Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 apr. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 April

Bill_haley_the_cometsOp 12 April 1954 nemen Bill Haley & The Comets, in de Pythian Temple studio in New York, twee nummers op voor de eerste single van de groep op Decca Records. Twaalf dagen eerder zijn ze met het label in zee gegaan, omdat hun contract met Essex afloopt. Het is een forse ommekeer voor de groep, die voorheen onder verschillende namen hoofdzakelijk countrymuziek heeft gespeeld. De single Thirteen Women haalt de hitparade echter niet. De gelijktijdig opgenomen B-kant, een oud nummer van Sonny Dae & His Knights, getiteld Rock Around The Clock krijgt een jaar later evenwel een onverwachte herkansing wanneer het nummer wordt gebruikt in de controversiele film Blackboard Jungle. Het nummer, geschreven door Jimmy De Knight en Max Freedman, wordt vervolgens opnieuw uitgebracht. (We're Gonna) Rock Around The Clock komt op 14 Mei 1955 opnieuw de Billboard Top 40 binnen, en staat vanaf 9 juli 1955 acht weken op de eerste plaats. De single gaat de geschiedenis in als het eerste echte rock & roll nummer. Wereldwijd worden er ruim 25 miljoen exemplaren van Rock Around The Clock verkocht.


Tom Jones wordt op 12 April 1966 in het ziekenhuis opgenomen. Bij de zanger uit Wales worden de amandelen verwijderd. Boze geruchten zeggen echter dat Tom Jones zijn neus mooier laat maken.


Bruce_springsteen_mtv_unpluggedBruce Springsteen brengt op 12 April 1993 het album MTV (Un)Plugged uit. De show is op 11 November 1992 voor het eerst op MTV uitgezonden. Bruce Springsteen wordt begeleid door zijn vrouw Patti Scialfa (zang/gitaar), Shane Fontayne (gitaar), Zachery Alford (drums), Crystal Talifero (gitaar/zang/percussie), Tommy Sims (bas), Roy Bittan (toetsen), Gia Ciambotti (achtergrondzang), Carol Dennis (achtergrondzang), Cleopatra Kennedy (achtergrondzamg), Bobby King (achtergrondzang) en Angel Rogers (achtergrondzang). Bruce Springsteen (Un)Plugged komt op 24 April 1993 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een 5de plaats. Op 9 November 2004 wordt het optreden ook op DVD uitgebracht, dan aangevuld met drie bonus tracks die niet in de orginele uitzending te zien zijn geweest: Living Proof, If I Should Fall; Behind en Roll Of The Dice.


Op 12 April 1957 staat Brenda Lee in een platenstudio in Nashville, Tennessee om drie nieuwe nummers op te nemen; Dynamite, One Teenager To en Ain't That Love. Op Dynamite zorgen The Anita Kerr Singers voor de achtergrondzang. Dynamite komt op 15 Juli 1957 binnen in de Billboard Top 100, en bereikt een 72ste plaats als hoogste notering.


De film That'll Be The Day gaat op 12 April 1973 in het ABC Theatre in Londen in premiere. De film is een vette knipoog naar Buddy Holly en de jaren vijftig. De hoofdrollen worden gespeeld door David Essex, Billy Fury, Keith Moon, Dave Edmunds en Ringo Starr. That'll Be The Day wordt geregisseerd door Claude Whatham.


Jan_berryOp 12 April 1966 knalt Jan Berry (links), van het duo Jan & Dean (foto), op Whittier Boulevard in Los Angeles met zijn Corvette Stingray achter op een geparkeerde vrachtwagen. Het ongeval vindt plaats op loopafstand van de plek waarover Jan & Dean in 1964 zingen in hun Amerikaanse top 10 hit Dead Man's Curve. Het leven van de zanger hangt aan een zijden draadje, hij wordt met ernstig hersenletsel uit het wrak bevrijd. Jan Berry ligt weken lang, volledig verlamd, in coma in het UCLA Medical Center. Door het ongeval, waar Berry permanent uiteindelijk een gedeeltelijke verlamming en een spraakgebrek aan overhoudt, komt er een abrupt einde aan het populaire duo, dat sinds 1959 met 24 singles de Billboard top 100 haalde. Het levensverhaal van Jan & Dean wordt in 1978 verteld in de biografische televisiefilm Dead Man's Curve. Nadat deze film op de Nederlandse televisie is uitgezonden, komt Surf City uit 1963 op 25 augustus 1979 de Nederlandse Top 40 binnen. De single haalt de derde plaats. Jan Berry overlijdt op 26 Maart 2004 in Los Angeles op 62-jarige leeftijf aan de gevolgen van een beroerte.


David Bowie maakt op 12 April 1975 voor de tweede keer in zijn carriere bekend dat hij ermee stopt. Tijdens de persconferentie zegt hij: "I've rocked my roll. It's a boring dead end, there will be no more rock 'n' roll records from me". In Augustus van hetzelfde jaar beginnen in Philadelphia in de Sigma Sound Studios de opnames voor het album Young Americans.


De uitreiking van de Australische MTV Awards, op 12 April 2006 in de Superdome in Sydney, wordt gepresenteerd door Ashlee Simpson. Zij maakt hiermee haar televisiedebuut als presentatrice. Ook sleept de 21-jarige zangeres zelf twee onderscheidingen in de wacht. Ashlee Simpson krijgt twee MTV Awards voor Beste Popvideo en voor Beste Artieste.


Sonny_bono_burgemeester_palm_springOp 12 April 1988 wordt Sonny Bono, zanger van het duo Sonny & Cher, gekozen tot burgemeester van Palm Springs, Californie. Hij heeft zich spontaan verkiesbaar gesteld, uit frustratie over de bureaucratie in de gemeente wanneer de verbouwing van zijn Italiaans restaurant ernstige vertraging oploopt door het uitblijven van de benodigde bouwvergunning. Het is het begin van een politieke loopbaan die hem uiteindelijk, in 1994, een Republikeinse zetel in het Amerikaanse congres oplevert. Een paar maanden eerder heeft Sonny's oude partner, Cher, haar carriere nieuw leven ingeblazen met de top 10 hit I Found Someone.


The_skidmarksDe Amsterdamse band The Skidmarks maken op 12 April 2005 bekend dat ze ermee stoppen. De punk rock 'n roll band speelt nog tot Augustus 2005, maar dan is het definitief einde oefening. De bandleden gaan niet met ruzie uit elkaar maar laten weten dat ze het na tien jaar wel welletjes vinden. The Skidmarks worden in 1995 opgericht en bestaan uit Ernst Jonkman (basgitaar), Jeroen Mesker (zang), Maarten van Essen (gitaar, zang, orgel), Peter van Rijn (drums) en Sander Borst (gitaar, zang). In totaal maakt de band drie albums: Come And Get It (2002), Annual White Trash Barbecue (2003) en Till The Last One's Gone uit 2004. In November 2005 maken Sander Borst, Maarten van Essen, Ernst Jonkman en Peter van Rijn een doorstart onder de naam Check 1-2.


Chubby_checker_rina_loddersOp 12 April 1964 treedt Chubby Checker, in de Lutherse kerk in Pennsauken, New Jersey, in het huwelijk met de Nederlandse Rina Lodders, een dochter van een Haarlemse groentenboer. Rina Lodders is in 1962 gekozen tot Miss World. In November 1963 heeft Chubby Checker een hit met het nummer Loddy Lo dat hij speciaal voor haar geschreven heeft. Chubby en Rina Checker hebben twee dochters die als fotomodel hun brood verdienen, en zijn nog steeds met elkaar getrouwd.


Pete_townshendPete Townshend geeft op 12 April 1974 voor het eerst een solo-optreden. De gitarist van The Who staat in The Roundhouse, Chalk Farm in Noord London, voor een liefdadigheidsconcert, waarvan de opbrengst bestemd is voor The Camden Square Community Play Centre. Het optreden bevat naast enkele Who nummers (The Seeker, Substitute, Pinball Wizard en My Generation) ook enkele opvallende covers, waaronder If I Were A Carpenter (Tim Hardin), Corinna Corinna (Bob Dylan), Girl From THe North (trad.) en No Face No Name No Number (Traffic). Naast Pete Townshend wordt er ook opgetreden door Tim Hardin, Coast Road Drive en de groep Byzantium. Halverwege de show wordt Pete Townshend zo kwaad op iemand uit het publiek die constant de show loopt te verstoren, dat hij van het podium afspringt en de man een paar rake klappen geeft. Het concert gaat daarna zonder verdere incidenten verder.


MickeythomasOp 12 April 1979 wordt bekendgemaakt dat Mickey Thomas de nieuwe zanger is van Jefferson Starship. Thomas is daarmee de opvolger van Marty Balin. Mickey Thomas is eerder al te horen geweest op de single Fooled Around And Fell In Love, van gitarist Elvin Bishop uit 1976. Deze single haalt op 10 Maart 1976 een achtste plaats in de Nederlandse Top 40.


Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, arriveert op 12 April 1985 op Schiphol. Best is in Nederland voor de zesde Internationale Beatles-dag die een dag later, op 13 April 1985, door Beatles Unlimited in de Clauszaal van het Groothandels-gebouw in Rotterdam wordt georganiseerd


Mariah_carey_met_haar_producer_jermMariah Carey geeft op 12 April 2005 op Times Square in New York een gratis concert. Het optreden wordt tussen acht en negen uur plaatselijke tijd rechtstreeks uitgezonden in het televisieprogramma Good Morning America van de Amerikaanse omroep ABC, en is ter gelegenheid van het verschijnen van haar nieuwe album The Emancipation Of Mimi. De 44 Street is, van 6th Avenue tot Broadway, voor deze gelegenheid afgesloten. Mariah Carey zingt vijf nummers, waaronder de twee singles It's Like That en We Belong Together. Beide nummers heeft Mariah Carey geschreven met haar producer Jermaine Dupri. Drie van de vijf nummers zijn live op televisie te zien. De overige twee worden later die week uitgezonden. The Emancipation Of Mimi wordt aangekondigd als "The Return Of The Voice". Mariah Carey zegt zelf dat haar stem er altijd al is geweest. "Maar eerlijk is eerlijk... ik weet dat mijn stem in jaren niet zo goed heeft geklonken." The Emancipation Of Mimi is het tiende studio-album van Mariah Carey, en is de opvolger van Charmbracelet uit 2002. The Emancipation Of Mimi komt op 30 April 2005 binnen op de eerste plaats van de albumlijst van Billboard. Een week later zakt het album, maar vanaf 18 Juni 2005 staat The Emancipation Of Mini opnieuw op de eerste plaats, dan voor twee weken.


I_still_havent_found_what_im_lookinNa afloop van hun allereerste concert in Las Vegas gaat U2 op 12 April 1987 de straat op in het centrum van Las Vegas video-opnamen te maken voor een clip bij hun nieuwe single, I Still Haven't Found What I'm Looking For. Een onverwachte en late keus. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat Red Hill Mining Town de tweede single wordt van het album THe Joshua Tree. U2 is echter niet tevreden over de videoclip die, drie maanden eerder, bij dit nummer gemaakt is. Ook heeft hij Red Hill Mining Town onvoldoende kunnen repeteren tijdens de voorbereidingen van de Joshua Tree, en om die reden wordt Red Hill Mining Town geen single.


Four_way_street_van_crosby_stills_nOp 12 April 1971 wordt het live album Four Way Street van Crosby Stills Nash & Young in Amerika al goud in de voorverkoop. Het dubbelalbum komt op 24 April 1971 de Billboard albumlijst binnen, en haalt in de week van 15 Mei 1971 de eerste plaats. De opnames voor het album zijn ondermeer gemaakt in The Fillmore East in New York, The Chicago Auditorium in Chicago en The Forum in Los Angeles tijdens de zomertour van CSN&Y. Het viertal wordt bijgestaan door drummer Johnny Barbato en bassist Calvin Samuels. In Nederland komt Four Way Street op 8 Mei 1971 op een negende plaats de albumlijst binnen, waar het 6 weken blijft staan.


Twee DJ's van het radiostation KLOS in Los Angeles vragen op 12 April 1989 zich op de 39ste verjaardag van David Cassidy af wat er in hemelsnaam van hem geworden is. De zanger zit op dat moment thuis te luisteren, en belt de studio. De DJ's vragen of hij zin heeft om langs te komen om in de uitzending zijn verhaal te doen. Eenmaal in de studio speelt David Cassidy live drie nummers, en krijgt vervolgens van een platenmaatschappij een nieuw contract aangeboden.


Gene_pitneyDe op 5 April 2006 in zijn slaap overleden Gene Pitney wordt op 12 April 2006 in Hartford in de Amerikaanse staat Connecticut op het Somers Centre Cemetery onder belangstelling van driehonderd familieleden, vrienden en fans begraven. Tijdens de dienst wordt Gene Pitney herdacht als een wereldreiziger die altijd graag naar zijn woonplaats terugkeert om bij zijn vrouw Lynne Gayton en hun drie zoons te zijn. Gene Pitney en Lynne Gayton zijn in 1967 met elkaar getrouwd. Zij hebben elkaar op de middelbare  school leren kennen. Gene Pitney is 65 jaar geworden.


Lecil_travis_martinOp 12 April 1999 overlijdt de voormalige radio discjockey Lecil Travis Martin in Branson, Missouri, aan de gevolgen van leukemie. Lecil Travis Martin wordt op 1 September 1931 geboren en wordt onder de naam Boxcar Willie als countryzanger in het midden van de jaren zeventig erg populair in Engeland. In het begin van de jaren tachtig breekt hij ook door in Amerika. Lecil Travis Martin is het 60ste lid van de Grand Ole Opry, en is daarvoor speciaal voorgedragen door Roy Acuff. Ook is hij opgenomen in de Country Music Hall Of Fame. Boxcar Willie is 67 jaar geworden.


Heather Mills ontvangt op 12 April 2000 een schadevergoeding van £200.000 als onderdeel van een minnelijke schikking naar aanleiding van een zwaar ongeluk in Augustus 1993, dat een einde maakte aan haar succesvolle loopbaan als fotomodel. Ze loopt zware verwondingen op en verliest haar linkerbeen vanaf haar knie, wanneer een motoragent haar in Londen aanrijdt terwijl zij de weg oversteekt. Op 11 Juni 2002 treedt Heather Mills in het huwelijk met Paul McCartney.


Rubin_zeke_zarchyOp 12 April 2009 overlijdt in het Kaiser Permanente Hospital in Irvine, Californie, de Amerikaanse jazztrompettist Rubin 'Zeke' Zarchy (op  foto samen met Louis Armstrong)aan de gevolgen van een longontsteking. Zeke Zarchy wordt op 12 Juni 1915 in New York geboren. In 1934 wordt hij lid van het orkest van Joe Haymes. Vervolgens speelt hij in 1936 met Benny Goodman en in 1937 met Artie Shaw. Van 1937 tot 1942 speelt Zarchy met de bands van Red Norvo, Bob Crosby, Mildred Bailey, Frank Sinatra, Helen Ward, Judy Garland, Tommy Dorsey en Ella Fitzgerald. Zijn trompetspel is ondermeer te horen op klassieke opnames als Benny Goodmans Bugle Call Rag, Glenn Millers Moonlight Cocktails en Bob Crosby's South Rampart Street Parade. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is Zarchy de eerste muzikant die door Glenn Miller wordt uitgekozen voor wat later uitgroeit tot de bekende Army Air Force Band. Na de oorlog vraagt Frank Sinatra aan Zarchy om naar Los Angeles te verhuizen om er studiomuzikant te worden. Zarchy speelt er op de platen van honderden zangers, waaronder Louis Armstrong, Tony Bennett, Dinah Shore en The Mills Brothers. Zijn trompetspel is ook te beluisteren in vele klassieke Hollywood-films, als West Side Story, Dr. Zhivago en The Glenn Miller Story. In de jaren 60 en 70 speelt Zarchy veel voor televisie (ondermeer de The Smothers Brothers Comedy Hour, The Danny Kaye Show en The Jonathan Winters Show). Later maakt Zarchy verschillende tournees in Europa, Latijns-Amerika en Australixc3xab en Japan. Zeke Zarchy is 93 jaar geworden.


Muse_royal_albert_hallMuse geeft op 12 April 2008 een benefietconcert in de Royal Albert Hall in Londen. Met het optreden wil de rockband geld ophalen voor jonge mensen met kanker. Muse heeft zich voorgenomen in 2008 rust te nemen na een overvol 2007 en daarom geen concerten te doen. Volgens zanger Matt Bellamy heeft de band echter altijd tijd voor enkele exclusieve optredens, waaronder dus één van de Teenage Cancer Trust-concerten. De concerten zijn een initiatief van Who-zanger Roger Daltrey en worden dit jaar voor de achtste keer gehouden. Groepen als Oasis, Coldplay en Keane gaven eerder al concerten tijdens de benefietconcertreeks.


Shake_rattle_and_roll_van_big_joe_tShake Rattle And Roll van Big Joe Turner wordt op 12 April 1954 uitgebracht. Het door Jesse Stone (onder zijn pseudoniem Charles Calhoun) geschreven nummer komt op 14 Augustus 1954 de Billboard Top 40 binnen, en haalt de 22ste plaats. Big Joe Turner is net even eerder met het opnemen van het nummer dan Bill Haley. De versie van Bill Haley & His Comets komt op 21 Augustus 1954 de hitparade binnen en komt tot een zevende plaats. De titel Shake Rattle And Roll is kaartersjargon. In de tekst van Big Joe Turner wordt dit echter omgezet naar slaapkamerperikelen: "Get outta that bed and wash your face and hands". De tekst van de versie van Bill Haley heeft de keuken als plaats van handeling: "Get outta that kitchen and rattle those pots and pans". Verder in het nummer heeft Big Joe Turner het over "Well you wear low dresses, the sun comes shining through. I can't believe my eyes that all of this belongs to you". Bij Bill Haley is dat al een stuk braver: "You wear those dresses, your hair done up so nice". John Lee Hooker neemt in 1956 een coverversie op van Shake Rattle And Roll onder de naam Shake Holler And Run. En Billy The Kid Emerson in hetzelfde jaar als Move Baby Move. Ook Elvis Presley neemt het nummer op. In 1956 in in zijn versie de regel "I'm like a one-eyed-cat in a seafood store" nog steeds niet achterhaald door de censuur.


The Beatles worden op 12 April 1990 meer dan wereldberoemd. Het Astronomical Union's Minor Planet Centre maakt bekend dat de pas ontdekte sterren nr. 4147, 4148, 4149 en 4150 voortaan door het leven gaan als Lennon, McCartney, Harrison en Starr.


Bo_diddleyOp 12 April 2000 begint Bo Diddley in New York een rechtszaak tegen Nike omdat het bedrijf zijn naam en afbeelding zonder toestemming zou gebruiken. Van 1989 tot 1991 heeft Diddley meegewerkt aan een reklame campagne van het schoenenmerk, waarbij zijn afbeeling en de slogan You Don't Know Diddley worden gebruikt. Hoewel het contract in 1991 is afgelopen begint Nike in 1999 een T-shirt op de markt te brengen met daarop weer de slogan en een foto van Diddley. Volgens de zanger gebeurd dat zonder zijn toestemming. Hij eist een schadevergoeding van een half miljoen dollar. Het is overigens niet de eerste keer dat Nike in opspraak komt wegens een copyright-schending. In Juli 1987 begint Apple Records ook al een rechtszaak tegen het bedrijf omdat ze zonder toestemming het Beatles nummer Revolution in een commercial hebben gebruikt.


Stephen Borovini, drummer van The Fun Lovin'Criminals wordt tijdens een tour door Engeland op 12 April 1997 opgepakt door de politie. Hij wordt ervan verdacht obscene telefoontjes te hebben gepleegd met vrouwen die, in Leeds, in sportscholen werken. Na een ernstige waarschuwing kan de drummer weer vertrekken.


Geri Halliwell laat op 12 April 2007 weten dat zij een zesdelige reeks kinderboeken gaat schrijven over een heldin van negen jaar. De Spice Girl doet deze uitspraak in een interview met het Britse persbureau Reuters. Halliwell treedt hiermee in de voetsporen van Madonna en Kylie Minogue. Geri Halliwell zegt op het idee gekomen te zijn toen zij in 2005 in verwachting was van haar dochter Bluebell Madonna.


SwitchHet album Switch van Golden Earring komt op 12 April 1975 de Billboard albumlijst binnen. Switch komt niet verder dan een 108ste plek. Op Switch staan ondermeer Love Is A Rodeo, The Switch, Daddy's Gonna Save My Soul en de hitsingle Kill Me (Ce Soir). Switch is het eerste album waarop Robert Jan Stips als toetsenist meespeelt. Hij is sinds Oktober 1974 lid van Golden Earring. Vandaar ook de titel Switch. "Switch, de naam zegt het al. Iets heel anders, het was heel ambitieus wat we deden, met Robert-Jan erbij. We wilden de andere kant van de Earring laten zien. Eigenlijk was het een miskleun en hadden we moeten doorbeuken. Nog twee platen die net zo succesvol waren als Moontan en we hadden voorgoed gevestigd geweest". aldus Barry Hay. George Kooymans is achteraf ook niet echt te spreken over de opvolger van het succesalbum Moontan: "Niet slim, om zo'n totaal andere plaat uit te brengen dean Moontan. Maar in die tijd hadden we de wijsheid in pacht (dachten we). De artistieke drang was niet tegen te houden. Switch is geen dierbare plaat voor mij. Tijdens de opname klikten er dingen niet. Kill Me (Ce Soir) is ok, maar Troubles And Hassles en Daddy's Gonna Save My Soul vind ik achteraf maar matige nummers", aldus Kooymans. In Nederland staat Switch op 12 April 1975 op een derde plek als hoogste positie.


Op 12 April 2000 begint Metallica een rechtszaak tegen het uitwisselingsprogramma Napster. Ook tegen de Universiteiten van Zuid-Californixc3xab, Yale en Indiana worden stappen ondernomen. Volgens Metallica is het auteursrecht van de groep geschonden en is er digitale audio onwettig verhandeld waardoor de groep aanzienlijke inkomsten misloopt.


The_5th_dimension_aquarius_let_the_The 5th Dimension komt op 12 April 1969 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Aquarius / Let The Sunshine In, en blijft daar de komende 6 weken staan. Het nummer is afkomstig uit de musical Hair en wordt al gauw het volkslied voor de jongeren die hun haar laten groeien en zich verzetten tegen de Amerikaanse regering. Nog drie nummers uit Hair worden in 1969 grote hits. Good Morning Starshine opgenomen door Oliver, Easy To Be Hard van Three Dog Night en Hair van The Cowsells. The Age Of Aquarius, waarover gezongen wordt, is wanneer de zon in de lente in het sterrenbeeld Waterman staat, de eerstvolgende keer dat dit weer gebeurd is in het jaar 2448.


Mr_tambourine_man_van_the_byrds_2De single Mr. Tambourine Man van The Byrds wordt op 12 April 1965 uitgebracht. The Byrds hebben het door Bob Dylan geschreven nummer op 20 Januari 1965 in de Columbia Studio in Los Angeles opgenomen. The Byrds (Jim McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman, Michael Clarke en David Crosby) worden in de studio bijgestaan door Leon Russell, Hal Blaine en Larry Knechtel. De productie is in handen van Terry Melcher, die een stiefzoon is van actrice Doris Day. Mr. Tambourine Man, met op de B-kant het nummer I Knew I'd Want You, staat op 26 Juni 1965 één week op nummer 1 in de Billboard Hot 100.


Baby_get_higherRoel van Velzen ontvangt op 12 April 2007 de Schaal Van Rigter voor Baby Get Higher, de in 2006 meestgedraaide single op 3FM. Van Velzen ontvangt de prijs, die is vernoemd naar de in November 2004 overleden 3FM-diskjockey Wim Rigter, tijdens zijn bezoek aan De Coen & Sander Show op 3FM. De uitreiking van de Schaal Van Rigter is de aftrap voor de 3FM Awards, die op 15 April 2007 worden uitgereikt in Paradiso in Amsterdam.


Josephine_bakerJosephine Baker overlijdt op 12 April 1975 in de Franse hoofdstad Parijs. Josephine Baker wordt op 13 Juni 1906 als Frida Josephine McDonald in St. Louis in Missouri geboren. Josephine verlaat op 16-jarige leeftijd het ouderlijk huis en trekt op toernee met een rondreizende dansgroep uit Philadelphia. Ze proberen het met een nieuwe Broadwayshow "Chocolate Dandies" eerst in Boston en kort daarop in de beroemde Cotton Club en de Plantation Club in Harlem, maar de vertoningen draaien uit op een fiasco en Josephine besluit om naar Europa te emigreren. In Parijs aangekomen breekt ze door met de act waarin zij zingt en danst in een bananenrokje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit Josephine Baker in het verzet. Na de oorlog gaat Josephine's aandacht voornamelijk naar Les Milandes, haar uitgestrekt landgoed in Castelnaud-Fayac (zuid-west Frankrijk) Ze nodigt haar naaste familieleden uit om er zich te komen vestigen. Het landgoed is aanvankelijk alleen een dieren-asiel. Maar vanaf 1950 adopteert ze ook een tiental kinderen van allerlei ras en nationaliteiten. Het kasteel is immers groot genoeg en er is ook geen tekort aan personeel. Dit is, zoals zij het noemt, haar regenboog-familie Zodoende poogt zij het voorbeeld te geven tot verbroedering van alle volkeren en rassen. Op 8 april 1975 staat Josephine Baker in het Theatre Bobino voor een comeback. De belangstelling is enorm. Iedereen wil de terugkeer van de 68-jarige artieste meevieren. Ook Prinses Grace van Monaco en de Italiaanse filmactrice Sofia Loren zijn er bij. Amper enkele dagen later, wordt de Black Pearl, zoals haar bijnaam is getroffen door een hersenbloeding waaraan ze vier dagen later overlijdt. Tijdens haar begravenis staat duizenden langs de straten om de rouwstoet te zien voorbijtrekken naar de kerk La Madeleine. Er worden als afscheid 21 kanonschoten afgevuurd. Daarmee is zij de eerste Amerikaanse vrouw in de Franse geschiedenis die met militaire eer begraven wordt. In de Cimetière de Monaco in Monaco vindt zij haar laatste rustplaats. Josephine Baker is 68 jaar geworden.


Lay_your_hands_on_meThe Thompson Twins staan op 12 April 1982 voor het laatst als zevenmansformatie op het podium in tijdens een optreden in Londen. Chris Bell, Pete Dodd, John Roog en Matt Seligman verlaten de groep. Tom Bailey, Alannah Currie en Joe Leeway gaan als trio verder. Vanaf 1984 hebben The Thompson Twins hits met o.a. Hold Me Now, Lay Your Hands On Me en King For A Day. Tijdens de opnamen voor het album Here's To Future Days krijgt het trio een aantal tegenslagen te verwerken. Tom Bailey stort in wegens oververmoeidheid, een geplande Britse tournee wordt afgelast omdat de promotor failliet gaat en Joe Leeway stapt uit de groep.


Op 12 April 2004 wordt er in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht door Beatles Unlimited de 25ste Internationale Beatlesdag georganiseerd. De bijeenkomst staat in het teken van 6 juni 1964, de dag dat The Beatles in Blokker twee optredens hebben gegeven. Gasten in Muziekcentrum Vredenburg zijn Big John Russell en Oscar Rexhauser van The Hot Jumpers, die op 6 Juni 1964 in het voorprogramma van The Beatles hebben gestaan.


Ozzy Osbourne onthult op 12 April 2002 aan de Hollywood Boulevard in Hollywood zijn eigen ster op de Walk Of Fame.Bleed_like_me_van_garbageVanaf 12 April 2005 ligt het album Bleed Like Me van Garbage in de platenwinkel. Bleed Like Me is de opvolger van het drie jaar eerder uitgebrachte album Beautifulgarbage. Bleed Like Me is geproduceerd door John King van The Dust Brothers. Aan de plaat wordt ondermeer meegewerkt door Dave Grohl van The Foo Fighters. Hij drumt op het nummer Bad Boyfriend. Naast de titelsong staan op Bleed Like Me de volgende nummers: Run Baby Run, Right Between The Eyes, Why Do You Love Me, It's All Over But The Crying, Boys Wanna Fight, Sex Is Not The Enemy, Metal Heart, Why Don't You Come Over, Happy Home en Bad Boyfriend. "Deze nieuwe CD verschijnt een volle tien jaar na ons debuut. Tien jaar, onvoorstelbaar! Alleen al van het idee ga ik uit mijn pan. Het feit dat ik zangeres ben van een rock-band vind ik nog steeds zo onwennig. Wij zijn zo opgelucht en opgewonden en geweldig trots op dit album dat wij er duizelig van zijn. De plaat is klaar. En hij is niet alleen klaar... hij is behoorlijk hemels", aldus zangeres Shirley Manson.


Britney Spears is op 12 April 2008 betrokken bij een ongeluk op de 101 Freeway in Los Angeles. Niemand raakte gewond bij het incident, waarbij twee auto's tegen elkaar botsten. Nadat de politie is gearriveerd wordt er bij de zangeres een alcohol test afgenomen, maar er wordt geen proces-verbaal opgemaakt. Een politiewoordvoerder verklaart dat het onduidelijk is of Britney Spears achter het stuur zat op het moment van de botsing.


Rock_and_romanceOp 12 April 1986 komt Rock And Romance van Rob de Nijs op een 46ste plaats de Nederlandse LP Top 75 binnen. Rock And Romance is een Engelstalige album waarop Rob de Nijs klassiekers zingt als What'd I Say, Good Golly Miss Molly, Jenny Jenny, Whole Lotta Shakin' Goin' On, Sealed With A Kiss, You've Lost That Lovin' Feeling, Blueberry Hill, Be Bop A Lula, Let's Twist Again, Dynamite, Great Balls Of Fire, Not Fade Away, Move It, Hound Dog, Living Doll, Good Luck Charm, Rip It Up, Long Tall Sally, Blue Suede Shoes, en That's Nice. Rock And Romance van Rob de Nijs bereikt op 3 Mei 1986 de 29ste plaast als hoogste notering.


Johnny Hallyday en Sylvie Vartan treden op 12 April 1965 in Parijs met elkaar in het huwelijk. De populaire Franse tieneridolen hebben elkaar in 1964 leren kennen tijdens de opnamen van de film D'où viens-tu, Johnny ? waarin Hallyday de hoofdrol speelt. Op 14 Augustus 1966 wordt hun zoon David geboren. Na een huwelijk van vijftien jaar gaan Johnny Hallyday en Sylvie Vartan op 5 November 1980 uit elkaar..


Tony_bennett_mtv_unpluggedIn New York wordt op 12 April 1994 van Tony Bennett een optreden voor MTV Unplugged opgenomen. De zanger wordt begeleid door pianist Ralph Sharon, bassist Doug Richeson en drummer Clayton Cameron. Op het repertoire staan jazz-klassiekers als Old Devil Moon, I Wanna Be Around, I Left My Heart In San Francisco, All Of You en Body And Soul. Met zijn gasten k.d. lang en Elvis Costello zingt Tony Bennett Moonglow en They Can't Take That Away From Me. MTV Unplugged van Tony Bennett wordt op 28 Juni 1994 uitgebracht. Het album komt op 16 Juli 1994 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 48ste plaats. Bij de 37ste uitreiking van de Grammy Awards op 1 Maart 1995 krijgt Tony Bennett twee onderscheidingen voor zijn album: Album Of The Year en Best Traditional Pop Vocal Performance.


Op 12 April 1995 brengt een benefietvoorstelling in de Carnegie Hall in New York bijna anderhalf miljoen dollar op voor The Rainforest Foundation. Het concert is een initiatief van Sting. Naast de voormalige zanger/bassist van The Police zijn er ondermeer optredens van Jon Bon Jovi, Elton John, James Taylor en Bruce Springsteen.


Notorious_big_life_after_deathNotorious B.I.G. komt op 12 April 1997 op de eerste plaats van de Billboard-albumlijst binnen met zijn album Life After Death. Binnen één week zijn er bijna 700.000 exemplaren van Life After Death verkocht. De rapper is op 9 Maart 1997, na de uitreiking van de Soul Train Music Awards in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles, vermoord als plotseling vanuit een passerende auto zes tot tien schoten op hem worden gelost. Bij aankomst in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles blijkt de als Christopher Wallace geboren rapper reeds aan zijn verwondingen te zijn overleden. Notorious B.I.G. is 24 jaar
geworden.


Gold_rock_van_ktelOp 12 April 1975 komt het verzamelalbum Gold Rock van K-Tel op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op Gold Rock staat klassiekers als Get Ready van Rare Earth, Black Night van Deep Purple, Roll Over Beethoven van The Electric Light Orchestra, White Room van The Cream, Summer In The City van The Lovin' Spoonful, That Day van The Golden Earrings, After Midnight van Eric Clapton, Pinball Wizard van The Who, I Hear You Knocking van Dave Edmunds, Long Cool Woman van The Hollies, Layla van Derek & The Dominos, American Woman van The Guess Who, A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, The Letter van The Box Tops, In The Year 2525 van Zager & Evans, The Wind Cries Mary van The Jimi Hendrix Experience, With A Little Help From My Friends van Joe Cocker, Flowers In The Rain van The Move, Wheels On Fire van Julie Driscoll en Somebody To Love van The Jefferson Airplane. Gold Rock bereikt, na vier weken op nummer drie te hebben gestaan, op 24 Mei 1975 de tweede plaats als hoogste notering.Muziek Jarige Op 12 April

1932:Tiny Tim (Herbert Khaury) - Zanger USA († 29 Nov 1996)
1940: Herbie Hancock - Toetsenist USA
1941: Euson (Julio Bernardo Euson) - Zanger Nederland
1944: John Kay - Steppenwolf Zanger / Gitaar
1949: Donald Ray Mitchell - Was Not Was Zanger
1950: David Cassidy - Zanger USA & The Partridge Family
1956: Alexander Briley - The Village People Zanger (GI/Military Man)
1957: Vince Gill - Country Zanger USA
1958: Will Sergeant - Echo & The Bunnymen Gitaar
1962: Art Alexakis - Everclear Gitaar / Zang
1964: Amy Ray - Indigo Girls Gitaar / Zang
1965: Sean Welch - The Beautiful South Bas
1967: Sarah Cracknell - Saint Etienne Zangeres
1978: Guy Berryman - Coldplay Bas
1980: Bryan McFadden - Westlife Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten