Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 feb. 2012

Muziekgeschiedenis van 11 Februari

Op 11 Februari 1984 komt When The Lady Smiles van de Golden Earring op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Orwell's Year. When The Lady Smiles staat vanaf 3 Maart 1984 twee weken op de eerste plaats. De videoclip die bij When The Lady Smiles gemaakt wordt is geregisseerd door Dick Maas en gaat op 26 Januari 1984 in AVRO's TopPop in premiere. Een groot aantal leden van de AVRO zegt na deze uitzending hun lidmaatschap op, omdat Barry Hay in een scene een non zou aanranden. De zanger van de Golden Earring speelt in de videoclip een psychopaat die op allerlei plekken vrouwen lastig valt. Ook veel buitenlandse televisiestations weigeren de videoclip te vertonen. Dick Maas maakt een "gekuiste" versie door zeven scenes te verwijderen. Desondanks wordt When The Lady Smiles door Amerikaanse clipstations alleen 's nachts vertoond. When The Lady Smiles komt in Amerika dan ook niet verder dan een 76ste plaats in de Billboard Hot 100. Begin 2008 wordt When The Lady Smiles gekozen voor de verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. When The Lady Smiles wordt vooral gedraaid voordat de presidentskandidate opkomt. Volgens zanger Barry Hay van Golden Earring past When The Lady Smiles totaal niet bij Hillary Clinton. "Want de clou van het liedje is: ik ben op zoek naar de ideale vrouw en ik spoor niet helemaal." Hay is dan ook blij dat het alleen wordt gebruikt als Clinton het podium oploopt. Het is dan ook twijfelachtig of Hillary Clinton de geschiedenis van het nummer kent, en of ze de hele tekst heeft beluisterd. De "Lady" waar het nummer over gaat is "A fallen angel" en "The beast inside your paradise". Niet direct een compliment voor Clinton waar christelijk Amerika zich achter kan scharen. En ook de regel  "She holds me in her hand, as a matter of fact, she could always let me down" spreekt niet in het voordeel van Clinton. Overigens is When The Lady Smiles slechts één van de vijf nummers die Hillary Clinton gebruikt. De andere songs die voorbij komen zijn I'm A Believer van The Monkees, You Ain't Seen Nothing Yet van Bachman-Turner Overdrive, Rock This Country van Shania Twain en Every Little Thing She Does Is Magic van The Police. De Clintons schijnen overigens grote fans te zijn van de Haagse rockband. Hillary's echtgenoot Bill gebruikt tijdens zijn presidentscampagne van 1992 het nummer Radar Love. Barry Hay vindt het allemaal prima: "When The Lady Smiles is geen campagnelied. Maar wij hebben gelukkig wel de Buma. Dus iedere keer als Hillary het draait, krijgen we 75 dollarcent. En het is een lange campagne, dus misschien lopen we wel binnen."


Het album Balance van Van Halen komt op 11 Februari 1995 op de eerste plaats binnen in de Billboard albumlijst. Balance is het laatste Van Halen album met zanger Sammy Hagar, hij gaat in 1996 liever weer solo verder. Wel is Hagar nog op enkele nummers van het in December 1996 verschenen Best Of Vol 1 te horen. Opvolger voor Sammy Hagar is de van Extreme afkomstige Gary Cherone. Balance staat slechts één week aan de top. In Nederland komt het album op 4 Februari 1995 de Nederlandse albumlijst binnen, en bereikt op 18 Februari 1995 als hoogste positie de zevende plaats.


U2 maakt op 11 Februari 1982 voor het eerst kennis met de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn (midden), tijdens een optreden op een radarboot in de Mississippi bij New Orleans (Anton Corbijn maakt later oa de beroemde Joshua Tree hoes). De groep begint met dit optreden aan het derde gedeelte van de October tour door Amerika. Een journalist van het Engelse muziekblad New Musical Express is bij het optreden aanwezig en heeft fotograaf Anton Corbijn meegenomen. Het is het begin van een vriendschap die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het optreden van U2 op de 5 deks tellende radarboot verloopt niet helmaal zonder problemen. Het publiek is erg agressief en gooit allerlei dingen naar Bono. Die reageert door bier over de raddraaiers te gooien. U2 speelt de volgende nummers: Gloria, Another Time Another Place, I Threw A Brick/A Day Without Me, An Cat Dubh, Into The Heart, Rejoice, Electric Co., I Fall Down, October, Stories For Boys, I Will Follow, Twilight, Out Of Control. Toegiften zijn Fire, 11 O'Clock Tick Tock en The Ocean.


Vanaf 11 Februari 1997 ligt het album Earthling van David Bowie in de platenwinkel. Bowie wordt op dit album bijgestaan door Reeves Gabrels (zang, gitaar, synthesizer), Gail Ann Dorsey (zang, bas), Mike Garson (piano, keyboards), Mark Plati (keyboards) en Zachary Alford (drums). Eartling wordt  in 1998 voor twee Grammy's genomineerd (Best Rock Album en Best Alternative Music Performance) maar verliest uiteindelijk in beide categorieen.  Op Earthling staan de volgende nummers: Little Wonder, Looking For Satellites, Battle For Britain (The Letter), Seven Years In Tibet, Dead Man Walking, Telling Lies, The Last Thing You Should Do, I'm Afraid Of Americans en Law (Earthlings On Fire). Earthling komt op 15 Februari 1997 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een dertiende plaats.


Met het album More Of The Monkees vestigen The Monkees op 11 Februari 1967 een nieuw record in de Amerikaanse Album charts. Het album gaat in 1 keer van 122 rechtstreeks naar de nummer 1 positie om daar vervolgens de komende 18 weken te blijven staan. More Of The Monkees verschijnt slechts drie maanden na het debuutalbum Meet The Monkees. Opnieuw wordt het merendeel van de nummers door studiomuzikanten ingespeeld. Op het album staan slechts twee nummers die door The Monkees (Michael Nesmith) zelf geschreven zijn, Mary Mary en The Kind Of Girl I Could Love. De rest van More Of The Monkees is geschreven door de beste songschrijvers uit die tijd: I'm A Believer, Look Out Here Comes Tomorrow (Neil Diamond), Sometime In The Morning (Goffin/King), She en I'm Not Your Steppin' Stone (Tommy Boyce en Bobby Hart) en When Love Comes Knocking (Neil Sedaka)


In Auckland in Nieuw-Zeeland brengt een liefdadigheidsverkoop op 11 Februari 1973 ruim 800 euro op. Liefhebbers kunnen beddelakens en kussenslopen kopen die The Rolling Stones gebruikt hebben na hun optreden in het Western Springs Stadium in Auckland. The Rolling Stones zijn in Nieuw Zeeland tijdens een korte Down Under tour, die op 21 Januari 1973 in het International Centre in Honolulu, Hawaii is begonnen. De 11 optredens durende tour eindigt op 27 Februari 1073 op het Royal Radwick Racecourse in Sydney, Australie. De concerten in Australie worden door zo'n 128.500 fans bezocht. Om fans in verwarring te brengen reizen The Rolling Stones onder de naam van bekende cricketspelers. Mick Jagger is W.G. Grace, Keith is Freddie Truman, Charlie Watts is Trevor Bailey, Mick Taylor is Peter May en Bill Wyman is Len Hutton.


Op 11 Februari 2009 wordt Estelle Bennett door de politie dood aangetroffen in haar huis in Englewood, in de staat New Jersey. Een dag eerder is door naasten tevergeefs geprobeerd contact met haar op te nemen. wanneer er geen reactie komt, wordt de politie ingeschakeld. Estelle Bennett wordt op 22 Juli 1941 in New York City geboren, en is het meest bekend als één van de drie zangeressen van The Ronettes. Estelle Bennett (rechts) begint eind jaren 50 met haar zus Veronica (midden) en haar nicht Nedra Talley (links) een meisjesgroep. Ze noemen zich nog The Darling Sisters wanneer de drie in 1959 in het Apollo Theatre een talentenjacht winnen. Twee jaar later, met een optreden in de Peppermint Lounge, komt min of meer de doorbraak. Als Ronnie & The Relatives debuteren ze in Augustus 1961 op het Colpix label met de single I Want A Boy/What's So Sweet About Sweet Sixteen, gevolgd door I'm Gonna Quit While I'm Ahead/My Guiding Light uitgebracht in Januari 1962. Deze laatste single brengt Colpix in Juni 1962 opnieuw uit als B-kant van I'm On The Wagon en bovendien onder een nieuwe naam: The Ronettes. Daarna wordt het stil rond The Ronettes. In 1963 komen The Ronettes in contact met producer Phil Spector. Spector ziet wel wat in de groep en met Veronica als leadzangeres, produceert hij de single Be My Baby, welke een enorme hit wordt. De ontmoeting met Phil Spector zorgt voor een rigureuze ommezwaai in de carrixc3xa8re van The Ronettes. Samen met The Crystals worden The Ronettes de paradepaardjes van Spector's label Philles Records; waarbij The Ronettes zich profileren als Bad Girls met hun opzienbarende haardossen, zware eyeliners en strak zittende kleding. Baby I Love You (met pianist Leon Russell en Darlene Love en Cher als backingvocals) is de volgende wereldwijde hit. Begin 1964 komen The Ronettes naar Engeland om te touren met The Rolling Stones. Ook komen ze in contact met The Beatles, die hen vragen als support-act tijdens hun serie concerten in Canada en de Verenigde Staten. Tegelijkertijd groeit het aantal hits. Walking In The Rain wint zelfs een Grammy Award voor Best Sound Effects. In 1966 komt er echter een eind aan The Ronettes. Estelle Bennett trouwt en maakt voor Laurie Records nog één single: The Year 2000/The Naked Boy. Ook Nedra Talley treedt in het huwelijk. Veronica trouwt in 1968 met Phil Spector. Veronica Spector maakt in midden jaren 80 (dan inmiddels gescheiden) als Ronnie Spector een comeback met het nummers als Take Me Home Tonight/Be My Baby (met Eddie Money), Darlin' en Dynamite. Op 12 Maart 2007 worden The Ronettes in het Waldorf-Astoria Hotel in New York City opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Veronica en Nedra zingen bij die gelegenheid nog een aantal van hun grootste hits. Estelle Bennett beperkt zich tot een speech van twee zinnen: "I would just like to say, thank you very much for giving us this award. I'm Estelle of The Ronettes, thank you." Estelle Bennett is 67 jaar geworden.


In New York gaat op 11 Februari 1983 de concertfilm Let's Spend The Night Together, geregisseerd door Hal Ashby, van The Rolling Stones in premiere voor het publiek. De film is eerder al op 18 Januari 1983 in de Tavern On The Green, New York in premiere gegaan. Alle leden van The Rolling Stones zijn daarbij aanwezig, behalve Bill Wyman die bezig is met de film Digital Dreams. De opnamen voor Let's Spend The Night Together zijn gemaakt tijdens de tournee die de groep tussen 25 September en 19 December 1981 door Noord-Amerika heeft gemaakt. Tijdens deze tour spelen The Rolling Stones voor ruim 2.1 miljoen toeschouwers, en hebben een omzet van $36 miljoen.


De later als rock & roll-zanger Gene Vincent bekend geworden Vincent Eugene Craddock wordt op 11 Februari 1935 in Norfolk, Virginia geboren. Op twaalfjarige leeftijd krijgt Gene Vincent zijn eerste gitaar. Als hij zeventien jaar is, komt Vincent bij de Amerikaanse marine. In Japan overkomt hem een motorongeluk, waardoor hij zijn verdere leven mank loopt. Eenmaal uit dienst doet Vincent mee aan een auditie voor een radioprogramma. Daardoor krijgt hij een vaste plaats in het programma Country Showtime van WCMS. Korte tijd later schrijft Vincent in voor een auditie van platenmaatschappij Capitol. Hij wint en komt daardoor in contact met Sheriff Tex Davis. Samen schrijven zij in Maart 1956 de slowrocker Be-bop-a-lula. Onder leiding van de befaamde producer Ken Nelson wordt het nummer op de plaat gezet. Het wordt een grandioze hit. Met zijn begeleidingsgroep The Blue Caps neemt Vincent een groot aantal rock & roll-nummers op: Race With The Devil, Gonna Back Up Baby, Bluejean Bop, Crazy Legs, Lotta Lovin', Dance To The Bop, Rocky Road Blues, Right Now en Wild Cat. De opnamen die hij in 1956 en 1957 samen met The Blue Caps (vrijwel allemaal tieners nog) maakt, behoren tot de beste momenten in de rock & roll. Met name de inbreng van gitarist 'Galloping' Cliff Gallup is van een adembenemende agressie en in die tijd grensverleggend. Zijn opvolger vanaf 1958, Johnny Meeks, is eveneens technisch zeer begaafd, maar hij mist de bezetenheid van Gallup. Op 17 april 1960, tijdens een tournee door Engeland, raken Gene Vincent en zijn vriend en collega Eddie Cochran betrokken bij een auto-ongeluk. Cochran wordt gedood en Vincent zwaar gewond. Het betekent een zware slag voor Vincent en gedurende twee jaar laat hij niets meer van zich horen. In 1962 vestigt Gene zich voor lange tijd in Engeland. Hij laat zich begeleiden door Engelse formaties als Beat Boys, Sounds Incorporated, Shouts en Puppets en treedt veelvuldig op in Engeland en Frankrijk. Vanaf 1964 maakt hij platen voor achtereenvolgens Columbia, Challenge, Dandelion en Kama Sutra. Met name de twee elpees op Kama Sutra zijn zeer sfeervolle platen, waarop de vrolijke rocker van weleer heeft plaatsgemaakt voor een weemoedige oude man van nog geen veertig jaar, die terugkijkt op zijn leven. Op 12 Oktober 1971 overlijdt Gene Vincent op 36 jarige leeftijd te Newball bij Los Angeles aan een gesprongen maagzweer.


Op 11 Februari 2006 wordt Brad Arnold uit het ziekenhuis ontslagen nadat hij eerder bij een auto-ongeluk in Mississippi ernstig gewond was geraakt. Terika Roberts, de vrouw van de zanger van 3 Doors Dowwn, bestuurt hun auto wanneer zij samen van het plaatselijke casino naar huis rijden. Het voertuig slipt op een nat gedeelte van de weg en komt tegen een boom tot stilstand. Terika Roberts komt met de schrik vrij. Todd Harrell, de bassist van 3 Doors Down, zegt in een verklaring dat Brad Arnold dit niet zou hebben overleefd als hij zijn gordel niet had gedragen. Door een plastisch chirurg is in het ziekenhuis xc3xa9xc3xa9n van zijn oren weer aan het hoofd van de 27-jarige zanger gezet. Hiervoor zijn 35 tot 40 hechtingen nodig. In Maart 2006 begint 3 Doors Down aan een tournee ter promotie van hun nieuwe album Seventeen Days. Op 26 Maart 2006 staat de groep voor een uitverkocht Heineken Music Hall in Amsterdam.


The Hedgehoppers Anonymous gaan op 11 Februari 1967 uit elkaar. De groep is in 1963 door Mick Tinsley zanger), Ray Honeyball (bas), Leslie Dash, Alan Ladd (gitaar) en John Stewart sologitaar) als The Trendsetters opgericht. Een jaar later wordt de naam gewijzigd in The Hedgehoppers. Alle leden, behalve Ladd, zijn lid van de Royal Air Force, de Britse luchtmacht. De uitdrukking Hedgehoppers, is een vliegterm voor laagvliegen. In 1965 wordt Jonathan King manager van de groep en voegt Anonymous toe aan hun naam. Met de door King geschreven en geproduceerde single It's Good News Week staat de groep in 1965 op de vijfde plaats in de Engelse hitparade. Naar aanleiding hiervan nemen zij ontslag bij de Royal Air Force en worden professioneel muzikant. De opvolger Don't Push Me wordt geen hit, en het succes van de eerste single wordt niet meer gevenaard.


Edsilia Rombley zingt op 11 Februari 2007, in een speciale aflevering van het televisieprogramma Mooi Weer De Leeuw, drie liedjes waaruit zij zelf één kiest voor de voorronde van de Internationale finale van het 52ste Eurovisie Songfestival 2007 in Helsinki, Finland. De drie liedjes zijn Nooit Meer Zonder Jou en Een Keer Meer Dan Jij (geschreven door haar man Tjeerd Oosterhuis en Martin Gijzemijter) en Meer Dan Ooit (geschreven door Tjeerd Oosterhuis, Martin Gijzemijter en Ellert Driesen. Edsilia Rombley 'kiest' voor Nooit Meer Zonder Jou. Nooit Meer Zonder Jou is geheel toevallig de openingstrack van haar nieuwe album dat op 13 Februari 2007 wordt uitgebracht. Tijdens de voorronde in Helsinki in Finland op 10 Mei 2007 zingt Edsilia Rombley een Engelse versie van Nooit Meer Zonder Jou dat dan is omgedoopt tot On Top Of The world. Edsilia Rombley gaat echter niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival op 12 Mei 2007. Zij eindigd niet bij de eerste tien (21e plaats) en in de totale ranglijst eindigt de zangeres op een 35e plaats, van de 42 deelnemers.


De handgeschreven tekst van het nummer Candle In The Wind van Elton John wordt tijdens een veiling op 11 Februari 1998 door Christi's in Los Angeles geveild voor een bedrag van $400.000,00. Candle In The Wind is geschreven door Bernie Taupin, de vaste tekstdichter van Elton John. Taupin laat in een reaktie weten: "It's beyond our wildest dreams. The money will go to Childrens Hospital Los Angeles."


Paula Abdul staat op 11 Februari 1989 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met haar eerste single Straight Up. Paula Abdul begint haar carierre als danseres. Op zevenjarige leeftijd neemt ze haar eerste balletlessen, en na haar studie krijgt Abdul een baan aangeboden als choreografe bij de cheerleaders van het Los Angeles Lakers-basketballteam. Het is daar dat enkele leden van The Jacksons Abdul aan het werk zien. De choreografie voor de clips van Janet Jacksons hitsingles What Have You Done For Me Lately en Nasty betekenen in 1986 de doorbraak voor Paula. Vanaf dat moment werkt ze aan tientallen videoclips van de meest uiteenlopende wereldsterren (o.a. ZZ Top, Duran Duran, Heart, Steve Winwood). Door al haar contacten in de muziekwereld kan Paula Abdul uiteindelijk zelf een album opnemen. Na Straight Up volgen nog 5 nummer 1 hits: Forever Your Girl, Cold Hearted, Opposites Attract, Rush Rush en The Promise Of A New Day.
 

Met een optreden in het Colosseum in de hoofdstad Washington maken The Beatles op 11 Februari 1964 hun Amerikaanse podiumdebuut. Het voorprogramma wordt verzorgd door Tommy Roe, The Chiffons en The Caravelles.


Tijdens de Miss USA-verkiezing zingt Prince op 11 Februari 1994 voor de eerste keer zijn nieuwe single, The Most Beautiful Girl In The World, op televisie. The Most Beautiful Girl In The World komt op 5 Maart 1994 binnen in de Billboard Hot 100. Hij haalt de derde plaats.


Op 11 Februari 1963 nemen The Beatles in minder dan tien uur de laatste tien nummers voor hun debuutalbum, Please Please Me , op. Vanaf 11.00 tot 13.00 worden in Studio 2 van de Abby Road Studios in Londen de nummers There's A Place en I Saw Here Standing There opgenomen. Vanaf 14.30 tot 16.00 worden A Taste Of Honey, Do You Want To Know A Secret en Misery opgenomen. Tijdens de derde opname sessie van 19.30 tot 22.45 worden Ann (Go To Him), Boys, Chains, Baby It's You en Twist And Shout opgenomen. Het album, aangevuld met de eerder opgenomen nummer Love Me Do, P.S. I Love You, Please Please Me en Ask Me Why wordt op 27 maart 1963 op de LP Please Please Me uitgebracht. Please Please komt op de negende plaats de Engelse albumlijst binnen en staat vanaf 11 mei 1963 dertig weken op de eerste plaats.


Ringo Starr trouwt op 11 Februari 1965 met de kapster Maureen Cox. Het huwelijk wordt gesloten in de Caxton Hall in Londen. De plechtigheid wordt bijgewoond door John Lennon, George Harrison en Brian Epstein. Paul McCartney moet verstek laten gaan omdat hij in Tunesie op vakantie is. Na de bruiloft gaan Ringo Starr en Maureen Cox naar Brighton voor een korte huwelijksreis van drie dagen.


Art Garfunkel erkent op 11 Februari 2004 schuldig te zijn aan het bezit van marihuana. Hem wordt een boete van 160 euro opgelegd. De proceskosten vormen de helft van dit bedrag. Art Garfunkel is op 17 Januari 2004 aangehouden in Hurley in de Amerikaanse staat New York. De politie houdt hem aan, omdat hij te hard rijdt. In de jaszak van Art Garfunkel treft een agent een zakje met zes gram marihuana aan. Omdat de 62-jarige zanger schuld heeft bekend, neemt justitie genoegen met betaling van de boete.


Tijdens een interview op 11 Februari 2005 laat Marc Almond weten dat hij beseft dat hij van geluk mag spreken nog in leven te zijn na zijn motorongeluk van afgelopen najaar in het centrum van Londen. De zanger van Soft Cell verteld verder dat hij bezig is met de voorbereidingen voor zijn comeback. Marc Almond heeft op 17 Oktober 2004 levensbedreigende verwondingen opgelopen bij een motorongeluk in Londen. De motor, met Marc Almond als bijrijder, komt in botsing met een personenauto. De zanger wordt van de motor geslingerd. Zijn toestand is een tijd kritiek. In het ziekenhuis is er een spoedoperatie voor verwondingen aan zijn hoofd. Hij ligt een tijd op intensive care. Het herstel van Marc Almond verloopt voorspoedig. Hij heeft wel getwijfeld of hij ooit nog in staat zal zijn te zingen. "Ik mag van geluk spreken dat ik nog leef. Ik mag blij zijn dat ik nog kan zingen. Ik was bijna mijn stem kwijt. Ik mag van geluk spreken dat mijn hersens nog werken. Dat was nog op het randje met die verwondingen. Ik denk niet dat ik beter was geworden als mij zou zijn verteld dat ik niet meer kan zingen. Dat heeft mij er doorheen gesleept", zegt Marc Almond. Hem wacht nog een operatie om alle schroeven en bouten te verwijderen. De zanger is vastbesloten zijn carrixc3xa8re voort te zetten. "Ik ben al één keer in de studio geweest om wat te zingen. Ik probeer voor de zomer een concert te geven. Ik zou graag eerder willen, maar ik kan geen verzekering krijgen. Dit houdt in dat een optreden pas Eind mei 2005 mogelijk is", licht Marc Almond toe.


Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 11 Februari 1970 het door Pim Jacobs gepresenteerde 14e Nationaal Songfestival op de televisie uitgezonden. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 21 Maart 1970  in de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats.


Op 11 Februari 2007 worden in het Staples Center in Los Angeles voor de 49ste keer de Grammy Awards uitgereikt. The Dixie Chicks zijn met vijf prijzen de grote winnaars. Zij krijgen de Grammy's ondermeer voor Record Of The Year, Album Of The Year en Song Of The Year. Mary J. Blige en The Red Hot Chili Peppers krijgen elk drie Grammy's. Andere winnaars zijn Justin Timberlake, Gnarls Barkley, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Christina Aguilera, John Mayer, The Black Eyed Peas en James Blunt. De avond wordt geopend door The Police met Roxanne. Het Britse trio is voor deze gelegenheid weer bij elkaar gekomen. Voor Sting, Andy Summers en Stewart Copeland is dit het eerste optreden in ruim 20 jaar. Het gevolg is een wereld tour die op 28 Mei 2007 in Vancouver, Canada van strat gaat. The Police speelt op 13 en 14 September 2007 in een uitverkochte Amsterdam ArenA. 


U2 staat op 11 Februari 1998, in het kader van de PopMart tour in het Estadio Nacional in Santiago, Chili. Het is voor de eerste keer dat U2 in het Zuid-Amerikaanse land optreedt. Bono draagt speciaal een nummer op aan de Chileense dichter Victor Jara, die wordt genoemd in het nummer One Tree Hill op het album The Joshua Tree uit 1987. U2 speelt de volgende nummers: Mofo, I Will Follow, Gone, Even Better Than The Real Thing, Last Night On Earth, Until The End Of The World / Two Tribes (stukje), New Year's Day, Pride (In The Name Of Love), I Still Haven't Found What I'm Looking For, Bad / All I Want Is You (stukje), Staring At The Sun, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky / America (stukje), Please, Where The Streets Have No Name.Toegiften: Discotheque / Love To Love You Baby (stukje) / Life During Wartime (stukje) / Stayin' Alive (stukje), If You Wear That Velvet Dress, With Or Without You, Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, Mysterious Ways / My Sweet Lord (stukje), One, Mothers Of The Disappeared / El Pueblo Vencera (stukje). Opnamen van dit concert verscjinen ondermeer als op het bootleg album U2*POP (Santiago De Chili).


Janis Joplin geeft op 11 Februari 1969 het eerste van vier concerten in de Fillmore East in New York.

Met een optreden op 11 Februari 1978 in het Congresgebouw in Den Haag begint Julien Clerc aan een serie Nederlandse concerten. Ook de dag erna, op 12 februari 1978 staat de Franse zanger in Den Haag. Op 13 februari 1978 is Julien Clerc te zien in De Doelen in Rotterdam en op 14 Februari 1978 in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Julien Clerc is eind jaren 70 dankzij hits als Venise, This Melody en Ma Preference erg populair in Nederland. This Melody behaalt in Nederland in 1976 zelfs de eerste plaats van de Top 40 en is daarmee de grootste hit voor Julien Clerc in Nederland.


Justin David Mustaine wordt op 11 Februari 1992 geboren als zoon van Dave Mustaine, de zanger/gitarist van Megadeth, en zijn vrouw Pamela Anne Casselberry. Dave en Pamela zijn in April 1991 getrouwd. In 1998 wordt hun dochter Electra geboren. Op 26 Mei 2006 dient Dave Mustaine een aanvraag tot scheiding in.


Op 11 Februari 1978 komt Big City van Tol Hansse (geb. als Hans van Tol) op een 30ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Big City, met op de B-kant Met Z'n Alle Op Een Bol bereikt op 18 Maart 1978 de tweede plaats als hoogste notering. Big City is de eerste single van het album Moet Niet Zeuren!, dat op 7 Januari 1978 binnenkomt in de Nederlandse LP Top 50. Tol Hansse schilderd zelf de hoes voor dit album. Moet Niet Zeuren! staat vanaf 4 Maart 1978 zes weken op de eerste plaats. Naast Big City staan op dit album de volgende nummers: Met Z'n Allen Op Een Bol, Familieproblemen, Keer Terug Marie, Achter De Rododendron, Ome Jaap Z'n Neus Is Blauw, Pakke Pakke Zal Ik Haar, De Suikerbeat, Vogelijn, Zes Planken, Even Fijn Bezig Zijn, Mijn Mina Heeft Een Snor  en Poor John. Tol Hansse is de zoon van Jacques van Tol (1897-1969). In de jaren dertig is Jacques van Tol vooral bekend als tekstschrijver voor o.a. Louis Davids, Fien de la Mar, Bob Scholte en Lou Bandy. Hij raakt uit de gratie als hij in 1939 lid wordt van de NSB. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt Jacques van Tol het Radiocabaret Paulus De Ruiter. Hiervoor maakt hij nieuwe, antisemitische teksten op bestaande liedjes. De Kleine Man wordt Dat Is De Jodenman. Na de oorlog wordt hem verboden als tekstschrijver te werken. In het geheim levert Jacques van Tol ondermeer teksten aan Willy Walden en Piet Muyselaar voor hun Snip & Snap Revue en Wim Sonneveld. Tol Hansse is net 62 jaar geworden wanneer hij op 29 April 2002 na een lang ziekbed overlijdt.


The Magic Christian beleeft op 11 Februari 1970 in New York haar Amerikaanse premixere. De hoofdrollen in deze door Joseph McGrath geregisseerde bioscoopfilm zijn voor Ringo Starr en Peter Seller. In The Magic Christian zijn twee muzikale hoogtepunten te zien. Dit zijn Badfinger die Come And Get It, een door Paul McCartney geschreven nummer zingen en Yul Brynner die Noel Cowards Mad About The Boy zingt voor Roman Polanski. In deze komedie is Christopher Lee te zien als Dracula en Laurence Harvey als Hamlet. Andere rollen zijn er voor Raquel Welch, Richard Attenborough, Clive Dunn en John Cleese.


Op 11 Februari 1989 zijn er van de CD versie van het het album The Joshua Tree van U2 in Amerika één miljoen exemplaren verkocht. Het is de eerste CD in de geschiedenis met zo'n hoge omzet. The Joshua Tree is op 4 April 1987 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 25 April 1987 negen weken op de eerste plaats. Op dit album staan de volgende nummers: Where The Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm  Looking For, With Or Without You, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Red Hill Mining Town, In God's Country, Trip Through Your Wires, One Tree Hill, Exit en Mothers Of The Disappeared.


Vanuit de AVRO-studio aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum wordt op 11 Februari 1958 het door Tanja Koen gepresenteerde derde Nationaal Songfestival op de televisie uitgezonden. De kandidaten zijn Willy Alberti (Met Iedere Lach Van Jou en Marjan), Rita Reys (Een Verlicht Raam en De Warmte Van Je Hart), Greetje Kauffeld (Stewardess en Een Afscheid Zonder Meer), Bruce Low (Wiegelied Voor Marjolein en Neem Dat Maar Aan Van Mij), Anneke de Graaf (Lentedag) en Corry Brokken (Weet Je en Heel De Wereld). Net als in 1956 en 1957 wordt Corry Brokken gekozen om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 12 Maart 1958 in Hilversum te vertegenwoordigen. Heel De Wereld, geschreven door Benny Vreden, krijgt dan slechts één punt van de Zwitserse jury. Nederland eindigt, samen met Luxemburg, op de negende en laatste plaats. Het Eurovisie Songfestival wordt gewonnen door de Franse zanger Andre Claveau met Dors Mon Amour. Grootste winnaar van het Eurovisie Songfestival blijkt achteraf de Italiaanse inzending, Nel Blu Dipinto Di Blu, gezongen door Domenico Modugno te zijn. Nel Blu Dipinto Di Blu, dat een derde plaats haalt, wordt later bekend als Volare. Onder deze naam wordt het nummer met name erg succesvol in de Verenigde Staten en wint daar twee Grammy Awards.


Boy George is op 11 Februari 1986 te zien in een aflevering van The A-Team. In deze aflevering die Cowboy George is getiteld en wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep NBC speelt Boy George (George Alan O'Dowd) een popzanger die wordt geboekt voor een optreden in een countryclub.


Op 11 februari 1979 wordt door de Amerikaanse omroep ABC een film over Elvis Presley uitgezonden. Acteur Kurt Russell speelt in deze door Shelley Winters (Gladys Presley), Bing Russell (Vernon Presley), Season Hubley (Priscilla Presley) en Pat Hingle (Kolonel Tom Parker). Meer dan 43 miljoen mensen kijken naar deze uitzending.


In zijn woonplaats Amstelveen overlijdt Pete Felleman op 11 Februari 2000. Jaap Albert Louis Sidney "Pete" Felleman wordt op 17 Mei 1921 in Zandvoort geboren en wordt beschouwd als de eerste diskjockey in Nederland. In 1947 maakt Felleman zijn debuut in het radioprogramma Swing And Sweet van de VARA. Hierin laat hij als eerste jazzmuziek op de Nederlandse radio horen. Pete Felleman trouwt met Marga Samsonowski die hem drie kinderen schenkt: Glenn in 1948, Britt in 1954 en Gina in 1956. Marga Samsonowski verlaat de radiopresentator later om een lesbische relatie aan te gaan met de pianiste Pia Beck. Pete Felleman is tachtig jaar geworden.


Cher neemt in een studio in Los Angeles op 11 Februari 1966 het nummer Bang Bang (My Baby Shot Me Down) op. Het liedje is geschreven door haar man, Sonny Bono. Bang Bang (My Baby Shot Me Down), met op de B-kant het nummer Our Day Will Come, komt op 12 Maart 1966 de Billboard Hot 100 binnen. De single blijft op 23 April 1966 op de tweede plaats steken. In Nederland bereikt Bang Bang (My Baby Shot Me Down) een 16e plaats als hoogste notering.


John Travolta wordt op 11 Februari 2004 in Los Cabos in Mexico verrast met een feest ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. De surprise party is georganiseerd door zijn vrouw Kelly Preston, samen met Oprah Winfrey. Bijna driehonderd vrienden en collega's zijn naar Mexico gekomen om John Travolta te verrassen. Barbra Streisand zingt Happy Birthday in de stijl van Marilyn Monroe, en voor de gelegenheid heeft Carly Simon de tekst van haar nummer één-hit You're So Vain aangepast. You Got Planes zingt zij John Travolta (die een eigen vliegtuig bezit) toe. Robin Gibb van The Bee Gees brengt How Deep Is Your Love, het favoriete nummer van Travolta, ten gehore. Andere aanwezigen zijn ondermeer: Robin Williams, Sylvester Stallone, Meg Ryan, Dan Aykroyd, Tony Bennett en Natalie Cole. Tom Cruise biedt John Travolta een miniatuurvliegtuig (foto) van pindakaas en chocola aan. "It was my wish to have everyone I love in one room together", aldus een geemotioneerde John Travolta, die naar Mexico is afgereisd in de veronderstelling te zijn uitgenodigd voor een golftoernooi. John Travolta wordt een week later, op 18 februari 2004, vijftig jaar.


Elton John geeft op 11 februari 1979 in het kader van zijn Europese tour een concert in het Congresgebouw in Den Haag. Op 12 Februari 1979 volgt De Doelen in Rotterdam. Het laatste optreden in Nederland is op 14 februari 1979 in het Concertgebouw in Amsterdam. De Europese A Single Man European Tour van Elton John is van start gegaan op 5 Februari 1979 met een optreden in het Concerthaus in Stockholm, Zweden. De Eropese tour wordt afgesloten met een concert op 26 April 1979 in de Manchester Apollo in Manchester. Tijdens alle concerten wordt percussionist Ray Cooper aangekondigd als Special Guest.


Morton Harket treedt op 11 Februari 1989 in Stockholm, Zweden in het huwelijk met Camilla Malmqvist. De zanger van a-ha en de Zweedse actrice gaan in mei 1998 uit elkaar. Ook op 11 Februari 1989 stapt de Nigeriaanse zangeres Sade in het huwelijksbootje met de videoclip-producent Carlos Scola. Het paar gaat in Spanje wonen. Na hun echtscheiding in 1992 vestigt Sade zich weer in Engeland.


Muziek Jarige op 11 Februari

1935: Gene Vincent (Eugene Craddock) - Zanger USA († 12 Okt. 1971)
1939: Gerry Goffin - Componist USA
1940: Bobby Pickett - Zanger USA († 25 April 2007)
1941: Ria Valk - Zangeres Nederland
1941: Sergio Mendes - Musicus Brazilie
1942: Leon Haywood - Zanger USA
1946: Ray Lake - The Real Thing Zanger
1950: Rochelle Fleming - First Choice Zangeres
1953: Neil Henderson - Middle Of The Road Gitaar
1953: Alan Rubin - The Blues Brothers Band
1961: Jill Bryson - Strawberry Switchblade Zangeres
1962: Sheryl Crow - Zangeres USA
1969: Andrew Lovell - M People Percussie
1974: D'Angelo (Michael Archer) - Zanger USA
1977: Mike Shinoda - Linkin Park Gitaar/Zang
1979: Brandy (Brandy Rayana Norwood) - Zangeres USA
1981: Kelly Rowland - Destiny's Child

Geen opmerkingen:

Een reactie posten