Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 5 Juni

Director Peter Clifton maakt op 5 Juni 1976 bekend dat drie jaar hard werken aan de Led Zeppelin film eindelijk beloond gaat worden met een bioscoop release aan het eind van het jaar. Totdat de film in premiere gaat, geeft Led Zeppelin geen concerten meer. Een aanbod om in Juli in het Wembley Stadion te spelen is om die reden dan ook afgewezen. De film, die The Songs Remains The Same gaat heten, bevat concertopname's van de twee shows in de Madison Square Garden van Juli 1973.


I_found_a_new_babyOp 5 Juni 1942 neemt Paul Whiteman in de C.P. MacGregir Studio in Hollywood de instrumentaaltjes I Found A New Baby en The General Jumped At Dawn op. De nummers worden onder Labelnummer 101 uitgebracht als de allereerste release van het een dag eerder, op 4 Juni 1942, opgerichte Capitol Records. Eerder in het jaar besluiten de componist Johnny Mercer en de muziekhandelaar Glenn Wallichs om gezamelijk een nieuw label op te richten dat de strijd aan moest gaan met Columbia, Victor en Decca, de drie grote labels van dat moment. Ze vinden financiele steun bij de filmproducent Buddy De Silva die zorg draagt voor het startkapitaal van 25.000 dollar. Het gaat Capitol van meet af aan voor de wind; in 1946 heeft het label al 42 miljoen platen verkocht en wanneer het, in 1955, door EMI wordt opgekocht is het één van de toonaangevende labels in de muziekindustrie.


Paul McCartney is op 5 Juni 1967 in het Saville Theatre in Londen aanwezig bij een concert van Jimi Hendrix, die als eerbetoon aan The Beatles, zijn optreden begint met zijn versie van Sgt. Pepper's. Het voorprogramma van Hendrix wordt verzorgd door Procol Harum. Vier dagen later komt hun single A Whiter Shade Of Pale op nummer 1 in de Engelse hitparade en blijft daar de komende zes weken staan.


Op 5 Juni 1974 treden Sylvester "Sly Stone" Stewart en Kathy Silva in het huwelijk. Er zijn ruim 21.000 mensen getuige van, omdat de ceremonie wordt gehouden tijdens een concert van Sly & The Family Stone in Madison Square Garden in New York. De verbintenis houdt maar een paar maanden stand. Op 30 Oktober 1974 vraagt Kathy Silva alweer echtscheiding aan.


Memory_almost_fullVanaf 5 Juni 2007 ligt het album Memory Almost Full van Paul McCartney in de platenwinkels. Memory Almost Full is het eerste album van McCartney dat wordt uitgebracht door Hear Music, het platenlabel van de koffieketen Starbucks. Het door Paul McCartney en David Kahne geproduceerde album is ondermeer opgenomen in de Abbey Road-studio's, de AIR-studioxe2x80x99s en de RAK-studio's in Londen, de Hog Hill Mill-studio's in Sussex en de Henson-studio's in Hollywood. Paul McCartney wordt in de studio bijgestaan door Paul "Wix" Wickens (toetsen), Rusty Anderson (gitaar), Brian Ray (bas) en Abe Laboriel Jr (drums). Op Memory Almost Full staan de volgende nummers: Dance Tonight, Ever Present Past, See Your Sunshine, Only Mama Knows, You Tell Me, Mister Bellamy, Gratitude, Vintage Clothes, That Was Me, Feet In The Clouds, House Of Wax, End Of The End en Nod Your Head. In Nederland bereikt Memory Almost Full een zesde plaats als hoogste notering. In Belgie wordt slechte een 25ste plaats bereikt.


Mark_knopfler_en_emmylou_harrisMark Knopfler en Emmylou Harris geven samen op 5 Juni 2006 een concert in Ahoy in Rotterdam. Het concert maakt deel uit van de Europese An Evening Of Duets tournee om het duet-album All The Roadrunning dat op 21 April 2006 is verschenen te promoten. De voormalige Ditre Straits gitarist en Emmylou Harris hebben zeven jaar in alle stilte aan dit album  gewerkt. Het concert in Ahoy Rotterdam bestaat vooral uit repertoire van All The Roadrunning. Daarnaast spelen zij beide ook een aantal nummers uit hun eigen repetoire. All The Roadrunning bereikt op 6 Mei 2006 de tweede plaats in de Nederlandse Album Top 100.

Conway_twittyCountry zanger Conway Twitty overlijdt op 5 Juni 1993 op de operatietafel in een ziekenhuis in Springfield in Missouri, aan een maagbloeding. Twitty is na een optreden in Branson, onderweg naar huis wanneer hij bij een bezinepomp in elkaar zakt. Conway Twitty wordt op 1 September 1933 in Friars Point, Mississippi geboren als Harold Lloyd Jenkins. In 1958 breekt de zanger door met de Amerikaanse nummer 1 hit It's Only Make Believe. Na een dozijn kleine hitjes als popzanger, besluit hij om zich toe te leggen op country muziek. Het is een goede beslissing die hem tientallen nummer 1 hits in de country hitparade opleverd. Twitty groeit uit tot een van Amerika's succesvolste artiesten van de 20e eeuw en bereikt een totaal van 55 Nr 1 hits (voornamenlijk in de country charts). Conway Twitty is 59 jaar geworden.


Op 5 Juni 1959 behaalt Robert Zimmerman zijn einddiploma op de Hibbing High School in Minnesota. Drie jaar later verandert hij officieel zijn naam in Bob Dylan. Hij heeft Dylan als achternaam gekozen uit bewondering voor de Britse schrijver Dylan Thomas.


Kylie minogue Een artikel op 5 Juni 2005 in de Australische krant de Sun Herald over de borstkanker operatie van Kylie Minogue zorgt voor een rel in Australixc3xab. Uit het artiekl blijkt dat verscheidene hartpatienten hun kamer hebben moeten ontruimen om plaats te maken voor de zangeres en haar gevolg. Een dochter van een patient verklaart dat haar moeder verplaatst is omdat het gevolg van Kylie Minogue maar liefst acht kamers nodig zou hebben. "Toen ik niet meer naar binnen mocht zei ik dat ik vanavond terugkwam, hierna werd ik als één of andere crimineel naar buiten geescorteerd." aldus de vrouw die verder anoniem wil blijven. Kylie Minogue zelf zou verzocht hebben om geen 'speciale behandeling' te krijgen. Volgens Jeff Jackson van de Australian Health Services Union zijn de extra maatregelen genomen voor de veiligheid van de zangeres. Ook wil men Kylie Minogue beschermen tegen de pers. Jackson geeft achteraf toe dat de maatregelen 'veel te ver' zijn gegaan. "We hadden nooit ernstig zieke patienten mogen verhuizen tenzij hun situatie hierom vroeg".


Deedee02Douglas Glen Colvin overlijdt op 5 Juni 2002 aan de gevolgen van een overdosis heroine. Douglas Glen Colvin wordt geboren op 18 September 1952 in Fort Lee, Virginia, en is beter bekend onder de naam Dee Dee Ramone, bassist van The Ramones. Colvin richt in 1974 in de wijk Queens in New York, samen met zijn vrienden Jeff Hyman, John Cummings en Tom Erdelyi de groep The Ramones op. De muzikanten nemen allemaal de achternaam Ramone aan en kleden zich identiek in spijkerbroek en leren jack. De carierre van The Ramones begint in de club CBGB op de Bowery in New York. Dee Dee Ramone schrijft mee aan verschillende nummers, waaronder: Teenage Lobotomy, Rockaway Beach en Pet Sematary. De optredens van The Ramones beginnen steevast met Dee Deexe2x80x99s schreeuw "1-2-3-4". Vanaf de jaren zeventig raakt Dee Dee Ramone verslaafd aan heroine. In 1989 verlaat hij The Ramones om een solo-carriere te beginnen. Deze poging loopt echter op niets uit en later begint hij met een eigen band: The Chinese Dragons. Dee Dee Ramone blijft echter tot ruim 10 jaar na zijn vertrek nummers schrijven voor The Ramones. Later woont Dee Dee Ramone een tijdje in Nederland. Hier ontwikkelt hij zich tot een redelijk kunstschilder. Dee Dee Ramone is 49 jaar geworden.


Op 5 Juni 1979 trouwt de dan 64-jarige McKinley Morganfield, beter bekend als Muddy Waters, met de 25 jarige Marva Jean Brooks. Eric Clapton treedt op als zijn getuige. Na iets minder dan vier jaar blijft Marva Jean als weduwe achter, als Muddy Waters op 68-jarige leeftijd op 30 April 1984 overlijdt.


Nadat zijn eerste optreden een enorm succes is geworden, treedt Elvis Presley op 5 Juni 1956 voor de tweede keer op in The Milton Berle Show. Elvis Presley zingt in dit televisieprogramma van de Amerikaanse omroep NBC de volgende nummers: Hound Dog en I Want You, I Need You, I Love You.


Friso_wiegersmaFriso Wiegersma overlijdt op 5 Juni 2006 in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker. Friso Wiegersma is meer dan dertig jaar de levenspartner van Wim Sonneveld. Als tekstdichter maakt Friso Wiegersma een bewerking van La Montagne, een chanson van Jean Ferrat, wat door Wim Sonneveld wordt gezongen als Het Dorp. Na de dood van Wim Sonneveld (Maart 1974) schrijft Friso Wiegersma ook teksten voor o.a. Rients Gratema, Frans Halsema, Willeke Alberti en Purper. Friso Wiegersma is tachtig jaar geworden.


Noel_gallagherNoel Gallagher, de gitarist van Oasis, treedt op 5 Juni 1997 in The Little Church Of The West in Las Vegas in het huwelijk met Meg Matthews. Eerder hebben Noel Gallagher en Meg Matthews geprobeerdt om op 14 Februari 1997 in Londen te trouwen. Dit gaat echter niet door omdat de pers lucht van het voorgenomen huwelijk heeft gekregen. Op 27 januari 2000 wordt hun dochter Anias Nin geboren. Het huwelijk houdt nog geen vier jaar stand. In 2001 gaan Noel Gallgher en Meg Matthews al weer scheiden. The Little Church Of The West in Las Vegas waar het paar destijds getrouwd is, is vooral bekend als het kerkje waar Elvis Presley met Priscilla Beaulieu is getrouwd.


Mel Torme overlijdt op 5 Juni 1999 in Los Angeles aan de gevolgen van een beroerte. Melvin Howard Torme wordt op 13 September 1925 in Chocago, Illinois geboren en is de componist van ondermeer The Christmas Song. Van dit Kerstliedje zijn meer dan 1700 verschillende vertolkingen verschenen. Mel Torme is 73 jaar geworden.


Daisy_dynamiteNa een lang ziekbed overlijdt in Amsterdam op 5 Juni 2007 de zanger, acteur en danser Hans van der Hoek. Hans van den Hoek wordt op 20 Mei 1929 geboren in Amersfoort. In 1948 trekt hij naar Parijs om daar als danser te werken. Daar blijkt dat travestie hem goed ligt. Al snel is de travestie-act Daisy Dynamite geboren waarmee hij optreedt in internationale revues en cabaretvoorstellingen. In de jaren zeventig neemt Hans van den Hoek deel aan de Funhouse Revue van Rob van Houten. In die periode timmert hij ook als acteur aan de weg, en is hij te zien in enkele televisieseries en in een bijrol in de film Casanova van regisseur Federico Fellini. In 1973 heeft hij als Daisy Dynamite een hit met Botch A Me. Deze cover van de hit van Rosemary Clooney bereikt de 19e plaats in de Nederlandse Top 40. In de Nederlandse film Andy, bloed en blond haar (1979) van regisseur Frank Wiering speelt behalve Van den Hoek ook Gert-Jan Droge mee. Droge overlijdt op dezelfde dag als Van den Hoek. Hans van den Hoek is 78 jaar geworden.


Gert-Jan Drxc3xb6ge In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam overlijdt Gert-Jan Droge op 5 Juni 2007 aan een agressieve vorm van longkanker. Gerardus Johannes Henri (Gert-Jan) Droge wordt op 23 April 1943 in Enschede geboren  en staat in de jaren tachtig aan de wieg van RUR (Rechtstreeks Uit Richter). Droge is de producer van dit televisieprogramma dat wordt gepresenteerd door Jan Lenfering en wordt uitgezonden door de Veronica Omroep Organisatie. Een dochter van zijn zus Angeline is Xandra Jansen, de weduwe van Herman Brood.  Xandra Jansen ontmoet Brood in 1985 in Richter, waar ze dan voor haar oom achter de bar werkt. In de jaren negentig maakt Gert-Jan Droge voor de AVRO het populaire societyprogramma Glamourland. Gert-Jan Droge is 64 jaar geworden.


Op 5 Juni 2004 treedt Jennifer Lopez in de tuin van haar huis in Beverly Hills in het huwelijk met Marc Anthony. De bruiloft wordt door zo'n vijftig gasten bijgewoond, waaronder de moeder en de zuster van Jennifer Lopez en haar ex-geliefde P. Diddy. De zangeres/actrice draagt een door Vera Wang ontworpen jurk met blote schouders en een sluier in haar opgestoken haar. Marc Anthony draagt een gebroken wit pak van Armani.


Op 5 Juni 1972 neemt Maureen McGovern ontslag als secretaresse om zich volledig te kunnen wijden aan haar carriere als zangeres. Een jaar later heeft zij een nummer 1-hit met The Morning After, het thema van de film The Poseidon Adventure. In Nederland komt de single op 8 September 1973 de Tipparade binnen, en verdwijnt geruisloos zonder de Top 40 gehaald te hebben.


RobertquineOp 5 Juni 2004 overlijdt de Amerikaanse punkgitarist Robert Quine aan een overdosis heroine. Robert Quine wordt geboren op 30 December 1942 in Akron, Ohio, en is vooral bekend als mede-guitarist in de punkband The Voidoids, geformeerd rond hemzelf en 'oerpunk' Richard Hell. Robert Quine's karakteristieke spel is goed te beluisteren op de eerste studio-cd van The Voidoids, Blank Generation (1977). Quine springt er niet alleen uit door zijn gitaarspel, maar ook door zijn leeftijd en zijn uiterlijk. Tussen alle jonge wilde punks in de New Yorkse ondergrond is de kale man geboren in 1942 met, zoals hij het zelf omschreef, "het uiterlijk van een ontspoorde verzekeringsagent"  een opvallende verschijning. Na twee Voidoids-albums wordt Quine een veelgevraagd sessie-muzikant, en is ondermeer te horen op albums van Lloyd Cole, Matthew Sweet, Marianne Faithfull, Tom Waits, Brian Eno, John Zorn, They Might Be Giants en vooral Lou Reed. Het is Robert Quine die de sterren van de hemel speelt op de live dvd/cd A Night With Lou Reed (Live At The Bottom Line). Quine gebruikt zijn gitaar altijd in dienst van de songs. In die zin is het veelbetekend dat hij maar één solo-cd maakt, met de titel Basic. Robert Quine's lichaam wordt door de politie gevonden in zijn huis in Manhattan. Bij het lichaam ligt een brief, ook is zijn vrouw onlangs overleden. Aangenomen wordt dat Quine de hand aan zichzelf heeft geslagen. Robert Quine is 61 jaar geworden.


Paperback_writerOp 5 Juni 1966 worden, door de Amerikaanse omroep CBS in The Ed Sullivan Show, de promotiefilmpjes bij de nieuwe Beatles-single Paperback Writer en de B-kant Rain op televisie uitgezonden. Het is voor het eerst dat een wereldberoemde beatgroep op deze manier promotie voor een nieuwe single maakt. Paperback Writer wordt door vele dan ook gezien als de eerste video-clip.


Jeff_hansonDe Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en multi-instrumentalist Jeff Hanson overlijdt op 5 Juni 2009 in Saint Paul, Minnesota aan de gevolgen van een val. Jeff Hanson wordt op 3 Maart 1978 geboren in Milwaukee, Wisconsin en begint op zijn 4e jaar met gitaar spelen. Op zijn 13e richt hij de emo/indie rockband M.I.J. op. Deze groep brengt in haar zevenjarig bestaan bij Caulfield Records een 7", een EP en een album (Radio Goodnight) uit. In 2003 begint Hanson een solocarriere en brengt sindsdien drie albums uit: Son (2003), Jeff Hanson (2005) en Madam Owl (2008). Zijn stem wordt door kenners omschreven als 'engelachtig falsetto', een kruising tussen Alison Krauss en Art Garfunkel, dikwijls begrepen als een vrouwelijke contralto. Jeff Hanson is 31 jaar geworden.


Vanaf 5 Juni 1978 ligt de single Deliver Your Children, met op de B-kant I've Had Enough van Paul McCartney & Wings in de platenwinkel. Beide nummers zijn afkomstig van het album London Town. Deliver Your Children komt op 15 Juli 1978 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de negende plaats.


Beatles_schipholThe Beatles arriveren op 5 Juni 1964 op Schiphol voor een verblijf van twee dagen in Nederland. John Lennon, Paul McCartney, George Harisson en Jimmie Nicol (vervanger voor de zieke Ringo Starr) worden ontvangen door meisjes in Volendammer klederdracht en ruim 3000 schreeuwende fans. Na de persconferentie gaan The Beatles naar Treslong in Hillegom waar voor de VARA televisieopnamen worden gemaakt. Berend Boudewijn zit met John, Paul, George en Jimmie Nicol aan de bar. Herman Stok zit op de tribune in de grote zaal van Treslong waar de aanwezige fans vragen mogen stellen. één van de fans is de 17-jarige Marga van Praag. Zij vraagt: "Wie stopt jullie sokken?" Gevat zegt George Harrison: "Die worden alleen gewassen, want er zitten geen gaten in." Na de vragen spelen The Beatles gedurende het miniconcertje de volgende nummer: She Loves You, Twist And Shout, Roll Over Beethoven, Long Tall Sally en Can't Buy Me Love. Het optreden duurt precies 30 minuten en 38 seconden. De VARA zendt het programma op 8 Juni 1964 uit. De herhaling is op zaterdagmiddag 18 Juli 1964.


Vanaf 5 Juni 2004 ligt van de 24-jarige Friese zangeres Nynke Laverman het album Sielesâlt in de platenwinkel. Op dit album zingt Nynke Laverman in het Fries vertaalde gedichten van J. Slauerhoff (1898-1936) op fado-muziek. Nynke Laverman komt op het idee wanneer zij een CD van Cristina Branco hoort die gedichten van J. Slauerhoff in het Portugees vertolkt.


Met een optreden in Werchter, Belgie beginnen The Rolling Stones op 5 Juni 2007 aan het Europese gedeelte van hun A Bigger Bang World Tour. Ruim 32.000 fans horen de volgende setlist: Start Me Up, Shattered, Rough Justice, Rocks Off, Heartbreaker, Some Girls, Waiting On A Friend, Can't You Hear Me Knocking, Tumbling Dice, I'll Go Crazy, I Wanna Hold You, Slipping Away, It's Only Rock 'n' Roll, It's All Over Now, Satisfaction, Honky Tonk Women, Paint It Black, Jumpin' Jack Flash, Brown Sugar en Sympathy For The Devil. I'll Go Crazy is een eerbetoon aan James Brown. Twee dagen later, op 7 Juni 2007 staan The Rolling Stones in het Goffertpark in Nijmegen.


Op 5 Juni 2005 wordt Michael Jackson met rugproblemen opgenomen in het ziekenhuis van Solvang in Californie. Het proces tegen de zanger wegens seksueel misbruik van de minderjarige Gavin Arzino bevindt zich dan op een moment in de fase van beraadslagingen. Volgens Raymone Bain zijn de rugproblemen van de popster relatief ernstig. "In ieder geval ernstig genoeg om Michael Jackson in een ziekenhuis op te nemen", aldus de woordvoerster . Het ziekenhuis waar de zanger verblijft, ligt op vijf kilometer afstand van zijn landgoed Neverland.


De drie-daagse 37ste editie van het Pinkpop Festival gaat op 5 Juni 2006 haar laatste dag in. Op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf zijn er op de slotdag ondermeer optredens van Franz Ferdinand, Keane, Blof, Skin, Pete Murray, Morrissey, Nickelback, The Deftones, David Gray, Soulfly, Opgezwolle, The Flaming Lips, The Editors, The Jamie Lidell Live Band, The Living Things en The Red Hot Chili Peppers. Pinkpop 2006 was met een bezoekers aantal van 60.000 muziekliefhebbers over drie dagen compleet uitverkocht.


LizaVan Davie Jones With The King Bees verschijnt op 5 Juni 1964 hun allereerste single Liza Jane. Het nummer is volgens de credits geschreven door Leslie Conn. Conn is degene die Davie Jones aan een een single deal heeft geholpen bij platenmaatschappij Decca. Volgens George Underwood (bandlid van The King Bees) klopt het niet dat Conn als schrijver van Liza Jane genoemd wordt: "It was an old Negro spiritual that we played around with. I don't know how he came to put his name on it". Leslie Conn geeft later toe: "Liza Jane has my name on it, but i think it was a joint composition". Hoewel  het plaatje is opgenomen met behulp van producer Glyn Jones, zet Leslie Conn ook nog zijn naam als Musical Director & Production op het label. Liza Jane gaat een dag later, op 6 Juni 1964 in premiere tijdens het BBC televisie programma Juke Box Jury. Jessie Matthews, Bunny Lewis, Diana Dors en Charlie Drake moeten over Liza Jane beslissen of het een top of een flop is. Alleen Charlie Drake komt met een positief oordeel. Liza Jane wordt geen hit, Davie Jones breekt in Augustus met The King Bees. Later veranderd Davie Jones zijn naam in David Bowie, een pseudoniem dat hij op aandrang van zijn manager Ken Pitt aanneemt om iedere verwarring met Davy Jones van The Monkees te voorkomen.


Op 5 Juni 1987 wordt in de Wembley Arena in Londen het tweede Prince's Trust Rock Gala gehouden. Achtduizend toeschouwers, met als eregasten Prins Charles en Prinses Diana, zien optredens van Bryan Adams, Elton John, Boy George, Eric Clapton, George Harrison, Ringo Starr en Ben E. King. Prins Charles heeft het liefdadigheidsfonds in 1976 gesticht om jongeren te ondersteunen die in sociaal, financieel of lichamelijk opzicht een achterstand hebben.


Michael Jackson staat in het kader van zijn Bad Tour, op 5, 6 en 7 Juni 1988 drie avonden in de Rotterdamse Kuip. Elke optreden zijn er zo'n 48.500 toeschouwers. De Bad Tour is de eerste solo-tournee van Michael Jackson, die op 12 September 1987 in het Korakuen-stadion in Yokohama in Japan van start is gegaan. Op 24 Januari 1989 is het laatste concert van deze tournee in Los Angeles. In zestien maanden heeft Michael Jackson in vijftien landen 123 concerten gegeven voor bijna viereneenhalf miljoen mensen. De Bad Tour levert Michael Jackson 125 miljoen dollar op.


Grand_funk_railroad_1971Grand Funk Railroad breekt op 5 Juni 1971 het oude record van The Beatles uit 1965 met de kaartverkoop voor een concert in het Shea Stadium in New York. Binnen 72 uur zijn alle 55.000 kaartjes verkocht. promotor Sid Bernstein die het concert organiseert heeft dit nog niet eerder meegemaakt. "This has broken every record  we ever set with The Beatles. I would never say that anyone is more popular than The Beatles but, Grand Funk's fans certainly have responded more quickly and with a different kind of enthusiasm". Het concert, dat op 9 Juli 1971 plaatvindt , levert Grand Funk Railroad een bedrag van $306.000 op. 


Op 5 en 6 Juni 1997 vinden in de Warner Brothers Studios Sound Stage in Burbank de opnamen plaats voor een MTV-special van Fleetwood Mac. Het programma wordt op 12 Augustus 1997 in Amerika voor de eerste keer uitgezonden. Later verschijnen er een koopvideo en een cd onder de titel The Dance. De CD versie breekt alle records in Amerika. Fleetwood Mac heeft besloten tot deze reunie naar aanleiding van de tv-serie 'Classic Albums, waarin het album Rumours behandelt is. De vijf originele leden van de groep ten tijde van dit album: Mick Fleetwood, John en Christine McVie, Lindsay Buckingham en Stevie Nicks besluiten weer bij elkaar te komen.


De boa-constrictor van Alice Cooper wordt op 5 Juni 1977 gebeten door een rat die eigenlijk dienst moet doen als zijn ontbijt. Niet veel later overlijdt de slang aan de gevolgen van de beet. De week daarop houdt Alice Cooper in Century City een heuse auditie om een opvolger voor de boa-constrictor te vinden. Uit alle kandidaten kiest hij een slang die naar de naam Angel luistert, om hem in zijn show te assisteren.


U2_2U2 bezoekt op 29 Maart 1981 voor de eerste keer het beroemde amphitheatre Red Rocks, in Boulder Colorado. De Ierse groep heeft een dag vrij, nadat zij een dag eerder op 28 Maart 1981 opgetreden hebben in de Rainbow Music Hall in Boulder. Bono, The Edge, Larry Mullen Jr. en Adam Clayton worden rondgeleidt door de plaatselijke concert promotor Chuck Morris, die tegen de band zegt: "You'll play here some day." 'Some Day' is op 5 Juni 1983 wanneer U2 in een uitverkocht Red Rocks staat. U2 speelt dan de volgende nummers: Out Of Control, Twilight, An Cat Dubh, Into The Heart, Surrender, Two Hearts Beat As One, Seconds, Sunday Bloody Sunday, Electric Co., I Fall Down, October, New Year's Day, I Threw A Brick, A Day Without Me en Gloria. Toegiften: Party Girl, 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow en "40". Verschillende opnamen van dit concert verschijnen later onder de naam Under A Blood Red Sky op een live mini album.


Op 5 Juni 1964 beginnen The Rolling Stones met een optreden in het Swing Auditorium in San Bernadino, Californie aan hun eerste Amerikaanse tournee. Alleen het laatste concert, op 20 Juni 1964 in de Carnegie Hall in New York, is uitverkocht. Tijdens deze hele tournee zitten er maar een paar honderd mensen in de zaal. Alleen de vier middag- en avondoptredens op 6 en 7 Juni 1964 in de State Fair in San Antonio, Texas worden goed bezocht. Dit is vooral te danken aan het tieneridool Bobby Vee die het voorprogramma verzorgt. Tijdens hun optredens spelen The Rolling Stones ondermeer Route 66 (vaak het openingsnummer), Not Fade Away, I Wanna Be Your Man, High Heel Sneakers, I'm All Right en I Just Wanna Make Love To You. Naast Bobby Vee en George Jones die in San Antonio in het voorprogramma staan,  zijn The Cascades, The Counts, Kathy Carr en Jay & The Americans in andere steden het voorprogramma.


McwedDe dan 23-jarige Mariah Carey treedt op 5 Juni 1993 in de St. Thomas Episcopal Church in de New-Yorkse wijk Manhattan, in het huwelijk met de 45-jarige Sony directeur Tony Mottola (haar platenbaas). Onder de bruiloftsgasten bevinden zich ondermeer Robert De Niro, Barbra Streisand, Bruce Springsteen en Billy Joel. Het paar houdt het echter maar een paar jaar met elkaar uit. Op 30 Mei 1997 gaan Mariah Carey en Tommy Mottola uit elkaar en een jaar later volgt de scheiding. Kort daarna maakt Mariah Carey bekend dat ze ook Sony Records wil verlaten, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Pas in 2001 stapt ze met veel promotie over naar Virgin Records.


I_cant_get_no_satisfactionOp 5 Juni 1965 wordt in Amerika de single (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones uitgebracht. Op de B-kant staat The Under Assistant West Coast Promotion Man. (I Can't Get No) Satisfaction is op 12 Mei 1965 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. The Under Assistant West Coast Promotion Man is op 10 Mei 1965 in de Chess Studio in Chicago. opgenomen. (I Can't Get No) Satisfaction is de eerste nummer 1-hit voor The Rolling Stones in Amerika. Vanaf 7 oktober 1965 staat de single vier weken bovenaan in de Billboard Hot 100.


Patti Boyd gaat op 5 juni 1988 akkoord met de echtscheiding van Eric Clapton. De zanger/gitarist heeft op 29 April 1988 het verzoek om ontbinding van dit huwelijk bij de rechter ingediend. Patti Boyd en Eric Clapton zijn op 27 maart 1979 getrouwd in Tucson in Arizona. Sinds 1987 leeft het paar gescheiden omdat Clapton een verhouding heeft met de Italiaanse actrice Lori del Santo. Zij schenkt in Augustus 1986 het leven aan hun zoon Conor. Patti Boyd is eerder getrouwd geweest met George Harrison van The Beatles. Aan haar heeft Eric Clapton de songs Layla, Old Love en Wonderful Tonight opgedragen.


Anneke_van_giersbergenOp 5 Juni 2007 wordt bekend gemaakt dat Anneke van Giersbergen na dertien jaar de band The Gathering gaat verlaten. De zangeres wil meer aandacht besteden aan haar gezin en haar nieuwe band Agua de Annique, waarmee ze haar eigen nummers speelt. In een verklaring op de website van The Gathering zegt Anneke Van Giersbergen ondermeer: "Het is tijd voor iets nieuws. Ik heb mijn gezinnetje en mijn eigen liedjes. In alle prachtige jaren die ik deel uitmaakte van The Gathering hebben wij als band altijd erg geloofd in oprechtheid, zowel persoonlijk als in onze muziek. Ik heb altijd honderd procent van mezelf kunnen geven aan de band en de muziek. Het laatste jaar heb ik de nood ontwikkeld om nieuwe activiteiten te starten, vanuit een andere plek in mijn hart.xe2x80x9d Het vertrek komt voor de band niet als een donderslag bij heldere hemel. 'Anneke heeft meerdere malen aangegeven dat het moeilijk was om de band met haar gezin te combineren. We hebben haar een paar keer over de streep kunnen trekken, maar deze keer hebben we gefaald.' aldus drummer Hans Rutten. The Gathering heeft besloten zonder van Giersbergen verder te gaan. 'We willen absoluut verder met het schrijven van muziek en een nieuw album maken. Misschien met meerdere zangers en zangeressen. Dat is nu het idee en dat past ons wel, want dat deden we in het begin van de band ook. Toen Anneke er na de tweede plaat bij kwam vulde ze alles op. Dat heeft ze met verve gedaan. Wat we in ieder geval niet willen is een Anneke-kloon. Maar het gaat tijd kosten. Ik denk ook niet dat we voor 2009 op het podium staan.' aldus opnieuw Hans Rutten.


In de Sugar Factory in Amsterdam worden op 5 Juni 2007 de Radio Bitches Awards uitgereikt. In tegenstelling tot het buitenland kent Nederland in verhouding weing  vrouwen op de radio. Voor de Veronica Radioschhol is dit reden genoeg om de Radio Bitches Awards in het leven te roepen. Winaressen zijn Claudia de Breij, voormalig 3FM (Beste DJ/Presentatrice), Hannelore Zwitserlood van Q-Muisc (Beste Nieuwslezer), Annemieke Schollaardt van Uruzgan FM en TROS 3FM (Grootste Radio Talent) en Tineke de Nooij (Oeuvre Award).


Rob_pilatusOp 5 Juni 1996 is voormalig Milli Vanilli 'zanger' Rob Pilatus ineens uit een ontwenningskliniek in Los Angeles verdwenen. Zes dagen later wordt hij door de politie in een ander afkickcentrum teruggevonden. Nadat in 1990 bekend is geworden dat Fab Morvan en Rob Pilatus van Milli Vanilli nooit één noot gezongen hebben daalt hun populariteit zienderogen. Pilatus doet een mislukte zelfmoordpoging en probeert in 1993 nog om terug te komen in de muziek. Wanner dit mislukt raakt hij aan lager wal en raakt verslaafd aan cocaine. In Maart 1998 verklaart Pilatus op de Duitse televisie dat hij liever dood wil zijn. Op 2 April 1998 wordt Rob Pilatus dood aangetroffen in een hotelkamer in Frankfurt. Een combinatie van alcohol en drugs is hem fataal geworden. Rob Pilatus is 32 jaar geworden.


Samen met gitarist Sid Manker neemt saxofonist Bill Justis op 5 Juni 1957 het instrumentale Raunchy op. De single wordt op 23 september 1957 in Amerika uitgebracht. Raunchy bereikt de tweede plaats in de Billboard Top 100. In de jaren zestig wordt Raunchy door Amerikaanse en Europese deejays veel gebruikt als tune voor hun radioprogramma's.


Op 5 Juni 2005 wordt Michael Jackson met rugproblemen opgenomen in het ziekenhuis van Solvang in Californie. Volgens woordvoerster Raymone Bain zijn de rugproblemen van de popster relatief ernstig. "In ieder geval ernstig genoeg om Michael Jackson in een ziekenhuis op te nemen", aldus Bain. Het ziekenhuis waar Michael Jackson verblijft, ligt op vijf kilometer afstand van zijn landgoed Neverland. Het proces tegen de zanger wegens seksueel misbruik van de minderjarige Gavin Arzino bevindt zich op dit moment in de fase van beraadslagingen.


Door de Britse commerciele omroep ABC wordt op 5 Juni 1965 een nieuwe aflevering uitgezonden van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt als muzikale gasten Manfred Mann, Donovan, Julie Rogers, Wayne Fontana & The Mindbenders, The Moody Blues en The Hollies.


Hit_explosion_volume_5_1976Hit Explosion Volume 5 komt op 5 Juni 1976 op een 15e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Deze verzamel-LP staat vanaf 19 Juli 1976 twee weken op een vierede plaats als hoogste notering. Op Hit Explosion Volume 5 staan Diana Ross met Theme From Mahogany, Julien Clerc met This Melody, Spooky & Sue met Do You Dig It, Ferrari met Sweet Love, Patricia Paay met Some Day My Prince Will Come, Hank The Knife & The Jets met Yesterday Star, Maxine Nightingale met Right Back Where We Started From, Catherine Ferry met 1-2-3, Jackpot met Sing My Love Song, El Chicano met Baretta's Theme, Jack Jersey met Me And Bobby McGee, Cliff Richard met Miss You Nights, The Miracles met Love Machine (Part One) en Eric Carmen met All By Myself.


Op 5 Juni 1975 is Cliff Richard de hoofd-act tijdens een liefdadigheidsvoorstelling van Piccadilly Radio in de Free Trade Hall in Manchester in Engeland. De opbrengst is bestemd voor de beide nabestaanden van de politieagenten Williams en Rodgers, die tijdens rellen om het leven zijn gekomen.


Muziek Jarige Op 5 Juni
1941: Floyd Butler - Friends Of Distinction Zanger († 29 April 1990)
1946: Freddie Stone - Sly & The Family Stone Gitaar
1947: Laurie Anderson - Zangeres USA
1947: Tom Evans - Badfinger Bas/Zang († 23 Nov. 1983)
1948: Frank Eslersmith - Air Supply Toetsen († 1 Maart 1991)
1950: Ronnie Dyson - Zanger USA
1954: Nicko McBrain - Iron Maiden Drums
1956: Keith Marschall - Zanger Engeland
1956: Richard Butler - Psychedelic Furs Zanger
1965: Stefan Schnfeldt - The Wannadies Bas
1967: Rasmus Lindwall - Rob 'n' Raz
1969: Brian McKnight - Zanger Engeland
1970: Claus Norreen - Aqua Zanger
1971: Mark Wahlberg - New Kids On The Block Zanger
1974: Dominic Chad - Mansun Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten