Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 3 Februari

Nadat hij op 3 Februari 2003 een avond in The House Of Blues aan Sunset Strip in Hollywood heeft doorgebracht, nodigt Phil Spector gastvrouw Lana Clarkson uit om bij hem thuis nog wat te drinken. Even later wordt de veertigjarige vrouw dood aangetroffen in de lobby van Phil Spectors huis. Volgens de producer heeft zij zichzelf per ongeluk doodgeschoten. Spectors chauffeur heeft de politie gebeld nadat hij een pistoolschot in het huis heeft gehoord. Hoewel Spector ontkent, zou hij tegen zijn chauffeur hebben gezegd: "Ik geloof dat ik iemand heb gedood", De chauffeur verklaart tegenover de politie dat Spector een pistool droeg. Ook had hij bloed aan zijn handen, maar dat wist de chauffeur niet meer zeker. De chauffeur wachtte echter wel twee uur met de politie te bellen nadat hij het schot had gehoord. Spector wordt op borgtocht vrijgelaten en laat zich vertegenwoordigen door advocaat Robert Shapiro, die eerder onder meer O.J. Simpson verdedigde. Na een onderzoek dat maanden duurt wordt Phil Spector in November 2003 officieel beschuldigd van moord op Lana Clarkson. Phil Spector verklaard bij zijn voorgeleiding onschuldig te zijn. Eerder heeft hij in een interview met het tijdschrift Esquire gesuggereerd dat Clarkson zelfmoord heeft gepleegd. "Ze kuste het pistool. Ik heb geen idee waarom - ik heb haar nooit gekend, ik had haar voor die avond nog nooit gezien."
Op 3 Februari 1966 staan The Rolling Stones in het BBC-programma Top Of The Pops. Het is dan inmiddels al de tiende keer dat de groep in dit programma optreedt. De Stones spelen het nummer 19th Nervous Breakdown, wat zij eerder op 20 januari 1966 ook al in Top Of The Pops hebbem gespeeld.


Op 3 Februari 2008 wordt bekend gemaakt dat Anita Doth en Ray Slijngaard weer gaan optreden als 2 Unlimited. De hereniging volgt dertien jaar na hun split, die na zakelijke en muzikale onenigheid met producers én onderling werdt aangekondigd. "We konden er echt niet meer omheen. Met de huidige 90's revival worden we letterlijk overspoeld door aanvragen om opnieuw samen op te treden," aldus Anita Doth. 2 Unlimited is bekend van nummers als No Limits en Get Ready for This en verkoopt wereldwijd meer dan twintig miljoen platen. Het eerste optreden heeft plaats in April 2008 tijdens de I Love The 90's - The Party in Hasselt in Belgie.


Op 3 Februari 2008 wordt het SBS programma Peter R. de Vries Misdaadverslaggever uitgezonden waarin Joran van der Sloot bekend meer te weten over de verdwijning van Natalee Holloway. De veelbesproken uitzending veroorzaakt een run op de muziek uit de documentaire. Zo zijn in de uitzending nummers van U2, Radiohead en Coldplay te horen. Met platenlabel Universal wordt sinds de uitzending vaak contact opgenomen over het nummer 'Exit', afkomstig van het The Joshua Tree (1987) van U2. Joost Bruuns van Universal: "Exit' is niet het bekendste nummer van The Joshua Tree. We wisten van tevoren niet dat het nummer zou worden gebruikt. Zulke aanvragen gaan vaak automatisch. Vorig jaar verscheen een geremasterde versie van de plaat. We gaan nu radiozenders nu een speciale promosingle van 'Exit' of een exemplaar van het album toesturen." Exit staat uiteindelijk twee weken genoteerd in de Top 100 met een 46ste plaats als hoogste notering. De betreffende uitzending van Peter R. de Vries trekt in Nederland ruim zeven miljoen kijkers.


In een poging om ook jonger publiek de gelegenheid te geven om hun concert te bezoeken, speelt U2 op 3 Februari 1979 een middag concert in McGonagle in Dublin. 's avonds staat U2 voor de normale show in het Trinity College in Dublin.


Platenproducer Joe Meek vermoord op 3 Februari 1967 eerst zijn hospita Violet Shenton, en pleegt daarna zelfmoord. De producer zit diep in financiële zorgen. Ook worstelt hij met zijn homoseksualiteit. Robert George Meek wordt geboren op 5 April 1929 in Newent, Gloucestershire, en is het meest bekend als producer van het nummer Telstar van de Tornadoes. Als kind raakt Joe Meek geïnteresseerd in radio en elektronica. Als soldaat bij de Royal Air Force wordt hij radartechnicus. Later krijgt hij een baan als geluidstechnicus in de IBC Studios in Londen. Met de auteursrechten van een b-kantje van een hit van Tommy Steele, begint hij zijn eigen platenmaatschappij, Triumph. Zijn zijn eerste Britse hit als producer is Angela Jones van Michael Cox. Zijn eerste Britse nummer 1 is Johnny Remember Me van John Leyton. Joe Meek is ook producer voor Mike Berry, die begeleid wordt door The Outlaws. Drummer Clem Cattini komt een auditie doen voor The Outlaws in 1961, maar Meek besluit met hem de kern te vormen van een nieuwe instrumentale groep, waarmee hij The Shadows wil beconcurreren. Leadgitarist Alan Caddy komt van een andere begeleidingsgroep, The Pirates, die met Johnny Kidd samenwerken. Joe Meek voegt daar zijn beschermeling, Heinz Burt, een Duitse zanger die in Southampton woont, aan toe als basgitarist. Verder zijn er nog ritmegitarist George Bellamy en orgelspeler Roger LaVerne. The Tornadoes worden eerst de begeleidingsgroep van zanger Billy Fury, maar in 1962 mogen zij van Joe Meek in zijn studio aan Caledonian Road in Noord Londen, zelf een plaat maken. Hun eerste single, Love And Fury, wordt geen hit. Hun tweede single, Telstar komt daarentegen in de UK op 4 Oktober op nummer 1 te staan, uitgerekend op de vijfde verjaardag van de allereerste satelliet, de Russische Sputnik I. De dood van Meek is ook het einde van The Tornadoes. Telstar haalt de eerste plaats van de Amerikaanse Hot 100 in december 1962, en blijft daar drie weken staan. Het is ook een nummer 1-hit in de UK. In België haalt het nummer eveneens de top van de hitlijst, in Nederland blijft het nummer steken op de derde plaats. Bobby Rydell maakt er later ook een gezongen versie van. Dat Joe Meek uitgerekend op 3 Februari zelfmoord pleegt, de sterfdag van Buddy Holly, is geen toeval. Meek is een ontzettende bewonderaarbvan Buddy Holly. Joe Meek is 38 jaar geworden.


Lila Martine Ina Akkerman wordt op 3 Februari 2007 geboren als dochter van Tim Akkerman en zijn vriendin Stephanie. Volgens de kersverse vader, de zanger van Di-rect, is de bevalling goed verlopen. Di-rect treedt de avond voor de geboorte op in Veenendaal. In de pauze wordt Tim Akkerman vertelt dat de vliezen van zijn vriendin zijn gebroken. Na het optreden gaat hij met spoed naar het ziekenhuis waar hij nog op tijd is voor de bevalling. De naam Lila, die wordt uitgesproken als de kleur, is gekozen omdat de ouders de klank mooi vinden. "Dat je niet denkt dat het mijn favoriete kleur is," aldus Tim Akkerman. Het stel treedt op 7 Juli 2007 op een kasteel in de Belgische Ardennen met elkaar in het huwelijk.


Green Tambourine van The Lemon Pipers staat op 3 Februari 1968 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 in Amerika. Het nummer is geschreven door Shelly Pinz, die op het idee komt na een artikel gelezen te hebben over een straat muzikant die zijn geld ophaalt met een tambourine. Green Tambourine wordt ook opgenomen door de groep The Peppermint Rainbow, waarin Shelly Pinz in speelt. In Nederland komt Green Tambourine in Maart 1968 tot een negende plaats.


Voor de eerste keer in de Engelse popgeschiedenis staat in de Top 3 van de Britse hitlijst van 3 Februari 1990 geen Engelse, of Amerikaanse artiest genoteerd. Op nummer 3 staat het Belgische Technotronic (ft. Ya Kid K) met Get Up (Before The Night Is Over), nummer twee is de Australische Kylie Minogue met Tears On My Pillow en op nummer 1 staat de Ierse Sinead O'Connor met het door Prince geschreven Nothing Compares To U. Voor Sinead O'Connor is het haar eerste nummer 1 hit.


Vanaf 3 Februari 1967 ligt het nummer I Was Kaiser Bill's Batman van Whistling Jack Smith in de platenwinkel. I Was Kaiser Bill's Batman is op 9 Januari 1967 door de Engelse Mike Sammes Singers voor de grap opgenomen in Londen. Mike Sammes vindt de opname echter zo geslaagd dat hij besluit het nummer op single uit te brengen. Dit gebeurt echter niet onder de naam The Mike Sammes Singers, maar als Whistling Jack Smith. Bill Moeller, de roadmanager van Unit 4+2, wordt ingehuurd om de single te playbacken in televisieprogramma's. I Was Kaiser Bill's Batman komt op 2 Maart 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vijfde plaats. In Nederland is I Was Kaiser Bill's Batman goed voor een tweede plaats in de Top 40.


Op 3 Februari 1979 komt Maak Van Uw Scheet Een Donderslag van De Breedbekkikkers op nummer 32 binnen in de Nederlandse Top 40. Deze carnavalssingle van Herman Brood, met op de B-kant Hete Tranen Vissersvet, bereikt de zeventiende plaats. De Breedbekkikkers zijn een carnavaleske Nederlandstalige band, bestaande uit zanger Herman Brood (1946-2001) en de leden van zijn toenmalige Wild Romance. Alhoewel de gehele band met kikkerkoppen getooid de podia betreed, is, zeker vanwege het stemgeluid van Brood, voor velen van begin af aan duidelijk wie de werkelijk betrokken personen zijn. Na Maak Van Uw Scheet Een Donderslag volgt een jaar later de single Hou Ermee Op Voordat Het Te Laat Is. Aan dit laatste nummer wordt meegewerkt door dichter Johnny van Doorn.


Kurt Demmler overlijdt op 3 Februari 2009 in zijn cel in de gevangenis van Moabit in Berlijn ten gevolge van zelfdoding door ophanging. De voormalige Oost-Duitse zanger, liedjesschrijver en tekstdichter is op 4 Augustus 2008 gearresteerd op verdenking van sexueel misbruik van zes kinderen in de periode Augustus 1995 - November 1999. De eerste zittingsdag is op 22 Januari 2009 voor het Berliner Landesgericht. Kurt Demmler wordt op 12 September 1943 in Posen in Oost-Duistland, als zoon van een artsenechtpaar, geboren. Hij groeit op in Cottbus en woont vanaf 1956 in Klingenthal. Demmler wordt verpleegkundige in het ziekenhuis van Schöneck. Na zijn studie medicijnen aan de Karl Marx Universiteit in Leipzig, vestigt hij zich als arts in een polikliniek in die plaats. Zijn muzikale loopbaan begint pas in 1965. Vanwege zijn kritische teksten ondervind hij veel tegenwerking van de overheid. Zijn optredens met het Louis Fürnberg Ensemble op de universiteit zijn 'besmet'. In 1971 makkt hij zijn plaatdebuut met Kurt Demmler - Lieder. Er volgen nog een aantal albums; waaronder Die Lieder Des Kleinen Prinzen, gebaseerd op Saint Exupéry's Der Kleinde Prinz. Kurt Demmler schrijft in totaal zo'n 10.000 songteksten geschreven. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor o.m. Nina Hagen, Die Puhdys, Karat, Karl Gott, Katja Ebstein, Gaby Rückert, Inka Bause en Pankow. Naast zijn artistieke activiteiten is Demmler ook politiek actief. Zo hoort hij in 1976 tot de groep van ondertekenaars van de protestresolutie tegen de uitburgering van Wolf Biermann uit de DDR. Ook ondersteund hij een resolutie van rockmusici en songschrijvers ten behoeve van democratisering en persvrijheid in zijn land. Op 4 November 1989 spreekt Kurt Demmler op een grote demonstratie in Oost-Berlijn en zingt in dat kader zijn lied Irgendeiner Ist Immer Dabei, een ironische aanval op de alom aanwezige Stasi-spionnen. Kurt Demmler is 65 jaar geworden.


Omdat zij een zware keelontsteking heeft gaat het concert van Sharika in het Gelredome in Arnhem op 3 Februari 2007 niet door. De Colombiaanse zangeres heeft naast een zware keelontsteking, waar zij al enige dagen last van heeft, ook nog hoge koorts. Gezien de verslechtering van haar conditie wordt op het laatste moment besloten het concert niet door te laten gaan. Voor Sharika is dit een grote teleurstelling omdat het optreden in Arnhem het grootste is van haar Europese tournee. Sharika komt op 17 Maart 2007 alsnog naar het uitverkochte Gelredome.


Op 3 Februari 2004 geeft Janet Jackson de video-opname vrij waarin zij haar excuses aanbiedt voor het spraakmakende incident met Justin Timberlake in de pauze van de Super Bowl 2004. Aan het slot van hun live-optreden op 1 Februari 2004 rukt Justin Timberlake bij Janet Jackson een deel van haar leren topje af. Hierop komt haar rechterborst een paar seconden volop in beeld. "The decision to have a costume reveal at the end of my halftime show performance was made after final rehearsals. MTV was completely unaware of it. It was not my intention that it go as far as it did. I apologize to anyone offended, including the audience, MTV, CBS and The NFL", aldus de zangeres. Janet Jackson en Justin Timberlake staan na het incident nog altijd op de gastenlijst voor de show rond de Grammy Awards 2004. "Als wij iedere controversiële artiest zouden weren, zou er niemand optreden", aldus de organisatie. Justin Timberlake treedt op met Black Eyed Peas. Janet Jackson kondigt alleen een winnaar aan. Ook de uitreiking van de Grammy Awards op 8 Februari 2004 is te zien op de Amerikaanse televisie. De televisiebeelden zullen, om onaangename verrassingen te voorkomen, met een vertraging van vijftien seconden worden uitgezonden. Lycos, een zoekmachine voor internet, meldt een nieuw record. Het Super Bowl-incident rond Janet Jackson is de meest aangevraagde gebeurtenis in één etmaal. Tot dan toe zijn de aanslagen op 11 September 2001 het meest aangevraagd bij Lycos.


Nadat zij is aangehouden voor te hard rijden, wordt Queen Latifah (geb. als Dana Elaine Owens) op 3 Februari 1996 gearresteerd door de politie van Californië. Na controle van haar auto vindt de politie een verstopt wapen en marihuana. Het komt de zangeres/rapster/actrice op twee jaar voorwaardelijk te staan.


The Funk Brothers staan op 3 Februari 2004 in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. The Funk Brothers zijn, op twee na, de muzikanten die spelen op de meeste Motown-platen uit de jaren zestig. De film Standing In The Shadows Of Motown heeft het belang van hun inbreng aangetoond. Drummer Benny Benjamin en bassist Jamie Jamerson zijn overleden. De overige musici zijn voor het eerst als The Funk Brothers op tournee. De oude rotten treden op in Engeland, Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden, België en Nederland. Soul legende Isaac Hayes zou op deze Europese tournee ook meedoen met The Funk Brothers. Op het laatste moment moet Hayes afzeggen, hij kan de live-data niet inpassen in zijn agenda. Billy Preston is de vervanger voor Isaac Hayes. Ook Steve Winwood werkt mee aan de Europese live-optredens van The Funk Brothers. Op 10 Februari 2004 verschijnt de CD The Best Of The Funk Brothers (The Millennium Collection). Hierop staan instrumentale versies van Motown-hits als Papa Was A Rolling Stone, What's Going On, Nowhere To Run en How Sweet It Is (To Be Loved By You).


Bob Dylan neemt op 3 Februari 1961, in East Orange in New Jersey, de nummers San Franciso Bay Blues ( van Jesse Fuller) en Jesus Met The Woman At The Well (trad./ Rev. Gary Davis) op. Het zijn de eerste twee nummers die Bob Dylan ooit heeft opgenomen.


Op 3 Februari 2006 wordt bekend gemaakt dat Sheryl Crow en Lance Armstrong hun verloving beëindigen. In een verklaring laten de Amerikaanse zangers en de zevenvoudige winnaar van de Tour De France weten dat zij met diepe liefde en respect voor elkaar uit elkaar gaan. Sheryl Crow en Lance Armstrong hadden in September 2005 hun verloving aangekondigd.


Het dan voor de tweede keer gehouden Nationaal Songfestival wordt op zondag 3 Februari 1957 op de televisie uitgezonden. De presentatie is, ook voor de tweede keer, in handen van Karin Kraaykamp. De kandidaten, John de Mol, Marcel Thielemans, Hea Sury en Corry Brokken moeten elk twee nummers zingen. John de Mol zingt Hiep Hiep Hiep Hoera en Havannah Is Zo Ver Weg, Marcel Thielemans Ik Weet Nog Goed en Simpe Sampe Sompe, Hea Sury De Bromtol en Een Liedje Van Niks en Corry Brokken zingt Net Als Toen (van Willy van Hemert en Guus Jansen Sr.) en De Messenwerper (van Pi Scheffer en Alexander Pola). Aanvankelijk zou Corry Brokken andere nummers zingen, maar Piet te Nuyl, de producer van dit Nationaal Songfestival, vindt die niet sterk genoeg. Te Nuyl laat Corry Brokken twee andere nummers kiezen. Net Als Toen, met Sem Nijveen op viool, wint de voorronde. Met dit nummer wint Corry Brokken ook de internationale finale van het Eurovisie Songfestival die op 3 Maart 1957 in Frankfurt-am-Main in West-Duitsland wordt gehouden.


Jimmy Dorsey staat op 3 Februari 1941 met zijn orkest in de studio om het nummer Amapola op te nemen. De zang wordt verzorgd door Helen O'Connell en Bob Eberly. De 78 toerenplaat komt op 15 Maart 1941 binnen in de Amerikaanse hitparade, en staat vanaf 29 Maart 1941 tien weken op de eerste plaats.


Op 3 Februari 2007 treedt Take That op in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Tijdens deze speciale avond waar ook Lionel Richie, Lucie Silvas en Ilse DeLange optreden kunnen fans onder leiding van Ivo Niehe aan hun idolen vragen stellen. Ivo Niehe treedt zelf ook op met zijn band die bestaat uit vijf vrouwelijke muzikanten. Opnamen van deze avond worden later door de TROS op Nederland 1 uitgezonden.


The Jimi Hendrix Experience staat op 3 Februari 1967 in de Olympic Studios in Londen om het nummer The Wind Cries Mary op te nemen. The Wind Cries Mary wordt in eerste instantie even snel opgenomen als een demo, in de laatste 20 minuten van de Purple Haze sessie. Maar nadat Jimi Hendrix een paar gitaar overdubs heeft gedaan wordt het nummer op 5 Mei 1967 als single uitgebracht. Het wordt de derde hit voor The Jimi Hendrix Experience. De single komt op 11 Mei 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats. In Nederland blijft The Wind Cries Mary op de zevende plaats steken.


Op 3 Februari 1964, de zeventiende verjaardag van hun gitarist Dave Davies, maken The Kinks hun Engelse televisiedebuut in het programma Ready Steady Go! The Kinks die dan naast Dave Davies bestaan uit zijn broer, zanger/gitarist Ray Davies, drummer Mick Avory en bassist Peter Quaife spelen het nummer Long Tall Sally.


Op 3 Februari 2003 wordt in Engeland door Granada Television de veelbesproken documentaire Living With Michael Jackson, van journalist Martin Bashir uitgezonden. Bashir heeft Michael Jackson acht maanden lang gevolgd. "Viewers will not believe what they're seeing", aldus een woordvoerder van de Granada Television. Martin Bashir heeft de volledige medewerking van Michael Jackson, op voorwaarde dat hij de popster eerlijk neerzet. In zijn voice-over, die overvloedig voorkomt in de documentaire, is Bashir echter veel kritischer en harder over Jackson dan in zijn rechtstreekse gesprekken. Van aangezicht tot aangezicht beperkt Bashir zich in de film meestal tot een vriendelijk en verbaasd "O really?", als Jackson weer eens een bekentenis doet.


De leden van Rowwen Hèze krijgen op 3 Februari 2006, uit handen van burgemeester Kees van Rooij, de Legpenning van de Limburgse gemeente Horst Aan De Maas. Het is de eerste keer dat dit gemeentelijke ereteken wordt uitgereikt. Rowwen Hèze krijgt de Legpenning, omdat zij hebben bijgedragen aan de naamsbekendheid van Horst Aan De Maas. De groepsleden komen uit America, een kerkdorp binnen de gemeente Horst Aan De Maas.


Na dertig minuten te hebben opgetreden loopt Jesse Winchester op 3 Februari 1990 in Atlanta onverwacht van het podium. Een paar dagen later maakt de Canadese zanger bekend nooit meer te zullen optreden. De folkzanger die in 1970 debuteert met het album Jesse Winchester bereikt nooit het grote publiek, maar wordt door collega muzikanten en door popcritici als zanger en vooral als componist hoog aangeslagen.


The Hit Factory, één van de bekendste en grootste opnamestudio's in New York, gaat haar deuren gaat sluiten. Dit nieuws wordt op 3 Februari 2005 bekend gemaakt. The Hit Factory verhuist naar de vestiging in Miami, die is gehuisvest in de voormalige Criteria Recording-studio's. In 1999 is dit gebouw overgenomen door de Hit Factory. Sinds 1975 is de Hit Factory één van de meest gerespecteerde studio's ter wereld. Sterren als Michael Jackson, John Lennon, Barbra Streisand, Tony Bennett, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Madonna en U2 hebben er albums opgenomen. Producers en technici hebben altijd hun waardering uitgesproken voor de faciliteiten. De sluiting van de Hit Factory is een teken des tijds. Fusies in de muziekindustrie en afgeslankte budgetten hebben consequenties voor het opnameproces. De opkomst van goedkope digitale audio-apparatuur biedt ook amateurs talrijke mogelijkheden kwalitatief hoogstaande muziekproducties aan te bieden. Eind Februari 2005 sluit The Hit Factory definitief haar deuren. Het laatste album wat er wordt opgenomen is Octavarium van Dream Theater waarvan de opnamen op 25 Februari 2005 worden afgerond. In December 2006 begint makelaardij Stribling & Assocs met het adverteren voor 27 appartementen die in het gebouw moeten komen. Prijzen beginnen bij $1 miljoen.


Sinéad O'Connor kondigt op 3 Februari 1991 aan dat zij de show rond de uitreiking van de 31ste Grammy Award uitreiking op 20 Februari 1991 in Los Angeles niet zal bijwonen. Ook zal zij een eventuele Grammy weigeren. Voor de Ierse zangeres vertegenwoordigt de prijsuitreiking valse en negatieve materialistische waarden. Sinead O'Connor is met het album I Do Not Want What I Haven't Got, met daarop de hit Nothing Compares 2 U, genomineerd in 4 categorieen. UIteindelijk wint zij een Grammy voor in de categorie Best Alternative Music Performance. De andere genomineerde zijn: Laurie Anderson (Strange Angels), Kate Bush (The Sensual World), The Replacements (All Shook Down) en World Party (Goodbye Jumbo).


Op 3 Februari 1964 wordt het nummer Fun, Fun, Fun van The Beach Boys uitgebracht. De single komt op 15 Februari 1964 binnen in de Billboard Hot 100. Op 21 maart 1964 wordt de vijfde plaats bereikt. The Beach Boys hebben Fun, Fun, Fun op 1 Januari 1964 in de Western Recording-studio in Hollywood opgenomen. De B-kant, een cover van Why Do Fools Fall In Love van Frankie Lymon & The Teenagers uit 1956, is op 8 januari 1964 in de Gold Star Studio in Hollywood op de band vastgelegd.


Michael Jackson maakt op 3 Februari 1992 bekend dat hij een nieuwe wereldtournee gaat maken. De Dangerous World Tour gaat op 27 Juni 1992 in het Olympisch Stadion in München in Duitsland van start, en wordt gesponsord door Pepsi Cola. Het laatste concert is op 11 November 1993 in Mexico-Stad. Het concert op 1 Oktober 1992 in Boekarest wordt door het Amerikaanse TV station HBO uitgezonden op radio en televisie. De TV-special, die in 60 landen is uitgezonden, kijgt de hoogste kijkdichtheid in de geschiedenis van HBO. Michael Jackson krijgt naar aanleiding hiervan een Cable Ace Award. Het optreden verschijnt als DVD in de verzamelbox Michael Jackson The Ultimate Collection uit 2004. In Augustus 2005 verschijnt het optreden ook als los verkrijgbare DVD onder de titel Michael Jackson - Live In Bucharest.


Op 3 Februari 1966 treedt Carl Wilson in Los Angeles in het huwelijk met Annie Hinsche. Uit dit huwelijk worden twee zoons geboren: Jonah (22 Maart 1969) en Justin (18 Ooktober 1971). In 1980 gaan de Beach Boy en Annie Hinsche uit elkaar. Carl Wilson hertrouwt op 8 November 1987 met Gina, een dochter van zanger Dean Martin. Carl Wilson overlijdt op 6 Februari 1998, op 51 jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.


De NTS zendt op 3 Februari 1966 de vierde voorronde van het Nationaal Songfestival uit op Nederland 2. Bob Bouber zingt drie eigen nummers: Nog Wel Bedankt, Jij Bent Een Raadsel en Jouw Eerste Concert. Op zaterdag 5 Februari 1966 eindigt de voormalig zanger van ZZ & De Maskers in de nationale finale op een derde plaats. Voor het nummer Nog Wel Bedankt krijgt Bouber slechts drie punten.


Vanaf 3 Februari 1967 ligt het nummer There's A Kind Of Hush van Herman's Hermits in de Engelse platenwinkels. There's A Kind Of Hush is geschreven door Les Reed en Geoff Stephens, en in 1966 als eerste opgenomen door de New Vaudeville Band voor het album Winchester Cathedral. Co-auteur Geoff Stephens is dan lid van deze band. There's A Kind Of Hush van Herman's Hermits komt op 9 Februari 1967 de Engelse hitparade binnnen, en bereikt de zevende plaats. In Amerika is de groep uit het Engelse Manchester populairder dan in eigen land. In de Billboard Hot 100 bereikt There's A Kind Of Hush de vierde plaats.


Lynn Anderson ontvangt op 3 Februari 1971 in Amerika een gouden plaat voor haar single Rose Garden. Rose Garden geschreven door Joe South, die het nummer in 1968 zelf al opneemt op zijn album Introspect. Toch is het niet Joe South zelf die Rose Garden als eerste opneemt, maar de zanger Dobie Gray. Zijn versie wordt wel geproduceerd door Joe South. Rose Garden van Lynn Anderson is op 28 November 1970 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt op 13 Februari 1971 de derde plaats als hoogste notering.

David Bowie houdt op 3, 4 en 5 Februari 1966 in de Marquee Club in Londen audities voor een nieuwe band. De keuze valt uiteindelijk op John 'Hutch' Hutchinson (gitaar), Derek 'Dek' Fearnley (basgitaar), John 'Ego' Eager (drums) en Derek 'Chow' Boyes (toetsen). De band wordt The Buzz genoemd. De naam Buzz is bedacht door Earl Richmond, een disjockey van Radio London. David Bowie & The Buzz maken op 10 februari 1966 hun debuut in de Mecca Ballroom in Leicester.


The Beatles beginnen op 3 Februari 1968 in de Abbey Road Studio in Londen met de opname van Lady Madonna. De single wordt geproduceerd door George Martin met technische assistentie van Ken Scott en Richard Lush. Het (piano) intro is afkomstig van het nummer Bad Penny Blues, van de Britse Jazz musicus Humphrey Lyttelton. Bad Penny Blues is destijds geproduceert door George Martin. Lyttelton maakt er geen probleem van dat The Beatles het intro gebruiken, ook hij heeft het niet van zichzelf maar van ene Dan Burley. Paul McCartney komt op het idee voor Lady Madonna, na het zien van een foto in een tijdschrift. Op de foto is een Afrikaanse vrouw te zien met haar baby. De foto heeft als onderschrift Mountain Madonna. Paul McCartney: "This isn't right, it should be Lady Madonna". Lady Madonna ligt vanaf 15 Maart 1968 in de platenwinkels. Op de B-kant staat The Inner Light, een compositie van George Harrison die hij op 12 Januari 1968 in India heeft opgenomen. Harrison wordt op dit nummer begeleid door een groot aantal Indiase muzikanten. Lady Madonna komt op 23 Maart 1968 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de derde plaats.


Na het optreden van de G.A.C. Winter Show Tour in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa besluiten Buddy Holly, Ritchie Valens, J.P. Richardson, bekend als The Big Bopper, en Waylon Jennings in de vroege ochtend van 3 Februari 1959 om niet met de koude toerbus naar hun volgende bestemming in Moorhead in Minnesota te gaan. Zij huren een vliegtuigje dat hen naar het vliegveld in Fargo in North Dakota zal brengen. Er is plaats voor slechts drie personen. De vier besluiten om deze plaatsen te tossen. Waylon Jennings is de verliezer. De Beechcraft Bonanza, bestuurd door de 21-jarige piloot Roger Peterson, komt vijf minuten na de start om één uur 's nachts in een zware sneeuwstorm terecht en verongelukt in een maïsveld in de buurt van Mason City in Iowa. Niemand overleeft de ramp. Volgens Don McLean zou American Pie de naam zijn van het verongelukte vliegtuig. De Beechcraft Bonanza, model 35, blijkt alleen een serienummer te hebben: D-1019.


Twintig jaar nadat Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson zijn omgekomen bij een vliegtuig ongeluk worden zij op 3 Februari 1979 tijdens een bijeenkomst in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa herdacht. De avond wordt gepresenteerd door Wolfman Jack. Er zijn optredens van ondermeer Del Shannon, The Drifters, Niki Sullivan en Jimmy Clanton. Niki Sullivan is één van de originele leden van Buddy Holly's begeleidingsgroep The Crickets. Vanaf 1979 wordt er voortaan elk jaar een herdenkingsavond georganiseerd in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa.


Op 3 Februari 1989 wordt in Fargo, North Dakota herdacht dat dertig jaar geleden het vliegtuig met Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper is verongelukt. Ruim 1700 fans wonen deze herdenking bij. Bobby Vee verzorgt een optreden met The Crickets. De zanger heeft op 3 Februari 1959 de plaats van Buddy Holly overgenomen bij het volgende optreden van de G.A.C. Winter Show Tour in Moorhead in Minnesota. Het is voor Bobby Vee het begin van zijn succesvolle carriëre.


Op de 47ste sterfdag van Buddy Holly, 3 Februari 2006, maakt zijn weduwe Maria Elena Holley bekend dat zij enkele van zijn persoonlijke bezittingen zal verkopen. Dit gebeurt op 14 en 15 April 2006 tijdens een veiling in Dallas in Texas. "Ik wil dat de fans van Buddy Holly iets van hem kunnen bezitten", aldus Maria Elena Holley. Volgens het veilinghuis moet een horloge van Buddy Holly een bedrag met zes cijfers kunnen opbrengen.


De single I Want To Hold Your Hand en het album Meet The Beatles van The Beatles bereiken beide op 3 Februari 1964 in Amerika de gouden status. I Want To Hold Your Hand is op 17 Oktober 1963 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen, en wordt op 13 Januari 1964 uitgebracht. I Want To Hold Your Hand, met op de B-kant I Saw Her Standing There, komt op 18 Januari 1964 binnen in de Billboard Hot 100 en staat vanaf 1 Februari 1964 zeven weken op de eerste plaats. Het album Meet The Beatles is op 20 Januari 1964 uitgebracht. De LP staat vanaf 15 Februari 1964 elf weken op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard. Op Meet The Beatles staan de volgende nummers: I Want To Hold Your Hand, I Saw Her Standing There, This Boy, It Won't Be Long, All I've Got To Do, All My Loving, Don't Bother Me, Little Child, Till There Was You, Hold Me Tight, I Wanna Be Your Man en Not A Second Time.


Op 3 Februari 1987 wordt een optreden van The Beastie Boys op de campus van de Universiteit van Californië in San Diego afgelast. De directie van de Universiteit is bang voor rellen.


The Ramones staan op 3 Februari 1996 in de Brixton Academy voor het laatst op een Engels toneel. Op 16 Maart 1996 is het voor de allerlaatste keer dat The Ramones optreden. Dit afscheidsconcert heeft plaats in Buenos Aires in Argentinië. De New-Yorkse punk-band heeft een jaar eerder bekendgemaakt het na 21 jaar wel genoeg te vinden.


The Edge richt op 3 Februari 2006 de stichting Music Rising op. Music Rising wil muzikanten in New Orleans helpen die hun instrumenten hebben verloren tijdens de orkaan Katrina in augustus 2005. De gitarist van U2 heeft goede herinneringen aan New Orleans. Het is de stad waar hij de funkmuziek heeft ontdekt. Bij een bezoek aan New Orleans in November 2005 heeft hij zich voorgenomen de muzikanten in de stad te helpen. Samen met ondermeer The Music Cares Foundation en de gitarenfabrikant Gibson Guitar heeft The Edge de stichting Music Rising opgericht.


Chiel Montagne (Bert van Rheenen) komt op 3 Februari 1972 binnen in de Tipparade van Radio Veronica met zijn single Marja. Op de B-kant van deze single staat het nummer Morgen Misschien. Zowel Marja als Morgen Misschien zijn al in 1969 in een andere versie verschenen op een album waarop Chiel Montage zijn eigen gedichten declameert. Montagne wordt begeleid door Jan Akkerman, die ondermeer gitaar en piano speeltt. "Voor mij is hij de grootste gitarist die Nederland heeft voortgebracht", schrijft Chiel Montagne op de hoes. Onder productionele leiding van Tim Griek is deze LP in de Bovema-studio in Heemstede opgenomen. Nadat Chris Pilgram de plaat heeft gehoord, vraagt hij aan Chiel Montagne of hij muziek mag maken op Marja om dit nummer vervolgens op single uit te brengen. "Wie gaat het zingen?", vraagt Chiel Montagne. "Jij", antwoordt Chris Pilgram. Marja wordt geen hit.


Op 3 Februari 1964 is de Amerikaanse zanger Ben E. King voor het eerst in Engeland. Hij brengt promotie-bezoeken aan enkele radio- en televisiestations. Ben E. King wordt geboren als Benjamin Earl Nelson. Twee van zijn grootste hits zijn Stand By Me en Spanish Harlem, die beide zijn opgenomen in The Rock And Roll Hall of Fame's 500 Songs That Shaped Rock And Roll lijst en beide ook worden onderscheiden met een Grammy Hall Of Fame Award.


Jan Berry en Dean Torrence vormen eind jaren 50, begin jaren 60 het duo Jan & Dean. Dead Man's Curve, een televisie-film gebaseerd op de carriëre van Jan & Dean, wordt op 3 Februari 1978 voor het eerst door ABC in Amerika uitgezonden. Nadat de film in de zomer van 1979 in Nederland door Veronica op televisie is vertoond, komt hun aloude hit Surf City op 25 Augustus 1979 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de derde plaats. Op 27 Maart 2004 overlijdt in een ziekenhuis in Los Angeles Jan Berry. Op 12 april 1966 rijdt Jan Berry zichzelf bijna dood als hij met zijn Corvette op een vrachtwagen inrijdt. Sindsdien is hij gekluisterd aan een rolstoel. Jan Berry is 62 jaar geworden.


Na een lange serie voorronden, die begin 1970 door de Waalse televisie zijn georganiseerd, wordt het liedje Viens L'Oublier van Jean Vallee op 3 Februari 1970 gekozen om België te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Jean Vallee ktijgt tijdens deze finale, die op 21 Maart 1970 wordt gehouden in het RAI-gebouw in Amsterdam, slechts vijf punten en eindigt, met Monaco en Italië, op een gedeelde achtste plaats.


Pedro Knight overlijdt op 3 Februari 2007 in het Methodist Hospital in Arcadia, Californië. Pedro Knight Caraballo wordt op 30 September 1921 geboren. De Cubaans-Amerikaanse trompettist is de weduwnaar van de Cubaanse zangeres Celia Cruz maar ook haar musical director en manager. Pedro Knight en Celia Cruz ontmoeten elkaar in de jaren vijftig in Havana. Knight is dan trompettist en Cruz zingt voor één van Cuba's populairste bands uit die tijd, La Soñora Matancera. In 1960 verlaten zij Cuba en vertrekken naar Miami, Florida waar zij in 1962 met elkaar in het huwelijk treden. Pedro Knight is tot het overlijden van Celia Cruz op 16 Juli 2003 haar manager en orkestleider. Na de dood van zijn vrouw gaat het met Knight niet goed. Hij krijgt geregeld last van hartinfarcten en heeft ook diabetes. In 2004 bekend Knight tegen de Miami Herald: "Soms wilde ik dat het ook mijn tijd is, zodat ik bij haar kan zijn." Pedro Knight is 85 jaar geworden.


Op 3 Februari 1962 wordt door de Britse commerciële omroep ABC van tien voor zes tot half zeven 's avonds een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. In het door Brian Matthew gepresenteerde populaire programma zijn omdermeer Bobby Vee, Valerie Masters, Ronnie Carroll, The Big Ben Trad Band, Tommy Bruce en Susan Maughan te gast.


Muziekjarige van 3 Februari

1927: Val Doonican - Entertainer Ierland
1938: Tony Marshall (Herbert Anton Hilger) - Zanger Duitsland
1943: Dennis Edwards - The Temptations Zanger
1943: Eric Haydock - The Hollies Bas
1943: Shawn Phillips - Zanger USA
1944: Kjeld Wennick - Jan & Kjeld Zanger
1945: Willeke Alberti - (Willy Albertina Verbruggen) - Zangeres Nederland
1946: Stan Webb - Chicken Shack Gitaar
1947: Dave Davies - The Kinks Gitaar
1947: Koos Alberts - (Koos Krommenhoek) - Zanger Nederland
1947: Melanie (Safka) - Zangeres USA
1949: Jim Lockhart - Horslips Piano
1949: Oscar Benton - Zanger Nederland
1957: Tony Butler - Big Country Bas
1959: Lol Tolhurst - The Cure Toetsen
1990: Sean Kingston - (Kisean Anderson) - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten