Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 27 April

BorsatowaagjeDe gemeente Alkmaar maakt op 27 April 2005 bekend dat het 'gratis' concert van Marco Borsato, op 9 Oktober 2004, de gemeente een schuld van 282.000 euro heeft opgeleverd. Het concert kost in totaal 740.000 euro, maar levert slechts 458.000 euro op. Het concert van Borsato vind plaats in het kader van de viering van 750 jaar stadsrechten voor Alkmaar. Oud-Alkmaarder Borsato wil ook een duit in het feestzakje doen en besluit een concert te geven. Voor het 'gratis' optreden moeten de Alkmaarders 7,50 euro betalen, om de kosten voor onder andere beveiliging en podiumopbouw te dekken. Het betaalmiddel voor het concert is een speciale penning waarop in relixc3xabf het gezicht van Nederlands populairste zanger is aangebracht. Volgens burgemeester Marie van Rossen zijn de kosten van het concert hoger dan de opbrengsten, omdat alles op het laatste moment moet worden geregeld. "Daardoor hadden we geen tijd te onderhandelen over de kosten", aldus de burgemeester. Doordat het feestjaar Alkmaar, exclusief het concert, bijna 100.000 euro minder kostte dan vooraf is begroot, blijft de stad inclusief het cadeautje van Borsato met een negatief saldo van 182.000 euro achter.


Op 27 April 1974 gaat het helemaal fout na afloop van het Cherry Blossom Music Festival in Richmond, Virginia. Nadat ze in het plaatstelijke stadion naar muziek hebben geluisterd van o.a. Boz Scaggs, Stories en de Steve Miller Band, gaat een deel van het publiek op de vuist met de politie, nadat die is begonnen met het oppakken van mensen voor drugs bezit. In totaal worden 76 arrestaties verricht.


Vanaf 27 April 1964 ligt In His Own Write in de Amerikaanse boekenwinkel. Dit literaire debuut van John Lennon verschijnt in een eerste oplage van negentigduizend exemplaren.


Chuck Berry staat op 27 April 1981 in de Shinjuku Koseinenkin Hall in Tokio. Berry is voor een korte tour in Japan. Twee dagen later geeft hij een concert in de Shibuya Kokaido Hall in Tokio.


Wedding_ringo_barbaraRingo Starr treedt op 27 April 1981 in het huwelijk met actrice Barbara Bach. Bij deze plechtigheid in het Marylebone Register Office in Londen zijn Ringo's goede vrienden Harry Nilsson, George Harrison en Paul McCartney aanwezig. Het huwelijk wordt gesloten door Joseph Jevons, dezelfde ambtenaar die in Maart 1969 Paul McCartney en Linda Eastman in de echt heeft verbonden. De trouwjurk van Barbara Bach is een ontwerp van David en Elizabeth Emmanuel, die ook verantwoordelijk zijn voor de bruidsjurk van prinses Diana. De drummer van The Beatles heeft Barbara Bach in Februari 1980 voor het eerst ontmoet tijdens opnamen voor de film Caveman, waarin zij beiden een hoofdrol in hebben. Het is voor beiden hun tweede huwelijk. Ringo Starr is eerder getrouwd geweest met Maureen Cox (1965-1975). Barbara Bach is tussen 1968 en 1978 getrouwd met Augusto Gregorini. Hoewel boze tongen al meteen beweerden dat het huwelijk geen stand zou houden, viert het paar dit jaar inmiddels hun 26ste huwelijksdag.


David Bowie wordt op 27 April 1976 aangehouden door douane beambtes in een trein bij de Pools/Russische grens. In zijn bagage zijn, na onderzoek, Nazi boeken en aantekeningen gevonden. Bowie verklaart dat Engeland baat zou hebben bij een fascistisch regime. Bowie laat doorschemeren dat hij zelf het leiderschap wel zou ambieeren.


Blue Oyster Cult begint op 27 April 1978 aan een twee weken durende tournee door Engeland met een optreden in Colston Hall in Bristol. In het voorprogramma staat de groep van David Sylvian, Japan. Deze groep zal een paar maanden later doorbreken met hun debuutalbum Adolescent Sex.


Vicki_sue_robinsonOp 27 April 2000 overlijdt Vicki Sue Robinson aan de gevolgen van kanker. Ze overlijdt in haar woning in Wilton, Connecticut. Vicki Sue Robinson wordt geboren op 31 Mei 1955 en is begin jaren 70 al te zien is in de oorspronkelijke Broadway produkties Hair en Jesus Christ Superstar. Vicky Sue Robinson is het meest bekend van haar Disco klassieker Turn The Beat Around uit 1976, een Amerikaanse Top 10 hit, waarmee ze in Nederland een twaalfde plaats haalt. Het nummer, geschreven door Peter Jackson en Gerry Jackson, is in 1994 opnieuw een hit in de uitvoering van Gloria Estefan. Daarna heeft zij nog kleine hitjes met Daylight en Hold Tight. Na haar Disco periode verdient Robinson de kost als zangeres van reclame jingles. Vicky Sue Robinson is 45 jaar geworden.


Tijdens hun vakantie op het eiland Fiji besluiten Keith Richard en Ron Wood op 27 April 2006 om in een palmboom te klimmen om kokosnoten te plukken. Keith Richard, de 62-jarige gitarist van The Rolling Stones valt echter uit de boom. Na het incident wordt Richards overgevlogen naar het Ascot-ziekenhuis in Auckland in Nieuw-Zeeland. Keith Richards en Ron Wood zijn  met hun gezinnen op Fiji voor een vakantie na de optredens van The Rolling Stones in Australixc3xab en Nieuw-Zeeland.


Gi_bluesElvis Presley neemt op 27 April 1960, in de RCA Studio in Hollywood vier nummers op voor de soundtrack van zijn nieuwe bioscoopfilm G.I. Blues. Behalve de titelsong zijn dit Shoppin' Around, Didja' Ever en Doin' The Best I Can, waarop Presley begeleidt wordt door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Neal Matthews Jr., bassist Ray Siegel, de drummers D.J. Fontana, Frank Bode en Bernie Mattinson, pianist Dudley Brooks en accordeonist Jimmie Haskell. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen.


WoldSinger/Songwriter Harry Chapin komt op 27 April 1974 de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer W.O.L.D. Het nummer gaat over een DJ op leeftijd die door heel Amerika trekt om aan werk te komen, terwijl zijn ex-vrouw ergens alleen is achtergebleven. It's been eight years since I left you babe, Let me tell you 'bout what's gone down. Harry Chapin komt op 38-jarige leeftijd op de Long Island Expressway in Jericho, New York, op 16 Juli 1981 om het leven bij een auto ongeluk. In 1987 krijgt hij postuum de hoge onderscheiding Medal Of Freedom van President Ronald Reagan voor zijn werk met Amerikaanse daklozen


Phil King wordt op 27 April 1972, na een ruzie over gokgeld tijdens een avondje stappen in New York vermoord. De promotieman van Blue Oyster Cult wordt drie keer door zijn hoofd geschoten. Zijn dood komt vlak voor de grote doorbraak van de hardrock-groep. De band heeft de song Hot Rails To Hell aan Phil King opgedragen. Bassist/zanger en schrijver van Hot Rails To Hell, Joe Bouchard over het nummer: "Sandy Pearlman (producer) wanted to call the song Hot Rods to Hell after an old B movie. The band said it should be Hot Rails to Hell. Hot Rails was written about a slick promoter in the early days, Phil King. He and I lived in the Dix Hills house with assorted other freaks. He first introduced me to Alice Cooper back in 1971. He booked the band when nobody else would. He was shot to death in a gambling dispute. We were on tour in Rochester, NY doing a week-long stint at a club at a gig he booked for us called The Funhouse at the time - it was mostly mostly bikers and pool players... It was a shock. I guess we never paid his commission."


The Who staat op 27 April 1968 aangekondigd als een van de gasten tijdens een speciale editie van het BBC programma Dee Time. Presentator Simon Dee brengt zijn programma live vanaf het Golden Rose Of Montreux Television Festival. Maar uitzend schema's onthullen later dat The Who nooit is geweest. Wel aanwezig zijn The Crazy World Of Arthur Brown en Fairpost Convention.


N_duivels_genoegenOp 27 April 2006 is er in De Dobber in Kortenhoef de presentatie van 'n Duivels Genoegen, het nieuwe album/theaterscript van Robert Long. De eerste exemplaren worden in ontvangst genomen door cabaretier Marc-Marie Huijbregts. 'n Duivels Genoegen is de titel van een theatershow van Robert Long die hij heeft moeten annuleren nadat hij in September 2005 wordt getroffen door een hartinfarct. Op 13 December 2006 overlijdt Robert Long op 63-jarige leeftijd aan kanker.The_verveOp 27 April 1999 maakt The Verve bekend dat ze er mee ophouden. De groep breekt in 1997 met het album Urban Rhymes en de single Bittersweet Symphony internationaal door. The Verve heeft dan al twee albums op haar naam staan, en is dan al een keer uit elkaar geweest. Na het succes van Urban Rhymes gaat het echter opnieuw mis. Na interne onenigheid is het voorgoed over, Zanger Richard Ashcroft gaat solo verder en brengt het in het verlengde van The Verve liggende album Alone With Everybody uit. Ex-Verve leden Simon Jones en Simon Tong richten de groep The Shining op en komen in 2002 met het album True Skies.


Wende_snijders_met_annie_mg_schmidtWende Snijders ontvangt op 27 April 2008 de Annie M.G. Schmidtprijs 2007 voor haar nummer De Wereld Beweegt. De uitreiking in theater Bellevue in Amsterdam wordt gepresenteerd door Hans van Willigenburg en Carolien Gehrels (Amsterdamse wethouder voor Cultuur) reikt de prijs uit aan de zangeres. De prijs, die bestaat uit een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en 3500 euro, wordt toegekend voor het beste theaterlied van het jaar. "Haar lied heeft een kop en een staart, een goede opbouw en het geeft haar volop de gelegenheid om uit te pakken", aldus de jury, die bestaat uit onder anderen Martine Bijl, Marnix Kappers en Nico Knapper. In 2007 is de prijs voor Daniel Lohues met het nummer Annelie. De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival.


Right_back_where_we_started_fromDe single Right Back Where We Started From van de Engelse zangeres Maxine Nightingale bereikt op 27 April 1976 in Amerika de gouden status. Right Back Where We Started From is op 14 Februari 1976 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt de tweede plaats steken. Het liedje is geschreven door J. Vincent Edwards, die in 1976 in Europa een grote hit heeft met Love Hit Me.


Britney_onyxOp 27 April 2004 begint in Londen het Europese gedeelte van de Onyx Hotel-tournee van Britney Spears. De zangeres laat weten dat zij een eigen reality-serie voor televisie wil produceren. De werktitel luidt OnTourage. Er is sprake van zes afleveringen. De serie heeft geen draaiboek. De programma's zullen opnamen bevatten van de Europese tournee van Britney Spears - opnamen van zowel op als achter het toneel. De opzet van OnTourage wordt omschreven als een kruising tussen The Real World van MTV en Madonna's film Truth Or Dare uit 1991. Britney Spears zou zelf de begeleidende tekst verzorgen. Af en toe neemt zij ook de digitale camera ter hand. De televisieserie moet weergeven wat haar ervaringen tijdens een tournee zijn - en hoe zij die beleeft met haar dansers en danseressen, lijfwachten en andere collega's. Het programma biedt een ongekend kijkje achter de schermen. De kosten zijn begroot op ruim 800.000 euro per aflevering.


De Black Eyed Peyes maken op 27 April 2005 bekend dat na het uitkomen van hun nieuwe album Monkey Business alle leden het solo pad opgaan. Taboo laat via de Engelse website TV.com weten dat: "Fergie heeft al een solo album uit en ik heb een Spaanse plaat die binnenkort uitkomt. Apl heeft een Philipijns album gemaakt. We hebben besloten om solo te gaan omdat we onze individuele stijlen meer naar voren willen laten komen", aldus Taboo.


Pink_floyd_bootlegOp 27 April 1975 speelt Pink Floyd de laatste van zes concerten in de Memorial Sports Arena in Los Angeles, Californie, als afsluiting van het eerste gedeelte van de Amerikaanse Wish You Were Here tour. Pink Floyd speelt de volgende nummers: Raving And Drooling, You've Got To Be Crazy, Shine On You Crazy Diamond (Parts 1-5), Have A Cigar, Shine On You Crazy Diamond (Parts 6-9) en het gehele Dark Side Of The Moon album. Toegift is het nummer Echoes. Van de concerten verschijnen verschillende shows op bootlegs, waaronder Cruel But Fair (foto) Gedurende de zes concerten in Los Angeles worden 511 fans gearresteerd door de politie. De meesten worden aangehouden wegens het bezit van marihuana. De Amerikaanse tour is begonnen op 8 April 1975, in het Pacific National Exhibition Park in Vancouver, Canada. Nadat de leden van Pink Floyd op vakantie zijn geweest wordt de tour op 7 Juni 1975 hervat met een concert in het Atlanta Stadium in Atlanta, Georgia. Het laatste concert van de Wish You Were Here tour heeft plaats in Engeland, waar Pink Floyd op 5 Juli 1975 de afsluitende act is op het Knebworth Festival in het Knebworth Park in Hertfordshire.


Puppet_on_a_stringZangeres Sandie Shaw (Sandra Goodrich) komt op 27 April 1967 op Nr 1 in de Engelse hitlijst met het nummer Puppet On A String. Op 8 April 1967 heeft Sandie er, in de Grosser Festsaal Der Wiener Hofburg in Wenen, het Eurovisie Songfestival mee gewonnen. Na There's Always Something There To Remind Me (1964) en Long Live Love (1965) is het haar derde nummer 1 hit in Engeland. In Nederland komt Puppet On A String op de dag van het Eurovisie Songfestival (8 April) binnen in de Top 40, om op 29 April op nummer 1 te komen.


Prince geeft op 27 April 1993 een verklaring uit waarin staat dat hij zich minder gaat bezighouden met het opnemen van platen. In de toekomst wil Prince zich meer gaan toeleggen op het maken van films en andere uitdagingen. Hij houdt zich wel aan de voorwaarden van zijn lopende contract met Warner Brothers. In juni 1993 verandert Prince zijn naam in The Symbol. In 1994 worden zijn platen uitgebracht als TAFKAP (The Artist Formely Known As Prince). In Mei 2000 kondigt hij aan dat hij zich weer gewoon Prince gaat noemen.


Sound_and_vision_1990_world_tourDavid Bowie begint op 27 April 1990 in de Arena in Miami, Florida aan het Amerikaanse deel van zijn Sound And Vision 1990 World Tour, die tot 29 Juli 1990 gaat duren. Daarnaast worden er in de loop van Mei en begin Juli 1990 enkele concerten in Japan en Canada gegeven. In alle steden waar David Bowie optreedt mogen fans aangeven welke liedjes zij willen horen. Zij kunnen hun verzoeknummers indienen bij lokale of regionale radiostations. De tournee eindigt op 29 September 1990 in het River Plate Stadium in Buenos Aires, Argentinie. David Bowie tijdens deze tour bijgestaan door: Adrian Belew (gitaar), Michael Hodges (drums), Erdal Kizilcay (bas) en Rick Fox (toetsen). Voordat Bowie aan deze tournee begint, maakt hij bekend dat dit zijn laatste tour zal zijn. In 1991 staat hij echter toch weer op het toneel met zijn nieuwe groep Tin Machine.


Mrs_robinsonMrs. Robinson van Simon & Garfunkel komt op 27 April 1968 de Billboard Hot 100 binnen, Het nummer is het thema van de film The Graduate in de hoofdrollen Dustin Hoffman als Benjamin Braddock en Anne Bancroft als Mrs. Robinson. De single staat vanaf 1 Juni 1968 drie weken op de eerste plaats, en is na The Sounds Of Silence de tweede nummer 1-hit in Amerika voor Simon & Garfunkel.


Omdat er te weinig wordt geboden, worden op 27 April 2000 de dagboeken van Brian Epstein bij een veiling van Christie's in Londen teruggetrokken. De dagboeken zijn eigendom van Bryan Barrett, die in de jaren zestig de chauffeur en lijfwacht van de manager van The Beatles is.


Op 27 April 1994 wordt in San Francisco de legendarische Fillmore West heropend. Op de eerste openingsavond zijn er ondermeer optredens van David Lindley, The Smashing Pumpkins en Ry Cooder.


Al_hirtAl Hirt overlijdt op 27 April 1999 aan de gevolgen van een leveraandoening. Eerder is de trompettist in Maart 1999 al getroffen door een beroerte en sinds 1998 is Al Hirt aan een rolstoel gekluisterd door een aandoening aan één van zijn knieen. Al Hirt wordt op 7 November 1922 in New Orleans, Louisiana geboren als Alois Maxwell Hirt, en begint zijn muzikale loopbaan in de jaren veertig bij de orkesten van Benny Goodman en Tommy en Jimmy Dorsey. In de jaren zestig heeft hij grote hits met Sugar Lips en Java. Al Hirt heeft meer dan vijfenvijftig albums op zijn naam staan. In 1987 speelt Al Hirt een speciale solo-versie van Ave Maria voor Paus Johannes Paulus de tweede, wanneer deze in New Orleans is voor een bezoek. Het is volgens Hirt zijn belangrijkste optreden in zijn leven. Al Hirt is 76 jaar geworden.


Last Night Was Made For Love van Billy Fury ligt vanaf 27 April 1962 in de platenwinkels. Billy Fury heeft de single op 30 Maart 1962 in Londen opgenomen. Last Night Was Made For Love komt op 3 Mei 1962 de Engelse hitparade binnen en haalt de vierde plaats.


Lucky_lips_cliff_richardOp 27 April 1963 verschijnt Lucky Lips, de nieuwe single van Cliff Richard. De single komt op 9 Mei 1963 de Engelse hitparade binnen, en haalt de vierde plaats. Lucky Lipps is geschreven door Jerry Leiber en Mike Stoller, en wordt door de soulzangeres Ruth Brown voor het eerst op de plaat gezet. Een paar maanden later neemt Gale Storm de eerste blanke cover van Lucky Lips op.


The Everly Brothers zijn op 27 April 1958 te gast in The Ed Sullivan Show. Don en Phil Everly spelen tijdens dit zevende bezoek aan het populaire programma het nummer All I Have To Do Is Dream. Andere gasten in deze aflevering van The Ed Sullivan Show zijn de Franse zangeres Patachou, Sal Mineo, Georgia Gibbs, Art & Dotty Todd en Teresa Brewer.


Op 27 April 1999 zijn de leden van REM, Michael Stipe, Peter Buck en Mike Mills, te gast in de televisieserie Party Of Five op FOX. In deze aflevering bezoeken Claudia (een rol van Lacey Shabert) en haar vriendje Cody (Chad Todhunter) een optreden de uit Athens, Georgia afkomstige groep.


Frank_ashton_mariska_van_kolck_let_Op 27 April 1986 wordt door de KRO de finale van De Hennie Huisman Soundmix-Playbackshow op televisie uitgezonden. De uit vijfentwintig vakmensen bestaande jury (televisie-regisseurs, muziekjournalisten, managers en discjockeys) kiest bij de de Soundmixers de Tilburgse zanger Frank Asthon als Tony Christie als winnaar. De als Frans Biezen geboren zanger heeft dan net een Top 40 hit op zijn naam. I Still Remember The Good Times heeft op 15 Maart 1986 een 18e plaats in de Nederlandse Top 40 bereikt. In 1987 heeft Frank Ashton zijn grootste hit met het samen met Mariska van Kolck gezongen Let Your Sun Shine, dat op 12 September 1987 een derde plaats beeikt als hoogste notering. Opvallend is verder de deelname van Jan Abbing, een goede vriend van Hennie Huisman en mede-bedenker van De Playbackshow. Jan Abbing treedt op als Barry Manilow, en eindigt met zijn vertolking van Mandy op de laatste plaats. Zestien jaar later wordt de door RTL4 uitgezonden finale van De Soundmixshow op 27 April 2002 onderbroken voor een lijsttrekkersdebat n.a.v. de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hennie Huisman roept tussen de debatten door de kijkers op te stemmen op kandidaten van De Soundmixshow. De twintigjarige Valerie Dwarkasing is de winnaar van De Soundmixshow, met haar imitatie van Alicia Keys met Fallin'. De achttienjarige Tinus Kattenberg wordt tweede als Rene Froger. Zowel van Dwarkasing als van Kattyenberg wordt niets meer vernomen.


In de Zweedse hoofdstad Stockholm treedt Per Herry op 27 April 1985 in het huwelijk met zijn vriendin Eva-Linda. De zanger van The Herreys en zijn vrouw krijgen vijf zonen (Sebastian, Joel, Benjamin, Christoffer en Hannes Maximiliam). Met zijn broers Richard en Louis wint Per Herrey in 1984 voor Zweden de internationale finale van het Eurovisie Songfestival met Diggi-Loo Diggy-Ley.


Oasis speelt op 27 April 1996 de eerste van twee Thank You Fans shows in Manchester's Main Road Football Club. de 80.000 beschikbare kaartjes waren in enkele uren uitverkocht.


Op 27 April 1993 wordt in New York een benefietconcert gegeven door Rod Stewart, Elton John, Aretha Franklin, Smokey Robinson, Bonnie Raitt en Gloria Estefan. De opbrengst, 225.000 dollar, is bestemd voor aids-patienten. Een televisie-registratie van dit concert wordt twee weken later door de omroep FOX uitgezonden.


De_band_de_zanger_het_meisjeDe Band De Zanger & Het Meisje van Rob de Nijs komt op 27 April 1996 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en bereikt een vierde plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Geef Niet Op, Het Meisje De Zanger & De Band, Een Gelukkig Mens, In De Verleiding, Banger Hart, Harley Song, De Donder Rolt, Lucinde, Backstage Blues, Geschreven In De Wind, Ik Kom Eraan, De Tijd Staat Stil en Banger Hart (remix). Banger Hart, geschreven door Ellert Driessen en Belinda Meuldijk, wordt op single uitgebracht. Deze single komt op 27 Juli 1996 op nummer 36 binnen in de Nederlandse Top 40, en staat vanaf 21 September 1995 vijf weken op de eerste plaats. In zijn 34-jarige carriere als professioneel zanger is Banger Hart de eerste nummer 1-notering voor Rob de Nijs.


Brian_matthewBrian Matthew presenteert op 27 April 1963 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Dickie Valentine, Jet Harris & Tony Meehan, The King Brothers, Gene Vincent, Tommy Roe, The Mike Cotton Jazzmen, Grazina en Billy J. Kramer & The Dakotas. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Muziek Jarige Op 27 April
1947: Ann Peebles -Soul Zangeres USA
1947: Gordon Haskell - King Crimson Zanger
1947: Peter Ham - Badfinger Zanger / Gitaar († 23 April 1975)
1948: Kate Pierson - The B-52's Zangeres
1949: Clive Taylor - Amen Corner Bas
1949: Herb Murrell - The Stylistics Zanger
1951: Paul (Ace) Frehley - Kiss Gitaar
1953: Joost Witte - Toontje Lager Drums
1959: Marco Pirroni - Adam & The Ants Gitaar
1959: Sheena Easton (Sheena Shirkey Orr) - Zangeres Schotland
1969: Mica Paris (Michelle Wallen) - Zangeres Engeland
1972: Bob Coombes - Supergrass Toetsen
1984: Yonah Higgins - Cleopatra Zangeres
1984: Eva Simons - Raffish Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten