Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 December

Aircheck Nederland publiceert op 23 December 2003 de Airplay Top 100, een lijst met de meestgedraaide platen op de Nederlandse radio van het afgelopen jaar. Feel van Robbie Williams is in 2003 de meestgedraaide plaat op de Nederlandse radio. Op twee staat Sorry Seems To Be The Hardest Word van Blue en Elton John, gevolgd door Beautiful van Christina Aguilera. In de top-tien komt Robbie Williams nog een tweede keer voor - met Something Beautiful op acht. Step Right Up van Jamai, de bestverkochte single van 2003, eindigt in deze airplay-lijst op vijftig. De meestgedraaide Nederlandstalige opname in 2003 is Ik Wou Dat Ik Jou Was van Veldhuis en Kemper. De eerste hit van dit duo staat op tien in het radio-overzicht.


David Gilmour en Roger Waters van Pink Floyd tekenen op 23 December 1987 een overeenkomst waarmee een einde komt aan jaren van ruzie. Vanaf deze dag krijgt Roger Waters een vergoeding voor elke keer dat er beeld/geluid wordt gebruikt uit de tijd dat hij in Pink Floyd gezeten heeft. Inclusief reproducties van Dark Side Of The Moon, videos en vliegende varkens.


Op 23 December 1961 vliegt Cliff Richard, samen met zijn moeder, van Londen naar Zuid-Afrika om de premiere van de bioscoopfilm The Young Ones bij te wonen in Johannesburg, Kaapstad en Durban. Eind December 1961 zijn Cliff Richard en Dorothy Webb weer terug in Engeland.


Nikki Sixx en Donna D'Errico, voormalig Playboy playmate en actrice in Baywatch, trouwen op 22 December 1996. De bassist van Motley Crue is pas net een maand gescheiden van Brandy Brandt, ook een voormalige Playboy playmate. Nikki Sixx en Donna D'Errico hebben samen vijf kinderen. Nikki Sixx drie uit het huwelijk met Brandy Brandt. Donna D'Errico een zoon uit een eerder huwelijk en samen hebben ze een dochter, Frankie Jean. In 2000 gaat het stel tijdelijk uit elkaar vanwege de drugs verslaving van Nikki Sixx. In 2006 vraagt Donna D'Errico uiteindelijk toch de scheiding aan.


Cat Stevens (geboren als Stephen Demetre Georgiou) is in de zomer van 1977 in de buurt van Malibu in een dronken bui aan het zwemmen. De zanger komt in moeilijkheden maar wordt door een golf teruggeworpen op het strand. Cat Stevens ziet hierin een geschenk van God, en nadat hij van zijn broer een versie van de Koran heeft gekregen, bekeert hij zich tot de Islam, doet zijn artiesten naam in de ban en neemt op 23 December 1973 de naam Yusuf Islam aan.


The Bee Gees komen op 23 December 1967 op een vierde plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single World. World, met op de B-kant Sir Geoffrey Saved The World, staat vanaf 13 Januari 1968 drie weken op de eerste plaats. The Bee Gees hebben World op 24 Augustus 1967 opgenomen in de IBC Studios in Londen. Barry en Robin Gibb nemen de vocalen voor hun rekening. Sir Geoffrey Saved The World is op 9 Augustus 1967 in dezelfde studio door The Bee Gees op de band gezet.


Op 23 December 1969 krijgt B. J. Thomas (Billy Joe) een gouden plaat voor Raindrops Keep Fallin' On My Head. Het nummer is geschreven door Hal David en Burt Bacharach voor Butch Cassidy And The Sundance Kid, met Paul Newman en Robert Redford in de hoofdrollen. Het is voor Hal David en Burt Bacharac hun eerste millionseller. Over het feit dat David en Bacharach juist hem hebben gekozen als zanger zegt B.J. Thomas "I was in the right place at the right time, and probably got their best song ever." Het nummer wint in 1970 een Oscar voor Best Song From A Motion Picture. Raindrops Keep Fallin' On My Head staat vanaf 3 Januari 1970 vier weken aan de top van de Billboard Hot 100.


The Who speelt op 23 December 1973 de laatste van vier Kerst shows in het Sundown Theatre in Edmonton, Londen. De concerten georganiseerd onder de naam "Who's Chritmas Party ?" zijn een iniatief van Tony Smith. Om problemen, zoals op 22 Oktober 1973 (foto) waar voor de voorverkoop van het concert in The Lyceum in Londen meer dan 20.000 fans kwamen opdagen voor slecht 9000 kaartjes, te voorkomen zijn de kaartjes voor de vier Kerstshows alleen via de post te bestellen. The Who speelt op 23 December 1973 de volgende setlist: I Can't Explain, Summertime Blues, My Wife, I Am The Sea, The Real Me, The Punk And The Godfather, I'm One, 5.15, Sea And Sand, Drowned, Bell Boy, Doctor Jimmy, Love Reign O'er Me, Won't Get Fooled Again, Pinball Wizard, See Me Feel Me, Substitute, Naked Eye, Let's See Action en Magic Bus.


Hey Schoolgirl van Tom & Jerry komt op 23 December 1957 de Amerikaanse hitparade binnen. De single bereikt de 49-ste plaats. Tom & Jerry zijn Paul Simon en Art Garfunkel, twee leerlingen van een New-Yorkse Highschool. In Maart en April 1964 nemen zij als Simon & Garfunkel het album Wednesday Morning 3 AM op. Als deze LP in Oktober 1964 uitkomt, is Paul Simon naar Engeland vertrokken voor een solocarriere. Wednesday Morning 3 AM flopt. Art Garfunkel besluit zijn studie voort te zetten. Het akoestische The Sounds Of Silence, dat het duo op 10 April 1964 heeft opgenomen, wordt door producer Tom Wilson van een elektrische orkestband voorzien. Op 20 November 1965 komt The Sounds Of Silence de Amerikaanse hitparade binnen. De single staat vanaf 1 Januari 1966 twee weken op de eerste plaats. Paul Simon komt in allerijl terug uit Engeland om met Art Garfunkel als het duo Simon & Garfunkel verder te gaan.


Na de consumptie van veel bier en drugs en na zes uur lang te hebben geluisterd naar het album Stained Class van Judas Priest besluiten twee Amerikaanse jongeren in Sparks, aan de rand van de woestijn in Nevada, op 23 December 1985 zichzelf door het hoofd te schieten. De achttienjarige Raymond Belknap is op slag dood. De twintigjarige James Vance raakt zwaargewond aan zijn gezicht. Hij overlijdt, depressief en verslaafd aan pijnstillers, op 29 November 1988 in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Zijn moeder en de ouders van Raymond Belknap beginnen in 1990 een rechtszaak tegen de leden van Judas Priest wegens het aanzetten tot zelfmoord. Hun advocaten beweren dat Stained Class van de Britse band een subliminale boodschap bevat: DO IT, DO IT! Deze aansporing staat niet openlijk op de plaat. Hij is alleen goed te horen wanneer hij achteruit wordt gespeeld. De aanklagers beweren dat via deze techniek (ook wel backward masking genoemd) jongeren worden bestookt met boodschappen die tot dodelijke afloop kunnen leiden. Judas Priest wordt vrijgesproken.


The Beach Boys zingen het nummer Little Saint Nick op 23 December 1964 in het televisie programma Shindig. Het kerstliedje is al in December 1963 op single verschenen. Het is voor het eerst dat The Beach Boys in het Amerikaanse televisieprogramma optreden.Seal en Heidi Klum maken op 23 December 2004 bekend dat zij zich op 25 December 2004 gaan verloven. Op 10 Mei 2005 treden de Engelse zanger en het Duitse fotomodel met elkaar in het huwelijk, en hebben inmiddels twee zoons: Henry (september 2005) en Johan (November 2006) Tijdens haar relatie met Flavio Briatore, de baas van de Formule-1-renstal van Renault, heeft Heidi Klum in Mei 2004 het leven geschonken aan hun dochter Leni.


In Londen wordt op 23 December 1966 de UFO Club geopend. De door John Hopkins en Joe Boyd opgerichte club bevind zich in de kelder van The Blarney Club, een Ierse danstent. Tijdens de openingsavond wordt er opgetreden door Pink Floyd, Fanta & Odd, The Giant Sun Trolley en Dave Tomlin.


Op 23 December 1959 wordt Chuck Berry in hechtenis genomen, omdat hij de veertien jarige Janice Norine Escalanti, mee heeft genomen naar een andere staat. Chuck Berry heeft het Escalanti op 1 December 1959 ontmoet in El Paso, Texas, en neemt haar mee om als serveerster in een club in St. Louis te gaan werken die eigendom van hem is. Chuck Berry weet niet dat Escalanti ook werkzaam is als prostituee. Wanneer hij daar achterkomt ontslaat hij het meisje direct. Janine Norine Escalanti stapt daarop naar de politie en dient een aanklacht in. De aanklacht volgens het politie rapport luidt: "Federal crime by transporting a minor across state lines for immoral purposes". De zanger wordt in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van tweeduizend dollar, maar wordt later vrijgesproken nadat de rechter zich na de zitting racistisch over Chuck Berry uitlaat.


Op 23 December 1998 wordt Larry Mullen Jr. voor de tweede keer vader. De drummer van U2 en zijn vriendin Ann Acheson worden verblijdt met dochter Ava Elizabeth. Larry en Ann hebben al een zoon, Aaron Elvis, die in Oktober 1992 geboren is. Op 8 Februari 2001 wordt Anya, hun tweede dochter, geboren.


Vanaf 23 December 1967 ligt in Amerika het nummer She's A Rainbow, met op de B-kant 2000 Light Years From Home, als zeventiende single van The Rolling Stones in de platenwinkels. She's A Rainbow is ook wel bekend onder de titels She Comes In Colour, Lady Fair en Flowers In Your Hair. Het nummer is opgenomen in de Olympic Sound Studios in Londen. Op 30 December 1967 komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en komt niet hoger dan de 25-ste plaats. In Nederland komt She's A Rainbow op 23 December 1967 al de Top 40 binnen, en haalt de redre plaats. In Engeland wordt She's A Rainbow/2000 Light Years From Home niet op single uitgebracht. The Rolling Stones spelen de nummers wel op 21 December 1967 in het televisie-programma Top Of The Pops ter promotie van het nieuwe album Their Satanic Majesty's Request dat op 8 December 1967 is verschenen.


Op 23 December 1964 beginnen The Beach Boys aan een twee weken durende tournee door de Verenigde Staten met een optreden in de Music Hall in Houston in Texas. Op weg van Los Angeles naar Houston krijgt Brian Wilson een zenuwinzinking. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij zijn vrouw, de zestienjarige Marilyn Rovell met wie hij op 7 December 1964 is getrouwd, alleen thuis moet laten. De rest van deze tournee wordt hij vervangen door de studiomuzikant Glen Campbell. Uiteindelijk wordt Bruce Johnston de vaste vervanger van Brian Wilson tijdens de live-optredens van The Beach Boys.


Gruppo Sportivo komt op 23 December 1978 op een 33ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Hey Girl. Hey Girl is de derde single van de uit Den Haag afkomstige groep rond zanger/gitarist Hans Vandenburg. Op de single is Rein van den Broek , de trompettist van Ekseption te horen. Hey Girl, met op de B-kant Real Teeth Are Out, behaalt op 13 Januari 1979 een 19e plaats als hoogste notering.


Foxy Lady van The Jimi Hendrix Experience komt op 23 December 1967 de Billboard Hot 100 binnen. Foxey Lady is op 7 en 8 Februari 1967 in de De Lane Lea Studios in Londen opgenomen, en is het openingsnummer van de LP Are You Experienced die in Juni 1967 is uitgebracht. Ook in de Nederlandse Top 40 komt Foxy Lady op 23 December 1967 binnen. Hij komt niet verder dan de 31-ste plaats. In Amerika staat Foxy Lady in de week van 13 Januari 1968 op de 67-ste plaats.


Op 23 December 2005 treedt de Amerikaanse zanger Ben Harper in het huwelijk met de actrice Laura Dern. Het paar is dan al vijf jaar samen en hebben samen twee kinderen. Hun zoon Ellery Walker is op 21 Augustus 2001 geboren. Hun dochter Jaya ziet op 28 November 2004 het levenslicht. Uit een eerder huwelijk heeft Ben Harper ook nog een zoon en een dochter.


Vanaf 23 December 1974 ligt Child Of Winter (Christmas Song) van The Beach Boys in de Amerikaanse platenwinkels. Op de B-kant van deze single staat Susie Cincinnati, geschreven door gitarist Al Jardine in 1969. Child Of Winter (Christmas Song) is een compositie van Brian Wilson en Steve Kalinich. The Beach Boys hebben Child Of Winter (Christmas Song) op 5 en 18 November 1974 in de Brother Studio in Santa Monica in Californië opgenomen. De single wordt geen hit.


Op 23 December 1955 presenteert Discjockey Alan Freed de eerste van een serie Rock 'n' Roll Shows in de Manhattan Academy Of Music in New York. Een week lang wordt iedere avond opgetreden door het orkest van Count Basie, LaVern Baker, The Cadillacs en Boyd Bennett. De concertreeks is een groot succes met een opbrengst van honderdduizend dollar.


Op 23 December 1935 wordt soul zangeres Esther Phillips in Galveston, Texas geboren als Esther May Jones. In 1949 wordt Little Esther, op dertien jarige leeftijd ontdekt door bandleider Johnny Otis, die haar in zijn band opneemt. Hij produceert haar succesvolle R&B-opnamen (o.a Double Crossing Blues) voor het Federal-label, waarna zij het tevergeefs verder alleen probeert. Pas in 1962 is Esther Phillips terug met een bluesuitvoering van het countrynummer Release Me, dat de top 10 van de Billboard Hot 100 bereikt. Enkele jaren later heeft ze een hit met And I Love Him van The Beatles, die haar voor een tv-optreden naar Engeland halen. Andere platen voor Atlantic en daarna Roulette hebben evenwel weinig succes. In 1970 maakt ze enkele gastoptredens met de gereactiveerde Johnny Otis Band. Door een aantal uitstekende platen bij Creed Taylor's Kudu-label krijgt Esther Phillips uiteindelijk erkenning als één van de begaafdste bluesvocalistes sinds Dinah Washington, die ze trouwens als haar grootste inspiratie noemt. In Nederland wordt Esther Phillips voornamelijk bekend door de discouitvoering van What A Difference A Day Makes, ooit een grote hit van Dinah Washington. Op 7 Augustus 1984 overlijdt zangeres Esther Philips aan de gevolgen van een leverziekte. Esther Phillips is 48 jaar oud geworden.


De Engelse commerciele tv-zender ITV zendt op 23 December 1966 de laatste aflevering (nummer 175) van Ready Steady Go! uit. In deze aflevering zijn Mick Jagger en Chris Farlowe de laatste gasten. Zij zingen Out Of Time en (I Can't Get No) Satisfaction. De eerste aflevering is op vrijdag 9 Augustus 1963 op de beeldbuis. Het programma is drie jaar lang gepresenteerd door de 35-jarige Keith Fordyce en de 19-jarige Cathy McGowan. Iedere aflevering beginnen zij met de kreet The Weekend Starts Here! Billy Fury en Brian Poole & The Tremeloes zijn de eerste artiesten die in het programma optreden. De eerste tune van Ready Steady Go! is Wipe Out van The Surfaris. Begin 1964 wordt 5-4-3-2-1 van Manfred Mann de nieuwe herkenningsmelodie.


Op 23 December 1998 wordt in Engeland door BBC 1 de televisiedocumentaire Some Mothers Do 'Ave 'Em uitgezonden. Some Mothers Do 'Ave 'Em gaat over het leven van Robbie Williams. De zanger wordt ondermeer gevolgd tijdens de opnamen van zijn tweede album en zijn ouder worden geinterviewd.


Buckingham Palace maakt op 23 December 2006 bekend dat Bono in 2007 zal worden geridderd voor zijn humanitaire werk en voor zijn verdiensten in de Britse muziekindustrie. Omdat de zanger van U2 van Ierse afkomst is, mag hij niet de titel "Sir" dragen. De als Paul David Hewson geboren Bono mag wel KBE (Knight Of The British Empire) achter zijn naam zetten.


Vanaf 23 December 1957 ligt Witchcraft van Frank Sinatra in de platenwinkel. Sinatra heeft Witchcraft op 20 Mei 1957 opgenomen met begeleiding van het orkest van Nelson Riddle. Witchcraft komt op 20 Januari 1958 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats.


Na een liefdadigheidsvoorstelling voor The Phoenix House (opvangcentrum voor drugsverslaafden) van Grand Funk Railroad in de Madison Square Garden in New York, op 23 December 1972 wordt alle apparatuur door de politie in beslag genomen. Het is een wraakactie van Terry Knight die door de groep als manager is ontslagen. Terry Knight komt tijdens de repetitie's samen met een advocaat en twee politiemannen naar Madison Square Garden, en eist inbeslagname van alle apparatuur omdat hij nog ruim 1 miljoen dollar van de groep tegoed heeft. Na overleg, en omdat men bang is dat er rellen uitbreken omdat het concert dan niet door kan gaan, wordt er gewacht tot na het concert. Na het concert vliegt Grand Funk Railroad zonder apparatuur naar huis, en ook zonder geld dat allemaal naar The Phoenix House is gegaan. Zanger/gitarist Mark Farner over de actie: "We more or less laughed at the situation. What a lame person to try and stop a benefit concert for Phoenix House, a drug rehab center. I felt sorry for a guy who would try to stop anything that was so important and so significant". Terry Knight wordt op 1 November 2004 dood in zijn appartement in Temple in Texas aangetroffen. Hij blijkt te zijn vermoord. Terry Knight is 61 jaar geworden.


Mick Hucknall krijgt op 23 December 2000 een waarschuwing nadat politieagenten cocaine en cannabis in zijn huis in Surrey in Engeland hebben aangetroffen. De politie heeft in November 2000 een inval gedaan nadat een vrouw de zanger van Simply Red valselijk heeft beschuldigd van verkrachting.


Op 23 December 1999 verlooft Lisa Marie Presley zich met John Oszajca uit Hawaii. De dochter vam Elvis Presley en de 25-jarige zanger/componist trouwen in Mei 2000. Een jaar later gaan zij alweer uit elkaar.


Eddie Hazel overlijdt op 23 December 1992 in Plainfield in New Jersey aan een leveraandoening. Eddie Hazel wordt op 10 April 1950 in Brooklyn, New York geboren, maar groeit op in Plainfield, New Jersey waar hij na, in een tijd de kerk te hebbn gezongen, bij de plaatselijke R&B band The Boyce Brothers gaat spelen. In 1969 gaat Eddie Hazel als gitarist spelen bij George Clinton's Funkadelic, waar hij tot 1974 blijft. Daarna doet Eddie Hazel veel sessie werkvoor Motown, ondermeer voor The Temptations, maar ook voor Bonnie Pointer en Charman Of The Board, Begin 1980 keert Eddie Hazel terug naar Funkadelic. Eddie Hazel is 42 jaar geworden.


Op 23 December 1964 beginnen vanaf de voormalige Amerikaanse mijnenveger Galaxy de officiele uitzendingen van Radio London op 266 meter in de middengolf. Het zendschip ligt in internationale wateren voor de kust bij Essex in de Noordzee. Programma's worden ondermeer gemaakt door Dave Cash, Kenny Everett, Ed Stewart, Marc Roman, Norman St. John, Duncan Johnson, Graham Gill, Paul Kaye, Dave Dennis, Pete Drummond, John Peel, Tony Windsor, Mike Lennox en Tony Blackburn. Radio London gaat op 14 Augustus 1967 uit de lucht als in Groot-Brittannië een anti-zeezenderwet van kracht wordt.


Mike Pender speelt op 23 December 1985 voor het laatst bij The Searchers. De zanger vind het na 23 jaar wel genoeg en richt zijn eigen band op; Mike Pender's Searchers. Met deze groep speelt hij geregeld op Gouwe Ouwe-festivals in Europa, de Verenigde Staten en Australie.


The Cover Of The Rolling Stone van Dr. Hook & The Medicine Show komt op 23 December 1972 op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. In het door Shel Silverstein geschreven nummer geven Dr. Hook & The Medicine Show te kennen dat zij ook graag eens op het omslag van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone zouden willen staan. Aan deze oproep wordt gehoor gegeven. Op 29 Maart 1973 prijkt een tekening van Dr. Hook & The Medicine Show op het omslag van de Rolling Stone. The Cover Of The Rolling Stone bereikt de 16e plaats in de Nederlandse Top 40.


Uit de gegevens van het Amerikaanse vakblad Pollstar, die op 23 December 2003 worden vrijgegeven, blijken de Amerikaanse concerten van Bruce Springsteen het bestbezocht te zijn in 2003. Meer dan 1,6 miljoen fans hebben in 2003 de zevenenveertig Amerikaanse concerten van Bruce Springsteen & The E Street Band bezocht. Dit heeft een recette opgeleverd van 116 miljoen dollar. Hiermee is de Rising-tournee van Bruce Springsteen de op één na meest lucratieve Amerikaanse tournee aller tijden. De opbrengst van de Voodoo Lounge-tournee van The Rolling Stones in 1994 valt vijf miljoen dollar hoger uit - 121 miljoen dollar. Met een recette van ruim tachtig miljoen dollar voor 145 shows staat Celine Dion tweede in het jaaroverzicht van Pollstar. Al haar optredens vinden plaats in het speciaal voor Celine Dion gebouwde theater bij Caesars Palace in Las Vegas. De recette van zeventig miljoen dollar voor 55 concerten betekent een derde plaats voor The Eagles. Fleetwood Mac en Cher eindigen in het jaaroverzicht van de meest succesvolle live-shows op respectievelijk een vierde en een vijfde plaats.


Ladies Of The Canyon, het debuutalbum van Joni Mitchell bereikt op 23 December 1970 in Amerika de gouden status. Op dit album staat ondermeer haar hit Big Yellow Taxi. De als Roberta Joan Anderson op 7 November 1943 geboren zangeres dankt haar achternaam aan een snel ontbonden huwelijk met Chuck Mitchell.Ladies Of The Canyon is op 4 November 1970 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en haalt een 27ste plaats.


Op 23 December 1978 geven Ian Dury & The Blockheads een concert in Odeon in Ilford, Engeland. Opnamen van dit live-optreden verschijnen in 1979 op het album Straight From The Desk.


Dan Hamilton overlijdt op 23 December 1994 in zijn woonplaats Sherman Oaks in Californie aan de gevolgen van kanker. Dan Hamilton is samen met Joe Frank Carollo en Tommy Reynolds drie leden van The T-Bones die in 1971 als trio verder gaan. De eerste hit Don't Pull Your Love van Hamilton, Joe Frank & Reynolds bereikt in hetzelfde jaar de vierde plaats in de Billboard Hot 100. In 1972 vertrekt Tommy Reynolds. Hij wordt vervangen door Alan Dennison. De groepsnaam blijft ongewijzigd. Op 23 augustus 1975 staan Hamilton, Joe Frank & Reynolds één week aan de top in Amerika met Fallin' In Love. Andere bekende hits van Hamilton, Joe Frank & Reynolds zijn; Annabella, Daisy Mae, Winners and Losers, Don't Fight The Hands (That Need You) en Everyday Without You. In 1976 gaat het trio uit elkaar. Dan Hamilton is 48 jaar geworden.


Op 23 December 1969 wordt Elton John door Ray Williams van Liberty Records op het kantoor van Dick James Music voorgesteld aan tekstschrijver Bernie Taupin. Ze komen er achter dat ze dezelfde smaak muziek hebben, en houden contact per post. Op deze manier ontstaat het nummer Scarecrow, het eerste nummer wat geschreven is door John/Taupin.


Megacharts publiceert op 23 December 2004 haar jaaroverzicht van bestverkochte albums van het afgelopen jaar. Feels Like Home van Norah Jones is, met 180.000 verkochte CD's, het bestverkochte album in Nederland. Op de tweede plaats eindigt ANASTACIA van Anastacia, gevolgd door Het Allerbeste van de op 23 September 2004 overleden Andre Hazes. De bestverkochte single in Nederland in 2004 is Dragostea Din Tei van het Roemeense trio O-Zone. In het jaaroverzicht van de singles staat Dreamer (Gussie's Song) van Dinand Woesthoff op twee, Holiday In Spain van Blof & Counting Crows op drie, When You Think Of Me van Boris op vier en Zij Gelooft In Mij van Andre Hazes op vijf.


Op 23 December 1995 komt Het Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente van Peter de Koning op negen binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf van Radio 538. Het Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente bereikt de vijfde plaats. Peter de Koning is een 32-jarige muzikant die al enige jaren met het trio De Flamingo's op feesten en partijen optreedt, en is afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Het Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente is zijn enige hit in Nederland.


Jan Tromp overlijdt op 23 December 2006. Kunstfluiter Jan Tromp wordt op 16 Oktober 1934 geboren. Tromp komt uit een arm gezin. Omdat er geen geld is voor een mondharmonica en Tromp toch muziek wil maken, fluit hij daarom maar op zijn vingers. "Ik was 15 jaar en we waren thuis arm, net als iedereen in Amsterdam. Ik wilde in het park gaan spelen, maar omdat ik geen geld voor een mondharmonica had, ging ik op mijn vingers fluiten. Ik oefende en oefende en op een gegeven moment klonk het echt mooi," aldus Jan Tromp. In 1950 wordt hij beroemd in Nederland wanneer hij in het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein een talentenjacht wint. Jarenlang treedt hij met veel succes op, tot door de komst van de televisie er meer belangstelling voor anderen komt. één van zijn succesnummers is het lied Droomland, dat later jarenlang gebruikt wordt als afsluiting van de VPRO-televisieavonden. Plannen voor een comeback lopen op niets uit. Jan Tromp is 72 jaar geworden.


Cliff Richard is op 23 December 1982 te gast in Top Of The Pops. In dit televisieprogramma van de BBC zingt hij Little Town. Deze single is op 4 December 1982 binnengekomen in de Britse hitparade en bereikt de elfde plaats.


Still Believe van Herman Brood & His Wild Romance komt op 23 December 1978 op een 35ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Still Believe is de opvolger van Saturday Night die op 9 September 1978 tot een 23e plaats komt. Still Believe, met op de B-kant het nummer Jilted, komt op 6 Januari 1979 niet verder dan een 30ste plaats als hoogste notering. Still Believe is geschreven door Bertus Borger, die ook als saxofonist op de single te horen is. Borgers heeft Still Believe eerder dat jaar met zijn groep Sweet D' Buster opgenomen als de B-kant van hun single No More Cricket. Deze single flopt.

In Den Haag wordt op 23 December 2006 de zanger Robert Long begraven. De uitvaartdienst, op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden, wordt geleid door Gerard Cox. Cox heeft eerder in 2005 als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand tijdens het huwelijk van Robert Long en diens vriend Kristof Rutsaert gesloten. Robert Long heeft Gerard Cox gevraagd zijn uitvaart een luchtig en vrolijk karakter te geven.Tijdens de dienst spreken er enkele leden van zijn "zelf gecreeerde familie van vrienden". Daarnaast is er veel ruimte voor muziek, met ondermeer nummers van Lee Hazlewood, LInda Ronstadt en Robert Long zelf. Een huilende Rutsaert noemt Robert Long 'een heerlijk mens'. Het mandoline orkest Estrellita sluit de dienst af. Robert Long is op 13 December 2006 op 63-jarige leeftijd overleden.


Brian Matthew presenteert op 23 December 1961 een speciale Kerstaflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt The Beverley Sisters, Ronnie Hilton, The Springfields, Elaine & Derek, Zack Laurence, David Lisbon en Lonnie Donegan.


Muziek Jarige Op 23 December

1935: Esther Phillips - Soul Zangeres USA († 7 Aug. 1984)
1939: Johnny Kidd (Frederick Heath) - Johnny Kidd & The Pirates Zanger († 7 Okt. 1966)
1940: Eugene Record - The Chi-Lites Zanger († 22 Juli 2005)
1940: Jorma Kaukonen - Jefferson Airplane Gitarist
1941: Tim Hardin - Zanger USA († 29 Dec. 1980)
1943: Derek Smalls - Spinal Tap Bas
1945: Ron Bushy - Iron Butterfly Drummer
1949: Ariel Bender - Mott The Hoople Gitaar
1949: Luther Grosvenor - Spooky Tooth Gitarist
1955: Dave Murray - Iron Maiden Gitarist
1960: Wil Sinnott - The Shamen Bas († 23 Mei 1991)
1964: Victoria Williams - Zangeres USA
1965: Rowan Moore - Centerfold Zangeres
1966: Eddie Vedder - Pearl Jam Zanger
1974: Montsho Eshe - Arrested Development
1981: Angelo Kelly - The Kelly Family Drums/Zang
1985: Harry Judd - McFly Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten