Zoeken in de muziekgeschiedenis

17 mrt. 2012

Muziekgeschiedenis van 18 Maart

Sticky_steez_en_phreako_ricoSticky Steez (links) en Phreako Rico (rechts), twee rappers van de hiphopgroep Opgezwolle, worden op 18 Maart 2005 door de politie opgepakt wanneer er met geweld een illegaal feest bij Zwolle beeindigd wordt. De party vind plaats in een tunnel onder de snelweg A28. De politie heeft de jongeren dan al een aantal keer gesommeerd de party te stoppen. Wanneer dit niet gebeurd is het gedrag van de rappers en vijf anderen volgens woordvoerder van politie IJsselland Meng Gerritsen zodanig dat de politie hen meeneemt naar het bureau. Bij de schermutselingen worden drie politiemensen geschopt en geslagen. Een aantal bezoekers wordt door politiehonden gebeten. Na enkele uren worden de rappers weer met een proces-verbaal vrijgelaten en worden later veroordeeld tot een boete en een taakstraf. Opgezwolle kondigt aan dat er snel een nummer wordt geschreven waarin het politieoptreden gehekelt wordt. Als de tekst onjuistheden bevat of beledigend is voor de politie dan riskeren de rappers volgens Gerritsen opnieuw een nieuw proces-verbaal.


Op 18 Maart 1987 maakt Pepsi Cola bekend dat David Bowie samen met Tina Turner de nieuwe sterren zijn in hun televisie-commercial. Bowie en Tina Turner zingen een bewerking van Modern Love, een nummer van David Bowie. Ook is het de bedoeling dat het cola concern de a.s. Glass Spider-wereldtournee van Bowie gaat sponsoren. Pepsi Cola trekt de commercial prompt terug wanneer David Bowie in opspraak komt wegens ongewenste intimiteiten met een andere vrouw.


Eddie_boDe Amerikaanse jazzpianist en R&B-zanger Eddie Bo overlijdt op 18 Maart 2009 aan de gevolgen van een hartaanval. Eddie Bo wordt op 20 September 1930 a in New Orleans, Louisiana geboren als Edwin Jospeh Bocage. Bo volgt, nadat hij is geslaagd aan de Booker T. Washington High School en nadat hij de militaire dienst heeft doorlopen, een muziek-studie aan de Grundwald School Of Music. De Russische klassieke pianist Horowitz en de bebop-pianisten Art Tatum en Oscar Peterson worden zijn inspiratiebronnen. In de jaren 1950 is hij ondermeer begeleider van Big Joe Turner, Earl King, Guitar Slim, Johnny Adams, Lloyd Price, Ruth Brown, Smiley Lewis en The Platters. Gedurennde de jaren 60 en 70 is Eddie Bo actief als zanger, songwriter, producent en pianist. Hij komt met platen als Check Mr Popeye (1961), Hook And Sling (1969) en Check Your Bucket (1970) in de hitlijsten. Een aantal van zijn liedjes worden door muzikanten als Little Richard (Slippinxe2x80x99 And Slidin'), Etta James (My Dearest Darling) en Tommy Ridgley (In The Same Old Way) overgenomen. Als producent en arrangeur werkt Bo ondermeer met Al Johnson, Art Neville, Chris Kenner, Chuck Carbo, Irma Thomas, Johnny Adams, Mary Jane Hooper, Robert Parker, The Vibrettes en The Explosions. Ook neemt hij platen op met de Dirty Dozen Brass Band en gaat hij op tournee met Willy DeVille, op wiens albums Victory Mixture en Big Easy Fantasy hij ook te horen is. Met Raful Neal en Rockin' Tabby Thomas heeft Bo sinds de jaren 90 projecten lopen als The Louisiana Legends, The District Court en The Hoodoo Kings. eBo wint gedurende zijn carierre verschillende prijzen, waaronder twee Lifetime Achievement Awards van de South Louisiana Music Association. In 1999 verliest Bo zijn keyboards en banden met nog niet uitgebrachte nummers, wanneer het gebouw waar hij in woont door een brand totaal verwoest wordt. Een groot aantal muzikanten organiseren een benefietconcert om hem en andere slachtoffers van de brand te helpen. Het eerste wat Bo wil vervangen zijn zijn keyboards. "Ik ben verloren als ik niet kan spelen", aldus Bo. Wanneer Bo op tournee is in Europa, worden zijn huis en opnamestudio in 2005 getroffen door de orkaan Katrina. Bo knapt eigenhandig alles weer op.  Eddie Bo is 79 jaar geworden.


Vanaf 18 Maart 1960 ligt de single Fall In Love With You van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. Deze  achtste single van de Britse zanger komt op 24 Maart 1960 binnen in de Britse hitparade. Fall In Love With You bereikt de tweede plaats, en levert Cliff Richard & The Shadows een zilveren plaat op.


Stones_1965Op 18 Maart 1965 worden Mick Jagger, Brian Jones en Bill Wyman aangehouden voor een strafbaar feit dat door de Engelse politie wordt omschreven als beledigend gedrag. Het blijkt daarbij te gaan om wildplassen. Op de terugweg van een optreden in Romford, Essex zoeken The Rolling Stones een bezinepomp op om daar gebruik te maken van het toilet. Wanneer ze door de eigenaar van het Francis pompstation worden weggestuurd, moet een muur van het pand het ontgelden. Een toevallig passerende klant, Eric Lavender ziet het allemaal gebeuren, en geeft later met de eigenaar van de benzinepomp Charles Keely de groep aan bij de politie. Het komt Mick, Keith en Bill elk op een geldboete van £35 te staan. Het voorval haalt zelfs de krant. In de Daily Express van 20 Maart 1965 staat ondermeer te lezen: "De Heer Eric Lavender, een 22-jarige jeugdleider, was gestopt voor benzine. Volgens de heer Lavender vond er een incident plaats, dat voor hem en een monteur aanleiding was om de leden van de Rolling Stones bij de politie aan te geven. Het was ongeveer halftwaalf toen de groite zwarte wagen voorreed en een langharig type met donkere bril uitstapte. De heer Lavender maakte ze duidelijk dat hun gedrag afstotend was, waarop ze begonnen te gillen en te schreeuwen."


Tobias_regnerDoor RTL-Duitsland wordt op 18 Maart 2006 de finale van Deutschland Sucht Den Superstar uitgezonden. De Nederlandse Tooske Ragas is één van de twee presentatoren. De jury bestaat uit Dieter Bohlen, Sylvia Kollek en Heins Henn. De eindstrijd gaat tussen de 29-jarige Mike Leon Grosch en de 23-jarige Tobias Regner, die zowiezo allebei een auto winnen. Tobias Regner wint met 55% van de stemmen, en krijgt het platencontract. Zijn eerste single, I Still Burn, staat vanaf 7 April 2006 vier weken op de eerste plaats in de Duitse hitparade.


Op 18 Maart 1989 wordt Julia Christina Rea geboren als tweede kind  en dochter van de Engelse zanger Chris Rea en zijn vrouw Joan Lesley. Hun eerste dochter Josephine is geboren op 16 September 1983. Het speciaal voor haar geschreven nummer Josephine bereikt op 17 Augustus 1985 een derde plaats in de Nederlandse Top 40.


Purple_haze_van_the_jimi_hendrix_exVanaf 18 Maart 1967 ligt Purple Haze van The Jimi Hendrix Experience in de platenwinkel. Na een optreden in de nachtclub Bag O' Nails in Londen neemt The Jimi Hendrix Experience op 11 Januari 1967, in de Kingsway Studios in Londen, op een viersporen-recorder de basis-track voor Purple Haze op. De opname wordt op 3 Februari 1967 in de Olympic Studio in Londen afgemaakt. Purple Haze wordt geproduceerd door Chas Chandler. The Jimi Hendrix Experience speelt op 26 December 1966 een middagvoorstelling in The Uppercut Club in London. Volgens de overlevering schrijft Hendrix die middag in de kleedkamer Purple Haze. Het nummer bevat xc3xa9xc3xa9n van de meest verkeerd verstane teksten ooit. Hendrix zingt in Purple Haze de zin "Scuse (excuse) Me While I Kiss The Sky". Veel mensen verstaan echter "Scuse Me While I Kiss This Guy". Jimi Hendrix versterkt de verwarring door tijdens het zingen van de bewuste regel vaak te wijzen naar xc3xa9xc3xa9n van de leden van The Jimi Hendrix Experience. Op 23 Maart 1967 komt Purple Haze de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. In Nederland komt Purple Haze niet verder dan nummer veertien in de Top 40.


Afscheidsbriefje_kurt_cobainOp 18 Maart 1994 neemt de politie in Seattle diverse vuurwapens en munitie in beslag bij Nirvana zanger Kurt Cobain. De politie is naar de woning gekomen nadat zijn vrouw, Courtney Love, in paniek het alarmnummer heeft gebeld omdat Cobain zich in de badkamer heeft opgesloten en zij bang is dat hij zelfmoord zou plegen. Haar vrees blijkt achteraf niet ongegrond, drie weken later berooft Cobain zichzelf inderdaad van het leven. Het lichaam van de Nirvana-zanger wordt op 8 April 1994 in zijn huis in Seattle door een elektricien gevonden. Naast de zanger ligt een geweer en een afscheidsbriefje. Volgens de lijkschouwing heeft Kurt Cobain zich drie dagen eerder door het hoofd geschoten. Kurt Cobain is 27 jaar geworden.


Paul_simon_paul_simonPaul Simon komt op 18 Maart 1972 op de 1e plaats van de Engelse albumlijst met zijn solo album Paul Simon. Van het album komen diverse hits, waaronder Me And Julio Down By The Schoolyard en Mother And Child Reunion. De titel en het idee voor Mother And Child Reunion ontstaat wanneer Paul Simon in een Chinees Restaurant in New York een gerecht besteld met kip en eieren als belangrijkste ingredienten. De naam van het gerecht is Mother And Child Reunion, een logische naam, het ei (child) wordt met de kip (mother) weer verenigd (reunion) op een bordje. Paul Simon vind de naam zo grappig dat hij het op een servetje schrijft en meeneemt naar huis.


Love_is_thicker_than_waterOp 18 Maart 1978 bestaat de complete top-4 van Billboard in Amerika uit platen waarmee The Bee Gees iets te maken hebben. (Love Is) Thicker Than Water van Andy Gibb (het jongste broertje van de Bee Gees) bezet de vierde plaats. Stayin' Alive van The Bee Gees staat op de derde plaats. Op Nr. 2 staat Emotion van Samantha Song, wat geschreven en geproduceerd is door The Bee Gees, en op Nr. 1 staat Night Fever van The Bee Gees zelf, afkomstig van de soundtrack van Saturday Night Fever.


Blue_turns_to_greyVan Cliff Richard & The Shadows wordt op 18 Maart 1966 de single Blue Turns To Grey uitgebracht. Blue Turns To Grey is geschreven door Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones. Op de B-kant staat Somebody Loses. Op 24 Maart 1966 komt Blue Turns To Grey van Cliff Richard & The Shadows de Engelse hitparade binnen, en haalt de vijftiende plaats als hoogste notering.


Notorious_big_funeralIn Brooklyn, New York staam op 18 Maart 1997 duizenden mensen langs de straten wanneer de rouwstoet van Notorious B.I.G. voorbij komt. Als de auto met de kist langskomt proberen de fans door het politiekordon heen te breken om de auto met de kist aan te raken. In totaal worden er negen mensen wegens ordeverstoring gearresteerd. Notorious B.I.G. is op 9 Maart 1997, in Los Angeles bij het Petersen Automotive Museum in Los Angeles waar die avond de Soul Train Music Awards zijn uitgereikt, vanuit een rijdende auto neergeschoten. Bij aankomst in het Cedars-Sinai Medical Center blijkt de rapper aan zijn verwondingen te zijn overleden. Notorious B.I.G. is 24 jaar geworden, en is al de tweede rapper die op gewelddadige wijze om het leven komt. Op 13 September 1996 is 2Pac Shakur aan de gevolgen van een moordaanslag overleden.


Snowflakes_on_amsterdamIn Studio 3 van Phonogram in Hilversum wordt op 18 en 21 Maart 1968 de single Snowflakes On Amsterdam door After Tea opgenomen. Snowflakes On Amsterdam is geschreven door hun toetsenist Hans van Eijck en hun gitarist Ray Fenwick. De single wordt geproduceerd door Bert Schouten. Snowflakes On Amsterdam, met op de B-kant het nummer The Cotton Blossom Palace Snowboat van After Tea komt op 11 Mei 1968 binnen op 37 in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 26ste plaats als hoogste notering.


Op 18 Maart 1978 wordt het tweede California Jam Festival gehouden in Ontario, California. Ruim 250.000 bezoekers zijn getuige van optredens van Aerosmith, Santana, Heart, Dave Mason, Mahogany Rush en Ted Nugent.Kent_henryOp 18 Maart 2009 overlijdt in Porland, Oregon de Amerikaanse liedjesschrijver en gitarist Kent Henry. Kent Henry wordt op 5 April 1948 in Hollywood geboren als Henry Plischke en is vooral bekend als lid van Steppenwolf en Blues Image. Op 14 jarige leeftijd speelt hij in zijn eerste bandje: The Lost Souls. In 1969 speelt hij mee op het album Lord Sutch And Heavy Friends waarop ondermeer ook gitaristen Jimmy Page en Jeff Beck, bassist Noel Redding en drummer John Bonham te horen zijn. Henry wordt lid van Blues Image tijdens de opnames van het album Open (1970), nadat Mike Pinera naar Iron Butterfly is gegaan. Na de opnames van Red, White,And Blues Image (1970) suggereerd producent Richard Podolor aan Steppenwolf dat Henry een goede vervanger zou zijn voor de pas vertrokken gitarist Larry Byrom. Henry doet mee aan het Steppenwolf album For Ladies Only (1971) en gaat met de groep op hun afscheidstournee. Henry neemt echter niet deel aan de samenkomst van de groep voor de opname van Slow Flux. Volgens Goldy McJohn, de keyboardist van de groep, wordt Henry niet gevraagd omdat hij overhoop ligt met drummmer Jerry Edmonton. Henry blijft goed bevriend met McJohn en speelt gedurende 1977, 1978 en 1980 in versies van Steppenwolf (zonder zanger John Kay) die worden geleid door McJohn. Op het moment van zijn overlijden was Henry van plan om opnieuw met Mcjohn te gaan samenwerken in diens project Goldy McJohn And Friendz. Kent Henry is 60 jaar geworden.


Ferry_de_groot_en_andre_van_duinIn November 1972 worden Ferry de Groot en Andre van Duin aan elkaar voorgesteld door John de Mol sr die directeur van Radio Noordzee is. Andre van Duin mag een komisch uurtje maken en wordt door Ferry de Groot geassisteerd. In het begin heet het programma De Abominabele Top 2000. Er zitten verschillende rubrieken in, een daarvan is het hobbykwartier van Dikvoormekaar. Na een paar uitzendingen is Dikvoormekaar hoofdrolspeler, en heet de show vanaf 18 Maart 1973 officieel De Dikvoormekaarshow. In deze periode doen Ferry de Groot en Andre van Duyn in de Dikvoormekaar show een hondendressuurnummer. De Groot heeft zogenaamd drie honden bij zich Andre (Dik) vraagt naar de namen van de honden. de Groot antwoord met Guus, John en Tony (Guus Jansen, de grote baas van radio Noordzee, John de Mol sr de directeur en Tony Berk programmaleider) de Groot zegt bovendien "Kijk uit voor John, want die is vals, en hij bijt op de gemeenste momenten" Dat beteknt het uiteindelijke einde van Dik voor mekaar bij Radio Noordzee. Op 21 Oktober 1973 is Andre van Duin voor het laatst op RNI te horen. Ook Ferry de Groot neemt ontslag. Vanaf 2 februari 1974 zijn beiden bij de NCRV op Hilversum 3 te horen met hun Dikvoormekaarshow.


Op 18 Maart 1973 geven Paul McCartney & Wings een liefdadigheidsvoorstelling in het Hard Rock Cafe in Londen ten bate van Release, een organisatie die zich inzet voor drugsverslaafden.


Sugababes_vs_girls_aloudOp 18 Maart 2007 komt Walk This Way van Girls Aloud en The Sugababes op de eerste plaats binnen van de Britse hitparade. Walk This Way is oorspronkelijk van de Amerikaanse rockband Aerosmith. Het nummer is geschreven door zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry en is afkomstig van het album Toys In The Attic uit 1975. In 1977 bereikt het als single de 10e plaats in de Billboard Hot 100. In 1986 neemt Aerosmith het nummer opnieuw op samen met de rapgroep Run DMC. Het betekent voor Aerosmith hun comeback na jaren van minder succes. De opbrengst van Walk This Way van Girls Aloud en The Sugababes gaat naar Comic Relief. Deze organisatie zet zich sinds 1985 in voor de minderbedeelden in Groot-Brittannie en Afrika.


House_for_saleLucifer treedt op 18 Maart 1975 op in het programma Van Oekels Discohoek bij de VPRO op Nederland 2. Dit door de VPRO uitgezonden programma wordt gepresenteerd door Folf Brouwers als Sjef Van Oekel. Lucifer, de groep rond zangeres Margriet Eshuijs, speelt het nummer House For Sale. De single, met op de B-kant het nummer My Dreamworld, komt op 12 April 1975 binnen op de 22ste plaats in de Nederlandse Top 40, en bereikt op 17 Mei 1975 de vierde plaats. House For Sale is geschreven door Sklerov/Lloyd en geproduceerd en gearrangeerd door Hans Vermeulen van Sandy Coast. Andere artiesten die in deze aflevering van Van Oekels Discohoek optreden zijn  Dit programma wordt gepresenteerd zijn: The Shoes (met The Hour Comes Nigh), Spooky & Sue (met You Talk Too Much), Dump (met Annabelle) en Groep 1850 (met Mother Nohead).


Theodora Richards wordt op 18 Maart 1985 geboren als dochter van Keith Richards en Patti Hansen. De gitarist van The Rolling Stones en het fotomodel zijn op 18 December 1983, op de 40ste verjaardag van Keith Richards, in Mexico met elkaar getrouwd.


Teddy_pendergrassNadat Soul-zanger Teddy Pendergrass op 18 Maart 1982 een bezoek heeft gebracht aan een basketball-wedstrijd in Philadelphia raakt hij betrokken bij een ernstig ongeluk. De remmen van zijn Rolls Royce begeven het en de zanger rijdt tegen een boom aan. Pemdergrass wordt overgebracht naar het Thomas Jefferson University Hospital, waar blijkt dat hij vanaf zijn middel is verlamt. Zijn mede passagier, de 31-jarige travestiet Tenika Watson kan na behandeling weer vertrekken. Teddy Pendergrass heeft nooit willen verklaren waarom hij Watson had meegenomen. Na zes maanden intensieve revalidatie wordt de zanger ontslagen en keert, in een rolstoel, terug naar de studio. In 1984 verschijnt zijn come-back album Love Language met daarop het nummer Hold Me, een duet met het opkomende talent Whitney Houston.


Op 18 Maart 1989 organiseerd een radio-station in Amerika dat alle platen van Cat Stevens die zij in bezit hebben door een stoomwals verpletterd zullen worden. Dit naar aanleiding en als protest dat Cat Stevens openlijk Ayatollah Khomeni steunt.


Taylor_hawkinsTaylor Hawkins is vanaf 18 Maart 1997 de opvolger van William Goldsmith als drummer van The Foo Fighters. William Goldsmith vertrekt bij de groep omdat hij het niet eens is met hun voorgenomen muzikale koers.Taylor Hawkins heeft eerder gedrumt bij Alanis Morissette tijdens haar Jagged Little Pill tour. Ook heeft hij kort gespeeld in de experimentele band Sylvia. In zijn eigen groep Taylor Hawkins & The Coattail Riders was Hwakins naast drummer, ook nog de zanger. Taylor Hawkins zegt beinvloedt te zijn door Roger Taylor van Queen en Stewart Copeland van The Police. In 2005 wordt Hawkins door het Engelse Drummers magazine Rhythm gekozen tot Best Rock Drummer.


Nadat Joni Mitchell op 13 Maart 1997 na tweexc3xabndertig jaar haar dochter weer in de armen heeft kunnen sluiten, besluit zij op 18 Maart 1997 af te zien van adoptie. Joni Mitchell heeft zich hiervoor een paar jaar eerder opgegeven. Kilauren Gibb, haar eigen dochter, is na haar geboorte in 1965 bij een adoptiegezin ondergebracht. De dan 22-jarige Joni Mitchell kiest voor haar carriere. Moeder en dochter zijn jarenlang naar elkaar op zoek geweest. Kilauren is ervan overtuigd dat Joni Mitchell haar moeder is, nadat zij foto's van de zangeres op haar website heeft bestudeerd.


Op 18 Maart 1968 wordt Sittin' In A Circle van The Steve Miller Band door Capitol Records uitgebracht. Deze debuutsingle The Steve Miller Band wordt geen hit.


Seraphine Watts wordt op 18 Maart 1968 in een ziekenhuis in Howe, Engeland geboren als enigst kind uit het huwelijk van Charlie Watts en Shirley Ann Shepherd. De drummer van The Rolling Stones en zijn vriendin zijn op 14 Oktober 1964 in Bradford met elkaar getrouwd.


Born_to_boogieT-Rex speelt op 18 Maart 1972 de eerste van twee uitverkochte shows in de Empire Pool in Wembley. De optredens worden gefilmd voor de semi-documentaire Born To Boogie. Deze film gaat op 14 December 1972 in Londen in premiere. Born To Boogie is gemaakt door Ringo Starr en gaat over Marc Bolan en zijn groep T. Rex. In de hoofdrollen zien we Ringo Starr, Marc Bolan, Elton John en Geoffrey Bayldon (Catweazle). Begin jaren 90 verschijnt er een gelimiteerde uitgave op video. Op 16 Mei 2005 verschijnt Born To Boogie als luxe dubbel DVD. Het geluid is spectaculair verbeterd door Tony Visconti, ondermeer bekend van zijn werk met David Bowie en Thin Lizzy. "Marc Bolan made great music in the spirit of every great rock and roller like Chuck Berry or Little Richard or Elvis, Bolan was one of them. He was one of the icons. In the new millennium there are T.Rex sounds everywhere. Every so often you get a new group coming out and 'oh it's a T.Rex sound', it's not glam rock, it's T.Rex! glam rock was something else." aldus Tony Visconti.


Op 18 Maart 1993 wordt door The Rolling Stones bekend gemaakt dat Darryl Jones de nieuwe bassist van de groep is. Jones is de opvolger van Bill Wyman die op 6 Januari 1993 The Rolling Stones na dertig jaar heeft verlaten. Darryl Jones heeft ondermeer gespeeld bij Miles Davis, Sting, Peter Gabriel en Madonna.


Peter Koelewijn ontvangt op 18 Maart 2007 tijdens Het Gala Van Het Nederlandse Lied de Radio 2 Zendtijdprijs. Tijdens deze uitreiking zingen George Kooymans van Golden Earring, Bennie Jolink van Normaal, Anita Meyer, Des'ray, Boudewijn de Groot, Helmut Lotti en Bastiaan Ragas liedjes van Peter Koelewijn. Koelewijn zelf sluit Het Gala Van Het Nederlandse Lied af met zijn nieuwe single Pachelbel's Muziek. Peter Koelewijn is de achtste Nederlandse artiest die de prijs in ontvangst mag nemen. Eerder zijn Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Frank Boeijen, Willeke Alberti en Marco Borsato tijdens Het Gala Van Het Nederlandse Lied gexc3xaberd voor hun xc5x93uvre.


Platenmaatschappij EMI besluit om vanaf 18 Maart 1959 te stoppen met de productie van 78 toerenplaten. De muziek van EMI wordt vanaf deze dag alleen nog op 45 toeren-singles of op LP's uitgebracht.


John_phillipsOp 18 Maart 2001 overlijdt John Phillips in het Los Angeles Medical Center aan een hartstilstand. John Edmund Andrew Phillips wordt op 30 Augustus 1935 geboren in Parris Island, South Carolina. Phillips, die later de bijnaam Papa John meekrijgt, kent zijn hoogtij dagen in de jaren zestig, als mede organisator van het Monterey Popfestival, als componist van o.a. de flowerpower hit San Francisco, en niet te vergeten als de drijvende kracht achter The Mama's & The Papa's. In 1966 heeft deze groep haar eerste hit met California Dreamin'. Hierna volgen successen als Monday Monday, I Saw Her Again en Creeque Alley. Na de opheffing van The Mama's & The Papa's, zoekt Phillips zijn toevlucht in drugs en alcohol. In 1977 begint hij, samen met Mick Jagger en Keith Richards, te werken aan een nieuw album, maar de opnames komen, door het veelvuldig drugsgebruik van Phillips en Richards, al snel stil te liggen. Kort voor zijn dood pakt Phillips de draad weer op, en voltooid hij het project alsnog. Het album Pay Pack And Follow komt twee maanden na zijn overlijden op de markt, in Augustus 2001 gevolgd door het solo album Phillips 66, dat hij net klaar heeft wanneer hij in het ziekenhuis wordt opgenomen. John Phillips is 65 jaar geworden.


Courtney_love_showing_letterman_herCourtney Love laat op 18 Maart 2004 haar borsten zien aan David Letterman tijdens een optreden in zijn show. Tijdens het nummer Danny Boy staat Courtney met haar rug naar het publiek wanneer zij haar truitje omhoog trekt. Na het optreden in The David Letterman Show geeft Courtney Love een verrassings show in de Plaid Night Club in Manhattan. Daar wordt ze beschuldigd een man in het publiek te hebben verwond wanneer ze een microfoonstandaard de zaal ingooit. Love wordt gearresteerd op verdenking van mishandeling.


Arnold_layne_pfOp 18 Maart 1967 tekent Pink Floyd een platencontract met EMI in Engeland. Pink Floyd is dan al een tijdje bezig, zij het niet onder deze naam. De band vindt haar oorsprong in de vroege jaren zestig, als bassist Roger Waters, toetsenist Richard Wright en drummer Nick Mason elkaar ontmoeten op de Londense Polytechnic, waar ze architectuur studeren. Muziek is een gemeenschappelijke hobby en met Clive Metcalf, Keith Noble en Juliette Gale (later de vrouw van Rick Wright) vormen ze een popgroep, die achtereenvolgens Sigma 6, The T-Set en The Screaming Abdabs heet. De formatie hergroepeert zich in 1964 zonder Metcalf, Noble en Gale, maar met de gitaristen Bob Close en Roger Syd Barrett. Ze spelen hoofdzakelijk R&B-nummers, waarbij Bo Diddley de belangrijkste inspiratiebron lijkt te zijn. Muzikale meningsverschillen tussen Close en Barrett doen de eerste de groep verlaten. De eigenzinnige persoonlijkheid van Barrett verandert het geluid en het gezicht van de groep en zelfs de naam. Het wordt The Pink Floyd Sound, later teruggebracht tot The Pink Floyd, naar de voornamen van de twee Amerikaanse bluesmuzikanten Pink Anderson en Floyd Council. Wanneer vanuit de Verenigde Staten de eerste acidrock-geluiden tot Engeland doordringen, is het met name Barrett die de vibes onmiddellijk oppikt, met drugs gaat experimenteren en zowel zijn composities als zijn gitaarspel daaraan aanpast. Zo wordt de Floyd al spoedig de eerste Engelse psychedelische rockband. Een voor die tijd opmerkelijke lichtshow maakt haar concerten tot een visueel spektakel. Ze treedt op in legendarische undergroundclubs als UFO en Middle Earth, waar ze ontdekt wordt door twee Amerikaanse talentenjagers, John Hopkins en Peter Jenner, die de groep aan een platencontract met EMI helpen. De eerste single, Arnold Layne, een song over een travestiet, wordt door de officiele radiostations geboycot, maar verkoopt desondanks uitstekend.


Vanuit Orpheus in Apeldoorn wordt op 18 maart 2001 het door Stefan Stasse en Sjors Frohlich gepresenteerde Gala Van Het Nederlandse Lied rechtstreeks op Radio 2 uitgezonden. Voorafgaand aan de uitreiking van de Radio 2 Zendtijdprijs, die wordt uitgereikt aan Rob De Nijs, zingen Manuela Kemp, Johan Verminnen, Freek de Jonge, Margriet Eshuijs, Maarten Peeters, Frederique Spigt en Boudewijn de Groot nummers van Rob de Nijs. De Kast en Skik zijn ook uitgenodigd, maar hebben afgezegd. De leden van deze twee bands geven als reden dat zij te aangeslagen zijn door de dood van Blof-drummer Chris Gotte, die op 17 Maart 2001 bij een motor ongeluk om het leven is gekomen.


Mayor_of_the_sunset_stripVanaf 18 Maart 2004 ligt de soundtrack van de documentaire Mayor Of The Sunset Strip in de platenwinkel. De soundtrack hoort bij een documentaire die de carrixc3xa8re behandelt van Rodney Bingenheimer, een spraakmakende discjockey uit Los Angeles. Platen van naderhand succesrijke artiesten en groepen zijn meermalen voor het eerst gedraaid in de show van Rodney Bingenheimer op KROQ-FM. Mayor Of The Sunset Strip is geregisseerd door George Hickenlooper, en gaat op 26 Maart 2004 in heel Amerika in premiere. Rodney On The Roq van Brian Wilson (Beach Boys) is het openingsnummer van het soundtrack-album. Een niet eerder vrijgegeven versie van All The Madmen uit 1971 is de bijdrage van David Bowie. Andere tracks op het album zijn ondermeer My Back Pages van The Byrds, I Wanna Be Sedated van The Ramones, Get It On van T. Rex, School's Out van Alice Cooper, London van The Smiths en Malibu van Hole. Rodney Bingenheimer levert in de vorm van What Kind Of Music Is This? ook zelf een bijdrage.


Think_tankOp 18 Maart 1972 komt Together van Think Tank op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Together en de B-kant Hold My Hand zijn geschreven door Jacques Zwart, de zanger van Think Tank. In de jaren zestig is Zwart de zanger van de Amsterdamse groep Het. Gitarist Ad van der Kreeft, toetsenist Hans Jansen en drummer Rob de Graaf zijn de andere leden van Think Tank. Together bereikt de veertiende plaats. Met de producer Frans Peters en de arrangeur Gerard Stellaard neemt Think Tank in 1972 een album op, maar nog voordat dit album in de winkel ligt, gaat de groep uit elkaar.


The_allisons_are_you_sureVanuit het Palais Des Festival in Cannes in Frankrijk wordt op 18 Maart 1961 het door Jacqueline Joubert gepresenteerde Eurovisie Songfestival rechtstreeks op televisie uitgezonden. Deze internationale finale wordt gewonnen door Jean Claude Pascal met Nous Les Amoureux. De Franse zanger doet mee voor Luxemburg. Het Britse duo The Allisons wordt tweede met Are You Sure, maar zijn wel de commercixc3xable winnaar van het festival. Are You Sure wordt in heel Europa een enorme hit. De Nederlandse Greetje Kauffeld komt met Wat Een Dag van Pieter Goemans niet hoger dan de tiende plaats. Bob Benny uit Belgixc3xab krijgt voor Septembre Gouden Roos één punt voor de moeite. Jean Claude Pascal is op 5 mei 1992 op 58-jarige leeftijd overleden.Jimi Hendrix staat op 18 Maart 1969 in de Record Plant Studio in New York om zijn versie op te nemen van het Amerikaanse volkslied, de Star Spangled Banner. Hendrix speelt zelf alle gitaarpartijen. Hiervoor worden zestien sporen van de opname-apparatuur benut. Star Spangled Banner wordt in Oktober 1971 postuum uitgebracht op het album Rainbow Bridge.


Op 18 Maart 1957 keren Bill Haley & The Comets terug in de Verenigde Staten na een succesvolle wereldtournee. De groep heeft voor meer dan een half miljoen rock'n'roll-fans in Europa en in Australie opgetreden.


Bands_reunited_fgthFrankie Goes To Hollywood is op 18 Maart 2004 in de originele bezetting weer bij elkaar. De groep werkt mee aan Bands Reunited, een nieuwe televisieserie van muziekzender VH1, waarin ook ondermeer Kajagoogoo en A Flock Of Seagulls te zien zijn. Frankie Goes To Hollywood breekt in 1983 door met Relax. Andere grote hits zijn Two Tribes en The Power Of Love. De band uit Liverpool gaat in April 1987, na een Europese tournee, met ruzie uit elkaar gegaan. Van de vijf leden heeft zanger Holly Johnson (midden) als laatste ingestemd met de rexc3xbcnie. "Sorry dat ik zo moet lachen. Ik vind dit hoogst amusant! Sinds 1987 zijn wij met z'n allen niet meer in xc3xa9xc3xa9n kamer geweest", is de eerste reactie van de 44-jarige Holly Johnson, die tegenwoordog in Noord-Londen woont en schilderijen maakt. Bij Holly Johnson is in 1993 Aids geconstateerd. Tweede zanger Paul Rutherford is 44 jaar en woont met zijn partner en hun kind, in Nieuw-Zeeland. Bassist Mark O'Toole is 40 jaar, en produceert platen in Florida, Amerika. Ook gitarist Brian Nash is 40 jaar. Drummer Peter Gill (40) ontwerpt websites en is vader van twee kinderen. "Vergelijk onze reunie met een afspraak bij de tandarts. Je weet nooit van tevoren of het een pijnlijke ervaring wordt. Soms valt het mee", aldus Peter Gill. De Bands Reunited-aflevering van Frankie Goes To Hollywood wordt op 2 april 2004 door VH1 uitgezonden.


In de Fairfield Halls in Croydon, Engeland wordt op 18 Maart 2004 een optreden van Katie Melua opgenomen. De live-registratie van dit concert is te vinden op de DVD Katie Melua - On The Road Again die op 4 Juli 2005 wordt uitgebracht. Op deze DVD staan ook opnamen die op 22 Oktober 2004 in de Royal Albert Hall in Londen en op 19 Maart 2005 tijdens het Charity Concert For Nelson Mandela 46664 in Fancourt in Zuid-Afrika zijn gemaakt.


The_backstreet_boysAmerikaanse radiostations krijgen op 18 Maart 2005 de single Incomplete van The Backstreet Boys aangeboden. Incomplete is de eerste single van het comeback-album Never Gone van de Boyband. Never Gone wordt op 14 Juni 2005 uitgebracht. Voor deze plaat hebben Nick Carter, Howie Dorough, A.J. McLean, Brian Littrell en Kevin Richardson ondermeer samengewerkt met Boyz II Men, Take 6 en Darren Hayes (ex-zanger van Savage Garden). De producers zijn The Underdogs, Billy Mann, John Shanks en Max Martin. Op 4 Juli 2005 beginnen The Backstreet Boys aan een grootscheepse tournee om het album te promoten. Op 23 Juni 2006 komt het nieuws dat het oudste lid van de band, Kevin Richardson, de band heeft verlaten. De de overige 4 leden gaan in 2006 de studio ing om een nieuw album op te nemen.


Pirate Howsmon Davis wordt op 18 Maart 2005 geboren als zoon van Deven en Jonathan Davis. Voor de zanger van de Amerikaanse rock-band Korn is het de tweede keer dat hij vader wordt. "Ik kan niet omschrijven hoe ik mij nu voel", laat Jonathan Davis weten op zijn officiele website. Uit een eerder huwelijk heeft Davis een negenjarige zoon, Nathan. Voor Deven Davis is dit wel haar eerste kind.


ElvisaramaBij een niet meer dan 5 minuten durende ramkraak op 18 Maart 2005 maken inbrekers in een Elvis Presley-museum in Las Vegas souvenirs buit met een geschatte waarde van $250.000. Met een gestolen vrachtwagen rammen de dieven de achterdeur van het museum, waarna zij met loden pijpen drie vitrines vernielen. Tachtig procent van de tentoongestelde sieraden worden hierbij gestolen. Tot de buit behoren drie ringen (Presley's 1953 High School Class ring, een herinneringsring aan The Louisiana Hayride radio show en een diamanten ring die hij in Las Vegas heeft gekocht), een ketting, een horloge, een sjaal en een revolver van Elvis Presley. Een paar blauwe suede schoenen, één van de meest waardevolle attributen van het museum, wordt door de inbrekers ongemoeid gelaten. Het Elvis-A-Rama-museum is in 1999 geopend. Curator Chris Davidson noemt de verzameling memorablia "The world's largest private collection of original Elvis Presley memorabilia west of Memphis." Davidson, die Elvis op 10-jarige leeftijd in 1975 voor het eerst zag optreden in Las Vegas is met twee checks en een handgeschreven letter van de zanger met verzamelen begonnen. De nu meer dan 2000 items omvattende verzameling bestaat ondermeer uit showkleding, drie auto's en een speedboat van Elvis Presley. Er zijn ook live-optredens van imitatoren. Chris Davidson zegt totaal van streek te zijn door de inbraak.


Step_right_up_van_jamaiStep Right Up van Jamai ligt vanaf 18 Maart 2003 in de platenwinkel. Step Right Up is de eerste single van de dan 16-jarige Jamai Loman die op 8 Maart 2003 de finale van Idols gewonnen heeft. De oplage van 185.000 stuks is meteen goed voor drie keer platina. Op 29 maart 2003 komt Step Right Up binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, en staat zeven weken aan de top. Step Right Up is in 2003 de bestverkochte single in Nederland.


Lauryn_hill_en_wyclef_jeanTijdens een benefietconcert op 18 Maart 2005 in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisixc3xab, staan Lauryn Hill en Wyclef Jean, twee van de drie originele Fugees, weer samen op één podium. Bij het benefietconcert in Kuala Lumpur ten bate van tsoenami-slachtoffers is ook Abdullah Ahmad Badawi, de premier van Maleisie, persoonlijk aanwezig. Het Force Of Nature-concert duurt acht uur, en vindt plaats in een stadion buiten Kuala Lumpur en wordt bijgewoond door meer dan dertienduizend mensen. "Hier schrijven wij geschiedenis. Beseffen jullie allemaal wat er hier op dit toneel gebeurt? Ik ben nu te emotioneel", zegt Wyclef Jean, terwijl hij knielt voor Lauryn Hill. Terwijl hij zachtjes "wij zullen nooit de tsoenami vergeten" zingt, laat hij het publiek in een verduisterd stadion de verlichte displays op hun mobiele telefoons omhoog houden. Wyclef Jean en Lauryn Hill zingen drie nummers van het Fugees-album The Score uit 1996: Killing Me Softly With His Song, Ready Or Not en Fu-Gee-La. De Chinese filmster Jackie Chan zingt een liefdesliedje in het Mandarijn. Verder zijn er ondermeer live-optredens van westerse sterren als The Backstreet Boys, Black Eyed Peas, Boyz II Men, Carmen Elektra, Paula Abdul en Joey Fatone en Lance Bass van 'NSYNC. Het Force Of Nature brengt ruim tien miljoen ringgit (twee miljoen euro) op voor de wederopbouw van door de tsoenami getroffen regio's in Indonesie, Thailand, Sri Lanka en India. De zeebeving in de Indische Oceaan heeft in December 2004 meer dan 270.000 levens geeiist.


Op 18 Maart 1996 maken The Sex Pistols tijdens een persconferentie in Londen bekend dat zij na twintig jaar nadat zij uit elkaar gegaan zijn weer gaan optreden. Wanneer een journalist opmerkt dat het wel om het geld te doen zal zijn antwoordt zanger Johnny Rotten: "We have found a common cause, and it's your money." Later wordt besloten de reunie tour de 'Filthy Lucre Tour' te dopen (vrijvertaald De Ontiegelijk Winstgevende Tour)


The_clash_white_riotDe eerste single van The Clash, White Riot, wordt op 18 Maart 1977 door platenmaatschappij CBS uitgebracht. White Riot komt op 2 April 1977 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de 38ste plaats. Ondanks deze matige notering wordt White Riot gezien als een belangrijk moment in de muziekgeschiedenis. Het Engelse muziekblad Mojo plaats op 11 Oktober 2003 de uitslag van een poll, waarin de lezers is gevraagd om het meest belangrijkste moment in de muziekgeschiedenis. Op drie staat het uitbrengen van de debuutsingle, White Riot, van The Clash in 1977. Als tweede wordt genoemd het moment dat Bob Dylan van acoustisch gitaar overschakeld naar de electrische gitaar, tijdens het Newport Folk Festival op 25 Juli 1965. En als belangrijkste moment in de muziekgeschiedenis wordt genoemd de opname van de debuutsingle, That's All Right van Elvis Presley op 5 Juli 1954.


ThisyearsmodellVanaf 18 Maart 1978 ligt in Engeland het album This Yearxe2x80x99s Model van Elvis Costello in de platenwinkel. Op dit tweede album van Costello zijn de volgende nummers: No Action, This Year's Girl, The Beat, Pump It Up, Little Triggers, You Belong To Me, Hand In Hand, (I Don't Want To Go To) Chelsea, Lip Service, Living In Paradise, Lipstick Vogue, Night Rally en Radio Radio. This Year's Model komt op 1 April 1978 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de vierde plaats.


Conny_froboess_zwei_kleine_italieneVanuit het Grand Auditorium De RTL in Luxemburg wordt op 18 Maart 1962 de door Mireille Delanoy gepresenteerde zevende internationale finale van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Frankrijk wint dankzij Isabelle Aubret met Un Premier Amour. Net als in 1960 doet Francois Dequelt voor Monaco mee. Hij wordt tweede met Dis Rien. Tijdens Katinka van de Nederlandse Spelbrekers valt het licht uit. Zodoende zijn alleen hun witte overhemden op het scherm te zien. Het duo eindigt als dertiende met nul punten, dezelfde score als Spanje, Oostenrijk en de Belgische Fud Leclerc. De Duitse Conny Froboess wordt zesde met negen punten voor Zwei Kleine Italiener. Commercieel gezien is Zwei kleiner Italiener echter de grote winnaar In een groot deel van Europa scoort Conny Froboess een grote hit met dit nummer.


Cathys_clownThe Everly Brothers staan op 18 Maart 1960 in de studio in Nashville, Tennessee om het nummer Cathy's Clown op te nemen. Cathy's Clown is de eerste single van Don en Phil Everly Brothers voor platenmaatschappij Warner. Het door de broers zelf geschreven nummer komt op 18 April 1960 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 23 Mei 1960 vijf weken op de eerste plaats. Cathy's Clown is de laatste de van vijf Amerikaanse nummer 1-hits voor Don en Phil Everly.


Pot_luckElvis Presley staat op 18 en 19 Maart 1962 in Studio B van de RCA Studio's in Nashville, Tennessee om elf nieuwe nummers op te nemen. Op 18 Maart 1962 worden Something Blue, Gonna Get Back Home Someshow, (Such An) Easy Question, Fountain Of Love, Just For Old Time Sake, Night Rider en You'll Be Gone door technicus Bill Porter op de band gezet. Een dag later volgen I Feel That I've Known You Forever, Just Tell Her Jim Said Hello, She's Not You en Suspicion. Deze elf nummers, aangevuld met Kiss Me Quick, I Met Her Today, I'm Yours, I Feel That I've Known You Forever, For The Millionth And The Last Time, That's Someone You Never Forget en Steppin' Out Of Line) komen terecht op het album Pot Luck van Elvis Presley. Deze LP komt op 14 Juli 1962 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de vierde plaats. Elvis Presley wordt voor de opnamen bijgestaan door de gitaristen Scotty Moore, Harold Bradley en Grady Martin, bassist Bob Moore, de drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, pianist Floyd Cramer en saxofonist Boots Randolph. The Jordanaires en Millie Kirkham zorgen voor de achtergrondvocalen.


Jermaine Jackson treedt op 18 Maart 1995 in het huwelijk met zijn vriendin Alejandra. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Jermaine en Alejandra Jackson gaan op 15 November 2004 uit elkaar. De kinderen Jaafar en Jermajesty worden aan hun moeder toegewezen.Muziek Jarige Op 18 Maart

1936: Robert Lee Smith - The Tams Zanger
1938: Charles Pride - Zanger USA
1941: Wilson Pickett - Zanger Engeland († 19 Jan. 2006)
1947: Barry J. Wilson - Procol Harum Drums († 8 Okt. 1990)
1950: John Hartman - The Doobie Brothers Drums
1959: Irene Cara (Irene Escalera) - Zangeres/Actrice USA
1961: Grant Hart - Husker Du Toetsen
1962: Taja Sevelle - Zanger USA
1963: Vanessa Williams - Zangeres USA
1964: Rozella - Zangeres Engeland
1964: Courtney Pine - Jazz Muzikant USA
1966: Jerry Cantrell - Alice In Chains Gitaar
1967: Miki Berenyi - Lush Gitaar/Zang
1970: Queen Latifah (Dana Elaine Owens) - Rapster USA
1979: Adam Levine - Maroon 5 Gitaar/Zang
1974: Stuart Zender - Jamiroquai Bas
1977: Devin Lima - LFO Zanger
1979: Shola Ama - Zangeres Engeland
1979: Adam Levine - Maroon 5 Gitaar/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten