Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 20 April

De Nederlandse popgroep Wealthy Beggar maakt op 20 April 2005 bekend dat drummer Iwan Wijnen de groep gaat verlaten. Wijnen is de opvolger van de eerder vertrokken Woody Schillebeeckx. Na een periode van proeven en aftasten hebben de groep en Iwan laten weten niet langer samen te willen werken. De eerstkomende periode zal de drumkit van Wealthy Beggar weer bezet worden Woody Schillebeeckx. De groep werkt intussen aan het nieuwe album. Wealthy Beggar is voor het eerst weer live te zien op 30 April 2005, Koninginnedag op Oranjepop in Nijmegen. Bandleden Tom Sikkers en Jordi Nieuwenburg werken naast Wealthy Beggar ook aan het project The Original Soundtrack. Op 24 Augustus 2005 wordt bekend gemaakt dat de groep er na vijf jaar, definitief me stopt. Het laatste optreden heeft plaats op 23 September 2005 in de kleine zaal van 013 in Tilburg.


Tijdens een concert van Kate Bush op 20 April 1979 in Southampton in Engeland, komt de 21 jarige licht-technicus Billy Duffy om het leven. Duffy valt 6 meter naar beneden als hij een open luik op het toneel niet opmerkt, en komt zo ongelukkig terecht dat hij aan zijn verwondingen overlijdt. Op 12 Mei organiseert Kate Bush in de Hammersmith Odeon in Londen, een benefiet concert voor Billy Duffy's familie. Optredende artiesten zijn, behalve Kate Bush zelf, Peter Garbriel en Steve Harley


Op 20 April 1959 komt op het kleine label Gold Band Records de eerste single van Dolly Parton uit getiteld Puppy Love. Ze is op dat moment pas dertien jaar oud. Hoewel Dolly Parton al regelmatig optreedt in de Grand Ole Opry, haalt de plaat de hitparade niet. Pas in 1967 zou ze haar eerste hit scoren, met Dumb Blonde dat een bescheiden notering haalt in de Amerikaanse country hitparade. Hoewel Dolly Parton daarna met regelmaat in de country lijsten terug te vinden is, komt haar carriere pas echt in een stroomversnelling als Jolene in 1974 haar eerste single wordt die de Billboard hot 100 weet binnen te komen. Puppy Love wordt in de zomer van 1972 gecoverd door Donny Osmond die er in Nederland op 8 Juli 1972 een 15e plaats mee weet te halen.


The New York Times meldt op 20 April 1970 dat Katholieke en Protestantse jongeren de Yellow Submarine van The Beatles hebben geadopteerd als hun nieuwe religieuze symbool.


Omdat hij heeft verzuimd om op 19 April 2006 voor een rechtbank te verschijnen, wordt Ondre Moore, alias Swift van de Amerikaanse rapgroep D12, op 20 April 2006 gearresteerd. Swift heeft echter een goede verklaring over zijn afwezigheid, hij is namenlijk aanwezig bij de begrafenis van Proof. Deze rapper van D12 is op 11 April 2006 in een nachtclub in Detroit doodgeschoten. Swift is één van de dragers van de gouden kist waarin Proof wordt begraven. Swift wordt later voor het rijden onder invloed veroordeeld tot een gevangenisstraf van 93 dagen.


Ben Spector pleegt op 20 April 1949 zelfmoord, door een slang te monteren aan de uitlaat van zijn auto en daardoor de gassen naar binnen laat lopen via het zijraampje. Spector heeft zware schulden en kan zijn familie niet meer onderhouden. Op zijn grafsteen staat te lezen: To Know Him Was To Love Him. Negen jaar later gebruikt zijn zoon, de producer Phil Spector, deze spreuk voor de eerste single van The Teddy Bears. The Teddy Bears is een trio wat door Spector gevormd is, en waar hij zelf ook in meezingt en gitaar speelt en verder bestaat uit: Annette Kleinbard en Marshall Lieb. Op het nummer worden alle instrumenten door Phil Spector zelf bespeeld, muv de drums waarvoor Sandy Nelson (later een Billboard Nr 4 hit met Teen Beat en een Billboard Nr 7 hit met Let There Be Drums) tekent. To Know Him Is To Love Him komt op 22 september 1958 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 1 December 1958 drie weken op de eerste plaats. Het is voor Phil Spector zijn eerste nummer 1, en het begin van de later beroemd geworden "Wall Of Sound".


Op 20 April 1963 trouwt de tweexc3xabntwintigjarige Ricky Nelson met Kristin Harmon. Samen krijgen zij vier kinderen: Tracy, de tweeling Matthew en Gunnar, en Sam. Tracy wordt later actice en Gunnar en Matthew hebben op 29 September 1990 een nummer 1-hit in Amerika met Love And Affection. In 1981 gaan Rick Nelson en Kristin Harmon uit elkaar. 4 jaar later, op 31 December 1985 komt Rick Nelson op 45-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven.


In het gevecht over wie de rechten bezit van de nummers van Nirvana, vragen Dave Grohl en Kirst Novoselic op 20 April 2002 aan de rechtbank in Seattle te bewijzen dat Courtney Love geestelijk gezond is. Naar hun mening is Courtney, onberekenbaar, veranderlijk, zelfzuchtig, onhandelbaar, inconsistent, en onvoorspelbaar. Ook zeggen de twee muzikanten dat het contract van destijds ongeldig is, omdat Courtney Love op dat moment stoned zou zijn geweest.


Op 20 April 1991 komt Steve Marriott om het leven tijdens een brand in zijn huis in Essex. De voormalige zanger van de Small Faces en Humble Pie is in slaap gevallen met een brandende sigaret in zijn hand. Zijn stoffelijk overschot wordt aangetroffen in een kast in de slaapkamer. Volgens de lijkschouwer, die een hoge dosis valium en alcohol in zijn lichaam aantreft, is Marriot door de rook gestikt, en is vermoedelijk uit angst in de kast gekropen. Steve Marriott wordt geboren op 30 Januari 1947 in Bow, London en speelt op jonge leeftijd al in de musical Oliver en in twee films. Van 1965 tot 1969 speelt Marriot bij The Small Faces en van 1969 tot 1975 bij de groep Humple Pie. Vlak voor zijn dood is Marriot, samen met Peter Frampton begonnen aan het schrijven van nieuwe nummers voor een album. Steve Marriott is 44 jaar geworden. Tien jaar na de dood van Steve Marriott wordt er op 20 April 2001 in het Astoria Theatre in Londen een herdenkingsconcert gegeven door ondermeer Peter Frampton, Midge Ure en Chris Farlowe.


Elvis Presley komt op 20 April 1957 op de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijst met het door Otis Blackwell geschreven nummer All Shook Up. Het origineel van David Hill blijft door het succes van Elvis Presley volkomen onopgemerkt. De uitvoering van Elvis staat 8 weken op de eerste plaats en is met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren, de bestverkochte single van 1957.


Carola Smit, zangeres van BZN, wordt op tweede paasdag 20 April 1987 getroffen door een herseninfarct. Gitarist Cees Tol: "Wij waren bang voor haar, bang voor de band en bang voor onszelf. Alles liep door elkaar heen. Je kon je gedachten niet meer op een rijtje krijgen. Het was geen beste tijd". Carola Smit is sinds 1984 zangeres van de Volendamse groep, en is de opvolgster van Annie Schilder die het rustiger aan wil doen. Carola Smit overleeft het infarct maar moet een behoorlijke tijd revalideren. BZN gaat ondertussen verder met het maken van nummers voor een nieuw album, met als positief uitgangspunt, dat alles goed zou komen met Carola. "Toen heb ik er nooit aan getwijfeld dat ik terug zou komen bij BZN. Ik dacht dat iedereen die een hersensinfarct krijgt, na een tijdje weer kan lopen. Achteraf gezien heeft deze gedachte mij gesterkt en letterlijk op de been geholpen. In Oktober 1987, zeven maanden na mijn infarct ging ik alweer naar Marokkoom een nieuwe special op te nemen. Maar in die tijd was het wel echt werken. Je moest heel goed je best doen, en bij elke stap moest ik nadenken." aldus Carola Smit. Het album dat uitkomt na het herstel van Carola Smit, Visions, wordt een megaklapper. Visions wordt drie keer platina, wat een verkoop betekent van 300.000 exemplaren.


John Fogerty trouwt op 20 April 1991 in Bristol in Indiana met Julie Liebiedzinki. De voormalig gitarist en zanger van Creedence Clearwater Revival heeft Liebiedzinki ontmoet tijdens zijn Amerikaanse tournee.


Op 20 April 1992 vindt in een uitverkocht Wembley Stadium in Londen een benefiet concert plaats ter nagedachtenis aan Freddie Mercury, die vijf maanden eerder aan AIDS is overleden. Tijdens het concert dat in 73 landen live op televisie wordt uitgezonden, worden de hits van Queen, onder begeleiding van Brian May, John Deacon en Roger Taylorg ezongen door o.a. Elton John, Seal, Axl Rose, David Bowie, Robert Plant, Roger Daltrey, George Michael, en Liza Minnelli. De opbrengst van het Tribute To Freddie Mercury, A Concert For Life worden geschonken aan The Mercury Phoenix Trust, een stichting die door Queen is opgericht om organisaties wereldwijd te helpen in hun strijd tegen de ziekte AIDS. Drummer Roger Taylor van Queen zegt: "Aids gaat ons allen aan. Met dit Wembley-concert willen wij Freddie herdenken. Wij zien het ook als de vervulling van zijn wens via muziek een boodschap over te brengen". David Bowie, die tijdens het concert, in duet met Annie Lennox het nummer Under Pressure zingt, vliegt na zijn optreden naar Zwitserland, waar hij vier dagen later in Lausanne in het geheim trouwt met het supermodel Iman Abdul Majid. Nadat het nieuws over het huwelijk is uitgelekt, wordt de hele ceremonie op 6 juni in Florence, Italixc3xab nog eens dunnetjes overgedaan. Een van de gasten, Brian Eno, zou er later over zeggen; "You Couldn't Tell What Was Sincere And What Was Theatre".


Yoko Ono laat op 20 April 2005 weten dat zij een groot fan is van het werk van modeontwerpster Stella McCartney. De 72-jarige weduwe van Beatle John Lennon koopt regelmatig kleding van de hand van Stella McCartney. de dochter van Beatle Paul McCartney en beschouwt de modeontwerpster bijna als een familielid. "Zij hoort bij de Beatles-familie. Ik ben erg trots op haar. Zij heeft een ongelooflijk goede smaak. Zij is ook origineel. Ik koop haar kleren al jaren," aldus Yoko Ono.


Janet Jackson krijgt op 20 April 1990, de eerste dag van The Janet Jackson Week, in Los Angeles een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame.


Op 20 April 1968 staat de Engelse groep Roundabout tijdens een concert in Tastrup, Denemarken voor de eerste op het podium onder hun nieuwe naam: Deep Purple. De groep is een jaar eerder als sessieband opgericht door Chris Curtis, de ex-drummer van The Searchers en heeft al diverse wijzigingen in de bezetting ondergaan voor ze toekomen aan hun eerste concert. Deep Purple bestaat dan uit: Rod Evans (zang), Nick Simper (bas), Jon Lord (toetsen), Ian Paice (drums) en Ritchie Blackmore (gitaar). Een maand na hun Deense live debuut nemen ze, in drie dagen tijd, het eerste album Shades Of Deep Purple op, dat o.a. covers bevat van Hey Joe en de Lennon/McCartney compositie Help. Het door Joe South geschreven Hush wordt op single uitgebracht. Het wordt een bescheiden hits in Amerika. De grote doorbraak komt echter pas in 1970 met het album Deep Purple In Rock, nadat de groep is overgestapt naar Harvest Records en ze hun eigen materiaal opnemen.


Oasis staat op 20 April 1995 op de buhne in The Bataclan Club in Parijs. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Verve, die nog to Augustus 1997 moeten wachten op hun grote doorbraak met het nummer Bitter Sweet Symphony


Op 20 April 2000 gaat eindelijk Robert Plant's grootste wens in vervulling. De Ex-zanger van Led Zeppelin is te gast in het Disney Theatre Of The Stars in Orlanda, Florida waar hij na afloop buiten in het cement zijn handafdruk mag zetten.


Madonna en Time Warner komen op 20 April 1992 een samenwerking overeen. Onder de deal valt ook de oprichting van Maverick, een entertainment-bedrijf dat wordt geleid door Madonna en haar manager. Madonna heeft tevens onderhandeld over herziening van haar platencontract. Voor haar volgende zeven albums ontvangt zij, per plaat, een voorschot van vijf miljoen dollar, en aan royalties twintig procent. De zangeres noemt deze overeenkomst "het volmaakte huwelijk tussen kunst en commercie". Met de totale overeenkomst zou een bedrag gemoeid zijn van zestig miljoen dollar.


Pierre Rapsat overlijdt op 20 April 2002 in Verviers, aan de gevolgen van kanker. De Belgische rockzanger Pierre Rapsat wordt geboren op 28 Mei 1948 in Elsene. Wanneer hij 10 jaar oud is verhuisd de hele familie Raepsaet naar Verviers, waar hij de rest van zijn jeugd doorbrengt. Als jongeman luistert hij vooral naar Brel, Brassens en The Beatles. Op zijn twintigste maakt Rapsat een eerste plaat samen met zijn groep Laurelie, maar gaat daarna solo verder. Dat is de start voor een carriere waarin hij 17 albums maakt. New York (1973) is de titel van zijn eerste album. Een jaar later volgt het album Musicolor. In 1976 neemt Rapsat voor Belgie deel aan het Eurovisie-Songfestival met het nummer Judy & Cie, waarmee hij een achtste plaats haalt. Daarna komt het album Je Suis Moi (1977). Lachez Les Fauves uit 1982 is goed voor tweemaal goud. Passagers De La Nuit wordt een grote hit in Belgie en Frankrijk. Peiree Rapsat wordt beschouwd als éénvan de vaders van het muziekfestival Francofolies in Spa waar het grootste podium zijn naam heeft gekregen. Pierre Rapsat is 54 jaar geworden.


Op 20 April 1999 reageert de politie van Los Angeles op de berichten dat Marion 'Suge' Knight, de oprichter van Death Records, wordt beschouwd als verdachte in de moord op Notorius B.I.G. en bevestigt dit dan ook. Notorius B.I.G. wordt op 9 Maart 1997 vanuit een passerende auto doodgeschoten.


De film Viva Las Vegas, met Elvis Presley in de hoofdrol, gaat op 20 April 1964 in New York in premiere. Viva Las Vegas is opgenomen tussen 15 Juli en 16 September 1963. Elvis Presley speelt Lucky Jackson. De actrice Ann Margret speelt zijn vriendin Rusty Martin. Elvis Presley en Ann Margret kunnen ook prive zeer goed met elkaar overweg, het gerucht gaat zelfs dat zij een verhouding hebben. Tot zijn dood in 1977 blijven Elvis Presley en Ann Margret echter goede vrienden.


Op 20 April 1992 overlijdt de Britse komiek Benny Hill in Teddington, Engeland aan de gevolgen van een hartaanval. Benny Hill wordt op 21 Januari 1925 als Alfred Hawthorn Hill geboren in Southampton. Benny Hill heeft niet alleen voor de televisie gewerkt, maar heeft ook platen opgenomen. De doorhem opgenomen single Ernie The Fastest Milk Man In The West staat vanaf 11 December 1971 zelfs vier weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. Benny Hill is 67 jaar geworden.


In het wassenbeeldenmuseum Grevin in Parijs wordt op 20 April 1997 door Michael Jackson zelf zijn wassenbeeld onthult. Jackson heeft zelfs enkele persoonlijke kledingstukken afgestaan aan het museum om zijn wassen evenbeeld te kunnen aankleden.Op 20 April 2002 overlijdt Alan Dale aan de gevolgen van hartproblemen. Alan Dale wordt op 9 Juli 1925 in Brooklyn, New York geboren als Aldo Sigismondi en heeft als zanger succes met nummers als Cherry Pink And Apple Blossom White, Sweet And Gentle en Heart Of My Heart. In 1948 is Dale voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien met zijn Alan Dale Show. Als acteur speelt Alan Dale in 1956 de hoofdrol in de bioscoopfilm Donxe2x80x99t Knock The Rock. Alan Dale is 77 jaar geworden.


Vanaf 20 April 2007 ligt Goodbye van BZN in de platenwinkel. Goodbye is de laatste single van de Volemdamse groep en is afkomstig van hun album Horizon uit 1990. Omdat het de afscheidssingle van BZN is, is de tekst van het eerste couplet aangepast. BZN treedt op 16 Juni 2007 na 41 jaar voor de allerlaatste keer op. Het afscheidsconcert is in Ahoy' Rotterdam. Goodbye van BZN komt op 28 April 2007 op de 6e plaats binnen in de Mega Top 100, wat tevens de hoogste notering is. BZN heeft gedurende hun carriere 56 Top 40-hits op hun naam staan, waarvan er 23 in de top tien terechtkomen. Twee (Mon Amour en Pearlydumm) bereiken de eerste plaats.


Op 20 April 2004 geeft Prince in New York een besloten prive-optreden voor de camera's van MTV, wat wordt bijgewoond door een beperkt aantal leden van de lokale afdeling van zijn NPG Music-fanclub. Met The New Power Generation speelt Prince een aantal nummers van zijn nieuwe album Musicology. Solo speelt Prince een akoestische set, waarbij hij zichzelf begeleidend op een paarse gitaar ondermeer de volgende nummers speelt: Cream, I Could Never Take The Place Of Your Man en Sometimes It Snows In April. Na afloop van het speciale MTV-optreden geeft Prince een feestje ter gelegenheid van de release van Musicology. Gaten op dit exclusieve feest zijn o.a Stevie Wonder, Maxwell en ?uestlove van The Roots.


The Rolling Stones staan op 20 April 1999 in de San Jose Arena in San Jose, Californie. Het concert is het laatste van het Amerikaanse deel van hun No Security Tour. Deze tour is begonnen op 25 Januari 1999 in Oakland in Californixc3xab. De drieendertig Amerikaanse concerten hebben The Rolling Stones bijna 65 miljoen dollar opgeleverd. Op 29 Mei 1999 begint het Europese deel van deze wereldtournee, die tot 20 Juni 1999 duurt. Op 2 en 18 Juni 1999 staan de Rolling Stones in Nederland respectievelijk in Groningen en in Geleen.


Op zaterdag 20 April 1935 wordt voor het eerst op de Amerikaanse radio het programma Your Lucky Hit Parade uitgezonden. In dit live-programma worden de populaire nummers van die tijd gezongen door bekende sterren, waaronder: Frank Sinatra, Johnny Mercer en Dinah Shore daarbij begeleidt door een live-orkest. Your Lucky Hit Parade is afwisselend op NBC- en op CBS-Radio te horen. De laatste aflevering van het populaire programma wordt op 16 Januari 1953 uitgezonden. Tot 1959 wordt Your Lucky Hit Parade door NBC op televisie uitgezonden.


In een ziekenhuis in Antwerpen, Belgie overlijdt op 20 April 2000 zanger Robert Mosuse. Robert Mosuse is één van de getalenteerde Mosuse-broers die hun weg binnen de Belgische pop met hun kristalheldere stemmen beginnen bij de B-tunes (Rock Rally finale in 1980, met toen nog drie Mosuses : Robert, Ronny & Jean-Paul), The Radio's (de groep van Bart Peeters, die twee van de broers bij zijn groep inlijft voor Lucky Day en dan regelrecht op succes en de hit She Goes Na Na afstevend), The Big M's (met Paul Michiels & Herve Martens), een solo-carriere (met blauw haar, onder de naam Robbie Crown, en de CD Sacred Memories in 1997 met daarop dertien door soul geinspireerde popsongs) en een party-groep (Plane Vanilla, met Vincent Goeminne, William Reven, Raf van Brussel en Isabelle A). Robert Mosuse overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor. Slechts weinig mensen worden erover ingelicht, wanneer deze ernstige ziekte tien jaar eerder al wordt vastgesteld. Heel langzaam worden de gevolgen ervan ernstiger (uitputting, epileptische aanvallen) In de laatste maanden van zijn leven heeft Mosuse zich bijna volledig teruggetrokken uit het openbare leven. Robert Mosuse is 30 jaar geworden.


Op 20 April 1965 is de eerste voorstelling van Pickwick in San Francisco. Davy Jones speelt in deze musical de rol van Sam Weller. Na zeven weken verhuist Pickwick op 8 Juni 1965 naar Los Angeles. Davy Jones wordt een jaar later wereldberoemd als één van de vier leden van The Monkees.


Stephen Marley wordt op 20 April 1972 geboren als tweede zoon van Bob en Rita Marley. Vanaf 1979 speelt Stephen met zijn oudere broer David (alias Ziggy) en zijn zusjes Sharon en Cedella bij Ziggy Marley & The Melody Makers. In Nederland hebben zij in 1988 een grote hit met Tomorrow People. Deze single komt op 7 Mei 1988 op een 27ste plaats de Top 40 binnen, en bereikt op 11 Juni 1988 de vierde plaats als hoogste notering.


Tijdens een bezoek aan Bahrein, op 20 April 2004, laat Jermaine Jackson zich afkeurend uit over het beleid van de Verenigde Staten in Irak. De oudere broer van Michael Jackson is te gast in de oliestaat in het Golfgebied in het Midden-Oosten, waar ook de vijfde vloot van de Amerikaanse marine is gelegerd. Met het bezoek aan Bahrein hoopt Jermaine Jackson meer begrip te kweken tussen moslims en zijn Amerikaanse landgenoten. De zelf tot de Islam bekeerde Jackson houdt toespraken op universiteiten en in centra voor koranstudie. "Naar mijn mening zijn moslims de nieuwe negers van Amerika. Vooral op luchthavens en door de immigratiedienst worden zij niet correct benaderd. Ik ben het niet eens met de Amerikaanse regering. Wat zij beweren over moslims en Arabieren is louter propaganda. Ik vind het niet juist dat wij een ander land binnentrekken en mensen daar vertellen wat zij moeten doen en hoe zij het moeten doen", zegt Jermaine Jackson, gehuld in een wit Arabisch gewaad. Moslim-extremisme keurt Jermaine Jackson af. "Ik begrijp hun gevoelens, maar hun methoden wijs ik af. Zij zitten ernaast. De islam is een godsdienst van de vrede", aldus de 49-jarige zanger.


Brian Matthew presenteert op 20 April 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer The Dave Clark Five, The Vernon's Girls, Bert Weedon, Del Shannon, de jarige Johnny Tillotson, Mike Berry en The Beatles. Zij spelen From Me To You. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Barbra Streisand staat op 20 April 1994 in de Wembley Arena in Londen voor het eerst in achtentwintig jaar weer op de buhne om een concert te geven. Ook op 25, 27 en 29 April staat zij in een uitverkochte Wembley Arena. Barbra Streisand begint haar eerste optreden na 28 jaar op de volgende manier: "My first time in Europe! People have been asking me, you know, why are you touring after 28 years? And I tell them, if you came from California, between the earthquakes, the mudslides, and fires, you'd hit the road, too!." Tijdens het concert speelt Barbra Streisand ondermeer de volgende nummers: People, The Way We Were, You Don't Bring Me Flowers, Evergreen en Somewhere.Muziek Jarige Op 20 April

1939: Johnny Tillotson - Zanger USA
1945: Jimmy Winston - The Small Faces Orgel
1948: Craig Frost - Grand Funk Railroad Toetsen
1950: Michel Van Dijk - Alquin Zanger
1951: Luther Vandross - Soul Zanger USA († 1 Juli 2005)
1957: Richenel (Baars) - Zanger Nederland
1971: Mikey Welsh - Weezer Bas
1972: Stephen Marley - Ziggy Marley & The Melody Makers Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten