Zoeken in de muziekgeschiedenis

20 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 21 Juli

Long_john_baldryDe Britse blueslegende Long John' Baldry overlijdt op 21 Juli 2005 in het Canadese Vancouver aan de gevolgen van een longinfectie. John William Baldry wordt op 12 Januari 1941 in Londen geboren, en begint zijn muzikale carierre in 1960 als zanger/gitarist bij Ken Simm's Vintage Jazz Band. Vervolgens treedt hij als gastzanger een paar maal op in Alexis Korner's Blues Inc. en maakt vanaf Januari 1963 deel uit van Cyril Davies All Stars. Na diens dood, begin 1964, vormt Baldry The Hoochie Coochie Men. Baldry hoort de jonge, nog onbekende, Rod Stewart op een perron van een Londens metrostation zingen en zichzelf begeleiden op de mondharmonica. Baldry is zo onder de indruk dat hij Stewart meteen opneemt in zijn The Hoochie Coochie Men. Samen met Rod 'The Mod', zoals Stewart dan bekend staat, Julie Driscoll en Brian Auger richt Baldry in Juli 1965 Steampacket op, de eerste zogeheten 'supergroep'. Gedurende deze beginperiode wordt Baldry als één van de voormannen van de Britse blues beschouwd. Zijn transformatie in 1967 tot zanger van sentimentele ballades a la Tom Jones en Engelbert Humperdinck, schiet bij de bluesfanaten dan ook in het verkeerde keelgat. De huisvrouwen echter vallen in zwijm bij het aanschouwen van de bijna twee meter lange, goed ogende Baldry. De jonge, enigszins gezette pianist in zijn begeleidingsgroep Bluesology valt dan niemand nog op. Het is ene Reg Dwight, een paar jaar later beter bekend als Elton John.  De periode van Baldry als hartedief is van korte duur. Na een nummer één-hit met Let The Heartaches Begin, eind 1967, en een tweede hit met Mexico, lijkt hij in het niets verdwenen. Pas in 1971 komt Baldry weer in het nieuws dank zij Elton John en Rod Stewart, beiden inmiddels opgeklommen tot de status van superster, die hun oude leermeester aanbieden ieder een kant van het album It Ain't Easy te produceren. Deze elpee slaat vooral aan in de Verenigde Staten, waar Baldry met een nieuwe begeleidingsgroep enige succesvolle tournees maakt. Daarna wordt het weer angstig stil rond Baldry. Vrij onverwacht maakt hij in 1979 een come-back met het album Baldry Out. Het laatste album wat van Baldry verschijnt is Remembering Leadbelly uit 2002. Lomg John Baldry is 64 jaar geworden.

Keith Moon, drummer van The Who, vliegt op 21 Juli 1973 naar Frankfurt in Duitsland. Hij is daar op uitnodiging van Ian McLagan om The Faces aan te kondigen, die de volgende avond het twee dagen durende rockfestival in het Radstadion in Frankfurt afsluiten. Keith Moon doet dat op zijn eigen manier "Here they are with their new bass player from Japan, But don't let that put you off !.. The Faces !!".Tijdens de toegift, Borstal Boys, staat Keith Moon naast Faces drummer Kenny Jones (Die later Moon's opvolger wordt bij The Who) op een cymbal mee te spelen.

Diana_ross_in_central_parkOp 21 Juli 1983 is Diana Ross van plan om een gratis concert te geven in het Central Park in New York. Jammer genoeg komt de regen met bakken uit de lucht, en wordt besloten om het concert uit te stellen tot de volgende dag, wegens gevaar voor kortsluiting. De volgende dag is het schitterend weer, en geeft Diana Ross, voor 400.000 toeschouwers een prachtige show in het Central Park. Het concert is opgezet om een kinderspeelplaats in New York te financieren. In Januari 1983 is de verwachting dat er één miljoen dollar binnengehaald kan worden. Henry Stern, de beheerder van het Central Park, constateert echter dat er nog geen dollar is binnengekomen, alleen maar rekeningen ter waarde van 650.000 dollar. Volgens Diana Ross zijn de onkosten hoger uitgevallen dan verwacht. Zij heeft tweehonderdduizend dollar uit eigen zak betaald om het Central Park de ochtend van het concert in een onberispelijke staat te presenteren aan de New-Yorkers. Gelukkig komt er 1,6 miljoen dollar aan televisierechten binnen zodat de kinderspeelplaats er uiteindelijk komt. Diana Ross In Central Park wordt in twee delen op 17 en 24 Maart 1984 uitgezonden bij de AVRO op Nederland 2.

Roger_watersOp 21 Juli 1990 geeft Roger Waters , ex-bassist/zanger van Pink Floyd het The Wall concert op de Potsdammer Platz in Berlijn, waar 10 maanden eerder de echte muur nog stond. Naar schatting 500.000 mensen wonen het concert bij, terwijl er maar 180.000 kaartjes zijn verkocht. De organisatie besluit namelijk op het laatste moment de poorten open te zetten, en het concert gratis toegankelijk te maken voor de vele Oost Duitsers die in grote getale zijn komen opdagen zonder geld om een toegangsbewijs te kopen. The Wall krijgt een vermelding in het Guinness Book of World Records, als het grootschaligste concert dat ooit werd gehouden. Op sommige momenten staan er namelijk mxc3xa9xc3xa9r dan 600 mensen op het podium. Vele bekende artiesten verlenen hun medewerking aan het gebeuren, zoals: Bryan Adams, The Band, Cyndi Lauper, Ute Lemper, Marianne Faithful, Snowy White, Van Morrison, Joni Mitchell, The Scorpions en Sinead O'Connor. Aan het einde van het, rechtstreeks op televisie uitgezonden, spektakel wordt een enorme muur van piepschuim stenenblokken symbolisch ten val gebracht. In Nederland wordt The Wall rechtstreeks door Veronica op televisie uitgezonden. Opvallend is dat het geluid erg slecht is en dat de belichting te wensen overlaat. De opbrengst van het concert gaat naar The Memorial Fund For Disaster Relief. Het spektakel wordt later ook op CD uitgebracht. Op 15 September 1990 komt The Wall '93 Live In Berlin binnen in de Nederlandse Album Top 100. De CD bereikt de elfde plaats.

Whamwake_me_up_before_you_gogo_Wham komt op 21 Juli 1984 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met Wake Me Up Before You Go Go. Het nummer is geschreven door George Michael, die de titel heeft van een briefje dat Andrew Ridgely, toen hij nog thuis woonde, op zijn kamerdeur heeft hangen, zodat zijn moeder hem niet vergeet wakker te maken. De oorspronkelijke tekst op het briefje was Wake Me Up Up Before You Go Go, maar voor de titel van de single wordt de tweede Up weggelaten. De single komt 23 Juni 1984 de Top 40 binnen, en staat uiteindelijk 2 weken op nummer 1.

Op 21 juli 1977 maken de, veelbesproken, Sex Pistols hun televisiedebuut in Top Of The Pops. Het BBC programma zendt de videoclip uit van het nummer Pretty Vacant, en doorbreekt daarmee het media-embargo dat is ingesteld na de release van hun vorige single God Save The Queen.

Marmaduke De Amerikaanse zanger, gitarist en componist John "Marmaduke' Dawson overlijdt op 21 Juli 2009 in San Miguel de Allende, Mexico aan de gevolgen van maagkanker. John Dawson wordt op 16 Juni 1945 geboren in Detroit, Michigan en is vooral bekend als één van de oprichters van de countryrock-formatie The New Riders of the Purple Sage. Dawson begint zijn muzikale loopbaan al in het begin van de jaren 1960 in de folk-scene van San Francisco in groepen als de New Delhi River Band, de Mescaline Bompers en de voorloper van Grateful Dead, Mother McCree's Uptown Jug Champions (met Jerry Garcia en David Nelson). Bij het ontstaan van The New Riders Of the Purple Sage in 1969 als nevenproject van Grateful Dead, is Dawson een der stichtende leden. Dawson is leadzanger, gitarist en in de beginperiode ook de belangrijkste leveranciers van songs. Ondanks de veelvuldige personeelswisselingen bij de New Riders, blijft Dawson als enige de groep tot het einde trouw. In 1997 ontbind hij de band en gaat voor zijn rust in Mexico wonen, waar hij leraar Engels wordt. John Dawson is 64 jaar geworden.

Twee dagen na zijn 32ste verjaardag raakt Keith Godchaux, op 21 Juli 1980, levensgevaarlijk gewond tijdens een auto ongeluk in Marin County, Californie. De toetsenist van Grateful Dead overlijdt twee dagen later aan zijn verwondingen. Godchaux heeft juist enkele maanden eerder Grateful Dead verlaten, en staat op het punt om een solo carriere te beginnen. Keith Godchaux is 32 jaar geworden.

Marcel-Jacob De Zweedse bassist Marcel Jacob komt op 21 Juli 2009 om het leven door zelfdoding. Marcel Jacob wordt op 30 Juni 1964 geboren in Stockholm, Zweden. In 1978 formeert hij samen met gitarist Yngwie Malmsteen de band Rising Force. Vier jaar later stapt hij over naar de band Force, die later de naam veranderd in Europe. In zijn tijd bij Force schrijft Jacob het nummer Black Journey For My Soul (samen met zanger Joey Tempest). In 1987 speelt Jacob mee op het album Total Control, het eerste solo-album van gitarist John Norum. Jacob schrijft ook mee aan verschillende nummers op de plaat. Twee jaar later vormt hij samen met vocalist Jeff Scott Soto de band Talisman. Over de jaren heen wordt Talisman Jacobs belangrijkste band. Talisman brengt tot 2007 diverse studio- en liveplaten uit. In 1994 speelt Marcel Jacob mee op het album van The Johansson Brothers. Een andere band die Jacob formeert is Human Clay, samen met Jeff Scott Soto. Zij nemen twee albums op. In 1996 speelt Jacob mee op Inspiration, een coveralbum opgenomen door Yngwie J. Malmsteen. In 2005 is de bassist, samen met drummer Jamie Borger en keyboardspeler Thomas Lassar, één van de drie nieuwe leden van de Zweeds-Duitse hardrockband Last Autumn's Dream voor hun tweede studio-album. Het drietal komt in de plaats van de oorspronkelijke leden John Levén, Ian Haugland en Mic Michaeli, die de band verlaten om deel te nemen aan de reunie van Europe. De nieuw samengestelde Last Autumn's Dream brengt nog vijf studio-albums uit. Het laatste is Dreamcatcher uit Januari 2009. In een reaktie op zijn dood laat Jeff Scott Soto weten: "It is with deep regret and remorse I, along with fellow members of TALISMAN, am announcing our brother, longtime colleague and overall greatest musician we've ever played with, Marcel Jacob, is no longer with us as of today, Tuesday July 21, 2009. Marcel took his own life after many years of personal and health issues he was battling." Marcel Jacob is 45 jaar geworden.

Michael Jackson wordt op 21 Juli 1995 in Los Angeles vrijgesproken in een rechtszaak die vijf voormalige lijfwachten tegen hem hebben aangespannen. Zij beweren ontslagen te zijn omdat zij op de hoogte zijn van Michael Jacksons nachtelijke omgang met kinderen die op Neverland logeren. De zanger ontkent alles.

Gus_en_sheila_dudgeonOp 21 Juli 2002 komt de platenproducer Gus Dudgeon, samen met zijn vrouw Sheila, om het leven bij een verkeersongeluk op de snelweg M4 tussen Reading en Maidenhead in Engeland. Gus Dudgeon wordt geboren op 30 September 1942 in Woking, Surrey. In de zestiger jaren is hij technicus bij opnamesessies van Marianne Faithful, The Small Faces, Spencer Davis Group, The Zombies en John Mayall's Bluesbreakers. In 1970 ontmoet hij Elton John, en begint zich ook toe te leggen op tekstschrijven. Samen met Elton John richt Gus het Rocket Records label op, en het duo staat aan het begin van een lange, succevolle samenwerking. Ook produceert Gus Dudgeon nog diverse andere artiesten zoals: The Beach Boys, Zombies, Kiki Dee, Strawbs, XTC, Zoot Money, Ralph McTell, David Bowie, Joan Armatrading en het Nederlandse Solution. In het nummer The Wizard Of Menlo Park van Chumbawamba wordt Gus herdacht ("Poor Gus Dudgeon lying in a car"). Gus Dudgeon is 59 jaar geworden.

Jim_crocebad_bad_leroy_brown_Zanger Jim Croce komt op 21 Juli 1973 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Bad Bad Leroy Brown. Het nummer is de eerste nummer 1 hit voor Jim Croce, later zou ook Time In A Bottle op nummer 1 komen. Helaas maakt Jim Croce dat niet meer mee. Bij een vliegtuig ongeluk, op 20 September 1973 komt de 30 jarige Jim Croce om het leven.

Op 21 Juli 1977 wordt voor de tweede achteréénopvolgende dag opname's gemaakt voor de docu-film The Kids Are Alright van The Who. Nummers die gerepeteerd worden zijn ondermeera: Who Are You, Baba O'Riley, Shakin' All Over, Barbara Ann (Jan & Dean), I Saw Her Standing There (The Beatles) en Travellin' Light (Cliff Richard & The Shadows). Alléén Babara Ann van Jan & Dean van deze dag wordt gebruikt in de uiteindelijke montage van The Kids Are Alright.

Jerry_goldsmithComponist Jerry Goldsmith overlijdt op 21 Juli 2004, na een lang ziekbed, aan de gevolgen van kanker. Jerrald "Jerry" Goldsmith wordt op 10 Februari 1928 in Los Angeles geboren, en is vooral bekend als componist van de muziek televisieserie's als Star Trek. Hij tekent ook voor de muziek bij de gelijknamige films. Goldsmith begint op 6-jarige leeftijd met pianolessen. Vanaf zijn veertiende studeerd hij compositie, muziektheorie en contrapunt aan de universiteit van Zuid-Californie. Hij maakt daar kennis met de beroemde filmcomponist Miklos Rosza, die hem inspireerd om filmmuziek te gaan schrijven en grote invloed heeft op zijn werk. In de jaren vijftig debuteerd Goldsmith als huiscomponist bij de radiozender CBS, waarvoor hij tientallen thema's componeerd. Begin jaren zestig ontmoette Jerry de invloedrijke componist Alfred Newman, die zijn talent onderkend en hem aan zijn eerste grote compositieopdrachten helpt. Zijn carrixc3xa8re neemt een grote vlucht wanneer hij de muziek gaat componeren voor de grote filmmaatschappij 20th Century Fox. Goldsmith vestigd zijn naam als één van de grootste componisten in de Amerikaanse filmindustrie. Jerry Goldsmith componeerde onder andere de muziek voor: Total Recall, Basic Instinct, Planet Of The Apes, The Man from U.N.C.L.E, 'Dr. Kildare, L.A. Confidential, The Mummy, Hollow Man, Papillon en Rambo. In 1976 krijgt hij een Oscar voor de muziek van The Omen. Jerry Goldsmith is 75 jaar geworden.

MammothOp 21 Juli 1973 komt Kayak met de single Mammoth binnen op nummer 24 in de Nederlandse Top 40. Mammoth is geschreven door de toetsenist van Kayak, Ton Scherpenzeel samen met drummer Pim Koopman. De andere leden van Kayak zijn zanger Max Werner, bassist Cees van Leeuwen en gitarist Johan Slager. Op Mammoth is het draaiorgel De Arabier van de Amsterdamse orgeldraaier Gijs Perlee (1901-1991) te horen. Omdat dit instrument niet door de deur van de Wisseloordstudio in Hilversum kan, wordt er buiten bij het draaiorgel een microfoon gezet voor de plaatopname van Mammoth. Mammoth weet het tot een 18de plaats te brengen.

Spandau Ballet komt op 21 Juli 1984 met Parade op de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst. Na het succesvolle True, heeft componist Gary Kemp ambitieuze plannen voor het nieuwe album. Parade moet een soort Sgt Pepper worden. Helaas is hier weinig van terug te horen. Op Parade staan, net als op True, gladgepolijste popliedjes. Toch levert de plaat maar liefst vier hitsingles op: Only When You Leave (nummer 2 in de Top 40), I'll Fly For You, Highly Strung en Round And Round. Parade staat uiteindelijk negen weken op nummer 1, een record sinds How 'Bout Us van Champaign uit 1981.

Op 21 Juli 1996 wordt gitarist Kim Thayil van Soundgarden in North Carolina in zijn hotel gearresteerd door de politie. Een fan heeft een aanklacht ingediend tegen Thayil , die de jongen zou hebben geslagen terwijl er een foto van hem gemaakt wordt.

TapestryOp 21 Juli 1971 krijgt singer-songwriter Carole King een gouden plaat voor haar album Tapestry. Het album is vier maanden uit in Amerika. Tapestry heeft al vijftien weken op nummer 1 van de Billboard-albumlijst gestaan. Voor de LP en de single It's Too Late wordt Carole King onderscheiden met Grammy Awards. Tapestry heeft in totaal 292 weken in de Amerikaanse album-hitparade gestaan. Op Tapetsry staan de volgende nummers: I Feel The Earth Move, So Far Away, It's Too Late,  Home Again, Beautiful, Way Over Yonder, You've Got A Friend, Where You Lead, Will You Love Me Tomorrow?, Smackwater Jack, Tapestry en (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

Never_a_dull_moment_van_rod_stewartVanaf 21 Juli 1972 ligt Never A Dull Moment van Rod Stewart in de platenwinkel. Na An Old Raincoat Won't Ever Let You Down (1969), Gasoline Alley (1970) en Every Picture Tells A Story is het voor Stewart zijn vierde solo album. Naast eigen composities staan er een aantal covers op het album, waaronder I'd Rather Go Blind van Chicken Shack, Angel van Jimi Hendrix, Mama You Been On My Mind van Bob Dylan en Twistin' The Night Away van Sam Cooke. Never A Dull Moment komt op 5 Augustus 1972 de Engelse albumlijst binnen, en staat vanaf 16 September 1972 twee weken op de eerste plaats. In Nederland komt Never A Dull Moment op 9 September 1972 tot een derde plaats. De van het album afkomstige single You Wear It Well haalt in Engeland op 2 September 1972 de eerste plaats. In Nederland haalt Stewart met deze single slechts de tipparade, en moet hij nog drie jaar wachten voordat hij op 6 September 1975 met de single Sailing ook in Nederland de eerste plaats van de hitlijsten haalt.

Gus Williams komt op 21 Juli 1979 met zijn single Canyon To Canyon binnen op een 36ste plaats in de Nederlandse Top 40. De single blijft op 27 steken. Gus Williams is de artiestennaam voor Guus Willemse, de bassist/zanger van de Groningse groep Solution. Guus Willemse is geboren op 12 Februari 1947. De andere leden van Solution zijn toetsenist Willem Ennes, saxofonist Tom Barlage en drummer Hans Waterman.

Op 21 Juli 1969 is Neil Armstrong de eerste mens die een voet op de maan zet. Hij spreekt hierbij de historische woorden: "That's one small step for man, one giant leap for mankind". De muziek-industrie laat deze dag niet aan zich voorbij gaan getuige de nummers van ondermeer David Bowie (Space Oddity), Rob De Nijs (Loop Naar De Maan), The Police (Walking On The Moon), Het Goede Doel (Er Waren Mensen Op De Maan) en Golden Earring (Space Ship).

Mick_jagger_met_linda_ronstadt_t_shTijdens een concert van The Rolling Stones op 21 Juli 1978 in het Community Center Arena in Tucson, Arizona, verzorgt Linda Ronstadt een verrassingsoptreden. Samen met Mick Jagger zingt Ronstadt het nummer Tumblin' Dice. The Rolling Stones zijn op 10 Juni 1978 aan een zeven weken durende tournee door de Verenigde Staten van Amerika begonnen. Het eerste optreden is in het Lakeland Civic Center in Orlando, Florida. Het laatste concert is op 26 Juli 1978 in het Oakland Coliseum in Oakland, Californie. The Peter Tosh Band staat op meer dan de helft van de live-data in het voorprogramma. Etta James mag zeven keer mee doen. Andere bands die in het voorprogramma staan zijn ondermeer: Foreigner, Kansas, Journey, Atlanta Rhythm Section, The Doobie Brothers, The Outlaws, Santana en Van Halen.

Op 21 Juli 1979 treedt Liz Mitchell, zangeres van Boney M, in het huwelijk met Thomas Pemberton. In Februari 1981 komt aan het licht dat Thomas Pemberton nog met een andere vrouw is getrouwd. Voor Liz Mitchell is dit reden genoeg om Pemberton onmiddelijk te verlaten.

Adventures_of_stevie_vdirty_cash_moDe Britse band Adventures Of Stevie V. is op 21 Juli 1990 de vierhonderdste nummer 1-hit in de historie van de Nederlandse Mega Charts met hun single Dirty Cash (Monery Talks). De historie van de Mega Charts gaat terug naar Oktober 1965 wanneer Het Parool een wekelijkse Top 20 afdrukt. Deze hitparade wordt uitgezonden in Tijd Voor Teenagers bij de VARA op Hilversum 1.  In de eerste lijst staat Yesterday van The Beatles bovenaan. Sindsdien zijn er 399 andere nummer 1-hits geweest. Aretha Franklin met Spanish Harlem is op 5 november 1971 de honderdste. Cokane In My Brain van Dillinger is op 13 augustus 1977 de tweehonderdste. Suzanne van V.O.F. De Kunst is op 19 november 1983 de driehonderdste.

Appetite_for_destructionNa de in 1986 in eigen beheer uitgebrachte EP Live?!*@ Like A Suicide wordt op 21 Juli 1987 door platenmaatschappij Geffen het debuutalbum Appetite For Destruction van Guns N'Roses uitgebracht. Op Appetite For Destruction staat ondermeer de hit Sweet Child O'Mine, een nummer dat zanger Axl Rose voor zijn vriendin Erin Everly heeft geschreven. Appetite For Destruction komt op 29 Augustus 1987 de Billboard-albumlijst binnen, en doet er een jaar over om de eerste plaats te bereiken. Vanaf 6 Augustus 1988 staat Appetite For Destruction vijf weken aan de top. In Nederland komt de plaat op 1 Oktober 1988 de Album Top 100 binnen, en haalt uiteindelijk de vijfde plaats. Sweet Child O'Mine doet het in Nederland niet goed. Op 8 Oktober 1988 komt de single tot een 26ste plaats in de Top 40. Bij een re-release in de herfst van 1989 doet Sweet Child O'Mine het iets beter, dan wordt op 30 September 1989 een 24ste plaats gehaald.

Op 21 en 22 Juli 2000 staat Oasis twee maal in een uitverkocht Wembley-stadion in Londen. De 70.000 kaartjes voor de groep rond Liam en Noel Gallagher zijn in recordtempo uitverkocht. Nadat een live-registratie op de Engelse televisie is uitgezonden, wordt op 13 Oktober 2000 een dvd met een samenvatting uitgebracht. De dvd wordt aangevuld met repetitie-opnamen en een interview met Oasis.

Chris Martin wordt op 21 Juli 2003 aangeklaagd in Australixc3xab. De zanger/pianist van Coldplay zou de auto van een fotograaf zwaar hebben beschadigd, die Chris Martin al surfend bij Seven Mile Beach zou hebben gefotografeerd. Martin geeft toe dat hij zijn zelfbeheersing heeft verloren, maar hij schrijft dit toe aan "de treiterende houding" van de fotograaf, en heeft daarom de voorruit van diens auto aan diggelen geslagen en de banden leeg laten lopen.

Saai_saaier_saaistOp 21 Juli 2004 staan Simon & Garfunkel in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Het is dan ruim 22 jaar geleden dat het duo voor het laatst in Nederland te zien is geweest. Ruim 32.000 fans zijn getuige van klassiekers als The Sounds Of Silence, Homeward Bound, Bridge Over Troubled Water, At The Zoo, America en Mrs. Robinson. The Everly Brothers verzorgen een gastoptreden. Volgens Paul Simon is het misschien wel de laatste keer dat hij en Art Garfunkel op tournee zijn. Het Europese deel van de Old Friends-tournee is op 14 Juli 2004 in het Engelse Manchester van start gegaan. Amsterdam is de zesde Europese halte voor het tweetal. Na elf concerten in Europa geven Simon & Garfunkel ter afsluiting op 31 Juli 2004 een gratis concert in het Colosseum in Rome.

Tom Jones staat op 21 Juli 1965 in de studio van Decca Records om het nummer Whatxe2x80x99s New Pussycat op te nemen. What's New Pussycat is geschreven door Hal David en Burt Bacharach, en is de titelsong van de film waarin Peter Sellers, Peter O' Toole en Romy Schneider de hoofdrollen spelen. Het script is van Woody Allen. De single van What's New Pussycat wordt op 6 Augustus 1965 uitgebracht, en komt tot de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Delores Tucker klaagt op 21 Juli 1997 de erven-Tupac Shakur aan. Op het album All Eyez On Me van Tupac Shakur zou de rapper in zijn specifieke rap-teksten Delores Tucket hebben beledigd. Zij vindt dat de rapper haar moedwillig emotioneel uit balans heeft gebracht. In haar aanklacht beschuldigt Delores Tucker de erven-Tupac Shakur tevens van laster en schending van haar privancy.

The_world_dubaiRod Stewart koopt op 21 Juli 2004 een eiland in de vorm van Groot-Brittannie. Het eiland maakt deel uit van een prestigieus project voor de kust van Dubai. Een Nederlandse baggeraar creeert de hele wereld  in eilandjes in miniatuurvorm in opdracht van de prins van Dubai. Ook Madonna en Elton John zijn geinteresseerd in het kopen van een eiland. Rod Stewart legt achttien miljoen pond neer voor zijn "eigen" Groot-Brittannixc3xab.

Vanaf 21 Juli 2006 ligt het nieuwe album van Tom Petty, Highway Companion in de platenwinkel. Petty heeft  Highway Companion geproduceerd met Mike Campbell en Jeff Lynne. Het album komt op 29 Juli 2006 op een 55ste plaats binnen in de Mega Album Top 100, wat tevens de hoogste notering is. Een week later zakt Highway Companion alweer naar 74. Op Highway Companion staan de volgende nummers: Saving Grace, Square One, Flirting With Time, Down South, Jack, Turn This Car Around, Big Weekend, Night Driver, Damaged By Love, This Old Town, Ankle Deep en The Golden Rose.

James Brown wordt op 21 Juli 1988 door een rechter in Aiken, South Carolina veroordeeld voor drugsgebruik en brandstichting. De soulzanger moet een gratis concert voor het politiekorps en misbruikte kinderen geven. "Een gratis concert door de achterdeur", noemt Brown het vonnis.

Charleypride_2Op 21 Juli 1999 onthult de 61-jarige zwarte Amerikaanse country-zanger Charley Pride zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Pride is hiermee is de 2140ste artiest die met een bronzen ster op het beroemde trottoir in Los Angeles wordt geeerd. Charley Pride heeft tijdens zijn carierre maar lieft 36 nummer 1 hits in de Countrylijst van Billboard. Zijn bekende hits zijn ondermeer; I'm So Afraid of Losing You Again (1969), All I Have to Offer You Is Me (1969), I Can't Believe That You Stopped Lovin' Me (1970), Is Anybody Goin' to San Antone? (1970) en I'd Rather Love You (1971).

Vanaf  21 Juli 2003 ligt de single Mis Ik Mij van Acda & De Munnik in de platenwinkel. De CD-single komt op 2 Augustus 2003 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 30ste plaats als hoogste notering.

De Amerikaanse omroep CBS zendt op 21 Juli 1958 de laatste aflevering uit van Talent Scouts. In deze televisiehow is Arthur Godfrey op zoek naar nieuw talent. Tony Bennett, Pat Boone, The McGuire Sisters en Connie Francis zijn enkele namen die in Talent Scouts hun carriere begonnen zijn.

Herbert_kalin_2Op 21 Juli 2006 overlijdt Herbert Kalin in Waldorf, Maryland aan de gevolgen van een hartstilstand. Herbert Kalin wordt op 16 Februari 1934 in Port Jervis, New York geboren en is samen met zijn tweelingbroer Harold eind jaren vijftig van de vorige eeuw bekend als The Kalin Twins. Met het door Jack Reardon en Paul Evans geschreven nummer When bereikt de tweeling op 4 Augustus 1958 een vijfde plaats in Amerikaanse hitparade. In Engeland staat When vanaf 22 Augustus 1958 vijf weken op de eerste plaats. In Nederland bereiken The Kalin Twins de tweede plaats als hoogste notering. In Maart 1977 bereikt de uitvoering van Showaddywaddy in Engeland de derde plaats. De 71-jarige Harold Kalin is op 23 Augustus 2005 bij een auto-ongeluk in Waldorf om het leven gekomen. Herbert Kalin is 72 jaar geworden.

Status Quo geeft op 21 Juli 1984 een concert in de Milton Keynes Bowl in Engeland. Volgens het aankondigings-affiche is het het allerlaatste optreden van de groep. Een jaar later staat Status Quo echter op Live Aid, en in 1986 gaat de groep weer toeren.

Bronski_beatsmalltown_boy_Bronski Beat, bestaande uit zanger Jimmy Somerville en de toetsenisten Steve Bronski en Larry Steinbacheck, komt op 21 Juli 1984 binnen op nummer 28 in de Nederlandse Top 40. Vanaf 24 augustus 1984 staat Smalltown Boy twee weken op de eerste plaats. Jimmy Sommerville verlaat in 1985 de groep, en wordt opgevolgd door John Foster. Als zanger van The Communards heeft Jimmy Somerville op 1 November 1985 een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 met Don't Leave Me This Way. Deze single staat vijf weken op de eerste plaats.


Muziek Jarige Op 21 Juli

1922: Kay Starr (Katherine Laverne Starks) - Zangeres USA
1942: Kim Fowley - Zanger/Producer USA
1943: Henry McCullough - Wings Gitaar
1946: Barry Whitwam - Herman's Hermits Drums
1948: Cat Stevens (Stephen Georgeiou) - Zanger Engeland
1950: David Ray - Zanger Nederland
1950: Larry Tolbert - Raydio Drums
1955: Howie Epstein - Tom Petty Bas († 23 Feb. 2003)
1955: Henry Priestman - The Christians Zang/Toetsen
1955: Taco (Taco Ockerse) - Zanger Nederland
1961: Jim Martin - Faith No More Gitaar
1964: Rich Wyman - Zanger USA
1972: Paul Brandy - Country Zanger USA
1974: Terry Cadwell - East 17 Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten