Zoeken in de muziekgeschiedenis

1 apr. 2013

Muziekgeschiedenis van 2 April

U2 begint op 2 April 1987 aan The Joshua Tree World Tour met een optreden in het Arizona State University Activity Center in Tempe, Arizona. Twee dagen voordat de tour van start gaat, is Bono tijdens de repetities hard gevallen, waardoor er in het ziekenhuis enkele hechtihgen in zijn kin nodig zijn. Tijdens de show wordt dit met behulp van make-up onzichtbaar gemaakt. Tijdens het eerste concert heeft Bono ook erg last van zijn stem, waardoor hij veel nummers niet goed kan zingen. Het publiek neemt het dan van hem over, ook de nieuwe stukken van het pas verschenen album The Joshua Tree. Het vele repeteren in de droge hete woestijnlucht van Arizona is daar waarschijnlijk de oorzaak van. Het geplande tweede concert op de Arizona State University wordt daarom een dag uitgesteld, en vindt plaats op 4 April 1987. In het voorprogramma in Tempe staat de groep Lone Justice. U2 speelt de volgende setlist: Where the Streets Have No Name, I Still Haven't Found What I'm Looking For, Gloria, I Will Follow, Bullet The Blue Sky, Running to Stand Still, Exit, In God's Country, A Sort Of Homecoming, Sunday Bloody Sunday, Maggie's Farm, Bad, October, New Year's Day en Pride. Toegiften zijn: People Get Ready en "40".


The Beach Boys nemen op 2 April 1964, in de Gold Star Recording Studio in Hollywood, het nummer I Get Around op. Op de B-kant staat Don't Worry Baby. I Get Around komt op 23 Mei 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 4 Juli 1964 twee weken op de eerste plaats. Don't Worry Baby komt op 30 Mei 1964 de Billboard hitlijst binnen en haalt de 24ste plaats. In Nederland komt I Get Around in de zomer van 1964 tot een 38ste plaats.


Op 2 April 1973 loopt het zendschip Norderney van Radio Veronica, bij zware storm, vast op het strand bij Scheveningen. De bemanning is dan al door de reddingsboot Bernard van Lier van boord gehaald nadat technicus Ruud Doets het zendkristal heeft verwijderd. Daardoor is de Norderney volgens de wet geen zendschip, maar een normaal schip in nood. Tot 11 April 1973 zijn er geen uitzendingen van Radio Veronica. Dankzij Ronan O'Rahilly, die zijn zendschip MV Mi Amigo ter beschikking stelt, is Radio Veronica om twaalf uur 's middags weer in de lucht, en zendt uit op 259 meter middelgolf. Op 18 april 1973 wordt De Norderney wordt op 18 April 1973 weer vlotgetrokken en daarna kunnen de uitzendingen op 538 meter in de middengolf weer worden hervat. 18 April 1973 is ook de dag van de hoorzittingen over de zeezenders in de Tweede Kamer in Den Haag.Felix Meurders presenteert op vrijdag 2 April 1971 voor het eerst de Hilversum 3 Top 30. Meurders is hiermee de opvolger van Joost Den Draaijer, die naar Radio Noordzee Internationaal is vertrokken, en veranderd direct de naam in De Daverende Dertig. Op de eerste plaats van de eerste Daverende Dertig staat Du van de Duitse zanger Peter Maffay. In 1974 wordt de naam veranderd in Nationale Hitparade. Na bijna 12 jaar vindt Felix Meurders het op 3 Januari 1982 wel mooi geweest. Zijn opvolger als presentator van de Nationale Hitparade is Frits Spits.


Alfred Van Der Garde wordt op 2 April 1948 in de stad Groningen geboren, en maakt later naam als diskjockey Alfred Lagarde. Alfred Lagarde begint zijn loopbaan bij de KRO. In 1971 wordt hij discjockey bij Radio Noordzee Internationaal. In 1973 treedt hij in dienst van de VARA. Legendarisch is zijn programma Beton Uur dat hij iedere dinsdagmiddag op Hilversum 3 presenteert. In 1982 stapt Alfred Lagarde over naar Veronica. Big Al, zoals zijn bijnaam luidt, wordt o.a. presentator van Countdown Cafe, samen met Kees Baars en Annette van Trigt, dat iedere vrijdagavond op Hilversum 3 wordt uitgezonden. In 1988 maakt Lagarde onder de naam Johnny Camaro een humoristisch getinte cover van het nummer Don't Worry, Be Happy van Bobby McFerrin, gezongen en gesproken met een Surinaams accent, waarmee hij een negende plaats in de Top 40 haalt. Ook spreekt hij alle promo's voor de Veronica Omroep Organisatie in en is zijn stem veelvuldig te horen in reclamespots. De laatste jaren van zijn leven is hij te horen op Kink FM. Alfred Lagarde overlijdt op 1 januari 1998 op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen een hersenbloeding.


In Kopenhagen, Denemarken wordt op 2 April 2005 een feestelijke herdenking gehouden ter ere van Hans Christian Andersen. Olivia Newton-John is één van de internationale sterren die bij dit muzikale evenement optreedt. In Denemarken wordt uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de sprookjesschrijver in 1805, dus precies tweehonderd jaar geleden, is geboren. Het concert vindt plaats in het nationale voetbalstadion in Kopenhagen. Het wordt wereldwijd rechtstreeks uitgezonden op televisie. Naast Olivia Newton-John zijn er ondermeer optredens van Tina Turner, Daniel Bedingfield en Jean-Michel Jarre. Het concert vormt de start van allerhande festiviteiten rond de tweehonderdste geboortedag van Hans Christian Andersen. De Deense sprookjesschrijver is overleden in 1875.


Op 2 April 1969 komt My Way van Frank Sinatra binnen in de Engelse hitparade. Het nummer, dat in de oorspronkelijke Franstalige versie van Claude Francois, uit 1967, de titel Comme D'Habitude meekreeg, wordt door Paul Anka voorzien van een Engelstalige tekst. Terwijl de plaat in Amerika niet hoger komt dan nummer 27, haalt Sinatra er in Engeland de top 5 mee. Hoewel de plaat dus niet echt bovenmaats presteert, levert hij Sinatra uiteindelijk toch een vermelding op in het Guinness Book Of Records. Tussen 1969 en 1994 komt My Way namelijk in totaal maar liefst tien keer, met wisselend succes, in de Engelse hitparade binnen, en staat zodoende 122 weken in de hitlijst, en dat heeft geen enkel ander nummer ooit nagedaan. Overigens was de eerste Engelse vertaling van Comme D'Habitude niet van Paul Anka. Een piepjonge David Bowie heeft het, één jaar eerder, ook al eens vertaald, als Even A Fool Learns To Know.


Elvis Presley staat op 2 April 1957 voor twee concerten in de Maple Leaf Gardens in Toronto, Canada. Tijdens de tweede show zijn er vijftienduizend toeschouwers in de zaal. Nog niet eerder heeft de dan 22-jarige Presley voor zoveel publiek gestaan. In totaal komen er drieentwintigduizend mensen in Toronto naar Elvis Presley kijken. Exc3xa9n dag later staat Elvis Presley in Vancouver op het podium. Naast een prive-optreden in een club in Parijs tijdens zijn diensttijd zijn dit de enige concerten die Elvis Presley buiten de Verenigde Staten heeft gegeven.


Met ingang van 2 April 1979 is Hein Simons (Heintje) op Hilversum 3 te horen als de presentator van AVRO Showparade. In dit programma ligt de nadruk op Duitse schlagers. Op 1 juni 1981 is Simons uitgedraaid op de nationale popzender.


Op 2 April 1987 overlijdt de legendarische jazz dummer Buddy Rich in Los Angeles aan de gevolgen van een hartaanval tijdens een operatie van een kwaadaardige hersentumor. Buddy Rich wordt op 30 September 1917 in Brooklyn, New York geboren als Bernard Rich, en begint zijn carierre in 1937 wanneer hij gaat spelen bij Joe Masala in The Hickory House in New York. Vanaf 1939 speelt Buddy Rich bij de band van Tommy Dorsey. Buddy Rich speelt tijdens zijn verder carriere ondermeer bij/met Dizzy Gillespie, Charlie Ventura, Louis Armstrong en Gene Krupa. Ook is Rich te zien in vele films, waaronder Symphony of Swing (1939), Ship Ahoy (1942) en How's About It (1943). Buddy Rich wordt tijdens zijn leven bedolven onder de prijzen en onderscheidingen, de belangrijkste zijn: The Downbeat Magazine Hall Of Fame Award, The Modern Drummer Magazine Hall Of Fame Award, en The Jazz Unlimited Immortals Of Jazz Award. Tijdens de begravenis spreekt Frank Sinatra de grafrede uit. Zijn laatste muzikale project, The Buddy Rich Big Band, bestaat nu nog steeds en geeft nog regelmatig concerten. Buddy Rich is 69 jaar geworden.


Elke student en elke leraar van The Thompson Middle School in Dorchester krijgt op 2 April 1991 van rapper LL Cool J een nieuw paar sportschoenen. De school is de winnaar van "Footlocker Cool School Video" wedstrijd.


De Amerikaanse altsaxofonist en fluitist Bud Shank overlijdt op 2 April 2009 in zijn woning in Tucson, Arizona aan de gevolgen van een longziekte. Clifford Everett "Bud" Shank wordt op 27 Mei 1926 in Dayton, Ohio geboren. Bud Shank begint met klarinet spelen, maar speelt ook al saxofoon voor hij naar de University Of North Carolina gaat. Daar maakt hij kennis met de Pi Kappa Alpha broederschap. In 1946 speelt hij bij Charlie Barnet en verhuisd naar Kenton waar hij terecht komt in de West Coast Jazz scene. Shank heeft een grote interesse in wereldmuziek, speelt al Bossa Nova in het begin van de jaren '50 en vermengd jazz met Indiasche invloeden samen met de Indiasche componist en sitarspeler Ravi Shankar. Als fluitist is Shank te horen in Stan Kenton's Innovations In Modern Music Orchestra, en op verscheidene plaatopnames, zoals The Zodiac: Cosmic Sounds. Shank speelt de altfluitsolo op de plaat van de The Mamas And The Papas's, California Dreamin. In 1972 levert hij, naast violist Byron Berline en de gitaristen Bernie Leadon en Clarence White, een bijdrage aan het album Roadmaster van Gene Clark. In 2005 formeerd Bud Shank in Los Angeles, ter gelegenheid van de viering van het 40-jarig jubileum van Stan Kenton's Neophonic Orchestra. Een dag voor zijn overlijden is Shank net teruggekeerd uit San Diego/Californie, waar hij werkt aan de opnames van een nieuwe plaat. Bud Shank is 82 jaar geworden.


Op 2 April 1965 maakt The Who hun radiodebuut op de Engelse radio in het BBC programma The Joe Loss Pop Show. Oorspronkelijk zouden Freddie & The Dreamers die dag te gast zijn, maar die moeten afzeggen. The Who die wordt geintroduceerd door Tony Hall speelt de volgende nummers: Heat Wave (cover van Martha & The Vandellas), I Can't Explain, Please Please Please (cover van James Brown) en Shout & Shimmy. Het optreden vindt plaats voor een live publiek in The Playhouse Theatre aan Northumberland Avenue, vlakbij Charing Cross Station en wordt uitgezonden om 1 uur 's middags. The Who krijgt voor dit optreden een bedrag van 30 pond uitbetaald.


De broers Steve en Muff Winwood verlaten op 2 April 1967 na meningsverschillen over de muzikale koers The Spencer Davis Group. Het is een zware aderlating voor gitarist Spencer Davis, die nog wel een paar jaar met de groep doorgaat, maar nooit meer hetzelfde succes behaalt als voorheen. Steve Winwood richt met Dave Mason, Chris Wood en Jim Capaldi de groep Traffic op. De eerste singles, Paper Sun, en het door Dave Mason geschreven Hole In My Shoe worden direct Top 10-hits in Engeland. Muff Winwood gaat als producer werken bij platenmaatschappij Island Records. Steve en Muff Winwood worden in The Spencer Davis Group vervangen door bassist/zanger Eddie Hardin en gitarist Phil Sawyer. Phil Sawyer maakt naderhand plaats voor Ray Fenwick die enige jaren in de Nederlandse groepen Tee Set en After Tea heeft gespeeld. Op 2 September 1967 komt Time Seller, de eerste single in deze nieuwe samenstelling, de Nederlandse Top 40 binnen, en staat op 23 September 1967 twee weken op een derde plaats. Time Seller wordt gek genoeg alleen in Nederland een hit. Deze editie van The Spencer Davis Group bestaat ook maar een klein jaar en eind 1968 vormt Spencer Davis met Ray Fenwick, drummer Dee Murray en bassist Nigel Olsson (later begeleiders van Elton John) weer een nieuwe Spencer Davis Group. Nadat ook deze Spencer Davis Group weer uit elkaar gaat, trekt Davis naar de Verenigde Staten en vormt daar een duo met Alun Davies. In de Verenigde Staten maakt hij ook nog twee solo-albums (één met Peter Jameson) en een niet-uitgebrachte plaat, waarop hij bluesmuziek speelt met ondermeer Fred McDowell en John Jackson. In 1973 vormt Davis met York de zoveelste Spencer Davis Group, maar ook deze is geen lang leven beschoren.


In de Italiaanse krant Corriere Della Sera staat op 2 April 2006 op de voorpagina een open brief van Bono gericht aan Silvio Berlusconi, de premier van Italie. De zanger van U2 voelt zich uitgebuit door Berlusconi, die op bladzijde 79 van het 160 pagina's tellende verkiezingsfolder van Forza Italia een foto van Bono heeft afgedrukt onder de noemer Rock And Politics. Op 8 en 9 April 2006 zijn er in Italie parlementsverkiezingen en de verkiezingsfolder wordt verspreidt onder ruim 10 miljoen huishoudens. Bij de foto is de volgende tekst gezet: "The singer is grateful to the premier for the government's actions to promote the poorest countries." In zijn brief in de Corriere Della Sera wijst Bono er echter op dat van de rijkste landen Italie de Afrikaanse landen juist de minste hulp heeft geboden. Volgens de zanger van U2 moet Italie de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking verdubbelen om zijn beloftes waar te maken. "Mr. Berlusconi, regardless of how flattered I may feel to be included in your brochure, I also feel a bit exploited. Tragically, in the past years under this government, Italy has become the last among the 22 richest nations in terms of spending toward aid to the Third World." aldus de zanger in zijn open brief.


Kelly Osbourne, de 19-jarige dochter van Ozzy Osbourne, laat zich op 2 April 2004 opnemen in een ontwenningskliniek om aan haar verslaving aan pijnstillers af te komen. Eerder zijn haar vader en haar broer Jack in 2003 met succes van hun drugsverslaving afgekomen.


Op 2 April 1998 overlijdt Rob Pilatus in een hotelkamer in Frankfurt. De in ongenade gevallen "zanger" van Milli Vanilli blijkt te zijn overleden een fatale combinatie van pillen en alcohol. Hij is 32 jaar geworden. Milli Vanilli raakt in November 1990 in opspraak als hun producer Frank Farian bekendmaakt dat Rob Pilatus en Fabrice Morvan niet zelf op hun platen hebben gezongen. Dit veroorzaakt een stevige rel in de platenindustrie. De Grammy Award, die Milli Vanilli in 1989 in Amerika heeft gekregen als 'beste nieuwkomer', moet onmiddellijk worden ingeleverd. Vlak na de bekendmaking lanceert Frank Farian het album The Moment Of Truth van The Real Milli Vanilli. Die bestaat uit Brad Howell, John Davis, Gina Mohammed, Ray Horton en Icy Bro. Rob Pilatus en Fabrice Morvan proberen te bewijzen dat zij wel degelijk kunnen zingen, maar hun album We Can Get It On wordt in 1992 geen succes. Rob Pilatus wordt op 4 Februari 1996 in Los Angeles in Californie gearresteerd. Hij wordt op heterdaad betrapt als hij een auto probeert open te breken. Hij slaat op de vlucht, maar hij wordt door een omstander met een honkbalknuppel op zijn hoofd geslagen. Het ex-lid van Milli Vanilli moet niet alleen voor deze zaak voorkomen. Hij moet zich ook verantwoorden voor de beschuldiging dat hij op 21 December 1995 bij een ruzie een man in elkaar zou hebben geslagen. Volgens producer Frank Farian is hij nooit de schande van het playback schandaal rond Milli Vanilli, in 1990, te boven gekomen. Na Rob's dood probeert collega Fabrice Horvan solo verder te gaan. Hij schijnt tegenwoordig in Amerika in karaoke-bars op te treden.


Cheap Trick staat op 2 April 1978 in de beroemde Budokan in Tokio. Het concert wordt opgenomen en bijna een jaar later (in Februari 1979) op een live album uitgebracht. In April 1979 verschijnt daarvan de single I Want You To Want Me dat de eerste plaats haalt in de Nederlandse hitlijst van 19 Mei. In Amerika komt I Want You To Want Me op nummer 7. Ook de opvolger Surrender komt van Live At Budakan. Surrender komt uiteindelijk op de twaalde plaats in de Top 40.


In Barcelona, Spanje overlijdt op 2 April 2009 de Catalaanse trompettist Rudy Ventura aan de gevolgen van longkanker. Rudy Ventura wordt op 10 September 1926 in Canet de Mar geboren als Jaume Ventura Serra. Zijn muzikale carriere begint aan het einde van de '50. Met zijn groep (Su Conjunto) is Ventura jarenlang een gevestigde waarde op de scenes van Barcelona. Hij is ook zanger van zijn orkest en een pionier van de Catalaanse volksmuziek. Een van zijn meest memorabele optredens is de uitvoering van Els Segadors, het volkslied van Catalonixc3xab, op het grasveld van Camp Nou, het voetbalstadion van Barcelona. Rudy Ventura is 82 jaar geworden.


Op 2 April 1966 wordt er in The Hollywood Bowl in Los Angeles een liefdadigheidsconcert georganiseerd. Optredende groepen zijn Jan & Dean, Sonny & Cher, The Mamas & The Papas, The Turtles, Otis Redding, Donovan en Bob Lind. Alle artiesten verlenen geheel belangeloos hun medewerking.


Lou Gramm besluit op 2 April 1990 uit Foreigner te stappen. Gramm is sinds 1987 al met een solo-carriere bezig en heeft dan al twee albums uitgebracht (Ready Or Not in 1987 met de hit Midnight Blue en Long Hard Look in 1989 met de hits Just Between You And Me en True Blue Love). Volgens gitarist Mick Jones zijn deze solo-activiteiten niet te combineren met zijn rol in Foreigner. Na goed overleg besluit Lou Gramm uit de groep te stappen. Hij wordt opgevolgd door zanger Johnny Edwards. Lou Gramm begint na zijn vertrek bij Foreigner samen met voormalig Black Sheep bassist Bruce Turgon de band Shadow King, die in 1991 hun titelloze debuutalbum uitbrengt. Door gebrek aan marketing en promotie door de platenmaatschappij doet het album weinig, en valt Shadow King al snel uit elkaar. Foreigner brengt datzelfde jaar het album Unusual Heat uit waar Johnny Edwards voor het eerst als de nieuwe zanger op te horen is. Edwards wordt echter niet geaccepteerd ddor de Foreigner fans, waardoor het slechts een kwestie van tijs is dat Lou Gramm terugkeert naar zijn oude band. In 1992 neemt Gramm drie nieuwe nummers op voor een verzamelalbum van Foreigner: The Very Best Of ... And Beyond. Tegelijkertijd neemt Gramm ook Bruce Turgon mee als nieuwe bassist voor Foreigner.


De Europese tournee van The Rolling Stones in 1967, waarbij ook Polen wordt aangedaan (Het eerste bezoek aan een land achter het ijzeren gordijn voor The Stones), verloopt nogal rommelig. Na een eerder incident in Orebro, Zweden, op 27 Maart 1967, is het op 2 April 1967 de beurt aan de Oostenrijkse fans om zich te misdragen. Tijdens het optreden in het 14.000 stoelen tellende Stadthalle in Wenen worden er rookbommen het toneel opgegooid. Uiteindelijk worden er 154 fans gearresteerd. Tijdens het verdere verkoop van de Europese tour gaat het ondermeer nog mis in Rome, waar de politie voorkomt dat 200 fans na de show de kleedkamers bestormen en in Zurich waar schreeuwende tieners met losgerukte stoelen en leuningen naar de politie gooien.


Op 2 April 1965 verschijnt de eerste aflevering van de nieuwe muziekshow, Ready Steady Goes Live, op de Engelse Televisie. De TV show wordt een groot succes.


Fleetwood Mac komt met het album Rumours op 2 April 1977 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst. De vooruitzichten van Rumours waren niet bepaald gunstig. Toen de opnamen begonnen ging het in het priveleven van de leden niet zo goed. Christine en John McVie waren net gescheiden, Stevie Nicks en Lindsey Buckingham verbraken hun relatie en Mick Fleetwood besloot ook net van zijn vrouw te gaan scheiden. Zo op het oog dus geen ideale situatie om een nieuw album te gaan opnemen, vooral ook omdat het vijftal zich ook rijkelijk voorzag van drugs en sterke drank. Het album werd in etappes opgenomen. In Februari 1976 begon men een sessie in the Record Plant studio in Saucalito, waar sommige bandleden nauwelijks met elkaar sproken. Vervolgens trok men naar Los Angeles waar men drie maanden in de studio werkte. Na een zomerpauze met een live-tour maakte Fleetwood Mac in het najaar het album af. De meeste songs op het album zijn zeer persoonlijk. Oh Daddy werd geschreven door Christine McVie voor Mick Fleetwood, wiens vrouw er met een gemeenschappelijke kennis vandoor ging, terwijl Mick met twee kinderen thuis zat. Ook de teksten van Lindsay Buckingham verraadden het nodige verdriet en pijn zoals te horen is in Go Your Own Way en het kortste nummer van het album Never Going Back Again. Het album Rumours verschijnt in Februari 1977 en komt begin April bijna overal op de bovenste plaats van de LP-lijsten. in de Amerika staat Rumours maar liefst 31 weken bovenaan de Billboard album top 200 en zou twee en een half jaar in de hitlijst staan. Het album bevat vier hitsingles Go Your Own Way, Dreams , Don't Stop en You Make Lovin' Fun. het nummer Don't Stop werd in de campagne van Bill Clinton gebruikt. Rumours zou het meest succesvolle album van Fleetwood Mac worden en behoort tot de klassiekers uit de popmuziek.


Eric Clapton wordt op 2 April 1990 door de rechtbank in Walton-On-Thames, in het Engelse graafschap Surrey veroordeeld tot een boete van £3300 vermeerderd met £310 kosten omdat hij te hard gereden heeft, de gitarist reed bijna 170 km. Ook moet hij zijn rijbewijs voor 3 maander inleveren.


Jim Dale presenteert op 2 April 1966 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt hij Chris Andrews, Julie Rogers, The Lorne Gibson Trio, Carol Deene, Frank Ifield, Vince Hill, Them en The Bonzo Dog Doo-Dah Band. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


The Black Crowes spelen op 2 April 1999 in Knoxville, Tennessee. Een jaar later klaagt de 19-jarige Joshua Harmon, die bij het concert op de tweede rij zit, de band aan. Hij eist $385.000 vanwege aantoonbaar gehoorverlies. In de aanklacht staat dat Harmon last heeft van "severe acoustic trauma" en "permanent damage to his right ear". Als oorzaak wordt genoemd: "Because the sound system was set up negligently." Joshua Harmon en zijn ouders Paul en Sarah Harmon uit Granville, Ohio klagen bij de Knoxville County Circuit Court, Knoxville in Tennessee niet alleen The Black Crowes aan, maar ook de promotor van het concert (A.C. Entertainment Inc), de eigenaar waar het concert gehouden is (Historical Tennessee Theatre Foundation) en het bedrijf wat het geluid verzorgt (M&L Sound Inc). Volgens Adam Priest, de advocaat van Harmon, zijn zij verantwoordelijk voor het gehoorprobleem: "He has trouble hearing lectures, and has trouble concentrating, since he is plagued with a constant 'white noise.'" aldus Priest.


Rock And Roll Star van Champagne bereikt op 2 April 1977 de 83ste plaats in de Billboard Hot 100. De single van de Rotterdamse groep is op 26 Maart 1977 binnengekomen. Op 9 April 1977 is Rock And Roll Star uit de lijst verdwenen. Champagne bestaat uit Paulette Bronkhorst, Trudie Huysdens, Jan Vredenburg en Bert van der Wiel.


Op 2 April 1966 staan Herb Alpert & The Tijuana Brass met vier LP's tegelijkertijd genoteerd in de Top 10 van de Billboard-albumlijst. Dit record-aantal is tot nu toe niet geevenaard of verbeterd. De vier albums zijn South Of The Border, Whipped Cream & Other Delights, Going Places en Herb Alpert's Tijuana Brass, Volume 2.


Van 25 Maart t/m 2 April 1975 zijn The Rolling Stones in de studio's van Musicland in Munchen, West-Duitsland om verder te gaan met de opnamen van hun nieuw te verschijnen album Black And Blue. Hiermee zijn zij in December 1974 begonnen. Op 2 April 1975 de laatste dag dat zij in Munchen zijn, is Ron Wood van The Faces bij de opnamen aanwezig. Hij is in allerijl opgetrommeld, omdat Mick Taylor heeft besloten The Rolling Stones te verlaten. Ron Wood speelt een gitaarloopje dat Mick Jagger en Keith Richards wel aardig vinden. Met Ron Wood en Billy Preston wordt deze riff door Keith Richards uitgewerkt tot Hey Negrita. De titel is indirect bedacht door Bianca Jagger. Mick noemt haar ook wel Negrita en volgens Bianca is dat best een goede titel voor een nummer. Hey Negrita is het openingsnummer van de B-kant van het album Black And Blue, die op 20 April 1976 wordt uitgebracht. Black And Blue komt in Engeland tot een tweede plaats in de albumlijst, en in Amerika wordt het album Nr 1 in de Billboard albumlijst. In Nederland staat Black And Blue vanaf 15 Mei 1976 vier weken op de eerste plaats.


De rechtszaak die Jacque Hollander in 2005 tegen de inmiddels overleden James Brown wegens verkrachting heeft aangespannen wordt op 2 April 2007 door het US Supreme Court afgewezen. Hollander eist een schadevergoeding van $106 miljoen. Haar eis wordt afgewezen omdat de federale rechter vindt dat zij veel te lang heeft gewacht met de aanklacht. Jacque Hollander kreeg eerder in 2006 in hoger beroep hetzelfde te horen. Zij beweert zo'n twintig jaar geleden door James Brown te zijn verkracht. Na de afwijzing laat een teleurgestelde Hollander weten: "It hurts. This whole thing has hurt; 19 years of extreme hurt and pain. Unfortunately for this case, I think it was more about James Brown, the 'Godfather of Soul.'"


Chris Martin, de zanger van Coldplay wordt op 2 April 2004 ervan beschuldigd een fotograaf gemolesteerd te hebben bij het verlaten van een restaurant, waar hij met zijn vrouw Gwyneth Paltrow gegeten had. Een vertegenwoordiger van Coldplay zegt dat de fotograaf, Alessandro Copetti, achter de taxi aanrende en daarbij gevallen is. Fotograaf Copetti zegt dat hij bij het restaurant fotoos heeft genomen van het echtpaar, en dat daarna Chris Martin hem van achter in elkaar geschopt heeft.


Freddie & The Dreamers, uit Manchester, nemen op 2 April 1965 in de Abbey Road Studio in Londen het nummer Do The Freddie op. In Engeland wordt deze single geen hit, maar in de Verenigde Staten, waar Freddie & The Dreamers veel populairder zijn, bereikt Do The Freddie, met op de B-kant het nummer Tell Me When, de achttiende plaats in de Billboard Hot 100. Freddie heeft voluit Freddie Garrity. Freddie & The Dreamers worden in 1959 in Manchester opgericht. In 1963 nemen ze hun eerste single op, If You Gotta Make A Fool Of Somebody, die in Juni 1963 een derde plaats bereikt. In hetzelfde jaar weten ze met I'm Telling You Now en You Were Made For Me nog twee grote hits te scoren. Door de grote concurrentie van andere opkomende beatgroepen halen ze in 1964 de Top 3 niet meer, maar in 1965 slaat hun typisch Engelse humor op grote schaal aan in de Verenigde Staten. Met het uit 1963 stammende I'm Telling You Now slagen ze er in Maart 1965 in, de eerste plaats in de Billboard Hot 100 te halen. Bij live-optredens in de States vallen ze echter door de mand, zodat hun succes ook daar van korte duur is. Freddie Garrity maakt nog steeds platen en is af en toe in kinderprogramma's op de Britse televisie te zien.


Met een optreden op 2 April 1965 in de Kungliga Tennishallen in Stockholm, Zweden sluiten The Rolling Stones een korte tournee door Denemarken en Zweden af. Tijdens de repetities voor de eerste show, op 26 Maart 1965 in Odense in Denemarken, worden Bill Wyman en Mick Jagger tijdens de soundcheck geelektrocuteerd als Mick Jagger twee microfoonstandaards aanraakt. "We vlogen naar Odense en werden naar de plek gereden waar moest worden gerepeteerd, en waar die middag een soundcheck werd gedaan. Tijdens de repetitie kregen zowel Mick als ik een paar vreselijke elektrische schokken. Ik probeerde mijn bas en versterker uit, terwijl Mick de microfoons testte. De versterker was niet geaard en plotseling werden Mick en ik de aarding. Ik kreeg een enorme schok en viel flauw. Ik was een paar minuten buiten westen. Toen ik bijkwam was ik helemaal nat van het zweet. Het was vreselijk", aldus Bill Wyman in zijn biografie Rolling With The Stones. Mick Jagger verteld in een interview met Disc op 3 April 1965 het volgende over het voorval: "Ik raakte twee microfoons tegelijk aan en kon ze niet meer loslaten. Ik werd achterover geslagen, dat kan ik je wel zeggen. Het leek alsof ik een knokpartij achter de rug had. Bill rakkte bewusteloos door de schok, maar net als wij ging hioj naderhand door". Op 28 en 30 Maart 1965 worden vier concerten gegeven in de Tivoli-tuinen in Kopenhagen. Op 31 maart 1965 staan The Rolling Stones in Gotenburg in Zweden op het toneel. Op 1 April 1965 zijn er nog twee optredens in Stockholm.


Op 2 April 1977 komt Sir Duke van Stevie Wonder binnen in de Billboard Hot 100. Deze tweede single van zijn album Songs In The Key Of Life is een ode aan orkestleider/pianist Duke Ellington voor wie Stevie Wonder diepe bewondering heeft. Sir Duke staat vanaf 21 Mei 1977 drie weken op de eerste plaats in Amerika. Duke Ellington wordt op 29 April 1899 in de Amerikaanse hoofdstad Washington geboren. Op 24 Mei 1974 overlijdt hij op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.


Zangeres Pink (Alicia Moore) gaat de hoofdrol spelen in 1 van de twee aangekondigde bioscoopfilms over het leven van Janis Joplin. Dit wordt op 2 April 2004 door filmregisseur Penelope Spheeris bekendgemaakt. Zij gaat de film The Gospel According To Janis regisseren. Renee Zellweger is in onderhandeling over de hoofdrol in Piece Of My Heart, een concurrerend filmproject. Penelope Spheeris is niet bang voor een twee Janis Joplin film: "Janis Joplin is so cool that she deserves two movies." Voor haar rol als Janis Joplin heeft Pink in 2003 een screentest gedaan. Zij heeft twee scenes gespeeld en twee nummer gezongen. De gelijkenis van Pink met Janis Joplin zou verbazingwekkend zijn geweest. Penelope Spheeris: "To see this girl bring Janis to life was profound". De verwachting is dat Pink zelf te horen zal zijn op de soundtrack van The Gospel According To Janis. Het project heeft de zegen van de erven Janis Joplin. Anno 2007 is Pink niet langer meer in zicht voor de hoofdrol in de film. Actrice Zooey Deschanel gaat Janis Joplin nu gestalte geven. Volgens de laatste berichten moeten de opnamen in de zomer van 2007 van start gaan, en wordt de film in 2008 in de bioscopen verwacht.


Op 2 April 1985, één dag nadat het album We Are The World is verschenen, is het album al goud. Van We The World zijn op de eerste dag al meer dan vijfhonderdduizend exemplaren verkocht. Op het album staat niet eerder uitgebrachte nummers van o.a Chicago, Huey Lewis & The News, Steve Perry en The Pointer Sisters. De opbrengst van We Are The World gaat naar de hulpfondsen voor de noodlijdende bevolking van Ethiopie. Op We Are The World staan ondermeer nummers van Chicago, Huey Lewis & The News, Steve Perry, The Pointer Sisters, Kenny Rogers, Bruce Springsteen & The E-Street Band en Tina Turner die niet eerder zijn uitgebracht. Daarnaast staat ook Tears Are Not Enough van Northern Lights op het album. Tears Are Not Enough is door een aantal Canadese artiesten voor de noodlijdende bevolking van Ethiopie opgenomen. De LP komt op 20 April 1985 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 27 April 1985 drie weken op de eerste plaats.


Vanaf 2 April 1981 ligt er een kinderboek in de winkel in de vorm van een fles. Hierin staat een verhaal dat is gebaseerd op de tekst van Message In A Bottle, de nummer 1-hit van The Police.


Mariah Carey zet op 2 April 2001 haar handtekening onder het meest lucratieve platencontract ooit. De dan 31-jarige zangeres zal voor $100 miljoen drie albums opnemen voor EMI- Virgin. Als eerste album wordt de soundtrack van Glitter en ook de langverwachte speelfilm Glitter uitgebracht. De release datum is op 11 September 2001. Vanwege de aanslagen in de VS op 11 September wordt de presentatie van het album uitgesteld. achteraf blijkt ook dat het album niet de juiste capaciteiten heeft om een succes te worden. Zowel de film als de soundtrack floppen genadeloos. Er gaan van het album slechts 2 miljoen stuks over de toonbank, terwijl de zangeres normaal moeiteloos 8 a 9 miljoen exemplaren van een album verkoopt. Hierna stort Mariah Carey (wegens een overvolle agenda) volledig in. Ze stort fysiek en emotioneel in, wordt tijdelijk psychotisch, depressief en zet zelfs een bericht op haar website waarmee ze doet vermoeden een zelfmoordpoging te ondernemen. Vervolgens wordt de zangeres een poosje in een psychiatrische inrichting verpleegd. Concerten die ze in Japan en Australie had gepland, worden om die reden afgezegd. Rond diezelfde periode brengt SONY Music een Greatest Hits-album op de markt, waarvan er een magere 3 miljoen exemplaren wereldwijd van worden verkocht. Voor de speelfilm Wise Girls (waarin Carey haar tweede filmrol heeft) wordtd de promotie wegens Careys instorting stopgezet. In 2002 blijkt dat EMI-Virgin van de zangeres af wil, omdat het project Glitter volledig is geflopt. Het label koopt het contract van Mariah voor een fractie van het oorspronkelijke bedrag af.


Op 2 April 1987 treedt K.D. Lang voor de eerste keer op in de Roxy in Los Angeles. Het publiek in de nachtclub bestaat uit recensenten van grote Amerikaanse kranten en bo-bo's uit de platenindustrie. De Canadese zangeres zingt nummers van haar nieuwe album Angel With A Lariat.Muziek Jarige Op 2 April

1928: Serge Gainsbourg - Zanger Frankrijk († 2 Maart 1991)
1939: Marvin Gaye - Soul Zanger USA († 1 April 1984)
1941: Leon Russell - Muzikant USA
1943: Dirk Van Der Ploeg - Zen Zanger
1943: Glen Dale - The Fortunes Gitaar/Zang
1943: Larry Coryell - Jazz Gitarist USA
1946: Kurt Winter - The Guess Who Gitaar († 15 Dec. 1997)
1947: Emmylou Harris - Country Zangeres USA
1952: Leon Wilkeson - Lynyrd Skynyrd Bas († 7 Juni 2001)
1953: David Robinson - The Cars Drums
1956: Gregory Abbott - Zanger USA
1963: Keren Woodward - Bananarama Zangeres
1967: Greg Camp - Smash Mouth Gitaar
1979: Jesse Carmichael - Maroon 5 Toetsen
1981: Linzi Martin - Girl Thing Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten