Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 4 Mei

In de Hollywood Music Hall in Rotterdam worden op 4 Mei 2005 voor de eerste maal de Dutch Urban Awards uitgereikt. De hele top van de Nederlandse urban music scene is in Rotterdam aanwezig om deze eerste editie van de Dutch Urban Awards bij te wonen. De presentatie is in handen van stand-up comedians O-dog & Aries, het duo dat ondermeer de succesformule The Comedy Lounge bedacht heeft. De Awards worden uitgereikt door o.a Raffish, Re-play, Def Rhymz & RMXCRW. De Award voor beste live act gaat naar Ali B. De categorie Beste Single wordt gewonnen door Lange Frans en Baas B voor het nummer Zinloos. De prijs voor Beste Album gaat naar K-Liber voor het album Schuurpapier. DJ Chuckie is de beste dj en bij de categorie Beste Party komt Bubbling Beats (Hollywood Music Hall) als winnaar uit de bus. Het collectief Beatkidz wordt gekozen als Beste Producer voor hun werk voor Ali B, Lange Frans en Baas B en Brace. Laatstgenoemde wordt uitgeroepen als Beste Nieuwkomer.

Shaun Ryder, zanger van The Happy Mondays, wordt op 4 Mei 1989 in Jersey gearresteerd en beschuldigd van het bezit van cocaine. Na het betalen van 5000 pond wordt hij op borgtocht vrijgelaten.

Vijfentwintig jaar nadat Cher voor het eerst in de hitlijsten staat, als helft van het duo Sonny & Cher, heeft zij op 4 Mei 1991 een solo Nr. 1 hit in Engeland met The Shoop Shoop Song, afkomstig uit de film Mermaids. Het nummer is in 1963 al op de plaat gezet als It's In His Kiss, door Merry Clayton. In Nederland komt The Shoop Shoop Song op 8 Juni 1991 de Top 40 binnen, en haalt uiteindelijk de 5e plaats. Zeven jaar later zou Cher ook in Nederland een solo Nr 1. scoren met Believe.

Vanuit het Scandinavium in Goteborg, Zweden wordt op 4 Mei 1985 het door Lill Lindfors gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. In verband met Dodenherdenking neemt Nederland niet deel aan dit dertigste Eurovisie Songfestival. Noorwegen wint met Let It Swing, gezongen door het duo The Bobbysocks. Dit zijn de 29-jarige Hanne Krogh en de 26-jarige Elisabeth Andreasson. Beide hebben al eerder aan een Eurovisie Songfestival meegedaan. De dan 15-jarige Hanne Krogh in 1971, wanneer ze voor Noorwegen voorlaatste wordt met Lykken Er, en Elisabeth Andreassen als lid van de groep Chips die in 1982 achste wordt voor Zweden met Dag Efter Dag. De West-Duitse groep Wind is tweede met Fur Alle. De Belgische Linda Lepomme eindigt op een teleurstellende laatste plaats met het liedje Laat Me Nu Gaan.

Op 4 Mei 1959 worden in Amerika de eerste Grammy Awards uitgereikt. Het is een initiatief van de in 1957 opgerichte National Academy Of Recording Arts And Sciences. De presentatie is in handen van de Canadese acteur Morth Sahl. De eerste onderscheiding voor Record Of The Year wordt toegekend aan Nel Blu Dipinto Di Blu van de Italiaanse zanger Domenico Modugno. Het nummer dat beter bekend is als Volare, is de enige niet Engelstalige plaat in de geschiedenis van de Grammy Awards die de onderscheiding in de wacht weet te slepen. Alle verdere winnaars zijn Engelstalige of instrumentale nummers.

Wanneer Jacques Hetsen op 4 Mei 2007 achter het stuur van zijn auto bij Kerkdriel, Noord-Brabant wordt getroffen door een een hersenbloeding weet hij zijn auto nog net aan de kant van de weg te zetten. Hetsen wordt in allerijl naar het ziekenhuis naar Den Bosch gebracht, waar een tweede hersenbloeding hem fataal wordt. Jacques Hetsen wordt op 2 December 1946 in Duiven geboren en is het meest bekend als manager van de Volendamse groep BZN. Samen met Dick de Boer vormt hij vanaf 1967 een ijzersterk en onafscheidelijk managerskoppel. Waar Dick de Boer verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken, is Jacques Hetsen verantwoordelijk voor de boekingen van de band en de ondersteuning van de theatertour. Daarnaast onderhoudt hij ook de contacten met de platenmaatschappijen. "Dankzij hem konden we ons volledig focussen op muziek maken. Jacques heeft veel mooie dingen bedacht. Hij kwam met het idee om het theater in te gaan. Daarmee waren wij de eersten. Nu zie je iedere band een theater-tour doen. Niemand weet nog dat dat Jacques bedenksel was," aldus BZN bassist Jan Tuyp. Tijdens de uitvaart in de Hieronymuskerk in Wognum brengen BZN leden John Meijer (gitaar) en Dick Plat (saxofoon) een muzikaal intermezzo. Later tijdens de dienst vertolkt BZN (hun dan nieuwe single) het nummer Goodbye. Jacques Hetsen is 61 jaar geworden.

Grand Funk Railroad komt op 4 Mei 1974 op nummer 1 in de Billboard Hot 100 met een cover van het Little Eva nummer The Loco-motion uit 1964. Het nummer is geschreven door Gerry Goffin en Carole King. Little Eva (Eva Boyd) is de babyzit van het componistenduo en Loco-motion is geschreven naar aanleiding van de rare bewegingen die Little Eva bij het zingen maakt. Het is pas voor de tweede keer in de geschiedenis van Billboard dat zowel het origineel als de cover de hoogste plaats halen. In 1988 wordt The Loco-motion voor de tweede keer met succes gecoverd, dit keer door Kylie Minogue die er, in een Stock/Aitken/Waterman productie, een grote hit mee heeft.

Cat Stevens beschuldigt op 4 Mei 2009 de Britse band Coldplay ervan een gedeelte van zijn plaat Foreigner Suite te hebben gebruikt voor hun hit Viva La Vida. Het is voor Coldplay de derde beschuldiging van plagiaat over Viva La Vida. Eerder is het de Amerikaanse gitarist Joe Satriani die Coldplay er van beschuldigd de melodie van zijn nummer If I Could Fly (2004) te hebben gebruikt voor Viva La Vida. Satriani eist een schadevergoeding en een deel van de opbrengst. In een reactie hebben de advocaten van de band laten weten dat Coldplay ontkent delen van Satriani's muziek te hebben gebruikt. Cat Stevens zegt echter dat Satriani weliswaar stelt dat Coldplay de melodie van zijn nummer If I Could Fly heeft gebruik, maar dat de melodie in werkelijkheid van hem afkomstig is. "Als je naar de melodie luistert, is het die van Foreigner Suite, aldus Stevens. Het achttien minuten durende liedje Foreigner Suite stamt uit 1970. De zanger van het obscure Amerikaanse bandje Creaky Boards beschuldigd in Juni 2008 als eerste Coldplay van plagiaat. Andrew Hoepfner beweerd dat Coldplay-frontman Chris Martin voor de titeltrack van het nieuwe album Viva La Vida Or Death And All His Friends zijn nummer The Songs I Didn't Write' heeft gekopieerd. De bandleden van Coldplay ontkennen deze beschuldigingen.

Vanaf 4 Mei 1981 ligt de single All Those Years Ago van George Harrison in de Amerikaanse platenwinkels. Paul en Linda McCartney, Ringo Starr en George Harrison hebben deze ode aan de vermoorde John Lennon op 6 Februari 1981 opgenomen. All Those Years Ago, met op de B-kant het nummer Writing's On The Wall, komt op 23 Mei 1981 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 4 Juli 1981 drie weken op de tweede plaats. In Engeland blijft All Those Years Ago op de dertiende plaats steken. In Nederland komt de single niet verder dan nummer 36 in de Top 40.

Paul Butterfield wordt op 4 Mei 1987 in zijn huis in Los Angeles dood aangetroffen. De zanger/mondharmonicaspeler van The Paul Butterfield Blues Band is aan een overdosis overleden. Paul Butterfield wordt geboren op 17 December 1942 in Chicago, Illinois, en speelt aals kleine jongen klassieke muziek op de fluit. Zijn geboorteplaats, Chicago, confronteert hem in de jaren vijftig met de dan populaire muziek: de blues van Muddy Waters, Robert Nighthawk en Howlin' Wolf. Paul Butterfield kiest als gevolg daarvan een ander instrument: de mondharmonika. Via sessies met Muddy Waters komt hij in contact met de bekendste mondharmonikaspelers uit die tijd, namelijk Little Walter en Sonny Boy Williamson (Rice Miller). In 1958 speelt hij, samen met Nick Gravenites, op het Ann Arbor Festival. In de clubs van Chicago werkt Butterfield vele jams af. Eén daarvan belandt het album An Offer You Can't Refuse, opgenomen in 1968 en pas uitgebracht in 1972. Butterfield wordt begeleid door (Little) Smokey Smothers (gitaar), Jerome Arnold (basgitaar) en Sammy Lay (drums). Een jaar later nemen Elvin Bishop (afkomstig uit de Wilson Brothers) en Mike Bloomfield de plaats van Smothers in, Mark Naftalin (orgel) wordt aan het geheel toegevoegd en de eerste Paul Butterfield Blues Band is geboren. In 1965 speelt de groep op het Newport Folk Festival, begeleidt daar tevens Bob Dylan en neemt hun eerste album op. Na het album East-West vertrekt Bloomfield naar Electric Flag. Paul Butterfield verhuist naar San Francisco en vanaf het album The Resurrection Of Pigboy Crabshaw (1967) werkt hij met een totaal andere, daarna geregeld wisselende formatie. Mede daardoor beperkt zijn muziek zich niet louter tot de blues. Zo wordt de LP North South (1980) geproduceerd door Memphissoul producer Willie Mitchell. Bekende leden van de door de jaren heen steeds van bezetting veranderende Paul Butterfield Blues Band zijn o.a. Al Kooper, Howard Johnson, Ronnie Barron, Geoff en Maria Muldaur. Paul Butterfield wordt als één der beste blanke mondharmonikaspelers beschouwd en is 44 jaar geworden.

Op 4 Mei 1964 wordt in Birmingham, Engeland, de groep M & B 5 opgericht. De naam wordt korte tijd later veranderd in The Moody Blues. Binnen zes maanden hebben ze een platencontract bij Decca Records. In September 1964 verschijnt hun eerste single Lose Your Money, wat een redelijk succes wordt Aan het einde van het jaar breken zanger Denny Laine, toetsenist Mike Pinder, fluitist Ray Thomas, basgitarist Clint Warwick en drummer Graeme Edge door met hun eerste hit, een cover van het Bessie Banks nummer Go Now, geschreven door Milton Bennett en Larry Banks. Go Now haalt op 30 Januari de eerste plaats in de Engelse hitlijst.

Op 4 Mei 1968, één dag nadat zij achttien jaar geworden is, neemt de uit Wales afkomstige Mary Hopkin deel aan het programma Opportunity Knocks, een talentenjacht van de Engelse TV zender ITV. Nadat het fotomodel Twiggy het televisieprogramma heeft gezien, belt zij direct Paul McCartney op, om hem op Mary Hopkin te wijzen. Mary Hopkin wordt later voorgestelt aan Paul McCartney. Hij regelt een contract voor haar bij Apple Records en produceert haar eerste hit, Those Were The Days. In September 1968 verdringt deze single Hey Jude van The Beatles van de eerste plaats in de Engelse hitparade. Mary Hopkin trouwt in 1971 met producer Tony Viscont, van wie ze in 1981 weer gaat scheiden.

De allereerste Alan Freed Show wordt op 4 Mei 1957 door ABC in Amerika op televisie uitgezonden. In deze eerste aflevering van het half uur durende programma zijn ondermeer The Del Vikings en Screamin' Jay Hawkins te gast. Na een paar maanden wordt het programma al weer van de buis gehaald, omdat er nogal wat kritiek is gekomen op de uitgezonden beelden van de zwarte zanger Frankie Lymon die met een blank meisje danst.

Angela Bowie is op 4 Mei 1990 te gast in The Joan Rivers Show. In deze Amerikaanse talkshow, die door Fox wordt uitgezonden, praat zij ondermeer over haar mislukte huwelijk met David Bowie met wie zij op 20 Maart 1970 getrouwd en op 8 Februari 1980 gescheiden is. Angela Bowie zegt ondermeer dat zij Bowie geregeld met mannen in bed heeft aangetroffen, waaronder ook een keer met Mick Jagger. In haar boek Backstage Passes : Life on the Wild Side with David Bowie waarin Angela haar leven met Bowie beschijft, nuanceert zij later haar verhaal. Ze schrijft: "Ik kwam net terug in Londen. Thuis sprak ik Daniella. Zij vertelde me dat ze dacht dat Mick en David boven sliepen. Ik zei 'Oh, okay', en opende de slaapkamerdeur. En inderdaad: daar sliepen Mick en David in ons bed. Ik vroeg ze of ze koffie wilden en ze zeiden ja. En dat was dat."

Drie dagen nadat Gene Vincent en Sheriff Tex Davis het nummer Be-Bop-A-Lula geschreven hebben wordt het door Gene Vincent & The Blue Caps op 4 Mei 1956 in de Bradley Studio in Nashville ook opgenomen. Ook worden de nummers Woman Love, Race With The Devil en I Sure Miss You op band vastgelegd. Be-Bop-A-Lula en Woman Love worden als eerste single uitgebracht, en komt op 16 Juni 1956 de Amerikaanse hitparade binnen. Be-Bop-A-Lula haalt de zevende plaats. Na het succes van Be-Bop-A-Lula neemt Gene Vincent samen met zijn begeleidingsband The Blue Caps nog een groot aantal Rock & Rollnummers op, waaronder Bluejean Bop, Right Now en Wild Cat.

Op 4 Mei 2004 wordt het concert van Sting, wat hij die avond zou geven, in de Rotterdamse Ahoy afgelast. Sting heeft teveel last van een keelontsteking. Ook droe concerten in April Scandinavie worden afgelast. Op 2 November 2004 staat Sting alsnog in Ahoy' Rotterdam.

Op 4 Mei 2004 bericht de Engelse krant The Guardian dat het Parijse kerkhof Père Lachaise van het graf van Jim Morrison af wil. Volgens Christian Charlet, de beheerder van de wereldberoemde begraafplaats, zorgen de grote aantallen bezoekers van Morrison's graf al tientallen jaren voor overlast. Ze laten een hoop rommel achter, richten vernielingen aan, en sommigen geven zich naar verluidt over aan drugsgebruik of seks op of bij het graf. De nabestaanden van mensen die in de omgeving van Morrison ter aarde zijn besteld, vragen zich al enkele jaren al of de zanger niet kan worden opgegraven en naar huis gestuurd. Dat blijkt echter niet mogelijk omdat er een eeuwigdurend grafrecht rust op Morrison's laatste rustplaats.

The Jimi Hendrix Experience staat op 4 Mei 1967 in het BBC programma Top Of The Pops, waar zij het nummer The Wind Cries Mary playback uitvoeren.

Reggaeproducer Clement Seymour Dodd overlijdt op 4 Mei 2004 aan een hartaanval. Clement Seymour Dodd wordt in 1932 op Jamaica geboren. In de jaren vijftig bezoekt Dodd de Verenigde Staten van Amerika. Hij werkt in New York en Florida en maakt kennis met de Rhythm & Blues, de muziek van de zwarte Amerikaan. Zonder Clement Seymour Dodd had de populaire muziekwereld misschien heel andere wendingen genomen. Dodd, bijgenaamd "Coxsone", is de ontdekker van Bob Marley, Horace Andy, Lee Perry, Sugar Minott, Burning Spear en vele andere belangrijke zangers en groepen uit de Jamaicaanse muziekwereld. Dodd zet in 1963 de studio en het platenlabel Studio One op, waarmee hij een sleutelrol in de geschiedenis van de reggae zou gaan spelen. In zijn studio laat Clement Seymour Dodd plaatselijke artiesten rhythm & blues opnemen, maar onder invloed van inheemse invloeden ontstaan nieuwe muziekstijlen: Ska en Reggae. Een vaste begeleidingsband, de Skalites, verzorgd in het begin de muzikale omlijsting tijdens de opnamen. Nog in hetzelfde jaar verschijnt de eerste Wailers-hit Simmer Down. Na verloop van tijd neemt het belang van Studio One af. Dodd blijft actief, onder meer met het heruitgeven van het klassieke werk van Studio One. Clement Seymour Dodd is 72 jaar geworden.

Abba komt op 4 Mei 1974 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Waterloo. Met het nummer heeft Abba op 6 April 1974 in The Dome in Brighton het Eurovisie Songfestival gewonnen. Waterloo is de eerste van negen Nr. 1 noteringen in Engeland. In Nederland komt Waterloo tot de tweede plaats, en heeft in totaal acht Nr. 1 hits.

Met twee optredens voor 49.236 uitzinnige fans in het Atlanta Braves' Stadium in Atlanta in Georgia begint Led Zeppelin op 4 Mei 1973 aan een tournee door Amerika. De Britse band geeft 34 concerten ter promotie van het nieuwe album Houses Of The Holy. De totale recette van deze Led Zeppelin-tournee is meer dan drie miljoen dollar. Aan de twee concerten in het Atlanta Braves Stadium verdiend de band $246,180. Zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en drummer John "Bonzo" Bonham spelen de volgende nummers: Rock and Roll, Celebration Day, (Bring It On Home intro) Black Dog, Over The Hills And Far Away, Misty Mountain Hop, Since I've Been Loving You, No Quarter, The Song Remains The Same, Rain Song, Dazed And Confused (incl. San Francisco), Stairway To Heaven, Moby Dick, Heartbreaker en Whole Lotta Love. De Atlanta Constitution schrijft de volgende dag over het concert: "The manicured grassy fields At Atlanta Stadium may never be the same after a Friday night rock concert attracted a record 50.000 crowd. What was once the domain of Athletes and hot dog chewing baseball fans became centre stage for Led Zeppelin, a British group wired for sound and worshipped by the teenage legions. Police towed away an estimated 100 cars left on the side of the Interstate highways."

Op dodenherdenking 4 Mei 2005 wordt er door Daniel Lohues, samen met leerlingen van het voortgezet onderwijs in de gemeente Hardenberg op het Stephanusplein in Hardenberg-stad het lied Proefwerk uitgevoerd. Proefwerk is speciaal voor dodenherdinking door Daniel Lohues van de Drentse popgroep Skik geschreven. Behalve Lohues zingt ook zangeres Rose met de leerlingen een speciale uitvoering van het nummer The Family Tree. Dit nummer is oorspronkelijk van de Amerikaanse band Venice. Beide muzikale bijdragen zijn volgens de gemeente Hardenberg ingetogen en passen binnen de sfeer van een herdenkingsplechtigheid.

Op 4 Mei 1970 vallen er vier doden en elf gewonden door hardhandig optreden van de National Guard tijdens rellen bij een studentendemonstratie bij de Kent State University in Ohio. De studenten protesteren tegen de Vietnam oorlog. Het incident is voor Neil Young de aanleiding om het nummer Ohio te schrijven. Ohio wordt op 21 Mei 1970 opgenomen, en op 4 juni 1970 als nieuwe single van Crosby, Stills, Nash & Young uitgebracht. Ohio komt op 27 juni 1970 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de veertiende plaats. Zevenentwintig jaar later, op 5 Mei 1997, komen Crosby, Stills, Nash & Young weer bij elkaar om het nummer te spelen tijdens een herdenkingsbijeenkomst op de plaats van de rellen.

Madonna en haar echtgenoot de Britse regisseur Guy Ritchi staan op 4 Mei 2004 in de rechtbank. Zij zijn aangeklaagd voor hun film Swept Away uit 2002. Madonna en Guy Ritchie zouden het idee voor deze film hebben gestolen van Vincent D'Onofrio. Swept Away, geregisseerd door Guy Ritchie, is een bewerking van een Italiaanse komedie uit 1975, met Madonna in de hoofdrol, een welgestelde vrouw die op een onbewoond eiland gezelschap krijgt van een zeeman. Vincent D'Onofrio noemt zichzelf zanger, componist, regisseur en acteur, en beweert dat hij in April 1997 het idee voor de bewerking aan Madonna en Guy Ritchie heeft voorgelegd. Vincent D'Onofrio zegt dit idee een aantal keren met hun te hebben besproken. Hij zou hiervoor nooit een vergoeding of credits hebben gekregen. De advocaat van Vincent D'Onofrio eist een schadeloosstelling van acht miljoen euro. Volgens de advocaat van Madonna kan Vincent D'Onofrio niet aantonen dat hij schriftelijk iets met haar is overeengekomen.

Op 4 Mei 2004 verschijnen twee oude documentaires, Arena en Sing Blue Silver voor het eerst op DVD. De heruitgaven zijn aangevuld met extra materiaal. Arena en Sing Blue Silver zijn een vervolg op de verzamel-DVD Greatest uit 2003, waarop alle videoclips van Duran Duran staan. Arena is een verslag van een Duran Duran-concert in Californixc3xab in 1984. Aan de DVD zijn een documentaire over de productie van de film en een interview met Simon Le Bon, de zanger van Duran Duran, toegevoegd. De nieuwe DVD-versie van Arena is uitgebreid met twee tracks. Dit zijn Girls On Film en Rio. Sing Blue Silver is een achter-de-schermen-documentaire over de drie maanden durende Arena-tournee. Het geluid van de concertopnamen is voor de DVD gemixed in 5.1 Surround Sound. De Arena-tournee is voor Duran Duran de laatste tournee in de oorspronkelijke bezetting (Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor en Roger Taylor) geweest. In deze samenstelling zouden zij hierna alleen nog optreden tijdens Live Aid op 13 juli 1985. In 2003 is deze originele bezetting van Duran Duran weer bij elkaar gekomen.

Op 4 Mei 1997 wordt het lichaam van Paul Vincent in zijn huis in Montreal in Canada aangetroffen. Vincent is de manager van de Canadese zanger Roch Voisine. In een verklaring zegt de politie dat in een kluis in de slaapkamer van Paul Vincent verscheidene drugs zijn gevonden. Paul Vincent is 46 jaar geworden.

Naar aanleiding van de derde plaats die Mouth & McNeal halen op het Eurovisie Songfestival op 6 April 1974 in The Dome in Brighton, Engeland wordt hun inzending Ik Zie Een Ster in een Engelse vertaling in Groot-Brittannie uitgebracht. I See A Star komt op 4 Mei 1974 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de achtste plaats. Het is voor Mouth & McNeral hun eerste en tevens laatste hit in Engeland.

Op 4 Mei 1992 overlijdt Dudu Mntowaziwayo Ndlovu aan de gevolgen van een schotwond. Dudu Mntowaziwayo Ndlovu, die beter bekend is als Dudu Zulu is slagwerker, danser en zanger bij Johnny Clegg & Savuka. Dudu Zulu is 33 jaar geworden.

Sheryl Crow geeft op 4 Mei 2004, tijdens een vlucht van Chicago naar Los Angeles, een optreden aan boord van een vliegtuig om de samenwerking van platenmaatchappij Sony Connect en vliegtuigmaatschappij United Airlines luister bij te zetten. Het optreden van Sheryl Crow, waarbij zij zingt en gitaar speelt duurt zo'n veertig minuten. Na de landing in Los Angeles treedt Sheryl Crow ook nog op tijdens een feestje ter gelegenheid van de introductie van een nieuw type Walkman van Sony. Kort hierop krijgen fans van Sheryl Crow de gelegenheid opnamen van deze unieke live-optredens aan te schaffen via de internet-site mileageplusmusic.com . Sony Connect is een muzikale dienstverlening van Sony op internet. Meer dan een half miljoen liedjes zijn voor 83 eurocent te koop via connect.com . Passagiers van United Airlines kunnen op deze website hun bij elkaar gespaarde frequent flyer-punten inruilen tegen muziek.

Met een optreden op 4 Mei 1983 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht begint Robert Palmer aan een korte tour door Nederland. Na Utrecht speelt Palmer nog in de Rotterdamse Doelen, de Technische Hogeschool Twente in Enschede, Theater Carre in Amsterdam en in De Oosterpoort in Groningen.

Vanuit het Cinecittà in Rome, Italie wordt op 4 Mei 1991 het door Toto Cutugno en Gigliola Cinquetti gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Net als in 1985 is Nederland niet van de partij omdat het samenvalt met Nationale Dodenherdenking. Door de vrijgekomen plaats kan de EBU een lang gekoesterde wens van Malta vervullen om weer mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Aanvankelijk is de toelating van Malta van tijdelijke aard zijn, maar in 1992 wordt besloten dat Malta gewoon mee kan blijven doen, ondanks de terugkeer van Nederland. De Zweedse zangeres Carola wint met Fångad Av En Stormvind. Zij krijgt 146 punten, evenveel als de Francaise Amina met Le Dernier Qui A Parle. Omdat Carola een hoger gemiddeld puntenaantal heeft, wordt zij tot de winnares uitgeroepen. Clouseau doet mee voor Belgie en eindigt op de zestiende plaats met Geef Het Op. De groep rond de broertjes Wauters had eerder in 1989 net naast deelname gegrepen met het nummer Anne, maar wordt in 1991 hoogst persoonlijk door de BRT zelf gekozen als de Belgische deelname.

Op 4 Mei 1963 presenteert Brian Matthew een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. In dit door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden programma zijn live-optredens te zien van ondermeer Matt Monro, Bobby Rydell, The Tornados, Paul & Paula, Clinton Ford en Heinz Burt.

Het optreden op 4 Mei 1978 wat The Ramones doen in de CBGB's in New York is voor drummer Tom Erdelyi (alias Tommy Ramone) zijn laatste optreden met de groep. Tommy Ramone heeft in Maart 1978 besloten de groep te verlaten, en wordt opgevolgd door Marc Bell. Zijn eerste optreden Met The Ramones is in Juni 1978 in Connecticut.

Op 4 Mei 2006 maakt Jann Wenner bekend dat de 1000ste editie van het poptijdschrift Rolling Stone bijna zes dollar meer gaat kosten dan normaal. Wenner is de oprichter van het toonaangevende Anerikaanse muziekbkad. De hoge prijs komt omdat de omslag volledig driedimensionaal wordt uitgevoerd, wat één miljoen extra kosten met zich mee brengt. Op de omslag van de 100ste Rolling Stone heeft Jann Wenner 154 beroemdheden laten afbeelden. Hieronder niet alleen artiesten, maar ook enkele wereldleiders. De Amerikaanse president George W. Bush is de grote afwezige, omdat hij al op de cover van de 999ste editie heeft gestaan.

2 Brothers On The 4th Floor-zangeres Nance Coolen en Hitkrant-fotograaf William Rutten treden op 4 Mei 1995 in Kortenhoef in het huwelijk. Henk Westbroek is getuige. In Maart 2000 gaan Nance en William Rutten uit elkaar. Nance krijgt later een relatie met Pico van Sytzama met wie ze op 12 Januari 2009 een zoon, Robin, krijgt.

Op 4 Mei 1997 wordt het stoffelijk overschot van Paul Vincent bij hem thuis in Montreal, Canada aangetroffen. Vincent is de manager van de zanger Roch Voisine. In een verklaring meldt de politie dat in een kluis in de slaapkamer van Paul Vincent verscheidene drugs zijn gevonden. Paul Vincent is 46 jaar geworden.

Muziek Jarige Op 4 Mei

1923: Ed Cassidy - Spirit Bas
1937: Dick Dale (Richard Anthony Monsour) - Gitarist USA
1942: Nicholas Ashford - Ashford & Simpson Zanger
1942: Ronnie Bond - The Troggs Drums († 13 Nov. 1992)
1945: George Wadenius - Blood Sweat & Tears Gitaar
1949: Zal Cleminson - The Sensational Alex Harvey Band Gitaar
1951: Jackie Jackson - The Jackson Five Zanger / Bas
1951: Colin Bass - The Foundations Bas (later ook oa Camel)
1959: Randy Travis - Country Zanger USA
1961: Jay Aston - Bucks Fizz Zangeres
1962: Oleta Adams - Zangeres USA
1970: Gregg Alexander - New Radicals Zanger
1972: Mike Dirnt - Green Day Bas
1979: Lance Bass - NSYNC Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten