Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 16 April

Tijdens een show van U2 op 16 April 1985 in The Centrum in Worcester, Massachusetts gaat het bijna ernstig mis. Halverwege het concert ziet bassist Adam Clayton dat een stalenbalk boven het publiek waar alle lichten aan hangen begint los te raken. Clayton informeert Bono die het publiek daarop verzoekt om het midden van de zaal te verlaten. Nadat technici de balk hebben nagegeken en extra hebben verzekerd gaat het concert met een onderbreking van een half uur weer verder.


Cees Kalis (links achter), de eerste drummer van Earth & Fire, overlijdt plotseling op 16 April 2006. in zijn woonplaats Rhoon aan de gevolgen van een hartaanval. Cees Kalis wordt geboren op 5 Mei 1949 en groeit op in Voorburg en voegt zich in 1967 bij de groep van Chris en Gerard Koerts, Opus Gainfull, de voorloper van Earth & Fire. Kalis is ondermeer te horen op de nummers Seasons en Ruby Is The One. Na de tweede single Ruby Is The One begint bij de broertjes Gerard en Chris Koerts het besef te groeien dat het drumspel van Kalis de muzikale groei van Earth & Fire in weg zou kunnen gaan staan. Cees Kalis zelf twijfelt aan de overstap naar het vak van professioneel muzikant. Cees Kalis: "Mijn vader was daar erg duidelijk in. Van mij mag je dit blijven doen, zei hij, maar denk nou niet dat je dit je hele leven leuk zult blijven vinden. En als je dan geen diploma op zakt hebt, krijg je daar spijt van. Het zat me dwars dat mijn examans die ik in 1970 deed niet bepaald vlekkeloos gingen. Niet gek natuurlijk als je het ene moment in Wenen bent voor TV opnames en je de volgende dag weer naar school toe moet". Het feit dat zangeres Jerney Kaagman haar baan als directiesecretaresse heeft opgezegd, de broertjes Koerts geen colleges meer volgen en bassist Hans Ziech (rechts achter) zijn baan bij het Ministerie van V&W heeft opgezegd, betekent niet dat Cees Kalis dit ook ging doen. Gerard Koerts: "Door die combinatie van zijn drumtechniek en zijn minder hoge ambities hakten wij in het voorjaar van 1970 de knoop door en is hij uit de band gezet". Cees Kalis is het hier niet mee eens en neemt een advocaat in de arm. Ook Earth & Fire neemt een advocaat in de arm. Uiteindelijk komen Kalis en Earth & Fire tot een schikking. Jerney Kaagman: "Het was onze eerste les in zakenlijkheid. Zoiets laat je geen tweede keer gebeuren". Cees Kalis wordt op 1 Mei 1970 vervangen door Ton van der Kleij. Cees Kalis kiest voor een carrixc3xa8re in het onderwijs. Tot zijn overlijden is hij docent op de Middelbare Agrarische school in Dordrecht (onderdeel van het Wellant College). Tussen 1975 en 1983 speelt Kalis in de coverband The Groovy's, waarbij hij zijn drumstel in een Fiat 500 propte. Cees Kalis is 56 jaar geworden.


Noordzee FM en MSN lanceren op 16 April 2005 de Download Top 30. Deze radioshow is vanaf de 16e April tussen 16.00 en 18.00 uur wekelijks te horen op Noordzee 100.7 FM. De lijst is samengesteld op basis van de meest verkochte tracks via www.downloadtop30.nl en de airplay gegevens van Noordzee 100.7 FM (airplay is het aantal keer dat een track gedraaid is op Noordzee 100.7 FM). De presentatie is in handen van Menno Barreveld. "De goede samenwerking met MSN heeft geresulteerd in deze nieuwe hitlijst. We zijn er in geslaagd om met de Download Top 30 een volwassen hitlijst te crexc3xabren die zich nu en in de toekomst zeker zal gaan onderscheiden ten opzichte van de gevestigde hitlijsten". aldus Erik de Zwart, directeur van Talpa Radio Nederland, die eigenaar is van Noordzee FM. Ook MSN is blij met de samenwerking: "De populariteit van muziek op MSN is aanzienlijk gestegen. Deze samenwerking met Noordzee 100.7 FM geeft MSN weer een nieuwe dimensie: via MSN kan men nu mede bepalen welke muziek in de Download Top 30 op Noordzee FM komt. Hiermee spelen we in op de toenemende behoefte van de consument aan interactiviteit met de media." aldus Joost Nienhuis, Country Manager MSN Nederland.


Op 16 April 1971 brengen The Rolling Stones de single Brown Sugar uit. Na de breuk met Decca Records en manager Allen Klein, in 1970, is het de eerste plaat die wordt uitgebracht door hun eigen label Rolling Stones Records. Twee weken eerder heeft de groep Marshall Chess benoemd tot directeur van de maatschappij. Hij is de zoon van Leonard Chess, de legendarische oprichter van het Amerikaanse label Chess Records, waarvan de muziek in de jaren zestig een grote bron van inspiratie was voor Mick Jagger en Keith Richards. Het kenmerkende logo van de nieuwe firma, de beroemde tong, is ontworpen door kunstenaar Andy Warhol, die ook de hoes (met een echte ritssluiting) ontwerpt voor het album Sticky Fingers dat aan het einde van de maand uitkomt. Brown Sugar wordt de eerste nummer 1 hit voor de groep, sinds ze in 1969 in Amerika en Engeland op de eerste plaats stonden met Honky Tonk Women. De nieuwe single markeert echter ook het begin van het tijdperk waarin de groep er niet meer in zou slagen om nog een nummer 1 hit te scoren in Engeland. Mick Jagger schrijft Brown Sugar overigens al in Augustus 1969 in Australie tijdens een pauze in de opnames van de film Ned Kelly. Brown Sugar is enkele dagen voor het beruchte Altamont concert (6 December), op 3 December 1969 in de Muscle Shoals Studio in Alabama opgenomen, en op Altamont ook voor de eerste keer live gespeeld. Boze tongen beweren dat Brown Sugar over Marsha Hunt gaat. Zij heeft op 4 November 1970 een dochter, Karis, van Mick Jagger gekregen. De zanger van The Rolling Stones heeft dan al een relatie met Bianca Rose Perez-Mora. Met haar trouwt hij op 12 Mei 1971 in het Franse Saint Tropez. In zijn boek Rolling With The Stones schrijft Bill Wyman echter dat Brown Sugar gaat over de Amerikaanse achtergrondzangeres Claudia Linnear. Brown Sugar komt op 1 Mei 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 29 Mei 1971 twee weken op de eerste plaats.


Op 16 April 1956 komt in Amerika de debuutsingle van Buddy Holly & The Two Tones uit. De twee nummers, Blue Days Black Nights en Love Me zijn twee maanden eerder opgenomen tijdens Holly's eerste professionele opname sessie in de Bradley's Barn studio in Nashville onder productionele leiding van Owen Bradley. Ondanks een positieve kritiek van het toonaangevende blad Billboard Magazine flopt de plaat. Ook in Engeland, waar de single drie maanden later wordt uitgebracht, blijft het succes vooralsnog uit. Buddy Holly Moet nog ruim een jaar moeten wachten op zijn eerste hit.


Van 31 Maart tot 15 April 1984 werkt Mick Jagger in de Bahamas aan zijn eerste solo album. Op 16 April 1984 vliegt hij naar New York om een zitting van de rechtbank bij te wonen in de zaak die hij heeft aangespannen tegen Allen Klein, de ex-manager van The Rolling Stones. Na afloop van de zitting ontmoet hij Michael Jackson in het Helmsey Palace Hotel. Het resultaat van hun ontmoeting is het duet State Of Shock dat Mick Jagger en The Jacksons op 6 Mei in New York opnemen.


Op 16 April 1970 neemt Harry Nilsson in de RCA Studio in Hollywood het nummer Me And My Arrow op. Het nummer wordt gebruikt voor de animatiefilm The Point, een televisie-special van de Amerikaanse zanger. Me And My Arrow, met op de B-kant het nummer Are You Sleeping?, komt op 20 Maart 1971 de Billboard Hot 100 binnen, en komt niet hoger dan de 34ste plaats. Het album The Point komt op 13 Maart 1971 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt een 25ste plaats.


Van Paul McCartney verschijnt op 16 April 1982 het album Tug Of War. Op Tug Of War, wat staat voor touwtrekken, wordt McCartney ondermeer bijgestaan door Eric Stewart (10CC), Ringo Starr en Stevie Wonder. In Amerika wordt Tug Of War op 26 April 1982 uitgebracht. In Engeland en in Amerika bereikt Tug Of War de eerste plaats. In Nederland komt het album op 8 Mei 1982 de Album Top 100 binnen. Ook in Nederland is Tug Of War goed voor een nummer 1-notering. Tug Of War is overigens het enigste album van Paul McCartney wat een eerste plaats haalt in Nederland. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Take It Away, Somebody Who Cares, What's That You're Doing, Here Today, Ballroom Dancing, The Pound Is Sinking, Wanderlust, Get It, Be What You See (Link), Dress Me Up As A Robber en Ebony And Ivory.


Op 16 April 1990 komen 72.000 mensen bij elkaar in het Wembley Stadium in London, om een anti-apartheid concert bij te wonen, dat is georganiseerd om te vieren dat Nelson Mandela, twee maanden eerder, na 27 jaar hechtenis, is vrijgelaten uit de gevangenis. The Nelson Mandela Concert, zoals het genoemd wordt, waar ondermeer The Simple Minds, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Neil Young, Lou Reed, Peter Gabriel, George Duke, Daniel Lanois en Traci Chapman optreden, wordt in meer dan 40 landen rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Kylie Minogue wordt op 16 April 1987 tijdens de jaarlijkse Logie Awards in Melbourne, Australie uitgeroepen tot Populairste Actrice van Australie. Jason Donovan wordt uitgeroepn tot Beste Nieuwe Talent. De dan pas 19-jarige Kylie Minogue is hiermee de jongste actrice ooit die deze Australische tegenhanger van de Oscar in ontvangst mag nemen.


David Lee Roth wordt op 16 April 1993 in het Washington Square Park in New York gearresteerd. De voormalige zanger van Van Halen zou voor $10,00 aan marihuana gekocht hebben.


Alexander Lee Spence Jr. medeoprichter en drummer van Jefferson Airplane overlijdt op 16 April 1999 aan de gevolgen van longkanker. "Skip" Spence wordt geboren op 18 April 1946 in Windsor Ontario in Canada, Tijdens een auditie als gitarist voor The Quicksilver Messenger Service ziet zanger Martin Bailin hem spelen en vraagt of Skip zich niet, als drummer, bij de nieuw op te richten groep Jefferson Airplane wil voegen. Na de eerste lp van Jefferson Airplane verlaat Skip Spence de groep al weer en wordt zanger gitarist bij Moby Grape. Zijn hele leven is Skip Spence verslaafd aan de alcohol en drugs en begint aan schizofrenie te lijden. Skip Spence is 52 jaar geworden


George Michael laat op 16 April 1995, tijdens een benefietprogramma op een Londens radiostation, eenmalig zijn nieuwe single Jesus To A Child horen. Dit tot groot ongenoegen van zijn platenmaatschappij Sony Records. De stunt levert 112.000 dollar op. Drie maanden later verlaat George Michael Sony Records wannneer hij een contract tekent met DreamWorks.


Jim Dale presenteert op 16 April 1966 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Dale ondermeer Dee Dee Warwick, Lewis Rich, The She Trinity, The New Merseys, The Karl Denver Trio, The Echoes, Wayne Fontana en Cilla Black. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Aan boord van de U.S.S. Intrepid maakt Kiss op 16 April 1996 bekend dat zij aan een reunie-tournee gaan beginnen. Gene Simmons (bas/zang), Paul Stanley (zang/gitaar), Ace Frehley (gitaar/zang) en Peter Criss (drums/zang) gaan tijdens deze tour gekleed in de kostuums uit de Love Gun periode. De persconferentie die wordt gepresenteerd door Conan O'Brien wordt in 58 landen rechtstreeks op de televisie uitgezonden. The Alive/Worldwide Tour '96/'97 gaat van start op 28 Juni 1996 in het Tiger Stadium in Detroit, Michigan. De 40.000 kaartjes voor dit concert zijn binnen 45 minuten uitverkocht. Het laatste concert van The Alive/Worldwide Tour '96/'97 is op 15 Februari 1997 in Melbourne, Australie. De tour levert Kiss een netto winst op van $43.6 miljoen, waarmee ze de best verdienende concertband van het jaar 1996 zijn.


Jerry Lee Lewis vraagt op 16 April 2003 de scheiding aan voor zijn zesde vrouw, Kerrie Lewis-McCarver. De 67 jarige zanger trouwt in 1984 met Kerrie McCarver die op dat moment president is van de Lewis Enterprises Inc. fanclub. Het paar woont op de Lewis Ranch, met oa een zwembad in de vorm van een piano, in Nesbit Mississippi. Jerry Lee en Kerrie krijgen samen een zoon, Jerry Lee Lewis III. Na zijn zesde huwlijk is Jerry Lee Lewis niet meer getrouwd.


Ian McCulloch, zanger van Echo & The Bunnymen, trouwt op 16 April 1983 met Lorraine Fox. Ian heeft Lorraine al in1975 al ontmoet in Eric's, de club in Liverpool eind zeventiger jaren.

Bill Wyman & His Rhythm Kings staan op 16 April 2000 in Paradiso in Amsterdam. De band speelt de volgende nummers: Let The Good Times Roll (Gary Brooker- lead vocal), Walking One And Only, Jitterbug Boogie (Gary Brooker - lead vocal), Groovin', Melody, Jump Jive And Wail, Motorvatin' Mama, Lead Me To The Water (Gary Brooker - lead vocal), I Put A Spell On You, Anyway The Wind Blows, I'm Ready, Let's Rock Some More, Mystery Train, I'll Be Satisfied (Gary Brooker - lead vocal), Tear It Up, A Whiter Shade of Pale (Gary Brooker solo met Frank Mead), Georgia On My Mind, Hey Little Boy en Little Queenie (Gary Brooker - lead vocal). Een dag eerder staat in de Telegraaf van 15 Februari 2000 een interview te lezen wat journalist Jip Golsteijn met Bill Wyman heeft gehad. Hierin zegt Wyman ondermeer: "Vergeleken bij The Rolling Stones zijn The Rhythm Kings een goed betaalde vakantie voor mij". Na Amsterdam staan Bill Wyman & His Rhythm Kings, met ondermeer Georgie Fame en Gary Brooker, op 23 April 2000 in Nighttown in Rotterdam en op 24 April 2000 in De Oosterpoort in Groningen.


George Michael rijdt op 16 April 2006 in Londen met zijn Range Rover tegen een geparkeerde Ford Fiesta aan. Wanneer hij wil wegrijden, botst hij tegen een Peugeot en een Rover aan. Volgens een ooggetuige is het incident een bizarre gebeurtenis, en ziet George Michael er niet goed uit. De politie stelt naar aanleiding van het rijgedrag van de zanger een onderzoek in.


R&B zanger Mark Morrison, bekend van zijn hit Return Of The Mack, wordt op 16 April 1997 veroordeeld wegens het bedreigen van een politieagent met een illegale 23000 Volt stengun. Na het aanhoren van zijn vonnis, verlaat de zanger in tranen het Maryebone Magistrates' Court. Uiteindelijk gaat Mark Morrison voor 12 maanden de cel in, als blijkt dat hij zijn opgelegde taakstraf door een dubbelganger heeft laten uitvoeren


Electric Light Orchestra, met Roy Wood en Jeff Lynne, treedt op 16 April 1972 voor de allereerste keer op, tijdens een optreden in de Fox And Greyhound-pub in het Engelse Croydon. Electric Light Orchestra komt voort uit The Move, een even beruchte als succesvolle band die begin 1966 wordt opgericht in het Engelse Birmingham maar carriere maakt vanuit Londen. The Move combineert een controversiele podiumact met bizarre publiciteitsstunts en voorziet haar Beatle-eske songs van immer opvallende arrangementen. Zo opent haar eerste hit, Night Of Fear, met een van Tsjaikovski geleend themaatje, waarvan de gitaarpartij aangevuld wordt door een ronkende cello. Niet zomaar een bedenksel: zanger en gitarist Roy Wood is al heel lang geobsedeerd door de mogelijkheid symfonische elementen te integreren in de rockmuziek. Als dan ook in 1971 The Move na vijf veelbewogen jaren en bijna twee keer zoveel hits (ondermeer I Can Hear The Grass Grow, Flowers In The Rain, Fire Brigade, Blackberry Way en Brontosaurus) min of meer overgaat in The Electric Light Orchestra, is daarmee een langgekoesterde droom van Wood werkelijkheid geworden. Eerder heeft zich in 1970 de eveneens uit Birmingham afkomstige Jeff Lynne bij The Move gevoegd. Lynne speelt voordien in de groep The Idle Race, waarmee hij twee weinig succesvolle en erg Beatles-achtige elpees maakt. In 1971 nemen de drie laatst overgebleven Move-leden, Wood, Lynne en Bev Bevan (midden), samen met Bill Hunt (hoorn) en Steve Woolam (viool) de eerste ELO-elpee op. Op dit album wordt door met name Wood driftig wordt geexperimenteerd met nieuwe klankbeelden, door de inbreng van knarsende cello's en strijkbassen (beide bespeeld door Wood), snerpende violen en koperen hoorns. De in creatief opzicht gespannen verhouding tussen Lynne en Wood leidt in 1972 tot het vrijwillige vertrek van laatstgenoemde, die zo met een genereus gebaar ELO aan Jeff Lynne overdoet.


Tijdens de viering van Earth Day, op 16 April 1993, is Paul McCartney de hoofdact tijdens een concert wat gehouden wordt in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Andere artiesten die optreden zijn Don Henley, Steve Miller en Ringo Star. De laatste keer dat Paul McCartney een concert gaf in de Hollywood Bowl was in 1965 met The Beatles.


Op 16 April 1967 treedt Cream op in de Daily Express Record Star Show in de Empire Pool in Wembley. Jack Bruce (bas), Ginger Baker (drums) en Eric Clapton (gitaar) hebben dan net hun eerste hit, I Feel Free, in Engeland gehad. Anderhalf jaar later, November 1968 gaat de groep alweer uit elkaar.


David Soul, bekent als Ken "Hutch" Hutchinson uit de populaire TV serie Starsky & Hutch komt met het nummer Don't Give Up On Us op 16 April 1977 op nummer 1 in de Billboard Hot 100 in Amerika. De single staat 4 weken op de hoogste plaats. Ook in Engeland haalt Don't Give Up On Us de nummer 1 positie. In Nederland komt David Soul, die op 28 Augustus 1943 als David Richard Solberg geboren wordt, niet hoger dan de derde plaats als hoogste notering.


Op 16 April 1993 kondigt gitarist Billy Burnette aan dat hij Fleetwood Mac gaat verlaten om aan een solocarriere te beginnen. Burnette, die een zoon is van legendarische Dorsey Burnette, is in 1987 gaan spelem bij Fleetwood Mac als opvolger van Lindsey Buckingham, en is te horen op het album Behind The Mask dat in April 1990 is uitgebracht.


The Hollies beginnen op 16 April 1965 aan hun eerste tournee door Amerika met een concert in het Brooklyn Paramount Theatre in New York. The Hollies worden in 1962 gevormd door de samensmelting van twee in Manchester opererende groepen, The Deltas en The Dolphins, en bestaan dan uit leadzanger Allan Clarke, zanger/gitarist Graham Nash, leadgitarist Tony Hicks, bassist Eric Haydock en drummer Don Rathbone, die echter al datzelfde jaar wordt vervangen door Bobby Elliott. (Ain't That) Just Like Me en Searchin', oorspronkelijk twee Coasters-nummers, halen in 1963 respectievelijk een 26e en een 12e plaats in de Engelse hitparade, maar Stay (oorspronkelijk van Maurice Williams & The Zodiacs) betekent in December 1963 toch pas hun eerste echte hit met een achtste plaats. Dit nummer bezit eigenlijk al precies die kwaliteiten die er vijftien jaar lang voor zorgen dat vrijwel elk Hollies-nummer een hit wordt: namelijk eerst het uitkiezen van een geschikt, melodieus en hitpotent nummer en daarna het gladstrijken en pasklaar maken van de song voor het beschikbare stemmenmateriaal. In de eerste jaren bestaat dat materiaal uit de haast ideale combinatie van Clarke en Nash die de kunst van het harmonie-zingen tot in de perfectie beheersen. De kwaliteiten van The Hollies vormen tegelijk ook hun grote zwakte: alle nummers, hoezeer ze oorspronkelijk ook van elkaar verschillen, worden tijdens het Hollies-procede tot een eenheidsprodukt omgevormd, waarin geen plaats is voor variatie. Een schier oneindige stroom hits volgt: Just One Look, Here I Go Again, Yes I Will, We're Through, I'm Alive (hun eerste nummer 1 en tevens de doorbraak in Nederland), Look Through Any Window (hun eerste Graham Gouldman-compositie), I Can't Let Go, Bus Stop, Stop Stop Stop (de eerste Clarke-Nash-Hicks-compositie), On A Carousel en een hele serie songs met meisjesnamen, als Carrie Anne, Dear Eloise en Jennifer Eccles.


Op 16 April 1994 komt het nummer The Right Time van I To I de Billboard Hot 100 binnen. I To I bestaat uit de Amsterdamse producers Edward Smidt, Ewart van Horst en Susan Rogers. The Right Time is in Nederland al in Augustus 1993 uitgebracht, maar haalt slechts een notering in de tipparde. Omdat The Right Time terechtkomt op de soundtrack van de succesvolle film Four Funerals And A Wedding wordt het in Amerika alsnog een hitje. The Right Time komt tot een 81ste plaats in de Billboard Hot 100. Edward Smidt en Ewart van Horst zijn later actief met Hakkuhbar die eind 1996 een nummer 1 in de Top 40 hebben met Gabbertje (een house parodie op het nummer Swiebertje)


In het Sam Boyd Stadium in Las Vegas, Nevada begint U2 op 16 April 1997 aan de repetities voor de komende PopMart tournee, die negen dagen later op 25 April 1997 in hetzelfde stadion van start gaat. Op 18 en 19 Juli 1997 staat U2 in het kader van deze tournee twee dagen in een uitverkocht Feyenoord stadion in Rotterdam.


In Walworth, Londen wordt op 16 April 1889 de latere wereldberoemd geworden acteur Charlie Chaplin geboren. Chaplin is naast een veelzijdig acteur ook een componist van filmmuziek, ondermeer voor Modern Times uit 1936. Smile uit deze film wordt door Nat "King" Cole in 1954 de Amerikaanse Top 10 ingezongen. Ook De Gravin Van Hong Kong is door Charlie Chaplin geschreven en geregisseerd. Voor deze film componeert hij This Is My Song. Petula Clark staat in 1967 vanaf 18 Februari twee weken op de eerste plaats in Engeland met dit nummer. Charles Chaplin overlijdt op 25 December 1977.


Queen staat op 16 April 1974 in het Regis College in Denver, Colorado. Het is voor Queen het eerste concert wat zij in Amerika geven. In het voorprogramma staat de band Tombstone. Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon op hun beurt zijn het voorprogramma voor Mott The Hoople.


Chubby Checker, Mario Lanza, Dizzy Gillespie, Bobby Rydell, John Coltrane, Bessie Smith, Leopold Stokowski, Bessie Smith en Bill Haley zijn de eerste artiesten die op 16 April 1987 worden geintroduceerd in de Philadelphia Music Foundation Hall Of Fame.


Vanaf 16 April 1973 ligt de single California Saga (On My Way To Sunny Californ-i-a) van The Beach Boys in de platenwinkel. California Saga (On My Way To Sunny Californ-i-a), afkomstig van het album Holland, is een van de weinige nummers die door Al Jardine zijn geschreven. California Saga, met op de B-kant Sail On Sailor, is goed voor de 42ste notering van The Beach Boys in de Billboard Hot 100. Het plaatje wordt geen grote hit en komt in Juni 1973 niet verder dan een 84ste plaats in de Billboard Hot 100.


Op 16 April 2004 vernemen de autoriteiten in Namibie tot hun verbazing dat het aangekondigde bezoek van Michael Jackson niet doorgaat. Jackson zou op audientie gaan bij Sam Nujoma, de president van Namibie. De afspraak zou zijn gemaakt door Adventure In Africa Tours, een reisbureau dat zegt te handelen namens Michael Jackson. "Dit bureau heeft afspraken gemaakt zonder toestemming van Michael Jackson. Wij gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het komt regelmatig voor dat Michael Jackson niet juist wordt vertegenwoordigd. Het is verschrikkelijk hoe een onschuldige de dupe is van mensen die handelen zonder zijn toestemming", aldus een woordvoerder van Michael Jackson. Adventure In Africa Tours houdt vol dat er voorbereidingen waren getroffen voor een reis naar Namibie. Het bureau zegt niet te weten waarom dit bezoek van Michael Jackson aan het West-Afrikaanse land is afgelast. Michael Jackson kan echter de Verenigde Staten helemaal niet verlaten, omdat hij in het najaar van 2003 zijn paspoort heeft moeten inleveren bij de Amerikaanse justitie. Jackson is dan in afwachting van een proces over zijn vermeende ontucht met minderjarigen. Op 30 April 2004 is een hoorzitting in deze zaak. Voor Michael Jackson zou dit zijn derde bezoek aan Namibie zijn geweest, en is er ongekend populair. "Michael Jackson blijft welkom", aldus de woordvoerder van president Nujoma.


Het door de BBC uitgezonden popprogramma Top Of The Pops wordt op 16 April 2005 mede gepresenteerd door de Nederlandse Kim-Lian van der Meij. Het is volgens haar manager extreem uniek dat een Nederlandse artiest als gastpresentator in deze populaire show wordt gevraagd. Haar single Teenage Superstar, die in 2003 in Nederland een hit is geweest, wordt op 18 April 2005 in Groot-Brittannie uitgebracht. Kim-Lian van der Meij is veel in Engeland om haar muziek te promoten, maar Teenage Superstar wordt er geen hit.


Johnny Hallyday treedt op 16 April 1994 in Las Vegas in het huwelijk met met Adeline Blondieau, de dochter van zijn beste vriend Long Chris Blondieau. Het is voor de als Jean-Philippe Smet geboren Franse zanger zijn tweede huwelijk met Adeline. Johnny Hallyday en Adeline Blondieau zijn van 9 Juli 1990 tot 11 Juni 1992 ook al met elkaar getrouwd geweest. Begin 1996 is de liefde echter voorgoed over wanneer Hallyday de 19-jarige Laetitia Boudou (foto) ontmoet, met wie hij dan ook trouwt.


Met twee concerten op 16 en 17 April 1988 is Sting de eerste artiest die optreedt in de gloednieuwe Statenhal in Den Haag. Beide avonden is de zaal met 9500 bezoekers volledig uitverkocht. De speciaal voor grote congressen en popconcerten gebouwde Statenhal blijkt goed te voldoen. Vooral de akoestiek stemt tot ieders tevredenheid. Desondanks moet de zaal verdwijnen na slechts 18 jaar toch verdwijnen. In Januari 2006 met de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum (NCC) plaats maken voor het nieuwe hoofdkantoor van Europol.


Op 16 April 1955 treedt Elvis Presley op tijdens de Big D Jamboree in het Sportatorium in Dallas, Texas. Het voorprogramma wordt verzorgd door (de dan nog onbekende) Roy Orbison, Hank Locklin en Sonny James.


Vanaf 16 April 1956 ligt Blue Days Black Nights van Buddy Holly in de Amerikaanse platenwinkels. Op de B-kant staat Love Me. Buddy Holly heeft zijn debuutsingle op 26 Januari 1956 in de Decca Studio in Nashville opgenomen. Tijdens de opname sessie wordt Buddy Holly begeleid door zijn groep The Three Tunes. Blue Days Black Nights en Love Me zijn geproduceerd door Owen Bradley. De single wordt geen hit voor de dan pas negentienjarige zanger uit Lubbock, Texas.


Muziek Jarige Op 16 April

1924: Henry Mancini - Componist USA ( 14 Juni 1994)
1924: Rudy Pompilli - Bill Haley & His Comets Saxofoon ( 5 Feb. 1976)
1929: Roy Hamilton - Zanger USA ( 20 Juli 1969)
1935: Bobby Vinton - Zanger USA
1939: Dusty Springfield - Zangeres Engeland ( 3 Maart 1999)
1943: Dave Peverett - Savoy Brown & Foghat Zanger / Gitaar ( 7 Feb. 2000)
1947: Gerry Rafferty - Stealers Wheel Zanger ( 4 Jan. 2011)
1947: Don Rosenbaum - Zanger Nederland
1949: Boll 'Sputnick' Spooner -The Tubes Gitaar
1949: Astrid Nijgh - Zangeres Nederland
1950: Tony Esposito - Zanger Italie
1951: John Bentley - Squeeze Bas
1952: Chaz Jankel - Zanger Engeland
1956: Paul Buchanan - The Blue Nile Zanger/Gitarist
1959: Stephen Singleton - ABC Saxofoon
1962: Shirley Holliman - Pepsi & Shirlie
1963: Little Jimmy Osmond - The Osmonds Zanger
1964: Dave Pirner - Soul Asylum Zanger / Gitaar
1969: Sean Cook - Spiritualized Bas
1976: Sean Maguire - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten