Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 13 Februari

Op vrijdag 13 Februari 1970 wordt door Vertigo Records de eerste LP van Black Sabbath uitgebracht. Het hele album is op 11 November 1969 onder productionele leiding van Roger Bain (voor Tony Hall Enterprises) opgenomen. Bain wordt hierbij geholpen door de geluidstechnici Tom Allom en Barry Sheffield. De totale opname duur bedraagt slechts acht uur de produktie heeft maar £3800 gekost. Het vinden van een maatschappij die bereid is om de plaat uit te brengen, duurt aanmerkelijk langer. Vertigo Records is namelijk het veertiende label dat door Black Sabbath wordt benaderd. De naam van de groep stamt overigens uit de horror film Black Sabbath van Boris Karloff uit 1963. Op de oorspronkelijke eerste versie van het album wordt de naam van zanger Ozzy Osbourne vermeldt als Ossie Isbourne. De foto op de hoes is de Mapledurham Watermill (foto) in de rivier de Thames. Op het album staan de volgende nummers: Black Sabbath, The Wizard, Behind The Wall Of Sleep, N.I.B., Evil Woman, Sleeping Village en Warning. N.I.B. staat niet zoals werdt aangenomen voor Nativity In Black, maar is en verwijzing naar de bijnaam die de leden van Black Sabbath hebben voor de baard van drummer Bill Ward "A Pen Nib".


Vanaf 13 Februari 1969 ligt de debuut-LP van Mary Hopkin in Engeland in de platenwinkel. Het album, Postcard, is geproduceerd door Paul McCartney, en komt op 1 Maart 1969 binnen in de Britse albumlijst. Postcard bereikt de derde plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Those Were The Days, Lord Of The Reedy River, Happiness Runs, Love Is The Sweetest Thing, Y Blodyn Gwyn, The Honeymoon Song, The Puppy Song, Inchworm, Voyage Of The Moon, Lullaby Of The Leaves, Young Love, Someone To Watch Over Me, Prince En Avignon, The Game, Show Business en Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season).


U2 wint op 13 Februari 2005 in Los Angeles bij de jaarlijkse Grammy Awards uitreiking in alle drie de categorieen waarin het genomineerd is een Grammy. De Ierse groep krijgt de prijzen voor: Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal (Vertigo), Best Rock Song (Songwriters Award) (Vertigo) en Best Short Form Music Video (Vertigo). Met een totaal van 17 Grammy Awards staat U2 nu op een 8ste plaats van Grammy winnaars. Gitarist The Edge draagt de Grammy op aan zijn dochter Sian. Bono zegt dat hij aangenaam verrast is en Larry Mullen verontschuldigt zich nogmaals voor de chaotische taferelen tijdens de voorverkoop van de Vertigo tour. Tijdens de uitreikingen speelt U2 het nummer Sometimes You Can't Make It On Your Own en aan het eind van de Grammy Awards show zingt Bono mee in een All Star groep tijdens het nummer Across The Universe.


Op 13 Februari 1968 wordt Young Girl van Gary Puckett & The Union Gap op single uitgebracht. De groep uit San Diego in Californie heeft deze compositie van Jerry Fuller op 9 Januari 1968 in de Columbia Studio in Hollywood opgenomen. Young Girl komt op 2 Maart 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt op 6 April 1968 de tweede plaats.


2 Unlimited komt op 13 Februari 1993 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met No Limit. Het is na twee 2e plaatsen (Get Ready For This en Twilight Zone) de eerste nummer 1 voor 2 Unlimited in Engeland. 2 Unlimited is bedacht door de Belgische producers Jean-Paul de Coster en Phil de Wilde. De twee producers scoren dan al hits onder de namen Bizz Nizz en T99. Ze werken vanuit hun Soundsational Studio's, die gevestigd is op zolder boven de fonteinfabrieken van de familie De Wilde in Lovendegem. Onder de naam 2 Unlimited hebben ze met het instrumentale Get Ready For This een undergroundhit in Groot-Brittannixc3xab. Om met de groep live te kunnen touren benaderen ze in de zomer de Amsterdammers Ray Slijngaard (links) en Anita Doth (rechts). Ray werkt in de keuken op luchthaven Schiphol en heeft gedanst met breakdance en electric-boogie groepen. Anita Doth werkt op de administratie van de verkeerspolitie. Naast model is ze zangeres bij The Trouble Sisters. Als de twee gezichten van 2 Unlimited touren ze vervolgens de hele wereld rond.


The Rolling Stones spelen op 13 Februari 1966 voor de derde keer in The Ed Sullivan Show. Zij spelen (I Can't Get No) Satisfaction en de nieuwe single 19th Nervous Breakdown. Later in show spelen Mick Jagger en Keith Richards nog As Tears Go By. De uitzending is de eerste landelijke uitzending in kleur in Amerika. Andere gasten in deze aflevering zijn ondermeer Marty Allen, Ethel Merman en Wayne Newton, die het nummer April Showers zingt. The Rolling Stones vliegen na het optreden door naar Australie voor hun tweede tournee aldaar.


Op 13 Februari 1961 richt Frank Sinatra zijn eigen platenmaatschappij, Reprise Records, op om meer artistieke vrijheid te verkrijgen voor zijn eigen opname's. Behalve hijzelf zijn de andere zogenaamde Rat Pack leden, Dean Martin en Sammy Davis Jr, de eerste artiesten die tekenen bij Reprise Records. In de jaren zestig is het een succesvol label met sterren als Neil Young, Jimi Hendrix en Kenny Rogers die hun platen door Reprise laten uitbrengen. In 1963 wordt Reprise Records verkocht aan het Warner Brothers concern.


The Osmonds komen op 13 Februari 1971 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met One Bad Apple. The Osmonds worden begin jaren 60 ontdekt door Jay Willimas (vader van Andy Williams) die de groep tijdens hun Barbershop optreden in Disneyland aan het werk ziet. Andy Williams heeft dan een populaire TV show in Amerika, en Jay Williams adviseert zijn zoon de Osmonds een keer te laten optreden in zijn show. Het wordt een hit en de komende 7 seizoenen zijn de jongens vaste gasten in The Andy Williams show. Ze stoppen ermee als ze zich willen gaan toeleggen op een carriere in de muziek. Met de single One Bad Apple breken The Osmonds begin 1971 door in Amerika. One Bad Apple staat binnen de kortse keren op de eerste plaats en blijft daar drie weken staan. The Osmonds toeren daarna vervolgens met veel succes door Amerika. Met de volgende single Crazy Horses breken de Osmonds in 1972 ook door in Europa en staan zowel in Nederland als Engeland wekenlang op nr 1 van de hitlijsten. In Nederland zijn The Osmonds voor het eerst op TV te zien bij de AVRO in de Eén Van De Acht Show van Mies Bouwman.


Op 13 Februari 1962 treedt Don Everly in San Diego, Californixc3xab in het huwelijk met de 23-jarige Venetia Stevenson. Dit huwelijk tussen één van de zangers van The Everly Brothers en de Engelse actrice wordt in 1970 ontbonden. Hun dochter Erin Everly is in 1990 drie weken getrouwd geweest met Axl Rose, de zanger van Guns 'N' Roses.


The Jam is op 13 Februari 1982 de eerste groep die sinds The Beatles in één aflevering van Top Of The Pops twee nummers ten gehore mag brengen. In het populaire BBC-televisieprogramma zingen zij hun dubbele A-kant en Nr. 1 hitsingle A Town Called Malice en Precious.


Op 13 Februari 2002 overlijdt country zanger Waylon Jennings in zijn huis in Chandler, Arizona aan de gevolgen van suikerziekte. Waylon Jennings wordt op 15 Juni 1937 in Littlefield, Texas geboren en begint op zijn achtste al met gitaar spelen. In 1954 vertrekt Jennings naar Lubbock waar hij bij het radiostation KLLL gaat werken waar tijdens een radioshow Buddy Holly ontmoet. De twee worden vrienden en Buddy Holly produceert de eerste single, Jole Blon, van Waylon Jennings die in 1958 op het Brunswick label wordt uitgebracht. Later in het jaar gaat Waylon Jennings tijdelijk bas spelen in The Crickets, de begeleidingsgroep van Buddy Holly. Op 3 Februari 1959 kruipt Jennings door het oog van de naald, wanneer hij op het laatste moment besluit om niet met Buddy Holly en Ritchie Valens mee te vliegen op hun fatale reis naar Fargo. J. P. The Big Bopper (Richardson) stapt in zijn plaats in het toestel dat kort na het vertrek neerstort. Waylon Jennings treedt vervolgens weer alleen op en vertolkt dan voornamelijk countrymateriaal. In het begin van de jaren zestig formeert Jennings zijn eerste groep, Waylon Jennings & The Waylors. Producer Chet Atkins ziet de groep en is dermate onder de indruk, dat hij hun een platencontract aanbiedt. Spoedig verwerft Jennings populariteit. In 1972 slaat hij een andere, meer progressieve richting in met het album Ladies Love Outlaws. Samen met Willy Nelson, Tompall Glaser en zijn echtgenote Jesse Colter maakt hij in 1976 het succesvolle album The Outlaws dat hem tot een gevestigde ster in het genre verheft. In totaal neemt Jennings 60 albums op en heeft maar liefst zestien nummer 1 hits in de Amerikaanse country hitparade. Een paar maanden voor zijn dood wordt hij opgenomen in de Country Music Hall Of Fame. Waylon Jennings is 64 jaar geworden.


Tim Griek komt op 13 Februari 1988 bij een auto ongeluk door verdrinking om het leven. De platenproducer rijdt met zijn auto ter hoogte van Ursum in Noord-Holland het water in als hij van een feestje in De Beemster naar huis terugkeert. Tim Griek begint zijn muzikale loopbaan als drummer in de Haarlemse rhythm&blues band The Jokers, die van 1958 tot 1966 bestaat. In 1965 veranderen The Jokers hun naam in Incrowd maar omdat er al een Nederlandse band met die naam is, moeten ze hun naam in 1967 wederom veranderen. Dit keer wordt er gekozen voor Ekseption. In 1968 stapt Griek uit Ekseption en legt hij zich toe op het produceren. Een van zijn eerste produkties is het album van Dimitri van Toren, Tussen Hemel En Aarde en de eerste Brainbox LP. Minder bekende platen waarbij Griek achter de mengtafel zit zijn o.a. Powerhouse (1972) van Warehouse, Veilig In Het Verkeer (1973) van Bromsnor en de Schellebellen en Daybreak (1973) van Pat Cool. In 1979 komt Tim Griek, dan inmiddels stafproducer bij EMI, in contact met Andre Hazes. Het is het begin van een zeer succesvolle samenwerking. Hazes draagt het album Liefde Leven Geven aan Tim Griek op. "Tim was een echte gabber van mij. We deden alles met elkaar behalve naar bed gaan. Hij bedacht de Hazes-sound. Daarvoor verdient hij een standbeeld, zeer zeker." aldus Hazes na het overlijden van Tim Griek, die 43 jaar geworden is.


Op 13 Februari 1968 neemt Pink Floyd in de Abbey Road Studio in Londen onder productionele leiding van Norman "Hurrican" Smith de single Julia Dream op. Ook de B-kant, It Would Be So Nice, wordt op deze dag opgenomen. Julia Dream wordt geen hit.


Vanaf 13 Februari 1976 ligt Trick Of The Tail, het nieuwe album van Genesis in de platenwinkel. Trick Of The Tail is het eerste album waarop Phil Collins als zanger te horen is als vervanger van Peter Gabriel. Na het album Selling England By The Pound (1973) begint de theatrale live-reputatie van de groep steeds grotere vormen aan te nemen. Peter Gabriel gaat steeds meer zijn eigen weg en heeft almaar minder behoefte compromissen te sluiten met de andere leden van Genesis. Die andere leden hebben daarentegen steeds meer het gevoel dat de podiumpersoonlijkheid van Gabriel de aandacht van de muziek afleidt, in plaats van hem erop vestigt. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep ten tijde van de opnames van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway (1974) leiden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975. Genesis besluit om op zoek te gaan naar een nieuwe zanger en een nieuwe plaat op te nemen. Als de band na honderden onbevredigende audities nog geen zanger heeft gevonden, en de volgende plaat A Trick Of The Tail - met uitzondering van de zangpartijen - al opgenomen is, besluit Phil Collins de zangpartijen voor zijn rekening te nenem. Het blijkt een gouden greep, en vanaf dat moment is Phil Collins naast de drummer, ook de zanger van Genesis. A Trick Of The Tail wordt de bestverkochte Genesis-plaat tot dan toe. Phil Collins besluit de kostuums van Gabriel achterwege te laten en een minder excentrieke pose op het podium aan te nemen. De plaat bereikt de achttiende plaats in de Nederlandse LP Top 50.


Op 13 Februari 2007 maakt Bryony Watts, de woordvoerdster van Robbie Williams (die dan 33 jaar wordt) bekend dat de Engelse zanger in een kliniek in de Verenigde Staten is opgenomen om van zijn medicijnenverslaving af te komen. "Robbie Williams has today been admitted into a treatment center in America for his dependency on prescription drugs. There will be no further comment on this matter." aldus Watts. Volgens Lisa d'Amato, een 26-jarig Amerikaans model dat zegt een twee maanden durende verhouding met Williams te hebben gehad, gebruikte hij antidepressiva. "It was clear he was struggling with his mind. He doesn't drink, but he needs antidepressants to get him through the day. A lot of the time he seemed on edge," aldus d'Amato.


Islands Records, de platenmaatchappij van Chris Blackwell, komt op 13 Februari 1981 met de zogenaamde One Plus One cassette's op de markt. Op een kant van de cassette staat een album van een artiest en de andere kant is blanco, zodat je daarop je eigen muziek kan opnemen.


Op 13 Februari 1982 wordt, op de Jacksonville Memory Gardens begraafplaats, in Orange Park, Florida, de 300 kilo zware grafsteen van Ronnie van Zant gestolen. De politie vindt de grafsteen twee weken later terug in een droge rivierbedding. De zanger van Lynyrd Skynyrd is op 20 Oktober 1977 in Gillsburg in Mississippi met een gehuurd vliegtuig neergestort. Behalve Van Zant komen ook gitarist Steve Gaines en zijn zuster Cassie Gaines, die in het achtergrondkoor zingt, om het leven. Ook drie leden van de roadcrew overleven het ongeluk niet terwijl de rest van de band zwaar gewond raakt. De grafschennis zou niet de laatste keer zijn. In 2000 wortd zijn laatste rustplaats opnieuw zwaar beschadigd door vandalen.


Bij een inval in het huis van Sex Pistol's zanger Johnny Rotten (John Lydon) op 13 Februari 1980 verwelkomt deze de politie terwijl hij met een zwaard in de rondte zwaait. Het enige illigale wat de politie vindt, is een spuitbus met traangas. Lydon verklaart later tegenover de politie dat hij dit gebruikt ter verdediging tegen inbrekers.


Ronnie Tober komt op 13 Februari 1965 op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Iedere Avond. Dit nummer is een vertaling van Piet Wijnnobel van het nummer Twilight Time. Twilight Time is geschreven door Buck Ram en in 1944 door The Three Suns als eerste op de plaat gezet. The Three Suns zijn de twee broers Al en Morty Nevins en hun neef Artie Dunn. Auteur Buck Ram wordt later de manager van The Platters. Deze groep neemt in 1958 hun versie op van Twilight Time en halen daarmee de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijst. Op de B-kant van de single van Ronnie Tober staat Voor Jou (Wil Ik Uren In De Kou Staan), geschreven door Johnny Holshuijsen en F. Kappie. Ronnie Tober wordt op deze single begeleid door een orkest onder leiding van Jack Bulterman. Ieder Avond bereikt een elfde plaats.


Julie Covington staat op 13 Februari 1977 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met het uit de musical Evita afkomstige nummer Don't Cry For Me Argentina. Julie Covington tien jaar eerder doorgebroken wanneer ze als studente wordt uitgenodigd om te zingen in een televisieprogramma van David Frost, waarna ze een platencontract krijgt aangeboden. Nadat Julie Covington haar carrixc3xa8re verschijft naar het theater, leidt haar optreden in het programma Rock Follies tot de titelrol in de musical Evita van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Don't Cry For Me Argentina wordt een internationale hit, en bereikt ook de nummer 1 positie in Nederlandse Top 40. Eind 1977 verschijnt de zangeres onverwacht in de hitparade met het van Alice Cooper bekende Only Women Bleed. Ze heeft dan al een contract getekend met het Virgin-label. Het jaar daarop verschijnt haar eerste officixc3xable solo-elpee, waarop o.a. assisteren Chris Spedding, Richard Thompson, John Kirkpatrick, Steve Winwood en John Cale.


Op 13 Februari 1998 wordt Ian Brown op Manchester Airport gearresteerd omdat hij zich tijdens een vlucht vanuit Parijs zou hebben misdragen. In Augustus 1998 wordt de voormalige zanger van The Stone Roses tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien wordt Ian Brown door British Airways nooit meer tot xc3xa9xc3xa9n van hun toestellen toegelaten.


We Like To Party van de Nederlandse Vengaboys komt op 13 Februari 1999 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt uiteindelijk een 26ste plaast als hoogste notering. We Like To Party is de eerste van twee hits van The Vengaboys in de Verenigde Staten. Na Nakatomi (o.a. Children Of The Night en Sing) zijn de Vengaboys het tweede belangrijke project van DJ/VJ/producer/componist Wessel van Diepen alias DJ Delmundo en zijn compaan Dennis van den Driesschen alias Danski. Van Diepen is al eerder succesvol als de drijvende kracht L.A. Style (James Brown is Dead) en Lick (feat. Kentucky Martha). Het promotieverhaal wil dat de Vengaboys (spreek uit 'Benga Boys') twee Spaanse deejays zijn die al een jaartje of vijf met een oude Amerikaanse schoolbus, de Vengabus, door Spanje toeren om strandfeesten te organiseren. Zuidamerikaans getinte partynummers vormen een belangrijke ingredixc3xabnt in de succesformule. Wegens een overdaad aan succes, en een naar verluidt schrijnend gebrek aan podiumuitstraling schuiven de heren DJ's Kim, Robin, Roy & Denice (foto) als podiumartiesten naar voren.


Op 13 Februari 1979 wordt Here Comes The Night van The Beach Boys op single uitgebracht. De single is een disco-bewerking van het gelijknamige nummer van hun album Wild Honey uit 1967. Op de B-kant staat Baby Blue, geschreven door Dennis Wilson, wat over zijn relatie met Christine McVie van Fleetwood Mac gaat. Here Comes The Night komt op 3 Maart 1979 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de 44ste positie. In Nederland komt Here Comes The Night/Baby Blue niet verder dan een notering in de tipparade.


Op 13 Februari 2009 overlijdt in Parijs de Franse zanger Henri Salvador. Henri Gabriel Salvador wordt geboren op 18 Juli 1917 in Cayenne, Frans-Guyana. Op 7-jarige leeftijd verhuist hij met zijn ouders naar Parijs. Wanneer hij daar nummers van Duke Ellington en Louis Armstrong hoort, verpand hij zijn hart aan de muziek. Salvador speelt viool, trompet en gitaar. Aanvankelijk treedt hij op als cabaretier, maar al snel ontdekt hij de jazz en wordt gitarist; eind jaren dertig begeleid hij Django Reinhardt. Tijdens de 2e WO oorlog maakt hij een lange tournee door Zuid-Amerika met het orkest van Ray Ventura. Daarna ontpopt hij zich als chansonnier, die in zijn liedjes jazz en Latijns-Amerikaanse invloeden combineerd. In 1947 maakt hij zijn eerste soloplaat en in 1949 wint hij de Grand Prix Du disque. In totaal maakt hij gedurende zijn carrixc3xa8re ruim vierhonderd liedjes, komt met een operette, maakt een film is betrokken bij de muziek voor de Aristocats van Walt Disney en doet talloze tv-optredens. Salvadors lied Dans Mon île (1957) is een van de inspiratiebronnen voor Antonio Carlos Jobim bij het ontwikkelen van de wereldberoemde bossa nova sound. Veel van de nummers die Salvador in de jaren vijftig samen met Boris Vian schrijft, worden achteraf beschouwd als Rock-'n-roll avant la lettre. In het tijdperk van de popmuziek raken chanson en jazz enigszins uit de gratie bij het grote publiek. Toch scoorde Salvador in Frankrijk nog diverse hits met vrolijke niemendalletjes, waarbij hij teruggrijpt op zijn ervaringen als cabaretier. Zoals Mais Non, Mais Non,  beter bekend in de versie van de Muppets (Manamana). Henri Salvador is al ruim de tachtig gepasseerd wanneer hij in 2000 de Franse hitlijsten bestormd met zijn album Chambre Avec Vue. Na 1,5 miljoen verkochte exemplaren in Frankrijk, brengt het Amerikaanse label Blue Note dit album uit onder de naam Room With A View. Henri Salvador is 90 jaar geworden.


Norah Jones maakt op 13 Februari 2006 bekend dat zij gaat acteren in een film van de Chinese regisseur Kar Wai Wong. My Blueberry Nights zal in 2007 in de bioscoop te zien zijn. Het scenario is van Lawrence Block en Kar Wai Wong zelf. Jude Law is de tegenspeler van Norah Jones.


Op 13 en 14 Februari 1969 worden er in het Grand Theater in Amersfoort dertig nummers ten gehore gebracht waarvan er uiteindelijk tien moeten worden gekozen voor het Nationaal Songfestival dat op 26 Februari 1969 in het Circustheater in Scheveningen wordt gehouden. De nummers worden gezongen door Dave, Linda Ross, Lenny Kuhr, Frankie Luyten, Annet Hesterman, Anneke Gronloh, Conny Vink, John Lamers, Rob de Nijs en Patricia Paay. De productie is namens de NTS in handen van Rens van Dorth. Pim Jacobs is de presentator van dit Nationaal Songfestival dat vanaf half negen op Nederland 2 zal worden uitgezonden.


De finale van het Nationaal Songfestival wordt op 13 Februari 2005 gewonnen door Glennis Grace met het nummer My Impossible Dream. Hiermee gaat Grace op 19 Mei 2005 Nederland vertegenwoordigen tijdens de voorronde van de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev in de Oekraine. Glennis Grace wint in de Heineken Music Hall in Amsterdam de nationale finale van elf andere kandidaten. Opvallende deelnemer is Barbara Lok, die met Tranen In Stilte geld bijeen hoopt te zingen voor patixc3xabnten die lijden aan MS (Multiple Sclerose). De overige finalisten zijn Trinity United (Go), Rene & Dennis (One Look), Chastity (Baby It's You), Meänder (Tusken Skimer En Ljocht), Femme Vocale (Stay), Yvette (Someone Like You), Johnny Rosenberg (When Forever Ends), Darre (De Liefde), Tiffany (Tomorrow) en Airforce (How Does It Feel). Helaas komt Glennis Grace in Kiev niet door de voorrondes heen, waardoor deelname aan de grote Europese finale is uitgesloten. Glennis Grace probeert na dit mislukte avontuur nog succes te krijgen met de zomer-single Shake Up The Party. Ondanks een dure videoclip, wordt het nummer niet door de media opgepakt. Radiozenders weigeren de plaat van de zangeres te draaien en daardoor wordt Shake Up The Party de zoveelste flop voor Grace. Het (speciaal voor het Songfestival gemaakte) album My Impossible Dream doet het ook slecht. Vanwege het niet verwachtte succes, wordt Glennis Grace vervolgens gedumpt door haar platenlabel en verbreekt haar manager John van Katwijk de samenwerking. Eind 2005 maakt de zangeres bekend in verwachting te zijn van haar eerste kind; Anthony Shane Majri wordt op 19 Mei 2006 geboren.


Met een optreden in het Arlington Theatre in Santa Barbara, Californie begint Jackson Browne op 13 Februari 1996 aan een nieuwe wereldtournee. Tijdens het eerste gedeelte van deze tour verzorgt Vonda Shepard het voorprogramma. Bovendien staat Shepard, tijdens de optredens van Jackson Browne, als achtergrondzangeres op het podium. Dezelfde dag verschijnt ook het nieuwe album van Jackson Brown; Looking East. Opvallendste nummer hierop is Alive In The World, wat Jackson Browne geschreven heeft naar aanleiding van de levertransplantatie van David Crosby. Vonda Shepard, Severin Browne en David Crosby zelf zorgen voor de achtergrondvocalen. Looking East komt op 2 Maart 1996 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt een 36ste plaats. Op 25 Juni 1996 staat Jackson Browne in het Congresgebouw in Den Haag.


Op 13 Februari 1999 komt Deborah Harry op nummer 1 in de Engelse hitparade met haar solo single Maria. De zangeres van Blondie is op dat moment 53 jaar en 227 dagen oud en wordt daarmee de oudste zangeres die ooit een Engelse nummer 1 heeft. Het levert haar een vermelding op in het Guinness Book Of Records.


Tijdens een persconferentie in het Hilton in Manchester op 13 Februari 1996 kondigt Take That aan dat zij er mee op houden. De groep heeft ondermeer zeven Nr. 1 hits en twee Nr. 1 albums gescoord. Na de bekendmaking volgen nog een laatste single en een Greatest Hits album. Take That is van 1990 tot 13 Februari 1996 de populairtse Boysband van de wereld. Take That verkoopt heeft meer platen dan elke andere Britse band, met uitzondering van The Beatles. Take That bestaat uit Gary Barlow, Mark Owen, Robbie Williams, Howard Donald en Jason Orange. Producer en manager van Take That is Nigel Martin Smith. Barlow, Owen en Williams vormden voor Take That enige tijd de band The Cutest Rush. De eerste single van Take That, Do What U Like verschijnt in Juli 1990. Eind 1990 volgt de single Promises, die net de Top 40 haalt. Ook de derde single, Once You've Tasted Love komt niet hoog in de Top 40. De vierde single, It Only Takes A Minute in de zomer van 1992 wordt wel een succes en haalt de zevende plaats in de Top 40. Ook de vijfde single, A Million Love Songs wordt een succes. Pray, de eerste single van het tweede album, komt in 1993 binnen op de eerste plaats. Halverwege de jaren 90 kunnen de bandleden het steeds minder goed met elkaar vinden. Bovendien verschuift het interesse van het publiek naar Britpopbands als Blur en Oasis. Begin 1996 besluit de band dan ook om uit elkaar te gaan. In Juli 1995 heeft Robbie Williams de band al verlaten, om een succesvolle solocarriere te starten. Nadat Take That uit elkaar is, beginnen ook Gary Barlow en Mark Owen een solocarriere op. In 2005 verschijnen de aangekondigde Greatest Hits CD en DVD en kondigd de groep een reunietournee aan in 2006, overigens zonder Robbie Williams.


Gary Lewis & The Playboys staan op 13 Februari 1965 in New York in de studio om hun tweede single op te nemen. Count Me In, met op de B-kant het nummer Little Miss Go-Go, komt op 3 April 1965 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 8 Mei 1965 twee weken op de tweede plaats. De drummer van de groep, Gary Lewis, is de negentienjarige zoon van de Amerikaanse komiek Jerry Lewis. 


Op 13 Februari 2005 wint Ray Charles postuum acht Grammy Awards. Ray Charles is op 10 Juni 2004 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker overleden. De blinde zanger/pianist krijgt de Grammy's voor zijn album Genius Loves Company waarop hij duetten zingt met ondermeer Norah JOnes, Natalie Cole,Elton John, Alicia Keys, Gladys Knight, Van Morrison en Willie Nelson. Dit album, dat twee maanden na zijn overlijden is uitgekomen, wordt uitgeroepen tot Beste Album Van Het Jaar. De Amerikaanse vijf-koppige rockformatie Maroon 5 wint de gouden grammofoon als Beste Artiest Van Het Jaar. De groep uit Los Angeles krijgt de prijs voor hun album Songs About Jane. John Mayer ontvangt een Grammy Award voor Daughters, dat wordt uitgeroepen tot Beste Song Van Het Jaar. Alicia Keys wint in totaal vier Grammy's voor haar album The Diary of Alicia Keys. Green Day krijgt een prijs voor het Beste Rock-Album (American Idiot). De 60-jarige Rod Stewart sleept zijn eerste Grammy Award in de wacht. Stewart wint de prijs voor zijn album Stardust The Great American Songbook Volume III. Ook Brian Wilson van The Beach Boys wint voor het eerst in zijn lange loopbaan een Grammy. Britney Spears wint haar eerste Grammy voor haar liedje Toxic in de categorie Dance. Oud-president Bill Clinton sleept zijn tweede Grammy Award in de wacht met een gesproken verhaal. Hij ontvangt de prijs voor zijn bestseller My Life. Bill Clinton heeft in 2004 ook al een Grammy Award gekregen voor zijn gesproken versie van Peter En De Wolf. De Grammy Awards worden uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles. De show wordt gepresenteerd door Queen Latifah.


Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, grijpt op 13 Februari 2008 het nummer Kamervragen (de nieuwe single van Lange Frans en Baas B) aan om minister-president Jan Peter Balkenende ter verantwoording te roepen. Op zijn Hyves-pagina schrijft Dibi: "Herkent u de onvrede die Lange Frans en Baas B verwoorden over een gebrek aan transparantie en verantwoording," als xc3xa9xc3xa9n van de Kamervragen die hij naar aanleiding van de single wil stellen aan de premier. In Kamervragen doen Lange Frans en Baas B verschillende complottheoriexc3xabn uit de doeken. De rappers brengen onder meer de dood van Pim Fortuyn in verband met diens protest tegen de Joint Strike Fighter. Ook zetten ze hun vraagtekens bij de vuurwerkramp in Enschede en het onderzoek naar de bouwfraude. Tofik Dibi: "Ik herkende me direct in het gevoel dat zij hierin vertolken. Ook ik stoor me eraan dat dit kabinet weigert verantwoording af te leggen over belangrijke issues. De mensen van de straat begrijpen niet waar dit kabinet mee bezig is." Het Kamerlid belooft op zijn Hyves-profiel verslag te doen van de antwoorden van de premier. Kamervragen komt op 23 Februari 2008 binnen in de Single Top 100 en bereikt een 14e plaats als hoogste notering.


Muziek Jarige Op 13 Februari

1919: Tennessee Ernie Ford - Zanger USA († 17 Okt. 1991)
1920: Boudleaux Bryant - Songwriter USA († 25 Juni 1987)
1942: Peter Tork (Halsten Thorkelston) - The Monkees Bas
1945: Roy Dyke - Ashton Gardner & Dyke Drums
1947: Tony Butler - Big Country Bas
1950: Peter Gabriel - Zanger Engeland
1950: Roger Christian - The Christians Zanger
1951: Rod Dees - Showaddywaddy Bas
1952: Ed Gagliardi - Foreigner Bas
1956: Peter Hook - New Order Bas/Zanger
1958: Mark Fox - Haircut 100 Percussie
1960: Michael Craig - Culture Club Bas
1961: Les Warner - The Cult Drums
1961: Henry Rollins - Zanger USA
1962: Rob Ellis - PJ Harvey Drums
1966: Freedom Williams (Fred B Williams) - C&C Music Factory Rapper
1971: Sonia (Sonia Evans)- Zangeres Engeland
1974: Robbie Williams - Zanger Engeland
1977: Edsilia Rombley - Zangeres Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten