Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 28 Juli

I_dont_like_mondaysI Don't Like Mondays van de Boomtown Rats komt op 28 Juli 1979 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. De plaat blijft er vier weken staan en wordt later uitgeroepen tot de beste single van het jaar. Bob Geldof schrijft het nummer tijdens een verblijf in Amerika, nadat hij een artikel in de krant heeft gelezen over een meisje in California, dat op een speelplaats van de Cleveland Elementary school in San Diego dood en verderf heeft gezaaid. Op 29 Januari 1979 opent de dan zestienjarige Brenda Spencer vanuit haar slaapkamerraam, het vuur op het schoolplein van de Grover Cleveland Elementary School in San Diego. Burton Wragg (Rector van de school) en Mike Suchar (concixc3xabrge) komen om het leven. Acht leerlingen en een politieagent raken gewond. Het duurt uren voordat Brenda Spencer wordt gearresteerd. Op de vraag waarom zij het heeft gedaan, antwoordt Brenda: "I don't like Mondays". I Don't Like Mondays wordt in veel landen een hit, maar niet in Amerika, waar radio zenders het nummer niet draaiden uit vrees voor mogelijke protesten en rechtszaken. In Nederland bereikt I Don't Like Mondays de tweede plaats. In April 2001 verklaart BrendaspencerBrenda Spencer in een aanvraag voor vervroegde vrijlating dat zij zich verantwoordelijk voelt voor de vele schietincidenten op scholen na haar daad in 1979: "I know saying I'm sorry doesn't make it all right," I wished it had never happened. With every school shooting, I feel I'm partially responsible. What if they got their idea from what I did?" aldus Brenda Spencer. Ook wordt tijdens de zitting duidelijk dat Brenda Spencer jarenlang door haar vader sexueel misbruikt en mishandeld is. "I've never talked about it before. I had to share my dad's bed 'til I was 14 years old." De dan 36 jarige Brenda Spencer verteld verder dat het geweer een kertskado van haar vader was. "I had asked for a radio and he bought me a gun. I felt like he wanted me to kill myself." Het verzoek tot vervroegde vrijlating wordt afgewezen. Brenda Spencer zit nog steeds vast.

Op 28 Juli 1957 maakt Jerry Lee Lewis zijn televisie debuut tijdens een optreden in de Steve Allen Show. De kijkers weten niet wat zij zien. Jerry Lee Lewis gaat flink tekeer achter zijn pumpin piano. Hij gooit zijn kruk over het toneel en maakt uitdagende bewegingen. Na de uitzending stijgt de vraag naar zijn single Whole Lotta Shakin' Going On enorm. De plaat, een cover van een oud hitje van Big Maybelle uit 1954, haalt uiteindelijk een nummer 3 notering in de Billboard Hot 100.

All_you_need_is_loveIn het Hippodrome in Londen wordt op 28 Juli 2005 een collectie van memorabilia van John Lennon ter waarde van 1,7 miljoen geveild. Kindertekeningen, handgeschreven songteksten, jasjes, zonnebrillen en zelfs meubilair van de ex-Beatle gaan onder de hamer. De meest waardevolle items zijn de afgelopen 25 jaar door een anonieme Amerikaanse verzamelaar bij elkaar gesprokkeld. Het pronkstuk van de veiling is de handgeschreven tekst van All You Need Is Love. De tekst valt na een tv-optreden van The Beatles in 1967 van de muziekstandaard van Lennon en wordt door een medewerkster van het programma opgeraapt en veilig bewaard. De tekst gaat voor 900.000 euro onder de hamer. Een expert noemt het blad de heilige graal onder de Beatles songteksten en zegt dat het elke cent waard is. Memorabilia afkomstig van de Beatles zijn zeer geliefd onder rockverzamelaars. Toch zijn niet alle veilingen met spullen van de band een succes. Zo wordt vorig jaar een handtekening van Lennon die hij vlak voor zijn dood gezet heeft, verkocht voor de minimum prijs van 'slechts' 118 duizend euro. Volgens kenners is deze veiling echter de kers op de taart. "Er zitten een paar ware museumstukken tussen. Deze spullen zijn onderdeel van de geschiedenis", aldus een verzamelaar.

Op 28 Juli 1954 is in The Memphis Press-Scimitar, in de column van Edwin Howard, het allereerste gedrukte interview met Elvis Presley te lezen. De dan 19-jarige zanger staat aan het begin van zijn zangcarriere.

Kaori kawamura De Japanse rock- en popzangeres Kaori Kawamura overlijdt op 28 Juli 2009 in Tokio aan de gevolgen van kanker. Kaori Kawamura wordt op 23 Januari 1971 in Moskou geboren als dochter van een Russische moeder en een Japanse vader. Haar eerste single, ZOO, komt uit in 1988, wanneer Kawamura net 17 jaar is. In 1990 heeft Kawamura een grote hit met Kamisama Ga Oritekuru Yoru en het jaar daarop met Tsubasa Wo Kudasai.  In 2004 wordt er bij de zangeres borstkanker vastgesteld. Kaori Kawamura wordt daarop een voorvechtster van mensen met borstkanker. Kaori Kawamura is 38 jaar geworden.

Genesis geeft op 28 Juli 1992, in een uitverkochte Kuip, een concert in Rotterdam. Vijf jaar eerder staat Genesis ook al in het Feijenoord Stadion. Op 11 Juni 1987 komt het tot vechtpartijen onder de 48.000 bezoekers. Als de zaak uit de hand dreigt te lopen verlaat Phil Collins voor enige tijd het podium. Uiteindelijk is alles weer rustig en vervolgd Genesis het concert. Het concert op 28 Juli 1992 verloopt in alle rust.

Joss_stone_gapHet Amerikaanse kledingbedrijf Gap maakt op 28 Juli 2005 bekend dat Joss Stone toch niet het gezicht van hun nieuwe kledingslijn wordt. Gap dump Joss Stone omdat ze een verhouding heeft met een oudere man. De dan nog 17-jarige zangeres is gaan samenwomen met haar 25-jarige vriend Beau Dozier in Los Angeles. In Amerika mag veel, maar niet als minderjarige samenwonen met iemand die ouder is dan 18 jaar. Het argument dat Joss een paar maanden later 18 jaar wordt, gaat er bij Gap niet in. Het bedrijf is bang dat de Amerikanen hun kleding gaan boycotten vanwege het 'samenwonen'. Officieel zegt Gap dat dat niet het probleem was, maar insiders beweren dat Joss gedumpt is omdat ze te graag bij haar oudere vriend wilde zijn. Gap contracteerd Destiny's Child Michelle Williams als vervangster voor Stone.

Op 28 Juli 1973 komt de single Sylvia van de Nederlandse groep Focus binnen in de Billboard Hot 100. Sylvia bereikt op 11 Augustus 1973 de 89ste plaats als hoogste notering.

De Canadese zangeres Anne Murray keert op 28 Juli 1989 terug naar haar geboorteplaats, Springhill, Novia Scotia, om het Anne Murray Centre te openen. Het museum, dat een overzicht geeft van haar loopbaan, is ieder jaar geopend van Mei tot Oktober. Volgens de burgemeester van Springhill zorgt dit centrum voor een opleving van de economie in de stad. Jaarlijks wordt het centrum door zo'n 90.000 belangstellenden bezocht.

Phil_bloom_in_hoeplaOp 28 Juli 1967 wordt door de VPRO de allereerste aflevering van het programma Hoepla uitgezonden. Hoepla is een geruchtmakend tv-programma voor jongeren van Hans Verhagen, Gied Jaspers en Wim van der Linden. Hoepla raakt in opspraak als Phil Bloom in de tweede aflevering, op 9 Oktober 1967, naakt in beeld verschijnt. De derde, en laatste, aflevering wordt op 23 November 1967 uitgezonden.  Ondermeer The Crazy World Of Arthur Brown en Jimi Hendrix hebben in Hoepla opgetreden.

De politie in Moskou maakt op 28 Juli 1969 bekend dat duizenden publieke telefooncellen zijn gesloopt vanwege onderdelen in de telefoonhoorn. Een artikel in een Russisch jongerentijdschrift laat zien hoe je met de onderdelen een acoustische gitaar kan versterken, zodat het een beetje op een elektrische gitaar gaat lijken.

Op 28 Juli 1958 is er nieuws in de categorie Absurd & Lachwekkend. De oliemaatschappij Esso maakt namelijk in Billboard Magazine bekend dat het een kostbare aangelegenheid kan zijn om in de auto te luisteren naar Rock & Roll muziek. Het ritme van de muziek kan er, volgens Esso, voor zorgen dat de bestuurder onbewust zijn voet op en neer gaat bewegen op het gaspedaal, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt.

Jerome_smithJerome Smith wordt, na zijn carriere als gitarist van KC & The Sunshine Band, bulldozer-chauffeur in West Palm Beach, Florida. Bij een val op 28 Juli 2000 wordt hij door een bulldozer doodgedrukt. Harry Wayne Casey werkt begin jaren 70 in een platenzaak in Miami, wanneer op een dag Richard Finch binnenkomt. Finch is een wat wereldvreemde jongen die maar één passie heeft: disco. Disco is begin jaren 70 nog niet echt ingeburgerd, waardoor Richard denkt dat hij eigenlijk de enige is die gek is van deze muziek. In de platenzaak komt hij er achter dat Harry Wayne Casey net zo'n disco-nerd is als hijzelf. Casey heeft van z'n verdiende geld een klein studiootje laten bouwen, en al gauw zitten Casey en Finch elke dag een paar uur te sleutelen aan wat hun eigen muziek moet gaan worden. In 1973 komt hun eerste single uit, Blow Your Whistle, die ze uitbrengen als KC & The Sunshine Band. Inmiddels is Jerome Smith het duo komen versterken als gitarist. De combinatie van latin, funk en disco valt in het begin niet erg op (de debuutsingle flopt grandioos), maar na een tijdje beginnen de Amerikaanse radiozenders de nieuwe muziek te ontdekken. In 1974 hebben KC & The Sunshine Band hun eerste hits, het jaar daarop gevolgd door de nummer 1-hit That's The Way (I Like It). Inmiddels hebben ze ook al het een en ander voor andere artiesten betekend - zo zijn ze verantwoordelijk geweest voor de nummer 1-hit Rock Your Baby van George McCrae. KC & The Sunshine Band maken midden jaren 70 de dienst uit in Amerika als het gaat om disco. Hun Miami Soul is razend populair door hits als Come To My Island, Get Down Tonight, Shake Your Booty of Keep It Comin' Love. In 1979 verlaat Jerome Smith na interne moeilijkheden de band. Jerome Smith is 47 jaar geworden.

Op 28 Juli 2003 zorgt de nieuwe oogst Vida Nova-wijn, afkomstig uit de wijngaard van Cliff Richard in de Portugese streek Algarve, voor een ware strijd in de supermarkten in Engeland De winkelketen Tesco wordt bestookt door fans van de zanger. Concurrent Waitrose heeft de rode wijn ondertussen al een week in de aanbieding voor twaalf euro per fles.

In Cleveland, Canada wordt op 28 Juli 1979 het zogenaande World Series Of Rock gehouden. In het Cleveland Municipal Stadium gaan 65.000 mensen uit hun dak bij Ted Nugent, Journey, Thin Lizzy en Aerosmith. Het publiek van de World Series Of Rock is berucht door het buitensporig gebriuik van drugs en alcohol. Als na het concert de balans wordt opgemaakt, blijkt er één man op het parkeerterrein te zijn vermoord, twee vrouwen te zijn verkracht en dertig mensen te zijn beroofd.

Op 28 Juli 1970 komt in Melbourne de film Ned Kelly uit. De hoofdrol wordt gespeeld door Mick Jagger. De regie wordt gedaan door Tony Richardson. De film wordt lauw ontvangen, en is geen succes.

Vlnr_betty_weiss_mary_ann_ganser_margieMarge Ganser, zangeres van The Shangri-Las overlijdt op 28 Juli 1996 aan de gevolgen van borstkanker. Begin jaren 60 wordt de groep opgericht, en bestaat uit Betty en Mary Weiss en Marge en Mary Ganser, twee keer een tweeling. Ellie Greenwich en Jeff Barry schrijven veel van materiaal en George 'Shadow' Morton produceert (soms samen met Jeff Barry). Ellie Greenwich weet in haar teksten een sfeer op te roepen van het leven van jonge meisjes in de grote stad. In zijn producties dramatiseert Morton het geheel op een fabelachtige wijze. Grote hits van The Shangri-Las zijn oa: Walking In The Sand en Leader Of The Pack (beide uit 1964), I Can Never Go Home Anymore (1965) en Past, Present And Future (1966). Marge Ganser is 48 jaar geworden. Haar tweelingzus Mary-Ann is eerder al in 1971 op 23-jarige leeftijd overleden.

Priscilla_maria_veronica_whiteCilla Black staat op 28 Juli 1969 in de de Abbey Road-studioxe2x80x99s van EMI in Londen voor de opname van het nummer If I Thought You'd Ever Change Your Mind. Deze door John Cameron geschreven single wordt op 21 November 1969 uitgebracht. If I Thought You'd Ever Change Your Mind, met op de B-kant It Feels So Good. komt op 13 December 1969 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de twintigste plaats.

In Dublin, Ierland wordt op 28 Juli 1980 het Dalymount Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer The Police, Squeeze en U2.

Op 28 Juli 1997 trouwt de Schotse zangeres Sheena Easton, met regisseur Timothy Douglas Delarm. Het is voor Sheena Easton al haar derde huwelijk. Ook deze keer is het geluk van korte duur. Na bijna een jaar, op 10 Juli 1998 vraagt Sheena Easton de scheiding aan.

Shocking_blue_live_in_japanShocking Blue is begin jaren 70 over de hele wereld razend populair. In de zomer van 1971 is de Haagse groep voor concerten in Japan. Op 28 en 30 Juli 1971 worden de optredens in de Koseinenkin Hall in Tokio opgenomen. Deze opnamen verschijnen in December 1971 op de LP Shocking Blue Live In Japan. Als stunt wordt het album vanuit Japan naar Nederlandse discjockeys gestuurd. In een uitzending op Radio Veronica vertellen Lex Harding en Will Luikinga dat zij speciaal naar het postkantoor zijn moeten gaan om het pakket uit Japan op te halen.

Op 28 Juli 1987 worden de schoenenfabrikant Nike en platenmaatschappij Capitol Records door Apple voor de rechter gedaagd, wegens het schenden van het auteursrecht op een Lennon/McCartney compositie. Capitol Records heeft, samen met Yoko Ono, ten onrechte toestemming gegeven voor het gebruik van het Beatles nummer Revolution in een Nike commercial. Apple eist vijftien miljoen dollar schadevergoeding van Nike.

De videoclip behorende bij You Are Not Alone van Michael Jackson gaat op 28 Juli 1995 bij de Amerikaanse omroep ABC en twee kabelstations in premiere. You Are Not Alone komt op 26 Augustus 1995 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de zesde plaats.

Bangla_desh_van_george_harrisonVanaf 28 Juli 1971 ligt de single Bangla Desh van George Harrison in de platenwinkel. Op de B-kant staat Deep Blue. Bangla Desh is geproduceerd door Phil Spector. Een dag eerder heeft George Harrison bekendgemaakt dat hij op 1 Augustus 1971 een benefietconcert zal geven in de Madison Square Garden in New York ten bate van de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Dit land is de laatste maanden zwaar geteisterd door overstromingen. Aan het concert wordt meegewerkt door ondermeer Eric Clapton, Klaus Voormann, Leon Russel, Jesse Ed Davis, Bob Dylan, Badfinger en Ringo Starr. Bangla Desh komt op 21 Augustus 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een tiende plaats.

Op 28 Juli 1999 wordt Ol' Dirty Bastard gearresteerd, wanneer blijkt dat een door hem uitgeschreven cheque niet gedekt is. De rapper van The Wu-Tang Clan heeft het geld nodig om zijn borgtocht te betalen. De als Russell Tyrone Jones geboren reapper wordt in Santa Monica wegens "terroristisch gedrag".

John Mellencamp en Joe Walsh, verlenen op 28 Juli 1993 hun medewerking aan een benefietconcert in Chicago. Dit is de eerste van verscheidene shows ten bate van slachtoffers van overstromingen. Een benefietconcert, een paar dagen later in St. Louis met Bob Dylan als topattractie, wordt afgeblazen in verband met aanhoudend wateroverlast.

Over_the_rainbowJudy Garland neemt op 28 Juli 1939 een studio-versie op van het nummer Over The Rainbow. Tijdens deze opname sessie wordt zij begeleid door The Victor Young Orchestra. Over The Rainbow is een compositie van Harold Arlen en E.Y. Harburg, en is het slotthema van de film The Wizard Of Oz. In deze film speelt Judy Garland de hoofdrol van Dorothy. Op 15 Augustus 1939 gaat The Wizard Of Oz in premixc3xa8re in Grauman's Chinese Theatre in Hollywood. De film betekent de grote doorbraak van Judy Garland. Over The Rainbow wordt op single uitgebracht. De 78-toerenplaat komt op 9 September 1939 de Amerikaanse hitparade binnen. Over The Rainbow bereikt de vijfde plaats. Het liedje is in Maart 2002 uitgeroepen tot "het beste liedje van de twintigste eeuw". Over The Rainbow staat weer in de belangstelling. Nu de uitvoering van de Hawaiiaanse zanger Israel Kamakawiwo'ole die sinds 17 Mei 2005 wordt gebruikt in een commercial voor Menzis Verzekeringen. Omdat de versie van Israel Kamakawiwo'ole in ons land niet mag worden uitgebracht, heeft Gerard Joling het liedje in dezelfde stijl nagezongen en op CD-single uitgebracht. Israel Kamakawiwo'ole is overleden op 26 Juni 1997. Hij is 38 jaar geworden.

LancebassIn een interview in het Amerikaanse tijdschrift People dat op 28 Juli 2006 in de winkel ligt zegt Lance Bass dat hij homoseksueel is. De zanger van de boyband *NSync heeft niet eerder voor zijn geaardheid uit durven komen omdat hij bang was het image van de groep te schaden. "I knew that I was in this popular band and I had four other guys' careers in my hand, and I knew that if I ever acted on it or even said (that I was gay), it would overpower everything," aldus Bass. In het interview zegt Lance Bass verder dat homoseksualiteit niet verkeerd is: "I don't think it's wrong, I'm not devastated going through this. I'm more liberated and happy than Ixe2x80x99ve been my whole life. I'm just happy."

Judy_garland_en_david_rosePrecies twee jaar later nadat zij het nummer Over The Rainbow heeft opgeneomen (zie hierboven) trouwt de dan negentienjarige Judy Garland op 28 Juli 1941 met de 31-jarige componist/orkestleider David Rose (op foto met Judy Garland). Het is voor Judy Garland haar eerste huwelijk. Voor Rose is het zijn tweede huwelijk. Vier jaar later gaan Judy Garland en David Rose alweer uitelkaar. Judy Garland hertrouwt op 15 Juni 1945 met filmregisseur Vincente Minnelli. Uit dit huwelijk wordt op 12 Maart 1946 hun dochter Liza Minnelli geboren, die is vernoemd naar het nummer Liza van George Gershwin. In 1951 loopt ook dit huwelijk op de klippen. Judy Garland zal nog drie keer trouwen. Van 1952 tot 1965 is zij de echtgenote van Sidney Luft die zij twee kinderen schenkt: Lorna en Joey. Vanaf 14 november 1965 is Judy Garland korte tijd getrouwd met Mark Herron. Vlak voor haar dood treedt zij op 15 maart 1969 in het huwelijk met Mickey Deans. Judy Garland overlijdt op 22 Juni 1969, op 46-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een overdosis.

Op 28 Juli 1956 maken Gene Vincent & The Blue Caps hun Amerikaanse televisiedebuut in The Perry Como Show. Zij zingen hun eerste hit Be-Bop-A-Lula. Deze single is op 16 juni 1956 de Billboard Top 100 binnengekomen. Be-Bop-A-Lula bereikt de zevende plaats.

The_brothers_four_green_fieldsThe Brothers Four staan op 28 Juli 1959 in een platenstudio in New York om het nummer Green Fields op te nemen. Green Fields is in 1956 geschreven door Terry Gilkyson, Richard Dehr en Frank Miller, en in 1956 voor het eerst opgenomen door The Easy Riders. Green Fields wordt op 25 Januari 1960 uitgebracht. Een maand later komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats. Terry Gilkyson, Richard Dehr en Frank Miller zijn ook de schrijvers van het nummer Memories Are Made Of This. Terry Gilkyson is ondermeer de auteur van het nummer Bare Necessities, wat wereldberoemd is geworden in de Walt Disney film Jungle Book, en daarin wordt gezongen door Balou de beer (Phil Harris).

Op 28 Juli 2001 overlijdt John Walters aan een hartaanval. In de jaren zestig is hij trompettist bij The Alan Price Set. Later wordt John Walters producer bij BBC Radio One. Met John Peel staat hij aan de basis van de nieuwe "progressieve" formule van het programma Top Gear. Hierin krijgen nieuwe groepen de kans zich live op de radio te presenteren. John Walters is 63 jaar geworden.

In Penticon, Canada breken op 28 Juli 1991 rellen uit na afloop van een optreden van MC Hammer. Van de ruim tweeduizend relschoppers worden er ongeveer honderd opgepakt.

Op 28 Juli 2006 worden de tien finalisten van het 5e seizoen van American Idol door president George W. Bush op het Witte Huis in Washington ontvangen. De winnaar van het 5e seizoen, Taylor Hicks, geeft de president een mondharmonica cadeau. Het bezoek aan de president is mogelijk gemaakt door Taylor Hicks, zij is één van de secretaresses van Laura Bush, de vrouw van president Bush.

24_juni_1966_lynnTijdens het laatste concert van de vijfde tournee door de Verenigde Staten, op 28 Juli 1966 in het Honolulu International Centre op Hawaii, speelt Brian Jones voor de laatste keer met The Rolling Stones in Amerika. Deze vijfde Amerikaanse tour is op 24 Juni 1966 met een optreden in de Manning Bowl in Lynn, Massachusetts (foto) van start gegaan. Op deze tournee spelen de Stones voor het eerst in Virginia, Missouri, Oregon, Utah en Hawaii. Hoewel de groep minder optredens geeft dan tijdens hun vorige tour door Amerika, wordt er wel meer geld verdient. De tour levert de Rolling Stones een bedrag van $750.000 op. Het laatste concert in het Honolulu International Center wordt door het plaatselijke radiostation K-POI live uitgezonden. The Rolling Stones spelende volgende nummers: Not Fade Away, The Last Time, Paint It Black, Lady Jane, Mother's Little Helper, Get Off Of My Cloud, 19th Nervous Breakdown en Satisfaction.

Op 28 Juli 1973 wordt één van de grootste rock-festivals uit de muziekgeschiedenis gehouden op het race-circuit van Watkins Glen, New York. Meer dan 600.000 mensen komen luisteren naar de muziek van o.a. Grateful Dead, The Band en The Allman Brothers. Watkins Glen trekt beduidend meer bezoekers dan Woodstock, vier jaar eerder.

Voor het uitzenden van de beelden van de ontblote borst van Janet Jackson tijdens de finale van de Super Bowl op 1 Februari 2004, betaalt de Amerikaanse televisieomroep CBS op 28 Juli 2006 een boete van ruim $550.000. De boete is door de FCC, het controleorgaan van de Amerikaanse radio en televisie opgelegd. CBS gaat tegen de boete in hoger beroep bij het gerechtshof in Philadelphia.

All_the_young_dudesOp 28 Juli 1972 wordt in Engeland de single All The Young Dudes van Mott The Hoople uitgebracht. Dat er nog een single van de groep verschijnt mag een klein wonder worden genoemd, omdat Mott The Hoople op het punt stond opgeheven te worden. All The Young Dudes is op 26 Maart 1972 door David Bowie geschreven na een telefoongesprek met Pete 'Overhand' Watts, de bassist van Mott The Hoople. Bowie heeft Mott The Hoople al eerder een demo opgestuurd van Suffragette City, met de vraag of de groep het misschien wil coveren. Pete Watts: "We played it and didn't think it was quite right. I called Bowie and said, Thanks very much for the tape, we won't be needing it because we've split up". Bowie belt na twee uur terug met de mededeling dat hij met zijn manager Tony DeVries heeft gesproken om te proberen om Mott The Hoople te redden, en dat hij nog iets voor ze heeft. Pete Watts: "Bowie said, 'Also i've written a song for you since we spoke, which could be great". Een paar dagen later ontmoeten David Bowie en Pete Watts elkaar. Pete Watts: "Bowie played me this song, 'All The Young Dudes', on his acoustic guitar. He hadn't got all the words but the song just blew me away, especially when he hit the chorus". Watts stelt Bowie dezelfde dag nog voor aan de andere leden van Mott The Hoople en Tony DeVries gaat bij platenmaatschappij CBS onderhandelen over een nieuw platencontract voor de groep. Drummer Dale Griffin van Mott The Hoope: "We couldn't believe it. In a office at Regent Street he's (Bowie) strumming it on his guitar and i'm thinking, he wants to gave us that? He must be crazy! We broke our necks to say yes! You couldn't fail to see it was a great song". De definitieve versie van All The Young Dudes wordt op 14 Mei 1972 in de Olympic Studios in Londen opgeneomen. De single wordt geproduceerd door David Bowie samen met gitarist Mick Ronson. Zanger Ian Hunter van Mott The Hoople: "It was a high, because we knew we were singing a hit". All The Young Dudes komt op 12 Augustus 1972 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. Mott The Hoople gaat hierna met succes verder. Op 20 April 1992 wordt All The Young Dudes tijdens het Freddy Mercury Tribute concert in het Wembley Stadium in Londen gespeeld door David Bowie, Mick Ronson en Ian Hunter. Deze versie verschijnt later op het postuum uitgebrachte solo album Heaven And Hull, van de op 29 April 1993 overleden Mick Ronson.

Gangsters van The Special a.k.a. is de eerste single van het 2-Tone-label die op 28 Juli 1979 de Engelse hitparade binnenkomt. Gangsters haalt de zesde plaats.

George_willimas_jrGeorge Williams jr. overlijdt op 28 Juli 2004 in Maple Shade, New Jersey aan de gevolgen van kanker. George Reginald Williams jr. wordt op 6 December 1935 in Philadelphia geboren en is de zanger van The Tymes die in de jaren vijftig worden opgericht als The Latineers. In de jaren zestig en zeventig hebben The Tymes hits met So Much In Love, Wonderful Wonderful, Ms. Grace, God's Gonna Punish You en You Little Trustmaker. George Williams jr. is 69 jaar geworden.

James Al Hendrix slaagt er op 28 Juli 1995 in om de rechten te verwerven van alle afbeeldingen, muziek en de naam van zijn zoon. Daarmee komt een einde aan jarenlang misbruik van de nalatenschap van Jimi Hendrix. Een aantal firma's heeft hier jarenlang behoorlijk misbruik van gemaakt.

Julio_iglesiasquiereme_mucho_Op 28 Juli 1979 komt Quiereme Mucho van Julio Iglesias op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is Quiereme Mucho al de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Op de B-kant van staat Con Una Pinta Asi. Beide nummers zijn afkomstig van het album Emociones. Quiereme Mucho staat vanaf 1 September 1979 vijf weken op de eerste plaats. Quiereme Mucho is gecomponeerd door Gonzalo Roig en Augustin Rodriguez. De Italiaanse tenor, auteur, componist en filmacteur Tito Schipa (1888-1965) is in 1932 de eerste die Quiereme Mucho opneemt. Gert Timmerman neemt Quiereme Mucho in 1963 op als Nimm Deine Weisse Gitarre. Deze versie bereikt de tweede plaats in de hitparade van het VARA-radioprogramma Tijd Voor Teenagers. In December 1984 wordt door Koos Alberts een Nederlandstalige versie van Quiereme Mucho uitgebracht als Gisteren Heeft Zij Mij Verlaten. Deze tweede single van de Amsterdamse zanger blijft op acht in de Nederlandse Top 40 steken.

Roger Waters treedt op 28 Juli 1993 in Romsey in het Engelse graafschap Hampshire in het huwelijk met Priscilla Phillips. Voor de zanger/bassist van Pink Floyd is het zijn derde huwelijk. Roger Waters is van 1969 tot 1975 getrouwd met Judy Trim. Carolyne Christie is zijn tweede vrouw van 1976 tot 1992. Uit dit huwelijk worden hun kinderen Harry en India geboren. India Waters is tegenwoordig fotomodel. Harry Waters speelt toetsen in de begeleidingsband van zijn vader. Sinds 2005 heeft Roger Waters een verhouding met de serveerster Laurie Durning.

Paul_simon_en_art_garfunkelOp 19 September 1981 geven Paul Simon en Art Garfunkel een gratis concert in het Central Park in New York. De live registratie van dit concert wordt door Veronica in twee delen op Nederland 2 uitgezonden. Deel twee wordt op 28 Juli 1982 uitgezonden. Deel één is op 30 Juni 1982 uitgezonden. Het concert van Simon & Garfunkel in het Central Park in New York wordt door zo'n 400.000 fans bijgewoond. De opbrengst van t-shirts, buttons e.d. gaat naar de plantsoenendienst van de bijna failliete stad New York. Daarom wordt burgemeester Edward Koch verzocht het duo aan te kondigen. Het is voor het eerst in elf jaar dat Paul Simon en Art Garfunkel weer samen op een podium staan. De dubbel-LP met de registratie van dit optreden komt op 13 maart 1982 binnen in de albumlijst van Billboard. The Concert In Central Park bereikt de zesde plaats.

Het door Homer Banks en Chuck Brooks geschreven nummer Taxi komt op 28 Juli 1984 in de uitvoering van J. Blackfoot binnen op nummer 28 in de Nederlandse Top 40. Taxi, met op de B-kant het nummer Where Is The Love, staat zes weken in de Nederlandse Top 40, en haalt de negentiende plaats. Taxi is de enige hit voor J. Blackfoot, die op 20 November 1946 in Memphis in Tennessee wordt geboren als John Colbert. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij als kind in de zomer altijd op blote voeten door de stad loopt. J. Blackfoot begint zijn muzikale carrixc3xa8re in The Soul Children. In 1969 is hij enige tijd de zanger van The Bar-Kays. In 2005 is J. Blackfoot te zien in de film Forty Shades Of Blue van de regisseur Ira Sachs.

BarettaJeri Lee Lewis wordt op 28 Juli 1993 geboren als dochter van Jerry Lee Lewis uit zijn relatie met de biseksuele Bonny Lee Bakley. Bakley trouwt op 19 November 2000 met de acteur Robert Blake (foto), vooral bekend van zijn rol als Baretta in de gelijknamige televisieserie. Voor Bonny Lee Bakley is dit dan inmiddels haar tiende (!) huwelijk. Op 4 Mei 2001 wordt Bakley vermoord. Op 18 April 2002 wordt Robert Blake gearresteerd op verdenking van de moord op zijn vrouw, en wordt hiervoor op 18 November 2005 schuldig bevonden. Robert Blake moet de kinderen van zijn vrouw een schadevergoeding van $30 miljoen betalen. De twee kinderen, Holly en Glenn, uit haar huwelijk met haar neef Paul Gawson hebben ook een rechtszaak tegen de acteur aangespannen. Op 16 Maart 2005 wordt de 72-jarige Robert Blake hiervan vrijgesproken.

Op 28 Juli 1964 wordt een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars opgenomen. In dit televisieprogramma van de Engelse commerciele televisiezender ABC playbacken The Rolling Stones hun hit It's All Over Now. Er zijn ook optredens te zien van The Merseybeats, The Fourmost, Patsy Ann Noble, Adamo, Dave Nelson, Lorraine Gray en The Wolves. Gastpresentatoren zijn Don Moss en Mike Sarne. Deze aflevering van Thank Your Lucky Stars wordt op 8 augustus 1964 uitgezonden.

Muziek Jarige Op 28 Juli
1938: George Cummings - Dr. Hook Gitaar
1944: Mike Bloomfield - Gitarist USA († 15 Feb. 1981)
1945: Rick Wright - Pink Floyd Toetsen († 15 Sept. 2008)
1946: Jonathan Edwards - Zanger USA
1948: Simon Kirke - The Free Drums
1949: Peter Doyle - The New Seekers Zanger
1949: Steve Took - T.Rex Percussie
1951: Gregg Guiffria - Angel Toetsen
1952: Pat Mears - Zangeres USA
1962: Rachel Sweet - Zangeres USA
1965: Nick Banks - Pulp Drums
1972: Dan Warton - Neds Atomic Dustbin Drums
1980: Noel Sullivan - Hear'Say Zanger

26 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 27 Juli

Stuart_cableStuart Cable, voormalig drummer van de Stereophonics, komt op 27 Juli 2005 tot een betalingsregeling met de leden van zijn voormalige band. Cable, medeoprichter van de band, wordt in 2003 ontslagen omdat hij zich niet aan gemaakte afspraken heeft gehouden. "We hebben eindelijk een regeling kunnen treffen. Op dit moment zijn onze advocaten nog de laatste punten aan het doornemen", aldus Suart Cable. In September 2003 geeft Cable al aan het ontslag aan te vechten. Hij is naar eigen zeggen nooit op de hoogte gebracht van zijn ontslag, totdat hij er over wordt gebeld door een verslaggever van BBC Radio Wales. De Stereophonics hebben in 2001 hun grootste hit tot nu toe met het nummer Mr. Writer van het album Just Enough Education To Perform.

Gene McFadden en John Whitehead krijgen op 27 Juli 1979 in Amerika een platina plaat voor hun hit Ain't No Stoppin' Us Now. Deze single komt op 28 april 1979 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een 13e plaats als hoogste notering.

Art_collinsOp 27 Juli 2005 overlijdt plotseling in zijn huis in New York, Art Collins de manager van Iggy Pop. Iggy Pop laat in een verklaring weten dat hij zeer gesteld was op Collins. "Art was a big sweetheart. He was a marshmallow. This very down-to-earth guy was a kind of tonic for everyone he met, and he really loved rock and roll. He was immensely proud of his tenure with Atlantic Records, his work with the Rolling Stones, and I hope with me as well. He was my best friend.". Collins is de afgelopen twintig jaar de manager van Iggy Pop. In 1975 begint hij bij de platenmaatschappij Atlantic. Daarna stapt Collins over naar Rolling Stone Records, waar hij het tot directeur weet te brengen. In 1982 besluit hij manager te worden. Art Collins werkte ondermeer met Joe Jackson, Marianne Faithfull en Marshall Crenshaw. Art Collins wordt 30 Juli 2005 tijdens een besloten bijeenkomst begraven in New York. Art Collins is 52 jaar geworden.

19860727Queen is op 27 Juli 1986 de eerste Westerse pop-act in 22 jaar die een concert geeft in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Louis Armstrong heeft in 1964 als laatste Westerse artiest opgetreden in het communistische land. Queen geeft het concert in het Nepstadion, wat met 80.000 toeschouwers compleet is uitverkocht. Een feit dat opmerkelijk genoemd mag worden, omdat tickets alleen verkrijgbaar zijn in speciaal geselecteerde winkels en ook niet aan iedereen zo maar verkocht worden. In het voorprogramma staan de lokale bands Craaft en ZiZi Labor. Het concert wordt door 16 camera's gefilmd en later op video onder de naam Queen Live In Budapest uitgebracht. Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon worden op het podium bijgestaan door Spike Edney (keyboards, piano, gitaar en achtergrondzang). De setlist die Queens die avond speelt is als volgt: One Vision, Tie Your Mother Down, In The Lap Of The Gods...revisited, Seven Seas Of Rhye, Tear It Up, A Kind Of Magic, Tavaszi Szél Vizet Áraszt (Hongaars volksliedje), Under Pressure, Who Wants To Live Forever, I Want To Break Free, Now I'm Here, Love Of My Life, (nogmaals) Tavaszi Szel Vizet Araszt, Is This The World We Created?, Tutti Frutti, Bohemian Rhapsody, Hammer To Fall, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga, We Will Rock You, Friends Will Be Friends, We Are The Champions en God Save The Queen.

Bruce Johnston neemt op 27 Juli 1967 in de Columbia Studio in Hollywood het door hemzelf geschreven nummer Fanfare op. Het Beach Boy lid wordt begeleid door Charles Berghofer (akoestische staande bas), Louis Blackburn (trombone), Hal Blaine (drums), George Callender (tuba), Roy Caton (trompet), Gary Coleman (percussie), Larry Knechtel (basgitaar en orgel), Oliver Mitchel (trompet) en Don Randi (toetsen). De opnamesessie wordt betaald door Arwin Records. Fanfare is tot heden niet op plaat verschenen.

George_russell De Amerikaanse jazzmuzikant, componist en muziektheoreticus George Russell overlijdt op 27 Juli 2009 in Boston, Massachusetts aan de gevolgen van Alzheimer. George Allen Russell wordt op 23 Juni 1923 in Cincinnati, Ohio geboren. Al op 7-jarige leeftijd debuteert hij op het podium en treedt als zanger op met pianist Fats Waller. Russell begint al op jonge leeftijd als drummer, maar een veelbelovend begin in The Collegians, waar ook legendarische musici als Ben Webster, Coleman Hawkins en Benny Carter uit voortkomen, wordt in de kiem gesmoord wanneer hij in 1940 wordt opgeroepen voor militaire dienstplicht. Wanneer hij tuberculose oploopt, beland hij in het ziekenhuis, waar, geluk bij een ongeluk, zijn theoretische kennis van muziek wordt bijgespijkerd door een medepatient. In 1941 componeert hij zijn eerste werk (New World) voor Benny Carter en wordt lid van zijn band. Later gaat hij naar New York City, waar hij muzikanten als Miles Davis, Gerry Mulligan, Max Roach, Johnny Carisi en Charlie Parker ontmoet. Russell krijgt de opdracht om voor het orkest van Dizzy Gillespie een werk te componeren. Zo ontstaat Cubano Be/Cubano Bop, waarin hij Afro-Cubaanse muziek vermengd met jazzmuziek. Het stuk wordt in 1947 uitgevoerd in de Carnegie Hall in New York en is zijn eerste bekende werk. In 1949 neemt Buddy DeFranco zijn werk Bird in Igor's Yard op, waarin Russell invloeden van Charlie Parker en Igor Strawinsky met elkaar verbind. In 1953 verschijnt Russells muziektheoretisch werk de Lydian Chromatic Concept Of Tonal Organization. In het midden van de jaren '50 neemt hij met zijn sextet, waarvan naast Russel zelf, ook Bill Evans en Art Farmer deel uit maken, The Jazz Workshop, zijn eerste album op als bandleider. Voor het Brandeis Jazz Festival schrijft hij All about Rosie en New York, New York naar een gedicht vanJon Hendricks. Het wordt door New Yorkse jazzgrootheden als Bill Evans, Max Roach, John Coltrane, Milt Hinton, Bob Brookmeyer en Art Farmer uitgevoerd. In het begin van de jaren '60 ontstaat zijn album Ezz-Thetic met Eric Dolphy, Don Ellis en Steve Swallow. In 1964 gaat Russell naar Europa. Hij verblijft geruime tijd in Noorwegen en Zweden, waar hij voor de Zweedse Radio samenwerkt met Bosse Broberg en onder meer optreedt met de jonge muzikanten Jan Garbarek, Terje Rypdal en Jon Christensen. Ook speelt hij met Don Cherry (vader van Neneh Cherry), Cameron Brown en Al Heath. In 1969 keert hij op vraag van Gunther Schuller terug naar de Verenigde Staten om een jazzafdeling op te starten aan het New England Conservatory. Daarnaast treed hij met zijn 14-koppig orkest op in Europa en in Amerika. Zijn album The African Game uit 1985 krijgt twee Grammy-nominaties. Op uitnodiging van het Contemporary Music Network Of The British Council onderneemt hij in 1986 een tournee, waarna The International Living Time Orchestra ontstaat, waarmee Russell sindsdien werkt. Het orkest bestaat verder uit: de keyboardspelers Brad Hatfield en Steve Lodder, de gitarist Mike Walker , de bassist Bill Urmson, de drummer Billy Ward en Pat Hollenbeck, de trompetspelers Stanton Davis, Tiger Okoshi en Stuart Brooks, de saxofonisten Andy Sheppard en Chris Biscoe, de klarinettist Pete Hurt en de trombonespelers Dave Bargeron en Richard Henry.George Russell is 86 jaar geworden.

Robbie Williams tekent op 27 Juli 2005 een contract met T-Mobile. Consumenten die met T-Mobile bellen kunnen rekenen op exclusieve aanbiedingen omtrent de best verkopende artiest in Europa. Zo worden zij via de telefoon op de hoogte gehouden van touractiviteiten en internationale reclamecampagnes. Ook kunnen zij beschikken over exclusieve downloads en maken zij kans op VIP-kaarten voor één van de komende concerten van de aanstaande wereldtournee in 2006. Deze concerten staan in het teken van de promotie van zijn nieuwe album Intensive Care, dat in Oktober 2005 is uitgebracht.

Dongdongdikidigidong_2Op 27 Juli 1968 komt de single Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong van The Golden Earrings op een 30ste plek binnen in de Nederlandse Top 40. Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong is geschreven door George Kooymans en Rinus Gerritsen. De single wordt geproduceerd door Freddy Haayen. George Kooymans is de zanger van dit liedje. Op de B-kant van Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong staat het nummer Wake Up Breakfast. Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong staat in de week van 7 September 1968 op de eerste plaats, en is hiermee de eerste nummer 1-hit voor The Golden Earrings.

Op 27 Juli 1979 is in New York de eerste voorstelling, uit een geplande serie van 59, van Broadway Opry - A Little Country In The Big City. De concertserie is een initiatief van de countrysterren Waylon Jennings, Conway Twitty en Tanya Tucker. Na zes slechtbezochte concerten worden de resterende concerten geannuleerd.

Tina Turner vraagt op 27 Juli 1976 echtscheiding aan van haar man, Ike Turner. De direkte aanleiding is de zoveelste echtelijke ruzie, drie weken eerder, in een hotel in Dallas op de vooravond van een Amerikaanse tournee. De ruzie is al op het vliegveld van Los Angeles begonnen, en duurt tot hun aankomst in het hotel. Wanneer Ike slaapt verlaat Tina het hotel en haar man, met maar 36 dollarcent op zak, en keert nooit meer terug. Ike en Tina Turner zijn zestien jaar getrouwd geweest.

The_crickets_their_buddiesVanaf 27 Juli 2004 ligt er een hommage aan The Crickets, de begeleidingsband van Buddy Holly, in de platenwinkel. Op The Crickets & Their Buddies staan ondermeer That'll Be The Day (Rodney Crowell), Rave On (Phil & Jason Everly), Not Fade Away (Tonio K.), Someone Someone (Eric Clapton), Everyday (J.D. Souther) en Well... All Right (Waylon Jennings). The Crickets zijn zelf te horen met de nummers The Real Buddy Holly Story en Love You More Than I Can Say. De bijdrage van Waylon Jennings is één van zijn laatste plaatopnamen. Hij is 64 jaar oud wanneer hij op 13 Augustus 2002 aan de gevolgen van diabetes overlijdt. The Crickets & Their Buddies wordt uitgebracht door Sovereign Artists, een nieuw onafhankelijk platenlabel dat zich afficheert als artiestvriendelijk. Sovereign Artists is gevestigd in Santa Monica in Californie. "De muziekindustrie richt zich tegenwoordig op een publiek van pubers. Wij vinden dat de generatie die de rock'n'roll eigenlijk heeft uitgevonden onvoldoende aan haar trekken komt", aldus één van de oprichters.

Reverend_cl_franklinOp 27 Juli 1984 overlijdt Reverend C.L. Franklin, na ruim 5 jaar in coma te hebben gelegen. De vader van Aretha en Erma Franklin wordt op zondag 10 Juni 1979 tijdens een inbraak in zijn huis door de inbrekers neergeschoten. Na hun vader 5 jaar lang verzorgd te hebben, wordt Rev. C.L. Franklin overgebracht naar het New Light Nursing Home in Grand River. Franklin is daar pas vier dagen wanneer hij aan een hartaanval overlijdt. De begravenis is op Zaterdag 4 Augustus, in de New Bethel Baptist Church. De dienst wordt bijgewoond door collega's, politici, muzikanten, journalisten, en honderden vrienden en bekenden. Buiten de kerk hebben ruim 6000 mensen zich verzameld om de, vier uur durende, dienst via luidsprekers te volgen. Reverend C.L. Franklin is 69 jaar geworden.  

Metallica staat op 27 Juli 1983 in The Royal Manor in New Brunswick,New Jersey. Het optreden is onderdeel van de Kill 'Em All For One tour die op 5 Maart 1983 in The Stone in San Francisco, Californie van start is gegaan. Metallica bestaat dan uit James Hetfield (zang/gitaar), Lars Ulrich (drums), Kirk Hammett (gitaar) en Cliff Burton (bas). Het laatste optreden van de Kill 'Em All For One tour is op 22 Januari 1984 in de Channel Club in Boston, Massachusetts.

Op 27 Juli 1968 wordt Robin Gibb, één van de drie Bee Gees, korte tijd behandeld in het ziekenhuis, nadat hij door uitputting in elkaar is gezakt. De groep staat op dat moment op het punt om te beginnen aan hun eerste Amerikaanse tournee, die ondanks het incident gewoon doorgaat.

John_lennonJohn Lennon ontvangt op 27 Juli 1976 eindelijk zijn Green Card, waardoor hij, na een vier jaar durende juridische strijd, toch permanent in Amerika mag blijven. In Februari 1972 heeft de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst geweigerd om Lennon's visum te verlengen, waarschijnlijk omdat Lennon in Engeland een strafblad heeft wegens drugs bezit. Tijdens de rechtszaak die daarop volgt blijkt echter uit Lennon's dossier dat de Nixon regering in werkelijkheid van hem afwil wegens zijn aanhoudende kritiek op hun beleid.

Corry Konings treedt op 27 Juli 1973 in St. Willebrord in Brabant in het huwelijk met Piet Roelen. Samen krijgen zij een dochter, Sharona. In 1989 gaan Corry en Piet uit elkaar. Piet Roelen is tegenwoordig de manager van Helmut Lotti.

Heart_nl_lovemakerHet door John van Katwijk en Okkie Huysdens geschreven nummer Love Maker van de Nederlandse formatie Heart komt op 27 Juli 1974 binnen op nummer 28 in de Nederlandse Top 40. Heart is een Rotterdamse groep die in 1973 is opgericht door zangeres Patricia Paay, gitarist Mac Sell, gitarist/zanger Okkie Huysdens, toetsenist Paul Vink en drummer Ton op 't Hof. In 1975 gaat Patricia Paay solo verder. De andere leden van Heart gaan door als Limousine. Hun single Seventy Five bereikt op 2 augustus 1975 de negende plaats in de Nederlandse Top 40. Na enkele singles houdt Limousine het in 1978 voor gezien. De leden voorzien daarna in hun onderhoud als studiomuzikanten. Love Maker, met op de B-kant het uit de TV serie Waaldrecht afkomstige Beautiful Waman, komt niet hoger dan een 28ste plaats als hoogste notering.

In de Columbia Studio in New York neemt, op 27 Juli 1942, zangeres Peggy Lee haar eerste plaat op. Peggy Lee is op dat moment zangeres bij het orkest van Benny Goodman. Het door John McCoy geschreven Why Don't You Do Right komt op 2 Januari 1943 binnen in de Amerikaanse hitparade. Why Don't You Do Right bereikt uiteindelijk een vierde plaats als hogste notering.

Bruce_springsteenOp 27 Juli 1976 begint Bruce Springsteen een rechtzaak tegen zijn manager, Mike Appel, wegens vermeende fraude en contractbreuk. Appel onderneemt daarop zelf ook juridische stappen tegen Springsteen, met als gevolg dat diens carriere bijna één jaar stil komt te liggen omdat hij geen nieuwe albums mag opnemen. Het geschil tussen Springsteen en Appel ontstaat wanneer laatstgenoemde weigert te accepteren dat de zanger de produktie van zijn nieuwe album deze keer overlaat aan zijn vriend John Landau. De zaak loopt in Mei 1977 evenwel met een sisser af, als een regeling een abrupt einde maakt aan het juridisch gevecht. Deze regeling kost Springsteen overigens wel ruim 1 miljoen dollar.

Robert Byrd overlijdt op 27 Juli 1990 in Los Angeles aan de gevolgen van kanker. Hij wordt bekend als Bobby Day, de schrijver en oorspronkelijke uitvoerder van Little Bitty Pretty One, dat in 1957 een Amerikaanse top 10 hit wordt voor Thurston Harris, terwijl Bobby's eigen versie blijft steken op nummer 57. In 1972 wordt het nummer nog een keer de hitparade in gezongen door The Jackson 5. Bobby Day is 60 jaar geworden.

Baltimoratarzan_boyOp 27 Juli 1985 komt de single Tarzan Boy van Baltimora op nummer 28 binnen in de Nederlandse Top 40. Tarzan Boy is geschreven door de Italiaanse componisten Naimy Hackett en Maurizio Bassi. Baltimora is de artiestennaam van de Noord-Ierse zanger Jimmy McShane. Hij komt in Italixc3xab terecht als hij met de Amerikaanse zangeres Dee Dee Jackson op tournee is door Europa. Het bevalt Jimmy McShane prima in Italixc3xab. Hij besluit in Rome te blijven wonen. Hier ontmoet hij Maurizio Bassi die hem voorstelt Tarzan Boy op te nemen. Jimmy McShane noemt zich Baltimora, geinspireerd door het liedje Baltimore van Nina Simone. De E wordt een A en zo heeft Jimmy McShane zijn artiestennaam. Tarzan Boy staat vanaf 31 Augustus 1985 twee weken op de eerste plaats. Baltimore blijkt een ééndagsvlieg te zijn. Woody Boogie, de opvolger van Tarzan Boy, blijft in Oktober 1985 in de tipparade steken. Jimmy McShane overlijdt op 28 Maart 1995, op 38-jarige leeftijd, aan de gevolgen van Aids.

Ian Anderson mag op 27 Juli 1973 in Amerika een gouden plaat ontvangen voor het album A Passion Play. Deze LP van Jethro Tull is op 21 Juli 1973 binnengekomen in de Billboard-albumlijst. A Passion Play staat in de week van 18 augustus 1988 een week aan de top.

Op 27 Juli 1979 wordt in Scottsdale, Arizona, een winkel met Indiaanse kunst door een brandbom volledig vernield. De zaak is eigendom van Alice Cooper, die naar schatting 200.000 dollar schade lijdt en bovendien door de brand al zijn gouden en platina platen verliest.

Band_on_the_runPaul McCartney & Wings komen op 27 Juli 1974 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met Band On The Run. Kort voor het opnemen van Band On The Run, verlaten achtereenvolgens Denny Seiwell en Henry McCullough de groep. Paul McCartney is hierdoor gedwongen om zelf een groot aantal instrumenten te bespelen. Ondanks alle tegenslagen slaagt Paul McCartney erin om één van zijn beste werken na The Beatles af te leveren. Inspiratie put McCartney uit sommige van de ex-Beatles en uit zijn kennissenkring. De zin "If we ever get out of here" uit het nummer Band On The Run, is een citaat van George Harrison tijdens een directievergadering bij Apple. Het nummer Picasso Last Words is het resultaat van een diner met Dustin Hoffman, die Paul vraagt op welke manier hij zijn liedjes schrijft, en hem daarbij een exemplaar van Time overhandigd met het overlijdensbericht van Picasso. Hoffman is zeer verrast een song over Picasso op het nieuwe album aan te treffen. Band On The Run wordt goed ontvangen. Zelfs een van de grootste critici, John Lennon verteld in Rolling Stone zeer enthousiast over het album te zijn: "Het geluid op Let Me Roll It doet herinneringen oproepen aan het geluid van The Plastic Ono Band". De teksten van twee andere nummers gaan over alledaagse dingen: Helen Wheels (alleen op de Amerikaanse persing van het album) gaat over McCartney's landrover ("Hell On Wheels") en Jet is McCartney's zwarte labrador. In Nederland haalt Band On The Run de 5e plaats. Van het album zijn wereldwijd ruim 6 miljoen exemplaren verkocht.

Paul Young komt op 27 Juli 1985 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met zijn versie van Every Time You Go Away. Het origineel is geschreven door Daryll Hall, en staat op het Daryll Hall & John Oates album Voices uit 1980.

Oh_calcuttaOp 27 Juli 1970 gaat in de Roundhouse in Londen de musical Oh! Calcutta! in premiere. In deze musical van Kenneth Tynan worden ondermeer teksten geciteerd van Samuel Beckett, Jules Feiffer, Dan Greenburg en John Lennon. Oh! Calcutta! is direct al spraakmakend omdat alle acteurs naakt op het toneel staan. De titel is een woordspeling op het Franse 'O Quel Cul T'as', wat zoveel betekent als 'Wat Een Lekker Kontje'. Bij de premiere in Londen is namens John Lennon de vrouw van George Harrison, Patti aanwezig. Lennon is op dat moment samen met Yoko Ono in Los Angeles bezig met een Primal Therapy curcus van 4 maanden. Het is tijdens deze avond dat de vriendschap van Patti Harrison en de ook aanwezige Eric Clapton opbloeit wat uiteindelijk leidt tot de scheiding van Patti en George Harrison en tot een huwelijk met Eric Clapton.

Denis_azorala_li_laDenis Azor komt op 27 Juli 1991 op de 34ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Ala Li La (Sega). Denis Azor is afkomstig van Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagaskar. In Augustus 1991 komt Denis Azor naar Nederland voor enkele promotie-optredens. Zo treedt hij op in Den Haag in de open lucht tijdens een locatie-uitzending van Radio West, de regionale omroep voor het noorden van Zuid-Holland. Ala Li La (Sega) staat in totaal vijf weken genoteerd, en bereikt de 22ste plaats.

Leon_wilkesonLeon Wilkeson, bassist van Lynyrd Skynyrd overlijdt op 27 Juli 2001 in Florida. Leon Wilkeson wordt dood aangetroffen in zijn hotelkamer van het Marriott Resort & Beach Club in Ponte Vedra Beach, Florida. Hoewel de bassist al jaren aan een chronische ziekte aan zijn longen en lever lijdt, is hij een natuurlijke dood gestorven. Leon Wilkeson is op 2 April 1952 in Jacksonville, Florida geboren, en gaat begin 70 jaren bij Lynyrd Skynyrd spelen. Met het overlijden van Wilkeson komt Lynyrd Skynyrd in een rare situatie. Met de weduwe van de op 20 Oktober 1977 omgekomen zanger Ronnie Van Zandt is afgesproken, dat tenminste drie leden in de groep, van de originele line-up moeten zijn, wil de groep onder de naam Lynyrd Synyrd platen blijven uitbrengen en toeren. Desondanks wordt met de nieuwe bassist Ean Evans de naam gehandhaaft. Leon Wilkeson is 49 jaar geworden.

U2 neemt op 27 Juli 1987 op het dak van The Million Dollar Hotel in Los Angeles de video op voor Where The Streets Have No Name. Het optreden zorgt voor een complete verkeerschaos in de stad. In 1989 wint de clip een Grammy voor Best Performance Music Video. Wanneer Bono gevraagd wordt over de gelijkenis tussen het Beatles concert op het dak van het Apple gebouw, en het U2 optreden, zegt hij: "We've ripped off The Beatles many times before."

The Who speelt op 27 Juli 1968 in het Orlando Sports Stadium, Orlando in Florida. Het voorprogramma wordt verzorgd door The People. Om de tour te promoten brengt Decca Records op 27 Juli 1968 de single Magic Bus versneld uit. Op de B-kant van de single staat Someone's Coming. Magic Bus haalt de 25e plaats in The Billboard Hot 100.

Everything_i_do_i_do_it_for_youBryan Adams komt op 27 Juli 1991 op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard hitlijst met (Everything I Do) I Do It For You. Na enkele hits, waaronder de top 10 hit Summer Of 69, krijgt Bryan Adams het aanbod om het themanummer voor de film Robin Hood (Prince Of Thieves) te zingen. Het nummer is al geschreven door Michael Kamen, die eigenlijk een zangeres in gedachte heeft. Belangrijke kandidaten zijn Kate Bush, Annie Lennox en Lisa Stansfield, door uiteenlopende redenen weigeren ze alledrie, en valt de keus op Bryan Adams. Samen met zijn vaste producer Mutt Lange, veranderd Adams echter het arrangement. Kamen is hier niet blij mee, evemals de filmmakers. Het nummer wordt dan ook alleen gebruikt bij de aftiteling. Het ongelijk van Michael Kamen en de filmmakers blijkt, wanneer (Everything I Do) I Do It For You in 30 landen op de eerste plaats komt. In Nederland staat de single 11 weken op nummer 1. En in Engeland zelfs 16 weken.

Op 27 Juli 1971 maakt George Harrison bekend dat hij op 1 Augustus 1971 een concert zal geven in Madison Square Garden in New York. De opbrengst gaat naar de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Het land is de laatste maanden zwaar geteisterd door overstromingen.

Top_40_500_xOp Radio Veronica 538 wordt op zaterdag 27 Juli 1974 de 500ste Top 40 gepresenteerd door Lex Harding. Om dit heuglijke feit te vieren wordt vanaf dinsdag 23 Juli 1974 een Top 1000 uitgezonden. Deze speciale hitparade is samengesteld aan de hand van alle vijfhonderd Top 40-lijsten vanaf 2 Januari 1965. Op nummer 1000 staat Pretty Flamingo van Manfred Mann. Nummer 1 staat La Danse De Zorba van het Trio Hellenique.

Roger_taylor_van_duran_duran_en_g_2In de Capo di Monti-kerk in Napels, Italie treedt op 27 Juli 1984 de drummer van Duran Duran, Roger Taylor in het huwelijk met Giovanna Cantone. Zij draagt een wit zijden bruidsjapon die met diamanten is afgezet. Het is een ontwerp van David Emanuel die in 1981 ook de bruidsjurk voor Lady Diana heeft gemaakt. Zanger Simon Le Bon van Duran Duran is getuige. Het kersverse echtpaar vertrekt na de plechtigheden naar Egypte.

Tijdens een concert van The Cure, op 27 Juli 1986 in Los Angeles, steekt Jon Moreland zichzelf herhaaldelijk met een groot mes. De 18.000 fans in de zaal denken dat dit bij het optreden van The Cure hoort en moedigen hem aan. Hij zegt tot zijn daad te zijn gekomen, omdat zijn liefde voor een vrouw niet is beantwoord.

Paul_kemperOp 27 Juli 2006 wordt door een rechter in hoger beroep de miljoenenclaim van Paul Kemper afgewezen. De voormalig-gitarist van Normaal eist het bedrag omdat hij inkomsten zou hebben misgelopen sinds hij zeven jaar geleden door Bennie Jolink uit de groep is gezet. De gitarist zeurde volgens Jolink voortdurend over geld, waardoor de sfeer in de band verpest werd. Bennie Jolink is opgelucht nu de rechtszaak tegen Paul Kemper achter de rug is. "We hebben nu de beste ploeg uit de hele 31-jarige geschiedenis van Normaal. Tegenwoordig is het weer een feest om met Normaal muziek te maken. Het gaat stukken beter." aldus Jolink. Het einde van het conflict met Kemper is echter nog niet helemaal in zicht. Volgens Bennie Jolink heeft de ex-gitarist meineed gepleegd en valse beschuldigingen geuit en is hij van plan Kemper te vervolgen wegens smaad.

Lightnin_slimIn Detroit overlijdt op 27 Juli 1976 blues-zanger Lightnin' Slim aan de gevolgen van kanker. Lightnin' Slim wordt op 13 Maart 1913 op een boerderij in de buurt van St. Louis, Missouri geboren als Otis Hicks. Lightnin' Slim is ondermeer bekend van de nummers Bad Luck Blues, Just Made Twenty-One, Lonesome Cabin Blues, Nobody Loves Me But My Mother en Voodoo Blues. In 1959 heeft hij met Rooster Blues een hit in de Amerikaanse rhythm'n'blues-hitparade. Matthew "Boogie Jake" Jacobs van het Living Blues Magazine schrijft in een artikel in Maart 1977 over Lightnin' SLim het volgende: "Lighting Slim was the king of the blues in Louisiana, he influenced everybody." Lightnin' Slim ligt begraven op het kerkhof Oak Hill in Pontiac in Michigan, en is 63 jaar geworden.

Michael_jacksoni_just_cant_stop_lovVanaf 27 Juli 1987 ligt de single I Just Can't Stop Loving You van Michael Jackson in de platenwinkel. Het is dan voor het eerst in 4xc2xbd jaar dat er weer een single van Michael Jackson verschijnt. I Just Can't Stop Loving You is een duet met zangeres Siedah Garrett. Wereldwijd is de single op 21 Juli 1987 op de radio in premiere gegaan. I Just Can't Stop Loving You komt op 8 Augustus 1987 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 29 Augustus 1987 vier weken op de eerste plaats.

The_lion_sleeps_tonightThe Tokens staan op 27 Juli 1961 in de studio voor de opname van het nummer The Lion Sleeps Tonight. The Lion Sleeps Tonight is een bewerking van Mbube Wimoweh, een Afrikaans liedje uit 1939. Mbube Wimoweh betekent De Leeuw Slaapt. The Lion Sleeps Tonight van The Tokens komt op 13 November 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 18 December 1961 drie weken op de eerste plaats. The Tokens worden in 1955 in de New-Yorkse wijk Brooklyn opgericht als The Linc-Tones door Hank Medress, Neil Sedaka, Eddie Rabkin en Cynthia Zolitin. Neil Sedaka vertrekt in 1958. Hij wordt componist in The Brill Building op Tin Pan Alley in New York. In december 1958 heeft Neil Sedaka als solo-zanger zijn eerste hit met The Diary. Eddie Rabkin wordt bij The Tokens ditzelfde jaar vervangen door Jay Siegel. Als ook Cynthia Zolitin uit The Tokens stapt, wordt de groep in 1959 opgeheven. Een jaar later richt Hank Medress The Tokens opnieuw op. De andere leden zijn Jay Siegel en de broers Phil en Mitch Margo.

De Engelse krant Daily Mirror wordt op 27 Juli 1992 aangeklaagd door Michael Jackson. De zanger is het er niet mee eens dat de krant fotoxe2x80x99s en een artikel heeft gepubliceerd waaruit zou blijken dat zijn gezicht is "aangetast'' door de talloze plastische ingrepen die hij heeft ondergaan.

Banger_hartRob de Nijs komt op 27 Juli 1996 op een 36ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Banger Hart. De van het album De Band De Zanger En Het Meisje afkomstige nummer staat vanaf 21 September 1996 vijf weken op de eerste plaats van de Top 40. Banger Hart is tot nu toe de enige nummer 1-hit voor Rob de Nijs. De tekst van Banger Hart is geschreven door Belinda Meudijk, de vrouw van Rob De Nijs. De muziek is gecomponeerd door Ellert Driessen, voormalig zanger van de groep Spargo. Voor de single-versie van Banger Hart hebben Sander Baas en Ellert Driessen een speciale remix gemaakt. Banger Hart staat uiteindelijk 26 weken in de Top 40 genoteerd.

Twee roadies van Primal Scream worden op 27 Juli 1997 in Tullinge in Zweden gearresteerd. James Caulfield en James Hunt blijken in het bezit te zijn van drugs. Primal Scream is in Tullinge vanweger een optreden tijdens het plaatselijke popfestival.

Bobby_dayZanger Bobby Day overlijdt op 27 juli 1990 in een ziekenhuis in Los Angeles aan de gevolgen van kanker. Bobby Day wordt op 1 Juli 1928 in Forth Forth, Texas geboren als Robert James Byrd Sr, en is het meest bekend van de jaren vijftig-hits Over And Over en Little Bitty Pretty. Ook is Bobby Day enige tijd de 'originele' Bob in het duo Bob & Earl, totadt hij vervangen wordt door Bobby Relf (ook bekend onder de namen Bobby Garrett en Bobby Valentino). Bobby Day heeft in 1958 zijn grootste hit met het door hemzelf geschreven nummer Rockin' Robin dat een tweede plaats bereikt in The Billboard Hot 100. Rockin' Billy wordt later ondermeer gecovered door Michael Jackson (1972) en de groep McFly (2006). Bobby Day is 62 jaar geworden.

Op 27 Juli 1970 breken er in het Grant Park in Chicago vechtpartijen uit, wanneer het verontwaardigde publiek verneemt dat het concert van Sly & The Family Stone op het allerlaatste moment wordt afgezegt.

Pete Murray presenteert op 27 Juli 1963 een zomerse aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Murray laat opnamen zien van Billy Fury, Joe Brown, Shane Fenton, The King Brothers, Daryl Quist, The Clyde Valley Stompers en Kathy Kirby. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Muziek Jarige Op 27 Juli

1933: Nick Reynolds - The Kingston Trio Zanger  († 1 Okt. 2008)
1944: Bobbie Gentry - Zangeres USA
1946: Al Ramsey - Gary Lewis & The Playboys Gitaar
1946: Jan Wenninck - Jan & Kjeld Zanger
1947: Andy McMaster - The Motors Toetsen
1948: Henny Vrienten - Doe Maar Zanger/Bas
1949: Maureen Mcgovern - Zangeres USA
1950: Michael Vaughn - Paper Lace Gitaar
1953: Suzi Carr - Will To Power Zangeres
1960: Conway Savage - Nick Cave & The Bad Seeds Bas
1962: Sarah Jane Owen - The Belle Stars Gitaar
1963: Karl Mueller - Soul Asylum Bas
1964: Rex Brown - Pantera Bas
1967: Juliana Hatfield - Zangeres USA

25 jul 2012

Muziekgeschiedenis van 26 Juli

The_jackson_5Nadat zij op 23 Juli 1968 auditie hebben gedaan, tekenen The Jackson 5 op 26 Juli 1968 een platencontract bij Tamla Motown Records. De groep heeft in 1967 een talentenjacht gewonnen in het Apollo Theater, waar ze worden opgemerkt door Gladys Knight die direct platenmaatschappij Motown tipt. Omdat Motown niets van zich laat horen komt het niet tot een Motown contract komt nemen ze aan het einde van dat jaar de single Big Boy op voor het kleine Steeltown label, in Gary, Indiana. Het is Bobby Taylor (van Bobby Taylor & The Vancouvers) die de groep bij een optreden waar The Jackson 5 het voorprogramma is de groep ontdekt en direct meeneemt naar  Detroit waar hij uiteindelijk Berry Gordy zover krijgt om de groep toch een contract aan te bieden. Berry noemt de groep later "The last big stars to come rolling off my assembly line".

The_holliessandyThe Hollies komen op 26 Juli 1975 met hun single Sandy (4th Of July, Asbury Park) op een 28ste  plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Sandy (4th Of July, Asbury Park) bereikt de achtste plaats. De single is sinds 1965 de dertiende Top 10-hit in de Nederland voor The Hollies. Sandy (4th Of July, Asbury Park) is als 4th Of July, Asbury Park (Sandy) geschreven door Bruce Springsteen en staat op zijn album The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Deze LP wordt op 11 September 1973 uitgebracht. Op dit tweede album van Bruce Springsteen staan verder nog The E Street Shuffle, New York Serenade, Wild Billy's Circus Story, Incident On 57th Street, Rosalita (Come Out Tonight) en Kitty's Back. Bijna twee jaar later, in Juli 1975, komt The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt uiteindelijk een 59ste plaats.

Op 26 Juli 1968 wordt aan Tottenham Court Road 26 in Londen de club Vesuvio opnieuw geopend. De club is al sinds 1961 geopend, maar heeft een nieuw managment gekregen, bestaande uit; Tony Sanchez en Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones. Tijdens de opening op 26 Juli 1968 (de 25ste verjaardag van Mick Jagger) is ook Paul McCartney aanwezig. Hij draait dan ondermeer de dan nog niet uitgebrachte nieuwe single van The Beatles, Hey Jude b/w Revolution. Tottenham Court Road 26 bestaat tegenwoordig niet meer, het hele blok tussen Stephen Street en Percy Street is gesloopt om plaats te maken voor de zoveelste rij Hi-Fi winkels en cadeaushops. Hierbij is ook het restaurant La Maisonette op nummer 27 verdwenen. Muziekuitgever Dick James neemt op 27 November 1962 Beatlesmanager Brian Epstein hier mee naar toe. Deze ontmoeting levert Dick James de uitgaverechten van The Beatles op.

Elvis Costello wordt op 26 Juli 1977 in Londen gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde, nadat hij een illegaal optreden heeft gegeven voor de deur van het Hilton Hotel, waar op dat moment een vergadering van CBS medewerkers plaatsvind. Het is een poging om aan een Amerikaans platencontract te komen. Het plan werkt en Costello wordt later door CBS uitgenodigd om auditie te doen.

Beggars_banquetOp 26 Juli 1968, Mick Jagger's 25ste verjaardag, maakt fotograaf Barry Feinstein voor de hoes van het album Beggars Banquet van The Rolling Stones in Los Angeles een foto van een toiletmuur vol graffiti. Over deze foto ontstaat een meningsverschil tussen The Rolling Stones en hun label, Decca Records. De hoes met een toiletmuur beklad met graffiti vinden ze bij Decca helemaal niks. Omdat de groep aanvankelijk weigert om de hoes te veranderen, ontstaat er een conflict waardoor de release van het album forse vertraging oploopt. Uiteindelijk wordt Beggar's Banquet pas op 7 December 1968 uitgebracht. Het is overigens het eerste album waarop Mick Jagger gitaar speelt.

Paul Staney, de zanger en gitarist van Kiss, trouwt op 26 Juli 1992 met actrice en model Pamela Bowen. Een jaar later, op 6 Juni 1993, wordt hun zoon Ewan Shane geboren. Het huwelijk duurt 9 jaar, op 5 Maart 2001 scheiden Paul Stanley en Pamela Bowen. Ewan Shane wordt aan Pamela toegewezen, de rechter acht de zanger van Kiss niet in staat om een goede vaderrol te vervullen.

Prince_en_manuela_testoliniOp 26 Juli 2006 maakt Patrick Cousins, de advocaat van Prince, bekend dat de 48-jarige zanger van de 29-jarige Manuela Testolini gaat scheiden. "His wife filed for divorce. This isn't something that he wanted. There isn't anything else. He didn't counter sue. He is just trying to get it resolved." De Canadese Manuela Testolini die Prince heeft leren kennen wanneer zij werkzaam is bij een liefdadigheidsorganisatie die door Prince wordt gesteund is degene die de scheiding heeft aangevraagd. Haar advocaat Edward Winer verklaart: "Deciding to end the marriage was a very difficult decision for Ms. Nelson. She is seeking a cooperative resolution of this case and hopes the proceeding will be resolved quickly and respectfully. Ms. Nelson continues to be focused on her charitable work and her business, which remain her top priority". Prince en Manuela Testolini zijn op oudejaarsavond 2001 op Hawaxc3xaf tijdens een ceremonie van Jehova's Getuigen met elkaar getrouwd. Voor Prince is het zijn tweede huwelijk. Hij is eerder van 14 Februari 1996 tot Juni 2000 getrouwd geweest met zijn achtergrondzangeres Mayte Garcia. Hun zoon komt op 16 Oktober 1996 zwaar gehandicapt ter wereld en overlijdt enkele dagen later.

Jeannie_c_rileyharper_valley_ptaJeannie C. Riley staat op 26 Juli 1968 in een studio in Nashville, Tennessee voor de opname van het nummer Harper Valley P.T.A. Met het door Tom T. Hall geschreven nummer haalt de Country zangeres zowel de eerste plaats in de Billboard-poplijst als in de Billboard-Countrylijst. Op 25 Augustus 1968 komt Harper Valley P.T.A. binnen in de Billboard Hot 100 en staat in de week van 21 September 1968 op de eerste plaats. In totaal worden er meer dan 6 miljoen exemplaren van het singeltje verkocht.

Paul_mccartney_en_heather_millsOp 26 Juli 2001 wordt bekend dat Paul McCartney en Heather Mills zich drie dagen eerder hebben verloofd. De ex-Beatle heeft Heather Mills in 1999, een jaar na de dood van zijn vrouw Linda, leren kennen. Zijn kinderen zeggen "blij" te zijn met de verloving. Op 11 Juni 2002 zijn Paul McCartney en Heather Mills getrouwd. Lang duurt het huwelijk echter niet. Op 17 Mei 2006 wordt bekend dat na een huwelijk van bijna vier jaar Paul McCartney en Heather Mills van elkaar scheiden. De dan 63-jarige ex-Beatle en het 37-jarig voormalige fotomodel voeren de voortdurende media-aandacht aan als oorzaak waardoor het huwelijk op de klippen is gelopen. "We vonden het door de constante bemoeienis met onze prive levens steeds moeilijker een normale relatie te onderhouden", zo stellen de twee in een persverklaring, "We hebben heel hard geprobeerd er het beste van te maken, ondanks de dagelijkse spanningen om ons heen. Het doet ons dan ook verdriet dat we hebben moeten besluiten ieder onze eigen weg te gaan. We hopen dat we de ruimte en tijd krijgen om door deze moeilijke periode heen te komen." aldus het tweetal, dat tevens aangeeft als vrienden uit elkaar te gaan. De Britse krant The People meldt op 4 Juli 2006 dat Heather Mills een bedrag krijgt van veertien miljoen euro na haar scheiding. Volgens de krant heeft Heather veel meer kunnen vragen. Ze schatten dit bedrag op bijna 290 miljoen euro. Volgens een anonieme bron in de krant en tevens een vriend van McCartney neemt Mills echter genoegen met veertien miljoen, omdat ze niet in de stemming is om een strijd met Paul aan te gaan. "Heather is er nog steeds kapot van dat zij en Paul uit elkaar zijn."

Tijdens het Paleo Festival in Zwitserland op 26 Juli 2000 wordt Oasis, door het 35.000 koppige publiek, uitgejouwd en bekogeld met flesjes en blikjes bier. De reden is, dat zanger Liam Gallagher het nodig vind om het publiek te beledigen.

El_debargewhos_johnnyOp 26 Juli 1986 komt Who's Johnny van El DeBarge op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Who's Johnny is geschreven door Peter & Ina Wolf. Zij hebben het nummer speciaal geschreven voor de soundtrack van Short Circuit. Brent Maddock en S.S. Wilson hebben het scenario voor deze film geschreven. Short Circuit is geregisseerd door John Badham. Mark Damon en David Foster zijn de producenten. De hoofdrollen worden vertolkt door Ally Sheedy (Stephanie Speck), Steve Guttenberg (Newton Crosby), Fisher Stevens (Ben Jabituya), Austin Pendleton (Howard Marner), G.W. Bailey (Skroeder) en Brian McNamara (Frank). Who's Johnny bereikt op 6 September 1986 de derde plaats als hoogste notering.

Plant_familyWanneer Bill Graham op 25 Juli 1977, over Led Zeppelin, zegt: "I hope they would never again play in the United States", kan hij nog niet weten dat het optreden in Oakland op 24 Juli 1977 inderdaad het laatste concert is wat Led Zepplin geeft in Amerika. Op 26 juli 1977 is Led Zeppelin genoodzaakt om hun Amerikaanse tournee af te breken. Als de groep, na de vechtpartij en daarop volgende arrestatie van John Bonham in Oakland, aankomt bij het Royal Orleans hotel in New Orleans ontvangt zanger Robert Plant namelijk het trieste bericht dat zijn zesjarige zoon, Karac, plotseling is overleden. Omdat Plant de volgende dag naar Engeland vliegt, om bij zijn vrouw Maureen en dochter Carmen te zijn, komt er met nog zeven concerten voor de boeg, een abrupt einde aan de tournee. Robert Plant wordt op zijn vlucht terug naar Engeland vergezeld door John Bonham en tourmanager Richard Cole. Op het vliegveld in Londen staat Plant's vader de pers te woord. In de wetenschap dat de dood van zijn kleinzoon alle plannen van Led Zeppelin veranderd zegt hij: "All this success and fame, what is it worth? It doesn't mean very much when you compare it to the love of a family." Karac is te zien in de openingscene van de film The Song Remains The Same, waarin hij aan het relaxen is met zijn familie. ( Foto vlnr Karac, Maureen, Robert en Carmen Plant)

Steve_rubell_2Op 26 Juli 1989 overlijdt Steve Rubell (links) aan de gevolgen van de ziekte Aids. In 1977 opent hij samen met Ian Schrager (rechts) de discotheek Studio 54 in New York, die in korte tijd over de hele wereld beroemd wordt. Rubell gaat de geschiedenis in als The Man Who Threw A Party The World Will Never Forget. Het feestje duurt echter maar twee jaar. In 1979 verdwijnen Rubell en Scharger namelijk voor drie jaar achter de tralies, wegens belastingontduiking. Steve Rubell is 45 jaar geworden.

SupersisterZanger/toetsenist Robert Jan Stips, fluitist Sacha van Geest, drummer Marco Vrolijk en bassist Ron van Eck breken als Supersister in Mei 1970 door met She Was Naked. In 1973 verlaten Sacha van Geest en Marco Vrolijk de groep. De Amerikaanse blaasvirtuoos Charlie Mariano en Herman van Boeijen zijn hun opvolgers. Een jaar later besluit Supersister ermee te stoppen. Op 26 Juli 1974 is het allerlaatste optreden in Epe. Op 3 December 2000 staat Supersister in de originele bezetting voor een eenmalig optreden in Paradiso in Amsterdam. Opnamen van dit concert verschijnen een jaar later onder de naam Supersisterious op een dubbel CD, en in 2006 uiteindelijk ook op DVD. Op 3 en 4 Mei 2001 worden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag nogmaals twee reunieconcerten gegeven door de vier originele leden. Plannen om een nieuw Supersister-album op te nemen worden bruut verstoord als Sacha van Geest op 29 Juli 2001, tijdens een vakantie op Malta, aan een hartaanval overlijdt. Hij is slechts 50 jaar geworden.

MC Hammer bereikt op 26 Juli 1989 de platina status in Amerika voor zijn album Let's Get It Started. Dit debuut van de rapper uit Oakland is op 3 December 1988 de albumlijst van Billboard binnengekomen. Let's Get It Started komt niet hoger dan een dertigste plaats, maar staat wel tachtig weken in de lijst. Naast de titelsong staan op dit album ondermeer Turn This Mother Out, Ring'Em, Cold Go M.C. Hammer, You're Being Served, It's Gone, They Put Me In The Mix en Son Of The King.

Op 26 Juli 1987 geeft Billy Joel het eerste van in totaal zes concerten in de Sovjet Unie, die plaatsvinden in Moskou en Leningrad. Kohuept, de live-compilatie van een aantal concerten in Leningrad, wordt in Oktober 1987 uitgebracht. Billy Joels ervaringen in Rusland vinden, twee jaar later, hun weerklank in de fraaie ballade Leningrad. Het album Kohuept haalt in November 1987, in de albumlijst, de 25 positie. Kohuept is Russisch voor "in concert".

Mary_wellsMotown zangeres Mary Wells verliest op 26 Juli 1992 haar strijd tegen keelkanker. Ze overlijdt in het Kenneth Norris Jr. Cancer Hospital te Los Angeles. Mary Wells wordt op 13 Mei 1943 in Detroit, Michigan geboren. Hoewel ze maar liefst 23 hits in de Amerikaans hitparade op haar naam heeft staan, inclusief de nummer 1, My Guy, heeft ze aan het einde van haar leven niet eens een verzekering om haar ziektekosten te betalen. Vier dagen later zingt Smokey Robinson, tijdens haar begravenis, een medley van haar hits. De begravenis wordt bijgewoond door o.a. Berry Gordy, Stevie Wonder, Little Richard en Quincy Jones. Mary Wells is 49 jaar geworden.

Natalie Cole treedt op 26 Juli 1976 in het huwelijk met de platen-producer Marvin Yancey. Yancey is ondermeer mede-componist van Cole's hit This Will Be. Na een huwelijk van vier jaar gaan Natalie Cole en Marvin Yancey in 1980 uit elkaar. Marvin Yancey overlijdt op 22 Maart 1985 aan de gevolgen van een hartaanval. Natalie Cole hertrouwt op 17 September 1989 met Andre Fischer (echtscheiding in 1995). Daarna trouwt de zangeres op 12 Oktober 2001 met Kenneth H. Dupree.

John_denverannies_songOp 26 Juli 1974 ontvangt John Denver een gouden plaat voor Annie's Song. Denver schrijft het nummer in 10 minuten tijdens een tochtje in een skilift, Annie's Song gaat over het bijna uit elkaar gaan van John Denver en zijn vrouw Ann Martell, met wie Denver op 9 Juni 1867 getrouwd is. Annie's Song is dan ook speciaal aan Ann Martell opgedragen. In 1982 gaan John en Annie alsnog uit elkaar. John Denver trouwt opnieuw in 1988 met Cassandra Delaney, met wie hij een dochter, Jesse Belle, krijgt. Annie's Song staat vanaf 27 Juli 1974 twee weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

Chico Ryan overlijdt op 26 Juli 1998 in een verzorgingstehuis in Beverly, Massachusetts. De als David Allen Ryan geboren zanger/bassist is sinds 1973 lid van de revival-groep Sha Na Na. Chico Ryan is vijftig jaar geworden.

Freek_de_jonge_stipsleven_na_de_dooFreek de Jonge & Stips komen op 26 Juli 1997 binnen op nummer 19 in de Nederlandse Top 40 met een bewerking van een oud Bob Dylan nummer. Death Is Not The End is door Freek de Jonge zelf vertaald tot Leven Na De Dood. De single van Freek De Jonge & Stips staat vanaf 6 September 1997 twee weken op de eerste plaats. Leven Na De Dood is op 3 April 1997 in de Stadsschouwburg in Groningen, tijdens het theaterprogramma van Freek de Jonge en de groep Stips, opgenomen. Het origineel van Bob Dylan staat op diens album Down In The Groove dat op 19 Mei 1988 is uitgebracht.

 Im_not_your_steppin_stoneThe Monkees staan op 26 juli 1966 in de studio om het nummer (I'm Not Your) Steppin' Stone op te nemen. (I'm Not Your) Steppin' Stone is geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart, die ook de debuut single. Last Train To Clarksville voor The Monkees hebben geschreven. Het origineel is van de Electric String Band uit 1966, gespeeld tijdens het W.C. Fields Memorial. Ook Paul Revere & The Raiders nemen het nummer op voor hun album Midnight Ride. (I'm Not Your) Steppin' Stone van The Monkees wordt uitgebracht als B-kant van hun nummer 1-hit I'm A Believer, geschreven door Neil Diamond. (I'm Not Your) Steppin' Stone blijft in de Amerikaanse hitparade op twintig steken.

Op 26 Juli 1998 geeft het trio Linda, Roos en Jessica (Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman) uit Goede Tijden, Slechte Tijden een afscheidsconcert in ShowBiz City in Aalsmeer. Moe van al het reizen en de vele optredens houden de soap-sterretjes het na drie jaar en zes hits voor gezien. Op 29 Januari 2004 overlijdt geheel onverwacht Guusje Nederhorst op 34-jarge leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

Sebastian Bach treedt op 26 Juli 1992 in zijn huis in New Jersey in het huwelijk met Maria Aquiar. De Canadese zanger van de New-Yorkse groep Skid Row en zijn jeugdvriendin hebben al een zoon, Paris, die op 4 April 1988 is geboren.

Op 26 Juli 2005 gaat de nieuwe single, Fine Line van Paul McCartney, wereldwijd op de radio in premiere. Fine Line is de eerste single van Chaos And Creation In The Back Yard, het nieuwe studio-album van Paul McCartney dat op 12 September 2005 wordt uitgebracht. Chaos And Creation IN The Back Yard is geproduceerd door Nigel Godrich, bekend als producer van ondermeer Radiohead.

Kay_starr_2Kay Starr staat op 26 Juli 1939 in de platenstudio om het nummer Baby Me op te nemen. Starr wordt tijdens deze opname sessie begeleidt door het orkest van Glenn Miller. De zeventienjarige zangeres moet hals-over-kop invallen voor Marion Hutton, de vaste zangeres van het orkest van Glenn Miller. Kay Starr heeft slechts korte tijd bij Glenn Miller gezongen. Nadat zij bij ondermeer het orkest van Charlie Barnet de vocalen heeft verzorgd, begint Kay Starr in 1948 aan een solo-carrixc3xa8re. You Were Only Foolin' (While I Was Falling In Love) bereikt in Januari 1949 de zestiende plaats in de Billboard-hitparade.

Op 26 Juli 1990 wordt Brent Mydland dood aangetroffen in zijn woning in Lafayette in de staat Californie, een overdosis drugs is hem fataal geworden. Mydland wordt in 1980 lid van Grateful Dead als opvolger van Keith Godchaux, die op 23 Juli 1980 bij een auto ongeluk om het leven is gekomen. De eerste toetsenist van Grateful Dead, Ron 'Pig Pen' McKernan, is in 1973 aan een overdosis overleden. Brent Mydland is 37 jaar geworden

Marilyn_and_billyMarilyn McCoo treedt op 26 Juli 1969 in het huwelijk met Billy Davis Jr. Zowel McCoo als Davis Jr. zijn lid van de groep The Fifth Dimension, en hebben sinds begin 1969 een relatie. Producer Bones Howe stelt Marilyn McCoo voor Wedding Bell Blues op te nemen. Wedding Bell BLues is geschreven door Laura Nyro, en door haarzelf als eerste opgenomen voor haar debuutalbum More Than A New Discovery. Dat Bones Howe voorstelt om een nummer van Laura Nyro op te nemen is niet zo vreemd. Al eerder is door The 5th Dimension de nummers Stoned Soul Picnic en Street Blindness van haar opgenomen. Wedding Bell Blues, dat eindigt met de woorden "Marry Me, Bill", staat vanaf 8 November 1969 drie weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.

Op 26 juli 1970 wordt, als oudste van de drie zoons van de Engelse zangeres Cilla Black en haar man Bobby Willis, Robert John Willes geboren. Op 22 augustus 1970 neemt Cilla Black het nummer Son Of Mine van Gerry Goffin en Carole King op. Cilla Black draagt het liedje op aan haar zoon Robert John. Son Of Mine verschijnt op 4 December 1970 op single, maar wordt geen hit.

The_rolling_stonesits_only_rock_n_rDe single It's Only Rock'n'Roll van The Rolling Stones wordt op 26 Juli 1974 uitgebracht. De demo van It's Only Rock 'n' Roll is gemaakt in The Wick, de prive-studio van Ron Wood van The Faces gemaakt. Hierop spelen Mick Jagger en Ron Wood gitaar, Willie Weeks bas, Ian McLagan toetsen, Kenny Jones van The Faces drums, en is David Bowie te horen als achtergrondzanger. De single-versie is op 24 Juli 1973 in Musicland in Munchen opgenomen. Its_only_rocknrollIt's Only Rock'n'Roll is tot op dat moment de slechts presterende single die afkomstig is van een album. In Engeland komt de single nog net tot de top 10, maar in Amerika wordt slechts een zestiende plaats bereikt. Het nummer wordt vooral bekend door de bijbehorende videoclip. Die eindigt in een groot schuimbad waarin drummer Charlie Watts kopje onder gaat. Om promotie te maken voor deze single huren The Rolling Stones enkele graffiti-artiesten in om It's Only Rock'n'Roll te spuiten op enkele muren in de straten van Londen.

Op 26 Juli 1963 maakt Bob Dylan zijn debuut op het Newport Folk Festival. Dylan zingt ondermeer Blowin' In The Wind, een nummer dat hij in April 1962 heeft geschreven. Blowin' In The Wind wordt de officieuze hymne van de campagne voor gelijke burgerrechten.

Bano_en_powerDe Italiaanse zanger Al Bano (geb. als Albano Carrisi) treedt op 26 Juli 1970 in het huwelijk met Romina Power. Romina Power is de dochter van de Amerikaanse acteur Tyrone Power en de Nederlandse actrice Linda Christian. Nog inhetzelfde jaar nemen Al Bano en Romina Power  het nummer Storia Di Due Innamorati op. In 1976 vertegenwoordigen ze Italie op het Eurovisiesongfestival met het nummer We'll Live It All Again dat deels in het Engels en deels in het Italiaans gezongen wordt. Ze eindigen daarmee op de 7de plaats. In 1981 nemen ze de hit Sharazan op, wat hun grootste hit is in Nederland (een 9de plaats in de Top 40), en een jaar later nemen Al Bano en Romina Power deel aan het San Remo Festival met het lied Felicita, waar ze 2de mee worden. In 1984 winnen ze San Remo wel, met het nummer Ci sare. In 1985 doen ze opnieuw mee aan het songfestival. Met het nummer Magic Oh Magic wordt weer een 7de plaats gehaald. In 1991 verschijnt het album Oggi Sposi. Vijf jaar later gaat Al Bano weer solo zingen met liedjes als La Mia Vita, Verso Il Sole en Ancora In Volo. In 2000 is hij achtergrondzanger op het songfestival bij de Zwitserse kandidaat Jane Bogaert. In 1999 gaan Al Bano en Romina Power uit elkaar. Samen hebben ze 4 kinderen; zoon Yari en drie dochters Ylenia (die sinds 1994 vermist is), Christel en Romina Jr. Na de scheiding krijgt Al Bano ook nog 2 kinderen met de Italiaanse versie van Paris Hilton, Loredana Lecciso.

Christine_mcvie_in_the_meantimeVanaf 26 Juli 2004 ligt het derde solo-album van Christine McVie, In The Meantime, in de platenwinkel. In The Meantime verschijnt twee weken na de eenenzestigste verjaardag van de voormalig zangeres en toetseniste van Fleetwood Mac. Met het uitkomen van In The Meantime weerlegt Christine McVie een eerdere uitspraak van Mick Fleetwood, de drummer van Fleetwood Mac. Volgens hem zou zijn ex-collega zich hebben teruggetrokken uit de muziekwereld. "Zij wil niet langer deel uitmaken van de muziek-business. Haar hart was altijd in de muziek. Alles wat er verder bij kwam kijken, liet haar koud", aldus Mick Fleetwood. Op Say You Will, het album van Fleetwood Mac uit 2003, staan nog bijdragen van Christine McVie. Voor hun Amerikaanse tournee ter promotie van deze CD is zij afgehaakt.

Op 26 Juli 1984 gaat in Hollywood de film Purple Rain in premixc3xa8re. Behalve door Prince & The Revolution wordt de voorstelling bijgewoond door enkele collega's, waaronder Eddie Murphy, Lionel Richie en Stevie Nicks. Ook de camera's van MTV zijn bij het evenement aanwezig. De soundtrack van de film is een maand eerder al op LP en op CD uitgebracht. Purple Rain komt op 14 Juli 1984 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 4 Augustus 1984 vierentwintig weken op de eerste plaats. In Nederland staat Purple Rain vanaf 27 Oktober 1984 zeven weken op de eerste plaats van de LP Top 50.

ThreedognightThree Dog Night geeft op 26 Juli 1976 een afscheidsconcert in Los Angeles. Three Dog Night bestaat uit Danny Hutton (zang), Cory Wells (zang), Chuck Negron (zang), Mike Allsup (gitaar), Jim Greenspoon (toetsen), Joe Schermie (bas) en Floyd Sneed (drums). Wanneer Hutton zijn muzikale carriere begint als producer voor MGM Records, produceert hij onder een plaat van Cory Wells & The Enemies. Chuck Negron, solozanger bij Columbia, is een vriend van Hutton en als deze Wells hoort zingen, stelt hij Danny voor met zijn drieen een groep te beginnen. Cory zoekt daarop naar begeleiders. Organist wordt Hutton's buurman, Jimmy Greenspoon. Vervolgens komen Schermie, Sneed en Mike Allsup de groep versterken. Hutton's toenmalige vriendin, June Fairchild, leest in een tijdschrift een artikel over de Aboriginals waarin verteld wordt dat de  eerste menselijke bewoners van het Australische continent gedurende koude nachten tussen de honden gaan slapen om zich warm te houden. Hele koude nachten worden "Three Dog Nights" genoemd waarmee de bandnaam een feit is. Exc3xa9n jaar na de formering (1968) heeft Three Dog Night een eerste hit met Nilsson's 'One'. De groep neemt daarna veel composities van anderen op: Laura Nyro's Eli's Coming, Elton John's Lady Samantha, Paul Williams' Just An Old Fashioned Love Song en Russ Ballard's Liar. Onder leiding van managers Bob Foster, Burt Jacobs en Bill Utley wordt Three Dog Night één van de grootste groepen van de Verenigde Staten. In 1974 heeft de groep al achttien gouden platen in de wacht gesleept; de groep verdient tonnen (120.000 dollar per uur) en moet meestal onder politie-escorte naar concerten worden gebracht. Three Dog Night scoort drie nummers één: Randy Newman's Mama Told Me Not To Come (1970), Hoyt Axton's Joy To The World (1971) en BlackAnd White (1972). In 1973 verlaat Schermie de groep en wordt door Jack Ryland vervangen. Skip Konte (toetsen) komt Three Dog Night versterken. Februari 1977 gaat de groep definitief uit elkaar. In 1981 komt Three Dog Night bij elkaar voor een reunie.

Op 26 Juli 1974 wordt in New York de allereerste Beatles-conventie georganiseerd. Tijdens deze door Mark Lapidos georganiseerde conventie worden ondermeer veel oude muziekbladen, singles, LP's, posters en illegale platen van The Beatles te koop aangeboden.

Anita_bakerAnita Baker maakt op 26 Juli 1986 haar Britse podiumdebuut tijdens een uitverkocht concert in het Hammersmith Odeon Theatre in Londen. Anita Baker is een uit Toledo, Ohio afkomstige soulzangeres, die opgroeit in Detroit. Gedurende haar tienerjaren doet ze ervaring op in diverse bar-bands, totdat ze zich in 1978 aansluit bij de lokale funk/vocalgroep Chapter 8. Met deze formatie maakt ze het album Chapter 8, een plaat die weinig respons krijgt, al wordt het nummer Ready For Your Love nog bijna een hit. De groep verliest haar platencontract, waarna Anita gaat werken als serveerster en receptioniste. In 1982 tekent ze bij het in Los Angeles gevestigde Beverly Glen-label van voormalig Ariola-president Otis Smith. Haar debuutalbum The Songstress is een indrukwekkend album met eerlijke soulmuziek zonder drumcomputers. Hoewel dit niet uit de credits blijkt heeft Baker op dit album creatief een grote vinger in de pap. Ze raakt verwikkeld in een nogal verwarrende contractuele procedure met Beverly Glen, dat haar geen royalties uitbetaalt. Nog tijdens deze procedure tekent ze bij Elektra, waar ze volledige artistieke vrijheid weet te bedingen. Met Chapter 8-gitarist Michael Powell als producer maakt ze het album Rapture, een bijna volledig met ballades volgezongen jazzy soulalbum, dat baanbrekend blijkt in de zwarte vocale mainstream. De crossoversoul van Rapture maakt furore als Quiet Storm, een term die al eerder wordt gebruikt voor Adult soulformats van zwarte radiostations. Mede dank zij de hit Sweet Love stijgt de oplage van Rapture ruim boven de vijf miljoen. Voor Baker betekent het de definitieve doorbraak als de belangrijkste nieuwe soulzangeres van de jaren tachtig, waarbij ze diverse Grammy's en American Music Awards in de wacht sleept.


Muziek Jarige Op 26 Juli

1941: Bobby Hebb (Robert von Hebb) - Zanger USA († 3 Aug. 2010)
1941: Brenton Wood (Alfred Jesse Smith) - Zanger USA
1941: Darlene Love (Darlene Wright) - The Crystals Zangeres
1941: Neil Landon - The Ivy League Zanger
1942: Dobie Gray - Zanger USA
1943: Jim McCarty - The Yardbirds Drums
1943: Mick Jagger - The Rolling Stones Zanger
1949: Roger Taylor - Queen Drums
1954: Margot Van Der Ven - Babe Zangeres
1956: Dee Dee (Anna Dekkers) - Zangeres Nederland
1961: Andy Connell - Swing Out Sister Toetsen
1961: Gary Cherone - Extreme Zanger
1962: Miranda Joyce - The Belle Stars Zangeres
1967: Tim Barnwell - Arrested Development DJ
1980: Dave "Brown Sound" Baksh - Sum 41 Gitaar