Zoeken in de muziekgeschiedenis

6 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 6 April

De Britse band Coldplay geeft op woensdagavond 6 April 2005 in de Melkweg in Amsterdam voor het eerst in drie jaar een optreden op het Europese vaste land. Het eenmalige en exclusieve concert is een voorproefje op de wereldtournee die in Juni begint. Kaarten voor het concert zijn alleen te winnen via de omroep BNN en radiozender 3FM. Coldplay wisselt tijdens het optreden oude hits af met nummers van het nieuwe album X&Y. De ruim vijfhonderd toeschouwers krijgen bekende nummers te horen als Politics, God Put A Smile Upon Your Face, In My Place, The Scientist, Daylight en Yellow. De titels van de nieuwe nummers die gespeeld worden, laat zanger Chris Martin achterwege. Martin verontschuldigd zich op de helft van het concert voor het spelen van nummers van het nieuwe album, maar bedenkt zich meteen en zegt "Maar eigenlijk vind ik het niet erg omdat de liedjes 'fucking good' zijn." Tegen het einde van het concert bied de zanger opnieuw zijn excuses aan. Ditmaal voor de gemaakte fouten en het vergeten van de tekst van een nieuw nummer. Na een optreden van een uur komen zanger Chris Martin, gitarist Jonny Buckland, drummer Will Champion en bassist Guy Berryman terug op het podium om drie toegiften te geven. Coldplay sluit het concert af met het nummer Amsterdam van het tweede album A Rush Of Blood To The Head. "Ik weet dat het een beetje 'cheesy' is om dit nummer nu te spelen. Maar dit nummer heet zo omdat we het vier jaar geleden hier na een optreden hebben geschreven." In het BNN-programma That's Live op 3FM worden op 5 Juni 2005 een aantal nummers van het concert uitgezonden.voorbij. Het televisieprogramma Popsecret op BNN zendt in de eerste week van Juni een registratie van de hoogtepunten van het concert uit.


Op 6 April 1956 tekent Elvis Presley, voor de duur van zeven jaar, een film contract met Paramount Pictures, nadat hij vijf dagen eerder succesvol door een screentest is gekomen. Toch maakt hij enkele maanden later zijn eerste film, Love Me Tender, niet bij Paramount Pictures, maar bij Twentieth Century Fox die de zanger huren van Paramount.


Ral Donner overlijdt op 6 April 1984 in Chicago aan de gevolgen longkanker. Ral Donner wordt op 10 Februari 1943 in Chicago, Illinois geboren, en wordt beschouwd als één van eerste en beste imitatoren van Elvis Presley. In 1961 haalt hij in Billboard Hot 100 een 19de plaats met zijn versie van het Elvis Presley nummer The Girl Of My Best Friend. Zijn grootste hit heeft Donner een paar maanden later, wanneer You Don't Know What You've Got de vierde plaats van de Amerikaanse hitparade bereikt. In 1981 wordt de stem van Donner gebruikt voor de film This Is Elvis. Ral Donner is 41 jaar geworden.


Op 6 April 1961 brengt platenmaatschappij Motown de eerste single uit van The Supremes. Het nummer, I Want A Guy haalt de hitparade niet. Ook de opvolger Buttered Popcorn blijft in de winkels op de plank liggen. Pas in Augustus 1962 maken de dames een bescheiden debuut in de Billboard Hot 100 met Your Heart Belongs To Me. Het grote succes komt echter pas in de zomer van 1964, als ze met Where Did Our Love Go de eerste van vijf opeenvolgende Amerikaanse nummer 1 hits scoren. I Want A Guy wordt in November 1961 ook nog op de plaat gezet door een andere groep uit de Motown-stal, The Marvelettes. Hun single Twistin' Postman b/w I Want A Guy verschijnt op 6 December 1961. Opvallend detail aan deze single is dat de co-writer van I Want A Guy, Freddie Gorman, eerder de kost verdiende als postbode.Country-zangeres Tammy Wynette overlijdt op 6 April 1998 aan de gevolgen van een hartstilstand. Tammy Wynette wordt op 5 Mei 1942 in Itawamba County, Mississippi als Virginia Wynette Pugh geboren. Op 17-jarige leeftijd trouwt Tammy Wynette, drie jaar, en drie kinderen later volgt de scheiding. Tammy probeert wat extra geld te verdienen door 's avonds op te treden. Hierdoor wordt ze ontdekt en krijgt uiteindelijk in 1965 een televisieoptreden aangeboden. In 1966 verhuist ze naar Nashville, waar ze een platencontract tekent. In 1968 en 1969 heeft Tammy Wynette vijf nummer 1 hits in Amerika: Take Me to Your World, D-I-V-O-R-C-E, Stand By Your Man (alle drie 1968), Singing My Song en The Ways to Love a Man (beide 1969). In totaal heeft Tammy Wynette in de jaren 60 en 70 zeventien nummer 1 hits in Amerika. In 1992 neemt ze een track op met de house-act KLF, getiteld Justified And Ancient, wat een van haar grootste successen wordt. Ondanks haar broze gezondheid wil ze, koste wat het kost, blijven touren. Om de pijn te verminderen begint ze grote hoeveelheden voorgeschreven pijnstillers en andere medicatie te slikken. Uiteindelijk wordt Tammy levenloos aangetroffen gevonden in haar huis. Omdat haar dochters echter twijfelen aan de juistheid van de officiele doodsoorzaak, wordt haar lichaam, één jaar na haar dood, opgegraven voor een lijkschouwing. Daarbij worden in haar stoffelijke resten sporen gevonden van twee pijnstillers, die mogelijk hebben bijgedragen aan haar dood. Vervolgens beginnen haar nabestaanden een rechtszaak tegen Dr. Wallis Marsh, de arts die de pijnstillers heeft voorgeschreven. Ze eisen een schadevergoeding van 50 miljoen dollar, maar in April 2002, net voordat de zaak door de rechtbank wordt behandeld, komt het tot een minnelijke schikking. Tammy Wynette is 55 jaar geworden.


Op 6 April 1969 gaat het behoorlijk mis tijdens een pop festival in Palm Springs, California. Omdat er grote namen als Ike & Tina Turner, Procol Harum en John Mayall op de planken staan, komen er ruim 25.000 mensen op af, terwijl het festival terrein maar ruimte heeft voor 15.000 bezoekers. Een nabijgelegen benzinestation wordt vernield. Twee bezoekers raken gewond als de eigenaar lukraak schoten lost op de verzamelde menigte. Uiteindelijk moet de politie helicopters inzetten om de massa uit elkaar te drijven en de oproer die ontstaat in de kiem te smoren.


Room Eleven ontvangt op 6 April 2007, uit handen van Trijntje Oosterhuis, een gouden plaat voor hun album Six White Russians And A Pink Pussycat. De Utrechtse band staat op 6 en 7 April 2007 in het voorprogramma van Trijntje Oosterhuis tijdens haar twee concerten in de HMH in Amsterdam. Six White Russians And A Pink Pussycat komt op 9 Juni 2006 binnen in de Nederlandse Album Top 100 en bereikt uiteindelijk de vijftiende plaats als hoogste notering. Gitarist Arrien Molema van Room Eleven vertelt dat de band enorm blij is met het edelmetaal. "We hadden al het gevoel dat we dicht tegen goud aan zaten, maar de platenmaatschappij wilde niets zeggen om de verrassing niet te verpesten." Op het door Floris Klinkert geproduceerde debuutalbum van Room Eleven staan de volgende nummers: All Right, One Of These Days, Sad Song, Faith, Could That Be You?, Flavour, Pressing, It's Raining, You Made Me See It, Greenest Grass, Come Closer, Somedays, Tried To Be, Listen en I Wanne Be Your. Naast Arrien Molema bestaat de band verder uit zangeres Janne Schra, bassist Lucas Dols, toetsenist Tony Roe en drummer Maarten Molema. Op 26 Oktober 2007 bereikt Six White Russians And A Pink Pussycat de platina status.


Door haar zwakke gezondheid overlijdt op 6 April 2009 in het Academisch Ziekenhuis van Murcia de Spaanse zangeres Mari Trini. Mari Trini wordt op 12 Juli 1947 in Caravaca De La Cruz geboren als Mari Trinidad Perez de Miravete Mille. Op jonge leeftijd verhuist zij naar Madrid. Door ziekte is Trini lange tijd, van haar zevende tot haar veertiende goeddeels bedlegerig. Wanneer het weer beter met haar gaat begint ze zich te interesseren in muziek, leert gitaar spelen en begint haar eerste liedjes te schrijven. Op haar vijftiende leert Mari Trini in Madrid de regisseur Nicholas Ray kennen, bekend van onder andere de film Rebel Without A Cause. Ray weet haar over te halen om naar Londen te gaan om zich daar voor te bereiden op het maken van een film (het is daar nooit van gekomen). Trini verblijft een jaar in Londen, studeerde er, en doet mee in radioprogramma's met Peter Ustinov. Later verhuisd ze naar Parijs waar ze haar eerste platencontract tekent en haar eerste liedjes in het Frans opneemt. Na vijf jaar in Frankrijk te hebben doorgebracht keert Trini terug naar Spanje om daar verder te gaan met haar muziekcarriere. Ze neemt in die tijd haar eerste liedjes in het Spaans op bij de studio RCA van schrijvers als Luis Eduardo Aute en Pantxi Andion, en ook al een paar liedjes van eigen hand. Het is echter haar volgende plaat Amores, opgenomen in 1970 en uitgebracht door het platenlabel RCA, waarmee ze echt doorbreekt. Ook haar volgende plaat Escúchame (uitgebracht door Hispavox) is een succes en Mari Trini wordt in die tot de belangrijkste zangeressen van Spanje gerekend. Trini blijft zeer populair tot aan het begin van de jaren negentig en gaat het dan rustiger aan doen. Haar laatste plaat verschijnt in 2001. Door contractuele problemen en ongemak met haar gezondheid wordt het steeds rustiger rond haar. Aan het einde van 2005 verschijnt er nog een verzamelplaat en een dvd en ontvangt ze een diamanten plaat vanwege het verkopen van meer dan 10 miljoen platen in haar hele carriere. Gedurende het laatste jaar van haar leven woont Trini in de omgeving van Murcia, waar ze zich bezighoudt met schrijven, componeren en met de voorbereiding van een afscheidsconcert, waar het door haar overlijden niet van komt. Mari Trini is 61 jaar geworden.


Na een optreden van Carly Simon op 6 April 1971 in The Troubadour in Los Angeles, wordt zij voorgesteld aan singer-songwriter James Taylor. Anderhalf jaar later, op 3 Novenber 1972 trouwt het stel met elkaar. Carly en James krijgen samen twee kinderen, Sarah Maria (7 Januari 1974) en Bejamin (Ben) Simon (22 Januari 1977). Het huwelijk houdt tot 1983 stand, daarna volgt een scheiding.


Vanuit de Royal Albert Hall in Londen wordt op 6 April 1968 de door Katie Boyle dertiende editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Eurovisi Songfestival dat de uitzending in kleur is. De Spaanse Massiel wint met La La La. De gedoodverfde winnaar Cliff Richard wordt, met één punt verschil, tweede met Congratulations. Ronnie Tober vertegenwoordigt Nederland met Morgen van Theo Strengers en Joop Stokkermans. Samen met de Finse eindigt Ronnie Tober met één punt op de laatste plaats. Met Monaco en Joegoslavie eindigt de Belgische Claude Lombard op een gedeelde zevende plaats.


The Beach Boys staan op 6 April 1965 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood voor de opname van het nummer California Girls. Deze single komt op 24 Juli 1965 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de derde plaats. In Nederland komt California Girls, met op de B-kant het nummer Let Him Run Wild, op 18 Septembber 1965 niet verder dan een 28ste plaats in de Nederlandse Top 40.


Queen tekent op 6 April 1973 een platencontract bij EMI Records. Als eerste single wordt Keep Yourself Alive op 6 Juli 1973 uitgebracht. Zeven weken later volgt het eerste album, simpelweg Queen genoemd. Het album staat zeventien weken in de Engelse albumlijst, en wordt de eerste gouden plaat voor de groep. Queen ontstaat wanneer eind 1968 de kunstacademiestudenten gitarist Brian May, drummer Roger Taylor en zanger Tim Staffel de groep Smile oprichten, waarmee in 1969 de single Earth/Step On Me wordt gemaakt, die uitsluitend in de Verenigde Staten wordt uitgebracht. In 1970 wordt Tim Staffel vervangen door Freddie Mercury (Farookh Bulsara), die de groepsnaam verandert in Queen, en in Februari 1971 komt bassist John Deacon de band versterken. Eind 1974 wanneer het derde album Sheer Heart Attack wordt uitgebracht met daarop de wereldhit breekt Queen definitieve door naar het grote publiek.


Op 6 April 1963 maken Martha & The Vandellas hun debuut in de Amerikaanse hitparade. Hun eerste hit single Come And Get These Memories behaalt uiteindelijk nummer 29 als hoogste notering. Het is de eerste gezamenlijke produktie voor de componisten Holland, Dozier & Holland. De leadzangeres, Martha Reeves, begint haar carriere bij Motown als secretaresse voor Marvin Gaye. Het trio scoort in totaal 24 hits in de Billboard hot 100. De groep is overigens vernoemd naar zangeres Della Reese.


Niki Sullivan overlijdt op 6 April 2004 thuis, in Kansas City tijdens zijn slaap. Niki Sullivan wordt geboren op 23 Jubi 1937 in Southgate, Californie, en speelt sinds 1957 enige tijd als gitarist in de begeleidings band van Buddy Holly, The Crickets. Behalve als slaggitarist is hij te horen als achtergrondzanger op de hits That'll Be The Day en Maybe Baby. Niki Sullivan wordt door Buddy Holly aan de kant gezet, omdat die vindt dat er niet langer een tweede gitarist nodig is in zijn begeleidingsband. Nadat Sullivan ontslagen is begint hij de groep The Plainsmen, die echter niet erg succesvol is. Na het overlijden van Buddy Holly op 3 Februari ... gaat Sullivan samen werken met Gene Evans. In de studio van Norman Petty worden onder de naam The Hollyhawks opnamen gemaakt. De vader van Buddy Holly, Lawrence Holly is de manager van deze groep. Niki Sullivan is 66 jaar geworden.


Op 6 April 1985 wint Gilbert O'Sullivan de rechtszaak die hij had aangespannen tegens zijn voormalige manager Gordon Mills. Het bedrijf van Mills moet de zanger alsnog een fors bedrag (omgerekend zo'n 2 miljoen Euro) aan achterstallige royalties betalen. Een jaar later overlijdt Gordon Mills op 29 Juli 1986 aan de gevolgen van maagkanker.


Little Steve van Zandt maakt op 6 April 1985 bekend The E-Street Band van Bruce Springsteen te verruilen voor een solocarrixc3xa8re. De gitarist wordt opgevolgd door Nils Lofgren, die zijn carierre als gitarist begint met een gastrol op het album After The Gold Rush (1970) van Neil Young. Young op zijn beurt speelt dan mee op Grin, het debuutalbum van Lofgrens groep Grin, die verder bestaat uit Bob Gordon (bas) en Bob Berberich (drums). In zijn verdere carriere zal Young nog diverse malen gebruik maken van Nils Lofgrens diensten. Zo is hij te horen op Tonight's The Night uit 1975 en gaat hij ook mee op de gelijknamige tournee, terwijl hij eveneens deel uitmaakt van de bezetting waarmee Young in 1982 de wereld rondtrekt. Zijn solodebuut Nils Lofgren blijkt later meteen het meesterwerk van Lofgren blijken te zijn. De opvolgers kenmerken zich in toenemende mate door wisselvallig materiaal. In de vorm van Shine Silently heeft Lofgren in November 1973 een kleine Nederlandse hit (21ste plaats). Sindsdien lijkt Lofgren veroordeeld tot onafhankelijke platenfirma's, tot hij door Bruce Springsteen gevraagd wordt om toe te treden tot diens E Street Band als vervanger van Miami Steve van Zandt.


Op de avond van 6 April 1966 wordt in de EMI Studio in Londen begonnen met de sessies voor wat uiteindelijk het nieuwe album Revolver gaat worden. Het eerste wat wordt opgenomen is de basistrack voor Tomorrow Never Knows van John Lennon. Eén dag later beginnen de opnamen van de Paul McCartney-compositie Got To Get You Into My Life. Revolver wordt op 5 Augustus 1966 uitgebracht, en komt op 10 Augustus 1966 op de eerste plaats binnen in de Engelse albumlijst.


Op 6 April 2009 overlijdt de Belgische Franstalige zanger, componist en kunstschilder Jacques Hustin. Jacques Hustin wordt op 15 Maart 1940 in Luik geboren. Hustin, die tekenen en schilderen studeert en vervolgens illustrator en decorbouwer wordt, wint in 1965 als zanger de eerste prijs op het Festival van het Chanson in Spa. Ook in 1965 verschijnt zijn eerste single; La Gavroche. Een jaar later, in 1966, verschijnt het debuutalbum van Hustin en vertrekt hij naar Parijs voor een verdere vervolg van zijn zangcarriere. Hustin wint een aantal internationale prijzen: De Bronzen Hermelijn op het Festival van Rennes (1967), Het Internationale Festival van Brasovin in Roemenie (1968) en in 1969 de Grote Prijs van de Academie Charles-Cros in Parijs. In 1974 vertegenwoordigd hij Belgie op het Eurovisie Songefestival. Met zijn liedje Fleur De liberte behaald hij in Brighton de 9e plaats, achter het muzikale geweld van o.a. Abba, Mouth & MacNeal, Olivia Newton-John en Gigliola Cinquetti. Het resultaat van Fleur De liberte betekent voor Hustin een eigen televisieprogramma bij de Franstalige televisie; La Guimbarde. Daarnaast is Hustin actief op het gebied van de verdediging van de rechten van kunstenaars en is hij voorzitter van de beroeps-vereniging van podiumartiesten. In 1988 beeindigd Hustin zijn zangcarriere en gaat zich definitief wijden aan de schilderkunst en zet een schildersatelier op in de Ardennen. In 1999, verschijnt het verzamelalbum En Version Orgininale met daarop twintig van zijn mooiste nummers met onder meer zijn Songfestivalinzending. Jacques Hustin is 69 jaar geworden.


Dido begint op 6 April 2001 aan haar eerste zes daagse tournee in Engeland met een optreden in Barrowsland in Glasgow. Kaartjes kosten £12.


Pink Floyd maakt op 6 April 1968 officieel bekend dat de oprichter van de groep, Syd Barrett, Pink Floyd verlaten heeft. Tijdens de opname's van het album The Piper At The Gates Of Dawn begint Syd Barrett's drugs obsessie steeds meer negatieve effecten op de groep uit te oefenen. De zanger/gitarist komt vaak te laat, soms komt hij helemaal niet, en meestal is hij zodanig in de war dat de drie anderen de grootste moeite hebben het geheel in goede banen te leiden. Om dit soort problemen beter het hoofd te kunnen bieden, wordt een extra gitarist aangetrokken in de persoon van David Gilmour, een kennis van Barrett. De groep speelt dan een paar maanden als vijfmansformatie tot op 6 Aprili het besluit valt dat Syd niet meer te handhaven is,vanaf dat moment is Pink Floyd weer een kwartet.


Op 6 April 1979 treedt Rod Stewart in Beverly Hills in het huwelijk met Alana Hamilton, de ex-vrouw van acteur George Hamilton. Met Rod Stewart krijgt Alana twee kinderen, Kimberly en Sean. In 1984 gaan Rod en Alana Stewart uit elkaar.


Elton John is op 6 April 1988, tijdens het eerste Amerikaanse solo-optreden van George Michael in Honolulu, Hawaii, aanwezig als speciale gast. Samen met George Michael zingt Elton John het nummer Candle In The Wind. Tijdens zijn tweede solo concert krijgt George Michael gezelschap van Brian Wilson, Neil Young en van zijn voormalig-Wham! collega Andrew Ridgeley.


Meer dan 200.000 muziek liefhebbers bezoeken op 6 April 1974 het California Jam Festival, wat gehouden wordt op de Ontario Motor Speedway bij Ontario, Californie. Optredende groepen zijn ondermeer The Eagles, Black Sabbath, Deep Purple, Earth Wind & Fire, ELP, Black Oak Arkansas en Seals & Croft. Het festival is een van de best georganiseerde van zijn tijd, en is financieel uiterst succesvol. Vier jaar later op, 18 Maart 1978, wordt een tweede California Jam Festival gehouden. Ruim 250.000 bezoekers genieten dan van optredens van Aerosmith, Santana, Heart, Dave Mason, Mahogany Rush en Ted Nugent.


Op 6 April 2007 komt Klaus Voormann aan in Nederland voor de 28e conventie van het blad Beatles Unlimited die op 7 April 2007 plaats heeft in Theater De Kom in Nieuwegein. Klaus Voormann heeft The Beatles begin jaren zestig in Hamburg in West-Duitsland leren kennen. In 1966 ontwerpt hij de hoes voor het Beatles album Revolver en later ook de 3 hoezen voor de Anthology serie. Verder heeft hij bas gespeeld in de Plastic Ono Band en op solo albums van John Lennon (oa Imagine en Walls & Bridges). Ook is hij te horen op de albums Ringo en Goodnight Vienna van Ringo Starr. Klaus Voormann is er ook bij tijdens het legendarische Bangla Desh concert en ook bij het vaarwel concert van George Harrison. Tegenwoordig maakt Voormann weer tekeningen en grafische kunst.


The Everly Brothers beginnen op 6 April 1960 aan een eerste Engelse tournee met een optreden in de New Victoria Theatre in Londen. In het voorprogramma staan The Crickets.


Op 6 April 1999 gaat in het Prince Edward Theatre in de Londense wijk West End de musical Mamma Mia in premiere. Mamma Mia is geschreven door Catherina Johnson in samenwerking met Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus van ABBA die het muzikale gedeelte voor hun rekening nemen. 6 April is speciaal uitgekozen voor de premiere, omdat ABBA dan precies vijfentwintig jaar geleden het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen met Waterloo. Op 6 April 2004 vieren Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson en Frida Lyngstad, drie van de vier ex-leden van ABBA, in het Prince Edward Theatre in Londen het vijfjarig lustrum van de musical Mamma Mia. Ook staat het drietal even stil bij het feit dat het precies dertig jaar geleden is dat ABBA het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen met Waterloo. Grote afwezige in Londen is Agnetha Faltskog, zij wil Zweden voorlopig nog niet verlaten. Over een eventuele reunie van ABBA is Bjorn Ulvaeus duidelijk, dat gebeurt niet meer. Vier jaar geleden is er ruim 800 miljoen euro geboden voor een eenmalig optreden. Ook een eventuele verdubbeling van dit bedrag zou geen positieve reactie tot gevolg hebben. It will never happen again, aldus Bjorn Ulvaeus. Van de musical Mamma Mia zijn in totaal elf verschillende producties, en staan er nog zes op stapel. De musical heeft tot nu toe nu 620 miljoen euro opgebracht. In totaal hebben meer dan tien miljoen mensen een uitvoering bezocht.


Op 6 April 1988 levert een versleten exemplaar van een oude demo van The Rolling Stones bij de Philips' Rock'n'Roll Memorabilia-veiling in Londen zesduizend pond op. De eigenaar van de demo is Tony Chapman, de eerste drummer van The Rolling Stones. De demo is op 26 Oktober 1962 in eigen beheer opgenomen in de Londense studio van jazz-gitarist Curly Clayton. The Rolling Stones bestaan dan uit zanger Mick Jagger, gitaristen Brian Jones en Keith Richard, pianist Ian Stewart en drummer Tony Chapman. Tijdens deze sessie worden de volgende nummers opgeneomen: You Can't Judge A Book By The Cover (Bo Diddley), Soon Forgotten (Muddy Waters) en Close Together (Jimmy Reed). Een paar dagen later sturen The Rolling Stones de demo naar Neville Skrimshire van EMI Records. Er volgt geen reactie. Wanneer zij de demo ook naar platenmaatschappij Decca sturen komt er wel een reaktie: "Jullie komen nergens met die zanger."


Wendy O Williams pleegt op 6 April 1998, in de bossen vlak achter haar huis in Storrs in Connecticut zelfmoord. Wendy Orlean Williams wordt op 28 Mei 1949 in Webster, New York geboren en is het meest bekend als zangeres van The Plasmatics. Het idee voor The Plasmatics komt uit het brein van de Newyorkse sexclubexploitant Rod Swenson, die rond de dan stripteaseuze Williams een punkband groepeert. Sex, spanning en sensaties als het doorzagen van gitaren, ophangen van muzikanten en het kapotslaan van t.v.'s zijn de ingredienten van de show. Tijdens een concert in het Newyorkse Palladium blaast de groep voor het eerst een Cadillac Coupe De Ville op. Stotts schrijft de aan The Damned verwante muziek terwijl Swenson modieuze, quasi taboe doorbrekende teksten maakt over reageerbuisbabies en strakke broeken. De groep maakt in eigen beheer drie epees, voordat zij tekent bij een Engelse maatschappij. Jimmy Miller (Rolling Stones), produceert het album Mew Hope For The Wretched, dat ouderwetse punk en een als een gorilla zingende Wendy laat horen. Wendy O. Williams is 48 jaar geworden. IN haar afscheidsbrief staat ondermeer het volgende: "I don't believe that people should take their own lives without deep and thoughtful reflection over a considerable period of time. I do believe strongly, however, that the right to do so is one of the most fundamental rights that anyone in a free society should have. For me much of the world makes no sense, but my feelings about what I am doing ring loud and clear to an inner ear and a place where there is no self, only calm."


Op 6 April 1967 staan The Rolling Stones in het Dello Sport in Rome. De politie verijdelt een poging van tweehonderd fans die na de show de kleedkamers van de groep willen bestormen. Eén fan raakt gewond. The Rolling Stones zijn tussen 25 Maart en 17 April 1967 op tournee door Europa. De toer wordt ontsierd door relletjes, met West-Duitsland als opvallende uitzondering. Op 15 april 1967 staan The Rolling Stones in de Houtrusthallen in Den Haag. Slechts achtduizend fans wonen dit derde Nederlandse optreden van de groep bij. Veertien jongens worden opgepakt voor baldadig gedrag. Het laatste concert op deze tournee geven The Rolling Stones op 17 april 1967 in het voetbalstadion van Panathinaikos in Athene, Griekenland.


Charles Pettigrew overlijdt op 6 April 2001 in Philadelphia aan de gevolgen van kanker. Samen met Eddie Chacon heeft hij begint jaren negentig als het duo Charles & Eddie in 1992 een grote hit met Would I Lie To You. Charles Pettigrew wordt geboren op 12 Mei 1963 in Philadelphia en studeerd aan het Berklee College of Music in Boston. Na een middagje winkelen neemt Charles de metro naar zijn appartement. Tijdens de rit bewonderd hij enkele van zijn aankopen: oude soul- en funkplaten van onder andere Marvin Gaye en James Brown. Toevallig zit Eddie Chacon tegenover hem; net als Charles is Eddie een grote muziekliefhebber, met een voorliefde voor soul. De twee raken aan de praat en een vriendschap is geboren. Charles en Eddie besluiten samen een groep op te richten en in 1992 verschijnt hun debuutalbum Duophonic, met daarop de single Would I Lie To You. De daaropvolgende singles floppen echter en ook het tweede album Chocolate Milk (1995) slaagt er niet in om het succes van het debuut te evenaren. In 1996 gaat het duo uit elkaar om beiden een weinig succesvolle solocarriere op te starten. Charles Pettigrew is 37 jaar geworden.


George Harrison geeft op 6 April 1992, ruim 22 jaar na het uiteenvallen van The Beatles, zijn eerste soloconcert in Engeland. Harrison werkt op 6 April mee aan een benefietvoorstelling in Londen ten bate van de Natuurpartij. Deze groepering telt verscheidene kandidaten die meedoen aan de Britse parlementsverkiezingen op 9 April 1992.


Op 6 April 1959 wordt The Battle Of New Orleans van Johnny Horton uitgebracht. Horton heeft dit nummer op 27 Januari 1959 in Nashville in Tennessee opgenomen. The Battle Of New Orleans komt op 27 April 1959 de Billboard Hot 100 binnen, en staat staat vanaf 1 Juni 1959 zes weken op de eerste plaats. The Battle Of New Orleans is een traditional en is door Jimmy Driftwood (een leraar uit Arkansas) in 1957 als eerste op de plaat gezet. De versie van Johnny Horton is een stuk korter dan het orgineel van Jimmy Driftwood wat gaat over de aanval op Louisiana op 8 Januari 1814 door de Engelsen. Onder leiding van Colonel Jackson wordt deze aanval met succes afgeslagen. In 1972 hebben de Les Humpries Singers een grote hit met het nummer Mexico, waarvoor dankbaar gebruikt wordt gemaakt van de melodie van The Battle Of New Orleans. Johnny Horton komt 19 maanden na het succes van zijn single op 5 November 1960 bij een auto-ongeluk om het leven, nadat hij heeft opgetreden in de Skyline Club in Austin in Texas. Johnny Horton is 35 jaar geworden


Op 6 April 1998 beginnen een groot aantal country sterren onder leiding van Tim McGraw een rechtszaak tegen Jim Salomon uit Los Angeles. Ondermeer Trisha Yearwood, Faith Hill, Vince Gill, Alan Jackson, Reba McEntire, Martina McBride, Randy Travis, Pam Tillis, Deana Carter en Mindy McCready zijn het er niet mee eens dat Salomon, zonder toestemming, de namen van zevenentwintig country-artiesten als domeinnamen op internet heeft vastgelegd.


Bassist Pete Quaife besluit op 6 April 1969 de groep The Kinks te verlaten. Hij wordt opgevolgd door John Dalton. Pete Quaife heeft samen met de broers Ray en Dave Davies, en drummer Mick Avory The Kinks in 1964 opgericht. Quaife is te horen op alle grote hits van The Kinks zoals: You Really Got Me, All Day And All Of The Night, A Well Respected Man, Dedicated Follower Of Fashion, Sunny Afternoon, Dandy en Dead End Street. Opvolger John Dalton is voor het eerst te horen op het album Kinks Part One: Lola Vs Powerman & The Money-Go-Round, met daarop de hits Lola en Apeman.


Fats Domino tekent op 6 April 1963, na dertien jaar voor Imperial Records platen te hebben opgenomen, een contract bij ABC Paramount. There Goes (My Heart Again) is de eerste single die Fats Domino op dit label uitbrengt. There Goes (My Heart Again) komt op 18 Mei 1963 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de 59ste plaats. In Nederland bereikt There Goes (My Heart Again), met op de B-kant het nummer CAn't Go On Without You, op 1 September 1963 de vijfde plaats in de hitlijst van Muziek Express.


The Rolling Stones richten op 6 April 1971 hun eigen platen-label Rolling Stones Records op. Op 16 April 1971 is Brown Sugar de eerste single die op het nieuwe label wordt uitgebracht. Brown Sugar wordt in Amerika, na eerder Honky Tonk Women, de tweede achtereenvolgende nummer 1 voor de Stones. Iets dat niet meer was gebeurd na Satisfaction en Get Of My Cloud in 1965. In Engeland wordt Brown Sugar van de eerste plaats afgehouden door Knock Three Times van Tony Orlando & Dawn.


Vanuit The Dome in Brighton, Engeland wordt op 6 April 1974 de door Katie Boyle gepresenteerde 19e editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Omdat Luxemburg al twee jaar achter elkaar het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, heeft de Luxemburgse omroep onvoldoende financiele middelen om nog eens de internationale finale te organiseren. Daarom heeft de BBC de organisatie op zich genomen. In de Britse badplaats wint ABBA voor Zweden overtuigend met Waterloo. De Italiaanse winnares van 1964, Gigliola Cinquetti, wordt tweede met Si. Nederland is verrassend derde met I See A Star (Ik Zie Een Ster) gezongen door Mouth & MacNeal. Olivia Newton-John wordt voor Groot-Brittannie vierde met Long Live Love. Naar aanleiding van de plotselinge dood op 2 April 1974 van President Pompidou trekt Frankrijk zich op het laatste moment terug. Zodoende nemen dit jaar zeventien landen deel aan deze internationale finale van het Eurovisie Songfestival.


Brian Matthew presenteert op 6 April 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als gasten Adam Faith, Winifred Atwell, Cleo Laine, Jess Conrad, The Eric Delaney Band en Gerry & The Pacemakers. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.Muziek Jarige Op 6 April

1937: Merle Haggard - Country Zanger USA
1942: Christopher Franke - Tangerine Dream Toetsen
1944: John Stax - The Pretty Things Bas
1944: Michelle Gilliam - The Mamas & The Papas Zangeres
1947: Tony Connor - Hot Chocolate Drums
1951: Ralph Cooper - Air Supply Drums
1952: Patrick Hernandez - Zanger Frankrijk
1962: Stan Cullimore - The Housemartins Bas
1964: Wendy Robinson - The Popinjays Zangeres
1964: Johnny Dee - King Kobra Drums
1965: Frank Black - The Pixies Gitaar / Zanger
1978: Myleene Klass - Hear'Say Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten