Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 14 Mei

De musical Billy Elliot speelt op 14 Mei 2006 precies een jaar in het Victoria Palace Theatre in Londen. De musical is geschreven door Elton John, die dan ook op deze dag in het Victoria Palace Theatre aanwezig is. De drie originele Billies (James Lomas, George Maguire en Liam Mower) zijn ook aanwezig en spelen deze avond om de beurt een stukje van hun rol. Aan het eind van de musical zingt Elton John samen met de cast van Billy Eliot em het publiek Happy Birthday. Elton John krijgt voor deze gelegenheid een wit balletrokje aan. "I didn't know that I was going to wear one. They just told me when I got here. There was no fitting, they just had it ready." aldus Elton John.

Stiltskin komt op 14 Mei 1994 op nummer 1 in Engeland met het Inside. Het succes is mede te danken aan het feit dat Levi's het nummer gebruikt in een TV commercial, voor spijkerbroeken. Na het plotselinge en onverwachte valt de groep na het uitbrengen van hun debuut album Mind's Eye uitelkaar. Zanger Ray Wilson Wordt in 1997 de nieuwe zanger van Genesis, hij is daar de opvolger van Phil Collins. Wilson is slechts te horen op het album Calling All Stations. Na tegenvallende verkopen besluit Genesis er mee op te houden.

De straat waar Bob Dylan is opgegroeid heet vanaf 14 Mei 2004 voortaan Bob Dylan Drive. 2425 7th Avenue East heeft deze naam gekregen als eerbetoon aan de zanger. Het Amerikaanse stadje Hibbing, waar Dylan ook de middelbare school heeft bezocht, wil al tijden een gebaar maken dat Dylan voor altijd zou eren. De buurtbewoners hebben zelf het initiatief genomen om de straat te vernoemen naar Dylan. "Het straatbordje, en de steun die we van zo veel mensen kregen toont aan dat de stad trots is op Bob Dylan en wat hij bereikt heeft", aldus Aaron Brown, een van de initiatiefnemers. Brown is ook voorzitter van de Dylan Days, een 4 dagen durend festival dat geheel en al in teken staat van Dylan. "Gedurende de jaren zestig en zeventig heeft de stad niets gedaan om Bob Dylan te laten zien dat we trots op hem zijn, terwijl hij toen op de top van zijn carrixc3xa8re zat. Iedereen uit Hibbings vond het hoog tijd dat er eens iets gebeurde om te laten zien dat we blij zijn dat hij hier vandaan komt." voegt Brown er nog aan toe. De straat behoudt ook zijn oude naam zodat de bewoners hun adres niet hoeven te veranderen. Het bordje waarop Bob Dylan Drive staat is dus alleen bedoeld als eerbetoon.

De burgemeester van Las Vegas, Oscar Goodman, benoemt op 14 Mei 2005 deze dag tot Diddy Day. Goodman wil hiermee een eer bewijzen aan de hiphop-ster Sean 'P.Diddy' Combs. "P. Diddy zorgt voor veel aandacht voor de steden die hij bezoekt en we hopen dat zijn aanstekelijke persoonlijkheid nog vaak in Las Vegas zal verschijnen", aldus Goodman. Sean Combs zelf is blij met zijn naamdag. "Het is een grote eer dat een van mijn favoriete steden in de hele wereld een dag naar mij vernoemt. Las Vegas is een van de meest kleurrijke en levendige steden die ik ken. De stad slaapt nooit en de bruisende energie die de stad uitstraalt is verslavend".

Quadrophenia gaat op 14 Mei 1979 tijdens het filmfestival in Cannes, Frankrijk in premiere. De bioscoopfilm is gebaseerd op de gelijknamige album van The Who uit 1973. Het verhaal gaat over de mods en de rockers, twee rivaliserende jongerengroepen in de jaren zestig. In Quadrophenia worden de hoofdrollen gespeeld door Phil Daniels, Toyah en Sting, de zanger van The Police. Quadrophenia is geregisseerd door Franc Roddam. Het scenario is van Dave Humphries, Franc Roddam, Martin Stellman en Pete Townshend, de gitarist van The Who.

In Londen gaat op 14 Mei 1959 de door Terence Young geregisseerde film Serious Charge in premiere. Voor Cliff Richard betekent deze zwartwit-film zijn bioscoopdebuut. Richard speelt in Serious Charge een bijrol als de jonge zanger Curly Thompson. De hoofdrollen in Serious Charge zijn voor Anthony Quayle en Sarah Churchill, de dochter van Winston Churchill.

Frank Sinatra overlijdt op 14 Mei 1998 in het Ceders-Sinai Medical Center in Los Angeles. Nadat de zanger in Januari 1997 door een hartaanval is getroffen, is hij niet meer in het openbaar verschenen. Frank Sinatra is op 12 December 1915 in Hoboken in New Jersey geboren. Als teenager richt hij The Hoboken Four op. Nadat de groep in 1935 een talentenjacht wint, gaan zij op tournee langs diverse nachtclubs in New Jersey. In 1939 wordt Frank Sinatra zanger bij het orkest van Harry James. Een jaar later zingt hij bij het orkest van Tommy Dorsey. Met dit orkest heeft hij in 1941 zijn eerste nummer 1-hit, I'll Never Smile Again. In 1942 gaat Frank Sinatra solo verder en wordt hij het idool van de Amerikaanse bobbysocks-generatie. 78-toerenplaten als Night And Day, You'll Never Know, I Dream Of You, Oh! What It Seemed To You, Mam'selle en I'm Walking Behind You gaan als warme broodjes over de toonbank. In 1952 krijgt Frank Sinatra problemen met zijn stembanden. Dit betekent bijna het einde van zijn carrixc3xa8re. Voor slechts achtduizend dollar accepteert hij in 1953 een rolletje in From Here To Eternity. Dit levert hem een Oscar op in de categorie Beste Bijrol. Met zijn vrienden van The Rat Pack (Dean Martin, Sammy Davis Jr. en Peter Lawford) maakt hij enkele succesvolle films. In 1955 staat hij met Learnin' The Blues op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. In Februari 1961 richt Frank Sinatra zijn eigen platenmaatschappij (Reprise Records) op. In 1966 staat hij met Strangers In The Night voor de negende keer in zijn carriere op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Negen maanden later is een duet met zijn dochter Nancy, Somethin' Stupid, zijn laatste nummer 1-notering. Op 23 Maart 1971 maakt Frank Sinatra tijdens een persconferentie in Palm Springs bekend dat hij stopt. Drie maanden later komt hij op dit besluit terug. Ook gaat hij weer op tournee. Op 2 Juni 1975 geeft Frank Sinatra een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Met een grote show in Los Angeles wordt op 19 November 1995 zijn tachtigste verjaardag gevierd. Er zijn optredens van Bruce Springsteen, Little Richard, Ray Charles, Bob Dylan en Tony Bennett. Frank Sinatra zingt tijdens de finale de laatste noten van New York, New York. Frank Sinatra is 82 jaar geworden.

Gwyneth Paltrow en Chris Martin worden op 14 Mei 2004 de trotse ouders van hun eerste dochter, Apple Blythe Alison. De Coldplay zanger laat via een woordvoerder weten in de wolken te zijn met zijn eerste kind, en bedankt iedereen in het ziekenhuis die voor hen heeft gezorgd. Chris Martin en de Friends actrice Gwyneth Paltrow zijn op 5 December 2003 getrouwd. In April 2006 wordt hun zoon Moses geboren.

Phil Spector is niet persoonlijk aanwezig, wanneer hij op 14 Mei 1997 wordt geeerd als mede-componist van You've Lost That Lovin' Feelin'. Het nummer, naast Spector geschreven door Barry Mann en Cynthia Weill, is zeven miljoen keer op de Amerikaanse radio gedraaid. Yesterday van John Lennon en Paul McCartney staat op zes miljoen airplays.

Op 14 Mei 1969 slaat het noodlot toe voor Fairport Convention. Wanneer de groep na een optreden in Birmingham naar huis rijdt, slaat hun bus op de M1 snelweg over de kop. Terwijl de overige groepsleden enkel lichte verwondingen oplopen, komen de 19 jarige drummer Martin Lamble (uiterst links), en de mode ontwerpster Jeanne Franklin, de vriendin van Richard Thompson, om het leven. Jeanne 'Genie The Tailor' Franklin is vooral bekend als ontwerpster van kleding voor sterren als Jimi Hendrix, The Lovin' Spoonful, Jefferson Airplane, Donovan en Eric Burdon & The Animals. Jack Bruce heeft op zijn eerste solo-LP Songs For A Tailor een nummer aan Jeanne Franklin opgedragen Na het ongeluk overweegt de groep om te stoppen, maar ze blijven uiteindelijk toch bij elkaar. Later in het jaar komt hun album Liege And Lief uit, dat tegenwoordig door velen wordt beschouwd als een klassieker en het beste Fairport Convention album.

Lenny Kravitz begint op 14 Mei 1990 aan zijn eerste Engelse tour met een optreden in The Mayflower in Glasgow.

De eerste LP van The Platters ligt vanaf 14 Mei 1956 in de platenwinkel. Het titelloze album komt op 14 Juli 1956 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de zevende plaats. Op het album staan ondermeer de hits Only You en The Great Pretender.

Op 14 Mei 1976 wordt Keith Relf, de mede-oprichter en voormalige zanger van The Yardbirds in zijn woning in Londen geelektrocuteerd, als hij een slecht geaarde elektrische gitaar probeert te stemmen. Op het internet doet een hardnekkig gerucht de ronde dat hij gitaar aan het spelen was in zijn badkuip, maar dat wordt door Relf's nabestaanden tegengesproken. Keith's acht jarige zoontje vindt hem namelijk in de opnamestudio die hij in de kelder van zijn huis had laten bouwen. William Keith Relf wordt op 22 Maart 1943 geboren in Richmond, Londen en richt in 1963 samen met Chris Dreja, Paul Samwell-Smith en Jim McCarty) de groep The Yardbirds op. Voordat de groep platen maakt wordt het vijfde lid, de jeugdige gitarist Anthony Topham, vervangen door Eric Clapton (ex-Roosters). The Yardbirds worden de opvolgers van de Stones, die door hun succes te groot zijn geworden voor het Londense clubcircuit. Als singles worden I Ain't Got You en For Your Love uitgebracht. Nadat laatstgenoemde zeer succesvolle single is verschenen, verlaat Clapton de groep, omdat hij het niet eens is met de experimentele richting die de groep wil inslaan. In 1965 voegt hij zich bij The Bluesbreakers, en wordt vervangen door Jeff Beck. Beck is één van de eerste gitaristen die experimenteren met geluidseffecten en feedback. Deze bezetting maakt ondermeer de klassiekers Heart Full Of Soul, Evil Hearted You, Still I'm Sad en Shapes Of Things. In Juni 1966 verlaat Samwell-Smith de groep om producer te worden; hij wordt vervangen door Jimmy Page. Als Beck ziek wordt, stapt Dreja over op basgitaar en gaat Page gitaar spelen. Nadat Beck is hersteld, blijft Page gitaar spelen en werkt men enige tijd met twee sologitaristen. Deze bezetting maakt alleen de single Happenings Ten Years Time Ago, daarna verlaat Beck in December 1966 The Yardbirds om The Jeff Beck Group op te richten. Na een mislukte poging om in de Verenigde Staten alsnog door te breken met de door Mickie Most geproduceerde singles Ten Little Indians en Ha Ha Said The Clown wordt de groep in de zomer van 1968 door Keith Relf ontbonden. Relf richt daarna Renaissance op, die hij na één elpee weer verlaat. Een tweede poging, met Armageddon, mislukt eveneens. Keith Relf is 33 jaar geworden.

Sandra Noach (midden) komt op 14 Mei 1989 bij een verkeersongeluk op de autoweg tussen Den Haag en Gouda, ter hoogte van Leidschendam, om het leven. Voor de ogen van haar ouders loopt zij plotseling de snelweg op, wordt geschept door een auto en is op slag dood. Sandra Noach is sinds 1988 lid van Centerfold, waar zij de opvolgster is van Cecilia de la Rie. De enige Centerfold-single waarop Sandra Noach te horen is, is Money Makes The World (Go Round), die in Oktober 1988 niet verder komt dan een notering in de tipparade. Na de zelfmoord van Sandra Noach houden Laura Fygi (rechts) en Rowan Moore (links) het voor gezien, en besluiten en punt achter Centerfold te zetten. Sandra Noach is 24 jaar geworden.

Bluebell Madonna Halliwell wordt op 14 Mei 2006 geboren als dochter van Geri Halliwell uit haar zes weken durende relatie met Sacha Gervasi, een scenarioschrijver in Hollywood. Volgens de voormalige Spice Girl zangeres Sacha Gervasi een drugs- en drankprobleem. In een verklaring laat Gervasi weten Geri en Bluebell Halliwell alle steun en liefde zullen krijgen die zij nodig hebben.

Op 14 Mei 1988 wordt er in de Madison Square Garden in New York een elf uur durende show gehouden, om het veertigjarig bestaan van Atlantic Records te vieren. Er wordt ondermeer opgetreden door Ruth Brown, Wilson Pickett, Booker T & The MG's, The Bee Gees, en Phil Collins. Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones staan als Led Zeppelin, voor het eerst sinds de dood van drummer John Bonham, op 25 September 1980, weer gezamenlijk op het podium. John "Bonzo" Bonham wordt bij dit optreden vervangen door zijn zoon, Jason Bonham. Led Zeppelin speelt tijdens het korte optreden de volgende nummers: Kashmir, Heartbreaker, Whole Lotta Love, Misty Mountain Hop en Stairway To Heaven.

Op 14 Mei 1977 spelen The Talking Heads in The Rock Garden in London. Onder het publiek bevindt zich ook Brian Eno van Roxy Music, die ter plekke besluit om zich aan te bieden als producer van hun platen.

The Rascals nemen op 14 Mei 1968, in de Atlantic Studio in New York, het nummer People Got To Be Free op. The Rascals worden hierbij ondersteund door de studio-muzikanten Richard Davis, Chuck Rainey, Gerald Jemmott en David Brigati. People Got To Be Free is door Felix Cavaliere en Eddie Brigati geschreven naar aanleiding van de moord op dominee Martin Luther King, die op 4 April 1968 in Memphis in Tennessee vermoord wordt. People Got To Be Free komt op 20 Juli 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 17 Augustus 1968 vijf weken op de eerste plaats.

Vanaf 14 Mei 1992 ligt Revenge, het nieuwe album van Kiss, in de platenwinkels. Revenge is voor Eric Singer (foto) het eerste album waarop hij als drummer te horen is. Singer is de opvolger van Eric Carr die in November 1991 op 41-jarige leeftijd aan kanker is overleden. Revenge komt op 6 Juni 1992 de Billboard-albumlijst binnen, en komt tot een zesde plaats. In Nederland komt Revenge op 30 Mei 1992 de Album Top 50 binnen, en bereikt slechts de 38 plaats. Op Revenge staan ondermeer de nummers de cover God Gave Rock 'N' Roll To You en een tribute aan Eric Carr, het nummer Carr Jam 1981.

Cliff Richard verricht op 14 Mei 2005 in Frinton On Sea in het Engelse graafschap Essex, de officiele opening van BIG L Radio London. Honderden fans verwelkomen Cliff Richard als hij bij met een dubbeldekkerbus arriveert. Het radiostation heeft voor dit vervoermiddel gekozen, omdat Cliff Richard in 1963 in de bioscoopfilm Summer Holiday met een dubbeldekkerbus door Europa toert. BIG L Radio London zendt uit via internet en de 1395 kHz in de middengolf. Programma's worden gemaakt door o.a. Garry Williams, Mike Read, Roger Davis, David Hamilton, Opal Bonfante, Becki Seddiki, Chris Byland, Tony Fox en Ray Anderson.

Op 14 Mei 2007 is de Franse chansonnier Julien Clerc in Nederland om samen met Rob de Nijs een nieuwe versie van This Melody op te nemen. "We hebben zijn nummer This Melody opgenomen voor mijn nieuwe album Chansons. Voor de gelegenheid zingen we allebei zowel Nederlands als Frans. En ik moet zeggen: Nederlands met Juliens Franse accent klinkt geweldig! This Melody is overigens niet het enige nummer van Julien Clerc dat ik op mijn nieuwe album ga zetten. Er zullen drie of vier nummers van hem op Chansons terechtkomen, waaronder zijn lied Les Sxc3xa9parxc3xa9s", aldus Rob de Nijs. Op Chansons staan verder nummers van Michel Fugain, Gerard Lenorman, George Moustaki, Michel Sardou en Charles Aznavour. De bekende melodieen zijn van Nederlandse teksten voorzien door Jan Rot en Belinda Meuldijk. Het album Chansons ligt vanaf 14 Maart 2008 in de platenwinkel.

Jan & Dean staan op 14 Mei 1964 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood om het nummer The Little Old Lady (From Pasadena) op te nemen. The Little Old Lady (From Pasadena), met op de B-kant My Mighty G.T.O., komt op 27 Juni 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een derde plaats.

Op 14 Mei 1968 worden er tijdens een optreden van Ten Years After in Londen opnamen gemaakt. Deze live-registratie verschijnt later dat jaar op het album Undead. Deze LP komt op 21 September 1968 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de 26ste plaats. Op Undead staan slechts vijf lange nummers: May Be Wrong, But I Won't Be Wrong Always, At The Woodchoppers' Ball, Spider In My Web, de medley Summertime/Shantung Cabbage en het onvermijdelijke I'm Going Home.

Tijdens een rechtszitting op 14 Mei 1998, in Beverly Hills, geeft George Michael toe schuldig te zijn aan het plegen van een onzedige handeling in het openbare toilet van een park in Beverly Hills. George Michael krijgt een boete opgelegt van 810 dollar. Bovendien krijgt hij een taakstraf van tachtig uur en moet in therapie. George Michael is op 7 April 1998 gearresteerd in een openbaar toilet van het Will Rogers Park in Beverly Hills. Hij doet oneerbare voorstellen aan een politieagent-in-burger. Niet veel later komt George Michael op CNN openlijk voor zijn homoseksualiteit uit.

Popfans staan niet massaal te springen om in het weekend van 14 Mei 2005 het Pinkpop Festival te bezoeken. Er zijn slechts 15.000 kaartjes verkocht. Pinkpopbaas Jan Smeets heeft tijdens de teleurstellende voorverkoop even met de gedachte gespeeld 'de stekker eruit te trekken'. Maar enkele dagen voordat de 36e editie van Pinkpop begint laat hij weten dat deze uitspraak voortkomt uit "een emotionele opwelling van een klein moment, die door de media is opgeblazen tot groteske proporties. Elk jaar heb ik zo'n moment waarop ik me afvraag: zal ik het wel doen? Dat is dit jaar niet anders.'' aldus Smeets. Tijdens Pinkpop 2005 zijn ewr optredens van ondermeer Within Temptation, The Chemical Brothers, Beef, The Prodigy, Faithless, Di-rect, Kane, Beth Hart, Novastar, Gabriel Rios, Saybia en Golden Earring. Voor de Golden Earring is het de derde keer dat zij op het festival staan. De Haagse rockers prijkten eerder ook al op het affiche van de allereerste Pinkpop in 1970, en ook in 1977 zijn Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk van de partij. "Ik vind het wel een beetje gek dat ik hier sta. Normaal lig ik vanuit bed Pinkpop te kijken en dan krijg ik altijd een kick, het gevoel dat ik daar ook wil staan. Maar we zijn geen 25-jarigen meer. Golden Earring is gewoon een straight rock 'n roll band. Dus toen we een uitnodiging kregen, hadden we echt zoiets van: o ja joh?!'' aldus Barry Hay. Pinkpop 2005 wordt gepresenteerd door Giel Beelen, Marco Roelofs en Dolf Jansen.

In de Phonogram Studio in Hilversum neemt Boudewijn de Groot op 14 Mei 1964 vier nummer op. Tijdens de opnamen van deze nummers, Strand, Refrein Voor..., Elegie Prenatale en Seksuele Voorlichting is het doodstil in het studiocomplex. Alleen producer Tony Vos en een technicus zijn aanwezig. In een interview verteld Boudeewijn de Groot later dat de studio is verduisterd voor de juiste sfeer, zodat de opnamesessie vlug voorbij zou zijn. Strand, met op de B-kant Refrein Voor... wordt als debuutsingle van Boudewijn de Groot op uitgebracht, maar wordt geen hit.

'Fast' Eddie Clark besluit op 14 Mei 1982, na een hoog oplopende ruzie met Lemmy, te stoppen als gitarist bij Motorhead. Eddie Clark is in Februari 1976 bij de band gekomen als opvolger van Larry Wallis (voormalig Pink Fairies) die door leider en oprichter van Motorhead, Ian 'Lemmy 'Kilmister ontslagen is. Lemmy richt de band op in Juni 1975 en vernoemd de groep naar een door hem geschreven nummer van de groep waaruit hij dan juist ontslagen is: Hawkwind. Eddie Clark speelt voordat hij door Lemmy gevraagd wordt bij Continuous Performance. Clarke wordt bij Motorhead vervangen door Brian Robertson (ex-Thin Lizzy, ex-Wild Horses). Eddie Clark komt in 1983 met zijn eigen formatie Fastway, zo genoemd omdat aanvankelijk ex UFO-bassist Pete Way mee zal doen. Zijn albums bevatten sterk op Led Zeppelin-leest geschoeid materiaal, dat met name in de Verenigde Staten aanslaat. Bezettingsproblemen kenmerken echter Fastway, en als het Amerikaanse succes blijkt af te nemen, blijft uiteindelijk alleen Fast Eddie achter. Met vocale hulp van Lemmy brengt 'Fast' Eddie Clarke in 1993 via het Duitse Musical Tragedies-label zijn eerste solo-album It Aint Over Till It's Over.

President Ronald Reagan reikt op 14 Mei 1985 aan Michael Jackson de Humanitarian Award uit. Jackson ontvangt deze onderscheiding van de The Ellie Wiesel Foundation For Humanity tijdens een plechtigheid op het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Op 14 Mei 1897 wordt in New Orleans de sopraan-saxofonist/klarinettist Sydney Bechet geboren. Bechet begint zijn loopbaan bij The Silver Bell Band. Op 15-jarige leeftijd speelt hij al bij de vermaarde Eagle Band. Van 1914 tot 1930 is Sydney Bechet regelmatig in Europa. In 1938 begint hij zijn eigen band. Ondermeer John Coltrane en Lucky Thompson zijn door Bechet geinspireerd. Na de oorlog vestigt Sydney Bechet zich in Parijs waar hij op 14 Mei 1959 aan de gevolgen van kanker overlijdt. Sydney Bechet is 62 jaar geworden.

In Peking wordt door de Amerikaanse blues- zanger/gitarist B.B. King op 14 Mei 1994 het eerste Hard Rock Cafxc3xa9 van China geopend. B.B. King luistert de opening op met een optreden voor zo'n driehonderd genodigden.

Vanaf 14 Mei 1979 ligt de single Love Comes To Everyone van George Harrison in de platenwinkel. Love Comes To Everyone, met op de B-kant Soft Touch, verschiint op het eigen platenlabel van de voormalige Beatle, Dark Horse. Beide nummer zijn afkomstig van het album George Harrison dat op 20 Februari 1979 is uitgebracht. Love Comes To Everyone wordt geen hit.

In New York zijn op 14 Mei 1994 de concerten van The Rolling Stones die in het kader van hun Voodoo Lounge World Tour op 12, 14, 15 en 17 Augustus in het Giants Stadium in New York worden gegeven binnen eenentachtig minuten uitverkocht. Dit houdt in dat er elke minuut veertienhonderd kaartjes zijn verkocht. De Voodoo Lounge World Tour door de Verenigde Staten en Canada begint op 1 Augustus 1994 met een optreden in het Robert Kennedy Stadium in Washington DC. Met een optreden in BC Place in Vancouver in Canada sluiten The Rolling Stones op 18 December 1994 het eerste deel van hun Voodoo Lounge World Tour af. Na een maand rust wordt op 14 Januari 1995 in Mexico de Voodoo Lounge World Tour vervolgd, met optredens in o.a. Brazilie, Argentinie, Zuid-Afrika, Australie en Europa. Het laatste concert is op 30 Augustus 1995 in de Rotterdamse Kuip.

Op 14 Mei 1956 krijgt Buddy Holly in Lubbock, Texas van de plaatselijke opticien een recept om zich contactlenzen te laten aanmeten. Holly draagt de lenzen slechts korte tijd, omdat hij er nooit helemaal aan heeft kunnen wennen. Zijn latere bril met het zwarte montuur groeit uit tot zijn handelsmerk.

Conny Vandenbos neemt van 14 Mei 1975 tot 19 Juni 1975, onder productionele leiding van Eric Boom, in de Dureco Studio's in Weesp haar album Van Dichtbij op. De techniek wordt gedaan door Dick Bakker, Emile Elsen en Sytze Gardenier. Op Van Dichtbij staan de volgende nummers: Drie Zomers Lang, In Den Haag Is Een Laan, Liefste, Sjakie Van de Hoek, Ik Verspeel Je, Dans Met Mij, Zomeravond, Vandaag, Mijn Eerste Liefde, De Troost Van Je Stem, Ik Wist Het Toch Allang en Want Een Uur Is Een Dag Is Een Jaar. Van Dichtbij komt op 13 September 1975 de Nederlandse Album Top 50 binnen, en bereikt een 7e plaats.

De akoestische gitaar die Elvis Presley heeft gebruikt tijdens de opname van That's All Right Mama wordt op 14 Mei 1993 in Londen voor $152.000 geveild. Elvis Presley heeft That's All Right Mama op 5 juli 1954 in de Sun Studio onder productionele leiding van Sam Phillips opgenomen. Elvis wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer Johnny Bernero.

Alle 13 Goed! Deel 12 komt op 14 Mei 1977 op een 23ste plaats de Nederlandse LP Top 50 binnen. Op deze verzamelaar staan The Cats met Save The Last Dance For Me, Art Sullivan & Kiki met Et Si Tu Pars, Boudewijn de Groot met De Kinderballade, Frank & Mirella - Good Times, Rockaway Boulevard met Boogie Man, Saskia & Serge met Honey I'm Falling In Love Again, Tony Joe White met Soulful Eyes, Andre Hazes met Mamma, Ronnie & The Big Bear met The Big Bear Jump, Trinity met I'm Gonna Get You, Heatwave met Boogie Nights, Rene Diepenbrock met Anita en Roger Whittaker met Before She Breaks My Heart. Alle 13 Goed! Deel 12 bereikt op 4 Juni 1977 de 13e plaats als hoogste notering.

De Britse commerciele omroep ABC zendt op 14 Mei 1966 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uit. Presentator Jim Dale ontvangt The Rolling Stones, die Lady Jane en Paint It Black spelen. Naast de Stones zijn er optredens van Tom Jones (Responsible en Once There Was A Time), The Koobas, Deano, The Morgan-James Duo, The Kentuckians, Lorne Lesley, Ronnie Carroll en The Londonaires. De opnamen van deze aflevering van Thank Your Lucky Stars zijn op 8 Mei 1966 gemaakt.

Muziek Jarige Op 14 Mei

1934: Michael Preston (Jack Davies) - Zanger Engeland
1936: Bobby Darin (Walden Robert Cassotto) - Zanger USA († 20 Dec 1973)
1940: Troy Shondell - Zanger USA
1942: 'Bolle' Jan Froger - Zanger Nederland († 22 Juni 2009)
1942: David Byrne - Talking Heads Zanger
1943: Jack Bruce - Cream Bas/Zanger
1946: Gene Cornish - The Rascals Gitaar
1946: Lek LecKenby - Herman's Hermits Gitaar († 4 Juni 1994)
1947: Al Ciner - Three Dog Night Gitaar
1950: Arther Grant - Edgar Broughton Band Drums
1951: Steve Hopkins - Distant Cousins Toetsen
1955: Peter Van Schie - The Clarks Bas
1956: Steve Hogarth - Marillion Zanger
1957: Oliver Simon - Mixed Emotions Zanger
1959: Patrick Bruel (Maurice Benguigui) - Zanger Frankrijk
1962: Ian Astbury - The Cult Zanger
1962: Shelley Preston - Bucks Fizz Zangeres
1962: C.C. Deville (Bruce Anthony Johannesson) - Poison Gitaar
1966: Fabrice Horvan - Milli Vanilli "Zanger"
1966: Mike Inez - Alice In Chains Bas
1966: Raphael Wiggers - Tony Toni Tone
1969: Danny Wood - New Kids On The Block Zanger
1969: Steve Hellier - Dubstar
1971: Matthew Pateman - Bad Boys Inc Zanger
1973: Natalie Appleton - All Saints Zangeres
1973: Shanice (Wilson) - Zangeres USA
1978: Sinead O'Carroll - B*Witched Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten