Zoeken in de muziekgeschiedenis

5 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 6 Februari

Frankie Laine overlijdt op 6 Februari 2007 in een zieknhuis in San Diego aan de complicaties bij een heupoperatie. Frankie Laine wordt op 30 Maart 1913 in Chicago geboren als Francesco Paulo LoVecchio en groeit uit tot één van de meest succesvolle en invloedrijke Amerikaanse zangers uit de twintigste eeuw. Zijn bijnamen zijn ondermeer Mister Rhythm, Old Leather Lungs en Old Man Jazz. Wereldwijd verkoopt hij meer dan 250 miljoen grammofoonplaten. Frankie Laine wordt in 1947 ontdekt door jazzmusicus Hoagy Carmichael die hem heeft zien optreden in een nachtclub in Los Angeles. Laine is van origine een door blues beïnvloede jazzzanger, maar beheerst nagenoeg iedere muziekstijl. Hij maakt dan ook uitstapjes naar gospel, folk, country en americana. Frankie Laine zingt naast de titelsong van Rawhide ook die van de films als Gunfight At OK Corral, Bullwhip en Mel Brooks' westernparodie Blazing Saddles. Die laatste song levert hem zelfs een Oscarnominatie op. Verder neemt hij covers op van countryzangers, zoals de Hank Williams-klassiekers Hey Good Lookin' en Your Cheatin' Heart. Hits van Laine zijn ondermeer Black And Blue (1948), That Lucky Old Sun (1949), Mule Train (1949), The Cry Of The Wild Goose (1950) en Jezebel (1951). Zijn laatste single neemt Laine op naar aanleiding van de aanslagen op 11 September 2001. Hij draagt het nummer Taps/My Buddy op aan de brandweermannen van New York. Frankie Laine is 93 jaar geworden.The Who speelt op 6 Februari 1966 twee shows in het Empire Theatre in Liverpool. De twee optredens (om 17.40 en om 20.00) zijn de laatste van een drie dagen durende tour door Engeland, die op 4 Februari 1966 in het Astoria Theatre in Londen van start is gegaan, waarin The Who voor het eerst als Headliner fungeert. De set van The Who bestaat uit: Heatwave, Runaround Sue, Dancing In The Street, Up Tight, Daddy Rollin' Stone en My Generation. Als voorprogramma staan onder meer Screamin Lord Sutch & The Savages, The Merseys, The Fortunes en The Graham Bond Organisation op de buhne. In een brief aan de New Musical Express schrijft ene R. Rivetts uit Sessex, die bij het optreden van The Who aanwezig is, het volgende: "In my opinion is the 20 minute act of The Who as exciting as a sick headache".


Op 6 Februari 1960 wordt de veelbelovende carriëre van Rhythm'n' Blues zanger Jesse Belvin in de kiem gesmoord, wanneer de zanger/componist en zijn vrouw Jo Anne om het leven komen tijdens een auto ongeluk in Fairhope, Arkansas. Het ongeluk gebeurt een paar uur na Belvin's optreden in het, door rassenrellen geplaagde Fairhope. Omdat de zanger kort voor zijn vertrek verschillende keren met de dood is bedreigd, ontstaan er na het ongeluk al snel geruchten over een complot, die overigens nooit bewezen zijn. In 1953 heeft Belvin, als helft van het duo Jesse & Marvin, een hit met Dream Girl. Als componist heeft Jesse Belvin zijn grootste succes met het nummer Earth Angel dat in 1955 een hit wordt voor The Penguins. Met Goodnight My Love heeft hij in 1956 zelf een grote hit in de Amerikaanse R&B-lijsten. Als zanger van The Shields, waar ook een jonge Johnny "Guitar" Watson in speelt, komt Jesse Belvin in 1958 tot nummer 12 van de Billboard Hot 100 met het nummer You Cheated. In 1959 bereikt Guess Who de 31ste plaats in de Billboard Hot 100. Jesse Belvin is 27 jaar geworden.


In het Ierse Londonderry worden op 6 Februari 1986 de moeder en de zuster van zanger Feargal Sharkey door gewapende terroristen gegijzeld als zij bij vrienden op bezoek zijn. Na vier uur worden Sybil en Ursula Sharkey ongedeerd weer vrijgelaten. Feargal Sharkey is tussen 1977 en 1982 zanger van The Undertones, en heeft in December 1985 een nummer 1 in Nederland met de single A Good Heart.


Armin van Buuren geeft op 6 Februari 2008 een optreden in de virtuele wereld Habbo. De DJ geeft speciaal voor de jonge bezoekers van de website een één uur durende set in de zogenoemde Postbank Bizznizz Lounge. In deze lounge, waar tieners tips kunnen vinden over geldzaken, kunnen maximaal tachtig gebruikers met hun internetfiguurtje het optreden bijwonen. Ook kan er worden gedanst op de virtuele dansvloer. Alle Habbo's die het optreden niet met eigen ogen kunnen aanschouwen, kunnen op de internetradio van de website meeluisteren. Daar is het optreden nog twee weken na dato te beluistren. Voorafgaand aan het concert kunnen de gebruikers van Habbo gedurende één uur vragen stellen aan Armin van Buuren. Speciaal voor zijn avontuur in de virtuele wereld krijgt Van Buuren een avatar aangemeten, een internetpersonage waarmee hij zich in de wereld van Habbo kan rondbewegen.


Vanessa komt op 6 Februari 1982 op een 23ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met haar single Upside Down (Dizzy Does It Make Me). Dit nummer is geschreven en geproduceerd door Martin Duiser en Piet Souer. Met zijn nummer twee-notering is Upside Down (Dizzy Does It Make Me) de grootste hit van Vanessa in de Nederlandse Top 40. Vanessa is op 25 Juli 1951 geboren in Den Haag als Conny Witteman. Zij trouwt in November 1987 met Hans Breukhoven, de directeur van de winkelketen Free Record Shop. Dit jaar vieren Conny en Hans Breukhoven hun 20-jarig huwelijksfeest.


Kraftwerk staat op 6 Februari 1982 op de eerste plaats in Engeland met de single The Model / Computer Love. De Duitse synthesizergroep is eind 1968 ontstaan wanneer de oprichters, Ralf Hütter en Florian Schneider elkaar leren kennen tijdens een jazzcursus op de Akademie Remscheid in Düsseldorf. Uitgerust met allerlei elektronische hulpmiddelen maken beiden, aanvankelijk onder de naam Organisation, een soort laboratoriummuziek. Internationaal succes krijgt de groep, inmiddels uitgebreid met Klaus Roeder (viool/gitaar) en Wolfgang Flür (percussie), na het verschijnen van het album Autobahn en de naar deze plaat genoemde single Autobahn. Met het van het album Computerworld afkomstige nummer The Model wordt voor het eerst een nummer 1 hit gescoort in Engeland. Kraftwerk is de eerste Duitse groep die op nummer 1 staat in Engeland. De single is overigens al een keer eerder uitgebracht in Engeland, toen haalde Computer Love met op de B-kant (!) The Model in Juli 1981 een 36ste plaats.


Op 6 Februari 1991 start George Michael met zijn Cover To Cover 91 Tour in Toronto in Canada. Het laatste concert is al op 20 Februari 1991 in Los Angeles. Tien man begeleiden de Britse zanger tijdens deze korte Noord-Amerikaanse tournee. De optredens zijn in kleine zalen. De opbrengst van de (zeer dure) entree gaat naar verschillende goede doelen.


Bob Dylan geeft op 6 Februari 1992 een verrassings-optreden in Late Night With David Letterman in New York. Dit televisieprogramma van CBS begint aan zijn tiende seizoen. Bob Dylan zingt Like A Rolling Stone, en wordt begeleid door een all star band met o.a. de zangeressen Emmylou Harris, Chrissie Hynde en Carole King.


Op 6 Februari 1967 worden de opnamen afgerond van A Little Bit Me, A Little Bit You van The Monkees. De basisbanden van deze Neil Diamond-compositie zijn op 21 Januari 1967 in de RCA-studio in New York door studiomuzikanten ingespeeld. Op 4 februari 1967 heeft Davy Jones van The Monkees de zang van A Little Bit Me, A Little Bit You opgenomen. Neil Diamond zorgt voor de achtergrondvocalen. Op 31 Maart 1967 wordt de single in Europa uitgebracht. A Little Bit Me, A Little Bit You komt op 8 April 1967 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zesde plaats. Het is na Last Train To Clarksville en I'm A Believer in Nederland de derde hit voor The Monkees in 7 maanden tijd.


Billy Idol breekt een arm en een been bij een motorongeluk op 6 Februari 1990 in Hollywood. De zanger rijdt met zijn Harley Davidson door een rood stoplicht en wordt aangereden. Billy Idol komt juist uit een opnamestudio waar hij werkt aan zijn nieuwe album, Charmed Life. Vanwege het ongeluk loopt Idol zijn rol mis in de film The Doors van regisseur Oliver Stone. Toch is Billy Idol nog even in de film te zien, omdat Oliver Stone het script zodanig herschrijft dat de zanger, op krukken, toch nog een kleine bijrol kan spelen.


Tijdens het optreden van Gregory Isaacs op 6 Februari 1988 in Bulawayo in Zimbabwe worden zo'n tienduizend toeschouwers door de politie met traangas en rubber kogels uit elkaar gedreven. Het publiek is het er niet mee eens dat het optreden van de reggae-ster een uur korter duurt dan aangekondigd. Het is de tweede keer dat er in Zimbabwe rellen bij een optreden van Gregory Isaacs uitbreken. Een paar dagen eerder raken fans in de hoofdstad Harare slaags met de politie omdat de zanger twaalf uur te laat arriveert voor een concert.


Reggae-producer King Tubby wordt op 6 Februari 1989 voor de deur van zijn huis in Kingston op Jamaica neergeschoten, bij wat waarschijnlijk een roofmoord is geweest. King Tubby wordt op 28 Januari 1941 als Osbourne Ruddock in Kingston, Jamaica geboren en begint in 1968 zijn Tubby's Home Town Hifi studio op 18 Dromilly Avenue, in het hart van Waterhousegetto, met het maken van 'dubplates', nieuwe versies van bekende nummers die hij mixt in zijn studio met hulp van een door hem gemodificeerd 4 track mengpaneel dat hij heeft gekocht van Dynamics Studio. De vocalen haalt hij grotendeels uit de mix, net als de basloopjes. Over de andere instrumenten gebruikt hij regelmatig langgerekte echo's en andere effecten zoals tape-testsignalen, onweersbuien en geweerschoten. Hij wordt de favoriete huis-mixer van producer Bunny Lee en is de geknipte persoon om met diens Flying Cymbal Style te experimenteren. Tubby gebruikt dit soort mixen ook als begeleiding voor de korte Toasting Raps van deejay U-Roy. Dit blijkt het begin van een lange traditie. Tubby (re-)mixt o.a. voor Niney The Observer, Roy Cousins, Vivian Jackson (Yabby You), Glen Browne, Augustus Pablo, Linval Thompson, The Morwells Manzie Swaby en Bertram Brown's Freedom Sounds-label. Zijn psychedelische, overdonderende, gevaarlijke en aanvankelijk schandelijk onderschatte mixen staan op meer dan honderd elpees! Tubbs, zoals hij liefdevol wordt genoemd, is op twee manieren verantwoordelijk voor de revolutie in de Jamaicaanse muziek. Eerst vanwege de unieke (zelfgebouwde) apparatuur en effectmachines, die hem boven iedereen, behalve Lee Perry, doen uitsteken en ten tweede doordat hij met een reeks zeer talentvolle pupillen als Prince Jammy, Prince Philip Smart en Overton 'Scientist' Brown school maakt. In de jaren tachtig neemt King Tubby een voorschot op het digitale tijdperk en maakt met Anthony Redrose in 1985 het futuristische Tempa. Ook maakt hij opnamen met o.a. King Kong en de Firehouse Crew. Zijn dood Op 6 februari 1989 is een schok voor reggaefans in en buiten Jamaica. Zijn invloed op genres als triphop, downtempo en drum 'n' bass, maar ook op de New-Yorkse clubhouse van Masters At Work, Joe Clausell en Kerri Chandler klinkt nog altijd door. King Tubby is 47 jaar geworden.


Sonny Bono laat op 6 Februari 1987 weten dat hij de politiek in gaat. De zanger, die in de jaren zestig met zijn toenmalige echtgenote het duo Sonny & Cher vormde, stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Palm Springs in Californië. Na zijn Burgemeesterschap wordt Sonny Bono lid van de Amerikaanse Senaat. Na zijn overlijden op 5 Januari 1998 neemt Mary Bono, zijn vrouw, op 7 April 1998 zijn zetel in de Senaat over.


Op 6 Februari 1981 overlijdt componist Hugo Montenegro in Palm Springs in Californie. Hugo Montenegro wordt op 2 September 1925 in New York City, en is het meest bekend door zijn bewerkingen van de muziek van zogenaamde Spaghetti Westerns. In 1968 heeft hij zijn grootste hit met een bewerking van het door Ennio Morricone geschreven thema van de film The Good, The Bad & The Ugly. De single haalt de tweede plaats in de Billboard Hot 100. In Engeland staat The Good, The Bad & The Ugly vanaf 16 November 1968 vier weken op de eerste plaats, en is sinds Maart 1963 (The Shadows met Foot Tapper) de eerste instrumentale nummer 1 in 5 jaar. Hugo Montenegro is 55 jaar geworden.


The Rolling Stones komen op 6 Februari 1965 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met hun tweede album, simpelweg The Rolling Stones No. 2 genoemd. Het album is op 15 Januari 1965 in Engeland uitgebracht, en is tussen 10 Juni en 8 November 1964 opgenomen in de Chess Studios in Chicago, de Regent Sound Studio in Londen en de RCA Studios in Los Angeles. Op The Rolling Stones No. 2 staan o.a. Everybody Needs Somebody To Love, What A Shame, Under The Boardwalk, Off The Hook en Pain In My Heart. De hoesfoto is gemaakt door fotograaf David Bailey. Over het feit dat Mick Jagger op de foto helemaal achteraan staat, zegt Bailey: "Ik heb Mick daar met opzet neergezet. Ik wilde niet dat de anderen dachten dat hij een speciale behandeling kreeg omdat hij mijn vriend is"


Op 6 Februari 2002 beleeft A New Day Has Come van Céline Dion zijn radiopremiëre. A New Day Has Come is Dion's eerste nieuwe single in twee jaar. A New Day Has Come komt op 23 Maart 2002 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de 19e plaats als hoogste notering.


Bruce Foxton en Rick Buckler, twee ex-leden van The Jam, komen op 6 Februari 1996 in hoger beroep tot een schikking met Paul Weller. Zij hebben hun ex-collega aangeklaagd voor meer dan honderdduizend pond. De bassist en drummer claimen dit bedrag aan achterstallige royalties. Paul Weller heeft The Jam, in het najaar van 1982, als hij meent dat de groepop haar hoogtepunt is en niet meer verder komt ontbonden, en gaat verder met een nieuwe project, The Style Council. Met de carriëres van Bruce Foxton en Rick Buckler gaat het na The Jam weinig voorspoedig. Reden waarom ze zich najaar 1986 in arren moede maar verenigen in de groep Sharp, waarin zanger/gitarist/componist Jimmy Edwards mag dienen als een substituut voor Weller. In 1988 verlaat Bruce Foxton het alweer zinkende Sharp om bij The Rhythm Sisters verder te bassen.


Op 6 Februari 1968 wordt in studio 1 van Phonogram in Hilversum door de Amsterdamse groep Short '66 het nummer Going My Way opgenomen. Op 12 februari 1968 worden deze opnamen afgerond. Going My Way wordt geproduceerd door Tony Vos. Het nummer is geschreven door Barry Pritchard en Rod Allen van The Fortunes, die ook de achtergrondvocalen voor hun rekening nemen. Going My Way komt op 16 Maart 1968 binnen in de Tipparade, maar bereikt de Top 40 niet. In Maart 1968 bereikt het door Robbie van Leeuwen geschreven nummer Mary Is My Sweetheart Again wel de Top 40. Deze single bereikt een 38ste plaats, en is daarmee de enigste single van Short '66 die een hit is geworden.


Paul de Munnik zegt op 6 Februari 2006 in het AVRO-radioprogramma 1 Op De Middag dat hij boos is op het CDA. In de zendtijd voor politieke partijen gebruikt deze partij ongevraagd de versie van Acda & De Munnik van De Glimlach Van Een Kind. "Zoiets hoort te worden overlegd. Als het CDA wel toestemming zou hebben gevraagd, hadden wij die niet gegeven", aldus Paul de Munnik. Jack de Vries, de campagneleider van het CDA, gaat nu aan de nabestaanden van Willy Alberti vragen of de partij diens originele versie mogen gebruiken.


Op 6 Februari 1998 overlijdt Carl Wilson, in het bijzijn van zijn vrouw Gina, zijn zoons Jonah en Justyn en zijn broer Brian, na een lange strijd tegen longkanker. Carl Wilson wordt Op 21 December 1946 in Hawthorne, Californie geboren. Rond 1960 begint Carl Wilson met zijn broers Brian en Dennis Wilson, zijn neef Mike Love en een vriend Alan Jardine een meerstemmige zanggroep a la The Four Freshmen, die achtereenvolgens The Pendletons, Carl And The Passions, Kenny And The Cadets (Brian is Kenny) en uiteindelijk The Beach Boys heet. Carl Wilson is als zanger ondermeer te horen op God Only Knows, Good Vibrations, Darlin', I Can Hear Music, This Whole World, Feel Flows, Long Promised Road, Wild Honey en Heaven. In het voorjaar van 1997 wordt er bij het jongste lid van The Beach Boys kanker ontdekt. Carl Wilson is 51 jaar geworden.


Holy Holy Life van de Golden Earring komt op 6 Februari 1971 op nummer veertien binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Jessica. Holy Holy Life bereikt de vijfde plaats. De single is afkomstig van het album Seven Tears. Dit album komt op 11 September 1971 op een tweede plaats binnen in album Top 50, en wordt van de eerste plaats afgehouden door het verzamelalbum Hollandse Hitpourri 7 dat maar liefst 7 weken op de eerste plaats staat. De tweede single die van Seven Tears afkomt is She Flies On Strange Wings, dat door zijn lengte verdeeld wordt over de A en B-kant. She Flies On Strange Wings staat op 9 Oktober 1971 op een vierde plaats als hoogste notering.


George Harrison ontmoet op 6 Februari 1958 voor de eerste keer de groep The Quarry Men tijdens een optreden in The Wilson Hall in Garson, Liverpool. The Quarry Men bestaan dan uit John Lennon, Paul McCartney, Len Garry, Eric Griffiths en John Lowe en zijn vernoemd naar de school van John Lennon, The Quarry Bank, wat een latijns motto heeft, "Uit deze rots (rots is symbolisch) zult gij de waarheid kennen". George Harrisson over zijn eerste ontmoeting: "I was very impressed by John, probably more than Paul, or I showed it more. I suppose I was impressed by all the Art College crowd. John was very sarcastic, always trying to put you down, but I either took no notice or gave him the same back, and it worked."


You've Lost That Lovin' Feelin van The Righteous Brothers staat op 6 Februari 1965 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Het nummer is geschreven door Barry Mann, Cynthia Weill en Phil Spector die het nummer ook produceerde. The Righteous Brothers zijn geen broers, maar twee vrienden uit Orange County, Bill Medley en Bobby Hatfield. Wanneer Phil Spector het net afgemaakte nummer, telefonisch aan mede-auteur Barry Man laat horen, denkt deze dat een plaatje op een te laag toerental draait. Dit vanwege de lage diepe stem van Bill Medley, die in 1987 een wereldhit heeft met het thema van de film Dirty Dancing, (I've Had) The Time Of My Life samen met Jennifer Warnes. You've Lost That Lovin' Feeling is met afstand het meest gedraaide nummer in Amerika op de radio. Tot nu toe is de single meer dan 7 miljoen keer gedraaid, wat neerkomt op 30 jaar onafgebroken You've Lost That Lovin' Feelin draaien.


Op 6 Februari 2007 wordt Willeke Alberti, vanwege haar grote verdiensten in de wereld van kunst en cultuur, onderscheiden met De Gouden Speld Van Ere van de gemeente Amsterdam. De zangeres krijgt deze onderscheiding in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam na afloop van de laatste voorstelling van haar jubileumshow Goud (Willeke Alberti zit dan 50 jaar in het vak.


Voor de op 9 September 1979 overleden Norrie Paramor (66) wordt op 6 Februari 1980 in Londen een herdenkingsconcert gehouden. Norrie Paramor treedt in 1952 in dienst bij de Britse afdeling van Columbia Records als arrangeur en talentscout. In de jaren zestig produceert hij ondermeer platen van Helen Shapiro, Frank Ifield en Cliff Richard & The Shadows. Cliff Richard zingt op dit herdenkingsconcert Bachelor Boy, Constantly, The Day I Met Marie, Congratulations, The Young Ones en Summer Holiday. Cliff Richard wordt hierbij begeleid door The Ron Goodwin Orchestra. Er zijn ook optredens van Tony Rivers, John Perry en Stu Calver.


Op 6 Februari 1945 wordt rond half drie in de morgen in het kleine dorp Nine Mile in de provincie St. Ann op Jamaica, Robert Nesta Marley geboren. Robert (Bob)'s moeder, het zwarte tienermeisje Cedella Booker is van Afrikaanse afkomst, zijn vader, de blanke Kapitein Norval Marley, heeft Engelse ouders. Norval Marley is supervisor voor de Britse koloniale macht op het gebied van landbouw. Vrijwel direct na de geboorte van Bob verhuist hij naar Kingston. Bob zou hem later slechts sporadisch zien. Norval Marley overlijdt wanneer Bob tien jaar oud is. Volgens Cedella Marley heeft Bob zijn zachtaardige karakter en geringe lichaamslengte geërfd van zijn vader. Op zijn zestiende vormt Bob Marley samen met Bunny Livingston en Peter Tosh het zanggroepje The Wailers (eerst The Teenagers). Hun eerste opname is Judge Not. In 1962 volgt One Cup Of Coffee. In het begin hebben ze weinig succes, maar door deel te nemen aan talentenjachten, het spelen in kleine clubs en nieuwe opnames, worden The Wailers langzaam één van de populairste groepen in Jamaica. Bob Marley treedt meer en meer op de voorgrond. De naam van de groep wordt gewijzigd in Bob Marley & The Wailers. De volgende single Simmer Down wordt een grote hit in Jamaica. De eerste Wailers songs zijn gebaseerd op de populaire Ska muziek. Later laten The Wailers het ritme zakken, tot het langzamere reggae. In 1965 opent Bob Marley zijn eigen opnamestudio, Tuff Gong, waar nu het Bob Marley Museum gevestigd is. Hij trouwt op 10 Februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later wordt hun eerste kind geboren. Onder invloed van Rita krijgt Marley belangstelling voor de Rastafari-beweging, en groeit later uit tot een van de bekendste uitdragers van dat geloof. In 1973 geeft Marley de groep een nieuwe look. Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt worden toegevoegd als achtergrond zangeressen en met nieuwe energie tilt Bob MArley de reggaestijl naar internationaal niveau, door een opeenvolging van internationale tours. In 1975 geven Bob Marley & The Wailers in het Londense Lyceum een aantal sensationele concerten, waarvan een weerslag op het album Live. De op deze plaat voorkomende live-versie van No Woman No Cry groeit uit tot een wereldhit en bewerkstelligt een Europese doorbraak die voor wat Nederland betreft extra gestalte krijgt met een indrukwekkend optreden op 13 Juni 1976 in de Amsterdamse Jaap Edenhal. In 1976 is er ook een reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers worden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot band van het jaar. In April 1978 treedt Bob Marley op in Jamaica op het One Love Peace Concert ter ere van de wapenstilstand tussen de twee belangrijkst politieke groeperingen in Jamaica. Vlak voor het einde van zijn optreden vraagt hij de twee politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Daar laat hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar krijgt Bob Marley The Peace Medal Of The Third World van de Verenigde Naties. In 1977 krijgt Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Hij neemt aanvankelijk aan dat het een voetbalblessure is maar wanneer de wond niet geneest wordt de diagnose melanoom (huidkanker) vastgesteld. Bob Marley laat zijn teen niet amputeren omdat dit in strijd is zijn geloofsovertuiging. De kanker zaait vervolgens uit naar de rest van zijn lichaam. Op 11 Mei 1981 overlijdt Bob Marley in het Cedars Of Lebanon ziekenhuis in Miami, Floridia aan kanker, acht dagen nadat de kankerspecialist Dr. Josef Issels zijn behandeling heeft gestaakt. Bob Marley wordt samen met zijn Gibson gitaar en een bijbel, als een nationale held, begraven in zijn geboorteplaats, St. Ann's Parish, Jamaica. Twee jaar later viert de regering zijn sterfdag met de onthulling van een standbeeld. De fans van de zanger zijn er echter niet blij mee, omdat het beeld een slechte gelijkenis heeft. Na de onthulling gooien ze met stenen en fruit naar het beeld. Onder druk van de protesten, besluit Edward Seaga, de minister-president van Jamaica, om een nieuw beeld te laten maken. In 1990 wordt de geboorte dag van Bob Marley, 6 Februari, uitgeroepen tot nationale feestdag in Jamaica. Bob Marley is 36 jaar geworden.


Vanaf 6 Februari 2005 wordt in Ethiopië de 60ste geboortedag van Bob Marley feestelijk gevierd met een reeks evenementen. De hele maand Februari staat in het teken van Bob Marley. Het programma heet Africa Unite en begint met een concert van de kinderen van Bob Marley en zijn achtergrondkoor The I-Threes. Dit concert wordt over de hele wereld op de televisie uitgezonden. Ook treden Rita Marley, Lauryn Hill, Harry Belafonte, Quincy Jones en Afrikaanse artiesten als Angelique Kidjo, Baaba Maal en Youssou N'Dour op. Partners van Africa Unite zijn UNICEF, de Wereldbank en de Afrikaanse Unie, een overkoepelende organisatie van 53 landen. Ethiopië is gekozen omdat dit het land is van de overleden keizer Haile Selassie, die de spiritueel leider van de rastafari's was waar ook Bob Marley zich toe rekende.


Op 6 Februari 2004 wordt Sting in Los Angeles gehuldigd door MusiCares. Deze organisatie heeft Sting uitgeroepen tot persoon van het jaar. MusiCares ondersteunt sinds 1989 muzikanten die in financiële, medische of persoonlijke nood verkeren. Het is een initiatief van de Amerikaanse muziekindustrie. Sting wordt geëerd om zijn verdiensten als musicus en milieu-activist en om zijn inspanningen op humanitair gebied. De 52-jarige Engelse zanger/bassist krijgt tijdens dit MusiCares-gala live-optredens aangeboden van onder anderen Elton John, Dido, Black Eyed Peas, Tony Bennett, k.d. lang en Elvis Costello en diens vrouw Diana Krall. Aan deze line-up zijn Mary J. Blige en No Doubt toegevoegd. Het eerbetoon aan Sting vindt plaats in de filmstudio's van Sony in Culver City in Californië.


Falco komt op 6 Februari 1998 bij een verkeersongeluk in de Dominicaanse Republiek om het leven. De Oostenrijkse zanger woont sinds 1997 in de Dominicaanse Rebubliek waar hij een opnamestudio in Puerto Plato heeft laten bouwen. Op 12 Februari 1998 wordt het stoffelijk overschot van Falco teruggevlogen naar Oostenrijk, waar hij twee dagen later in Wenen wordt begraven. Oud-burgemeester Helmut Zilk van Wenen noemt de zanger tijdens de uitvaartdienst een muzikaal genie. Falco wordt op 19 Februari 1957 als Johann Holzel in Wenen geboren, een stad die een groot stempel zal drukken op zijn carriëre. Hij is een goede leerling aan het Weense conservatorium voor lichte muziek, maar verlaat dat instituut op 11-jarige leeftijd om zich in duistere oefenkelders bezig te houden met voornamelijk jazz-muziek. Na drie jaar vertrekt hij verveeld naar Berlijn, algemeen erkend als de hoofdstad van de Duitstalige muziekscene, maar ook daar vindt Hözel geen inspiratie. Wel besluit hij daar zijn naam te veranderen in Falco. Terug in Wenen sluit hij zich aan bij de tamelijk populaire groep Drahdiwaberl (= spinnewiel) waarin hij zingt en basgitaar speelt. In 1980 schrijft hij Ganz Wien, het lijflied van de Weense new wave-scene, dat echter door de radio wordt geboycot vanwege de zinsnede dat heel Wenen aan de heroïne zou zijn! Zijn eerste schreden op het solopad zet Falco vervolgens met zijn goede vriend, muzikant/producer Robert Ponger, met wie hij zijn debuutelpee Einzelhaft opneemt. Het daarvan afkomstige Der Kommissar wordt een reuzehit en typeert Falco's unieke muzikale koers: als eerste blanke slaagt bij erin een zeer dansbare, in het Duits en Engels gerapte song af te leveren. Via Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en de rest van Europa wordt de plaat ook een hit in de Verenigde Staten. De opvolgers doen echter weinig, het nieuwtje is er inmiddels af. Als gevolg daarvan gaat Falco door een diep dal. Hij besluit samen met wat vrienden naar Thailand af te reizen om daar nieuwe inspiratie op te doen en eenmaal terug in Europa wordt hij in contact gebracht met het Nederlandse productie-duo Rob en Ferdi Bolland. Samen met hen schrijft en produceert hij eind 1985 de single Rock Me Amadeus, opnieuw een Engels/Duitse disco-rap die handig inspeelt op de dan heersende Mozart-manie, veroorzaakt door de speelfilm Amadeus. De plaat wordt onmiddellijk een hit in Oostenrijk en Duitsland, maar alles bij elkaar duurt het nog meer dan een half jaar voordat uiteindelijk ook de rest van Europa en de Verenigde Staten 'plat' gaan! Doordat Rock Me Amadeus nummer één wordt in de Verenigde Staten, betekent dat voor het eerst in jaren weer een Nederlandse productie op die felbegeerde plaats en internationale erkenning voor Falco en de Bolland-broers. In de loop van 1986 tekent Falco een miljoenencontract bij een nieuwe platenmaatschappij. De eerste single die daaruit voortvloeit is het in 1987 uitgebrachte The Sound Of Musik, een vrij ongeïnspireerd klinkende disco-rap die dan ook geen hit wordt. Daarna wordt er weing meer de zanger vernomen. Falco is 40 jaar geworden.


Roger Peterson wordt op 6 Februari 1959 begraven op het kerkhof van het Buena Vista Memorial Park in Storm Lake in Iowa. Diezelfde dag wordt voor Jiles Perry Richardson, bekend als The Big Bopper, een dienst gehouden in een uitvaartcentrum in Beaumont in Texas waar hij later ter aarde wordt besteld. Kolonel Tom Parker en Elvis Presley hebben gele rozen gestuurd. Roger Peterson en J.P. Richardson zijn op 3 Februari 1959 bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Mason City in Iowa om het leven gekomen. Roger Peterson is de piloot van dit toestel. Hij is 21 jaar geworden. The Big Bopper is één van de sterren die meewerken aan de G.A.C. Winter Show Tour. Hij is 28 jaar geworden. De tournee wordt tot 15 Februari 1959 voortgezet door o.a. Dion & The Belmonts, Jimmy Clanton en Frankie Avalon.


Kim Mathers, de ex-vrouw van Eminem, wordt op 6 Februari 2004 gearresteerd. Een urinetest heeft uitgewezen dat zij onlangs cocaïne heeft gebruikt. Er is geen borgtocht vastgesteld. Kim Mathers is op 21 Januari 2004 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor het bezit van cocaïne. Zij is in Juni 2003 gearresteerd, toen politieagenten bij een routinecontrole twee zakjes met een wit poeder aantroffen in haar auto. Dit poeder blijkt cocaïne te zijn. Ook zit zij zonder geldig rijbewijs achter het stuur van een auto. Op 29 januari 2004 neemt de politie Kim Mathers een urineproef af. De uitslag is positief. Kim Mathers kan nu worden veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat zij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van haar straf. "Zij heeft overduidelijk een drugsprobleem. In haar eentje kan zij dit niet aan", aldus de openbare aanklager.


Op 6 Februari 2006 looft blues-gitarist en zanger B.B. King een beloning uit voor de vinder van zijn hond Lucille. Lucille, een twee jaar oude Maltezer, is op 27 Januari 2006 weggelopen uit de woning van B.B. King in West-Hollywood. De hond is vernoemd naar de gitaar van B.B. King, een Gibson ES 355 die sinds 1982 officieel Lucille wordt genoemd. Degene die Lucille terugvindt, krijgt van B.B. King een gesigneerde gitaar.


Paul en Linda McCartney, Ringo Starr en George Harrison komen op 6 Februari 1981 bij elkaar om het nummer All Those Years Ago op te nemen. Deze ode aan hun vermoorde vriend John Lennon wordt op 4 Mei 1981 als single van George Harrison uitgebracht. All Those Years Ago komt op 23 Mei 1981 de Billboard Hot 100 binnen. De single staat vanaf 4 Juli 1981 drie weken op de tweede plaats. In Engeland blijft All Those Years Ago op de dertiende plaats steken. In Nederland komt de single niet verder dan de zesendertigste plaats in de Top 40.


Op 6 Februari 2003 geven The Rolling Stones een gratis concert voor de NRCD (Natural Resources Defense Council) om de aandacht te vestigen op de gevolgen van het broeikaseffect. Voorafgaande aan het concert in het Staples Center in Los Angeles zijn er diverse gastsprekers waaronder Christina Aguilera en Bill Clinton. Christina Aguilera zegt ondermeer het volgende: "I think it's an important cause to support. And just being here and doing all that I can in my position, having the voice to say something and speak up about it is important to me. So I'm here supporting the band and supporting and raising awareness of global warming, and the whole thing. It's all good." Bill Clinton over zijn aanwezigheid: "I'm here because the Stones aren't term-limited and they're just as old as I am." Na alle toespraken spelen de Stones voor de 20.000 aanwezige fans de volgende setlist: Start Me Up, Street Fighting Man, You Got Me Rocking, Don't Stop, All Down the Line, Wild Horses, You Can't Always Get What You Want, Bitch, Tumbling Dice, Slipping Away, Happy, Sympathy For The Devil (met Remy Kabaka), Gimme Shelter (met Remy Kabaka), Can't You Hear Me Knocking (met Remy Kabaka), Honky Tonk Women (met Remy Kabaka), Satisfaction, It's Only Rock'n'Roll, Midnight Rambler, Brown Sugar en Jumpin' Jack Flash.


Instant Karma van John Lennon wordt op 6 Februari 1970 uitgebracht. Op de B-kant staat Who's Seen The Wind van Yoko Ono. Hierop is een gitaarsolo van George Harrison te horen. Instant Karma is op 26 Januari 1970 in een studio in Londen geschreven en opgenomen. De single is geproduceerd door Phil Spector. Instant Karma komt op 21 Februari 1970 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vijfde plaats als hoogste notering. In Amerika is Instant Karma goed voor een derde plaats. In Nederland blijft de single op de 9e plaats in de Top 40 steken.


Op 6 Februari 1965 wordt door de Britse commerciële omroep ABC weer een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt als gasten Billy J. Kramer & The Dakotas, The Animals, Mark Wynter, Twinkle, The Gamblers, Marilyn Powell en Butch Moore & The Capitol Show Band.Jan Theys presenteert op 6 Februari 1971, vanuit het Amerikaans Theater in Brussel, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. De twaalf liedjes worden, zonder jurycommentaar tussendoor, gezongen door Ann Christy, Nicole Josy & Hugo Sigal, Joe Harris, Mary Porcelijn, Johnny White, Kalinka, Micha Marah en Johan Stollz. Goeiemorgen Morgen van Nicole Josy en Hugo Sigal wordt tot winnaar uitgeroepen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 April 1971 in het Ierse Dublin worden Nicole Josy en Hugo Sigal vervangen door , omdat Nicole Josy met geelzucht het bed moet houden. Goeiemorgen Morgen eindigt in Dublin met 68 punten op een veertiende plaats.


Op 6 Februari 1990 dienen meer dan tweehonderd vrouwen een aanklacht in tegen Chuck Berry. Zij doen dit, nadat op 27 December 1989 de voormalige kokkin Hosana Hunk heeft verklaard dat Chuck Berry geheime camera's in het damestoilet van zijn Southern Air Restaurant in Wentzville in Missouri heeft geplaatst.


Richard Thompson stapt op 6 Februari 1971 uit Fairport Convention. De eerste tijd na zijn vertrek doet Thompson veel sessiewerk en speelt ondermeer op platen van Sandy Denny, Nick Drake en Al Stewart. In 1972 verschijnt zijn eerste album Henry The Human Fly. In Oktober 1972 trouwd hij met Linda Peters, waarmee hij van 1973 tot 1982 het duo Richard and Linda Thompson vormt. Het duo brengt tot en met 1975 drie albums uit. In 1975 verhuist het echtpaar naar een soefistische commune en bekeerdt het zich tot de islam. In December 1981 scheidden Richard en Linda. Hun laatste album, Shoot Out The Lights, verschijnt in 1982 en is een redelijk commercieel succes. Na een tournee door de Verenigde Staten gaan de twee ook als artiesten uit elkaar. Vanaf 1983 werkt Richard voornamelijk solo. In 1985 verhuist hij naar Californië. Het album Rumor And Sigh uit 1991 wordt zijn grootste commerciële succes. Het album wordt genomineerd voor een Grammy en de single I Feel So Good wordt een kleine hit. De successen krijgen echter geen vervolg. In 2001 wijst Thompson de verlenging van zijn contract bij Capitol af. Sindsdien verschijnen zijn platen op het kleine en onafhankelijke Cooking Vinyl label.


Op 6 Februari 2003 wordt de documentaire Living With Michael Jackson van Martin Bashir in Amerika uitgezonden in het televisieprogramma 20/20 van de omroep ABC. Voor deze spraakmakende documentaire heeft de Engelse verslaggever Michael Jackson acht maanden op de voet gevolgd.


Met ingang van 6 Februari 1995 is Keith Lockhart de nieuwe orkestleider van The Boston Pops Orchestra. Lockhart is de opvolger van John Williams, die op zijn beurt in 1980 de leiding van de legendarische Arthur Fiedler heeft overgenomen.


Op 6 Februari 2005 wordt in Jacksonville, Florida de 39ste finale van de Super Bowl gespeeld. Vóór de wedstrijd zijn er live-optredens van John Fogerty, The Charlie Daniels Band, Alicia Keys en Earth Wind & Fire. Paul McCartney verzorgt de pauze-show. Hij zingt vier liedjes, waarvan drie van The Beatles (Drive My Car, Get Back en Hey Jude). Daarnaast speelt McCartney nog het nummer Live And Let Die. De wedstrijdt tussen de New England Patriots en de Philadelphia Eagles wordt met 24 - 21 gewonnen door de New England Patriots.


Muziekjarige van 6 Februari

1941: Dave Berry - (David Grundy) Zanger Engeland
1943: Fabian (Fabian Forte) - Zanger USA
1947: Alan Jones - Amen Corner Saxofoon
1948: John Gosling - The Kinks Toetsen
1950: Mike Batt - Zanger/Componist Engeland
1950: Natalie Cole - Zangeres USA
1950: Punky Meadows (Edwin Lionel Meadows) - Angel Gitaar
1962: Axl Rose - (William Bailey) - Guns N’Roses Zanger
1966: Rick Astley - Zanger Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten