Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 jan. 2013

Muziekgeschiedenis van 23 Januari

Op 23 Januari 1965 staat Petula Clark (geboren als Sally Clark) op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Downtown. Het is voor de eerste keer sinds 1952, Vera Lynn met Auf Wiederseh'n Sweetheart, dat een Engelse zangeres weer bovenaan de hitlijst in Amerika staat. Downtown is geschreven door de Engelse songschrijven en producer Tony Hatch, die ook de volgende hit, I Know A Place, schrijft voor Petula Clark. Bij de 7e uitreiking van de Grammy Awards in 1964 krijgt Petula Clark, in de categorie Best Rock & Roll Recording, een Grammy voor het nummer. In 2003 wordt Downtown opgenomen in The Grammy Hall Of Fame.


Steel Mill speelt op 23 Januari 1971, in de Upstage Club in Asbury Park in New Jersey, hun laatste show. Zanger en gitarist Bruce Springsteen verlaat de band om een nieuwe groep op te richten. Bruce Springsteen begint zijn carriere in 1965 bij The Castiles en na een kort bezoek aan de Ocean County Community College gaat hij bij de groep Steel Mill spelen. Daarna komen The Bruce Springsteen Jam, Dr. Zoom & The Sonic Boom, The Bruce Springsteen Band en uiteindelijk Bruce Springsteen & The E Street Band. The E Street Band bestaat dan uit: David Sancious (toetsen), Gary Tallent (bas), Clarence Clemons (saxofoon), Steven Van Zandt (gitaar), Danny Federici (toetsen) en Vini Lopez (drums).


Dawn staat op 23 Januari 1971 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Knock Three Times. Dawn heeft dan al een hit gehad met het nummer Candida, dat ingezongen is door zanger Tony Orlando (geb. als Michael Anthony Orlando Cassavitis) De achtergrondzang voor Candida wordt later ingezongen door de zangeressen Telma Hopkins en Joyce Vincent Wilson. Dawn is vernoemd naar Stacy Dawn Siegel, de dochter van Tokens lid Jay Siegel (Nr 1. hit met The Lion Sleeps Tonight). Voor de opvolger van Candida wordt dezelfde methode gebruikt. Tony Orlando en Telma Hopkins en Joyce Wilson ontmoeten elkaar pas voor het eerst nadat Knock Three Times een millionseller is geworden. Vanaf dat mnoment gaat het trio onder de naam Tony Orlando & Dawn verder, en volgen er nog hits als Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree, Say Has Anybody Seen My Sweet Gypsy Rose en Who's In The Strawberry Patch With Sally.


Op 23 Januari 1969 begint Elvis Presley aan de laatste dag van een zes dagen durende opnamesessie in de American Studios in Memphis, Tennessee. De opnamen zijn op 13 Januari 1969 van start gegaan. Omdat Elvis Presley koorts heeft en ook een ontsteking aan zijn amandelen worden de opnamen vanaf 16 Januari 1969 drie dagen onderbroken. Op 23 Januari 1969 worden onder productionmele leiding van Chips Moman de volgende nummers opgenomen: Without Love, I'll Hold You In My Heart, I'll Be There en Suspicious Minds. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat Elvis Presley weer in Memphis plaatopnamen maakt.


De zanger Shane Fenton treedt op 23 Januari 1974 voor het eerst op onder zijn nieuwe naam Alvin Stardust. Shane Fenton wordt op 27 September 1942 in Londen geboren als Bernard William Jewry, en begint zijn carierre begin jaren 60 als zanger bij Shane Fenton & The Fentones. Hij veranderd uiteindelijk zijn naam in Alvin Stardust om aansluiting te vinden bij de dan populaire Glamrock. Zijn act lijkt veel op die van zestiger-jaren ster Dave Berry. Als Alvin Stardust scoort hij hist als My Coo Ca Choo, Red Dress en You, You, You. In 1981 scoort Alvin Stardust een nummer 1-hit in Nederland met het nummer Pretend. Een jaar later heeft de zanger nog een hit in Nederland met A wonderful Time Up There en in 1985 met I Feel Like Buddy Holly.


Op 23 Januari 2003 staat The Edge op een heel ander podium dan hij doorgaans gewend is. De gitarist van U2 doet mee als model tijdens de Brown-Thomas International Fashion Show in het Point Theatre in Dublin. The Edge loopt over de catwalk alsof hij niets ander doet. De opbrengsten van deze benefietmodeshow zijn bestemd voor The Chernobyl Children's Project, ISPCC (The Irish Society for the Prevention of Cruelty to Children) en The Christina Noble Foundation.


Johnny Funches (midden op foto) overlijdt op 23 Januari 1998 aan de gevolgen van een longemfyseem. De originele leadzanger van de R&B groep The Dells wordt geboren op 18 Juli 1935 in Harvey Illinois. The Dells zijn ondermeer bekend van de hit Oh What A Nite, die mede is geschreven door Johnny Funches. Na een ernstig ongeluk in 1958, waardoor de groep twee jaar niet kan optreden, besluit Johnny Funches te stoppen met The Dells. Zijn opvolger is Johnny Carter, de ex-zanger van The Flamingos. Verne Allison, Chuck Barksdale, Marvin Junior en Michael "Mickey" McGill zijn de andere leden van deze R&B-groep uit Harvey in Illinois. Zijn verdere leven werkt Johnny Funches bij Bliss & Laughlin Steel, een staalfabriek in Illinois. In 2004 worden The Dells opgenomen in The Rock And Roll Hall Of Fame. Johnny Funches is 62 jaar geworden.


In zijn woonplaats New York overlijdt op 23 Januari 2009 de Amerikaanse componist en muziektheoreticus George Perle. George Perle wordt op 6 Mei 1915 in Bayonne, New Jersey geboren en is een leerling van Ernst Krenek. Perle componeerd volgens een techniek, die hij zelf ontwikkeld, de zg. twaalftoontonaliteit, die verwant is aan de dodecafonie. Samen met Igor Stravinsky en Hans F. Redlic, stichtte Perle in 1968 het Alban Berggenootschap . In 1986 krijgt Perle de MacArthurprijs en een Pulitzerprijs voor zijn Vierde blaaskwintet. George Perle is 93 jaar geworden.Op 23 Januari 1977 wordt het album Animals van Pink Floyd uitgebracht. Animals is de opvolger van het succesvolle Wish You Were Here uit 1975. Twee nummers, Raving And Drooling en You've Got To Be Crazy die Pink Floyd jaren geleden al heeft geschreven, worden omgedoopt tot respectievelijk Sheep en Dogs. Op Animals worden varkens, honden en schapen gebruikt als metaforen voor leden van de huidige maatschappij. Inspiratiebron is het boek Animal Farm van George Orwell. Animals is opgenomen in de Britannia Row Studios in Londen, en komt op 12 Februari 1977 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album staat in de week van 26 Februari 1977 één week op de eerste plaats. Na het uitkomen van het album gaat Pink Floyd onder de naam In The Flesh Tour op tournee. Tijdens de concerten worden Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason en Ricard Wright bijgestaan door Dick Parry (saxofoon) en Snowy White (gitaar). Op 17, 18 en 19 Februari 1977 staat Pink Floyd in de Oude Ahoy Hal in Rotterdam. De setlist bestaat uit het gehele album Animals, gevolgd door een integrale uitvoering van het album Wish You Were Here. De hoes van Animals levert de nodige problemen op. Roger Waters wil perse dat het opblaasbare varken dat wordt gebruikt echt boven de Battersea Power Station in Lonen zou vliegen. Het nemen van deze foto neemt uiteindelijk drie dagen in beslag. Op de eerste dag is het fantastisch weer met een prachtige dramatische lucht, maar het opblazen van het enorme varken neemt te veel tijd in beslag en gaat halverwege ook door technische problemen de mist in. Op de tweede dag is de scherpschutter die is ingehuurd om in te grijpen mocht het misgaan wegens de kosten niet ingehuurd. Een dure misrekening, omdat door de harde wind het varken op deze tweede dag losschiet en boven Zuid-Oost London op eigen houtje rondvliegt. Gelukkig komt het varken in een weiland bij Kent terecht. Op de derde dag gaat alles naar wens. Toch worden de foto's van deze dag niet gebruikt voor de uiteindelijke hoes. De hoes van Animals is samengesteld uit foto's van de eerste dag (De fabriek met de prachtige lucht) en de laatste dag (Het varken).


Robert Plant, voormalig zanger van Led Zeppelin, begint op 23 Janauri 1988 in de Leicester University in Leicester aan een vier daagse promotie tour voor zijn nieuwe single Heaven Knows van het aanstaande album Now & Zen. De twee volgende concerten vinden plaats op de Universiteiten van Southampton en Essex. Het laatste promotieconcert, speciaal voor de pers, vindt plaats op 3 Februari 1988 in The Marquee Club in Londen. Heaven Knows, waarop ook Led Zeppelin gitarist Jimmy Page te horen is, is uitgebracht op 18 Januari 1988 en haalt de 33ste plaats in de Engelse hitlijst.


De groep Crowded House die in 1993 is gestopt komt weer bij elkaar. Dit nieuw wordt op 23 Januari 2007 door de Nieuw-Zeelandse krant The Dominion Post gemeldt. Zanger/gitarist Neil Finn en basgitarist Nick Seymour zijn dan al audities aan het houden voor een nieuwe drummer, die de opvolger moet worden van Paul Hester die op 26 Maart 2005 zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk wordt Matt Sherrod aangenomen als drummer, en speelt hij mee op het nieuwe album van Crowded House, Time On Earth, dat vanaf 2 Juli 2007 in de platenwinkels ligt.


Blues-zangeres Big Maybelle overlijdt op 23 Januari 1972, na een tijd in een diabetisch coma gelegen te hebben, in een ziekenhuis in Cleveland in Ohio aan de gevolgen van suikerziekte. Big Maybelle wordt op 1 Mei 1924 geboren als Mabel Louise Smith in Jackson, Tennessee. Op haar achtste jaar wint ze al een plaatselijke talentenjacht. In 1936 gaat Big Maybelle samenwerken met Memphis bandleider Dave Clark en een paar jaar later tourt ze door Amerika met The International Sweethearts Of Rhythm. Haar eerste plaatopname is in 1944 met het Christine' s Chatman's combo. Begin jaren 50 heeft Big Maybelle veel succes met ondermeer Gabbin' Blues, My Country Man en My Back Home. In 1955, twee jaar voordat Jerry Lee Lewis er veel succes mee heeft, neemt Big Maybelle Whole Lot of Shakin' Goin' On op. Big Maybelle is 47 jaar geworden.


Op 23 Januari 1971 komt Redbone op nummer 28 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Maggie. Maggie, met op de B-kant het nummer New Blue Sermonette bereikt een 18e plaats. Zowel Maggie als New Blue Sermonette zijn afkomstig van het album Potlatch van Redbone. Een jaar later wordt Maggie opnieuw uitgebracht als de opvolger van The Witch Queen Of New Orleans, die op 6 November 1971 een zevende plaats weet te halen. Maggie komt op 22 Januari 1972 op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 5 Februari 1972 een 15e plaats als hoogste notering.


R Kelly wordt op 23 Januari 2003 in Miami in Florida opnieuw gearresteerd op verdenking van sex met minderjarige meisjes, en het maken van kinderporno. De afgelopen jaren zijn in verschillende Amerikaanse staten al meerdere aanklachten tegen R. Kelly ingediend wegens kindermisbruik en kinderpornografie. Om die reden weigeren veel Amerikaanse radiostations zijn muziek nog te draaien. In zijn geboorteplaats Chicago loopt een onderzoek tegen R. Kelly nadat een videoband opdook waarop te zien was dat R. Kelly seksuele handelingen verrichtte met een 14-jarige dochter van een zakenpartner. Verschillende getuigen hebben bevestigd dat de personen op de videoband inderdaad R. Kelly en het meisje zijn, maar zowel R. Kelly als het betreffende meisje als haar familie ontkennen dat het 14-jarige meisje op de videoband te zien is. In juni 2002 is R. Kelly op grond van deze band aangeklaagd voor zeven gevallen van kinder pornografie, zeven gevallen van het filmen van seks met een minderjarige en zeven gevallen van het produceren van een video met kinderpornografie. Na zijn aanhouding op 23 Januari 2003 komen er nog eens 12 gevallen voor het bezit van kinderpornografie bij. De rechter staat hem wel toe om in 2004 naar de Grammy-uitreiking in Los Angeles te gaan. De aanklachten worden uiteindelijk ongegrond verklaard omdat het bewijsmateriaal illegaal is verkregen.


Door de bezoekers van de website persoonvanhetjaar.nl wordt Elvis Presley op 23 Januari 2006 op internet met 27.361 stemmen gekozen tot De Persoon Van 2005. In totaal is er 544.000 keer gestemd. Omdat Elvis Presley op 16 Augustus 1977 is overleden, worden er twee prijzen uitgereikt. Eén prijs gaat naar de fanclubsite ElvisNederland.com voor hun inzet om Elvis Presley te promoten. De tweede prijs wordt door het fanclubblad It's Elvis Time namens persoonvanhetjaar.nl naar de nabestaanden van Elvis Presley op Graceland in Memphis, Tennessee gestuurd.


Terry Kath komt op 23 Januari 1978 om het leven. De gitarist van Chicago is tijdens een feestje bij roadie Donnie Johnson zijn twee pistolen, een .38 en een 9mm, aan het schoonmalen. Johnson is bezorgd, maar Terry Kath zegt "Don't worry it's not loaded", om vervolgens het pistool tegen zijn hoofd te zetten en de trekker over te halen. Terry Kath is op slag dood. Na autopsie op het lichaam comcludeert de lijkschouwer: "Accidental gunshot wound to the head under the Influence of alcohol and drugs". Terence Alan Kath wordt geboren op 31 Januari 1946 in Chicago, Illinois. Na groepen als The Mystics en Jimmy Ford & The Executives vormt Terry Kath samen met Danny Seraphine en Walt Paradaizer de groep The Big Thing, met James Guercio als manager. Met de komst van James Pankow, Lee Loughnane, Robert Lamm en Peter Cetera verandert de naam in Chicago Transit Authority. "He was romantic and generous, but he did had an edge.He had a love for guns where it came from I have no idea, we have a loads of guns in the house. He did live his life fast. Life in the fast lane. He did had a premonition that he was going to die young that is why he lived his life so fast" aldus Terry Kath's weduwe Camelia Kath. Terry Kath is 31 jaar geworden.


Op 23 Januari 2001 wordt Mark Oliver door een rechter in Londen schuldig bevonden aan het stelen van kleding van Victoria Beckham op het Londense vliegveld Heathrow. Volgens de politie heeft de kleding van de voormalige Spice Girls zangeres, inclusief veertien paar schoenen, een totale waarde van bijna 23.000 pond sterling.


Trombonist Edward "Kid" Ory, één van de pioniers van de jazz-muziek uit New Orleans, overlijdt op 23 Januari 1973 op Hawaii aan de gevolgen van een hartaanval. Edward Ory wordt op 25 December 1886 geboren in Woodland Planation, Louisiana. Ory groeit op met zelfgemaakte muziekinstrumenten, en maakt zichzelf bekend met muziek gemaakt op een zelfgemaakte banjo, waarbij hij een speelstijl ontwikkelt die later terug zou keren in zijn trombonespel. LaPlace, Louisiana is zijn uitvalsbasis tot zijn 21e jaar waarna Ory en zijn band naar New Orleans, Louisiana verhuizen. Vanaf 1910 wordt zijn band gezien als een van de beste bands in New Orleans. In deze band spelen bekende en aankomende jazzgrootheden, waaronder Joe "King" Oliver, Johnny Dodds, Jimmie Noone, Mutt Carey, Sidney Bechet en Louis Armstrong. In 1919 verhuist Ory naar Californie, waar hij begint met het maken van opnames. Hiervoor verzameld hij artiesten bij elkaar onder de naam Kid Ory's Creole Orchestra. Niet lang daarna trekt hij naar Chicago, Illinois om opnames te maken met ondermeer Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Joe "King" Oliver. In de jaren 30 besluit Ory tot een pensioen om een pluimvee-boerderij te houden, maar keert terug in 1939 toch weer terug in de de jazz-wereld. Deze terugkeer, met zijn Kid Ory's Creole Orchestra, is erg succesvol, zowel voor hemzelf als de gehele New Orleans Jazz stijl, dat in de jaren 1940 en 1950 een revival kent. Kid Ory heeft een bepalende rol gespeeld door het vastleggen van de rol van de trombonist in klassieke driedelige contrapuntische jazz improvisatie. Het meest bekend aan zijn spel is zijn tailgate-klank, een bluesgeluid waarmee hij achtergronden speelt tegen de melodie van trompet en klarinet. Naast trombone spelen, zingt hij af en toe ook in stukken, dit doet hij dan in Creools Frans. Ory heeft vele nummers geschreven, waaronder Ory's Creole Trombone, Society Blues, Creole Bo Bo, Blues For Jimmy en Tiger Rag. Zijn bekendste werk is wel Muskrat Ramble, geschreven in 1926 en opgenomen met Louis Armstrong's Hot Five. In 1954 krijgt deze compositie ook een tekst, en is nog diverse malen door andere artiesten opgenomen. In 1966 vertrekt Ory wegens gezondheidsklachten naar Hawaii. Kid Ory is 86 jaar geworden.


Op 23 Januari 1978 maken Adam & The Ants hun radio-debuut in The John Peel Show op BBC Radio One. De groep bestaat dan uit: zanger/gitarist Adam Ant (Stuart Goddard), zanger Jordan, gitarist Johnny (John Beckett) Bivouac, bassist Andy Warren en drummer Dave Barbarossa.


Distributeur Independent Films maakt op 23 Januari 2008 bekend dat zangeres Denise van Donselaar, beter bekend onder haar artiestennaam Dennis, de titelsong heeft geschreven voor de film Dunya & Desie. My Own Little Bubble, wat Dennis samen heeft geschreven met haar Finse producer Mikko Paavola, wordt 28 Maart 2008 uitgebracht. Naast My Own Little Bubble heeft Dennis nog een tweede nummer voor de film geschreven. I Rely On You is te horen tijdens de beginsequentie van de film. De film Dunya & Desie draait, net als de gelijknamige televisieserie, om twee vriendinnen(een Marokkaans en een Nederlands meisje). Samen ondernemen ze een roadtrip door Marokko, waarbij hun vriendschap op de proef wordt gesteld. De film draait vanaf 17 April 2008 in de bioscopen. Dennis debuteert in 2007 met haar album Her Name Is Dennis (#15 in de Album Top 100). De daarvan afkomstige singles No Can Do, Today en Bubble Gum worden kleine hits.


Vanaf 23 Januari 1993 ligt Hope Of Deliverance van Paul McCartney ook in de Amerikaanse platenwinkels. Een maand eerder is deze single al in Europa uitgebracht. Hope Of Deliverance komt op 29 Februari 1993 de Billboard Hot 100 binnen, en komt to een teleurstellende 93ste positie.


Op 23 Januari 1956 wordt in Cleveland, Ohio bekend gemaakt dat jongeren onder de 18 jaar niet zonder begeleiding meer naar een dancing mogen. De heersende Rock & Roll rage heeft de gemeente Cleveland doen besloten een oude wet uit 1931 opnieuw van kracht te laten zijn.


Billy MacKenzie overlijdt op 23 Januari 1997 na het nemen van een fatale dosis pijnstillers in de schuur van zijn vaders huis. De zanger van de Schotse groep The Associates is al enige tijd depressief door de dood van zijn moeder. William MacArthur MacKenzie wordt op 27 Maart 1957 in Dundee geboren. In 1976 vormt Billy MacKenzie samen met Alan Rankine de groep The Ascorbic Boys. In 1979 wordt de naam veranderd in The Associates. Na twee jaar blijkt het ineens afgelopen te zijn, Rankine en MacKenzie formeren met een onbekende zangeres de formatie 39 Lyon Street, waarmee de single Kites wordt opgenomen. Daar blijft het echter bij en The Associates gaan door alsof er niets gebeurd is. Billy MacKenzie duikt op als cover-zanger op het B.E.F.-album Music of Quality and Distinction en met hun eigen Party Fears Two scoren The Associates een eerste Britse hit. Na de dood van MacKenzie wordt op 6 Oktober 1997 postuum het album Beyond The Sun uitgebracht. Voor dit album zijn enkele demo' van Billy MacKenzie door de rest van de groep verder uitgewerkt. Billy MacKenzie is 39 jaar geworden.


Platenmaatschappij EMI betaald op 23 Januari 2002 een bedrag van 28 miljoen dollar om van het contract met Mariah Carey af te kopen. Voor de overeenkomst waarvoor Carey $100 miljoen zou krijgen moet de zangeres voor EMI vijf albums maken. Maar na het eerste album, Glitter, wat een grote flop wordt, verbreekt EMI het contract. De gevolgen voor EMI zijn al vlug merkbaar. Op 5 Februari 2002 zakt de koers van het aandeel EMI in elkaar, wanneer blijkt dat de winst lager uit gaat vallen dan gepland. De problemen van EMI blijken voor een gedeelte veroorzaakt door de hoge afkoopsom voor Mariah Carey.


Tijdens een persconferentie in het Rainbow Theatre in Londen, op 23 Januari 1990 maakt David Bowie bekend dat de aanstaande Sound And Vision 1990 World Tour zijn laatste tournee zal worden. In alle steden waar Bowie optreedt mogen fans bepalen welke nummers er worden gespeeld. Dit wordt georganiseerd door de lokale of regionale radiostations. De tournee begint op 4 Maart 1990 in Le Cilisee in Quebec in Canada en eindigt op 29 September 1990 in het River Plate Stadium in Buenos Aires in Argentinie. Op 30 Maart 1990 staat David Bowie met de Sound & Vision tour in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. Tijdens de Sound & Vision tour staat David Bowie 108 keer op het podium in 24 verschillende landen. David Bowie wordt begeleid door gitarist Adrian Belew, drummer Michael Hodges, bassist Erdal Kizilcay en toetsenist Rick Fox.


Elvis Presley slaagt er op 23 Januari 2005 niet in een derde achtereenopvolgende nummer 1 te scoren aan de top van de Britse hitparade. Na Jailhouse Rock en One Night is de heruitgave van A Fool Such As I uit 1959 niet zijn derde nummer één-notering in Groot-Brittannie. Deze re-release staat nieuw op twee in de Britse lijst. The King Of Rock'n'Roll moet Goodies van de achttienjarige Amerikaanse zangeres Ciara Harris boven zich dulden. De platenmaatschappij van Elvis Presley brengt begin 2005 wekelijks al zijn achttien Britse nummer één-singles opnieuw uit. Met deze marketing-campagne wordt zijn zeventigste geboortedag op 8 Januari 2005 herdacht.


Op 23 Januari 1978 komt zanger Vic Ames in Nashville in Tennessee om het leven als zijn auto op een bevroren weg slipt en tegen een lantaarnpaal botst. Vic Ames wordt op 20 Mei 1925 als Victor Amory Ulrick in Malden, Massachutes geboren. Samen met zijn broers Ed, Gene en Joe Ulrick richt hij in 1947 The Ulrick Brothers op, welke naam op advies van Abe Burroughs wordt veranderd in The Ames Brothers. In 1948 hebben zij een hit met A Tree In The Meadow. Een jaar later volgt Forever And Ever met het Russ Morgan's Orchestra. In 1950 heben The Ames Brothers hun eerste nummer 1 met de dubbele A-kant single Rag Mop/Sentimental Me. Hierna volgen successen als Man With The Banjo, Melodie D'Amour, Pussy Cat en Music! Music! Music!. In 1998 wordt de groep opgenomen in de Vocal Group Hall Of Fame. Vic Ames is 51 jaar geworden.


De Engelse lijkschouwer Hamish Turner veroordeeld op 23 Januari 2001 het nummer Rock Bottom van rapper Eminem. Volgens Turner is Rock Bottom de reden geweest dat de 17 jarige David Hurcombe zich in September 2000 bij Teignmouth, Devon voor de trein gegooid heeft. "It struck me as pretty miserable stuff. I think the references to death are a bit off. David was obviously a bit affected by this. It's difficult to say what effect it had on him but I think it is depressing for any youngster", aldus Hamish Turner. Na de dood van David Hurcombe vindt de politie op zijn kamer de tekst van Rock Bottom, met daaronder geschreven "Anyway got to go, miss my train, see ya'll in hell." Eminem wordt wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd voor de dood van David Hurcombe.


Op 23 Januari 1986 worden tijdens een plechtigheid in New York de eerste artiesten geintroduceerd in de Rock And Roll Hall Of Fame. Dit zijn achtereenvolgens Chuck Berry, Elvis Presley, Ray Charles, Sam Cooke, Buddy Holly, Little Richard, James Brown, The Everly Brothers en Jerry Lee Lewis. Ook drie voorvaders van de rock'n'roll (blues-zanger Robert Johnson, country-zanger Jimmie Rodgers en pianist Jimmy Yancey) krijgen een plaats in de eregalerij.


Allen Collins van Lynyrd Skynyrd overlijdt op 23 Januari 1990 aan de gevolgen van een longontsteking. Allen Collins wordt geboren op 19 Juli 1952 en is een van de oprichters van de Southern Rock band Lynyrd Skynyrd. Bij een ongeluk op 20 Oktober 1977 in Gillsburg in Mississippi, waarbij zanger Ronnie van Zandt, gitarist Steve Gaines, achtergrondzangeres Cassie Gaines omkomen is Collins is één van de leden die het vliegtuigongeluk overleeft. In Januari 1986 raakt hij bij een auto-ongeluk verlamd vanaf zijn middel. Bij een reunie van Lynyrd Skynyrd kan Allen Collins vanwege zijn verlamming alleen meedoen als roadie. Allen Collins is 37 jaar geworden.


In de studio van Jack Endino worden door Nirvana op 23 Januari 1988 tien nummers opgenomen voor een demo-bandje. Jonathan Poneman, één van de eigenaren van het Sub Pop-label, hoort deze tape en biedt Nirvana aan een single uit te brengen. Het trio uit Aberdeen in Washington gaat hiermee akkoord.


Buma Cultuur directeur Jerney Kaagman maakt op 23 Januari 2007 op Radio 2 bekend dat Within Temptation de Exportprijs 2006 heeft gewonnen. Het is de vierde keer dat deze gothic-band uit Waddinxveen de prijs krijgt toegewezen. Within Temptation, de meest succesvolle Nederlandse groep in het buitenland, bestaat uit Sharon den Adel (zang), Robert Westerholt (gitaar), Jeroen van Veen (bas), Stephen van Haestregt (drums), Martijn Spierenburg (toetsen) en Ruud Jolie (gitaar).


Het zevende Nationale Songfestival dat op 23 Januari 1963 in Tivoli in Utrecht wordt gehouden gaat niet door omdat de musici van het Metropole Orkest in staking zijn. Het is de bedoeling dat Annie Palmen drie nummers zingt waaruit zal worden gekozen. Door de staking zingt zij, begeleid door een geluidsband, deze nummers nu voor een selectiecommissie. De titel van het winnende liedje, Geen Ander van Pieter Goemans, wordt tweemaal gewijzigd; eerst in Een Droombeeld en later in Speeldoos. In De Rudi Carrell Show, die door de VARA op 8 Februari 1963 op de televisie wordt uitgezonden, laat Annie Palmen de kijkers kennismaken met Speeldoos. Bij de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 23 Maart 1963 in Londen wordt gehouden, eindigt Annie Palmen met nul punten op een gedeelde laatste plaats met Noorwegen, Zweden en Finland.


In Los Angeles overlijdt op 23 Januari 1997 auteur Richard Berry. Berry is de componist van het nummer Louie Louie. Op 8 Augustus 1963 wordt Louie Louie van The Kingsmen in de Verenigde Staten uitgebracht en komt op 9 November 1963 de Billboard Hot 100 binnen. Louie Louie staat zes weken op de tweede plaats. Veel radiostations weigeren de plaat te draaien vanwege de dubbelzinnige tekst. Louie Louie is in 1957 door Richard Berry & The Pharaohs voor het eerst op de plaat gezet. Componist Richard Berry heeft de rechten van Louie Louie in 1960 voor een paar honderd dollar van de hand gedaan om zijn bruiloft met Dorothy Adams te kunnen betalen. Een financiele misser, want Louie Louie wordt naderhand in uiteenlopende muziekstijlen door ruim 1200 artiesten gecoverd. Na een rechtszaak in 1986 krijgt Richard Berry een deel van de rechten terug. Het geheim van de cryptische tekst heeft Richard Berry in zijn graf meegenomen. Ook The Kingsmen hebben voor hun royalties van Louie Louie voor de rechter gestaan. Op 20 juni 1995 beslist een rechter in Los Angeles dat de royalties van The Kingsmen niet toebehoren aan hun platenmaatschappij Scepter-Wand Records, maar aan de leden van deze groep uit Portland in Oregon. Richard Berry is 61 jaar geworden.


Tony Bennett staat op 23 Januari 1962 in een studio in New York om het nummer I Left My Heart In San Francisco op te nemen. Deze ode aan de stad met de Golden Gate Bridge is geschreven door Douglas Cross en George Cory. Binnen twee weken ligt de single in de winkels. Het duurt echter tot 11 Augustus 1962 voordat I Left My Heart In San Francisco de Amerikaanse hitparade binnenkomt. Een echt grote hit is dit lijflied van Tony Bennett niet geworden. I Left My Heart In San Francisco haalt slechts de negentiende plaats.


De Wama's komen op 23 Januari 1971 op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Aha Dat Is Marie. Aha Dat Is Marie is in 1969 geschreven door Jean Mourou en Nicolas Péridès als La Petite Marie. De Nederlandse vertaling is van Jan Blaaser, die ook verantwoordelijk is voor de Nederlandse tekst van de B-kant; Mokum Is Kabouterstad. Dit nummer is geschreven door Nicolas Péridès als Monsieur L'Cure N'Veut Pas. Producer van deze single van De Wama's is Annie de Reuver. De Wama's zijn Wim van Wageningen (1918-1986) en Dirk van der Maat (1917-1980). Aha Dat Is Marie bereikt de dertigste plaats in de Nederlandse Top 40. Aha Dat Is Marie is de laatste hit voor De Wama's. De volgende single Met De School Een Dagje Naar Buiten bereikt slechts nog een notering in de tipparade. De Wama's moeten het afleggen tegen de populariteit van De Mounties.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 23 Januari 1965 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars uitgezonden. In dit televisieprogramma ontvangt presentator Brian Matthew ondermeer Cilla Black, The Hollies, The Riot Squad, Paul Anka, The Swinging Blue Jeans en Del Shannon.


Hallie Thorkelson wordt op 23 januari 1970 geboren als dochter van Peter Tork van The Monkees en zijn vriendin Reine Stewart.Muziek Jarige Op 23 Januari

1910: Django Reinhardt - Gitarist († 15 Mei 1953)
1944: Jerry Lawson - The Persuasions Zanger
1948: Anita Pointer - The Pointer Sisters Zangeres
1950: Bill Cunningham - The Box Tops Bas
1950: Danny Federici - E Street Band Toetsenist († 17 April 2008)
1950: Patrick Simmons - The Doobie Brothers Gitaar
1953: Robin Zander - Cheap Trick Zanger
1959: Earl Falconer - UB40 Bas
1963: Sandra Sahupala - Percussioniste Marco Borsato Band

Geen opmerkingen:

Een reactie posten