Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 2 Februari

Alfred Lion overlijdt op 2 Februari 1987 in San Diego, Californie aan de gevolgen van een hartstilstand. Alfred Lion wordt op 21 April 1908 in Berlijn, Duitsland geboren. In 1925 ziet de dan 16-jarige jongen Lion, een poster met de aankondiging van een concert van het Sam Wooding's Orchestra, vlakbij zijn favoriete schaatsbaan in Berlijn. Alfred heeft dan al eerder jazz gehoord, want zijn moeder heeft een voor die tijd behoorlijke collectie platen. Vooral de ritmes spreken de jonge Alfred aan. Het concert van Wooding veranderd Alfreds leven: de jazz slaat vanaf het podium in als een bom. Een levenslange passie voor jazz is geboren. In 1939 richt Alfred Lion samen met Francis Wolff de platenmaatschappij Blue Note Records op, waar jazz-artiesten als Bud Powell, Thelonious Monk, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dexter Gordon, Kenny Burrell, Jimmy Smith, Lee Morgan en Freddie Hubbard onder contract staan. De eerste hit voor Blue Note Records is een bewerking van Summertime door saxofonist Sidney Bechet. Alfred Lion gaat in 1967 met pensioen en Blue Note Records wordt verkocht aan Liberty Records. Alfred Lion is 78 jaar geworden.

De scheiding tussen rocker Jerry Lee Lewis en Kerrie McCarver is op 2 Februari 2004 officieel. De twee zijn al sinds 19 Juni 1998 uit elkaar. Jerry Lee Lewis en Kerrie McCarver zijn op 24 April 1984 getrouwd. Het is zijn zesde en haar tweede huwelijk. In 1988 is hun zoon Jerry Lee Lewis III geboren.


The Coasters tekenen op 2 Februari 1956 een contract met Atlantic Records. The Coasters komen voort uit The Robins, één van de meer succesvolle groepen van de honderden die in Californië werkzaam zijn, maar de singles op Modern, RCA en Crown onderscheiden zich geenszins van de talloze andere doo-wop-platen, die in dit genre verschijnen. Dit verandert in 1955 wanneer Leiber en Stoller zich met The Robins gaan bemoeien. Deze twee producers en songschrijvers hebben een feilloos gevoel voor dat beetje extra dat een plaat nodig heeft om een hit te worden en daarvan maken The Robins gebruik. In 1955 maken The Robins o.l.v. Leiber en Stoller een aantal singles op het Spark-label, waarvan Riot In Cell Block No. 9 (in veel vriendelijker vorm bekend als Student Demonstration Time van The Beach Boys) wel 't bekendst wordt. Wanneer Spark wordt overgenomen door Atlantic vinden er enkele veranderingen in de bezetting van de groep plaats en wordt de naam veranderd in The Coasters. Onder deze naam breekt de groep, na de eerste twee platen (Down In Mexico en One Kiss Led To Another) definitief door met de single Young Blood/Searchin', waarvan beide kanten in de Amerikaanse Top 10 terechtkomen. In 1958 en 1959 wordt een hele reeks grote hits gescoord, die ook in Nederland een enorme populariteit verwerven, zoals Yakety Yak, Charlie Brown, Along Came Jones en Poison Ivy.


Op 2 Februari 1999 begint in Los Angeles het filmen van Million Dollar Hotel, een film waarvan het script mede is geschreven door Bono van U2. Million Dollar Hotel wordt gereggiseerd ddor de Nederlander Wim Wenders. Hoofdrollen zijn oa voor Mel Gibson en Milla Jovovich. Bono speelt zelf een cameo rolletje in de film. Million Dollar Hotel gaat op 2 Februari 2001 in geselecteerde bioscopen in New York en Los Angeles in Amerika in premiere, bijna een jaar later dan in Europa. Bono grijpt deze gelegenheid aan om met Mel Gibson enige woorden te wisselen over de film. De Australische acteur heeft Million Dollar Hotel in de Australische pers "as boring as a dog's arse" genoemd.


Sid Vicious overlijdt op 2 Februari 1979 in het Chelsea Hotel in New York aan een overdosis. In ditzelfde hotel heeft hij vier maanden eerder zijn vriendin Nancy Spungen vermoord. Sid Vicious wordt op 10 Mei 1957 in Londen geboren als John Simon Ritchie, en is vooral bekend als basgitarist van The Sex Pistols. Sid Vicious komt bij The Sex Pistols in 1977, wanneer hij de vertrekkende Glen Matlock vervangt. Na het vertrek van Johnny Rotten neemt Sid Vicious ook enkele zangpartijen voor zijn rekening. Vicious kan moeilijk een muzikaal talent genoemd worden. Hij staat bekend om de chaos die hij brengt tijdens de optredens, eerst als fan, en later als bandlid. Na het uiteenvallen van The Sex Pistols, begint de dan inmiddels zwaarverslaafde Sid Vicious aan een solocarriëre, die hem uiteindelijk naar New York brengt, waar hij zich vestigt met zijn vriendin en mede-junkie Nancy Spungen. Nadat zij op een ochtend dood (neergestoken) wordt gevonden met Vicious bij haar in de kamer wordt hij opgepakt en vastgezet. Sid Vicious blijkt zoveel drugs tot zich genomen te hebben dat hij zich niets van de avond ervoor kan herinneren. Nadat Vicious op borgtocht vrij wordt gelaten, en in afwachting is van zijn proces, doorbreekt hij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling door een ruzie met de broer van Patti Smith, wat hem weer op een paar dagen cel komt te staan. De lijkschouwer constateerde zelfmoord door een overdosis heroïne. Het leven van Sid en Nancy wordt in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy - Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen. Sid Vicious is 21 jaar geworden.


Op 2 Februari 1957 is Fats Domino op de Amerikaanse televisie te zien in The Perry Como Show. De als Antoine Dominique Domino geboren zanger/pianist speelt zijn hits Blue Monday en Blueberry Hill.


Billy Henderson overlijdt op 2 Februari 2007 in een ziekenhuis in Daytona Beach, Florida aan de gevolgen van diabetes. Billy Henderson wordt op 9 August 1939 geboren in Detroit, Michigan en is het meest bekend als één van de zangers van The Spinners. Deze groep is in 1961 voortgekomen uit The Domingoes. In 1962 maken ze met het op doowop geïnspireerde That's What Girls Are Made For' een eerste bescheiden hit. In 1964 worden The Spinners gecontracteerd door Motown, waar ze wat verloren gaan in de menigte. Ze bouwen een reputatie op met hun imitaties van alle Motown-groten, inclusief een morbide persiflage op de blinde Stevie Wonder. Ironisch genoeg bezorgt Stevie Wonder The Spinners in 1970 hun enige grote Motown-hit: het funky It's A Shame, met G.C. Cameron als leadzanger. Pas in 1972, wanneer ze onder de hoede komen van Philly-producer Thom Bell, beginnen The Spinners een constante stroom hits te maken: I'll Be Around (1972), Could It Be I'm Falling In Love (1972), Then Came You (met Dionne Warwicke in 1974), The Rubberband Man (1976), Working My Way Back To You/Forgive Me Girl (1979) en Cupid/I've Loved You For A Long Time (1980). Billy Henderson is 67 jaar geworden.


Keith Emerson raakt op 2 Februari 1974 gewond aan zijn duim tijdens een concert in Winterland in San Francisco. Als stunt heeft de toetsenist van Emerson Lake & Palmer namenlijk bedacht dat zijn piano tijdens het spelen moet ontploffen. Een van de schakelaars om de springstof te laten ontploffen gaat echter te vroeg af. "Blood was everywhere, all the roadie could do was put a bucket of water by the keyboards for me to dip my thumb in. It was very unpleasant and i was green at the end of the show", aldus Keith Emerson. Ondanks de pijn gaat de show gewoon door , inclusief alle moeilijke stukken en de piano solo. Aan het eind van het optreden zegt Emerson, over het feit dat de show gewoon is doorgegaan "We're Britsch you know!".


Vanaf 2 Februari 1972 ligt het album Madman Across The Water van Elton John in de platenwinkel. Op 14 Augustus 1971 heeft Elton John in de Trident Studios in Londen de laatste hand aan dit album gelegd. De opnamen voor het album zijn op 27 Februari 1971 begonnen. Elton John wordt op zijn 5e album ondermeer bijgestaan door: Herbie Flowers (bas), Chris Spedding (gitaren), Rick Wakeman (toesten), Davey Johnstone (gitaren, toesten), Dee Murray (bas) en Nigel Olsson (drums). Het nummer Madman Across The Water was eigenlijk bedoeld als track voor Elton JOhn's vorige album Tunbleweed Connection, maar wordt uiteindelijk gebruikt als titeltrack voor het volgende album. Van Madman Across The Water worden twee singles getrokken. Levon bereikt een 24ste plaats in de Billboard Hot 100. De tweede single, Tiny Dancer, komt tot de 41ste plaats als hoogste notering. In Amerika worden er meer dan twee miljoen exemplaren van dit album verkocht.


Na een uitgebreide tournee door Australië en Nieuw-Zeeland die op 15 Januari 1964 van start is gegaan, vliegen Roy Orbison, Paul & Paula, The Surfaris en The Beach Boys op 2 Februari 1964 vanuit Nieuw-Zeeland weer terug naar Los Angeles. Beach Boy Mike Love gaat niet mee terug naar de Verenigde Staten. Love vliegt naar Sydney in Australië om een paar dagen met Sandra Rice door te brengen. Mike Love heeft de 19-jarige Rice op 18 Januari 1964 tijdens een optreden in het stadion in Sydney leren kennen, en wil haar ten huwelijk vragen. Sandra Rice weigert zijn aanzoek, omdat zij het ondermeer niet ziet zitten om naar Amerika te verhuizen. Teleurgesteld keert Mike Love terug in Los Angeles. De hele affaire inspireert Brian Wilson tot het schrijven van Help Me Rhonda. In April 1965 verschijnt Help Me Rhonda als single.


Op 2 Februari 1957 staat Dale Hawkins in de radiostudio van KWKH in Shreveport, Louisiana om het nummer Susie-Q op te nemen. Suzie Q is geschreven door Dale Hawkins zelf, samen met Stan Lewis en Elly Broadwater. De single komt op 10 Juni 1957 de Amerikaanse hitparade binnen, en komt niet verder dan de 27-ste plaats. De karakteristieke gitaarlick van Suzie Q komt op rekening van gitarist James Burton. De opname's van Suzie Q vinden plaats achterin de platenzaak van Stan Lewis, waar Dale Hawkins dan nog parttime werkt. Suzie Q is de pasgeboren dochter van Stan en Paula Lewis. Van het nummer zijn vele covers verschenen, waaronder die van Ronnie Hawkins (neef van Dale), Lonnie Mack, Chet Atkins, Johnny Rivers en The Rolling Stones. De uitvoering van Creedence Clearwater Revival is wel een van de bekendste.


Op 2 Februari 1958 wordt door de Amerikaanse omroep NBC de 500ste Ed Sullivan Show uitgezonden. In de jubileumuitzending zijn ondermeer Georges Guetary en Helen Gallagher te gast die samen het nummer Isn't It Wonderful?, een liedje uit de Broadway-show Portofino, zingen. Beiden zijn hierin ook te zien. Daarnaast zijn de orkestleider Ted Lewis en de komediante Beverly Marshall te gast in dit televisieprogramma.Moontan van Golden Earring komt op 2 Februari 1974 binnen in de Engelse albumlijst. Het album bereikt een 24ste plaats. Op Moontan staat ondermeer de hit Radar Love. De foto op de hoes van Moontan is gemaakt door Ronny Hertz, die het model dat op de hoes staat afgebeeld wel eerst even uit haar kleren moest praten. Barry Hay, die bij de foto sessie aanwezig is weet het zich nog wel te herinneren: "Ronnie had het meisje al een keer in de studio gehad, echt een poppetje, maar ze wist niet dat ze naakt moest. Ze wilde dus niet naakt, dat had Ronny haar niet verteld. Ik zat daar met zweet in mijn handen, ik wou perse een naakte vrouw op die hoes. Dus Ronny gaat even een kopje kofiie met haar drinken, komt terug en zegt 'Het is ok'. Heeft hij haar verteld dat de plaat miljoenen gaat verkopen en dat ze er onsterfelijk mee gaat worden, en ze gaat uit de kleren. Ik heb zelf die diamantjes op haar tepels staan plakken. Ik vind het een van onze mooiste hoezen. Doodzonde dat ze in Amerika de hoes afkeurde. Frontal Nudity, dat kan daar niet met die moraalridders. Toen kreeg je daar dus die lelijke zwarte hoes met een oorbel, wat een hypocrieten", aldus Barry Hay.


David Bowie begint op 2 Februari 1976 aan The 1976 World Tour en geeft in het kader daarvan tot 26 Maart 1976 een aantal concerten in Canada en de Verenigde Staten. Het eerste optreden is in het Pacific Coliseum in Vancouver, Canada. Het laatste concert is op 26 Maart 1976 in de Madison Square Garden in New York. David Bowie wordt begeleid door Carlos Alomar (gitaar), Stacey Heydon (gitaar), Dennis Davis (drums), George Murray (bas) en Tony Kaye (toetsen). Op 7 April 1976 gaat de tour verder in Europa met een concert in de Olympiahalle in Munchen. Op 13 en 14 Mei 1976 staat David Bowie in de Rotterdamse Ahoy.


Rebop Rundgren wordt op 2 Februari 1992 in San Francisco geboren als zoon van Todd Rundgren en zijn vrouw, de zangeres Michele Gray.


Op 2 Februari 1981 wordt Planet Earth van Duran Duran door platenmaatchappij EMI uitgebracht. De debuutsingle van Duran Duran komt op 21 Februari 1981 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de twaalfde plaats. Duran Duran, genoemd naar een karakter uit de science fiction-film Barbarella, vindt haar oorsprong in Birmingham, alwaar enkele vaste bezoekers van de Rum Runner-club elkaar vinden in een concept voor een popgroep waarbij het imago de inhoud van de muziek zal dicteren. Tijdens een lange en strenge selectieperiode die loopt van voorjaar 1978 tot zomer 1980, vallen diverse potentiële groepsleden af. De definitieve bezetting van Duran Duran bestaat uiteindelijk uit bassist John Taylor, gitarist Andy Taylor, drummer Roger Taylor (geen van drieën familie), toetsenist Nick Rhodes en zanger Simon Le Bon. De muziek van de vijf komt tot stand onder invloed van o.a. Roxy Music, Japan, Giorgio Moroder en David Bowie en bezorgt hen eind 1980 een contract bij EMI. De start van een bliksemcarriëre is een feit.


Simon & Garfunkel staan op 2 Februari 1968 in de Columbia Studio in New York om het nummer Mrs. Robinson op te nemen. Mrs. Robinson is één van de nummers die worden gebruikt in de soundtrack bij de film The Graduate met Dustin Hoffman en Anne Bancroft in de hoofdrollen. De single Mrs. Robinson komt op 27 April 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 1 Juni 1968 drie weken op de eerste plaats.


In zijn huis in Westport, Connecticut overlijdt Eric von Schmidt op 2 Februari 2007 aan de gevolgen keelkanker. Eric von Schmidt wordt geboren op 28 Mei 1931. De Amerikaanse zanger/gitarist/schilder is in de jaren vijftig en zestig een groot voorbeeld voor Bob Dylan. Eric von Schmidt begint op zeventienjarige leeftijd zijn muzikale carriëre nadat hij Leadbelly op de radio heeft gehoord. In 1955 verhuist hij naar Italië om kunst te studeren. In 1963 verschijnt zijn eerste LP The Folk Blues Of Eric Von Schmidt. In 2000 wordt hij onderscheiden met The Lifetime Achievement Award van The ASCAP Foundation. Bob Dylan over Eric von Schmidt: "Of course we had heard about Eric Von Schmidt for many years. The name itself had become a password. Eventually, after standing in line to meet him, there it was his doorstep, a rainy day, and he greeted his visitors, inviting them in. He was told how much they liked Grizzly Bear and he then invited the whole bunch to the club, where he was about to perform the thing live. "C'mon down to the club" he said, "I'm about to perform it live." We accepted the invitation. And that is what his record is. An invitation. An invitation to the glad, mad, sad, biting, exciting, frightening, crabby, happy, enlightening, hugging, chugging world of Eric Von Schmidt. For here is a man who can sing the bird off the wire and the rubber off the tire. He can separate the men from the boys and the note from the noise. The bridle from the saddle and the cow from the cattle. He can play the tune of the moon. The why of the sky and the commotion from the ocean. Yes he can." Eric von Schmidt is 75 jaar geworden.


Op 2 Februari 1960 maakt Paul Raven zijn televisie-debuut in het Engelse programma Cool For Cats, waar hij zijn single Alone In The Night ten gehore brengt. In 1971 breekt Paul Raven als Gary Glitter door met de dan populaire glam-rock. In de voetsporen van Elton John en T. Rex hijst hij zich in een glitterkostuum en op de bijbehorende plateauzolen zet hij met de single Rock And Roll Part 1 de eerste stap in een reeks hitparadesuccessen. In 1973, op het toppunt van zijn roem, geeft hij volmondig toe dat hij het meer moet hebben van de stampende ritmen en de overdreven glamour van zijn shows dan van hoogstaande composities. Vooral in Engeland staat hij met singles als I Didn't Know I Loved You (Till I Saw You Rock'n'Roll), Do You Wanna Touch Me? en I'm The Leader Of The Gang I Am bijna onafgebroken in de hoogste regionen van de hitparade, totdat hij in 1976 aankondigt zich uit de showbusiness terug te trekken.


Richie Sambora en Heather Locklear besluiten op 2 Februari 2006 een punt achter hun huwelijk te zetten. De gitarist van Bon Jovi en de Amerikaanse actrice zijn op 17 December 1994 met elkaar getrouwd. Hun dochter Ava Elizabeth wordt op 4 Oktober 1997 geboren. Heather Locklear en Richie Sambora lichten de reden van hun echtscheiding niet toe.


Op 2 Februari 1989 wordt door een Engelse rechter aan George Michael een schadeloosstelling toegekend. De exacte hoogte van het bedrag wordt niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een bedrag van £100,000. De krant The Sun heeft ten onrechte artikelen gepubliceerd waarin wordt gesuggereerd dat George Michael als ongenode gast op een feestje van Andrew Lloyd Webber is verschenen, en zich als een dronkeman zou hebben misdragen.


Op 2 Februari 2004 brengt platenmaatschappij Motown een album uit met alle nummer één-successen van Diana Ross & The Supremes. Eerder zijn er al vergelijkbare compilaties van The Beatles, Elvis Presley en Michael Jackson verschenen. The No. 1's telt vierentwintig tracks. Voor de hoogst mogelijke geluidskwaliteit heeft Motown gebruikt gemaakt van de originele banden. Een aantal nummers hebben op het album een iets langere speelduur dan indertijd op single. De compilatie begint met Where Did Our Love Go, de eerste Amerikaanse nummer één-hit van The Supremes uit 1964. De solo-carriëre van Diana Ross is vertegenwoordigd met acht opnamen, waaronder Upside Down en Theme From Mahogany (Do You Know Where You're Going To). Ook Endless Love, haar duet met Lionel Richie uit 1981, is één van The No. 1's. Een actuele remix van You Keep Me Hangin' On maakt de release compleet.


Hal Blair overlijdt op 2 Februari 2001. Harold Keller Blair wordt op 26 November 1915 geboren en is het meesrt bekend als de componist van het liedje Ringo dat voor Lorne Greene in 1964 een nummer 1-hit in Amerika is. Op 2 November 2003 wordt Hal Blair geintroduceerd in de Nashville Songwriters Hall Of Fame. Hal Blair is 85 jaar geworden.


Paul Baloff overlijdt op 2 Februari 2002 in het Highland General Hospital in Oakland, Californie aan de gevolgen van een beroerte. Paul Baloff wordt op 25 April 1960 geboren en is het meest bekend als zanger van de Trash-Metal band Exodus. Exodus wordt in 1981 opgericht in San Francisco en bestaat dan uit Gary Holt (gitaar, Jeff Andrews (bas), Kirk Hammett (gitaar) en Paul Baloff (zang). Eind 1982 verlaat Andrews de groep, en wordt Hammett weggekocht door Metallica. Exodus breekt door in 1985 met het debuutalbum Bonded By Blood. Het succes is bij voorbaat verzekerd. Dankzij het krankzinnige gebrul van Baloff, de hakkende gitaren van Holt en Hunolt, en de razendsnelle ritme's van McKillop en Hunting worden alle extreme verwachtingen waargemaakt. Desondanks wordt Baloof in 1986 door de band ontslagen. Zijn vervanger is de van Legacy (later Testament) afkomstige Steve 'Zetro' Souza. Paul Baloff is 41 jaar geworden. "His flame burned bright, so bright in fact that in hindsight it was all but impossible to have burned forever," aldus Exodus gitarist Gary Holt.


James Brown wil op 2 Februari 2004 scheiden van Tommie Rae Brown, zijn derde vrouw. Hij vraagt formeel echtscheiding aan. James Brown beweert dat zijn vrouw officieel nog altijd zou zijn getrouwd met een andere man. Tommie Rae Brown is in februari 1997 inderdaad getrouwd met Javed Ahmed. Dit huwelijk zou nooit zijn ontbonden. James Brown zou pas vorig jaar de ware huwelijkse staat van zijn vrouw hebben ontdekt. Al in juli 2003, anderhalf jaar na zijn huwelijk met Tommie Rae Brown, heeft hij in een advertentie in Variety aangekondigd dat zij hebben besloten uit elkaar te gaan. James Brown is op 28 Januari 2004 gearresteerd. Hij zou Tommie Rae Brown hebben mishandeld in de slaapkamer van hun huis in South Carolina. Hij zou haar hebben geduwd en geslagen, en met een stoel zou hij haar met de dood hebben gedreigd. James Brown heeft de beschuldigingen ontkend. "Waar het om draait is dat ik mijn vrouw nooit pijn zou doen. Ik zou haar nooit zo slaan. Ik hou erg veel van haar", aldus de 71-jarige James Brown.


Joe Hunter wordt op 2 Februari 2007 dood aangetroffen in zijn appartement in Detroit. De Amerikaanse pianist lijdt al jaren aan diabetes, maar volgens zijn zoon, Joe Hunter Jr., is dit niet de doodsoorzaak. Joseph Edward Hunter wordt geboren op 19 November 1927 in Jackson, Tennessee en behoort in de jaren '60 tot de kern van muzikanten die het platenlabel Motown groot maakt. Joe Hunter ruilt in 1958 Hank Ballard & The Midnighters in om voor Berry Gordy (Motown baas) te gaan werken. Als echte boogie-woogie drukt hij op de eerste opnamen duidelijk zijn eigen blues stempel. Gedurende deze periode, waarbij de muziek en het aantal instrumenten overzichtelijk zijn, maakt Joe Hunter tevens ter plekke de mooiste arrangementen. Hunter wordt de eerste leider van de studio-band van Motown: de 'Funk Brothers'. De meest favoriete en pijnlijke herinnering aan zijn samenwerking met Berry Gordy is zijn medewerking aan de Way Over There sessie voor de Miracles. Maar liefst 32 keer moeten de studiomuzikanten de song over doen. Nadat Berry Gordy tevreden de studio verlaten heeft, wist een technicus per ongeluk de tape. Hunter's pianospel komt het best tot zijn recht op nummers als Heat Wave en Come And Get These Memories van Martha & The Vandellas en Pride And Joy van Marvin Gaye. Eind 1963 verlaat hij Motown waar hij wordt vervangen door Earl Van Dyke maar zijn invloed blijft doorklinken in vele latere opnamen. Joe Hunter is 79 jaar geworden.


Nadat hij al jaren last heeft van zijn hart en ook suikerziekte heeft, overlijdt op 2 Februari 2003 in een ziekenhuis in New York, de vader van Whitney Houston; John Houston. In December 2002 heeft John Houston zijn dochter nog aangeklaagd, en eist dan een schadevergoeding van $100 miljoen wegens contractbreuk. John Houston beweert nooit te zijn betaald voor zijn financiële adviezen en voor zijn hulp bij de onderhandelingen over een nieuw contract met platenmaatschappij Arista. John Houston heeft deze aanklacht ingediend samen met zijn compagnon Kevin Skinner. John Houston is 82 jaar geworden.


Op 2 Februari 2004 geeft Janet Jackson tijdens een interview toe dat de spraakmakende actie van Justin Timberlake, tijdens haar live-optreden in de pauze van Super Bowl op 1 Februari 2004, vooropgezet was. Aan het slot van het duet Rock Your Body, rukt Justin Timberlake bij Janet Jackson een deel van haar leren topje af. Hierop komt haar rechterborst volop in beeld. Janet Jackson stelt zichzelf verantwoordelijk voor de actie. "The decision to have a costume reveal at the end of my halftime show performance was made after final rehearsals. MTV was completely unaware of it. It was not my intention that it go as far as it did. I apologize to anyone offended, including the audience, MTV, CBS and The NFL", aldus Janet Jackson. Het pauzeprogramma van Super Bowl 2004 is geproduceerd door MTV, en wordt rechtstreeks uitgezonden door CBS. Justin Timberlake heeft het incident aanvankelijk afgedaan als een ongelukje. Later biedt ook hij zijn excuses aan: "I am sorry if anyone was offended by the wardrobe malfunction during the halftime performance at the Super Bowl. It was not intentional and is regrettable." aldus Justin Timberlake. Voorzitter Michael Powell van de FCC (Federal Communications Commission, vergelijkbaar met het Commissariaat voor de Media) noemt het een smakeloze stunt. "We all as a society have a responsibility as to what the images and messages our children hear when they're likely to be watching television. I don't think that's being moralistic, and I don't think that's government trying to tell people how to run their businesses. I don't think you need to be a lawyer to understand the basic concepts of common decency here." Het voorval leidt zelfs tot een reaktie van het Witte Huis: "Our view is that it's important for families to be able to expect a high standard when it comes to programming", aldus woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis.


Louise Scruggs overlijdt op 2 Februari 2006 na een lang ziekbed in een ziekenhuis in Nashville, Tennessee. Louise Scruggs is niet alleen de echtgenote, maar ook de manager van de Amerikaanse banjospeler Earl Scruggs. Als zangeres is Louise Scuggs ondermeer te horen op het album Will The Circle Be Unbroken van The Nitty Gritty Dirt Band. Louise Scruggs is 78 jaar geworden.


Belle Perez doopt tijdens de Creiler Flora in de Noordoostpolder op 2 Februari 2007 haar eigen tulp. Volgens de organisatie is de Belgisch/Spaanse zangeres uitverkoren, omdat haar achtergrond goed bij het thema van de bloemententoonstelling past. Het thema is Tropisch Flevoland.


Ondanks het feit dat U2 sinds 2000 geen nieuw album heeft uitgebracht, scoort de Ierse groep bijzonder goed in een poll van lezers van Hot Press op 2 Februari 2004. In de categorie Best Irish Group is U2 vierde, Bij Best Irish Singer wordt Bono nummer 3, en bij Best Irish Songwriter nummer 2. The Edge wordt als de nummer 2 gezien in de categorie Best Irish Musician en U2 eindigt op de vierde plaats bij Best Irish Live Band.


De advocaat van Willie Nelson maakt op 2 Februari 1993 bekend dat zijn cliënt een akkoord heeft bereikt met de Amerikaanse fiscus. De IRS (Internal Revenue Service) accepteert een bedrag van negen miljoen dollar, ook al heeft Willie Nelson een belastingschuld van 16.7 miljoen dollar. Door een aantal slechte investeringen in de jaren tachtig is zijn schuld aan de fiscus opgelopen tot 32 miljoen dollar. Uiteindelijk wordt dit terug gebracht tot 16,7 miljoen. Willie Nelson brengt op 3 Juli 1991 het album Who'll Buy My Memories - The IRS Tapes uit. Het dubbelalbum bestaat volledig uit nummers die door de I.R.S. (De Amerikaanse Belastingdienst) in beslag zijn genomen als onderpand voor Nelson's belastingschuld. Alle royalties van Who'll Buy My Memories - The IRS Tapes gaan naar de belastingdienst. Op 3 Augustus 1994 kan Willie Nelson eindelijk bekend maken dat hij is verlost van de I.R.S. Eventuele inkomsten die voortvloeien uit Willie Nelsons rechtszaak tegen zijn voormalige accountant zijn eveneens bestemd voor de Amerikaanse schatkist.


Van Halen tekent op 2 Februari 1978 een platencontract met Warner Brothers. De platenmaatchappij is getipt door Gene Simmons, de bassist van Kiss. Van Halen wordt in 1974 te Pasadena, Californië, onder de naam Mammoth opgericht door de van geboorte Nederlandse broers Alex (drums) en Edward (Eddie) (gitaar) van Halen, samen met Michael Anthony (bas) en zanger David Lee Roth (ex-Real Ball Jets). Onder productionele leiding van Ted Templeman verschijnt het debuutalbum Van Halen, een opzienbarend goede plaat waarop Edward zich ontpopt als een briljant gitarist. Binnen tien maanden zijn van de plaat in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.


Clive Epstein overlijdt op 2 Februari 1988. Clive Epstein is de jongere broer van Beatles-manager Brian Epstein. Na de plotselinge dood van Brian Epstein, op 27 Augustus 1967, wordt op 1 September 1967 de dagelijkse leiding van het management overgenomen door zijn broer Clive. In een verklaring zeggen de Beatles dat zij voortaan hun eigen manager zullen zijn "omdat niemand Brian kan vervangen". Clive Epstein is 51 jaar geworden.


Op 2 Februari 1968 wordt The Silent Sun, met op de B-kant That's Me als eerste single van Genesis door Decca Records in Engeland uitgebracht. Het plaatje wordt geen hit. Ook de opvolger A Winter's Tale doet niets. Desondanks heeft producer Jonathan King zoveel vertrouwen in Genesis dat hij een album wil opnemen. Genesis is een paar maander eerder ontstaan uit twee school-bandjes: Anon en The Garden Wall, en bestaat uit: John Silver (drums), Anthony Phillips (gitaar), Michael Rutherford (bas/zang), Tony Banks (toetsen) en Peter Gabriel (zang/fluit/percussie)


Op 2 Februari 1963 beginnen The Beatles aan een vier weken durende tournee door Engeland. Samen met Danny Williams, Kenny Lynch, The Honeys, The Kestrels, Dave Allen en The Red Price Band verzorgen The Beatles het voorprogramma van Helen Shapiro. Het eerste optreden is in het Gaumont Theatre in Bradford. Op 23 Februari 1963 zijn The Beatles de hoofd-act omdat Please Please Me dan aan de top van de Engelse hitparade staat. Helen Shapiro treedt nu op vóór, en niet na, The Beatles.


Buster Bloodvessel, de zanger van Bad Manners, valt tijdens een optreden in Italië op 2 Februari 2001 uitgeput neer op het podium. Artsen adviseren Bloodvessel om wat aan zijn overgewicht te doen. Met zijn huidige gewicht betwijfelen de artsen of hij een operatie zou overleven.


Op 2 Februari 1989 wordt in Port Arthur in Texas een standbeeld onthuld van Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson (The Big Bopper). De drie muzikanten zijn dertig jaar eerder bij een bvliegtuig ongeluk om het leven gekomen. Voor Port Arthur is gekozen omdat het de woonplaats is geweest van The Big Bopper.


Op 2 Februari 1973 wordt om half één 's nachts door de Amerikaanse omroep NBC de eerste aflevering van The Midnight Special op televisie uitgezonden. In dit muziekprogramma maakt zangeres Helen Reddy haar debuut als presentatrice. The Byrds, The Impressions, Ike & Tina Turner en Don McLean zijn enkele artiesten die in deze eerste uitzending te zien zijn. Helen Reddy zal tot Maart 1976 geregeld The Midnight Special presenteren. Ook Wolfman Jack en Meat Loaf treden als gast-presentatoren voor het voetlicht. De laatste reguliere aflevering wordt op 27 Maart 1981 gepresenteerd door Skip Stephenson en Byron Allen. Als gasten ontvangen zij o.a. Waylon Jennings en Yarbrough & Peoples. Hierna worden afleveringen herhaald. Op 1 Mei 1981 valt het doek voor The Midnight Special met een herhaling van een proefaflevering die op 19 Augustus 1971 is gepresenteerd door John Denver.


Perry Como staat op 2 Februari 1956 in de RCA Studio in Los Angeles om het nummer Hot Diggity op te nemen. Hot Diggity is gebaseerd op het nummer España. España is geschreven door de componist Emmanuel Chabrier,die geleefd heeft van 1841 tot 1894. España is een rapsodie voor orkest, en in die hoedanigheid voor het eerst opgevoerd in 1883. Hot Diggity van Perry Como komt op 10 Maart 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat in de week van 5 mei 1956 op de eerste plaats.


Met een optreden voor drieduizend fans in Albany, New York begint Frank Zappa op 2 Februari 1988 aan zijn Broadway The Hardway-tournee. Het is voor Zappa dan zijn eerste concert in drie jaar.


Nadat hij twee dagen eerder, met pijn in zijn borst, met spoed is opgenomen, wordt Barry Manilow op 2 Februari 2004 ontslagen uit het ziekenhuis in Palm Springs, Californië. Artsen schrijven de pijn in zijn borst toe aan stress. Barry Manilow is ter observatie vierentwintig uur in het ziekenhuis gebleven. "Na het medisch onderzoek werd zijn hartslag weer normaal. Van zijn artsen mocht hij toen weer naar huis. Het gaat nu goed met hem. Hij maakt grapjes. Hij doet het rustig aan", aldus de woordvoerder van Barry Manilow. Barry Manilow is betrokken bij een rechtszaak in New York over de rechten van zijn musical Harmony. Hij wijt de stress aan twee zenuwslopende dagen in de rechtszaal, vorige week. "Dit is de ware omschrijving van een gebroken hart. Het heeft letterlijk mijn hart gebroken toen ik, twee dagen lang, die geweldige mensen uit mijn creatieve team moest zien getuigen", zegt Barry Manilow. Harmony is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van The Comedian Harmonists. De musical zou vóór Broadway worden opgevoerd in Philadelphia. Vanwege financiële tekorten is de productie in november 2003 stopgezet.


Vanaf 2 Februari 2004 ligt het album met de soundtrack van 50 First Dates in de platenwinkel. Het album wordt uitgebracht door Maverick Records, de platenmaatschappij van Madonna. In Fifty First Dates worden de hoofdrollen gespeeld door Adam Sandler en Drew Barrymore. Op de soundtrack worden hits uit de jaren tachtig ondermeer vertolkt door Seal, UB 40, Black Eyed Peas en Ziggy Marley. Lips Like Sugar van Echo & The Bunnymen uit 1987 wordt gezongen door Seal. Black Eyed Peas hebben zich True van Spandau Ballet uit 1983 eigen gemaakt. Ziggy Marley is te horen met Drive van The Cars uit 1984. Your Love van The Outfield uit 1986 is een duet van Wyclef Jean en Eve. Every Breath You Take, het nummer één-succes van The Police uit 1983, is in de versie van UB 40 de eerste single van deze soundtrack. Fifty First Dates draait vanaf 13 Februari 2004 in de Amerikaanse bioscopen.


Op 2 Februari 1959 verzorgt de G.A.C. Winter Show Tour een optreden in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa. Optredende artiesten zijn ondermeer Buddy Holly & The New Crickets (dan bestaande uit Waylon Jennings, Tommy Allsup en Charlie Bunch), Ritchie Valens, Frankie Sardo, The Big Bopper en Dion & The Belmonts.


Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 Februari 1977 het Nationale Songfestival uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. De tien Nederlandstalige nummers worden gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders, kiezen uiteindelijk voor de onbekende Heddy Lester met het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 Mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats. De Mallemolen van Heddy Lester bereikt op 19 Maart 1977 een 28ste plaats in de Nederlandse Top 40. Het is voor Heddy Lester haar enigste hit.


Op 2 Februari 1969 wordt de echtscheiding tussen Yoko Ono en haar eerste echtgenoot Tony Cox uitgesproken. Deze uitspraak maakt voor de Japanse kunstenares de weg vrij om met Beatle John Lennon te trouwen. Hun huwelijk wordt op 20 Maart 1969 in Gibraltar gesloten. Yoko Ono is op 28 November 1962 met Tony Cox getrouwd. Omdat de papieren niet in orde zijn, wordt het huwelijk op 1 Maart 1963 onwettig verklaard. Op 6 Juni 1963 trouwen Yoko Ono en Tony Cox opnieuw. Hun dochter Kyoko Chan Cox wordt op 8 Augustus 1963 geboren.


Vanuit het NCRV-gebouw aan de Schuttersweg in Hilversum wordt op 2 Februari 1974 de eerste aflevering van LosVast uitgezonden. LosVast wordt gepresenteerd door Annie de Reuver en Dik Bikker. Het orkest van Tony Eyk zorgt voor de begeleiding van de artiesten. Na LosVast wordt van half twee tot twee uur de eerste aflevering van De Dikvoormekaarshow bij de NCRV op Hilversum 3 uitgezonden. Dit programma van André van Duin en Ferry de Groot is afkomstig van Radio Noordzee Internationaal. Na verloop van tijd laat André van Duin technicus Ferry de Groot (als Meneer de Groot) steeds vaker aan het woord, wat een doorn in het oog is van RNI-directeur John de Mol sr. De gemoederen lopen zo hoog op dat André van Duin besluit op te stappen. Op 21 Oktober 1973 is hij voor het laatst op RNI te horen. Ook Ferry de Groot neemt ontslag. Al snel krijgen zij een aanbieding van de NCRV. LosVast wordt, dankzij presentator en drijvende kracht Jan Rietman, één van de populairste live-shows van de jaren tachtig.


Op 2 Februari 2002 wordt in De Beurs van Berlage in Amsterdam door burgemeester Job Cohen het burgerlijk huwelijk gesloten tussen Kroonprins Willem Alexander en de Argentijnse Maxima Zorreguieta. Tijdens de kerkelijke inzegening in De Nieuwe Kerk is Maxima Zorreguieta zichtbaar ontroerd wanneer bandoneonspeler Carel Kraayenhof de tango Adios Noniño (Dag Vadertje) van Astor Piazzolla (1921-1992) speelt. Deze live-versie van Carel Kraayenhof wordt op single uitgebracht, en komt op 16 Maart 2002 binnen in de Nederlandse Top 40. Adios Noniño bereikt de tweede plaats. De CD met hoogtepunten van de huwelijksplechtigheid komt op 16 Februari 2002 binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100, en blijft daar drie weken staan.


Cliff Richard komt op 2 Februari 1980 binnen in de Britse hitparade met zijn single Carrie. Het door Terry Britten en B.A. Robertson geschreven nummer is inmiddels de 77ste single van de Britse zanger. Carrie, met op de B-kant Moving In, bereikt de vierde plaats.


Op 2 Februari 1963 wordt door de Britse commerciële omroep ABC een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. Dankzij de inzet van hun muziekuitgever Dick James maken The Beatles hun nationale televisiedebuut in deze aflevering van Thank Your Lucky Stars, waarin zij hun tweede single Please Please Me brengen. Naast The Beatles ontvangt presentator Brian Matthew ook nog John Leyton, Joe Brown, Jess Conrad, The Eric Delaney Band, Candy Sparling, Danny Williams en Brian Hyland.


Vanaf 2 Februari 1985 ligt de single Things Can Only Get Better van Howard Jones in de platenwinkel. Things Can Only Get Better komt op 9 Februari 1985 binnen in de Britse hitparade, en bereikt een zesde plaats als hoogste notering.


Muziek Jarige Op 2 Februari


1942: Graham Nash - Crosby, Stills, Nash & Young Zanger/Gitarist
1943: Peter Macbeth - The Foundations Bas
1945: Ronnie Goodson - John Fred & His Playboy Band Gitaar
1946: Howard Bellamy - The Bellamy Brothers Gitaar
1946: Whistling Jack Smith (Bill Moeller) - Zanger Engeland
1948: Alan Mckay - Earth Wind & Fire Gitaar
1949: Jetty Weels - Mai Tai Zangeres
1949: Ross Valory - Journey Bas
1951: Jozef Custers - Circus Custers Zanger
1959: Ali Campbell - UB40 Zanger
1961: Spinvis (Erik De Jong) - Zanger Nederland
1966: Robert Deleo - Stone Temple Pilots Bas
1969: Judith Nijland - Zangeres Nederland
1971: Ben Mize - Counting Crows Drums
1972: Bitty Mclean - Producer/Zanger Engeland
1977: Shakira (Ripoll) - Zangeres Colombia
1980: Junior Vogel - Behave Bas
1992: Danielle White - Zangeres USA
1998: Anna Verhoeven (Ned. Birdie) - Zangeres Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten