Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 22 Februari

Op 22 Februari 1965 vliegen The Beatles met een gecharterde Boeing 707 naar de Bahamas om het eerste deel van de film Help! op te nemen. John, Paul, Ringo en George worden door 1400 fans uitgezwaaid. Onderweg wordt er gestopt in New York om te tanken, maar The Beatles komen het vliegtuig niet uit. Aangekomen op de Bahama's verblijven The Beatles in de Balmoral Club. De opnamen op de Bahama's zijn klaar op 9 Maart 1965. "The most degrading experience we had during the filmong in The Bahamas was that during a dinner party by the mayor of The Bahamas we were insulted by fucking junked up middle-class bitches and bastards, who gave constant comment about our manners and our work. I was permanently drunk and insulted them. I could not take it. It touched me and it made me crazy", aldus de herinneringen aan het filmen op de Bahama's van John Lennon. De film heeft eerst als titel Beatles Two, maar dat wordt al gauw veranderd in Eight Arms To Hold You. Uiteindelijk wordt op advies van regisseur Richard Lester de titel veranderd in Help!.


Ian Wallace overlijdt op 22 Februari 2007 aan de gevolgen van slokdarmkanker. Op de website van Ian Wallace staat na zijn overlijden het volgende te lezen: "It breaks my heart to tell you all that Ian left us this morning. He slept through the night and was, to my mind, very comfortable. He was still fighting I asked him to let go and fly away...and he did". Ian Wallace, voormalig drummer van ondermeer King Crimson heeft vlak voor zijn dood nog zijn solo album Happiness (With Minimal Side Effects) uitgebracht en leidde zijn eigen Crimson Jazz Trio waarmee hij in 2005 het album King Crimson Songbook Vol. 1 uitbrengt. Een album met nummers van King Cromson gestoken in een jazuitvoering. Ian Wallace wordt in de jaren zestig ondermeer bekend door zijn werk bij de band The Warriors uit Lancashire (waar ook Jon Anderson deel van uitmaakt). Later toont hij zijn kunnen bij King Crimson, op het studio album Islands uit 1971 en het live album Earthbound uit 1972. Vervolgens speelt Wallace bij Bonnie Raitt, Bob Dylan en is hij de vaste tourdrummer voor Don Henley's solo-optredens. Ook speelt hij samen met andere voormalige leden van King Crimson in de 21st Century Schizoid Band. Ian is 60 jaar geworden.


Ozzy Osbourne wordt op 22 Februari 2005 weer eens aangeklaagd. De Amerikaan Anthony Wester is niet tevreden over de gang van zaken rond de in 2002 opnieuw uitgebrachte versies van de Ozzy albums Blizzard Of Ozz en Diary Of A Madman. Op de originele versies zijn bassist Bob Daisley en drummer Lee Kerslake te horen, maar deze zijn op de nieuwe uitgaves kundig vervangen door Robert Trujillo (nu bij Metallica) en Mike Bordin (ex-Faith No More). Wester hoopt gerechtigheid te halen voor alle fans die zich bedonderd voelen, omdat hij vindt dat de klassieke albums hoorbaar veranderd zijn, en daardoor zijn luisterplezier verminderen.


Paul McCartney geeft op 22 Februari 2003 een prive concert in San Diego voor de 50ste verjaardag van Wendy Whitworth, de executive producer van de Larry King Show, en vice-president van CNN. Voor zijn optreden krijgt McCartney $ 1 miljoen, wat hij doneert aan AAM (Adopt-A-Minefield) de liefdadigheids instelling die beheert wordt door Heather Mills, de vrouw van McCartney. Het concert is opgezet door de man van Wendy Withworth, de bankier Ralph Whitworth. "I rang Paul up about four or five weeks ago and I said, 'Hey, I've got a great idea,' We're going to help fit thousands of people with prosthetics, and my wife gets to have you at her 50th birthday party. Than Paul said to me, 'I've never done a private party before and I've had lots of offers, but this one strikes a nerve with me", aldus Ralph Whitworth. Paul McCartney speelt negentien nummers, waaronder Let It Be en een acoustische uitvoering van Yesterday. "You can tell by my voice how much I screamed last night. "I was nervous about turning 50, but it's OK when Paul McCartney sings to you. I think he played for an hour and 40 minutes, and it was unbelievable", aldus Wendy Whitworth. Paul McCartney laat weten dit nooit te doen, maar gezien het doel kon hij niet weigeren: "Normally i don't do this sort of gig, but I was chuffed to do it because it was a win-win show."


MTV in Amerika zendt op 22 Februari 1986 alle afleveringen van The Monkees achter elkaar uit. Onder de titel Pleasant Valley Sunday worden alle 58 afleveringen in bijna drieentwintig uur uitgezonden. De reden voor MTV Amerika is dat het die dag twintig jaar geleden is dat de eerste aflevering van The Monkees op de televisie werdt uitgezonden.


Op 22 Februari 1976 overlijdt Florence Ballard in Detroit, Michigan aan de gevolgen van een hartaanval. Florence Glenda Ballard wordt op 30 Juni 1943 in Rosetta, Mississippi geboren, en is het meest bekend als oprichtster en één van de drie originele Supremes waarvan zij tussen 1961 en 1967 lid van is. Florence Ballard is aanvankelijk de lead zangeres van The Supremes, totdat platenbaas Berry Gordy van Motown besluit dat Diana Ross die rol over moet nemen. Rond die tijd hedden Berry Gordy en Diana Ross ook een relatie met elkaar. Florence Ballard voelt zich aan de kant geschoven in de groep die zij heeft opgericht. Ze wordt depressief en begint buitensporig te drinken. Ook wordt ze veel dikker en kan om die reden veel van haar outfits niet meer dragen. Wanneer ze uiteindelijk te dronken is of helemaal niet meer bij optredens komt opdagen wordt ze door Berry Gordy ontslagen. Haar vervangster is Cindy Birdsong die voordat ze bij The Supremes komt, ondermeer bij Patti Labelle & The Bluebells heeft gezongen. Florence Ballard is 32 jaar geworden.


Mike Rondell komt op 22 Februari 1975 op de 31ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single I'm Sorry Sir. I'm Sorry Sir, met op de B-kant Come On Take My Hand bereikt op 15 Maart 1975 een zestiende plaats als hoogste notering. Voor Mike Rondell is dit zijn tweede single, eerder is L'Amour En France in 1975 in de Tipparade blijven steken. Ook de opvolgers van I'm Sorry Sir (Mr. Sandman, What Can I Do en To Be Or Not To Be) worden geen hits. Mike Rondell is een pseudoniem van Jaap de Groot, die in de jaren zestig van de vorige eeuw slaggitarist is bij ZZ & De Maskers. In 1974 wordt hij promotiemedewerker bij de platenmaatschappij BASF. In de jaren tachtig treedt Jaap de Groot in dienst bij de NCRV, waar hij de presentator wordt van Popsjop op Hilversum 3. Ook is hij op de televisie te zien in Popsjop TV. Na dit avontuur blijft Jaap de Groot bij de NCRV actief achter de schermen als muzieksamensteller. Op 10 Maart 2005 gaat de dan bijna 60-jarige Jaap de Groot vervroegd met pensioen.


Op 22 Februari 1978 wordt vanuit het Congresgebouw in Den Haag het 22ste, door Willem Duys gepresenteerde, Nationaal Songfestival uitgezonden. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies moeten een keuze maken uit de nummers gebracht door Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm. Uiteindelijk wordt 't Is Oke van Harmony gekozen om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Harmonie, bestaande uit Rosina Louwaars, Ab van Woudenberg en Donald Lieveld eindigt op 22 April 1978 op de dertiende plaats. Israel wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta. A Ba Ni Bi bereikt op 20 Mei 1978 een 12e plaats in de Nederlandse Top 40.


Tijdens een live-optreden op het cruise-schip de MS Zuiderdam wordt de Amerikaanse gospelpianist Anthony Burger op 22 Februari 2006 getroffen door een hartstilstand. Tijdens het spelen van We Shall Behold Him van Dottie Rambo zakt Burger ploteseling achter zijn piano ineen. Collega muzikanten dragen de pianist naar achter waar de scheepsdokter tevergeefs 45 minuten lang probeert het hart van Burger weer op gang te krijgen. Anthony John Burger wordt op 5 Juni 1961 geboren in Cleveland, Tennessee. Op 5-jarige leeftijd wordt Burger toegelaten tot het Cadek Conservatory in Chattanooga, Tennessee. Binnen een paar jaar speelt de jeugdige Burger klassiek piano repertoire. In 1975, op 14-jarige leeftijd, verschijnt zijn eerste opname: Anthony Burger At The Lowry Organ. Anthony Burger is 44 jaar geworden.


In Kingston-upon-Thames overlijdt op 22 Februari 2002 drummer Ronnie Verrell. Ronald Thomas Verrell wordt geboren op 21 Februari 1926 in Rochester, Kent en speelt tijdens zijn carierre als drummer in twee van bekendste Big bands in de Britse Jazz wereld: The Ted Heath Orchestra en The Syd Lawrence Orchestra. Ook is hij een tijd sessie drummer en wekt dan met artiesten als: Winifred Atwell, Jack Jones, Tony Bennett, Tom Jones en Shirley Bassey. Maar het meest bekend is Verrell misschien wel door zijn drum solo's die hij doet in de Muppetshow als 'Animal'. Door zijn medewerking aan de Muppetsshow is Verrell in de gelegenheid zijn drumheld Buddy Rich te ontmoeten, wanneer die te gast is in een aflevering van show. Buddy Rich, die bekend staat niet snel onder de indruk te zijn van iets of iemand, zegt dat de bewondering geheel wederzijds is. Ronnie Verrell is 76 jaar geworden.


Op 22 Februari 1980 wordt Adam Ant door manager Malcolm McLaren aan de kant gezet. Onenigheid over artistiek en zakelijk leiderschap doet het gezelschap in twee kampen uiteenvallen: de Ants die, aangevuld met het 14-jarige zangeresje Annabella Lu Win, door McLaren worden omgevormd tot Bow Wow Wow, en een door Adam en zijn oude vriend/gitarist Marco Pirroni (o.a. ex-Siouxsie & The Banshees) vernieuwde versie van Adam And The Ants.


Pick Up The Pieces van The Average White Band komt op 22 Februari 1975 op Nr. 1 in de Amerikaanse hitlijst. Ook het album, kortweg AWB genoemd, komt op Nr 1 terecht. Het in 1972 opgerichte Schotse Average White Band komt in Januari 1973 onder de aandacht van het grote publiek dank zij een indrukwekkend optreden dat als supporting act van Eric Clapton in de Londense Rainbow wordt gegeven. Enkele maanden later verschijnt het debuutalbum Show Your Hand, waarop de AWB zich aandient als een blanke formatie die als geen ander met trefzekerheid en gevoel voor authenticiteit moderne blanke soul (rhythm & blues met funkinvloeden) weet te spelen. Mede dank zij de daarop voorkomende single Pick Up The Pieces breekt de AWB met het tweede album AWB op overweldigende wijze in de Verenigde Staten door. Op grond daarvan en de enorme vraag naar optredens vestigt de formatie zich in 1975 in de Verenigde Staten. Drummer Robbie McIntosh heeft dit succes niet meer mogen meemaken. Hij overlijdt een half jaar eerder op 23 September 1974 op een feestje in Hollywood aan een overdosis heroine.


Op 22 Februari 1969 staat Tyrannosaurus Rex, later bekend als T-Rex, in de Free Trade Hall in Manchester. Het voorprogramma wordt verzorgd sitar speler Vytas Serelis en David Bowie, die een eenmans mime act doet. Bowie doet twee stukken: Yet-San And The Eagle en The Mask. Marc Bolan van Tyrannosaurus Rex beschouwt Bowie niet echt als een vriend: "David was open to friendship, but Marc was quite cruel about David's as yet unproven musical career. I think it was with great sadistic delight that Marc hired David to open for Tyrannosaurus Rex, not as a musical act, but as a mime", aldus Tony Visconti (producer van David Bowie)


In Pathe Marconi in Parijs leggen The Rolling Stones op 22 Februari 1978 de laatste hand aan het album Some Girls. De opnamen zijn op 7 Oktober 1977 begonnen. Naast The Rolling Stones spelen Ian McLagan (piano en orgel), Sugar Blue (mondharmonica) en Mel Collins (saxofoon) mee op het album. Op Some Girls staan ondermeer Miss You, Beast Of Burden, Some Girls en Respectable. De hoes is ontworpen door Peter Corriston die het idee krijgt wanneer Mick Jagger hem verteld dat het album Lies gaat heten. Corriston heeft zich laten inspireren door pruikenadvertenties in zwarte tijdschriften uit de jaren 60. Some Girls wordt op 16 Juni 1978 in Engeland uitgebracht en haalt de tweede plaats, In Amerika wordt het album een dag later, op 17 Juni 1978, uitgebracht waar het de eerste plaats haalt, en 32 weken in de Billboard albumlijst blijft staan. Iets dat sinds Sticky Fingers uit 1971 niet meer is voorgekomen. In de Nederlandse albumlijst haalt Some Girls, net als in Engeland de tweede plaats.


Op 22 Februari 1963 richten The Beatles, samen met Brian Epstein en Dick James, de Northern Songs muziekuitgeverij op, waarin de rechten van al hun toekomstige composities worden ondergebracht. De aandelen in het nieuwe bedrijf, dat later aan de beurs genoteerd wordt, worden verdeeld op een wijze die de groep zes jaar later zal opbreken. Omdat ze gezamelijk alleen maar een minderheidsbelang hebben, kunnen The Beatles in 1969 namelijk niet voorkomen dat Sir Lew Grade de macht in het bedrijf overneemt, waardoor The Beatles de controle verliest over het grootste deel van hun repertoire. Die rechten zijn tegenwoordig in het bezit van Michael Jackson.


De verlovingsring die Sid Vicious heeft gekocht voor zijn vriendin Nancy Spungen wordt op 22 Februari 2000 op een veiling in London voor xc2xa31,500 verkocht. Sid Vicious heeft de ring gekocht op Camden Market in 1977. De ring heeft het paar geen geluk gebracht. Op 11 Oktober 1978 wordt Nancy Spungen door Sid Vicious vermoord, en op 2 Februari overlijdt Sid Vicious, op 21-jarige leeftijd aan een overdosis heroine.


22 Februari 1984 is een trieste dag voor de fans van Doe Maar. Bassist Henny Vrienten, Toetsenist Ernst Jansz, Gitarist Jan Hendriks en drummer Jan Pijnenburg besluiten om er mee te stoppen. In het NOS Journaal wordt het nieuws door Harmen Siezen bekend gemaakt. Op het voorstel van Jacqui Hoes (van Doe Maar's platenmaatschappij Telstar) om alleen als platengroep verder te gaan gaat Doe Maar niet in. Op 14 April 1984 (foto) wordt het afscheidsconcert gegeven in De Maaspoort in Den Bosch en door de KRO voor radio en televisie opgenomen. De laatste woorden die Doe Maar tijdens het afscheidsconcert zingt zijn "Dit was de laatste keer, ook al doet het zeer, het komt niet weer". Op 2 November 1999 maakt Doe Maar tijdens een persconferentie in het Nationaal Pop Instituut bekend weer bij elkaar te komen. Heel Nederland is in rep en roer. Elke krant en elke (Nederlandse en Vlaamse) televisiezender besteedt er aandacht aan en de Doe Maar-hits zijn overal te horen. De band kondigt twee concerten in Ahoy aan (het worden er uiteindelijk zestien !!) plus een nieuw album dat voor April 2000 staat gepland. De reunie wordt gesponsord door telefoonbedrijf Dutchtone, iets waar de bandleden vroeger altijd falikant tegen waren.


Op 22 Februari 1989 worden in Los Angeles de Grammy Awards van 1988 uitgereikt. Winnaars zijn onde meer Tracy Chapman, Bobby McFerrin, Anita Baker, U2, George Michael, Linda Ronstadt, Manhattan Transfer, Robert Palmer, Terence Trent D'Arby, Gladys Knight en DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Voor het eerst wordt er in de categorie Rock een Grammy Award voor Best Hard Rock/Metal Performance uitgereikt. Deze Grammy gaat naar het album Crest Of A Knave van Jethro Tull.


Wannabe van de Spice Girls komt op 22 Februari 1997 op Nr. 1 in de Billboard Hot 100. The Spice Girls bestaan uit Geri Halliwell, Melanie Brown, Victoria Adams, Emma Bunton en Melanie Chisholm. Het vijftal kent elkaar van verschillende audities voor danseressen en zangeressen. In 1993 gaan ze samen in een huis wonen, om in alle rust te werken aan hun eigen carriere. In 1995 tekenen ze een contract met Virgin Records. De single Wannabe was al in het najaar van 1995 opgenomen, maar Virgin wil de plaat op het juiste moment uitbrengen. Dat moment komt in de zomer van 1996. Binnen twee weken staat Wannabe op Nr. 1 in Engeland, en worden er ruim een miljoen exemplaren van verkocht. Een half jaar later is Amerika aan de beurt. Wannabe staat 4 weken lang op Nr. 1, en de Spice Girls zijn de eerste Britse groep sinds 18 maanden die deze positie weer een keer bereikt.


Nadat hij eerder is gevraagd om deel te nemen aan de Britse voorronden voor de internationale finale van het Eurovisie Songfestival laat Morrissey op 22 Februari 2007 aan de BBC weten dat hij geen tijd heeft. De ex-zanger van The Smiths is tijdens de finale die op 12 Mei 2007 in de Finse hoofdstad Helsinki gehouden wordt geen tijd omdat hij dan op tournee is door Amerika.


Twee vrouwen van middelbare leeftijd beginnen op 22 Februari 2002 aan de eerste van in totaal acht nachten, die zij doorbrengen in een geparkeerde auto voor het Bournemouth International Centre in Bournemouth, Engeland. Zij willen er zeker van zijn dat zij de eerste in de rij zijn wanneer de voorverkoop begint voor een concert van Cliff Richard


Andy Warhol overlijdt na een routine-galblaasoperatie in New York op 22 Februari 1987, een maand nadat een nieuwe tentoonstelling geopend was in Milaan. Andy Warhol wordt op 6 Augustus 1928 als Andrew Warhola in Pittsburgh als kind van immigranten uit Tschechoslovakije (Ruthenia) geboren. Andy Warhol is ondermeer bekend als oprichter van de Pop Art beweging, maar ook als producer/manager van The Velvet Underground en als platenhoes ontwerper (Sticky Fingers van The Rolling Stones). Warhol blijkt al vroeg te beschikken over een groot tekentalent. Hij gaat commerciele kunst studeren aan het Carnegie Institute Of Technology in Pittsburgh. In 1949 verhuist Warhol naar New York, waar hij een carriere opbouwt in de reclame- en tijdschriftenwereld. In de jaren 60 begint Andy Warhol met het maken van schilderijen op groot formaat van beroemde Amerikaanse producten zoals Campbell's-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Zodoende maakt hij kunst van alledaagse massaproducten en maakt vervolgens van die kunst zelf een massaproduct. Over zijn eigen dood zei hij ooit: "I never think that people die. They just go to department stores." Andy Warhol is 59 jaar geworden.


Boudewijn De Groot geeft op 22 Februari 2003 een concert in Ancienne Belgique in Brussel. De Groot wordt op het podium begeleid door zijn zevenkoppige begeleidingsband, de Jeroen Bosch band. In deze band spelen Ake Danielson (vibrafoon, Hammondorgel, Fluitje en Glasorgel), Jan Hendriks (akoesytische-, elektrische gitaar), Jan de Hont (akoestische- en elektrische gitaar, zang), Ernst Jansz ( vleugel, accordeon, wasbord, mondharmonica en zang), Monique Lansdorp (viool en zang), Mark Stoop (drums) en Lenxc3xa9 te Voortwis (basgitaar en zang). Hoogtepunten van dit concert worden op 25 november 2005 uitgebracht op de CD/DVD Een Avond In Brussel Live.


Op 22 Februari 1979 staat Madness tijdens een concert in de Music Machine in het Engelse Camden voor het eerst op het toneel. Madness wordt in 1976 in Londen opgericht. De groep heet dan nog The North London Invaders en bestaat uit Mike Barson (Monsieur Barso) op keyboards en zang, Chris Foreman (Chrissy Boy) op gitaar en Lee Thompson (Kix) op saxofoon en zang . In 1978 komt de latere frontman Graham McPherson (Suggs) erbij (zang). Met Mark Bedford (Bedders) op basgitaar, Carl Smyth (Chas Smash) op trompet en zang en Daniel Woodgate (Woody) op drums is de groep compleet. Er wordt een tijdje opgetreden onder de naam The Invaders, en uiteindelijk wordt de naam veranderd in Madness. De naam Madness is een eerbetoon aan de Jamaicaanse ska-muzikant Prince Buster, wiens eerste single Madness was. De eerste single van Madness is The Prince (1979) is wederom een eerbetoon aan Prince Buster.


Met een groot feest in de Amsterdamse discotheek Escape viert muziekzender TMF op 22 Februari 1996 het feit dat zij vanaf deze dag ook op het Amsterdamse kabelnet te ontvangen zijn. TMF is haar uitzendingen begonnen op 10 Mei 1995. De programma's worden geproduceerd in de voormalige Countdown-studio's in Bussum.


Op 22 Februari 2002 overlijdt popjournalist Jip Golsteijn tijdens zijn slaap aan de gevolgen van een hartaanval. Jip Golsteijn wordt geboren op 2 Juli 1945 in Amsterdam, en komt in Augustus 1968 in dienst bij De Telegraaf waar hij begint als typist op de stenoredactie. In September 1969 wordt hij leerling-journalist op de kunstredactie, waarvoor hij tot zijn dood werkzaam blijft. Popmuziek is zijn grote journalistieke liefde gebleven. Gedurende zijn carrixc3xa8re interviewt Golsteijn meer dan drieduizend popsterren; iedereen die er ook maar iets toe doet in de popmuziek, waaronder alle Beatles, alle Stones, alle Jacksons, The Who, Sting, Tina Turner, Rod Stewart, Cher, Madonna, David Bowie, Bruce Springsteen en Bob Dylan. Daarnaast schrijft Jip jarenlang filmrecensies en interviewde o.a. Jodie Foster, Tom Cruise, Martin Scorsese, Sam Fuller, Arnold Schwarzenegger, Kim Basinger, John Malkovich e.v.a. De laatste zes jaar van zijn leven doet hij ook veel interviews met, voornamelijk Amerikaanse, schrijvers zoals John Irving, Oliver Sacks, James Redfield, Marilyn French, Bret Easton Ellis, Frederick Forsyte, Paul Theroux, Salman Rushdie en (al eerder) Charles Bukowski. Naast de rubriek Popscore worden zijn verhalen ook vaak gepubliceerd in de Zaterdagse bijlage van De Telegraaf: TV Weekeinde. Jip Golsteijn is 56 jaar geworden.


De uitreiking van de Grammy Awards over het jaar 1989 vindt plaats op 22 Februari 1990. Ondermeer Milli Vanilli, Don Henley, Anita Baker, Harry Connick jr., Soul II Soul en Bonnie Raitt vallen in de prijzen. Paul McCartney wordt onderscheiden voor zijn gehele oeuvre. McCartney krijgt zijn prijs uit handen van de actrice Meryl Streep, die een groot fan is van de ex-Beatle. Rob Pilatus en Fab Morvan van Milli Vanilli moeten in November 1990 hun Grammy Award weer inleveren als blijkt dat het duo geen xc3xa9xc3xa9n noot op de platen heeft gezongen.


Bing Crosby en Grace Kelly staan op 22 Februari 1956 in de studio om het nummer True Love op te nemen. True Love is geschreven door Cole Porter voor de film High Society waarin Crosby en Kelly de hoofdrollen spelen. De accordeon op True Love wordt bespeeld door de Nederlander Melle Weersma te horen. Voor Grace Kelly is het haar laatste film, zij treedt later dat jaar in het huwelijk met Prins Reinier van Monaco. True Love komt op 8 September 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. Een opmerkelijke cover van True Love is die van Elton John met Kiki Dee. Zij nemen hiermee een tweede duet op, nadat twintig jaar eerder Don't Go Breaking My Heart een grote hit is geworden. True Love van Elton John en Kiki Dee haalt in November 1993 de tweede plaats in de Engelse hitlijst.


Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld presenteren op 22 Februari 2006 in Ede een boek en een DVD met als titel Vrije Vogels - 40 Jaar Elly & Rikkert. Tijdens deze presentatie zingt het muzikale echtpaar christelijke liederen. Dat Elly Nieman en Rikkert Zuiderveld al veertig samen zouden zijn kan met een flinke korrel zout worden genomen. In 1998 heeft het duo in Paradiso in Amsterdam haar 30-jarig jubileum gevierd met een hippie-avond.


Op 22 Februari 2004 is Re-union de winnaar van het Nationaal Songfestival dat door de TROS vanuit de Pepsi Stage in Amsterdam rechtstreeks wordt uitgezonden. Re-union (Fabrizio Penisi en Paul De Corte) krijgt van de vakjury de meeste punten. De meeste punten van de publieksjury zijn echter voor zangeres Judith Jobse, maar wanneer alles bij elkaar is opgeteld heeft Re-union meer punten. Met Without You van Ed van Otterdijk gaat Re-union naar de internationale finale van het Eurovisie Songfestival die op 15 Mei 2004 in Istanbul wordt gehouden. Fabrizio Penisi en Paul De Corte eindigen op een teleurstellende twintigste plaats. De single Without You doet het ook in Nederland niet echt goed met een 27ste plaats als hoogste notering in de Top 40. Winnaar van het Eurovisie Songfestival is Ruslana uit Oekraine met het nummer Wild Dance. Haar single bereikt in Nederland slechts een derde plek in de Tipparade.


Vanaf 22 Februari 1969 ligt de single Good Times (Better Times) van Cliff Richard in de platenwinkels. Good Times (Better Times) komt vier dagen later de Engelse hitparade binnen, en bereikt de twaalfde plaats.


Kim Wilde (midden) staat op 22 Februari 2007 op het podium van Paradiso in Amsterdam. Het is dan voor het eerst sinds 1994 dat zij weer op tournee is. In de jaren 80 van de vorige eeuw is Kim Wilde met hits als Kids In America, You Keep Me Hangin' On en You Came een internationale ster. Halverwege de 90-er jaren treedt Wilde echter vooral op als expert in Britse tuinierprogramma's. In 2003 heeft de zangeres nog één grote hit samen met de Duitse zangeres Nena; Anyplace, Anywhere, Anytime. In het najaar van 2006 verschijnt van Kim Wilde een nieuw album, met naast nieuwe nummers enkele van haar oude hits, in een nieuw jasje. Naar aanleiding hiervan gaat zij weer op tournee. Op 24 Juni 2007 tijdens Parkpop in Den Haag en op 7 en 8 Juli 2007 tijdens Bospop in Weert is Kim Wilde opnieuw in Nederland voor enkele optredens.


Op 22 Februari 1963 is het Engelse tieneridool Helen Shapiro in Nashville, Tennessee om enkele nummers op te nemen met The Jordanaires. Deze opnamen met de achtergrondzangers van Elvis Presley worden geproduceerd door Norrie Paramor, de vaste opnameleider van Helen Shapiro.


Op 22 Februari 1967 wordt vanuit De Hooijmijt op de Kloosterhoeve in Harmelen het Nationaal Songfestival uitgezonden. Thérèse Steinmetz zingt zes liedjes waaruit mag worden gekozen. Televisiekijkers kunnen per briefkaart hun voorkeur laten blijken. Totaal komen er 14.720 briefkaarten binnen. Op 1 Maart 1967 zingt Thérèse Steinmetz nogmaals alle zes de nummers op televisie. Presentator Leo Nelissen maakt bekend dat de zangeres met Ringe-Dinge-Ding Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 8 April 1967 in Wenen wordt gehouden. Thérèse Steinmetz eindigt als 14e met slechts twee punten. Sandie Shaw wint voor Engeland met Puppet On A String. Ringe-Dinge-Ding wordt geen hit in Nederland. Puppet On A String daartegen staat vanaf 29 April 1967 drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.Muziek Jarige Op 22 Februari

1936: Ernie K-Doe - Zanger USA († 5 Juli 2001)
1938: Bobby Hendricks - Drifters Zanger
1943: Louise Lopez - Odyssey Zanger
1943: Mick Green - Johnny Kidd & The Pirates Gitaar
1945: Oliver (William Oliver Swofford) - Zanger USA († 12 Feb 2000)
1950: Leon De Graaff - Zanger Nederland
1950: Lenny Kuhr - Zangeres Nederland
1953: Graham Lewis - Wire Bas
1953: John Sparks - Dr Feelgood Bas
1960: Debbie Jenner - Doris D. & The Pins Zangeres
1962: Michael Wilton - Queensryche Gitaar
1973: Scott Phillips - Creed Drums
1977: James Blunt - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten