Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Juli

Roy_beltmanIn Laren overlijdt op zaterdag 30 Juli 2005 producer Roy Beltman aan de gevolgen van kanker. Roy Beltman wordt op 8 Juni 1946 in Amsterdan geboren, en is tusssen 1963 en 1967 gitarist in de band The Caps (met onder andere zanger Hans van Hemert en basgitarist Bert Ruiter). In 1973 wordt Beltman huisproducer bij Negram, en in 1977 begint hij zijn eigen productiemaatschappij Corduroy, samen met componist en tekstschrijver Cor Aaftink. Roy Beltman is vanaf 1975 de vaste producer van BZN, en werkt daarnaast onder andere met Finch, Fungus, Sido Martens, Long Tall Ernie & The Shakers, Blue Feather, Saskia & Serge en Jan Smit. Hoogtepunten in Beltman's carriere zijn onder meer het krijgen van een Gouden Harp in 1998 en het winnen van de Exportprijs in 2001 voor zijn werk met Jan Smit. Roy Beltman is 59 jaar geworden.

De op 26 Juli 1992 overleden Motown zangeres Mary Wells wordt op 30 Juli 1992 onder grote belangstelling in Detroit begraven. Tijdens de ceremonie zingt Smokey Robinson een medley van haar hits, die wordt bijgewoond door o.a. Berry Gordy, Stevie Wonder, Little Richard en Quincy Jones. Hoewel Mary Wells maar liefst 23 hits heeft gehad in de Amerikaans hitparade, is er aan het einde van haar leven geen verzekering om haar ziektekosten te betalen.

MargioOp 30 Juli 1966 bereikt Margio van de Rob Hoeke Rhythm & Blues Groep de vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40. Margio is op 25 Juni 1966 binnengekomen op nummer 38. In 1962 neemt de op 9 Januari 1943 in Haarlem geboren Rob Hoeke deel aan het Loosdrechts Jazz-concours met als begeleiders ondermeer zijn broer Paul op drums en gitarist Wim Bitter. Hoeke wordt daarop gecontracteerd door Phonogram en formeert het Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet, dat tot 1966 blijft bestaan. Daarna heeft Hoeke diverse groepen met veelal later prominent geworden musici als John Schuursma (nadien in Brainbox), Will de Meyer (gitarist van Jaap Dekker), Wim Schoone en het onlosmakelijk aan elkaar verbonden duo Herman Deinum en Hans Lafaille (Cuby & The Blizzard en Blues Dimension). Hoeke verwerft grote populariteit in de tweede helft van de zestiger jaren, als de Nederlandse blues-hausse zijn hoogtepunt bereikt. De zich dan de Rob Hoeke Rhythm & Blues Groep noemende formatie weet zelfs meerdere malen de hitparade te halen. Na Margio zijn dat ondermeer When People Talk (1966, een 31ste plaats), What Is Soul (1967, een 32ste plaats) en Drinking On My Bed (1968, een elfde plaats). In 1970 beleeft Hoeke zijn grootste hit met het instrumentale Down South Pt. 1, dat een achtste plaats haalt. Omdat Hoeke niet met zijn tijd meegaat en hardnekkig blues en boogie blijft spelen is zijn populariteit in de eerste helft van de zeventiger jaren sterk dalende. Voorts krijgt Hoeke dan een vrij ernstig ongeluk, waarbij zijn hand nagenoeg verbrijzeld wordt en twee vingertoppen moet missen. waardoor hij niet langer optimaal kan spelen en zich daarom maar op de sportjournalistiek werpt. Rob Hoeke is zestig jaar als hij op 6 November 1999 aan de gevolgen van kanker overlijdt.

Vanaf 30 Juli 1963 ligt de single Tip Of My Tongue, met op de B-kant Heaven Only Knows, van Tommy Quickly & The Remo Four in de platenwinkel. Tip Of My Tongue is geschreven door John Lennon en Paul McCartney van The Beatles. Tip Of My Tongue wordt geen hit. Tommy Quickly & The Remo Four zijn een groep uit Liverpool die bij Beatles-manager Brian Epstein onder contract staat.

Agnetha_fltskogDe single Wrap Your Arms Around Me van Agnetha Faltskog komt op 30 Juli 1983 binnen op nummer achttien in de Nederlandse Top 40. Wrap Tour Arms Around Me, met op de B-kant Take Good Care Of Your Children is afkomstig van het album Wrap Your Arms Around Me dat Agnetha Faltskog na het ophouden van Abba in 1983 met producer Mike Chapman opneemt. Het album wordt een groot succes en verkoopt in het eerste jaar na de release meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles The Heat Is On en Wrap Your Arms Around Me zijn samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kpmt het eveneens van het album afkomstige Can't Shake Loose op single uit. De single wordt Faltskog's eerste solohit in de Amerikaanse Top 30. Ook op 30 Juli 1983 komt Bonnie St. Claire met een Nederlandse vertaling de Top 40 binnen. Sla Je Arm Om Mij Heen komt tot een dertiende plaats. De versie van  Agnetha Faltskog haalt uiteindelijk de tweede plaats.

Vanaf 30 Juli 1964 draait A Hard Day's Night, de eerste film van The Beatles, ook in de Nederlandse bioscopen. In De Volkskrant van 31 Juli 1964 schrijft H. de Witte: "Het is een nergens hoog mikkend, achtenswaardige film. De geluidskwaliteit is uitstekend. En zelfs verbluffend goed is de vindingrijke en frisse zwart-wit-fotografie van Gilbert Taylor, die zou doen vermoeden dat de nieuwe golf van de spontane camera naar Engeland is overgeslagen en die de film visueel op peil houdt. In vergelijking met andere films van tiener-idolen als Elvis Presley, Cliff Richard en Johnny Hallyday ligt deze eerste Beatles-film aan kop op de markt van het popamusement, ook in artistiek opzicht".

Maybelline_chuck_berryOp 30 Juli 1955 komt het nummer Maybelline van Chuck Berry de Amerikaanse Rhythm & Blues hitlijst binnen. Het is voor Chuck Berry zijn eerste grote hit. Op de B-kant staat Rock And Roll Music. Voor Maybelline heeft Chuck Berry erg goed geluisterd naar het nummer Ida Red, een traditional, die voor het eerst op de plaat is gezet in 1924 door Fiddlin' Powers & His Family. Het nummer is in die periode nog een country nummer. Voor zijn eigen versie heeft Berry gebruik gemaakt van de uitvoering van Bob Willis & His Texas Playboys uit 1950. Chuck Berry wordt eerst nog door platenmaatschappijen Mercury en Vee-Jay afgewezen, voordat hij bij Chess Records, van eigenaar Leonard Chess, zijn Maybelline mag opnemen.

Michael Jackson komt op 30 Juli 1983 op de eerste plaat in Nederlandse Top 40 met Wanna Be Startin' Somethin'. De single is de tweede, en laatste, Nr 1 hit van zijn album Thriller. Behalve twee nummer één hits, staan op Thriller nog vijf hits. OP Wanna Be Startin' Somethin' zijn ook Michael's drie zusjes te horen. Het bekende eind stuk van het nummer is geinspireerd door een Afrikaans lied uit Kameroen. Wanna Be Startin' Something' staat 2 weken op de eerste plaats.

Congress_lid_diane_eRay Charles wordt op 30 Juli 2005 voor de tweede keer in Los Angeles postuum geeerd. De Amerikaanse president George W. Bush ondertekent een document waarin staat dat het postkantoor dicht bij de opnamestudio van Ray Charles officieel naar hem wordt vernoemd. In Maart 2004 jaar werd de studio al een beschermd stadsmonument. De blinde componist en zanger liet de Ray Charles Studio veertig jaar geleden bouwen en neemt daar bijna al zijn platen op. Zijn laatste studioalbum Genius Loves Company wordt zijn best verkochte album. Volgens oud-woordvoerder Diane Watson, die het voorstel voor de benoeming van het postkantoor deed, is Ray Charles een groots artiest. Ze hoopt dat de Ray Charles Postoffice niet het laatste eerbetoon aan de zanger is. Ray Charles  is op 10 Juni 2004 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Na zijn dood verschijnt een film over zijn leven die bekroond wordt met vier Image Awards tijdens de prijsuitreiking van de National Association For The Advancement Of Colored People (NAACP). In Mei 2005 wordt bekend dat er ook een musical wordt gemaakt over het leven van Ray Charles.

Op 30 Juli 1970 ontstaat er een chaos op het terrein in Connecticut, waar het Powder Ridge Rock Festival had moeten plaatsvinden. Hoewel het festival, waar ondermeer Chuck Berry, Led Zeppelin en Janis Joplin zouden optreden, één week eerder, door de rechter is verboden, komen er toch 30.000 mensen opdagen. De medische diensten krijgen ruim 800 gevallen van overdadig drugsgebruik te behandelen.

The_pete_best_fourI'm Gonna Knock On Your Door de nieuwe single van The Pete Best Four ligt vanaf 30 Juli 1964 in de Engelse platenwinkels. Op de B-kant van I'm Gonna Knock On Your Door staat het nummer Did I Fall In Love With You. De groep rond de ex-drummer van The Beatles bestaat verder uit Tony Waddington, Wayne Bickerton en Tommy McGurk. I'm Gonna Knock On Your Door wordt uitgebracht door Decca Records, de platenmaatschappij die The Beatles begin 1962 heeft afgewezen. Mike Smith is op 1 Januari 1962 de producer van de nummers die The Beatles tijdens hun auditie opnemen. Mike Smith is ook de producer van I'm Gonna Knock On Your Door van The Pete Best Four. De single wordt geen hit en Pete Best wordt bij Decca de laan uitgestuurd.

Tammy Michelle Van Zant wordt op 30 Juli 1966 geboren als dochter van Ronnie Van Zant en zijn vrouw Nadine Incoe. De zanger van Lynyrd Skynyrd en zijn jeugdliefde zijn op 2 Januari 1966 met elkaar getrouwd. Het huwelijk houdt maar drie jaar stand, in 1969 gaan zij uit elkaar. Ronnie Van Zant komt op 20 Oktober 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven. Bij dit ongeluk in Gillsburg in Mississippi stort een gehuurd vliegtuig van de groep neer in een moeras. Naast Ronnie Van Zant komen gitarist Steve Gaines, zangeres Cassie Gaines en drie leden van de crew om het leven. Ronnie Van Zant is de oudere broer van Donnie van Zant, de oprichter en zanger van de Southern band 38 Special. Bij Lynyrd Skynyrd wordt Ronnie van Zant opgevolgd door zijn jongste broer, Johnny van Zant.

Jimmy_savileOp 30 Juli 2006 wordt van acht tot negen uur 's avonds in Engeland de allerlaatste Top Of The Pops op BBC 2 uitgezonden. Het televisieprogramma heeft de laatste jaren met teruglopende kijkcijfers te maken. Daarnaast zegt de omroep niet meer te willen concurreren met internet en de vele muziekkanalen op de televisie. De eerste aflevering van het populaire muziekprogramma wordt uitgezonden op Nieuwjaarsdag 1964 vanuit een verbouwde kerk in Manchester. Het programma wordt gepresenteerd door Jimmy Savile (foto) die het programma opent met: "It's Number One, it's Top Of The Pops". In de eerste aflevering spelen The Rolling Stones (met I Wanna Be Your Man, hun tweede single) en The Beatles (met hun nummer één-hit I Wanna Hold Your Hand). Andere optredende artiesten zijn ondermeer Dusty Springfield, The Dave Clark Five en The Hollies. De recordhouder is Cliff Richard, die in totaal honderdzestig keer in het programma is verschenen. De enige nummer één-hit die nooit wordt uitgezonden, is Je t'aime Moi Non Plus van Jane Birkin en Serge Gainsbourg: wat voor de BBC te gewaagd is. Op 30 Juni 2006 maakt Jana Bennett, BBC Director Of Television, bekend dat 's werelds langst lopende wekelijkse muziekprogramma er mee gaat stoppen. "We're very proud of a show which has survived 42 years in the UK and gone on to become a worldwide brand but the time has come to bring the show to its natural conclusion. Although we bid a fond farewell to Top of the Pops we remain as passionate as ever about reflecting the vitality of contemporary music across all our channels." Jimmy_savile_oudDe laatste 2204ste aflevering wordt op 30 Juli 2006 op BBC2 door de dan 79-jarige Jimmy Savile (foto) geopend. Hierna presenteren oud-presentatoren Janice Long, Dave Lee Travis, Tony Blackburn, Mike Read en Pat Sharp en de huidige presentatoren Reggie Yates en Edith Bowman tien klassiekers uit de Top Of The Pops-archieven. De serie wordt geopend door The Last Time van The Rolling Stones, gevolgd door opnamen van ondermeer The Spice Girls, Robbie Williams, Madonna, Wham! en Beyonce. Aan het eind van deze laatste Top Of The Pops doet Jimmy Savile het licht uit in de studio. Later op de avond volgt een documentaire over de ruim 42 jaren omvattende geschiedenis van deze muziekshow.

Sam Brown komt op 30 Juli 1988 op een 33ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Stop. Deze single staat vanaf 10 September 1988 drie weken op de eerste plaats. Sam Brown is de 23-jarige dochter van het Britse artiestenechtpaar Joe en Vicki Brown. Sam Brown heeft Stop, en de B-kant Blue Soldier, zelf geschreven. Samen met haar broer Pete heeft zij de plaat ook zelf geproduceerd.

Out_of_our_headsOut Of Our Heads, het vierde Amerikaanse album van The Rolling Stones wordt op 30 Juli 1965 uitgebracht. De opnamen van Out Of Our Heads zijn in de RCA Studio in Hollywood en in de Chess Studio in Chicago gemaakt. Alleen I'm Alright is een live track van de Engelse tour in Maart 1965. De eerste drie dagen van deze Engelse tour (5 Maart 1965 t/m 18 Maart 1965) worden door Glyn Johns opgenomen, op een door Andrew Oldham gehuurd verplaatsbaar opname-apparaat. Op Out Of Our Heads staan ondermeer Mercy Mercy (hit van Don Covay), The Last Time, Satisfaction, Cry To Me (hit van Solomon Burke) en Play With Fire. Out Of Our Heads wordt op 24 September 1965 pas in Europa uitgebracht. Op de Engelse persing staan zes andere tracks dan op het Amerikaanse album. Zo zijn het live opgenomen I'm Alright, Satisfaction en The Last Time vervangen door Heart Of Stone, Gotta Get Away en I'm Free.

Op 30 Juli 1988 verschijnt er in het Engelse muziekblad New Musical Express een paginagrote advertentie van Gary Glitter. De als Paul Gadd geboren zanger staat op de foto met een enorme tube verjongingscreme voor de huid. De kop boven de foto luidt: 'The things people do to keep hold of their young persons Railcard'. De advertentie is geplaatst door de Britse Spoorwegen om reclame te maken voor de tienertour kaart.

Wonder_stuffRob Jones overlijdt op 30 Juli 1993 in New York aan de gevolgen van een hartaanval. Rob "Bass Thing" Jones speelt eind jaren tachtig bij de Engelse groep The Wonder Stuff. The Wonder Stuff is een uit de West Midlands afkomstig gezelschap rond zanger/gitarist Miles Hunt, dat in een tijdsbestek van vier jaar uitgroeit tot een van de beste en belangrijkste Britse popgroepen van zijn tijd. Naast Hunt bestaat de groep verder uit Malcolm Treece (sologitaar, zang), Rob Jones (bas) en Martin Gilks (drums). Na een paar singles voor het eigen Far Out-label tekent de groep bij Polydor. Het debuutalbum The Eight Legged Groove Machine wordt geproduceert door voormalig Vibrators-bassist Pat Collier. Op het album Hup maakt de groep voor het eerst gebruik van de akoestische instrumenten van Martin 'Fiddley' Bell (viool, banjo, mandoline, toetsen) die de muziek van The Wonder Stuff een extra dimensie verlenen. In Maart 1990 staat de band in het voorprogramma van The Mission in Vredenburg. 1990 wordt de single Circle Square uitgebracht, trouwt Hunt met NME-journaliste Mary Anne Hobbs en verlaat bassist Rob Jones, alias The Bass Thing, de groep om in New York een nieuw leven te beginnen. Hij wordt vervangen door Paul Clifford. Rob Jones is 29 jaar geworden.

Terwijl zijn eerste single, That's All Right Mama, net een paar dagen in de winkels ligt, maakt een extreem nerveuze Elvis Presley op 30 Juli 1954 zijn live debuut tijdens een concert in de Overton Park Shell in Memphis. Het is een bescheiden begin: Elvis staat in het voorprogramma van de jodelende cowboy, Slim Whitman. Dat hij nog geen grote bekendheid geniet blijkt uit een advertentie in de plaatstelijke krant, waar zijn naam verkeerd wordt geschreven, als Ellis Presley.

Sam_phillipsOp 30 Juli 2003 overlijdt Sam Phillips in het St. Francis ziekenhuis in Memphis. Sam Phillips wordt op 5 Januari 1923 geboren als jongste van acht kinderen op een boerderij in Alabama. In 1942 trouwt hij met Rebecca Burns en wordt hij presentator bij WMSL in Decatur in Alabama. Drie jaar later, in Juni 1945, gaat Sam Phillips naar WLAC in Nashville in Tennessee. In Oktober 1949 huurt hij voor 150 dollar per maand een winkel in Memphis. In zijn studio begint hij de Memphis Recording Service. Hier kan iedereen die maar wil een grammofoonplaat laten opnemen. In 1952 begint Sam Phillips zijn eigen platenmaatschappij Sun Records. De eerste plaat is Drivin' Slow van de zestienjarige saxofonist Johnny London. Op 5 Juli 1954 neemt Elvis Presley zijn eerste single That's All Right Mama voor Sun Records op. Het succes lacht Sam Phillips toe. Totdat Colonel Tom Parker op 22 November 1955 het Sun-contract van Elvis Presley voor 25.000 dollar afkoopt. Hij brengt Elvis Presley onder bij RCA Victor. Sam Phillips blijft met zijn Sun Records redelijk succesvol met artiesten als Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Charlie Rich, Roy Orbison en Johnny Cash. Op 1 Juni 1969 verkoopt Sam Phillips alle master-tapes van zijn sterren aan muziekuitgever Shelby Singleton. In 1986 wordt hij geeerd met een plaats in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame. De Sun Studios in Memphis zijn tegenwoordig nog steeds open, zowel voor muzikanten en voor touristen. Er is geprobeerd zoveel mogelijk alles in de staat te laten zoals het er in de jaren 50 uit heeft gezien. Sam Phillips is 80 jaar geworden.

Op 30 Juli 1991 overlijdt Lee Eastman, de schoonvader van Paul McCartney. Als jurist heeft hij zich gespecialiseerd in met name contracten in de show-wereld. Lee Eastman is 81 jaar geworden.

Rob_en_ellieIn Bergen op Zoom wordt op 30 Juli 1968 het huwelijk gesloten tussen Rob de Nijs en Elly Hesseling. Begin jaren 70 verhuizen zij naar Alkmaar waar Rob en Elly een Bar openen. Door het succes van de tv-serie Kunt U Ons De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer, kunnen zij een oude pastorie in Spanbroek kopen. In 1979 loopt zijn huwelijk met Elly spaak, maar sluit hij ook een contract af met EMI en neemt het album Met Je Ogen Dicht op, zijn grootste succes wat platina wordt. Hij wordt verliefd op Belinda Meuldijk, met wie hij samen nummers gaat schrijven. De Nijs komt met het album De Regen Voorbij, dat goud wordt. In 1982 viert hij met een groots concert zijn 20-jarig jubileum, ook ontvangt hij een Gouden Harp. Een jaar later wordt Roman uitgebracht. In 1984 trouwen Rob en Belinda Meuldijk

Mccartney_met_michael_steele_en_vicOp 30 Juli 2004 reikt Paul McCartney in zijn Institute Of Performing Arts in Liverpool de Rock'n'Roll-diploma's uit aan Michael Steele en Vicki Peterson, de bassiste en gitariste van The Bangles. In een reactie zeggen zij zich "blij en dankbaar" te voelen met deze onderscheiding. "Aangezien wij al lange tijd fans zijn van The Beatles zijn wij blij met de betrokkenheid van Sir Paul McCartney. Wij zijn vereerd dat de diploma's door deze grote man zelf zijn overhandigd". Het Liverpool Institute Of Performing Arts is door de ex-bassist van The Beatles in 1996 opgericht. De opleiding is gevestigd in zijn oude school in Liverpool.

In 1956 heeft Brenda Lee, als elfjarig meisje, al een platencontract bij Decca Records. Op 30 Juli 1956 staat Brenda Lee dan ook in een kleine opnamestudio in Nashville om de nummers Jambalaya, Some People, Bigelow 6-500 en Your Cheatin' Heart op te nemen. De opnamen worden geproduceerd door Owen Bradley. Jambalaya en Bigalow 6-500 worden later als haar eerste 78-toerenplaat uitgebracht.

Richardjanse
De Nederlandse volkszanger Richard Janse overlijdt op 30 Juli 2009 in Tilburg aan de gevolgen van kanker. Richard Janse wordt op 5 Februari 1985 in Tilburg geboren. Opgegroeid op een woonwagenkamp, begint Janse zijn zangloopbaan met optredens op familiefeestjes. In 2004 verschijnt zijn eerste album met de liedjes Ik Leef Alleen Voor Jou en Marielle. Al snel volgt een tweede album met onder meer de nummers Uit Al Mijn Dromen en Jij Hebt Mij Bedrogen. In Turkije maakt de zanger de opnames voor een eerste dvd. Met collega Rob van Daal neemt Janse in 2008 de single Ik Mis Je Zo op. De plaat bereikt een bescheiden notering in de Nederlandse hitparade en verschijnt tevens op een album dat hij 5 April 2008 verschijnt. Janse weet dan al sinds 28 Februari 2008 dat hij ongeneeslijk ziek is. Onder overweldigende belangstelling van familie, vrienden, fans en collega's (o.a. Grad Damen en Koos Alberts) wordt Janse op 4 Augustus 2009 begraven. Richard Janse is 24 jaar geworden.

Op 30 Juli 2006 is het voor Guns N' Roses niet mogelijk hun concert in Londen af te maken omdat hun zanger Axl Rose zich te ziek voelt. Voor het concert is hij al door een arts onderzocht. Die constateert dat Axl Rose een lage bloeddruk en bloedsuikerspiegel heeft. Rose wordt afgeraden om op te treden, maar de zanger wil zijn fans niet teleurstellen en klimt toch het podium op. Wanneer het echt niet meer gaat wordt Axl Rose vervangen door Sebastian Bach, de ex-zanger van Skid Row. Bach sluit de show af met Paradise City.

David_bowie_glass_spider_tourDavid Bowie begint op 30 Juli 1987 aan het Amerikaanse deel van zijn Glass Spider Tour. Het eerste concert is in het Veterans' Stadium in Philadelphia. Het laatste is op 14 Oktober 1987 in de Sports Arena in Los Angeles. De tournee wordt in November 1987 afgesloten met een serie concerten in Australie en Nieuw-Zeeland, waar op 28 November in het Western Springs Stadium in Auckland de allerlaatste show is. David Bowie heeft met de Glass Spider Tour in totaal 15 landen bezocht en in totaal 68 optredens gegeven. Bowie wordt op deze tour begeleidt door: Carlos Alomar (gitaar), Peter Frampton (lead gitaar), Carmine Rojas (bas), Alan Childs (drums), Erdal Kizilcay (toetsen, trompet, congas en viool) en Richard Cottle (toetsen, saxofoon). Ook gebruikt Bowie een aantal dansers tijdens de Glass Spider tour: Melissa Hurley, Constance Marie, Craig Allen Rothwell (aka Spazz Attack), Viktor Manoel en Stephen Nichols. In Juni 2007 verschijnt er een DVD van The Glass Spider Tour, waarvoor de concerten in het Entertainment Centre in Sydney, Australie van 2, 3, 6, 7, 9, 10, 13 en 14 November 1987 voor gebruikt zijn. 

Stephen_stillsOp 30 Juli 1970 neemt Stephen Stills de single Change Partners op. Change Partners, met op de B-kant Relaxing Town, komt op 12 Juni 1971 de Billboard Hot 100 binnen. Change Partners komt niet hoger dan 43. Change Partners staat ook het album Stephen Stills 2. Deze plaat komt op 17 Juli 1971 de Billboard-albumlijst binnen, en komt uiteindelijk tot een achtste plaats.

Emily_brontEmily Bronte wordt op 30 Juli 1818 geboren, zij is de schrijfster van het boek Wuthering Heights dat in 1847 is verschenen.Wuthering Heights is een novelle die zich afspeelt op het landgoed Wuthering Heights dat eigendom is van de familie Earnshaw. In het gezin wordt de wees Heathcliff opgenomen. Hij wordt verliefd op Cathy, de dochter des huizes. Maar zij kan niet met iemand beneden haar stand trouwen. Emily Bronte overlijdt op 19 December 1848. Opvallend detail is dat zangeres Kate Bush is geboren op 30 Juli 1958, in 1978, haar eerste grote hit heeft met het nummer Wuthering Heights.

Op 30 Juli 1996 wordt, na een korte bijeenkomst met de band-leden, Tim Collins ontslagen als manager van Aerosmith. Tim Collins heeft sinds 1984 de zaken van Aerosmith waargenomen. De leden van Aerosmith zeggen het zat te zijn zich nog langer te lenen voor medewerking aan Tim Collins's vele goede doelen.

Neil_diamond_love_at_the_greekNeil Diamond komt op 30 Juli 1977 op de eerste plaats in de Album Top 50 met Love At The Greek. Het Greek Theatre, in Los Angeles, is één van de bekendste openlucht theaters in Amerika. In 1972 heeft Neil Diamond het legendarische Hot Agust Night daar ook al opgenomen. Love At The Greek is in het begin niet zo succesvol als Hot August Nioght, pas nadat de NBC special over het optreden op de Nederlandse televisie is uitgezonden stijgt het album door naar de eerste plaats. Bekendste nummer op Love At The Greek is Song Sung Blue, waarop Neil Diamond een aantal bekende sterren, die op de eerste rij zitten, laat meezingen. Helen Reddy en Henry Winkler (The Fonz uit Happy Days) zijn op de plaat terug te horen, maar burgemeester van Los Angeles, Tom Bradley, is uit de montage geknipt, omdat hij op dat moment midden in een verkiezings campagne zit. In 1987 probeert Neil Diamond het nog een keer, met het album Hot August Night II, in tegenstelling tot de eerste twee live albums wordt dit geen succes. Love At The Greek staat uiteindelijk zeven weken nummer 1 in de Nederlandse albumlijst.

Dave_berryOp 30 Juli 1963 staat Dave Berry in de platenstudio om een cover op te nemen van Memphis Tennessee. Het nummer is geschreven door Chuck Berry, die het in 1957 zelf als eerste op de plaat zet. Memphis Tennessee van Dave Berry wordt op 6 September 1963 uitgebracht, en bereikt de negentiende plaats in de Engelse hitparade. Behalve door Dave Berry is Memphis Tennesee ook opgenomen door ondermeer The Beatles (1962 voor Decca), Lonnie Mack (1963 als Instrumental Memphis), Elvis Presley (1963), The Animals (1965), The Dave Clark Five (1969), The Faces (1971) en John Cale (1977)

Apple_boutiqueThe Beatles sluiten op 30 Juli 1968 de Apple Boutique in Baker Street in Londen, en geven de overgebleven voorraad kleding gratis weg aan voorbijgangers. The Beatles hebben wel eerst zelf even uitgezocht wat ze willen houden. De totale winkelvoorraad ter waarde van zo'n 100.000 Euro is binnen twee uur opgeruimd. Met een appelsap-feestje is op 5 December 1967 de Apple Boutique aan Baker Street 94 in Londen geopend. Naast The Beatles zijn The Rolling Stones, balletdanser Rudolf Nurejev en fotomodel Twiggy de eregasten. De dagelijkse leiding van de Apple Boutique is in handen van Pete Shotton en Jenny Boyd, het schoonzusje van George Harrison.Pete Shotton is met John Lennon, eind jaren vijftig, de oprichter van The Quarrymen geweest.

Jack_white_alicia_keysanother_way_tAlicia Keys en Jack White staan op 30 Juli 2008 in de studio voor de opnamen van de titelsong voor de nieuwe Bondfilm Quantum Of Solace. De R&B-zangeres en de zanger van White Stripes en The Raconteurs tekenen daarmee voor het eerste duet in de historie van de Bond-films. Het nummer heet Another Way To Die. In eerste instantie worden Amy Winehouse, Duffy en Leona Lewis in verband gebracht met het nummer. Producer Mark Ronson verteld in Juni 2008 aan het Nederlandse muziektijdschrift Stream Magazine dat hij ook daadwerkelijk met Winehouse de studio is ingegaan voor de titelsong, maar dat daar niets uitkwam. "Wat moet ik nou met iemand die een attentiespanne van hooguit dertig seconden kan opbrengen?," aldus Ronson in het interview. Quantum Of Solace, met Daniel Craig voor de tweede keer in de huid van geheim agent 007, draait vanaf 6 November 2008 in de Nederlandse bioscopen. Another Way To Die komt op 11 Oktober 2008 binnen in de Nederlandse Top 100 en heeft daarmee direct zijn hoogste notering bereikt.


Muziek Jarige Op 30 Juli

1936: Buddy Guy (George Guy) - Blueszanger USA
1941: Paul Anka - Zanger Canada
1945: David Sanborn - Saxofonist USA
1946: Jeffrey Hammond - Jethro Tull Bas
1948: Gé Titulaer - Zanger Nederland (Vader Boris)
1949: Joyce Jones - First Choice Zangeres
1949: Andy Scott - The Sweet Gitaar
1949: Hugh Nicholson - The Marmalade Gitaar
1951: Arie v/d Graaf - Amazing Stroopwafels Gitaar
1954: Lou Prince - Zanger Nederland
1956: Phil Fearon - Zanger Engeland
1957: Berdien Stenberg (Berdien Steunenberg) - Fluitiste Nederland
1957: Rat Scabies (Chris Miller) - The Damned Drums
1958: Kate Bush - Zangeres Engeland
1958: Neil Mccoy - Country-Zanger USA
1960: William Orbit (William Wainwright) - Producer Engeland
1963: Tex Axile (Anthony Doughty) - Transvison Vamp Toetsen
1965: Hans Van Vondelen - The Shorts Zanger
1966: Jyoti Mishra - White Town Zangeres
1966: Craig Gannon - The Bluebells Gitaar
1970: Sean Moore - Manic Street Preachers Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten