Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 6 November

Baby_please_dont_go_themBaby Please Don't Go van de Noord-Ierse groep Them wordt op 6 November 1964 in Engeland uitgebracht. Baby Please Don't Go is op 5 Juni 1964 opgenomen. De single komt op 7 Januari 1965 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tiende plaats. In Nederland wordt Them, mede dankzij het blad Hitweek, pas in 1967 ontdekt. Op 1 Juli 1967 komt Baby Please Don't Go, als B-kant van Gloria, de Top 40 binnen en bereikt de tiende plaats. Them bestaan dan al sinds September 1966 niet meer, vertelt zanger Van Morrison aan Hitweek als hij in Maart 1967 voor enkele optredens naar Nederland komt. Van Morrison wordt in Nederland dan ook begeleid door Cuby & The Blizzards.

Billy Murcia overlijdt op 6 November 1972 als The New York Dolls op tournee in Engeland zijn. De drummer van The New York Dolls stikt in zijn koffie, nadat hij een overdosis Mandrax heeft gebruikt. Bill Murcia is 21 jaar geworden. Murcia wordt opgevolgd door Jerry Nolan.

Vanaf 6 November 2004 ligt de single (Noem Me) Oud Verdriet van Acda & De Munnik in de platenwinkel. Het tweede nummer op deze single is een live-registratie van Welkom Terug, een nummer over een vergeetachtige seriemoordenaar dat op 18 Februari 2004 in het Oude Luxor Theater in Rotterdam is opgenomen.

Op 6 November 2005 wordt in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam het 60-jarig jubileum van Het Metropole Orkest gevierd. Omdat hun dirigent Dick Bakker rugklachten heeft, staat het orkest dan onder leiding van Arjan Tien. Dick Bakker zou met dit concert afscheid nemen als de dirigent van Het Metropole Orkest dat hij sinds 1991 heeft geleid. Bakker wordt opgevolgd door Vince Mendoza.

When_i_grow_up_to_be_a_manThe Beach Boys zijn op 6 November 1964 te gast het televisie popprogramma Ready Steady Go! van de Engelse commercixc3xable omroep ITV. The Beach Boys zijn in Engeland vanwege een achttien dagen durend promotie-bezoek. In Ready Steady Go! brengt de groep hun nieuwe single When I Grow Up (To Be A Man) en I Get Around. Daarnaast maken The Beach Boys in het Playhouse Theatre in Londen opnamen voor het BBC-radioprogramma Top Gear. Zij spelen I Get Around, Hushabye, Surfin' USA, When I Grow Up (To Be A Man), Graduation Day, Wendy en Little Old Lady (From Pasadena). Top Gear met The Beach Boys wordt op 14 November 1964 uitgezonden.

Joe Cocker staat op 6 November 1968 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met With A Little Help From My Friends. Het nummer, geschreven door Paul McCartney en John Lennon, wordt nog twee keer een nummer 1 hit in Engeland. In 1988 voor de Schotse groep Wet Wet Wet en in 2004 voor het Pop Idol duo Sam & Mark.

Promotor Bill Graham huurt op 6 November 1966 voor $60 de voormalige rolschaatsbaan Fillmore Auditorium in San Francisco voor zijn eerste rockconcert. Grateful Dead en Jefferson Airplane zijn de eerste groepen die in de Fillmore West optreden. Later koopt Bill Graham de Fillmore en een gelijksoortig gebouw in New York. De zaal in San Francisco wordt Fillmore West genoemd en de zaal in New York de Fillmore East. In 1971 sluit Bill Graham beide zalen.

Joe Tex staat op 6 November 1964 in de platenstudio in New York om het door hemzelf geschreven nummer Hold What You've Got op te nemen. Hold What You've Got komt op 19 December 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de vijfde plaats.

Long_ago_far_away_van_charlie_wattsVanaf 6 November 1996 ligt het album Long Ago & Far Away van Charlie Watts in de platenwinkel. Op dit solo-album van de Rolling Stones-drummer staan ondermeer klassiekers van George & Ira Gershwin, Cole Porter, Sammy Cahn en Duke Ellington die worden gezongen door Bernard Fowler. Precies 5 jaar later, op 6 November 2001, debuteert Charlie Watts met zijn tienkoppige formatie The Jazz in de beroemde Blue Note Jazz Club in New York. De groep doet zes avonden achter elkaar twee shows per avond.

The Rolling Stones treden op 6 November 1965, voor de zesde keer, op in Shindig. De Stones spelen Good Times en Mercy Mercy. In aflevering 67 van dit televisieprogramma van de Amerikaanse omroep ABC zijn er ook optredens van Jackie Wilson, Fontella Bass, The Strangeloves en Billy Joe Royal op.

Op 6 November 1978 wordt met een groot feest in Londen de eerste editie van het Guinness Book Of British Hit Singles gelanceerd. Aanwezige artiesten zijn ondermeer Elton John, Cliff Richard, Vera Lynn, Bob Geldof, Hank B. Marvin, Joe Brown, The Drifters, Paul Jones, Mike D'Abo en Billy Idol.

Vanaf 6 November 1971 is Cilla Black op BBC 1 te zien met een nieuwe serie televisieshows. In deze aflevering van Cilla ontvangt de zangeres ondermeer Jimmy Tarbuck en Cliff Richard.

Maria_de_lourdesNa een tournee door ons land overlijdt op 6 November 1997 in het kantoor van Martinair de Mexicaanse zangeres Maria de Lourdes op de luchthaven Schiphol aan de gevolgen van een hartaanval getroffen. Maria de Lourdes werd geboren op 30 December in 1939 in Mexico-stad, dochter van Alberto Perez Beltran en Emilia Lopez Santoyo. Als klein meisje heeft ze al een voorliefde voor zingen. Tijdens een talentenjacht van radiostation XEQ trekt ze de aandacht van de organisatie. Ze wordt aangeraden zangles te nemen bij Paco de Migueles. Via radiostation XEQ komt Maria terecht bij het belangrijker XEW, waar ze tot het vaste team van zangeressen behoort en veel live-optredens geeft. In deze tijd krijgt ze ook haar eerste tv-optredens en tournees door de Mexicaanse republiek. Marxc3xada de Lourdes faam groeit snel en in 1993 wordt ze uitgenodigd door president Sukarno van Indonesie voor een speciaal optreden in zijn land. Indonesie is het begin van een lange reeks van reizen welke haar brengt naar landen als Japan, voormalig USSR, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Belgie, Zwitserland, Nederland, Denemarken, Spanje, de VS en heel Zuid- en Midden-Amerika. Wegens haar belangrijke werk in het buitenland, de verbreiding van het Mexicaanse muziek, benoemt ex-president en toenmalig voorzitter van de Nationale Raad van Toerisme, Ing. Miguel Alemxc3xa1n Valdes haar officieel tot Ambassadrice van het Mexicaanse lied, een titel die haar veel voldoening geeft. " In de loop der jaren heb ik kunnen bewijzen dat er voldoende motieven zijn om me trots te voelen op onze muziek, de muziek die ik over de wereld met me meebracht als boodschap van liefde en broederschap". In 1988 richt ze Grupo Impulsor De La Musica Representativa De Mexico op, een stichting die als doelstelling heeft de Mexicaanse muziek te versterken en te promoten. Maria de Lourdes kan rekenen op medewerking van grote artiesten en componisten als Lola Beltran, Lucha Villa, Cuate Castilla en Jose A.Espinoza "Ferrusquilla", evenals veel belangrijke journalisten. Haar tragische dood brengt een schok teweeg onder het Nederlandse publiek en verbijstering en ongeloof in Mexico. Op 8 November wordt een nationaal eerbetoon gehouden op het plein Plaza Garibaldi in Mexico-stad, waar het publiek massaal afscheid van haar nam met het lied Cruz De Olvido. Daarna werd ze in besloten kring begraven. Maria de Lourdes is 58 jaar geworden.

Op 6 November 1973 worden Phil Kaufman en Michael Martin veroordeeld tot het betalen van een boete van $300. Phil Kaufman en Michael Martin hebben op 19 September 1973 op het vliegveld van Los Angeles het stoffelijke overschot van Gram Parsons gestolen. Gram Parsons is overleden aan een overdosis morfine en tequila in een motel bij Joshua Tree in de woestijn van Californie. Manager Phil Kaufman en ex-Byrds-roadie Michael Martin nemen het lichaam mee terug naar de woestijn en proberen het te verbranden. Volgens hen is de laatste wens van Gram Parsons om gecremeerd te worden.

The Sex Pistols treden op 6 November 1975 voor de allereerste keer op. Dit live-debuut is in St. Martin's School Of Art in de Noord-Londense wijk Hornsey. Het voorprogramma wordt verzorgd door de groep Bazooka Joe. In die groep spelen ondermeer Ricky Wernham (later bij The Motors) en Stuart Leslie Goddard (later Adam van Adam & The Ants). Het eerste optreden van The Sex Pistols duurt slecht tien minuten.

Rob_hoeke_wwwplatenkastweblogOp 6 November 1999 verliest Rob Hoeke de strijd tegen kanker. Hij overlijdt in zijn huis in Krommenie. Rob Hoeke wordt geboren op 9 Januari 1943. Op zeventien jarige leeftijd formeert hij zijn eerste Boogie Woogie Quartet, dat naast hemzelf bestaat uit zijn broer Paul Hoeke op drums, Kees Kuypers op bas en Wim Bitters op gitaar. Met dit gezelschap behaalt Hoeke in 1959, 1960 en 1962 de tweede plaats tijdens het Loosdrecht Jazz Concours in de categorie old style jazz, wat uiteindelijk in 1963 tot een platencontract bij Philips leidt. Geinspireerd door de Britse rhythm & blues-bands als die van Manfred Mann en de Rolling Stones formeert Hoeke in 1965 een tweede band, de Rob Hoeke Rhythm & Blues Group. Hierin dient de boogie nog slechts als basis voor een mix van blues en beat. De Rhythm & Blues Group wint het al snel in populariteit van het Boogie Woogie Quartet, hoewel Hoeke ook in die hoedanigheid platen blijft maken. Hoeke verwerft ook faam over de grenzen. Zo speelt hij als voorprogramma tijdens de eerste tournee van de Rolling Stones door Zweden en leert hij mondharmonica spelen van Brian Jones. In 1974 gaat het mis, bij een poging zijn automotor te repareren komt Hoeke's linkerhand in de ventilator terecht. Het kost hem twee vingers. Rob trekt zich terug uit de muziek en start een loopbaan als journalist voor het Haarlems Dagblad. Ondanks zijn handicap ('ik ben iets minder bij de pinken') gaat Hoeke een jaar later toch weer piano spelen en platen maken, ondermeer met Alan Price van The Animals. Zijn carrixc3xa8re neemt echter niet meer zo'n vlucht als in de jaren zestig. In de zomer van 1999 wordt bij Rob Hoeke maagkanker geconstateerd. Op 22 Augustus 1999 geeft hij een emotioneel afscheidsoptreden in cafe Langs De Lijn in Bussum. Gastspelers daarbij zijn onder meer Herman Brood, Harry 'Cuby' Muskee, Eelco Gelling, Kaz Lux en Jan Akkerman. Met o.a. zijn zoons Ruben Hoeke (gitaar) en Eric (drums) neemt Hoeke nog een cd op. Rob Hoeke is 60 jaar geworden.

Paul Simon geeft op 6 November 1980 een concert in Engeland. Simon treedt op in het Odeon Theater in de Londense wijk Hammersmith. Het is dan voor het eerst in vijf jaar dat de zanger weer op de buhne staat.

In het Hilton Hotel in New York ontmoeten Bob Dylan en Robbie Robertson, de gitarist van zijn live-band, op 6 November 1965 gitarist Brian Jones. De drie halen hun gitaren en versterkers tevoorschijn en jammen tot de vroege morgen. De ontmoeting tussen Dylan en de gitarist van The Rolling Stones levert verder niets op.

Dickie_goodmanDickie Goodman maakt op 6 November 1989 een einde aan zijn leven door zichzelf door het hoofd te schieten. Goodman is dan zwaar depressief en zit financieel aan de rand van de afgrond. Dickie Goodman heeft in 1956, samen met Bill Buchanan, een hit met The Flying Saucer. Deze single bestaat uit fragmenten van hits uit die tijd die door hen op een komische manier aan elkaar worden gepraat. Dickie Goodman is 55 jaar geworden.

Johnny Rotten van The Sex Pistols, begint op 6 November 1999 op internet met een eigen digitaal radioprogramma via www.eyada.com. De als John Lydon geboren Rotten neemt dit programma bij hem thuis in Los Angeles op. De show, Rotten Radio, is iedere zaterdag te horen.

Het concert dat Guns N' Roses op 6 November 2006 zou geven in Portland in de Amerikaanse staat Maine wordt kort voor de show door de band afgezegd. Enkele uren voor het optreden krijgen de leden van de Amerikaanse rockband te horen dat het in Maine voor artiesten verboden is op het podium alcoholische dranken te nuttigen. Op hun website beschuldigt Axl Rose, de zanger van Guns N' Roses, de autoriteiten van "draconische maatregelen".

Op 6 November 2007 besluit rechter Scott Gordon van het Los Angeles Superior Court dat Britney Spears een deel van de juridische kosten van haar ex-man Kevin Federline moet betalen. Van de door Federline geeiste $160.000 moet Britney Spears $120.000 direct betalen. De rechter komt tot zijn besluit nadat hij verschillende factoren in overweging heeft genomen. Het grote verschil in inkomen van Spears en haar ex-man geeft de uiteindelijke doorslag. Spears verdient $720.000 per maand, een bedrag dat ze voor een groot deel besteedt aan kleding en uitgaan. Federline heeft aangegeven helemaal geen inkomen te hebben. Volgens de rechter hebben beide partijen recht op juridische bijstand, zelfs als de een dat voor de ander moet betalen. Federline heeft op dat moment ook de tijdelijke voogdij over hun zoons Sean Preston (2) en Jayden James (1). Voor de kinderen ontvangt hij aan alimentatie ruim $13.000 per maand. Daarnaast krijgt hij van zijn ex-vrouw bijna $18.000 per maand voor zijn eigen levensonderhoud. Dat bedrag ontvangt hij op 15 November 2007 echter voor het voor het laatst.

Mtv_europe_music_awardsBij de tiende editie van de MTV Europe Music Awards, op 6 November 2003 in Edinburgh, Schotland is Justin Timberlake de grote winnaar. Timberlake neemt de prijzen in ontvangst voor beste zanger en voor beste pop-act. Justified, het eerste solo-album van Justin Timberlake, wordt uitgeroepen tot beste album. Beyoncxc3xa9 krijgt de prijs voor beste R&B-act. Haar Crazy In Love wordt onderscheiden als beste song. In haar dankwoord bedankt Beyoncxc3xa9 haar vriend Jay-Z. Christina Aguilera, de presentatrice van de show, valt zelf ook in de prijzen. Zij blijft Madonna, Pink, Kylie Minogue en Beyonce voor als beste zangeres. Andere winnaars van deze Europese MTV Awards zijn o.a. Coldplay (beste groep), The White Stripes (beste rock-act), Eminem (voor het vijfde achtereenvolgende jaar beste hip hop-act) en Sean Paul (beste debutant).

Op 6 November 1991 is Level 42 in Scheveningen om hun voetafdrukken achter te laten in de Star Boulevard die aan de strandkant van het Kurhaus ligt.

Prince dreigt op 6 November 2007 juridische stappen te ondernemen tegen aan aantal fansites. Die hebben volgens de zanger onrechtmatig foto's en ander materiaal van hem gepubliceerd. Via verschillende Britse laat Prince weten dat alle albumcovers, songteksten en foto's waarvoor geen toestemming is gegeven, van de fansites moeten worden gehaald. De zanger staat erom bekend dat hij niet te pas en te onpas wil worden afgebeeld. De belangenorganisatie voor Prince-fans, Prince Fans United, zegt dat Prince hiermee de vrijheid van meningsuiting aantast. Ze wijzen erop dat Prince van vele foto's op de sites niet de rechthebbende is. Ook zien ze het dreigen met stappen als een aanval op de fans, die niets dan goede bedoelingen hebben. De website Web Sherrif daarentegen ziet het verzoek helemaal niet als een aanval, maar als een gerechtvaardigde poging van Prince zijn eigen afbeeldingen te beheren. In September 2007 ondernam Prince ook al stappen tegen YouTube. Hij zorgt ervoor dat opnamen van een van zijn concerten in Londen worden verwijderd. Tijdens de optredens is het verboden opnamen te maken en bezoekers worden bij binnenkomst streng gecontroleerd. Toch weten enkele bezoekers beeldopnamen te maken die op YouTube geplaatst werden. De fansites en het management van Prince beginnen op 17 November 2007 onderhandelingen om tot een oplossing te komen.

In Ahoy in Rotterdam worden op 6 November 1997 voor de vierde keer de MTV Europe Music Awards uitgereikt. De prijzen gaan dat jaar ondermeer naar The Prodigy, Hanson, The Spice Girls, Oasis, Janet Jackson, Blackstreet, Will Smith, Bon Jovi en U2.

SuedeOp 6 November 2003 maakt Suede bekend dat de groep wordt ontbonden. De leden van Suede zullen, ieder voor zich, vanaf 2004 werken aan individuele projecten. Brett Anderson, de zanger van Suede, heeft op hun officiele website toegelicht waarom de groep uit elkaar gaat. Hij benadrukt dat de afzonderlijke leden goede vrienden blijven. Hij suggereert dat Suede tezijnertijd weer nieuwe muziek zal maken. "Natuurlijk is dit erg emotioneel geweest. Omdat de meest wilde geruchten rondvliegen, wil ik een en ander ophelderen. In de eerste plaats moet iedereen weten dat dit besluit is genomen om puur creatieve redenen. Persoonlijk zit ik artistiek op een doodlopende weg. Om hieraan te ontkomen moet ik, in ieder geval tijdelijk, buiten de groep aan de slag. Er is gespeculeerd over platenverkopen en hitnoteringen. Voor mij komt het erop neer dat ik doe wat nodig is om mijn duivel terug te krijgen. Ik weet dat veel mensen dit nooit zullen kunnen begrijpen. Zij moeten weten dat dit besluit niet lichtzinnig is genomen. Zij moeten erop vertrouwen dat de groep zelf weet wat het beste is. Wat wij hebben gedaan is te bijzonder om zomaar weg te gooien", aldus Brett Anderson. Op 7 December 2003 begint Suede nog aan een Britse tournee.

Tijdens de uitreiking van The MTV Europe Music Awards 2008, op 6 November 2008 in The Echo Arena in Liverpool zijn Britney Spears en 30 Seconds To Mars met beide twee Awards de grote winnaars. Britney Spears wint de awards voor Act Of 2008 en Album Of The Year (Blackout). De Amerikaanse band 30 Seconds TO Mars krijgt de prijs voor Best Rock Band en Best Video (A Beautiful Lie). Andere prijzen gaan naar Kanye West (Best Urban) en Pink! (Most Addictive Track). De Amerikaanse zangeres krijgt de onderscheiding voor haar single So What!. Katy Perry, die het prijzengala presenteerd, krijgt de prijs voor Best New Act. Perry opend de show met haar hit I Kissed A Girl. Paul McCartney krijgt de Ultimate Legend Award. De prijs voor beste Europese act gaat naar de Turkse rockartiest Emre Aydin. Tijdens de MTV Europe Music Awards zijn er verder optredens van Beyonce, Take That, The Killers, Kid Rock en Duffy.

Torsten Fenslau komt op 6 November 1993 bij een verkeersongeluk in Rodermark in Duitsland om het leven. De producer van ondermeer Culture Beat is 39 jaar geworden.

Tainted_love_van_soft_cellOp 6 November 1982 staat de single Tainted Love van Soft Cell al 43 weken in de Engelse hitparade. Nog niet eerder heeft een single zo lang onafgebroken in de lijst gestaan. Tainted Love komt op 1 Augustus 1981 de hitparade binnen, en staat vanaf 5 September 1981 twee weken op de eerste plaats. In de 43-ste week staat Tainted Love op nummer 97. Tainted Love is geschreven door Ed Cobb, en als eerste in 1964 door Gloria Jones op de plaat gezet. Gloria Jones wordt later beter bekend als de vriendin van Marc Bolan (T.Rex) en is degene die op 16 September 1977 Marc Bolan naar huis rijdt en daarbij hun auto ( een Mini Clubman 1275) tegen een oude eikenboom aan Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen parkeert. Gloria Jones komt er met een gebroken kaak relatief goed vanaf, maar Marc Bolan is op slag dood. 

Vanaf 6 November 1979 ligt de single Tears Of A Clown van The Beat in de platenwinkel. Deze debuutsingle, een cover van het Smokey Robinson nummer, van The Beat komt op 8 December 1979 binnen in de Engelse hitparade, en bereikt de zesde plaats

Op 6 November 1988 melden Ringo Starr en Barbara Bach zich bij een Amerikaans afkickcentrum. De voormalige drummer van The Beatles en zijn vrouw willen van hun drankprobleem afkomen.

Howzat_wwwplatenkastweblognlHowzat van Sherbet komt op 6 November 1976 op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40. Sherbet is een groep uit Australie die bestaat uit Daryl Braithwaite, Tony Mitchell, Harvey James, Alan Sandow en Garth Porter. Zij hebben in de zomer van 1971 hun eerste hit in Australie met Can You Feel It Baby. Summer Love is op 12 Mei 1975 hun eerste nummer 1-hit in Australixc3xab. Ook Howzat bereikt de eerste plaats. Deze single staat vanaf 12 Juli 1976 in Australixc3xab vier weken aan de top. In Nederland is Howzat, die de negende plaats bereikt, de enige hit van Sherbet. De opvolger, If I Had My Way, blijft begin 1977 in de Tipparade steken.

Jim Dale presenteert op 6 November 1965 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt Cliff Richard, The Animals, Peter & Gordon, Susan Maughan, Mike Hudson, Ian Whitcomb en Danny Williams. De opnamen van dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC zijn een dag eerder gemaakt. Cliff Richard zingt zijn nieuwe single Wind Me Up (Let Me Go).

Aankondiging_eerste_radio_uitzendinHanso_steringa_idzerdaWanneer ingenieur Hanso Steringa Idzerda op 6 November 1919 vanuit zijn huiskamer in Den Haag aan de Beukstraat 8-10 een radio-uitzending verzorgt is dit een historische dag voor de radio. De uitzending van Idzerda is namenlijk de allereerste 'omroepuitzending'. De uitzending is op 5 November 1919 in de Nieuwe Rotterdamsche Courant aangekondigd (foto) als "Radio Soiree Musicale". Het liedje wat het eerste wordt uitgezonden is Turf In Je Ransel. De roepnaam van Idzerda is PCGG. Idzerda zendt de programma's van zijn PCGG van 1919 tot 1924 uit van acht tot elf uur op donderdagavond en op zondagmiddag. Dit gebeurt niet zonder hindernissen. In 1923 moet hij enige tijd zijn programma's staken, omdat buren overlast ondervinden van zijn elektrische generator. Ook wordt Idzerda geplaagd door geldzorgen. Met het uitzenden van reclameberichten en dankzij de sponsoring door de Engelse Daily Mail weet hij extra financien binnen te krijgen. Ook de NVVR (Nederlandse Vereniging Voor Radiotelegrafie) draagt enige tijd bij aan de financiering van zijn uitzendingen. De meeste kosten draagt Idzerda zelf. Zijn Nederlandse Radio Industrie gaat failliet in 1924. Ondertussen is de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek) in Hilversum begonnen met het verzorgen van radio-uitzendingen. Idzerda wordt op 3 November 1944 door de Duitsers gefusilleerd. Hij is 59 jaar geworden.

Vanaf 6 November 2001 ligt Britney, het derde album van Britney Spears, in de platenwinkel. Britney komt op 13 November 2001 de Nederlandse Album Top 100 binnen en bereikt op 24 November 2001 de elfde plaats als hooghste notering. Op Britney staan de volgende nummers: I'm A Slave 4 U, Overprotected, Lonely, I'm Not A Girl Not Yet A Woman, Boys, Anticipating, I Love Rock 'n' Roll, Cinderella, Let Me Be, Bombastic Love, That's Where You Take Me en What It's Like To Be Me. Van Britney worden in Nederland de nummers I'm A Slave 4 U (#6 in Top 40), Overprotected (#15 in Top 40), I'm Not A Girl Not Yet A Woman (#14 in Top 40) en I Love Rock 'n' Roll (#17 in Top 40) op single uitgebracht.

Adolphe_saxOp 6 November 1814 wordt in Dinant, Belgie de latere uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax geboren. In Dinant dat bekend staat om haar koperinstrumenten is Joseph Sax, de vader van Adolphe Sax, instrumentenmaker. In 1820 verhuist het gezin Sax naar Brussel, waar de jonge Adolphe Sax als oudste van elf kinderen mee moet helpen in het familiebedrijf, een fabriek voor blaasinstrumenten. Dit bedrijf van zijn vader verschaft werk aan 250 arbeiders en krijgt veel opdrachten van de overheid. De firma behaalt meerdere onderscheidingen op industrietentoonstellingen. Het valt Adolphe Sax op dat er grote klankverschillen zijn tussen blaas- en snaarinstrumenten, maar ook tussen blazers van hout en van koper. Aldoende ontwikkelt hij een nieuw blaasinstrument dat dit probleem het hoofd biedt, de saxofoonr. Adolphe Sax overlijdt op 4 Februari 1894.

Bill Wyman wordt op 6 November 1972 door een rechtbank in het Engelse Chelmsford veroordeeld tot een boete van twintig pond sterling. Bovendien wordt hetn rijbewijs van de Rolling Stones bassist ingetrokken, omdat hij in zijn Mercedes op de Britse A12 te hard heeft gereden.

Willy_nelson_2007_wwwplatenkastweblWillie Nelson ontvangt op 6 November 2007 tijdens de 55e editie van de jaarlijkse BMI Country Awards de BMI Icon Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de muziek. De BMI Icon Award gaat naar artiesten die een unieke en onuitwisbare invloed hebben gehad op hele generaties muzikanten. Tijdens de Awardshow in het BMI gebouw in Nashville, Tennessee zijn er optredens van ondermeer Toby Keith, Josh Turner, Keith Urban, Kris Kristofferson en Emmylou Harris. Alle optredens staan geheel in het teken van het eerbetoon aan Nelson. De 74-jarige Nelson wordt in de jaren zeventig beroemd, voornamelijk met liedjes die hij voor anderen schrijft. Zo scoren ondermeer Ray Price, Patsy Cline en Faron Young hits met liedjes die door Willy Nelson gecomponeerd zijn. In de jaren tachtig heeft hij zelf een hit met het nummer Always On My Mind. Eerdere winnaars van de prestigieuze prijs zijn ondermeer Dolly Parton, James Brown, Isaac Hayes en Stills & Nash.

Alle_14_favouriet_8Op 6 November 1976 komt alweer de achtste editie van de succesvolle serie Alle 14 Favoriet binnen in de Nederlandse LP Top 50. Deze verzamel-LP van Negram bereikt op 20 November 1976 de zevende plaats als hoogste notering. Op Alle 14 Favoriet 8 staan de volgende artiesten: BZN (Mon Amour), Ferrari (Monza), Red Vincent Hurley (Tennessee Special), Slik (The Kid's A Punk), Hank The Knife & The Jets (Crazy Cat), Sonny (La Belle France), Henry Gross (Shannon), The George Baker Selection (Wild Bird), Lia Velasco (5.0.5 P.M.), John Russell (Lady (Would You Have My Baby), Billy Jo Spears (What I've Got In Mind), La Costa (Adios Mexico), Willeke van Ammelrooy (Alleen De Zee) en Conny Vandenbos (Ome Arie).

Jim Dale presenteert op 6 November 1965 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt ondermeer Cliff Richard, The Animals, Peter & Gordon, Susan Maughan, Mike Hudson, Ian Whitcomb en Danny Williams. De opnamen van deze uitzending zijn een dag eerder gemaakt. Cliff Richard zingt zijn nieuwe single Wind Me Up (Let Me Go). Wind Me Up (Let Me Go) bereikt een twee plaats in de Britse hitliojst als hoogste notering.


Muziek Jarige Op 6 November

1938: P.J. Proby (James Marcus Smith) - Zanger USA1941: Guy Clark - Zanger USA
1942: Doug Sahm - Tex Mex Zanger († 18 Nov 1999)
1947: John Wilson - Them Toetsen
1948: George Young - Flash & The Pan Zanger
1948: Glenn Frey - The Eagles Gitaar/Zang
1949: Rory Block (Aurora Block) - Zangeres USA
1950: Chris Glen - Sensational Alex Harvey Band Bas
1963: Paul Brindley - The Sundays Gitaar
1964: Corey Glover - Living Colour Zanger
1966: Paul Gilbert - Mr. Big Gitaar
1979: Trevor Penick - O Town Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten