Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 28 Juli

I_dont_like_mondaysI Don't Like Mondays van de Boomtown Rats komt op 28 Juli 1979 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst. De plaat blijft er vier weken staan en wordt later uitgeroepen tot de beste single van het jaar. Bob Geldof schrijft het nummer tijdens een verblijf in Amerika, nadat hij een artikel in de krant heeft gelezen over een meisje in California, dat op een speelplaats van de Cleveland Elementary school in San Diego dood en verderf heeft gezaaid. Op 29 Januari 1979 opent de dan zestienjarige Brenda Spencer vanuit haar slaapkamerraam, het vuur op het schoolplein van de Grover Cleveland Elementary School in San Diego. Burton Wragg (Rector van de school) en Mike Suchar (concixc3xabrge) komen om het leven. Acht leerlingen en een politieagent raken gewond. Het duurt uren voordat Brenda Spencer wordt gearresteerd. Op de vraag waarom zij het heeft gedaan, antwoordt Brenda: "I don't like Mondays". I Don't Like Mondays wordt in veel landen een hit, maar niet in Amerika, waar radio zenders het nummer niet draaiden uit vrees voor mogelijke protesten en rechtszaken. In Nederland bereikt I Don't Like Mondays de tweede plaats. In April 2001 verklaart BrendaspencerBrenda Spencer in een aanvraag voor vervroegde vrijlating dat zij zich verantwoordelijk voelt voor de vele schietincidenten op scholen na haar daad in 1979: "I know saying I'm sorry doesn't make it all right," I wished it had never happened. With every school shooting, I feel I'm partially responsible. What if they got their idea from what I did?" aldus Brenda Spencer. Ook wordt tijdens de zitting duidelijk dat Brenda Spencer jarenlang door haar vader sexueel misbruikt en mishandeld is. "I've never talked about it before. I had to share my dad's bed 'til I was 14 years old." De dan 36 jarige Brenda Spencer verteld verder dat het geweer een kertskado van haar vader was. "I had asked for a radio and he bought me a gun. I felt like he wanted me to kill myself." Het verzoek tot vervroegde vrijlating wordt afgewezen. Brenda Spencer zit nog steeds vast.

Op 28 Juli 1957 maakt Jerry Lee Lewis zijn televisie debuut tijdens een optreden in de Steve Allen Show. De kijkers weten niet wat zij zien. Jerry Lee Lewis gaat flink tekeer achter zijn pumpin piano. Hij gooit zijn kruk over het toneel en maakt uitdagende bewegingen. Na de uitzending stijgt de vraag naar zijn single Whole Lotta Shakin' Going On enorm. De plaat, een cover van een oud hitje van Big Maybelle uit 1954, haalt uiteindelijk een nummer 3 notering in de Billboard Hot 100.

All_you_need_is_loveIn het Hippodrome in Londen wordt op 28 Juli 2005 een collectie van memorabilia van John Lennon ter waarde van 1,7 miljoen geveild. Kindertekeningen, handgeschreven songteksten, jasjes, zonnebrillen en zelfs meubilair van de ex-Beatle gaan onder de hamer. De meest waardevolle items zijn de afgelopen 25 jaar door een anonieme Amerikaanse verzamelaar bij elkaar gesprokkeld. Het pronkstuk van de veiling is de handgeschreven tekst van All You Need Is Love. De tekst valt na een tv-optreden van The Beatles in 1967 van de muziekstandaard van Lennon en wordt door een medewerkster van het programma opgeraapt en veilig bewaard. De tekst gaat voor 900.000 euro onder de hamer. Een expert noemt het blad de heilige graal onder de Beatles songteksten en zegt dat het elke cent waard is. Memorabilia afkomstig van de Beatles zijn zeer geliefd onder rockverzamelaars. Toch zijn niet alle veilingen met spullen van de band een succes. Zo wordt vorig jaar een handtekening van Lennon die hij vlak voor zijn dood gezet heeft, verkocht voor de minimum prijs van 'slechts' 118 duizend euro. Volgens kenners is deze veiling echter de kers op de taart. "Er zitten een paar ware museumstukken tussen. Deze spullen zijn onderdeel van de geschiedenis", aldus een verzamelaar.

Op 28 Juli 1954 is in The Memphis Press-Scimitar, in de column van Edwin Howard, het allereerste gedrukte interview met Elvis Presley te lezen. De dan 19-jarige zanger staat aan het begin van zijn zangcarriere.

Kaori kawamura De Japanse rock- en popzangeres Kaori Kawamura overlijdt op 28 Juli 2009 in Tokio aan de gevolgen van kanker. Kaori Kawamura wordt op 23 Januari 1971 in Moskou geboren als dochter van een Russische moeder en een Japanse vader. Haar eerste single, ZOO, komt uit in 1988, wanneer Kawamura net 17 jaar is. In 1990 heeft Kawamura een grote hit met Kamisama Ga Oritekuru Yoru en het jaar daarop met Tsubasa Wo Kudasai.  In 2004 wordt er bij de zangeres borstkanker vastgesteld. Kaori Kawamura wordt daarop een voorvechtster van mensen met borstkanker. Kaori Kawamura is 38 jaar geworden.

Genesis geeft op 28 Juli 1992, in een uitverkochte Kuip, een concert in Rotterdam. Vijf jaar eerder staat Genesis ook al in het Feijenoord Stadion. Op 11 Juni 1987 komt het tot vechtpartijen onder de 48.000 bezoekers. Als de zaak uit de hand dreigt te lopen verlaat Phil Collins voor enige tijd het podium. Uiteindelijk is alles weer rustig en vervolgd Genesis het concert. Het concert op 28 Juli 1992 verloopt in alle rust.

Joss_stone_gapHet Amerikaanse kledingbedrijf Gap maakt op 28 Juli 2005 bekend dat Joss Stone toch niet het gezicht van hun nieuwe kledingslijn wordt. Gap dump Joss Stone omdat ze een verhouding heeft met een oudere man. De dan nog 17-jarige zangeres is gaan samenwomen met haar 25-jarige vriend Beau Dozier in Los Angeles. In Amerika mag veel, maar niet als minderjarige samenwonen met iemand die ouder is dan 18 jaar. Het argument dat Joss een paar maanden later 18 jaar wordt, gaat er bij Gap niet in. Het bedrijf is bang dat de Amerikanen hun kleding gaan boycotten vanwege het 'samenwonen'. Officieel zegt Gap dat dat niet het probleem was, maar insiders beweren dat Joss gedumpt is omdat ze te graag bij haar oudere vriend wilde zijn. Gap contracteerd Destiny's Child Michelle Williams als vervangster voor Stone.

Op 28 Juli 1973 komt de single Sylvia van de Nederlandse groep Focus binnen in de Billboard Hot 100. Sylvia bereikt op 11 Augustus 1973 de 89ste plaats als hoogste notering.

De Canadese zangeres Anne Murray keert op 28 Juli 1989 terug naar haar geboorteplaats, Springhill, Novia Scotia, om het Anne Murray Centre te openen. Het museum, dat een overzicht geeft van haar loopbaan, is ieder jaar geopend van Mei tot Oktober. Volgens de burgemeester van Springhill zorgt dit centrum voor een opleving van de economie in de stad. Jaarlijks wordt het centrum door zo'n 90.000 belangstellenden bezocht.

Phil_bloom_in_hoeplaOp 28 Juli 1967 wordt door de VPRO de allereerste aflevering van het programma Hoepla uitgezonden. Hoepla is een geruchtmakend tv-programma voor jongeren van Hans Verhagen, Gied Jaspers en Wim van der Linden. Hoepla raakt in opspraak als Phil Bloom in de tweede aflevering, op 9 Oktober 1967, naakt in beeld verschijnt. De derde, en laatste, aflevering wordt op 23 November 1967 uitgezonden.  Ondermeer The Crazy World Of Arthur Brown en Jimi Hendrix hebben in Hoepla opgetreden.

De politie in Moskou maakt op 28 Juli 1969 bekend dat duizenden publieke telefooncellen zijn gesloopt vanwege onderdelen in de telefoonhoorn. Een artikel in een Russisch jongerentijdschrift laat zien hoe je met de onderdelen een acoustische gitaar kan versterken, zodat het een beetje op een elektrische gitaar gaat lijken.

Op 28 Juli 1958 is er nieuws in de categorie Absurd & Lachwekkend. De oliemaatschappij Esso maakt namelijk in Billboard Magazine bekend dat het een kostbare aangelegenheid kan zijn om in de auto te luisteren naar Rock & Roll muziek. Het ritme van de muziek kan er, volgens Esso, voor zorgen dat de bestuurder onbewust zijn voet op en neer gaat bewegen op het gaspedaal, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt.

Jerome_smithJerome Smith wordt, na zijn carriere als gitarist van KC & The Sunshine Band, bulldozer-chauffeur in West Palm Beach, Florida. Bij een val op 28 Juli 2000 wordt hij door een bulldozer doodgedrukt. Harry Wayne Casey werkt begin jaren 70 in een platenzaak in Miami, wanneer op een dag Richard Finch binnenkomt. Finch is een wat wereldvreemde jongen die maar één passie heeft: disco. Disco is begin jaren 70 nog niet echt ingeburgerd, waardoor Richard denkt dat hij eigenlijk de enige is die gek is van deze muziek. In de platenzaak komt hij er achter dat Harry Wayne Casey net zo'n disco-nerd is als hijzelf. Casey heeft van z'n verdiende geld een klein studiootje laten bouwen, en al gauw zitten Casey en Finch elke dag een paar uur te sleutelen aan wat hun eigen muziek moet gaan worden. In 1973 komt hun eerste single uit, Blow Your Whistle, die ze uitbrengen als KC & The Sunshine Band. Inmiddels is Jerome Smith het duo komen versterken als gitarist. De combinatie van latin, funk en disco valt in het begin niet erg op (de debuutsingle flopt grandioos), maar na een tijdje beginnen de Amerikaanse radiozenders de nieuwe muziek te ontdekken. In 1974 hebben KC & The Sunshine Band hun eerste hits, het jaar daarop gevolgd door de nummer 1-hit That's The Way (I Like It). Inmiddels hebben ze ook al het een en ander voor andere artiesten betekend - zo zijn ze verantwoordelijk geweest voor de nummer 1-hit Rock Your Baby van George McCrae. KC & The Sunshine Band maken midden jaren 70 de dienst uit in Amerika als het gaat om disco. Hun Miami Soul is razend populair door hits als Come To My Island, Get Down Tonight, Shake Your Booty of Keep It Comin' Love. In 1979 verlaat Jerome Smith na interne moeilijkheden de band. Jerome Smith is 47 jaar geworden.

Op 28 Juli 2003 zorgt de nieuwe oogst Vida Nova-wijn, afkomstig uit de wijngaard van Cliff Richard in de Portugese streek Algarve, voor een ware strijd in de supermarkten in Engeland De winkelketen Tesco wordt bestookt door fans van de zanger. Concurrent Waitrose heeft de rode wijn ondertussen al een week in de aanbieding voor twaalf euro per fles.

In Cleveland, Canada wordt op 28 Juli 1979 het zogenaande World Series Of Rock gehouden. In het Cleveland Municipal Stadium gaan 65.000 mensen uit hun dak bij Ted Nugent, Journey, Thin Lizzy en Aerosmith. Het publiek van de World Series Of Rock is berucht door het buitensporig gebriuik van drugs en alcohol. Als na het concert de balans wordt opgemaakt, blijkt er één man op het parkeerterrein te zijn vermoord, twee vrouwen te zijn verkracht en dertig mensen te zijn beroofd.

Op 28 Juli 1970 komt in Melbourne de film Ned Kelly uit. De hoofdrol wordt gespeeld door Mick Jagger. De regie wordt gedaan door Tony Richardson. De film wordt lauw ontvangen, en is geen succes.

Vlnr_betty_weiss_mary_ann_ganser_margieMarge Ganser, zangeres van The Shangri-Las overlijdt op 28 Juli 1996 aan de gevolgen van borstkanker. Begin jaren 60 wordt de groep opgericht, en bestaat uit Betty en Mary Weiss en Marge en Mary Ganser, twee keer een tweeling. Ellie Greenwich en Jeff Barry schrijven veel van materiaal en George 'Shadow' Morton produceert (soms samen met Jeff Barry). Ellie Greenwich weet in haar teksten een sfeer op te roepen van het leven van jonge meisjes in de grote stad. In zijn producties dramatiseert Morton het geheel op een fabelachtige wijze. Grote hits van The Shangri-Las zijn oa: Walking In The Sand en Leader Of The Pack (beide uit 1964), I Can Never Go Home Anymore (1965) en Past, Present And Future (1966). Marge Ganser is 48 jaar geworden. Haar tweelingzus Mary-Ann is eerder al in 1971 op 23-jarige leeftijd overleden.

Priscilla_maria_veronica_whiteCilla Black staat op 28 Juli 1969 in de de Abbey Road-studioxe2x80x99s van EMI in Londen voor de opname van het nummer If I Thought You'd Ever Change Your Mind. Deze door John Cameron geschreven single wordt op 21 November 1969 uitgebracht. If I Thought You'd Ever Change Your Mind, met op de B-kant It Feels So Good. komt op 13 December 1969 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de twintigste plaats.

In Dublin, Ierland wordt op 28 Juli 1980 het Dalymount Festival gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer The Police, Squeeze en U2.

Op 28 Juli 1997 trouwt de Schotse zangeres Sheena Easton, met regisseur Timothy Douglas Delarm. Het is voor Sheena Easton al haar derde huwelijk. Ook deze keer is het geluk van korte duur. Na bijna een jaar, op 10 Juli 1998 vraagt Sheena Easton de scheiding aan.

Shocking_blue_live_in_japanShocking Blue is begin jaren 70 over de hele wereld razend populair. In de zomer van 1971 is de Haagse groep voor concerten in Japan. Op 28 en 30 Juli 1971 worden de optredens in de Koseinenkin Hall in Tokio opgenomen. Deze opnamen verschijnen in December 1971 op de LP Shocking Blue Live In Japan. Als stunt wordt het album vanuit Japan naar Nederlandse discjockeys gestuurd. In een uitzending op Radio Veronica vertellen Lex Harding en Will Luikinga dat zij speciaal naar het postkantoor zijn moeten gaan om het pakket uit Japan op te halen.

Op 28 Juli 1987 worden de schoenenfabrikant Nike en platenmaatschappij Capitol Records door Apple voor de rechter gedaagd, wegens het schenden van het auteursrecht op een Lennon/McCartney compositie. Capitol Records heeft, samen met Yoko Ono, ten onrechte toestemming gegeven voor het gebruik van het Beatles nummer Revolution in een Nike commercial. Apple eist vijftien miljoen dollar schadevergoeding van Nike.

De videoclip behorende bij You Are Not Alone van Michael Jackson gaat op 28 Juli 1995 bij de Amerikaanse omroep ABC en twee kabelstations in premiere. You Are Not Alone komt op 26 Augustus 1995 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de zesde plaats.

Bangla_desh_van_george_harrisonVanaf 28 Juli 1971 ligt de single Bangla Desh van George Harrison in de platenwinkel. Op de B-kant staat Deep Blue. Bangla Desh is geproduceerd door Phil Spector. Een dag eerder heeft George Harrison bekendgemaakt dat hij op 1 Augustus 1971 een benefietconcert zal geven in de Madison Square Garden in New York ten bate van de noodlijdende bevolking van Bangla Desh. Dit land is de laatste maanden zwaar geteisterd door overstromingen. Aan het concert wordt meegewerkt door ondermeer Eric Clapton, Klaus Voormann, Leon Russel, Jesse Ed Davis, Bob Dylan, Badfinger en Ringo Starr. Bangla Desh komt op 21 Augustus 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een tiende plaats.

Op 28 Juli 1999 wordt Ol' Dirty Bastard gearresteerd, wanneer blijkt dat een door hem uitgeschreven cheque niet gedekt is. De rapper van The Wu-Tang Clan heeft het geld nodig om zijn borgtocht te betalen. De als Russell Tyrone Jones geboren reapper wordt in Santa Monica wegens "terroristisch gedrag".

John Mellencamp en Joe Walsh, verlenen op 28 Juli 1993 hun medewerking aan een benefietconcert in Chicago. Dit is de eerste van verscheidene shows ten bate van slachtoffers van overstromingen. Een benefietconcert, een paar dagen later in St. Louis met Bob Dylan als topattractie, wordt afgeblazen in verband met aanhoudend wateroverlast.

Over_the_rainbowJudy Garland neemt op 28 Juli 1939 een studio-versie op van het nummer Over The Rainbow. Tijdens deze opname sessie wordt zij begeleid door The Victor Young Orchestra. Over The Rainbow is een compositie van Harold Arlen en E.Y. Harburg, en is het slotthema van de film The Wizard Of Oz. In deze film speelt Judy Garland de hoofdrol van Dorothy. Op 15 Augustus 1939 gaat The Wizard Of Oz in premixc3xa8re in Grauman's Chinese Theatre in Hollywood. De film betekent de grote doorbraak van Judy Garland. Over The Rainbow wordt op single uitgebracht. De 78-toerenplaat komt op 9 September 1939 de Amerikaanse hitparade binnen. Over The Rainbow bereikt de vijfde plaats. Het liedje is in Maart 2002 uitgeroepen tot "het beste liedje van de twintigste eeuw". Over The Rainbow staat weer in de belangstelling. Nu de uitvoering van de Hawaiiaanse zanger Israel Kamakawiwo'ole die sinds 17 Mei 2005 wordt gebruikt in een commercial voor Menzis Verzekeringen. Omdat de versie van Israel Kamakawiwo'ole in ons land niet mag worden uitgebracht, heeft Gerard Joling het liedje in dezelfde stijl nagezongen en op CD-single uitgebracht. Israel Kamakawiwo'ole is overleden op 26 Juni 1997. Hij is 38 jaar geworden.

LancebassIn een interview in het Amerikaanse tijdschrift People dat op 28 Juli 2006 in de winkel ligt zegt Lance Bass dat hij homoseksueel is. De zanger van de boyband *NSync heeft niet eerder voor zijn geaardheid uit durven komen omdat hij bang was het image van de groep te schaden. "I knew that I was in this popular band and I had four other guys' careers in my hand, and I knew that if I ever acted on it or even said (that I was gay), it would overpower everything," aldus Bass. In het interview zegt Lance Bass verder dat homoseksualiteit niet verkeerd is: "I don't think it's wrong, I'm not devastated going through this. I'm more liberated and happy than Ixe2x80x99ve been my whole life. I'm just happy."

Judy_garland_en_david_rosePrecies twee jaar later nadat zij het nummer Over The Rainbow heeft opgeneomen (zie hierboven) trouwt de dan negentienjarige Judy Garland op 28 Juli 1941 met de 31-jarige componist/orkestleider David Rose (op foto met Judy Garland). Het is voor Judy Garland haar eerste huwelijk. Voor Rose is het zijn tweede huwelijk. Vier jaar later gaan Judy Garland en David Rose alweer uitelkaar. Judy Garland hertrouwt op 15 Juni 1945 met filmregisseur Vincente Minnelli. Uit dit huwelijk wordt op 12 Maart 1946 hun dochter Liza Minnelli geboren, die is vernoemd naar het nummer Liza van George Gershwin. In 1951 loopt ook dit huwelijk op de klippen. Judy Garland zal nog drie keer trouwen. Van 1952 tot 1965 is zij de echtgenote van Sidney Luft die zij twee kinderen schenkt: Lorna en Joey. Vanaf 14 november 1965 is Judy Garland korte tijd getrouwd met Mark Herron. Vlak voor haar dood treedt zij op 15 maart 1969 in het huwelijk met Mickey Deans. Judy Garland overlijdt op 22 Juni 1969, op 46-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een overdosis.

Op 28 Juli 1956 maken Gene Vincent & The Blue Caps hun Amerikaanse televisiedebuut in The Perry Como Show. Zij zingen hun eerste hit Be-Bop-A-Lula. Deze single is op 16 juni 1956 de Billboard Top 100 binnengekomen. Be-Bop-A-Lula bereikt de zevende plaats.

The_brothers_four_green_fieldsThe Brothers Four staan op 28 Juli 1959 in een platenstudio in New York om het nummer Green Fields op te nemen. Green Fields is in 1956 geschreven door Terry Gilkyson, Richard Dehr en Frank Miller, en in 1956 voor het eerst opgenomen door The Easy Riders. Green Fields wordt op 25 Januari 1960 uitgebracht. Een maand later komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats. Terry Gilkyson, Richard Dehr en Frank Miller zijn ook de schrijvers van het nummer Memories Are Made Of This. Terry Gilkyson is ondermeer de auteur van het nummer Bare Necessities, wat wereldberoemd is geworden in de Walt Disney film Jungle Book, en daarin wordt gezongen door Balou de beer (Phil Harris).

Op 28 Juli 2001 overlijdt John Walters aan een hartaanval. In de jaren zestig is hij trompettist bij The Alan Price Set. Later wordt John Walters producer bij BBC Radio One. Met John Peel staat hij aan de basis van de nieuwe "progressieve" formule van het programma Top Gear. Hierin krijgen nieuwe groepen de kans zich live op de radio te presenteren. John Walters is 63 jaar geworden.

In Penticon, Canada breken op 28 Juli 1991 rellen uit na afloop van een optreden van MC Hammer. Van de ruim tweeduizend relschoppers worden er ongeveer honderd opgepakt.

Op 28 Juli 2006 worden de tien finalisten van het 5e seizoen van American Idol door president George W. Bush op het Witte Huis in Washington ontvangen. De winnaar van het 5e seizoen, Taylor Hicks, geeft de president een mondharmonica cadeau. Het bezoek aan de president is mogelijk gemaakt door Taylor Hicks, zij is één van de secretaresses van Laura Bush, de vrouw van president Bush.

24_juni_1966_lynnTijdens het laatste concert van de vijfde tournee door de Verenigde Staten, op 28 Juli 1966 in het Honolulu International Centre op Hawaii, speelt Brian Jones voor de laatste keer met The Rolling Stones in Amerika. Deze vijfde Amerikaanse tour is op 24 Juni 1966 met een optreden in de Manning Bowl in Lynn, Massachusetts (foto) van start gegaan. Op deze tournee spelen de Stones voor het eerst in Virginia, Missouri, Oregon, Utah en Hawaii. Hoewel de groep minder optredens geeft dan tijdens hun vorige tour door Amerika, wordt er wel meer geld verdient. De tour levert de Rolling Stones een bedrag van $750.000 op. Het laatste concert in het Honolulu International Center wordt door het plaatselijke radiostation K-POI live uitgezonden. The Rolling Stones spelende volgende nummers: Not Fade Away, The Last Time, Paint It Black, Lady Jane, Mother's Little Helper, Get Off Of My Cloud, 19th Nervous Breakdown en Satisfaction.

Op 28 Juli 1973 wordt één van de grootste rock-festivals uit de muziekgeschiedenis gehouden op het race-circuit van Watkins Glen, New York. Meer dan 600.000 mensen komen luisteren naar de muziek van o.a. Grateful Dead, The Band en The Allman Brothers. Watkins Glen trekt beduidend meer bezoekers dan Woodstock, vier jaar eerder.

Voor het uitzenden van de beelden van de ontblote borst van Janet Jackson tijdens de finale van de Super Bowl op 1 Februari 2004, betaalt de Amerikaanse televisieomroep CBS op 28 Juli 2006 een boete van ruim $550.000. De boete is door de FCC, het controleorgaan van de Amerikaanse radio en televisie opgelegd. CBS gaat tegen de boete in hoger beroep bij het gerechtshof in Philadelphia.

All_the_young_dudesOp 28 Juli 1972 wordt in Engeland de single All The Young Dudes van Mott The Hoople uitgebracht. Dat er nog een single van de groep verschijnt mag een klein wonder worden genoemd, omdat Mott The Hoople op het punt stond opgeheven te worden. All The Young Dudes is op 26 Maart 1972 door David Bowie geschreven na een telefoongesprek met Pete 'Overhand' Watts, de bassist van Mott The Hoople. Bowie heeft Mott The Hoople al eerder een demo opgestuurd van Suffragette City, met de vraag of de groep het misschien wil coveren. Pete Watts: "We played it and didn't think it was quite right. I called Bowie and said, Thanks very much for the tape, we won't be needing it because we've split up". Bowie belt na twee uur terug met de mededeling dat hij met zijn manager Tony DeVries heeft gesproken om te proberen om Mott The Hoople te redden, en dat hij nog iets voor ze heeft. Pete Watts: "Bowie said, 'Also i've written a song for you since we spoke, which could be great". Een paar dagen later ontmoeten David Bowie en Pete Watts elkaar. Pete Watts: "Bowie played me this song, 'All The Young Dudes', on his acoustic guitar. He hadn't got all the words but the song just blew me away, especially when he hit the chorus". Watts stelt Bowie dezelfde dag nog voor aan de andere leden van Mott The Hoople en Tony DeVries gaat bij platenmaatschappij CBS onderhandelen over een nieuw platencontract voor de groep. Drummer Dale Griffin van Mott The Hoope: "We couldn't believe it. In a office at Regent Street he's (Bowie) strumming it on his guitar and i'm thinking, he wants to gave us that? He must be crazy! We broke our necks to say yes! You couldn't fail to see it was a great song". De definitieve versie van All The Young Dudes wordt op 14 Mei 1972 in de Olympic Studios in Londen opgeneomen. De single wordt geproduceerd door David Bowie samen met gitarist Mick Ronson. Zanger Ian Hunter van Mott The Hoople: "It was a high, because we knew we were singing a hit". All The Young Dudes komt op 12 Augustus 1972 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. Mott The Hoople gaat hierna met succes verder. Op 20 April 1992 wordt All The Young Dudes tijdens het Freddy Mercury Tribute concert in het Wembley Stadium in Londen gespeeld door David Bowie, Mick Ronson en Ian Hunter. Deze versie verschijnt later op het postuum uitgebrachte solo album Heaven And Hull, van de op 29 April 1993 overleden Mick Ronson.

Gangsters van The Special a.k.a. is de eerste single van het 2-Tone-label die op 28 Juli 1979 de Engelse hitparade binnenkomt. Gangsters haalt de zesde plaats.

George_willimas_jrGeorge Williams jr. overlijdt op 28 Juli 2004 in Maple Shade, New Jersey aan de gevolgen van kanker. George Reginald Williams jr. wordt op 6 December 1935 in Philadelphia geboren en is de zanger van The Tymes die in de jaren vijftig worden opgericht als The Latineers. In de jaren zestig en zeventig hebben The Tymes hits met So Much In Love, Wonderful Wonderful, Ms. Grace, God's Gonna Punish You en You Little Trustmaker. George Williams jr. is 69 jaar geworden.

James Al Hendrix slaagt er op 28 Juli 1995 in om de rechten te verwerven van alle afbeeldingen, muziek en de naam van zijn zoon. Daarmee komt een einde aan jarenlang misbruik van de nalatenschap van Jimi Hendrix. Een aantal firma's heeft hier jarenlang behoorlijk misbruik van gemaakt.

Julio_iglesiasquiereme_mucho_Op 28 Juli 1979 komt Quiereme Mucho van Julio Iglesias op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is Quiereme Mucho al de Alarmschijf bij de Veronica Omroep Organisatie. Op de B-kant van staat Con Una Pinta Asi. Beide nummers zijn afkomstig van het album Emociones. Quiereme Mucho staat vanaf 1 September 1979 vijf weken op de eerste plaats. Quiereme Mucho is gecomponeerd door Gonzalo Roig en Augustin Rodriguez. De Italiaanse tenor, auteur, componist en filmacteur Tito Schipa (1888-1965) is in 1932 de eerste die Quiereme Mucho opneemt. Gert Timmerman neemt Quiereme Mucho in 1963 op als Nimm Deine Weisse Gitarre. Deze versie bereikt de tweede plaats in de hitparade van het VARA-radioprogramma Tijd Voor Teenagers. In December 1984 wordt door Koos Alberts een Nederlandstalige versie van Quiereme Mucho uitgebracht als Gisteren Heeft Zij Mij Verlaten. Deze tweede single van de Amsterdamse zanger blijft op acht in de Nederlandse Top 40 steken.

Roger Waters treedt op 28 Juli 1993 in Romsey in het Engelse graafschap Hampshire in het huwelijk met Priscilla Phillips. Voor de zanger/bassist van Pink Floyd is het zijn derde huwelijk. Roger Waters is van 1969 tot 1975 getrouwd met Judy Trim. Carolyne Christie is zijn tweede vrouw van 1976 tot 1992. Uit dit huwelijk worden hun kinderen Harry en India geboren. India Waters is tegenwoordig fotomodel. Harry Waters speelt toetsen in de begeleidingsband van zijn vader. Sinds 2005 heeft Roger Waters een verhouding met de serveerster Laurie Durning.

Paul_simon_en_art_garfunkelOp 19 September 1981 geven Paul Simon en Art Garfunkel een gratis concert in het Central Park in New York. De live registratie van dit concert wordt door Veronica in twee delen op Nederland 2 uitgezonden. Deel twee wordt op 28 Juli 1982 uitgezonden. Deel één is op 30 Juni 1982 uitgezonden. Het concert van Simon & Garfunkel in het Central Park in New York wordt door zo'n 400.000 fans bijgewoond. De opbrengst van t-shirts, buttons e.d. gaat naar de plantsoenendienst van de bijna failliete stad New York. Daarom wordt burgemeester Edward Koch verzocht het duo aan te kondigen. Het is voor het eerst in elf jaar dat Paul Simon en Art Garfunkel weer samen op een podium staan. De dubbel-LP met de registratie van dit optreden komt op 13 maart 1982 binnen in de albumlijst van Billboard. The Concert In Central Park bereikt de zesde plaats.

Het door Homer Banks en Chuck Brooks geschreven nummer Taxi komt op 28 Juli 1984 in de uitvoering van J. Blackfoot binnen op nummer 28 in de Nederlandse Top 40. Taxi, met op de B-kant het nummer Where Is The Love, staat zes weken in de Nederlandse Top 40, en haalt de negentiende plaats. Taxi is de enige hit voor J. Blackfoot, die op 20 November 1946 in Memphis in Tennessee wordt geboren als John Colbert. Hij heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij als kind in de zomer altijd op blote voeten door de stad loopt. J. Blackfoot begint zijn muzikale carrixc3xa8re in The Soul Children. In 1969 is hij enige tijd de zanger van The Bar-Kays. In 2005 is J. Blackfoot te zien in de film Forty Shades Of Blue van de regisseur Ira Sachs.

BarettaJeri Lee Lewis wordt op 28 Juli 1993 geboren als dochter van Jerry Lee Lewis uit zijn relatie met de biseksuele Bonny Lee Bakley. Bakley trouwt op 19 November 2000 met de acteur Robert Blake (foto), vooral bekend van zijn rol als Baretta in de gelijknamige televisieserie. Voor Bonny Lee Bakley is dit dan inmiddels haar tiende (!) huwelijk. Op 4 Mei 2001 wordt Bakley vermoord. Op 18 April 2002 wordt Robert Blake gearresteerd op verdenking van de moord op zijn vrouw, en wordt hiervoor op 18 November 2005 schuldig bevonden. Robert Blake moet de kinderen van zijn vrouw een schadevergoeding van $30 miljoen betalen. De twee kinderen, Holly en Glenn, uit haar huwelijk met haar neef Paul Gawson hebben ook een rechtszaak tegen de acteur aangespannen. Op 16 Maart 2005 wordt de 72-jarige Robert Blake hiervan vrijgesproken.

Op 28 Juli 1964 wordt een zomerse aflevering van Thank Your Lucky Stars opgenomen. In dit televisieprogramma van de Engelse commerciele televisiezender ABC playbacken The Rolling Stones hun hit It's All Over Now. Er zijn ook optredens te zien van The Merseybeats, The Fourmost, Patsy Ann Noble, Adamo, Dave Nelson, Lorraine Gray en The Wolves. Gastpresentatoren zijn Don Moss en Mike Sarne. Deze aflevering van Thank Your Lucky Stars wordt op 8 augustus 1964 uitgezonden.

Muziek Jarige Op 28 Juli
1938: George Cummings - Dr. Hook Gitaar
1944: Mike Bloomfield - Gitarist USA († 15 Feb. 1981)
1945: Rick Wright - Pink Floyd Toetsen († 15 Sept. 2008)
1946: Jonathan Edwards - Zanger USA
1948: Simon Kirke - The Free Drums
1949: Peter Doyle - The New Seekers Zanger
1949: Steve Took - T.Rex Percussie
1951: Gregg Guiffria - Angel Toetsen
1952: Pat Mears - Zangeres USA
1962: Rachel Sweet - Zangeres USA
1965: Nick Banks - Pulp Drums
1972: Dan Warton - Neds Atomic Dustbin Drums
1980: Noel Sullivan - Hear'Say Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten