Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 Augustus

Jessica_michalikOp 12 Augustus 2005 maakt de verzekeringsmaatschappij van Limp Bizkit bekend dat zij niet overgaan tot schadevergoeding voor het overlijden van een fan tijdens een concert van de band in 2001. Volgens United National Insurance is de 16-jarige Jessica Michalik (foto) komen te overlijden nadat ze door het publiek werd doodgetrapt tijdens het Big Day Out Festival in Sydney. De band is daar niet verantwoordelijk voor, vindt de verzekeraar. De ouders van het slachtoffer vinden echter dat zanger Fred Durst wel degelijk schuld heeft aan de tragedie. De frontman van de band zou het publiek hebben aangespoord zo veel mogelijk naar voren te komen. Hierdoor werden er meerdere concertgangers onder de voeten gelopen. Ze hebben een klacht ingediend tegen de bandleden en de organisatie van het festival.

Janis Joplin staat op 12 Augustus 1970 in het Harvard Stadium in Boston. Het blijkt achteraf haar laatste concert geweest te zijn. Zeven weken later, op 4 Oktober 1970 wordt Janis Joplin dood aangetroffen in het Landmark Hotel in Los Angeles. Een overdosis is de 27-jarige zangeres noodlottig geworden.

SoldoutBruce Springsteen & The E-Street Band beginnen op 12 Augustus 1999 aan hun laatste van vijftien (!) avonden in de Continental Airlines Arena in East Rutherford, New Jersey. Bruce Springsteen & The E-Street Band beginnen de zgn Homecoming Concerts op 15 Juli 1999. Deze concerten brengen zo'n negentien miljoen dollar op. The E-Street Band bestaat dan uit: Saxofonist Clarence Clemons, toetsenist Danny Federici, bassist Garry Tallent, drummer Max Weinberg, gitarist Nils Lofgren, zangeres Patti Scialfa, pianist Roy Bittan en gitarist Steve Van Zandt. Op de laatste avond in New Jersey worden de volgende nummers gespeeld: Jersey Girl, The Ties That Bind, Prove It All Night, Two Hearts, Darkness On The Edge Of Town, Factory, Point Blank, Youngstown, Murder Inc, Badlands, Out In The Street, Tenth Avenue Freeze Out, Where The Bands Are, Working On The Highway, The Ghost Of Tom Joad, Meeting Across The River, Jungleland, Light Of Day, Hungry Heart,Bruce_springsteen_august_12_1999 Born To Run, Thunder Road, If I Should Fall Behind, Land Of Hope And Dreams en Rosalita. Violiste Soozie Tyrell is als gast aanwezif in het nummer Factory. Tyrell sluit zich voor de Rising Tour in 2002 definitief aan bij The E Street Band. Voor Hungry Hart stappen Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Melissa Etheridge en Abby Weinberg het podium op.

Op 12 Augustus 2006 geven Jackson Browne en David Lindley een gezamenlijk concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Jackson Browne werkt in 1973 voor de eerste keer samen met David Lindley op zijn album For Everyman. Hierna volgen ondermeer Late For The Sky (1974) en The Pretender (1976). Op het live-abum Running On Empty doet David Lindley de hoge falsetstem in The Load Out/Stay. Dit nummer is op 27 Augustus 1978 opgenomen in  het Merriweather Post Pavilion in Columbia in Maryland.

Prince_buster_met_dance_cleopatra_dDe Egyptische Keizerin Cleopatra pleegt op 12 Augustus, dertig jaar voor Christus, zelfmoord door een giftige slang in haar borst te laten bijten. Cleopatra is 39 jaar geworden. Enkele artiesten die door Cleopatra geinspireerd zijn zijn ondermeer: Ernie Bender met Cleopatra (1966), Prince Buster met Dance Cleopatra Dance (1972), Jonathan Richmann & The Modern Lovers met Cleopatra (1978), Inferno met Ave Cleopatra (1993), The Spin Doctors met Cleopatra's Cat (1994) en de Britse meidengroep Cleopatra met Cleopatra's Theme (1998).

De Beatles film A Hard Day's Night gaat op 12 Augustus 1964 in 500 Amerikaanse bioscopen draaien. In de eerste week brengt de film een recordbedrag van 1,3 miljoen dollar op.

Distant_drumsVanaf 12 Augustus 1966 ligt de single Distant Drums van Jim Reeves in de Engelse platenwinkels. Jim Reeves heeft Distant Drums vlak voor zijn dood op 31 Juli 1964 opgenomen. Reeves is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Hij is 39 jaar geworden. Distant Drums, met op de B-kant Old Tige komt op 18 Augustus 1966 binnen in de Britse hitparade en staat vanaf 22 September 1966 vijf weken op de eerste plaats. Deze postume hit van Jim Reeves zorgt ervoor dat I'm A Boy van The Who niet hoger komt dan de tweede plaats. I'm A Boy is op 1 September 1966 binnengekomen in de Britse hitparade. Volgens de critici is deze single van The Who een 'zekere' nummer 1-hit.

Heroes_and_villains_van_the_beach_bOp 12 Augustus 1967 worden in het programma Saturday Club op BBC Radio opnamen van Bruce Johnston uitgezonden. Ook op 12 Augustus 1967 is Bruce Johnston één van de juryleden in het door David Jacobs gepresenteerde televisieprogramma Juke Box Jury dat om tien over half zes 's avonds rechtstreeks wordt uitgezonden op BBC 1. De Beach Boy geeft zijn mening over Omaha van Moby Grape, Pleasant Valley Sunday van The Monkees, The Day I Met Marie van Cliff Richard, The World We Knew van Frank Sinatra en Thinkin' Ain't For Me van Paul Jones. Bruce Johnston is sinds 5 Augustus 1967 in Engeland om promotie te doen voor de nieuwe single Heroes And Villains van The Beach Boys. Deze single wordt op 18 Augustus 1967 in Engeland uitgebracht, en bereikt de 8ste plaats als hoogste notering. Op 14 Augustus 1967 brengt Bruce Johnston een bezoek aan de Galaxy, het zendschip van Radio London. Dit radiostation zendt die dag voor de laatste keer uit, omdat een dag later in Groot- Brittannixc3xab de wet in werking treedt die buitengaatse radio-uitzendingen verbiedt. Op 15 Augustus 1967 vliegt Johnston weer terug naar de Verenigde Staten.

The Jimi Hendrix Experience treedt op 12 Augustus 1967 op in het Ambassador Theatre in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Beestjes_van_ronnie_de_ronnies_belgBeestjes van Ronnie & De Ronnies staat in de week van 12 Augustus 1967 op de eerste plaats in de Belgische hitparade. Beestjes is geschreven door Peter Koelewijn. Zanger is de 22-jarige Ronnie Schutte die Peter Koelewijn op een Amsterdam terrasje heeft leren kennen. De Ronnies is geen bestaande groep. Peter Koelewijn gebruikt als begeleidingsband zijn eigen Rockets met Jeroen Ophoff, Charles Jansen, toetsenist/gitarist Frits van Antwerpen en hijzelf. Beestjes wordt in één dag in de GTB studio in Den Haag opgenomen. De inspiratie voor het nummer krijgt Peter Koelweijn wanneer hij op de televisie een merkwaardige film ziet. Hoofdpersoon is een alcoholicus die van kwaad tot erger vervalt. Aan het eind van de film komt een scene waarin de man in zijn slaap allerlei visioenen krijgt van de meest afschuwelijke diertjes die uit alle hoeken van de kamer tevoorschijn komen en over zijn bed krioelen. Dit delirium blijft Peter Koelwijn bij, hij pakt zijn gitaar en schrijft in een uur tijd Beestjes. In Nederland bereikt Beestjes op 8 Juli 1967 een dertiende plaats als hoogste notering. Opmerkelijk is dat op de Belgische hoes de B-kant Suzy door de hoezenmaker onopzettelijk is veranderd in Susy.

Nutbush_city_limitsIke & Tina Turner komen op 12 Augustus 1978 op een 29ste laats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Nutbush City Limits. Een week eerder is Nutbush City Limits de Alarmschijf op Radio Veronica. Nutbush City Limits, met op de B-kant het nummer Help Him, bereikt de twaalfde plaats. In Maart 1974 is Nutbush City Limits in de Tipparade blijven steken. Tina Turner is op 26 november 1939 in Nutbush in Tennessee geboren als Anna Mae Bullock. Als zestienjarig meisje wordt zij zangeres bij The Ike Turner Revue. Anna Mae Bullock en Ike Turner trouwen in 1960. Na een huwelijk waarin Ike zijn vrouw veel zou hebben geslagen, wordt op 27 juli 1976 de echtscheiding aangevraagd. Tina Turner heeft haar man twee jaar eerder verlaten.

Tijdens een concert van Trisha Yearwood, op 12 Augustus 1997 in Lynden in de staat Washington stapt country-zanger Garth Brooks plotseling op het toneel. Samen zingen zij hun gezamenlijke hit In Another's Eyes.

Led_zeppelin_1968_promoLed Zepplin de meest succesvolle rockband van de jaren zeventig wordt in de zomer van 1968 geformeerd door gitarist Jimmy Page, die zich door het plotselinge vertrek van de overige groepsleden van The Yardbirds genoodzaakt ziet enkele muzikanten bij elkaar te zoeken om enkele dringende contractuele verplichtingen na te kunnen komen. Via via komt hij terecht bij vocalist Robert Plant uit de Birminghamse Band Of Joy, die op zijn beurt medegroepslid John Bonham meeneemt. Met sessie muzikant John Paul Jones is het aantal compleet. Op 12 Augustus 1968 ontmoeten de leden van de nieuw te vormen band van gitarist Jimmy Page elkaar voor de eerste keer, tijdens een jam sessie in Gerrard Street in Londen. Bassist John Paul Jones: "We were just literally looking at each other and we said, 'What should we play?' Being a session musician, I didn't know anything at all. There was an old Yardbirds number called 'Train Kept A Rolling' and Jimmy yelled out, 'It's easy ... just G to A and away you go". Zanger Robert Plant: "I could feel that something was happening within myself and to everyone else in the room. It felt like we'd found something that we had to really be careful of because we might lose it. The power of it was remarkable". Gitarist Jimmy Page: "I had it in my mind exactly what I wanted to try and get together". John Paul Jones: "The whole room just exploded. There were lots of silly grins and 'Oh yeah man, this is it man, yeah, It was pretty bloody obvious that it was going to work from the first number". Robert Plant: "Very, very exciting and very challenging really". Jimmy Page: "At the end of it, we knew that it was really happening, really electrifying. Exciting is the word, We went from there to start rehearsals for the album" In Oktober 1968, na een korte tour door Scandinavie gaat Led Zeppelin de studio in om hun debuut album op te nemen. Na 30 uur in de Olympic Studios in Londen te hebben doorgebracht is Led Zeppelin I een feit. Het is een spectaculaire plaat, met Plants krijsende en van veel echo voorziene vocalen, Pages brutale, jankende gitaarklanken en ten slotte de zeer belangrijke plaats die Bonhams bonkende drums in het geheel innemen. Het hele album heeft in totaal 1782 Pond gekost. Manager Peter Grant vliegt met de tapes naar New York waar hij de bazen van Atlantic Records, Ahmet en Nesuhi Ertegun er van overtuigd om het album uit te brengen op Atlantic, en niet op hun rocklabel Atco, waar oa ook Sonny & Cher bij zitten. Jimmy Page: "I didn't want to be lumped in with those people, I wanted to be associated with someting more classic". Led Zeppelin I komt in Amerika tot de 10e plaats in The Billboard albumlijst, in Engeland komt de plaat tot een 6e positie.

Christie_allenChristie Allen overlijdt op 12 Augustus 2008 in haar woning in Western Australia overleden aan de gevolgen van leverkanker. Christie Allen wordt op 12 September 1954 in Engeland als June Allen geboren. Nadat de familie Allen naar Australie is geemigreerd wordt Allen in Perth als zangeres van een band ontdekt door songschrijver en producer Terry Britten. Britten is een voormalig bandlid van The Twilights en heeft dan ondermeer gewerkt met Cliff Richard (Later is hij ook verantwoordelijk voor Tina Turner's hit What's Love Got To Do With It). Terry Britten is onder de indruk van de vocale kwaliteiten en de persoonlijkheid van Christie Allen. Hij brengt haar onder bij Mushroom Records en in 1979 verschijnt haar debuutalbum Magic Rhythm. De van dit album afkomstige singles (Falling In Love With Only You, Goosebumps en He's My Number One) worden in Australixc3xab grote hits. Alleen al van het disconummer Goosebumps worden 60.000 exemplaren verkocht. Opvolger Detour (1980), is minder succesvol. De singles Switchboard, Baby Get Away en Don't Put Out The Flame bereiken niet de gewenste resultaten. Terry Britten heeft dan inmiddels plaats gemaakt voor producer John Hudson. Door een lange ziekte periode bouwt Christie Allen haar solo-carrixc3xa8re af. Af en toe laat ze zich nog zien als vocaliste van countrybands. Op 14 November 1998 verschijnt ze op de Australische televisie in het kader van het tribute concert Mushroom Records 25th Anniversary. Bij deze gelegenheid zingt haar allergrootste hit Goosebumps. In Maart 2008 wordt bij haar leverkanker vastgesteld. Christie Allen is 53 jaar geworden.

Rashied-ali De Amerikaanse free-jazz drummer Rashied Ali overlijdt op 12 Augustus 2009 in het Bellevue Hospital in Manhattan, New York aan de gevolgen van een hartaanval. Rashied Ali wordt op 1 Juli 1935 als Robert Patterson in Philadelphia, Pennsylvania geboren. Rashied Ali (zijn naam nadat hij tot de Islam is bekkert) stamt uit een muzikale familie. Zo is zijn moeder zangeres bij Jimmie Lunceford en is zijn broer Muhammad Ali drummer in een band met Albert Ayler. In 1963 vertrekt Ali van Philadelphia naar New York City om daar te werken met o.a. Bill Dixon en Paul Bley. In de studio neemt hij platen op met Pharaoh Sanders, Alice Coltrane, Arthur Rhames en James 'Blood' Ulmer. Vanaf het album Meditations (1965) gaat Rashied Ali een dienstverband aan met de befaamde John Coltrane. Ali neemt met Coltrane diens laatste platen op: The Olatunji Concert en Interstellar Space. Ofschoon Rashied Ali doorgaans de geijkte jazzpaden bewandeld, schroomt hij ook experimentele wegen niet. Gelegenheid heeft hij hier o.m. voor in zijn eigen New Yorkse club Ali's Alley, waarvan hij in de beginjaren zeventig de deuren heeft geopend. Later volgen multi-media projekten met The Gift Of Eagle Orchestra en The Cosmic Legends. En met de Japanse gitarist Keiji Haino en jazz-fusion bassist Bill Laswell doet hij het non-jazz avontuur Purple Trap. In zijn laatste levensjaren leid Rashied Ali zijn eigen Quintet. Van dit vijftal verschijnt in 2005 het dubbel-album Judgment Day. Twee jaar later wordt de plaat Going To The Ritual uitgebracht, een samenwerkingsverband met bassist en violist Henry Grimes. Rashied Ali is 74 jaar geworden.

Op 12 Augustus 1972 vindt op de Roosevelt Raceway in Westbury, New York, het Festival Of Hope plaats. Het is het eerste festival in de geschiedenis ten behoeve van een goed doel, de Nassau Society For Crippled Children And Adults. Op het podium staan ondermeer: Jefferson Airplane, Stephen Stills & Manassas en James Brown. Toch slaagt de opzet niet, omdat er veel minder toeschouwers komen opdagen dan de 400.000 die worden verwacht. Een fors verlies van $100.000 is dan ook het resultaat.

Kyu_sakamotoKyu Sakamoto komt op 12 Augustus 1985 bij een vliegtuig ongeluk om het leven. De Boeing 747 van Japan Airlines stort om half zeven 's avonds plaatselijke tijd neer in een vrijwel ontoegankelijk Japans berggebied als het tegen de Mount Osutaka botst. Het toestel is een half uur eerder in Tokio opgestegen met bestemming Osaka. Slechts vier van de 524 inzittenden overleven de ramp. Sakamoto krijgt in 1963 wereldwijde bekendheid wanneer het twee jaar eerder opgenomen nummer Ue O Muite Aruko, onder de titel Sukiyaki, volkomen onverwacht op nummer 1 van de Billboard Hot 100 komt. Kyo Sakamoto is hiermee de eerste Japanner die een nummer 1 scoort in Amerika. De onwaarschijnlijke hit ontstaat wanneer een radiozender in Washington de originele versie begint te draaien van het gelijknamige instrumentaaltje, waarmee Kenny Ball een half jaar eerder in de Engelse top 10 heeft gestaan. Ball heeft het nummer op zijn beurt gekregen van een Engelse muziekuitgever die het uit Japan heeft meegebracht.De nieuwe titel Sukiyaki is overigens verzonnen voor de instrumentale cover versie van Kenny Ball. Het woord Sukiyaki komt dan ook niet voor in Sakamoto's versie. Vanaf 15 Juni 1963 staat Kyo Sakamoto drie weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Sukiyaki. Kyo Sakamoto is 43 jaar geworden.

Vanaf 12 Augustus 1997 ligt het album Ringo Starr & His Third All-Starr Band Vol. 1 in de platenwinkels. Op dit album staan twaalf nummers die zijn opgenomen tijdens het optreden van Ringo Starr & His Third All-Starr Band op 27 Juni 1995 in de Budokan Hall in Tokio in Japan. Naast Ringo Starr spelen in deze All-Starr Band zijn zoon Zak Starkey, bassist John Entwistle, de toetsenisten Billy Preston en Felix Cavaliere, saxofonist Mark Rivera en de gitaristen Randy Bachman en Mark Farner. Volgens een recensie is Ringo Starr nog steeds een 'uitstekende' drummer.

Mott_the_hoopleAll The Young Dudes van Mott The Hoople komt op 12 Augustus 1972 de Engelse hitparade binnen. De plaat behaalt uiteindelijk een nummer 3 notering. All The Young Dudes is op 28 Juli 1972 in Engeland uitgebracht. Dat er nog een single van de groep verschijnt mag een klein wonder worden genoemd, omdat Mott The Hoople op het punt stond opgeheven te worden. All The Young Dudes is op 26 Maart 1972 door David Bowie geschreven na een telefoongesprek met Pete 'Overhand' Watts, de bassist van Mott The Hoople. Bowie heeft Mott The Hoople al eerder een demo opgestuurd van Suffragette City, met de vraag of de groep het misschien wil coveren. Pete Watts: "We played it and didn't think it was quite right. I called Bowie and said, Thanks very much for the tape, we won't be needing it because we've split up". Bowie belt na twee uur terug met de mededeling dat hij met zijn manager Tony DeVries heeft gesproken om te proberen om Mott The Hoople te redden, en dat hij nog iets voor ze heeft. Pete Watts: "Bowie said, 'Also i've written a song for you since we spoke, which could be great". Een paar dagen later ontmoeten David Bowie en Pete Watts elkaar. Pete Watts: "Bowie played me this song, 'All The Young Dudes', on his acoustic guitar. He hadn't got all the words but the song just blew me away, especially when he hit the chorus". Watts stelt Bowie dezelfde dag nog voor aan de andere leden van Mott The Hoople en Tony DeVries gaat bij platenmaatschappij CBS onderhandelen over een nieuw platencontract voor de groep. Drummer Dale Griffin van Mott The Hoope: "We couldn't believe it. In a office at Regent Street he's (Bowie) strumming it on his guitar and i'm thinking, he wants to gave us that? He must be crazy! We broke our necks to say yes! You couldn't fail to see it was a great song". De definitieve versie van All The Young Dudes wordt op 14 Mei 1972 in de Olympic Studios in Londen opgeneomen. De single wordt geproduceerd door David Bowie samen met gitarist Mick Ronson. Zanger Ian Hunter van Mott The Hoople: "It was a high, because we knew we were singing a hit". Mott The Hoople gaat hierna met succes verder. Op 20 April 1992 wordt All The Young Dudes tijdens het Freddy Mercury Tribute concert in het Wembley Stadium in Londen gespeeld door David Bowie, Mick Ronson en Ian Hunter. Deze versie verschijnt later op het postuum uitgebrachte solo album Heaven And Hull, van de op 29 April 1993 overleden Mick Ronson.

Brian Epstein sluit op 12 Augustus 1965 voor iedere Beatle een verzekering af van ruim één miljoen euro voor de duur van de komende Amerikaanse tournee. Ook komt Brian Epstein een contract overeen met het trio Paddy, Klaus & Gibson. Klaus is Klaus Voorman, een vriend die The Beatles in Hamburg hebben leren kennen. Gibson Kemp is de echtgenoot van Astrid Kirchher.

Lenny_breauOp 12 Augustus 1984 wordt de jazz gitarist Lenny Breau dood aangetroffen in het zwembad van zijn apartementencomplex in Los Angeles. Aanvankelijk wordt gedacht dat hij is verdronken, maar tijdens een lijkschouwing worden sporen van wurging gevonden. De moordenaar is echter nooit gevonden. Lenney Breau wordt op 5 Augustus 1941 in Auburn, Maine geboren. Hoewel hij bij het grote publiek nauwelijks bekend is geworden, is hij in jazz kringen een bekende naam en wordt hij door veel muzikanten beschouwd als een van de beste gitaristen allertijden. Lenny Breau is 43 jaar geworden.

In Miami begint op 12 Augustus 1970 een strafzaak tegen Jim Morrison. Tijdens een concert van The Doors, in The Dinner Key Auditorium in Miami, op 1 Maart 1969, zou Morrison de openbare orde hebben verstoord, door, stomdronken, op het podium zijn broek te laten zakken. Nadat een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd, heeft Jin Morrison zich op 4 April 1969 bij de FBI in Los Angeles gemeld, waar hij gearresteerd wordt en vervolgens weer op borgtocht vrijgelaten wordt.

Bob_dylan_shot_of_loveVan Bob Dylan verschijnt op 12 Augustus 1981 het album Shot Of Love. Deze LP wordt over het algemeen beschouwd als een matig Bob Dylan-album met nummers als Heart Of Mine, Property Jesus, Lenny Bruce, Trouble en Every Grain Of Sand. Op Shot Of Love wordt Bob Dylan bijgestaan door drummer Jim Keltner, de gitaristen Fred Tackett en Steve Ripley, bassist Tim Drummond, toetsenist Benmont Tench, pianist Carl Pickhardt en saxofonist Steve Douglas. Clydie King, Regina McCrary, Carolyn Dennis en Madelyn Quebec zorgen voor de achtergrondvocalen. Op Heart Of Mine zijn ook Ron Wood van The Rolling Stones op sologitaar en Ringo Starr op percussie te horen. Shot Of Love komt op 5 September 1981 de Billboard-albumlijst binnen, en komt tot een 33ste plaats.

Op 12 Augustus 1967 geeft Fleetwood Mac, een nieuwe Engelse bluesrock band, haar eerste concert, tijdens het National Jazz & Blues Festival in Londen. De groep is opgericht door Peter Green en Mick Fleetwood, twee ex-leden van John Mayall's Bluesbreakers. Andere bands die op het festival optreden zijn: Jeff Beck, Cream, Ten Years After, Amen Corner, The Marmalade, The Move, The Crazy World Of Arthur Brown en Chicken Shack, met daarin de vrouw van de bassist van Fleetwood Mac, Christine McVie-Perfect.

ThomasalvaedisonHoewel hij er pas op 24 December 1877 patent voor aanvraagt, vermelden de meeste geschiedenisboeken 12 Augustus 1877 als de datum waarop Thomas Alva Edison (1847 - 1931), in Menlo Park, min of meer bij toeval, de Phonogram uitvindt. Edison is eigenlijk op zoek naar een manier om ontvangen telegraafsignalen vast te leggen. Het door hem gesproken versje Mary Had A Little Lamb is de allereerste geluidsopname die met het cylindervormige apparaat wordt gemaakt. Op 6 December 1877 demonstreert hij zijn uitvinding op een beurs in West Orange in New Jersey. Op 29 Februari 1878 wordt hem, onder nummer 200.521, patent verleend op zijn phonograaf. Hier is de opname uit 1927 te horen waarop Edison het versje opzegt.

Drummer Pete Best wordt op 12 Augustus 1960 lid van The Beetles. Binnen enkele dagen vertrekt de groep, inmiddels omgedoopt in The Beatles, naar Hamburg, om drie maanden lang op te treden in de Indra stripclub. Het is hun eerste buitenlandse contract. Twee jaar later wordt Pete Best door manager Brian Epstein uit de groep gezet. Volgens Epstein is Pete niet goed genoeg als drummer van een topgroep. Ringo Starr, afkomstig van Rory Storm & The Hurricanes is zijn vervanger.

Woody_guthrieOp 12 Augustus 1970 wordt er in de Hollywood Bowl een herdenkingsconcert voor folkzanger Woody Guthrie gehouden. Optredens zijn er ondermeer van zijn zoon Arlo Guthrie, Joan Baez, Ramblin' Jack Elliot en Bob Dylan. Woody Guthrie wordt gezien als één van de grootste folkzangers van de vorige eeuw. Hij overlijdt op 3 Oktober 1967 aan de ziekte van Huntington, een ziekte in de hersenen, waaraan hij sinds 1952 lijdt. Woody Guthrie leert gitaar spelen van Jeff Guthrie, de halfbroer van zijn vader. In 1935 trouwt Woody Guthrie met Mary Esta Jennings. Met haar trekt hij naar de westkust van Amerika. Daar neemt hij platen op voor The Archive Of Folk Songs Of The Library Of Congress. Hij heeft meer dan honderd songs geschreven over het leven in de Verenigde Staten, en is een grote inspiratie geweest voor Bob Dylan, en voor de Amerikaanse folkmuziek in het algemeen. Zijn bekendste compositie is This Land Is Your Land. De film Bound For Glory uit 1970 is gebaseerd op het leven van de zanger. Woody Guthrie is 56 jaar geworden.

Prince geeft voor het eerst in vijf jaar in Augustus 1986 concerten in Europa. Het eerste optreden is op 12 Augustus 1986 in de Londense Wembley Arena. Op 17 en 18 Augustus 1986 is Prince in Nederland voor twee concerten in een uitverkocht Ahoy Rotterdam.

Woodstock_94In Saugerties, New York wordt op 12, 13 en 14 Augustus 1994 het Woodstock '94 festival gehouden. In eerste instantie is Woodstock '94 gepland als twee-daags festival op 13 en 14 Augustus 1994. Later wordt er door het toenemede aantal deelnemende artiesten de 12de Augustus aan toegevoegd. Net als bij het eerste Woodstock Festival, 25 jaar eerder, is het slecht weer en verandert het festivalterrein in een grote modderpoel. Er treden 45 groepen en artiesten op, waaronder: Aerosmith, Allman Brothers Band, Arrested Development, The Band, Blind Melon, Jimmy Cliff's All Star Reggae Jam (met Rita Marley & Shabba Ranks), Joe Cocker, Crosby, Stills & Nash, Sheryl Crow, Cypress Hill, Bob Dylan, Melissa Etheridge, Peter Gabriel, Green Day, Metallica, Nine Inch Nails, Paul Rodgers Rock & Blues Revue (met oa Slash, Neal Schon, Jason Bonham en Andy Fraser), Porno for Pyros, Red Hot Chili Peppers. Spin Doctors, Traffic en Youssou N'Dour. Slechts The Band, Santana, Joe Cocker, Country Joe McDonald, John Sebastian en Crosby Stills & Nash, heben ook op het Woodstock Festival in 1969 opgetreden. Tijdens het optreden van Nine Inch Nails is het voor het podium het drukst. Gene Simmons en Paul Stanley van Kiss hebben een aanbod van de organisatie van $1 miljoen afgeslagen om met Peter Criss en Ace Frehley als de originele Kiss line-up het festival af te sluiten. Deze eer gaat nu naar Peter Gabriel. Woodstock '94 trekt zo'n 350.000 bezoekers.

De vijf originele leden van Fleetwood Mac ten tijde van het album Rumours (Mick Fleetwood, John en Christine McVie, Lindsay Buckingham en Stevie Nicks) besluiten naar aanleiding van hun reunie voor de tv-serie Classic Albums weer bij elkaar te komen. Op 5 en 6 Juni 1997 worden in de Warner Brothers Studio Sound Stage in Burbank opnamen gemaakt voor een MTV-special . Het programma wordt op 12 Augustus 1997 in Amerika voor de eerste keer uitgezonden. Er verschijnen een koopvideo en een cd onder de titel The Dance. Het album breekt een aantal records in Amerika.

San_francisco_be_sure_to_wear_flowers_iSan Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) van Scott McKenzie staat vanaf 12 Augustus 1967 zes weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) komt op 8 Juli 1967 binnen op nummer 38. Op de B-kant staat What's The Difference, een eigen compositie van Scott McKenzie. Het nummer is geschreven door John Phillips van The Mamas & The Papas, in verband met het driedaagse Monterey Pop Festival dat op 16, 17 en 18 Juni 1967 wordt gehouden en waarvan Phillips één van de organisatoren is. Hij laat het nummer zingen door Scott McKenzie, met wie hij een tijdje samen heeft samengespeeld in The Journeymen. Terwijl het nummer in Amerika op de vierde plaats in de hitparade blijft steken, wordt San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair), zoals het nummer volledig heet, in Engeland de nummer 1 hit met de langste titel ooit. In het jaaroverzicht van bestverkochte singles van 1967 eindigt San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) op de tweede plaats achter Waarom Heb Jij Me Laten Staan van De Heikrekels. Scott McKenzie is een typisch voorbeeld van een eendagsvlieg. Like An Old Time Movie, de opvolger van San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), is geen succes in ons land. Ook dit is een compositie van John Phillips. Hoewel het als het lijflied van de Flower-Power generatie de geschiedenisboeken in gaat, is het ook van speciale betekenis voor militairen die per boot in de haven van San Francisco terugkeren uit de oorlog in Vietnam. In 2002 zingt Scott McKenzie het nummer tijdens een herdenking bij de Vietnam Memorial Wall in Washington.

Arnold Schwarzenegger wil op 12 Augustus 2005 ruim veertig mensen uitnodigen die met hem op 21 Augustus 2005 een concert van The Rolling Stones in Boston willen bijwonen. Zij moeten hiervoor wel elk tienduizend dollar (ruim achtduizend euro) betalen. De gouverneur van Californie wil dit geld gebruiken om de campagne te financieren voor zijn herverkiezing. Het management van The Rolling Stones laat weten dat de groep niets met deze inzamelingsactie te maken wil hebben. Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts beginnen in Boston aan hun Bigger Bang-wereldtournee. Streets of Love, met op de B-kant Rough Justice, is de nieuwe single van The Rolling Stones die op 22 augustus 2005 uitkomt in Nederland. A Bigger Bang, het nieuwe album van The Rolling Stones, ligt op 6 september 2005 in de winkels.

Het_is_een_nachtVanaf 12 Augustus 1995 staat Het Is Een Nacht'.(Levensecht), de debuutsingle van Guus Meeuwis & Vagant, zes weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Guus Meeuwis heeft het nummer in 1994 geschreven na een heerlijk weekeinde met zijn vriendin Valerie in het Belgische Leuven. In 1994 studeert Guus Meeuwis rechten in Tilburg, waar hij geregeld zingt in studentenkroegen en op studentenfeesten. Met een paar vaste gasten van zijn stamcafe Vagant richt hij de groep Vagant op. Vagant bestaat uit Mark Meeuwis (zijn broer), Hugo van Bilsen, Robin van Beek en Dirk Oerlemans. Guus Meeuwis & Vagant zingen Het Is Een Nacht'.(Levensecht) tijdens het Studenten Songfestival dat in 1994 in de Stadsgehoorzaal in Leiden wordt gehouden, en komen als winnaars uit de bus. In eigen beheer besluiten Guus Meeuwis & Vagant, met producer Ad Kraamer, het nummer op single uit te brengen. In een mum van tijd is de eerste oplage uitverkocht. Willem van Schijndel, inmiddels hun manager, besluit Het Is Een Nacht'.(Levensecht) landelijk uit te brengen. Dan gaat het snel. Het nummer wordt Alarmschijf en schiet meteen door naar de eerste plaats van de Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. Het is dé zomerhit van 1995 en staat maar liefst 37 weken in de hitlijst genoteerd. Dat brengt Guus Meeuwis & Vagant in de Top 10 van Langst Genoteerde Hits Aller Tijden. Uiteindelijk worden van Het is een Nacht .. (Levensecht) meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht!. Het Is Een Nacht'.(Levensecht) is één van de weinige singles die twee keer op de eerste plaats hebben gestaan. In de week van 28 oktober 1995 staat het nummer wéér op de eerste plaats. Vagant wordt in 2002 opgeheven en Guus Meeuwis gaat solo verder. Op 16 April 2005 heeft Guus Meeuwis zijn eerste nummer 1 als solo artiest met Geef Mij Je Angst. Geef Mij Je Angst staat drie weken op 1 in de Mega Top 100 en zakt dan naar een tweede plaats. Opmerkelijk is dat ook deze single daarna weer op nummer 1 komt. Vanaf 14 Mei 2005 staat Geef Mij Je Angst nogmaals vier weken op nummer 1, en groeit uit tot dé hit van 2005.

Mag_ik_naar_je_kijkenMarcel de Groot komt op 12 Augustus 1994 met de single Mag Ik Naar Je Kijken binnen op nummer 34 in de Nederlandse Top 40. Marcel De Groot heeft het nummer samen met Henk Westbroek geschreven. Mag Ik Naar Je Kijken bereikt de elfde plaats. Marcel de Groot wordt op 27 December 1964 geboren, en is de zoon van Boudewijn de Groot uit zijn huwelijk met Anneke Versteeg. Na een relatie van acht jaar, trouwt Marcel de Groot in mei 1996 met Ingrid Zierhuis. Zij hebben dan al twee kinderen, dochter Aysha en zoon Joao, Ingrid Zierhuis overlijdt in Maart 2002.

I_wanna_be_a_hippy_technoheadLee Newman, van het Britse duo Technohead, overlijdt op 12 Augustus 1995 aan de gevolgen van kanker. Newman overlijdt in Amsterdam bij een vriendin die haar bijstaat in haar strijd tegen de ziekte. Technohead staat vanaf 15 Juli 1995 drie weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met I Wanna Be A Hippy. In de Mega Top 50 staat de single vanaf 8 juli 1995 vier weken aan de top. Technohead is een Britse happy hardcore-groep en bestaat naast Lee Newman uit Michael Wells. Deze Britten hebben elkaar tijdens hun studie ontmoet. Aan het begin van de jaren 1990 verhuizen ze naar Amsterdam om actief te worden in de happy hardcore-scene, die op dat moment in deze stad in opkomst is. Naar aanleiding van het grote succes van I Wanna Be A Hippy in de remix van de Nederlandse producers Flamman & Abraxas besluiten deze de Party Animals op te richten: de eerste leden van de groep spelen in de videoclip van I Wanna Be A Hippy. Na de dood van Lee Newman gaat Michael Wells verder onder de naam Signs OV Chaos.

De vader van David Paich van Toto, Marty Paige, overlijdt op 12 Augustus 1995. Marty Paich is van 1943 tot 1946 arrangeur voor het orkest van de Amerikaanse luchtmacht. In 1952 is hij één van de meest invloedrijke jazz-pianisten aan de Amerikaanse westkust. Marty Paich is 70 jaar geworden.

Ava_aldridgeOp 12 Augustus 2003 overlijdt in Sheffield, Colbert County in Alabama zangeres en songschrijfster Ava Aldridge aan de gevolgen van kanker. Ava Aldridge is op 21 Februari 1946 in Arizon geboren en heeft in 1978 voor Dr. Hook, samen met Eddie Struzick, het nummer Sharing The Night Together gecomponeerd, plus nog eens 150 andere nummers die door divrse artiesten zijn opgenomen. Daarnaast is ze voornamenlijk bekend als achtergrondzangeres. Ava Aldridge is ondermeer te horen op platen van Hank Williams, Jr., Crystal Gayle, Mac Davis, T. Graham Brown, Wilson Pickett, Joan Baez, Narvel Felts, Billy Vera, Percy Sledge, Roy Clark, Lenny LeBlanc, Steve Forbert, Mary Chapin Carpenter, Billy Ray Cyrus, Ronnie Milsap, Delbert McClinton en Patti Austin. Ava Aldridge is 57 jaar geworden.

Op 12 Augustus 1966 beginnen The Beatles met een concert in het International Amphitheatre in Chicago aan hun derde, en tevens laatste, tournee door Amerika.

Het zendschip van Radio Veronica, De Norderney, wordt op 12 Augustus 1975 de Entrepothaven in Amsterdam binnengesleept. Het schip ligt al vanaf 1 September 1974 doelloos op de Noordzee te dobberen. Radio Veronica is op 31 Augustus 1974 gestopt met haar uitzendingen op 538 meter in de middengolf. Wanneer de Norderney in de Entrepothaven ligt, wordt het onmiddellijk door de Radio Controle Dienst in beslag genomen. Pas wanneer de zenders op 28 Augustus 1975 uit het zendschip zijn verwijderd wordt het beslag opgeheven. De Norderney kiest nog één keer het ruime sop wanneer op 9 Augustus 1977 het zendschip voor de kust van Scheveningen voor anker gaat voor de televisieopnamen van The Day The Music Died. Dit themaprogramma over de zeezenders van de Veronica Omroep Organisatie wordt opgenomen op het strand in Scheveningen. The Day The Music Died wordt op 17 Augustus 1977 van half negen tot kwart voor elf xe2x80x99s avonds op Nederland 2 uitgezonden. Naast korte documentaires en interviews met enkele legendarische zeezender-diskjockeys zijn er ondermeer optredens van Dave Berry, Marianne Faithfull, The Troggs, The Tee Set, Andrxc3xa9 Brasseur, Barry Ryan, George McCrae, The Fortunes, Piet Veerman, Earth & Fire, The Scorpions, Trinity, Michael Robinson en David McWilliams.

Frankie_lymon_en_zijn_groep_the_teena_2De veertienjarige Frankie Lymon en zijn groep The Teenagers gaan op 12 Augustus 1957 uit elkaar. Frankie Lymon gaat solo verder. Hij raakt later aan lager wal en overlijdt op 28 Februari 1968, op 25-jarige leeftijd, in New York aan een overdosis heroxc3xafne. Hoewel Frankie Lymon (op de foto in het midden) tussen 1956 en 1960 in totaal zes singles in de Amerikaanse hitparade heeft gehad, heeft hij zijn plaats in de muziekgeschiedenis voornamelijk te danken aan zijn eerste en grootste hit; de millionseller Why Do Fools Fall In Love. Als 13-jarige neemt hij het nummer in 1956 op, als leadzanger van The Teenagers. Aan het eind van de jaren vijftig is de carriere van Lymon al zo goed als voorbij, wanneer hij de baard in de keel krijgt. Lymon raakt verslaafd aan drugs en verkoopt de rechten van zijn grootste hit om zijn verslaving te bekostigen. Nadat Diana Ross, in 1981, een hit heeft met haar versie van Why Do Fools Fall In Love, begint Lymon's weduwe, Emira, in 1984, een rechtszaak over de rechten van het nummer. De zaak sleept zich jaren voort, kent verschillende verrassende wendingen, en wordt uiteindelijk in 1992 in Emira's voordeel beslist.

Op 12 Augustus 1998 bekent Scott Weiland schuldig te zijn aan het gebruik van heroxc3xafne. Een rechter stuurt de zanger van The Stone Temple Pilots daarop voor drie maanden naar een afkickcentrum.

Millie_smallOp de wereldtentoonstelling in New York treedt op 12 Augustus 1964 de 16-jarige Millie Small op in de stand van Jamaica. De Jamaicaanse regering heeft ook zes dansers gestuurd voor een demonstratie van de ska, een lokale variabt op de reggae. Millie Small is een exportproduct voor Jamaica sinds zij met My Boy Lollipop een wereldhit heeft. My Boy Lollipop is op 23 Mei 1964 in de Billboard Hot 100 binnen gekomen. Het nummer, dat op dat moment al twee maanden in de Engelse hitlijst staat, behaalt aan beide zijden van de oceaan een tweede plaats als hoogste notering. Het is producer Chris Blackwell, die later bekend wordt als de grote man achter Island Records, die de uit Jamaica stammende Millicent Small eind 1963 naar Engeland haalt. Daar laat hij haar een cover versie opnemen van het lied waarmee Barbie Gaye in 1956 de hitparade net niet wist te halen. My Boy Lollipop wordt vervolgens op licentie uitgebracht door Fontana Records. Wereldwijd gaan er 7 miljoen exemplaren van de plaat over de toonbank, waardoor Blackwell de beschikking krijgt over voldoende geld om het in 1959 opgerichte Island label verder uit te bouwen. Terwijl Blackwell aan een lange succes reeks begint met groepen als The Spencer Davis Group en later Bob Marley & The Wailers, is de loopbaan van Millie Small van korte duur. Ze kan het succes van My Boy Lollipop niet meer evenaren, en verdwijnt binnen een jaar al weer in de anonimiteit.

Hot_hot_hotOp 12 Augustus 1989 komt Hot Hot Hot van Buster Poindexter & His Banshees Of Blue binnen op nummer 28 in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is Hot Hot Hot de Alarmschijf op Radio Veronica. In Februari 1988 is Hot Hot Hot op 77 in De Nationale Hitparade blijven steken. Buster Poindexter wordt op 9 Januari 1950 geboren als David Johansen. In 1972 is hij één van de oprichters van The New York Dolls. Deze Amerikaanse punkband stopt in 1977. In 1984 neemt David Johansen de artiestennaam van Buster Poindexter aan. Hot Hot Hot bereikt de achtste plaats in de Nederlandse Top 40 van 26 Augustus 1989.

LutherallisonIn Madison in Wisconsin overlijdt Luther Allison op 12 Augustus 1997 na een kort ziekbed. Op 10 Juli 1997 is bij de blues-zanger/gitarist longkanker en een hersentumor ontdekt. Luther Allison wordt geboren op 17 Augustus 1939 in Mayflower,Arkansas en is de jongste in een gezin van 13 kinderen. Luther Allison groeit op in een muzikale omgeving. Zijn familie reist als The Southern Travellers met gospelconcerten het hele land door. OP zijn 15de jaar speelt Luther reeds basgitaar in de band van zijn broer Ollie. Midden jaren '50 verwerft Luther bekendheid in de bluesscene van Chicago. In 1969 neemt hij zijn eerste plaat op, Love Me Mama, die uitgroeit tot een Blues klassieker. Het legendarische muzieklabel Motown biedt hem vijf jaar later als eerste bluesmuzikant een contract aan. Zijn studio-opnames kennen echter nooit zo'n groot succes als zijn live-optredens, waarmee hij in Europa, en vooral in Frankrijk, volle zalen trekt. Luther Allison levert een belangrijke bijdrage tot de heropleving van de blues vanaf de jaren '60 en staat ook als een vernieuwer van het genre bekend. Aan de oprichting van de Allison Luther Band nemen ook twee blanke muzikanten deel, wat destijds voor een bluesband zeer ongewoon is. Voor Allison is de blues echter geen loutere aangelegenheid van zwarten meer. Luther Allison is 57 jaar geworden.

Op 12 Augustus 1993 wordt gitarist Arik Marshall bij de Red Hot Chili Peppers opgevolgd door Jesse Tobias. Drie maanden later is Tobias echter alweer vertrokken. Hij wordt vervangen door Dave Navarro.


Muziek Jarige Op 12 Augustus

1929: Buck Owens (Alvis Edgar Owens) - Country-Zanger USA († 25 Maart 2006)
1941: Craig Douglas - Zanger Engeland
1950: Ron Mael - Sparks Toetsenist
1949: Mark Knopfler - Dire Straits Gitaar
1951: August Darnell (Thomas August Darnell Browder)- Kid Creole Zanger
1953: Jerry Speiser - Men At Work Drummer
1954: Pat Metheny - Jazz Rock Gitarist USA
1955: Hein(tje) Simons - Zanger Nederland
1958: Jurgen Dehmel - Nena Bas
1961: Roy Hay - Culture Club Gitaar/Zang
1962: Bragi Olaffson - The Sugababes Bas
1963: Sir Mix-A-Lot (Anthony Ray) - Rapper USA
1968: Paul Tucker - Lighthouse Family Toetsen
1969: Ingrid (H2o) - Def Dames Dope
1969: Tanita Tikaram - Zangeres Engeland
1974: Amir El Falaki - Toy Box Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten