Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 8 Juli

David_liveDavid Bowie staat vanaf 8 t/m 13 Juli 1974 in het Tower Theatre in Philadelphia. Van deze shows, in het kader van zijn The Year Of The Diamond Dogs Tour, worden opnamen gemaakt, die later onder de naam David Live (At The Tower Theatre Philadelphia) worden uitgebracht. David Bowie wordt tijdens deze shows begeleidt door Mike Garson (piano, mellotron), Earl Slick (solo gitaar), Herbie Flowers (bas), Tony Newman (drums), Pablo Rosario (percussie), David Sanborn (alto sax en fluit), Richard Grando (baritone sax en fluit), Michael Kamen (piano, moog en oboe) en Geoffrey MacCormack (aka Warren Peace) en Gui Andrisano (achtergrond vocalen). De opnamen worden gemixed door Tony Visconti in de Electric Lady Studios in New York. De zang van Geoffrey MacCormack en Gui Andrisano wordt in de Electric Lady Studios opnieuw opgenomen. Tony Visconti hierover: "The singers danced a lot and were out of breathe". Het dubbel-album David Live (At The Tower Theatre Philadelphia) wordt in Oktober 1974 uitgebracht, en komt op 26 Oktober 1974 de Billboard-albumlijst binnen. David Live (At The Tower Theatre Philadelphia) haalt de achtste plaats. In Engeland blijft David Live op de tweede plaats steken. In Nederland komt het album niet hoger dan een 33ste plaats in de LP Top 50. David Bowie laat later in een interview met Melody Maker weten absoluut niet blij te zijn met het live album. "God, that album! I've never played it. The tension it must contain must be like a vampire's teeth coming down on you. And that photo on the cover! My God, it looks like i've just stepped out of the grave. That's actually how i felt. That record should have been called David Bowie Is Alive And Well And Living Only In Theorie".

Prince wordt in de vroege morgen van 8 Juli 2007 door de politie van het podium gehaald tijdens een nachtelijk optreden in zijn thuisstad Minneapolis in Amerika. Prince is halverwege zijn set wanneer hij tegen het publiek zegt: "We gotta do what the authorities say." De club First Avenue waar de 49-jarige popster zijn concert geeft moet om 03.00 uur sluiten, maar Prince begint zijn show in de nacht van zondag op maandag pas om 02.45 uur. De politie grijpt in, nadat Prince wat tijd is gegund om zijn set af te ronden. Meer dan twintig agenten moeten overwerken om de straten rond de club af te zetten. "I think it's very arrogant of him to think he can hold us here like this. The law is the law for anybody." aldus Politie Sgt. E.T. Nelson. De club First Avenue is bekend uit de Prince film Purple Rain (1984). Het is de eerste keer sinds 1987 dat Prince weer een concert gaf in de First Avenue Club.

Eddie Money staat op 8 Juli 1977 in de studio om het nummer Baby Hold On op te nemen. Hold On van de voormalige New-Yorkse politieman wordt op 9 December 1977 door Columbia Records uitgebracht. Op 25 Februari 1978 komt Baby Hold On binnen in de Billboard Hot 100, en haalt uiteindelijk de 11de plaats.

BobbonoBob Geldof en Bono laten op 8 Juli 2005 weten erg tevreden te zijn met de uitslag van de G8-top. De twee vinden het besluit om het bedrag voor hulp aan Afrika te verdubbelen, een kroon op hun werk. Geldof en Bono zijn onder meer verantwoordelijk voor de Live8-concerten die  op 2 Juli 2005 wereldwijd worden gehouden. "We hebben het voor elkaar gebokst", aldus Bono. "De wereld heeft gesproken en de politici hebben geluisterd." Volgens de Ierse zanger hebben de Live8-concerten en de protestmars bij de G8-bijeenkomst de leiders van de prominente landen overgehaald meer hulp aan Afrika te geven. Ook Geldof uit zijn tevredenheid. "We hebben een triomf behaald". Bono waarschuwt de leiders van de G8-top dat ze zich nu wel aan hun beloftes moeten houden. "Als ze ons toch laten stikken dan zullen ze dat merken zodra er verkiezingen zijn".

Op 8 Juli 1980 sluit Jerry Biafra een weddenschap af met enkele vrienden. Volgens de zanger van The Dead Kennedys kan hij gemakkelijk burgemeester van zijn woonplaats San Francisco worden. Hij eindigt als vierde in de race en verliest zodoende deze weddenschap.

Beestjes_nlBeestjes van Ronnie & De Ronnies bereikt op 8 Juli 1967 de dertiende plaats in de Nederlandse Top 40. Beestjes is op 27 Mei 1967 op 38 binnengekomen. Het nummer is geschreven door Peter Koelewijn. Zanger is de 22-jarige Ronnie Schutte die Peter Koelewijn op een Amsterdam terrasje heeft leren kennen. De Ronnies is geen bestaande groep. Peter Koelewijn gebruikt als begeleidingsband zijn eigen Rockets met Jeroen Ophoff, Charles Jansen, toetsenist/gitarist Frits van Antwerpen en hijzelf. Beestjes wordt in xc3xa9xc3xa9n dag in de GTB studio in Den Haag opgenomen. De inspiratie voor het nummer krijgt Peter Koelweijn wanneer hij op de televisie een merkwaardige film ziet. Hoofdpersoon is een alcoholicus die van kwaad tot erger vervalt. Aan het eind van de film komt een scene waarin de man in zijn slaap allerlei visioenen krijgt van de meest afschuwelijke diertjes die uit alle hoeken van de kamer tevoorschijn komen en over zijn bed krioelen. Dit delirium blijft Peter Koelwijn bij, hij pakt zijn gitaar en schrijft in een uur tijd Beestjes. In Belgixc3xab komt Beestjes binnen op de tweede plaats van de Humo hitparade. Opmerkelijk is dat op de Belgische hoes de B-kant Suzy door de hoezenmaker onopzettelijk is veranderd in Susy.

Midnight In het bijzijn van zijn moeder, broer, dochter en leden van Crimson Glory, Savatage en Jon Oliva's Pain overlijdt de Amerikaanse zanger Midnight op 8 Juli 2009 in het St. Anthony's ziekenhuis in St. Petersburg, Florida aan de gevolgen van nier- en leverproblemen. Midnight wordt op 29 April 1962 geboren als John Patrick Jr. McDonald en is het meest bekend als zanger van de hardrockband Crimson Glory. Crimson Glory onderscheidt zich van andere bands uit het genre door zich tijdens fotosessies en optredens achter glimmende zilveren maskers te verschuilen. De groep onderbouwt dit muzikaal door de draad op te pakken waar Queensryche hem na haar mini-debuutelpee een beetje heeft laten liggen en koppelt majestueuze geluids- en sfeerschilderingen aan een bij tijd en wijle ongelooflijk snelle en heavy ondergrond. Als zodanig wordt Crimson Glory uit de repetitieruimte geplukt door Savatage-producer Dan Johnson, die ze op zijn eigen PAR-label onderbrengt. Onder de aan Geoff Tate (Queensryche) refererende zanglijnen van de hoog uithalende Midnight, legt het daaruit voortvloeiende debuutalbum Crimson Glory (1986) met name in de harmoniexc3xabn de nodige invloeden uit zwaarmoediger composities van Bach en Paganini bloot. Door diverse bezoeken aan Nederland mag Crimson Glory met name hier op een goede ontvangst rekenen, al haalt menigeen voor dat gedoe met die maskers de neus op. De groep komt daaraan tegemoet, door de maskers meer dan te halveren, hetgeen de argwaan bij menige potentixc3xable fan doet afnemen. Een dispuut met producer/platenbaas Dan Johnson heeft evenwel tot gevolg dat het volgende album Transcendence (1988) door de groep in samenwerking met minder getalenteerde technici wordt opgenomen. Hetgeen zijn weerslag vindt in een zwakker resultaat. Het derde album, Strange And Beautiful (1991) slaat een andere weg in en is minder succesvol. Midnight verlaat vervolgens de band en laat lange tijd niets meer van zich horen. Pas in 2005 verschijnt zijn solo-album Sakada. Daarna keert hij korte tijd terug naar Crimson Glory. In 2007 wordt hij door de band ontslagen, nadat hij is gearresteerd wegens rijden onder invloed, met een minderjarige aan boord. Midnight is 47 jaar geworden.

Concert at sea 2006 Op het strand bij de Brouwersdam in Renesse, Zeeland wordt op 8 Juli 2006 het eerste Concert At Sea gehouden. Concert At Sea is een initiatief van de Zeeuwse band Blof die hiermee wil aantonen dat een dergelijk concert ook in Zeeland kan plaatsvinden. Het voorprogramma bestaat achtereenvolgens uit Eliades Ochoa van de Buena Social Viesta Club, Ilse de Lange, Racoon en Novastar (Joost Zwegers). 60.000 bezoekers zorgen ervoor dat Concert At Sea het grootste betaalde evenement ooit in Zeeland is. Kaartjes kosten tussen de zeveneneenhalf en vijftien euro. Enig minpuntje zijn de logistieke problemen rond de toevoer en de afvoer van het publiek.

Scott_mckenziesan_francisco_be_sureSan Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) van Scott McKenzie komt op 8 Juli 1967 binnen op een 38ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant staat What's The Difference, een eigen compositie van Scott McKenzie. Het nummer is geschreven door John Phillips van The Mamas & The Papas, in verband met het driedaagse Monterey Pop Festival dat op 16, 17 en 18 Juni 1967 wordt gehouden en waarvan Phillips één van de organisatoren is. Philips heeft deze single samen met Lou Adler ook geproduceerd. San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) staat vanaf 12 Augustus 1967 zes weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. In het jaaroverzicht van bestverkochte singles van 1967 eindigt San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) op de tweede plaats achter Waarom Heb Jij Me Laten Staan van De Heikrekels. Hoewel het als het lijflied van de Flower-Power generatie de geschiedenisboeken in gaat, is het ook van speciale betekenis voor militairen die per boot in de haven van San Francisco terugkeren uit de oorlog in Vietnam. In 2002 zingt Scott McKenzie het nummer tijdens een herdenking bij de Vietnam Memorial Wall in Washington. Scott McKenzie is een typisch voorbeeld van een eendagsvlieg. Like An Old Time Movie, de opvolger van San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), wordt geen succes in Nederland. Ook dit is een compositie van John Phillips met wie Scott McKenzie begin jaren zestig in The Journeymen heeft gespeeld.

De Nederlandse Vengaboys komem op 8 Juli 2000 de Engelse hitparade binnen met het nummer Uncle John From Jamaica. De single komt niet hoger dan een zesde plaats.

Op 8 Juli 1970 wordt door de Amerikaanse omroep ABC de eerste aflevering uitgezonden van een elf weken durende serie zomer-shows van The Everly Brothers. Ook al staan Don en Phil Everly niet meer in de hitparade, toch zijn zij nog altijd graag geziene gasten in televisieprogramma's.

Kylie_minogueKylie Minogue bezoekt op 8 Juli 2005 een aantal kinderen in een Australisch ziekenhuis, die aan kanker lijden. Nadat er in Mei 2005 borstkanker bij de popzangeres is geconstateerd, heeft ze zich voorgenomen meer aandacht te aandacht te vragen voor de ziekte. Het kinderziekenhuis dat Minogue bezoekt ligt in Melbourne. De organisatoren van het bezoek laten weten dat ze blij zijn dat Kylie haar belofte is nagekomen. De zangeres moest haar bezoek eerder uitstellen, omdat ze zelf nog herstellende is.

Freddie_the_dreamersFreddie & The Dreamers staan op 8 Juli 1963 in de Abbey Road-studio in Londen om het nummer I'm Telling You Now op te nemen. I'm Telling You Now komt op 8 Augustus 1963 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats. In Amerika hebben Freddie & The Dreamers nog meer succes. Daar I'm Telling You Now op 13 Maart 1965 de Billboard Hot 100 binnen. en staat vanaf 10 April 1965 twee weken op de eerste plaats. De twee gitaristen Derek Quinn en Roy Crewson van Freddie & The Dreamers leven nog. Drummer Bernie Dwyer is op 4 December 2002 op 62-jarige leeftijd overleden. Bassist Pete Birrell overlijdt op 23 Juni 2004. Hij is 65 jaar geworden. Zanger Freddie Garrity is ook 65 jaar als hij op 19 Mei 2006 overlijdt aan een jarenlange aandoening aan zijn longen.

Mick Jagger vliegt samen met Marianne Faithful op 6 Juli 1969 naar Australie waar hij, samen met Faithfull, een rol gaat spelen in de film Ned Kelly. Op 8 Juli 1969 raakt Marianne Faithfull in een coma na het nemen van een overdosis pillen. Ze overleeft het maar op het nippertje. De Australische authoriteiten beschouwen het als een poging tot zelfmoord en de producenten van de film ontslaan haar op staande voet. Marianne Faithfull wordt in Sydney in een kliniek opgenomen om af te kicken. Precies tien jaar later, op 8 Juli 1979 treedt Marianne Faithfull in het huwelijk met Ben Brierley, de bassist van de Britse punk-groep The Vibrators. In 1986 gaan Marianne Faithfull en Ben Brierley uit elkaar.

Ed_starinkOp 8 Juli 1989 komt het album Synthesizer Greatest, van Ed Starink, (foto) op de eerste plaats in de Nederlandse Albumlijst. Op het album staan bewerkingen van nummers van Jean Michel Jarre, Vangelis en Kraftwerk. Platenmaatschappij Arcade wil eigenlijk een verzamel CD uitbrengen met de originele uitvoeringen, maar krijgt daar van Jarre en Vangelis geen toestemming voor. Producer en Synthesizerspeler Ed Starink heeft dan al in eigen beheer een plaat uitgebracht met bewerkingen van populaire synthesizer melodieen. Het is voor hem de kunst om een origineel nummer zo goed mogelijk na te spelen, zodat de uitvoering bijna identiek is aan het originele nummer. Arcade benaderd Ed Starink en in het voorjaar van 1989 wordt deel 1 van Synthesizer Greatest uitgebracht. Ed Starink heeft inmiddels zoveel materiaal liggen, dat al snel een Synthesizer Deel 2 verschijnt.

Tijdens een concert van Mott The Hoople op 8 Juli 1971 in The Royal Albert Hall in Londen loopt het behoorlijk uit de hand. Tijdens het concert ontstaan er relletjes, en verschillende fans raken gewond. Twee vakken van The Royal Albert Hall raken zo beschadigd, dat de direktie besluit om voorlopig geen rock concerten meer toe te laten. Mott The Hoople betaald £1467 voor de ontstane schade.

Recording_industry_association_of_2De Recording Industry Association of America (RIAA) kent op 8 Juli 1958 voor het eerst een gouden plaat voor een album toe. De onderscheiding is voor de soundtrack van de musical-film Oklahoma! van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein. Hiervan zijn één miljoen exemplaren verkocht. Gordon MacRae en Shirley Jones spelen de hoofdrollen. De regie is in handen van Fred Zimmerman. Oklahoma! draait sinds 1955 met veel succes in de Amerikaanse bioscopen. In Maart 1958 heeft de RIAA de eerste gouden single uitgereikt aan Perry Como voor zijn hit Catch A Falling Star. Ook hiervan zijn in Amerika één miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

The B-52's staan op 8 Juli 1979 voor een optreden in The Lyceum Ballroom in Londen. Het is voor de Amerikaanse groep de eerste keer dat zij in Engeland optreden. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Tourists. In deze groep spelen oa Dave Stewart en Annie Lennox, die later gaan samenwerken als The Eurythmics.

Peter_tetterooPeter Tetteroo richt op 8 Juli 1965 de Delftse beatgroep Tee Set op. De band bestaat dan uit: Peter Tetteroo (zang) Gerard Romeyn (bas), Polle Eduard (gitaar), Carry Janssen (drums) en Robbie Plazier (toetsen). De debuutsingle Early In The Morning, geschreven door Robbie van Leeuwen, komt op 20 Augustus 1966 de Top 40 binnen. De single bereikt de 27-ste plaats. Op 12 December 1970 heeft de Tee Set een nummer 1 hit met She Like Weeds, geschreven door Peter Tetteroo en Hans van Eijck. Eind Augustus 2002 wordt bekend dat Peter Tetteroo leverkanker heeft. Na een kort ziekbed overlijdt de zanger op 9 September 2002. Op zaterdag 13 September wordt in de Sporthal Buitenhof in Delft een concert gehouden ter nagedachtenis aan Peter Tetteroo. Aan het concert wordt meegewerkt door o.a. Anita Meyer, Polle Eduard, Sweetypants, The Ladies, Ferry Windsant, Ray Fenwick, Mark Boon, het Gospel en Soul Koor Elias en de Barbershopgroup The Music Man. De opbrengsten van het concert gaan naar de Maag Lever Darmstichting. Peter Tetteroo is 55 jaar geworden.

Michael Jackson spreekt zich op 8 Juli 2002 uit over de mentaliteit van de muziekindustrie, en dan met name over de manier waarop wordt omgegaan met artiesten. Volgens de zanger is racisme troef in de muziekwereld. Op een bijeenkomst van de burgerrechtenbeweging in New York beweert de zanger dat platenmaatschappijen samenzweren vooral tegen zwarte artiesten. Een woordvoerder van zijn platenmaatschappij noemt deze uitspraak echter "bespottelijk, hatelijk en vooral erg pijnlijk".

Joe Strummer en Paul Simonon van The Clash worden op 8 Juli 1978 na een concert in The Apollo in Glasgow opgepakt door de politie, wegens dronkenschap en het verstoren van de openbare orde. De zanger en bassist komen er beide met een boete vanaf.

Op 8 Juli 1978 komt Gerry Rafferty met het album City To City op de eerste plaats in de Billboard albumlijst. Hij verdringt hiermee eindelijk de soundtrack van Saturday Night Fever, die daar bijna 6 maanden gestaan heeft.

Michelle_phillipsMichelle Phillips van The Mamas & The Papas verlaat de groep, tijdelijk, op 8 Juli 1966. Michelle Phllips die met John Phillips, de leider van The Mamas & The Papas, is getrouwd, begint een verhouding met Denny Doherty, de zanger van de groep. Het verliefde stel weet hun verhouding een tijd geheim te houden, maar tijdens een tournee door Mexico barst de bom. Michelle Phillips wordt uit de band gezet, en vervangen door Jill Gibson. Tijdens de optredens blijven de fans echter om Michelle roepen. Uiteindelijk wordt Jill Gibson ontslagen, en wordt Michelle Phillips weer in The Mamas & The Papas opgenomen. Ook John Phillips sluit haar weer in zijn armen. In 1979 gaan John en Michelle alsnog uit elkaar.

The Who speelt op 8 Juli 1968 tijdens hun vierde Amerikaanse tournee in het Memorial Auditorium in Sacramento. In het voorprogramma staan oa Iron Butterfly en The Neighbourhood Children. The Sacramento Union schrijft over het concert het volgende: "The obvious highlight of The Who's rebellion against blase band business was the closing number My Generation. Daltrey's stuttering song that shouts out for youth. While the lights throbbed, destruction ensued and The Who boldly and blatantly, toppled and beat equipment in the glorious manouvres of close combat for which thet are renowned."

Met een concert in Philadelphia beginnen Elton John en Billy Joel op 8 Juli 1994 aan hun eerste gezamenlijke tournee door Amerika. Naast solowerk zingen zij samen hits als Don't Let The Sun Go Down On Me, New York State Of Mind en Piano Man. In totaal geven Elton John en Billy Joel samen veertien concerten.

The_everly_brothers_lucilleOp 8 Juli 1960 nemen The Everly Brothers het nummer Lucille op. Deze aloude compositie van Al Collins en Little Richard komt op 5 september 1960 de Billboard Hot 100 binnen, en blijft steken op de 21ste plaats. Little Richard schrijft Lucille in eerste instantie als een ballad en noemt het nummer dan Directly From My Heart To You. Nadat hij het nummer sneller maakt en de naam van de vrouw in het nummer van Queen Sonya veranderd in Lucille, is een rock & roll klassieker geboren. Little Richards eigen versie is in 1957 ook tot de 21ste plaats in de Billboard Hot 100 gekomen. Of B.B. King het nummer ook mooi vindt is niet bekend, maar hij noemt zijn gitaar later wel Lucille.

Pieter Goemans overlijdt op 8 Juli 2000 in het Ziekenhuis van Amstelveen. Een maand eerder is bij Goemans beenmergkanker geconstateerd. De in Istanboel geboren tekstschrijver is vooral bekend als vertaler en componist van successen als Aan De Amsterdamse Grachten van Wim Sonneveld, Bach Bijvoorbeeld van Shirley Zwerus, De Ploem Ploem Jenka van Trea Dobbs, Geweldig en Verboden Vruchten van Ronnie Tober, De Vrijgezellenflat van Ria Valk en Een Doodgewone Kat van Joxc3xabl. Pieter Goemans is 75 jaar geworden.

Catch_us_if_you_canOp 8 Juli 1965 gaat in Londen de film Catch Us If You Can in premiere. In Amerika gaat deze film draaien onder de titel Having A Wild Weekend. In Catch Us If You Can  spelem de leden van de Londense beatgroep The Dave Clark Five  de rollen van vijf stuntmannen. Dave Clark speelt Steve, terwijl Barbara Fennis zijn vriendin Dinah speelt. De komedie is geschreven door Peter Nichols, en wordt geregisseerd door John Boorman. The Dave Clark Five is met de volgende nummers ook te horen in deze film: I Can't Stand It, Having A Wild Weekend en Sweet Memories.

Nadat zij een miskraam heeft gekregen moet Whitney Houston op 8 Juli 1994 een concert in Houston, Texas afzeggen. Een paar dagen eerder heeft de zangeres nog tijdens een concert aan het publiek in Atlanta verteld dat zij in blijde verwachting is van haar tweede kind. De vader is zanger Bobby Brown.

Exilekiss_you_all_over_sKiss You All Over van Exile komt op 8 Juli 1978 de Billboard Hot 100 binnen. Exile is begin 1963 opgericht als The Exiles. Kiss You All Over is geschreven door Nicky Chinn en Mike Chapman. De single wordt geproduceerd door Mike Chapman. Kiss You All Over staat vanaf 30 September 1978 vier weken op de eerste plaats. In Nederland haalt de single de vierde plaats in de Top 40. Vanaf het begin van de jaren 80 gaat Exile door het leven als Country band.

Sam_cooke_at_the_copaVanaf 24 Juni 1964 staat Sam Cooke twee weken in de beroemde Copacabana Club in New York. Het optreden van 8 Juli 1964 wordt opgenomen en in Oktober 1964 onder de naam Sam Cooke At The Copa uitgebracht. Sam Cooke At The Copa komt op 31 Oktober 1964 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 29ste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Best Things In Life Are Free, Bill Bailey, Nobody Knows You When You're Down And Out, Frankie And Johnny, de medley Try A Little Tenderness/(I Love You) For Sentimental Reasons/You Send Me, If I Had A Hammer, When I Fall In Love, Twistin' The Night Away, This Little Light Of Mine, Blowin' In The Wind en Tennessee Waltz.

Chuck Negron wordt op 8 Juli 1985 opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Los Angeles. De 43-jarige voormalige zanger van Three Dog Night kampt al enige jaren met een drugsprobleem. Na zijn drugsverslaving te hebben overwonnen bekeert Negron zich tot God.

Vanaf 8 Juli 1968 ligt de single Do It Again van The Beach Boys in de Amerikaanse platenwinkels. Het door Brian Wilson en Mike Love geschreven nummer komt op 27 Juli 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een 20ste plaats als hoogste notering. In Engeland staat Do It Again in de week van 31 Augustus 1968 op de eerste plaats. In de Nederlandse Top 40 bereikt Do It Again op 31 Augustus 1968 een 5e plaats.

My_flame_burns_blueElvis Costello opent, begeleidt door het Metrople Orkest o.l.v. Vince Mendoza, met een galaconcert op 8 Juli 2004 de 29ste editie van Northsea Jazz Festival in Den Haag. Costello treedt met het Metropole Orkest in uiteenlopende bezettingen op, varixc3xabrend van solo piano tot bigband, strijkkwartet en volledig orkest. Hij wordt hierbij bijgestaan door pianist Steve Nieve, die in de jaren 70 al deel uitmaakt van Costelloxe2x80x99s begeleidingsband The Attractions en sindsdien zijn vaste pianis is. Het unieke concert is het resultaat van een langgekoesterde wens van zowel Costello als het Metropole Orkest om een gezamenlijk een project tot stand te brengen. Na het debuut op North Sea Jazz geven Elvis Costello en het Metropole Orkest ook nog meerdere succesvolle concerten in het Lincoln Center in New York. De live-registratie van 8 Juli 2004 wordt op 28 Februari 2006 onder de naam My Flame Burns Blue op CD uitgebracht.

In de Hamburger Morgenpost staat op 8 Juli 2004 te lezen dat David Bowie eerder in Juli met spoed is opgenomen in het St. Georg-ziekenhuis in Hamburg waar hij een hartoperatie heeft ondergaan. De artsen denken in eerste instantie aan een beknelde zenuw, maar na onderzoek wordt duidelijk dat Bowie last heeft van een acuut verstopt hartvat.

Op 8 Juli 2007 treedt zangeres Do in Montseny, Spanje in het huwelijk met Marc Verschoor. De als Dominique van Hulst geboren zangeres heeft voor Spanje gekozen, omdat zij zo verzekerd is van mooi weer. Do zou in eerste instantie al in 2005 trouwen maar door de plotselinge dood van haar beste vriend en muzikaal producent Glenn Corneille wordt de bruiloft uitgesteld. Het bruiloftsfeest, met ondermeer een optreden van Marc Dakriet, duurt voor familieleden en vrienden drie dagen.

Zanger Marilyn en Kevin O'Dowd worden op 8 Juli 1986 in Londen gearresteerd. Marilyn wordt aangehouden voor het bezit van heroine, Kevin, de broer van Boy George (George O'Dowd) voor het dealen ervan. Voor Boy George wordt later ook een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij meldt zich een paar dagen later bij de politie. Op 30 Juli 1986 wordt Boy George veroordeeld tot een geldboete van 250 pond sterling voor het in bezit hebben van heroine.

Bob_dylan_bono_slane_castleBob Dylan geeft op 8 Juli 1984 een concert in Slane Castle bij Slane in Ierland. Het concert is het laatste van een Europese Tour die is begonnen op 28 Mei 1984 met een concert in de Arena Di Verona in Verona, Italie. Op 4 en 6 Juni 1984 staat Bob Dylan twee keer in een uitverkocht Ahoy' in Rotterdam. Dylan wordt tijdens deze tour begeleidt door Mick Taylor (gitaar), Ian MacLagan (toetsen), Greg Sutton (bas) en Colin Allen (drums). Het concert wordt opgenomen en gedeeltelijk in Ierland uitgezonden op 10 Juli 1984 door Ulster TV, Northern Ireland. Dylan speelt de volgende nummers: Highway 61 Revisited, Jokerman, All Along The Watchtower, Just Like A Woman, Maggie's Farm, I And I, License To Kill, I've Got To Use My Imagination, A Hard Rain's A-Gonna Fall, Tangled Up In Blue, To Ramona, It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding), Shelter From The Storm, Masters Of War, Ballad Of A Thin Man, Enough Is Enough, Every Grain Of Sand, Like A Rolling Stone, Mr. Tambourine Man, With God On Our Side, Girl From The North Country, Simple Twist Of Fate, It's All Over Now, Baby Blue, Tupelo Honey, Leopard-Skin Pill-Box Hat, Tombstone Blues, The Times They Are A-Changin' en Blowin' In The Wind. Speciaal voor dit laatste concert zijn er een aantal Special Guest aanwezig. Gitarist Carlos Santana doet mee op Simple Twist Of Fate en Blowin' In The Wind. Van Morrison is te horen op Tupelo Honey en Leopard-Skin Pill-Box Hat, en U2 zanger Bono is samen met Leslie Dowdell te horen op Leopard-Skin Pill-Box Hat en Blowin' In The Wind. De nummers License To Kill en Girl From The North Country worden gebruikt voor het live album Real Live dat in December 1984 wordt uitgebracht. 

Op 8 Juli 1966 wordt de EP Nowhere Man van The Beatles uitgebracht. Op de EP staan vier nummers van het album Rubber Soul; Nowhere Man, Drive My Car, Michelle en You Won't See Me.

Nigel Martin Smith, de ex-manager van de boysband Take That, begint op 8 Juli 1999 met een andere baan. Na slechte ervaringen met een begravenis, besluit hij een begravenisonderneming in Manchester te kopen, en zich voortaan begravenisondernemer te noemen.

Op 8 juli 1985 overlijdt Lawrence Odell Holley. De vader van Buddy Holly wordt op 4 November 1901 in Harmon, Lamar County in de Amerikaanse staat Texas geboren als tweede zoon van John Hardin Holley (12 December 1878 -  27 Augustus 1959) en Willie Ophelia Young (5 December 1880 -  10 Oktober 1961). Laurence Holley verlaat op 15-jarige leeftijd zijn geboorteplaats om in West Texas op een katoenplantage te gaan werken. Daarna is hij achtereenvolgens kok, timmerman, klerenmaker en klusjesman. Lawrence Holley treedt op 8 Juni 1924 in Vernon, Texas in het huwelijk met de cabaret zangeres Ella Drake (29 Augustus 1902 - 20 Mei 1990). Lawrence  en Ella Holley krijgen vier kinderen: Larry Ormand (7 Oktober 1925), Travis Don (10 Juli 1927), Patricia Lou (7 Maart 1929) en Charles Hardin, beter bekend als Buddy (7 September 1936 - 3 Februari 1959).

The Monkees beginnen op 8 Juli 1967, met een optreden in het War Memorial Auditorium in Rochester, New York aan een zomertournee door Amerika, waarvan het laatste concert op 27 Augustus 1967 is. Het voorprogramma wordt gevuld door de Australische zanger Lynne Randell, The Sundowners en als speciale gast The Jimi Hendrix Experience. Direct komen er protesten, ondermeer van Daughters Of The American Revolution, die de act van Jimi Hendrix veel te erotisch vinden. Hendrix besluit op 16 Juli 1967 om de tour te verlaten en niet veder met The Monkees te toeren, mede omdat zijn single Purple Haze op doorbreken staat in Amerika.


Muziek Jarige Op 8 Juli

1935: Steve Lawrence (Sidney Liebowitz) - Zanger USA
1944: Jaimoe (John Johan Johanson) - The Allman Brothers Band Drummer
1945: Ricky Wolff - Flower Potmen Gitarist
1955: Russell Christian - The Christians Zanger
1960: Andy Fletcher - Depeche Mode Bas
1961: Graham Jones - Haircut 100 Gitaar
1961: Toby Keith - Country Zanger USA
1963: Joan Osborne - Zangeres USA
1970: Beck (David Campbell) - Zanger USA
1971: Neil Mavers -The La's Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten