Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 28 Maart

Arthur_big_boy_crudupOp 28 Maart 1974 overlijdt Arthur 'Big Boy' Crudup, in Nassawadox, Virginia, aan de gevolgen een hartaanval. Arthur Crudup wordt geboren op 24 Augustus 1905 in Forest, Mississippi. Als blues gitarist en zanger heeft Crudup zijn grootste successen in de jaren kort na de tweede wereldoorlog, wanneer het fenomeen hitparade nog niet echt bestaat. Het zijn dan ook andere artiesten, als B. B. King, Big Mama Thornton en Bobby "Blue" Bland die zijn muziek bekend maken bij het grote publiek. Zijn grootste bekendheid dankt hij echter aan Elvis Presley, die drie nummers van hem opneemt, waaronder My Baby Left Me en zijn eerste single op Sun Records: That's All Right Mama. Tot vlak voor zijn overlijden is er sprake van processen over de onbetaalde royalties i.v.m. de Elvis-vertolkingen. Het geld is blijven 'hangen' bij muziekuitgever en talentenjager Lester Melrose. Wel is er sprake van dat Elvis Presley de Fire-session uit 1959 heeft gefinancierd. De herontdekking van Arthur Crudup in de late jaren zestig levert een Europese tournee op. De hoogstemmige vocalen en lyrische songteksten vormen zijn kracht als vertolker. Het gitaarspel heeft slechts een begeleidende functie. Wel is hij één der eersten die met een elektrisch versterkte gitaar blues opneemt. Arthur Crudup is 69 jaar geworden.


Mohammed_b__2Nederlands_grootste_nachtmerrieNa het lanceren van de film Fitna van Geert Wilders op het internet (27 Maart 2008), besluit het platenlabel Top Notch van rapper Salah Edin op 28 Maart 2008 juridische stappen tegen Wilders te ondernemen. In de film is een foto van Edin te zien terwijl wordt verwezen naar de moordenaar van Theo van Gogh. "Dat beeld gaat de wereld over met het onderschrift van Mohammed B.", aldus Kees de Koning, oprichter van Top Notch. Het betreffende portret is gemaakt voor de albumhoes van Nederlands Grootste Nachtmerrie en is een bewuste verwijzing naar de alom bekende foto van Mohammed B. "Ik wil dat Wilders met zijn fikken van onze spullen afblijft. Het gaat om artwork dat wij hebben laten vervaardigen. Ik wil op geen enkele wijze een bijdrage leveren aan het werk van Geert Wilders," aldus de Koning. Ook Salah Edin zelf verklaart, in het televisieprogramma Pauw en Witteman van 28 Maart 2008, dat hij naar de rechter stapt wanneer Wilders zijn antikoranfilm niet van het internet haalt. De film wordt door Wilders aangepast. Desondanks wordt Geert Wilders op 18 April 2008 veroordeeld tot het betalen van 3000 euro aan Salah Edin wegens immaterieele schade. Aan de fotograaf van de albumhoes, Ilja Meefout, moet Wilders een schadevergoeding van 5000 euro betalen.


MobyMoby laat zich op 28 Maart 2005 in een interview niet erg positief uit over zijn collega's in de muziek. Over Gwen Stefani's pasverschenen soloalbum laat Moby weten dat hij de plaat helemaal niks vindt. "Er staan veel te veel andere artiesten op Gwens plaat en te weinig Gwen zelf. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig minstens vijftien gastbijdrages op één album moet hebben.". Ook Beyonce en haar bezigheden kunnen niet op de goedkeuring van de als Richard Melville Hall geboren Moby rekenen. Dat de R&B-zangeres een deal sluit met kleding- en cosmeticaproducent Tommy Hilfiger vindt Moby maar niks: "Ik zie alsmaar meer en meer artiesten zomaar hun naam lenen aan allerlei fabrikanten en produkten waarvan ik niet snap waarom ze het doen. En heeft Beyonce nu nog niet genoeg geld? Is het nu echt nodig om 51 miljoen dollar op de bank hebben in plaats van 50 miljoen?" aldus een verontwaardigde Moby.


Vertigo_tour_van_u2Op 28 Maart 2005 gaat in het iPayOne Center in San Diego, Californie het Amerikaanse gedeelte van de Vertigo Tour van U2 van start. In het voorprogramma staat de band Kings Of Leon. De nummers An Cat Dubh / Into the Heart staan voor het eerst sinds 1984 weer op de setlist. Electric Co is sinds 1987 niet meer gespeeld. One en Where The Streets Have No Name krijgen tijdens de Vertigo tour een hele andere betekenis nu Bono de nummers gebruikt in zijn strijd voor hulp aan Afrika. "We are more extraordinary and more powerful when we act as one." aldus Bono waarna hij het publiek aanmoedigt om sms'jes te sturen om de ONE campagne te steunen. Het concert eindigt met "40", net als dat gebeurde tijdens de concerten in de jaren 80. Het eerste gedeelte van de Vertigo tour eindigt op 28 Mei 2005 met een concert in het Fleet Center in Boston. Vanaf 9 juni 2005 is U2 in Europa. Die avond is er in het Koning Boudewijn een generale repetitie om voor het Europese gedeelte van de Vertigo tour een aantal nieuwe dingen te proberen, waaronder een vernieuwd decor. De Vertigo tour gaat op 10 Juni 2005 in het Koning Boudewijn Stadion officieel van start. Op 13, 15 en 16 Juni staat U2 drie maal in een uitverkochte Amsterdamse Arena. De Vertigo Tour eindigt met een 10 dagen durende tour door Nieuw-Zeeland, Australie, Japan, en Hawaii. Op 9 Maart 2006 wordt bekend gemaakt dat dit gedeelte wordt uitgesteld wegens ziekte van het dochtertje van gitarist The Edge. In een interview met ABC in Australie maakt Bono bekend dat de concerten waarschijnlijk in November 2006 worden ingehaald: "I can't really get into details why. There was a lot of distress and angst and the good news is ... I can announce tonight we are coming back, looks like November and that's a great relief for me."


Ozzy Osbourne veroorzaakt op 28 Maart 1992 voor meer dan $100.000 schade tijdens een optreden in The Irvine Meadows Amphitheatre in Irvine, California. Het lijkt Ozzy leuk als de eerste twee rijen van het publiek op het podium komen. Niet alleen de eerste twee rijen geven gehoor aan zijn oproep, honderden fans klimmen over de stoelen om op het podium te komen, Ozzy Osbourne en zijn band zijn gedwongen om het podium te verlaten vanwege de totale chaos.


Jimmy_mcshaneOp 28 Maart 1995 overlijdt Jimmy McShane in Italie aan de gevolgen van Aids. Jimmy McShane wordt op 23 Mei 1957 in Londonderry, Noord Ierland geboren en is beter bekend onder zijn artiesten naam Baltimora. In 1985 heeft hij met het door Naimy Hackett en Maurizio Bassi geschreven Tarzan Boy een grote hit. Zijn artiesten naam Baltinore is afgeleid van het nummer Baltomore van Nina Simone. Tarzan Boy staat op 31 Augustus 1985 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De opvolger Woody Boogie doet helemaal niets. Jimmy McSahne is 37 jaar geworden.


Hank Snow staat op 28 Maart 1950 in de RCA Studio in Nashville om het door hem zelf geschreven nummer I'm Movin' On op te nemen. Snow wordt hierbij begeleidt door The Rainbow Ranch Boys. De 78 toerenplaat komt op 15 Juli 1950 de Amerikaanse country-hitparade binnen, en staat drie weken op de eerste plaats.


Green_grassOp 28 Maart 1966 staan Gary Lewis & The Playboys in de studio voor de opnamen van het nummer Green Grass. Deze single, met op de B-kant I Can Read Between The Lines, komt op 14 Mei 1966 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de achtste plaats. Green Grass is de laatste van zeven Amerikaanse top tien-hits voor Gary Lewis & The Playboys. De andere zes top 10 noteringen zijn achtereenvolgens: This Diamond Ring, Count Me In, Save Your Heart For Me, She's Just My Style, Everybody Loves A Clown en Sure Gonna Miss Her.


Pete_townshend_baby_1Emma Kate Townshend wordt op 28 Maart 1969 in het Queen Charlotte-ziekenhuis in Londen geboren als dochter van Pete Townshend en Karen Astley. Het is voor de gitarist van The Who en de dochter van componist Ted Astley hun eerste kind. Pete en Karen hebben elkaar in 1963 op het Ealing Art College ontmoet en trouwen op 20 Mei 1968 in het Didcot Registry Office in Oxfordshire. Pete en Karen Townshend krijgen nog twee kinderen. Dit zijn Aminta in April 1971 en Joseph in 1989. Emma Townshend is de enigste die ook in muziek ingaat, en is ondermeer te horen op het nummer Face The Face van Townhend's album White City uit 1985. In 1994 gaan Pete Townshend en zijn vrouw uit elkaar. In 2000 wordt de echtscheiding officieel door een rechter bekrachtigd.


Vanuit het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam wordt op 28 Maart 2005 het Gala Van Het Nederlandse Lied rechtstreeks op Radio 2 uitgezonden. Verschillnde artiesten waaronder Acda & De Munnik, Guus Meeuwis, Karin Bloemen, Paul de Leeuw & Jamai Looman, Sarah Bettens, Jan Tekstra, en Simone Kleinsma brengen een muzikale ode aan Willeke Alberti waarbij zij begeleid worden door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker. Willeke Alberti ontvangt uit handen van Jeroen Krabbe de Radio 2 Zendtijdprijs 2005. Het is de zesde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy en Frank Boeijen. De Radio 2 Zendtijdprijs bestaat, naast het eerbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld gemaakt door de kunstenaar Evert den Hartog. De KRO zendt op 2 April 2005 een samenvatting van dit gala op de televisie uit.


Celine_dion_colosseum_in_las_vegasThe Hollywood Reporter maakt op 28 Maart 2005 bekend dat de Canadese zangeres Celine Dion met haar 340 optredens in het Colosseum in Las Vegas in twee jaar tijd meer dan een miljoen bezoekers heeft getrokken. Met haar high-tech, grootse en spectaculaire show A New Day heeft Celine Dion de investering van hotel- en casinoketen Caesars Palace grotendeels terugverdiend. Caesars Palace in Las Vegas heeft twee jaar geleden het 95 miljoen dollar kostende Colosseum speciaal voor de optredens laten bouwen. In totaal investeerde Ceasars 200 miljoen dollar in Dion en haar show. Er kunnen 4100 toeschouwers in het Colosseum en de prijs van een kaartje varieert tussen de $87,50 en $225. Sceptici vragen zich twee jaar geleden af of de hotelketen met deze investering in een superster het gezonde verstand heeft verloren. Maar het tegendeel blijkt, aldus The Hollywood Reporter. De samenwerking van Celine Dion met Caesars Palace heeft een nieuw genre in Las Vegas gexc3xafntroduceerd. Sinds het vastleggen van Celine Dion voor een lange periode om shows te geven, zijn meerdere supersterren in Las Vegas voor dit soort shows gecontracteerd. Zo is de Britse muzikant Elton John ook aangetrokken door Ceasars en ook Barry Manilow geeft veelvuldig optredens in het Las Vegas Hilton.


Jessica_simpsonJessica Simpson wordt op 28 Maart 2008 opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles vanwege een nierinfectie. Volgens de woordvoerder gaat het om een kleine infectie. Op 31 Maart 2008 wordt de zangeres alweer ontslagen uit het ziekenhuis. Volgens haar manager gaat het al weer veel beter met Simpson. Jessica Simpson is in Los Angeles om te werken aan een countryalbum. Do You Know verschijnt op 9 September 2008 en bevat ondermeer een duet met haar idool Dolly Parton. De eerste single Come On Over bereikt een 18e plaats in de Billboard Country lijst.


Op 28 Maart 1968 beginnen The Bee Gees aan een 24 dagen durende tournee door Engeland met een optreden in de Royal Albert Hall in London. Barry, Maurice en Robin Gibb hebben dan net een grote hit gehad in Engeland met Words. In het voorprogramma staan ondermeer The Grapevine, Dave Dee Dozy Beaky Mike & Tich en The Foundations.


Veejay_records_do_you_want_to_know_Na hun doorbraak in Amerika volgen de hits van The Beatles elkaar in snel tempo op. In twee maanden tijd scoren The Beatles vijf Amerikaanse top 40 hits. Op 28 Maart 1964 komen er weer twee bij; het door Vee-Jay Records uitgebrachte Do You Want To Know A Secret en het uit de film A Hard Days Night komende Can't Buy Me Love, dat uitkomt op Capitol Records en, binnen xc3xa9xc3xa9n week, de derde Amerikaanse nummer 1 hit voor The Beatles wordt. Als Can't Buy Me Love vijf weken later van de nummer 1 plaats verdwijnt hebben The Beatles, sinds 1 Februari 1964, met drie opeenvolgende singles, 14 weken lang op de hoogste plaats van de Billboard Hot 100 gestaan. Ook in Australie doet de groep goede zaken; in dezelfde week nemen ze de bovenste zes plaatsten van de hitparade in beslag. In Engeland maakt Madame Tussaud's in Londen 28 Maart 1964 bekend dat er binnenkort wassenbeelden van The Beatles in het museum worden geplaatst. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn hiermee de eerste popartiesten waarvan wassen beelden gemaakt worden.


Genesis1976Op 28 Maart 1976 staat Genesis in het Century Theatre in Buffalo, New York. Het is het derde concert van hun eerste Amerikaanse tournee zonder zanger Peter Gabriel de de groep verlaten heeft, die op 18 Augustus 1975 heeft aangekondigd dat hij Genesis gaat verlaten. Sinds het vertrek van Gabriel heeft de groep tevergeefs gezocht naar een vervanger. Nadat tijdens audities meer dan 400 kandidaten zijn afgewezen, besluit Genesis uiteindelijk om drummer, Phil Collins, te laten zingen. Genesis geeft op 16 Juni 1976 een concert in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Dan is al gebleken dat de keuze om Phil Collins als nieuwe zanger te benomen de juiste is geweest. Genesis bestaat in 1976 uit Phil Collins (zang/drums), Mike Ruherford (bas), Tony Banks (Toetsen), Bill Bruford (drums) en Steve Hackett (gitaar).


Cliff Richard & The Shadows en The Hollies zijn op 28 Maart 1964 te gast in een nieuwe aflevering van Saturday Club. Dit radioprogramma wordt uitgezonden op het Light Programme van de BBC.


Woodstock_crosby_stills_nash_youngWoodstock in de uitvoering van Crosby Stills Nash & Young komt op 28 Maart 1970 binnen in de Billboard Hot 100. CSN&Y hebben Woodstock op 5 November 1969 opgenomen, als één van de nummers voor het album Deja Vu dat op 11 Maart 1970 is uitgekomen. Woodstock is geschreven door Joni Mitchell, die eigenlijk op het Woodstock Festival in Augustus 1969 had moeten optreden, net als CSN&Y dat hebben gedaan. Joni Mitchell komt echter vast te zitten in de enorme verkeerschaos, en keert onverrichterzake weer terug naar New York. Daar schrijft ze op haar hotelkamer het nummer Woodstock terwijl ze op de TV naar de enorme verkeerchaos aan het kijken is. David Crosby verteld later in een interview dat Joni Mitchell het gevoel van het festival beter verwoord heeft dan iemand die erbij geweest is. Woodstock bereikt de elfde plaats. In Nederland blijft Woodstock, met op de B-kant het nummer Helpless, in de tipparade steken. In Januari 1971 bereikt het nummer in de versie van Matthews Southern Comfort de 21ste plaats in de Top 40.


Nadat eerder Lionel Richie en Cyndi Lauper haar voorgingen is Janet Jackson op 28 Maart 1987 de derde artiest die een jaar lang onafgebroken genoteerd staat in de Top 40 van de Billboard Hot 100. Janet Jackson heeft dit te danken aan haar singles What Have You Done For Me Lately, Nasty, When I Think Of You, Control en Let's Wait Awhile. Deze vijf singles zijn afkomstig van haar derde album Control, wat in Amerika twee weken op de eerste plaats staat, en maar liefst vijf keer platina wordt.


Gus_pleinesOp 28 Maart 2007 overlijdt Gus Pleines. De familie van Pleines wil in eerste instantie geen ruchtbaarheid aan zijn overlijden aan geven. Nadat het bericht in een krant verschijnt openen de Bintangs een condoleance register op hun website. Op verzoek van diezelfde familie wordt dat echter weer spoedig verwijderd. "Gelieve Gus zijn dood in je hart te verwerken, en niet op de website of andere fora." Gus Pleines wordt op 27 September 1948 in Bandung geboren, en is het meest bekend als zanger van de Bintangs. Samen met Tom Heydenrijk richt Pleines zijn eerste groep op. In 1966 wordt hij zanger bij de Bintangs. Pleines is te horen op hits als Ridinxe2x80x99 On The L&N (1969), Travelling In The USA (1970), He Didn't Wanna Go Home (1970) en I'm On My Way Again (1971). In 1973 gaan de Bintangs met ruzie uit elkaar. Van 1974 tot 1983 volgt een tweede succesperiode. In 1985 nemen de Bintangs officieel afscheid met een concert in Paradiso en Pleines richt samen met Jack Van Schie twee jaar later de rock- en soulformatie 1 4 All op. In 1989 blazen Gus Pleines en Frank Kraaijeveld de Bintangs voor de tweede maal nieuw leven in. Tussen de bedrijven door studeerd Pleines psychologie. Dee studie heeft hij nooit afgemaakt: hij stopt vlak voor het doctoraal. Pas in 2004 besluiten drummer Burt van der Meij en gitarist Jack van Schie te stoppen. Gus Pleines stopt ook, omdat hij zonder Van Schie niet verder wil met de Bintangs. Gus Pleines is 58 jaar geworden.


Tammy Wynette moet op 28 Maart 1992, nadat zij voor de tweede keer op het podium instort, een tournee door Australie afbreken. Volgens haar artsen lijdt de country-zangeres aan uitputtingsverschijnselen. Tammy Wynette kampt al jaren met een zwakke gezondheid. Op 6 April 1998 overlijdt Tammy Wynette, op 55 -jarige leeftijd, in haar slaap thuis in Nashville.


Op 28 Maart 1969 voltrekt zich in Engeland een financiele ramp voor The Beatles. Terwijl John en Yoko in Amsterdam met hun Bed In For Peace bezig zijn en Paul McCartney ook het land uit is, verkoopt zakenman Dick James zijn aandelen in de muziekuitgeverij Northern Song aan Sir Lew Grade. Door de transactie verliezen The Beatles de controle over alle Lennon/McCartney composities die in Northern Song zijn ondergebracht.


Eddie_cochran_summertime_bluesEddie Cochran staat op 25 Maart 1958 in de Goldstar Studio in Hollywood om het nummer Summertime Blues op te nemen. Eddie Cochran die het nummer samen met Jerry Capehart geschreven heeft, speelt zelf gitaar tijdens deze opname. Cochran wordt begeleid door basgitarist Conny 'Guybo' Smith en drummer Earl Palmer. Het karakterstieke handklappen op Summertime Blues wordt gedaan door Jerry Capehart en Eddie's vriendin Sharon Sheeley. Summertime Blues komt op 4 Augustus 1958 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de achtste plaats op 29 September 1958. Het is de enige top tien-hit voor Eddie Cochran. In Amerika bereikt Summertime Blues de gouden status, en is voor Eddie Cochran zijn eerste gouden plaat.


Op 28 Maart 1965 geven Roy Orbison & The Candy Men om vijf uur 's middags een concert in het Kurhaus in Scheveningen. 's Avonds om kwart over acht volgt een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam. In het voorprogramma staan Shirley Zwerus, De Wama's, Andre van Duin, Ilonka Biluska en Rita Hovink. De concerten worden georganiseerd door het maandblad Muziek Expres in samenwerking met organisator Paul Acket.


Movin_out_van_billy_joelDe musical Movin' Out gaat op 28 Maart 2006 in Londen in premiere. In deze musical die rond de nummers van Billy Joel is opgebouwd zijn ondermeer Piano Man, She's Always A Woman To Me, Uptown Girl en We Didn't Start The Fire te horen. De musical, waarin uitsluitend wordt gezongen, gaat over de ontwikkeling van een groep vrienden in een periode van dertig jaar. De hoofdrol in deze Engelse versie van Movin' Out is voor James Fox, die in 2004 in Istanboel voor Groot-Brittannixc3xab heeft deelgenomen aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Movin' Out is in de Verenigde Staten een groot succes geweest. Daar is de musical van 24 Oktober 2002 tot 11 December 2005 te zien geweest in het Richard Rodgers Theatre op Broadway, New York. Movin'Out heeft in Amerika twee Tony Awards, de meest prestigieuze Amerikaanse theaterprijs, in de wacht gesleept.


Freaky_tahFreaky Tah wordt, nadat hij op 28 Maart 1999 een feest in het Sheraton Hotel in New York heeft verlaten, op straat door een gemaskerde man in zijn hoofd geschoten. In allerijl wordt de rapper van The Lost Boyz naar het Jamaica Hospital overgebracht waar hij een half uur later aan zijn verwondingen overlijdt. In een verklaring laat zijn platenmaatchappij, Universal Records, geschokt te zijn: "Universal Records is deeply saddened by the loss of Freaky Tah, a member of the Lost Boyz. Universal Records joins the rest of his bandmates, family, friends, and fans in mourning his loss, and what is a tremendous loss to the music community." Na Notorious B.I.G. en 2Pac Shakur is Freaky Tah de derde rapper die op straat wordt neergeschoten. Freaky Tah die geboren is als Raymond Rogers is 27 jaar geworden.


Op 28 Maart 2001 verteld Sean John Combs in een interview op MTV dat hij voortaan als P. Diddy door het leven gaat. Eerder noemde Sean zich Puffy en daarna kwam Puff Daddy. Tegenwoordig laat Sean Combs zich gewoon Diddy noemen.


Steven_adlerGuns N'Roses ontslaat op 28 Maart 1990 hun drummer Steven Adler. De zwaar aan de drugs verslaafde Adler is volgens zijn bandleden niet meer te hanteren. Steven Adler is echter van mening dat hij door de andere leden van Guns 'N Roses is aangezet om drugs te nemen, en begint een rechtszaak. Op 24 September 1993 ontvangt Steven Adler van Guns N'Roses een schadevergoeding van tweeeneenhalf miljoen dollar. Het vonnis wordt uitgesproken vlak voordat de zaak zou worden voorgelegd aan een hoger gerechtshof. Opvolger van Steven Adler bij Guns N'Roses is de van The Cult afkomstige drummer Matt Sorum.


Brixton2005Queen begint op 28 Maart 2005 in de Brixton Academy in Londen aan hun Europese tournee. De 4700 toegangskaarten,tachtig euro per stuk, worden verloot onder de fans via de officiele website van Queen. Voormalig zanger van Free en Bad Company, Paul Rodgers is de vocale frontman van Queen tijdens deze tour. Van de oorspronkelijke bezetting doen alleen gitarist Brian May en drummer Roger Taylor mee. Bassist John Deacon heeft zich volledig teruggetrokken uit de muziekbusiness, en wil verder niets meer met Queen te maken hebben. Wel keurt hij het goed dat Brian May en Roger Taylor onder de naam Queen gaan touren. Paul Rodgers, Brian May en Roger Taylor worden tijdens deze tour bijgestaan door Spike Edney (tooetsen/zang), Jamie Moses (gitaar/zang) en Danny Miranmda (bas/zang). De eerste keer dat Queen in deze samenstelling opgetreden heeft is op 19 Maart 2005 tijdens 46664 South Africa, een benefietconcert in Kaapstad in Zuid-Afrika. Op dinsdag 26 April 2005 staat Queen in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Behalve alle oude Queen successen is er ook ruimte voor nummers van Paul Rodgers. Uit zijn tijd met Free worden Wishing Well en All Right Now gespeeld, en uit de tijd van Bad Company worden Feel Like Makin' Love en Can't Get Enough gespeeld. Eind 2005 verschijnt er onder de naam The Return Of The Champions-Queen & Paul Rodgers een DVD en een dubbel CD van de tour. De opnamen hiervan zijn gemaakt op 9 Mei 2005 tijdens het concert in de Hallam FM Arena in Sheffield, Engeland.


Op 28 Maart 1998 geven The Spice Girls een concert in het Geldredome in Arnhem. Omdat de 30.000 kaartjes voor dit concert in oktober 1997 binnen zijn twintig minuten zijn uitverkocht, komt er een extra concert op 29 maart 1998. Ook deze kaartjes zijn in recordtijd uitverkocht.


Frank Ifield, Alma Cogan, The Bachelors, The Swinging Blue Jeans, Peter Jay & The Jaywalkers, The Merseybeats en Millie zijn op 28 Maart 1964 te gast bij Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC wordt gepresenteerd door Brian Matthew. Danny Piercey is de gast-diskjockey in deze aflevering.


Hooked_on_a_feelingOp 28 Maart 1974 ontvangt de Zweede groep Blue Suede een gouden plaat voor Hooked On A Feeling. Deze single staat in de week van 6 April 1974 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Blues Suede is hiermee de eerste Zweedse groep die dit presteert. De nummer 1 in Amerika wordt ook nog gehaald op de dag dat de Zweedse collega's van Abba in Brighton, Engeland het Eurovisie Songfestival winnen met het nummer Waterloo. Hooked On A Feewling is vooral bekend om de kreet oenka-tsjakka-oenga-oenga-tsjakka aan het begin. De originele versie van B.J. Thomas heeft op 11 Januari 1969 de elfde plaats gehaald in de Verenigde Staten. In 1971 is Hooked On A Feeling een hit in Europa voor de Engelse zanger Jonathan King. Hij is degene die de kreet oenka-tsjakka-oenga-oenga-tsjakka voor het eerst heeft toegevoegd aan deze compositie van Mark James. De uitvoering van Blue Suede is gebaseerd op het Jonathan King arrangement. Mark James is ook de componist van Always On My Mind en Moody Blue van Elvis Presley.


Wanneer rechter Rodney Melville op 28 Maart 2005 beslist dat het de aanklagers wordt toegestaan eerdere beschuldigingen in te brengen, neemt het proces tegen de van kindermisbruik beschuldigde Michael Jackson een belangrijke wending. De uitspraak van Melville is een grote nederlaag voor het verdedigingsteam van Michael Jackson. De aanklagers kunnen nu klachten van vijf andere jongemannen, die in het verleden door de zanger zouden zijn betast, inbrengen om aan te tonen dat er sprake is van een patroon. Slechts één van de vijf gewezen slachtoffers zal komen getuigen, aldus aanklager Thomas Sneddon. De andere klachten worden door derde getuigen aanhangig gemaakt. De belangrijkste getuige is een nu 25-jarige man die in 1993 Michael Jackson heeft beschuldigd van seksueel misbruik. Michael Jackson heeft destijds een proces afgekocht door hem meer dan twintig miljoen dollar te betalen. Een oom van het vermeende slachtoffer uit 1993 zegt dat zijn neef niet wil getuigen. "Hij zal niet getuigen. Hij is het land uit zodat hij niet kan worden gevonden. Hij wil er niet opnieuw bij betrokken worden'', aldus de oom. Hij zegt dit besluit van zijn neef te betreuren. Diens getuigenis zou van cruciaal belang zijn. Michael Jackson staat terecht voor mogelijk misbruik van de destijds dertienjarige Gavin Arzino.


Waiting_for_the_sirens_call_van_newWaiting For The Sirens' Call van New Order wordt op 28 Maart 2005 uitgebracht. Van de achttien nummers die New Order heeft opgenomen voor deze opvolger van het in 2001 verschenen Get Ready, blijven er zeven op de plank liggen. New Order hoopt deze nummers ooit ergens in de toekomst uit te brengen. "We usually do just enough for an album, ten songs and it's done. The seven tracks left of 'Sirens' are so strong that they are likely to form the basis of a future LP." , aldus zanger Bernard Sumner. Het album is door verschillende mensen geproduceerd. Zo hebben Stephen Street (The Smiths en Blur), John Leckie (Stone Roses en Pink Floyd) en Stuart Price bij Waiting For The Sirens' Call enkele nummers voor hun rekening genomen. Aan het album doet ook Ana Matronic mee. De zangeres van The Scissor Sisters is te horen op het nummer Jetstream.


Op 28 Maart 1976 worden Francis Rossi, Rick Parfitt en Alan Lancaster op het vliegveld van Wenen, Oostenrijk door de politie gearresteerd. De drie leden van Status Quo zouden zich "baldadig" hebben gedragen. Nadat er een onbekende borgsom is betaald worden zij weer vrijgelaten.


Dont_want_to_say_goodbyeThe Raspberries besluiten op 28 Maart 1974 het voor gezien te houden. In 1972 heeft deze uit Mentor, Ohio afkomstige groep, die dan bestaat uit Eric Carmen (zang), Jim Bonfanti (drums), Wally Bryson (gitaar) en Dave Smalley (bas), hun grootste hits met Don't Want To Say Goodbye en Go All The Way. Eric Carmen gaat solo verder. Op 20 December 1975 komt zijn single All By Myself de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tweede plaats. All By Myself is gebaseerd op Pianoconcerto Nr 2 in C Klein, op. 1118 (Adagio Sostenuto) van Sergei Rachmaninov (1873-1943). Voor zanger Shaun Cassidy schrijft Eric Carmen ondermeer de hits That's Rock'n'Roll en Hey Deanie. In 2004 komen The Raspberries weer bij elkaar voor een serie rexc3xbcnieconcerten.


Met zijn optreden in de Radio City Music Hall in New York schrijft Roger Waters op 28 Maart 1985 radio geschiedenis. Het concert van de voormalig zanger/bassist van Pink Floyd wordt namelijk rechtstreeks op de radio uitgezonden met het nieuwe hi-tech Holophonics-systeem.


Conor_clapton_begravenisOp het kerkhof bij de St. Mary Magdalena-kerk in Ripley in het Engelse Surrey, heeft op 28 Maart 1991 de uitvaartdienst plaats van Conor Clapton. De begravenis wordt onder meer bijgewoond door Phil Collins, Andy Fairweather Low en George Harrison. Conor Clapton, de vijfjarige zoon van Eric Clapton, is op 20 Maart 1991 op slag dood na een val uit het raam van een appartement op de 53-ste verdieping van het luxe Galleria-gebouw in New York. Hij woont hier met zijn moeder, de Italiaanse actrice Lori del Santo. Eric Clapton is toevallig ook in New York als hij het dramatische nieuws hoort. Niet veel later schrijft hij Tears In Heaven, een liedje ter nagedachtenis aan Conor.
Tijdens de 35ste uitreiking van de Grammy Awards op 24 Februari 1993 in Los Angeles, wordt Tears In Heaven beloont met drie Grammy's (Song Of The Year, Best Pop Vocal Performance en Record Of The Year)


Met een optreden in Osakajo Castle Hall in Osaka, op 28 Maart 1988, sluit Mick Jagger een succesvolle tournee door Japan af. Deze tournee is op 15 Maart 1988 van start gegaan met eveneens een optreden in de Osakajo Castle Hall in Osaka. De Rolling Stones zanger wordt op zijn eerste solotournee begeleid door Joe Satriani, Jimmy Rip, Phil Ashley, Richard Cottle, Doug Wimbush en Simon Phillips. Bernard Fowler, Lisa Fischer, Linda Moran en Sybil Scoby zorgen voor de achtergrondvocalen.


Blondie ontvangt op 28 Maart 1981 in Amerika een gouden plaat voor de single Rapture. Op dezelfde dag komt Rapture op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Rapture staat twee weken op de eerste plaats.


Lay_down_candles_in_the_rain_van_meLay Down (Candles In The Rain) van Melanie & The Edwin Hawkins Singers komt op 28 Maart 1970 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Lay Down is door Melanie Safka geschreven naar aanleiding van haar ervaringen tijdens haar optreden op het Woodstock Festival in Augustus 1969. Wanneer Melanie optreedt zit het door de regen doorweekte publiek te luisteren, terwijl er hier en daar kaarsen en aanstekers worden aangestoken. Voor Melanie is Lay Down haar grote doorbraak in Amerika, waar haar vorige single, Beautiful People, helemaal niets deed. Met de opvolger van Lay Down, Brand New Key haalt Melanie in 1971 de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Naar aanleiding van haar succes in Nederland, organiseert Jan Smeets op tweede Pinksterdag 1970 een concert van Melanie. Door ziekte van de zangeres kan het concert echter geen doorgang vinden. Smeets besluit daarop dan maar een paar Nederlandse bands te vragen of zij misschien kunnen optreden. De optredens zijn zo'n succes zijn zo'n succes dat het jaar daarop het weer herhaald wordt. Melanie staat zo, zonder het zelf te weten, aan de basis van het ontstaan van het Pinkpop Festival.


Op 28 Maart 2000 wint Jimmy Page, in Londen, de rechtszaak die hij, wegens smaad, heeft aangespannen tegen het blad Ministry Magazine, dat in een uitgave in de zomer van 1999 heeft beweerd dat Jimmy Page niets heeft gedaan om de dood van zijn Led Zeppelin collega, John Bonham, in 1980, te voorkomen. Volgens het blad heeft Page nagelaten om Bonham te helpen, terwijl hij lag te stikken in zijn eigen braaksel. In de rechtszaal kan het blad haar bewering echter niet bewijzen. Naast een publieke verontschuldiging, ontvangt Jimmy Page van het blad een forse schadevergoeding die hij vervolgens schenkt aan een liefdadigheidsinstelling.


Goodbye_van_mary_hopkinVanaf 28 Maart 1969 ligt Goodbye van Mary Hopkin in de platenwinkel. Deze opvolger van de Engelse nummer 1 hitsingle Those Were The Days is op 1 en 2 Maart 1969 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Goodbye is geschreven en geproduceerd door Paul McCartney. De single bereikt de de tweede plaats in de Engelse hitparade. In Amerika blijft Goodbye op de dertiende plaats steken. In Nederland gaat de single vanaf 26 April 1969 twee weken aan kop in de Top 40. OPvolger van Goodbye, Temma Harbour die niet door Paul McCartneey is geschreven komt slechts tot een 16de plaats.


Op 28 Maart 1964 beginnen, op 199 meter in de middengolf, testuitzendingen van de eerste Engelse zeezender, Radio Caroline, vanaf een voormalige Deense veerboot de Fredericia. Het is een initiatief van Ronan O'Rahilly, die besloot om een eigen zender op te zetten, omdat hij als manager van Georgie Fame grote moeite had om diens muziek op de gevestigde zenders gedraaid te krijgen. De zender, die is vernoemd naar de dochter van wijlen president J.F. Kennedy, wordt een doorslaand succes. Binnen drie weken heeft het station, naar eigen zeggen, 7 miljoen luisteraars. Als tune gebruikt het radiostation het nummer Caroline van The Fortunes, niet zo verwonderlijk omdat Ronan O' Rahilly ook manager is van deze groep.


David Crosby wordt op 28 Maart 1982 in Los Angeles gearresteerd, nadat hij zijn auto total-loss heeft gereden op de San Diego Highway. In een koffer in het wrak vind de politie cocaine en een vuurwapen. De vraag van de politie waarom hij het pistool bij zich heeft, beantwoord David Crosby kortweg met "John Lennon". Het komt de zanger van Crosby Stills Nash & Young te staan op een gevangenisstraf en een verplichte opname in een drugskliniek.


Counting_down_the_days_van_natalie_Vanaf 28 Maart 2005 ligt het album Counting Down The Days van Natalie Imbruglia in de platenwinkel. De eerste single die van dit album wordt uitgebracht is Shiver. Andere nummers op Counting Down The Days zijn: I Won't Be Lost, On The Run, Sanctuary, Satisfied, Honeycomb Child en Come On Home. Als tweede single wordt de titeltrack Counting Down The Days uitgebracht. Natalie Imbruglie wordt op dit album ondermeer bijgestaan door haar man Daniel Johns (zanger/gitarist van Silverchair) en David Kosten (Faultline).


Julia_roberts_en_lyle_lovettHet huwelijk van Julia Roberts en Lyle Lovett is op 28 Maart 1995, na bijna twee jaar, voorgoed voorbij wanneer de echtscheiding officieel wordt uitgesproken. Zanger Lovett en actrice Roberts zijn op 27 Juni 1993  in Marion in de staat Indiana, getrouwd. De verbintenis baart dan nog al wat opzien omdat de twee elkaar pas een paar weken eerder hebben ontmoet. Het pas getrouwde echtpaar, dat in de pers al snel de bijnaam The Beauty And The Beast krijgt, houdt het ook niet lang met elkaar uit. Samen zijn Robert en Lovett te zien in de film The Player van Robert Altman. Tot de dag van vandaag zijn zij echter nog steeds met elkaar bevriend.


Op 28 Maart 1996 maakt Phil Collins bekend dat hij Genesis na vijfentwintig jaar gaat verlaten om zich helemaal op zijn solocarriere te kunnen storten. Ook wil Collins meer tijd besteden aan zijn gezin. Daarnaast wil hij zich meer gaan toeleggen op het componeren. In Februari 2007 wordt bekend gemaakt dat Genesis, met Phil Collins, weer op tournee gaat.


In Miami, Florida raken op 28 Maart 1994 vijf mensen gewond wanneer meer dan tweeduizend fans van Pearl Jam proberen om zonder kaartje een openluchtconcert van de groep bij te wonen. Met geweld proberen zij de afrastering omver te trekken. Vier 'fans' worden door de politie gearresteerd.


Maria_agusta_kutscheraOp 28 Maart 1987 overlijdt Maria Von Trapp op het landgoed van de familie in Vermont, Canada. Maria Von Trapp wordt op 26 Januari 1905 als Maria Agusta Kutschera geboren aan boord van de trein waarmee haar moeder onderweg is naar een ziekenhuis in Wenen. In 1927 treedt ze in het huwelijk met de aristocraat George Von Trapp. Samen met hem en zijn grote gezin vlucht ze, in 1938, uit Oostenrijk weg om aan de Nazi's te ontsnappen. In 1949 beschrijft ze haar belevenisen is het boek The Story Of The Trapp Family Singers dat later als basis dient voor de musical en film The Sound Of Music met Julie Andrews in de rol van Maria Von Trapp.


Elvis_presley_burning_loveElvis Presley begint op 28 Maart 1972 aan de tweede dag van een drie dagen durende opname sessie in de RCA Studio in Hollywood. Deze tweede dag worden de nummers Fool en Burning Love opgenomen. Elvis Presley wordt hierbij begeleidt door de gitaristen James Burton en John Wilkinson, bassist Emory Gordy, pianist Glen Hardin en drummer Ronnie Tutt. J.D. Sumner & The Stamps doen de achtergrondvocalen. Op Burning Love wordt door Dennis Linde, de componist, nog een extra gitaarpartij ingespeeld. Burning Love wordt in Augustus 1972 uitgebracht. Op de B-kant staat It's A Matter Of Time dat op 29 Maart 1969 is opgenomen. Burning Love komt op 19 Augustus 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 28 Oktober 1972 de tweede plaats. Het is de laatste grote hit voor Elvis Presley in de twintigste eeuw.


Van Morrison neemt op 28 Maart 1967, onder productionele leiding van Bert Berns, het nummer Brown Eyed Girl op. Brown Eyed Girl is de eerste solo-single van de voormalig zanger van de Noord-Ierse groep Them. Op 9 September 1967 komt Brown Eyed Girl de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de zestiende plaats.


Op 28 Maart 1964 maakt Madame Tussaud's in Londen bekend dat er wassenbeelden van The Beatles in het museum worden geplaatst. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn hiermee de eerste popartiesten die in was te bewonderen zijn.Muziek Jarige Op 28 Maart

1941: Charlie McCoy - Area Code 615 Multi-Instrumentalist
1945: Chuck Portz - The Turtles Bas
1948: John Evans (John Evan) - Jethro Tull Toetsen
1948: Milan Williams - The Commodores Toetsen
1949: Sally Carr (Sarah Carr) - Middle Of The Road Zangeres
1954: Reba McEntire - Country Zangeres USA
1962: Geo Grimes - Danny Wilson Zanger
1963: Mark Lennon - Venice Zanger
1965: Steve Turner - Mudhoney Gitaar
1969: Cheryl James (Salt) - Salt-n-Pepa Zangeres
1969: James Atkin - EMF Zanger
1976: Dave Keuning - The Killers gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten