Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 jun. 2012

Muziekgeschiedenis van 4 Juni

Santanablack_magic_woman_sSantana staat op 4 en 5 Juni 1970 in San Francisco in de studio voor de opnamen van het nummer Black Magic Woman. Black Magic Woman is geschreven door Peter Green, die het nummer in Januari 1969 met zijn groep Fleetwood Mac heeft opgenomen voor hun derde album, English Rose. Peter Green heeft Black Magic Woman gebaseerd op een eerder nummer, dat als I Loved A Woman, al op het eerste album, Peter Green's Fleetwood Mac, uit Februari 1968 staat. Het 1.49 minuut durende instrumentale outtro, Gypsy Queen, is gecomponeerd door de Hongaarse jazz gitarist Gabor Szabo. Op 26 Oktober 1970 wordt Black Magic Woman van Santana uitgebracht. De single komt op 14 November 1970 de Amerikaanse hitparade binnen. Hij bereikt de vierde plaats. In Nederland komt Black Magic Woman niet verder dan de tipparade.

Sweets_for_my_sweetOp 4 Juni 1963 verschijnt de debuutsingle van The Searchers, een cover van de oude Drifters hit Sweets For My Sweet uit 1961. Het door Doc Pomus en Mort Shuman geschreven nummer komt drie weken later binnen in de Engelse hitparade en komt op 8 Augustus 1963 op de eerste plaats, waar het twee weken blijft staan. The Searchers zijn vernoemd naar de titel van de John Wayne film The Searchers. De versie van THe Drifters bereikt in 1961 de zestiende plaats in de Billboard Hot 100.

Metallica speelt op 4 Juni 1996, ter promotie van hun nieuwe album Load, een gratis concert vanaf een oplegger op de parkeerplaats van Tower Records in San Jose, Californie. De ruim tien duizend mensen die er op af komen zorgen voor een verkeerschaos. De promoter van het concert, Tower Records en Metallica's label worden later aangeklaagd wegens het verstoren van de openbare orde, obstructie van het verkeer en het ontbreken van een vergunning.

Op 4 Juni 1975 zijn The Rolling Stones de eerste Westere band ooit, die royalties krijgen van plaatverkopen in Rusland. Mick Jagger en Keith Richards hebben elf jaar op hun geld moeten wachten, en vinden het schandalig dat het zolang geduurd heeft voordat zij een financiele vergoeding ontvangen voor hun platenverkoop in het oostblok.

MccartneyVanaf 4 Juni 1991 ligt het unplugged album van Paul McCartney in Amerika in de platenwinkel. Het unplugged concert van de ex-Beatle is  op 25 Januari 1991 in de Limehouse Studios, Wembley, Londen opgenomen, en is de allereerste unplugged-sessie die MTV opneemt. Paul McCartney speelt klassiekers als Be-Bop-A-Lula, Blue Moon Of Kentucky en Singing The Blues, maar ook Beatles-nummers als I've Just Seen A Face, She's A Woman en Blackbird passeren de revue. McCartney wordt begeleidt door zijn vrouw Linda (achtergrondzang/toetsen), Paul 'Wix' Wickens (toetsen/achtergrondzang), Blair Cunningham (drums), Hamish Stuart (bas/gitaar/zang) en Robbie McIntosh (gitaren/zang). Drie maanden na de uitzending wordt de sessie in Europa op 13 Mei 1991 op CD uitgebracht. Volgens Paul om bootlegs te voorkomen. Het album heet Paul McCartney Unplugged (The Official Bootleg).

Op 4 Juni 1967 valt, bij de uitreiking van de Emmy Awards, de televisieserie van The Monkees in de prijzen. Davy Jones, Micky Dolenz, Peter Tork en Michael Nesmith winnen in de categorie "komisch programma".

Het ontzielde lichaam van Jeff Buckley wordt op 4 Juni 1997 op een oever van de rivier de Mississippi gevonden. Een onschuldig bedoelde zwempartij in de Mississippi bij Memphis is Jeff Buckley 29 Mei 1997 fataal geworden. De zanger wordt meegesleurd door de zware stroming. Jeff Buckley is in Memphis voor de opnamen van de opvolger van zijn succesvolle debuutalbum Grace. Jeff Buckley, de zoon van de folkzanger Tim Buckley, is 30 jaar geworden. Tim Buckley overlijdt op 28 jarige leeftijd in Juni 1975 aan een overdosis heroine.

Op 4 Juni 2000 worden Eminem en drie van zijn vrienden bij het Hot Rocks Cafxc3xa9 in Warren, een buitenwijk van Detroit, gearresteerd. Nadat de vier mannen de nachtclub hebben verlaten wordt Eminem op het parkeerterrein herkend door enkele voorbijgangers. Wanneer zij de 27-jarige rapper lastig vallen ontstaat er een vechtpartij. 

Ronnie_laineRonnie Lane, basgitarist van The Small Faces, overlijdt op 4 Juni 1997 in zijn huis in Trinidad, Colorado aan de gevolgen van de spierziekte Multiple Sclerose. Ronnie Lane lijdt dan al ruim 20 jaar aan de slopende ziekte en door de jaren heen worden er, door diverse artiesten, verschillende benefiet concerten gegeven om zijn medische kosten te betalen. Ronnie Lane wordt op 1 April 1946 in Londen geboren, en is samen met zanger Steve Marriott in 1965 de oprichter van The Small Faces. Als Steve Marriott in 1968 de groep verlaat, wordt Rod Stewart de nieuwe zanger. De naam wordt veranderd in The Faces. Op 26 Mei 1973 stapt Ronnie Lane uit The Faces, en richt zijn eigen band op: Ronnie Lane's Slim Chance, waarmee hij later dat jaar met de single How Come een elfde plaats in de Engelse hitlijst haalt. Rod Stewart over Ronnie Lane: "Ron Wood and I may have been the two glamour boys up front, but Ronnie Lane was the heart of the Faces". Ronnie Lane is 51 jaar geworden. 

Op 4 Juni 1976 worden in de punk-club CBGB's in New York de optredens van Blondie, Mink DeVille, The Talking Heads, The Laughing Dogs & Tuff Darts op de band vastgelegd. Enkele van deze live-registraties worden uitgebracht op het album Live At CBGB's New York.

Megatop50_logo_2Op zaterdag 4 Juni 2005 zend de TROS voor het eerst de vernieuwde 3FM Mega Top 50 uit. Voor het eerst in de geschiedenis spelen betaalde downloads een rol van betekenis in de hitparade. De Top 50 wordt samengesteld door GfK Mega Charts. Michel Admiraal van dat bedrijf over het hoe en waarom van de vernieuwde samenstelling: "Ik kan daar kort over zijn. 3FM is onze klant en wilde dat wij voortaan de betaalde downloads mee telden." Tweeeneenhalve maand eerder riep GfK Mega Charts een aparte download hitlijst in het leven. Admiraal: "Die lijst leerde ons dat er weinig verschillen zijn tussen de download- en de singleverkoop." 3FM wilde al veel eerder dat downloads bepalend werden bij het samenstellen van de Mega Top 50. GfK Mega Charts raadde dit echter af. Admiraal: "Hoe meer download platforms aan de lijst meedoen, hoe representatiever de cijfers. Wij wilden wachten totdat ook iTunes en Free Record Shop ons van download cijfers zou voorzien." Toch heeft 3FM geen primeur met het meetellen van betaalde downloads. Admiraal: "Voor de Top 40 van 538 tellen we ze al ruim twee maanden mee." Voor de hitlijsten telt alleen recente muziek mee. Het is dus niet zo dan een download van een 'gouwe ouwe' de Mega Top 50 kan verstoren. Wel kunnen in Nederland downloads die nog niet als single in de platenzaak verkrijgbaar zijn, meetellen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland waar louter downloads meetellen die ook als single in de platenzaak te koop zijn. Dat die regels enigszins te omzeilen zijn toonde onlangs Gorillaz aan: in de winkels lagen zes weken voor de officiele release 12-singles van het nummer Demon Days. Op die manier konden de downloads ruimschoots voor de release van de officiele cd-single meetellen. Voor het samenstellen van de Mega Top 50 krijgen betaalde downloads en cd-singles hetzelfde gewicht ondanks dat downloads aanzienlijk goedkoper zijn dan fysieke singles. Verder blijft airplay op MTV en 3FM daarbij een rol spelen. Admiraal schat het aandeel van downloads momenteel op zo'n 20 procent. De verkoopaantallen die door de verschillende download platforms worden aangeleverd zijn echter moeilijk te controleren. Admiraal: "We vragen wel zoveel mogelijk achterliggende informatie. En als er echt verrassend hoge aantallen worden opgegeven, doen we navraag."

Vanaf 4 Juni 1956 ligt de single Woman Love van Gene Vincent & His Blue Caps in de platenwinkel. Op de B-kant staat Be-Bop-A-Lula. Al snel wordt Be-Bop-A-Lula door de Amerikaanse radiozenders tot A-kant gebombardeerd. De single komt op 16 Juni 1956 de Billboard Top 100 binnen, en haalt een zevende plaats. Be-Bop-A-Lula is een maand eerder door Gene Vincent & The Blue Caps in de Bradley Studio in Nashville in Tennessee opgenomen.

BeatlesIn Engeland wordt door de BBC op 4 Juni 1963 de eerste aflevering van Pop Go The Beatles uitgezonden. Vijftien weken lang (met een korte zomerstop) wordt dit radioprogramma uitgezonden. In iedere aflevering zingen The Beatles acht a negen liedjes. Bovendien ontvangen zij een gast. In de eerste aflevering zingen en spelen The Beatles de nummers From Me To You, Everybody's Trying To Be My Baby, Do You Want To Know A Secret, You Really Got A Hold On Me, Misery en Hippy Hippy Shake. In eerste instantie is het de bedoeling dat er maar vier afleveringen van het programma worden uitgezonden, maar door het succes besluit de BBC er nog elf afleveringen aan vast te plakken. Op het moment dat de eerste aflevering wordt uitgezonden, hebben The Beatles pas twee singles uit, en duurt  het nog een jaar voordat de groep ook echt in het buitenland doorbreekt. De laatste aflevering van Pop Go The Beatles wordt uitgezonden op 24 September 1963. In deze aflevering spelen en zingen The Beatles de nummers She Loves You (een opname van aflevering 13), Ask Me Why, Devil in Her Heart, I Saw Her Standing There, Sure to Fall en Twist and Shout.

Op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf begint op 4 Juni 2006 de tweede dag van de drie dagen durende 39ste editie van het Pinkpop Festival. Op deze tweede dag zijn er optredens te zien van ondermeer Tool, dEUS, Racoon, The Bloodhound Gang, Kashmir, Alter Bridge, Danko Jones, Dredg, Van Katoen, Hooverphonic, Infadels, The Zutons en The Rakes.

1979In het Burg. Damensportpark in Geleen wordt op 4 Juni 1979 het tiende Pinkpop Festival gehouden. 52.000 bezoekers (uitverkocht) zijn getuige van optredens van: Massada,  The Average White Band, The Police, Dire Straits, Elvis Costello, Rush en Peter Tosh. John Peel doet voor de tweede keer de presentatie. Mick Jagger is ook aanwezig op het festival terrein, hij loopt gezellig backstage. De Rolling Stones-zanger is bevriend met Peter Tosh, en het gerucht gaat dat Mick Jagger met Peter Tosh zal meezingen tijdens het nummer Don't Look Back. In het jubileumboek 25 Jaar Pinkpop staat hierover het volgende te lezen: "Ex-Wailer Peter Tosh is bij het publiek vooral bekend vanwege zijn duet met Mick Jagger. De zingende helft van de Glimmer Twins is zelfs aanwezig en beklimt de trap naar het podium wanneer de eerste tonen van Donxe2x80x99t Look Back weerklinken, maar bedenkt zich dan en gaat backstage een balletje trappen met de roadies. Jagger weigerde op te treden omdat de ontvangst hem niet beviel. Een regelrechte afknapper voor organisator Smeets, die een paar weken nodig had om bij te komen van de klap." In de Limburger van 9 Juni 1979 staat te lezen: "Wat de stunt had moeten worden, werd voor Jan Smeets (en vele anderen) een regelrechte afknapper. 'Het zal nog wel een paar weken duren voordat ik het voorval uit mijn hoofd kan zetten,' aldus de poporganisator. Maandagavond kon hij de emoties niet bedwingen. Voor Jan Smeets eindigde het 10de Pinkpop met dik betraande ogen en een stem waarmee hij slechts nog piepgeluidjes kon produceren." Voor de Canadese groep Rush is het Pinkpop optreden het laatste concert van hun Europese tour. Gitarist Alex Lifeson speelt tijdens het concert met zijn vinger in het verband: "Omdat ze toe waren aan het laatste optreden van de Europese toer, waren de vrouwen van de Rush-leden over komen vliegen. Alex Lifeson en zijn vrouw waren de nacht voor Pinkpop zo tekeer gegaan dat een van de vingers van Alex in de knel was gekomen tussen bed en matras. Nu weet je waarom hij op Pinkpop met zijn vinger in verband speelde", aldus Tjerk Lammers (toemalig perspromo-man van WEA). Rush speelt de volgende nummers: A Passage To Bangkok, Xanadu, The Trees, Closer To The Heart, La Villa Strangiato, 2112, In The Mood en Something For Nothing.

Op 4 Juni 1966 wordt op het Light Programme van de BBC de vierhonderdste aflevering van het radioprogramma Saturday Club uitgezonden. Er zijn live-optredens van Billy Fury, Cliff Richard & The Shadows en Marianne Faithfull te beluisteren.

Eagles_ahoy_2006The Eagles geven op 4 Juni 2006 een concert in Ahoy in Rotterdam in het kader van hun Farewell One Tour. Het is voor het eerst in vijf jaar dat The Eagles weer een bezoek aan Nederland brengen. Ondanks dat de kaartjes rond de 100 euro kosten is Ahoy compleet uitverkocht. Voor de pauze spelen The Eagles vooral hun grote hits waaronder Peaceful Easy Feeling, One Of These Nights en New Kid In Town. Na de pauze is er ook ruimte voor solo-nummers van Don Henley (A Hole In The World), Glenn Frey (No More Cloudy Days) en Joe Walsh (Rocky Mountain Way). The Eagles worden tijdens deze tour begeleid door twee toetsenisten, vier blazers (The Mighty Horns), een percussionist/drummer en een gitarist. In de vierkoppige blazerssectie speelt Chris Mosterd uit Groningen. Wanneer Mosterd als laatste door Glenn Frey wordt gexc3xafntroduceerd, krijgt hij van het publiek in Rotterdam een staande ovatie.

John_hartfordJohn Hartford overlijdt op 4 Juni 2001, in een ziekenhuis in Nashville, aan de gevolgen van kanker. John Hartford wordt op 30 December 1937 in New York City geboren als John Cowan Harford. Hij wordt in de jaren zestig beroemd in Amerika door zijn medewerking aan de televisieshow The Smothers Brothers Comedy Hour. Maar het meest bekend is Hartford als componist van het nummer Gentle On My Mind. In 1967 neemt John Hartford dit nummer zelf op, maar heeft daar geen succes mee. Pas als een jaar later, in 1968, Glenn Campbell Gentle On My Mind opneemt wordt het nummer een enorm succes. Gentle On My Mind groeit uit tot een van de meest gecoverde country nummers ooit. John Hartford is 63 jaar geworden.

Op 4 Juni 1984 verschijnt Born In The USA van Bruce Springsteen. Van dit album worden zeven singles uitgebracht die alle zeven de top-tien van de Billboard Hot 100 halen. Dancing In The Dark wordt zelfs een wereldwijde nummer 1-hit. Born In The USA komt op 23 juni 1984 de Billboard-albumlijst binnen. Vanaf 7 juli 1984 staat de plaat zeven weken op de eerste plaats. In Nederland staat Born In The USA vanaf 25 Mei 1985 vijftien weken op de eerste plaats in de Album Top 100. OP Born IN The USA staan de volgende nummers: Born in the USA, Cover Me, Darlington County, Working On The Highway, Downbound Train, I'm On Fire, No Surrender, Bobby Jean, I'm Going Down, Glory Days, Dancing In The Dark en My Hometown.

Paul Gilbert, gitarist van Mr. Big, treedt op 4 Juni 1994 in het huwelijk met Christine Todd. De huwelijksplechtigheid heeft plaats in de balzaal van Disneyworld in Los Angeles, en wordt geheel in Disney-stijl voltrokken door Brother Tuck en Robin Hood. De overige leden van Mr. Big: Billy Sheehan, Pat Torpey en Eric Martin zijn bij de ceremonie aanwezig.

Ship_of_memories_van_focusOp 4 Juni 1977 komt het album Ship Of Memories van Focus binnen in de albumlijst van Billboard. Ship Of Memories is een verzamelaar met nummers die hoofdzakelijk al in 1973 zijn opgenomen: P's March, Can't Believe My Eyes, Focus 5, Out Of Vesuvius, Glider, Red Sky At Night, Spoke The Lord Creator, Crackers, Ship Of Memories en Hocus Pocus (US version). Ship Of Memories staat zeven weken in de lijst, en komt niet hoger dan een 163ste plaats. Ship Of Memories is het laatste van acht albums van Focus die de Amerikaanse hitparade hebben gehaald, waarvan Moving Waves met een 8ste plaats in 1973 de bestverkochte is geweest.

BorZowel het album, als de gelijknamige single Band On The Run van Paul McCartney & Wings worden op 4 Juni 1974 goud in Amerika. Band On The Run is op 5 December 1973 in Amerika uitgebracht Twee dagen later volgt de rest van de wereld. Het album is in September 1973 in Lagos in Nigeria opgenomen door Paul McCartney, zijn vrouw Linda en Denny Laine. De andere leden van dat moment van de groep Wings, Henry McCullough en Denny Seiwell weigeren af te reizen naar Nigeria, en stappen vervolgens uit de band van Paul McCartney. Op de hoes van Band On The Run staan, naast de drie leden van Wings, de acteurs James Coburn en Christopher Lee, de bokser John Conteh, het Britse parlementslid Clement Freud, de komiek Kenny Lynch en de televisiepresentator Michael Parkinson. Band On The Run komt op 22 December 1973 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 14 April 1973 vier weken op de eerste plaats. In totaal staat Band On The Run ruim drie jaar in de albumlijst van Billboard. Het album levert Paul McCartney ook 2 Grammy Awards op: Best Recording en Best Vocal Harmonies. Wereldwijd worden er 6 miljoen exemplaren van Band On The Run verkocht.

Elton John begint op 4 Juni 1985 een rechtszaak tegen muziekuitgever Dick James Music. De zanger/pianist eist de rechten op van de door hem geschreven liedjes uit zijn begintijd. Bovendien vraagt Elton John een schadeloosstelling van meer dan dertig miljoen pond sterling. Na zes maanden van procederen verliest Elton John de rechtszaak om de 169 nummers weer in zijn bezit te krijgen. Dick James Music wordt wel veroordeeld tot het betalen van enkele miljoenen wegens niet uitbetaalde royalties.

The Byrds staan op 4 Juni 1970 in Los Angeles in de studio om het nummer Chestnut Mare op te nemen. In Amerika wordt Chestnut Mare geen hit. In Nederland is Chestnut Mare in de week van 12 December 1970 de alarmschijf van Radio Veronica. Een week later komt de single de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de vijftiende plaats.

Capitol_recordsComponist/zanger Johnny Mercer, filmregisseur Buddy de Silva en zakenman Glen Wallichs richten op 4 Juni 1942 platenmaatschappij Capitol Records op. Twee van de eerste releases van deze platenmaatschappij worden grote hits. Dit zijn Strip Polka van Johnny Mercer en Cow Cow Boogie van Ella Mae Morse. Zes jaar later is Capitol Records de eerste platenmaatschappij die 33- en 45-toerenplaten op de markt brengt. In de jaren vijftig worden platen van o.a. Frank Sinatra, Louis Prima, Les Paul & Mary Ford en het Kingston Trio door Capitol Records uitgebracht. In de jaren zestig worden goede zaken gedaan dankzij de hits van The Beach Boys en The Beatles. Glenn Wallichs is ook de man die op het idee komt om gratis promotie singles naar discjockeys te sturen om zo zijn plaat betere bekendheid te laten krijgen.

Op 4 Juni 1973 overlijdt Murray Wilson aan de gevolgen van een hartaanval. Murray Wilson is de vader van de drie Beach Boys Brian, Dennis en Carl Wilson, en is in de begintijd van The Beach Boys hun manager en producer. In latere interviews noemen The Beach Boys hem een dictator voor zijn kinderen. Dit is xc3xa9xc3xa9n van de redenen waarom Brian Wilson weigert naar de uitvaartdienst van zijn vader te gaan. Murray Wilson is 55 jaar geworden.

Dick_daleHet vierde album van Black Eyed Peas, Monkey Business, komt op 4 Juni 2005 op een derde plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100. Monkey Business is de opvolger van het succesvolle Elephunk, waarvan er alleen al in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen exemplaren zijn verkocht. Op Monkey Business zijn gastbijdragen te horen van ondermeer James Brown (They Don't Want Music), Justin Timberlake (My Style), Cee-Lo, Q-Tip, John Legend met Talib Kweli (Like That), Jack Johnson (Gone Going) en Sting (Union). Ook de legendarische surf-gitarist Dick Dale (foto), bekend van het nummer Misirlou, wat hij samen met zijn groep de Del-Tones speelt op de soundtrack vam de film Pulp Fiction, werkt mee aan het nieuwe album Black Eyed Peas. Dick Dale is te horen in het nummer Pump It. Monkey Business zakt een week later, op 11 Juni 2005, alweer naar de zesde plaats van de Nederlandse Album Top 100.

Supertramp brengt op 4 Juni 1977 de single Give A Little Bit uit. Give A Little Bit wordt in Nederland de grootste hit voor de Engelse groep. De single bereikt de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.

Stop_in_the_name_of_love_holliesOp 4 Juni 1983 komt de single Stop In The Name Of Love van The Hollies binnen in de Billboard Hot 100. Stop In The Name Of Love, met op de B-kant Musical/Pictures zijn beide afkomstig van het album What Goes Around. Het is voor het eerst dat Graham Nash, sinds hij in 1968 The Hollies heeft verlaten, weer samenwerkt met zijn vroegere collega's Allan Clarke, Tony Hicks en Bobby Elliott. Stop In The Name Of Love bereikt de 29ste plaats in de Billboard Hot 100. What Goes Around komt op 9 Juli 1983 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een 90ste plaats als hoogste notering.

The_glamorous_lifeVanaf 4 Juni 1984 ligt de single The Glamorous Life van Sheila E. in de platenwinkel. Sheila E. is de 24-jarige dochter van percussionist Pete Escovedo. The Glamorous Life komt op 16 juni 1984 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de zevende plaats. In ons land is The Glamorous Life goed voor een tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Sheila E. toert sinds 1986 met Prince. 

In het door de Britse commerciele omroep ITV uitgezonden programma Ready Steady Go! zijn op 4 Juni 1965 ondermeer optredens te zien van The Kinks (Set Me Free), The Yardbirds (Heart Full Of Soul), de Franse groep Les Surfs, Burt Bacharach en The Rolling Stones. De Stones spelen hun nieuwe single The Last Time en de B-kant Play With Fire.

Nicky_hopkinsOp 4 Juni 1969 stapt Nicky Hopkins uit The Jeff Beck Group. De op 24 Februari 1944 geboren pianist heeft dan al een behoorlijke professionele carriere achter de rug. In 1960 begint Hopkins bij Screamin' Lord Sutch & The Savages. Vanaf 1962 speelt hij bij Cyril Davies' All Stars, tot hij in Mei 1963 wordt getroffen door een zware ziekte. Na zijn herstel anderhalf jaar later beperkt hij zijn muzikale activiteiten tot sessies voor ondermeer The Who en Kinks. Pas in 1968 vormt hij samen met Jon Mark, Alun Davies, Brian Odgers en Harvey Burns zijn eigen groep, Sweet Thursday. Hiermee neemt hij voor het Amerikaanse Tetragrammoton-label een album op. Het Tetragrammoton-label gaat echter korte tijd later failliet gaat. Einde Sweet Thursday. Dankzij zijn pianospel op het eerste album van de Jeff Beck Group krijgt hij in September 1968 van Jeff Beck de uitnodiging in zijn uit louter supersterren (Rod Stewart, Ron Wood) bestaande groep plaats te nemen. Na zijn vertrek uit The Jeff Beck Group blijft Hopkins in AMerika hangen (waar hij dan is) en speelt mee op albums van de Steve Miller Band (Your Saving Grace), Jefferson Airplane (Volunteers) en Quicksilver (Shady Grove). Met Quicksilver maakt Nicky Hopkins ook enige toernees. Hopkins' belangrijkste bijdragen zijn echter te vinden op albums van de Rolling Stones. Vanaf Their Satanic Majesties Request is hij op bijna ieder Stones-album terug te vinden. Tijdens de sessies voor Let It Bleed wordt het chaotische "Jamming With Edward" gefabriceerd. Vanaf 1971 gaat hij regelmatig met de Stones op tournee. Ook John Lennon, George Harrison en Ringo Starr maken op hun solo-albums van zijn diensten gebruik. In 1973 komt Nicky Hopkins met een solo-album, nadat hij in 1966 al eens een volledig mislukte poging daartoe heeft ondernomen; zijn briljante pianospel en de steun van ondermeer George Harrison en Mick Taylor kunnen de zwakte van de composities en zijn fragiele stem echter niet verdoezelen en zijn contract met CBS wordt niet verlengd. Zijn solocarriere mag dan mislukt zijn, als sessiepianist is hij nog steeds een klasse apart. Op 6 September 1994 overlijdt Nicky Hopkins in het St. Thomas Hospital in Nashville, aan de complicaties van een eerdere operatie. Nicky Hopkins is 50 jaar geworden.

Smokey Robinson wordt op 4 Juni 1992 aangeklaagd door Rose Ella Jones, die beweert recht te hebben op achterstallige royalties. Rose Ella Jones is een halfzuster van Smokey Robinson en heeft samen met Smokey Robinson in de jaren tachtig inderdaad enkele nummers geschreven waaronder Quiet Storm van het album A Quiet Storm uit Maart 1975.

Janis_joplin_big_brother_holding_coJanis Joplin is vanaf 4 Juni 1966 zangeres bij Big Brother & The Holding Company. Janis Joplin is een paar maanden eerder vanuit haar geboorteplaats Port Arthur in Texas naar San Francisco verhuisd. De grote doorbraak van Big Brother & The Holding Company vindt plaats in Juni 1967 op het Monterey Pop-festival. Dit succes maakt de dan 24-jarige zangeres er echter niet veel gelukkiger op. Janis Joplin begint zich over te geven aan overvloedig dranken drugsgebruik. Haar ongeremde, uitdagende podiumact maakt haar al gauw een mikpunt van de autoriteiten. Zo wordt ze op een dag vanwege vermeende obsceniteiten in de boeien geslagen en opgesloten. Eind 1968 komt het echter tot een breuk tussen Janis en de rest van de band en als ze in April 1969 voor het eerst naar Europa komt, heeft Joplin een nieuwe begeleidingsgroep: The Kozmic Blues Band met daarin ondermeer ex Big Brother-gitarist Sam Andrew. Op 4 Oktober 1970 overlijdt de 27-jarige zangeres aan een overdosis heroine in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. Twee dagen voor haar dood heeft Janis Joplin in de CBS-studio's in Hollywood de opnamen van een nieuw album afgerond. Deze sessies zijn op 4 Juli 1970 begonnen. In Februari 1971 worden deze opnamen postuum uitgebracht op haar album Pearl. De single Me And Bobby McGee wordt op 20 Januari 1971 uitgebracht, en komt op 30 Januari 1971 binnen in de Billboard Hot 100. Vanaf 20 Maart 1971 staat het door Kris Kristofferson geschreven Me And Bobby McGee twee weken op de eerste plaats.

Op 4 Juni 1986 wordt er in San Francisco het eerste van zes liefdadigheidsvoorstellingen voor Amnesty International gegeven. Belangeloos optredende artiesten zijn ondermeer Bryan Adams, Sting, U2 en Peter Gabriel.

Dennis_carolDesiree Gabrielle Dennis-Dylan wordt op 4 Juni 1986 geboren als dochter van Bob Dylan en zijn tweede vrouw Carolyn Dennis (foto). Bob Dylan heeft Carolyn Dennis in 1978 ontmoet tijdens de opnamen van zijn album Street Legal, waarop zij te horen is als één van de achtergrondzangeressen. Carolyn Dennis heeft ook meegewerkt aan albums van ondermeer Stevie Wonder en Bruce Springsteen. Desiree Gabrielle krijgt twee achternamen, zodat zij op latere leeftijd zelf kan beslissen welke naam zij wil gebruiken. UIteindelijk kiest zij voor Desiree Gabrielle Dylan en werkt tegenwoordig geregeld samen met haar vader. In Oktober 1992 gaan Bob Dylan en Carolyn Dennis, die in December 1985 met elkaar getrouwd zijn, uit elkaar.

Vanaf het zendschip Ocean 7 begint de Engelse zeezender Radio 270 op 4 Juni 1966 met haar uitzendingen. Radio 270 is erg regionaal gericht en is in het gebied rond het Engelse Scarborough één van de populairste zeezenders. Wanneer op 14 Augustus 1967 in Engeland de anti-zeezenderwet in werking treedt, staakt Radio 270 haar uitzendingen.

Op 4 Juni 1967 gaat in New York de door James Clavell geregisseerde film To Sir With Love in premiere. In To Sir With Love zijn de hoofdrollen voor Sidney Poitier (Mark Thacheray), Christian Roberts (Denham) en Lulu (Barbara Pegg). De titelsong wordt gezongen door Lulu, en staat vanaf 21 Oktober 1967 vijf weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. To Sir With Love wordt de bestverkochte single van 1967 in Amerika. In Nederland wordt To Sir With Love geen hit.

Derek Leckenby, gitarist van Herman's Hermits, overlijdt op 4 juni 1994 aan de gevolgen van kanker. Tot een maand voor zijn dood treedt Leckenby nog met Herman's Hermits op. Derek Leckenby is 51 jaar geworden.

Russian_spy_and_iOp 4 Juni 1966 komt Russian Spy And I van The Hunters op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. The Hunters komen uit Amsterdam-Oost. De groep bestaat uit sologitarist Jan Akkerman, slaggitarist Paul Hubert, basgitarist Ron Bijtelaar en drummer Sydney Wachtel. Russian Spy And I is geschreven door Jan Akkerman en de producer Casper Koelman onder de schuilnaam Javelin. Russian Spy And I, met op de B-kant het nummer Spring, bereikt de zestiende plaats. De opvolger van Russian Spy And I, Janosh komt op 24 September 1966 op veertig binnen in de Nederlandse Top 40. Een week later is Janosh, met op de B-kant When I See Babette, alweer uit de lijst verdwenen.

On_my_wordVanaf 4 Juni 1965 ligt On My Word van Cliff Richard in de platenwinkel. Cliff Richard heeft On My Word in de Verenigde Staten opgenomen. Deze 30ste single, met op de B-kant het nummer Just A Little Bit Too Late, komt op 10 Juni 1965 binnen in de Britse hitparade en bereikt de twaalfde plaats als hoogste notering. In Nederland komt On My Word niet hoger dan een 20ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 4 Juni 1966 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Jim Dale ontvangt als muzikale gasten Ken Dodd, Freddie & The Dreamers, Chris Andrews, Shirley Abicair, The Luvvers (hun zangeres Lulu heeft de groep dan inmiddels al verlaten), Tony Hazzard, Toni Caroll en Don Spencer. 

Muziek Jarige Op 4 Juni

1937: Freddy Fender (Baldemar Garza Huerta) - Zanger USA († 14 Okt. 2006)
1940: Cliff Bennett - Cliff Bennett & The Rebel Rousers Zanger
1944: Roger Ball - Average White Band Saxofoon
1945: Gordon Waller - Peter & Gordon Zanger
1950: Peter Van Hooke - Mike & The Mechanics Drums
1952: Jimmy McCulloch - Gitarist Engeland († 27 Sep. 1979)
1958: Selwyn Brown - Steel Pulse Zanger/Toetsten
1962: Steve Grimes - The Farm Gitaar
1964: Chris Kavanagh - Big Audio Dynamite Drums
1971: Stefan Lessard - Dave Matthews Band Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten