Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 9 April


In een ziekenhuis in New York wordt bij Eric Carr op 9 April 1991 een kwaadaardig kankergezwel in zijn hart verwijderd. Twee maanden later wordt bij hem longkanker geconstateerd. Eric Carr overlijdt op 24 November 1991 op 41-jarige leeftijd. Eric Carr wordt op 7 December 1950 geboren als Paul Carravello, en is vooral bekend als drummer van Kiss. In Juni 1980 ontdekt Carravello dat Kiss audities houdt ter vervanging van Peter Criss die de groep heeft verlaten. Carravello slaagt erin om bij het management een try-out af te spreken en op 23 Juni 1980 speelt hij voor het eerste met de andere leden tijdens een jamsessie. Nauwelijks een week later, op 1 Juli 1980 wordt hij gevraagd om bij Kiss te komen drummen. Carravello neemt voor Kiss een 'stage name' aan: in eerste instantie is dat Rusty Blade, maar dat wordt al snel veranderd in Eric Carr. Opvolger voor Eric Carr bij Kiss wordt Eric Singer, ex-drummer van ondermeer Gary Moore, Black Sabbath en Alice Cooper.


Elton John geeft op 9 April 2008 een benefietconcert voor de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Met het soloconcert in de Radio City Music Hall in New York wil de Britse zanger geld inzamelen voor de campagne van de New Yorkse senator. De 60-jarige artiest heeft grote bewondering voor Clinton. "Ik ben geen politicus, maar ik geloof in het werk van Hillary Clinton." Kaartjes voor Elton And Hillary: One Night Only kosten tussen de $80 en $160. Het benefietconcert brengt uiteindelijk $1,2 miljoen op. Elton John is niet de enige artiest die de voormalige First Lady steunt in haar strijd om het Amerikaanse presidentschap. Ook sterren als Elizabeth Taylor, Jack Nicholson, Tom Hanks, Michael Douglas, Barbra Streisand en Madonna steunen Hilary Clinton. Haar Democratische concurrent Barack Obama kan op de steun rekenen van onder anderen Oprah Winfrey, Will.I.Am, Jessica Alba, Scarlett Johansson, Ryan Phillippe, Macy Gray, John Legend en Kate Walsh. De steun van Elton John mag uiteindelijk niet baten.Op 20 Januari 2009 wordt Barack Obama tijdens de inauguratie op het Capitool beedigd als president.


Albert Hammond jr. wordt op 9 April 1980 geboren als zoon van zanger Albert Hammond en zijn vriendin Claudia. Albert Hammond jr. is vooral bekend geworden als gitarist bij The Strokes. Deze New-Yorkse groep heeft in 2001 in Engeland een hit met Last Nite en in 2002 in de Verenigde Staten met Hard To Explain. Op 15 November 2003 komt het debuutalbum van The Strokes, Room On Fire de albumlijst van Billboard binnen, en weet uiteindelijk de vierde plaats te bereiken. Op 9 november 2006 verschijnt het eerste solo-album van Hammond Jr, You To Keep. In 2007 gaat Albert Hammond Jr. op tournee met Bloc Party.


Op 9 April 1955 komen de eerste twee versies van Unchained Melody gelijktijdig binnen in de Amerikaanse hitparade. Het nummer is oorspronkelijk de titelsong van een onbeduidende B film, getiteld Unchained. Terwijl de rolprent snel weer wordt vergeten, gaat het lied een eigen, uiterst succesvol, leven lijden. De instrumentale versie van Lex Baxter staat binnen een week op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. De vocale versie van Al Hibbler komt niet verder dan een nummer 3 notering, maar haalt wel de de hoogste plaats in de R&B chart. Maar dat is alleen nog maar het begin. Twee weken later schiet namelijk ook de versie van Roy Hamilton de Amerikaanse top 10 in, en drie weken daarna is June Valli de vierde artiest die het nummer tot een Amerikaanse hit maakt. Ondertussen brengt Decca Records in Engeland een versie van Jimmy Young uit, die in juni 1955 drie weken bovenaan de Engelse hitparade staat. Ook Liberace doet in Engeland goede zaken. Zijn versie komt tot nummer 20. En dat gebeurt allemaal tien jaar voor The Righteous Brothers voor de eerste keer een enorme hit scoren met het nummer. In 1990 doen ze dat voor de tweede keer, nadat hun versie van Unchained Melody wordt gebruikt in de soundtrack van de film Ghost. Gareth Gates is voorlopig de laatste die Unchained Melody de hitparade inzingt, wanneer hij op 7 April 2002 de nummer 1 positie bereikt in de Engelse hitlijst.


Een jury in Los Angeles wijst op 9 April 1998 een schadeloosstelling van $2,7 miljoen toe aan Michael Jackson. Victor Gutierrez zou in het televisieprogramma Hard Copy karaktermoord op de zanger hebben gepleegd. Gutierrez beweert beeldopnamen te hebben gezien waarin Michael Jackson seks zou hebben met een jongen.


Op 9 April 1970 maakt Paul McCartney bekend dat hij uit The Beatles stapt. Op 17 April 1970 wordt zijn eerste solo album, simpelweg McCartney genoemd, uitgebracht. McCartney is opgenomen in de kelder van zijn boerderij in Schotland opgenomen, die is omgebouwd tot studio. Alle instrumenten die op het album te horen zijn worden door Paul McCartney zelf bespeeld. Het nummer Teddy Boy was eigenlijk bedoeld om op het album Let It Be van The Beatles te komen. McCartney komt op 23 Mei 1970 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en bereikt de zesde plaats. Op het debuut solo album van Paul McCartney staan de volgende nummers: The Lovely Linda, That Would Be Something, Valentine Day, Hot As Sun, Glasses, Junk, Man We Was Lonely, Ooo You, Momma Miss America, Teddy Boy, Singalong Junk, Maybe I'm Amazed en Kreen Akrore.


Faith Hill begint op 9 April 1999, met een optreden in het Orpheum Theatre in Minneapolis aan haar Faith Hill's This Kiss Tour. Het is voor de country zangeres haar eerste tournee door Amerika.


Op 9 April 2009 wordt Randy Cain dood aangetroffen in zijn huis in Maple Shade, New Jersey. Randy Cain wordt op 2 Mei 1945 in Philadelphia, Pennsylvania geboren als Herbert Randal Cain III en is het meest bekend als zanger bij de groep The Delfonics. The Delfonics maken in 1966 hun eerste platen voor het kleine Moonshot-label. De single He Don't Really Love You bereikt zelfs de 92ste plaats in de Billboard Hot-100. Meer succes krijgt het trio wanneer Stan Watson hen in contact brengt met producer Thom Bell. Met Thom Bell (dan vooral bekend als producer van Chubby Checker) als artistieke aanjager wordt de groep bekend met hun zachte en romantische soulmuziek (Philadelphia Sound) en haalt de Amerikaanse top-10 met liedjes als La-La (Means I Love You) (1968) en Didn't I (Blow Your Mind This Time) (1970). In 1970 krijgen The Delfonics een R&B Grammy voor Didn't I (Blow Your Mind This Time). Met Thom Bell als producer verschijnen ondermeer de albums The Sound Of Sexy Soul, Super Hits, The Delfonics en Tell Me This Is A Dream. Daana wordt de samenwerking met Thom Bell beeindigd. Hij vind nieuwe talenten in The Stylistics. In 1971 verlaat Randy Cain The Delfonics. Hij introduceerd songschrijver Ted Mills bij W.M.O.T. (We Men Of Talent) en staat aan de basis van de formatie Blue Magic (hitklassieker: Sideshow). De plaats van Randy Cain bij The Delfonics wordt overgenomen door Major Harris. In de 1980 gaat Cain opnieuw bij The Delfonics zingen. De muziek van The Delfonics wordt sinds de jaren '90 geregeld gesampled in de hiphop. Randy Cain is 63 jaar geworden.


Op 9 April 1965 wordt Bruce Johnston lid van The Beach Boys. Hij wordt ingehuurd om tijdens concerten de plaats in te nemen van Brian Wilson, die een paar maanden eerder een zenuwinstorting heeft gehad en daarop besluit om zich enkel nog maar met studio werk bezig te gaan houden. In eerste instantie neemt Bruce Johnston alleen tijdens optredens de plaats in van Brian Wilson. Al snel komt Brian Wilson de studio helemaal niet meer uit en wordt Bruce Johnston permanent lid van The Beach Boys.


Brook Benton overlijdt op 9 April 1988 in New York aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Brook Benton wordt op 19 September 1931 in Camden, South Carolina geboren als Benjamin Franklin Peay. Hij begint zijn carriere in zijn geboorteplaats als lid van The Camden Jubilee Singers. In 1948, op 17-jarige leeftijd vertrekt hij naar New York om daar te proberen zijn zelfgeschreven liedjes te verkopen. Met zijn gospel achtergrond zingt hij al gauw in diverse groepen, waaronder Bill Langford's Spiritual Singers, The Langfordaires, The Golden Gate Quartet en The Jerusalem Stars. Het lukt hem echter niet om zijn liedjes te verkopen, en hij keert terug naar South Carolina, wordt vrachtwagenchauffeur en gaat bij de R&B groep The Sandmen zingen. Uiteindelijk vertrekt Brooke Benton toch weer naar New York en ditmaal lukt het wel om zijn nummers te slijten. Hij schrijft onder meer voor Nat King Cole, Clyde McPhatter en Roy Hamilton. In 1953 neemt Brooke Benton bij het Okeh label voor de eerste keer onder zijn eigen naam een nummer op. Later tekent hij een contract bij Epic Records, waar hij zijn eerste hitje heeft met A Million Miles From Nowhere. Pas als hij tekent bij Mercury Records komt het grote succes. In 1959 heeft hij met It's Just A Matter Of Time zijn eerste Top 10-hit in Amerika. Samen met Dinah Washington heeft hij twee hits, Baby en A Rockin' Good Way. Zijn laatste grote hit heeft Brook Benton in 1970 met Rainy Night In Georgia. Brooke Benton is 56 jaar geworden.


Op 9 April 1964 komt platenmaatschappij Capitol Records een schikking overeen met Vee-Jay Records over het in Amerika uitbrengen van plaatopnamen van The Beatles. Volgens Capitol is Vee-Jay niet gerechtigd deze opnamen uit te geven.


Soundgarden gaat op 9 April 1997 uit elkaar. Soundgarden wordt in 1984 opgericht door gitarist Kim Thayil en bassist Hiro Yamamoto, die beiden net van Chicago naar Seattle verhuisd zijn. Vrij spoedig voegt zanger/drummer Chris Cornell zich bij de band. Een aantal (maxi-)singles, soundtrackbijdragen en het debuutalbum Ultramega OK laten horen hoe de groep evolueert van rammelende garageband tot een door de jaren zeventig geinspireerde rockformatie. Cornell profileert zich meer en meer als frontman en en ruilt derhalve drums in voor gitaar. Soundgarden werkt vervolgens korte tijd met drummer Scott Almquist, die daarna wordt vervangen door Matt Cameron. In deze bezetting wordt voor A&M Records het album Louder Than Love gemaakt. Met Jason Everman (ex-Nirvana) als opvolger van Yamamoto vindt aansluitend op de release van de plaat een eerste Europese clubtoer plaats. Na afloop van deze tour wordt Evermans plaats ingenomen door Ben Shepherd. In 1991 verschijnt Badmotorfinger, na de toer die op deze plaat volgt en die hen in 1992 ook naar Pinkpop brengt, leveren Cornell en co. nog een bijdrage aan de soundtrack van de film Singles en trekken ze zich vervolgens terug om zich voor te bereiden op een nieuw album. In Maart 1994 wordt Superunknown uitgebracht. De plaat levert zelfs heuse hitsingles (Spoonman en Black Hole Sun) op en het enige Nederlandse concert, in April 1994 in het Utrechtse Vredenburg, is binnen één dag uitverkocht. In Augustus 1995 is Soundgarden een van de prominente acts op het Lowlands-festival. In 1996 verschijnt Down On The Upside, wat naar later blijkt het laatste album van Soundgarden is. In September 1999 verschijnt Euphoria Morning, de eerste solo-cd van Chris Cornell. In 2003 wordt Cornell zanger van Audioslave, een groep die hij begint met de drie overgebleven leden van Rage Against The Machine:Tom Morello (gitaar), Tim. C (bas) en Brad Wilk (drums)


Ticket To Ride van The Beatles wordt op 9 April 1965 in Engeland uitgebracht. Op de B-kant staat Yes It Is. Het is de vijfde opeenvolgnde single die direct op de eerste plaats in de Engelse hitlijst binnenkomt. Ticket To Ride is evenals de B-kant een nummer van John Lennon. "Paul's contribution to Ticket To Ride was that he told Ringo how to play his drums", aldus John Lennon. In Nederland komt Ticket To Ride op 24 April 1965 de Top 40 binnen, en staat vanaf 8 Mei 1965 vier weken op de eerste plaats


Op 9 April 1989 zorgt de 52- jarige Bill Wyman voor de nodige opschudding wanneer hij bekend maakt dat hij in Juni 1989 in het huwelijk gaat treden met de 18-jarige Mandy Smith. Het huwelijk op zich is niet de aanleiding voor de commotie, maar wel het feit dat de bassist van The Rolling Stones zegt dat zijn relatie met Mandy al zes jaar eerder is begonnen, wanneer zij nog maar net 13 jaar oud, en dus minderjarig is. Het huwelijk dat op 2 Juni 1989 inderdaad wordt voltrokken houdt niet lang stand. In een interview zegt Mandy Smith later: "Eigenlijk wist ik van tevoren dat dit huwelijk niets zou worden". Sailliant detail is nog dat Mandy's moeder destijds verloofd is met Bill Wyman' zoon. Bill Wyman trouwt voor de vierde keer op 21 April 1993 met de Amerikaanse Suzanne Accosta, met wie hij drie dochters krijgt: Katy, Jessica en Matilda.


Een hoofdonderwijzer uit Wales heeft op 9 April 1965 scherpe kritiek op de kledingstijl van The Rolling Stones, met name op hun ribfluwelen broeken. E.M. Roberts heeft geen goed woord over volwassenen die jongeren vrijlaten in hun doen-en-laten. "Dan worden regels totaal genegeerd", aldus het schoolhoofd.


Op 9 April 1997 overlijdt Mae Boren Axton in haar huis in Henderson, Tennessee een natuurlijke dood. Mae Boren Axton wordt op 14 September 1914 in Bardwell, Texas geboren en is voraal bekend als componiste van het nummer Heartbreak Hotel van Elvis Presley. Andere nummers die zij geschreven heeft zijn ondermeer: Honey Bop (Wanda Jackson), I Won't Be Rockin' Tonight (Jean Chapel), Falling in Love (Warner Mack), Rock-A-Boogie (Lou Glenn Reeves). Ook heeft zij liedjes geschreven voor Patsy Cline, Faron Young en Hank Snow. Mae Boren Axton is 82 jaar geworden.


Elvis Presley begint op 5 April 1972 aan een tournee langs vijftien Amerikaanse steden. Hij wordt gevolgd door een cameraploeg die opnamen maakt voor de film Elvis On Tour, die wordt geregisseerd ddor Robert Abel. Op 9 april 1972 worden de twee concerten in het Colloseum in Hampton Roads in Virginia op film vastgelegd. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen James Burton, John Wilkinson en Charlie Hodge, pianist Glen D. Hardin, bassist Jerry Scheff en drummer Ronnie Tutt. Voor de achtergrondvocalen zorgen The Sweet Inspirations, J.D. Sumner & The Stamps Quartet en Kathy Westmoreland. Het orkest staat onder leiding van Joe Guercio.


Op 9 April 1976 pleegt de folkzanger Phil Ochs zelfmoord in Queens, New York. Phil Ochs wordt geboren op 19 December 1940 in El Paso, Texas en volgt na een afgebroken militaire opleiding een studie journalistiek aan de Universiteit van Ohio. Als hij in het begin van de jaren zestig naar de Newyorkse wijk Greenwich Village verhuist, vindt hij er snel aansluiting bij de ontluikende folkbeweging. Hij behoort tot de radicale stroming binnen de politiekbewuste songschrijvers, van wie Bob Dylan en Tom Paxton verder de bekendste zijn. Meest directe aanleiding tot protest vormt de Amerikaanse politiek in het Verre Oosten, terwijl de binnenlandse sociale wanorde hem stof tot schrijven te over biedt. Door een directere, bijna journalistieke benadering van de onderwerpen in z'n songs wordt Phil Ochs op grote schaal geboycot door de media. Ochs treedt ermee in de voetsporen van Woody Guthrie, een muzikale verzetsheld uit het Amerika van tijdens de Grote Depressie. Joan Baez maakt één van zijn nummers, 'There But For Fortune', over de hele wereld populair. Ochs brengt een groot gedeelte van de jaren zeventig buiten de Verenigde Staten door. In Engeland schrijft hij een tijdje voor het Time Out-magazine en in 1973 wordt hij tijdens een verblijf in Afrika het slachtoffer van een aanslag, als gevolg waarvan zijn stembanden blijvend zijn beschadigd. Z'n laatste optreden is samen met Dylan tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van de Chileense militaire Junta. Ochs schreef méér dan 100 nummers die worden opgenomen door artiesten als John Denver, Gordon Lightfoot, Joan Baez, Judy Collins en Pete Seeger. Hij is echter ook manisch-depressief en heeft, volgens zijn broer, al geruime tijd last van een writer's block wanneer hij door ophanging in het huis van zijn zuster een einde aan zijn leven maakt. Phil Ochs is 35 jaar geworden.


King Crimson is op 9 April 1969 voor het eerst live te zien. De uit gitarist Robert Fripp, bassist Greg Lake, drummer Mike Giles en toetsenist Ian McDonald bestaande band geven dan een concert in de Speakeasy Club in Londen. Volgens de overlevering komen David Bowie en Angela Barnett elkaar tijdens dit concert voor het eerst tegen. Nog geen jaar later op 20 Maart 1970, trouwen zij in Bromley. Uit dit huwelijk wordt op 30 Mei 1971 hun zoon Zowie (zich later Joe en tegenwoordig Duncan noemend) geboren. Op 8 februari 1980 gaan Angie en David Bowie uit elkaar. Ook op 9 April 1983 komt David Bowie met zijn single Let's Dance op nummer 1 in de Engelse hitlijst. Het is zijn derde nummer 1 in Engeland.


Op 9 April 1975 is Cliff Richard te gast in Shang A Lang, de Britse televisieshow van The Bay City Rollers. Dit programma wordt uitgezonden door Granada Television.


Dave Prater (rechts) komt op 9 April 1988 om het leven wanneer hij op weg is naar zijn moeder in Ocilla. Vlak bij Syracuse, Georgia raakt Prater de macht over het stuur kwijt en komt hij tegen een boom tot stilstand. Dave Prater wordt op 9 Mei 1937 in Ocilla, Georgia geboren is is bekend als de Dave van het soul duo Sam & Dave , wat hij vormt samen met Sam Moore (links). Sam Moore (tenor) en Dave Prater (bariton) bouwen in de jaren zestig een stijl uit die teruggrijpt op de gospel. Al eerder hebben Marvin & Johnnie, Don & Dewey en The Simms Twins in een vergelijkbare stijl gewerkt. Het gebruik van twee stemmen die elkaar in snel tempo antwoorden, of soms elkaars opmerkingen alleen maar herhalen, terwijl in de refreinen weer harmonieen gezongen worden, is een veel voorkomende vorm van gospel. Sam and Dave werken al in het begin van de jaren zestig in die stijl, maar realiseren pas volledig alle mogelijkheden wanneer ze voor Stax in Memphis gaan opnemen en in hun zangpatroon niet alleen elkaar antwoorden, maar ook de typerende Stax-blazers in het geheel betrekken. Hold On I'm Coming is in 1966 de eerste millionseller. Ze maken een hele serie hits, die allemaal even spontaan en opwindend zijn: Soul Man, I Thank You, Wrap It Up en in 1969 een laatste hit met het broeierige Soul Sister, Brown Sugar. Hun live-optredens zijn legendarisch. Als weinigen weten ze een zaal te bespelen en op te zwepen. Na 1970 bexc3xabindigen ze hun samenwerking. In 1975 maken ze zonder veel succes een come-back. Desondanks dat ze niet al te best met elkaar overweg kunnen, blijven Sam & Dave tot 1981 bij elkaar. Dave Prater is 50 jaar geworden.


Op 9 April 1973 wordt het van het album Red Rose Speedway afkomstige nummer My Love door Paul McCartney & Wings in Amerika uitgebracht. My Love is een ode van McCartney aan zijn vrouw Linda. De single komt op 14 April 1973 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 2 Juni 1973 vier weken bovenaan. My Love is de tweede van negen Amerikaanse nummer 1-hits voor de ex-Beatle. McCartney's andere nummer 1 hits in Amerika zijn Uncle Albert/Admiral Halsey (1971), Band On The Run (1974), Listen To What The Man Said (1975), Silly Love Songs (1976), With A Little Luck (1978), Coming Up (1980), Ebony And Ivory (met Stevie Wonder) (1982) en Say Say Say (met Michael Jackson) (1983). In Europa is My Love al op 23 Maart 1973 verschenen, en haalt in de Nederlandse Top 40 een 12de plaats.


Vanaf 9 April 1971 ligt It Don't Come Easy, de eerste solo single van Ringo Starr inm de platenwinkels. Ringo Starr heeft deze single op 8 Maart 1971 opgenomen met begeleiding van Klaus Voormann, Stephen Stills, Ron Cattermole en producer George Harrison. Op de B-kant staat Early 1970, een nummer wat gaat over het uiteenvallen van The Beatles. Hierop speelt Ringo zelf akoestische gitaar, piano en drums. George Harrison levert een bijdrage op gitaar en verzorgt de achtergrondzang. It Don't Come Easy komt op 1 Mei 1971 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de negende plaats.


Op 9 April 2002 wordt bekend gemaakt dat Marshall Mathers, beter bekend als de rapper Eminem een buitengerechtelijke schikking heeft getroffen met bar eigenaar John Guerra. Op 3 Juni 2000 zag Eminem dat zijn vrouw Kimberly Scott met Guerra stond te kussen bij de uitgang van diens bar Michigan. Daarop bedreigde de rapper Guerra met een vuurwapen. Drie dagen na het incident maakt de officier van justitie bekend dat hij Eminem zal worden vervolgd voor openbare geweldpleging en illegaal bezit van een vuurwapen. Een week later begint Guerra een civiele procedure tegen Eminem waarin hij schadevergoeding vordert. Eminem schikt die zaak nu door een bedrag van 100.000 dollar aan Guerra te betalen. Aan de strafzaak houdt hij later een veroordeling van 2 jaar proeftijd over.


Little Eva overlijdt op 9 April 2003 in het Lenois Memorial Hospital in Kinston, North Carolina aan de gevolgen van kanker. Eva Narcissus Boyd wordt op 29 Juni 1943 in Bell Haven, North Carolina geboren. Op zestienjarige leeftijd wordt zij ontdekt door Carole King als zij al zingend op haar dochter Louise Goffin past. Carole King en haar man Gerry Goffin schrijven voor Little Eva het liedje The Loco-Motion. Deze single staat in de week van 25 Augustus 1962 bovenaan in de Billboard Hot 100. Little Eva is echter nauwelijks een vocaal talent te noemen. Latere Goffin-King composities liggen minder goed in het gehoor en alleen Let's Turkey Trot en Keep Your Hands Off My Baby worden nog hits. In 2001 staat Little Eva voor het laatst op de planken. Little Eva is 59 jaar geworden.


Op 9 April 1973 geeft Queen voor hun nieuwe platenmaatschappij EMI Records een optreden in The Marquee Club in Londen. De groep heeft op 6 April 1973 een contract met EMI getekend. Op 6 Juli 1973 verschijnt de eerste single, Keep Yourself Alive, even later gevolgd door het eerste titeloze album.


Moses Martin wordt op 9 April 2006 geboren als zoon van Gwyneth Paltrow en Chris Martin. De Amerikaanse actrice en de zanger van de Britse groep Coldplay hebben al een dochter (Apple) die op 14 Mei 2004 is geboren.


Op 9 April 2007 begint Sheryl Crow (links) samen met milieuactiviste Laurie David (rechts) in Texas aan een bustoer langs 12 Amerikaanse scholen. De zangeres wil tijdens deze Stop Global Warming College Tour kinderen bewust maken van het broeikaseffect. Crow houdt op de scholen lezingen die zij afwisselt met muziek. "The more I learn about global warming, the more I know that we all have to do something to be a part of the solution. I am thrilled Laurie and I have the opportunity to go on the road and combine our efforts to educate the next generation on how they can make a difference,", aldus Sheryl Crow. Crow en David eindigen deze tournee in een milieuvriendelijke bus eind April 2007 met een bezoek aan het George Washington University Smith Center in de Amerikaanse hoofdstad Washington.


Producer Martin Hannett overlijdt op 9 April 1991 in Manchester tijdens zijn slaap, na een overdosis, aan de gevolgen van een hartaanval. Martin Hannett, ook bekend onder de naam Martin Zero wordt op 31 Mei 1948 geboren. Hij is ondermeer verantwoordelijk voor het ontdekken van de band Joy Division, en richt later samen met Tony Wilson het platenlabel Factory Records op. Albums die Martin Hanneet geproduceerd heeft zijn ondermeer: Unknown Pleasures van Joy Division (1979), The Return Of The Durutti Column van The Durutti Column (1979), Pauline Murray & The Invisible Girls van de gelijknamige groep (1979), Closer van Joy Division (1980), Still van Joy Division (1981), The Correct Use Of Soap van Magazine (1981) en Movement van New Order (1981). Martin Hannett is 41 jaar geworden.


Bruce Springsteen & The E-Street Band beginnen op 9 April 1999 in het Palau Sant Jordi in Barcelona aan een uitgebreide Europese tournee. Het is voor het eerst sinds de Human Rights Now! Amnesty International Tour van 1988/1989 dat Sprimgsteen weer samen met The E-Street Band op tournee gaat. Op 19 en 20 Juni staan Bruce Springsteen & The E-Street Band twee dagen in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. De tour wordt afgesloten met een concert op 27 Juni 1999 in het Valle Hovin Stadion in Oslo.


Al Jardine wordt op 9 April 1999 aangeklaagt door Brother Records, de platenmaatschappij van The Beach Boys. Jardine wordt beschuldigt van het onwettige gebruik van de naam Beach Boys. Al Jardine toert al enige tijd door de Verenigde Staten met zijn groep Al Jardine's Beach Boys. In Januari 2000 verandert Jardine de naam in Alan Jardine's Family & Friends Beach Band.


Voordat er ook maar één show is gespeeld, is de reunie-tournee van Van Halen die op 11 Juni 2004 van start gaat in het Greensboro Coliseum in Greenboro in North Carolina als een succes. Bijna alle concerten van de Van Halen Summer 2004 Tour zijn op 9 April 2004 al uitverkocht. Voor de twee concerten van Van Halen op 6 en 7 Augustus 2004 in het Mandalay Bay Events Center in Las Vegas zijn binnen een half uur al geen kaartjes meer. In steden als New York, Boston en St. Louis zijn onmiddellijk extra live-data aan het toerschema toegevoegd. Na acht jaar maakt Sammy Hagar bij Van Halen zijn rentree als zanger. In 1985 is hij de vervanger van David Lee Roth. Sammy Hagar is tot 1996 bij de groep gebleven. Van Halen zal op deze reunie-tournee ook hits uit de tijd van David Lee Roth zoals Jump en Panama ten gehore brengen. De tour wordt afgesloten met een concert op 19 November 2004 in het Anselmo Valencia Amphitheater in Tuscon, Arizona. Tijdens dit concert slaat gitarist Eddie Van Halen voor een verbaasd publiek twee gitaren volledig aan puin, iets dat Eddie Van Halen, die niet als aggresief bekend staat, normaal gesproken nooit doet en het ook niet als podiumact nodig heeft. Volgens vele fans betekent dit een symbolisch en daarmee definitief einde van Van Halen. Andere fans beweren echter dat dit niets te betekenen heeft en doen het af als een storm in een glas water. Feit is wel dat meteen na de tour er weer onduidelijkheid is over de toekomst van Van Halen.


Op 9 April 1965 zijn The Rolling Stones voor de twaalfde keer in hun carriere te gast in het popprogramma Ready Steady Go!. De Stones spelen in dit programma van de Engelse commerciele televisie de nummers Everybody Needs Somebody To Love, Pain In My Heart, I'm Alright en The Last Time.


Willy Derby overlijdt op 9 April 1944 aan de gevolgen van een hartaanval. Willy Derby wordt op 5 April 1886 in Den Haag geboren als Willem Frederik Christiaan Dieben als middelste van vijf kinderen. Willem begint zijn carriere, samen met zijn jongere broer Lou, als De Bandy Brothers. Omdat zij niet met elkaar overweg kunnen, gaat het duo uit elkaar. Lou gaat verder als Lou Bandy. Willy noemt zich vanaf 1 Februari 1918 Willy Derby. Hij heeft veel succes met Het Fiere Schooiershart (1919), Hallo Bandoeng (1929), Aan De Muur Van Het Oude Kerkhof (1933), We Gaan Naar Rome (1934), Twee Ogen Zo Blauw (1935), Ik Zoek Een Meisje (1936), Morgen Gaat Het Beter (1939), Scheiden Doet Lijden (1940) en Ole Guapa (1942). De sentimentele teksten van deze nummers waren meestal van de hand van Ferry van Delden of Jacques van Tol. In 1933 wordt Derby getroffen door een hartinfarct; hij krijgt het advies wat kalmer aan te doen, maar raakt betrokken bij een romantische affaire met de dan 15-jarige revue-artiste Teddy (Fietje) Schaank (1921-1988). In 1936 gaan zij samenwonen. De relatie duurt acht jaar, wat echter niet verhinderde dat zijn vrouw Adelaide hem zakelijk blijft bijstaan. Derby op zijn beurt, zorgt financieel voor haar, zoekt haar regelmatig op en is nooit van Adelaide gescheiden. Op 8 April 1944 krijgt Willy Derby een hartaanval, waaraan hij een dag later overlijdt. Derby wordt begraven op Oud Eik En Duinen in Den Haag. Op zijn grafsteen staat Scheiden Doet Lijden. Willy Derby is 58 jaar geworden.


Nirvana, L7, The Breeders en The Disposable Heroes Of Hiphoprisy werken op 9 April 1993 mee aan een benefietconcert in het Cow Palace in San Francisco. Met dit concert hopen zij op meer aandacht voor, en meer hulp aan, door soldaten verkrachte vrouwen in Bosnie-Herzegovina.


Vanaf 9 April 1969 ligt het album Nashville Skyline van Bob Dylan in de platenwinkel. Op zijn inmiddels tiende album wordt Bob Dylan begeleid door Kenny Buttrey, Charles McCoy, Pete Drake, Norman Blake, Charlie Daniels en Bob Wilson. Nashville Skyline is geproduceerd door Bob Johnston. Op het door Bob Johnston geproduceerde album staan de volgende nummers: Girl Of The North Country, Nashville Skyline Rag, To Be Alone With You, I Threw It All Away, Peggy Day, Lay Lady Lay, One More Night, Tell Me That It Isn't True, Country Pie en Tonight I'll Be Staying Here With You. In Girl Of The North Country wordt Bob Dylan vocaal bijgestaan door Johnny Cash. Nashville Skyline komt op 3 Mei 1969 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de derde plaats.


Jeff Beck, gitarist van The Yardbirds, stort tijdens een optreden op 9 April 1966 in Marseille op het podium inelkaar. Oververmoeidheid is de oorzaak, en de gitarist is gedwongen om enige rust te nemen.


Hit Explosion Volume 7 komt op 9 April 1977 op een 13e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Deze verzamel-LP staat vanaf 23 April 1977 twee weken op de vierde plaats als hoogste notering. Op Hit Explosion Volume 7 staan Julie Covington met Don't Cry For Me Argentina, Johnny Rodriguez met Una Casa Portuguesa, Debbie met Angelino, Rose Royce met Carwash, Thelma Houston met Don't Leave Me This Way, Pepxc3xa9 Lienhard met Swiss Lady, Jack Jersey met Lonely Me, BZN met Don't Say Goodbye, Crystal Gayle met One More Time, Ferrari met Gypsy Girl, David Soul met Don't Give Up On Us, Geo met Hurry Boy en Lucifer met Love Is Blind.


Met een optreden in The Empire in Liverpool beginnen Cliff Richard & The Shadows op 9 April 1961 aan een korte tournee door Engeland. The Brook Brothers, Ricky & Geoff en Patti Brooks verzorgen het voorprogramma.


Muziek Jarige Op 9 April

1932: Carl Perkins - Zanger USA († 19 Jan. 1998)
1944: Emil Stucchio - The Classics Zanger
1944: Gene Parsons - The Byrds Drums
1946: Les Gray - Mud Zanger († 21 Feb. 2004)
1948: Philip Wright - Paper Lace Drums / Zanger
1949: Herman Erbe - Circus Custers Zanger
1961: Mark Kelly - Marillion Toetsen
1978: Rachel Stevens - S Club 7 Zangeres
1980: Albert Hammond Jr. - The Strokes Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten