Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 22 Maart

Na een bommelding besluit Limp Bizkit op 22 Maart 2004 een concert in Katowice, Polen af te lasten. De telefonische bommelding komt nog geen twee uur voor aanvang van hun optreden. Meer dan 4500 mensen moeten worden geevacueerd uit een sporthal in Katowice. Fred Durst, de zanger van Limp Bizkit, heeft persoonlijk het besluit genomen de show te annuleren. "We had a serious bomb threat at the venue in Katowice Poland. Five minutes before we had to go on stage the chief of Police came into our dressing room with the promoter and told us someone called the Police and said to evacuate the building in one hour. The promoter wasn't really concerned at all for anything but his money but the Police said that he could not say if it there was a chance it was or was not going to happen". aldus Fred Durst. De Zanger van Limp Bizkit verteld de Poolse fans wat er aan de hand is en verteld dat de politie en de organisator van het concert rellen verwachten. "At that point I made the decision to evacuate the building and announce the problem to the audience. The Police and the promoter were very concerned there would be a riot. They actually said it was 100% that the fans would start one". De Poolse fans erkennen de situatie en verlaten geordend de sporthal. "I am glad to say that they were 100% wrong. The fans in Poland were very cool under these circumstances and were very respectful to authorities. We did not know what to think about the whole situation, but we are glad that everyone is safe". aldus Fred Durst die verder gaat met de mededeling dat hij niet begrijpt waar het in deze wereld op deze manier heen moet. "Man, what the fuck is going on with our planet, our societies, our minds? It is a beautiful thing to be alive. If you get a chance try to reflect on the good things we have today. At least we have the life to reflect. Think about it". Na het incident gaat The Limp Bizkit European Tour de volgende dag verder met een optreden in Hongarije.


Op 22 Maart 1956 raakt Carl Perkins, in Delaware, zwaar gewond bij een auto ongeluk, waarbij zijn manager, Dave Stuart, om het leven komt. Zijn broer Jay B. die ook in de auto zit, overlijdt ruim twee jaar later aan de gevolgen van het ongeluk. Carl Perkins is op weg naar New York om op te treden in The Ed Sullivan Show en The Perry Como TV Show ter promotie van zijn single Blue Suede Shoes. Het is een enorme tegenslag voor Perkins, die met het door hem zelf geschreven Blue Suede Shoes op 3 Maart 1956 binnengekomen is in de Billboard Hot 100. Blue Suede Shoes haalt uiteindelijk een tweede plaats. Ten gevolge van het ongeluk verblijft Carl Perkins zes maanden in het ziekenhuis. In die tijd gaat Elvis Presley met de eer van Blue Suede Shoes strijken, want ook Presley neemt de song op.


Pink Floyd komt op 22 Maart 1980 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met het van het album The Wall afkomstige Another Brick In The Wall (Part Two). In Zuid Afrika krijgt Another Brick In The Wall (Part Two) een heel speciale betekenis. Het wordt de protestsong van het verzet tegen apartheid. Het verplicht stellen van het Afrikaans als vak op de zwarte scholen leidt tot enorme rellen, De regel We Don't Need No Education sluit daar als thema direct op aan. De regering van Zuid-Afrika verbiedt Another Brick In The Wall dan ook op 1 Mei 1980. In Nederland komt Another Brick In The Wall (Part Two) op 19 Januari 1980 tot een derde plaats.


Junkie XL geeft op 22 Maart 2008 een 'secret gig' in platenzaak Phantasio in de Amsterdamse Jordaan. "Hij wilde iets doen in zijn oude buurtje", aldus zijn manager. De Nederlandse DJ woont sinds vijf jaar permanent in Venice in Californie. Van de als Tom Holkenborg geboren Junkie XL is een week eerder zijn nieuwe album Booming Back To You verscheben. Het album wordt op 23 Maart 2008 officieel gepresenteerd in de Amsterdamse Melkweg. Junkie XL scoort in 2002 onder de naam JXL een wereldwijde hit met A Little Less Conversation, een remix van een nummer van Elvis Presley. Tom Holkenborg heeft ondermeer samengewerkt met sterren als Britney Spears, Coldplay, Justin Timberlake, Scissor Sisters en Avril Lavigne.


Ozzy Osbourne wordt op 22 Maart 2004 in een door Yahoo georganiseerde poll gekozen tot Ambassadeur die eventuele Aliens moet verwelkomen mochten die de Aarde bezoeken. Yahoo houdt de poll naar aanleiding van de vondst van water op de planeet Mars. De voormalig zanger van Black Sabbath krijgt 26% van de stemmen. Hij verslaat hiermee ondermeer de Britse premier Tony Blair en de Engelse presentatoren Anthony McPartlin en Declan Donnelly. Het Britse model Jopdan en de Amerikaanse president George W. Bush eindigen samen op de laatste plaats met beide 9% van de stemmen.


Op 22 Maart 1965 wordt door platenmaatschappij CBS Records het album Bringing It All Back Home van Bob Dylan uitgebracht. Dit door Tom Wilson geproduceerde album is het eerste waarop Dylan zich volstrekt elektrisch laat begeleiden. Op Bringing It All Back Home staan ondermeer de nummers Subterranean Homesick Blues, Maggie's Farm, Love Minus Zero/No Limit, Mr. Tambourine Man, It's All Right Ma (I'm Only Bleeding) en It's All Over Now Baby Blue. Bringing It All Back Home komt op 1 Mei 1965 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt de zesde plaats. Precies een jaar later, op 22 Maart 1966 wordt de single Rainy Day Women # 12 & 35 van Bob Dylan uitgebracht. Op de B-kant staat Pledging My Time. Rainy Day Women # 12 & 35 is op 9 maart 1966 in Nashville opgenomen. De single komt op 16 April 1966 de Billboard Hot 100 binnen, een haalt een tweede plaats. In Nederland komt Rainy Day Woman # 12 & 35 tot een negende plaats steken in de Top 40.


Andrew Lloyd Webber treedt op 22 Maart 1984 in het huwelijk met Sarah Brightman. De Britse componist is dan al jaren een groot bewonderaar van de zangeres. Speciaal voor haar schrijft Andrew Lloyd Webber de rol van Christine in The Phantom Of The Opera. Deze musical gaat op 9 Oktober 1986 in Her Majesty's Theatre in Londen in wereldpremiere. In 1991 gaan Andrew Lloyd Webber en Sarah Brightman uit elkaar.


Jason Rae wordt op 22 Maart 2008 dood aangetroffen in zijn appartement in Leeds, Engeland. De saxofonist zou zijn overleden aan een overdosis drugs. Een woordvoerder van de politie bevestigd dat een 32-jarige man is opgepakt op verdenking van het verstrekken van drugs aan de muzikant. De man is na betaling van een borgsom echter op vrije voeten gesteld tot het onderzoek naar de doodsoorzaak is afgerond. Omwonenden van de flat waar Rae gevonden wordt verklaren tegenover de Britse pers dat de woning vaak door drugsgebruikers wordt gebruikt. Jason Rae (1976) was lid van de band The Haggis Horns. De zeskoppige formatie, waarvan in 2007 het debuutalbum Hot Damn! verschijnt, heeft ondermeer gewerkt met Lilly Allen, Mark Ronson, Amy Winehouse en Corinne Bailey Rae. Met Corinne Bailey is Jason Rae 2001 in het huwelijk getreden. De twee hebben elkaar ontmoet toen Corrinne Bailey als garderobemeisje werkte in een jazzclub in Leeds waar Rae speelde. Corrinne Bailey Rae heeft in Maart 2006 een nummer 2 hit in Engeland met het nummer Put Your Records On. Jason Rae is 31 jaar geworden.


Op 22 Maart 1958 wordt in de AVRO-studio aan de 's Gravelandseweg in Hilversum een televisieshow rond de Amerikaanse zanger Johnnie Ray opgenomen. Johnny Ray is één van de populairste Amerikaanse zangers van die tijd, en wordt door vele beschouwd als de voorbode van wat later als rock 'n' roll zou bestempeld worden. Ray wordt tijdens zijn optreden begeleid door The Skymasters onder leiding van Bep Rowold en zingt ondermeer de volgende nummers: All Of Me, Day By Day, Yes Tonight Josephine, Such A Night, Alexander's Ragtime Band, Cry en Just Walking In The Rain. De televisieshow wordt op 17 April 1958 op het enige Nederlandse televisienet uitgezonden. Johnny Ray overlijdt op 24 Februari 1990 op 63-jarige leeftijd.


Rod Price overlijdt op 22 Maart 2005 aan de gevolgen van een val van de trap in zijn huis in Wilton, New Hampshire. Rod Price wordt op 22 November 1947 in London, England geboren, en is het meest bekend als slide-gitarist van de Foghat. Deze band ontstaat eind 1971 als een afsplitsing van de Engelse groep Savoy Brown. Dave Peverett (zang/gitaar), Erik Cartwright (gitaar) en Tony Stevens (bas) kunnen niet meer overweg met Savoy Brown-oprichter Kim Simmonds en trekken Rod Price aan om Foghat te vormen. Het debuutalbum Foghat komt voorjaar 1972 uit en Foghat weet met deze plaat het grootste deel van de oorspronkelijke Savoy Brown-fans voor zich te winnen, vooral in de Verenigde Staten. De schare Amerikaanse fans wordt na het album Rock & Roll steeds talrijker en het grootste deel van het jaar toert Foghat door de gehele Verenigde Staten. Vanaf het album Energized verkoopt de band steeds meer en na de LP Fool For The City emigreert de band definitief naar New York. De van het album Night Shift getrokken single Drivin' Wheel weet zich wekenlang in de Amerikaanse Top 10. Foghat is in Amerika doorgebroken, maar buiten de Verenigde Staten beteknt de band vrijwel niets betekent. Na het album Rock And Roll Outlaws wordt Stevens ervangen door Foghat-producer Nick Jameson, die op zijn beurt in 1976 weer vervangen wordt door MacGregor. In 1981 verlaat Rod Price de groep. Na zijn vertrek uit Foghat werkt Price samen met artiesten als Champion Jack Dupree, Eddie Kirkland, Muddy Waters, John Lee Hooker, Willie Dixon en Honey Boy Edwards. In 2002 maakt hij zijn eerste solo album, Open wat gevolgd wordt door West Four uit 2003. In het boek Legends Of Rock Guitar wordt het slide gitaarspel van Price omschreven als "The finest and most aggressive slide playing heard on either side of the Atlantic". The Magician Of Slide, zoals zijn bijnaam was is 57 jaar geworden.


Voordat Jan Smit op 22 Maart 2006 moet optreden in De Maaspoort in Den Bosch, ontvangt hij van zijn platenmaatschappij Artist & Company een platinaplaat voor zijn album JanSmit.Com. Van dit album zijn er dan inmiddels meer dan 160.000 exemplaren verkocht. Jan Smit.Com komt op 30 April 2005 op een derde plaats de Mega Album Top 100 binnen. In de week van 23 Juli en 20 Augustus 2005 staat JanSmit.Com op de eerste plaats. Op JanSmit.COm staan de volgende nummers: Vogelvrij, Dromen In Duigen, Vrienden Voor Het Leven, Laura, Sta Op, Laat Me Maar Gaan, Telkens Weer, Boom Boom Bailando, Want Een Kus, Hoe Kan Ik Van Je Dromen, De Straten Van Athene, Op De Buhne en het live opgenomen Als De Nacht Verdwijnt. Laura is de meest succesvolle single die van het album getrokken wordt. Laura komt op 15 Oktober 2005 op een 24ste plaats de Mega Top 100 binnen, en bereikt op 12 November 2005 een tweede plaats als hoogste notering.


The Police speelt op 22 Maart 1977 in Diogenes in Nijmegen. Sting, Stewart Copeland en Henry Padovani zijn voor de eerste keer in Nederland voor een korte tour als voorprogramma van Wayne County & The Electric Chairs. De tour is begonnen op 20 Maart 1977 met een optreden in Huize Maas in Groningen. Na het optreden in Nijmegen volgen op 23 Maart nog Rotterdam (Exit), 25 Maart: Amsterdam (Paradiso), 26 Maart: Eindhoven (Effenaar) en 27 Maart: Maasbree (Maf Centrum). Op 16 en 17 Oktober 1977 is The Police opnieuw in Nederland met optredens in Maasbree (Mafcentrum) en Amsterdam (Paradiso). Dan duurt het echter bijna twee jaar voordat de groep opnieuw terug is in Nederland. Op 4 Juni 1979 wordt gespeeld op de tiende editie van het Pinkpop Festival in het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Gitarist Henry Padovani is dan inmiddels vervangen door Andy Summers. Voor een uitverkocht Pinkpop met 47.000 toeschouwers speelt The Police de volgende set: Can't Stand Losing You, Truth Hits Everybody, So Lonely, Fall Out, Born In The 50's, Hole In My Life, Message In A Bottle, Peanuts, Roxanne, Next To You en Can't Stand Losing You. Naast The Police treden ondermeer Massade, Average White Band, Dire Straits, Elvis Costello, Rush en Peter Tosh op. Op 6 Juni 1977 schrijft de Volkskrant over het optreden: "The Police ontdekking op Pinkpop".


Bruce Springsteen stapt op 22 Maart 1985 tijdens een concert van Neil Young in Sydney in Australie plotseling het podium op. Tijdens het verrassingsoptreden speelt Springsteen gitaar bij het nummer Down By The River.


Op 22 Maart 1963 wordt de LP Please Please Me van The Beatles in mono uitgebracht. De stereo-versie verschijntpas op 26 April 1963. Tien tracks op dit debuut-album zijn door John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr op 11 Februari 1963 tussen tien uur 's morgens en één uur 's nachts in Abbey Road Studio 2 in Londen opgenomen. Dit zijn de Lennon & McCartney-composities I Saw Her Standing There, There's A Place, Misery en Do You Want To Know A Secret. Daarnaast worden de covers Anna (Go To Him) (David Alexander), Chains (The Cookies), Boys (The Shirelles), Baby It's You (The Shirelles), A Taste Of Honey (Bobby Scott & Combo) en Twist And Shout (The Topnotes) op de band vastgelegd. Aangevuld met Love Me Do, P.S. I Love You, Please Please Me en Ask Me Why is de eerste LP van The Beatles compleet. Voordat het album zijn definitieve naam krijgt, passeren nog een aantal andere titels de revue. Vooral George Martin maakt zich hard voor Off The Beatle Track. Uiteindelijk wordt unaniem besloten het debuut album toch maar Please Please Me te noemen. Please Please Me komt op 27 Maart 1963 op nummer negen binnen in de Engelse albumlijst en staat vanaf 11 Mei 1963 maar liefst negenentwintig weken op de eerste plaats.


In Honolulu op Hawaii overlijdt op 22 Maart 2006 de 'psycholoog van de popsterren' Eugene Landy (rechts) aan de gevolgen van longkanker. Eugene Ellsworth Landy wordt op 26 November 1934 geboren en wordt vooral bekend als de psychiater van Brian Wilson (links) van The Beach Boys. Met zijn onconventionele 24-uurs therapie weet hij met succes het druggebruik bij Brian Wilson te verminderen. Ook Alice Cooper en de acteur Rod Steiger schijnen gebruik te hebben gemaakt van zijn 24-uurs therapie. Maar alleen acteur/zanger Richard Harris heeft ooit de naam van Landy genoemd als zijn psychiator. Eugene Landy is 71 jaar geworden.


Ten Years After speelt op 22 Maart 1974 voor de laatste keer in de Londense Rainbow. De groep van gitarist Alvin Lee is bezig met een afscheidstournee. Ten Years After gaat in 1975 uit elkaar. Alvin Lee begint aan een solocarriere, Chick Churchill (toetsen) gaat bij platenmaatschappij Chrysalis Records werken, Ric Lee (drums) begint een eigen productiemaatschappij en Leo Lyons (bas) wordt producer (onder andere UFO). In 1977 wordt de groep alweer herropgericht en bestaat dan, op Ric Lee na, uit de originele leden van de oude line-up. Drummer David Potts is de vervanger van Lee, die een solocarriere prefereert. De groep is geen lang leven beschoren en Alvin Lee trekt zich tijdelijk uit de muziek terug. In 1978 richt hij de groep Ten Years Later op, met bassist Mick Hawksworth en drummer Tom Compton. Na twee albums: Rocket Fuel en Free Fall gaat Alvin Lee vanaf. 1979 weer onder zijn eigen naam toeren. In 2005 is er toch weer een wederopstanding van Ten Years After. De originele line-up is bijna compleet. Alleen Alvin Lee heeft er geen zin meer in en wordt vervangen door de gitarist Joe Gooch. Om problemen met de naam te voorkomen noemt de groep zich Ten Years After Now. Alvin Lee overlijd op 6 Maart 2013 aan de gevolgen van complicaties na een operatie.


Op 22 Maart 1977 brengt Stevie Wonder de single Sir Duke uit. Het nummer is afkomstig van het op 28 September 1976 verschenen dubbelalbum Songs In The Key Of Life. Sir Duke is een ode aan de in 1974 overleden jazz grootheid Duke Ellington, en haalt in Amerika de eerste plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt Sir Duke, met op de B-kant het nummer He's Misstra Know-It-All op 7 Mei 1977 niet verder dan een 21ste plaats als hoogste notering.


The Cats staan op 23 Maart 1969 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met Why. De single is de opvolger van de nummer 1 hit Lea en is geschreven door Arnold Muhren. Why had eigenlijk een duet moeten worden van Cees en Piet Veerman. Arnold Muhren schrijft het nummer met opzet zo, omdat hij bang is dat het publiek het idee krijgt dat The Cats Cees Veerman naar de achtergrond willen schuiven ten gunste van Piet Veerman. Wanneer het nummer ingezongen is door Piet en Cees, zijn de overige Cats niet zo tevrreden over het stukje van Cees, dus vragen zij of hij het niet opnieuw wil inzingen. Op de dag dat dit moet gebeuren is Cees ziek, en omdat de studio al geboekt is besluit Arnold Muhren om de partij van Cees in te zingen, en zo wordt Why dan ook uitgebracht. Why, met op de B-kant het nummer Mandy My Dear staat in totaal 5 weken op de eerste plaats. In 2002 verschijnt The Complete Collection van The Cats, een 3 delige CD box, en DVD. Eén van de tracks is, de originele op 26 Januari 1967 in de EMI studio in Heemstede opgenomen, versie van Why met Cees Veerman


Op 22 Maart 1978 wordt door NBC de film All You Need Is Cash van The Rutles uitgezonden. Deze televisiefilm is een parodie op de carriere van The Beatles, en is geproduceerd door de mannen achter Monty Python's Flying Circus. Eric Idle speelt Dirk McQuickly, Neil Innes is Ron Nasty, Ricky Fataar zet Stig O'Hara neer en John Halsey kruipt in de huid van Barry Wom. In de film zitten bijrollen voor Mick en Bianca Jagger, Paul Simon en George Harrison. De soundtrack van All You Need Is Cash verschijnt op LP. Er wordt ook een single uitgebracht, It Must Be Love haalt zelfs de 39-ste plaats in de Engelse hitparade. In Nederland staat de soundtrack zeven weken genoteerd, met als hoogste notering een 33ste plaats op 5 Augustus 1978. De single It Must Be Love komt in Nederland niet verder dan de tipparade.


David Rosenthal, Executive Vice President van de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster, maakt op 22 Maart 2004 bekend dat Elvis Costello twee boeken voor S&S gaat schrijven. Elvis Costello heeft, aldus de uitgever, de verleiding van grove en sensatiebeluste memoires kunnen weerstaan. "There are few musicians with the range of Elvis Costello," said David Rosenthal. "We're excited about his unique and eclectic approach to present his life and artistry to the public." aldus Rosenthal. Het eerste boek bestaat uit een serie intieme, verhalende hoofdstukken geinspireerd door thema's, onderwerpen en figuren in songteksten van Elvis Costello. De publicatie staat gepland voor het najaar van 2005. Het tweede boek van Elvis Costello wordt een komisch filosofisch werk. De titel luidt How To Play The Guitar, Sing Loudly And Impress Girls... Or Boys.


Op 22 Maart 2007 treedt Cliff Richard op in Ahoy' Rotterdam. De Engelse zanger heeft in 2002 voor het laatst in Nederland een concert gegeven.


Wanneer Mark Dinning op 22 Maart 1986 na een optreden in een club in Jefferson City, Missouri naar huis rijdt wordt hij getroffen door een hartaanval en overlijdt. Max E. Dinning wordt op 17 Augustus 1933 in de buurt van Drury, Oklahoma geboren, en heeft aan het begin van de jaren zestig vier Amerikaanse hits, waaronder Teen Angel die de eerste plaats van de Billboard Hot 100 haalt. Teen Angel is geschreven door zijn zuster Jean en haar man Red Surrey. Jean Dinning is in de jaren veertig een van de Dinning Sisters, een zangtrio wat behalve Jean bestaat uit haar zusjes Ginger en Lou. In 1948 hebben The Diining Sisters een top 5 hit in Amerika met Buttons And Bows. Teen Angel gaat over een meisje wat wanneer zij op zoek is naar een verloren ring van haar vriendje wordt overreden door een trein. Het nummer wordt ook een bescheiden succes in Engeland, ondanks de weigering van Britse radiozenders om het nummer te draaien omdat het te morbide zou zijn. Mark Dinning is 53 jaar geworden.


The Police tekent op 22 Maart 1978 een platencontract met A&M Records. Een dag eerder heeft The Police in de Surrey Sound Studio in Leatherhead, Engeland het nummer Roxanne opgenomen. Wanneer manager Miles Copeland, de broer van Police-drummer Stewart Copeland, deze opname laat horen aan A&M Records horen neemt de platenmaatschappij The Police direct onder contract. Sting, Andy Summers en Stewart Copeland scoren meer dan vijftien Top 40 hits voor het label, inclusief de wereldwijde nummer één Every Breath You Take.


Dan Hartman overlijdt op 22 Maart 1994, in Westport,Connecticut aan de gevolgen van AIDS. Dan Hartman wordt geboren op 8 December 1950 in Harrisburg, Pennsylvania, en speelt op 13-jarige leeftijd, samen met zijn broer Dave, al in zijn eerste band The Legends. Hartman speelt dan keyboards en schrijft veel van de muziek, maar hoewel enkele platen worden uitgebracht wordt geen enkel nummer van hem een hit. Vanaf 1972 speelt Dan Hartman bij The Edgar Winter Group met wie hij drie albums opneemt: They Only Came Out At Night, Shock Treatment en The Edgar Winter Group With Rick Derringer. In 1976 begint Hartman aan een succesvolle solo carrierre. In 1978 breekt hij internationaal door met het disco nummer Instant Replay. Hoewel de opvolger Relight My Fire (met Loleatta Holloway) in Engeland en Amerika de hitparade niet haalt, krijgt het nummer jaren later toch nog internationale erkenning, door de uitvoering van Take That & Lulu. Zijn grootste hit in Amerika wordt I Can Dream About You uit de film Streets Of Fire . Ook als producer heeft Dan Hartman veel succes. Zo schrijft en produceert hij de 1986 comeback hit Living In America voor James Brown, en werkt verder voor en met artiesten als: Joe Cocker, Bonnie Tyler, Paul Young, Nona Hendryx en Steve Winwood. Kort voor zijn dood is hij als producer aktief voor Tina Turner. Dan Hartman is 43 jaar geworden


Een op maat gemaakte basgitaar van Paul McCartney wordt tijdens een veiling van Beatles-spullen in Tokio, Japan, op 22 Maart 1997 verkocht voor $200.000. Voor een grijs pak dat John Lennon op toneel heeft gedragen, wordt $35.000 geboden. Julian Lennon, de oudste zoon van John Lennon, heeft een zwarte cape en een Afghaanse jas die van zijn vader zijn geweest gekocht. De manager van Julian Lennon zegt dat deze kledingstukken in bruikleen worden gegeven aan de Rock And Roll Hall Of Fame in Cleveland.


Ol' Dirty Bastard wordt op 22 Maart 1999 met zijn Range Rover in Brooklyn in New York aangehouden omdat de rapper zonder nummerborden rondrijdt. Wanneer de politie de auto nader onderzoekt, worden ook nog eens drie enveloppen met cocaine gevonden. Ol' Dirty Bastard, geboren als Russell Jones, overlijdt op 13 November 2004 aan een overdosis, twee dagen voor zijn 36ste verjaardag.


Guus Meeuwis krijgt op 22 Maart 2005 een gouden CD voor het album 10 Jaar Levensecht. In de televisie-uitzending van RTL Boulevard krijgt hij uit handen van presentator Beau van Erven Dorens het kleinnood uitgereikt. Van 10 Jaar Levensecht zijn dan inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. 10 Jaar Levensecht is op 13 November 2004 binnengekomen in de Album Top 100. Op 16 April 2005 wordt voor de eerste keer de Nr 1 postitie gehaald. Na op 30 April gezakt te zijn naar een 2e plaats, stijgt 10 Jaar Levensecht op 7 Mei 2005 opnieuwe voor twee weken naar de eerste plaats. In totaal staat het album 59 weken in de ALbum Top 100 genoteerd. Op 10 Jaar Lebensecht staat een verzameling van de grootste hits van Guus Meeuwis, waaronder: Het Is Een Nacht, Per Spoor (Kedeng Kedeng), Brabant en Geef Mij Je Angst.


Traffic, bestaande uit Steve Winwood, Jim Capaldi, Chris Wood en Dave Mason is van 22 t/m 24 Maart 1974 op tournee door de Benelux. In het voorprogramma staat de veelbelovende formatie Sutherland Brothers & Quiver. De groepen zijn te zien in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel.


Op 22 Maart 1971 worden alle leden van The Allman Brothers Band gearresteerd door de US Politie. De groep zou massaal heroine en marihuana in bezit hebben.


The Jam, de groep van Paul Weller heeft op 22 Maart 1980 hun eerste Nr. 1 in Engeland met, hun tiende single, het nummer Going Underground / Dreams Of Children. Het is de eerste single die in de tachtiger jaren op nummer één binnenkomt in de Engelse hitlijst. Na Going Underground heeft The Jam nog drie nummer 1 hits in Angeland: Start (Aug. 1980), A Town Called Malice (Feb. 1982) en Beat Surrender (Dec. 1982) Nog voor Beat Surrender uitkomt maakt Paul Weller op 30 Oktober 1982 in een interview met New Musical Express bekend dat The Jam stopt. Het trio met, naast Paul Weller, bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler heeft dan zes jaar bestaan. Paul Weller begint na The Jam met een nieuwe groep, waarin hij zich wil omringen met technisch vaardiger muzikanten en richt The Style Council op, waarin oud-Dexys Midnight Runners-toetsenist Mick Talbot het enige andere vaste bandlid is.


Elvis Presley is sinds 21 Maart 1961 in studio B van Radio Recorders Studio in Hollywood bezig met de opnamen voor de soundtrack bij de film Blue Hawaii. Op 22 Maart 1961 neemt hij behalve het titelnummer ook de volgende nummers op: Ito Eats, The Hawaiian Wedding Song, Island Of Love, Steppin' Out Of The Line, Almost Always True en Moonlight Swim. Na deze drie dagen in Hollywood worden tot 17 April 1961 op het eiland Hawaii filmopnamen gemaakt. Het scenario van de door Norman Taurog geregisseerde film is geschreven door Alan Weiss en Hal Kanter. Elvis Presley speelt in Blue Hawaii de rol van Chad Gates. De vrouwelijke hoofdrol is voor Joan Blackman. Op 14 November 1961 gaat Blue Hawaii in premiere, en is met ingang van 22 November 1961 in heel Amerika te zien.


Polygram Records bevestigd op 22 Maart 1992 officieel dat Tears For Fears uit elkaar is. Tussen Roland Orzabal (rechts) en Curt Smith (links) is de situatie dusdanig verslechterd dat het het beste is om uit elkaar te gaan. Orzabal koopt de rechten op de naam Tears For Fears en gaat onder de groepsnaam verder. Curt Smith wordt hierdoor gedwongen om onder zijn eigen naam een solo carriere te beginnen, wat mislukt. De basis voor Tears For Fears wordt gelegd in 1974 wanneer Roland Orzabal (voluit: Orzabal De La Quintana) en Curt Smith elkaar voor de eerste keer ontmoeten op school in het Zuidengelse Bath. Samen met zanger Pete Byrne en toetsenman Rob Fisher - die later als het synthesizerduo Naked Eyes twee albums afleveren, waarna Fisher naam maakt met het duo Climie Fisher - formeren ze de band Neon, die slechts een kort leven beschoren is. Nadat Orzabal zijn geluk heeft beproefd in een folkduo, wordt hij in 1978 met Smith herenigd in de formatie Graduate, die begin 1981 alweer ontbonden wordt. Als Tears For Fears maakt het tweetal, geholpen door synthesizer en ritmebox, echter snel faam met de vier singles Suffer The Children, Pale Shelter, Mad World en Change, die alle terug te vinden op hett debuutalbum The Hurting. De groepsnaam, Tears For Fears is gexc3xafnspireerd door de 'primal scream'-theorie van de Amerikaanse psychotherapeut Arthur Janov. In totaal heeft Tears For Fears gedurende hun carierre vijftien Top 40 hits waaronder twee nummer 1 hits in Amerika (Shout en Everybody Wants To Rule The World). Door de Tears For Fears-cover Mad World (2003) door Gary Jules komt de groep weer in de belangstelling: een perfect moment voor een reunie. Een reunie lijkt aanstaande, en halverwege 2004 wordt de release van een nieuw album gepland, het eerste gezamenlijke project sinds 1989. Wanneer de eerste interviews al zijn geplaatst wordt de plaat plotseling door de platenmaatschappij teruggetrokken. De reden hiervoor wordt nooit duidelijk, vermoedelijk kregen Smith en Orzabal het alsnog met elkaar aan de stok. Een half jaar later wordt de plaat dan toch in alle stilte uitgebracht. Everybody Loves A Happy is een verrassend sterk album. Naast de vertrouwde Beatles-invloeden is er zelfs ruimte voor zelfparodie, zoals de beroemde drumbreak van Sowing The Seeds Of Love. Door het volledig ontbreken van promotie wordt de plaat echter niet door het grote publiek opgemerkt.


Het huwelijk tussen Julia Roberts en Lyle Lovett is op 22 Maart 1995 voorbij. De actrice en de zanger/acteur zijn op 25 Juni 1993 met elkaar in het huwelijk getreden. Julia Roberts hertrouwt op 4 Juli 2002 op haar ranch bij Santa Fe met Daniel Moder, en is inmiddels moeder van een tweeling (een meisje Hazel Patricia en een jongen Phinnaeus Walter die op 28 November 200 worden geboren). Lyle Lovett verlooft zich in 2006 met April Kimble.


Dave Guard overlijdt op 22 Maart 1991 in Rollinsford, New Hampshire aan de gevolgen van longkanker. Donald David Guard wordt geboren op 19 Oktober 1934 in Honolulu, Hawaii. Tijdens zijn studie aan de Stanford's Graduate School Of Business richt Dave Guard, samen met Bob Shane en Nick Reynolds de groep The Kingston Trio op. Dit trio heeft in 1958 een wereldhit met Tom Dooley. The Kingston Trio haalt tussen 1958 en 1963 zeventien keer de Billboard Hot 100. Banjospeler en zanger Dave Guard verlaat The Kingston trio in 1961 en richt dan het weinig succesvolle The Whiskeyhill Singers op, waarin ondermeer voormalig Kingston Trio bassist David "Buck" Wheat speelt. In 1962 verhuist Guard met zijn familie naar Australia waar hij gitaarles gaat geven, en later zijn eigen TV-Show krijgt, Dave's Place. Dave Guard is 57 jaar geworden.


Buddy Holly & The Crickets geven op 22 Maart 1958 in het kader van hun Engelse tournee een concert in het Gaumont Theatre in Salisbury. Deze tournee is op 2 Maart 1958 in Londen van start gegaan en duurt vijfentwintig dagen. Per avond worden er twee shows gegeven. Naast Buddy Holly & The Crickets doen ook Des O'Connor, Gary Miller en The Tanner Sisters mee aan deze tournee.


Van 22 t/m 28 Maart 1963 zijn Cliff Richard & The Shadows op tournee door Groot-Brittannie. Zij treden ondermeer op in Leeds, Leicester, Ipswich, Dover, Hastings en Southend.


Vanaf 22 Maart 2005 ligt Vrienden Voor Het Leven van Jan Smit in de platenwinkel. De door Cees en Thomas Tol geproduceerde single is door Jan Smit samen met Simon Keizer geschreven. Op Vrienden Voor Het Leven staat als bonus een videoclip van met beelden uit Gewoon Jan Smit. Deze reality-soap over het leven van de Volendamse zanger wordt vanaf 25 Maart 2005 gedurende tien weken op vrijdagavond door de TROS op Nederland 2 uitgezonden. De reallife-soap wordt beloond met een Gouden Televizierring, en is zo'n succes dat serie ook wordt uitgezonden op verschillende Duitse en Oostenrijkse televisiezenders. Jan Smit gaat daarvoor zijn eigen stem in het Duits nasynchroniseren voor de serie die in het buitanland Normal Jan Smit gaat heten. Vrienden Voor Het Leven komt op 2 April 2005 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zestiende plaats als hoogste notering.


Omdat hij aanwezig moet zijn in een rechtszaal in Virginia, verlaat Bobby Brown, de echtgenoot van Whitney Houston, op 22 Maart 2004 een gevangenis in de naastgelegen staat Atlanta. Waarom Bobby Brown op 24 maart 2004 voor de rechtbank in Virginia moet verschijnen wordt niet bekend gemaakt. Brown is op 27 Februari 2004 tot 60 dagen cel veroordeeld, nadat de 35-jarige zanger zich volgens de rechter op vijf punten niet heeft gehouden aan de bepalingen van een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Bobby Brown zou onder meer hebben geweigerd zich te onderwerpen aan een test op het gebruik van drugs. Ook zou hij hebben verzuimd boetes te betalen en zijn huisarrest niet hebben uitgezeten. Op 5 Mei 2004 moet Bobby Brown voorkomen voor weer een ander incident. In december 2003 zou hij thuis Whitney Houston hebben mishandeld bij een echtelijke ruzie.


De Amerikaanse producer Marvin Yancy overlijdt op 22 Maart 1985 aan de gevolgen van een overdosis. Marvin Jerome Yancy wordt op 1 Januari 1950 in Chicago, Illinois geboren. Vanaf 26 Juli 1976 is Yancy getrouwd geweest met de zangeres Natalie Cole. Uit dit huwelijk wordt een zoon, Robbie, geboren. Voor Natalie cole schrijft en produceerd hij ondermeer de hit This Will Be (Nr 1 in de R&B lijst van Billboard) en de platina albums Inseparable, Natalie, Thankful, Unpredictable en I Love You So. In 1983 gaan Natalie Cole en Marvin Yancy uit elkaar. Marvin Yancy is 35 jaar geworden.


David Crosby wordt op 22 Maart 1982 in Los Angeles in hechtenis genomen. De zanger van Crosby Stills Nash (& Young) wordt verdacht van het bezit van verdovende middelen, het rijden onder invloed van cocaine en het verbergen van een verboden vuurwapen. De rechtszaak gaat uiteindelijk meer dan drie jaar duren.


Roy Orbison is op 22 Maart 1966 te gast in Pop Inn. Naast Orbison zijn ook Harry Secombe, Cilla Black, Crispian St. Peters en Cliff Richard aanwezig. Het radioprogramma Pop Inn wordt iedere dinsdagmiddag van twaalf tot twee uur uitgezonden op het Light Programme van de BBC.


Vanuit het St. Eriks Mässan Àlvsjöin in Stockholm, Zweden wordt op 22 Maart 1975 het door Karin Falck gepresenteerde Eurovisie Songfestival rechtstreeks op televisie uitgezonden. Griekenland laat verstek gaan, omdat aartsvijand Turkije voor de eerste keer ook meedoet. De Nederlandse groep Teach In wint met Ding-A-Dong van Dick Bakker, Eddy Ouwens en Will Luikinga. De Britse Shadows worden tweede met Let Me Be The One. Italie eindigt als derde met Era, gezongen door Wess en Dori Ghezzi. Gelukkig Zijn door de Belgische Ann Christy wordt vijftiende. Deze melodie is geschreven voor een spijkerbroekenreclame. Nadat Ann Christy de commercial heeft gehoord, vraagt zij aan componiste Mary Boduin of zij de melodie mag gebruiken voor Gelukkig Zijn. Het reclamespotje wordt later ingezongen door The Hearts Of Soul uit Harderwijk.


Op 22 Maart 1980 komt Met Je Ogen Dicht van Rob de Nijs op een 39ste plaats de Nederlandse Album LP Top 50 binnen. Het is voor Rob de Nijs zijn eerste nummer 1-album, wanneer Met Je Ogen Dicht vanaf 14 Juni 1980 vijf weken op de eerste plaats van de albumlijst staat. Op zijn eerste nummer 1 hitsingle moet de zanger dan nog zo'n zestien jaar wachten. De op 27 Juli 1996 op nummer 36 binnengekomen single Banger Hart staat vanaf 21 September 1996 vijf weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.


De Amerikaanse presidentskandidaat Jimmy Carter doet op 22 Maart 1976 de uitspraak dat hij geinspireerd word door de muziek van Bob Dylan, Led Zeppelin en The Beatles. Of deze uitspraak vooral de jonge Amerikaanse kiezers heeft beinvloed is niet zeker, maar Jimmy Carter verslaat in November 1976 de Republikeinse kandidaat, de zittende president Gerald Ford.


Van het album Baby One More Time van Britney Spears zijn er op 22 Maart 1999 zoveel van verkocht dat het volgens de maatstaven van de RIAA (Recording Industry Association Of America) wordt onderscheiden met drie keer platina. Het album komt op 30 Januari 1999 binnen op de eerste plaats van de Billboard albumlijst, en staat vervolgens zes weken achtereen op de eerste plaats. Naast de titelsong staan op Baby One More Time de volgende nummers: (You Drive Me) Crazy, Sometimes, Soda Pop, Born To Make You Happy, From The Bottom Of My Broken Heart, I Will Be There, I Will Still Love You (een duet met Don Philip), Deep In My Heart, Thinkin' About You, E-Mail My Heart en Beat Goes On. Britnet Spears wordt op haar debut album bijgestaan door ondermeer Mickie Bassie (vocals, keyboards en bas), Esbjorn Ohrwall en Dan Petty (gitaren), Eric Foster White (gitaar, keyboards en bass), Max Martin (keyboards, programming), Per Magnusson, David Kreuger, Kristian Lundin (keyboards), Tomas Lindberg en Andy Hess (bas) en Nana Hedin, Jeanette Soderholm, Anders Von Hoffsten, Andreas Carlson, Aleese Simmons, Andrew Fromm, Nikki Gregoroff (achtergrondvocalen). De titelsong van het album, Baby One More Time, wordt genomineerd voor de Grammy Awards 2000 in de categorie Best Female Pop Vocal Performance. De Grammy gaat echter naar Sarah McLachlan voor het nummer I Will Remember You van haar album Mirrorball.


Cliff Richard & The Shadows treden op 22 Maart 1960 op in de Royal Albert Hall in Londen. Ook de orkesten van Ted Heath en Edmundo Ros en The Chris Barber Jazz Band treden op. De show wordt rechtstreeks door de BBC op de Britse televisie uitgezonden.Muziek Jarige Op 22 Maart

1936: Roger Whittaker - Zanger Engeland
1943: George Benson - Gitarist / Zanger USA
1943: Keith Relf - The Yardbirds Zanger († 14 Nov. 1976)
1944: Tony McPhee - The Groundhogs Zang / Gitaar
1946: Ruud Schaap - Saskia & Serge Zanger/Gitaar
1947: Harry Vanda - The Easybeats Gitaar
1947: Patrick Olive - Hot Chocolate Percussie
1948: Andrew Lloyd Webber - Musical Maker
1948: Randy Hobbs - The McCoys Bas († 5 Aug. 1993)
1957: Stephanie Mills - Zangeres USA
1958: Pete Wylie - Wah! Zanger
1962: Perry Bags - Jason And The Scorchers Drums
1963: Susanne Sulley - Human League Zangeres
1986: Amy Studt - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten