekozen door zijn weduwe Deborah Curtis en titel van de bekendste song van Joy Division. De overige leden van Joy Division gaan later verder als New Order. Ian Curtis is 23 jaar geworden

The Rolling Stones zijn op 2 Mei 1965 voor de tweede keer in hun carriere te gast in het programma The Ed Sullivan Show. In aflevering 832 van dit CBS televisieprogramma spelen The Rolling Stones de volgende nummers: The Last Time, Little Red Rooster en Everybody Needs Somebody To Love. In deze aflevering zijn ook Dusty Springfield (ook voor de tweede keer, met het nummer All Cried Out) en Tom Jones te gast, die zijn Amerikaanse televisiedebuut maakt en het nummer It's Not Unusual zingt.

Bruce Springsteen doet op 2 Mei 1972 om half elf 's morgens, in het gebouw van Columbia Records in New York, een auditie voor A&R-manager John Hammond en Mike Appel. Bruce Springsteen speelt de nummers Growin' Up, It's Hard To Be A Saint In The City, Mary Queen Of Arkansas en If I Was The Priest. John Hammond is erg enthousiast over de 22-jarige zanger uit New Jersey, en nadat hij en Mike Appel 's avonds een optreden van Bruce Springsteen in The Gaslight Club in New York hebben bijgewoond, wordt Springsteen dan ook een platencontract aangeboden.

In Hollywood beginnen op 2 Mei 1960 de opnamen voor de film G.I. Blues, een geromantiseerd verhaal over de militaire diensttijd van Elvis Presley. Presley heeft van 24 Maart 1958 tot 5 Maart 1960 in het Amerikaanse leger gediend, waarvan een aanzienlijk gedeelte in West-Duitsland. In G.I. Blues speelt hij Tulsa McLean. Juliet Prowse is zijn vriendin Lili. De nummers voor de soundtrack zijn op 27 en 28 April 1960 opgenomen in de RCA Studio in Hollywood, en worden op 6 Mei 1960 in de Radio Recorders Studio in Hollywood afgerond. G.I. Blues wordt geregisseerd door Norman Taurog. Het script is van Edmund Beloin en Henry Garson. Eind Juni 1960 worden de laatste filmopnamen gemaakt. Op 18 Augustus 1960 wordt in het Majestic Theatre in Dallas in Texas een voorvertoning gegeven van G.I. Blues. Volgens Paramount Pictures is het voor de eerste keer dat er bij een voorvertoning wordt geapplaudisseerd. Op 15 November 1960 gaat G.I. BLues in het Fox Wiltshire Theatre in Los Angeles in premiere. Genodigden zijn ondermeer Cesar Romero en Ronald Reagan. Vanaf 23 November 1960 draait de film in de Amerikaanse bioscopen. De single Wooden Heart (Muss I Denn) komt op 20 Januari 1961 de Nederlandse hitparade binnen, en staat vanaf 24 Februari 1961 vier weken op de eerste plaats.

Op 2 Mei 2006 wordt door Mojo Concerts bekend gemaakt dat George Michael op 2 November 2006 een concert gaat geven in Ahoy Rotterdam. Het optreden maakt deel uit van de 25 Live-tournee, die op 27 September in Madrid in Spanje van start gaat. De voormalig zanger van Wham heeft in April 1988 voor het laatst in Nederland opgetreden. George Michael staat uiteindelijk vier avonden in Ahoy.

Adam Ant gaat vanaf 2 Mei 1982 alleen verder, daarmee komt er een einde aan Adam & The Ants. Adam Ant heeft dit besluit genomen nadat drummer Terry Lee Miall en bassist Gary Tibbs zijn groep Adam & The Ants hebben verlaten. Adam Ant's eerste solo-single Goody Two Shoes komt op 22 Mei 1982 de Engelse hitparade binnen, en staat vanaf 12 Juni 1982 twee weken op de eerste plaats.

Mockingbird, de nieuwe single van Eminem ligt vanaf 2 Mei 2005 in de platenwinkel. De videoclip die bij deze single hoort wordt door Eminem zich geregisseerd. De tekst van Mockingbird is een schuldbekentenis aan zijn dochter Hailie. Eminem biedt haar zijn excuses aan dat hij niet aanwezig is geweest tijdens haar jonge jaren. Het concept voor de videoclip bij Mockingbird is van Eminem zelf. De clip bevat vele persoonlijke elementen, waaronder beeldopnamen uit zijn prive-verzameling. Er is een selectie gemaakt uit meer dan vijfentwintig uur beeldmateriaal. Er zijn prive-opnamen te zien van Hailie, haar nichtje en haar moeder, de ex-vrouw van Eminem. Er zijn ook fragmenten te zien uit een persoonlijk foto-album dat Hailie voor haar vader heeft gemaakt. Co-regisseur Quig hoopt dat de beelden de tekst van het liedje aanvullen en het verhaal van Eminem compleet maken. "Eminem zou best vaker full-time kunnen gaan regisseren. Hij heeft gevoel voor overzicht. Dat is zijn grote gave. Hij ziet het totaalbeeld, waar hij ook aan werkt", aldus co-regisseur Quig. Mockingbird komt op 7 Mei 2005 binnen in de Nederlandse Top 40, en haalt de 25ste plaats.

Op 2 Mei 1967 geven The Beach Boys een concert in het Adelphi Theatre in Dublin, Ierland. Omdat Carl Wilson niet op tijd vanuit Los Angeles in Dublin is gearriveerd, treden The Beach Boys met z'n vieren op. De fans zijn hier niet blij mee en roepen: "We want Carl. We want Carl". Bruce Johnston van The Beach Boys is het hier mee eens en roept geirriteerd "We want Carl too". The Beach Boys zijn tot 20 Mei 1967 op tournee door Europa. Na Dublin spelen zij ondermeer in Londen, Birmingham, Manchester, Helsinki, Berlijn en Stockholm. Andere artiesten die met The Beach Boys rondtouren zijn Helen Shapiro, Derek & Billy & The Freshmen, The Vampires, The Strangers en Joe Cahill. Op dezelfde dag maakt Capitol Records bekend dat er definitief een einde is gekomen aan het Smile project van The Beach Boys. Brian Wilson is samen met Van Dyke Parks ruim een jaar bezig geweest om het concept-album gereed te krijgen, maar het wordt een kostbaar verhaal zonder einde, omdat Wilson voortdurend met veranderingen komt. Het lot van het project wordt feitelijk al in November 1966 bezegeld als de excentrieke Brian Wilson een zenuwinzinking krijgt. Het is helemaal afgelopen als Van Dyke Parks er eind April 1967 de brui aan geeft en opstapt. Het project wordt 36 jaar later alsnog voltooid. Op 20 Februari 2004 neemt Brian Wilson in de Royal Festival Hall in Londen een live uitvoering van Smile op, die in September van hetzelfde jaar wordt uitgebracht.

Ray Peterson neemt op 2 Mei 1960 in de RCA Studio in Hollywood het nummer Tell Laura I Love Her op. Het door Jeff Barry en Ben Raleigh geschreven nummer komt op 13 Juni 1960 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de zevende plaats. Ricky Valance staat met zijn cover uitvoering van Tell Laura I Love Her vanaf 1 Oktober 1960 drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Albert West haalt met zijn uitvoering op 15 September 1973 een achtste plaats in de Nederlandse Top 40. De zanger van het origineel, Ray Peterson, overlijdt op 25 januari 2005 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Tijdens een optreden van Stone The Crows in Swansea in Wales wordt hun gitarist Les Harvey op 2 Mei 1972 gexc3xablektrocuteerd. Hij overlijdt een paar uur later (3 Mei 1972). Leslie (Les) Harvey wordt in 1945 geboren in The Gorbals in Glasgow, Scotland en is de broer van Alex Harvey. Na in allerlei Schotse bandjes te hebben gespeeld wordt Les Harvey gitarist bij Stone The Crows. Na het overlijden van Harvey denkt de groep aanvankelijk om te stoppen, maar besluit uiteindelijk toch door te gaan. Eerst met de voormalige Fleetwood Mac-gitarist Peter Green, later met Jimmy McCullough, van Thunderclap Newman. Met deze bezetting wordt nog een album gemaakt, het door de pers goed ontvangen Ontinuous Performance, die opgedragen wordt aan Harvey. De plaat is in commercieel opzicht echter geen succes en in Mei 1973 gaat de groep definitief uit elkaar. Jimmy McCullough wordt gitarist bij Wings van Paul McCartney. Les Harvey is 25 jaar geworden.

Nadat op 14 April 1984 twee afscheidsconcerten worden gegeven in de Maaspoort Sports en Events in 's-Hertogenbosch staat Doe Maar, zestien jaar later, op 2 Mei 2000 in Ahoy, Rotterdam weer op het podium. Het is het begin van een zestien (!) concerten durende eenmalige reunie. Aanvankelijk is het de bedoeling dat Ernst Jansz, Hennie Vrienten, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks drie concerten in Ahoy zouden geven. In een kwartier zijn de kaarten voor de eerste drie concerten op 2, 3 en 5 Mei 2000 verkocht. Daarop wordt besloten om het aantal concerten uit te breiden tot acht. Tegen het middaguur zijn ook de concerten voor 6, 9, 10, 12 en 13 Mei uitverkocht. "Er was vooraf gerekend op veel belangstelling", aldus een woordvoerder van Mojo; "Er zat ook speling in het aantal concerten. Maar dat de fans zo massaal zouden afkomen op de kaarten, hadden we niet verwacht.'' Uiteindelijk blijkt ook acht concerten niet genoeg en wordt de concertreeks uitgebreidt tot zestien. De optredens worden bezocht door ruim 175.000 fans en daarmee is Doe Maar de meest succesvolle band van 2000. Van de optredens verschijnen een CD en een DVD, beiden getiteld 'Hees van Ahoy'. De live CD komt op 18 November 2000 op nummer elf de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een week later een tiende plaats als hoogste notering.

De Japanse acteur, componist en rockzanger overlijdt op 2 Mei 2009 aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Kiyoshiro Imawano wordt op 2 April 1951 in Tokio, Japan als Kiyoshi Kurihara geboren. Imawano is de oprichter van de legendarische Japanse rockgroep RC Succession. Later gaat hij de solotoer op. Tijdens optredens is hij altijd zwaar opgemaakt. Imawano is ook politiek actief en schrijft anti-nucleaire songs en spreekt zich uit voor de Tibetaanse autonomie. Ook is hij een regelmatig terugkerende gast op het jaarlijkse Fuji Rock Festival. Als acteur speelt hij mee in een aantal films en TV-producties. Kiyoshiro Imawano is 58 jaar geworden.

The Rolling Stones beginnen op 2 Mei 1989 aan de laatste opnamedag voor het album Steel Wheels. De Stones zijn begin April 1989 in de Air Studio van George Martin op het eiland Montserrat met de opnamen begonnen. Steel Wheels wordt aan de vooravond van het Amerikaanse gedeelte van de Steel Wheels-tournee uitgebracht. In Nederland verschijnt Steel Wheels begin September 1989. Vanaf 7 Oktober 1989 staat het album twee weken op de eerste plaats van de Album Top 100. Op Steel Wheels staan de volgende nummers: Sad Sad Sad, Mixed Emotions, Terrifying, Hold On To Your Hat, Hearts For Sale, Blinded By Love, Rock And A Hard Place, Can't Be Seen, Almost Hear You Sigh, Continental Drift, Break The Spell en Slipping Away.

Op 2 Mei 1970 geven Simon & Garfunkel een uitverkocht concert in het Concertgebouw in Amsterdam. NOS-radio heeft de exclusieve rechten van dit optreden, en neemt het optreden op om dit op een latere datum in zijn geheel uit te zenden.

Vanaf 2 Mei 2005 ligt de single B.Y.O.B. van System Of A Down in de winkel. B.Y.O.B. staat voor Bring Your Own Bombs en is afgeleidt van de originele betekenis van B.Y.O.B; Bring Your Own Booze of Bring Your Own Beer. Het nummer is erg politiek en is een aanklacht tegen de oorlog in Irak. In Amerika is het mede hierdoor hun grootste hit (Nr 27 in de Billboard Hot 100). In Nederland doet de single niets. Ook wordt door System Of A Down op 2 Mei 2005 nadere bijzonderheden bekend gemaakt over het nieuw te verschijnen album Mezmerize. Mezmerize, de eerste CD van hun aanstaande dubbel-release Mezmerize/Hypnotize, verschijnt op 16 Mei 2005. Hypnotize, de tweede CD, volgt in het najaar. Het nieuwe album van System Of A Down is in het najaar van 2004 opgenomen in de Laurel Canyon Studio, eigendom van producer Rick Rubin. De opnamen zijn gemixed door Andy Wallace, die ook verantwoordelijk was de mix van hun vorige twee albums Toxicity en Steal This Album!. Mezmerize komt op 21 Mei 2005 op nummer 5 de Nederlandse Album Top 100 binnen. De 5e plaats is tevens de hoogste notering voor dit album wat uiteindelijk 19 weken genoteerd staat. Hypnotize doet het aanmerkelijk minder. Dit album komt op 26 November 2005 binnen op nummer 15, tevens hoogste notering, en staat slechts vijf weken genoteerd.

Voor de verfilming van Tommy, de rock opera van The Who, die op 22 April 1974 van start is gegaan, wordt op 2 en 3 Mei 1974 in de Ramposr Studio in Londen, de vocalen opgenomen van Jack Nicholson voor het nummer Go To The Mirror. Acteur Jack Nicholson speelt in Tommy de rol van psychiater. Eerder is voor deze rol de acteur Richard Chamberlain gecast, maar die bedankt voor de eer.

Vanaf 2 Mei 2005 liggen van Smokey Robinson zowel een CD als een DVD met de titel My World (The Definitive Collection) in de platenwinkel. Op de CD staan ondermeer nummers met The Miracles,waaronder Shop Around, Tears Of A Clown, I Second That Emotion en The Tracks Of My Tears. Maar ook de latere solo-hits van Smokey Robinson als Cruisin', One Heartbeat en Being With You ontbreken niet. Ook zijn er voor dit verzamelalbum speciaal twee nieuwe nummers opgenomen; Fallin' en My World. Op de DVD zijn oude videoclips, televisie-opnamen en beelden van live-optredens te zien waaronder archiefopnamen van Smokey Robinson & The Miracles in televisieprogramma's als The Ed Sullivan Show, Hollywood A Go Go en Teen Town en videoclips van Just To See Her, Everything You Touch en Ebony Eyes met Rick James. In het voorjaar van 2004 heeft Smokey Robinson zijn eerste gospel-album Food For The Spirit uitgebracht.

Sinead O'Connor verschijnt op 2 Mei 1999, een week nadat zij is gewijd als priester van The Latin Tridentine Church (een afscheiding van de rooms-katholieke kerk), in The Late Late Show op de Ierse televisie. Sinds de zangeres priester is, noemt zij zichzelf Bernadette Mary.

Op 2 Mei 2006 overlijdt de Amerikaanse componist/arrangeur/producer Tommy Oliver. Tommy Oliver wordt geboren op 19 September 1932 en heeft gedurende zijn carierre ondermeer samengewerkt met Doris Day, Eddie Fisher, Frankie Avalon, The Jefferson Airplane en Donnie & Marie Osmond. Tommy Oliver is 73 jaar geworden.

Bonnie Raitt  krijgt op 2 Mei 1992 aan het Berklee College Of Music in Boston een ere-doctoraat uitgereikt. Tijdens de plechtigheid wordt Raitt ondermeer toegesproken door Joe Smith, de directeur van haar platenmaatschappij Capitol Records. In haar dankwoord zegt Bonnie Raitt ondermeer het volgende: "I am extremely humbled at this time. President Berk, I don't know what to say, I feel like I did when I was a freshman and 18. To be celebrated in the town where I started to play and had my first dreams come true is really an honor. I feel so grateful today to be the recipient of this great award from this prestigious college. As a woman in the music business, I think a lot of doors were opened for me because I played an instrument. I get asked all the time "Was it hard for you?" In fact, I think that in business, like in the rest of the world, looks, opportunity, and who you know make more of a difference than they should."

Brian Matthew presenteert op 2 Mei 1964 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als gasten ondermeer The Shadows, Ronnie Carroll, Eden Kane, The Band Of Angels, Jan Burnette, Me & Them, Tony Brook en Roy Orbison. Thank You Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.

Op 2 Mei 2006 wordt Scarlett Teresa Gilles geboren, als dochter van Jack White en zijn vrouw Karen Elson. De zanger/gitarist van The White Stripe en Karen Elson zijn op 1 Juni 2005 in Brazilie met elkaar getrouwd.

Jan Rietman is vanaf 2 Mei 1982 de presentator van het radioprogramma LosVast, dat iedere zaterdagmiddag van twaalf uur tot half twee door de NCRV op Hilversum 3 wordt uitgezonden. De voormalige pianist van Long Tall Ernie & The Shakers presenteert zijn eerste aflevering rechtstreeks vanuit Spakenburg, en maakt van LosVast één van de succesvolste programma's. In LosVast worden de artiesten tijdens hun live-optredens begeleid door De LosVast Band. Hoogtepunt in de reeks uitzendingen is de aflevering die op 10 Augustus 1985 vanuit de Kuip in Rotterdam wordt uitgezonden. Eind 1987 stopt de radioversie van LosVast. Er worden nog wel enkele televisie-afleveringen gemaakt, maar op 24 Mei 1988 valt definitief het doek voor LosVast. In 2004 (foto) zet Rietman toch nog voor één keer zijn schouders onder een grootschalig Los Vast-evenement in Ahoy. Artiesten als Gerard Joling, Anita Meijer, Henk Westbroek, Lee Towers en Roberto Jacketti & The Scooters werken mee. Ondanks het grote succes blijft een herhaling wat Rietman betreft uit. "Nog een keer een Los Vast-spektakel? Nee, liever niet. Het is een hoop heisa. Laat mij maar spelen in de theaters.''


Muziek Jarige Op 2 Mei

1935: Link Wray (Fredrick Lincoln Wray) - Gitarist USA († 5 Nov. 2005)
1936: Engelbert Humperdinck (Arnold George Dorsey) - Zanger USA
1943: Hilton Valentine - The Animals Gitaar
1945: Goldy McJohn - Steppenwolf Toetsen
1945: Randy Cain - The Delfonics Zanger
1946: Wim Van Huis - The Shoes Gitaar
1946: Bob Henrit - Argent Drums
1946: Lesley Gore (Lesley Sue Goldstein) - Zangeres USA
1950: Lou Gramm - Foreigner Zanger
1954: Prescott Niles - The Knack Bas
1955: Jo Callis - The Human League Toetsen
1961: Dr Robert (Bruce Robert Howard) - The Blow Monkeys Zanger
1958: Shannon (Brenda Shannon Greene) - Zangeres USA
1967: David McAlmont - Zanger Engeland
1969: Ben Leach - The Farm Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten