Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 5 April

Bob_the_bear_hiteOp 5 April 1981 treedt Canned Heat op in het Palamino te Los Angeles. Na afloop van het concert overlijdt mondharmonika speler en zanger Bob "The Bear" Hite, aan de gevolgen van een hartaanval. Bob Hite wordt op 26 Februari 1945 in Torrance, Californie geboren en richt in 1965 samen met Al Wilson (zang, gitaar, mondharmonika) en Henry Vestine (gitaar) de groep Canned Heat op. De zwarte bluesmuziek die hen bezighoudt (Hite verzamelt 78-toerenplaten, Wilson schrijft boekjes over Robert Pete Williams en Son House, Vestine herontdekt Skip James en Driftin' Slim), vormt de basis voor hun eigen muzikale uitingen. Behalve de oudere bluesmuziek van o.a. Tommy Johnson en Charlie Patton, speelt de jaren vijftig-muziek van Elmore James, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Big Boy Crudup e.a. een essentieele rol bij de inspiratievorming van Canned Heat. Tot 1970 blijft dit driemanschap bijeen. De groep scoort hits als On The Road Again en Going Up The Country. In 1970 verlaat Vestine Canned Heat; Harvey Mandel neemt tijdelijk zijn plaats in. In September van datzelfde jaar overlijdt Al Wilson aan een overdosis drugs. Vestine keert in 1971 tot de groep terug. Achtereenvolgens Joel Scott Hill en James Shane pogen het verlies van Wilson te doen vergeten, maar Canned Heat verdwijnt langzaam uit de belangstelling. Bob Hite is 36 jaar geworden.


Duran Duran heeft op 5 April 1978 in The Lecture Theatre van de Birmingham Polytechnic University hun allereerste optreden. Duran Duran speelt nog met Nick Bates op toetsen, Nigel Taylor op gitaar en Stephen Duffy op bas en als zanger. Een drummer heeft de groep nog niet, een drumcomputer neemt die rol over. In totaal komen er 10 mensen naar Duran Duran kijken.


Cozy_powellCozy Powell komt op zondagavond 5 April 1998 bij een auto ongeluk vlakbij Bristol om het leven. De drummer is in zijn Saab 9000 in slecht weer met hoge snelheid onderweg naar Bristol als hij tussen afslag 18 en 19 op de M4 vlak voor Bristol de macht over het stuur kwijtraakt, en vervolgens de vangrail raakt. Hij overlijdt een paar uur later in het ziekenhuis. Cozy Powell wordt op 29 December in Cirencester, Engeland geboren als Colin Flooks, en begint zijn muzikale carriere in 1965 bij The Sorcerers. Vanaf 1971 is Powell voor twee albums de drummer bij de Jeff Beck Group. Voordat hij aan een solocarriere begint vormt Poweel nog de band Bedlam. Zijn solo single Dance With The Devil bereikt een derde plaats in de UK Hitlist in 1973. Twee andere Top 20 singles zouden onder de naam Cozy Powell's Hammer nog volgen (The Man In Black en Na Na Na). In 1974 bereikt Cozy Powell het nieuws wanneer hij verschijnt in het BBC kinderprogramma Record Breakers waar hij het wereldrecord vestigd als 's werelds snelste drummer live op televisie. In 1976 voegt Cozy zich bij Ritchie Blackmore's Rainbow. Op 16 Augustus 1980 is Rainbow de hoofdact van het allereerste Monsters Of Rock Festival in Donington, Engeland. Na het succes van dit festival (wat op zijn beurt weer het succes was voor Rainbow's 1979 album Down to Earth en daarvan de singles Since You Been Gone en All Night Long), stapt Cozy samen met zanger Graham Bonnet uit Rainbow om samen te werken aan Bonnet's nieuw project genaamd Graham Bonnet & the Hooligans, met als single Night Games (1981). Vervolgens speelt Cozy in verschillende grote bands; Michael Schenker Group van 1981 tot 1982, Whitesnake van 1982 tot 1984, vervolgens met Keith Emerson en Greg Lake in 1986 als ELP&P en Gary Moore in 1989, Black Sabbath van 1989 tot 1991, en nogmaals van 1993 tot 1995. Verder heeft Powell ondermeer gewerkt met Donovan, Roger Daltrey, Jack Bruce, Jeff Beck en Gary Moore. Samen met Neil Murray (ex-lid van Cozy Powell's Hammer, Whitesnake, Gary Moore en Black Sabbath) is Cozy lid van de Brian May Band en is te horen op de albums Back To The Light en Another World. In de herfst van 1998 zouden ze weer op tournee gaan. Cozy Powell is 50 jaar geworden.


Op 5 April 1988 wordt James Brown door de politie van zijn woonplaats, Aiken, South Carolina gearresteerd voor mishandeling van zijn echtgenote, Adrienne. James Brown wordt ervan beschuldigd zijn derde vrouw te hebben geslagen met een ijzeren buis en op haar auto te hebben geschoten als zij voor hem op de vlucht slaat. De zaak komt echter nooit voor een rechter omdat Adrienne haar aanklacht van huiselijk geweld later weer intrekt.


Kurt Cobain pleegt op 5 April 1994 zelfmoord. Op vrijdag 8 April 1994 wordt de zanger/gitarist van Nirvana dood in zijn huis in Seattle aangetroffen door een elektricien die een klusje komt doen. Hij vindt het ontzielde lichaam van Cobain met een geweer en een zelfmoordbriefje naast zich.


Danny_rapp_joe_terranova_dave_whiteDanny Rapp (links), voormalig zanger van Danny & The Juniors (foto) pleegt op 5 April 1983 zelfmoord door in een hotel in Arizona zich door het hoofd te schieten. Daniel Joseph Rapp wordt op 9 Mei 1941 in Philadelphia geboren, en begint zijn carierre in 1955 met de groep The Juvenairs Twee jaar later wordt de naam veranderd in Danny & The Juniors en nemen ze het door Artie Singer, John Madara en David White geschreven nummer Do The Bop op. Een jaar later nadat de titel veranderd is in At The Hop en ze te zien geweest zijn in het programma American Bandstand scoren ze er in 1958 er een enorme hit mee. At The Hop staat vanaf 6 Januari 1958 zeven weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Na At The Hop volgen nog twee hits, Rock 'n' Roll Is Here To Stay en Twistin' USA, en ook in de jaren 60 blijft de groep singles uitbrengen, maar het succes van At The Hop wordt nooit meer geevenaard. Vanaf de jaren 70 komen Danny & The Juniors in het Golden Oldie circuit terecht, iets wat Danny Rapp nooit heeft weten te aanvaarden. Danny Rapp is 42 jaar geworden.


De AVRO heeft vanaf 5 April 1976 op Hilversum 3 elke maandag haar eigen schijf; AVRO's Radio & Televisie-Tip. De jingle is tweestemmig ingesproken door Cees van Zijtveld. De eerste AVRO's Radio & Televisie-Tip is Love Machine van The Miracles. Love Machine komt op 24 April 1976 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 30ste plaats.


Mark_st_johnOp 5 April 2007 overlijdt Mark St. John in New York aan de gevolgen van een hersenbloeding. Mark St. John wordt op 7 Februari 1956 in Hollywood, Californie geboren als Mark Leslie Norton. Mark St. John is vooral bekend doordat hij in 1984 Kiss gitarist Vinnie Vincent vervangt, en meespeelt op het Kiss album Animalize. Kort daarna krijgt hij evenwel te kampen met het Reiter's Syndrome, een vorm van reuma, wat tot gevolg heeft dat zijn hand opzwelt bij het gitaarspelen. Tijdens de daaropvolgende tournee verergerd de situatie. Mark St. John probeerd nog delen van de optredens mee te spelen, maar moet zich al snel gewonnen geven. Het restant van de tournee wordt afgemaakt door Bruce Kulick, die op 8 December 1985 uiteindelijk als vast bandlid wordt aangenomen. St. John geeft de moed echter niet op, en formeert in 1986 zijn eigen groep; White Tiger. Hij neemt in 1990 met drummer Peter Criss zelfs een demo op. Eind jaren 90 verschijnt een zelf geproduceerde cd onder de naam Mark St. John Project. Mark St. John is de tweede muzikant die bij Kiss gespeeld heeft dat overlijdt. Drummer Eric Carr (Paul Charles Caravello) is op 24 November 1991 op 41-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Mark St. John is 51 jaar geworden.


Eminem_kimberly_scottEminem vraagt op 5 April 2006 opnieuw echtscheiding aan van Kimberly Scott. In Januari 2006 zijn de Amerikaanse rapper en zijn vrouw voor de tweede keer met elkaar getrouwd. Hun eerste huwelijk is in 2001 na twee jaar ontbonden. Het vermeende verslaving aan slaapmiddelen van zijn vrouw is voor Eminem de reden om opnieuw de echtscheidings-papieren aan te vragen. De als Marshall Bruce Mathers III geboren Eminem en Kimberly Scott kennen elkaar sinds de middelbare school, en zijn samen opgegroeit in een arme buitenwijk van Detroit.Alle_13_goed_deel_8Alle 13 Goed! Deel 8 komt op 5 April 1975 op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op deze verzamel-LP staan Shirley & Company met Shame Shame Shame, Left Side met Tessie (I Love You), Nana Mouskouri met Traume Sind Sterne (Geven Voor Leven), Dennie Christian met Rosamunde, Ciska Peters met Dans Naar De Zon, Ronnie Tober met Alleen, Bonnie St. Claire & Unit Gloria met Knock On My Door, Status Quo met Down Down, Vicky Leandros met Rot Ist Die Liebe, Nico Haak & De Paniekzaaiers met Foxie Foxtrot, Cardinal Point met Arrivederci Goodbye, Sandra & Andres met Oh Nous Sommes Tres Amoureux en Barry White met You're The First The Last My Everything. Alle 13 Goed! Deel 8 is de eerste van twee LP's waarop Kiki van Oostindie op de hoes staat afgebeeld. De foto is genomen door Bart Mulder. Alle 13 Goed! Deel 8 staat vanaf 26 april 1975 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse LP Top 50. Kiki van Oostindie bereikt op 17 Januari 1976 de 7e plaats van de Nederlandse Top 40 als de helft van het duo Kiki & Pearly met het nummer Patrick Mon Cherie. Na dit succes maakt Kiki nog een paar solo platen, met niet al te veel succes. Wat wel succesvol is, is haar duet met de Belgische zanger Art Sullivan. De Belgische uitgever Jacques Verdonk steld voor aan het producers-duo van Patrick, Mon Cherie (Peter Koelewijn en Will Hoebee), om een duet op te nemen met Art Sullivan. Et Si Tu Pars wordt alarmschijf bij Veronica en staat vanaf 2 April 1977 twee weken op een 13e plaats in de Nederlandse Top 40.


Nancy_overtonOp 5 April 2009 overlijdt in Blairstown, New Jersey de Amerikaanse zangeres Nancy Overton aan de gevolgen van kanker. Nancy Swain wordt op 6 Februari 1926 geboren als Anne Swain (haar meisjes naam). Samen met haar zus Jean en twee schoolvriendinnen, Bix Brent en Pauli Skindlov, vormt zij in 1946 een muziekgroep. De groep maakt samen met orkestleider Tommy Tucker een tournee van zes maanden als de Tommy Tucker's Two Timers en neemt de plaat Maybe You'll Be There op met Tommy en zijn zanger Don Brown. Pauli Skindlov verlaat de groep en wordt vervangen door Ellie Decker (van The Meltones). Het viertal zingt vervolgens met zanger Ray Heatherton die hen de naam The Heathertones geeft. Wanneer Ellie Decker de groep verlaat om te trouwen, wordt zij vervangen door Marianne McCormick. The Heathertones worden in 1953 opgeheven. In 1954 treedt zij in het huwelijk met de jazzpianist, componist en arrangeur Hall Overton. In 1957 wenst Janet Ertel van The Chordettes niet langer op tournee te gaan, maar wel nog plaatopnames te doen. Nancy Overton wordt gevraagd om mee te doen met de live-optredens van The Chordettes tot de groep in het begin van de jaren 1960 ontbonden wordt. In het begin van de jaren '90 treedt Nancy nog wel eens op met The Chordettes. Nancy Swain 83 jaar geworden.


Genesis heeft hun eerste Nr 1 album in Engeland, als op 5 April 1980 het album Duke op de eerste plaats komt.


Joe_meekOp 5 April 1929 wordt in Newent, Gloucestershire, Robert George Meek geboren, die later bekend wordt als producer Joe Meek van ondermeer het nummer Telstar van de Tornadoes. Als kind raakt Joe Meek geinteresseerd in radio en elektronica. Als soldaat bij de Royal Air Force wordt hij radartechnicus. Later krijgt hij een baan als geluidstechnicus in de IBC Studios in Londen. Met de auteursrechten van een b-kantje van een hit van Tommy Steele, begint hij zijn eigen platenmaatschappij, Triumph. Zijn eerste Britse hit als producer is Angela Jones van Michael Cox. Zijn eerste Britse nummer 1 is Johnny Remember Me van John Leyton. Joe Meek is ook producer voor Mike Berry, die begeleid wordt door The Outlaws. Drummer Clem Cattini komt een auditie doen voor The Outlaws in 1961, maar Meek besluit met hem de kern te vormen van een nieuwe instrumentale groep, waarmee hij The Shadows wil beconcurreren. Leadgitarist Alan Caddy komt van een andere begeleidingsgroep, The Pirates, die met Johnny Kidd samenwerken. Joe Meek voegt daar zijn beschermeling, Heinz Burt, een Duitse zanger die in Southampton woont, aan toe als basgitarist. Verder zijn er nog ritmegitarist George Bellamy en orgelspeler Roger LaVerne. The Tornadoes worden eerst de begeleidingsgroep van zanger Billy Fury, maar in 1962 mogen zij van Joe Meek in zijn studio aan Caledonian Road in Noord Londen, zelf een plaat maken. Hun eerste single, Love And Fury, wordt geen hit. Hun tweede single, Telstar komt daarentegen in Engeland op 4 Oktober 1962 op nummer 1 te staan, uitgerekend op de vijfde verjaardag van de allereerste satelliet, de Russische Sputnik I. Telstar haalt ook de eerste plaats van de Amerikaanse Hot 100 in December 1962, en blijft daar drie weken staan. In Belgixc3xab haalt het nummer eveneens de top van de hitlijst, in Nederland blijft Telstar steken op de derde plaats. Joe Meek vermoord op 3 Februari 1967 zijn hospita Violet Shenton, en pleegt daarna zelfmoord. De producer zit dan diep in financiele zorgen. Ook worstelt hij met zijn homoseksualiteit. De dood van Meek is ook het einde van The Tornadoes. Bobby Rydell maakt er later ook een gezongen versie van. Dat Joe Meek uitgerekend op 3 Februari zelfmoord pleegt, de sterfdag van Buddy Holly, is geen toeval. Meek is een ontzettende bewonderaar van Buddy Holly. Joe Meek is 38 jaar geworden.


Kim_carnes_bette_davis_eyesIn Lowell, Massachusetts wordt op 5 April 1905 de latere actrice Bette Davis geboren. De actrice met de mooie, opvallende ogen overlijdt op 6 Oktober 1989. In 1981 eert de Amerikaanse zangeres Kim Carnes de actrice met de single Bette Davis Eyes. Deze single komt op 28 Maart 1981 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 16 Mei 1981 negen weken op de eerste plaats. In Nederland bereikt Bette Davis Eyes, met op de B-kant het nummer Miss You Tonight, op 13 Juni 1981 de 16e plaats als hoogste notering.


The Searchers zijn op 5 April 1964 te gast in The Ed Sullivan Show. Na The Beatles en The Dave Clark Five zijn The Searchers de derde Britse groep die optreedt in dit Amerikaanse televisie programma. The Searchers spelen de volgende nummers: Ain't That Just Like Me en Needles And Pins. Andere gasten in aflevering 786 van deze Ed Sullivan Show zijn ondermeer Franco Corelli, Dick Martin, Dan Rowan en Nipsey Russell.


Nelly_furtadol_foraTijdens een persconferentie op 5 April 2004 in Lissabon, Portugal wordt door de Europese voetbalbond UEFA bevestigt dat Forca van Nelly Furtado het officiele thema wordt van Euro 2004. De eerste wedstrijd van het Europese voetbalkampioenschap wordt gespeeld op 12 Juni 2004. Nelly Furtado zal Forca live zingen voor de bekerfinale op 4 Juli 2004. "Forca gaat over liefde voor het spel, liefde voor de sport, liefde voor het leven", licht Nelly Furtado toe. Forca is Portugees voor "Kracht" en "We gaan ervoor!". Forca komt op 19 Juni 2004 de Mega Top 50 binnen, en staat vanaf 26 Juni 2004 twee weken op de tweede plaats.


Jamesbrown_bostonEen dag na de moord op Martin Luther King, dringen de autoriteiten van Boston er op 5 April 1968 bij James Brown op aan om toestemming te geven voor een rechtstreeks televisieverslag van zijn concert in de stad. De autoriteiten hopen hiermee er voor te zorgen dat zwarte jongeren die avond thuis blijven en hun woede over de moord niet afreageren in de straten van Boston. James Brown gaat akkoord, op voorwaarde dat hij een voorschot van $60.000 krijgt ter compensatie van de gemiste recette omdat fans niet naar zijn concert komen. De Boston Garden is tijdens zijn show inderdaad slecht bezet. Slechts tweeduizend fans zijn aanwezig, het gevolg is dat het op de straten in Boston, die avond, relatief rustig blijft.


Marvin Gaye wordt op 5 April 1984 begraven op The Forest Lawn Cemetery in Los Angeles. Bij de begravenis zijn Veel Motown zangers, producers en schrijvers aanwezig, waaronder Smokey Robinson, Stevie Wonder, Quincy Jones en Berry Gordy. Marvin Gaye is op 1 April 1984 tijdens een ruzie vermoord door zijn vader. Marvin Gaye is 44 jaar geworden


Gene_pitneyOp 5 April 2006 wordt Gene Pitney 's morgens door zijn stagemanager, Mark Howes, dood aangetroffen in zijn bed in het Hilton Hotel in Cardiff, Engeland. De zanger blijkt in zijn slaap te zijn overleden aan een hartstilstand. Gene Pitney is dan juist op tournee door Groot-Brittannixc3xab. De avond voor zijn dood treedt de Amerikaanse zanger op in St. David's Hall in Cardiff. "He did a good show last night at St David's Hall and it was wonderful. I've seen him quite a few times on this tour and he was fit and well. He said it was the best tour he had done for quite a few years". aldus Mark Howes. Gene Francis Pitney wordt op 17 Februari 1941 in Hartford, Connecticut geboren en is in de jaren zestig één van de populairste zangers in de Verenigde Staten, en in Engeland zelfs één van de weinige Amerikanen die juist tijdens de Beat-boom (1963- 1965) hun grootste succes behalen. Aanvankelijk heeft Pitney slechts in zijn geboorteland succes. Zijn eerste hit daar is het door hemzelf geschreven I Wanna Love My Life Away (1961). Later neemt hij weinig eigen composities meer op; wel schrijft hij grote hits voor anderen: Hello Mary Lou voor Ricky Nelson en He's A Rebel voor The Crystals. Vanaf Love My Life volgt er in de Verenigde Staten een onafgebroken reeks hits (23 in totaal), waaronder composities van Mann/Weil (I'm Gonna Be Strong uit 1964 en Looking Through The Eyes Of Love uit 1965), Bacharach/David (Liberty Valance en Only Love Can Break A Heart uit 1962, True Love Never Runs Smooth en Twenty Four Hours From Tulsa uit 1968), Goffin/King (Every Breath I Take uit 1961), Jagger/Richards (That Girl Belongs To Yesterday uit 1964, het jaar daarvoor heeft Pitney meegespeeld op de eerste Stones-elpee) en Leiber/Stoller onder het pseudoniem Nader/Gluck Jr. (Mecca uit 1963). Vanaf 1963 is hij ook bijzonder populair in Engeland en twee van zijn grootste hits zijn daar de Randy Newman-composities Nobody Needs Your Love More Than I Do en Just One Smile (1966) en worden als de hoogtepunten van zijn repertoire beschouwd. Hoewel al zijn grote successen door anderen zijn geschreven, is Pitney altijd uit duizenden te herkennen door een soms aan Willy Alberti herinnerende tenor, waarmee hij zijn Italiaanse afkomst eer aandoet. In 1968 loopt het echter af met de hits en al zijn pogingen sindsdien om een geslaagde come-back te maken, mislukken. In de jaren zeventig ontstaat er wxc3xa9l een hernieuwde belangstelling voor Pitney's oude werk, wat resulteert in een groot aantal rereleases op verschillende labels. In 1989 bereikt Gene Pitney samen met Marc Almond voor het laatst de Nederlandse hitparade met een nieuwe versie van zijn 22 jaar oude hit Somethingxe2x80x99s Gotten Hold Of My Heart. Met een vijfde plaats is dit de grootste hit voor Gene Pitney in ons land. Gene Pitney is 65 jaar geworden.


Now_whatVanaf 5 April 2005 ligt Now What, het tweede album van Lisa Marie Presley in de platenwinkels. Op dit album wordt de dochter van Elvis Presley ondermeer begeleidt door de gitaristen Lyle Workman, Michael Lockwood, Stuart Mathis en Nick Lashley, de toetsenisten Roger Manning, Zak Rae en Eric Rosse, bassist Paul Bushnell en de drummers Joey Waronker en Matt Chamberlain. Op Now What staan de volgende nummers: Dirty Laundry, Idiot, Turned To Black, Now What, I'll Figure It Out, Turbulence, Thanx, Shine (een duet met Pink), When You Go, High Enough en Raven.


Lyla_van_oasisOp 5 April 2005 beleeft Lyla van Oasis haar wereldwijde radiopremiere. De single ligt pas vanaf 16 Mei 2005 in de platenwinkel. Lyla is de voorloper van het album Don't Believe The Truth die op 30 Mei 2005 wordt uitgebracht. Gitarist/componist Noel Gallagher zegt dat de muziek op dir zesde studio-album van Oasis anders klinkt dan fans misschien verwachten. "Lyla is the Soundtrack of our Lives doing The Who on Skol in a psychedelic city in the sky, or something!" aldus Noel Gallagher. Op Don't Believe The Truth staan de volgende nummers: Turn Up The Sun, Mucky Fingers, Lyla, Love Like A Bomb, The Importance Of Being Idle, The Meaning Of Soul, Guess God Thinks I'm Abel, Part Of The Queue, A Bell Will Ring, Let There Be Love en Keep The Dream Alive. De single Lyla staat in de week van 22 Mei 2005 op de eerste plaats van de Britse hitparade. In het nuchtere Nederland komt Lyla niet verder dan een derde plaats in de Tipparade (!).


Trui_goudHans Teeuwen ontvangt op 5 April 2004, uit handen van Jan Wolkers, een gouden plaat voor de registratie van zijn derde theaterprogramma Trui. Van Trui zijn er dan meer dan veertigduizend exemplaren verkocht, wat erg veel is voor een cabaretplaat. Trui komt op 30 September 2000 de Album Top 100 binnen, en bereikt op 21 Oktober 2000 de negende plaats als hoogste notering. Naast Hans Teeuwen is Youp van xe2x80x99t Hek de enige die tegenwoordig nog dergelijke verkoopcijfers haalt. In een reaktie laat Teeuwen weten: "Ik word een beetje angstig van al deze aandacht, ik hoop dat het snel weer overwaait. Maar ik ben wel heel erg trots en dit bewijst toch maar weer dat mensen met dunne benen grootse prestaties kunnen neerzetten. En tegen de jeugd zou ik willen zeggen: Gebruik in godsnaam niet te veel drugs!!! En als je het wel doet zorg dat je schone naalden gebruikt". Trui is de tweede gouden plaat voor Hans Teeuwen. In 2002 heeft Teeuwen een gouden plaat gekregen voor zijn CD Dat Dan Weer Wel. Deze plaat bereikt op6 Juli 2002 de tweede plaats van de Album Top 100.


Beautiful_worldOp 5 April 1996 wordt in De TV Show van Ivo Niehe het allerlaatste televisieoptreden van Take That uitgezonden. De opnamen zijn een dag eerder door de TROS gemaakt. Na het vertrek van Robbie Williams, in Juli 1995, hebben de vier overgebleven leden er snel genoeg van. In Februari 1996 maken Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald en Jason Orange in Manchester in Engeland bekend dat ze ermee stoppen. Er verschijnen alleen nog een verzamel-CD met alle grote hits en een single, How Deep Is Your Love. Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange en Mark Owen kondigen aan dat zij in 2006 een reunietournee zullen ondernemen. Robbie Williams doet echter niet mee. Ook verschijnt er nieuw repertoire van Take That. Op 3 December 2006 komt het album Beautiful World binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst, waar hij het 6 weken uithoudt. De eerste single van dit album, Patience, staat vanaf 26 November 2006 vier weken op de eerste plaats. Als opvolger van Patience wordt het nummer Shine uitgebracht. Deze single staat vanaf 4 Maart 2007 twee weken de eerste plaats in de Britse hitparade.


Tom Jones staat op 5 April 1966 in de studio om het nummer Not Responsible op te nemen. Not Responsible is geschreven door zijn manager Gordon Mills. Not Responsible wordt op 13 Mei 1966 uitgebracht, maar wordt geen hit in Engeland. In de Billboard Hot 100 komt de single op 18 Juni 1966 binnen, en bereikt een 58ste plaats.


Jane_asher_screamingOp 5 April 1946 wordt Jane Asher in Acton geboren. Zij ontmoet Paul McCartney voor de eerste keer op 18 april 1963 bij de opnamen van het BBC programma Swinging Sound 63. De actrice is ingehuurd om te gillen tijdens het optreden van The Beatles. Op eerste kerstdag 1967 schijnen zij zich te hebben verloofd. Op 20 juli 1968 zegt Jane Asher in een interview voor de Britse televisie dat haar verloving met Paul McCartney voorbij is. Paul, die bij een vriend naar het programma zit te kijken, is totaal verbaasd over de mededeling.


Cliff Richard en zijn begeleidingsgroep The Shadows brengen op 5 April 1962 een bliksembezoek aan Nederland. 's Middags worden er tv-opnamen gemaakt voor de Rudi Carrell Show. Cliff speelt een partijtje biljart in het Amsterdamse Krasnapolsky, doet een fotosessie voor een reportage in Muziek Expres en geeft 's avonds een geweldig concert in de Rotterdamse Ahoy.


Heaven_van_bryan_adamsOp 5 April 1985 wordt Heaven van Bryan Adams op single uitgebracht. Heaven is afkomstig van het album Reckless, en is eerder al verschenen op de soundtrack van A Night In Heaven, een film van regisseur John G. Avildsen en schrijver Joan Tewkesbury over mannelijke strippers met in de hoofdrol Christopher Atkins. Heaven komt op 20 April 1985 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 22 Juni 1985 twee weken op de eerste plaats. De Nederlandse zangeres Do (Dominique Rijpma van Hulst) Do wordt in 2001 door de bekende DJ Sammy gevraagd de vocalen te verzorgen op een dance-cover van Heaven. Onder de naam DJ Sammy & Yanou feat. Do brengt DJ Sammy de single wereldwijd uit. Heaven wordt in deze uitvoering wereldwijd een grote hit en bereikt de hoogste regionen van de hitlijsten in landen als Duitsland, Australie, Canada, de Benelux, de VS en Groot-Brittannie, waar het nummer zelfs de eerste plaats van de Britse dance charts bereikt. Alleen in Nederland lukt het niet, Heaven komt niet hoger dan de zestiende plaats in de Top 40. In 2003 brengt Do een candlelight versie van Heaven uit, nu wordt het wel een hit. Op 1 Maart 2003 haalt Heaven de tiende plaats in de Top 40.


Op 5 April 1965 brengen The Beach Boys het door Brian Wilson geschreven nummer Help Me Rhonda op single uit. Help Me Rhonda komt op 17 April 1965 binnen in de Billboard Hot 100 en staat vanaf 29 Mei 1965 twee weken op de eerste plaats.


Led_zeppelin_presenceVanaf 5 April 1976 ligt Presence, het nieuwe album van Led Zeppelin, in de platenwinkel. Presence, dat in een eerder stadium Thanksgiving en daarna Obelisk zou gaan heten, is in November en December 1975 opgenomen in de Musicland Studios in Munchen. Na het uitbrengen van Physical Graffiti heeft Led Zeppelin een wereldtournee voor 1975/1976 gepland staan. Doordat zanger Robert Plant op 5 Augustus 1975 een auto-ongeluk krijgt op het Griekse eiland Rhodos moet deze tournee worden uitgesteld. In de periode hierna, wanneer Plant herstellende is van het ongeluk, schrijft hij samen met Jimmy Page genoeg materiaal voor een nieuw album. Het album moet daarna in drie weken tijd worden opgenomen, omdat de Rolling Stones de studio na hen geboekt heeft voor de opnamen van het Black And Blue album. Het 7de album van Led Zeppelin komt op 24 April 1976 de Billboard-albumlijst binnen. Presence staat vanaf 1 Mei 1976 twee weken aan de top. Het is vierde album van Led Zeppelin dat de eerste plaats bereikt.


Status Quo en Gene Pitney beginnen op 5 April 1968 aan een twee-keer-op-een-avond tour in Engeland, met een optreden in The Odeon Theatre in Lewisham, Londen. Andere artiesten die aan deze tour meedoen zijn Amen Corner, Simon Dupree & The Big Sound en Don Partridge, die als enige op dat moment een hit heeft in Engeland met het nummer Rosie. Dankzij het succes van Rosie kan voormalig straatmuzikant Don Partridge nu ook eens in de theaters spelen, dan altijd maar op straat ervoor, wat hij altijd gewend was.


Monika_danneman_2Monika Danneman, vriendin van Jimi Hendrix, pleegt op 5 April 1995 in Seaford, Essex zelfmoord. Dit doet zij twee dagen nadat zij bij de rechtbank een zaak verloren heeft van een andere vriendin (Kathy Etchingham) voor de gitarist. Volgens haar is Monika Danneman verantwoordelijk voor de dood van Jimi Hendrix. Monika Danneman is de laatste vriendin van de Amerikaanse gitarist. In haar bijzijn komt de 27-jarige Jimi Hendrix op 18 September 1970, na het nemen van een overdosis, in Londen om het leven. De op 24 Juni 1945 geboren voormalig kunstschaatsster heeft Jimi Hendrix in 1969 leren kennen na een concert in Dusseldorf in West-Duitsland. Monika Danneman is 49 jaar geworden.


Layne_staley_on_the_cover_of_the_roIn zijn appartement in Seattle in de Amerikaanse staat Washington overlijdt Layne Staley op 5 April 2002 aan een overdosis. Veertien dagen later, op 19 April 2002 worden zijn stoffelijke resten, in staat van ontbinding, gevonden. Volgens het blad Billboard zijn tests nodig om de identiteit van de zanger te bevestigen "because the body has started to decompose". Layne Staley, zanger van Alice In Chains, wordt op 19 Augustus 1967 in Kirkwood, Washington geboren. Wanneer Staley twaalf jaar oud is begint hij met muziek maken op de drums. Op zijn 15de heeft hij daar echter al weer genoeg van en begint te zingen. In 1987 ontmoet Layne Staley op een feestje in Seattle gitarist Jerry Cantrell, die hem later aan Mike Starr en Sean Kinney voorsteld. Nog datzelfde jaar wordt de band Alice in Chains opgericht, met Layne als zanger, Jerry Cantrell op sologitaar, Mike Starr als bassist en Sean Kinney op drums. De groep breekt door in het Grunge genre met het albums Dirt uit 1992 en Jar Of Flies uit 1993 die beide de eerste plaats in de Billboard albumlijst halen. In 1994 begint Staley met Mike McCready (gitarist van Pearl Jam, Barrett Martin (drummer Screaming Trees en bassist 'Baker' de groep Mad Season, die slechts een abum maken. Layne Staley is 34 jaar geworden.


City Court Magistrate T. Jay Cranshaw uit Tuscon in de Amerikaanse staat Arizona herroept op 5 April 2004 een eerder vonnis, waarin Diana Ross is veroordeeld tot een celstraf van 48 uur. Hierdoor hoeft Diana Ross haar gevangenisstraf voor het rijden onder invloed niet nog eens uit te zitten. De straf heeft de zangeres, naar eigen zeggen op anderhalf uur na, al volbracht in een cel in haar woonplaats Greenwich in Connecticut. De laatste anderhalf uur is er geen vrouwelijke bewaker beschikbaar. De openbare aanklager gaat akkoord met deze lezing. Ook de rechter in Arizona heeft hier vrede mee. Hij is bereid Diana Ross deze anderhalf uur niet uitgezeten straf kwijt te schelden. Eerder heeft hij bepaald dat Diana Ross de volledige 48 uur opnieuw moet doorbrengen in een gevangenis in Arizona. "It's the right thing to do. We still don't know why there was a discrepancy. It doesn't matter. She has completed the sentence. She's done." aldus de advocaat van Diana Ross, James Nesci. Diana Ross is op 30 December 2002 gearresteerd in Tucson in Arizona, wanneer zioj met haar auto tegen het verkeer inrijdt. Na een blaascontrole blijkt dat de zangeres meer dan het dubbele van de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed heeft.


R.E.M. treedt in de St Marys Episcopal Church in Athens, Georgia op 5 April 1980 voor de allereerste keer op. Pas één jaar later verschijnt de debuutsingle van de groep - Radio Free Europe. R.E.M (Rapid Eye Movement) is door Michael Stipe (zang), Peter Buck (gitaar), Mike Mills (bas) en Bill Berry (drums) begin 1980 in Athens opgericht.


Life_after_dead_van_notorious_bigOp 5 April 1997 komt het album Life After Dead van Notorious B.I.G. op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst binnen. Binnen één week worden er bijna 700.000 exemplaren van verkocht. Notorious B.I.G. is op 9 Maart 1997, na de uitreiking van de Soul Train Music Awards in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, vermoord als plotseling vanuit een passerende auto zes tot tien schoten op hem worden gelost. Bij aankomst in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles blijkt Notorious B.I.G. reeds aan zijn verwondingen te zijn overleden. Notorious B.I.G. is 24 jaar geworden.


Mick_jagger_gewondDe veertiendaagse Europese tournee van The Rolling Stones wordt op 5 April 1966 met twee optredens in de KB Hallen in Kopenhagen, Denemarken afgesloten. Het eerste concert van deze tour is op 26 maart 1966 in de Brabanthallen in Den Bosch, waar alles relatief rustig blijft. De volgende dag gaat het al een stuk minder wanneer The Rolling Stones in Brussel in Palais Des Sports optreden. Hier heeft de politie grote moeite om tweeduizend fans onder controle te houden. Op 29 Maart 1966 worden er twee concerten gegeven in L'Olympia in Parijs. Hier worden zo'n tachtig baldadige fans door de politie gearresteerd. Tijdens één van de twee concerten die The Rolling Stones op 30 Maart 1966 in het Salle Vallier in Marseilles geven, raakt Mick Jagger gewond aan een oog als een fan een stoelleuning naar het podium gooit. De zanger moet met een diepe snijwond naar het ziekenhuis waar hij acht hechtingen krijgt. Na het een optreden in Palais D'Hivers in Lyon op 31 Maart 1966 vertrekken The Rolling Stones per vliegtuig naar Zweden waar in Stockholm in de Kungliga Tennishallen worden op 3 april 1966 twee concerten worden gegeven. De concerten in Zweden en Denemarken verkopen zonder noemenswaardige incidenten.


Op 5 April 2007 staat Ilse de Lange in de Heineken Music Hall in Amsterdam om het succes van The Great Escape te vieren. The Great Escape is op 24 Juni 2006 binnengekomen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100,  en blijft daar zeven weken staan. Het album is met, en in de studio van, Patrick Leonard in Amerika opgenomen. Leonard heeft eerder ondermeer samengewerkt met Robbie Robertson, Bryan Ferry, Julian Lennon, Jewel, Elton John en Madonna. The Great Escape bereikt op 22 Augustus 2006 de platina status in Nederland.


Nadieh_2Op 5 April 1996 overlijdt de zangeres Nadieh aan een longembolie. Zij lijdt dan al jaren aan lymfklierkanker. Nadieh (Arabisch voor 'roepster') wordt op 7 September 1958 in Den Haag als Karin Francine Ann Meis geboren. Vanaf haar elfde leert ze zichzelf gitaar spelen en ontwikkelt daarnaast haar poxc3xabtische gaven. Na onafgemaakte studies in Arabische talen en psychologie verhuist ze op 21-jarige leeftijd naar DenvBosch waar ze in een vaste band gaat spelen. Zichzelf begeleidend op gitaar brengt ze haar songsb ook solo ten gehore in folkclubs en dergelijke. Haar nummers weerspiegelen dan al haar interesse in minder gebruikelijke expressievormen en haar eigen visie op thema's als eenheid, respect en wereldvrede. In 1983 begint ze te werken aan de eerste opnamen voor het door Hans Vermeulen, Cees Buenen en haarzelf geproduceerde debuutalbum Land Of Ta, dat eind 1986 verschijnt. De van het album afkomstige Windforce 11 haalt een 23ste plaats in de Nederlandse Top 40. Land Of Ta wordt onderscheiden met de Zilveren Harp en een Edison in de categorie Pop Nederlandse Herkomst. Het bekende producersduo Stewart en Bradley James (Kiki Dee, Imagination) schrijft en produceert speciaal voor de opvolger van Land Of Ta drie songs. Nog voordat het album Company Of Folls uitkomt vertrekt Nadieh naar Japan. In Tokyo wint ze met het sferische Haifa Blue tijdens het Yamaha World Song Festival een trofee als de beste zangeres. Enkele maanden later keert ze terug naar Japan waar ze, begeleid door Japanse muzikanten, tijdens het Lake Biwa Water Festival in Kyoto optreedt voor maar liefst 12.000 personen. Terug in Nederland krijgt ze de CD-Award voor Company Of Fools. Haar laatste album On My Own uit 1994 wordt in eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Nadieh is 37 jaar geworden. In 1999 wordt postuum het album Leef Me uitgebracht. Leef Me bevat Nederlandstalig werk dat Nadieh in de periode 1993-1994 heeft opgenomen.


In het Wembley Stadium in Londen wordt op 5 April 1969 het eerste International Festival Of Country & Western Music gehouden. Optredende artiesten zijn ondermeer Loretta Lynn, George Jones, Conway Twitty en Tammy Wynette.


Op 5 April 1985 wordt door de Britse televisieomroep Channel 4 de laatste aflevering van The Tube uitgezonden. In dit twee uur durende programma zijn er live-optredens te zien van UB40, The Style Council, The Pogues, Alison Moyet, Spandau Ballet, Bronski Beat en Frankie Goes To Hollywood.Muziek Jarige Op 5 April

1928: Tony Williams - The Platters Lead Zanger († 14 Aug. 1992)
1929: Joe Meek (Robert George Meek) - Producer Engeland († 3 Feb. 1967)
1939: Ronnie White - The Miracles Zanger
1941: Dave Swarbick - Fairport Convention Viool
1942: Alan Clarke - The Hollies Zanger
1944: Christian St. Peters (Robin Peter Smith) - Zanger Engeland
1944: Nicholas Caldwell The Whispers Zanger
1948: Hans Theessink - Zanger Nederland
1950: Agnetha Faltskog - Abba Zangeres
1950: Mildred Douglas - Mai Tai Zangeres
1951: Everton Morton - The Beat
1954: Marilyn Martin - Zangeres USA
1954: Stan Ridgeway - Zanger USA
1965: Mike McCready - Pearl Jam Gitaar
1968: Paula Cole - Zangeres USA
1970: Sandro Assorgia - Van Dik Hout Toetsen/Gitaar
1973: Pharrell Williams - The Neptunes / N.E.R.D

1 opmerking:

  1. 10 years have passed since lead singer of alice in chains Layne Staley died. Visit his memorial @ http://www.respectance.com/Layne_Staley

    BeantwoordenVerwijderen