Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 22 April

Madonna wordt op 22 April 2005 aangeklaagd door Hamish Hamilton, een Britse regisseur, en het Done & Dusted Ltd die zeggen ruim 300.000 euro van haar tegoed te hebben. Ze zijn naar het Los Angeles County Superior Court gestapt. Hamilton zegt dat hij voor een tv-special een aantal concerten van Madonna heeft bezocht in New York, Florida, Californie, Nevada, en Frankrijk. Daarnaast zou hij verschillende locaties in Portugal hebben bezocht. Het televisiebedrijf Done & Dusted Ltd heeft productiewerk voor de tv-uitzending verricht. In beide gevallen zou Madonna de gemaakte kosten niet betaald hebben. In de aanklacht staat te lezen: "Madonna refuses to pay Mr. Hamilton his $175,000 director's fee and refuses to reimburse Done and Dusted, Ltd. $175,000 for expenses incurred." De gewraakte tv-special is een registratie van de Re-invention tournee die de popster in 2004 maakte. Van de 56 shows zijn er 55 uitverkocht en verdient Madonna ongeveer 1,8 miljoen euro per avond.


Op 22 April 1962 verdrinkt de 3-jarige Steve Allen Lewis in het zwembad zijn ouders. De op 27 Februari 1959 geboren jongen is de zoon van Jerry Lee Lewis, uit diens derde en uiterst controversiele huwelijk met zijn achternichtje, Myra Gale. Zeven dagen na de dood van zijn zoon moet Jerry Lee Lewis aan een uitgebreide tournee door Engeland beginnen. Hij probeert de optredens af te zeggen, maar dit blijkt juridisch niet haalbaar. De tournee, die op 29 April 1962 in Newcastle begint, wordt één van zijn succesvolste door Engeland.


Faith No More maakt op 22 April 1998 bekend dat zij ermee stoppen. Faith No More wordt in 1982 opgericht en verslijt diverse vocalisten, onder wie voor zelfs een blauwe maandag, Courtney Love. In 1984 wordt Chuck Mosely vaste zanger. Het recalcitrante karakter is er echter medio 19988 de oorzaak van dat hij uit de band wordt gezet en vertrekt naar Bad Brains. Als vervanger wordt Mike Patton aangetrokken, tevens actief in de surrealistische funkband Mr Bungle. Met Patton en het door hem ingezongen album The Real Thing begint de groep haar internationale triomftocht; de plaat wordt, ondanks de sterke funk- en rap-invloeden, vooral in hardrockkringen zeer goed ontvangen en daar zelfs erkend als een instant-klassieker binnen de dan opgang makende funkmetal-trend. The Real Thing wordt platina in de Verenigde Staten en levert met het majestueuze Epic een internationale hit op. Gedurende 1989 en 1990 toert de groep intensief de wereld rond, waarbij vrijwel alle grote Europese festivals worden aangedaan. Begin 1994 komt het bericht dat gitarist 'Big' Jim Martin uit Faith No More is gezet, naar verluidt vanwege zijn archetypische, seksistische Rock & Roll-gedrag en zijn conservatieve opstelling met betrekking tot de artistieke ontwikkeling van de groep. Hij wordt, nadat men nog even in onderhandeling is geweest met Killing Joke-gitarist Geordie, vervangen door Trey Spruance (uit Mr Bungle), met wie het het album King For A Day Fool For A Lifetime wordt opgenomen. Spruance ziet echter op tegen de ellenlange tournees die voor de deur staan en besluit de groep niet definitief te versterken. Tijdens de wereldtournee, waarbij de band in Juni 1995 ook Pinkpop aandoet, neemt gitaarroadie Dean Menta tijdelijk zijn plaats in. Eenmaal thuis wordt deze weer vervangen door Hudson. In Augustus 1997 is de band voor het laatst in Nederland wanneer er wordt opgetreden op het Lowlands-festival.


De voorzitter van The National Federation Of Hairdressers in Engeland bied op 22 April 1965 een gratis knipbeurt aan voor de eerste artiest die op nummer 1 komt te staan. Over The Rolling Stones zegt de voorzitter van de kapperbond het volgende, "The Rolling Stones are the worst, one of them looks as if he's got a feather duster on his head".


Op 22 April 1966 komt het nummer Wild Thing van The Troggs uit. Het nummer, dat is geschreven door Chip Taylor, wordt eerder opgenomen door een obscuur bandje, Jordan Christopher & The Wild Ones, dat in New York enige bekendheid krijgt door hun optredens in de discotheek van Richard Burton's ex-vrouw, Sybil. Een demo van die opname komt via de Engelse producer Larry Page bij The Troggs terecht, die vervolgens besluiten om het nummer uit te brengen als hun tweede single. Wild Thing wordt overigens samen met With A Girl Like You, in nog geen tien minuten tijd op de band gezet, wanneer blijkt dat er nog wat studiotijd over is, na een opname sessie van het Larry Page Orchestra. In Engeland blijft de plaat steken op nummer 2 in de hitparade, maar in Amerika, waar de single, wegens een opmerkelijk juridisch conflict, gelijktijdig door Arco Records en Fontana Records op de markt wordt gebracht, staat Wild Thing in Juli 1966 bovenaan de Billboard hot 100. En dan te bedenken dat Larry Page het nummer eigenlijk alleen maar wilde gebruiken als een B-kantje.


Enkele dagen nadat Eric Clapton is ontslagen uit het St.Paul's ziekenhuis in Minnesota, waar hij een maand lang heeft gelegen, beland hij op 21 April 1981 in Seattle, Washington, opnieuw in een ziekenhuisbed nadat hij gewond is geraakt bij een auto ongeluk waarbij hij enkele ribben heeft gebroken.


Deep Purple scoort in Engeland op 22 April 1972 voor een tweede keer een nummer 1 album, nu met Machine Head. Na de kritiek die de band krijgt na het laatste album Fireball, besluiten ze weer terug te keren naar de sound van het album Deep Purple In Rock. Het album bevat onder meer de klassieker Smoke On The Water wat op een aparte manier ontstaan is. De band is in Montreux voor de opnamen van Machine Head, maar op een avond brandt het Casino in Montreux af. Dit gebeurd tijdens een concert van Frank Zappa. Smoke On The Water gaat over de brand, de leden van Deep Purple zien letterlijk rook op het water omdat Montreux aan het Meer van Geneve ligt.


In een poll gehouden op 22 April 1967 door het muziekblad Disc & Music Echo, blijkt Davy Jones de populairste Monkee te zijn. Hij krijgt 63% van alle stemmen. OP de tweede plaats staat Mickey Dolenz met 22%, dan volgt Peter Tork met 8% en minst populair bij The Monkees is Mike Nesmith met 7%.


Op 22 April 1969 tekenen broer en zus Richard en Karen Carpenter een contract met A&M Records, de platenmaatschappij van Herb Alpert en Jerry Moss. Het eerste album voor A&M, Offering dreigt te floppen, als het nummer Ticket To Ride alsnog een hit wordt. Ticket To Ride komt op 14 Februari 1970 de Billboard Hot 100 binnen en haalt de 54ste plaats. De elpee Offering wordt omgedoopt tot Ticket To Ride en verkoopt nu aardig in de voetsporen van het singlesucces. Het door Burt Bacharach en Hal David geschreven titelnummer van het tweede album Close To You groeit uit tot een wereldhit, waarna de naam van The Carpenters wereldwijd gevestigd is.


John Belushi en Dan Aykroyd treden op 22 April 1978, in het TV programma Saturday Night Live, voor de allereerste keer op in hun creatie als The Blues Brothers. John Belushi overlijdt op 5 Maart 1982 op 33-jarige leeftijd in het Chateau Marmont Hotel in Los Angeles aan een overdosis heroine.


In Gatlinburg, in de Amerikaanse staat Tennessee overlijdt op 22 April 2003 de liedjesschrijfster Felice Bryant aan kanker. Samen met haar in 1987 overleden man Boudleaux schrijft ze onder meer Bye Bye Love en Wake Up Little Susie waarmee de Everly Brothers wereldhits scoren. Felice en Boudleaux Bryant maken samen 800 songs voor meer dan 500 artiesten. Zij schrijft de teksten en hij componeert de muziek. Tot de artiesten die hits hebben met hun songs behoren Jim Reeves, Buddy Holly, Dean Martin, Elvis Presley, de Beatles, Bob Dylan, Grateful Dead, The Beach Boys, Tony Bennet, Simon & Garfunkel, Ray Charles, Roy Orbison en Sarah Vaughan. Hun Rocky Top, een countrysong die ze in 1968 in tien minuten af hebben en die wordt opgenomen door de Osborne Brothers, wordt in 1982 een soort volkslied, net zoals Tennessee Waltz. Het echtpaar behoord tot de eersten in Nashville die van het schrijven en componeren van songs hun broodwinning maken. In 1991 krijgen ze een plek in de Country Music Hall of Fame. Felice Bryant is 78 jaar geworden.


Op 22 April 1979 geven The Rolling Stones, in het Civic Auditorium van Oshawa, Canada twee concerten op één dag. De Stones geven de concerten om te voldoen aan een opmerkelijk vonnis van rechter Lloyd Graburn van de rechtbank in Toronto, die Keith Richard een halfjaar eerder wegens drugsbezit heeft veroordeeld tot het spelen van twee benefiet concerten voor het nationale blindeninstituut. De rechter is tot dit vonnis gekomen op verzoek van Rita Bedard, een blinde Rolling Stones-fan. Keith Richards pakt de zaak direct grootschalig aan. Keith treedt niet alleen op met The Rolling Stones, maar ook stelt hij, in het voorprogramma, de gelegenheidsformatie The New Barbarians voor waarin hij samen speelt met: Bobby Keys, Joseph 'Zigaboo' Modelliste, Stanley Clarke, Ian McLagan en Ron Wood. The New Barbarians gaan vervolgens een maand lang op tournee in Amerika. De groep bestaat echter niet lang genoeg om platen op te nemen.


Yoko Ono stapt op 22 April 2008 naar de rechter omdat het nummer Imagine, van haar overleden echtgenoot John Lennon, is te horen in een film waarin de evolutietheorie wordt tegengesproken. De makers van Expelled: No Intelligence Allowed hebben een fragment van de klassieker zonder toestemming gebruikt. Door een fragment uit het nummer in de film te verwerken, wekken de makers volgens Ono de suggestie dat de beheerders van de nalatenschap van Lennon achter de inhoud staan. Op weblogs wordt Ono er al van beschuldigd zijn uit winstbejag haar principes te hebben verraden. Expelled: No Intelligence Allowed is een pleidooi voor de theorie van intelligent design, die wordt gepresenteerd als wetenschappelijke onderbouwing van het christelijke scheppingsverhaal. De makers, het bedrijf Premise Media, zeggen geen toestemming te hebben gevraagd omdat ze slechts een heel klein stukje van het nummer hebben gebruikt. Ze beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting. Volgens Ono vragen de makers echter geen toestemming omdat ze weten dat ze die niet zouden krijgen, of omdat ze niet voor de rechten willen betalen. Yoko Ono wil dat de rechter de verspreiding van de film verbiedt en eist een schadevergoeding. Ono is ook mede namens Lennons zoons Julian en Sean naar de rechter gestapt. In Juni 2008 verliest Ono de zaak op basis van het Fair Use principe dat het volgens de Amerikaanse wet mogelijk maakt kleine gedeeltes van copywright beschermd werk zonder toestemming onder bepaalde omstandigheden te kunnen gebruiken.


Herb Alpert zingt in een TV-special die wordt uitgezonden door CBS, op 22 April 1968 voor de eerste keer het nummer This Guy's In Love With You als een ode aan zijn vrouw Sharon. Er komt zoveel vraag naar het nummer van Hal David en Burt Bacharach, dat Herb Alpert besluit het This Guy's In Love With You op single uit te brengen. De single komt op 18 Mei 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 22 Juni 1968 vier weken op de eerste plaats.


Op 22 April 1993 gaat Tommy, de musical gebaseerd op de rock-opera van Pete Townshend, op Broadway in het St James Theatre in premiere. Pete Townshend heeft in eerste instantie grote bezwaren tegen een musical versie, vooral het feit dat er gedanst zou worden weegt zwaar voor hem. De rol van Tommy wordt gespeeld door Michael Cervens. Tommy is het verhaal van een jongen, geboren in Londen tijdens WOII, die op jonge leeftijd getuige is van de moord door zijn vader op de geliefde van zijn moeder. Een ervaring waardoor hij zich terugtrekt in zijn eigen wereld. Niemand lukt het nog tot hem door te dringen. Pesterijen en mishandeling worden deel van zijn leven. Na een lange weg langs dokters en psychiaters blijkt dat niemand hem kan genezen. Dan wordt duidelijk dat Tommy een uitzonderlijk talent heeft voor flipperen. Op het moment dat zijn moeder de spiegel kapot slaat waar Tommy steeds in kijkt, keert hij terug in de werkelijkheid. Tommy is ondertussen een ster geworden en iedereen kijkt naar hem op. Tommy wordt onderscheiden met 5 Tony Awards (Best Director, Score, Scenic Designer, Choreographer en Lightning Designer) en 6 Drama Desk Awards. Drie jaar later gaat Tommy ook in Engeland spelen, met ondermeer Kim Wilde in de rol van Tommy's moeder.


Bob Marley & The Wailers treden op 22 April 1978 op tijdens het One Love Peace Concert in Kingston op Jamaica. Bob Marley haalt premier Michael Manley en oppositieleider Edward Seaga over het toneel op te komen om elkaar de hand te schudden. Het is voor Bob Marley weer de eerste keer sinds anderhalf jaar dat hij publiekelijk verschijnt. Op 3 December 1976 overleeft hij ternauwernood een moordaanslag en verlaat daarna Jamaica voor de komende 18 maanden.


Pete Murray presenteert op 22 April 1961 de vierde aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Murray ondermeer The Beverley Sisters, Craig Douglas, Billy Fury, Anita Scott en Danny Williams. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Op 22 April 1967 tekent The Jimi Hendrix Experience een contract bij Reprise Records. Hey Joe is de eerste single van het trio die door de platenmaatschappij van Frank Sinatra op de Amerikaanse markt wordt uitgebracht, maar wordt geen hit. In December 1967 wordt Hey Joe opnieuw in de Verenigde Staten uitgebracht met als B-kant Foxy Lady. Nu haalt de single een 67ste plaats in de Billboard Hot 100. Hey Joe is al op 23 Oktober 1966 in de Londense De Lane Lea Studios door The Jimi Hendrix Experience opgenomen. De opname is geproduceerd door Chas Chandler, de bassist van The Animals. Hey Joe is geschreven door William Roberts, een folkzanger waar daarna niets meer van vernomen is. Hey Joe is in 1965 door The Leaves, een Garageband uit Los Angeles voor het eerst op de plaat gezet. De versie van The Jimi Hendrix Experience wordt op 16 December 1966 voor het eerst in Engeland. Jimi Hendrix heeft zich voor zijn versie van Hey Joe gebaseerd op het arrangement van de uitvoering van Tim Rose van begin 1966. Op de B-kant staat Stone Free. Op 29 December 1966 komt Hey Joe de Engelse hitparade binnen, en haalt de zesde plaats. In de Nederlandse Top 40 blijft Hey Joe begin 1967 op twaalf steken.


Leaf ontvangt op 22 April 2008 uit handen van VanVelzen (zanger Roel van Velzen) de zogenoemde Schaal van Rigter. De Nederlandse band krijgt de onderscheiding omdat hun debuutsingle Wonderwoman in 2007 het meest gedraaide nummer is op radiozender 3FM. De prijs wordt overhandigd in de ochtendshow van Giel Beelen. De Schaal van Rigter, die vernoemd is naar wijlen 3FM-dj Wim Rigter, is de eerste stap naar de 3FM Awards die op 26 April 2008 worden uitgereikt. Tijdens dit prijzengala worden de beste Nederlandse artiesten in het zonnetje gezet. Anouk, Kane, Krezip en Leaf verzorgen optredens tijdens de 3FM Awards.


Redbone krijgt op 22 April 1974 in Amerika een gouden plaat voor hun single Come And Get Your Love. De single is op 12 Januari 1974 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en haalt een 5de plaats. Redbone bestaat uit de beide broers Lolly en Pat Vegas, Tony Bellamy en Peter De Poe. Zij leren elkaar kennen in 1964 wanneer zij in het huisorkest van het Amerikaanse muziekprogramma Shindig spelen.


Lenny Kravitz maakt op 22 April 2004 bekend dat hij zijn debuut als acteur gaat maken in de film Barbecues And Bar Mitzvahs, een semi-autobiografische film over een musicus die op zoek is naar liefde en geluk. Zelf omschrijft Kravitz de film als een dramatische komedie, en citeert hij Woody Allen als zijn grootste inspiratiebron. "Het is geen muziekfilm en dat is cool," aldus Kravitz. "Er zijn geen concert-scxc3xa8nes of zo: het gaat over iemand die in mijn positie zit, en opgroeit tussen twee culturen. Een beetje zoals in Annie Hall en Manhattan." Als zoon van een Joodse TV-producer en een zwarte actrice worstelt Kravitz lang met zijn identiteit, tot hij uiteindelijk soelaas vind in de muziek, die volgens hem alle nationaliteiten overstijgt. In Barbecues And Bar Mitzvahs, die in het voorjaar van 2005 opgenomen wordt, neemt Kravitz zelf de hoofdrol voor zijn rekening. Om roem, geld of een Hollywood-carrixc3xa8re is het hem nochtans niet te doen. "Brengt de film iets op, dan is het goed. Brengt hij niets op, dan is het ook goed. Ik wil mijn creativiteit botvieren, al de rest kan me gestolen worden."


Tijdens een concert in Lafayette in Lousiana op 22 April 1989 schopt Rod Stewart een aantal voetballen de zaal in. De Britse zanger wordt hier later over aangeklaagd door een 27-jarige bezoeker van het concert. Deze beweert gewond te zijn geraakt aan zijn knie, wanneer massa's fans als een op hol geslagen kudde beesten achter de ballen aan gaan.


Daniel Lohues ontvangt op 22 April 2007 de Annie M.G. Schmidtprijs 2006 voor zijn liedje Annelie. De prijs wordt de Drentse zanger/liedjesschrijver in Theater Bellevue in Amsterdam overhandigd door VVD-politicus Hans Dijkstal. Lohues krijgt naast een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt ook een bedrag van 3500 euro. Het is de 16e keer dat deze prijs voor het beste theaterlied wordt uitgereikt.


George Kooymans, Rinus Gerritsen, Ceasar Zuiderwijk en Barry Hay zetten op 22 April 1991 hun voetafdrukken in het cement van de Star Boulevard in Scheveningen. Op dezelfde dag verschijnt Bloody Buccaneers. Het 23ste studio-album van de Haagse groep wordt in het Scheepvaart Museum in Amsterdam gepresenteerd. Bloody Buccaneers komt op 4 Mei 1991 de Nederlandse albumlijst binnen, en staat op 1 Juni 1991 een week op de derde plaats. De van het album getrokken single Going To The Run komt op 20 April 1991 de Top 40 de binnen, en haalt op 18 Mei 1991 als hoogste een derde plaats. Barry Hay over Going To The Run: "Going To The Run gaat over Eddy, een kennis die zich op de motor dood reed tegen een tram na een fles Schnapps opgezopen te hebben. Op mijn soloalbum Victory Of Bad Taste stond een single met daarop de bonustrack Can't Be Much Worse Than Going Blind. Ernie van Ligten had de muziek gemaakt, een ballad. Eddy was een fan en hij vond dat nummer heel goed. Toen hij overleed mocht ik bij de begravenis zijn. Bij de begravenis, die Angels zijn daar heel goed in, mocht ik een fles Jack Daniels in zijn kist stoppen. Toen draaiden ze, dat vond ik heel ontroerend, Can't Be Much Worde Than Going Blind. Terwijl hij dood was!, weet je, dat is dus wel een stappie erger dan blind worden! Can't Be Much Worse Than Dying. Ik stond daar dus naast de president van de club, Paulus, een heel grotye Hell's Angel. Ik wist niet dat mijn nummer gedraaid zou worden, dus ik klapte dicht. En Paulus zegt met een zware ste":'Je mot nou wel een mooi liedje voor Eddy maken he?". Die goser was een kop groter dan ik. Het was geen dreigement, maar een verzoek. In die Angels-omgeving moet je wel heel voorzichtig zijn dat je de goeie woorden gebruikt. Zo'n zin als Angels Forever, Forever Angels mag je alleen gebruiken als zij het goed vinden."


Op 22 April 1965 staat Frank Sinatra in een opnamestudio in Los Angeles om het nummer It Was A Very Good Year op te nemen. It Was A Very Good Year is geschreven door Ervin Drake, en is in 1961 door het Kingston Trio als eerste op de plaat gezet. De versie van Frank Sinatra komt op 25 December 1965 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de 28ste plaats. It Was A Very Good Year is ook gecoverd door Della Reese (1966), Earl Grant (1969), Richie Havens (1974) en Paul Young (1997). Opmerkelijkste cover is die van Homer Simpson uit 1993 als It Was A Very Good Beer in de Simpsons aflevering Duffless.


Vanuit het Palais Des Congres in Parijs wordt op 22 April 1978 het door Denise Fabre en Leon Zitrone gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Na een lange tijd van afwezigheid nemen Denemarken en Turkije weer deel aan deze internationale liedjescompetitie. Winnaar is Izhar Cohen & Alpha Beta uit Israxc3xabl met A Ba Ni Bi. Opvallend is de aktie van de Jordanese televisie. Naarmate de puntentelling vordert krijgt men in Jordanie in de gaten dat Isrel het Songfestival gaat winnen. Daarom breekt men de uitzending af en wordt later gemeldt dat er een storing was en dat Belgie gewonnen heeft. Belgie wordt wel tweede met L'amour ça Fait Chanter La Vie (De Liefde Dat Doet Het Leven Zingen) van Jean Vallee. 't Is O.K.! van het Nederlandse trio Harmony eindigt op een 13e plaats.


The Who staat op 22 April 1969 in het Institute Of Technology in Bolton, Engeland voor een optreden. Tijdens het concert wordt de rock-opera Tommy voor een groot gedeelte voor de allereerste keer voor publiek uitgevoerd. De officiele premiere van Tommy is op 2 Mei 1969 in Ronnie's Scott's Club in Soho, Londen.


Vanaf 22 April 2005 ligt het album JanSmit.Com van Jan Smit in de platenwinkel. Jan Smit.Com komt op 30 April 2005 op een derde plaats van de Mega Album Top 100 binnen. en staat in de weken van 23 Juli 2005 en 20 Augustus 2005 op de eerste plaats. Omdat er dan 160.000 exemplaren van het album verkocht zijn wordt JanSmit.Com beloont met een platina plaat, die op 22 Maart 2006 voor zijn optreden in De Maaspoort in Den Bosch aan Jan Smit door zijn platenmaatschappij Artist & Company wordt overhandigt. Op Jan Smit.Com staan de volgende nummers: Vogelvrij, Dromen In Duigen, Vrienden Voor Het Leven, Laura, Sta Op, Laat Me Maar Gaan, Telkens Weer, Boom Boom Bailando, Want Een Kus, Hoe Kan Ik Van Je Dromen, De Straten Van Athene, Op De Buhne en het live opgenomen Als De Nacht Verdwijnt


Op 22 april 1974 beginnen de eerste opnamen voor de verfilming van de rock-opera Tommy van The Who. De film wordt geregisserd door Ken Russell en wordt mede geproduceerd door Robert Stigwood voor Columbia Pictures. De hoofdrol van Tommy wordt gespeeld door The Who zanger Roger Daltrey. Amdere rollen zijn er voor Tina Turner (Acid Queen), Elton John (The Pinball Wizard), Jack Nicholson (The Specialist), Ann Margret (Nora Walker, moeder van Tommy), Oliver Reed (Frank Hobbs, vriend van Nora Walker), Eric Clapton (The Preacher), Keith Moon (Uncle Ernie), Paul Nicholas (Cousin Kevin en Arthur Brown (The Priest). Roger Daltrey over regisseur Ken Russell: "I Don't think anybody could do it, except Ken Russell. We need a guy who we can realte on, feed information in to him, and get something back. Ken's the first bloke that's done that since our first manager Kit Lambert dropped out of the scene. There's been a lot that changed, little things that make it valid as a complete story, plus the old freedom that allows your mind to add its own interpretations. Personally, i think it; s going to be amazing bloody incredible".


Disco Lady van Johnnie Taylor is de eerste single waarvan in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen exemplaren worden verkocht. Op 22 April 1976 krijgt Johnnie Taylor hiervoor een platina plaat uitgereikt door de RIAA. Disco Lady, met op de B-kant het nummer You're The Best In The World. komt op 7 februari 1976 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 3 April 1976 vier weken op de eerste plaats.


Op 22 April 1989 komt De Reiziger van Rob de Nijs binnen in de Nederlandse Album Top 100. De Reiziger bereikt een achtste plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Duet (een duet met Martine Stellaard), Verloren Zoon, Meisje Van Mij, Een Goed Jaar, Wereldwijd Eén Stem, Toerist In Paradijs, Honderd Jaar Eenzaamheid, Bla Bla, Rendez-Vous, De Nuttelozen Van De Nacht en Onderweg. De arrangementen en de productie van De Reiziger zijn in handen van Gerard Stellaard.


The Who brengt op 22 April 1967 de single Pictures Of Lily uit. Pete Townshend schrijft deze 7e single van The Who nadat hij in de flat van een vriendin een ansichtkaart uit de jaren 20 op de muur geprikt ziet, met daarop de actrice en theater manager Lilian Bayliss. Pictures Of Lily wordt, samen met de door John Entwhistle geschreven B-kant Doctor Doctor, op 5 April 1967 onder productionele leiding van manager Kit Lambert samen met technicus Alan McKenzie opgenomen in de IBC/Pye studio in Londen. De Franse TV zender ORTF heeft deze opname sessie gefilmd voor het programma Bouton Rouge, wat uitgezonden wordt op 21 Mei 1967. In het programma is ondermeer te zien hoe de groep de harmonieen oefent met Pete Towsnhend op piano. Pictures Of Lily is de eerste Who single die op de onlangs opgerichte eigen platenmaatchappij Track Records uitkomt. Pictures Of Lily komt op 27 April 1967 de Engelse hitparade binnen, en haalt op 20 Mei 1967 de vierde plaats in Engeland als hoogste notering. In Nederland komt Pictures Of Lily ook tot een vierde plaats.


Op het dak van het Apple gebouw in Londen veranderd John Lennon op 21 April 1969, tijdens een korte plechtigheid, officieel zijn tweede naam van Winston in Ono. Vanaf nu noemt hij zichzelf John Ono Lennon.


Bono, die zich inzet voor meer westerse hulp aan aids-patienten in met name Afrikaanse landen, spreekt zich op 22 April 2004 vol lof uit over Paul Martin, de premier van Canada. De zanger van U2 reageert positief op een Canadees wetsvoorstel dat het sturen van geneesmiddelen tegen aids naar derde wereldlanden zal bespoedigen. "Hiermee loopt Canada weer voorop. Dit is een ware doorbraak. Hieruit blijkt dat Paul Martin lef heeft", aldus Bono, die er bij de Canadese premier op aandringt vaart te zetten achter eerdere pogingen van diens voorganger Jean Chretien. Ook Chretien heeft zich destijds voorstander getoond van concrete hulp aan landen die zich de strijd tegen aids niet kunnen veroorloven. Paul Martin heeft toegezegd hier werk van te maken. In de wereld lijden 35 miljoen mensen aan aids. Hiervan wonen er, naar schatting, dertig miljoen in Afrika. Velen van hen sterven aan aids, omdat zij niet tijdig de beschikking krijgen over geneesmiddelen die verspreiding van de ziekte kunnen afremmen.Muziek Jarige Op 22 April

1922: Charles Mingus - Jazz Muzikant USA († 5 Jan. 1979)
1936: Glen Campbell - Country Zanger USA
1937: Jack Nitzche - Producer Engeland († 25 Aug. 2000)
1939: Simon Napier - Manager T.Rex, Japan en Wham
1944: Howard Wyeth - Drummer USA († 27 Maart 1996)
1950: Peter Frampton - Gitarist USA
1951: Paul Carrack - Mike & The Mechanics Zanger
1956: Kenny Lyons - The Lemonheads Drums
1969: Craig Logan - Bros Zanger
1979: Daniel Johns - Silverchair Zanger/Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten