Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 1 Mei

Op 1 Mei 2007 treedt Britney Spears op in The House Of Blues in San Diego. De zangeres is gekleed in een roze beha en een kort wit broekje. Het is dan voor het eerst in drie jaar dat Spears weer op een podium staat. Het zwakke playback (!) optreden duurt slechts veertien minuten. Tijdens dit korte optreden worden de volgende nummers gespeeld: Baby One More Time, I'm a Slave 4 U, Breathe On Me, Do Somethin' en Toxic. De fans vinden het echter geweldig. "I'm breathless", "I'm so excited right now. She looked so beautiful, so skinny." en "For having just had two kids, she looked amazing. She is beautiful. She lives in a world filled with judgment, but she will make the biggest comeback ever," zijn enkele reakties Na San Diego staan er tijdens deze The M+M's Tour ook live-optredens gepland in The House Of Blues in Anaheim, Los Angeles en Las Vegas. M+M's zou staan voor Mom + Ms. de twee rollen in Britney's leven.

Na vijf jaar met The Jam succes te hebben gehad, start Paul Weller een nieuwe groep die hij The Style Council noemt. Paul Weller staat samen met Mick Talbot en Dee C. Lee op 1 Mei 1983 voor het eerst als The Style Council op het toneel. Hun live-debuut is in het Empire Theatre in Liverpool. De eerste single van The Style Council, Speak Like A Child komt tot een vierde plaats in de Engelse hitlijst.

Op 1 Mei 1989 wordt de politie van Simi Valley door een bezorgde werknemer naar een juwelierszaak geroepen omdat zich daar een verdacht persoon ophoudt. Het blijkt te gaan om Michael Jackson die een vermomming draagt om ongestoord te kunnen winkelen.

Sharon Redd overlijdt op 1 Mei 1992, in een ziekenhuis in New York, aan de gevolgen van AIDS. Op 19 April 1992, eerste Paasdag, heeft de zangeres nog in Duitsland opgetreden. Sharon Redd wordt geboren op 19 Oktober 1945 in Norfolk in de Amerikaanse staat Virgina en begint haar carriere in de jaren zeventig als achtergrondzangeres bij Bette Midler als één van The Harlettes. In 1980 heeft zij een grote clubhit in Amerika met het nummer Can You Handle It en in 1983 heeft zij een Top 10-hit in Nederland met In The Name Of Love. Sharon Redd is de zus van Penny Ford, die ondermeer bekend is als zangeres van Snap. Sharon Redd is 46 jaar geworden.

Op 1 Mei 2000 begint de schrijver Jimmy McDonough in het Los Angeles Superior Court een rechtszaak tegen Neil Young wegens het schenden van eerder gemaakte afspraken. Volgens McDonough heeft hij met toestemming van Young acht jaar gewerkt aan een biografie van de muzikant. Als het manuscript eindelijk klaar is, blijkt Young evenwel niet bereid om akkoord te gaan met de publikatie van het boek. McDonough eist een schadevergoeding van 1.8 miljoen dollar. In Oktober 2001 komt het evenwel tot een schikking en in 2002 verschijnt de 786 pagina's tellende biografie onder de naam Shakey alsnog.

Op 1 Mei 1967 treedt Elvis Presley in het huwelijk met Priscilla Beaulieu. De plechtigheid heeft plaats in het Aladdin Hotel in Las Vegas Elvis en Priscilla leren elkaar in 1959 kennen tijdens Elvis' diensttijd in West-Duitsland. Priscilla is de veertienjarige dochter van zijn commandant. Jarenlang wordt zij als minderjarige meisje op Graceland in Memphis uit het zicht van de pers gehouden. In 1967, wanneer Priscilla meerderjarig is, doet Elvis haar een huwelijksaanzoek. Precies negen maanden later, op 1 Februari 1968, wordt hun dochter Lisa Marie geboren, die later met Michael Jackson zou trouwen.

Vanaf 1 Mei 1970 ligt het eerste titelloze album van Elton John in de Amerikaanse platenwinkels. Het duurt echter nog tot 3 Oktober 1970 voordat de LP de Billboard-albumlijst binnenkomt. Elton John haalt de vierde plaats. Op dit album staat onder meer zijn eerste grote hit Your Song. Precies negen jaar later is Elton John op 1 Mei 1979 de eerste popster die een optreden mag geven in Israel. Drie weken later, op 29 Mei 1979, is Elton ook de eerste Westerse popartiest die op tournee mag in Rusland.

Een fan van Queen biedt op 1 Mei 2009 tijdens een liefdadigheidsveiling in Londen ruim £8000 voor een gitaarles van Queen-gitarist Brian May. De fan, die op eigen verzoek anoniem wil blijven, krijgt een twee uur lang durende prive-les van May in diens huis. Het is de eerste keer dat de rockgitarist een gitaarles geeft. De opbrengst van de veiling, die in totaal bijna £330.000 bedraagt, gaat naar de liefdadigheidsinstelling ABC Trust. ABC Trust, waar May ambassadeur van is, is een stichting die zich inzet voor kinderen en jongeren die gedwongen zijn op straat te leven in Brazilie.

Amerikaans songwriter en producer Hugo Peretti overlijdt op 1 Mei 1986 thuis in Englewood, New Jersey. Hugo Peretti wordt geboren op 6 December 1916 in New York City, New York en heeft samen met zijn neef Luigi Creatore gedurende de '50s, '60s en '70s een dertig jaar durende carierre in de muziekbusiness. Hugo Peretti produceerd ondermeer: Twistin' The Night Away en Bring It On Home To Me van Sam Cooke en You Make Me Feel Brand New en Shout van The Stylistics. Ook produceerde hij de eerste Nr. 1 van het disco tijdperk, The Hustle van Van McCoy. Verder is Peretti verantwoordelijk voor The Lion Sleeps Tonight van The Tokens (Nr 1 in 1961), Tell Laura I Love Her van Ray Peterson en I Will Follow Him van Perry Como & Little Peggy March. Samen met George Weiss schrijven Peretti en Creatore het nummer Can't Help Falling In Love voor Elvis Presley. Hugo Peretti is 70 jaar geworden

Op 1 Mei 1974 treden The Carpenters op in het Witte Huis in Washington. Broer en zus Karen en Richard Carpenter zijn door President Richard Nixon uitgenodigd voor een optreden tijdens het diner ter gelegenheid van het staatsbezoek van de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt.

Coldplay maakt op 1 Mei 2009 bekend dat vanaf 15 Mei 2009 iedere fan die een concert van de Britse groep bijwoont gratis het live album LeftRightLeftRightLeft ontvangt. Op LeftRightLeftRightLeft staan negen live-uitvoeringen van bekende Coldplay-nummers als Viva La Vida, Clocks en Fix You. De tracks zijn opgenomen tijdens verschillende concerten van Coldplay. De CD's worden uitgedeeld bij elke show die de Britten nog geven in het kader van hun Viva La Vida-tour. Op 9 en 10 September 2009 staat Coldplay in het Nijmeegse Goffertpark. Volgens de band is de cd een blijk van waardering naar iedereen die de band steunt. "Optreden is waar we gek op zijn. Dit album is een bedankje voor onze fans, diegenen die ons een reden geven om op te treden." Wie niet naar een show kan LeftRightLeftRightLeft vanaf 15 Mei 2009 gratis downloaden van de website.

Van het muziektijdschrift Country Gazette verschijnt op 1 Mei 2008, precies 35 jaar na de oprichting, het laatste nummer. De oprichters van het blad, Janny en Hans van Dam, menen dat de opkomst van het internet het tijdschrift overbodig heeft gemaakt. In het laatste nummer van het blad zal wordt verwezen naar websites die gelijkwaardige informatie bieden. Janny en Hans gaan zich in de toekomst onder de naam Stichting Country Gazette, bezighouden met het archiveren van door de jaren heen vergaard countrymateriaal, waaronder binnen- en buitenlandse tijdschriften.

Sting trouwt op 1 Mei 1976 met Frances Tomelty (foto). De plechtigheid heeft plaats in het Engelse Pynemouth. De latere zanger van The Police en de actrice hebben elkaar in December 1974 voor het eerst ontmoet tijdens de opvoering van een kerst-musical in Newcastle. Hierin speelt Frances Tomelty de maagd Maria. In November 1976 wordt hun zoon Joseph geboren, gevolgd door dochter Fuchsia Katherine in April 1982. In 1984 gaan Sting en Frances uit elkaar.

De hoofdstad van Amerika, Washinton DC (The District of Columbia) roept op 1 Mei 1973 deze dag uit tot Marvin Gaye Day.

De regering van Zuid-Afrika verbiedt op 1 Mei 1980 het nummer Another Brick In The Wall van Pink Floyd. Zwarte kinderen hebben Another Brick In The Wall geadopteerd als hun strijdlied in het protest tegen het slechte onderwijs in het land.

Marietje Kwakman is van 1 Mei tot 1 Augustus 1976 zangeres bij BZN. Haar eerste optreden met de groep is in een kerk in Volendam. Met Marietje Kwakman neemt BZN de demo van Mon Amour op. In deze periode neemt zij ook haar eerste soloplaat op. Dit op zestienjarige leeftijd onder de naam Anne Marie. De single Het Is Weer Morgen wordt in een beperkte oplage uitgebracht. De plaat wordt in 2001 op verzoek weer opgepakt alleen met een aangepaste tekst, dit naar aanleiding van de nieuwjaars brand, maar wordt niet uitgebracht. Marietje Kwakman is door BZN gevraagd omdat de groep besluit een andere muzikale richting op te gaan. Omdat het repertoire op de buhne echter nog bestaat uit hardrock besluit Marietje, mede door haar leeftijd om voor BZN te bedanken. Als Maribelle doet Marietje Kwakman in 1984 mee aan het Eurovisie Songfestival, waar zij als dertiende eindigt met Ik Hou Van Jou. Marietje Kwakman wordt na een auditie opgevolgd door Annie Schilder. Gitarist Cees Tol over de auditie van Annie Schilder: "Thomas (toetsenist) en ik kende van het conservatorium een meisje dat heel goed kon zingen. Tijdens de auditie was het perfect. Maar later bleek zij van de Jehova getuigen te zijn. Zij moest alle banden direct verbreken, nadat men gehoord had dat ze in een popband zou gaan zingen. Tussen de namen van de zangeressen die zich hadden aangemeld stond toen ook de naam van Annie Schilder". "Ik werd gevraagd voor BZN, en mijn eerste reaktie was, dat doe ik niet, want ik durf niet. Ik moest toen op woensdagavond uit de viswinkel vandaan om voor te zingen bij BZN, en het was meteen goed. Voor mij was het net een sprookje, omdat ik aanvankelijk dacht dat het een grap was. Mijn eerste optreden was in Landsmeer tijdens luilaknacht, van 's morgens 4 tot 7 uur. Wat ik me nog goed herinner is dat toen ik alle spullen op het podium zag, dat ik spijt kreeg dat ik ja had gezegd. Ik had wel wat plankenkoorts", adus Annie Schilder.

Op 1 Mei 1999 wordt in het Lyz Art Forum in Siegen, Duitsland de expositie The Paintings Of Paul McCartney geopend. Deze expositie bevat zeventig schilderijen van de voormalige Beatle, waaronder ook een schilderij van een jonge David Bowie wat McCartney Bowie Spewing genoemd heeft.

Lenny Kuhr is op 1 en 2 Mei en op 7 en 8 Juni 2007 in Heeze, Noord-Brabant om vier concerten te geven. De concerten worden gegeven in Studio Markant wat speciaal voor deze gelegenheid is omgebouwd tot een klein theaterzaaltje met plek voor zo'n vijftig toeschouwers. Lenny Kuhr wil tijdens de vier concerten veertig liedjes uit veertig jaar opnemen. De opnamen komen uiteindelijk terecht op het dubbel album 40 Jaar Verliefd. Lenny Kuhr wordt tijdens de concerten bijgestaan door Cor Mutsers (gitaar), Jurre Hogervorst (bas), Will Maas (toetsen), Sjoerd Rutten (drums) en Frans de Berg (piano).

Rick Parfitt van Status Quo moet op 1 Mei 1997 met spoed onder het mes, nadat hij met pijn in zijn borstkast bij de dokter is geweest. Parfitt ondergaat een viervoudige bypass-operatie. Rick Parfitt voelt zich weldra weer prima in orde en op 2 Augustus 1997 treedt hij met Status Quo op in het voetbalstadion van het Engelse Norwich City. Eind 2005 ondergaat de gitarist een operatie aan zijn keel. Artsen hebben dan een gezwel ontdekt dat moet worden onderzocht op kankercellen. Status Quo heeft alle optredens daarom voorlopig afgezegd. Nieuwe concertdata worden vooralsnog niet gepland.

De Amerikaanse groep The Tubes speelt op 1 Mei 1978 in de Colston Hall in Bristol. Kaartjes kosten 2 en 4 pond. Het is het eerste optreden van een 20 daagse tournee door Engeland. The Tubes zijn ook voor de eerste keer in Europa, door de fantastische live show die qua visualiteit zijn gelijke niet kent, trekt de groep volle zalen.

Op 1 mei 1965 overlijdt Spike Jones in Bel Air in Californie aan de gevolgen van een longaandoening. Spike Jones wordt op 14 December 1911 geboren als Lindley Armstrong Jones, en begint zijn loopbaan als drummer. Eind jaren dertig richt hij een komisch orkest op. Hiermee treedt hij op in films als Meet The People (1943), Thank You Lucky Stars (1943), Bring On The Girls (1945) en Variety Girl (1947). Vanwege zijn graatmagere postuur krijgt hij zijn bijnaam Spike, Hits hebben Spike Jones & His City Slickers met o.a. Der Fuehrer's Face, Cocktails For Two, Holiday For Strings, All I Want For Christmas (Is My Two Front Teeth) en The William Tell Overture. Spike Jones is 54 jaar geworden.

Op 1 Mei 1997 gaat het huis in Seattle waar Kurt Cobain zelfmoord heeft gepleegd in de verkoop. De vraagprijs voor het in 1903 gebouwde huis met vijf slaapkamers bedraagt $3 miljoen. Het koetshuis, wat bij het huis hoort en waar Kurt Cobain gevonden is, is echter gesloopt.

The Sweet komt op 1 Mei 1971 met het nummer Funny Funny op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Funny Funny is geschreven door het componistenduo Mike Chapman en Nicky Chinn, die ook hits schrijven voor ondermeer Suzi Quatro en Mud. The Sweet bestaat uit Brian Connolly (Zang), Mick Tucker (Drums), Steve Priest (Bas) en Andy Scott (Gitaar). Door hun extravagante kleding en glitter-achtig imago krijgt hun muziek al snel de bijnaam nichenrock. The Sweet is de enige glamrockband die ook in Amerika succes heeft. Met Chapman & Chinn scoort The Sweet negen top 10 hits, daarna gaat de groep zelf nummers schrijven en zakt de populariteit langzaam weg.

Omdat BZN haar muzikale koers wil veranderen, wordt drummer Jan Keizer de nieuwe zanger. Jan Veerman (foto) voelt zich overbodig en besluit op 1 Mei 1974 op te stappen. Jan Veerman, die acht jaar zanger van BZN is geweest, neemt zijn oude beroep van kraanmachinist weer op. Om een nieuwe drummer te vinden wordt er besloten een auditie te houden met drie drummers. Twee van buiten Volendam, en Jack Veerman die in Volendam woont. Jack Veerman: "Op een zaterdagmiddag komt Jan Keizer bij mij aan de bar in 't Gat zitten, en ik bied hem een glas bier aan. We praten wat over de periode dat we vroeger nog met elkaar werkten en over BZN. Na een tijdje zegt Jan 'Jack, ik wordt de nieuwe zanger van BZN, omdat Jan Veerman weggaat. Ik heb jou aanbevolen. Heb je zin om donderdagavond auditie te doen?'. Nou had ik al twee jaar niet meer gespeeld. Keizer zei 'maakt niet uit, oefen maar niets, we willen je zo horen spelen'. Ik had niets doorgenomen en ging onbevangen naar de auditie. De test ging goed, maar ik werd niet direct aangenomen. Manager Dick De Boer zei tegen mij dat er nog twee drummers waren. Een week later werd ik gebeld, en was ik profmuzikant". De oude drummer Jan Veerman laat nog af en toe van zich horen met behulp van orkestbanden. In 1997 wordt hij gevraagd op te treden voor een Goud Van Oud festival in Monnickendam, waarna hij de basis legt voor de BZN'66 Reunion Band.

Op 1 Mei 2006 wordt op 3FM van negen uur xe2x80x99s morgens tot negen uur 's avonds De Dag Van De Arbeidsvitaminen gepresenteerd door Gerard Ekdom, Claudia de Breij, Paul Rabbering, Wouter van der Goes, Bart Arens en Michiel Veenstra. De reden hiervoor is het zestigjarig jubileum van het programma De Arbeidsvitaminen. Huidige presentator van De Arbeidsvitaminen, Gerard Ekdom, ontvangt uit handen van een vertegenwoordiger van The Guinness Book Of Records een certificaat waarmee De Arbeidsvitaminen officieel wordt erkend als het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld. De eerste aflevering van dit verzoekplatenprogramma wordt door de AVRO op 19 Februari 1946 uitgezonden. Go Ahead van The Columbia Orchestra is dan de eerste plaat die in De Arbeidsvitaminen wordt gedraaid.

Op 1 Mei 1995 begint de clipzender The Music Factory met het uitzenden van televisieprogramma's op de Nederlandse kabel. TMF, geleid door voormalig Veronica discjockey Lex Harding, is de Nederlandse tegenhanger van MTV. De eerste clip die door TMF wordt uitgezonden is Too Much Love Will Kill You van Brian May. Presentatoren van de nieuwe muziekzender zijn ondermeer (op de foto v. l.n.r) Bridget Maasland, Sylvana Simons, Isabelle Brinkman en Fabienne de Vries. Mannelijke presentatoren zijn Michael Pilarczyk, Ruud de Wild, Erik de Zwart en Wessel van Diepen mee. De uitzendingen van TMF worden gemaakt in de voormalige Studio Concordia in Bussum, waar in de jaren tachtig ook het televisieprogramma Countdown van de Veronica Omroep Organisatie werdt opgenomen.

Kees van Kooten en Wim de Bie ontvangen op 1 Mei 2006 een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 15.000 exemplaren van hun CD-box Audiotheek. Tegelijkertijd mogen zij ook de Edison Music Award in ontvangst nemen, die hen eerder op 15 Maart 2006 is toegekend in de categorie kleinkunst/luisterlied. De box Audiotheek bevat de tien LP's en een maxi-single met opnamen die van Kooten en De Bie tussen 1967 en 1987 hebben opgenomen. Voor deze box hebben Kees van Kooten en Wim de Bie één nieuwe CD opgenomen, met als titel De Typeplanner.

Celine Dion ontvangt op 1 Mei 1998 de onderscheiding De Orde Van Canada, nog geen vierentwintig uur nadat de provincie Quebec haar een vergelijkbare onderscheiding heeft toegekend. Het toekennen van de onderscheiding door Canada versterkt de suggestie dat Canada en Quebec om de gunsten van Celine Dion zouden strijden. De zangeres zelf benadrukt dat beide eretitels niets met politiek te maken hebben.

Op 1 Mei 2004 worden de Polar Studios aan 58-60 St. Eriksgatan in de Zweedse hoofdstad Stockholm gesloten. De eigenaren, Lennart Ostlund en het echtpaar Tomas en Marie Ledin, willen de hoge huur van het gebouw niet meer opbrengen. In de Polar Studios hebben vele wereldacts hun platen opgenomen. "Voor ons, en voor vele anderen in de muziekwereld, is dit het einde van een tijdperk", aldus Marie Ledin. Zij is één van de drie eigenaren van deze vermaarde studio. "De studio is absoluut enig in zijn soort. Tegenwoordig zou het financieel onhaalbaar zijn om zo'n studio te bouwen. Wij kunnen geen zaken blijven doen, ook al zijn wij volgeboekt. De huisbaas wil ons een jaarlijkse huur van 200.000 euro opleggen. Normaal betalen wij 33.000 euro. Wij weigeren in te gaan op de nieuwe voorwaarden", aldus Marie Ledin. De studio van Polar Music is op 20 Mei 1978 geopend (foto). ABBA's Bjorn Ulvaeus en Benny Andersson en hun manager Stig Anderson zijn dan mede-eigenaren. De laatste drie albums van ABBA (Voulez-Vous, Super Trouper en The Visitors) zijn er opgenomen, en later ook de soloplaten van Frida en Agnetha Faltskog. Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Backstreet Boys, Roxette en The Cardigans hebben eveneens gebruik gemaakt van de opnamefaciliteiten van Polar Music. In zijn hoogtijdagen heeft de studio zeventien medewerkers in vaste dienst. Nu zijn dit er nog maar drie. Stig Anderson is overleden in 1997. Hij heeft in 1963 de platenmaatschappij Polar Music opgericht, omdat hij voor zijn artiesten altijd één vaste locatie voor hun plaatopnamen gewild heeft.

Op 1 Mei 1955 begint een drie weken durende tournee van The Hank Snow All-Star Jamboree door de zeven zuidelijke staten van Amerika met een optreden in New Orleans. Hank Snow staat bovenaan het affiche, gevolgd door Slim Whitman, Faron Young en The Wilburn Brothers. Hieronder staat pas de naam van Elvis Presley. The Hank Snow All-Star Jamboree wordt georganiseerd door Colonel Tom Parker. Binnen een jaar maakt hij van Elvis Presley een ster.

The Who verschijnt op 1 Mei 1966 op het jaarlijkse Poll Winners Concert van het muziekblad New Musical Express. Het concert wordt voor de vierde keer georganiseerd en wordt zoals gewoonlijk gehouden in The Wembley Empire Pool in Londen. 12.000 bezoekers zijn getuige van, in volgorde, optredens van: Sound Incorporated, The Overlanders, The Small Faces, The Spencer Davis Group, Roy Orbison, The Walker Brothers, The Yardbirds, The Seekers, The Alan Price Set, Cliff Richard & The Shadows The Fortunes, Chrispian St.Peters, Herman's Hermits, Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich, Dusty Springfield, The Who, The Rolling Stones en The Beatles. Het optreden van The Who bestaat uit twee nummers: Substitute en My Generation, waarbij Keith Moon zijn drumstel omver gooit. ABC-TV is voor de derde keer aanwezig om het geheel te filmen, maar door contractuele regels weigeren The Rolling Stones en The Beatles dat ze gefilmd worden. Voor The Beatles is het de laatste keer dat ze voor een betalend publiek hebben opgetreden.

Vanaf het zendschip King David beginnen op 1 Mei 1970 de testuitzendingen van Capitol Radio. De King David is voor de kust bij Noordwijk in de Noordzee voor anker gegaan. Het zendschip heeft grote problemen met de hoepel-antenne die de uitzendingen op 270 meter in de middengolf mogelijk maken, en op 8 Oktober 1970 begeeft de antenne het. Binnen twee dagen is Capital Radio terug in de lucht, maar op 10 November 1970 is het avontuur voorbij wanneer het zendschip tijdens een storm op het strand bij Noordwijk loopt.

De finale van de tweede series Idols wordt door RTL4 op 1 Mei 2004 live op de televisie uitgezonden. Winnaar wordt de 23-jarige Limburgse zanger Boris Titulaer. Maud Mulder uit Nijmegen eindigt op de tweede plaats. De finale van Idols trekt 3,4 miljoen kijkers. Op 7 Mei 2004 verschijnt When You Think Of Me, de eerste single van Boris. When You Think Of Me is een cover van de Amerikaanse country-zanger Mark Wills. De single van Boris komt op 15 Mei 2004 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en blijft daar de komende vier weken staan. De eerste single van Maud verschijnt pas in de Herfst van 2004. Zoals Je Naar Me Kijkt komt op 18 September 2004 op een 11e plaats de Mega Top 50 binnen, en bereikt op 25 September 2004 de 6e plaats als hoogste notering. Daarna wordt op het muzikale vlak van Maud niets meer vernomen.

Alan Freed presenteert op 1 Mei 1954 voor het eerst een grote landelijke show buiten zijn woonplaats Cleveland. In het Armory Theatre in Newark, New Jersey zijn meer dan tienduizend bezoekers tijdens zijn Moondog Coronation Ball getuige van optredens van ondermeer The Clovers, Charles Brown, The Harptones en Muddy Waters.

The Clash, The Jam, The Slits, The Buzzcocks en Subway Sect gaan gezamelijk op tournee in Engeland. Onder de naam The White Riot Tour is het eerste concert op 1 Mei 1977 in The Civic Hall in Guildford. Hoofdact The Clash speelt de volgende nummers: Londons Burning, 1977, I'm so Bored With The USA, Pressure Drop, Hate And War, Cheat, Police And Thieves, 48 Hours, Capital Radio, Deny, Remote Control, Career Opportunities, White Riot, Janie Jones ,Garageland en 1977 (reprise). Onder het publiek bevinden zich ondermeer Jimmy Pursey en Billy Idol. Jimmy Pursey breekt even later door met zijn groep Sham69, en Billy Idol met Chelsea, Generation X en daarna als solo artiest. Het laatste concert van The White Riot Tour is op 30 Mei 1977 in de California Ballroom in Dunstable. De tour kost The Clash ruim £328,000 aan stukgeslagen stoelen.

Harvey Goldsmith, de nieuwe tour manager van Led Zeppelin, kondigt op 1 Mei 1980 een nieuwe Europese tour aan. Het is voor het eerst sinds 1977 dat Led Zeppelin weer op tournee gaat en het is voor het eerst sinds April 1973 dat de groep weer naar Europa komt. Harvey Goldsmith is de opvolger van tourmanager Richard Cole die vanwege zijn drugsproblemen door manager Peter Grant ontslagen is. De tour gaat tien dagen duren en begint op 22 Mei in Wenen in Oostenrijk.Harvey Goldsmith groeit later uit tot een van de grootste organisators van rock concerten.

De eerste Nederlandse uitgave van het mannenblad Playboy wordt op 1 Mei 1983 uitgebracht. Voormalig Earth & Fire zangeres, de dan 36-jarige Jerney Kaagman is de eerste bekende Nederlandse vrouw die naakt in de Playboy te zien is. Op de cover en de eerste Nederlandse Playmate is de in Eindhovende wonende Ellen Soeters . Eenentwintig jaar later als Jerney Kaagman ondertussen directrice van stichting Conamus en jurylid van het populaire televisie-programma Idols is eist zij voor de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 88.880 euro van uitgeverij Essensie B.V. in Haarlem. In het blad Deze Week, dat door Essensie wordt uitgegeven, zijn de naaktfoto's van Kaagman gepubliceerd. Naast de schadevergoeding eist Jerney Kaagman ook een verbod op verdere verspreiding van de foto's.

Op 1 Mei 1984 worden in De Willem Ruis Show van de VARA de Edisons 1983 uitgereikt. Winnaars zijn Lori Spee met Intuition (Buitenlands Zang), Youp van 't Hek voor De eerste Off. Ned. Echtscheidingselpee (Cabaret & Theater), Waylon Jennings voor Waylon And Co (Country & Western), Het Schonberg Ensemble voor An Bloem (Extra), Willem Breuker voor De Illusionist (Instrumentaal), Wynton Marsalis voor Think Of One (Jazz), Kinderen voor Kinderen voor KvK Deel 4 (Kinderrepertoire), Bob James voor Foxy (M.O.R. Instrumentaal), Manhattan Transfer voor Bodies And Souls (M.O.R. Vocaal), Bram Vermeulen voor Bram Vermeulen (Nederlandse zang, algemeen), Drukwerk voor (N)iemand wint (Nederlandse zang, volkse genre), The President voor By Appointment Of (Pop) en Paul Young voor No Parlez (Pop). Winnaars Drukwerk, Youp van 't Hek, Lori Spee en Paul Young zijn aanwezig en treden ook op. De prijs is vernoemd naar de uitvinder van de fonograaf: Thomas Edison en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Amerikaanse Grammy Award. De prijs zelf is een beeldje gemaakt door beeldhouwer Pieter d'Hont. De uitzending van de uitreiking van de Edisons wordt rond tien over half tien onderbroken naar aanleiding van een bommelding. Nadat er twee videoclips van ABBA zijn uitgezonden gaat De Willem Ruis Show en de uitreiking weer verder.

In haar woonplaats Berkeley in Californie overlijdt Odia Coates op 1 Mei 1991 aan de gevolgen van borstkanker. Odia Coates wordt in 1942 geboren in Vicksburg, Mississippi. Op jonge leeftijd verhuist zij met haar familie naar Watts in Californie waar zij in het plaatselijke Kerk koor gaat zingen. Later wordt zij lid van The Southern California State Youth Choir. Haar proffesionele zangcarriere begint Odia Coates in The Edwin Hawkins Singers. In 1974 staat zij samen met Paul Anka op de eerste plaats van de Billborad Hot 100 met (You're) Having My Baby. Paul Anka en Odia Coates nemen naar aalnleiding van het succes van deze single nog een aantal duetten op die allemaal de Top 20 halen in Amerika: One Man Woman/One Woman Man (1974) I Don't Like To Sleep Alone (1975 en There's Nothing Stronger Than Our Love (1975). Als solo artiest heeft Coates een kleine hit met het door Paul Anka geschreven nummer You Come And You Go. Odia Coates is 49 jaar geworden.

Brian Matthew presenteert op 1 Mei 1965 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars van de Britse commerciele omroep ABC. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Cilla Black, The Merseybeats, Sounds Incorporated, Julie Grant, Bobby Jameson, John Hammond, The In Crowd en Val McKenna.

Op 1 Mei 1935 wordt Jack Bulterman aangenomen als tweede trompettist bij The Ramblers, het orkest van Theo Uden Masman. Jack Bulterman is als schrijver ondermeer verantwoordelijk voor liedjes als Wie Is Loesje, Weet Je Nog Wel Die Avond In De Regen en Dag Schatteboutje.

Bob Dylan en Johnny Cash nemen op 1 Mei 1969 in de Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee een televisiespecial op voor de Amerikaanse omroep ABC.

De Zwitserse muzikant Felix Haug overlijdt op 1 Mei 2004 aan de gevolgen van een hartinfarct. Felix Haug wordt op 27 Maart 1952 geboren en begint zijn loopbaan in de jaren zeventig als drummer. Van 1977 tot 1979 is Felix Haug lid van The Lipschitz Orchestra. In 1979 produceert hij Solid Pleasure, het debuutalbum van de Zwitserse formatie Yello. Vanaf 1980 speelt Felix Haug in het jazz-trio Ping Pong. Samen met Kurt Maloo scoort hij als het duo Double in 1986 een grote hit met The Captain Of Your Heart dat in Amerika een 16e plaats in de Billboard Hot 100 weet te bereiken. Wereldwijd zijn van deze single anderhalf miljoen exemplaren verkocht. Nadat in 1987 nog het tweede album Dou3le is verschenen houdt het duo het in 1989 voor gezien en gaat Haug zich richten op het componeren van filmmuziek. Felix Haug is 52 jaar geworden.

Barry White wordt op 1 Mei 2003, terwijl hij in het ziekenhuis ligt voor nierdialyse, voor de tweede keer in zijn leven getroffen door een beroerte. Door jarenlang geleefd te hebben met een te hoge bloeddruk heeft hij problemen met zijn nieren gekregen. Twee maanden later, op 4 Juli 2003, overlijdt Barry White in het Cedars-Sinai Medical Centre in Los Angeles waar hij dan ligt te herstellen van een eerdere beroerte.


Muziek Jarige Op 1 Mei

1930: Little Walter (Marion Walter Jacobs) - Blues Muzikant USA († 15 Feb. 1968)
1939: Judy Collins - Zangeres USA
1944: Rita Coolidge - Zangeres USA
1946: Nick Fortune - The Buckinghams Bas
1954: Ray Parker Jr - Zanger USA
1957: Rick Driscoll - Kenny
1957: Steve Farris - Mr Mister Gitaar
1959: Phil Smith - Haircut 100 Saxofoon
1962: Owen Paul - Zanger Engeland
1965: Krist Novoselic - Nirvana Bas
1966: Johnny Colt - The Black Crowes Bas
1967: Tim McGraw - Country Zanger USA
1968: D'arcy Wretsky - Smashing Pumpkins Bas
1970: Bernard Butler - Suede Gitaar / Zanger
1972: Tamara Hoekwater - Volumia Zangeres
1978: Chris Kelly - Kris Kross Zanger

1 opmerking: