Zoeken in de muziekgeschiedenis

23 feb. 2013

Muziekgeschiedenis van 24 Februari

Op 24 Februari 2004 overlijdt Estelle Axton in het Saint Francis Hospital in Memphis, Tennessee een natuurlijke dood. Estelle Stewart wordt geboren op 11 September 1918 in Middleton, Tennessee. In 1957 nemen Estelle en haar man Everett Axton een hypotheek op hun huis om samen met de broer van Estelle, Jim Stewart een platenlabel (Satellite Records) op te starten. Al snel wordt Satellite Records gedwongen een andere naam te kiezen omdat er in Los Angeles al een Satellite Records bestaat. De nieuwe naam wordt Stax, een samenvoeging van de ST van Stewart en de AX van Axton. Het label is eind jaren zestig, begin jaren zeventig de grootste rivaal van het beroemde Motown (Detroit). Tussen 1960 en 1975 heeft Stax sterren als Otis Redding, Booker T. And The MGs, Isaac Hayes, Rufus Thomas, Albert King, Johnnie Taylor, The Mar-Keys en de Bar-Kays onder contract. De muzikanten van het soul platenlabel noemden haar Lady A en omschrijven haar als een kalmerende, moederlijke persoonlijkheid. "Were it not for her, there's no way Stax could have become what it became", aldus David Porter. "You didn't feel any backoff from her, no differentiation that you were black and she was white. Being in a town where that attitude was plentiful, she just made you feel secure. She was like a mother to us all." aldus Isaac Hayes. Porter en Isaac Hayes schrijven diverse hits voor Stax, waaronder Sam & Dave's Soul Man en Hold On, I'm Coming. In 1976 gaat het label uiteindelijk failliet. Estelle Axton zet later het Fretone label op, waarop in 1977 de hit Disco Duck van Rick Dees verschijnt. Estelle Axton is 85 jaar geworden, haar lijfspreuk was: "We didn't see colour, we just saw talent."


Johnnie Ray overlijdt op 24 Februari 1990 aan de gevolgen van leverkanker. Johnnie Ray wordt op 10 Januari 1927 in Dallas, Oregon geboren en heeft tijdens de periode 1951 tot 1957 meer dan 25 hits in de Billboard Hot 100. Op vele van de singles wordt Johnnie Ray begeleidt door The Ray Conniff Singers en het orkest van Ray Conniff. Zijn grootste hit heeft hij in 1956 met Just Walking In The Rain. Johnnie Ray is 63 jaar geworden.


Op 24 Februari 2007 wordt door RTL de door Wendy van Dijk gepresenteerde finale uitgezonden van het programma de X Factor, een van oorsprong Engels televisietalentenjachtprogramma. Winnares is de uit Biddinghuizen afkomstige Sharon Kips. Verliezend finalist is Richy Brown. Heartbreak Away, de eerste single van Sharon Kips, komt op 3 Maart 2007 binnen op de eerste plaats in de Mega Top 100. De single zet hiermee de traditie voort van Damn (I think I love you), Step Right Up, Tell Her, When You Think Of Me en Right Here Right Now, allemaal singles die door middel van een talentenjacht show op de eerste plaats van de hitlijsten komen. Heartbreak Away staat uiteindelijk drie weken op de eerste plaats. De opvolger van Heartbreak Away, Heaven Knows, evenaart het succes niet. Heaven Knows komt niet verder dan een notering in de Tipparade. Eind Mei 2007 komt het debuutalbum 10 uit. Het wordt het eerste album van een winnaar van een Nederlandse talentenjacht dat niet op nummer 1 binnen komt. Qua hitsucces is Sharon Kips tot nu toe een eendagsvlieg gebleken.


Vanuit Tivoli in Utrecht wordt op 24 Februari 1968 het twaalfde Nationale Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Elles Berger. Artiesten die in deze finale staan zijn Rene Frank, Gonnie Baars, Ronnie Tober en Conny Vink. Ronnie Tober wordt uiteindelijk uitgekozen om Nederland op 6 April 1968 in Londen te vertegenwoordigen met het liedje Morgen van Joop Stokkermans en Theo Strengers. Aan de finale van het Eurovisie Songfestival nemen in totaal zeventien landen deel. Ronnie Tober eindigt met één punt op een gedeelde elfde plaats. De Spaanse Massiel wint met La La La.


Vanaf 24 Februari 1965 worden door Elvis Presley in de RCA Studios in Nashville elf nummers opgenomen voor de Elvis Presley-film Harum Scarum. Dit zijn achteréénvolgens: Go East Young Man, Shake That Tambourine, Golden Coins, So Close Yet So Far, Harem Holiday, Mirage, Animal Instinct, Kismet, Hey Little Girl, Wisdom Of The Ages en My Desert Serenade. Elvis Presley wordt tijdens de opnamen bijgestaan door Scotty Moore, Grady Martin en Charlie McCoy op gitaar, D.J. Fontana en Ken Buttrey op drums, Henry Strzelecki op bas en Floyd Cramer op piano. The Jordanaires zorgen zoals gewoonlijk voor de achtergrondvocalen.


Roger Daltrey treedt op 24 Februari 1994 in de Carnegie Hall in New York op met zijn show Daltrey Sings Townshend. Begeleid door een 65-man groot orkest zingt hij ondermeer successen van The Who, die door gitarist Pete Townshend zijn gecomponeerd. Omdat de zanger van The Who op 1 Maart jarig is viert hij dit alvast door een groot aantal vrienden en Special Guests uit te nodigen. Zo zijn de toeschouwers ondermeer getuige van gastoptredens van The Spin Doctors (I Can't Explain, Substitute), David Sanborn (5.15), Alice Cooper (I'm A Boy), Linda Perry (van 4 Non Blondes) (Doctor Jimmy, The Acid Queen en I'm Free), Lou Reed (Now And Then), Eddie Vedder van Pearl Jam (Let My Love Open The Door, Squeeze Box, Naked Eye, My Generation), The Chieftains (Baba O'Riley, After The Fire), John Entwistle (The Real Me, Behind Blue Eyes) en natuurlijk ook Pete Townshend (And I Moved, Who Are You). De show wordt afgesloten met Won't Get Fooled Again en Join Together.


Op 24 Februari 1967 tekenen The Bee Gees een vijfjarig management contract met Robert Stigwood. De gebroeders Gibb zijn enkele weken eerder verhuisd van Australie, en krijgen kort na hun aankomst in Engeland versterking van Colin Peterson en Vince Malouney. In April komt New York Mining Disaster 1941 uit. Het is de eerste single die The Bee Gees buiten Australie hebben opgenomen.


Golden Earring is vanaf 24 Februari 1974 vier dagen in Londen om de nieuwe single, Instant Poetry, op te nemen. De opvolger van het wereldsucces nummer Radar Love komt op 27 April 1974 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de derde plaats. "Het was een fout om dit na Radar Love uit te brengen. Ik vond het wel een tof nummer, maar de tekst is een beetje abstract", aldus George Kooijmans. Barry Hay heeft de volgende mening: "De naam zegt het al: Instant Poetry. Het viel bijna niet te doen een opvolger voor Radar Love te maken. In Amerika wilden ze twaalf Radar Loves met precies hetzelfde ritme. Ik vind Instant Poetry zo kwaad nog niet". Na de plaatopnamen blijft Golden Earring in Engeland om er negentien concerten te geven. Het voorprogramma wordt verzorgd door Alquin uit Delft. Bij de concerten, o.a. in het Londense Rainbow, mag Golden Earring de lichtinstallatie van The Who lenen.


Op 24 Februari 1969 geeft The Jimi Hendrix Experience een concert in de Royal Albert Hall in Londen dat op film en geluidsband wordt opgenomen. De opnamen verschijnen later onder de naam The Jimi Hendrix Experience (Live At The Royal Albert Hall 2/24/69) op CD. Wanneer de groep ruim drie maanden later uit elkaar gaat na een show in Denver, Colorado, blijkt het optreden in de Royal Albert Hall het laatste concert van The Jimi Hendrix Experience geweest te zijn op Engelse bodem. The Jimi Hendrix Experience speelt de volgende set: Lover Man, Stone Free, Hear My Train A Comin', I Don't Live Today, Red House, Foxy Lady, Sunshine of Your Love, Bleeding Heart, Little Wing, Voodoo Chile, Purple Haze, Star Spangled Banner en Room Full of Mirrors. Jimi Hendrix zelf speelt nog een keer in Engeland, als hij op 30 Augustus 1970 op het Isle Of Wight Festival staat. Op 18 September 1970 overlijdt Jimi Hendrix op 27-jarige leeftijd.


Grace Jones treedt op 24 Februari 1996 in Rio de Janeiro, Brazilie in het huwelijk met haar 21-jarige lijfwacht Atila Altaunbay. Er zijn vijftig gasten bij deze plechtigheid aanwezig. Of het huwelijk een wettelijke basis heeft, is nog maar de vraag. De dominee die het paar in de echt verbindt, is drie jaar eerder uit zijn functie ontheven.


Op 24 Februari 1970 wordt soul zanger Darrell Banks op de LaSalle Boulevard in Detroit, dood geschoten door politieman Aaron Bullock. Volgens getuigen is het zelfverdediging. Naar verluid valt Banks zijn ex-vriendin Marjorie Bozeman lastig, wanneer die door Bullock bij haar woning wordt afgezet. Darrell Banks trekt een wapen wanneer Bullock tussen beiden tracht te komen. De politieman schiet daarop gericht op Banks, die fataal in zijn nek en borstkast wordt geraakt. Het nieuws over de schietpartij en het overlijden van Darrell Banks wordt pas een week later bekend gemaakt. Op dat moment is de zanger inmiddels al begraven in een ongemarkeerd graf op de Detroit Memorial Park begraafplaats in Warren, Michigan. Darrell Banks is op 25 Juli 1937 in Mansfield, Ohio geboren als Darrell Eubanks. Pas in juni 2004 krijgt zijn laatste rustplaats alsnog een grafsteen, na een inzamelingsaktie op het internet onder zijn Northern Soul fans. Darell Banks is 33 jaar geworden.


Tijdens een optreden van David Crosby, Chris Hillman en Roger McQuinn op 24 Februari 1990 tijdens een Roy Orbison Tribute in Los Angeles stapt Bob Dylan ineens het toneel op om het nummer Mr. Tambourine Man mee te spelen. Het is dan voor het eerst in 25 jaar dat Dylan met de ex-Byrds-leden op het podium staat. Andere artiesten die tijdens deze Roy Orbison Tribute optreden zijn k.d. Lang, John Fogerty, Bonnie Raitt en Levon Helm van The Band. De opbrengst van de avond is bestemd voor een organisatie, die zich inzet voor de thuislozen in Los Angeles.


Op 24 Februari 1988 maakt Alice Cooper bekend dat hij zich verkiesbaar stelt voor het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Arizona. De zanger is lid van de politieke groepering The Wild Party. Er komt echter helemaal niets van terecht. In een interview in 1994 verklaart de zanger dat hij voor de grap had meegedaan aan de verkiezingen en dat hij nooit echt van plan was geweest om in de politiek te gaan.


Doris Day staat op 24 Februari 1956 in een platenstudio in Hollywood om het nummer Que Sera Sera (Whatever Will Be, Will Be) op te nemen. Que Sera Sera is geschreven door Jay livingston en Ray Evans voor de film The Man Who Knew Too Much. In deze film van Alfred Hitchcock spelen Doris Day en James Stewart de hoofdrollen. Que Sera Sera levert de componist en tekstschrijver een Oscar op. De single komt op 23 Juni 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats


Op 24 Februari 1992 treedt Kurt Cobian in Hawaii in het huwelijk met de inmiddels zwangere Courtney Love. Hun dochter Frances wordt op 18 Augustus 1992 geboren. Het huwelijk zelf komt twee jaar later tot een voortijdig einde, wanneer Cobain, op 8 April 1994, met een geweer zelfmoord pleegt.


Eric Clapton is op 24 Februari 1993 de grote winnaar bij de 35ste uitreiking van de Grammy Awards in het Shrine Auditorium in Los Angeles. Clapton krijgt zes onderscheidingen, waaronder één voor zijn single Tears In Heaven. Clapton schrijft dit nummer ter nagedachtenis aan zijn zoon Conor, die in 1991, door een tragisch ongeluk in New York om het leven komt. Andere Grammy Awards zijn er voor ondermeer: Celine Dion, Peabo Bryson, Tony Bennett, Melissa Etheridge, The Red Hot Chilli Peppers, Chaka Khan en Tom Waits.


Op 24 Februari 1971 wordt vanuit NOS Studio 4 in Hilversum de vijftiende editie van het Nationale Songfestival uitgezonden. In het door Willy Dobbe gepresenteerde programma zijn Saskia en Serge de enige kandidaten. Het duo zingt zes nummers, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 April 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op een zesde plaats. Séverine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival. Tijd van Saskia & Serge wordt geen hit in Nederland. Séverine haalt met Un Banc Un Arbre Une Rue op 8 Mei 1971 een 15de plaats in de Nederlandse Top 40.


David Crosby vlucht op 24 Februari 1985 uit het Fair Oaks ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor zijn drugsverslaving. Crosby is daar zeven weken eerder opgenomen, nadat een rechter hem, eind 1984, heeft laten kiezen tussen het uitzitten van vijf jaar gevangenisstraf, wegens illegaal wapen- en drugsbezit, of een behandeling in de drugskliniek. David Crosby geniet niet lang van zijn vrijheid. De volgende dag wordt hij al weer door de politie opgepakt en verdwijnt alsnog achter de tralies.


Op 24 Februari 1963 treden The Rolling Stones voor het eerst op in het Station Hotel in Richmond in het Engelse graafschap Surrey. De groep heeft een contract gekregen om tot eind juni op zondagavond in de pub van het hotel op te treden voor een bedrag van 7.50 pond per avond. Bij het eerste optreden komen slechts 66 mensen kijken.


Nadat de openbare aanklager van de rechtbank in Santa Maria in Californie en de verdediging het eens zijn geworden over de samenstelling van de jury wordt de selectie van de juryleden voor het proces tegen Michael Jackson op 24 Februari 2005 afgerond. De jury zal bestaan uit vier mannen en acht vrouwen. Michael Jackson staat ondermeer terecht voor kindermisbruik. De juryselectie verloopt vlotter dan verwacht, hoewel de procedure twee keer is opgeschort, eerst door een sterfgeval in de familie van Thomas Mesereau (de advocaat van Michael Jackson), en daarna door een ziekenhuisopname vanwege griep bij de zanger zelf. De jury bestaat uit acht blanken, drie Latino's en één Aziaat. Er is geen enkel zwart jurylid gekozen.


Op 24 Februari 1994 overlijdt thuis, in het bijzijn van haar dochter Melissa en haar zoon John, zangeres Dinah Shore in Beverly Hills aan de gevolgen van kanker. In de lente van 1993 wordt ze opgenomen met klachten over buikpijn, het blijkt baarmoederhalskanker te zijn. Sinds die tijd blijft ze uit het openbare leven. Dinaah Shore wordt op 1 Maart 1917 in Winchester, Tennessee geboren als Frances Rose Shore. De zangeres heeft haar glorietijd in de jaren veertig met hits als I'll Walk Alone, The Gypsy en Blues In The Night. Dinah Shore is 76 jaar geworden.


The Eagles krijgen op 24 Februari 1976 in Amerika een platina plaat voor het album Their Greatest Hits 1971-1975. Binnen één week zijn er van dit op 17 Februari 1976 uitgebrachte album meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Volgens de nieuwe richtlijnen van de R.I.A.A. (Recording Industry Association of America) wordt dit met een platina plaat beloont. Een single is bij twee miljoen verkochte exemplaren goed voor platina. Their Greatest Hits 1971-1975 van The Eagles komt op 6 Maart 1976 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 13 Maart 1976 vijf weken op de eerste plaats. Op het album staan de volgende nummers: Take It Easy, Witchy Woman, Lyin' Eyes, Already Gone, Desperado, One Of These Nights, Tequila Sunrise, Take It To The Limit, Peaceful Easy Feeling en Best Of My Love.


Op 24 Februari 1998 wordt Tommy Lee, de drummer van Motley Crue, in Malibu gearresteerd voor mishandeling van zijn echtgenote, Pamela Anderson. Het incident levert hem uiteindelijk een echtscheiding op, en een gevangenisstraf van zes maanden waarvan hij echter maar 16 weken werkelijk uitzit.


Vanaf 24 Februari 2003 ligt het album Millbrook USA van de Golden Earring in de platenwinkel.. De plaat is opgenomen in het Amerikaanse plaatsje Millbrook, in de huisstudio van instrumentalist Frank Carillo, die er ondermeer als gastmusicus aan heeft meegewerkt. Twee nummers op het album zijn tributes aan de overleden popsterren Herman Brood en John Entwistle, de bassist van The Who. Albino Moon is de eerste single, die van Millbrook USA wordt uitgebracht. De single komt op 15 Februari 2003 de Top 40 binnen, en haalt de derde plaats. Drummer Cesar Zuiderwijk over het album: "Vier jongens in een ouwe boot, op avontuur in Amerika. We zijn natuurlijk altijd beinvloed geweest door Amerikaanse en Engelse muziek. In onze vroege jaren waren we daar meer mee bezig, van Beatles en Kinks tot Led Zeppelin. Daar kom je niet onderuit. De sound op deze plaat is gewoon zoals wij spelen. Twee jongens met gitaren, een bas en een drumstelletje. Daar hoeft niet veel meer aan gesleuteld te worden." Later in 2003 keert Rinus Gerritsen terug naar Millbrook om een digitale remix te maken voor een DVD versie, die is gewijd aan het maken van het album. De DVD wordt gefilm door Dan LynchOp 24 Februari 1957 neemt Buddy Holly een nieuwe versie op van het nummer That'll Be The Day. Buddy Holly en zijn band The Three Tunes hebben het nummer al in 1956 opgenomen. Hun platenmaatschappij Decca vindt het echter niet goed genoeg, en brengt de plaat niet uit. Een jaar later wordt That'll Be The Day opnieuw opgenomen in een studio in Clovis, New Mexico met een nieuwe producer (Norman Petty) en met een nieuwe band (The Crickets). Deze versie wordt een grote hit. De titel van het nummer is een citaat dat John Wayne gebruikt in de film The Searchers uit 1956.


Vanaf 24 Februari 1965 ligt de single That'll Be The Day van The Everly Brothers in de platenwinkel. Don en Phil Everly hebben het nummer op 3 December 1964 opgenomen. That'll Be The Day is in 1957 een Amerikaanse nummer 1-hit voor Buddy Holly & The Crickets. De versie van Don en Phil Everly wordt geen hit in Amerika, maar wel in Europa. Op 6 Mei 1965 komt That'll Be The Day, met op de B-kant Give Me A Sweetheart, de Engelse hitparade binnen, en komt tot een 30ste plaats. In Nederland komt de single op 8 Mei 1965 binnen in de Top 40 en haalt op 19 Juni 1965 de negende plaats.


Tijdens een vlucht van het Limburgse vliegveld Beek naar Schiphol krijgt Heintje op 24 Februari 1970 zeven gouden platen uitgereikt, omdat hij sinds 1967 tien miljoen platen heeft verkocht. Het vliegtuig is gehuurd door zijn platenmaatschappij, die in de wolken is met Heintje. De 14-jarige Limburgse zanger is erg onder de indruk van zijn gouden platen.


Elvis Presley is van 24 Februari tot 6 Maart 1964 aan het werk in Studio 1 van Radio Recorders in Hollywood. Tijdens deze periode wordt de soundtrack opgenomen van de Elvis Presley-film Roustabout. De volgende nummers worden opgenomen: Big Love Big Heartache, Carny Town, Hard Knocks, It's A Wonderful World, It's Carnival Time, Little Egypt, One Track Heart, Poison Ivy League, Roustabout, There's A Brand New Day On The Horizon en Wheels On My Heels. Elvis Presley wordt tijdens de opnamen begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Tiny Timbrell en Billy Strange, bassisten Bob Moore en Ray Siegal, drummers D.J. Fontana, Hal Blaine, Buddy Harman en Bernie Mattinson, pianisten Floyd Cramer en Dudley Brookes en saxofonist Boots Randolph. The Jordanaires & The Mellow Men zorgen voor de achtergrondvocalen.


De Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival wordt op 24 Februari 1980 gewonnen door Telex. Bij de internationale finale op 9 April 1980 in Den Haag eindigt dit trio met Eurovision op de zeventiende plaats. De Ierse zanger Johnny Logan wint met What's Another Year.


Voormalig Eurovisie Songfestival winnares Lenny Kuhr presenteert op 24 Februari 1982 de 25ste editie van het Nationale Songfestival. Het programma wordt rechtstreek vanuit het Circustheater in Scheveningen op Nederland 2 uitgezonden. Aan het Nationale Songfestival doen drie artiesten mee; Bill van Dijk, Bonnie St. Claire en de groep The Millionaires. Alle drie moeten zij afzonderlijk drie vooraf geselecteerde nummers ten gehore brengen: Jij En Ik, Pierement en Fantasy Island. Uiteindelijk wint Bill van Dijk met Jij En Ik van Liselore Gerritsen en Dick Bakker. Hij mag Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De finale vindt plaats op 24 April 1982 in het Engelse Harrogate. Van de achttien deelnemers eindigt Bill van Dijk als zestiende. De Duitse Nicole wint met Ein Bisschen Frieden. Jij en Ik van Bill van Dijk wordt geen hit in Nederland. Nicole staat met Ein Bisschen Frieden vanaf 15 Mei 1982 vier weken op de 1e plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 24 Februari 1969 geeft Johnny Cash een concert in de San Quentin gevangenis, wat resulteert in een live album met daarop oa zijn versie van het Shel Silverstein nummer A Boy Named Sue, dat vervolgens wereldwijd de hitparades verovert. De titelsong van het album, San Quentin ..... I Hate Every Inch Of You, is een aanklacht tegen het Amerikaanse gevangenissysteem en wordt snel een klassieker ondanks dat het nummer nooit op single wordt uitgebracht of in een hitparade heeft gestaan. Het is overigens niet het eerste album dat Cash achter de tralies opneemt. Een jaar eerder doet Cash het ook al in de Folsom gevangenis.


De uit Nederland afkomstige groep Vengaboys komt op 24 Februari 2001 binnen in de Britse hitparade met Forever As One. De single blijft op een 28e plaats steken. Forever As One is de laatste van de negen hits van The Vengaboys in Groot-Brittannie. Eerder haalden de volgende singles de Engelse hitlijst: Up And Down (#4 in November 1998), We Like To Party! (Vengabus) (#3 in Maart 1999), Boom Boom Boom Boom (#1 in Juni 1999), We're Going To Ibiza! (#1 in September 1999), Kiss (When The Sun Don't Shine) (#3 in December 1999), Shalala Lala (#5 in Maart 2000), Uncle John From Jamaica (#6 in Juli 2000) en Cheekah Bow Bow (That Computer Song) (#19 in Oktober) 2000.


Op 24 Februari 1973 gaat in het Tuschinski Theater in Amsterdam de film Turks Fruit in premiere. In deze film spelen Rutger Hauer en Monique van de Ven de hoofdrollen. Schrijver Jan Wolkers heeft zelf het scenario voor de film uitgewerkt. Jan de Bont verzorgt het camerawerk, en Paul Verhoeven de regisseur. De muziek van Rogier van Otterloo wordt ondermeer gespeeld door Jean 'Toots' Thielemans en Louis van Dijk. Het album komt op 10 Maart 1973 op een 18e plaats de albumlijst binnen en bereikt op 7 April 1973 een 7de plaat als hoogste notering. Ruim drieeneenhalf miljoen mensen zien de film in 1973. Turks Fruit wordt op 14 juli 1999 door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot De Film Van De Twintigste Eeuw.


Tijdens het Nationaal Songfestival dat op 24 Februari 1964 vanuit Tivoli in Utrecht op televisie wordt uitgezonden is Anneke Gronloh de enigste deelneemster. Anneke Gronloh zingt drie nummers; Jij Bent Mijn Leven, Weer Zingt De Wind en De Vliegende Hollander. Met Jij Bent Mijn Leven mag Anneke Gronloh is Nederland op 21 Maart 1964 in Kopenhagen vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Anneke Gronloh eindigt met twee punten op de dertiende plaats. De Italiaanse Gigliola Cinquetti wint met Non Ho L'Eta.


Op 24 Februari 1965 staan The Beach Boys in de Western Recorders-studio in Hollywood om de single Help Me Rhonda op te nemen. Het is voor The Beach Boys dan de tweede keer dat zij het nummer opnemen. De eerste versie heeft de groep op 8 Januari 1964 op de band gezet als Help Me Ronda (zonder H). Wanneer Brian Wilson hoort dat Terry Melcher dit nummer wil opnemen met The Rip Chords, duikt hij met The Beach Boys opnieuw de studio in. The Rip Chords nemen hun versie op 24 Maart 1965 op. maar die wordt nooit uitgebracht. Help Me Rhonda, met op de B-kant Kiss Me Baby, komt op 17 April 1965 binnen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 29 Mei 1965 twee weken op de eerste plaats. In de Nederlandse Top 40 komt Help Me Rhonda op 19 Juni 1965 binnen. Op 3 Juli 1965 wordt de 27ste plaats gehaald, een prestatie die na drie weken te zijn gezakt op 31 Juli 1965 weer gehaald wordt.


Vanaf 24 Februari 1961 ligt Theme For A Dream van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. Theme For A Dream, met op de B-kant Mumblin' Mosie, komt op 2 maart 1961 binnen in de Britse hitparade. Deze twaalfde single van Cliff Richard & The Shadows bereikt de derde plaats.


Korn-oprichter en gitarist Brian 'Head' Welch maakt op 24 Februari 2005 bekend dat hij de band verlaat, om zijn leven voortaan aan het christendom tel wijden. In een bericht op de officiele Korn-website staat te lezen dat "Welch heeft Jezus Christus als zijn redder verkozen en zal zijn muzikale vruchten voortaan aan hem opdragen." Brian Welch verteld in een interview voor radiostation KRAB-FM in Californie dat Korn en hij vriendschappelijk uit elkaar zijn gegaan: "Ik hou van de jongens, ze houden van mij en zijn blij voor me." De overgebleven bandleden, zanger Jonathan Davis, gitarist James 'Munky' Shaffer, bassist Reggie 'Fieldy' Arvizo en drummer David Silvera hebben laten weten dat ze Brian's keuze respecteren en hopen dat hij gelukkig wordt.


Op 24 Februari 1968 wordt om zeven uur 's avonds door de VARA op Nederland 2 de serie Ja Zuster, Nee Zuster uitgezonden. Wim Sonneveld is in deze 16e aflevering te zien in een gastrol. Naast zichzelf speelt Wim Sonneveld ook de rol van een opa. Samen met Leen Jongewaard zingt Wim Sonneveld het nummer In Een Rijtuigje. Ook is hij te horen in de nummers De Kat Van Ome Willem en Op De Step. De Kat Van Ome Willem wordt op single uitgebracht, en bereikt op 30 Maart 1968 de tiende plaats in de Nederlandse Top 40. Ook In Een Rijtuigje wordt een hit. Deze single bereikt op 13 April 1968 de twaalfde plaats.


In het Grosvenor Hotel in Londen worden, na een onderbreking van vijf jaar, op 24 Februari 1982 de Brit Awards weer uitgereikt. De muziekprijzen gaan ondermeer naar Cliff Richard, Randy Crawford, The Police, Adam & The Ants en The Human League. De oeuvre-prijs wordt postuum toegekend aan John Lennon. De Brit Awards worden op 18 Oktober 1977 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth. Queen, Julie Covington, Cliff Richard en Graham Parken zijn de eerste winnaars. Sinds 1982 worden de Brit Awards ieder jaar uitgereikt.


Muziek Jarige Op 24 Februari

1932: Michel Legrand - Componist Frankrijk
1942: Paul Jones - Manfred Mann Zanger
1944: Nicky Hopkins - Pianist Engeland († 6 September 1994)
1947: Rupert Holmes - Zanger Amerika
1947: Lonnie Turner - Steve Miller Band Bas
1950: Toni Baker - Shabby Tiger Toetsen
1953: Karin De Vries - Maywood Zangeres
1955: Bob Abrams - The Buckinghams Zanger
1958: Plastic Bertrand (Roger Jouret) - Zanger Belgie
1959: Colin Farley - Cutting Crew Bas
1962: Michelle Shocked (Karen Johnston) - Zangeres Amerika
1974: Chad Hugo - The Neptunes Zanger/Rapper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten