Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 23 Maart

 


U2 speelt op 23 Maart 2003 tijdens de uitreiking van de Oscars in Los Angeles live The Hand That Built America. Het nummer wat speciaal voor de film Gangs Of New York geschreven is, is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Filmsong. De Oscar gaat echter naar Eminem voor het nummer Lose Yourself uit de film 8 Mile.


Pío Leiva overlijdt op 23 Maart 2006 in Havana, Cuba, aan de gevolgen van een hartaanval. Wilfredo Leiva (Pío) Pascual wordt op 5 Mei 1917 in Morón, Cuba geboren en is het meest bekend als één van de zangers van de Buena Vista Social Club, het project van Ry Cooder. Daarnaast is hij een van de meest populaire performers van het Son Montuno genre en staat hij bekend als El Montunero De Cuba. Leiva heeft ondermeer het nummer Francisco Guayabal geschreven dat in de uitvoering van Beny Moré een grote hit wordt. Op zesjarige leeftijd wint Pío Leiva een bongo-wedstrijd en start hij zijn muzikale loopbaan als bongo-speler in Orquesta Siboney. In 1932 maakt hij zijn debuut als zanger, en zingt in Conjunto Caribe. In de gouden periode van de Cubaanse Conjuntos wordt Leiva een populaire figuur. Hij zingt met de bands van Beny Moré , Bebo Valdez en Noro Moralez en maakt een tijd lang deel uit van Compay Segundo Y Sus Muchachos. In 1953 is hij het met Compay Segundo opnamen aan het maken in Havana wanneer op dat moment het presidentieel paleis wordt aangevallen door revolutionairen. Pío Leiva zweert dat het geluid van pistoolschoten te horen is op dat album. Later zingt Pío Leiva ondermeer met Orquesta Aragón, Mariano Mercerón, Conjunto Caney en Riverside. In 1991 doet hij op 74-jarige leeftijd een toernee van vier maanden door West-Afrika, waar hij een trouwe aanhang heeft. In 1999 neemt hij, samen met ondermeer Compay Segundo, deel aan het project Buena Vista Social Club van Ry Cooder en in 2004 aan het Spaanse project Cuba Le Canta A Serrat met het nummer Me Gusta Todo De Ti. In 2005 doet hij nog een concerttour in Nederland met de band Musica Cubana, ter gelegenheid van het uitbrengen van de gelijknamige film. De film Musica Cubana is een opvolger van de muziekfilm over de Buena Vista Social Club van Wim Wenders. De band Musica Cubana ontstaat nadat regisseur German Kral, protege van Wim Wenders, zich in Havana laat inspireren tot het maken van een film over jonge Cubaanse muzikanten. Hoewel op respectabele leeftijd, zit hij dan nog vol energie en gaat met enthousiasme de concerten tegemoet. In Groningen krijgt Pío Leiva de Life Time Achievement Award uitgereikt. Vlak voor aanvang van het 8e concert, op 27 juni, wordt hij echter onwel en wordt met een hartinfarct opgenomen in een ziekenhuis in Tiburg. Na Ibrahim Ferrer, Compay Segundo en Ruben Gonzales is Pío Leiva het vierde lid van de Buena Vista Social Club die de afgelopen jaren is overleden. Pío Leiva is 88 jaar geworden.


Jacob Miller komt op 23 Maart 1980 bij een auto ongeluk om het leven. Jacob Miller wordt op 4 Mei 1952 geboren in de heuvels van Mandeville op Centraal Jamaica, en is vooral bekend als zanger van de Inner Circle. Deze Reggae groep wordt aan het begin van de jaren '70 door de broers Ian en Roger Lewis, Stephen Cooe, Richard Daley en Michael Cooper opgericht. Wanneer de laatste drie verder gaan met de groep Third World, komen drummer Calvin McKenzie en keyboard spelers Charles Farquharson en Bernard Harvey Inner Circle versterken. Wanneer Jacob Miller bij Inner Circle komt, ontstaan ook de eerste successen. Eind jaren '70 is Jacob Miller op Jamaica zelfs populairder dan Bob Marley. In 1979 is er eindelijk Europees succes, wanneer Music Machine en Mary Mary ondermeer in Nederland de hitlijst halen. Na de dood van Miller valt Inner Circle uit elkaar. Alleen de broers Lewis blijven samen met Bernard Harvey over. In 1987 komt Inner Circle met een nieuw album, nadat zanger Carlton Coffey de groep is komen versterken. Niet veel later gaan ook Lance Hall (drums) en Lester Adderley (gitaar) bij Innner Circle spelen en tekent de groep een platencontract bij WEA/Metronome. In 1992 wordt Sweat (A La La La La Long) een internationale hit. De single staat vanaf 17 Oktober 1992 vijf weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Jacob Miller is 28 jaar geworden


Billy Joel en het fotomodel Christy Brinkley treden op 23 Maart 1985 in het huwelijk op een boot die naast het Vrijheidsbeeld in New York afgemeerd ligt. Brinkley is anderhalf jaar eerder al te zien in de videoclip van Uptown Girl, daar heeft zij Billy Joel dan ook voor het eerst ontmoet. Op 29 December 1985 wordt hun dochter Alexa Rae geboren. In November 1993 gaan Billy Joel en Christine Brinkley uit elkaar. Op 25 Augustus 1994 wordt de scheiding officieel door de rechter uitgesproken.


Op 25 Maart 2007 winnen Bjorn Ulvaeus (links) en Benny Andersson (rechts) in Stockholm, Zweden een rechtszaak van Carl-Johan Seth (midden). Seth beweert dat hij het is die het scenario van hun musical Kristina från Duvemåla heeft geschreven. Volgens de twee B's van ABBA is dit script echter zo slecht dat zij twee andere schrijvers hebben moeten aannemen om het te herschrijven. De musical Kristina från Duvemåla gaat over de Zweedse emigranten die in 1850 naar de Verenigde Staten zijn vertrokken. Het stuk dat is gebaseerd op de verhalen van de Zweedse schrijver Wilhelm Moberg is in 1995 in Malmo in Zweden in premixc3xa8re gegaan. De hoofdrollen worden vertolkt door Helen Sjöholm, Anders Ekborg, Peter Jöback en Åsa Bergh. In 1999 wordt de laatste voorstelling gegeven. In Zweden heeft Kristina från Duvemåla ruim 'n miljoen bezoekers getrokken.


Oasis speelt op 23 Maart 1994 in The Angel in Bedford in Engeland. ZIj krijgen voor dit optreden in totaal £3100 uitbetaald.


Platenmaatschappij Capitol brengt op 23 Maart 1966 de single Sloop John B. van The Beach Boys uit. Sloop John B. is een bewerking van The John B Sails uit 1926 en wordt voor het eerst vastgelegd door de Cleveland Simmons Group in 1935 op Deep River Of Song: Bahamas 1935 en op Alan Lomax's Popular Songbook. Het is waarschijnlijk de oudste opname van een oude plaatselijke folksong, The John B Sails (1926). Volgens Blind Blake (niet de bluesman maar een gelijknamige entertainer uit de Bahamas) is de John B een boot waarmee naar sponsen wordt gevist en die in 1926 vergaat. Als een soort gesproken dagblad moet daar toen een nummer over zijn gemaakt. Filosoof en cartoonist John T. McCutcheon, met zijn vrouw destijds op bezoek in de West Indies, brengt het nummer mee naar New York, waar dichter Carl Sandberg het opneemt in zijn songbook The American Songbag (1927), naast I Ride An Old Paint, Careless Love en dergelijke. Lee Hays van Almanac Singers- en Weavers-faam adopteert op zijn beurt in 1950 die Sandberg versie en neemt onder de naam Wreck Of The John B. als eerste een cover versie op. De single van The Beach Boys, met op de B-kant You're So Good To Me, komt op 2 April 1966 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt Sloop John B. op 16 April 1966 de Top 40 binnen, en staat vanaf 14 Mei 1966 vier weken op de eerste plaats. bovenaan.


Op 23 Maart 1969 vindt in de Orange Bowl in Miami in de Amerikaanse staat Florida de bijeenkomst The Rally Of Decency plaats. The Rally Of Decency is een protestbijeenkomst tegen het optreden van Jim Morrison van The Doors op 1 Maart 1969 in het Dinner Key Auditorium in Coconut Grove in Miami. Tijdens dit concert heeft Morrison zijn broek laten zakken. Conservatieve artiesten als Anita Bryant en The Lettermen werken mee aan The Rally Of Decency waar dertigduizend mensen op afkomen. Jim Morrison wordt uiteindelijk tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld. Tot zijn dood op 3 Juli 1971 blijft Jim Morrison in beroep gaan tegen dit vonnis.


Yoko Ono krijgt op 23 Maart 1973, na een jarenlange juridische strijd, eindelijk een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten. Haar echtgenoot John Lennon moet het land echter binnen zestig dagen verlaten. Door de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt hem zijn strafblad aangerekend wat hij in Engeland heeft vanwege zijn veroordeling voor het bezit van drugs. Uiteindelijk krijgt de ex-Beatle op 27 Juli 1976 ook een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten. Dan blijkt ook dat zijn veroordeling voor het bezit van drugs niet de echte reden is voor de weigering. Uit het dossier van Lennon blijkt dat de regering Nixon in werkelijkheid van hem afwil wegens zijn aanhoudende kritiek op hun beleid.


Kiss geeft in het kader van hun Farewell Tour op 23 Maart 2000 een concert in de Oakland Arena in Oakland, Californie. Het voorprogramma wordt verzorgd door Ted Nugent en Skid Row. De Farewell Tour gaat op 11 Maart 2000 met een concert in de Blockbuster Desert Sky Pavilion in Phoenix, Arizona van start. Het laatste concert moet nog plaatsvinden. Kiss is nog steeds "On Tour". De 14.949 toeschouwers zijn getuige van de volgende setlist: Detroit Rock City, Deuce, Shout It Out Loud, Talk To Me, I Love It Loud, Firehouse, Do You Love Me, Calling Dr. Love, Heaven's On Fire, Let Me Go, Rock 'n Roll, Shock Me, Psycho Circus, Lick It Up, God Of Thunder, Cold Gin, 100.000 Years, Love Gun, Black Diamond, I Was Made For Lovin' You, Beth en Rock And Roll All Nite. Bij het concert komt de 36-jarige Shawn Stubblefield om het leven wanneer hij van het balkon valt.


R.E.M. komt met hun zevende album Out Of Time op 23 Maart 1991 voor de eerste keer in hun carriere op de eerste plaats in de Engelse album lijst. De groep vind dat het na zes albums wel eens tijd wordt voor verandering. Gitarist Peter Buck leert mandoline spelen, bassist Mike Mills wordt de toetsenist en drummer Bill Berry speelt bas. Het resultaat van deze veranderingen zijn te horen op het album Out Of Time, waarop R.E.M. de Amerikaanse folkinvloeden duidelijk naar voren laat komen. Het album bevat in de vorm van Losing My Religion en Shiny Happy People twee grote hits. De video van Losing My Religion valt bij de MTV Music Video Awards in 1991 maar liefst zes keer in de prijzen.


Op 23 Maart 1985 komt John Fogerty de ex-zanger van Creedence Clearwater Revival op Nr. 1 in de Billboard album lijst met Centerfield. Het album bevat onder meer de hit The Old Man Down The Road. Fogerty's oude platenmaatschappij Fantasy begint een proces tegen John Fogerty omdat The Old Man Down The Road teveel zou lijken op een ander nummer van Fogerty, het nummer Run Through The Jungle. Een hele vreemde zaak,daat John Fogerty beide nummers geschreven heeft. Fogerty voert dan ook aan dat een artiest altijd een beetje op zichzelf mag lijken, en wordt door de rechter in het gelijk gesteld.


USA For Africa komt op 23 Maart 1985 op een 21-ste plaats binnen in de Billboard Hot 100 met de single We Are The World. Vanaf 13 April 1985 staat deze single vier weken op de eerste plaats. We Are The World is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie. De single is op 28 Januari 1985 in de A&M Studio in Los Angeles opgenomen na de uitreiking van de American Music Awards. Op We Are The World zijn een groot aantal gerenommeerde Amerikaanse artiesten te horen, waaronder: Diana Ross, Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel, Kim Carnes, Dionne Warwick, Smokey Robinson, Bette Midler, Stevie Wonder, Al Jarreau, Tina Turner en Bruce Springsteen. We Are The World, geproduceerd door Quincy Jones, wordt op 7 Maart 1985 uitgebracht. Het wordt één van de bestverkochte singles van 1985. Het project USA For Africa brengt in totaal ruim zestig miljoen dollar op. Het geld is bestemd voor de noodlijdende bevolking van Ethiopie.


Op 23 Maart 1961 neemt Elvis Presley in Studio B van de Radio Recorders Studio in Hollywood de laatste nummers op voor de film Blue Hawaii, waaronder de single-versie van Can't Help Falling In Love. De single wordt in November 1961 uitgebracht, en komt op 4 December 1961 de Billboard Hot 100 binnen. Can't Help Falling In Love, met oip de B-kant het nummer Rock-A-Hula Baby, komt tot een tweede plaats, en is de 52ste (!) hit voor Elvis Presley in Amerika. Blue Hawaii gaat op 14 November 1961 in premiere, en is vanaf 22 November 1961 in heel Amerika te zien.


Bruce Springsteen geeft op 23 Maart 1993 een verrassingsoptreden in het Count Basie Theatre in Red Bank in New Jersey. Tijdens dit optreden trekt Springsteen ineens zijn hemd uit en trakteert hij het publiek op Achy Breaky Heart van Billy Ray Cyrus. Tegen het publiek zegt Springsteen dat dit wel een verrekt goed nummer vindt. Het optreden is een warming-up voor de komende Europese tournee van Bruce Springsteen die op 31 Maart 1993 van start gaat in Glasgow in Schotland. De opbrengst van het concert in Red Bank gaat naar een goed doel.


In een ziekenhuis in Keulen in Duitsland overlijdt Alan Barton, zanger van Smokie, op 23 Maart 1995 aan de gevolgen van een verkeersongeluk. De toerbus van Smokie is na een concert op 19 Maart 1995, met Alan Silson (gitaar/zang), Terry Uttley (bas/zang) en Alan Barton aan boord, op weg naar het vliegveld van Dusseldorf. In een zware hagelbui raakt de bus van de weg, en slaat enkele malen over de kop. Alan Barton wordt in coma overgebracht naar een ziekenhuis in Keulen waar hij vijf dagen later op 41-jarige leeftijd overlijdt. Alan Silson en Terry Uttley hebben slechts schaafwonden. Alan Barton is op 16 September 1953 geboren in Barnsley, Engeland. Nadat Smokie in de jaren '76 en '77 aan de lopende band hits scoort met nummers als Lay Back In The Arms Of Someone, Living Next Door To Alice, I'll Meet You At Midnight, It's Your Life en 'Needles And Pins, houdt de succesvolle band er plotseling mee op. Tijdens een vlucht naar Zweden besluiten ze ermee op te houden. Smokie komt uiteindelijk na 4 jaar weer terug bij elkaar voor een benefietconcert. Dit bevalt zo goed dat ze besluiten weer aan de slag te gaan. Maar op de terugweg na een toer besluit, wederom in een vliegtuig, zanger Chris Norman dat hij zich liever concerteert op zijn goedlopende solocarriere. Chris wordt dan vervangen door Alan Barton, voormalig zanger van de groep Black Lace, en brengen het album Boulevard Of Broken Dreams uit. Vooral in Duitsland en Noorwegen wordt Smokie weer erg populair. Na de dood van Barton besluit de band om toch door te gaan. Na enkele audities wordt Mike Craft aangenomen als nieuwe zanger, maar net als de band er weer helemaal voor wil gaan besluit Alan Silson dat hij het niet meer op kan brengen om te toeren. Hij wordt vervangen door Mick McConnel. Smokie richt zich tegenwoordig vooral op toeren, maar brengt regelmatig nog een album uit. Bassist Terry Utley is het enige nog originele lid van Smokie.


Mick Jagger staat op 23 Maart 1988 op de buhne van het Korakuen Stadion (Tokyo Dome) in Tokio. Het concert wordt door de Japanse televisie opgenomen. Voor achtenveertigduizend toehoorders zingt de Rolling Stonmes zanger nummers van zijn solo-albums She's The Boss uit 1985 en Primitive Cool uit 1987. Ook Rolling Stones-klassiekers als Let's Spend The Night Together, Jumpin' Jack Flash en Sympathy For The Devil passeren de revue. Met Tina Turner zingt Mick Jagger de hits Brown Sugar en It's Only Rock And Roll. De opnamen worden op 27 Maart 1988 uitgezonden. De zanger van The Rolling Stones is tussen 15 en 28 Maart 1988 op tournee door Japan.


Brian Matthew presenteert op 23 Maart 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als gasten ondermeer John Leyton, Mr. Acker Bilk & His Paramount Jazz Band, The Springfields, Mark Wynter, Maureen Evans en Kenny Lynch. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


De documentaire-film The Concert For Bangla Desh gaat op 23 Maart 1972 in premiere in New York. De plaat, een drie-dubbelalbum, heeft dan al een Grammy Award gewonnen. Het succes van het The Concert For Bangla Desh wordt echter maandenlang in gevaar gebracht door een rechtsgeschil achter de schermen, dat de uitbetaling aan het Bangla Desh Hulp Fonds van het bijeen gebrachte geld vertraagd. Uiteindelijk moet het door het hooggerechtshof in Londen worden opgelost. Het concert in Madison Square Garden in New York, het eerste succesvolle liefdadigheids superster rockconcert dat de weg vrij maakt voor Live Aid in de tachtiger jaren, brengt ondermeer George Harrison, Ringo Starr, Eric Clapton en Bob Dylan tezamen op een podium. Andere artiesten die belangeloos meeddoen zijn Ravi Shankar, Leon Russell, Billy Preston, en Klaus Voormann. Het project wordt omgezet in een uiterst goed verkopend driedubbelalbum en in een film en geldt als een voorbeeld dat rockmusici volwassen zijn geworden en serieus kunnen omgaan met serieuze onderwerpen op een serieuze manier.


The Raconteurs maken op 23 Maart 2006, met een optreden in de Astoria in Londen, hun podiumdebuut. The Raconteurs bestaan uit Jack White, de zanger/gitarist van The White Stripes, Brendan Benson en Jack Lawrence en Patrick Keeler, twee leden van The Greenhornes. The Raconteurs spelen alle nummers van hun debuutalbum Broken Boy Soldiers dat op 15 Mei 2006 uitkomt. Broken Boy Soldiers bereikt in Amerika een 7e plaats in de albumlijst van Billboard en in Engeland wordt een tweede plaats bereikt. Voor de 49ste uitreiking van de Grammy Awards krijgen The Raconteurs twee nominaties; Best Rock Album en Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocals. Beide Grammy Awards gaan echter aan hun neus voorbij. Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocals gaat naar Dani California van The Red Hot Chili Peppers, terwijl de Grammy voor Best Rock Album ook naar The Red Hot Chili Peppers gaat voor hun album Stadium Arcadium.


Op 23 Maart 1963 komt Surfin' USA van The Beach Boys binnen in de Billboard Hot 100. Voor de melodie van het nummer is gebruik gemaakt van Sweet Little Sixteen van Chuck Berry, die er in 1958 een eerste plaats mee haalt in de R&B lijst van Billboard. Het origineel van het nummer stamt echter uit 1954, en is geschreven door Clarence Garlow en Leon Rene. Clarence Garlow is ook degene die het onder de naam Route 90 als eerste op de plaat zet. Clarence Garlow heeft echter heel goed geluisterd naar Hackberry Hop van Leo Soileau & His Three Aces uit 1935. Route 90 is een Amerikaanse highway in het zuiden van de Verenigde Staten en loopt van New Orleans over Houma, Lafayette, door Texas naar Californie. Toeval of niet, Hackberry is een plaatsje aan de Route 90. Surfin' USA, waarvan de tekst is geschreven door Brian Wilson, haalt in de Amerikaanse hitlijst uiteindelijk een derde plaats.


Paul McCartney & Wings brengen op 23 Maart 1973 het nummer My Love uit op single. My Love is een ode aan Linda McCartney, de vrouw van Paul. De gitaarsolo op My Love is van Henry McCullough. My Love, met op de B-kant het nummer The Mess (Live opgenomen tijdens een concert op 21 Augustus 1972 in Den Haag), komt op 21 april 1973 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de 12de plaats. In Amerika haalt My Love de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Linda McCartney overlijdt op 17 April 1998 aan de gevolgen van kanker.


Orkestleider, klarinetspeler, saxofonist en zanger Woody Herman geeft op 23 Maart 1987, op een middelbare school in Minnesota, zijn laatste optreden in het openbaar. Drie dagen later wordt hij opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Herman blijkt last te hebben van de medicijnen die hij tijdens een tournee door Colorado en Utah heeft ingenomen tegen hoogteziekte. Woody Herman overlijdt op 29 Oktober 1987 aan de gevolgen van een hartstilstand. Woody Herman is vooral bekend van de hit Woodchoppers Ball uit 1939. Andere bekende nummers van de bandleider zijn Blue Flame, Dupree Blues, Blues Upstairs & Downstairs en Blues In The Night.


Those Were The Days, de nieuwe CD/DVD van The Cats wordt op 23 Maart 2006 in Hotel Spaander in Volendam gepresenteerd. Door hun platenmaatschappij EMI worden Piet Veerman, Cees Veerman, Arnold Mxc3xbchren en Jaap Schilder onderscheiden met The Outstanding Archievement Award voor de verkoop van dertien miljoen platen sinds de single What A Crazy Life in 1966. Van burgemeester W. van Beek van Volendam krijgen The Cats een koninklijke onderscheiding, en worden zij worden benoemd tot leden in de Orde van Oranje Nassau.


Dick van Niehoff (midden achter)overlijdt op 23 Maart 2000 aan de gevolgen van kanker. Dick Van Niehoff wordt op 5 Februari 1938 geboren in Amsterdam en vormt samen met Jan, Joyce en Jetty Schouten in de jaren vijftig en zestig The Fouryo's. Dit kwartet uit Amsterdam-Noord ontstaat wanneer tijdens een feest bij de familie Schouten, zoon Jan, dochter Joyce en hun vrienden Dick van Niehoff en Ria Lubberink een optreden verzorgen. De reacties zijn zo enthousiast dat in 1957 het viertal besluit een groep op te richten. Al snel gooit Ria echter de handdoek in de ring, wanneer ze gaat trouwen. Haar plaats wordt ingenomen door Jetty Schouten, de zus van Jan en Joyce. De groep krijgt de naam The Fouryo's, een afkorting van The Four Youngsters naar aanleiding van hun leeftijd die varieerde van vijftien tot negentien jaar. In datzelfde jaar doet het viertal mee aan het Cabaret der Onbekenden. Deze talentenjacht wordt gewonnen, en als beloning mar er een plaat worden uitgebracht. De carriere van The Fouryo's is begonnen. Bij Decca/Phonogram brengen ze het nummer Bye Bye Love uit. J. Pliet schrijft voor het viertal een Nederlandse versie van deze hit van de Everly Brothers, de productie van het nummer wordt gedaan door Jack Bulterman. Met Nederlandse vertalingen van Amerikaanse highschool- en girlgrouppophits hebben The Fouryo's in de periode tussen 1957 en 1966 een tiental hits, waaronder: Sugartime ('k Zie Je Elke Morgen) van de McGuire Sisters, Loop De Loo (Loop De Loop) van Lilly's Chapel School, Tell Him No (Zeg Geen Nee) van Travis & Bob, Walk Right In (Stapeldol) van de Rooftop Singers en Rhythm Of The Rain (Ritme Van De Regen) van de Cascades. In 1964 staan de Fouryo's zelfs nog in het voorprogramma van de Rolling Stones in het Kurhaus. Dick van Niehoff is 62 jaar geworden.


Wanneer Stefan Stasse op 23 Maart 2005 in het programma Het Theater Van Het Sentiment zanger Wally Tax aan de telefoon heeft om herinneringen op te halen, beseft hij niet dat dit het laatste radio-interview van de Amsterdamse zanger is. Tax klinkt in de uitzending niet al te best, en zegt dat hij niet gelukkig is. Hij heeft een kunstarm en kunstheupen, zijn beide knieen zijn kapot en hij heeft een zwak hart. Op 10 April 2005 overlijdt Wally Tax is op 57-jarige leeftijd aan een hartstilstand.


Janet Jackson tekent op 23 Maart 1992 een uiterst lucratief contract met Virgin Records. Voor een bedrag van $16 miljoen gaat zij voortaan voor het label van Richard Branson platen opnemen.


Op 23 Maart 2004 wordt er tijdens een besloten bijeenkomst in de Melkweg in Amsterdam, die wordt gepresenteerd door Eric Corton, voor de 45ste keer de Edison Music Awards uitgereikt. Ondanks het feit dat er voor de eerste keer geen radio en televisie opnamen gemaakt worden, zijn er toch veel Nederlandse winnaars naar de Melkweg gekomen om hun prijs in ontvangst te nemen. Een aantal van hen verblijdt het publiek zelfs met een intiem optreden van een van hun winnende nummers. De 500-koppige vakjury (professionals werkend in de muziekindustrie) bekroont Ilse de Lange, Frans Bauer, Blof, Hind en Veldhuis en Kemper met een Edison. Frank Boeijen wordt gexc3xaberd met de Edison Oeuvreprijs. De publieksjury kiest voor De Heideroosjes, Di-Rect (foto) en Kane als hun favorieten. In de categorie internationaal zijn de gelukkigen: Dido, Robbie Williams, Simply Red, Evanescence, Moloko, White Stripes, 50 Cent, Phil Collins. George Michael ontvangt de Edison Oeuvreprijs internationaal. Geen van de buitenlandse winnaars zijn in Amsterdam om hun prijs in ontvangst te nemen. In plaats daarvan hebben vele een videoboodschap opgenomen voor het aanwezige publiek, om hun dank uit te spreken voor het winnen van de prijs.


In een ziekenhuis in Mexia, Texas overlijdt op 23 Maart 2006 de Amerikaanse singer/songwriter Cindy Walker. Cindy Walker wordt op 20 Juli 1918 in Mart, Texas geboren en schrijft gedurende haar muzikale carriere ondermeer nummers voor Jo Stafford (Thank You For Calling), Eddy Arnold (You Don't Know Me), Jim Reeves (Distant Drums), Jerry Wallace (In The Misty Moonlight) en Roy Orbison (Dream Baby). Cindy Walker is in 1997 opgenomen in de Country Hall Of Fame. Eén week voor haar dood is van Willie Nelson het album You Don't Know Me - The Songs Of Cindy Walker verschenen. Cindy Walker is 88 jaar geworden.


Confessions, het nieuwe album van de Amerikaanse R&B ster Usher, ligt vanaf 23 Maart 2004 in de platenwinkel. Op Confessions zingt Usher over zijn kind dat, drie maanden eerder, tegen zijn zin is geboren. De moeder is een fan van Usher die ongewenst zwanger is geraakt. Voor Rozonda Thomas, alias Chilli van TLC, is deze affaire de aanleiding om haar relatie met Usher in Januari 2004 te verbreken. Usher en Rozonda Thomas zijn drie jaar bij elkaar geweest. "Ik weet dat ik haar pijn heb gedaan. Ik weet dat zij mij haat. Ik heb spijt van wat er gebeurd is. Ik weet niet of ik ooit nog zoveel voor een vrouw zal voelen als voor haar. Ik dacht dat ik mijn vrouw gevonden had. Het was diepe, ware liefde. Maar het leven gaat door. Zulke dingen maken ons de mannen die wij zijn", zegt Usher over zijn stukgelopen relatie met Rozonda Thomas. In een interview met de New Yorkse krant Daily News in November 2005 bekend Usher nog steeds moeite te hebben met de verbroken relatie: "Het is erg moeilijk om het los te laten, zeker als iedereen er vanaf weet. Het was gewoon een mediarelatie. Er zijn duizend en een opties om het te vergeten, maar het werkt gewoon niet. Ik wou dat we goede vrienden konden zijn. Maar zelfs dat schijnt Rozonda niet te willen".


Dead Or Alive komt op 23 Maart 1985 op een 25ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single You Spin Me Round (Like A Record). Dead Or Alive bestaat dan uit zanger Pete Burns, bassist Mike Percy, drummer Steve Coy en toetsenist Timothy Lever. You Spin Me Round (Like A Record) is de eerste productie van Stock, Aitken & Waterman die binnenkomt in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zesde plaats. Een jaar voordat Dead Or Alive in zee gaat met Stock, Aitken & Waterman heeft Wayne Hussey de band verlaten om bij Sisters Of Mercy te gaan spelen. Een jaar later is hij de oprichter van de band The Mission.


DJ Tiesto wint op 23 Maart 2005 de Bart Award, een prijs van jongerenomroep BNN voor mensen die het onmogelijke mogelijk maken. De prijs is vernoemd naar de overleden BNN-oprichter Bart de Graaff. Tijdens de uitzending van het programma De Hoofdprijs van BNN, ontvangt de deejay uit handen van BNN presentator Patrick Lodiers de prijs met de beeltenis van Bart de Graaff. BNN geeft de prijs aan Tiesto omdat hij al jaren nummer één is in zijn vak met als hoogtepunt het optreden tijdens de Olympische Spelen. Andere prijswinnaars tijdens De Hoofdprijs zijn het VPRO-programma 3 Voor 12, die uit handen van rapper Lange Frans De Rookie Award krijgt voor het meest innovatieve programma. De Gouden Kliko, gaat naar De Tokkies. De Gouden Kliko is een prijs voor het slechtste programma met een jong karakter. Met grote meerderheid wordt gekozen voor de Tokkies. Jongeren laten massaal weten dat ze definitief genoeg hebben van dit gezin. De prijs voor Beste Nederlandse serie gaat naar Goede Tijden Slechte Tijden. Presentatoren Jeroen Post en Renate Verbaan van TMF krijgen uit handen van leden van Di-Rect een Award uitgereikt voor Beste muziekzender, en Gijs Staverman overhandigt een Award aan Robert Jensen, voor beste Infotainment programma.


Elvis Presley staat op 23 Maart 1961 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Wooden Heart. Het nummer is geschreven door Silcher, en is al in 1928 opgenomen door het Doppelquartet Des Berliner Lehrersangvereins. De oorspronkelijke titel van Wooden Heart is Muss I Denn Zum Stadtele Hinaus. Tijdens zijn diensttijd in Duitsland is het door Elvis Presley opgepikt, en wordt het later vertaald gebruikt in de film G.I. Blues. Het is voor Elvis Presley zijn 7de nummer 1 hit in Engeland. Wooden Heart staat in totaal 6 weken op de eerste plaats.


Kom Uit De Bedstee M'n Liefste van Egbert Douwe komt op 23 Maart 1968 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Egbert Douwe is het pseudoniem voor Rob Out, DJ en programmaleider bij Radio Veronica. Wanneer Rob Out met Peter Koelewijn, een goedde vriend, samen aan de bar zitten, stelt Peter voor een plaat te maken met de DJ. Door de ettelijke glazen bier zegt Rob het een goed idee te vinden en vergeet het meteen. Peter echter niet. Die is net bezig een krankzinnige tekst te maken op het nummer Come To My Bedside My Darling, en laat arrangeur Job Maarse komen, besteld de GTB Studio in Den Haag en neemt in een paar uur tijd de orkestband op. Daarna belt hij Rob Out die zich eerst een ongeluk schrikt maar later die dag toch naar de studio komt. Kom Uit De Bedstee M'n Liefste komt in twee weken op de eerste plaats terecht in Nederland en Belgixc3xab. Rob Out heeft drie maal als Egbert Douwe voor publiek opgetreden. Out kent maar twee liedjes: Kom Uit De Bedstee M'n Liefste en de B-kant Het Gerucht, en krijgt er al gauw genoeg van om vijf keer per optreden alleen die twee nummers te moeten zingen. Na de nummer 1 hit Kom Uit De Bedstee M'n Liefste maakt Peter Koelewijn een LP met Egbert Douwe. Dat moet snel gebeuren, om nog iets van het succes van de single te kunnen meepikken, dus schrijft Peter een paar nieuwe liedjes en verzameld voor de rest wat bekende liedjes (sommige van hemzelf) zoals Kom Van Dat Dak Af, Beestjes en Daar In De Wildernis (Ronnie & de Ronnies), Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan (Het) en Jij Kost Me Teveel Money. De plaat wordt gearrangeerd door Job Maarse en opgenomen in de GTB Studio in Den Haag. De hoes, de bedstee-dia is gemaakt in het Sijtje Boes huis op Marken. Het origineel van het nummer is geschreven door Eric Anderson en in 1964 op de plaat gezet door The Brothers Four. Bij de NPS op Nederland 3 wordt op 9 Januari 2004 een aflevering van Single Luck uitgezonden over Kom Uit De Bedstee M'n Liefste van Egbert Douwe. Een paar maanden voor zijn dood heeft hij aan programmamaker Tonko Dop een interview afgestaan over de opname van deze nummer 1-hit uit 1968. Rob Out overlijdt op 25 December 2003 op 63 jarige leeftijd.


Precies een jaar nadat zij een eerdere behandeling na vijf dagen heeft afgebroken laat Whitney Houston zich op 23 maart 2005 opnieuw opnemen in een ontwenningskliniek. Nancy Seltzer, de woordvoerder van Whitney Houston, maakt dit nieuw bekend: "Whitney Houston has chosen to enter a facility for rehabilitation. She thanks everyone for their support and prayers." aldus Seltzer. De mededeling komt een paar uur nadat het televisieprogramma Access Hollywood dit heeft gemeld. Whitney Houston weigert verder elke nadere toelichting. Onduidelijk is waar, en sinds wanneer, de zangeres wordt behandeld. Na het jarenlang te hebben ontkend, heeft Whitney Houston in 2002 in een televisie-interview met Diane Swayer van ABC toegegeven dat zij alcohol, cocaxc3xafne, pillen en marihuana heeft gebruikt, maar nooit crack "I make too much (money) for me to ever smoke crack. ... Crack is whack. I partied a lot. Trust me: I partied my tail off. You get to a point where you know the party's over."


Ray Peterson staat op 23 Maart 1959 in de RCA Studio in Hollywood om het nummer The Wonder Of You op te nemen. Peterson wordt hierbij begeleid door het koor en het orkest van Short Rogers. The Wonder Of You komt op 18 Mei 1959 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 25ste plaats als hoogste notering. Ray Peterson overlijdt op 25 Januari 2005, op 65-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker.


Vanuit het BBC Television Centre in Londen, Engeland wordt op 23 Maart 1963 de door Katie Boyle gepresenteerde achtste editie van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Het is de tweede keer dat het Eurovisie Songfestival in de Britse hoofdstad wordt gehouden. Denemarken wint met 42 punten met Dansevise door Jurgen en Grethe Ingmann. De Israelische Esther Ofarim doet met T'En Va Pas mee voor Zwitserland, en eindigt met 40 punten op de tweede plaats. De puntentelling wordt echter overschaduwd door problemen, ondermeer met de resultaten van de Noorse jury, die helemaal in de war raakt en opnieuw moet stemmen. Opmerkelijk want met het eerste resultaat van de Noorse jury zou Zwitserland gewonnen zou hebben. De Zwitsers zien 1963 nog steeds als het jaar van de gestolen overwinning. Italie is derde met Uno Per Tutte van Emilio Pericoli. Zweden, Noorwegen, Finland en Nederland (met Een Speeldoos door Annie Palmen), krijgen niet één punt. Deze vier landen eindigen als laatsten op een gedeelde twaalfde plaats.


Everything, de eerste single van het nieuwe album van Alanis Morissette wordt op 23 Maart 2004 aangeboden voor airplay op de radio. Alanis Morissette heeft de release van haar nieuwe album een maand uitgesteld. So-Called Chaos zou op 13 Maart 2004 al in de winkel moeten liggen. Omdat de marketing-campagne wereldwijd is bijgesteld komt de plaat nu uit op 18 Mei 2004. Alanis Morissette zal So-Called Chaos promotioneel ondersteunen met een uitgebreide tournee. Op So-Called Chaos staan naast de titelsong Eight Easy Steps, Out Is Through, Excuses, Do I Protest Too Much, Knees Of My Bees, Not All Me, This Grudge, Spineless en Everything. Alanis Morissette heeft alle nummers zelf mede geproduceerd.


In het Worthing-ziekenhuis in het Engelse graafschap Sussex bevalt Mutya Buena van The Sugababes op 23 Maart 2005 van een dochter. Tahlia Maya is het eerste kindje voor Mutya Buena en haar vriend Jay. "Het is geen gemakkelijke bevalling geweest, maar Mutya maakt het nu geweldig. Zij heeft ons een foto van haar baby gestuurd via haar mobiele telefoon. Tahlia Maya is verrukkelijke baby, aldus Sugababe collega Keisha Buchanan. "Mutya Buena wordt een geweldige moeder. Zij brengt Tahlia Maya binnenkort mee naar de studio, dus jullie zullen haar horen op ons volgende album", aldus Sugababe Heidi Range.


Op 23 Maart 2004 moet Kim Mathers, de ex-vrouw van Eminem, weer terug naar de gevangenis van Macomb County. Kim Mathers heeft een door de rechter opgelegde ontwenningskuur niet afgemaakt. Op 1 Maart 2004 is zij aan de kuur van negentig dagen begonnen. "Kim Mathers heeft het programma, om wat voor reden dan ook, niet afgemaakt, en moet van de rechter haar straf verder uitzitten in de gevangenis", aldus een woordvoerder van de politie. Kim Mathers heeft in de periode van een voorwaardelijke straf cocaine gebruikt. Hiervoor is zij in Januari 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig dagen, gevolgd door een ontwenningskuur van negentig dagen. De kuur heeft zij nu voortijdig gestaakt. Op 12 Mei 2004 zal Kim Mathers haar volledige straf hebben uitgezeten.


In het Palace Theatre in New York gaat op 23 Maart 2000 de mede door Elton John geschreven musical Aida in premixc3xa8re. De hoofdrollen worden vertolkt door Heather Headley, Adam Pascal, Sherie Rene Scott en Tyrees Allen. Elton John heeft voor deze musical samengewerkt met tekstschrijver Tim Rice. "Het heeft mij drie weken gekost om de muziek te schrijven, maar er zijn vijf jaar nodig geweest om het spektakel op de planken te krijgen", aldus Elton John toe. Na 1852 voorstellingen wordt op 5 September 2004 voor de laatste keer Aida op Broadway opgevoerd.


Vanaf 23 Maart 1999 ligt Abba Pater van Paus Johannes Paulus II in de platenwinkel. De CD is uitgebracht door Sony Classical. Op Abba Pater staan elf Latijnse preken waaraan een muzikale begeleiding is toegevoegd. Het album breekt in Italie alle records. De eerste dag worden al 500.000 exemplaren van Abba Peter verkocht. Op 3 April 1999 komt Abba Pater van Paus Johannes Paulus II binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt op 10 April 1999 de 33ste plaats als hoogste notering.


Paul McCartney geeft op 23 Maart 1995, in het bijzijn van de Britse kroonprins Charles en driehonderd genodigden, een optreden in St. James's Palace in Londen. De voormalige Beatle wordt voor het eerst in zijn carriere begeleid door een strijkkwartet. Bovendien zingt hij enkele nummers met Elvis Costello met wie hij in het verleden een aantal songs heeft geschreven. Het is voor het eerst dat Paul McCartney en Elvis Costello samen op het toneel staan.


Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 23 Maart 1988 het door Astrid Joosten gepresenteerde Nationaal Songfestival uitgezonden. Net als een jaar eerder is een solist gevraagd om een aantal nummers te zingen. De demo's zijn ingezongen door artiesten als Frans Smit, Jari, Albert West en Peter de Wijn. Gerard Joling is de artiest die de volgende zes gekozen nummers mag zingen: Heel verliefd (Frans en Sjoukje Smit), Shangri-La (Peter de Wijn), Happy End In Hollywood (Eddy Ouwens en Ad Van Olm), December In April (Peter de Wijn), Doolang Doolang (Peter de Wijn) en Mijn droom (Tom Manders jr. en Peter van Asten). Het nummer Shangri La wint met 283 punten en Gerard Joling vertegenwoordigt Nederland hiermee tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 30 April 1988 in Dublin in Ierland. Shangri La eindigt met zeventig punten op de negende plaats. De Canadese Celine Dion, die meedoet voor Zwitserland, wint met 137 punten met Ne Partez Pas Sans Moi. Shangri La bereikt op 28 Mei 1988 in de Top 40 de 20ste plaats als hoogste notering, terwijl winnares Celine Dio met Ne Partez Pas Sans Moi op 11 Juni 1988 niet verder komt dan de 4e plaats in de Tipparade en de Top 40 niet haalt.


Op 23 Maart 1987 worden voor de eerste keer de Soul Train Music Awards uitgereikt. Dit programma wordt gepresenteerd door Dionne Warwick en Luther Vandross. De eerste winnaars van een Soul Train Music Award zijn ondermeer Gregory Abbott, Cameo, Anita Baker, Al Green, Janet Jackson en Run DMC. Stevie Wonder wordt onderscheiden voor zijn gehele oeuvre.


Julian Lennon geeft op 23 Maart 1985, in San Antonio in Texas, zijn allereerste concert. John Charles Julian Lennon wordt geboren op 8 April 1963, het moment dat praktisch overal in de wereld de single Please Please Me van The Beatles, de groep waarin zijn vader John speelt, nummer 1 staat. Omdat John Lennon volledig door het succes van The Beatles in beslag wordt genomen, en het huwelijk van John en Cynthia Lennon zijn beste tijd wel gehad heeft, wordt Julian voornamelijk door zijn moeder grootgebracht. Na de echtscheiding, die in 1968 wordt uitgesproken, gaat Julian met zijn moeder in het plaatsje Hoylake in Cheshire wonen, waar hij vriendschap sluit met Justin Clayton, met wie hij ook zijn eerste popgroep opricht. Op 11-jarige leeftijd mag Julian op een van de solo-albums van zijn pa (Walls And Bridges) een potje drummen. Wanneer hij vijftien is krijgt hij van zijn moeder een piano, waarop hij zichzelf leert spelen en componeren. Op zijn zeventiende bereikt hem het bericht dat zijn vader in New York is vermoord en hij vertrekt spoorslags naar New York om met zijn halfbroertje Sean en diens moeder Yoko te zijn. Samen met Justin en een andere vriend, Carlton Morales, maakt Julian in de jaren daarna demo-opnamen, die vreemd genoeg niet onmiddellijk tot een platencontract leiden. Uiteindelijk is het in 1983 het kleine Charisma-label dat Julian in staat stelt met een keur van Amerikaanse sessiemuzikanten, waaronder Barry Beckett, John Faddis, Michael Brecker en Jean 'Toots' Thielemans, het album Valotte te maken. De van dat album getrokken single, Too Late For Goodbyes, wordt een kleine hit.


Vanaf 23 Maart 1979 ligt Goodnight Tonight van Paul McCartney in de platenwinkel.1979 uitgebracht. Goodnight Tonight komt op 31 Maart 1979 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vijfde plaats. Ook in Engeland is Goodnight Tonight, met op de B-kant het nummer Daytime Nighttime Suffering, goed voor een vijfde plaats. In Nederland doet Goodnight Tonight niets.


De Amerikaanse folk-zangeres Joan Baez treedt op 23 Maart 1965 voor de allereerste keer op in Engeland tijdens een concert in de Royal Albert Hall in Londen. Joan Baez, geboren op 9 Januari 1941 in Staten Island, New York, groeit op in een academische wereld en leert al vroeg gitaarspelen. Gestaag bouwt ze aan een muzikale carriere, maar het grote succes komt pas in 1959, tijdens het Newport Folk Festival. In 1960 volgt haar debuut album, Joan Baez, met voornamelijk traditionele folksongs en Schotse ballads. De volgende platen zijn in een identiek idioom opgenomen. Baez ontmoet in die periode ook Bob Dylan, met wie ze steeds vaker optreedt. Geruime tijd is er zelfs sprake van een bloeiende romance, maar in 1965, tijdens de opnamen van de film Don't Look Back, wordt de relatie beiindigd. Politieke songs vormen vanaf dat moment een belangrijk onderdeel van haar repertoire en door de politie wordt Baez, een actief pacifiste, zelfs gezien als de aanstichtster van de studentenonlusten in Berkeley. Ook in 1965 richt Joan Baez het Institute For Study Of Non Violence op en weigert ze bepaalde belastingen te betalen om te demonstreren tegen de oorlog in Vietnam.


Frank Sinatra maakt tijdens een persconferentie in Palm Springs op 23 Maart 1971 bekend dat hij gaat stoppen met optreden. Op 14 juni 1971 wordt er nog een afscheidsconcert geven. Frank Sinatra komt in 1973 op zijn besluit terug, en vraagt dan aan zijn publiek: "Mag ik het nog 'n keer proberen?" wanneer hij zijn nieuwe single Let Me Try Again uitbrengt.


Op 23 Maart 1996 komt Real Love van The Beatles op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Real Love is een nummer dat John Lennon in 1979 heeft geschreven. In Februari 1995 hebben Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, samen met producer Jeff Lynne, Real Love bewerkt tot een volwaardig Beatle nummer. De CD single, met als tweede track Baby's In Black van het album Beatles For Sale, bereikt op 30 Maart 1996 een 20ste plaats als hoogste notering.Muziek Jarige Op 23 Maart

1943: Vangelis (Evanghelos Odysseas Papathanasiou) - Componist Griekenland
1944: Michael Nyman - Pianist USA
1946: Lee Towers (Leendert Huijzer) - Zanger Nederland
1949: Ric Ocasek - The Cars Zanger
1952: Dave Bartram - Showaddywaddy Zanger
1953: Chaka Khan (Yvette Marie Stevens) - Zangeres USA
1966: Marti Pellow (Mark McLoughlin) - Wet Wet Wet Zanger
1967: John Stohm - The Lemonheads Gitaar
1968: Damon Albarn - Blur Zanger
1972: Guus Meeuwis - Zanger Nederland
1972: Beverly Knight (Beverly Ann Smith) - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten