Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 jul. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 Juli

The_who_summertime_bluesOp 10 Juli 1970 brengt Track Records in Engeland de single Summertime Blues van The Who uit. De beslissing van de platenmaatschappij om het nummer, afkomstig van het album Live At Leeds, uit te brengen is genomen terwijl The Who op tournee door Amerika is, een aktie waar de groep het niet echt mee eens is. Summertime Blues, een cover van het Eddie Cochran nummer, is opgenomen tijdens een concert op de Leeds University in Leeds, op zaterdag 14 Februari 1970. Opname's van het concert verschijnen op het album Live At Leeds, wat op 22 Mei 1970 in Engeland wordt uitgebracht. De B-kant van de single is Heaven And Hell, opgenomen tijdens een IBC/BCC sessie op 13 April 1970. Summertime Blues komt op 8 Augustus 1970 de Engelse hitparade binnen en komt niet verder dan de 38ste plaats. In Amerika gaat het iets beter, daar haalt de single de 27ste plaats.

Jimmy Page en Robert Plant staan op 10 Juli 1998 op het podium in The Corestates Center in Philadelphia in het kader van hun Walking Into Everywhere tour. De twee ex- Led Zeppelin leden krijgen een zo ovationeel applaus na hun optreden dat zij voor een tweede toegift terugkeren. Na de eerste toegift: Black Dog en Rock & Roll. spelen Page en Plant het nummer Thank You van Led Zeppelin II. Philadelphia is de enige stad tijdens de Amerikaanse tournee waar dit gebeurd is.

Hocus_pocusOp 10 Juli 1971 komt de single Hocus Pocus van Focus binnen op een 29ste plaats in de Nederlandse Top 40. Hocus Pocus is de opvolger van House Of The King, de eerste hit in Januari 1971. Hocus Pocus bereikt de tiende plaats. De single is afkomstig van hun album Focus II. Ook internationaal is Hocus Pocus een groot succes. In Groot-Brittannie bereikt Hocus Pocus in Februari 1973 de twintigste plaats. In de Billboard Hot 100 bereikt een aangepaste "Amerikaanse"  versie op 2 Juni 1973 de negende plaats. Focus bestaat uit toetsenist/zanger Thijs van Leer, gitarist Jan Akkerman, drummer Pierre van der Linden en bassist Cyril Havermans.

The_first_editionMike Settle, Kenny Rogers en nog een paar leden The New Christy Minstrels verlaten op 10 Juli 1967 de groep omdat ze het niet eens zijn met de muzikale richting. De volgende dag richten ze The First Edition op. In Februari 1968 volgt de eerste hit, Just Dropped In (To See In What Condition My Condition Was In). Ze lenen het nummer overigens van Jerry Lee Lewis, die een jaar eerder de originele versie opneemt. Hierna volgen nog de hits Ruby Don't Take Your Love To Town en Ruben James in 1969 en Something's Burning in 1970. In 1973 gaat Kenny Rogers solo verder.

Op 10 Juli 1968 laat Eric Clapton weten dat Cream er na de huidige tournee mee ophoudt. Met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker heeft Clapton de afgelopen twee jaar veel succes gehad. Er wordt echter nog wel een afscheidstournee gehouden. Het laatste concert is op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall in Londen. Op 2, 3, 5 en 6 Mei 2005 staan Ginger Baker, Jack Bruce, en Eric Clapton in de Royal Albert Hall in Londen voor een reunie.

Give_peace_a_chanceEen velletje papier waarop John Lennon in 1969 de tekst van Give Peace A Chance krabbeld wordt op 10 Juli 2008 voor ruim 528 duizend euro geveild bij Christie's in Londen. Lennon schrijft de tekst tijdens de zogenoemde bed-in die hij en Yoko Ono bij wijze van huwelijksreis houden in kamer 1742 van het Queens Elizabeth Hotel in Montreal. Hij geeft het velletje destijds aan de tiener Gail Renard en drukt haar op het hart het niet weg te gooien, omdat het ooit nog eens geld waard zou kunnen worden. Give Peace A Chance wordt in vijf minuten opgenomen in de hotelkamer en wordt, nadat de opname in de studio is bijgeschaafd, een wereldhit. Renard heeft de tekst gekopieerd, zodat de ongeveer vijftig aanwezigen, onder wie zangeres Petula Clark en dichter Allen Ginsberg, het refrein kunnen meezingen. Behalve in Montreal (van 26 Mei tot 2 Juni 1969) houden Lennon en Ono eerder al een bed-in in het Hilton in Amsterdam (van 25 Maart tot 31 Maart 1969). Give Peace A Chance staat vanaf 26 Juli 1969 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Een met de hand beschilderd trommelvel dat op de hoes van de Beatles-lp Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' staat brengt tijdens de veiling nog meer op dan het tekstvelletje: ruim 678 duizend euro.

De Engelse zanger Tommy Bruce overlijdt op 10 Juli 2006 in Watford, Hertfordshire aan de gevolgen van prostaatkanker. Thomas Charles Bruce wordt op 16 Juli 1937 geboren in Londen. Samen met zijn groep The Bruisers haalt hij in Mei 1960 de derde plaats van de Britse hitlijst met het nummer Ain't Misbehavin'. Andere bekende nummers van Bruce zijn ondermeer Broken Doll (#36 in UK) en Babette. Tommy Bruce is 68 jaar geworden.

Brian_jonesEx-Rolling Stones-gitarist Brian Jones wordt op 10 Juli 1969 onder grote belangstelling begraven op het kerkhof van de Hatherley Road Parish kerk, in Cheltenham. Naast Brians ouders, zuster en zoon Julian zijn ex-vriendinnen Linda Lawrence en Suki Porter ook aanwezig.  Ook vier Rolling Stones komen naar de begrafenis. Canon Hugh Evan Hopkins leest Brian Jones eigen grafschrift voor: "Please don't judge me too harshly". Alleen Mick Jagger laat verstek gaan. Hij is in Australie voor filmopnamen. Na de dienst gaat het gezelschap naar de begraafplaats bij Prestbury, vijf kilometer verderop. Langs de route, en ook op de begraafplaats staan honderden belangstellenden. Ronduit beschamend is hoe de pers familieleden en andere rouwenden wegduwen. De fotograven hangen over het graf om foto's te nemen, terwijl Brian's moeder zijn zoon Julian tegen zich aan drukt. In de NME van 12 Juli 1969 sttat een artikel waarin Mick Jagger zegt: "Ik bid voor hem. Ik hoop dat hij gezegend is. Ik hoop dat hij vrede vindt, en wil dat ook heel graag voor hem". Dezelfde avond worden in Top Of The Pops opnamen van The Rolling Stones uitgezonden waarin zij Honky Tonk Women playbacken.

Op 10 Juli 1985 publiceert het tijdschift Playboy een paar naaktfoto's van Madonna. Een week later komt concurrent Penthouse met oude foto's van de zangeres uit de softporno film A Certain Sacrifice. De publikaties zijn voor regisseur Stephen Jon Lewicki de aanleiding om de uit 1979 stammende film op video uit te brengen. Madonna is daar niet blij mee en probeert het met een rechtszaak te voorkomen. Ze verliest en de video ligt in Oktober 1985 in de winkels.

Vanaf 10 Juli 2001 ligt het album Skin van Melissa Etheridge in de platenwinkel. Op dit zevende album van de Amerikaanse zangeres staan de volgende nummers: Lover Please, The Prison, Walking On Water, Down To One, Goodnight, It's Only Me, I Want To Be In Love, Please Forgive Me, The Different en Heal Me. Skin komt op 6 Augustus 2001 de Nederlandse Album Top 100, en bereikt op 11 Augustus 2001 een 30ste plaats als hoogste notering.

I_cant_get_no_satisfaction_2Op 10 Juli 1965 scoren The Rolling Stones hun eerste Amerikaanse nummer 1 hit met (I Can't Get No) Satisfaction. In de nacht van 6 op 7 Mei 1965 ontstaat in een kamer van het Fort Harrison Hotel in Clearwater, Florida, een van de grootste klassiekers in de popmuziek, wanneer Keith Richards wakker wordt met een gitaarrif in zijn hoofd. Hij speelt de rif de volgende dag voor Mick Jagger, die er in twee dagen tijd een tekst voor schrijft. Althans dat is het verhaal volgens de overlevering, de werkelijkheid is, dat na een optreden van The Rolling Stones in het Jack Russell Stadium in Clearwater in Florida, Keith Richards en Mick Jagger op 6 mei 1965 in hun hotel nieuwe liedjes aan het schrijven zijn als Keith Richards het idee krijgt voor een fantastisch gitaarloopje. Dit idee wordt de basis voor (I Can't Get No) Satisfaction. Op 12 Mei 1965 is de groep in de RCA studio in Hollywood om met technicus Dave Hassinger (I Can't Get No) Satisfaction op te nemen. Ook de Amerikaanse B-kant The Under Assistent West Coast Promotion Man opgenomen. In Amerika wordt de single op 5 Juni 1965 uitgebracht, en staat 5 dagen later op de eerste plaats. De inspiratie voor de titel vonden Mick en Keith trouwens in het nummer Thirty Days van Chuck Berry, "If I don't get no satisfaction from the judge, I'm gonna take it to the FBI and voice my grudge". Jaren later geeft Keith Richards toe, dat hij een openingsrif zocht zoals die van Dancing In The Streets van Martha & The Vandellas. Ook geeft Keith Richards later toe dat hij de versie van Otis Redding eigenlijk beter vindt, omdat die meer lijkt op het nummer zoals hij oorspronkelijk in gedachte had.

U2 staat op 11 Juli 1980 in The Half Moon Club in Londen, Engeland. Het is voor de Ierse band de eerste keer dat een concert in Engeland compleet uitverkocht is. Us speelt die avond de volgende nummers: 11 O'Clock Tick Tock, The Speed Of Life, An Cat Dubh, Into The Heart, Pete The Chop, The Electric Co., Things To Make And Do, Stories For Boys, I Will Follow plus toegift (opnieuw)11 O'Clock Tick Tock.

Living_dollOp 10 Juli 1959 komt Living Doll van Cliff Richard binnen in de Britse hitparade. Vanaf 31 juli 1959 staat Living doll vier weken op de eerste plaats. Het door Lionel Bart geschreven nummer komt uit de film Serious Charge waarin Cliff Richard zijn filmdebuut maakt. Voordat Living Doll in de film wordt gebruikt is het in eerste instantie de bedoeling dat het nummer door zanger Duffy Power wordt opgenomen. De versie in de film is een stuk sneller. Op aanraden van Bruce Welch (van de begeidings band van Cliif Richard) wordt Living Doll in een langzamer tempo opgenomen.

John_hammondJohn Hammond overlijdt op 10 Juli 1987 in New York. John Henry Hammond wordt geboren op 15 December 1910 in New York, als de achter-kleinzoon van de beroemde William Henry Vanderbilt. Op 4-jarige leeftijd studeert Hammond al piano, om op 8-jarige leeftijd op viool over te stappen. In 1928 gaat Hammond studeren aan de Yale University, waar hij uiteindelijk zijn studie opgeeft om in Engeland correspondent te worden voor het muziekblad Melody Maker. John Hammond groei later als producer en talent-scout uit tot een van de belangrijkste figuren in de populaire muziek van de 20ste eeuw. De lijst van personen met wie  Hammond gewerkt heeft is oneindig maar bevat ondermeer de namen van: Count Basie, George Benson, Michael Bloomfield, Leonard Cohen, Bob Dylan, Aretha Franklin, Benny Goodman, Lionel Hampton, Carolyn Hester, Billie Holiday, Meade Lux Lewis, Babatunde Olatunji, Pete Seeger, Bruce Springsteen, Big Joe Turner en Stevie Ray Vaughan. Ook is John Hammond de eerste die een jazz-concert op de plaat vastlegt. Dit betreft het beroemde concert van Benny Goodman op 16 Januari 1938 in de Carnegie Hall in New York. In 1971 ontvangt Hammond een Grammy Trustees Award voor al zijn werk in de muziekwereld. John Hammond is 76 jaar geworden.

Bill Wyman raakt na het concert van The Rolling Stones in het Civic Centre in St. Paul in Minnesota op 10 Juli 1978 gewond. Aan het slot van het concert rent hij aan de verkeerde kant van het toneel af. Hij valt door het achtergordijn en komt één meter lager op het beton terecht. De bassist wordt bewusteloos met een snee in zijn hoofd, een gekneusde schouder en diverse schaafwonden in een ziekenhuis opgenomen. Hij moet hier één nacht ter observatie blijven. De resterende negen optredens van deze Amerikaanse tournee speelt Bill Wyman met de vingers van zijn rechterhand in het verband. Volgens Bill Wyman was dat wel vervelend maar "Op den duur wende het". The Rolling Stones zijn van 10 Juni t/m 26 Juli 1978 op tournee door de Verenigde Staten.

Op 10 Juli 1986 raakt Jerry Garcia, de aan heroine verslaafde oprichter, gitarist, zanger en leider van The Grateful Dead, in een diabetische coma in Greenbrae, Californie. Hij komt pas vijf dagen later weer bij zijn bewustzijn. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis bellen ruim 65.000 bezorgde fans de Grateful Dead Hotline.

Esther_overbeekEsther Oosterbeek, oud-zangeres van de Dolly Dots, wordt op zondag 10 Juli 2005 tijdens het waterskieen getroffen door een hersenbloeding en opgenomen in het VU ziekenhuis in Amsterdam. Een dag later ondergaat zij een vier uur durende operatie. Uit een scan van haar hoofd blijkt dat een slagaderlijke bloeding heeft plaatsgevonden. Een gespecialiseerd medisch team heeft de gesprongen ader dichtgemaakt. Op haar website is te lezen dat de operatie zwaar was, maar bevredigend is verlopen. De 45-jarige zangeres heeft de eerste dagen last van een enorme pijn in haar hoofd, maar er doen zich geen verdere complicaties voor en haar ledematen doen het nog allemaal. Een week na haar hersenbloedingHet gaat het redelijk met Oosterbeek, maar ze rust veel. De zangeres wil op een later tijdstip tekst en uitleg geven over haar ziektebeeld, omdat ze nog in een pril stadium van haar herstel zit.

De Schotse groep Blue daagt op 10 Juli 2002 de Engelse boyband Blue voor de rechter. De Schotten beweren al in 1977 de naam Blue te hebben geclaimd. Het Schotse Blue bestaat uit Hugh Nicholson (gitaar/zang en voormalig Marmalade lid), Ian MacMillan (bas/zang), Jimmy McCulloch (gitaar, en voormalig Thunderclap Newman en Stone The Crows lid en later bij Paul McCartney's Wings) en Timmy Donald (drums). In April 1977 scoort de groep hun enige hit wanneer het nummer Gonna Capture Your Heart een 18e plaats bereikt in de Engelse hitlijst.

Op 10 Juli 1989 krijgen The Monkees eindelijk een ster op de Walk Of Fame in Hollywood. The Monkeers hebben in de jaren zestig naast een eigen televisie-serie, ook een groot aantal hits waaronder The Last Train To Clarksville, I'm A Believer, Daydream Believer en Valleri. The Monkees onthullen zelf hun bronzen ster voor de deur van nummer 6675 aan Hollywood Boulevard.

Tony_bennettTijdens het Midsummer Jazz Gala in het Congresgebouw te Den Haag, op 10 Juli 2003, ontvangt Tony Bennett de Edison Jazz Oeuvreprijs 2003. Deze uitreiking gaat vooraf aan zijn concert met liedjes uit het Great American Songbook, een bloemlezing van de mooiste Amerikaanse evergreens uit de twintigste eeuw. Edisons zijn er die avond verder voor de Rotterdammers Michel Banabila en Eric Vloeimans voor hun project VoizNoiz3 in de categorie Jazz Nationaal. De Edison Nescafe World Publieksprijs is voor Zuco 103. De Instrumentaal Internationaal Edison gaat naar de onlangs overleden Mal Waldron. Zijn zoon neemt de prijs in ontvangst.

Billie Holiday staat op 10 Juli 1936 in New York in de studio van Brunswick Records om het nummer Billie's Blues op te nemen. De jazz-zangeres wordt begeleid door Bunny Berigan, Artie Shaw en Cozy Cole. Billiexe2x80x99s Blues wordt geproduceerd door John Hammond.

Op 10 Juli 1967 staat Country-zangeres Bobbie Gentry in de studio om het door haarzelf geschreven nummer Ode To Billy Joe op te nemen. Ode To Billy Joe gaat over de zelfmoord van Billy Joe MacAllister die bij Choctaw Ridge vanaf de Tallahatchee-brug in de Mississippi is gesprongen. Ode To Billy Joe, met op de B-kant Mississippi Delta, staat vanaf 26 Augustus 1967 vier weken op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade.

The Everly Brothers nemen op 10 Juli 1958 de nummers Bird Dog en Devoted To You op. De door het echtpaar Boudleaux en Felice Bryant geschreven nummers worden door platenmaatschappij Cadence op één single uitgebracht. Onafhankelijk van elkaar halen zowel Bird Dog als Devoted To You de Amerikaanse Top 10. Bird Dog bereikt op 25 Augustus 1958 de eerste plaats. Devoted To You bereikt op 22 September 1958 een tiende plaats als hoogste notering.

Telstar_tornadosVanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten wordt op 10 Juli 1962 de allereerste communicatiesatelliet, Telstar, gelanceerd. Deze satelliet maakt een rechtstreekse televisieverbinding tussen de Verenigde Staten en Europa mogelijk. De eerste uitzending is op 23 Juli 1962. Platenproducer Joe Meek haakt hier snel op in en neemt met de groep The Tornados het instrumentale Telstar op. Vanaf 4 Oktober 1962 staat deze opname vijf weken bovenaan in de Engelse hitparade. Ook in Amerika halen The Tornados de eerste plaats. Vanaf 22 December 1962 staat Telstar drie weken aan de top van de Billboard Hot 100. The Tornados zijn, na Vera Lynn in 1952, de eerste Engelse act die de eerste plaats in Amerika bereikt. Joe Meek pleegt op 3 Februari 1967 zelfmoord. Dat Meek uitgerekend op 3 Februari zelfmoord pleegt, de sterfdag van Buddy Holly, is geen toeval. Joe Meek is een ontzettende bewonderaar van Buddy Holly. Joe Meek is 38 jaar geworden.

Dolly Parton begint op 10 Juli 2002 met een concert in New York aan een tour door Amerika. Het is dan meer dan 20 jaar geleden dat de Country zangeres door de Verenigde Staten heeft getourd. Na het concert in New York volgen ondermeer Washington, Nashville, Atlanta, New Orleans, Dallas, Denver, Los Angeles, Las Vegas, Boston, Chicago, St. Louis en Kansas City. De Amerikaanse tour duurt tot eind Augustus 2002.

Op 10 Juli 2002 gaat in Engeland het vier dagen durende Move Festival van start. Op het cricketterrein Old Trafford bij Manchester wordt er omdermeer opgetreden door David Bowie, Suede, The Divine Comedy, Green Day, No Doubt, Paul Weller, Ian Brown, Joe Strummer, New Order, The Doves en Shed 7.

Nadat hij is schuldig bevonden aan belastingontduiking wordt Chuck Berry op 10 Juli 1979 veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf. Op 19 November 1979 wordt de zanger weer uit de Lompoc gevangenis in Californie vrijgelaten.

Op 10 Juli 1980 beginnen Bob Marley & The Wailers aan, wat later blijkt, hun laatste tournee door Engeland. Het eerste optreden is in het Ierse Dublin. Bob Marley overlijdt op 11 Mei 1981 op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

U2rotterdamU2 staat op 10 en 11 Juli 1987 voor twee uitverkochte concerten in stadion De Kuip in Rotterdam. Behalve de Ierse groep zien de in totaal 96.000 bezoekers het voorprogramma van The Pretenders, Big Audio Dynamite en In Tua Nua. De eerste dag horen 48.000 toeschouwers U2 de volgende nummers spelen: Where The Streets Have No Name, I Will Follow, I Still Haven't Found What I'm Looking For / Exodus (stukje), MLK, The Unforgettable Fire, Sunday Bloody Sunday, Exit / Riders On The Storm (stukje) / Gloria (van Them) (stukje), In God's Country, The Electric Co. / Break On Through (stukje), Help, Bad / Ruby Tuesday (stukje) / Sympathy For The Devil (stukje), October, New Year's Day, Pride (In The Name Of Love). Toegiften op 10 JUli 1987 zijn: Bullet The Blue Sky / The Battle Hymn Of The Republic (stukje), Running To Stand Still, With Or Without You, Party Girl en 40.

David Orgell, een juwelier uit Beverly Hills daagt op 10 Juli 2000 zanger Michael Jackson voor de rechter. Orgell wil een bedrag van $1,5 miljoen van de popster hebben omdat die een geleend met diamanten versierd horloge beschadigd zou hebben teruggebracht.

Op 10 Juli 1954 maakt het New-Yorkse radiostation WINS bekend dat het discjockey Alan Freed in dienst neemt. Alan Freed heeft eerder op WJW in Cleveland de Moondogs Rock 'n' Roll Party Show gepresenteerd. In dit programma draait Alan Freed een flink aantal platen van zwarte Rhythm & Blues-artiesten waar destijds de blanke tieners nog nooit van hebben gehoord.

Return_to_love_tourDiana Ross laat op 10 Juli 2000 weten dat zij met Mary Wilson en Cindy Birdsong als Diana Ross & The Supremes op tournee gaat. Nog voordat deze Return To Love Tour begint hebben de dames ruzie gekregen en wordt het project in deze opzet afgeblazen. Diana Ross gaat op tournee met twee andere ex-Supremes: Lynda Laurence en Scherrie Payne. Laurence en Payne zijn lid van The Supremes geweest lang nadat Diana Ross daar al vertokken was. De shows bestaan uit een groot aantal Supremes klassiekers als My World Is Empty Without You, Come See About Me, Back In My Arms Again, Where Did Our Love Go?, Baby Love, Stop In The Name Of Love en You Can't Hurry Love. Solo zingt Diana Ross ondermeer I'm Coming Out, Upside Down en Theme From Mahogany. De gemiddelde leeftijd van de dames die op het toneel staan is 65 jaar (foto).

Vanaf 10 Juli 1992 ligt de CD-box Live In Japan van George Harrison in de platenwinkel. De ex-Beatle wordt begeleid door Eric Clapton en diens band. Deze groep bestaat verder uit Andy Fairweather-Low, Greg Phillinganes, Chuck Leavell, Nathan East, Steve Ferrone, Ray Cooper, Tessa Niles en Katie Kissoon. De live-registratie is gemaakt tijdens een tournee die van 1 tot 17 December 1991 door Japan is gehouden. Live In Japan komt op 1 Augustus 1992 de Billboard-albumlijst binnen, en komt niet hoger dan de 126ste plaats.

Jim Dale presenteert op 10 Juli 1965 een zomeraflevering het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale laat opnamen zien van eerdere optredens van The Dave Clark Five, Kathy Kirby, The Animals, The Ivy League, Julie Grant, Jerry Butler, The Fairies en Bruce Forsyth.

Zing_in_je_moerstaalIn het gedrukte exemplaar van de Nederlandse Top 40 van 10 Juli 1976 staat een advertentie met de mededeling dat het album Zing Je Moerstaal vanaf nu verkrijgbaar is in de platenwinkel. Bedenker van Zing In Je Moerstaal is Ad Visser. De illustraties voor de hoes zijn getekend door Johan Ekkel. Op deze LP vertolken musici gedichten van Nederlandse schrijvers/dichters. Boezem van Harry Mulisch wordt vertolkt door Kayak, Fred van Jan Kal wordt gedaan door Lucifer, Bots heeft een bewerking gemaakt van Rond van Bert Schierbeek, Maar Exc3xa9n Maand van Cees Buddingh wordt gezongen door Alexander Curly, De Tijd Zegt Niets van Judith Herzberg is bewerkt door Earth & Fire, Maggie MacNeal zingt Terug Naar De Kust van Theun de Winter, De Kinderballade van Gerrit Komrij is door Boudewijn de Groot op muziek gezet, Fungus brengt Het Dorp van Wim de Vries, Perpetuum Mobile van Hans Dorrestijn wordt gezongen door Peter Koelewijn, Focus heeft een bewerking gemaakt van Avondrood van Jules Deelder, Sober Leven van Nico Scheepmaker wordt gezongen door Drs. P. en  Robert Long zingt Juffrouw Nifterink van Simon Carmiggelt. Zing Je Moerstaal wordt uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 1976 door de Commissie Voor De Collectieve Propaganda Van Het Nederlandse Boek.

Nadat The Nice tijdens een optreden op 10 Juli 1968 in de Royal Albert Hall in Londen op het toneel, tijdens het nummer America, de Amerikaanse vlag verbrandt, zijn zij als groep niet langer meer welkom voor toekomstige concerten.

Someone_loves_you_honeySomeone Loves You Honey van June Lodge en Prince Mohammed bereikt op 10 Juli 1982 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Someone Loves You Honey is op 12 Juni 1982 op een 26ste plek binnengekomen, en staat zes weken op de eerste plaats. Het is de bestverkochte single van 1982 in Nederland. Someone Loves You Honey wordt begin jaren zeventig geschreven door Don DeVaney. Country-zangeres Marie Owens is in 1975 de eerste die dit nummer op de plaat zet. Charley Pride heeft in 1978 een nummer 1-hit met Someone Loves You Honey in de country-lijst van Billboard. In 1980 nemen June Lodge en Prince Mohammed hun versie op met de Jamaicaanse producer Joe Gibson. Deze uitvoering staat eind 1980 op de eerste plaats in de hitparade van Jamaica. June Lodge wordt in December 1958 geboren in Londen. Op haar tiende verhuist zij met haar ouders naar Jamaica. Tegenwoordig heeft June Lodge een kunstgalerie in de hoofdstad Kingston.

Nadat A Hard Day's Night van The Beatles op 6 Juli 1964 in London haar wereldpremiere heeft beleeft, is op 10 Juli 1964 de eerste voorstelling van de film te zien in Liverpool. Tijdens deze voorstelling gaat het er een stuk minder officieel aan toe dan in Londen, waar alles geordend verliep omdat daar Koninklijk bezoek aanwezig was. De politie moet er in Liverpool aan te pas komen om 150.000 fans in het gareel te houden. Op 10 juli 1964 wordt zowel de single als het album van de film A Hard Day's Night uitgebracht.

QprOp 10 Juli 2005 geeft Queen een uitverkocht concert in het Goffert-stadion in Nijmegen. Voormalig Free en Bad Company zanger Paul Rodgers neemt de rol over Freddie Mercury. Uit de oorspronkelijke bezetting zijn alleen gitarist Brian May en drummer Roger Taylor nog aanwezig. Bassist John Deacon wil niets meer met Queen te maken hebben, en leidt een teruggetrokken leven. Het is voor het eerst sinds 1986 dat Queen weer op tournee is, nadat Freddie Mercury in november 1991 overleden is aan aids. In het live-repertoire van Queen en Paul Rodgers zijn ook nummers van zijn bands Free (All Rigfht Now, Wihing Well) en Bad Company (Feels Like Makin' Love, Can't Get Enough) opgenomen.

Chrissie Hynde treedt op 10 Juli 1997 in het huwelijk met Lucho Brieva. De plechtigheid tussen de zangeres van The Pretenders en de Columbiaanse beeldhouwer heeft plaats in het Marylebone Registry Office in Londen.

Pink_floyd_nijmegenPink Floyd staat op 10 Juli 1989 in het Goffert Park, Nijmegen in het kader van de Another Lapse World Tour. Deze tour is op 13 Mei 1989 van start gegaan met een optreden in Werchter, Belgie. Het laatste concert is op 18 Juli in het Velodrome de Marseilles in Marseille, Frankrijk. Gitarist/zanger David Gilmour, drummer Nick Mason en toetsenist/zanger Richard Wright worden op het podium bijgestaan door Jon Carin (toetsen/zang), Scott Page (saxofoon), Guy Pratt (bas/zang), Tim Renwick (gitaar/zang), Gary Wallis (percussie) en de achtergrondzangeressen Rachel Fury, Durga McBroom en Lorelei McBroom. Pink Floyd speelt de volgende nummers: Shine On You Crazy Diamond (Part 1-5), Sign Of Life, Learning To Fly, Yet Another Movie,  Sorrow, Dogs Of War, On The Turning Away, One Of These Days, Time, On The Run, The Great Gig In The Sky, Wish You Were Here, Welcome To The Machine, Us And Them, Money, Another Brick In The Wall Part 2, Comfortably Numb, One Slip en Run Like Hell.

Sheena Easton vraagt op 10 Juli 1998 echtscheiding aan van haar man Timothy Douglas Delarm. De Schotse zangeres is dan nog geen jaar met hem getrouwd. Sheena Easton en Delarm, een documentaire-regisseur zijn op 28 Juli 1997 getrouwd. Voor Easton is het dan inmiddels haar derde huwelijk wat uitloopt op een scheiding.


Muziek Jarige Op 10 Juli

1941: Ian Whitcomb - Zanger Engeland
1943: Jerry Miller - Moby Grape Gitaar
1944: John Dymond - Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich Gitarist
1947: Arlo Guthrie - Zanger USA
1949: Dave Smalley - The Raspberries Gitaar
1949: Ronnie James Dio (Ronald James Padavona) - Rainbow Zanger († 16 Mei 2010)
1949: Dave Smalley - The Young Rascals Bas
1950: Greg Kihn - Zanger USA
1952: Connie Neefs - Zangeres Belgie
1954: Neil Tennant - Pet Shop Boys Zanger
1957: Derry Grehan - Honeymoon Suite Gitaar
1960: Rob De Weerd - Trxc3xb6ckener Kecks Gitaar
1960: Martyn P Casey - Nick Cave & The Bad Seeds Toetsen
1961: Kelly Deal - Breeders Gitaar
1961: Kim Deal - Breeders Zangeres
1964: Graham Lambert - Inspiral Carpets Gitaar
1965: Peter DiStefano - Porno For Pyros Gitaar
1970: Jason Orange - Take That Zanger
1976: Yorick (Bakker) - Vengaboys
1980: Jessica Simpson - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten