Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 14 April

Op 14 April 1968 treedt Wall Of Sound producer Phil Spector in het huwelijk met zijn protoge Veronica "Ronnie" Bennett van The Ronettes. Zij hebben dan al vier jaar een verhouding. In 1966 verlaat Phil Spector zijn eerste vrouw en gaat hij samenwonen met de zangeres van The Ronettes. Het huwelijk houdt maar een paar jaar stand en in 1974 komt het tot een echtscheiding. In haar autobiografie, Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts And Madness die in 1990 uitkomt beschrijft Ronnie uitvoerig haar relatie met Phil Spector, en claimt ze dat ze gedurende het huwelijk zo goed als gevangen zit in hun gemeenschappelijke woning.


Motown Records maakt op 14 April 1976 bekend dat zij het contract met Stevie Wonder verlengd hebben. Stevie krijgt er 13 miljoen dollar voor, tot dan toe het hoogste bedrag ooit betaald voor een verlenging van een contract. Stevie Wonder zit dan middenin de opnamen van Songs In The Key Of Life. Dit naar later blijkt succesvolste album van Stevie Wonder ligt vanaf 28 September 1976 in de winkel.


Op 14 April 1980 dienen de senatoren Visotcky, McManimon en Doria, bij de senaat van de Amerikaanse staat New Jersey, een verzoek in om het nummer Born To Run van Bruce Springsteen uit te roepen als het Onofficiele volkslied voor alle jongeren in de staat. Het nog al knullig geformuleerde verzoek is bedoeld om de uit New Jersey afkomstige Bruce Springsteen te eren, voor al zijn verdiensten voor de staat New Jersey. Van het voorstel komt echter helemaal niets terecht, omdat Springsteen juist in Born To Run geen goed woord over heeft voor New Jersey. De tekst "It's A Death Trap, It's A Suicide Rap. We Gotta Get Out While We're Young" zorgt er voor dat het verzoek in de prullebak verdwijnt voor de senaat er over kan stemmen.


Creedence Clearwater Revival speelt op 14 April 1970 voor de eerste keer in hun bestaan in Engeland. Gitarist/zanger John Fogerty, bassist Stu Cook, drummer Doug Clifford en ritme gitarist Tom Fogerty staan twee dagen voor een uitverkochte Royal Albert Hall in London. Nummers die gespeeld worden zijn ondermeer Born On The Bayou, Green River, Bad Moon Rising, Proud Mary, en hun nieuwe single Travelin' Band.


Op 14 April 1983 overlijdt Pete Farndon aan de gevolgen van een overdosis heroine. Pete Farndon wordt op 12 Juni 1952 geboren en is het meest bekend als bassist bij The Pretenders. Door zijn overmatig drugsgebruik wordt Farndon op 14 Juni 1982 als bassist van The Pretenders ontslagen door zangeres Chrissie Hynde. Pete Farndon wordt opgevolgd door Malcolm Foster. Pete Farndon is 29 jaar geworden.


Focus komt op 14 April 1973 binnen in de albumlijst van Billboard met de lp Focus 3. Dit album komt tot een 35ste plaats. Op Focus 3 staan ondermeer Round Goes The Gossip, Love Remembered, Focus 3, Elspeth Of Nottingham en de single Sylvia. In Nederland komt Focus 3 op 18 November 1972 binnen op een vierde plaats, wat tevens de hoogste plek is voor het album.


Op 14 April 1984 is het legendarische afscheidsconcert van Doe Maar in De Maaspoort in Den Bosch. Om het leed te verzachten heeft Doe Maar via het popprogramma Veronica's Countdown laten bekendmaken dat er die dag twee concerten worden gegeven, een 's'middags en een 's avonds. Het middagconcert wat ondermeer bezocht wordt door (destijds) voetballer Jan Mulder met zijn dochter ("gezellige boel hier") wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden door de KRO. Het avondconcert wordt twee weken later uitgezonden. Oude vrienden van de leden van Doe Maar uit vorige band spelen tijdens de concerten mee, ondermeer: Piet Dekker, Carel Copier, Joost Belinfante en Rene Van Collum. Maar ook Het Goede Doel en Herman Brood zijn bij dit concert aanwezig. Doe Maar speelt de volgende nummer: Doe Maar Net Alsof, Zoek Het Zelf Maar Uit, Radeloos, Belle Helene, Nachtzuster, 1 Nacht Alleen, Heroine, Pa, Het Leven Gaat Door, Zolang, Nix Voor Jou, Is Dit Alles, Alles Gaat Voorbij, Dansen Met Alice, Je Loopt Je Lul Achterna, Tijd Genoeg, De Bom, Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar), Smoorverliefd, Nederwiet en De Laatste X. Voor het intro van Zolang richt Ernst Jansz zich speciaal tot zijn toenmalige vriendin met de woorden: "Dit nummer wil ik opdragen aan Pita, omdat het niet makkelijk is om met een popster samen te leven". In het nummer De Bom heeft Ernst Jansz enkele tekstwijzigingen aangebracht waar hij uithaalt naar degen die Doe Maar uiteindelijk hebben doen besluiten er mee op te houden. "Ik moet aan de platenmaatschappijen denken. En aan de roddelpers. En aan de fotograven die naaktfoto's van me maken. Maar liever weet ik wie jij bent voor het te laat is". Tien jaar later in 1995 wordt het concert op een dubbel CD uitgebracht, die exclusief bij de Free Record Shop verkrijgbaar is.


Crowded House staat op 14 April 1994 in het Roxy Theater in Atlanta. Vlak voordat de band op moet laat drummer Paul Hester weten dat dit zijn laatste concert met Crowded House is, en dat hij de groep verlaat. 9 jaar later, op 26 Maart 2005 pleegt Paul Hester in een park in Melbourne, Australie zelfmoord door ophanging.


De stoffelijke resten van Tammy Wynette worden op 14 April 1999 opgegraven voor een lijkschouwing die de exacte oorzaak van Tammy's overlijden in 1998 moet vaststellen. Drie dochters van de country zangeres beschuldigen haar echtgenoot, George Richey, en haar arts, Wallis Marsh er namelijk van dat zij Tammy verslaafd zouden hebben gemaakt aan medicatie met haar dood als gevolg. Als in 2001 de uitslag van het onderzoek wordt bekend gemaakt door lijkschouwer Bruce Levy, blijkt Tammy een natuurlijke dood te zijn gestorven. De rechtszaak die door Tammy's dochters tegen Richey en Marsh was aangespannen wordt vervolgens, in April 2002 beeindigd met een schikking, waarvan de details geheim blijven.


Led Zeppelin komt op 14 April 1973 met hun 5e album Houses Of The Holy op Nr 1 in de Engelse albumlijst. Het is de eerste keer dat een album van Led Zeppelin een titel krijgt. Het titelnummer Houses Of The Holy staat echter zelf niet op het album. Pas op het volgende album, Physical Graffity uit 1975, wordt het op de plaat gezet. De foto voor de beroemde hoes met een groep naakte kinderen die een berg beklimmen is gemaakt door Aubrey Powell van Hipgnosis, ondermeer ook verantwoordelijk voor het hoesontwerp van Pink Floyd's Dark Side Of The Moon. Na het uitbrengen van het album begint Led Zeppelin aan hun grootste tour ooit, ze huren een Boeing 720B en verkopen moeiteloos stadions met 60.000 plaatsen in enkele uren uit. In Juli 1974 worden de 3 shows in Madison Square Garden in New York gefilmd voor de later uit te brengen film/live lp The Song Remains The Same (openingstrack van het album Houses Of The Holy)


De crematie van Kurt Cobain, die op 5 April 1994 zichzelf een kogel door het hoofd schoot, vindt plaats op 14 April 1994 in het Bleitz Funeral Home in Seattle. Op de overlijdensakte staat als beroep Poet/Musician vermeld en als type van het bedrijf Punk Rock


Sean Puffy Combs, (P. Diddy) wordt op 14 April 2001 gearresteerd omdat hij in South Beach op een scooter rijdt zonder een geldig rijbewijs. Na 20 minuten wordt hij weer vrijgelaten nadat hij een belofte heeft ondertekend om naar de rechtbank te komen als de zaak voorkomt.


John Lennon en Paul McCartney nemen op 14 April 1969 in Abbey Road studio 3 in Londen het nummer The Ballad Of John And Yoko op. Omdat Ringo Starr bezig is met de opnamen van de film The Magic Christian speelt Paul McCartney niet alleen basgitaar maar neemt hij ook de drumpartijen voor zijn rekening. Omdat ook George Harriosn verhinder is, speelt John Lennon alle gitaarpartijen. Twee dagen later zijn The Beatles weer compleet en wordt de B-kant het door George Harisson geschreven, Old Brown Shoe opgenomen. The Ballad Of John And Yoko wordt op 30 Mei 1969 uitgebracht. Het is de eerste stereo-single die van The Beatles verschijnt. The Ballad Of John And Yoko komt op 14 Juni 1969 de Nederlandse Top 40 binnen. Een week later staat de single op de eerste plaats, waar hij vier weken blijft staan.


Alex Conate wordt op 14 April 2003 op Hawaii gearresteerd door de politie. Conate wordt er van beschuldigd een nachtclub eigenaar te hebben opgelicht, door die wijs te maken dat Bjork zou komen optreden. Alex Conate verkoopt daarop voor $14.000 aan kaartjes en vertrekt vervolgens naar Hawaii.


Polydor Records in Engeland brengt op 14 April 1967 de single New York Mining Disaster 1942 van The Bee Gees uit. Het door Barry en Robin Gibb geschreven nummer is op 16 Maart 1967 olv Robert Stigwood in de IBC Studio in Londen opgenomen. De promotie van de nieuwe Bee Gees single gaat gepaard met een opmerkelijke slogan "The most significant talent since The Beatles". New York Mining Disaster 1941, met op de B-kant het nummer I Can't See Nobody, wordt in Engeland en Amerika een grote hit, in Nederland komt de single op 3 juni 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de vierde plaats.


The Illinois Crime Commission geeft op 14 April 1971 een lijst uit met daarop songs die over drugs (zouden) gaan. De lijst bevat ondermeer de volgende namen: Jefferson Aiplane met White Rabbit, Procol Harum's A Whiter Shade Of Pale en The Beatles met Lucy In The Sky With Diamonds en Yellow Submarine. Ook het bekende en populaire kinderliedje Puff The Magic Dragon van Peter Paul & Mary ontkomt niet aan de censuur.


Een persbericht van The Rolling Stones maakt op 14 April 1975 een eind aan alle speculaties over wie de nieuwe gitarist van de groep gaat worden, na het vertrek van Mick Taylor. Namen die genoemd worden zijn ondermeer: Jimmy Page, Steve Marriott, Jeff Beck en Chris Spedding. Uiteindelijk is het de van The Faces afkomstige Ron Wood die de nieuwe gitarist van The Rolling Stones wordt en de groep gaat vergezellen tijdens de komende Amerikaanse tour.


There's A Kind Of Hush van Herman's Hermits bereikt op 14 April 1967 de gouden status in Amerika. Het door Les Reed (van het Les Reed Orchestra) en Geoff Stepens geschreven nummer is in 1966 het eerst op de plaat gezet door de New Vaudeville Band. Co auteur Stevens speelt in deze groep, en neemt het op voor het album Winchester Cathedral. There's A Kind Of Hush in de versie van Herman's Hermits is op 11 Februari 1967 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt de vierde plaats. In Amerika staat het door Graham Gouldman (later 10CC) geschreven No Milk Today op de B-kant, die op de vijfendertigste plaats blijft steken. In Nederland wordt No Milk Today een nummer 1-hit , en staat vanaf 9 November 1966 vijf weken op de hoogste plaats in de Top 40.


Op 14 April 1993 treedt Joan Baez op in Sarajevo, de hoofdstad van het door een burgeroorlog verscheurde Bosnie. Talloze aanwezigen raken zichtbaar ontroerd van haar vertolkingen van Swing Low Sweet Chariot en John Lennons Imagine. Het applaus voor Joan Baez overstemt het voortdurende geluid van geweersalvo's en bombardementen in de omgeving.


Art Garfunkel komt op 14 April 1975 met het thema uit de film Watership Down op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. Bright Eyes blijft 6 weken op de eerste plaats staan en wordt de best verkochte single van het jaar 1975.


Wanneer Stephen Stills op 14 April 1970 onder het rijden in zijn achteruitkijkspiegel naar een politieauto kijkt, ziet hij een geparkeerde auto over het hoofd en rijdt er bovenop. Door de klap breekt hij zijn pols, en kan doordoor niet meer gitaarspelen. Het gevolg is dat een geplande tournee van Crosby, Stills, Nash & Young moet worden uitgesteld.


Op 14 April 2005 worden in Het Filmmuseum in Amsterdam de eerste exemplaren van de CD-box Les Meilleurs 69 overhandigd aan Wende Snijders en aan de Franse zanger Danyel Gerard. Deze door Vic van de Reijt samengestelde box bevat zijn persoonlijke 69 favoriete Franstalige chansons uit de periode 1920 - 2004. Het is voor de derde keer dat een lijst met de favoriete liedjes van Vic van de Reijt op CD wordt uitgebracht. Eerder is in 2000 de Top 100 Van Nederlandstalige Singles verschenen, gevolgd door zijn Nederlandstalige Cover Top-100 in 2001. Een jaar later wordt zijn lijst van de Duitstalige Top-100 gepubliceerd in Het Parool. In 2006 verschijnt onder de naam Van Du Tot Da Da Da ook hiervan een 3-delige CD Box.


Op 14 April 1963 zijn The Beatles voor op
names van het programma Thank You Lucky Stars in de Teddington TV Studios. Wanneer de opnames klaar zijn gaan ze naar The Crawdaddy Club in Richmond, Surrey waar The Rolling Stones een optreden geven. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn een paar dagen vrij zodat zij nu de tijd hebben om naar het optreden van hun rivalen te gaan kijken. George Harrison herinnert zich: "Het was een wild feest. Het publiek schreeuwde en gilde en danste op de tafels. Ze deden een dand die tot dan nog niemand had gezien, maar die we nu allemaal kennen als de Shake. De beat van de Stones was heel stevig, en deed de muren trillen. Het leek recht je kop in te gaan, een fantastische sound". Alle vier The Beatles blijven tot het eind van de show, en gaan na afloop mee naar de flat van Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones aan 102 Edith Grove in West Brompton, Londen, waar ze uren met elkaar over muziek praten. Ook nodigen The Beatles de Stones uit om naar hun optreden in de Royal Albert Hall te komen kijken. "Ze nodigden ons uit voor een van hun optredens in de Albert Hall. Het was ongelofelijk wat we zagen. Ik had nog nooit zo veel hysterie gezien. We kregen een enorme kick van die relletje", aldus Mick Jagger.


The Byrds nemen op 14 April 1965 in de Columbia Studio in Los Angeles het door Gene Clark geschreven I'll Feel A Whole Lot Better op. Ook wordt de Pete Seeger compositie The Bells Of Rhymney opgenomen. Beide nummers zijn te vinden op het debuut album van The Byrds. Daarnaast staat I'll Feel A Whole Lot Better op de B-kant van de tweede single, het door Bob Dylan geschreven All I Really Want To Do. In de Billboard Hot 100 komt All I Really Want To Do van The Byrds niet verder dan de 40ste plaats De vesrie die Cher heeft opgenomen doet het namelijk beter, die komt tot de vijftiende plaats.


Op 14 April 1976 wordt Eric Faulkner van The Bay City Rollers in een ziekenhuis opgenomen nadat hij een overdosis kalmeringspillen heeft genomen. De gitarist verklaart later dat het een ongeluk is geweest, en spreekt absoluut tegen dat hij zelfmoord heeft willen plegen. Door zijn opname in het ziekenhuis mist Eric Faulkner een deel van de Europese tournee van The Bay City Rollers die op 15 April 1976 van start gaat.


James Brown wordt begin 1956 ontdekt door Ralph Bass van King Records in Cincinnati, die hem voor het sublabel Federal de lokale hit Please Please Please laat opnemen. Op 14 April 1956 heeft James Brown zijn allereerste hitnotering te pakken. De single Please Please Please komt dan binnen in de Billboard R&B-lijst.


Op uitnodiging van Beatles Unlimited is Mark Lewisohn op 14 en 15 April 2006 in Nederland voor de 27ste internationale Beatles Conventie, die op 15 April 2006 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht wordt gehouden. Lewisohn is de schrijver van het naslagwerk The Complete Beatles Recording Sessions uit 1988. Naast Mark Lewisohn is ook Tony Barrow, de voormalige perschef van The Beatles, op 15 April 2006 op deze Beatles Conventie de eregast.


Op 14 April 2004 ontkent Lee Ryan van de boysband Blue de recente geruchten in de Britse media dat hij zou overwegen de groep te verlaten. "Ik wil alle fans van Blue geruststellen. Ik ben niet van plan uit Blue te stappen." aldus Lee Ryan. Geruchten doen de ronde dat Lee Ryan, na drie jaar, zou zijn uitgekeken op Blue. Hij zou in het geheim voorbereidingen treffen voor een eerste solo-album. De twintigjarige zanger zou zelf voldoende songs hebben geschreven voor een compleet album. Als 1 van de songtitels wordt Time Flies genoemd. De muziekstijl zou R&B met een scherp randje zijn. Ook de woordvoerder van Blue drukt de geruchten de kop in. "In Juli komt er al een nieuwe single van Blue, dit najaar gevolgd door een heel nieuw album".


Storm Brieanne wordt op 14 April 1994 geboren als dochter van Nikki Sixx en zijn vrouw Brandi Brandt. Drie jaar eerder hebben de 35-jarige bassist van Motley Crue en zijn 10 jaar jongere voormalig playmate al een zoon gekregen: Gunner Nicolas. Na de geboorte van Decker Nilsson in Mei 1995 gaan Nikki Sixx en Brandi Brandt in November 1996 uit elkaar. Op 23 December 1996 trouwt Nikki Sixx met Donna De'Errico. Uit zijn huwelijk met deze Baywatch-actrice wordt op 2 Januari 2001 hun dochter Frankie Jean geboren.


Op 14 April 1998 wordt door VH-1 het allereerste Diva concert uitgezonden. OPtredens zijn er van Celine Dion, Gloria Estefan, Aretha Franklin, Shania Twain, Mariah Carey en "special guest" Carole King.


In de Magic Shop Studio in New York heeft Bjork op 14 April 2004 een aantal nummers klaar voor haar nieuwe album Medulla. Bjork werkt hier samen met Dokaka, een Japanse beatbox-artiest. Dokaka staat, ook buiten Japan, bekend om zijn acapella-uitvoeringen van westerse hits. Op zijn volkomen unieke wijze vertolkt hij songs als bijvoorbeeld Smells Like Teen Spirit van Nirvana en Ramblin' Man van The Allman Brothers Band. Medulla van Bjork ligt op 31 Augustus 2004 in de winkel.


David Bowie brengt op 14 April 1972 de single Starman uit. Starman komt op 24 Juni 1972 de Engelse hitparade binnen, en haalt een tiende plaats. Het succes van de single is te danken aan de vele invloeden waaruit het nummer ontstaan is. Het La La La refrein komt zo uit Hot Love van T.Rex. Ook Telegram Sam van T.Rex is in Starman terug te horen. David Bowie geeft later toe ook de nummers You Keep Me Hangin' On van The Supremes en Melting Pot van Blue Mink goed te hebben beluisterd. Ook Over The Rainbow van Judy Garland heeft Bowie bij het schrijven van Starman geinspireerd. Tijdens een show in Augustus 1972 zingt Bowie zelfs: "There's a Starman over the rainbow, where i fly".


Op 14 April 1984 staat Thriller van Michael Jackson al 37 weken op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst. Een week later wordt Thriller verdrongen door de soundtrack van de bioscoopfilm Flashdance. De LP die tot nu toe het langst op de eerste plaats heeft gestaan, is de soundtrack van The West Side Story, die in totaal54 weken op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst heeft gestaan.


Twee leden uit de originele bezetting van The Doors staan op 14 April 2006 op het podium van de Heineken Muisc Hall in Amsterdam. Toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger treden op onder de naam Riders On The Storm. De zangpartijen van de overleden Jim Morrison worden voor rekening genomen door Ian Astbury, de voormalige zanger van The Cult. In Maart 2007 maakt Astbury bekend dat hij Riders On The Storm gaat verlaten om The Cult nieuw leven in te blazen.


De Haagse moppentapper Harry Touw overlijdt op 14 April 1994. De op 7 April 1924 in Den Haag geboren Touw krijgt vanaf 1970 landelijke bekendheid door zijn optreden voor de VPRO-televisie in de rollen van Otto Kolkvet en Fred Hache in een aantal geruchtmakende satirische shows, waarin naakt, vloeken, de wc, hondenpoep e.d. vaak voorkomen, met een absurde humor (een product van regisseur Wim T. Schippers). Harry Touw is ook degene die benaderd wordt om in de serie Bassie en Adriaan en Het Geheim Van De Schatkaart de rol van De Baron te spelen. Uiteindelijk gaat dit niet door en neemt Aad van Toor (Adriaan) deze rol zelf voor zijn rekening. In de latere series wordt deze rol aan de bekende acteur Paul van Gorcum toevertrouwd. Harry Touw heeft in zijn carriere ook een aantal LP's gemaakt: Bakken Aan De Bar, Nog Meer Bakken Aan De Bar, De Warme Bakken Tapper, Lach Je Te Barsten Met Harry Touw, Bakken Tappen en Kinderen Vertellen Moppen Aan Harry Touw. Op deze albums tapt hij louter "schuine" moppen. Harry Touw is 70 jaar geworden.


Op 6 April 1966 maken The Beatles in Abbey Road Studio 2 een begin met de opname voor het nieuwe album Revolver. Op 14 April 1966 worden de nieuwe single Paperback Writer en de B-kant Rain afgemaakt. Een dag eerder zijn de eerste twee takes van Paperback Writer opgenomen. Aan Rain wordt op 16 April 1966 voor het laatst gewerkt. Ringo Starr over Rain: "My own favourite piece of music can be heard on Rain. Here i really played fantastic. I played the snare drum and the hi-hat. It was the first time that i played the drums that way. It went beautiful. Rain gave me a tremendous kick. I think that it is one of the best records i have ever made". George Martin is zo'n elf uur bezig met de eindmontage. Hij wordt geassisteerd door technici Geoff Emerick en Richard Lush. De single wordt op 10 juni 1966 uitgebracht. Op 25 juni 1966 komt Paperback Writer de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 2 Juli 1966 twee weken op de eerste plaats.


Ladies And Gentlemen, een registratie van een tournee die The Rolling Stones in Juni en Juli 1972 door de Verenigde Staten hebben gemaakt, gaat op 14 April 1974 in het Ziegfield Theatre in New York in premixc3xa8re. Ladies And Gentlemen The Rolling Stones is de eerste film met een quadrofonisch geluid. Ruim 36 jaar later, in de herfst van 2010, verschijnt Ladies And Gentlemen op DVD en Blu-Ray.


Op 14 April 1963 zijn Cliff Richard & The Shadows voor de tweede keer in hun carriere in The Ed Sullivan Show te zien. Cliff Richard & The Shadows spelen de volgende nummers: Do You Wanna Dance en Bachelor Boy. Ook Frank Ifield en Judy Garland zijn in deze Ed Sullivan Show te gast. Frank Ifield zingt I Remember You en Judy Garland is te horen in Smile (Though Your Heart Is Breaking) en I Could Go On Singing.


Vanaf 14 April 1964 ligt de single Once Upon A Time, met op de B-kant What's The Matter With You Baby van Marvin Gaye en Mary Wells in de platenwinkel. Ondanks het feit dat Marvin Gaye op dat moment nog geen grote hit met een ballad heeft gescoord wordt hij wel als eerst op de hoes genoemd. Beide duetten worden hits in de Verenigde Staten. Once Upon A Time komt op 2 Mei 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de zeventiende plaats. What's The Matter With You Baby komt binnen op 16 Mei 1964 en bereikt de negentiende plaats als hoogste notering. Gaye zelf heeft geen goede herrineringen aan de opname: "The whole thing seemed to be a watered-down version of my style and her style". Naar aanleiding van het succes van de single wordt er ook een album, Together (foto) opgenomen. Mary Wells: "We had a lot of succes with that album. It went to number one R&B and number one Jazz as well". De samenwerking tussen Marvin Gaye en Mary Wells leidt tot speculaties of de twee Motown sterren het ook prive goed kunnen vinden. Mary Wells: "We were both young and attractive, so it started gossip yes". Marvin Gaye is duidelijker hierover: "I suppose you could say the duets were not great for my marriage".


Patricia Paay treedt op 14 April 1978 in Capelle aan de IJssel in het huwelijk met modekoning Joey Fresco. Hun witte Rolls Royce komt klem te zitten tussen twee paaltjes zodat hij met enkele krassen bij het gemeentehuis arriveert. De receptie wordt gehouden in het Rotterdamse Hilton Hotel. Voor Patricia Paay dit haar tweede huwelijk. De 29-jarige zangeres is eerder getrouwd geweest met Gerard Visser. In 1988 is ook haar tweede huwlijk voorbij en treedt ze korte tijd later in het huwelijk met Adam Curry. (foto Govert De Roos)


Op 14 April 1980 brengt Gary Numan de video The Touring Principle uit. Het is voor het eerst dat een popconcert als koop-video op de markt komt.


De film Girl Happy draait vanaf 14 April 1965 in de Amerikaanse bioscopen. In deze door Joe Pasternak geregisseerde film speelt Elvis Presley de rol van Rusty Wells. Shelley Fabares is zijn vriendin Valerie Frank. De soundtrack van Girl Happy is door Elvis Presley in Juni en Juli 1964 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Tijdens deze opname sessies wordt Elvis Presley bijgestaan door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Tommy Tedesco. bassist Bob Moore, drummers D.J. Fontana, Buddy Harman en Frank Carlson, pianist Floyd Cramer en saxofonist Boots Randolph. The Jordinaires, The Jubilee Four en The Carole Lombard Trio zorgen voor de achtergrondvocalen. Op de soundtrack van deze 17e film van Elvis Presley staan de volgende nummers: Girl Happy, Spring Fever, Fort Lauderdale Chamber Of Commerce, Startin' Tonight, Wolf Call, Do Not Disturb, Cross My Heart And Hope To Die, The Meanest Girl In Town, Do The Clam, Puppet On A String en I've Got To Find My Baby.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 14 April 1962 een nieuwe aflevering uitgezonden van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Gene Vincent, The Brook Brothers, The John Barry Seven, Chas McDevitt &Shirley Douglas, Susan Maughan, Johnny Worth en Danny Rivers.Op 14 April 2007 komt Guus Meeuwis op de eerste plaats binnen van de Mega Top 100 met het nummer Tranen Gelachen. De single staat uiteindelijk twee weken lang bovenaan. De Brabantse zanger is er erg blij mee. Op zijn website schrijft hij: "Het is bijna niet te geloven. Wat fantastisch. Reken maar dat ik straks een grote fles champagne laat knallen. Ik zal op jullie proosten, want ik heb dit wederom aan jullie te danken". Tranen Gelachen is voor Guus Meeuwis zijn vierde nummer 1-hit. In 1995 staat Het Is Een Nacht (Levensecht) in totaal 7 weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Hierna volgen Per Spoor (Kedeng Kedeng) die in 1996 vier weken op de eerste plaats staat en zijn grootste hit, Geef Mij Je Angst, die in 2005 in totaal acht weken op de eerste plaats staat.


De eerste solo-single van de voormalige Moody Blues-zanger/gitarist Denny Laine, Say You Don't Mind, ligt vanaf 14 April 1967 in de platenwinkel. Say You Don't Mind wordt geen hit. In 1972 neemt voormalig Zombies zanger Colin Blunstone Say You Don't Mind op. Zijn versie komt op 12 Februari 1972 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de vijftiende plaats.Muziek Jarige Op 14 April

1933: Buddy Knox - Singer/Songwriter USA († 14 Feb. 1999)
1935: Loretta Lynn (Loretta Webb) - Country Zangeres USA
1942: Tony Burrows - Edison Lighthouse Zanger
1945: Ritchie Blackmore - Gitarist Engeland
1946: Patrick Fairley - The Marmalade Ritme Gitaar
1948: Larry Ferguson - Hot Chocolate Toetsen
1949: Dennis Bryon - Amen Corner Drums
1949: June Millington - Fanny Gitaar
1949: Sonja Kristina (Linwood) - Curved Air Zangeres
1952: Jerry Knight - Raydio Bas
1965: Carl Hunter - The Farm Bas
1965: Martyn Le Noble - Porno For Pyros Bas
1965: Sheila Chandra - Monsoon Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten