Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 mrt. 2013

Muziekgeschiedenis van 17 Maart

Golden Earring komt op 17 Maart 1984 op de eerste plaats van de Nederlandse LP Top 50 met N.E.W.S. , wat voor North East West South staat. De titel is bedacht door Barry Hay die het allemaal in een droom voor zich ziet. "Dromen zijn voor mij een enorme inspiratie. Dit was een geweldige droom. Ik woon in een soort kasteel, wordt aangekleed door een butler en krijg 's morgens een gepocheerd eitje. Ik stap in een auto die mij naar het vliegveld brengt, en krijg een koffertje in mijn handen gedrukt. Wanneer ik het koffertje opendoe zit er een lichtgevende letter N in. Op het vliegveld stappen drie andere heren aan boord, met dezelfde koffertjes. De een heeft een E, de ander een W en weer een ander een S. We zijn de enigen in het vliegtuig, en landen ergens in de Sovjet Unie, waar we opgewacht worden door Vopo's met machinegeweren. Dikke auto's in en we worden naar een theater gereden. We kennen elkaar niet, zitten daar met elkaar en onze koffertjes. Vervolgens zegt iemand iets in het Russisch, er zijn mannen met witte jassen, en er komt een aap de buhne op. De aap gaat zitten en zegt 'North East West And South, That's The News'. Iedereen begint te applaudisren. The Monkey Speaks !. De eerste sprekende aap en dit was het eerste wat hij zei. Ik schrik wakker en denk: North East West South NEWS!", aldus Barry Hay. Op het album staat ondermeer het nummer When The Lady Smiles, waarvan de videoclip op 26 Januari 1984 in premiere gaat bij Avro's TopPop. In de clip is een scene te zien waarin een non door een gestoorde man (Barry Hay) wordt verkracht. Op deze scene komen zoveel negatieve reakties dat er al snel een nieuwe versie van de clip wordt gemaakt, waarin de scene is verknipt. Het album staat uiteindelijk drie weken op de eerste plaats van de LP Top 50.


Op 17 Maart 1984 komt Holiday van Madonna op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40. Holiday is afkomstig van haar titelloze debuutalbum dat in 1983 is verschenen. Holiday is de eerste hit voor Madonna in Nederland, en bereikt de elfde plaats.


Gwen Stefani verteld in een interview met Breakingnews op 17 Maart 2005 dat zij op haar volgende album, graag een keer wil samenwerken met Keane. De zangeres van No Doubt zegt echt te hebben genoten van Hopes And Fears, het debuutalbum van Keane. "I really love the Keane record, that was the last record where I really listened to the whole thing.", aldus Gwen Stefani. In een eerste reactie zegt Tim Rice-Oxley van Keane blij verrast te zijn met het vooruitzicht ooit samen te werken met Gwen Stefani. "We might give it a go. It's funny how we've gone from a situation where no-one was remotely interested in us, and suddenly we're giant megastars with people interested in our songwriting." aldus de Keane-bassist/pianist.


Legacy_a_tribute_to_fleetwood_macs_Vanaf 17 Maart 1998 ligt Legacy: A Tribute To Fleetwood Mac's Rumours in de platenwinkel. Op dit album worden door artiesten als Jewel, Goo Goo Dolls, The Cranberries, Elton John, Shawn Colvin, The Corrs en Matchbox Twenty nieuwe versies van de elf nummers van Rumours, het album van Fleetwood Mac uit 1977 gespeeld. De tribute-CD is geproduceerd door Mick Fleetwood, de drummer van Fleetwood Mac. Legacy: A Tribute To Fleetwood Mac's Rumours komt op 11 April 1998 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 86e plaats als hoogste notering.


Door de Britse commercixc3xable omroep ABC wordt op 17 Maart 1962 van tien voor zes tot half zeven 's avonds een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Emile Ford, The Karl Denver Trio, Mr. Acker Bilk & His Paramount Jazz Band, Shane Fenton, The Countrymen en Buddy Britten.


Samuel_georgeOp 17 Maart 1982 komt Samuel George in Detroit om het leven, wanneer hij wordt doodgestoken, tijdens een familie ruzie. Samual George wordt op 23 Januari 1942 in Detroit geboren, en is het meest bekend als leadzanger en drummer van The Capitols. Deze groep wordt in 1962 opgericht en bestaat naast Samuel George uit Donald Norman Storball (gitaar) en Richard Mitchell McDougall (toetsen). Met producer Ollie McLaughlin wordt de single Dog And Cat opgenomen die helemaal niets doet. Vier jaar later proberen The Capitols het opnieuw met het door Donald Storball geschreven Cool Jerk. De single haalt in de lente van 1966 de 7de plaats in de Billboard Hot 100 en een tweede plaats in de Billboard R&B lijst. Opvolgers van Cool Jerk, zoals Ain't That Terrible en We Got A Thing That's In The Groove floppen en in 1969 houden The Capitols het voor gezien. Samuel George is 39 jaar geworden.


Marco Borsato ontvangt op 17 Maart 2005 in het Belgische tv-programma De Laatste Show uit handen van presentator Mark Uytterhoeven een platina DVD voor Zien (Live In Het Sportpaleis). De bekroonde DVD, een registratie van een optreden in Antwerpen, is vooralsnog alleen verkrijgbaar in Belgixc3xab. "Ik wilde de Vlamingen heel graag laten zien hoe belangrijk ze voor me zijn, en dat was één van de redenen waarom we de show in Antwerpen een eigen DVD wilden geven", aldus Borsato. Borsato zegt verder erg blij te zijn met de platina onderscheiding."Deze krijgt absoluut een hele mooie plek."


Jermaine_stewartJermaine Stewart overlijdt op 17 Maart 1997 aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door Aids. Jermaine Stewart wordt op 7 September 1957 in Columbus, Ohio geboren, en breekt in 1970 door als danser in het programma Soul Train. Al snel wordt hij gevraagd als achtergrondzanger en/of danser door acts als The Chi-Lites, The Staple Singers en Shalamar. In 1986 scoort Jermaine Stewart een grote solo hit met het nummer We Don't Have to Take Our Clothes Off wat de top 5 van de Billboard Hot 100 haalt. In Nederland haalt We Don't Have to Take Our Clothes Off op 5 Juli 1986 een zevende plaats. In 1988 heeft de zanger nog twee kleine hitjes in Nederland: Say It Again die op 16 April 1088 tot plaats 26 komt, en Get Lucky die op 4 Juni 1988 een twaalfde plaats weet te bereiken. Jermaine Stewart is 36 jaar geworden.


Suzanne Vega treedt op 17 Maart 1995 in New York in het huwelijk met Mitchell Froom. Een jaar eerder us hun dochter Ruby geboren. Suzanne Vega heeft Mitchell Froom in 1992 leren kennen wanneer hij haar album 99.9 Degrees Fahrenheit produceert. Dit album is op 8 September 1992 uitgebracht. Op 99.9 Degrees Fahrenheit staan de volgende nummers: Rock In This Pocket (Song Of David), Blood Makes Noise, In Liverpool, 99.9 Degrees Fahrenheit, Blood Sings, Fat Man And Dancing Girl, (If You Were) In My Movie, As A Child, Bad Wisdom, When Heroes Go Down, As Girls Go en Song Of Sand. Het album komt op 26 September 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een 86e plaats. In 1998 gaan Suzanne Vega en Mitchell Froom uit elkaar. Suzanne Vega hretrouwt op 11 Februari 2006 met Paul Mills.


Ray_davies_cbeRay Davies, de zanger van The Kinks, ontvangt op 17 Maart 2004 uit handen van Koningin Elizabeth van Engeland op Buckingham Palace de CBE medaille (Commander Of British Empire) voor zijn verdienste voor de Engelse popmuziek. De 59-jarige Ray Davies, die vergezeld wordt door zijn dochter Eva, is op 31 December 2003 al voorgedragen voor de onderscheiding. Ray Davies vind het eigenlijk helemaal niets en draagt de CBE op aan zijn fans: "I'm kind of reluctant to collect rewards. "I usually back out of ceremonies. I'm kind of a shy person." aldus Ray Davies. De zanger loopt nog moeilijk en met een stok wanneer hij zijn onderscheiding ophaalt. In Januari 2004 is Davies in zijn been geschoten bij een roofoverval in New Orleans in de Verenigde Staten. "Ik liep met mijn vriendin op een stille straat in New Orleans. Wij werden beroofd. Ik rende achter hem aan. Later heb ik mij afgevraagd waarom. Je weet niet hoe je reageert. Ik heb gehoord dat anderen dit ook zouden hebben gedaan. Meer wil ik er niet over kwijt. Ik weet niet hoe lang het herstel zal duren. Zodra ik beter ben, spring ik weer rond op het toneel", belooft Ray Davies zijn fans. De dader van de overval, de 25-jarige Jerome Barra wordt binnen 4 uur aangehouden dankzij het opnemen van het kenteken van de vluchtauto door de vriendin van Ray Davies.


Right_here_right_nowNog geen week nadat zij de derde editie van Idols heeft gewonnen bereikt de single Right Here Right Now van Raffaela de platina status. Volgens de platenmaatschappij van Raffaela, Sony, is Right Here Right Now sinds 11 Maart 2006 al 45.000 keer legaal gedownload. Van de single zijn er 35.000 exemplaren geleverd aan de platenhandel. In Nederland is een single platina als er 60.000 exemplaren van zijn verkocht of gedownload. Right Here Right Now van Raffaela komt op 18 Maart 2006 binnen op de eerste plaats van de Mega Top 100, en blijft daar zes weken staan.


Op 17 Maart 1956 maakt Carl Perkins zijn Amerikaanse televisiedebuut in het programma Ozark Jubilee. Hij zingt zijn hit Blue Suede Shoes, die op 3 Maart 1956 binnengkomt in de Amerikaanse hitparade. Blue Suede Shoes bereikt de tweede plaats.


Tony Bennett staat op 17 Maart 1953 in New York in de studio om het nummer Rags To Riches op te nemen. De 78 toerenplaat wordt op 3 Augustus 1953 in Amerika uitgebracht, en komt op 19 September 1953 de Amerikaanse hitparade binnen. Vanaf 21 November 1953 staat Rags To Riches van Tony Bennett acht weken op de eerste plaats.


Sitaijsshow_2Op 17 Maart 2007 wordt de finale van Sterren Dansen Op Het IJs gewonnen door Sita Vermeulen. Samen met haar danspartner Slawomir Borowiecki (rechts) verslaat zij de acteur Geert Hoes en zijn partner Sherri Kennedy. Sterren Dansen Op Het IJs wordt uitgezonden op SBS 6. Gerard Joling en Nance zijn de presentatoren. Sita Vermeulen heeft als lid van K-otic (voortgekomen uit het televisieprogramma Starmaker) In 2001 een nummer 1 hit met Damn (I Think I Love You). In December 2001 verlaat ze deze groep voor een solocarriere. Samen met Marco Borsato zingt ze ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Maxima het lied Lopen op het Water.


Chris_gtteBlxc3xb8f-drummer Chris Götte komt op 17 Maart 2001 bij een verkeersongeluk om het leven. Tijdens een rit op zijn motor wordt hij, even buiten Middelburg, aangereden door een auto die plotseling keert en is op slag dood. Chris Götte wordt geboren op 22 December 1962 in Haarlem, en begint al jong met drummen. Eerst op lege wasmiddeltonnen maar al snel daarna op het echte werk. Op zijn 17de verhuist hij naar Kapelle in Zeeland, en al snel wordt Chris een bekende figuur in de Zeeuwse muziekscene. Chris speelt jarenlang in allerlei coverbands, waardoor hij halverwege de jaren '90 Paskal Jakobsen en Bas Kennis van Blof leert kennen. Als Jack & Daniels XL spelen ze op feesten en in cafe's. Wanneer in September 1997 de drumkruk bij Blof vrijkomt is Chris de aangewezen persoon voor de vacature. Hij grijpt de mogelijkheid met beide handen aan. Vanaf eind 1998 stopt hij met zijn werk in de muziekwinkel, en wordt professioneel muzikant. Op 15 Januari 2001 staat Blof in een uitverkocht Ahoy', naar wat later zou blijken zijn laatste concert als drummer. Chris Götte is 38 jaar geworden. Op 13 Juni 2001 maakt de Zeeuwse groep bekend dat de van de begeleidingsband van Frank Boeijen afkomstige Norman Bonink de nieuwe drummer wordt.


Op 17 Maart 1997 wordt door de Recording Industry Association of America (RIAA) bekend gemaakt dat Greatest Hits van The Eagles en Thriller van Michael Jackson de bestverkochte albums aller tijden zijn in de Verenigde Staten. Van beide langspeelplaten zijn 24 miljoen exemplaren verkocht. Inmiddels zijn er van Thriller wereldwijd 46 miljoen exemplaren verkocht.


ShirellesVanaf 17 Maart 1962 ligt Soldier Boy van The Shirelles in de Amerikaanse platenwinkels. Soldier Boy is geschreven door Luther Dixon en Florence Greenberg. Luther Dixon heeft de single ook geproduceerd. Soldier Boy wordt opgenomen wanneer er nog vijf minuten studiotijd over is. Het nummer wordt in één take opgenomen. Soldier Boy van The Shirelles, met op de B-kant Love Is A Swinginxe2x80x99 Thing, komt op 24 Maart 1962 binnen in de Billboard Hot 100 en staat vanaf 5 Mei 1962 drie weken op de eerste plaats. Het is de tweede nummer 1-notering voor Shirley Alston, Beverly Lee, Doris Kenner en Micki Harris uit Passaic in New Jersey. Eerder staan zij met Will You Love Me Tomorrow vanaf 30 Januari 1961 twee weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. The Shirelles zijn Shirley Owens, Doris Coley, Beverly Lee en Addie 'Micki' Harris.


Bob_dylan_hurricaneOp 17 Maart 1976 besluit een rechtbank in New Jersey dat de zaak tegen bokser Ruben 'Hurricane' Carter wordt heropend. Rubin Carter (6 Mei 1937) is een voormalig bokser uit de Verenigde Staten, die tot de besten ter wereld zou kunnen horen in het middengewicht. Tijdens zijn bokscarrixc3xa8re behaald Carter 27 overwinningen (negentien knock-outs), verliest hij twaalf keer, en bokste hij één keer onbeslist. Zijn bokscarriere houdt echter abrupt op wanneer hij in 1966 wordt gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan een drievoudige moord in Patterson, New Jersey. Hoewel een ooggetuige die gewond raakt verklaard dat Carter niet de dader is, wordt hij in 1967 toch veroordeeld, waarbij de zaak niet geheel vrij is van racisme. Bob Dylan schrijft in 1975 het nummer Hurricane over de bokser wat op het album Desire staat. Ruben Carter wordt uiteindelijk op 8 November 1985 vrijgesproken. In 1999 speelt Denzil Washington de hoofdrol in een film over het leven van de bokser. Het levert hem een Golden Globe als beste acteur op.


The_sun_aint_gonna_shine_anymoreOp 17 Maart 1966 hebben The Walker Brothers hun tweede Nr. 1 hit in Engeland met het nummer The Sun Ain't Gonna Shine Anymore. Het orgineel is van Franki Valli van The Four Seasons, die het nummer slechts als B-kantje gebruikt voor zijn single You're Gonna Hurt Yourself. The Sun Ain't Gonna Shine Anymore is geschreven door Bob Gaudio en Bob Crewe, respectievelijk toetsenist en producer van The Four Seasons. The Walker Brothers bestaan uit Scott Walker (Noel Scott Engel), Gary Walker (Gary Leeds) en John Walker (John Maus)


Rick_grechRick Grech overlijdt op 17 Maart 1990 aan de gevolgen van lever en nier problemen, veroorzaakt door langdurig druggebruik. Rick Grech wordt geboren op 1 November 1946 in Bordeaux, Frankrijk als Richard Roman Grech, en begint zijn carierre als bassist van Family, de groep rond zanger Roger Chapman. Later is Rick Grech ook nog bassist bij Blind Faith en Traffic, Ginger Baker's Air Force en John Mayall's Blues Band. Rick Grech is 44 jaar geworden.


Lil_kimOp 17 Maart 2005 verklaart een jury in New York rapster Lil' Kim schuldig aan meineed en samenzwering. De jury is van oordeel dat de 30-jarige Lil' Kim (geboren als Kimberly Jones) heeft gelogen over haar betrokkenheid bij een schiet-incident in Februari 2001, voor het studiogebouw van het New-Yorkse radiostation Hot 97. Volgens het openbaar ministerie zijn hierbij met zes vuurwapens zo'n dertig schoten gelost. Opnamen van beveiligingscamera's hebben aangetoond dat Lil' Kim voor de rechtbank niet de waarheid heeft gesproken. Zij heeft altijd ontkend dat haar manager bij de schietpartij aanwezig is geweest. Iemand uit haar gezelschap zou zij niet hebben herkend. "Ik was slachtoffer. Dit was een erg traumatische periode voor mij", aldus Lil' Kim. Tijdens het proces heeft zij volgehouden onschuldig te zijn. Na de jury-uitspraak schudt Lil' Kim haar hoofd. "Ik ben teleurgesteld. Ik ben vrijgesproken op de meest ernstige aanklacht - het belemmeren van de rechtsgang. Ik heb leren leven met tegenslagen. Ik blijf erop vertrouwen. Ik blijf mij inzetten voor mijn familie, voor mijn familie, voor mijn fans", zegt Lil' Kim. In juli 2005 wordt Lil' Kim veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld.


Met een optreden op 17 Maart 1967 in het Hammersmith Odeon in Londen begint een Britse tournee van artiesten van het Amerikaanse STAX-label. Otis Redding, Eddie Floyd, Carla Thomas, Sam & Dave en Booker T. & The MG's geven in totaal 17 concerten in Engeland.


Op 17 Maart 1977 moet er een helicopter van de Britse luchtmacht aan te pas komen, om het leven te redden van twee bemanningsleden van het zendschip MV Mi Amigo. De twee zijn in een opblaasbootje aan de romp van het schip aan het werken wanneer ze door de zware stroming worden verrast. Het avontuur loopt goed af. De RAF helicopter haalt beide mannen uit het water en zet ze terug aan boord van het sterk verouderde zendschip. In dezelfde week, maar dan drie jaar later, slaat het noodlot opnieuw toe en krijgt de geschiedenis van Radio Caroline weer eens een onverwachte wending. Moest de zender, in 1968, de uitzendingen nog staken omdat haar schepen door een schuldeiser in beslag worden genomen en weggesleept, deze keer verdwijnt Caroline voorgoed.


Buddy Holly & The Crickets staan op 17 Maart 1958 in het Gaumont Theatre in Doncaster. Het concert is er één in het kader van de Britse tournee van Buddy Holly. Deze tournee is op 2 Maart 1958 in Londen van start gegaan en duurt vijfentwintig dagen. Er worden twee shows per avond gegeven. Naast Buddy Holly & The Crickets staan Des O'Connor, Gary Miller en The Tanner Sisters op het affiche.


Van_halen_iiiOp 17 Maart 1998 verschijnt het album Van Halen III. Het is de eerste album waarop Gary Cherone (voormalig Extreme zanger) te horen is. Cherone is de opvolger voor Sammy Hagar, die in 1996 de band verlaten heeft en liever weer solo verder gaat. Wel is Hagar nog op enkele nummers van het in December 1996 verschenen Best Of Vol 1 te horen. De titel, Van Halen III, refereert aan de derde incarnatie van Van Halen. De eerste is met zanger David Lee Roth en de tweede met Sammy Hagar. Het album wordt een grote teleurstelling en Gary Cherone wordt al spoedig de laan uitgestuurd. Van Halen III komt op 28 Maart 1998 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en haalt de 21-ste plaats. Op Van Halen III staan de volgende nummers: Neworld, Without You, One I Want, From Afar, Dirty Water Dog, Once, Fire In The Hole, Josephina, Year To The Day, Primary, Ballot Or The Bullet en How Many Say I.


Op 17 Maart 2002 wordt in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam door Freek de Jonge, de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt aan Herman van Veen. Nadat eerst Boudewijn de Groot en Rob de Nijs de prijs al een keer hebben mogen ontvangen, is Herman van Veen de derde Nederlandse artiest die deze ereprijs krijgt. De uitreiking is de finale van Het Gala Van Het Nederlandse Lied dat rechtstreeks op Radio 2 wordt uitgezonden. In dit programma staan de nummers van Herman van Veen in het middelpunt en worden uitgevoerd door ondermeer De Kast, Skik, Stef Bos en Marco Borsato.


Bij een verkeersongeluk in het centrum van Londen, raakt Mark Knopfler op 17 Maart 2003 gewond. De gitarist en zanger van Dire Strait komt met zijn motor in botsing met een personenauto. Bij de aanrijding breekt Knopfler zijn sleutelbeen en zes ribben. Als gevolg van het ongeluk moet Mark Knopfler zijn a.s. tournees door Europa en de Verenigde Staten afzeggen.


Terry_staffordOp 17 Maart 1996 overlijdt zanger Terry Stafford op de intensive care afdeling van een ziekenhuis in Amarillo, Texas. De zanger lijdt al enkele jaren aan een leverziekte. Terry Laverne Stafford wordt op 22 November 1941 in Hollis. Oklahoma geboren, en is vooral bekend van zijn versie van het door Doc Pomus en Mort Shuman geschreven Suspicion. De single haalt in 1964 een derde plaats in de Billboard Hot 100. Na Suspicion heeft Stafford nog een klein hitje met I'll Touch The Star. Geen van de latere singletjes weet hierna de hitlijsten nog te halen. Eind jaren 60 besluit Stafford zich te gaan toeleggen op het schrijven van songs. Twee van zijn bekendste nummers zijn Big In Vegas gezongen door Buck Owens en Amarillo By Morning gezongen door George Strait. Amarillo By Morning is geschreven naar zijn lijfspeuk: "I haven't got a dime, but what I got is mine, I ain't rich, but Lord I'm free. Amarillo By Morning, Amarillo's where I'll be." Terry Stafford is 55 jaar geworden.


Robert Gardner, een 46-jarige stalker van Janet Jackson, wordt op 17 Maart 2005 door een rechter in Santa Monica in Californie een straatverbod opgelegt. Volgens Janet Jackson wordt zij al negen jaar lastiggevallen door de man. "It is only a matter of time before he has the opportunity to harm me." aldus Jackson. Gardner mag van de rechter de komende drie jaar niet binnen een straal van negentig meter bij Janet Jackson in de buurt komen. Hij mag verder geen contact zoeken met haar, met haar familie, met haar vertegenwoordigers of met haar managers. Janet Jackson is niet zelf bij de uitspraak in de rechtbank aanwezig. Volgens haar zou Robert Gardner in 2004 een stanleymes en een dolk hebben willen meenemen naar de studio's van Saturday Night Live in New York. Janet Jackson zou hier repeteren voor een live-optreden in het televisieprogramma. Janet Jackson zegt dat Robert Gardner haar niet alleen heeft achtervolgd, maar ook faxen en brieven heeft gestuurd en heeft geprobeerd persoonlijke afspraken te maken. De beklaagde zegt dat hij zakelijke gesprekken met Janet Jackson heeft willen voeren - naast privxc3xa9-onderwerpen die hij liever prive houdt. Gardner heeft zijn eigen verdediging gevoerd. "Ik ben xc3xa9xc3xa9n van haar fans. Ik snap niet waarom zij dit nu zegt. Wij hebben wel degelijk een beetje persoonlijk contact", aldus Robert Gardner. "Het is duidelijk dat zij geen contact met u wil", aldus de rechter. Buiten de rechtbank zegt Robert Gardner een advocaat in de arm te nemen. Die zal namens hem in hoger beroep gaan. "Ik wil niet als stalker bekendstaan", aldus Robert Gardner.


Op 17 Maart 1997 wordt door het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist dat Elvis Presley Enterprises niet de volledige rechten op de naam Elvis Presley bezit. Ook de Engelse fan Sid Shaw mag deze naam blijven gebruiken. Hij is de eigenaar van een souvenirwinkel met Elvis Presley-spullen in Londen.


In Waterdown, New York begint discjockey Bill Tinsley van het radiostation WATN op 17 Maart 1979 aan zijn poging het langste radioprogramma aller tijden op zijn naam te brengen. In totaal zit Tinsley 336 uur achter de microfoon. Op 31 Maart 1979 sluit Bill Tinsley zijn geslaagde marathon af.


The_blues_projectThe Blues Project geeft op 17 Maart 1981 een reunieconcert in Bond's in New York. The Blues Project wordt opgericht in 1965 in Greenwich Village, New York City. De groep bestaat dan uit Danny Kalb (gitaar), Steve Katz (die net The Even Dozen Jug Band verlaten heeft) (gitaar), Andy Kulberg (bas en fluit), Roy Blumenfeld (drums) en Tommy Flanders (zang). Later wordt de band nog versterkt met organist Al Kooper. The Blues Project krijgt een contract bij Verve Records waar het eerste album, Live At the Cafe Au Go-Go, verschijnt. Tomy Flanders heeft de band dan al verlaten en is slechts op enkele nummers te horen. Hij wordt niet vervangen. In 1966 begint The Blues Project aan hun twee album; Projections. Al snel na het uitbrengen van dit album begint de groep uit elkaar te vallen. Al Kooper vertrekt als eerste, zonder hem wordt het derde album, Live At Town Hall, opgenomen. Live At Town Hall is een misleidende titel. Slechts één nummer is daadwerkelijk live in Town Hall opgenomen. Het laatste optreden van The Blues Project is op het Monterey International Pop Festival in Monterey, Californie in Juni 1967. In 1968 wordt nog slechts met drummer Roy Blumenthal en bassist Andy Kulberg een vierde album opgenomen: Obsolescene.Tijdens het reunieconcert op 17 Maart 1981 zijn Al Kooper, Steve Katz, Danny Kalb, Andy Kulberg en Roy Blumenfeld aanwezig.


ZenonZenon de Fleur Heirowski raakt op 17 Maart 1979 betrokken bij een verkeersongeluk. De gitarist van de Engelse R&B-groep The Count Bishops schrikt hier zo van dat hij ter plaatse aan de gevolgen van een hartaanval overlijdt. Zenon de Fleur Heirowski is 28 jaar geworden.


Eddie_holmanEddie Holman krijgt op 17 Maart 1970 in Amerika een gouden plaat voor Hey There Lonely Girl. Deze single is een bewerking van het door Earl Shuman en Leon Carr geschreven Hey There Lonely Boy waarmee Ruby & The Romantics in 1963 een hit hebben. Eddie Holman draagt zijn versie op aan zijn dochter. Hey There Lonely Girl komt op 27 December 1969 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een tweede plaats.


Jill_moore_peter_gabrielPeter Gabriel treedt op 17 Maart 1971 in het huwelijk met zijn jeugdvriendin Jill Moore. Zij hebben elkaar voor het eerste ontmoet tijdens een dansfeest bij Charterhouse. Peter Gabriel is dan 16, Jill Moore is 14. "She was the prettiest girl in the room, so it was quite simple." aldus Peter Gabriel later. Peter en Jill Gabriel blijven zeventien jaar bij elkaar. Op 8 Juni 2002 trouwt de voormalig zanger van Genesis met de Ierse Meah Flynn. Genenis voorman Phil Collins is getuige bij dit huwelijk.


Grateful_dead_first_albumOp 17 Maart 1967 verschijnt het titelloze album van Grateful Dead. De debuut-LP van deze groep uit San Francisco is geen commercieel succes. Grateful Dead komt voort uit Mother McCree's Uptown Jug Champions, opgericht in 1963 en bestaande uit zanger/gitarist Jerry Garcia, pianist Ron 'Pigpen' McKernan, John 'Marmaduke' Dawson (later in The New Riders), Bob Matthews (blijft als roadie in de familie) en Bob Weir (jug en kazoo). Als ook elektrisch versterkte gitaren hun intrede doen wordt het meer een rockband die zich dan The Warlocks noemt. Dawson en Matthews verlaten de band en worden vervangen door Bill Kreutzmann (dan nog: Sommer) en Phil Lesh, een muzikant met klassieke achtergrond. Na collectief LSD-gebruik worden de nummers steeds diffuser, langer en harder. The Warlocks, al snel omgedoopt tot The Grateful Dead, wordt de huisband bij de door Ken Kesey's Merry Pranksters georganiseerde acid-tests, zoals het historische Gathering Of The Trips Festival. Er wordt een tweede drummer, Mickey Hart, aan de band toegevoegd, evenals een organist, Tom Constanten, en de band breidt zich met geluids- en lichtmensen gestaag uit tot een grote communefamilie. Ook Rick Griffin, bekend ontwerper van affiches en platenhoezen, hoort erbij, evenals tekstschrijver Robert Hunter en technicus Owsley, alias 'Bear', die tevens de afdeling geestverruimende middelen voor zijn rekening neemt.


The Bee Gees maken op 17 Maart 1968 hun Amerikaanse TV debuut met een optreden in aflevering 953 van The Ed Sullivan Show. De nummers die zij spelen zijn To Love Somebody en Words. Andere gasten tijdens deze show waren Lucille Ball, Georges Hamilton en Jackie Kahane. Op dezelfde dag maar dan in 1979 komen The Bee Gees op Nr. 1 in Engeland met het album Spirits Having Flown.


Op 17 Maart 2007 staat de Colombiaanse zangeres Shakira in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Eerder heeft Shakira begin februari 2007 haar concert moeten afzeggen vanwege zware koorts en een keelontsteking.


In de Radio City Music Hall in New York wordt op 17 Maart 1990 onder de titel That's What Friends Are For een benefietvoorstelling gegeven. Optredende artiesten zijn ondermeer Carly Simon, Whitney Houston, Air Supply, Dionne Warwick en Milli Vanilli. De opbrengst van twee miljoen dollar gaat naar een AIDS-fonds. Het concert wordt gesponsord door Arista Records, die haar vijftienjarig bestaan viert.


Kim_en_keith_moonOp 17 Maart 1966 treedt Keith Moon in Londen in het huwelijk met Kim Kerrigan. Bij het huwelijk tussen de drummer van The Who en zijn hoogzwangere vriendin is alleen Who-bassist John Entwistle aanwezig. Keith en Kim Moon krijgen xc3xa9xc3xa9n dochter, die op 12 Juli 1966 geboren wordt: Amanda Jane (Mandy) Moon. Keith Moon besteedt niet veel tijd aan zijn vrouw en dochter. Kim Kerrigan zorgt in een flat in Noord-Londen voor de opvoeding van Mandy. In April 1975 stapt Kim Moon naar de rechter om echtscheiding aan te vragen. Zij hertrouwt op 9 Oktober 1978 met Ian McLagan, de voormalige toetsenist van The Small Faces. In 1994 vertrekken The McLagans naar Texas, Amerika waar Kim tussen de plaatsjes Bastrop en Smithville aan Highway 71 een eigen beauty salon opent. Op 2 Augustus 2006 komt Kim McLagan bij een botsing met een vrachtwagen in Travis County om het leven. Kim McLagan is 57 jaar geworden.


Elvis Presley treedt op 17 Maart 1956, wegens overweldigend succes, voor de vierde keer op in The Dorsey Brothers Stage Show. In dit televisie-programma van de omroep CBS zingt hij Blue Suede Shoes en Heartbreak Hotel.


Flying_the_flag_for_youDe Britse voorronde voor de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Helsinki wordt op 17 Maart 2007 gewonnen door de groep Scooch. Tijdens de bekendmaking van de winnaar zorgt presentator Terry Wogan voor de nodige verwarring wanneer hij per ongeluk de zangeres Cyndi tot winnaar uitroept. In allerijl wordt hij verbeterd door mede presentator Fearne Cotton. Scooch laat populaire kandidaten zoals Justin Hawkins (de voormalige zanger van The Darkness) en Liz McClarnon (voormalig zangeres van Atomic Kitten) achter zich. Scooch vertegenwoordigt Engeland met het nummer Flying The Flag (For You). De tekst van deze Britse inzending is geinspireerd op het leven van vliegtuigpersoneel. De leden van Scooch gaan gekleed als stewards en stewardessen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 12 Mei 2007 in de Finse hoofdstad Helsinki eindigt Scooch met negentien punten op de voorlaatste plaats. De winnaar is Marija Šerifović, een zangeres uit Servie, met Molitva.


Alexis Korner's Blues Incorporated treedt op 17 Maart 1962 voor de eerste keer op in de Ealing Club in Londen. Door de jaren heen hebben Jack Bruce van The Cream en Mick Jagger en Charlie Watts van The Rolling Stones in Blues Incorporated gespeeld.


Op 17 Maart 1958 staan The Coasters in de studio om het door Jerry Leiber en Mike Stoller geschreven nummer Yakety Yak op te nemen. King Curtis speeltr tijdens deze opaname sessie saxofoon. Yakety Yak komt op 2 Juni 1958 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat in de week van 21 Juli 1958 op de eerste plaats.Muziek Jarige Op 17 Maart

1919: Nat 'King' Cole - Zanger USA († 15 Feb. 1965)
1941: Clarence Collins - Little Anthony & The Imperials Zanger
1941: Clarence Clemons - The E Street Band Saxofoon († 18 Juni 2011)
1942: Paul Kantner - Jefferson Airplane Gitaar
1944: Bob Johnson - Steeleye Span Gitaar
1944: Patrick McCauley - Them Drums
1944: John Sebastian - The Lovin' Spoonful Zanger
1946: Harold Brown - War Drums
1947: Ian Gomm - Gitarist Engeland
1948: Pat Lloyd - The Equals Gitaar
1951: Scott Gorham - Thin Lizzy Gitaar
1954: Wally Stocker - The Babys Gitaar
1959: Mike Lindup - Level 42 Toetsen
1959: Terry Hall - The Specials Zanger
1961: Alexander Bard - The Army Of Lovers Zanger
1962: Clare Grogan - Altered Images Zanger
1967: Billy Corgan - Smashing Pumpkins Zang/Gitaar
1972: Melissa Auf Der Maur - Hole Bas
1973: Caroline Georgina Corr - The Corrs Drums
1975: Justin Hawkins - The Darkness Zanger
1976: Stephen Gately - Boyzone Zanger
1985: Lianne - Raffish Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten