Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 4 Februari

Led Zeppelin geeft op 4 Februari 1975 een concert in het Nassau Coliseum in Uniondale, New York. Oorspronkelijk zou de Britse band deze dag op het podium van de Boston Garden in Boston gestaan moeten hebben. De voorverkoop van de kaartjes voor dat concert verloopt op 6 Januari 1975 echter uitermate chaotisch. Fans die lang staan te wachten worden ongeduldig, en er breken ongeregelheden uit. Er wordt voor tussen de $50.000 en $75.000 schade aangericht, genoeg reden voor burgemeester Kevin White van Boston om het concert te verbieden. Tijdens het concert in het Nassau Coliseum speelt Led Zeppelin de volgende nummers: Rock And Roll, Sick Again, Over The Hills And Far Away, In My Time Of Dying, The Song Remains The Same, Rain Song, Kashmir, No Quarter, Trampled Underfoot, Moby Dick, Dazed and Confused (incl. San Francisco), Stairway To Heaven en Whole Lotta Love.


De vijfde voorronde van het Nationaal Songfestival wordt door de NTS op 4 Februari 1966 op Nederland 2 uitgezonden. Milly Scott zingt tijdens deze voorronde de nummers Graag Of Niet, Fernando & Filippo en Onvoltooide Symphonie. Op zaterdag 5 Februari 1966 eindigt Milly Scott met Fernando & Filippo op de eerste plaats met 52 punten. Met dit nummer van Gerrit den Braber en Kees Bruyn mag zij op 5 Maart 1966 Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Fernando & Filippo eindigt in Luxemburg met slechts twee punten op een vijftiende plaats.


Doris Kenner-Jackson, één van de originele zangeressen van The Shirelles overlijdt op 4 Februari 2000 in het Kaiser Permanente Medical Center in Sacramento aan de gevolgen van kanker. Doris Coley (haar meisjesnaam) wordt geboren op 2 Augustus 1941 in Passaic, New York, en zingt als klein meisje al in de plaatselijke kerk. In 1958 begint ze samen met klasgenootjes Shirley Owens, Addie "Micki" Harris en Beverly Lee het groepje The Poquellos. De naam wordt al snel veranderd in The Shirelles, eind 1958 wordt de eerste hit gescoord met I Met Him On A Sunday. Meisjesgroepen zijn nog niet zo populair en pas na 1960 breken ze volledig door met een hele serie millionsellers, zoals Will You Still Love Me Tomorrow, Baby It's You, Mama Said, Dedicated To The One I Love en Soldier Boy. Shirley Alston's net niet valse zang geeft de Shirelles-platen iets onschuldigs en ook de koortjes van de andere drie zijn al even lief en onschuldig. De groep is het grote voorbeeld voor de tientallen meisjesgroepen van de zestiger jaren. In populariteit worden ze na 1963 overvleugeld door de Spector- en Motowngroepen. Ze blijven tot in de zeventiger jaren, zonder enig verder succes, platen maken. In 1989 worden The Shirelles opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Doris Coley is 58 jaar geworden.


James Brown neemt op 4 Februari 1956 zijn eigen compositie Please Please Please op. Het is zijn eerste plaat voor Federal Records. Please Please PLease wordt op 3 Maart 1956 uitgebracht. James Brown is al vanaf begin jaren vijftig actief in de muziek, te beginnen met de gospelformatie The Three Swanees, later omgedoopt in The Famous Flames. Voeren The Three Swanees uitsluitend gewijde muziek uit, The Famous Flames leggen zich ook toe op het coveren van R&B-hits. James Brown wordt in 1955 ontdekt door Ralph Bass van King Records in Cincinnati, die hem voor het sublabel Federal de lokale hit Please Please Please laat opnemen. Op grond van het nationale succes van de gospelachtige opvolger Try Me (1958) komt Brown onder contract bij het theaterbureau Universal Attractions, waar eigenaar Ben Bart hem de kneepjes van het vak leert. Als gevolg van talloze succesvolle optredens, die compleet met een meermalen van kostuum wisselende Brown een variëté-achtig karakter dragen, groeit Brown in het begin van de jaren zestig uit tot de populairste R&B-artiest van de Verenigde Staten, die zijn publiek als geen ander in extase weet te brengen en volkomen verdiend de bijnaam The Hardest Working Man In Showbusiness krijgt.


De Bee Gees komen op 4 Februari 1978 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Staying Alive. Het nummer is afkomstig van het soundtrack album voor de film Saturday Night Fever, die op 21 Januari 1978 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst is gekomen. Staying Alive is de vijfde nummer 1 hit voor de Bee Gees in Amerika, en staat 4 weken op de eerste plaats. Saturday Night Fever staat uiteindelijk 24 weken op de eerste plaats, en wordt beloond met een Grammy Award. Ook in Engeland en Nederland doet het album het erg goed. In Engeland staat Saturday Night Fever 18 weken op nummer 1 en in Nederland 19 weken. Behalve de single Staying Alive halen ook Night Fever en If I Can't Have You halen de hoogste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook Boogie Shoes van KC & The Sunshine Band wordt op single uitgebracht en haalt de hitlijst. Saturday Night Fever wordt beschouwd als het beste disco-album uit de popgeschiedenis, en is met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren de bestverkochte soundtrack allertijde.


Björn Ulvaeus bevestigd op 4 Februari 2000 het bericht dat Abba een aanbod van $1 miljard heeft afgeslagen. Een Brits-Amerikaans bedrijf heeft het bedrag er voor over, als de leden van Abba nog één keer bij elkaar komen. In de Aftonbladet (Een Zweedse krant) laat Benny Andersson, de toetsenist van Abba weten: "It is a hell of a lot of money to say no to, but we decided it wasn't for us,".


In het North East Baptist Hospital in San Antonio, Texas overlijdt op 4 Februai 2009 de Amerikaanse steelgitarist Tom Brumley aan de gevolgen van een hartaanval. Thomas Rexton Bumley wordt op 12 November 1935 in Stella, Missouri geboren als zoon van gospelzanger, componist en muziekuitgever Albert E. Brumley (o.a.: I'll Fly Away, I'll Meet You In The Morning en Turn Your Radio On). Tom Brumley begint als tiener als bassist in een bandje met zijn broers Al, Bill, Bob en Jackson. De broers treden voornamelijk op voor regionale radio- en televisiestations en op plaatselijke festivals. In 1954 stapt Brumley van bas over naar steelgitaar. Acht jaar later wordt hij ontdekt door Buck Owens, die hem aan het werk ziet tijdens een plaatopname voor Capitol Records. Op advies van zijn schoonvader wordt Bromley in 1963 lid van Buck Owens & The Buckaroos. Hij werkt mee aan opnames als Act Naturally, I've Got A Tiger By The Tail en Together Again. Bromley creëerd zijn eigen geluid dat bekend wordt als The Brumley Touch. Brumley verlaat in 1969 de band van Buck Owens, wanneer hij door Rick Nelson wordt benaderd om zijn Stone Canyon Band te completeren. Dit resulteerd in ondermeer het album In Concert At The Troubadour, 1969 en de wereldwijde hit Garden Party. In de jaren negentig is Brumley actief in The Desert Rose Band (met Chris Hillman) en treed hij in Branson, Missouri op in de Brumley Family Music Show (met zijn zoons Todd en Tommy). Daarnaast maken grote namen als Glen Campbell, Merle Haggard, Chris Isaak, Waylon Jennings, Ray Price en Rod Stewart graag gebruik van zijn diensten. Tom Brumley is opgenomen in zowel de Texas Steel Guitar Hall Of Fame als de International Steel Guitar Hall Of Fame. Tom Brumley is 73 jaar geworden.


U2 breekt op 4 Februari 2005 alle verkoop records in Ierland wanneer twee concerten in het Croke Park in Dublin binnen een uur zijn uitverkocht. Volgens concertpromoter MCD zijn de 160.000 kaartjes in 50 minuten verkocht, "Wij hadden wel een miljoen kaartjes kunnen verkopen". Sommige U2-fans hebben drie dagen in de rij gestaan. De Vertigo-wereldtournee van U2 begint op 28 Maart 2005 in San Diego in Californië. De start van het Europese gedeelte is op 12 Juni 2005 in de Belgische hoofdstad Brussel. De Europese tournee wordt afgesloten in Lissabon op 14 Augustus 2005.


Paul Gardiner overlijdt op 4 Februari 1984 aan de gevolge van een overdosis heroine. Paul Gardiner wordt op 1 Mei 1958 geboren in Hayes, Middlesex. Begin 1977 speelt Gardiner bas in de band The Lasers, wanneer Gary Numan (Gary Webb) auditie doet voor solo gitarist. Paul Gardine en Gary Numan worden vrienden en richten samen Tubeway Armu Op. Paul Gardiner is vanaf het begin betrokken bij de oprichting van Tubeway Army, en blijft bassist tot het afscheidsconcert in 1981. Daarna begint Gardiner een solo carierre met de single Stormtrooper In Drag, met Gary Numan als zanger en op toetsen. Zijn vriendschap met Numan wordt echter langzaam minder door zijn heroine verslaving. De laatste opname die Paul Gardiner maakt is een cover van het Velvet Underground nummer Venus In Flurs, de eerste release op het nieuwe Numa label. Paul Gardiner is 27 jaar geworden.


Op 4 Februari 1967 komt De Laatste Tango van Frans Halsema op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat Ontmoeting Op De Dam. Frans Halsema heeft beide nummers zelf geschreven. De Laatste Tango blijft op 25 steken.


Doe Maar komt op 4 Februari 1984 op een 22ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Macho. Een week eerder is Macho de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Macho bereikt een twaalfde plaats, en is tot 2000 de laatste officiële single van Doe Maar. Op 22 Februari 1984 maken Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg bekend dat zij op 14 April 1984 hun afscheidsconcert gaan geven in De Maaspoort in Den Bosch. In Mei 2000 komt Doe Maar nog één keer bij elkaar voor in totaal zestien (!) reünieconcerten in Ahoy' in Rotterdam. Begin 2007 gaat Doe Maar De Musical in premiëre, en verschijnt de driedubbel CD Echt Alles.


Karen Carpenter overlijdt op 4 Februari 1983 in haar ouderlijk huis in Downey, Californië aan de gevolgen van een hartaanval veroorzaakt door de ziekte anorexia nervosa. Karen Carpenter wordt op 2 Maart 1950 geboren in New Haven, Connecticut. Samen met haar broer, Richard (15 Oktober 1946), vormt Karen The Carpenters. Richard studeert klassiek piano en houdt zich veel met muziek bezig, maar zijn smaak is mede door de invloed van vader Carpenter niet bepaald die van zijn generatie. Platenmaatschappij RCA denkt er ook zo over, getuige de beslissing om de instrumentale popjazz van het in 1965 opgerichte Carpenter Trio (Wes Jacobs op tuba en bas, Richard toetsen en Karen drums) niet uit te brengen. Richard en Karen proberen een nieuwe, vocale aanpak met het kwartet Spectrum, maar ook dat brengt niet het gewenste succes. Na zanglessen voor Karen en met een meer middle-of-the-road georiënteerde repertoirekeuze lukt het The Carpenters wel een platencontract te krijgen. Hun eerste elpee Offering dreigt te floppen, als Ticket To Ride alsnog een hit wordt. De elpee wordt omgedoopt tot Ticket To Ride en verkoopt aardig in de voetsporen van het singlesucces. Het door Burt Bacharach en Hal David geschreven titelnummer van Close To You groeit uit tot een wereldhit. Ondanks hun brave image weten Karen en Richard ook de meer serieuze popliefhebber te overtuigen met hun vertolking van Leon Russell's Superstar, waarmee ze in 1971 ook in Nederland een hit hebben. Vele hits volgen, waaronder Jambalaya, Please Mr. Postman en Yesterday Once More. In 1973 beleven The Carpenters hun topjaar met het album Now & Then en de compilatie The Singles 1969-1973 hoog in alle hitlijsten. Daarna wordt de formule met teruglopend succes uitgemolken. Bovendien eist het succes zijn tol.Richard is lange tijd aan drugs verslaafd en Karen lijdt aan anorexia nervosa. Na haar overlijden wordt postuum het album Voice Of The Heart uitgebracht, die de laatste opnamen bevat van het duo. Nadat in 1990 de verfilmde biografie van The Carpenters op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden, staat het album Their Greatest Hits geruime tijd in de CD-top 100. Karen Carpenter is 32 jaar geworden.


Brian Harvey, voormalig zanger van East 17 wordt op 4 Februari 1998 veroordeeld tot het betalen van een boete van £1,000. Brian Harvey zou een persfotograaf geslagen en ngeschopt hebben, toen hij gefotografeerd werdt. Ook wordt de zanger veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, die £2.852 bedragen.


Op 4 Februari 2009 overlijdt in Glendale, Californië de Amerikaanse zanger Lux Interior aan de gevolgen van hartproblemen. Lux Interior wordt op 21 Oktober 1946 in Stow, Ohio geboren als Erick Lee Purkhiser. Samen met zijn vrouw Poison Ivy, ook bekend als Ivy Ror-schach (haar echte naam is Kristy Wallace) formeert Lux Interior (ook bekend als Raven Beauty en Vip Vop) in 1973 de punkband The Cramps. Naast Lux Interior en Poison Ivy bestaat de band uit gitarist Bryan Gregory en drummer Miriam Linna. De weg van The Cramps leidt van Sacramento via Akron, Ohio naar New York City, waar de band in 1975 een prominente rol speelt in de vroege CBGB's-punkscene; met ondermeer The Ramones, Patti Smith en Television. Pas in 1978 krijgen The Cramps de kans een single te maken, en dan nog slechts bij het kleine Illegal Records. Op Gravest Hits, een 12-inch waarop de eerste twee singles van The Cramps verzameld zijn is het typische Cramps-geluid reeds in al zijn puurheid te horen: psychedelische rockabilly, met als belangrijkste elementen de sterk op Link Wray geënte gitaarpartijen van Ivy, de hysterische zang van Lux en het flirten met zwarte magie, zombies en ander gegriezel. In Engeland scoort de groep een Top 40 hit wanneer Bikini Girls With Machine Guns in Februari 1990 een 35ste plaats haalt. Opzienbarend is het optreden van The Cramps in de Halloween-aflevering Gypsies, Cramps and Fleas van de televisieserie Beverley Hills, 90210 van 1 November 1995 waarin men de songs Mean Machine en Strange Love speelt en Lux Interior opend met: "Hey girls and ghouls, ready to wake up the dead?". Lux Interior is 62 jaar geworden.


Noel Gallagher wordt op 4 Februari 2004 door de Britse spoorwegpolitie ondervraagd, nadat van hem een foto in de krant is verschenen waarop hij over de rails loopt. De gitarist is in Cornwall voor opnamen van het nieuwe Oasis album, wanneer hij besluit even een stukje te gaan lopen, waarbij het spoor wordt overgestoken. De gitarist krijgt een waarschuwing, de spoorweg politie vindt dat van de foto een slecht voorbeeld uitgaat.


Gwen Guthrie overlijdt op 4 Februari 1999 in Orange, New Jersey aan de gevolgen van kanker. Gwendolyn Guthrie wordt op 9 Juli 1950 geboren in Okemah, Oklahoma. Gwen Guthrie begint haar carierre als achtergrond zangers voor Aretha Franklin. Later werkt ze ook veel met Luther Vandross. Gwen Guthrie wordt een veel gevraagd sessie zangeres, ze is ondermeer te horen op albums van: Kenny Loggins, Steely Dan, The Affair, George Howard, Noel Pointer, Houston Person, Angela Bofill, John Blake, Roberta Flack en Billy Griffin. Later begint Gwen Guthrie ook teksten te schrijven, ondermeer voor Ben E. King (Supernatural Thing), en voor het debuut album van The Sister Sledge, Circle Of Love. In 1982 neemt zij haar eerste soloabum, Gwen Guthrie, op met daarop het nummer Should Have Been You. Haar solo carierre verloopt niet erg voorspoedig, maar in 1986 heeft zij een hit met Ain't Nothin' Goin' On But The Rent. Gwen Guthrie is 49 jaar geworden.


John Lennon en Yoko Ono schenken het haar, dat zij in Januari 1970 hebben afgeknipt, op 4 Februari 1970 aan een veiling. De opbrengt van deze veiling gaat naar de Amerikaanse Black Power-beweging.


Wegens overweldigend succes mag Elvis Presley op 4 Februari 1956 voor een tweede keer optreden in The Dorsey Brothers Stage Show. Voor miljoenen Amerikaanse televisiekijkers zingt hij Baby Let's Play House en Tutti Frutti.


Na een optreden in Zeebrugge in België, de laatste van een vier weken durende Europese tour, overlijdt Alex Harvey op 4 Februari 1982 aan een hartaanval. De zanger van The Sensational Alex Harvey Band zou een dag later, op 5 Februari 1982, zevenenveertig jaar zijn geworden. Alex Harvey, door sommigen de aartsvader van de Britse rock genoemd, wordt op 5 Februari 1935 in Glasgow geboren. Na op zijn vijftiende van school gestuurd te zijn, rolt hij van het ene baantje in het andere en wordt uiteindelijk trompettist in een plaatselijk jazzcombo. In 1956 schakelt hij over op gitaar, wint een talentenjacht en wordt vervolgens uitgeroepen tot de Schotse Tommy Steele. Drie jaar lang bekwaamt hij zich in diverse jazz- en skifflegroepen, alvorens in 1959 de Alex Harvey Big Soul Band op te richten. De groep verwerft zich met een uitgekiende combinatie van blues, rock en humor een goede naam in het Britse en Westduitse clubcircuit en verzorgt de begeleiding, tijdens Europese tournees, van tientallen Amerikaanse bluesartiesten, onder wie John Lee Hooker, Memphis Slim, Little Walter en Sonny Boy Williamson. Na twee elpees en de hit I Just Wanna Make Love To You valt de band in 1966 uiteen, waarna Harvey zijn carriëre voortzet in de orkestbak van de rockmusical Hair. Na enkele vergeefse pogingen een nieuwe band op poten te zetten ontmoet hij medio 1972 de Schotse hardrock-formatie Tear Gas, bestaande uit gitarist Zal Cleminson, bassist Chris Glen en de respectievelijk toetsen en drums bespelende broertjes Hugh en Ted McKenna. Met Harvey als zanger en tekstschrijver en omgedoopt tot The Sensational Alex Harvey Band - in de wandeling SAHB - groeit men in korte tijd uit tot een van de beste en meest opwindende rockformaties in het Verenigd Koninkrijk. In Oktober 1972 heeft de SAHB een hit in Nederland met het nummer To Make My Life Beautiful, wat een zevende plaats haalt. Alex Harvey is 46 jaar geworden.


Abba geeft op 4 Februari 1977 voor de allereerste keer een concert in Nederland. Het optreden vindt plaats in de Jaap Edenhal in Amsterdam-Oost. In eerste instantie was het niet de bedoeling om Nederland in het tourschema van 1977 op te nemen, maar zou Abba in Parijs optreden. Manager Stig Andersson kan echter géén geschikte zaal vinden in Parijs, en daarom wordt Amsterdam aan de tour toegevoegd. Abba komt in totaal twee keer naar Nederland voor een optreden. Twee jaar later, op 24 Oktober 1979 staat de Zweedse groep in Ahoy' Rotterdam.


Johnny Burnette wordt op 4 Februari 1961 met spoed in een ziekenhuis in Los Angeles opgenomen. Hij wordt behandeld aan een blindendarmontsteking. Zodoende moet hij afzien van enkele optredens in Hollywood. Ook een tournee door Engeland, die drie weken later zou beginnen, wordt afgezegd. Na een mislukte bokscarriëre vormt Johnny Burnette in 1955 met zijn broer Dorsey en vriend Paul Burlison een trio, dat zich toelegt op het genre waarmee hun jeugdvriend Elvis Presley op dat moment furore maakt: rockabilly, d.w.z. een samensmelting van r&b- en c&w-elementen. Een contract komt tot stand met Decca/Coral, voor welke maatschappij het drietal debuteert met 'Tear It Up' en vervolgens een serie opnamen maakt die tot de beste rockabilly gerekend mogen worden. In 1957 gaan Johnny en Dorsey Burnette naar Imperial, waar zij nummers schrijven voor Ricky Nelson en Roy Brown. Via een korte verbintenis met het Freedom-label verbindt Johnny Burnette zich ten slotte in 1960 met Liberty, waar hij o.l.v. Snuff Garrett een Bobby Vee-achtige carriëre nastreeft, hetgeen resulteert in hits als Dreamin', Little Boy Sad en You're Sixteen. Daarna verloopt de carriëre van Burnette minder voorspoedig. Op 1 Augustus 1964 komt de zanger op 30 jarige leeftijd bij een aanvaring door verdrinking om het leven.


Frankie Avalon en Jimmy Clanton zijn op 4 Februari 1959 de nieuwe sterren van de Winter Dance Party. Zij zijn de opvolgers van Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper die een dag eerder bij een vliegtuigongeluk om het leven zijn gekomen. De Winter Dance Party trekt nog tot 15 februari 1959 door de Verenigde Staten.


The Rolling Stones brengen op 4 Februari 1966 de single 19th Nervous Breakdown uit. Op de B-kant staat As Tears Go By. De A-kant is op 6 en op 18 December 1965 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. As Tears Go By is door Mick Jagger, met begeleiding van een strijkkwartet, op 26 Oktober 1965 in de IBC Studio in Londen opgenomen. In Nederland komt deze single met dubbele A-kant op 19 Februari 1966 de Top 40 binnen. 19th Nervous Breakdown/As Tears Go By bereikt de tweede plaats.


Op 4 Februari 1964 wordt door het blad Newsweek voor de eerste keer in Amerika een foto van The Beatles op de cover geplaatst.


For What It's Worth van Buffalo Springfield wordt op 4 Februari 1967 uitgebracht. In deze groep uit Los Angeles spelen o.a. Stephen Stills, Richie Furay en Neil Young. Stephen Stills heeft het nummer geschreven naar aanleiding van rellen op de Sunset Strip in Los Angeles op 12 November 1966. For What It's Worth is de enige Top 10-hit in Amerika voor Buffalo Springfield. Hij haalt de zevende plaats in de Billboard Hot 100. Ondanks de hit For What It's Worth uit 1967 gaat de groep na zo'n twee jaar ten onder, drie albums vol prachtige melancholieke pop achterlatend.


Volgens de Amerikaanse senator Strom Thurmond moet John Lennon op 4 Februari 1972 onmiddellijk het land worden uitgezet. De ex-Beatle krijgt geen permanente verblijfsvergunning in de Verenigde Staten omdat hij in de jaren zestig is veroordeeld wegens het bezit van verdovende middelen.


Louis Jordan overlijdt op 4 Februari 1975 in Los Angeles in Californie aan een hartaanval. Louis Jordan wordt op 8 Juli 1908 in Brinkley, Arkansas geboren. De saxofonist neemt zijn eerste 78 toeren plaatje, Honey In The Bee Ball, op in 1938 voor Decca Records als lid van The Elks Rendezvous Band. In de periode 1942 tot 1951 scoort Jordan 57 (!) R&B hits voor Decca, waaronder Let The Good Times Roll, Caldonia, Buzz Me, Choo Choo Ch' Boogie, Ain't That Just Like A Woman, Ain't Nobody Here but Us Cickens, What's The Use Of Getting Sober, Beans And Cornbread, Saturday Night Fish Fry en Blue Light Boogie. Vanaf Juli 1946 tot aan Mei 1947 heeft Jordan 5 opeenvolgende nummer 1 hits, waarmee hij een record van 44 aaneengesloten weken op de hoogste postie blijft staan. Gedurende zijn hele carierre heeft Louis Jordan 18 nummer 1 hits. Louis Jordan is 66 jaar geworden.


Harpist Digno Garcia overlijdt op 4 Februari 1984. Digno Garcia word geboren in 1919 in het Paraguayaanse Morascué (Luque), een dorpje niet ver van de hoofdstad Asunciën. Op zijn zeventiende trekt hij met een oom naar de haven van Asunciön om er het geschikte hout te zoeken om een harp te bouwen. Daarop introduceerd hij een heel nieuwe stijl met een eigen ritme en componeerd zijn eerste succesnummer Cascada, een harpsolo genoemd naar de bekende watervallen van Iguaçu op de grens tussen Paraguay en Argentinië. In 1954 komt Garcia uit Paraguay als lid van Los Paraguayos naar Europa. Agustin Barboza en Luis Alberto del Parana zijn de andere twee leden van dit trio. Begin 1956 heeft Los Paraguayos een grote internationale hit met La Malaguena. Na enkele succesvolle tournees houdt het trio op te bestaan. Digno Garcia vestigt zich in België. Met zijn nieuwe trio Digno Garcia y sus Carios heeft hij in de jaren zestig veel succes met o.a. Brigitte Bardot, Guantanamera, La Felicidad en Costa Brava. Digno Garcia is 64 jaar geworden.


De live-versie van Maybe I'm Amazed van het album Wings Over America van Paul McCartney & Wings wordt op 4 Februari 1977 in Europa op single uitgebracht. Maybe I'm Amazed komt op 19 Februari 1977 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de negenentwintigste plaats. Het album Wings Over America is opgenomen tijdens de Wings World Tour, die op 9 September 1975 van start is gegaan, en op 21 Oktober 1976 in het Wembley Stadium in Londen eindigt. Meer dan 2 miljoen toeschouwers, in tien landen hebben Wings dan tijdens 64 concerten gezien. Wings Over America wordt op 12 December 1976 uitgebracht, en bereikt in Amerika de eerste plaats. In Engeland wordt de achtste plaats gehaald, wat mede als oorzaak heeft dat de prijs van het driedubbele (!) album erg hoog is. In Nederland komt Wings Over America slechts tot de 17de positie.


Tijdens de 41ste finale om de Amerikaanse voetbalbeker op 4 Februari 2007 in het Dolphins Stadium in Miami, Florida tussen de Indianapolis Colts en de Chicago Bears mag Billy Joel het Amerikaanse volkslied zingen. Het publiek heeft dan al kunnen genieten van het voorprogramma dat verzord wordt door Cirque Du Soleil, Romero Britto en Louie Vega. In de rust geeft Prince een korte show met ondermeer Purple Rain en Let's Go Crazy. De Super Bowl wordt uiteindelijk gewonnen door de Indianapolis Colts met 29-17.


Op 4 Februari 2005 overlijdt Robbie Lee Williams, de moeder van de Amerikaanse zanger/organist Billy Preston. Billy Preston is bij haar wanneer zij overlijdtt. Robbie Lee Williams heeft haar zoon op zijn derde jaar piano leren spelen. Zij is dan organiste in de plaatselijke kerk. Robbie Lee Williams is 87 jaar geworden. Billy Preston overlijdt 16 maander later op 6 Juni 2006 nadat hij vanaf 21 November 2005 in coma heeft gelegen. Preston kampt met nierproblemen als gevolg van maligne hypertensie, en moest na een mislukte niertransplantantie in 2002 gespoeld worden. Billy Preston is 59 jaar geworden.


Het album Rumours van Fleetwood Mac ligt vanaf 4 Februari 1977 in Nederland in de platenwinkel. Van dit album worden wereldwijd vijftien miljoen exemplaren verkocht. De vooruitzichten van Rumours zijn niet bepaald gunstig. Wanneer de opnamen beginnen gaat het in het privéleven van de leden niet zo goed. Christine en John McVie zijn net gescheiden, Stevie Nicks en Lindsey Buckingham verbreken hun relatie en Mick Fleetwood besluit ook net van zijn vrouw te gaan scheiden. Het album wordt in etappes opgenomen. In Februari 1976 begint Fleetwood Mac met een sessie in The Record Plant studio in Saucalito, waar sommige bandleden nauwelijks met elkaar spreken. Vervolgens vertrekt men naar Los Angeles waar drie maanden in de studio wordt gewerkt. Na een zomerpauze met een live-tour maakte Fleetwood Mac in het najaar het album af. De meeste nummers op Rumours zijn zeer persoonlijk. Oh Daddy wordt geschreven door Christine McVie voor Mick Fleetwood. Ook de teksten van Lindsay Buckingham verraden het nodige verdriet en pijn zoals te horen is in Go Your Own Way en Never Going Back Again. Rumpurs bevat vier hitsingles: Go Your Own Way, Dreams, Don't Stop en You Make Lovin' Fun. Het nummer Don't Stop wordt in de campagne van Bill Clinton gebruikt.


U2 speelt op 4 Februari 1985 voor de eerste keer in hun carriere in Italie. Het concert, in het kader van The Unforgetable Fire tour, vindt plaats in het Teatro Tendo Lampugnano in Milaan. U2 speelt de volgende nummers: 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow, Seconds, Indian Summer Sky, MLK, The Unforgettable Fire, Wire, Sunday Bloody Sunday, The Cry, The Electric Co. / Send In The Clowns (stukje) / Amazing Grace (stukje), A Sort Of Homecoming, Bad / Walk On The Wild Side (stukje), October, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love). Toegiften: Party Girl, Gloria, 40 / Do They Know It's Christmas (stukje)


Dreamer, met als subtitel Gussie's Song, van Dinand Woesthoff wordt op 4 Februari 2004 om twaalf uur 's middags op alle Nederlandse radiostations gedraaid. Op deze dag wordt Guusje Nederhorst, de vrouw van de Kane-zanger, begraven en zou zij 35 jaar zijn geworden. Guusje Nederhorst is op 29 Januari 2004 overleden aan de gevolgen van borstkanker. Dreamer (Gussie's Song) wordt op 11 Februari 2004 op single uitgebracht. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. De single komt op 21 Februari 2004 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De totale opbrengst van de single is 273.377,38 euro. Dit bedrag wordt door Dinand Woesthoff in Januari 2005 aan KWF Kankerbestrijding overhandigd.


Slaughter-gitarist Timothy Patrick Kelly en een tour-manager van de groep worden op 4 Februari 1993 in Las Vegas gearresteerd voor het smokkelen van cocaïne van Californië naar andere Amerikaanse staten. De twee worden verdacht van het leveren van een kilo cocaïne aan een man in Pennsylvania in 1987.


Honderdduizend fans komen op 4 Februari 1995 naar het Maracana stadion in Rio de Janeiro voor een optreden van The Rolling Stones. De groep is in Brazilië in het kader van hun Voodoo Lounge Tour.


Natalie Cole en Kenneth Dupree gaan op 4 Februari 2004 wegens onoverkomelijke meningsverschillen uit elkaar. De zangeres geeft op 20 Oktober 2001 in Nashville haar ja-woord aan dominee Kenneth Dupree. Dit is haar derde huwelijk. Natalie Cole is van 1976 tot 1985 getrouwd geweest met Marvin Yancey. Haar tweede huwelijk met platenproducer André Fisher heeft geduurd van 1989 tot 1992. Ook haar derde huwelijk houdt slechts drie jaar stand.


In zijn huis in Palm Springs in Californië overlijdt Liberace op 4 Februari 1987 aan de gevolgen van een hersenziekte. Dit is de lezing van zijn familie. Het is echter een publiek geheim dat de kleurrijke pianist aan aids is gestorven. Wladziu Valentino Liberace wordt op 16 Mei 1919 in West Allis, Wisconsin geboren en begint in de jaren veertig als barpianist. In muzikaal opzicht is hij dat eigenlijk ook gebleven, al worden de bars vervangen door tv-studio's, theaters, concertzalen en evenementenhallen. Liberace groeit uit tot de koning van de kitsch, en wordt steeds flamboyanter en extravaganter. Hij begint op te treden in vossenbont, hermelijnen mantels of schalkse hotpants, met stoute grapjes en altijd die glimlach van plaatstaal. Liberace pronkt met de opulente diamanten aan zijn vingers en zegt tegen het publiek: "Vinden jullie ze mooi? Dat moet wel, jullie hebben er zelf voor betaald." Liberace laat zich aan het eind van zijn leven niet meer zien in het openbaar, hij verschanst zich achter de muren en het smeedijzeren hek van zijn huis, dat een kruising is tussen een monument en een praalgraf. Daar overlijdt hij ook, de toupet zorgvuldig op zijn hoofd gehouden door een verpleegster die weet hoe belangrijk dat voor Liberace was. De dokter houdt zich braaf aan de laatste wens van de overledene en geeft een valse doodsoorzaak op. Maar een lijkschouwer, die de kans aangrijpt om beroemd te worden, dwingt een autopsie af. Het is dus toch Aids. Libarace is 67 jaar geworden.


Rob Pilatus wordt op 4 Februari 1996 in Los Angeles in Californië gearresteerd. Hij wordt op heterdaad betrapt als hij een auto probeert open te breken, en probeert te ontkomen, maar hij wordt door een omstander met een honkbalknuppel op zijn hoofd geslagen. Het 31-jarige ex-lid van Milli Vanilli moet niet alleen voor deze zaak voorkomen, maar ook voor de aanklacht dat hij op 21 December 1995 bij een ruzie een man met een lamp zou hebben geslagen.


In Jackson in Tennessee wordt op 4 Februari 1969 deze dag uitgeroepen tot Carl Perkins Day. In 1956 heeft Carl Perkins zijn eerste hit met Blue Suede Shoes. Van 1965 tot 1975 zit Carl Perkins in de begeleidingsband van Johnny Cash. Nadat hij in een ziekenhuis in Jackson in Tennessee voor de derde keer is getroffen door een beroerte overlijdt Carl Perkins op 19 januari 1998. Hij is 65 jaar geworden.Dido laat op 4 Februari 2004 een racistische website sluiten. De website bevat MP3's en songteksten van de Britse zangeres. Het gaat om White Flag en This Land Is Mine van haar album Life For Rent. Beide liedjes gaan over de liefde. De makers van de website denken echter dat de songteksten een racistische boodschap bevatten. Daarom hebben zij de nummers op hun website gezet. Dido is woedend als zij hierachter komt. Zij alarmeert onmiddellijk BMG, haar platenmaatschappij. BMG schakelt muziekbranche-organisatie British Phonographic Industry in. Binnen een uur is de website gesloten. De makers van de website zijn aanhangers van de rechts-extremistische British National Party. Dido is fel tegen racisme.


De Muziekjarige van 4 Februari

1941: John Steel - The Animals Drumsr
1944: Florence La Rue - The Fifth Dimension Zangeres
1948: Alice Cooper - (Vincent Furnier) - Zanger Usa
1950: James Dunn - The Stylistics Zanger
1950: Philip Ehart - Kansas Drummer
1950: Robert-Jan Stips - Toetsenist Nl
1958: Gregory Abbott - Zanger Usa
1967: Herb Lawson - Ten City Zanger
1975: Natalie Imbruglia - Zangeres Australië
1977: Gavin Degraw - Zanger Usa
1979: Marike Jager - Zangeres Nederland
1982: Tienus Konijnenburg - Leaf Toetsen/Gitaar
1982: Kimberly Wyatt - The Pussycat Dolls Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten