Zoeken in de muziekgeschiedenis

31 jan. 2012

Muziekgeschiedenis van 1 Februari

The Who speelt op 1 Februari 1969 in de Union Ballroom op de Universiteit van Newcastle. In het voorprogramma staan Free en The Love Affair. In de New Musical Express van 1 Februari 1969 staat dat The Who een aanbod om een gastoptreden te doen in het TV programma van Tom Jones heeft afgeslagen. "The money wasn't right and in any case this show would not have been in keeping with The Who's image", aldus een woordvoerder van The Who. Later beseft The Who dat het optreden in de TV Show van Tom Jones, die op prime-time wordt uitgezonden, de groep een enorme publiciteit kan brengen. Op 16 Februari 1969 staat The Who dan ook in de Elstree Studio Centre in Borehamwood waar het nummer Pinball Wizard geplaybacked wordt.


Paul Robi overlijdt op 1 Februari 1989 aan de gevolgen van kanker. Paul Robi wordt op 20 Augustus 1931 geboren en is het meest bekend als zanger van The Platters, die in de succesvolste periode (1955-1959) bestaan uit: Tony Williams, Paul Robi, Zola Taylor, David Lynch en Wilbert Reed. Nadat Only You een landelijk succes wordt, tekent de zwarte zanggroep bij het grote Mercury. In 1955 komt de grote doorbraak met een nieuwe versie van Only You en The Great Pretender. Hierna volgt een stroom hits: The Magic Touch (1956), My Prayer (1956), You'll Never Know (1956), I'm Sorry (1957), Twilight Time (1958), Smoke Gets In Your Eyes (1958) en Enchanted (1959). In de zomer van 1959 komt de populariteit van The Platters onder grote druk te staan na, naar later blijkt ten onterechte, aantijgingen met betrekking tot ontucht met minderjarige meisjes. Paul Robi is 58 jaar geworden.


Per 1 Februari 1969 zeggen alle leden van The Cats hun baan op om fulltime professionele muzikanten te worden. The Cats bestaan dan uit: drummer Theo Klouwer, zanger Cees Veerman, gitarist/zanger Piet Veerman, gitarist/zanger Jaap Schilder en bassist Arnold Muhren. 1969 blijkt een topjaar voor de Volendammers. The Cats krijgen niet alleen gouden platen voor de lp's Colour Us Gold en Cats, en voor de singles Lea, Why en Marian, maar staan ook binnen 14 maandden drie keer op de eerste plaars van de Nederlandse Top 40. Een prestatie die geen enkele Nederlandse band ooit heeft nagedaan.


Joni Mitchell maakt op 1 Februari 1969 haar Amerikaanse live-debuut in de Carnegie Hall in New York. De als Roberta Joan Anderson geboren Canadese folk-zangeres groeit daarna uit tot een van de belangrijkste singer/songwriters uit de popgeschiedenis. Haar artiesten naam Mitchell houdt de zangeres over aan een snel ontbonden huwelijk met Chuck Mitchell.


Zanger Rick James wordt op 1 Februari 1948 als James Johnson Jr. in Buffalo (New York) geboren. Rick James start z'n carrière aan het einde van de jaren zestig. Hij is actief als studiomuzikant en speelt enige tijd in The Mynah Birds (waar dan ook Neil Young in speelt), een groep die in Toronto lokaal succes heeft. In 1978 breekt Rick James plotseling door met You And I, een funky disconummer, afkomstig van het album Come Get It. Op dit album blijkt James duidelijk geïnspireerd te zijn door de funkmuziek van George Clinton. De grote doorbraak komt tot stand met het album Street Songs, dat met de hits Give It To Me Baby en Super Freak het best verkochte soulalbum van 1981 in de Verenigde Staten is. Van Street Songs komt ook de ballade Fire And Desire, een duet met zijn protégé Teena Marie, voor wie hij de debuutelpee Wild & Peaceful produceert. Met zijn eigen werk kan hij het niveau van Street Songs niet meer evenaren. Rick James vervalt te veel in herhalingen, zijn punk-funk sound lijkt te zijn opgebrand. Zijn populariteit taant ziendeogen, vooral door misplaatste superster-neigingen en weinig vleiende opmerkingen over zijn rivaal Prince. Meer succes heeft hij met produkties voor anderen, zoals de hit Standing On The Top voor de Temptations en de albums Mary Jane Girls en Only For You voor The Mary Jane Girls. Met de single In My House van Only For You wordt internationaal succes geboekt. Het is één van de laatste succesen van Rick James. Op 6 Augustus 2004 wordt zanger Rick James dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Eén van zijn producers maakt bekend dat hij is overleden aan een hartaanval. Rick James is 56 jaar geworden.


De release van het album Buddy Holly – All Time Greatest Hits wordt door de Nederlandse platenmaatschappij EMI-Bovema aangegrepen om de week van 1 t/m 8 Februari 1977 uit te roepen tot De Nationale Buddy Holly Week. Op de verzamel-LP van Buddy Holly staan successen als Peggy Sue, Every Day, It Doesn’t Matter Anymore, That’ll Be The Day, Listen To Me, True Love Ways, Rave On en Heartbeat.


Muziekuitgever Dick James overlijdt op 1 Februari 1986 in Londen aan de gevolgen van een hartaanval. Dick James wordt geboren als Richard Leon Isaac Vapnick en begint zijn muziekcarriere als zanger. In 1942 neemt hij een plaatje op met The Primo Scala's Accordian Band, en in 1955 scoort Dick James een hit met het Thema van de Engelse TV serie Robin Hood. Het plaatje wordt uitgegeven op het Parlophone label en geproduceerd door de dan nog onbekende George Martin. Het is George Martin die Dick James later bij Brian Epstein aanbeveelt als uitgever, wanneer die ontevreden is over de huidige uitgever Ardmore & Beechwood. Dick James richt voor The Beatles uitgeverij Northern Songs op. Later wordt Dick James ook muziekuitgever van de nummers van Elton John En Bernie Taupin. Dick James is 65 jaar geworden.


Op 1 Februari 1986 komt Moscow Nights van Anya op een 19e plaats binnen de Nederlandse Top 40. De single bereikt de achtste plaats. Anya is een Britse actrice die deze single heeft kunnen opnemen dankzij haar rol van de Russische douanebeambte Nikita in de gelijknamige videoclip van Elton John.


The Beatles komen op 1 Februari 1964 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met I Want To Hold Your Hand. Het is de eerste nummer 1 hit voor een Engelse groep, sinds The Tornados met Telstar in 1962 op 1 hebben gestaan. I Want To Hold Your Hand komt op 18 Januari 1964 op de 45ste plaats van de Billboard Hot 100 binnen, en is op 13 Januari 1964 in Amerika uitgebracht door Capitol Records. Na zeven weken op de eerste plaats gestaan te hebben moet I Want To Hold Your Hand plaats maken voor She Loves You/I'll Get You, die in Amerika door het kleine Swan Label is uitgebracht. I Want To Hold Your Hand wordt in de Verenigde Staten de bestverkochte single van 1964, en is de eerste Beatle single die op een 4 sporen recorder is opgenomen en in echt stereo wordt uitgebracht. I Want To Hold Your Hand is op 17 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio 2 opgenomen, en is volgens de overlevering geschreven in de kelder van het huis van Jane Asher, de vriendin van Paul McCartney in die tijd. John Lennon over I Want To Hold Your Hand: "We wrote a lot of stuff together, one on one, eyeball to eyeball. Like in I Want To Hold Your Hand, I remember when we got the chord that made the song. We were in Jane Asher's house, downstairs in the cellar playing on the piano at the same time. And we had, 'Oh you-u-u/ got that something...' And Paul hits this chord, and I turn to him and say, 'That's it!' I said, 'Do that again!' In those days, we really used to absolutely write like that both playing into each other's noses."


Na kort overleg tussen de aanklager en de advocaat van Boy George besluit de rechter op 1 Februari 2006 om de rechtszaak tegen de zanger/deejay uit te stellen tot 8 Maart 2006. Boy George moet voorkomen, omdat agenten op 7 Oktober 2005 cocaïne in zijn appartement in New York hebben aangetroffen. Wanneer Boy George schuldig wordt bevonden hangt hem een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. Boy George wordt in Juni 2006 veroordeeld tot een taakstraf. Hij moet vijf dagen werken bij de stadsreiniging van New York.


Frank Sinatra en zijn dochter Nancy Sinatra nemen op 1 Februari 1967 in een opnamestudio in Los Angeles het nummer Somethin' Stupid op. Somethin' Stupid is geschreven door Carson Parks, de broer van Van Dyke Parks, en in 1966 opgenomen door het duo Carson & Gaile (Waren Gaile Foote) voor hun debuutalbum San Antonio Rose. De single van Frank en Nancy Sinatra komt op 18 Maart 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 15 Mei 1967 vier weken op de eerste plaats. In Nederland komt dit duet van vader en dochter Sinatra tot de tweede plaats. Nancy Sinatra over de opname: "On the first take, Daddy got silly, sounding his S's like Daffy Duck, which made me laugh and spoil the take, so we had to do two or three more. Mo Ostin, the president of Reprise Records, bet Frank two dollars the song would be a bomb. Dad said it would be a Top 10 record. I still have Mo's framed two-dollar bill." Op 15 December 2001 komt Somethin' Stupid in Nederland opnieuw de Top 40 binnen. Deze keer in de uitvoering van Robbie Williams, samen met de Australische actrice Nicole Kidman. Deze uitvoering staat vanaf 5 Januari 2002 twee weken op de negende plaats.


The White Album van The Beatles staat op 1 Februari 1969 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst. The White Album verschijnt op 22 November 1968. Op de dubbel-LP staan dertig nummers die tussen 30 Mei en 14 Oktober 1968 in de Abbey Road Studio in Londen zijn opgenomen. Het eerste nummer wat The Beatles voor het album opnemen is Revolution, het laatse nummer, Julia, wordt op 13 Oktober 1968 opgenomen. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat het album de titel A Doll's House zou krijgen. Er bestaat echter al een boek A Doll's House van Henrik Ibsen, en de Beatles zijn bang dat er problemen mee komen, waardoor deze naam uiteindelijk komt te vervallen. Het album is in een eenvoudige witte hoes gestoken. Hierin in zit een poster met een collage foto's, ontworpen door Richard Hamilton, en vier kleurenfoto's van The Beatles. Het is ook Richard Hamilton's idee om het album gewoon The Beatles te noemen. De foto's zijn in Juni 1968 gemaakt door John Kelly, die ook al foto's heeft gemaakt voor het boekje bij de Magical Mystery Tour LP. John Kelly krijgt later ook de eer om fotograaf te mogen zijn op het huwelijk tussen Paul McCartney en Linda Eastman in 1969. In de eerste week worden er in Engeland 300.000 exemplaren van The White Album verkocht.


Tijdens een optreden op 1 Februari 1965 in het ABC Theatre in het Engelse Luton scheurt P. J. Proby (geb. als James Marcus Smith) bij het zingen van het eerste nummer uit zijn broek. De zaaleigenaar besluit meteen de hele show te staken en het publiek zijn geld terug te geven. Na dit incident heeft P.J. Proby enige tijd geen werk. Televisiestations weigeren hem te boeken voor een optreden. Het is niet de eerste keer dat een show van P.J. Proby gestaakt wordt. De Amerikaanse zanger haalt zich regelmatig de verontwaardiging van het Engelse volk op de hals haalt door herhaaldelijk uit de (zeer los gestikte) naden van zijn blauwzijden broek te barsten. P. J. Proby breekt in Juli 1964 in Engeland door met het nummer Hold Me, die een derde plaats in de Engelse hitparade haalt. Ook de opvolger, Together, bereikt in dat zelfde jaar de Top 10.


The Cars bestaande uit Ric Ocasek (zang/gitaar), Elliot Easton (gitaar), Greg Hawkes (toetsen/sasofoon), Ben Orr (bas), en David Robinson (drums), maken op 1 Februari 1988 bekend dat zij na 12 jaar uit elkaar gaan. The Cars ontstaat als de in Baltimore geboren Ric Ocasek zijn studie aan de universiteit opgeeft en naar Cleveland vertrekt om muziek te maken. Daar ontmoet hij de jonge sessiemusicus Ben Orr. Samen zingen zij als duo Buddy Holly-songs en staan als openingsact voor MC5 en The Stooges. Ocasek en Orr verhuizen één voor één naar Boston, Massachusetts waar zij het folktrio Milkwood formeren. In 1976 richt Ocasek Cap'n Swing op, een muzikale kruising tussen Roxy Music en Steely Dan, waarin ook Elliot Easton speelt. Cap'n Swing blijkt slechts aan te slaan in Boston en het volgende idee, The Cars, wordt opgezet met Greg Hawkes en David Robinson (ex-Jonathan Richman & The Modern Lovers). Na het debuut in December 1976 trekt de band al gauw volle zalen en een demo van Just What I Needed wordt een hit op de lokale FM-radio. November 1977 tekent de groep een platencontract met Elektra. Het debuutalbum The Cars wordt opgenomen in Londen en in December 1978 is de plaat met de singlehits Just What I Needed en My Best Friends Girl platina in de Verenigde Staten. Het blad Rolling Stone roept de groep uit tot de beste nieuwe band van het jaar. In 1984 hebben The Cars hun grootste hit met het nummer Drive wat de derde plaats haalt in de Billboard Hot 100.


Op 1 Februari 1982 wordt in Memphis in Tennessee deze dag uitgeroepen tot Bar-Kays Day. The Bar-Kays zijn in de jaren zestig de groep die zanger Otis Redding begeleidt. In 1967 heeft de formatie een grote hit met Soulfinger. Op 10 December 1967 komen Otis Redding, zijn manager en vier leden van de Bar-Kays om het leven bij een vliegtuig ongeluk bij Lake Montana. De vier Bar-Kays leden zijn: Jimmy King (gitaar), Ronnie Caldwell (orgel), Phalon Jones (saxofoon) en Carl Cunningham (drums). Ben Cauleu (trompet) overleeft het ongeluk. Samen met bassist James Alexander, die de vlucht gemist heeft omdat hij zijn huurauto moest terugbrengen, richt Cauleu een nieuwe Bar-Kays formatie op. Deze formatie is ondermeer te horen op het album Hot Buttered Soul van Isaac Hayes.


De Amerikaanse platenmaatschappij RCA introduceerd op 1 Februari 1949 de 45 toerenplaat. Het duurt echter tot 1955 voordat de single aanslaat bij de jeugd. Tot de introductie van de compact disc in de jaren tachtig is de 45 toerenplaat de bestverkochte geluidsdrager.


Op 1 Februari 1964 wordt de uitgebreide tournee van Roy Orbison, Paul & Paula, The Surfaris en The Beach Boys door Australië en Nieuw-Zeeland afgesloten. Deze tournee is op 15 Januari 1964 van start gegaan. Naast radio- en televisieoptredens zijn er ondermeer optredens in de Australische steden Brisbane, Sydney, Adelaide en Melbourne en op Tasmanië. In Nieuw-Zeeland wordt er opgetreden in Wellington, Hamilton en Auckland.


Richey James Edwards verlaat op 1 Februari 1995 in overspannen toestand het Embassy Hotel in de Londense wijk Bayswater, waar The Manic Street Preachers enkele promotie-interviews hebben gegeven. Sindsdien is de gitarist van Manic Street Preachers spoorloos. Op 16 Februari 1995 wordt zijn auto aangetroffen in zijn woonplaats Cardiff nabij Severn Bridge, een bekend oord voor het plegen van zelfmoord. De auto is afgesloten en verder worden geen sporen gevonden. Tot op de dag van vandaag is Richey Edwards vermist. Toen hij verdween was hij 28 jaar oud. In Januari 2002 laten de ouders van Richey James Edwards weten dat zij niet willen dat hun zoon wordt dood verklaard. De ouders van Edwards hopen dan nog dat hun zoon leeft. Op 23 November 2008 laten zijn ouders weten dat zij Richey Edwards "presumed dead" verklaren.


Na een turbulent verlopen tournee door Australie en Nieuw Zeeland vliegt The Who op 1 Februari 1968 via Auckland, Fiji, Honolulu en San Francisco terug naar Engeland. The Truth (!) een Nieuw-Zeelandse sensatie krant schrijft over het optreden van The Who op 29 en 31 Januari 1968 in Nieuw Zeeland het volgende: "They're the scruffiest bunch of Poms that ever milked money from this country kids, they took nearly 8000 teenagers for $2.60 to$3.60 each. All the kids got for their money was an ear-splitting cacophony that was neither musical or funny. They did more to harmthe British image in a few days than Harold Wilson or Edward Heath could do in ten years. Britain can have them!."


Op 1 Februari 2002 wordt de vader van S Club 7 lid Paul Cattermole tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, vanwege seks met een veertienjarige vrouwelijke fan van de groep. De vijftigjarige Gerald Cattermole is door de politie vooraf gewaarschuwd zich niet in te laten met fans van S Club 7 als zij voor de deur van zijn huis een glimp van zijn zoon Paul proberen op te vangen.


Met een optreden in het Odeon Theatre in Birmingham begint Uriah Heep op 1 Februari 1980 aan een tournee door Engeland ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan. Uriah Heep bestaat dan uit Mick Box (gitaar), John Sloman ( Ex- Lone Star zanger), Chris Slade (ex Manfred Manns Earth Band drums), Trevor Bolder ( ex-Spiders Of Mars bas) en Ken Hensley (toetsen). Het is de laatste tour voor toetsenist Ken Hensley die kort daarop vertrekt. Gitarist Mick Box is daarmee het enigste nog originele lid van Uriah Heep.


Op 1 Februari 2004 wordt in het Reliant Stadium in Houston, Texas de 38ste finale om de Super Bowl, de Amerikaanse voetbalbeker, gespeeld tussen de New England Patriots en de Carolina Panthers. Voor de wedstrijd zijn er optredens van Willie Nelson, Toby Keith, Walter Suhr, Mango Punch en Aerosmith. Destiny's Child zangeres Beyoncé Knowles is het gegund om het Amerikaanse volkslied te zingen. In de rust is er een grote show met ondermeer P. Diddy, Kid Rock, Justin Timberlake en Janet Jackson. Timberlake en Jackson schrijven geschiedenis met z’n tweeën met een act die de geschiedenis ingaat als 'Nipplegate'. Aan het einde van hun optreden trekt Justin Timberlake een lapje stof van Janet Jacksons bustier af. Zodoende wordt kort haar rechterborst op 140 miljoen Amerikaanse televisieschermen zichtbaar. Het land is in rep en roer. Volgens Justin Timberlake is de borst naar buiten geschoten, omdat er iets is misgegaan met de kleding van Janet Jackson. De sterren bieden later hun excuses aan.


Don't Let The Sun Go Down On Me van George Michael en Elton John komt op 1 Februari 1992 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. De live versie van Don't Let The Sun Go Down On Me is opgenomen tijdens een concert van George Michael op 25 Maart 1991 in Londen, waar Elton John optreedt als Special Guest. Het duet is de enige nummer 1 ooit, die in de buitenlucht is opgenomen. Don't Let The Sun Go Down On Me heeft op 7 December 1991 al op de eerste plaats in Engeland gestaan. Alle opbrengsten gaan naar het Aids fonds. Vanaf 11 Januari 1992 staat Don't Let The Sun Go Down On Me ook in Nederland in de Top 40 op de eerste plaats, waar het acht weken op nummer 1 blijft staan.


De Amerikaanse groep Black Rebel Motorcycle Club maakt op 1 Februari 2002 hun Engelse podiumdebuut met een optreden op de Universiteit van Liverpool. Black Rebel Motorcycle Club uit Los Angeles en San Francisco bestaat sinds 1998 en is vernoemd naar Marlon Brando's motorbende uit de film The Wild One uit 1950.


Een tentoonstelling met privé-foto's van Elton John in een museum in Atlanta wordt op 1 Februari 2001 door de autoriteiten weggehaald. Op enkele foto's is een naakte man te zien. Aanleiding voor het weghalen van de foto's is dat enkele scholen een bezoek aan het museum al hebben gecancelled vanwege de foto's. De tentoonstelling, onder de naam Chorus Of Light, in het High Museum Of Art in Atlanta bevat 310 foto's uit de collectie van Elton John.


Gouverneur Matthew Walsh van Indiana verbiedt op 1 Februari 1964 de radiozenders in zijn staat de single Louie Louie van The Kingsmen (foto) te draaien. Volgens hem is het een schunnige song. De single is op 8 Augustus 1963 in de Verenigde Staten uitgebracht, en komt op 9 November 1963 de Billboard Hot 100 binnen. Louie Louie staat uiteindelijk zes weken op de tweede plaats. Het nummer is in 1957 door Richard Berry & The Pharaohs voor het eerst op de plaat gezet. Componist Richard Berry heeft de rechten van dit liedje in 1960 voor een paar honderd dollar van de hand gedaan om zijn bruiloft met Dorothy Adams te kunnen betalen. Dit lijkt een financiële misser, want Louie Louie wordt naderhand in uiteenlopende muziekstijlen door ruim 1200 artiesten gecoverd. Na een rechtszaak in 1986 krijgt de componist een deel van de rechten terug. Het geheim van de cryptische tekst heeft Richard Berry in zijn graf meegenomen. Hij is op 23 Januari 1997 overleden op 61-jarige leeftijd. Ook The Kingsmen hebben voor hun royalties van Louie Louie voor de rechter gestaan. Op 20 juni 1995 beslist een rechter in Los Angeles dat de royalties van The Kingsmen niet toebehoren aan hun platenmaatschappij Scepter-Wand Records, maar aan de leden van deze groep uit Portland in Oregon.


Op 1 Februari 1940 staat Frank Sinatra in Chicago voor het eerst met het orkest van Tommy Dorsey in een opnamestudio. Sinatra is de opvolger van Jack Leonard als vaste zanger bij dit orkest. De eerste twee nummers die de dan 34-jarige Sinatra met het orkest van Tommy Dorsey opneemt zijn Too Romantic en The Sky Fell Down.


Katie Melua, Lionel Richie en de Duitse groep Rosenstolz worden op 1 Februari 2007 in de Duitse hoofdstad Berlijn onderscheiden met Die Goldene Kamera. Zij zijn de eerste artiesten die deze gerenommeerde prijs ontvangen. Die Goldene Kamera wordt oorspronkelijk alleen uitgereikt aan een televisiepersoonlijkheid.


Glenn Frey, gitarist van The Eagles maakt op 1 Februari 1985 zijn debuut als acteur in een aflevering van de televisieserie Miami Vice. Voor deze aflevering schrijft Frey de titelsong (Smuggler's Blues) en You Belong To The City. In de aflevering van Miami Vice speelt Frey de rol van Jimmy Cole. Smuggler's Blues bereikt de twaalfde plaats in de Billboard Hot 100, terwijl You Belong To The City zelfs de tweede plaats in Amerika bereikt. Na Miami Vice speelt Glenn Frey nog kleine rolletjes in ondermeer: Rampage, Jerry Maguire, South Of Sunset en Wiseguy.


Simon & Garfunkel nemen op 1 Februari 1968, in de Columbia Studios in New York, de Paul Simon-compositie America op. Het is één van de nummers voor hun album Bookends. In November 1972 verschijnt America op single, en komt op 25 November 1972 de Billboard Hot 100 binnen. America haalt slechts de 97ste plaats.


Op 1 Februari 2005 maakt Jerney Kaagman, de directeur van Stichting Conamus, op Radio 2 bekend dat Within Temptation voor de tweede keer de Exportprijs (editie 2004) wint. De Exportprijs is de prijs voor de bestverkochte Nederlandse artiest/groep in het buitenland. Conamus is de instantie die binnen en buiten Nederland ondersteuning biedt aan Nederlandse lichte muziek. Dit doet Conamus in samenwerking met de BUMA (de vereniging van Nederlandse componisten, auteurs en muziekuitgevers) en Radio 2.


Op 1 Februari 1979 gaat film Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band in de Nederlandse bioscopen draaien. Eerder is de film al in Amerika en Engeland in premiere gegaan. Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band, met Peter Frampton en The Bee Gees in de hoofdrollen wordt een flop. De pers laat geen spaan heel van de film, die geproduceerd is door Robert Stigwood, en het publiek blijft massaal weg. De film gaat de geschiedenis in als één van de slechtste muziekfilms die er ooit gemaakt is. Ook de dubbel-lp ligt binnen een half jaar in de uitverkoopbakken.


Vanaf 1 Februari 2005 worden er op de zwarte markt astronomische bedragen gevraagd voor de eerste Britse reünie-concerten van Cream, het supertrio rond Eric Clapton. Op deze dag is de verkoop voor de vier concerten in de verkoop gegaan. Cream staat op 2, 3, 5 en 6 Mei 2005, na zevenendertig jaar, voor vier concerten in de Royal Albert Hall in Londen. In de voorverkoop zijn alle kaartjes binnen twee uur uitverkocht. De officiële prijs van de duurste plaatsen is 180 euro. Op sommige internet-sites stijgt de vraagprijs voor één kaartje naar 1900 euro. Anderen bieden een kaartje aan voor 1450 euro. Op de veiling-site eBay wordt een paar kaartjes aangeboden voor 950 euro. Gitarist Eric Clapton, bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker zijn in November 1968 uit elkaar gegaan. Sindsdien is er één reünie geweest, voor een kort optreden bij hun inwijding in de Rock And Roll Hall Of Fame in 1993.


Bobby Farrell, de zanger van Boney M, wordt op 1 Februari 1994 door een Nederlandse rechter veroordeeld voor het bedreigen van zijn vrouw. Farrell zou hebben geprobeerd zijn vrouw in brand te steken, omdat hij en zijn vrouw onenigheid zouden hebben gehad over de rechten van de naam Boney M. Bobby Farrell wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke straf.


Vanaf 1 Februari 2004 heet De Nije Kast gewoon weer De Kast. Op aanraden van de platenmaatschappij van de Friese groep gaan zij gewoon weer verder onder hun oude naam. "Bovendien is nu algemeen bekend dat Syb van der Ploeg niet langer onze zanger is", zegt bassist Sytse Broersma in een toelichting. In 2002 hebben Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse De Kast verlaten. Op 21 december 2002 hebben zij, na een laatste concert in de Amsterdam ArenA, afscheid genomen van hun fans. Zij zijn Spanner, een Engelstalige rock-groep, begonnen. In het voorjaar van 2004 gaat Spanner op tournee door Duitsland. Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse zijn bij De Kast vervangen door Jan Tekstra en Fokke de Jong. In een uitzending van Omroep Fryslan maakt Jan Tekstra op 20 Februari 2004 bekend dat De Kast definitief dichtgaat.


Op 1 Februari 1971 bereikt de soundtrack van de film Love Story met de muziek van Francis Lai in Amerika de gouden status. In deze bioscoopfilm worden de hoofdrollen vertolkt door Ryan O’Neal en Ali McGraw. Erich Segal heeft het script voor deze romantische drama-film geschreven. Arthur Hiller heeft Love Story geregisseerd. De soundtrack is op 2 Januari 1971 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een tweede plaats. Het titelnummer, (Where Do I Begin) Love Story, van de film is door Andy Williams op 17 December 1970 opgenomen. Deze single komt op 10 April 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de dertiende plaats.


De 29-jarige Melia Clapton bevalt op 1 Februari 2005 in een ziekenhuis in Londen van een meisje. Het is voor haar man, gitarist Eric Clapton, dan inmiddels de vijfde keer dat hij vader wordt. Melia en Eric Clapton noemen het meisje Sophie. Eric Clapton en Melia hebben samen al twee dochters; Julie Rose (3) en Ella Mae (2). Uit zijn eerdere relatie met Yvonne Kelly heeft Eric Clapton nog een 19-jarige dochter, Ruth. Zijn enige zoon, Conor, is in 1991 overleden na een val uit een wolkenkrabber in New York.


Sonny en Cher hervatten op 1 Februari 1976 hun gezamenlijke televisie-show, ook al zijn zij van elkaar gescheiden. In Februari 1974 is de dan voorlopige laatste Sonny & Cher Comedy Hour bij de Amerikaanse omroep CBS uitgezonden. De eerste Sonny & Cher Comedy Hour op 1 Februari 1976 volgt nadat ruim 8 maander eerder op 26 Juni 1975 in Santa Monica, Californië de scheiding wordt uitgesproken Sonny & Cher. Slechts vier dagen na de scheiding trouwt Cher, in Las Vegas, met Gregg Allman de zanger en toetsenist van The Allman Brothers Band. Dit huwelijk houdt slechts 10 dagen stand, lang genoeg om samen een album op te nemen (Two The Hard Way als Allman & Woman) en een kind te krijgen, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976. Uiteindelijk wordt op 16 Januari 1979 de echtscheiding tussen Cher en Gregg Allman door een rechter bekrachtigd.


Nadat hij in The Ministry Of Sound in Londen als gast-deejay heeft opgetreden, wordt Boy George op 1 Februari 1997 in elkaar geslagen. Een aantal jongeren zijn het er niet mee eens zijn hoe de voormalig zanger van Culture Club zich kleedt.


Op 1 Februari 2005 wordt door een ex-compagnon van John Houston, de in Februari 2003 overleden vader van Whitney Houston, de publicatie van een allesonthullend boek aangekondigd. The Rise And Fall Of Daddy's Little Girl (The Whitney Houston Story) moet in de loop van de komende maanden gepubliceerd worden. De ex-compagnon, Kevin Skinner, gaat zijn persoonlijke ervaringen met Whitney Houston en haar man Bobby Brown weergeven. De agent van Kevin Skinner belooft dat het boek een schokgolf teweeg zal brengen. "Alle intieme details komen aan de orde. Het gebruik van drugs, de affaires en de leugens van Whitney Houston en Bobby Brown", aldus de agent van Skinner. John Houston is op 2 Februari 2003 in een ziekenhuis in New York op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. In December 2002 heeft John Houston zijn dochter Whitney nog aangeklaagd voor een bedrag van honderd miljoen dollar wegens contractbreuk. John Houston beweert nooit te zijn betaald voor de financiële adviezen en voor zijn hulp bij de onderhandelingen over een nieuw contract voor zijn dochter met platenmaatschappij Arista. John Houston heeft deze aanklacht destijds ingediend samen met Kevin Skinner.


Op 1 Februari 1957 treedt de dan pas 17-jarige Greetje Kauffeld in dienst als zangeres bij The Skymasters. Dit dansorkest verzorgt twee keer per week een radio-uitzending voor de AVRO. Greetje Kauffeld zingt Amerikaanse klassiekers en Nederlandse liedjes. In 1961 doet ze voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival met het liedje Wat Een Dag, waarmee ze tiende wordt.


De tweede voorronde van het Nationaal Songfestival wordt op 1 Februari 1966 rechtstreek uitgezonden op de Nederlandse televisie. Piet Sybrandy zingt Ik Heb Je Lief, In Een Battledress en Ergens In De West. Het publiek beslist dat hij met Ik Heb Je Lief op 5 Februari 1966 in de finale staat. Piet Sybrandy eindigt dan met twee punten op de laatste plaats.


Lisa Marie Presley wordt op 1 Februari 1968 in Memphis, Tennessee geboren als dochter en eerste kind van Elvis Presley en zijn vrouw Priscilla. Het meisje wordt precies negen maanden na het huwelijk van haar ouders geboren. Elvis Presley en Priscilla Ann Wagner zijn op 1 Mei 1967 in Las Vegas in het huwelijk getreden. Dat de invloed van Colonel Parker, de manager van Presley, ver gaat blijkt uit de naam van het meisje; Lisa Marie. De moeder van de als Andreas Cornelis (Dries) van Kuijk geboren Parker is Maria Elisabeth. Elvis en Priscilla Presley gaan op 23 Februari 1972 uit elkaar. De officiele scheiding is op 9 Oktober 1973.


Op 1 Februari 2000 maakt C.C. DeVille bekend dat hij Poison gaat verlaten. Na een goed gesprek met zijn collega’s van Poison besluit de als Bruce Anthony Johannesson geboren gitarist toch bij de groep te blijven.


Debora, de dochter van de Nederlandse zangeres Hanny, overlijdt op 1 Februari 2004 aan de gevolgen van kanker. Hanny neemt op 2 Februari 2004, als laatste wens van Debora, een nieuwe versie van Laat Me Alleen van Rita Hovink op. Pink Records waar het plaatje verschijnt staat hun deel van de opbrengst af aan de kankerbestrijding (KWF). Debora is 25 jaar geworden


In Los Angeles gaat op 1 Februari 1978 de film Renaldo And Clara in première. Renaldo And Clara is een mengeling van concert-film, documentaire en speelfilm. Naast een live optreden van Bob Dylan komt de in gevangenschap zittende bokser Ruben "Hurricane" Carter aan het woord. Maar ook komt er een verhaallijn over Renaldo ( een rol van Bob Dylan) en Clara ( een rol van Dylan's vrouw Sara) in voor, waarin zij een bezoek brengen aan het graf van Jack Kerouac en Allen Ginsberg die gedichten opleest. Verder zijn er rollen Joan Baez als “een vrouw in het wit” en Ronnie Hawkins als Bob Dylan (!). Bob Dylan heeft de film zelf geregisseerd en heeft samen met Sam Shepard ook het script geschreven.


Op 1 Februari 1964 zendt de Britse commerciële omroep ABC een nieuwe aflevering uit van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt ondermeer Adam Faith & The Roulettes, Heinz, Daryl Quist, Johnny Devlin, Dickie Valentine, Jackie Trent, Manfred Mann, Kris Jensen en The Detours.


Muziek Jarige Op 1 Februari

1934: Bob Shane - The Kingston Trio Zanger
1937: Don Everly - The Everly Brothers Zanger
1937: Ray Sawyer - Dr. Hook Zanger
1938: Jimmy Carl Black - Frank Zappa Drums
1939: Joe Sample - The Crusaders Toetsen
1948: Rick James - Zanger USA († 6 Aug. 2004)
1949: Luk Bral - Zanger België
1950: Mike Campbell - Tom Petty & The Heartbreakers Gitaar
1950: Richard Williams - Kansas Gitaar
1957: Dennis Brown - Reggae Zanger Jamaica († 1 Juli 1999)
1954: Bert Hermelink - Toontje Lager Toetsen
1969: Patrick Wilson - Weezer
1971: Ron Welty - The Offspring Drums
1975: Big Boi (Antoine Patton) - Outkast Rapper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten